meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΞΕΝΥΧΤΗΣΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ!


Κατάμεστο ήταν χθες βράδυ το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος, με αφορμή τον ετήσιο χορό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής και την ειδική βράβευση του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη κ. Μίμη Πλέσσα.

Το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου θα θυμούνται για καιρό όλοι οι τυχεροί που απόλαυσαν ζωντανά τον κ. Πλέσσα στο πιάνο και τον Γιάννη Πλούταρχο να ερμηνεύει δίπλα στο γνωστό μουσικοσυνθέτη το «Έπεφτε Βαθιά Σιωπή» και το «Ποια Νύχτα Σε έκλεψε», με το κοινό να χειροκροτεί επί ώρα όρθιο κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας στον κ. Μίμη Πλέσσα! 


«Είναι τιμή μου να θεωρούμαι φίλος της μεγάλης αστυνομικής οικογένειας και θα προσπαθώ να διατηρώ για χρόνια τη θέση αυτή», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πλούταρχος, ο οποίος και αυτός βραβεύτηκε από το Προεδρείο της Ένωσης για την προσφορά του σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αναγνωστάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Μαστρογιάννης στον οποίο απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά του στην Αστυνομία, οι Βουλευτές Δ. Κυριαζίδης, Ε. Αυλωνίτου και Α. Καραμανλή και εκπρόσωποι πολλών δημοκρατικών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής, ο διάσημος σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σμαραγδής, ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής κ. Τσούκαλης, δεκάδες υψηλά ιστάμενοι πανελλαδικά από τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και εκατοντάδες αστυνομικοί με τις οικογένειες τους. 




«Δηλώνει Πλεσσόπουλο»! Είπε για το Γιάννη Πλούταρχο ο κ. Μίμης Πλέσσας και τον συνόδευσε στο πιάνο, ενώ ιδιαίτερα ευδιάθετος ο μουσικοσυνθέτης αφιέρωσε το βραβείο του στην κόρη του Ελεάννα και τη γυναίκα του Λουκίλα που ήταν εκεί και είναι πάντα δίπλα του και τον στηρίζουν. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βραβεύομαι από τους φύλακες της Αξιοσύνης και της Ρωμιοσύνης μας», δήλωσε ο κ. Πλέσσας εμφανώς συγκινημένος.

«Η αυτοθυσία είναι η φωνή της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα στην κοινωνία», δήλωσε ο κ. Καλιακμάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κατά τη βράβευση του αστυφύλακα κ. Γεμελιάρη, ο οποίος αρχές του 2016 έσωσε μια ζωή ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας. 


Τα παιδιά των αστυνομικών με τα χορευτικά τους και τη φωνή του Γιάννη Πλούταρχου έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη της διασκέδασης που κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ κατά την εκδήλωση πωλήθηκαν λαχνοί και κληρώθηκαν μεγάλα και πλούσια δώρα, με τα έσοδα της λαχειοφόρου να διατίθενται στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το ερχόμενο Καλοκαίρι ο Γιάννης Πλούταρχος και ο Μίμης Πλέσσας θα ξαναβρεθούν μαζί στη σκηνή στο Άλσος Περιστερίου, στο 3ο Music Dream Festival – συνδιοργάνωση του Μουσικού Εργαστηρίου «Οδός Ονείρων» του κ. Γιάννη Γαβρά και του Κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», για την υποστήριξη και την προώθηση του έργου των Χωριών SOS.

Πρόσφατα ο κ. Πλέσσας είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο meallamatia.blogspot.com, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://meallamatia.blogspot.com/2015/12/blog-post_85.html 


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συνεχάρη την Αστυνομία και την Ένωση γι’αυτή την εκδήλωση και σημείωσε: «Η Ελ.Ας. βραβεύει σήμερα έναν άνθρωπο που έχει χαρίσει το δικό του χρώμα και το δικό του άρωμα στον Ελληνικό Πολιτισμό επί δεκαετίες, τον κ. Μίμη Πλέσσα. Για άλλη μια φορά λοιπόν οι φύλακες της τάξης δείχνουν την ευαισθησία τους και την καλλιέργειά τους. Γι’αυτό και ο όρος «προστασία του πολίτη» που χαρακτηρίζει σήμερα την αστυνομία, πιστεύω πως μέσα από σκληρή δουλειά θα μπορέσει να αντικατασταθεί με την έννοια «στήριξη του πολίτη» σε κάθε πτυχή της ζωής του». 


«Η Ελληνική Αστυνομία τιμά σήμερα τον κ. Μίμη Πλέσσα που συμβολίζει τα νιάτα μας, τους έρωτές μας και τα όνειρά μας. Ελπίζω, για να μην είναι μονόπλευρη η προσφορά, και ο πνευματικός κόσμος να τιμήσει την Ελ.Ας. όπως της αξίζει», σημείωσε ο πρώην Υπουργός και εγκληματολόγος κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος αργότερα στη βραδιά εξέπληξε και με τις χορευτικές του ικανότητες!

Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια» και ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών.  Ο κ. Αυγουλάς συνεχάρη το ζεύγος Πλέσσα για τη νέα τιμητική διάκριση και κατέθεσε για άλλη μια φορά τη συγκίνησή του που οι κύριοι Μίμης και Λουκίλα Πλέσσα τον τιμούν με τη φιλία τους. Επίσης ο νεαρός δικηγόρος επανέλαβε στο Γιάννη Πλούταρχο την ανυπομονησία του για τη συνεργασία τους υπέρ των Χωριών SOS το Καλοκαίρι, για να εισπράξει τον πειρασμό ενός αφιερωμένου ζεμπέκικου! 

Το κοινωνικό προφίλ της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οικογενειακές στιγμές μέσα σε ένα βράδυ διασκέδασης, το πρότυπο πνεύματος, σύνθεσης και ζωής του κ. Μίμη Πλέσσα και ο σεβασμός των υπόλοιπων καλλιτεχνών στη ζωντανή πολιτιστική μας ιστορία, ήταν σίγουρα ξεχωριστά συστατικά της όμορφης αυτής βραδιάς!

 


ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε  ευρύτατη σύσκεψη την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 για το μεγάλο θέμα της Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας που διέπει το Δημόσιο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ιδιαίτερα επιφανή μέλη του νομικού κόσμου της χώρας, κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΣΔΑ, νομικοί σύμβουλοι του Υπουργού, καθώς και άνθρωποι από τον χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν:

Οι κοσμήτορες των Νομικών Σχολών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Θράκης κύριοι Διονυσία Καλλινίκου, Γεώργιος Δέλλιος και Μαρία Γιούνη αντιστοίχως, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου κ. Σπύρος Φλογαϊτης, ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου κ. Ξενοφών Κοντιάδης, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου κυρία Μαρία Μουσμούτη, η Γενική Διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΣΔΑ κυρία Γεωργία Βαλατσού.

Ο Υπουργός στην εισήγησή του επισήμανε την σπουδαιότητα του μεγάλου αυτού εγχειρήματος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ, επενδύει ιδιαίτερα σ’ αυτό και εντόπισε δύο κρίσιμα σημεία που ορίζουν αυτή την πρωτοβουλία:

Α) Την πρόοδο και ολοκλήρωση της Διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου

Β) Την αντιμετώπιση της πολυνομίας με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα, τόνισε, ότι μέσα στο 2016 θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα αυτής της γιγάντιας όπως την χαρακτήρισε προσπάθειας και κάλεσε τον κάθε έναν από τους παρισταμένους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Στόχος του έργου αυτού είναι η ολοκλήρωση ενός ηλεκτρονικού κόμβου. Μιας πύλης δεδομένων όπου θα μπορεί ο καθένας να βρει τα πάντα.

Είναι κάτι που θα διευκολύνει καταλυτικά τόσο τα μέλη του νομικού κόσμου, όσο και τους πολίτες κατά την επαφή τους με το Δημόσιο, με σκοπό, α) την διαφάνεια στη νομοθέτηση και εφαρμογή, β) την ασφάλεια Δικαίου, γ) την ασφάλεια νομολογιακής προσέγγισης.

Τα κύρια σημεία στα οποία στοχεύει αυτή η μεταρρύθμιση και όπως συνδιαμορφώθηκαν από την μεγάλη σύσκεψη, είναι τα ακόλουθα:

-Συστηματική επεξεργασία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
-Εκκαθάριση και απλούστευσή αυτού
-Ταξινόμηση και οργάνωση ανά θεματική ενότητα
-Επικαιροποίηση –Διεύρυνση-Εκσυγχρονισμός του περιεχομένου του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με σκοπό να απαντά αυτό στις σύγχρονες ανάγκες του Πολίτη και της Δημόσιας Διοίκησης
-Ενσωμάτωση των πορισμάτων της πλούσιας νομολογίας Εθνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων
-Διασφάλιση της συνέχισης αυτής της μεταρρύθμισης.

Ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής, ανέθεσε σε κορυφαίο υπηρεσιακό παράγοντα την σύσταση επιτροπής παρακολούθησης και προόδου των διαδικασιών και ενεργειών ώστε άμεσα θα επανασυγκληθεί συνάντηση κατά την οποία θα συζητηθεί, όπως είπε, το πλαίσιο που θα έχει διαμορφωθεί από την Επιτροπή αυτή. Πλαίσιο προδιαγραφών και προτάσεων, αλλά και προβλέψεων και για εθνική χρηματοδότηση.


Οι παρεuρισκόμενοι δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την πρόσκληση και συνάντηση σχετικά με το βαρυσήμαντο αυτό ζήτημα, κάτι που όπως τόνισαν,  συνέβαινε για πρώτη φορά.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΤΗΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ "ΔΕΙΧΝΕΙ" ΤΟ ΔΡΟΜΟ

του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Άρθρο στην εφημερίδα "Ανεξαρτησία", 11/01/2016 

Αν το σκεφτείτε καλά και για δεύτερη και τρίτη φορά, θα διαπιστώσετε κι εσείς, έτσι όπως διαπίστωσα κι εγώ ότι κάθε μέρα, κάθε ώρα ίσως ανησυχούμε πάρα πολύ για πράγματα που δεν θάπρεπε να μας ανησυχούν αφού ούτε να τα αλλάξουμε μπορούμε αλλά ούτε και η γήινη διάρκειά μας θα μας δώσει την ευκαιρία να τα δούμε ολοκληρωμένα. Κι έτσι, ανησυχώντας για το τι θα γίνει για το ένα και τι θα γίνει για το άλλο, καταφέρνουμε να κατεβάσουμε πάρα πολύ το επίπεδο ποιότητας της μικρής μας ζωής ενώ θα έπρεπε να αξιοποιούμε όσο γίνεται το χρόνο μας.

Η ολοκλήρωση της καθημερινότητάς μας με άψογο τρόπο δεν είναι – ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι- αυτοσκοπός. Και μπορεί αυτά που γράφω να σας «ξενίζουν» και να τα θεωρείτε φλυαρίες αλλά το συναίσθημα της «ματαιότητας της συνεχούς ανησυχίας» που πολλούς από εμάς , μας οδηγεί στη δυστυχία και –ενδεχομένως- σε φοβίες που δεν μας επιτρέπουν να «περπατήσουμε» φυσιολογικά, είναι το φυσικό συμπέρασμα μιας σύντομης «μελέτης» των σκέψεων και των αποφθεγμάτων μιας από τις ισχυρότερες , παγκόσμιες προσωπικότητες των καιρών μας: Του Στήβεν Χόκινγκ. O πολυανάπηρος, πολυβραβευμένος αστροφυσικός Στήβεν Χόκινγκ, που προ ημερών έγινε 74 ετών, μπορεί να μας βοηθήσει με τις προσβλέψεις του να ψάξουμε και να βρούμε τον αληθινό μας «δρόμο». Ακόμα και με τις πιο «σκοτεινές» προβλέψεις του.

Ένα μικρό «αφιέρωμα» του http://www.skai.gr/ που επιμελήθηκε ο συνάδελφος Πάνος Σάκκας με πηγές από BBC/ Independent/Mirror, μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε την «ανήσυχη καθημερινότητά» μας και να την τοποθετήσουμε σε πολύ πιο «γήινο»πλαίσιο. Προσέξτε:

«Δε νομίζω πως θα επιβιώσουμε για άλλα χίλια χρόνια χωρίς να εγκαταλείψουμε αυτό τον εύθραυστο πλανήτη». Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο; Κι αν ναι, γιατί; Η ανάλυση αποδεικνύει ότι ο Χόκινγκ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την σπουδαιότητα των διαστημικών ταξιδιών, ως μία εφεδρική «ασφάλεια ζωής» των ανθρώπινων κοινωνιών. Κι αυτό γιατί ισχυρίζεται ότι « τα οικοσυστήματα της Γης κινδυνεύουν από μία ευρεία γκάμα διαφορετικών παραγόντων - από την ανθρώπινη αδιαφορία μέχρι την πρόσκρουση αστεροειδούς - και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο «να μπορούμε να φύγουμε από εδώ αν χρειαστεί».

Και κάτι άλλο: «Αν ποτέ μας επισκεφτούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με την έλευση του Κολόμβου στην Αμερική που, όπως θυμάστε, δεν πήγε και πολύ καλά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς». Λόγια τουΧόκινγκ, σε συνέντευξη , πέρυσι το Σεπτέμβρη. Και η σύντομη ανάλυση: « Αν και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αναζήτησης για εξωγήινη ζωή, ο Χόκινγκ είναι επίσης από τους πλέον διάσημους «προφήτες κακών» σε ό,τι αφορά μία ενδεχόμενη συνάντηση μας με εξωγήινο πολιτισμό. Αν οι εξωγήινοι είναι αρκετά εξελιγμένοι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν ως εδώ, πιθανότατα θα πρόκειται για «επικίνδυνους, διαστημικούς νομάδες σε αναζήτηση εκμεταλλεύσιμων πλανητών».

Και μια τρίτη σκέψη/φράση του Χοκινγκ που μας αφορά πολύ πιο άμεσα: «Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή για όλους μας». Και το συμπέρασμά του; «Η βία εξυπηρετούσε τις ανθρώπινες κοινωνίες όσον καιρό ήταν απαραίτητη για την εξεύρεση τροφής ή συντρόφου. Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η επιθετικότητα λίγων αρκεί για να εξαφανίσει την ανθρωπότητα».

Ένα υπέροχο μυαλό. Γεμάτο λογική. Και ο ίδιος, έχει κάθε λόγο να μην ανησυχεί για τίποτα.


ΤΟ 19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ

Από το 19ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας ξεκίνησε ο κύκλος των εκπαιδευτικών επισκέψεων του Βαγγέλη Αυγουλά το νέο έτος, το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου 2016.

Ο συνεργάτης του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών & Νέων ( www.skep.gr ) και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, συνάντησε περίπου 50 μαθητές της Τετάρτης Τάξης και συζήτησαν για μια διδακτική ώρα γύρω από τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ο νεαρός δικηγόρος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών, πολλές από αυτές ιδιαιτέρως εύστοχες και ευφυείς, ενώ τους έδειξε μεταξύ άλλων πώς κινείται στους δρόμους με το λευκό του μπαστούνι και πώς γράφει και διαβάζει με την ανάγλυφη γραφή Braille.

Πρόκειται για σειρά βιωματικών ομιλιών, δρώμενων ευαισθητοποίησης και συζητήσεων, τις οποίες αγκαλιάζει ανά την Ελλάδα η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα σε όλο το εύρος των βαθμίδων, όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερο.


Τα παιδιά με σηκωμένα χέρια περιμένουν να κάνουν ερωτήσεις στο Βαγγέλη Αυγουλά!Ο Βαγγέλης Αυγουλάς δείχνει πως κυκλοφορεί με το λευκό μπαστούνι και ταυτόχρονα προστατεύει το πρόσωπο του από τα ψηλά εμπόδια

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το λευκό μπαστούνι ανάμεσα στα παιδιά τους δείχνει πως το χρησιμοποιεί!Παιδιά αγγίζουν σελίδες Braille

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ


Μάθημα ζωής από «διαφορετικά» παιδιά, που μαθαίνουν να ζουν αυτόνομα

Ο Μανώλης και ο Παυσανίας είναι σχεδόν συνομήλικοι, μεγάλωσαν στην ίδια πόλη και σήμερα είναι φίλοι και συγκάτοικοι. Είναι δύο ξεχωριστά αγόρια, δύο παιδιά με αναπηρία (νοητική στέρηση), η οποία πλέον δεν τους εμποδίζει να ζήσουν τη ζωή τους, να τη χαρούν με τον τρόπο τους και πάνω από όλα δεν τους απαγορεύει να μάθουν να ζουν την ανεξαρτησία τους.

Της Φανής Σοβιτσλή.

Δεν ήταν εύκολο, αλλά οι δύο νέοι κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα της κοινωνικής απομόνωσης, να αφήσουν το πατρικό τους, όπου ήταν απολύτως προστατευμένοι, και να οργανώσουν τη νέα τους ζωή στο σπίτι της αγάπης και της παρέας, όπως αποκαλούν τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης που διαθέτει για άτομα με ειδικές ικανότητες ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Ο φάρος για τη νέα ζωή των παιδιών άναψε όταν έφυγαν από το σπίτι τους πριν από λίγα χρόνια και πήγαν στο... δικό τους, στην πολυκατοικία της οδού Κεσσάνης στη Νεάπολη, όπου ο οικείος δήμος εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα  ημιαυτόνομης διαβίωσης για ΑμεΑ, διαθέτοντας διαμερίσματα, στα οποία σήμερα ζουν τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια. Είναι οι χώροι όπου τα παιδιά αυτά εκπαιδεύονται από νωρίς, πριν από την ενηλικίωση τους, ώστε μία μέρα να ζήσουν μόνα τους, να αναλάβουν τις ευθύνες και τα καθήκοντα που έχει για όλους τους ανθρώπους η οργάνωση και η λειτουργία ενός σπιτιού.

Ο 27χρονος Παυσανίας είναι ο πιο νέος ένοικος στο διαμέρισμα των αγοριών της οδού Κεσσάνης στη Νεάπολη, καθώς εγκαταστάθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο. Τις γιορτές πήγε για λίγο στο πατρικό του σπίτι, το οποίο εξάλλου επισκέπτεται τα Σαββατοκύριακα, αλλά πλέον το διαμέρισμα είναι ο δικός του χώρος, εκεί όπου καθημερινά μένει με τους φίλους του, την παρέα του, εκεί όπου με τη βοήθεια της κυρίας Στέλλας και της κυρίας Μαρίας έμαθε καινούργια πράγματα, καθώς για αυτά τα παιδιά τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Έμαθε να τακτοποιεί το δωμάτιο του, να στρώνει το κρεβάτι του, να καθαρίζει το μπάνιο και να βοηθά στην κουζίνα με τα πιάτα.

 «Είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ στο σπίτι. Περνάω ωραία, γιατί γίναμε φίλοι με τον Μανώλη και τα άλλα παιδιά. Έμαθα να κάνω καινούργια πράγματα, που πριν δεν ήξερα» λέει ο Παυσανίας μιλώντας στη «Μ». Μιλάει και νιώθει αμήχανα αφού δεν έχει συνηθίσει να του κάνουν τόσες ερωτήσεις, αλλά δεν διστάζει να απαντήσει, ενώ έχει την ανάγκη να μοιραστεί και με άλλους τα καινούργια πράγματα που έμαθε να κάνει.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

Πολύτιμοι αρωγοί στο μεγάλο βήμα αυτών των νέων με αναπηρία είναι τα  στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εκπαιδευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που στέκονται διακριτικά στο πλευρό τους, τους επιτηρούν μέσα στο σπίτι, ενώ τους προετοιμάζουν από μικρή ηλικία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Ήταν δύσκολο το εγχείρημα να μάθουν να ζουν αυτά τα παιδιά σε ένα άλλο σπίτι από το πατρικό τους, αλλά ο δήμος κατάφερε να κάνει το μεγάλο βήμα, έστησε και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης για ΑμεΑ», τόνισε η Στέλλα Βόβουρα, στέλεχος και μία εκ των συντονιστριών των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Μιλώντας για την εμπειρία της με τα παιδιά, δηλώνει ότι είναι ξεχωριστή παρά τις δυσκολίες με την προσαρμογή τους. «Η ένταξη των παιδιών στην κοινωνία είναι μεγάλο στοίχημα και το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Η ζωή τους στο διαμέρισμα άλλαξε προς το καλύτερο. Άλλαξε η φυσιογνωμία τους, ο τρόπος που μιλούν και συμπεριφέρονται, έμαθαν την έννοια της φιλίας και της συντροφικότητας,  ενώ απέκτησαν γνώση για μία σειρά από πράγματα που για τους άλλους είναι αυτονόητα», λέει χαρακτηριστικά η κ. Βόβουρα. Εξηγεί ότι όλα όσα μαθαίνουν τα παιδιά καλλιεργούνται και χτίζονται σταδιακά, καθώς χρειάζονται παρότρυνση, καθώς η νοητική στέρηση είναι μία συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Το πιο σημαντικό όμως από όλα, σύμφωνα με την ίδια,  είναι ότι οι νέοι αυτοί αυτονομήθηκαν, έμαθαν να ζουν μόνοι τους και απέκτησαν αυτοπεποίθηση, που είναι η βάση για την εξέλιξή τους.

«Κάποια από αυτά τα παιδιά δεν έχουν γονείς, ωστόσο θέλουν να επιστρέφουν στο πατρικό τους όπου μεγάλωσαν. Εδώ στα διαμερίσματα μπορεί να μη βρουν γονείς, αλλά βρίσκουν το δικό τους σπίτι, νιώθουν ασφάλεια, ανταμώνουν με παρέες και φίλους. Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα που υλοποιούμε για αυτούς τους ανθρώπους είναι προσομοίωση της οικογένειας», υπογράμμισε η κ. Βόβουρα.

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ.

Ο Μανώλης είναι 24 χρόνων και στο διαμέρισμα της οδού Κεσσάνης ζει από το 2012. Έφυγε από το σπίτι του και ένιωσε ότι βρήκε ένα άλλο καλύτερο, αφού πλέον νιώθει αυτόνομος και ανεξάρτητος. Το πρωί μάλιστα πηγαίνει με σχολικό στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Λακκιά και μαθαίνει την τέχνη της ξυλουργικής. «Εδώ είναι το σπίτι μου, έχω τους φίλους μου, τις παρέες μου, πηγαίνω στο σχολείο και έμαθα πολλά καινούργια πράγματα. Ακόμα και να ζυμώνω ψωμί», λέει χαρούμενος, ενώ χαμογελάει όταν τον ρωτάμε πώς διασκεδάζει. Του αρέσει το σινεμά, το θέατρο και η ταβέρνα όπου πηγαίνει με τα παιδιά κάθε Παρασκευή. Πολλές φορές μάλιστα η κ. Στέλλα και η κ. Μαρία τον εμπιστεύονται και τον στέλνουν για ψώνια στο σουπερμάρκετ, αφού τώρα έμαθε ποια είναι η διαδικασία και δεν έχει πρόβλημα.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία και στην προετοιμασία τους, η οποία μπορεί να αρχίσει με τη συμμετοχή τους ή  μη στα ΚΔΑΠμεΑ, η υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και επιστημονική υπεύθυνη του συμβουλευτικού κέντρου «Πυξίδα», Μάρω Βασάρα  τονίζει ότι στόχος είναι η κοινωνική ένταξη και η επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών αυτών, προκειμένου να αποφύγουν την ιδρυματοποίηση.  «Υλοποιούμε εδώ και χρόνια το πρόγραμμα της ημιαυτόνομης διαβίωσης των ΑμεΑ σε διαμερίσματα, που σε συνδυασμό με τη λειτουργία των δύο Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 110 νέοι, εξασφαλίζουν και κατοχυρώνουν το ανθρώπινο δικαίωμα στα άτομα αυτά για την ισότιμη συμμετοχή τους στον κοινωνικό ιστό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις», ανέφερε η υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ίδια, στα τρία διαμερίσματα που μισθώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ζουν σταθερά επτά άτομα, τα οποία τα Σαββατοκύριακα –και όχι μόνο- μπορούν να επιστρέφουν στο σπίτι τους, καθώς τις καθημερινές έχουν πρωί και απόγευμα μία σειρά από δραστηριότητες στα ΚΔΑΠ. «Με την κατάλληλη προετοιμασία, τα παιδιά έχουν σχεδόν μια κανονική ζωή, αφού απασχολούνται σε διάφορα εργαστήρια, με όρους εργασίας, και το μεσημέρι πηγαίνουν στο διαμέρισμά τους να μαγειρέψουν, να φροντίσουν το σπίτι και να αναλάβουν διάφορα καθήκοντα, όπως όλοι οι άνθρωποι», σημείωσε η κ. Βασάρα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ.

Το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια από τον πρώην δήμο Συκεών, δίνοντας την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να αναπτύξουν τη δική τους ζωή, να ζήσουν στο δικό τους σπίτι, φροντίζοντας  τα ίδια για τη διαβίωσή τους, στο εξής επεκτείνεται με πρωτοβουλία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη. Μέσα στη χρονιά θα παραδοθεί ένα πρότυπο κτίριο στην οδό Τριπόλεως και Κομνηνών, στο οποίο διαμορφώνονται νέα διαμερίσματα για να στεγάσουν 30 ενήλικα άτομα με  αναπηρία, παιδικός σταθμός και ειδικά εργαστήρια για παιδιά με ειδικές ανάγκες, καλύπτοντας όλο το ηλικιακό φάσμα και τις διαφορετικές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΔΑΠμεΑ Συκεών στεγάζεται σε έναν ισόγειο χώρο 300 τ.μ., που η δημοτική αρχή απέκτησε και εξόπλισε, διαθέτοντας από το δημοτικό ταμείο συνολικά 300.000 ευρώ. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει  έως 104 άτομα, τα οποία σε διαφορετικά ωράρια μπορούν να συμμετέχουν σε όλο το φάσμα των αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων. Ανάλογη είναι η δομή και η  λειτουργία και του ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης, ενώ στα δύο κέντρα απασχολούνται συνολικά 140 άτομα.

Στους χώρους τους αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητες επαγγελματικής  κατάρτισης και κοινωνικής ένταξης ατόμων με νοητική ανεπάρκεια, κινητικές αναπηρίες ή ψυχικές ασθένειες, μέσα από τη λειτουργία των μονάδων του πλυντηρίου-σιδερωτήριου και του εργαστηρίου χειροτεχνικών κατασκευών και ανακύκλωσης χαρτιού. Επίσης, αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος των συμμετεχόντων με τη λειτουργία ομάδων θεάτρου και μουσικής, τμήματος  εξοικείωσης με την αγγλική γλώσσα και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, διοργανώνονται εκδρομές σε θέατρο, κινηματογράφο και έξοδοι σε κέντρα ψυχαγωγίας.

Αναπόσπαστο τμήμα είναι και ο αθλητισμός (μπάσκετ, ορθοσωμική γυμναστική, παραδοσιακοί χοροί, bowling, κ.ά.), ενώ πολλές φορές οι νέοι της Υπηρεσίας  έχουν διακριθεί σε αγώνες, κατακτώντας μάλιστα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στο bowling, το στίβο, το μπαλάκι, το ποδήλατο και την κολύμβηση στους Special Olympics.

Στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ συνυπάρχουν άτομα με διαφορετικές αναπηρίες και γίνεται προσπάθεια για την εξατομικευμένη τους υποστήριξη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων έχει νοητική υστέρηση (το 43%), όμως έχουμε και πολλά παιδιά και έφηβους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού (20%), ενώ το 16% των συμμετεχόντων είναι άτομα με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες. Η ηλικία των συμμετεχόντων είναι κατά μέσο όρο 25 χρονών, ενώ το 37% είναι παιδιά και έφηβοι.

ΑΠΟΨΗ Του Σίμου Δανιηλίδη, δημάρχου Νεάπολης-Συκεών: «ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ».

"Ως δημοτική αρχή καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες τα τελευταία 20 χρόνια και έχουμε να επιδείξουμε πολλές επιτυχίες. Όσον αφορά τις υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία, έχουμε επισημάνει με πολλές αφορμές ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη νέων πολιτικών στη χώρα μας, οι οποίες πρέπει να εκπορεύονται κατ΄ εξοχήν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνει πραγματικότητα η  ολόπλευρη στήριξη των ΑμεΑ σε όλα τα επίπεδα. Προκειμένου να διασφαλιστεί  το δικαίωμα στην εκπαίδευση, εργασία, κατοικία, στον ελεύθερο χρόνο και  λοιπά των ατόμων με αναπηρία, απαιτείται ένας συντονισμός πολλών μέτρων και δράσεων, που μονάχα σε τοπικό επίπεδο μπορεί να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Υπηρεσία των Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργούμε στο δήμο.

Οι δράσεις πρόνοιας προς τους πολίτες δεν πρέπει να είναι «παθητικές» και να αφορούν μόνο την παροχή επιδομάτων, αλλά χρειάζεται παράλληλα να κινητοποιούν τους πολίτες με αναπηρία και να τους βοηθούν να διεκδικούν τα  ανθρώπινα δικαιώματά τους. Στο πνεύμα αυτό οι δημοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας για τα άτομα με αναπηρία μπορούν και πρέπει να αναπτύσσουν δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, κοινωνικής  ένταξης και αυτόνομης διαβίωσης, που ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ, η εμπειρία μας είναι πολύ θετική τόσο στην εκπαίδευση των αναπήρων σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης και αυτόνομης φροντίδας όσο και στην αποδοχή από την τοπική κοινωνία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ σε άλλους δήμους έχουμε παρατηρήσει τα θλιβερά φαινόμενα όπου οι κάτοικοι μιας περιοχής αντιτίθενται και διαμαρτύρονται για την κατοικία ατόμων με ψυχασθένεια σε κάποιο διαμέρισμα, στο δήμο μας, λόγω της ανοιχτής φύσης των προγραμμάτων μας και λόγω της ευαισθητοποίησης που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι, ενώ ίσα ίσα έχουμε διαπιστώσει πολλαπλά την υποστήριξή τους μέσα από δωρεές και ηθική συμπαράσταση.

Η πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης - Συκεών στην ανάπτυξη προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία έχει αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πάρα πολλούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μας αναζητούν προκειμένου να κερδίσουν από την εμπειρία μας".

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Το πρώτο παραμύθι με διδακτικό περιεχόμενο για μη βλέποντες μαθητές που  τυπώνεται αυτές τις ημέρες σε γραφή μπράιγ θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες του μαθητές σχολείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
      
Του Μιχάλη Νιβολιανίτη.

Οι εικόνες αποτυπώνονται σε ανάγλυφο τρόπο με ειδική τεχνική ώστε τα παιδιά να πάρουν όσες πληροφορίες είναι απαραίτητες.

Πρόκειται για την ιστορία του Οδυσσέα και της Καλυψώς που ταξιδεύουν στον  χρόνο και πιο συγκεκριμένα στη Θήρα, την εποχή του κυκλαδικού πολιτισμού.  «Το παραμύθι μας παρέχει την απόλυτη ελευθερία. Ελευθερία και για τον δημιουργό και για τα παιδιά που θα το διαβάσουν με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο», τονίζει στο «Εθνος» η συγγραφέας του βιβλίου Αναστασία Κατσούγκρη.

Το ταξίδι του Οδυσσέα, ενός ριψοκίνδυνου αγοριού και λάτρη της περιπέτειας, και της Καλυψώς, ενός συνετού κοριτσιού που της αρέσει η ιστορία, ξεκινά μέσω μίας μαγικής μηλιάς. Μία εξερεύνηση σ΄ έναν κήπο τους οδηγεί σε μία μηλιά φορτωμένη με φρούτα. Όταν πλησιάζουν ακούν έναν ψίθυρο, μία φωνή μέσα από το δέντρο.

«Είμαι η μηλιά της γνώσης» τους είπε, για να προσθέσει εξάπτοντας τη φαντασία των δύο παιδιών αλλά και των αναγνωστών ότι με το κάθε μήλο μπορούν να ταξιδέψουν σε αλλοτινούς καιρούς, σε άλλες εποχές.

Παιχνίδι γνώσης.

Από εκείνο το σημείο, επισημαίνει η κ. Κατσούγκρη, η οποία είναι εκπαιδευτικός και διευθύντρια στο δημοτικού σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού,  ξεκινά η περιπέτεια των δύο παιδιών μέσα από διαλόγους και «εικόνες», μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης γνωρίζοντας έτσι με έναν εναλλακτικό και χαρούμενο τρόπο τον κυκλαδικό πολιτισμό.

Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ μεταφέρονται στη Θήρα και μέσα από το παραμύθι δίνονται απαντήσεις για διάφορα θέματα, όπως γιατί ονομάστηκαν έτσι οι Κυκλάδες, μαθαίνουν τα παιδιά για τις ανταλλαγές προϊόντων, για τα  κοσμήματα και τα ειδώλια που έφτιαχναν οι γυναίκες, για τη μητριαρχική κοινωνία εκείνης της εποχής.

«Το παραμύθι πρέπει μέσω της αφήγησης να ενεργοποιεί τη φαντασία των παιδιών, να δημιουργεί εικόνες και να οικοδομεί τη σκέψη. Θα πρέπει να είναι διασκεδαστικό, κατανοητό και αποδεκτό από τα παιδιά» υπογραμμίζει η κ. Κατσούγκρη η οποία προσθέτει πως απευθύνεται σε όλους όσους αισθάνονται παιδιά. Για τις μικρότερες ηλικίες, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά από τη Β΄ δημοτικού και μετά.

Η ιδέα για τη συγγραφή του παραμυθιού ξεκίνησε την εποχή που έκανε την εξειδίκευσή της (diploma) στις μαθησιακές δυσκολίες στο Πανεπιστήμιο της  Πάτρας ενώ η ίδια είναι κάτοχος και μεταπτυχιακού διπλώματος στις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. «Στο πλαίσιο του diploma έπρεπε να ετοιμάσω μία εργασία για τυφλά παιδιά. Μίλησα μαζί τους, είδα πώς λειτουργούν στην καθημερινότητά τους και τι ανάγκες έχουν. Ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν μέσα από το κείμενο να μπορέσουν να αναπλάσουν εικόνες και να δουν μέσα
από τα μάτια της ψυχής τους», τόνισε.


 Πειραματική διδασκαλία.

Η κ. Κατσούγκρη έκανε μία πειραματική διδασκαλία σε παιδιά της Γ΄ και Δ΄  τάξης του ειδικού δημοτικού σχολείων τυφλών στην Καλλιθέα που στεγάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Ελλάδος τόσο σε αμβλύωπες, δηλαδή παιδιά με περιορισμένη όραση, όσο και σε μαθητές με ολική τυφλότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, έγραψε το παραμύθι προκειμένου να μάθουν τα παιδιά μέσα από μία χαρούμενη αφήγηση για τον κυκλαδικό πολιτισμό. «Είδα τις αντιδράσεις των παιδιών και μετά την παρακίνηση και άλλων φίλων –κυρίως εκπαιδευτικών-, αποφάσισα να τελειοποιήσω το παραμύθι και να το εκδώσω».

Φεύγοντας από την τάξη, οι μαθητές ζήτησαν από την κ. Κατσούγκρη να συνεχίσει το ταξίδι και στον μινωικό πολιτισμό. «Μου ζήτησαν η μηλιά της  γνώσης που υπάρχει στην αρχή του παραμυθιού να συνεχίσει το ταξίδι της στον μινωικό πολιτισμό. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μου», είπε στο  «Εθνος» καθώς -όπως παραδέχτηκε- δεν μπορεί να αφήσει ανικανοποίητες τις επιθυμίες αυτών των παιδιών.

Το βιβλίο θα τυπωθεί και για παιδιά που βλέπουν.

Το παραμύθι τυπώνεται αυτές τις ημέρες στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Ελλάδος σε γραφή μπράιγ. Θα τυπωθεί αρχικά σε 100  αντίτυπα και θα δοθεί σε σχολεία όπου υπάρχουν παιδιά με προβλήματα όρασης, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ειδικού δημοτικού σχολείου τυφλών Καλλιθέας Φίλιππος Κατσούλης. Το βιβλίο, όπως εξήγησε, τυπώνεται σε θερμομικροκαψουλικό χαρτί το οποίο  είναι ειδικό για την αναπαραγωγή ανάγλυφων γραφικών και εικόνων. Αναφορικά με τις εικόνες του βιβλίου, αποτυπώνονται με ανάγλυφο τρόπο και με μία ειδική τεχνική. «Προσπαθούμε να δώσουμε στους μαθητές όσες πληροφορίες είναι απαραίτητες. Για παράδειγμα, στο δέντρο μπορούν να αντιληφθούν τον κορμό, τους καρπούς ακόμη και τα φύλλα», τονίζει ο κ. Κατσούλης.

Μετά τις γιορτές, η έκδοση με τη γραφή μπράιγ που απευθύνεται σε μαθητές με ολική τύφλωση, θα εμπλουτιστεί και με μία εκτύπωση όπου θα υπάρχει ταυτόχρονα το κείμενο σε μεγάλη γραμματοσειρά ώστε να μπορούν να το διαβάσουν και αμβλύωπες μαθητές. Πάντως, μέσα στα σχέδια της Αναστασίας Κατσούγκρη είναι το παραμύθι να κυκλοφορήσει και για βλέποντες μαθητές και για αυτόν τον λόγο είναι σε αναζήτηση εκδοτικού οίκου. Το βιβλίο, μας είπε  «είναι αφιερωμένο στους μαθητές μου με ή χωρίς αναπηρία, που είναι η πηγή έμπνευσής μου». Θερμές ευχαριστίες υπάρχουν στον συνεργάτη και φίλο Μανώλη, αλλά και στον Φίλιππο Κατσούλη.


 Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ 2016 ΦΕΡΝΕΙ ΔΩΡΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ!

AUDITALE
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Και οι αγαπημένοι μας σύγχρονοι παραμυθάδες Αντώνης Παπαθεοδούλου και Βαγγέλης Ηλιόπουλος από τις Εκδόσεις Πατάκη, κάνουν ΔΩΡΟ 2 υπέροχα παραμύθια σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής Auditale.

H γιαγιά, το παιδί κι ο κιθαρίστας. Φουμ, φουμ, φουμ, αν ο μικρός Χριστός γεννιόταν στην Αθήνα του σήμερα:

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου διηγείται μία αλληγορική ιστορία που εκτυλίσσεται στο σήμερα και μας μεταφέρει ολοκάθαρο το αισιόδοξο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Με τις μελωδίες του Guido De Fleviis και του Κώστα Γιαξόγλου ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών ζωντανεύει μία ακόμη ιστορία του Νονού ρίχνοντας χιόνι στο κέντρο της Αθήνας και πλημμυρίζοντας τις καρδιές των ηρώων του με αγάπη, ανθρωπιά και ελπίδα.

Ο θησαυρός του Βιβλιοπόντικα:

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος ταξιδεύει τον αγαπημένο Βιβλιοπόντικα στις σελίδες των βιβλίων, προκειμένου να βρει το όνομα της κόρης του όπου και ανακαλύπτει μοναδικούς θησαυρούς.

Ένα παραμύθι που χρωματίζει με τη φωνή του ο Γεράσιμος Γεννατάς σε μουσικό περιβάλλον του Κώστα Θωμαΐδη.

Η Auditale είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα με αφηγηματικά βιβλία (audiobooks), δίνει φωνή στα βιβλία και τις ιστορίες τους και διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ στο appstore της Apple, για συσκευές iPhone, iPod-Touch και iPad.

αγάπη για το βιβλίο σε συνδυασμό με την ευκολία στη χρήση, που μας προσφέρει η τεχνολογία, καθιστά την ακρόαση βιβλίων καθημερινή συνήθεια, που μπορούμε πολύ εύκολα να συνδυάσουμε με πολλές από τις δραστηριότητές μας:

·         Περίπατο
·         Άθληση
·         Ποδήλατο
·         Μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς
·         Οδήγηση
·         Πολύωρα ταξίδια
·         Χειρωνακτικές εργασίες
·         Στιγμές χαλάρωσης

Μία συντροφιά γεμάτη συγκινήσεις, απολαυστικές στιγμές και φανταστικά ταξίδια, που μόνο τα βιβλία μπορούν να μας χαρίσουν.

Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή μπορεί εξυπηρετήσει απόλυτα τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία), αφού τα αφηγηματικά βιβλία είναι ο ιδανικός τρόπος να διατηρήσουν την επαφή τους με το χώρο του βιβλίου.

Επίσης βοηθά όσους θέλουν να διατηρήσουν στενή επαφή με την ελληνική γλώσσα καθώς και Έλληνες του εξωτερικού.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής:
•           Player με άμεση και εύκολη αναπαραγωγή του βιβλίου.
•           Εύκολη πλοήγηση ανά κεφάλαιο.
•           Δυνατότητα ορισμού σελιδοδείκτη.
•           Προγραμματισμένη παύση (sleep), δυνατότητα πολύ χρήσιμη όταν, για παράδειγμα, κάνουμε ακρόαση λίγο πριν τον ύπνο.
•           Αυτόματος σελιδοδείκτης σε εισερχόμενη κλήση του κινητού.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της εφαρμογής, καθώς και δείγματα των τίτλων μας για ακρόαση, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας  www.auditale.com

To link για να κάνετε download την εφαρμογή και ακολούθως τα βιβλία είναι:http://apple.co/1IQESpO

το ενημερωτικό, διαφημιστικό σποτ της εφαρμογής είναι διαθέσιμο εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=Midw4DFi8-I


ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ


Απάτη σε βάρος του Δημοσίου από το Άσυλο Ανιάτων, το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και από φορείς του Δημοσίου, καταγγέλλουν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με την ερώτηση-καταγγελία των βουλευτών, το Άσυλο Ανιάτων, από τη μια ενώ χρωστά στο Δημόσιο εξασφάλισε εξαίρεση με «μη νόμιμη και αυθαίρετη απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, γλιτώνοντας έτσι την καταβολή 4 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, με «ψευδή βεβαίωση», που του χορήγησε η αρμόδια δημοτική υπάλληλος, εισέπραξε από τον ΕΟΠΥΥ ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
      
Του Μαρίνου Γκασιάμη.

Το φιλανθρωπικό σωματείο «Άσυλο Ανιάτων», που ίδρυσε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων για να κάνει πράξη την αποστολή του, έχει απασχολήσει και στο πρόσφατο αλλά και στο απώτερο παρελθόν τη δημοσιότητα, μέσα από δημοσιεύματα, που προκαλούσαν οι καταγγελίες των εργαζομένων και όχι μόνο, τόσο σχετικά με ελλείψεις σε υποδομές και μεγάλες περιόδους μη καταβολής της μισθοδοσίας, όσο και για μη σύννομες καταστάσεις, που στόχο είχαν -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- το «ξεκοκάλισμα» της τεράστιας περιουσίας του.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι, από το Σεπτέμβριο του 2013, όπου με τίτλο «Περίεργες υποθέσεις στο Άσυλο Ανιάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ποιοι μυρίστηκαν “ψητό” και αποφάσισαν να “ξεκοκαλίσουν” την τεράστια περιουσία του Ασύλου Ανιάτων; Ποιοι θέλουν να πετάξουν στο δρόμο τους 220 ασθενείς αφήνοντας απλήρωτους για επτά μήνες τους 140 εργαζόμενους; Ποιοι χρησιμοποιούν ως άλλοθι την κρίση και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, τα οποία πριν από έναν χρόνο οδήγησαν στη διακοπή του ρεύματος, από τη ΔΕΗ, στο κτίριο όπου στεγάζεται το άσυλο, αναγκάζοντας τους νοσηλευόμενους να σιτίζονται με ξηρά τροφή και κονσέρβες;

Το παράδοξο είναι πως, την ώρα που ένα από τα ιστορικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας καταρρέει, το διοικητικό συμβούλιο, που διαχειρίζεται την αμύθητη περιουσία - απόρροια κληροδοτημάτων πρώην τροφίμων και δωρεών φιλανθρώπων - το Δεκέμβριο του 2012 προσέλαβε νέο γενικό διευθυντή με μηνιαίες απολαβές... 5.289 ευρώ (!) και, αφού απέλυσε τους τέσσερις λογιστές, ανέθεσε το διαχειριστικό έλεγχο του ιδρύματος σε μεγάλο γραφείο ορκωτών λογιστών, του οποίου ιδρυτικό στέλεχος "κλείνει τους ισολογισμούς” σε κτηματομεσιτική εταιρία, της οποίας αντιπρόεδρος ήταν μέχρι πρότινος η σημερινή πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων! Σύμπτωση, θα πει κάποιος - και ίσως να έχει δίκιο».

Εξίσου χαρακτηριστικά είναι και δημοσιεύματα άλλων Μέσων, όπως για παράδειγμα στο Βήμα, την Αυγή, τα Νέα, τον «902» αλλά και το γερμανικό Focus. Από τα δημοσιεύματα τουλάχιστον φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά με ένα τόσο αναγκαίο ίδρυμα, τη στιγμή μάλιστα που ανάλογες αμιγώς ιδιωτικές δομές καραδοκούν.

Τι είναι το Άσυλο Ανιάτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του, το Άσυλο Ανιάτων είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό σωματείο.

Συστάθηκε το 1893, με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των φιλανθρωπικών σκοπών του, παρέχοντας σε χιλιάδες ασθενείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) και επιπροσθέτως υπηρεσίες συντήρησης και διαβίωσης καθώς και ανακούφιση των οικογενειών τους από τις δυσβάσταχτες φροντίδες των ατόμων αυτών.

Το έργο του αυτό έχει διαχρονικά αναγνωρισθεί και βραβευθεί από την ελληνική κοινωνία (βραβείο Μαντώ Μαυρογένους της Ακαδημίας Αθηνών 1959, αργυρούν μετάλλιον της Ακαδημίας Αθηνών 1974, χρυσός σταυρός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 1988, τιμητική πλακέτα του Συλλόγου Αθηναίων 1995, μετάλλιο του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών 2002 και βραβείο του Δήμου Αθηναίων 2004). Διοικείται από 11μελές συμβούλιο, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ευαισθητοποιημένων ιδιωτών.

Λειτουργεί χωρίς οποιαδήποτε κρατική επιδότηση.

Το Άσυλο Ανιάτων, για την επίτευξη των καταστατικών σκοπών του, ίδρυσε, το 1972, το ΄Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων.

Το Ίδρυμα σήμερα περιθάλπει 200 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές κινητικότητας κλπ. Το 80% των ασθενών είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί.

Για την περίθαλψή τους εργάζονται 140 άτομα (ιατροί, φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι, εργασιοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό, εργατοτεχνίτες κλπ.), προσφέροντας 24ωρη υποστήριξη.

Η καταγγελία-ερώτηση των βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα την ερώτηση, οι βουλευτές Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Ελένη Αυλωνίτου, Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Δέδες, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Ελισσάβετ Σκούφα και Ολυμπία Τελιγιορίδου ζητούν  από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας καταρχήν:

1. να εξασφαλίσουν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι του Ασύλου Ανιάτων.

2. να διερευνήσουν την παράνομη, όπως ισχυρίζονται, απαλλαγή του Ασύλου Ανιάτων από την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.

3. να αποδώσουν τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, μιας και αν επιβεβαιωθεί η παρανομία της απαλλαγής στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Το φιλανθρωπικό σωματείο Άσυλο Ανιάτων, σύμφωνα με τους βουλευτές, έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, οφείλει στο  Δημόσιο ποσό που πλέον ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ζητήσει με σχετικό έγγραφο στις 12/3/2015 από την αρμόδια για την είσπραξη του ποσού αυτού, IΓ ΔΟΥ Αθηνών, να προβεί στη λήψη των απαραίτητων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των απαιτήσεων του Δημοσίου σε βάρος του Ασύλου.

Παράλληλα, και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, με έγγραφό του, της 5/5/2015, είχε ζητήσει από την ίδια ΔΟΥ, την ΙΓ Αθηνών, να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την είσπραξη της οφειλής και με δεύτερο  έγγραφό του, της 7/5/2015, ύστερα από ενημέρωση του ΣΔΟΕ, ζητούσε από την  ίδια ΔΟΥ τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε σχέση και με άλλη υπόθεση μη νόμιμης φορολόγησης των ετήσιων εισοδημάτων του Ασύλου.

Η ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών, με έγγραφο του προϊσταμένου της, σύμφωνα με τους  βουλευτές, απάντησε σε όλα αυτά λέγοντας ότι, με απόφασή του, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος περιόρισε σε ποσοστό 99% την εκ μέρους της ΔΟΥ την κατάσχεση σε βάρος του Ασύλου Ανιάτων, με επίκληση της υπουργικής εγκυκλίου (ΠΟΑ 1092/2014) περί ειδικών συνθηκών.

Οι βουλευτές όμως, στην ερώτηση που κατέθεσαν, επισημαίνουν ότι από αυτή την εγκύκλιο (ΠΟΑ 1092/2014) δεν προκύπτει τέτοια εξαίρεση για την εν λόγω περίπτωση και επομένως η απόφαση του συγκεκριμένου προϊσταμένου ήταν μη νόμιμη και αυθαίρετη, προκαλώντας συνακόλουθα ζημία στο ελληνικό Δημόσιο, μιας και δεν εισπράχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Άσυλο Ανιάτων.

Παράλληλα, από έγγραφα της ΙΠ ΔΟΥ που υπογράφει ο προϊστάμενός της, προκύπτει ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, προκειμένου να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ), ισχύει ως εξαίρεση, παρ’ όλα τα χρέη, σε ιδρύματα που έχουν συσταθεί με το νόμο του 1939 (ν. 2039/1939) (ΠΟΑ 1274/27-12-2013).

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως η προΐσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής  Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Ελένη Χαλβατζά, με βεβαίωσή της, πιστοποίησε ότι το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων έχει συσταθεί με βάση το νόμο του 1939, αναφερόμενη μάλιστα και στα προεδρικά διατάγματα ίδρυσής του. Την εν λόγω βεβαίωση χρησιμοποίησε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και, παρακάμπτοντας έτσι την υποχρέωσή του να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα, εισέπραξε από τον ΕΟΠΥΥ χρηματικά ποσά  που στο σύνολό τους υπερβαίνουν -μέχρι σήμερα- το 1.500.000 ευρώ.

Ανατρέχοντας όμως σε σχετικό προεδρικό διάταγμα, οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (όπως ονομάζεται και μέχρι σήμερα), που ιδρύθηκε από το φιλανθρωπικό σωματείο Άσυλο Ανιάτων, έχει συσταθεί με βάση το νόμο του 1972 (ν.δ.1111/72) και όχι με το νόμο του 1939. Στη δε τροποποίηση, που έγινε στις 23/1/1975 παραμένει και πάλι η σύσταση με βάση το Ν.Δ. 1111/72.

 Ως εκ τούτου, το Άσυλο δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις της σχετικής εγκυκλίου, περί μη υποχρέωσης προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας για  την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο τομέα.

Από όλα αυτά προκύπτει, δηλαδή, ότι το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, κάνοντας χρήση της ψευδούς βεβαίωσης που, κατόπιν αιτήματος του, έλαβε από την προϊσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Ελένη Χαλβατζά, εξαπάτησε τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίον εισέπραξε παρανόμως πάνω από 1.500.000 ευρώ και συνεχίζει να εισπράττει. Σημειωτέον ότι η Ελένη Χαλβατζά (προϊσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων), από τις 16/10/2014 έχει οριστεί επίτροπος  του δήμου Αθηναίων στο Ίδρυμα, προκειμένου να παρακολουθεί τη νομιμότητα  λειτουργίας της διοίκησης του ασύλου, καταλήγουν οι βουλευτές.

Ο αντίλογος.

Το Hot Doc επικοινώνησε με τη σχετιζόμενη με την υπόθεση ΔΟΥ, αναζητώντας ένα σχόλιο από τον προϊστάμενο. Πηγές στη ΔΟΥ μας ανέφεραν ότι ο προϊστάμενος απλά υπέδειξε το τι λέει η σχετική νομοθεσία και μας παρέπεμψαν για απαντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο. Μέχρι τη στιγμή που τυπωνόταν αυτό το τεύχος, επίσημο σχόλιο στο σχετικό γραπτό ερώτημα του Hot Doc δεν υπήρξε. Από την πλευρά της, η κ. Χαλβατζά, σε τηλεφωνική επικοινωνία, μας επεσήμανε πως την περίοδο εκείνη ήταν διευθύντρια στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, ενώ τώρα είναι διευθύντρια στη διοίκηση. Έκανε λόγο για αντιφατικά πράγματα στην ερώτηση των βουλευτών, που επειδή όμως  «απευθύνεται στην ελληνική Βουλή, εγώ δεν μπορώ να έχω γνώμη», όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Μας επεσήμανε ακόμα πως η βεβαίωση δόθηκε με βάση τα τηρούμενα αρχεία των 285 φιλανθρωπικών σωματείων, που δόθηκαν από την  Περιφέρεια στην υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, και με  αυτήν απλά βεβαίωνε το καθεστώς που διέπει το νομικό πρόσωπο.

Τόνισε δε πως υπάρχει το φιλανθρωπικό σωματείο του Ασύλου Ανιάτων, που ως δήμος Αθηναίων έχει την εποπτεία, και το ΝΠΔΔ που αφορά στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, που είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Την περιουσία την έχει το φιλανθρωπικό σωματείο και όχι το νομικό πρόσωπο. Το δε Άσυλο Ανιάτων έχει μπει σε ρύθμιση των οικονομικών του υποθέσεων.

«Μπορεί να είναι και επίτηδες αυτό, που τα μπερδεύουν όλα μαζί. Δεν είναι έτσι όμως. Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Εάν και εφόσον κληθώ να απολογηθώ για κάτι, θα το κάνω», κατέληξε η κ. Χαλβατζά, που επεσήμανε πως ορίστηκε επίτροπος στο άσυλο με παμψηφεί απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων.

Πηγή: περιοδικό «Hot Doc»


Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΒΙΟΝΙΚΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ



Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, του χρόνου ένας τυφλός στην Αυστραλία θα είναι ο πρώτος που θα λάβει τα εν λόγω βιονικά μάτια,  που παρακάμπτουν πλήρως το οπτικό σύστημα και στέλνουν πληροφορίες  απευθείας στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα εικόνες από μια κάμερα που είναι  τοποθετημένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά (οι φίλοι της Επιστημονικής Φαντασίας ενδεχομένως να έχουν σκεφτεί ήδη το αντίστοιχο του Star Trek- τα γυαλιά του Τζόρντι Λα Φορτζ στο «Next Generation»). Το συγκεκριμένο επίτευγμα  θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους χωρίς  λειτουργικό αμφιβληστροειδή. Το όραμα του βιονικού ανθρώπου/ cyborg δείχνει να έρχεται όλο και πιο  κοντά, δεδομένης της προόδου που σημειώνεται στον τομέα των προσθετικών  μελών. Ωστόσο, το βιονικό μάτι που αναπτύσσουν ερευνητές στην Αυστραλία ομολογουμένως δείχνει να βρίσκεται ένα βήμα παραπέρα: Όπως αναφέρεται σε  δημοσίευμα του New Scientist, του χρόνου ένας τυφλός στην Αυστραλία θα  είναι ο πρώτος που θα λάβει τα εν λόγω βιονικά μάτια, που παρακάμπτουν  πλήρως το οπτικό σύστημα και στέλνουν πληροφορίες απευθείας στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα εικόνες από μια κάμερα που είναι τοποθετημένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά (οι φίλοι της Επιστημονικής Φαντασίας ενδεχομένως να έχουν σκεφτεί ήδη το αντίστοιχο του Star Trek- τα γυαλιά του Τζόρντι Λα Φορτζ στο «Next Generation»).

Το συγκεκριμένο επίτευγμα θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της  όρασης σε ανθρώπους χωρίς λειτουργικό αμφιβληστροειδή. «Δεν χρειάζεστε  καθόλου το μάτι» λέει ο Άρθουρ Λάουερι, του Monash University, όπου  αναπτύσσεται το βιονικό μάτι.

Το σχέδιο είναι η εμφύτευση 11 μικρών πλακιδίων, το καθένα με 43  ηλεκτρόδια, σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την όραση.  Όταν οι περιοχές αυτές διεγείρονται, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι βλέπουν  λάμψεις φωτός. Ο Λόουρι θεωρεί πως κάθε ηλεκτρόδιο θα μπορούσε να δημιουργεί μια «κουκκίδα» φωτός αντίστοιχη με τη θέαση ενός pixel.  Συνολικά, τα πλακίδια θα παρέχουν περίπου 500 pixels, αρκετά για τη  δημιουργία μιας απλής εικόνας. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα απέχει από τα  1-2 εκατ. pixels που χαρακτηρίζουν την εικόνα που προκύπτει από το κανονικό μάτι, αποτελεί πολύ σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επαναφορά της  βασικής όρασης.

Οι εικόνες που συλλέγονται από την κάμερα θα στέλνονται σε έναν  επεξεργαστή τσέπης που θα φορά ο χρήστης. Η συσκευή αυτή θα επιλέγει τα  σχετικά τμήματα μιας εικόνας και θα τα αποστέλλει στα πλακίδια. «Ο επεξεργαστής λειτουργεί σαν σκιτσογράφος/ καρτουνίστας» λέει ο Λάουερι.  «Πρέπει να αναπαραστήσει μια σύνθετη κατάσταση με ελάχιστες πληροφορίες»  προσθέτει, αναφέροντας παράλληλα ότι ένα πρόσωπο μπορεί να αναδημιουργηθεί με μόλις 10 κουκκίδες. «Δεν ακούγεται πολύ εντυπωσιακό, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες εκεί από ό,τι θα πιστεύατε».

Οι πρώτοι εθελοντές θα είναι άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους από  ατυχήματα, καθώς η συσκευή πιθανώς να μη λειτουργεί για εκ γενετής τυφλούς.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική»