meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΜΕΝΟΥΝ...

Οι άνθρωποι προσπαθούν αλλά τα τείχη μένουν
Σχόλιο ΤΟΥ Δημήτρη Κωνσταντάρα στην εφημερίδα "Νέα Εγνατία" της Καβάλας

Μια πολύ σύντομη «παρέμβαση» θέλησα να κάνω, ύστερα από μακρύ χρονικό διάστημα που …απουσίασα, λόγω ασθένειας, από την σχολιογραφία της «Νέας Εγνατίας». Και το κάνω όχι μόνο γιατί το θέμα «σχοινοβατεί» μεταξύ σοβαρού και… αστείου της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής , της σκληρής μας και ανάλγητης πραγματικότητας αλλά γιατί μου έλλειψε αυτή η δυνατότητα της ελεύθερης παρέμβασης που μού έχει εξασφαλίσει η εφημερίδα μας.

Είμαι σίγουρος ότι την είδηση –προ ημερών- την έχετε διαβάσει ή την έχετε ακούσει. Αλλά πόσο «ρίζωσε» μέσα σας; Και πόση σκέψη πρέπει να του δώσετε; Πάρτε υπ΄όψη σας ότι μιλάμε για τον άνθρωπο που το ίδιο το ΚΡΑΤΟΣ διόρισε στη θέση που βρίσκεται για να κάνει ό,τι μπορεί για να …ξεβρωμίσει το ψάρι ΚΑΙ το κεφάλι του.

«Από την κεφαλή βρωμάει το ψάρι». Οι άνθρωποι όμως και από τα πόδια όταν δεν αντιδρούν «κλωτσώντας» τους διεφθαρμένους. Προστασία «επωνύμων» από τους ελέγχους καταγγέλλει ο Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Για προστασία επωνύμων από τους ελέγχους που διενεργεί έκανε λόγο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έκθεση πεπραγμένων του 2013.«Υπάρχει όντως μια τάση να μπαίνουν εμπόδια, γραφειοκρατικά και άλλα. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα;» αναρωτήθηκε ο Λέανδρος Ρακιντζής. «Λέω το παράπονό μου. Στην προσπάθειά μου να παραπέμψω κάποιους επώνυμους, βρίσκω ένα τείχος. Και στη συνέχεια βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα για τα οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

Αρνούμαι να το δεχτώ. Κι όταν αρχίσουμε ΟΛΟΙ μας να αρνούμεθα να δεχτούμε την άνωθεν επικυρούμενη προσβολή της νοημοσύνης μας….




Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALS


Η άγνωστη καθημερινή μάχη των ασθενών με ALS
      
Με πρωτοβουλία του Φώτιου Τζίμα (ο οποίος έζησε με ALS δέκα χρόνια), τo  2009, ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος ασθενών με ALS. Όμως τότε είχε ήδη ξεκινήσει η κρίση στην Ελλάδα και τα περιθώρια πίεσης για μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος ήταν μηδαμινά. Μετά τον θάνατο του Φώτιου, την 1η  Φεβρουαρίου 2014, ο σύλλογος διαλύθηκε. Στο διάστημα αυτό όμως το τηλέφωνο στο Γαρδίκι χτυπούσε νυχθημερόν. «Έπαιρναν συγγενείς ασθενών για  συμβουλές, από πρακτικά θέματα, πώς καθαρίζεις τον αναπνευστήρα μέχρι
οικονομικά, τι καλύπτει η ασφάλεια κ.λπ.» λέει η Κίρστεν, που τότε απαντούσε πρόθυμα σε όλες τις απορίες.  Ήταν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν η 56χρονη Ευτυχία Ποποδάκη έσβηνε στο σπίτι της στα Χανιά, μετά τη διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ που νέκρωσε
 τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή. Τα σχετικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο απλώς για την «τετραπληγική από την Κρήτη», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για την ειδική ασθένεια από την οποία έπασχε. Κι όμως, η άτυχη γυναίκα υπέφερε από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS), τη νόσο που λίγες εβδομάδες αργότερα θα έκανε τη μισή Ελλάδα να μπουγελώνεται με κουβάδες παγωμένου νερού.

Πάντως πολλοί ήταν αυτοί σε όλη την Ελλάδα που διαβάζοντας εκείνη την είδηση γνώριζαν. Όπως για παράδειγμα η κ. Κίρστεν Τζίμα, από το Γαρδίκι Θεσπρωτίας, που τον περασμένο Φεβρουάριο έχασε τον άνδρα της, Φώτιο, από επιπλοκές σχετιζόμενες με το ALS. Ήταν 54. Ο Φώτιος και η Ευτυχία επικοινωνούσαν συχνά μέσω Ιντερνετ για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να μιλήσουν για τις νέες εξελίξεις γύρω από την ασθένεια, να δώσουν κουράγιο
ο ένας στον άλλο. Διεγνωσμένη από το 1992 και από το 2003 καθηλωμένη στο κρεβάτι με μηχανική υποστήριξη, η Ευτυχία κατόρθωνε να χρησιμοποιεί υπολογιστή μέσω μιας κάμερας υπερύθρων που ανίχνευε τις ανεπαίσθητες κινήσεις του κεφαλιού της. Ο Φώτιος κινούσε μόνο τα μάτια του. Έγραφε μέσω ενός ακόμα πιο εξελιγμένου συστήματος που παρακολουθούσε τις κινήσεις τους.

Κάπως έτσι συνέχιζε να ανανεώνει και το σάιτ που είχε δημιουργήσει λίγους μήνες μετά την πρώτη διάγνωση, το 2004, με στόχο την ενημέρωση γύρω από το «άγνωστο» ακόμα τότε στη χώρα μας ALS, αυτή τη νευροεκφυλιστική ασθένεια που επιτίθεται στους κινητικούς νευρώνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, η οποία πλήττει 4-5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού (στην Ελλάδα πάσχουν 1.200 ασθενείς). «Πριν συμβεί αυτό, ο Φώτιος δεν γνώριζε από υπολογιστές, ευτυχώς είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί ότι χωρίς αυτούς
δεν θα είχε τύχη», λέει στην «Κ» η κ. Τζίμα. Πράγματι η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία. Ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο σύμπτωμα -δυσκολία στην ομιλία-, ο Φώτιος κυκλοφορούσε με αμαξίδιο, ενώ από τον Ιούνιο του 2007 είχε μηχανική υποστήριξη και τραχειοτομή. Η δυνατότητα επικοινωνίας, ακόμα και ψυχαγωγίας, μέσω Ίντερνετ, παρά την οδυνηρή κατάσταση της υγείας του ήταν αυτά που έκαναν να διαψευστεί η αρχική πρόγνωση για 2-5 χρόνια ζωής. Ο Φώτιος Τζίμας έζησε με το ALS δέκα χρόνια. «Διάβαζε, έπαιζε παιχνίδια, επικοινωνούσε».

Το καλοκαίρι του 2008 έγραφε στο σάιτ του (www.als-net.gr): «Έκανε ζέστη και δεν βγήκα καθόλου έξω. Με το κομπιούτερ ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο. Ακούω πολλή μουσική... Μέσα από τη μουσική είμαι χαρούμενος κι ευτυχισμένος. Η μουσική είναι φίλος του ασθενούς και εχθρός της ασθένειας... Εγώ πιστεύω ότι η καλή ψυχική διάθεση παίζει μεγάλο ρόλο για κάθε ασθένεια και ιδιαίτερα για το ALS. Σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω, και
είναι πολλά αυτά που μπορώ να κάνω, και όχι αυτά που δεν μπορώ». Και ένα χρόνο αργότερα: «Ο άνθρωπος συνηθίζει σε όποια κατάσταση και αν είναι. Εχω ξεχάσει πώς είναι να μιλάς, να τρως, να πίνεις, να περπατάς, να κουνάς κάτι εκτός από τα μάτια. Αλλά δεν με πειράζει, εγώ συνεχίζω να περνάω καλά και όμορφα. Βλέπω και ακούω καλά».
Με πρωτοβουλία του Φώτιου, το 2009, ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος ασθενών με ALS. Όμως τότε είχε ήδη ξεκινήσει η κρίση στην Ελλάδα και τα περιθώρια πίεσης για μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος ήταν μηδαμινά. Μετά τον θάνατο του Φώτιου, την 1η Φεβρουαρίου 2014, ο σύλλογος διαλύθηκε. Στο διάστημα αυτό όμως το τηλέφωνο στο Γαρδίκι χτυπούσε νυχθημερόν. «Έπαιρναν συγγενείς  ασθενών για συμβουλές, από πρακτικά θέματα, πώς καθαρίζεις τον αναπνευστήρα μέχρι οικονομικά, τι καλύπτει η ασφάλεια κ.λπ.» λέει η Κίρστεν, που τότε απαντούσε πρόθυμα σε όλες τις απορίες. «Αν και δεν μπορείς να περιμένεις κάποιος να σου σερβίρει τη λύση. Εγώ μόνο με πατέντες το αντιμετώπισα. Καμιά φορά αναρωτιέμαι πώς τα κατάφερα, 24 ώρες το 24ωρο επί δέκα χρόνια, που έπρεπε να λύνεις από πρακτικά ζητήματα μέχρι να βλέπεις τον άνθρωπό σου να υποφέρει, να τρελαίνεσαι και να μην πρέπει να το δείξεις. Αλλά μπαίνεις μέσα και αν υπάρχει θέληση και αγάπη τα καταφέρνεις. Όλο αυτό το διάστημα έμαθα κι εγώ πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Ένα διάστημα ο Φώτιος ζητούσε πολλά, κυρίως γύρω από τη δυνατότητα να επικοινωνεί. Αλλά όταν κουραζόμουν έλεγα από μέσα μου ότι φοβάμαι την ημέρα που δεν θα ζητάει τίποτα». Ήρθε και αυτός ο καιρός. «Τον τελευταίο χρόνο δεν είχε διάθεση για τίποτα. Είχε πια κουραστεί».

Όπως όλοι, και η Κίρστεν παρακολούθησε τη viral καμπάνια με τίτλο Ice Bucket Challenge που είχε στόχο τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας για το ALS (μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50 εκατ. δολάρια). «Έχω να πω μπράβο τους που το σκέφτηκαν. Μόνο και μόνο που ακούστηκε το όνομα της ασθένειας, ότι κάποιοι έμαθαν τι είναι, είναι πολύ θετικό. Γι’ αυτό παλεύαμε κι εμείς».

Ποιοι επώνυμοι μπουγελώθηκαν.

Το ice bucket challenge άρχισε με πρωτοβουλία του Πιτ Φρέιτς, πρώην αθλητή του μπέιζμπολ που είχε διαγνωστεί με ALS το 2012. Αναζητώντας τρόπους να επικοινωνήσει το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης για την ασθένεια, πήρε έναν κουβά παγωμένο νερό και τον άδειασε στο κεφάλι του προκαλώντας όποιον τολμά να κάνει το ίδιο ή να προσφέρει 100 δολάρια για την ενίσχυση των ασθενών με ALS. Το ice bucket challenge μετατράπηκε σε ιό που μεταδίδεται αστραπιαία. Δημόσια ψυχρολουσία έχουν υποστεί δεκάδες διάσημοι ανά τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Οπρα Γουίνφρεϊ και ο Στίβεν Κινγκ, ενώ το δικό του  μπουγέλωμα έχουν ανεβάσει ονλάιν και πολλοί Ελληνες όπως οι Απόστολος Δοξιάδης, Στάθης Καλύβας, Πόπη Τσαπανίδου, Γιάννης Αντετοκούμπο, Νίκος Αλιάγας κ.ά.

 Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ, ΕΝΑ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ



Διαβήτης: Μια νέα ινσουλίνη, ένα Μητρώο και ο Έλληνας ασθενής.

Μια νέα ινσουλίνη είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα, αλλάζοντας τον τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ. Παράλληλα, στα τέλη  Σεπτεμβρίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μητρώου ασθενών για τη νόσο. Ωστόσο, η καθημερινότητα των ελλήνων πασχόντων εξακολουθεί να βρίθει «εμποδίων».

Αθήνα.

Μια νέα ινσουλίνη είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα, αλλάζοντας τον τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ. Παράλληλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μητρώου ασθενών για τη νόσο. Ωστόσο, η καθημερινότητα των ελλήνων πασχόντων εξακολουθεί να βρίθει «εμποδίων».

Λιγότερες υπογλυκαιμίες, μια δόση ημερησίως.

Μια πιο «εύκολη» καθημερινότητα για τους 600.000 περίπου έλληνες πάσχοντες  από διαβήτη προμηνύει η κυκλοφορία της ινσουλίνης degludec, στην Ελλάδα. Κάθε συσκευασία περιέχει πέντε προ-γεμισμένα στυλό (περιεκτικότητας 300 μονάδων έκαστο), με κόστος 115 ευρώ, περίπου. Το κόστος καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, ενώ στον διαβήτη τύπου ΙΙ απαιτείται 10% συμμετοχή του ασθενή.

Πρόκειται για θεραπεία βασικής ινσουλίνης που χορηγείται άπαξ ημερησίως με εξαιρετικά μακράς διάρκειας δράση (άνω των 42 ωρών).  Η ινσουλίνη degludec χαρακτηρίζεται από ευελιξία στη χορήγηση, αφού αν υπάρξει ανάγκη ή αν χρειαστεί, μπορεί η μία ένεση να απέχει από την άλλη από 8 έως και 40 ώρες, αντίστοιχα, χωρίς μείωση της αποτελεσματικότητας και χωρίς κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ.

Η εξαιρετικά μακράς διάρκεια δράσης της ινσουλίνης degludec προέρχεται από την ειδικά σχεδιασμένη μοριακή δομή της. Μετά την έγχυση, η ινσουλίνη σχηματίζει μια μεγάλη αλυσίδα εξαμερών, που μοιάζει με κομπολόι. Τα μεμονωμένα μόρια της αποκολλώνται ένα-ένα από την αλυσίδα (σα να φεύγει μια χάντρα από το κομπολόι) και απορροφώνται αργά και συνεχώς στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό επιτρέπει την αργή και σταθερή απορρόφησή της στην κυκλοφορία του αίματος, με σταθερό ρυθμό, παρέχοντας διάρκεια δράσης άνω των 42 ωρών.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που παρουσιάστηκε στο 74ο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ που λαμβάνουν ινσουλίνη degludec έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νυχτερινής υπογλυκαιμίας, συγκριτικά με εκείνους που λαμβάνουν ινσουλίνη glargine. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι, που σημείωσαν χαμηλά ποσοστά εμφάνισης νυχτερινής υπογλυκαιμίας σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν
ινσουλίνη glarige.

Υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν η γλυκόζη στο αίμα μειώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζάλη, σύγχυση, απώλεια αισθήσεων, ενώ μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Το σοβαρό υπογλυκαιμικό επεισόδιο αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας για τους πάσχοντες από διαβήτη και ενδέχεται να εμποδίσει την επίτευξη του βέλτιστου γλυκαιμικού ελέγχου στα άτομα που κάνουν θεραπεία με ινσουλίνη. Η νυχτερινή υπογλυκαιμία, δηλαδή που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της ύχτας, είναι απρόβλεπτη και δύσκολα γίνεται αντιληπτή.

Σύμφωνα με τον Φώτη Παπαγιαννόπουλο, ιατρικό διευθυντή της Novo Nordisk (η οποία ανέπτυξε τη νέα ινσουλίνη) «αυτή η ισχυρή εργασία ανασκόπησης των αποτελεσμάτων της ινσουλίνης degludec έναντι μιας σειράς ορισμών για τη νυχτερινή υπογλυκαιμία μας διαβεβαιώνει ότι θα παρατηρηθούν παρόμοια χαμηλά ποσοστά νυχτερινής υπογλυκαιμίας με την ινσουλίνη degludec στην κλινική πρακτική. Καθώς, η υπογλυκαιμία αποτελεί λόγω ανησυχίας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς και επιπλέον θεωρείται δαπανηρή για την υγειονομική περίθαλψη, τα ευρήματα αυτά παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χρήση της νέας ινσουλίνης».

Ελληνικό μητρώο Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του πρώτου Μητρώου Ασθενών (registry), που αρχικά θα επικεντρωθεί στους πάσχοντες από διαβήτη, και με στόχο να επεκταθεί και σε άλλες παθήσεις, όπως η ηπατίτιδα Β, η λευχαιμία και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο σχεδιασμός του Μητρώου Ασθενών με Διαβήτη προέκυψε από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και όπως εξηγεί ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός συνεργάτης - επισκέπτης καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών «ο στόχος είναι μετά την έναρξη της εφαρμογής του μητρώου, εντός έξι μηνών να έχουμε στη διάθεσή μας τα πρώτα στοιχεία για τη νόσο, τους ασθενείς, τα φάρμακα που χρησιμοποιούν και άλλες σοβαρές παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ασθένειας».

Αρχικά, έχει προγραμματιστεί στο Μητρώο Ασθενών να ενσωματώνονται στοιχεία από επτά Κέντρα Διαβήτη (πέντε στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη), τα οποία αφορούν σε περίπου 30.000 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, τα Μητρώα Ασθενών θα καταργήσουν μελλοντικά την ανάγκη ύπαρξης γνωμοδοτικών επιτροπών στα ασφαλιστικά ταμεία για την έγκριση δαπανών υγείας ανά ασθενή (π.χ. προνοιακό επίδομα) και την απόδοση των ποσοστών αναπηρίας, που σήμερα γίνεται μέσω των ΚΕΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δημιουργία των Μητρώων Ασθενών έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας και όπως προκύπτει από την εφαρμογή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αμβλύνει τις ανισότητες που παρατηρούνται σήμερα στην πρόσβαση των ασθενών στην Περίθαλψη.

Το Ελληνικό Μητρώο Ασθενών με Διαβήτη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι φιλικό, εύχρηστο, ασθενο-κεντρικό, με χαμηλό κόστος συντήρησης και απεριόριστες δυνατότητες παραμετροποίησης. Τόσο η Πολιτεία, όσο και οι εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα ιχνηλατεί την πορεία του κάθε ασθενή, από την αρχική διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία. Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα  μπορέσει να αλλάξει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων που αφορούν τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται και ως προς την εξοικονόμηση πόρων.

Αθανασία Καρούνου: «Δε θέλω να με προσδιορίζει η πάθησή μου».
Σήμερα, οι πάσχοντες από διαβήτη στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 600.000  (7% του ενήλικου πληθυσμού), με 13 θανάτους την ημέρα να αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στη νόσο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2035 οι ασθενείς θα έχουν αναλογούν στο 8,6% του πληθυσμού. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι 698.520 Έλληνες πάσχουν από διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβητική κατάσταση), ενώ το 24-30% των πασχόντων από διαβήτη τύπου ΙΙ, αγνοούν την κατάστασή τους και παραμένουν αθεράπευτοι. Ο διαβήτης όταν παραμένει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως έμφραγμα, απώλεια άκρων, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια. 

Η Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι πάσχουσα από διαβήτη τύπου Ι και βιώνει μια αρκετά διαφορετική καθημερινότητα από πολλούς εξ ημών. Ωστόσο, η κυκλοφορία της νέας ινσουλίνης degludec και η πιλοτική εφαρμογή του Μητρώου Ασθενών με Διαβήτη της δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με την κ. Καρούνου, η «συμβίωση» με τον διαβήτη απαιτεί αρκετούς καθημερινούς συμβιβασμούς αλλά όντας πάσχουσα 41 χρόνια πια επέλεξε να μην την προσδιορίζει η πάθησή της. «Έτυχε να νοσήσω και έμαθα να ζω με τον διαβήτη», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αναγκάστηκε να γίνει γιατρός του εαυτού της, δηλαδή να εκπαιδευτεί για να προσαρμόζει τις δόσεις της ινσουλίνης που πρέπει να χορηγεί στον εαυτό της καθημερινά ανάλογα με τη διατροφή της και τον τρόπο ζωής που κάνει, «αφού ο γιατρός δε μπορεί να είναι 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμος», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η διαφορετικότητά αυτή, πολλές φορές έχει φέρει τους ασθενείς με διαβήτη αντιμέτωπους με το κοινωνικό στίγμα, αλλά και την άγνοια των γιατρών. Εκείνο όμως που τους ενοχλεί είναι οι κρατικές πολιτικές. Όπως εξηγεί η κ. Καρούνου «η απουσία θεσμοθετημένης εκπαίδευσης των ασθενών για τη διαχείριση της ασθένειας και οι κοντόφθαλμες πολιτικές με μοναδικό γνώμονα τη μείωση του κόστους, δεν βοηθούν στον περιορισμό των επιπλοκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έχει εκπονήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Διαβήτη, χωρίς όμως να έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια τη διαρκή αύξηση του κόστους της ασθένειας, εις βάρος άλλων παθήσεων. Τα Διαβητολογικά Ιατρεία που λειτουργούν στα περισσότερα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, βρίσκονται πια στον «αέρα» καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νέο οργανόγραμμα λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να μην παρακολουθούνται από σταθερή ιατρική ομάδα ή να πρέπει να ταξιδεύουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας για να βρουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Επιπλέον, ο διαβήτης παραμένει εκτός της λίστας των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ανά 2-3 χρόνια οι ασθενείς να πρέπει να αξιολογούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καταβάλλοντας παράβολο αξίας 48 ευρώ, περίπου. Η γνωμοδότηση των ΚΕ.Π.Α. είναι απαραίτητη για τη λήψη του προνοιακού επιδόματος (600 ευρώ ανά δίμηνο), την απόδοση ποσοστού αναπηρίας (50%), καθώς και την αποζημίωση της θεραπευτικής αγωγής.

Τα φάρμακα, τα αναλώσιμα, οι αντλίες ινσουλίνης και οι ιατρικές εξετάσεις αποζημιώνονται πλήρως για τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι, ενώ η ινσουλίνη και οι από του στόματος θεραπείες για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ απαιτούν συμμετοχή 10%. Τα δε αναλώσιμα αποζημιώνονται πλήρως για συγκεκριμένη ποσότητα.
Η κ. Καρούνου εμφανίζεται δε ιδιαίτερα ανήσυχη από τις φήμες που θέλουν το ποσοστό αναπηρίας που αποδίδεται στους πάσχοντες από διαβήτη να περιορίζεται στο 20%. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την καταβολή του προνοιακού επιδόματος ή να επιφέρει αλλαγές στην συμμετοχή των ασθενών σε φάρμακα, αναλώσιμα και ινσουλίνες.

Κι ενώ λοιπόν, συνεχώς νέα σκευάσματα διατίθενται στην αγορά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, το Μητρώο Ασθενών με Διαβήτη δεν φαίνεται να αρκεί για να βελτιωθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα των ασθενών. Πολιτεία, γιατροί, ασθενείς και φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να βρεθούν κάποια στιγμή στο ίδιο «τραπέζι» για να βρουν μια ολιστική λύση για τη διαχείριση του διαβήτη.

Πηγή: http://health.in.gr/



ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


O Δήμος Ιλίου διοργανώνει και φέτος Σχολές Γονέων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί δωρεάν από εξειδικευμένους επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς) και απευθύνεται σε όλους τους γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, σε μελλοντικούς γονείς, σε γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε ενήλικες τρίτης ηλικίας και σε εκπαιδευτικούς.
Σκοπός του έργου των Σχολών αυτών είναι να στηρίξει τους γονείς, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, καθώς και να προσφέρει γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό στους γονείς, στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον.

Οι Σχολές Γονέων περιλαμβάνουν τα εξής προγράμματα:
  1.   Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
  2.   Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών
  3.   Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, διάρκειας 25 ωρών
  4.   Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα, διάρκειας 25 ωρών
  5.   Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα των Σχολών Γονέων του Δήμου Ιλίου απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η εκκίνηση των τμημάτων θα πραγματοποιηθεί με τη συμπλήρωση 16 έως 18 ατόμων. Προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί στους εκπαιδευόμενους που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα, ενώ στο τέλος θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται έως 10.10.2014

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, Νέστορος 101, 2ος όροφος, με διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου koinoniki@ilion.gr και συγκεκριμένα στην κυρία Χριστίνα Φαρμάκη με τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 20 30 029 (ώρες 12:00-15:00).


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ΔΡ. ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΤΟΥΡΑ


Συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Δρ. Χρήστο Τσίτουρα, κατά την οποία ενημερώθηκε αναλυτικά για τα στάδια και την πορεία του έργου της επέκτασης του Μετρό στο Ίλιον.

Ο κ. Χρήστος Τσίτουρας ενημέρωσε τον Δήμαρχο Ιλίου ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η γεωφυσική μελέτη του έργου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για τη γεωτεχνική μελέτη (γεωτρήσεις κ.λπ.). Επόμενο στάδιο είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής και στη συνέχεια η δημοπράτηση του έργου.

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, εμφανώς ικανοποιημένος από τη συνάντηση δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το Μετρό σηματοδοτεί νέες προοπτικές για το Ίλιον και αναμένουμε την ολοκλήρωση ενός έργου που θα δώσει πνοή στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Τσίτουρα, διαπίστωσα με ευχαρίστηση ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. επέλεξε ένα στέλεχος με σπουδαίες διοικητικές ικανότητες, με υψηλού επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες και όραμα, που αποδίδει εξαιρετικό έργο. Είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειές του θα στεφθούν με επιτυχία, έτσι ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί το σημαντικό έργο επέκτασης του Μετρό, που θα συνδέσει το πυκνοκατοικημένο Ίλιον με το κυρίως δίκτυο, ανακουφίζοντας κυκλοφοριακά την περιοχή.»

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Δρ. Χρήστος Τσίτουρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Γεώργιος Φερεντίνος και ο Διευθυντής Μελετών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Κλήμης.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FAMILY 89,5: ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ FM!

 

Το Μοναδικό πανελλαδικά Παιδικό Ραδιόφωνο Family fm 89.5 είναι μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία λειτουργεί νόμιμα από τον Αύγουστο του 2011 και εδρεύει στο Ν. Ηρακλείου, έχοντας παράλληλα απήχηση και σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω του διαδικτυακού της τόπου www.8950.gr&www.radiofamiiy.gr,όπου καθημερινά έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα είτε για την ακρόαση του ραδιοφώνου μας μέσο του διαδικτύου είτε για την ανάγνωση άρθρων που αφορούν γονείς και παιδιά. Η πορεία του family Fm 89.5 με την πάροδο του χρόνου αποδεικνύεται ανοδική, αφενός γιατί από την πρώτη στιγμή της μετάδοσης τουακούει το τι θέλουν Γονείς και Παιδιά, ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό που τους περιβάλει με αγάπη καισεβασμό, αφετέρου λόγω της διαρκούς εμπιστοσύνης των μεγαλύτερων και οικονομικά υγιών τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του παιδιού και της οικογένειας στις διαφημιστικές ενέργειες, που ολοένα αυξάνεται.

ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ 45, ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ 71414 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τηλέφωνο : 2811112 344 . Email: info@radiofamily.gr. Web : www.radiofamily.gr

Το ακροατήριο του παιδικού Ραδιοφώνου Family fm 89.5 είναι παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, νέοι γονείς και ιδιαίτερα μητέρες, όπου ακολουθούν τα ακούσματα των παιδιών τους, διασκεδάζοντας έτσι μαζί τους. Για την ακρίβεια περίπου 30.000 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μη συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών, αποτελούν τους καθημερινούς μας ακροατές. Λαμβάνοντας υπόψη και τους γονείς αυτών, κυρίως τις μητέρες, ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τις 100.000. Αναλογικά με τον πληθυσμό του Νομού Ηρακλείου ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό περίπου 35%.

Το κλειδί της επιτυχίας αποτελεί η ύπαρξη μουσικής ποικιλίας και ακουσμάτων, καθώς και ζωντανές εκπομπές ψυχαγωγικού και συμβουλευτικού περιεχομένου, αποτελούμενο από ραδιοφωνικούς παραγωγούς επιλεγμένους με συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια (διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, παιδίατροι, εκπαιδευτικοί, γονείς), καλύπτοντας μ' αυτόν τον τρόπο όλες τις ηλικιακές ομάδες παιδιών (από τη βρεφική έως και την σχολική ηλικία), αλλά και γονέων, όπως και την ανάγκη όλων αυτών για ψυχαγωγία και εποικοδομητική απασχόληση.

Η αμφίδρομη επικοινωνία με τους ακροατές μας είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας μας, δείχνοντάς μας το συνεχώς αυξανόμενο ακροατήριο που δημιουργείται, αλλά και τις απαιτήσεις τους. Πέραν της επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων κειμένου και e-mail, από το site του Family fm 89.5(www.radiofamilv.grl , δίνεται η δυνατότητα σε όσα παιδιά το επιθυμούν να έρθουν στο Στούντιο του ραδιοφώνου μας και να πραγματοποιήσουμε μαζί μια εκπομπή λαμβάνοντας Τιμητικό Δίπλωμα Ραδιοφωνικού Παραγωγού.


Σε μια εποχή όπου ο καταιγισμός της γνώσης εξελίσσει γρηγορότερα τις ικανότητες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών, η ύπαρξη του Family fm 89.5 έχει γίνει απαραίτητη συντροφιά των εκπαιδευτικών και της οικογένειας που έχει παιδιά, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας απασχολώντας τα δημιουργικά και ευχάριστα. Από το σπίτι μέχρι τη βόλτα, από το πρωινό ξύπνημα έως το βραδινό τους ύπνο.

Το παιδικό ραδιόφωνο Family fm 89.5 έχει καθιερωθεί σε παιδικά πάρτι, παιδότοπους και γενικότερα σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται παιδιά.

Το Παιδικό Ραδιόφωνο Family fm 89.5 είναι ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας του Ηρακλείου, χορηγός και υποστηρικτής του Δήμου Ηρακλείου και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που με την αμεσότητα και την πρωτοπορία του έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στις καρδιές των παιδιών.

Το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» καθώς και ο διαχειριστής του κ. Βαγγέλης Αυγουλάς προσωπικά και το παιδικό ραδιόφωνο Family, συνεργάζονται σταθερά προωθώντας από κοινού χριστικές πληροφορίες με στόχο την πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση των παιδιών!


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 800 ΑΣΤΕΓΟΥΣ


Καινοτόμο πρόγραμμα για 800 αστέγους

Ένα ιδιαίτερα καινοτόμο πρόγραμμα που προβλέπει τη στέγαση, σίτιση και φροντίδα 800 ατόμων που σήμερα ζουν σε ξενώνες ή ακόμη και στους δρόμους θέτει για πρώτη φορά σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει επίσης την κατάρτιση, την εργασιακή ένταξη των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας δικής τους επιχείρησης.

Το υπουργείο Εργασίας θα καλύπτει έως και 11.000 ευρώ για κάθε άστεγο, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2014 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 9,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα τώρα με τις λεπτομέρειες του προγράμματος μέσω Δήμων, μη κυβερνητικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών, οι άστεγοι θα εγκαθίστανται σε σπίτια, για το οποία ο αρμόδιος φορέας θα πληρώνει το ενοίκιο και τους πάγιους λογαριασμούς.

Παράλληλα, οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος που θα επιλεγούν, θα επιδιώξουν την εργασιακή επανένταξη του ωφελούμενου, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας αντίστοιχα με τα προγράμματα voucher που ισχύουν για τους ανέργους, ή μέσω επιδοτούμενης απασχόλησης.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου αναμένεται σήμερα, να θέσει σε δημόσια διαβούλευση πρόσκληση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ, Εκκλησιαστικά Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, φορείς της Εκκλησίας και πιστοποιημένα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών, ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα, εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για Στέγαση και Επανένταξη των αστέγων, όπως προβλέπεται στο νόμο 4052 του 2012.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα στοχεύει σε οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων ή έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και δύναται άμεσα να επανενταχθούν.

Επιπλέον, στοχεύει στην επανένταξη γυναικών που φιλοξενούνται σε Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας και σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, εφόσον στερούνται τη δυνατότητα, ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή κατοικία. 

Απευθύνεται δηλαδή, σε:
• οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων 
• οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων
• γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας
• άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.

Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη στο πρόγραμμα κατ’ εκτίμηση 800 ατόμων για διάστημα έως και ενός έτους. Το συνολικό κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ ανά ωφελούμενο άτομο. Από το συνολικό ποσό, ο φορέας διαχείρισης θα κερδίζει περί το 9% με 10%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 9.400.000 ευρώ.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται, κατά περίπτωση, στους ωφελούμενους του Προγράμματος, είναι:
• στέγαση
• κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης                                
• ψυχοκοινωνική υποστήριξη
• εργασιακή συμβουλευτική
• νομική συμβουλευτική
• χρηματοοικονομική διαχείριση
• διασύνδεση με αρμόδιες Υπηρεσίες (π.χ. καθοδήγηση για την αξιοποίηση προγραμμάτων, δράσεων ή παροχών στις οποίες θα μπορούσε να ενταχθεί ο ωφελούμενος).
• Δαπάνες στέγασης

Στις δαπάνες στέγασης που κρίνονται επιλέξιμες για τη συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

1. Κάλυψη ενοικίου έως του ποσού των 200 ευρώ για ένα άτομο, έως 250 ευρώ για δύο ενήλικες και έως του ποσού των 300 ευρώ για οικογένεια και για διάστημα έως ενός έτους ή

2. Κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας κυριότητας ή νομίμως παραχωρημένης του ωφελούμενου, έως του ποσού των 3.600 ευρώ

3. Δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, έως του ποσού των 2.500 ευρώ

4. Δαπάνες κάλυψης καθημερινών αναγκών (περιλαμβανομένης σίτισης και καρτών μετακίνησης), έως του ποσού των 130€ για ένα άτομο και ως 250€ για οικογένεια, μηνιαίως

Εργασιακή Επανένταξη

Βασικός στόχος του πυλώνα της εργασιακής επανένταξης είναι η παροχή δράσεων πληροφόρησης και εργασιακής συμβουλευτικής και στην συνέχεια η προώθηση τους στην αγορά εργασίας ή η υποστήριξή τους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο της αυτοαπασχόλησης ή εναλλακτικών μορφών απασχόλησης. 

Ειδικότερα, επιχορηγούνται οι εξής ενέργειες:

Α. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου, έχουν διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 12 μηνών και διέπονται από τις γενικές διατάξεις περί συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ως ποσό χρηματοδότησης υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις, με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Β. Υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης. Προβλέπεται η δυνατότητα αυτοαπασχόλησης, ή δημιουργίας μικρής επιχειρηματικής μονάδας, ή εναλλακτικά, ενασχόλησης στη παροχή υπηρεσιών (π.χ. φροντίδα ηλικιωμένων). Ως ποσό χρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη ενέργεια ορίζεται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα μέχρι 12 μήνες, το οποίο θα παρέχεται με τη διαδικασία του εργόσημου και στην περίπτωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η επιδότηση ενοικίου επαγγελματικού χώρου και η αγορά του βασικού εξοπλισμού, συνολικά μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Γ. Απασχόληση στον αγροτικό τομέα. Αποτελεί εναλλακτική δυνατότητα απασχόλησης σε όσους/όσες επιθυμούν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα και να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω χώρο. Ως ποσό χρηματοδότησης ορίζεται η επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών, η οποία δύναται να παρέχεται με τη διαδικασία του εργόσημου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης αγροτικού τεμαχίου και αγοράς βασικού εξοπλισμού, συνολικά μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. 

Εναλλακτικά, μπορεί να προβλεφθεί Voucher κατάρτισης

Σκοπός της ενέργειας είναι η επίτευξη της δομημένης πορείας εισόδου των αστέγων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Το συνολικό κόστος της δράσης δεν θα υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο.

Αντικείμενο της ενέργειας αποτελεί η παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες περιλαμβάνουν: 

-Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες

-Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας μέχρι 2000 ωρών, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τους 12 μήνες. Η Πρακτική άσκηση θα υποστηρίζεται από τον επόπτη πρακτικής που θα ορίσει ο πάροχος κατάρτισης.

-Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης. 

-Επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης πρόσκλησης.

-Ως Αρχή Διαχείρισης του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη » ορίζεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).


Πηγή: euro2day.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς

Θα γίνει το ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς το 2015 προειδοποιούν οι  εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Κάτω από γέφυρες και σε πάρκα θα αναζητούν καταφύγιο. Η έλλειψη σχεδίου θα οδηγήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε κατάρρευση, επισήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πέτρας Ολύμπου και Κέρκυρας μετά από σύσκεψη με θέμα «Ψυχιατρική μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;».

Το κλείσιμο των ψυχιατρείων αποτελεί δημοσιονομική προσαρμογή με βάση τις επιταγές της τρόικας, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), Θανάσης Βαξεβάνης, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΨΝΘ είναι η  υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού.

Τριπλάσιες εισαγωγές αστέγων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Νίκος Παναγούλης, από την πλευρά του ανέφερε ότι στο Δαφνί, το οποίο είναι  το μεγαλύτερο το Βαλκανίων, τα τελευταία χρόνια σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των αστέγων που εισήχθησαν.
«Σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν 20.000 άστεγοι, το 70-80% των οποίων αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα. Το 2015 θα γίνει το ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς. Οι 2.800 εργαζόμενοι στα τρία εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας υπερασπίζονται ό,τι έχει απομείνει στο χώρο της ψυχικής υγείας» πρόσθεσε ο κ. Παναγούλης.

Αναφερόμενος στην τύχη των ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, το οποίο έκλεισε το 2004, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του  Στέργιος Καστόρης, είπε ότι οι μισοί από τους ασθενείς που ήταν από την περιοχή μπήκανε σε ξενώνες και οικοτροφεία της Κατερίνης, ενώ οι άλλοι μισοί πήγαν στον τόπο καταγωγής τους, όπου επειδή δεν υπήρχαν δομές αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

«Στην Κατερίνη έχουμε 17 δομές και ο όγκος ασθενών που δεχόμαστε είναι μεγάλος, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό και υποχρηματοδοτούμαστε. Θα οδηγηθούν οι ψυχικά ασθενείς κάτω από τις γέφυρες και σε πάρκα» πρόσθεσε.

 Πηγή: http://www.thepressproject.gr/

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που έλαβε χώρα στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου Κρήτης, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Παιδικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Family Fm 89.5 (www.radiofamily.gr), τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι απέστειλαν και εκπροσώπους.


Πλήθος κόσμοου, ιδιώς μικρά παιδιά, κατέκλεισαν το πρωτότυπο αυτό βιωματικό πάρκο και τις δύο ημέρες, ενώ οι διοργανωτές κάλεσαν παράλληλα τους πολίτες να συγκεντρώσουν σχολική ύλη η οποία θα διατεθεί σε οικονομικά αδύναμους μαθητές, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων της πόλης.


Ο υπεύθυνος του ραδιοφωνικού σταθμού Family 89,5 και εμπνευστής της δράσης δήλωσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό σώμα και το Ε.Κ.Α.Β. που με την παρουσία τους έδωσαν μια άλλη νότα ασφάλειας και σιγουριάς, αγκάλιασαν τον πολίτη του Ηρακλείου και παράλληλα παρουσίασαν τα οχήματα τους, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να ξεναγηθούν και να μπουν μέσα σε αυτά και να τα χρησιμοποιήσουν, πατώντας την σειρήνα από το κάθε ένα και ανάβοντας τους φάρους. Επίσης οι γονείς είχαν και υλοποίησαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους των σωμάτων ασφαλείας και να ρωτήσουν ότι απορίες είχαν παίρνοντας σημαντικές πληροφορίες για αυτούς και τα παιδιά τους.


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βαγγέλη Αυγουλά – Κοινωνικοπολιτικό blog «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ» και τους εκπαιδευμένους εθελοντές του, που με τις βιωματικές βόλτες που διοργάνωσαν στην Πλατεία Ελευθερίας μας άνοιξαν τα μάτια της ψυχής βγάζοντας μας από το δικό μας σκοτάδι , στην εκπαιδεύτρια Χαρούλα Κλινάκη και στην περιφερειακή ένωση τυφλών Κρήτης και τα Παιδιά τους ,στον Παγκρήτιο σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα, στον Παγκρήτιο σύλλογο παιδιών με νεοπλασία Ηλιαχτίδα, τη ζωοδόχο πηγή, το κέντρο ειδικών παιδιών Άγιος Σπυρίδων και όλους τους Συλλόγους ΑΜΕΑ του νομού μας που σίγουρα θα ήθελαν να ήταν εκεί μαζί μας. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο εθελοντών ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου για την αδιάκοπη βιωματική δράση με τα ειδικά γυαλιά προσομοίωσης μέθης».

Πέραν της βιωματικής βόλτας «Με Άλλα Μάτια» την οποία συντόνισε ο Βαγγέλης Αυγουλάς  Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών- ώστε να στείλει το μήνυμα για ελεύθερα πεζοδρόμια προσβάσιμα σε όλους, ο ίδιος παρουσίασα και τρία ραδιοφωνικά δίωρα το διήμερο της εκδήλωσης βοηθώντας τους διοργανωτές σ’αυτή τη μαραθώνια ζωντανή εκπομπή που κάλυπτε μέσω του σταθμού όλα τα δρώμενα!


Τη βιωματική βόλτα έκανε συνοδευόμενος από το Βαγγέλη Αυγουλά και ο ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη και του Ολυμπιακού κ. Μπάμπης Λυκογιάννης, φίλος του κ. Αυγουλά από το Ίλιον! Πολύ σημαντική και καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης ήταν και η συμβολή δεκάδων τοπικών χορηγών!


Οι χορηγοί που έλαβαν μέρος είναι :

AUTOFIT ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ, HAPPY PLAYGROUND, ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΒΡΕΦΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, Ο.Τ.Ε., SUPERMARKET ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, AUTOSTATUS ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ, ΝΕΡΑ ΖΑΡΟΣ, ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ, ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ, ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ, LUNA PARKΚΑΤΕΡΙΝΑ, TEXNH ΛΥΔΙΑ ΜΠΑΛΤΖΑΚΗ, ΛΗΤΩ ΒΡΕΦΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ, F.C.S. SECURITY SYSTEMS, ASTERION SECURITY, ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΜΠΑΛΟΝΙΑ, ΜΙΝΟΑΝ AIR, ALPHAPAP - ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, PASTARELLA PASTA &PIZZA, GND ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ, NOVA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ, NISSAN, SEAT,ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, BRIDGESTONE ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΠΕΤΟΥΣΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΤΑΝΟΣ, ΚΥΡΙΑ ΣΙ ΝΤΟ ΡΕ, ΠΑΙΧΝΙΔΟΣΠΙΤΟ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΕΤΟΥΣΗΣ, ΠΙΑΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ, HELLENICPHARMA,ΑΠΟΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΜΑΛΑΜΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ.



ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ 2014


Ο Δήμος Ιλίου στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Πολιτικής, συνεχίζει τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και για τη σχολική χρονιά 2014 - 2015 με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές που αδυνατούν οικονομικά να παρακολουθήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Παρακαλούνται όσοι εν ενεργεία ή συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την  κοινωνική δράση, προκειμένου να στηρίξουν εθελοντικά τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να αποστείλουν συμπληρωμένη την «αίτηση εκπαιδευτικού» που συνοδεύει την ανακοίνωση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναφέρεται παρακάτω.

Επίσης, καλούνται όσοι μαθητές  θέλουν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, να αποστείλουν στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση τη συμπληρωμένη «αίτηση μαθητή».

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μετά το πέρας του πρωινού σχολικού ωραρίου, στο 1ο Λύκειο Ιλίου (Αγ. Βαρβάρας και Ιδομενέως 104).

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και δήλωση ενδιαφέροντος, μπορείτε να απευθύνεστε Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00-13.00, στα τηλέφωνα επικοινωνίας 213 20 30 036 & 213 20 30 029, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Κοινωνικής Υπηρεσίας: koinoniki@ilion.gr.
Αρμόδιοι υπάλληλοι: Φαρμάκη Χριστίνα, Αμπατζής Δημήτριος