meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

"Ερευνες για οικονομικές ατασθαλίες στον Οίκο Ναύτου"

Ο νέος Χανιώτης πρόεδρος, Βαγγέλης Αυγουλάς μιλά στα “Χ.ν.” για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και τις αυξήσεις στα επιδόματα

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται υποθέσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που αφορούν την οικονομική διαχείριση προηγούμενων χρόνων στον Οίκο Ναύτου. Στο μεταξύ, από τον ερχόμενο Νοέμβριο – Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή του αυξημένου επιδόματος αναπηρίας σε ναυτικούς και μέλη των οικογενειών τους που το δικαιούνται.
Tα παραπάνω έκανε γνωστά ο Χανιώτης στην καταγωγή, πρόεδρος του Οίκου Ναύτου και δικηγόρος στο επάγγελμα Βαγγέλης Αυγουλάς.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Ειδικότερα για τα επιδόματα αναπηρίας ο κ. Αυγουλάς, μιλώντας στα “Χ.ν.”, επεσήμανε ότι σύντομα θα αρχίσει να δίνεται το αυξημένο κατά 32 ευρώ επίδομα περίθαλψης και ενδιαίτησης για ανάπηρους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για μια συμβολική, όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση (η πρώτη που γίνεται μετά το 2010) που θα ανεβάσει το συνολικό ύψος του επιδόματος από τα 168 ευρώ στα 200 ευρώ.
Παράλληλα -όπως τόνισε- έχει εκπονηθεί μελέτη κι έχει δρομολογηθεί η αύξηση του επιδόματος βαριάς αναπηρίας (παραπληγίας – τετραπληγίας) που δίνεται από τον Οίκο Ναύτου με στόχο να εξισωθεί το ποσό που προσφέρεται με εκείνο που παρέχουν άλλοι ασφαλιστικοί φορείς.
Η αύξηση στο συγκεκριμένο επίδομα υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 100 ευρώ προκειμένου το συνολικό ποσό να φτάσει τα περίπου 770 ευρώ, ενώ το αυξημένο επίδομα θα αρχίσει να αποδίδεται από το 2018.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ  ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Οίκου Ναύτου καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιστορικός κοινωνικός ασφαλιστικός φορέας των ναυτικών είναι πολλά.
Είναι χαρακτηριστικό -όπως ανέφερε ο κ. Αυγουλάς- ότι όταν ανέλαβε η νέα Διοίκηση τον περασμένο Μάρτιο στα 85 παραρτήματα που έχει ανά την Ελλάδα ο Οίκος Ναύτου εργάζονταν μόλις 45 άτομα! Τα κενά που υπάρχουν καλύπτονται όλα αυτά τα χρόνια από το φιλότιμο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο Οίκος Ναύτου δρομολόγησε πρόσφατα 8 προσλήψεις ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Παράλληλα, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο νέος Οργανισμός του φορέα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετήσει με σύγχρονους όρους τους 133.000 ασφαλισμένους  του.
«Δεν μπορεί ο Οίκος Ναύτου να μην έχει νομικό σύμβουλο, δεν μπορεί να μιλάμε για ένα κοινωνικό φορέα και αυτός να μην έχει ούτε ένα κοινωνικό επιστήμονα! Δεν μπορεί να βλέπουμε, δηλαδή, τους ασφαλισμένους σαν νούμερα, “πάρε το επίδομα και καλή σου τύχη”», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αυγουλάς και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή που ο Οίκος Ναύτου εμφανίζεται να έχει έναν απαρχαιωμένο και ανεπαρκή Οργανισμό, οι Διοικήσεις επέλεγαν όλα αυτά τα χρόνια τον δρόμο των συμβάσεων και αναθέσεων υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας, νομικής – μηχανικής και πληροφορικής υποστήριξης κ.ά. σε ιδιώτες, με πολλαπλάσιο κόστος απ’ ό,τι θα συνεπάγονταν κάποιες μόνιμες προσλήψεις.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Αυγουλάς, η νέα Διοίκηση έχει εντοπίσει περιπτώσεις αναθέσεων που υπήρξε πλημμελής εκτέλεση υπηρεσιών και για τις οποίες έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες, ενώ και η Δικαιοσύνη ερευνά υποθέσεις που αφορούν τα πεπραγμένα προηγούμενων χρόνων.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, υπάρχουν 7 υποθέσεις που αφορούν στα πρώτα χρόνια της κρίσης και έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης από ποινικής άποψης. Η ανακριτική έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ο φορέας πρόκειται να εξετάσει και τη διάσταση των αστικών αξιώσεων και αποζημιώσεων.
Παράλληλα, 5 ακόμα υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ «αχρεωστήτως καταβληθέντων», δηλαδή ποσών που δόθηκαν αδικαιολόγητα σε προμηθευτές, γιατρούς, ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ. αναμένεται σύντομα να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης με πρωτοβουλίες της Διοίκησης του φορέα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υπό διερεύνηση βρίσκονται 25 ακόμα φάκελοι!
«Δυστυχώς, από τις υποθέσεις που σας ανέφερα και αφορούν αξιώσεις του Οίκου Ναύτου ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ, εάν δεν γίνει κάποια νομική κίνηση πολλές παραγράφονται τα έτη 2017-2018, που σημαίνει ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο σαφής πρωτοβουλία διεκδίκησης του αυτονόητου και νομικής υπεράσπισης του κόπου των ναυτικών», υπογράμμισε ο κ. Αυγουλάς.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από το 2015 έχει διαταχθεί για τον Οίκο Ναύτου ένας διαχειριστικός έλεγχος χωρίς, όμως, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Του Δημήτρη Μαριδάκη
Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/erevnes-gia-ikonomikes-atasthalies-ston-iko-naftou/

"Παράδειγμα προς μίμηση"


Δυστυχώς, στην Ελλάδα η έλλειψη πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους, πληροφοριακό υλικό και δημόσια έγγραφα αλλά και καθημερινές διαδικασίες που χρειάζεται ένας πολίτης, αποτελεί κανόνα.

Ακόμα και σε φορείς που ασχολούνται με την αναπηρία διαπιστώνει κανείς παραλείψεις και σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ωφελουμένους τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Οίκος Ναύτου που έχει την ευθύνη της παροχής επιδομάτων σε ναυτικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.
Το πρόβλημα εντόπισε από την πρώτη στιγμή ο νέος πρόεδρος του φορέα, Χανιώτης στην καταγωγή και δικηγόρος στο επάγγελμα, Βαγγέλης Αυγουλάς, δραστήριο μέλος ο ίδιος του αναπηρικού κινήματος.
«Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαι ο πρώτος με αναπηρία πρόεδρος αυτού του ιστορικού φορέα που υπάρχει από το 1927 και δεν μου αρέσει που στον μοναδικό κοινωνικό φορέα ασφάλισης των ναυτικών μας πανελλαδικά, τα θέματα αναπηρίας τα βρίσκω παραμελημένα», σχολίασε σχετικά.
Στο πλαίσιο αυτό από τις πρώτες ενέργειες που έχει δρομολογήσει για να αντιστραφεί αυτή η προβληματική κατάσταση, είναι η πλήρης ανανέωση και βελτίωση της λειτουργικότητας της ιστοσελίδας του Οίκου Ναύτου, ώστε να πληροί όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει επιβάλει για την προσβασιμότητα κάθε κατηγορίας ανθρώπου με αναπηρία η Ε.Ε., αλλά και να παρέχει στους ασφαλισμένους σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες περιορίζοντας τη «γάγγραινα» της γραφειοκρατίας.
Μια ουσιαστική παρέμβαση που θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους φορείς και τις Υπηρεσίες που ασχολούνται με άτομα με αναπηρία -και όχι μόνο- ώστε να πάψει αυτός ο ιδιότυπος αποκλεισμός των αναπήρων από τη δημόσια ζωή και τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.


Του Δημήτρη Μαριδάκη

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/paradigma-pros-mimisi-6/

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Εμείς μιλάμε αλλά δίπλα μας, κάποιο παιδί ΙΣΩΣ βασανίζεται

Του Βαγγέλη Αυγουλά
Πραγματικά δυσάρεστα ένοιωσα και μεγάλη ανησυχία άρχισε να γεμίζει την ψυχή μου από την δήλωση – καταγγελία του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» και προσωπικού μου φίλου  Κώστα Γιαννόπουλου ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των καταγγελιών για κακοποιημένα παιδιά την περίοδο του καλοκαιριού, από καταγγελίες που τουλάχιστον γίνονται  στον τηλεφωνικό αριθμό 1056 , τη γνωστή «Γραμμή SOS» που ενημερώνει τον Οργανισμό. Το δήλωσε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 Fm" , συμπληρώνοντας ότι  « Τους καλοκαιρινούς μήνες δεχόμαστε περισσότερες κλήσεις για κακοποιήσεις παιδιών. Μας έχει κάνει εντύπωση ο μεγάλος αριθμός, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, μέσα στις διακοπές. Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που χρειάζεται να στηρίξουμε" είπε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι καταγγελίες αφορούσαν 750 παιδιά.
Μέσω της «Γραμμής SOS 1056»,  παιδιά, έφηβοι και γονείς βρίσκουν ΑΜΕΣΑ ανθρώπους να τους ακούσουν και να δράσουν ώστε να προσφέρουν την στήριξη που χρειάζεται σε κάθε μία περίπτωση. Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο δωρεάν από σταθερό, κινητό και καρτοτηλέφωνο και στηρίζεται από προσωπικό του Εθελοντικού Οργανισμού «το «Χαμόγελο του Παιδιού».  Και το – ευχάριστο ή δυσάρεστο άραγε;- είναι ότι η  Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, από την αρχή του 2007 έως και σήμερα δέχτηκε 348.042 κλήσεις, από παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Το μυαλό μου πήγε αμέσως στην πρόσφατη «ιστορία», στα τέλη Ιουλίου,  μ αυτή τη «μητέρα» στην Πάτρα που κακοποιούσε όλα τα παιδιά της. Και τα 4. Εκτός από το επτά μηνών κοριτσάκι που μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε στο Καραμανδάνειο, πολίτες είχαν καταγγείλει ότι κακοποιούσε συστηματικά και τα μεγαλύτερα παιδιά της. Ανώνυμες καταγγελίες στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» είχε λάβει στο παρελθόν το Χαμόγελο του Παιδιού για τη μητέρα που κατηγορείται ότι κακοποίησε το ηλικίας επτά μηνών μωρό της στην Πάτρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, από το 2009 ως το 2011 πολίτες έκαναν ανώνυμες καταγγελίες για την κακοποίηση και παραμέληση από τη συγκεκριμένη γυναίκα των άλλων τριών ανήλικων παιδιών της. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άμεσα είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές της περιοχής και τα παιδιά απομακρύνθηκαν από την οικογένεια και ζουν σε πλαίσιο παιδικής προστασίας. Μ αυτή την αφορμή έγινε και η επικοινωνία του κ. Γιαννόπουλου με το ραδιοφωνικό σταθμό κατά την οποία άκουσα αυτό τον υπέροχο και βασανισμένο άνθρωπο να λέει και τα εξής και σας παρακαλώ μέσα απ΄την καρδιά μου να τα λάβετε σοβαρότατα υπ΄ όψη σας:
"για Ένα παιδί που βασανίζεται και ξέρουμε ότι είναι στη διπλανή μας πόρτα, πρέπει να καταγγέλλουμε το περιστατικό, ειδάλλως μπορεί να συμμετέχουμε κι εμείς στην κακοποίηση του" είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος. Και  αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του νέου Σπιτιού Φροντίδας στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για όλα τα παιδιά που είναι σε κίνδυνο και έχουν την ανάγκη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας.
Έμαθα έτσι και τις λεπτομέρειες: Το Σπίτι Φροντίδας στη Νέα Ηρακλείτσα  φιλοξενεί αυτή τη στιγμή επτά παιδιά, ενώ αποτελείται από δύο οικήματα συνολικής έκτασης 270 τ.μ. με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου δεκαπέντε παιδιών, κορίτσια ηλικίας μέχρι 17 ετών και αγόρια ηλικίας μέχρι 10 ετών. Το Σπίτι στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 16 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, παιδαγωγών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμα ο κ. Γιαννόπουλος, σχετικά με το μικρό αγόρι που βρέθηκε στη Λάρισα και φιλοξενείται από το "Χαμόγελο του Παιδιού", είπε ότι δεν το έχει αναζητήσει ακόμη κάποιος συγγενής, παρά τις σχετικές προσπάθειες και ότι το παιδί ήταν αρχικά τρομαγμένο, αλλά τώρα έχει ηρεμήσει. Άλλη μια τρομερή ιστορία με μια νέα προσπάθεια να αρθούν εμπόδια ώστε να βρίσκονται συγγενείς παιδιών που εγκαταλείπονται: Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, δόθηκαν στη δημοσιότητα ,στο πλαίσιο Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, φωτογραφίες του ανήλικου αγοριού, ηλικίας περίπου δυόμιση ετών, που βρέθηκε να περιπλανάται μόνο του χωρίς επίβλεψη και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο στις 5 Ιουλίου στον  εξωτερικό χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλείου Λάρισας. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών γίνεται ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια αναγνώρισης των στοιχείων του παιδιού, αλλά και να εντοπιστούν οι γονείς ή οι συγγενείς του.
H αστυνομία καλεί όποιον πολίτη γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683171 και 2410-683184 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Δεν ξέρω από πού ν αρχίσω και πού να σταματήσω. Πόσα παιδιά κακοποιούνται αυτή τη στιγμή και δεν το μαθαίνουμε; Πόσα βιάζονται; Πόσα πεντάχρονα και εξάχρονα εξαναγκάζονται να εργαστούν σκληρά για να κερδίσουν χρήματα αυτοί που τα εκμεταλλεύονται; Πόσα μωρά δέρνονται αλύπητα επειδή κλαίνε;  Πόσα, μα πόσα τέτοια γίνονται τριγύρω μας, δίπλα μας, στη διπλανή αυλή κι εμείς δεν το μαθαίνουμε; Τι πρέπει να γίνει; Για πόσο καιρό θα αφήνουμε τα ανήλικα, αθώα θύματα αρρωστημένων καταστάσεων στα χέρια γονέων ή κηδεμόνων- τυράννων  μέχρι να επέμβει κάποιο «Χαμόγελο του Παιδιού», κάποια «Ελίζα», κάποιος δάσκαλος, κάποιος ιερέας, κάποια γειτόνισσα;

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Αληθεύει άραγε ότι «μας έρχονται» εκπαιδευμένοι τζιχαντιστές;

Του Βαγγέλη Αυγουλά.

Μέσα σ όλα αυτά τα βίαια και τρομακτικά γεγονότα  πολιτικο-θρησκευτικής βίας που στοίχισαν τη ζωή σε αθώους περιπατητές και τουρίστες τις τελευταίες μέρες, το χειρότερο που μπορούσε να μας συμβεί – σ΄ εμάς τους Έλληνες αλλά και σ΄ όλους τους Ευρωπαίους-   ήταν η δημοσίευση  της έκθεσης του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση» με την πληροφορία – απειλή ότι «  Χίλιοι διακόσιοι έως και τρεις χιλιάδες Ευρωπαίοι που έζησαν ή πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ευρώπη». Και το ότι οι αποκαλούμενοι «ειδικοί» , απευθύνουν έκκληση στις …. ενδιαφερόμενες χώρες να προετοιμαστούν προκειμένου να διαχειριστούν την επιστροφή αυτών των προσώπων στο έδαφός τους.
Δηλαδή; Να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε στρατόπεδο; Να «σηκώσουμε» συρματοπλέγματα στις πόλεις – δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο; Να κλείσουμε τα σύνορα; Να βάλουμε το στρατό να ελέγχει με περιπολίες ενστόλων / ενόπλων , με αύρες και με τανκς τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, την Πράγα και την Αθήνα ( και όχι μόνο); Διότι είναι εύκολο να δημοσιεύεις μια ….τρομολαγνική  έκθεση – έστω κι αν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία- και να προειδοποιείς δέκα-δεκαπέντε ευρωπαικές χώρες με πόλεις – σύμβολα, μαγνήτες του παγκόσμιου τουρισμού να …προσέχουν. Αλλά οι όποιες προειδοποιήσεις – και τα όποια «μέτρα» μπορούν να ληφθούν- μπορεί και να αποτρέψουν κάποιες ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κάποιες πόλεις αλλά  την Ισλαμική τρομοκρατία δεν θα απαλείψουν ενώ θα καταδικάσουν τις πόλεις αυτές και τις απειλούμενες χώρες σε απαγορευμένους προορισμούς. Με αποτέλεσμα τον οικονομικό αφανισμό τους και την απονέκρωσή τους.
Στην πραγματικότητα τέτοιες ασαφείς προειδοποιήσεις καλούν τις απειλούμενες πόλεις να επιλέξουν ανάμεσα σε κάποιες ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις και την ουσιαστική περιθωριοποίησή τους. Και αν συμβεί το δεύτερο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ουσιαστικά ωφελημένες θα  βγουν οι χώρες που ΔΕΝ απειλούνται όπως η Καζαμπλάνκα λ.χ., η Τρίπολη της Λιβύης,  η Αίγυπτος, η Συρία και το ….Τατζικιστάν.
«Η πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν μια αργή αλλά σταθερή αύξηση των επιστροφών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην μέτωπο αλ Νόσρα, συνδέεται με την Αλ Κάιντα)», αναφέρει στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalization awareness network, RAN), που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο αριθμός των «προσώπων που επιστρέφουν» αναμένεται να αυξηθεί εάν το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, που έχει χάσει τους τελευταίους μήνες μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ, «ηττηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο ή καταρρεύσει» τονίζεται στην έκθεση που εστάλη τον Ιούλιο στα κράτη μέλη της Κομισιόν.
Διαφορετικές εκτιμήσεις προβλέπουν έναν αριθμό «μεταξύ 1.200 και 3.000 επιστροφών» Ευρωπαίων με «διαφορετικά υπόβαθρα», σε μεγάλη πλειονότητα «γυναίκες και παιδιά», συμπληρώνει το RAN, που υπολογίζει επίσης ότι «περίπου το 30%» έχει ήδη επιστρέψει, εν γνώσει των αρχών- τους οποίους συχνά συλλαμβάνουν- ή παρανόμως.

Σύμφωνα με το RAN, «περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων» ταξίδεψαν για να ενταχθούν στις τάξεις του DAESH (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) από 120 και πλέον χώρες το διάστημα 2011- 2016- ένας αριθμός πρωτοφανούς μεγέθους στην ιστορία του τζιχάντ στον κόσμο, εκ των οποίων «περισσότεροι από 5.000» από την Ευρώπη.
Αναφορικά με την Ευρώπη, οι ξένοι μαχητές έχουν σε μεγάλο μέρος φύγει από «το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, την Αυστρία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία» σημειώνεται, ενώ διευκρινίζεται ότι το ποσοστό επιστροφής είναι «περισσότερο αυξημένο», σχεδόν στο 50%, για τη Δανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.
Σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, « το 15- 20% των προσώπων αυτών έχει σκοτωθεί στο μέτωπο, το 30-35% έχει ήδη επιστρέψει και περίπου το 50% παραμένει στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ώρα που οι μετακινήσεις των ξένων μαχητών φαίνεται πως έφθασαν στην κορύφωσή τους το 2005, η προοπτική επιστροφής σημαντικού αριθμού προσώπων αποτελεί «μια σοβαρή κι αυξανόμενη ανησυχία» στην Ευρώπη, δεδομένου ότι πρόσωπα που επέστρεψαν συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, του Μαΐου του 2014 και Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζει η έκθεση.
Ενδέχεται μάλιστα να επιστρέφουν καθώς διαλύθηκαν οι αυταπάτες που είχαν ή ενδεχομένως έχουν μετανιώσει λόγω της καιροσκοπίας (παραμένουν ριζοσπαστικοποιημένοι αλλά στοχεύουν σε καλύτερες συνθήκες ζωής) ή προκειμένου να ενταχθούν σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών σε ύπνωση στην Ευρώπη. Ή ακόμα ακουσίως (όταν συλλαμβάνονται)», επισημαίνεται.

Τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη: Ο αυθορμητισμός και η εξαγγελία του Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Εν βρασμώ ψυχής έγινε το δίχως άλλο τις προάλλες, αυτή η πολύ σημαντική και κρίσιμη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα social media  με την οποία, χωρίς περιστροφές, χωρίς πολιτικαντισμούς , χωρίς δισταγμούς  αλλά με ειλικρίνεια, θυμό, μέχρι και απόγνωση εξέφρασε την απόλυτη αγανάκτησή του για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 34 άτομα μόνο στην Κρήτη. Τον καταλαβαίνω απόλυτα και συντάσσομαι . Μου έχει συμβεί κι εμένα αρκετές φορές να αισθανθώ δυσφορία, θυμό και απόγνωση για τη θλιβερή κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους όπου χάνονται άδικα, μάταια και παράλογα ζωές όχι μόνο στην Κρήτη αλλά παντού στη χώρα μας. Μόνο που εγώ δεν είμαι αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια ιδιότητα που θα μπορούσε –ίσως και να έπρεπε- να τον «φρενάρει» σε μια αποκλειστική επιλογή ενός τραγικού φαινομένου σε έναν τόπο και να τον οδηγήσει σε μια πιο εμπεριστατωμένη δήλωση που είμαι βέβαιος ότι θα κάνει πολύ σύντομα αφού μια ανάρτηση στα social media δεν μπορεί να έχει μεγάλη έκταση.
Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης είναι και – κατά πάσα πιθανότητα- ο αυριανός πρωθυπουργός. Και με αυτή την έννοια δεσμεύτηκε , ίσως υπό το κράτος του θυμού και της απογοήτευσης αλλά και απόλυτα δικαιολογημένα , με αμεσότητα ότι αυτό το τραγικό φαινόμενο που δεν εξελίσσεται μόνο στην Κρήτη, θα το πολεμήσει όταν βρεθεί στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης. Κρατώ λοιπόν την ουσία της απόφασης και της  αυθόρμητης  όσο και δεσμευτικής πρωτοβουλίας του και αφήνω απέξω τις επιμέρους σκοπιμότητες που συνήθως προσάπτονται στις σοβαρές πρωτοβουλίες σοβαρών πολιτικών προσώπων και που στην περίπτωση των τροχαίων δυστυχημάτων που στοιχίζουν ζωές. Γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες  σπανίως λαμβάνονται από άλλους υπεύθυνους πολιτικούς που ουδέποτε «κατεβαίνουν» στην τραγωδία της καθημερινότητας και περιορίζονται στην έκφραση πολιτικής γνώμης και άποψης «περί διαγραμμάτου» με ασάφειες και έωλες υποσχέσεις και εξαγγελίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Μητσοτάκης άφησε παράμερα τα τεράστια πολιτικά, διεθνή και κοινωνικά προβλήματα του Έλληνα με τα οποία ασχολούνται ΟΛΟΙ και «μπήκε» στην καθημερινότητα.
Τα λόγια του ήταν ανθρώπινα, γεμάτα οργή και απέχθεια : « Φτάνει πια. Δυο σοβαρά τροχαία έγιναν τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη αφήνοντας πίσω έναν νεκρό 18χρονο και δυο βαριά τραυματισμένους συμπολίτες μας. Από την αρχή του χρόνου η αλυσίδα των μάταιων θανάτων στην άσφαλτο της Κρήτης μετράει, δυστυχώς, 34 θύματα. Είμαι πολύ θυμωμένος και θα το γράψω όπως το αισθάνομαι και δεν με νοιάζει αν με παρεξηγήσουν οι συντοπίτες μου. Στην Κρήτη πολλοί οδηγούν άθλια. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό. Αν είναι μαγκιά αφού έχεις κατεβάσει καμιά δεκαριά κούπες να βγεις στον δρόμο και να οδηγείς σαν τρελός».
Περιμένω λοιπόν πολλά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν γίνει πρωθυπουργός. Ασχολούμαι ΠΟΛΛΑ χρόνια με την Οδική Ασφάλεια. Και ως δημοσιογράφος και ως βουλευτής και ως δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας. Τόσο με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και –κυρίως- τη διαδικασία για την εφαρμογή του, όσο και για την θεσμοθετημένη και σοβαρή εισαγωγή της Οδικής Ασφάλειας ως μαθήματος στα σχολεία. Να ελπίζω ότι έρχεται η ώρα να το ξαναδούμε το θέμα; Σοβαρά;

Περίπου το προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης : « Προσωπικά δεσμεύομαι ότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη θα είναι πρώτη προτεραιότητα. Αλλά όλα αυτά δεν αρκούν αν δεν αλλάξουμε μυαλά. Αν δεν αφυπνιστεί και η ίδια η τοπική κοινωνία». Βγάλτε τρεις λεξούλες :  «Στην Κρήτη» και «τοπική». Διότι το τεράστιο πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικότητα της Κρήτης.