meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΙΔΟΥ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τράπεζας της Ελλάδος
Του Βαγγέλη Αυγουλά

Οκτώ ώρες κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν τράπεζες σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.  «Έβγαλε ειδήσεις». Αλλά προέβη και σε ισχυρισμούς που  ακούγονται κάπως… παράξενα.

Πρώτος ισχυρισμός: «Δεν έχω γνώση για επιμέρους τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Η ΤτΕ λειτούργησε μέσα σε ένα εποπτικό πλαίσιο, ώστε να έχουν οι τράπεζες κεφαλαιακή επάρκεια και να καλύπτουν τους κινδύνους. Όλες οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια νόμιμα, κινούμενες βάσει διεθνών κανόνων και νομικού πλαισίου. Αν οι αποφάσεις τους ήταν σωστές ή λάθος, είναι άλλο θέμα».

Δεύτερος ισχυρισμός: « Η προσπάθεια μου ήταν να αποτραπεί ο κίνδυνος της χώρας και να μην ανοίξει η πόρτα της κολάσεως. Πήρα αποφάσεις που έσωσαν τη χώρα από τον κατακλυσμό. Είναι ανθρώπινο να έγιναν και λάθη. Οι μπανανόφλουδες ήταν εξάλλου καθημερινές. Όλα όμως κρίνονται εκ του μεγάλου αποτελέσματος, όχι του μικρού, και αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες. Το ατύχημα που θα οδηγούσε τη χώρα σε κατάρρευση το αποφύγαμε».

Τρίτος ισχυρισμός : ««Ο κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να τον διασφαλίσει. Τα στελέχη της ΤτΕ δεν είναι πολιτικά πρόσωπα. Έχετε την αίσθηση ότι μπορώ να πω σε έναν επιθεωρητή, να είναι ελαστικός; Όταν θα φύγω από διοικητής δεν θα με ξεπλένει ούτε ο Πηνειός. Οι ίδιες οι τράπεζες οφείλουν να εξετάσουν την ποιότητα των στοιχείων και οι αποφάσεις τους να είναι ρεαλιστικές και αξιόπιστες. Δεν μπορεί κάποιος που ασκεί εξουσία να πει «κάνε μια χάρη σε αυτόν ή εκείνον». Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εγώ δεν το έχω κάνει. Αν το είχα κάνει θα γινόμουν «φέιγ βολάν». Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Τέταρτος ισχυρισμός : «Ο  ρόλος της Τράπεζας  της Ελλάδος ήταν εποπτικός. Εκείνη την κρίσιμη περίοδο, χρειάστηκε επανειλημμένα να επέμβω  για να προστατεύσω  τις τράπεζες. Η ΤτΕ ενεργεί ως επόπτης βάσει της νομοθεσίας και των διεθνών κανόνων. Εκ του αποτελέσματος μπορείτε να την κρίνετε. Η χώρα πέρασε «θύελλα», «τσουνάμι» και στάθηκε όρθια. Κανένας καταθέτης δεν είχε απώλεια. Αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα».
Μελετήστε τις απαντήσεις του και καταλήξτε και εσείς σε συμπέρασμα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα συμπεράνετε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Δεν ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ. Δεν ΜΕΛΕΤΑ. Απλώς παρατηρεί και εποπτεύει τι κάνουν οι άλλοι αλλά «στα δύσκολα», ΔΕΝ επεμβαίνει για να μη γίνει ….  φέιγ βολάν.

Πάμε στις ειδήσεις:

1.Επέρριψε ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα για το ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, υποστήριξε ότι ποτέ η χώρα δεν είχε ένα «business plan», ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την χορήγηση δανείων σε κόμματα με εγγυήσεις τις μελλοντικές τους επιχορηγήσεις για το 2020.

2.«Μόλις ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, οι αγορές έδωσαν χρόνο. Όταν όμως είδαν ότι η κρίση αντιμετωπιζόταν πολύ χαλαρά, τότε αντέδρασαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες».

3.«Ζήσαμε  τη σοβαρότερη μεταπολιτευτική κρίση,  πυκνή σε γεγονότα, με μεγάλες αβέβαιες συνθήκες, μη εξασφαλισμένη επαρκή ρευστότητα τραπεζών και μέσα σε κατάσταση πανικού».

4.«Τους είχα χτυπήσει το καμπανάκι ότι το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 13% αλλά δεν συγκινήθηκαν. Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι η χώρα θα κατρακυλήσει σε αυτόν τον κατήφορο. Κακώς έφτασε εκεί που έφτασε. Θα μπορούσε μέσα σε 2-3 χρόνια, αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να ταρακουνηθεί μεν αλλά να κρατήσει, να σταματήσει την κατηφόρα. Η  μείωση του ΑΕΠ εκείνο το διάστημα, θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί στο ποσοστό του 15% αντί του 17%».

5.«Δεν υπήρξε ποτέ ένα business plan, για αυτό δεν βγήκαμε από την κρίση. Μας έλεγαν πάντα οι «τροϊκανοί» τι θα κάνουμε. Υπήρχε πάντα διαίρεση αντί για μόνιασμα. Είχατε διαιρέσει τον κόσμο σε πράσινους και βένετους. Δεν έγινε ποτέ παραγωγική συζήτηση να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Σε άλλες χώρες η κοινωνία έδειξε εικόνα μεγαλύτερης συμφιλίωσης και σώθηκαν».

6. Σε ερώτηση ποιος έχει ευθύνη για τη σύνταξη ενός πορίσματος, απάντησε ότι την έχει αυτός που το συντάσσει . Και σημείωσε ότι «η συνήθης διαδικασία είναι κάνει κουβέντα με τους προϊσταμένους του, για να βγάλει πιο ακριβές συμπέρασμα. Ο διοικητής μιας τράπεζας, δέχεται απλά τα πορίσματα».

Εντάξει. Τώρα ξέρουμε.


ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Δεν είναι μόνο απρόσεκτος, επιπόλαια σκεπτόμενος , πρόχειρος στη δημόσια συμπεριφορά του και χωρίς τους κατάλληλους συνεργάτες ο κατά τ΄άλλα συμπαθής  αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Είναι και ….καντέμης.

Δεν του έφτανε η γενικευμένη επίθεση που δέχεται , κυρίως για αδυναμία να ελέγξει - υποτυπωδώς έστω-  το «Άβατο των Εξαρχείων» και τα θλιβερά επεισόδια κάθε τόσο ( τα οποία προαναγγέλλονται πλέον από φιλο- αντιεξουστικά ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε.) , αποφάσισε  με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο να «τα βάλει» με το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη  στον οποίο  καταλόγισε ευθύνες  για  μη τήρηση υποσχέσεών του για τη στέγαση προσφύγων και ναρκομανών και ρίχνοντας σ' εκείνο την ευθύνη, κατηγορώντας τον ότι «ζητεί  από την Αστυνομία να διώξει τους ναρκομανείς από διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά πώς να τους διώξει όταν δεν έχει τη βοήθεια του Δημάρχου»;

Πριν αλέκτορα λαλήσαι λοιπόν, ήρθαν τα αποκαρδιωτικά - για Κράτος που θέλει να αποκαλείται πολιτισμένο- επεισόδια με τη διαμαρτυρία εκατοντάδων απελπισμένων συνταξιούχων που θέλοντας να διαδηλώσουν στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζοντας την αγωνία τους για τη συνεχή μείωση συντάξεων και επικουρικών, πήγαν με πανό και συνθήματα, 70ντάρηδες και 75ντάρηδες και 80ντάρηδες , σχεδόν άποροι πλέον, συνταξιούχοι Έλληνες πολίτες  εκεί που έπρεπε να πάνε, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις: Στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου. Και η αστυνομία, αφού  έκλεισε τους δρόμους  και έβγαλε έξω περισσότερους αστυνομικούς από τους συνταξιούχους,  έκρινε επιβαλλόμενο, εκτός των άλλων, να «ψεκάσει» τους πατεράδες και τους παππούδες μας με χημικά!

Καντεμιά κύριε Τόσκα μου. Έστω κι αν προσπαθήσατε, εσείς και οι επιτελείς σας, να ρίξετε την ευθύνη σε ΕΝΑΝ αστυνομικό ο οποίος «τρόμαξε» - λέει- από τους συνταξιούχους, (φτωχοποιημένους, εγκαταλελειμμένους, άρρωστους και ανάπηρους) και τους…. ψέκασε ( σε λίγο θα μας πείτε ότι είχε και ψυχολογικά προβλήματα) δυο είναι οι εξηγήσεις: 

1.      Υπήρχε δική σας διαταγή  - ή έστω σύσταση- για χρησιμοποίηση χημικών και
2.      ΔΕΝ υπήρχε.

Στην πρώτη περίπτωση, φέρετε ακέραιη την ευθύνη. Και στη δεύτερη, η Αστυνομία ΔΕΝ σας υπακούει. ΑΥΤΟ έπρεπε να ψάξετε, να αναλύσετε και να παρουσιάσετε. Όχι τις ευθύνες του Δημάρχου. Αλλά δεν το ξέρατε όταν δίνατε τη συνέντευξη. Ούτε το είχατε φανταστεί. Ούτε κανένας σύμβουλός σας το είχε φανταστεί.

Περιμένοντας λοιπόν, στην επόμενη διαδήλωση συνταξιούχων να σας δούμε κι εσάς με τους άλλους, πρέπει να σας αναφέρουμε ότι και ο κ. Καμίνης, με απάντησή του, σας «ρούμπωσε».

Τι είπε μεταξύ άλλων;  «Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ούτε λέξη για τις ευθύνες του στην αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας, την έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη γειτονιά των Εξαρχείων, το εμπόριο ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, την αποδιοργάνωση της Τροχαίας, την παραβατικότητα, τους βανδαλισμούς και την καταστροφή μνημείων της πόλης. Ο κ. Τόσκας αντί να απολογηθεί, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, επιστρατεύοντας απαράδεκτες ανακρίβειες».

Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί, όπως είπε ο Δήμαρχος,  «… και ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει, ότι  ο δήμος Αθηναίων πολύ πριν από τον Υπουργό, αλλά και επί των ημερών του πρωταγωνιστεί στο κρισιμότατο ζήτημα για την Αθήνα, το προσφυγικό. Άλλωστε, την αποτελεσματικότητα της συνδρομής του δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του προσφυγικού δεν χρειάζεται να την αναγνωρίσει ο Υπουργός. Την έχουν αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Δυο ταυτόχρονα, κατακέφαλα  χτυπήματα στον κ. Τόσκα τα αποία τα ακολούθησαν αποδοκιμασίες από τον μισό Σύριζα, υπουργούς, βουλευτές και «διαρροές» από το ίδιο το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Καλή χώνεψη.


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ: ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ;

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Ήμουν πάντα και συνεχίζω  να είμαι  υπέρ της νομιμότητας. Ιδίως από τότε που πήρα το πτυχίο μου στη Νομική και επιπλέον από τότε που είμαι αιρετός. Επανάσταση δεν αποφάσισα ακόμα να κηρύξω, ούτε να γίνω διαπρύσιος κήρυκας  της αυθαιρεσίας, της αυτενέργειας και της συνειδητής παράβασης των νόμων.

Ωστόσο το ζήτημα της ευθανασίας ( έστω… ας την πούμε ΜΗ υποβοηθούμενη) «καίει» στην κυριολεξία μετά την τραγωδία που έζησε ο εκλεκτός δημοσιογράφος – και προσωπικός μου γνωστός- Αλέξανδρος Βέλιος, πάσχοντας από επιθετικό καρκίνο που δεν «σήκωνε» ούτε ελπίδα, ούτε γιατρειά, υποφέροντας  από πόνους σε σημείο λιποθυμίας, χωρίς την παραμικρή ποιότητα ζωής, στην δυστυχή κατάληξη ενός ανθρώπινου δράματος  που αποφάσισε Ο ΙΔΙΟΣ να τερματίσει μη θέλοντας να φτάσει στο έσχατο σημείο ανθρώπινου εξευτελισμού και ανείπωτου πόνου.

Η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του πάσχοντος να υποβληθεί σε διαδικασία ανώδυνου θανάτου και θεωρώντας ότι η ευθανασία ΔΕΝ μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον πάσχοντα στο σημείο φθοράς που έχει φτάσει, απαγορεύει την «υποβοηθούμενη ευθανασία» επιφυλάσσοντας ποινές στους συνεργούς.

Ο όρος ευθανασία δημιουργήθηκε απ' τον Άγγλο φιλόσοφο Φράνσις Μπέικον που έγραψε ότι «το έργο της ιατρικής είναι η αποκατάσταση της υγείας και η καταπράυνση των πόνων, όχι μόνο όταν η καταπράυνση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία, αλλά και όταν μπορεί να εξασφαλίσει έναν εύκολο και γαλήνιο θάνατο». Η θέση αυτή έφερε στο προσκήνιο οξύτατες  διαμάχες  μια και αρχικά ήταν πλήρως αντίθετη  στη χριστιανική διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία μόνον ο Θεός μπορεί να διαθέσει τη ζωή και τον θάνατο. Και  αφού ο πόνος έχει κάποια αξία για τη σωτηρία της ψυχής, σε κανένα δεν επιτρέπεται να συντομεύσει τους πόνους.

Τα  τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας με δικαιολογητικά τον οίκτο προς τον άνθρωπο που υποφέρει, την θυσία για χάρη του κοινωνικού συνόλου και την απαξία της ζωής. Και πάλι όμως στους ισχυρισμούς αυτούς προκύπτει το ερώτημα αν ο άνθρωπος, ειδικός ή όχι, έχει δικαίωμα να επιβουλεύεται τη ζωή του συνανθρώπου του και να του δώσει ένα τέλος εύκολο και γαλήνιο;

Ηθικό πρόβλημα προκύπτει, επίσης, όταν κάποιος πάσχων από ανίατη νόσο ζητήσει ο ίδιος να του επιβληθεί ευθανασία: Ο θεράπων ιατρός επιτρέπεται (με την ηθική και όχι με την αυστηρά νομική) έννοια να πράξει ανάλογα, συναινώντας στην κατ' απαίτηση του πάσχοντος ευθανασία; Το ζήτημα παραμένει τόσο ηθικά όσο και νομικά, ανοικτό.

Προς το παρόν στην χώρα μας το δίκαιο καταδικάζει την αφαίρεση της ζωής άλλου ανθρώπου, έστω και από οίκτο. Και για να μη μακρηγορώ:  Μόνο σε 9-10 χώρες του κόσμου επιτρέπεται η υποβοηθούμενη ευθανασία και μόνον σε ανήλικα παιδιά, πάσχοντα από βαρύ, ανίατο νόσημα.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει  εξειδικευμένη νομοθεσία, συνεπώς το αξιόποινο της ευθανασίας κρίνεται με βάση τους γενικούς κανόνες για την ανθρωποκτονία με δόλο και τη συμμετοχή σε αυτοκτονία. Ο νόμος είναι εξαιρετικά σαφής στο άρθρο 300 του Ποινικού Κώδικα όπου προβλέπεται φυλάκιση.  Όποιος αποφάσισε  και  εκτέλεσε  ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο γι' αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια, τιμωρείται με φυλάκιση.  Κι αυτό γιατί – όπως έγραψε η Χρύσα Τσιώτση το 2014, «υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ανασφάλεια για το κατά πόσο ένας ασθενής που βρίσκεται σε ψυχική αναστάτωση  και διανοητική σύγχυση λόγω των πόνων και της κατάστασης της υγείας του, έχει τη νηφαλιότητα και την σαφή και ελεύθερη βούληση να λάβει την απόφαση να θέσει τέρμα στη ζωή του.  Οι αφόρητοι πόνοι και η αβάστακτη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που ταλανίζουν έναν ασθενή έχουν εξασθενήσει τις ψυχικές αντοχές του και την υπομονή του και είναι αναμενόμενο να αποζητά επίμονα την θανάτωσή του».

Νομίζω ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με τη μετάλλαξη νόσων και την απόλυτα ακριβή διάγνωση θανατηφόρων καταστάσεων, ήρθε ο καιρός  η Επιστήμη και η Κοινωνία να πιέσουν  και να βοηθήσουν  την Πολιτεία – και την Εκκλησία φυσικά-  να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Και υποβάλλω αυτή τη σκέψη – διόλου πρωτότυπη, το ξέρω- και παραίνεση στη μνήμη του Αλέξανδρου Βέλιου και των εκατοντάδων «ομοίων» του που πεθαίνουν από φρικτούς πόνους, χωρίς ΚΑΜΙΑ ελπίδα ίασης.

Και τη Νομική, την επιστήμη που σπούδασα και υπηρετώ με καθημερινό κόστος –για πολλούς λόγους- ως μάχιμος δικηγόρος, τη θέλω να πρωτοστατήσει στη συζήτηση των επιστημών και της κοινωνίας, για το δικαίωμα ενός ανθρώπου να επιλέξει να σταματήσει να διεκδικεί και να απολαμβάνει τα υπόλοιπα δικαιώματά του, υπό προϋποθέσεις.


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΑ ΜΕΡΑ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ" ΣΤΟ ΚΔΑΠ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Γιάννη Παπαχατζή ο οποίος παίζει μουσική και τραγουδάνε μαζί με τα παιδιά

Με παιδικά τραγούδια και αστεία ήδη από το λιμάνι του Γαλατά, υποδέχθηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Τροιζηνίας τον Βαγγέλη Αυγουλά, το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών, επισκέφθηκε το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας προσκεκλημένος των εργαζομένων, για να συζητήσει με τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών γύρω από πτυχές της καθημερινής ζωής των τυφλών.

Τρεις ολόκληρες ώρες περίπου 50 παιδιά και οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΠ, συζητούσαν, έπαιζαν και τραγουδούσαν με τον κ. Αυγουλά, προσεγγίζοντας με διάφορους τρόπους την τυφλότητα και συνειδητοποιώντας ότι ένας νέος με πρόβλημα όρασης, μπορεί να έχει κοινά ενδιαφέροντα, χόμπι και όνειρα με αυτούς που βλέπουν!

Παιδιά με μάσκες ψηλαφίζουν αντικείμεναΠαιδιά με μάσκες ψηλαφίζουν αντικείμενα
Η ομιλία του κ. Αυγουλά μεταφραζόταν παράλληλα και στη νοηματική γλώσσα χάρη στη βοήθεια παιδιών και εκπαιδευτικών, ώστε στη δράση να μπορεί να συμμετέχει ισάξια και ένας βαρήκοος μαθητής του Κέντρου.

Τα παιδιά άγγιξαν την ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, έπαιξαν τυφλόμυγα, είδαν πώς χρησιμοποιεί ένας τυφλός το λευκό του μπαστούνι, μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από τους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες και γνώρισαν το σωστό τρόπο συνοδείας ενός τυφλού από βλέποντα οδηγό.

Ο κ. Αυγουλάς, συνοδευόμενος από την επί χρόνια εθελόντρια συνεργάτιδά του κα Χρυσάνθη Γεωργαντά, πραγματοποίησε την επίσκεψη στο ΚΔΑΠ Τροιζηνίας με δικά του έξοδα, ενώ αφορμή του διαδραστικού αυτού απογεύματος στάθηκε η εντατική συνεργασία του με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) στα Δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ κ. Γιάννη Παπαχατζή, ο οποίος εργάζεται με σύμβαση ως μουσικός στο ΚΔΑΠ Τροιζηνίας.

Οι δύο άνδρες συνεργάζονται τον τελευταίο χρόνο συνεχώς μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των δομών, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης του προσωπικού σε αυτές.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς δείχνει τεχνικές συνοδείας μαθήτριαΟ Βαγγέλης Αυγουλάς δείχνει στα παιδιά το λευκό μπαστούνι


«Συνάντησα περίπου 50 πανέξυπνα και εύστροφα παιδιά, ευαισθητοποιημένα και με ανοιχτή αγκαλιά στο Διαφορετικό! Παράλληλα διαπίστωσα ιδίοις όμασι την άκρως παιδαγωγική δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο ΚΔΑΠ και από όσο ξέρω και σε σχεδόν όλα τα ΚΔΑΠ της χώρας, δομές που διαδραματίζουν καθημερινά πολύ σημαντικό ρόλο στη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών. Τα παιδικά τραγούδια που μου αφιέρωσαν οι νέοι μου φίλοι ηχούν ακόμη ευχάριστα στα αυτιά μου, ενώ χαίρομαι πολύ που τα παιδιά μου ζήτησαν να ξανάρθω»!

Δήλωσε ο κ. Αυγουλάς μετά το τέλος της επίσκεψης.

«Τέτοιες βιωματικές δράσεις συμπληρώνουν με σωστό τρόπο τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα των ΚΔΑΠ», σημείωσε εκ μέρους των εργαζομένων ο κ. Παπαχατζής και συμπλήρωσε: 
«Παράλληλα και λόγω της ιδιότητας του κ. Αυγουλά ως νομικού συμβούλου του κ. Υπουργού Εσωτερικών, εύχομαι κάποια στιγμή όσοι διοικούν τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ από οποιοδήποτε πόστο, είτε είναι πολιτικά είτε υπηρεσιακά στελέχη, να ζήσουν από κοντά την καθημερινότητα αυτών των δομών σε όλη τη χώρα και να πάρουν ακριβώς τα μηνύματα που ξεκάθαρα στέλνουμε εργαζόμενοι και παιδιά».

Τον κύριο Αυγουλά υποδέχτηκαν στο ΚΔΑΠ Τροιζηνίας οι εργαζόμενοι της Δομής:
Μαρία Λεβειδιώτη - Νηπιαγωγός και Υπεύθυνη του ΚΔΑΠ
Μαρία Κουλαρμάνη - Καθηγήτρια Εικαστικών
Κατερίνα Λαζάρου - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Ευαγγελία Κρίκωνα - Βοηθητικό Προσωπικό
Γιάννης Παπαχατζής - Καθηγητής Μουσικής

Παιδιά κάνουν βιωματική βόλτα με μάσκαΠαιδιά κάνουν βιωματική βόλτα με μάσκα

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς συζητάει με τα παιδιάΠαιδιά περιμένουν να κάνουν ερωτήσεις στο Βαγγέλη

Ομαδική φωτογραφία με παιδιά




Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ 3ο ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!

τα παιδιά στο κυκλοφοριακό πάρκοΟ Μιχάλης Δρακάκης και ο Βαγγέλης Αυγουλάς


Σεπτέμβριος 2016

Για 3η συνεχόμενη χρονιά το Παιδικό Ραδιόφωνο family fm 89.5 ( www.radiofamily.gr ), διοργάνωσε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, ένα διαδραστικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με τεράστια επιτυχία στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο,  όπου περισσότερα  από 3.000 παιδιά ψυχαγωγήθηκαν δημιουργικά με δραστηριότητες σχετικές με την κυκλοφοριακή αγωγή!  

14 στάσεις θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης και μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα με μπαταριοκίνητα οχήματα και κανονική σήμανση στα πρότυπα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αποτελούσαν την εκπαιδευτική βόλτα των παιδιών με ενδιάμεσες στάσεις τις ενημερώσεις από ΤΗΝ ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ όπου ήταν πλάι μας και αυτή τη χρονιά. Όλα τα παιδιά λάμβαναν το δίπλωμα του «Προσεκτικού Οδηγού» με το πέρας της επίσκεψής τους!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει με άντρα του ΕΚΑΒΟ Μανώλης Στεφανουδάκης μιλάει με τα παιδιά για ελεύθερα πεζοδρόμια και ράμπες

Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν, ο Ολυμπιονίκης μας Μανώλης Στεφανουδάκης, που μαζί με το Σύλλογο ΑμεΑ «Το Μέλλον» συζητούσαν και ενημέρωναν τα παιδιά για τη χρησιμότητα των αναπηρικών θέσεων στάθμευσης και για τα δικαιώματα των ΑμεΑ σε ελεύθερα πεζοδρόμια και ράμπες!

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα ΑμεΑ και στο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα τους στην Προσβασιμότητα!

Μαζί μας ήταν και ο Σύλλογος «Δικαίωμα Στη Ζωή» που μέσα από ζωγραφική και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ευαισθητοποίησε χιλιάδες γονείς και παιδιά σε θέματα αναπηρίας.

Κοπέλες από σύλλογο ΑμεΑ "Το Μέλλον"Παιδιά ζωγραφίζουν φανάρια

Στόχος της εκδήλωσης ήταν, οι αυριανοί οδηγοί, τα παιδιά μας, να εκπαιδευτούν στους κανόνες σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και στην οδική ασφάλεια και να διορθώνουν από δω και μπρος τους γονείς τους όταν παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες.

Δεκάδες επώνυμοι από τον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό, πολιτικό και αυτοδιοικητικό χώρο αγκάλισαν και φέτος το εγχείρημά μας με την επίσκεψή τους ή με τηλεφωνικές τους παρεμβάσεις στο Ραδιοφωνικό Αέρα του “Family FM»!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Λευτέρη ΑυγενάκηΟ κος Αυγουλάς και η κα Δαργαντή με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Νίκος Ξυλούρη


Μεταξύ αυτών:
ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουπλής, ο Βουλευτής Ν.Δ. του νομού Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο κ. Γιάννης Ζουγανέλης, η συγγραφέας κα Μαρία Τζιρίτα, ο πρόεδρος του Εθελοντικού Οργανισμού «το Χαμόγελο του παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, οι τραγουδιστές κ. Κώστας Δόξας, κ. Γιάννης Κακλής και κ. Γιώργης Βρέντζος ο οποίος έκανε και βιωματική βόλτα με κλειστά μάτια προσεγγίζοντας την πορεία των τυφλών, Η κα Βάσω Μυλωνά Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» αντιπροσωπία του οποίου συντόνισε εκπαιδευτική δράση στο πάρκο, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Ξυλούρης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κ. Γιώργος Τσαγκαράκης ως εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου, ο 13χρονος Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης που μας μίλησε για την καθημερινότητα ενός νέου μαθητή με πρόβλημα όρασης στο Ηράκλειο, η Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Προβλήματα όρασης κα Νεκταρία Ξοχάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου και Τ.Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γιαλιτάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριτέκνων κ. Μανώλης Αχλαδιανάκης, ο Μαέστρος της «Ορχήστρας Των Ονείρων» κ. Γιάννης Γαβράς, καθώς και ο 12χρονος Γιάννης Πολονύφης που διαβάζει τις νότες με τα μάτια της ψυχής του και έπαιξε πιάνο και τραγούδησε για τους επισκέπτες και τους ακροατές μας μέσω Skype!

Με το κο Σηφάκη από τον Παιδικό Σταθμό το χαμόγελο

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον πρ. συλλόγου Δικαίωμα στη Ζωήο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κ. Γιώργος Τσαγκαράκης ως εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου


Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ κεντρικός παρουσιαστής του διημέρου ήταν ο δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, συμπατριώτης μας κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Παράλληλα, ο κ. Αυγουλάς μαζί με συνεργάτες του εθελοντές του meallamatia.blogspot.com συντόνισαν τη βιωματική βόλτα με κλειστά μάτια, «δείχνοντας» σε μικρούς και μεγάλους τις δυσκολίες μιας καθημερινής διαδρομής των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στο εχθρικό περιβάλλον γύρω μας.

Ο κος Βρέντζος κάνει βιωματική βόλτα με μάσκαΟ Βαγγέλης συνοδεύει τη Χρυσάνθη με το λευκό μπαστούνι


Την εκδήλωση στήριξαν επίσης με την παρουσία τους ή και με τις χορηγίες τους:

Μέγας χορηγός   το δίκτυο συνεργειών AUTOFIT

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ», ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΤΑ CHICCO, ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ», ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΡΟΤΕΚΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΕΘΗΣ, ΑΝΕΚ BLUESTAR, SUPER MARKET ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, GK STUDIO PRODUCTION, ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑΘΩΡΑΚΗΣ, ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ, NOVA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, STUDIO JULIANI, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΤΑΝΟΣ, ΔΕΛΤΑ ΚΤΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΥΦΑΚ, ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ :FRESH SNACK, ΦΗΜΗ,ΝΕΡΑ ΖΑΡΟΣ,ALO ALOE για τα κεράσματα στους επισκέπτες του Πάρκου

Τους χορηγούς επικοινωνίας :
www.cretalive.gr,www.e-kriti.gr,www.prismanews.gr,www.toxwni.gr, www.crete-news.gr, www.creta.press.gr, www.fonien.gr,www.wherevent.com, www.fonien.gr

Ο Μ. Δρακάκης, ο Β. Αυγουλάς, ο Γ. Βρέντζος και ο Ν. Γιαλλιτάκης Τ. Αντιδήμαρχος Ηρακλείοθο 13χρονος Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης με τον Βαγγέλη Αυγουλά
Καθηγήτρια από το ΤΕΙ Κρήτης και ο Βαγγέλης ΑυγουλάςΟ πρόεδρος τριτέκνων Μανώλης Αχλαδιανάκης


Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς τους καθημερινούς ακροατές μας, παιδιά και γονείς, που μας ακολουθείται και μας στηρίζετε σε κάθε μας προσπάθεια.

Με εκτίμηση
Η ομάδα του Ραδιοφώνου  

* photos για το blog μας by Χρυσάνθη Γεωργαντά

Κόσμος στη διάρκεια της εκδήλωσηςΔραστηριότητες παιδιών



Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ...ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ!




Του Βαγγέλη Αυγουλά

Ως φίλος αλλά και εξωτερικός συνεργάτης του συλλόγου « Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους» ( Σ.Κ.Ε.Π. -http://www.skep.gr) και επί χρόνια εθελοντής τους, επισκέπτομαι κι εγώ  σχολεία ως νέος με αναπηρία και συνομιλώ, μαζί με άλλους,  και με αρτιμελείς μαθητές για την αναπηρία.

Είναι μια πραγματικά σημαντική και αρκετές φορές αποκαλυπτική εμπειρία, κυρίως γιατί εκτός από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, ακολουθούν συμπεράσματα από ανώνυμα ερωτηματολόγια που μαζεύουμε από αρτιμελή παιδιά με τα οποία «συνεργαζόμαστε».

Τα προγράμματα του Σ.Κ.Ε.Π.  στοχεύουν στην:

Κατανόηση των μαθητών γενικής εκπαίδευσης και του γενικού πληθυσμού για την πραγματικότητα της  διαφορετικότητας: "Ενημερώνομαι, Εξοικειώνομαι, Συνειδητοποιώ, Σκέφτομαι Αλλιώς, Αλλάζω Στάση"

Κοινωνική ένταξη όλων των νέων με αναπηρία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας: "Με βλέπουν, Συνειδητοποιούν  τις δυνατότητες που έχω αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζω, Με σκέφτονται, Αλλάζουν Στάση"

Και για φέτος, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων ενέκρινε την αίτηση του Σ.Κ.Ε.Π. για Εισαγωγή Βιωματικού Προγράμματος  στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας (Γενικής και Επαγγελματικής) Εκπαίδευσης με τίτλο : « "Ένταξη βιωματικού προγράμματος εξοικείωσης με την διαφορετικότητα": ανοιχτός διάλογος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από άτομα με αναπηρία.»

Κατά την διάρκεια του έργου «Δες το αλλιώς» (Οκτώβριος 2015-Μάρτιος 2016) και συγκεκριμένα στα έξι βιωματικά-διαδραστικά εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν μαζί νέοι με και χωρίς αναπηρία, μοιράσαμε σε 747 μαθητές ένα έντυπο/αφίσα. Στόχος του εντύπου ήταν να ενημερώσει για το πρόγραμμα, να το ακολουθήσει στην πορεία του, να «εξασκήσει» τους μαθητές στην έννοια της διαφορετικότητας και κυρίως να λειτουργήσει ως αποτύπωση των συναισθημάτων που αποκόμισαν οι ίδιοι οι μαθητές πριν την αλληλεπίδραση τους με την αναπηρία και μετά.

Είναι ένα διαδραστικό ενημερωτικό υλικό χωρίς ημερομηνία λήξης, το οποίο όχι μόνο έδινε την δυνατότητα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν για το πρόγραμμα «Δες το αλλιώς», αλλά κυρίως να δώσουν χώρο και χρόνο στα συναισθήματά τους για να αποτυπώσουν σκέψεις, εμπειρίες, εικόνες μετά την αλληλεπίδραση. την πίσω όψη του εντύπου θέσαμε τρεις ερωτήσεις στους μαθητές, με σκοπό να αποτυπώσουν τα δικά τους αυθόρμητα και ατόφια συναισθήματα. Κυρίως να έχουν την ελευθερία έκφρασης χωρίς τον φόβο του κοινωνικού "λάθους" ή της λογοκρισίας". Επίσης να αποκτήσουν αντανακλαστικά κοινωνικής συνείδησης και να προτείνουν προσωπικές λύσεις με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν στο μέλλον μια κοινωνία ενεργών πολιτών.

Εστιάσαμε σε τρεις κεντρικούς άξονες με τρεις πολύ απλές ερωτήσεις:

-          Τι σε δυσκόλεψε;
-          Τι σε αιφνιδίασε;
-          Τι σε ευχαρίστησε;

Εκτός από το ότι τα παιδιά ανησυχούσαν για το πως θα επικοινωνήσουν με τα άτομα με αναπηρία και  αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα όταν ανακάλυψαν ότι αυτό ήταν πιο απλό απ’ ότι φανταζόντουσαν, χάρηκαν δε όταν κατάφεραν να κάνουν όμορφες συζητήσεις, στις γραπτές απαντήσεις το  λεξιλόγιο ήταν τις περισσότερες φορές ουδέτερο. Και όσοι έκαναν έντονα λάθη ορολογίας (ειδικές ανάγκες, τρελοί, με ιδιαιτερότητες, με ανικανότητα) σχεδόν αντισταθμίστηκαν από εκείνους που εκφράστηκαν σωστά.

Πολλοί μαθητές έδειξαν άγνοια και φόβο για τον κόσμο της αναπηρίας αναπαράγοντας στερεότυπα π.χ. "νόμιζα πως θα μου κάνουν κακό". Οι  περισσότεροι από αυτούς άλλαξαν στάση στην διάρκεια του εργαστηρίου και κατέληξαν να σκέφτονται διαφορετικά. Οι περισσότεροι μαθητές όμως σημείωσαν πως ένιωσαν αμηχανία και πως δεν έχουν ξαναέρθει σε επαφή με ανθρώπους με αναπηρία.

Τι μας είπαν τα παιδιά.

Εστιάζοντας σε μια σκέψη /ιδέα που αναφέραμε, ότι  "Το Διαφορετικό δεν είναι απειλή. Εμπλουτίζει τη ζωή μας!", επιλέγω μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές απαντήσεις που αποτελούν πρόκριμα μελέτης και αφορμή για να επιμείνουμε:

-          Μου άρεσε πολύ η επικοινωνία που είχα με άτομα με ειδικές ανάγκες, ευαισθητοποιήθηκα και χαλάρωσα πολύ, ευχαριστώ!
-          Δεν κατάλαβα καμιά διαφορά με τα άλλα παιδιά!
-          Ανησυχούσα στο πως να πλησιάσω αυτά τα άτομα και αν έκανα κάτι λάθος;
-          Με ξάφνιασε το πόσο εύκολη μπορεί να είναι η ζωή!
-          Με παραξένεψε ότι ξέρουν να μιλούν, γιατί εγώ πίστευα πως είναι ανάπηρα και χαζά!
-          Με εντυπωσίασε που τα άτομα που δεν έχουν τα ίδια μέλη του σώματος με εμένα μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα με εμένα.
-          Στην αρχή δεν ήξερα τι να κάνω και πως να ασχοληθώ με τα παιδιά…
-          Με αιφνιδίασε το γεγονός ότι τα παιδιά ήταν ευτυχισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
-          Με αιφνιδίασαν οι άνθρωποι που είναι τρελοί…
-          Μπορούν να κάνουν δουλειές όπως οι άλλοι άνθρωποι!
-          Γνώρισα ανθρώπους με διανοητική αναπηρία και κατάλαβα ότι διαφέρουν ελάχιστα από εμάς.
-          Με ξάφνιασε το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά είναι πάντα με ένα χαμόγελο το οποίο σου φτιάχνει την διάθεση.
-          Ήταν φοβερό που κατάφερα να επικοινωνήσω με αυτά, ήταν κάτι καινούριο, κάτι αξέχαστο που σίγουρα κάτι το οποίο θα ήθελα να ξανακάνω!

Γι αυτό άλλωστε και θα το ξανακάνουμε!





Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: "ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ"

Παναγιώτης Κουρουμπλής

"Ο στόχος μιας νέας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας προϋποθέτει μια δημιουργική διαδικασία διαλόγου με την κοινωνία, αλλά και την αποφασιστικότητα να μετουσιώσουμε την κομματική εσωστρέφεια σε πολιτική εξωστρέφεια" * "Ή κοιτάς προς τα πίσω, αναζητώντας μάταια την ελπίδα ενός καλύτερου παρελθόντος -διασφαλίζοντας την «ιδεολογική καθαρότητα» και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πολιτικής περιθωριοποίησης- ή παίρνεις την απόφαση, αρνούμενος την εσωστρέφεια, να χαράξεις νέους δρόμους"

«Το να νικάς και να επαναπαύεσαι στις δάφνες σου είναι ήττα. Το να ηττάσαι αλλά να μην υποκύπτεις είναι νίκη».

Κάθε φορά που συγκαλείται ένα συνέδριο οποιουδήποτε κόμματος, πολύ περισσότερο ενός κόμματος της Αριστεράς, δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι ένα συνέδριο ρουτίνας. Οφείλει να είναι ένα συνέδριο γειωμένο στην πραγματικότητα, την οποία το κόμμα πρέπει να διαγνώσει προσεκτικά, πριν επιχειρήσει να τη διαμορφώσει με οδηγό τις αρχές του και μοχλό την κοινωνική αναγκαιότητα.

Όταν το συνέδριο αυτό λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που ένα αριστερό κόμμα που κυβερνά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να πλεύσει στη θάλασσα μιας άγριας οικονομίας της αγοράς δίπλα στο μάτι ενός γεωπολιτικού κυκλώνα, οι επιλογές είναι δύο. Ή κοιτάς προς τα πίσω, αναζητώντας μάταια την ελπίδα ενός καλύτερου παρελθόντος -διασφαλίζοντας την «ιδεολογική καθαρότητα» και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πολιτικής περιθωριοποίησης- ή παίρνεις την απόφαση, αρνούμενος την εσωστρέφεια, να χαράξεις νέους δρόμους, κρατώντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες της κοινωνικής δημοκρατίας, της οικονομικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας.

Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι αδύνατον σε μια Ευρώπη, που όχι μόνο εμμένει στη λιτότητα αλλά ρέπει προς την Ακροδεξιά. Εγώ λέω ότι δεν μας επιτρέπεται να αποδεχτούμε τη λογική της παραίτησης, αρνούμενοι την πεισματώδη προσπάθεια που πρέπει να γίνεται κάθε φορά και κάθε στιγμή για κάτι καλύτερο.

Θα ήμουν εξωπραγματικός αν πίστευα ή φανταζόμουν ότι θα μπορούσαμε, σε αυτή τη συγκυρία, να ορίσουμε με βάση τις δικές μας αρχές την Ευρώπη. Ούτε ξεχνώ, όμως, ότι οι αρχικές θέσεις μας για το χρέος, τη λιτότητα και το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ε.Ε. αποδείχθηκαν ορθές. Σε κάθε περίπτωση, η επιδείνωση της κρίσης έχει καταστήσει -με οδυνηρό τρόπο- τη βαθύτερη ουσία της προφανή σε ολοένα και περισσότερους. Σήμερα, το φάσμα των επιδραστικών προσωπικοτήτων που μιλούν ανοιχτά ενάντια στην κατίσχυση της οικονομικής επί της πολιτικής εξουσίας ξεκινά από τον Στίβεν Χόκινγκ και φθάνει στον Πάπα της Ρώμης. Όσο ενθαρρυντικό κι αν είναι αυτό, βεβαίως δεν αρκεί. Απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχευση και σχέδιο.

Η συνεπής στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινωνικής και οικονομικής δημοκρατίας και εναντίον της ξενοφοβίας στα ευρωπαϊκά συμβούλια έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συγκλίσεων με άλλες προοδευτικές δυνάμεις (σοσιαλιστές, πράσινους) για τη σύμπηξη μετώπων σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Η επιτυχία της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας για διεξαγωγή ευρωμεσογειακής συνόδου στην Αθήνα, που κατέστη δυνατή χάρη στην πολιτική παρακαταθήκη της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της αλλαγής της ευρωπαϊκής πορείας, αυτήν τη φορά με ευνοϊκότερους συσχετισμούς και ισχυρότερους συμμάχους. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα είναι εύκολο. Η συγκυρία βρίθει κινδύνων, αλλά και ευκαιριών.

Ο κόσμος μας αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ. Ορισμένες σταθερές και ισχυρές παγκόσμιες τάσεις κατατείνουν σε αλλαγή του ισχύοντος κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου: η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη (με σημαντικές συνέπειες πρώτα στην επικοινωνία και στην πολιτική), ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η πολιτική και διοικητική αποκέντρωση. Παράλληλα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας αποσταθεροποίησης του κλίματος και του διεθνούς συστήματος, μιας άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης και μιας ριζικής αλλαγής ή -εναλλακτικά- μιας αποσύνθεσης της Ευρώπης.

Το επικείμενο συνέδριό μας μπορεί να είναι καθοριστικό, αν ιεραρχήσουμε τα κρίσιμα θέματα και απαλλαγούμε από εμμονές και πολιτικές προγονοπληξίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί τουλάχιστον ανεπαρκής αν κλειστεί στον εαυτό του σαν στρείδι. Αντιμέτωποι με κρίσιμες προκλήσεις, ας διδαχθούμε από την ιστορία του ΕΑΜ για να θέσουμε τις βάσεις μιας μεγάλης προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης.

Ο στόχος μιας νέας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας προϋποθέτει μια δημιουργική διαδικασία διαλόγου με την κοινωνία, αλλά και την αποφασιστικότητα να μετουσιώσουμε την κομματική εσωστρέφεια σε πολιτική εξωστρέφεια. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι το κόμμα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που επιζητούν κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.