meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, REBATE ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ


Αποσαφηνίζει συνεχώς και δημόσια τη νέα πολιτική που χαράζει στην υγεία ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας χθες το πρωί στον Αντ1 ανέφερε ότι Την ερχόμενη εβδομάδα, θα αρχίσει νέα διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία για να αλλάξει το μοντέλο του rebate -θα γίνει κλιμακωτό με βάση τον όγκο- και μέσω αυτού θα υπάρξει έσοδο για να μειωθεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Είπε ότι θα επιστρέψουν τα φάρμακα με ένδειξη «στερείται» για καρκινοπαθείς στα φαρμακεία των νοσοκομείων για να τα προμηθεύονται οι ασθενείς, ενώ προανήγγειλε ότι τα γενόσημα θα συνταγογραφούνται με βάση την ονομασία και όχι τη δραστική ουσία, ώστε να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να έλθει ανάπτυξη.

Επίσης, Την πρόθεσή του να μειώσει τη συμμετοχή στα φάρμακα στα χαμηλά εισοδήματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε εκπομπή του MEGA, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι η ρύθμιση θα προχωρήσει μέχρι τον Ιούλιο.

“Από τη διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με την φαρμακοβιομηχανία, την οποία δεν έκανε ποτέ η προηγούμενη κυβέρνηση επί της ουσίας, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων με χαμηλά εισοδήματα από 25% στο 15%”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα υποφέρουν σήμερα από υψηλές συμμετοχές και ρυθμίσεις, όπως η “ασφαλιστική τιμή” στα φάρμακα. Ενδεικτικό του βάρους είναι ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 28% από 13% που ήταν το 2012.  

Επίσης ο Υπουργός Υγείας ενημερώνει ότι εξοφλούνται αυτές τις μέρες οι εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, ενώ προχωρούν και οι 4.500 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην Υγεία.

Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής από το ίδιο βήμα Περιέγραψε τα εμπόδια για την ολοκλήρωση μίας πρόσληψης:

Για να προσλάβεις – είπε – με τη σημερινή διαδικασία έναν νοσηλευτή θέλεις το λιγότερο οκτώ μήνες, ενώ για την πρόσληψη ενός γιατρού απαιτείται ένας χρόνος.

Όσο για το ωράριο των φαρμακείων, ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε στο SΚΑΙ ότι έχει μιλήσει προσωπικά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και το χάος που συνέβαινε να μην ξανασυμβεί και να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές με πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας χωρίς να κινδυνεύσουν οι αντίστοιχες θέσεις των υπαλλήλων.

Στο ίδιο κανάλι το περασμένο Σάββατο ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εξετάζει τρόπους για τον περιορισμό και την κατάργηση της χρέωσης των ασφαλισμένων στους 5ψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς για προσδιορισμό ιατρικών ραντεβού.



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ Π.Γ.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


Τη νέα Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης επισκέφθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας Βαγγέλης Αυγουλάς, την Τρίτη 12 Μάιου 2015, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας νοσηλευτών.

Ο κ. Αυγουλάς έχει εδώ και χρόνια προσωπική ευαισθησία και διαρκή ενασχόληση σε ότι αφορά τα παιδιά που μπορεί να ταλαιπωρούνται σωματικά ή ψυχικά από οποιαδήποτε αιτία.

Σημειώνουμε ενδεικτικά τη συνεργασία του κ. Αυγουλά με διεθνούς φήμης φορείς που αγκαλιάζουν το παιδί όπως ο Εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος», ο σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων, καθώς και τις δομές υπέρ του παιδιού που αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν στο Δήμο Ιλίου τα έτη 2011-2014 όταν ο κ. Αυγουλάς διατελούσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Διά Βίου Μάθησης της πόλης.

Η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΠαΓΝΗ κα Λένα Μπορμπουδάκη ξενάγησε τον κ. Αυγουλά στους χώρους του Νοσοκομείου, ενώ στην Παιδοψυχιατρική Κλινική τον υποδέχθηκαν ο Διευθυντής της και Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Μπίτσιος και ο Παιδοψυχίατρος κ. Μποτζάκης, με τους οποίους ο κ. Αυγουλάς συζήτησε για αρκετή ώρα.

Πρόκειται για μια Κλινική που ξεκίνησε μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ, έργο που διασώθηκε τελευταία στιγμή από την απένταξη το Σεπτέμβριο του 2014 κόντρα στις προκαταλήψεις, στις αγκυλώσεις και στη γραφειοκρατία, δυστυχώς όμως ένας χρόνος εγκεκριμένης χρηματοδότησης είχε πάει ήδη χαμένος…

Η κλινική καλύπτει τις ανάγκες παιδιών και εφήβων όλης της Κρήτης, παιδιά τα οποία ως τώρα είτε μετέβαιναν στην Αθήνα, είτε αν είχαν χρήματα οι οικογένειές τους καλύπτονταν από ιδιώτες γιατρούς αλλιώς αφήνονταν στη μοίρα τους κλεισμένα στο σπίτι.

Σήμερα εξυπηρετούνται εισαγγελικές παραγγελίες, ενώ καταφτάνουν στην κλινική, δυναμικότητας 5 κλινών, πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και δυστυχώς αντιμετωπίζονται και πολλές απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων.

Ως το Νοέμβρη θα έχουν ανοίξει άλλες 5 κλίνες στην κλινική, η οποία στελεχώνεται από τρεις μόνιμους εργαζομένους και 13 με συμβάσεις, γι’αυτό ήδη η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναζητά λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της αναγκαίας αυτής κλινικής και μετά τη λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Στατιστικά η κλινική από τον Ιανουάριο που είναι σε πλήρη λειτουργία, μετρά μια εισαγωγή παιδιού κάθε εβδομάδα, ενώ ήδη 15 παιδιά έχουν νοσηλευτεί και σήμερα η κλινική είναι γεμάτη.

Παράλληλα το επιστημονικό προσωπικό της κλινικής βοηθά ενεργά στην ίδρυση και έναρξη λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Αυγουλάς χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας της κλινικής πρότυπο στην Κρήτη «ένα φως στο χάος των προβλημάτων στο εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας».




Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ: "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΣΚΙΕΣ"

Του Δημητρη Δρίζου

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στις σκιές. Που κρύβονται στα πάρκα, στις πλατείες, χωρίς στέγη. Ζουν φοβισμένοι και απλά αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Ένας από αυτούς είναι και ο «Σάκης», Ένας οικονομικός μετανάστης που μίλησε στο FollowMe από την οικοδομή όπου μένει. Ένας άνθρωπος που επέλεξε να μιλήσει για όσα έζησε στο ταξίδι του για την Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και την επιστροφή του στην οικογένεια του.

Καταρχήν να κάνω ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα. Ζω στο Μενίδι. Μια πόλη που βρίσκεται στην δημοσιότητα διαρκώς για αρνητικούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι οι μετανάστες της. Στην γειτονιά μου έχει μια εγκαταλελειμμένη τριώροφη πολυκατοικία, όπου ζει εδώ και 3 μήνες ο Μοχάμεντ Φαρούκ, ή… Σάκης όπως μου συστήθηκε. 'Ήταν παράνομος μετανάστης. Πλέον κρατάει ένα χαρτί στα χέρια του που πιστοποιεί την ύπαρξη του. Τον «Σάκη», 35 χρονών… ξετρύπωσε ένα βράδυ ο σκύλος μου, ο Άρης, σε μια βραδινή βόλτα. Ο Μοχάμεντ δεν θα μείνει για πολύ στην χώρα μας. Κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο της επιστροφής για το Πακιστάν. Το πώς δεν έχει σημασία. Στο τέλος του μήνα θα φτάσει στην Λαχόρ, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου τον περιμένει η γυναίκα του, Μάι, και ο γιος του, Ιζέτ, 13 ετών σήμερα.

Με υποδέχτηκε στο σπίτι του, στο υπόγειο. Σε μια γωνία έχει βάλει ένα σκισμένο στρώμα. Ολόγυρα του μόνο τούβλα, άλλα σαπισμένα και άλλα σπασμένα. Η γωνία του πεντακάθαρη. Προσπαθεί να ζήσει όσο μπορεί πιο ανθρώπινα. Κοντά του το θερμός του ενώ το στρώμα του είχε πάνω δυο ρετάλια για σεντόνια. Στον έναν τοίχο κρεμασμένα δυο αποσμητικά χώρου ενώ ένα σεντόνι από την μια άκρη στην άλλη σχημάτιζε το... σύνορο του και καθόριζε τον χώρο του.




Κάθισα εκεί περισσότερη από μισή ώρα, με τον Άρη πλάι μου, να ακούει και εκείνος την ιστορία του Μοχάμεντ. Πως ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου για να βρει την ελπίδα. Και για να προλάβω τους κακεντρεχείς, όχι δεν ήρθε για να μείνει εδώ. Όχι, δεν έκλεψε, ούτε ζητιάνεψε. Ήρθε εδώ για να βρει ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη. Αυτή είναι η ιστορία του «Σάκη». Διάβασε την και θα καταλάβεις…

«Με λένε Μοχάμεντ Φαρούκ και είμαι 35 χρονών. Είμαι στην Ελλάδα από το 2002. Μεγάλωσα στην Λαχόρ, μια πόλη κοντά στην Ινδία Έχει τώρα 11 εκατομμύρια κόσμο, αλλά δεν χωράμε να ζήσουμε εκεί. Είμαι παντρεμένος με την Μάι, έχω έναν γιο 13 χρονών, τον Ιζέτ, και τρία αδέρφια. Οι γονείς μου ζουν και οι δυο, αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβω να δω τον μπαμπά μου, είναι 78. Κατάφερε να σπουδάσω μηχανικός. Σαν το δικό σας Πολυτεχνείο, έχουμε και εμείς στη Λαχόρ ένα σχολείο μεγάλο.

Στο Πακιστάν φεύγουμε πολλοί. Και το κάνουμε εύκολα. Ψάχνουμε να βρούμε ένα κομμάτι ψωμί. Προσπαθούμε να ζήσουμε τους δικούς μας από μακριά. Έστω και έτσι να τους βοηθήσουμε, για να μην πεθάνουν από την πείνα. Τα σύνορα για το Ιράν είναι ανοιχτά Δεν σε ελέγχουν και περνάς εύκολα εκεί. Μετά από ταξίδι τριών ημερών έφτασα στην Τουρκία. Εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα. Κινδύνεψα πολλές φορές.

Δεν ήξερα την γλώσσα και οι άλλοι που ήμασταν μαζί, προσπαθούσαν να σώσουν τον εαυτό τους. Κανείς δεν κοίταγε να βοηθήσει τον άλλον. Μόνο να σώσουν τον εαυτό τους. Έκανα 5 χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσω στην Ελλάδα. Αμάξια, λεωφορεία, τρένα, όπως μπορείς να φανταστείς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος  όμως ήταν οι δουλέμποροι.

Μας είχαν κλεισμένους σε ένα σπίτι για 3 ημέρες. Χωρίς νερό, χωρίς φαγητό. Πλήρωσα 5 χιλιάδες δολάρια που είχαμε μαζέψει με την οικογένεια μου για να με φέρουν στην Ελλάδα. Εγώ βρήκα τον άνθρωπο που θα με έφερνε στην Ελλάδα από έναν θείο μου. Φύγαμε ξημερώματα από μια παραλία στην Τουρκία. Κοντά στο Τσεσμέ.

Ήμασταν 100 άτομα, σε μια βάρκα που χώραγαν 30. Η βάρκα είχε νερά. Νερά παντού. Νόμιζα πως δεν θα φτάναμε. Ευτυχώς όμως δεν είχε κύμα, αλλιώς θα είχαμε βουλιάξει. Μας άφησαν στην Χίο. Από εκεί ήρθα κρυφά στην Αθήνα με το πλοίο. Συνολικά έκανα μια εβδομάδα… Ήταν πολύ δύσκολα.

Έμενα στην αρχή στην Αθήνα, με άλλους Πακιστανούς. Στον Άγιο Παντελεήμονα, μέναμε περίπου 40 άτομα σε ένα σπίτι. 300 ευρώ ο καθένας πληρώναμε. Δούλευα σαν σιδεράς, μπογιατζής, έσκαβα. Ό, τι μπορούσα, όπου είχε μεροκάματο. Αλλά φίλε, ποτέ δεν ζητιάνεψα στα φανάρια.

Προσπάθησα να ζήσω με αξιοπρέπεια. Δεν έκλεψα ποτέ. Μάζευα όσα χρήματα μπορούσα και τα έστελνα στο Πακιστάν. Καταφέραμε να χτίσουμε δυο δωμάτια και τώρα μένει η οικογένεια μου. Ούτε σπίτι, ούτε τίποτα. Δυο δωμάτια για να κοιμόμαστε».

Η καθημερινότητα του είχε κρυφτό. Πολύ κρυφτό επειδή απλά ήταν ξένος. Ο «Σάκης», συνέχισε:

«Πολλές φορές κρυβόμουν. Με είχαν κυνηγήσει άνθρωποι εδώ. Με έβριζαν επειδή είμαι ξένος. Τα βράδια δεν έβγαινα από το σπίτι γιατί φοβόμουν. Πολλά παιδιά είχαν έρθει χτυπημένα. Εγώ είχα γλυτώσει πολλές φορές. Αλλά με έβριζαν και με κυνηγούσαν. Αλλά δεν φοβάμαι τόσο πια. Τι να φοβηθώ πια φίλε. Μένω εδώ σε μια οικοδομή. Ο ουρανός είναι το ταβάνι μου.

Φοβάμαι για την οικογένεια μου που είναι μόνη της και εγώ μακριά. Τι να φοβηθώ; Ευτυχώς δεν με χτύπησαν πολύ. Άλλους φίλους μου τους είχαν χτυπήσει πάρα πολύ. Είναι καλά ευτυχώς. Είχα την επιλογή να πεθάνω στο Πακιστάν από την πείνα ή να φτάσω εδώ. Πολύ δύσκολα φίλε. Δεν υπήρχε φαγητό. Δεν τρώγαμε εμείς, για να φάει το μωρό. Όταν έφυγα ο γιος μου ήταν 4 μηνών. Η γυναίκα μου 16 χρονών. Αποφασίσαμε με την οικογένεια μου να φύγω εγώ, γιατί ήμουν ο μεγαλύτερος. Και αν τα κατάφερνα, θα γύρναγα. Μιλάω μαζί τους μια φορά την εβδομάδα. Κατεβαίνω στο Κέντρο και εκεί βρίσκω άλλους Πακιστανούς και μιλάμε. Μου λείπει η οικογένεια μου…

Ήθελα να πάω στην Γερμανία ή στην Γαλλία. Εκεί έχει πολλούς Πακιστανούς και θα μπορούσα να βρω δουλειά. Αλλά έμεινα εδώ γιατί δεν είχα χαρτιά, δεν είχα άλλα χρήματα. Ευτυχώς τότε βρήκα μια δουλειά σε ένα σιδεράδικο. Δεν την ήξερα την δουλειά αλλά την έμαθα. Από το 2010 ζω σε οικοδομές γιατί δεν είχα χρήματα να μείνω σε σπίτι με άλλους Πακιστανούς. Δεν βρίσκω μεροκάματο, το πολύ ένα την εβδομάδα, 20-25 ευρώ. Όμως μέσα στον μήνα μπορεί και να φύγω. Θα γυρίσω στο παιδί μου.

Ευτυχώς με βοηθάνε οι άνθρωποι εδώ στην γειτονιά. Ξέρεις, είναι καλοί άνθρωποι οι Έλληνες. Τους αγαπάω πολύ. Δεν με ενοχλεί που με κυνηγούσαν. Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Και εμείς οι Πακιστανοί είμαστε έτσι. Καλοί και κακοί. Ίσως αν ο ένας άκουγε τον άλλον, να ήταν διαφορετικά φίλε. Αλλά εσείς οι Έλληνες, είστε πολύ καλοί άνθρωποι. Τα πράγματα άλλαξαν πολύ τον τελευταίο χρόνο εδώ. Στο Αλλοδαπών έχουν αλλάξει πολλά πράγματα φίλε μου. Παλιά δεν μας βοηθούσαν να φύγουμε. Τώρα μας δίνουν βοήθεια.. Αλλά αργούν πολύ στα χαρτιά και στην απέλαση. Εγώ βρήκα τρόπο να γυρίσω, έχω ένα χαρτί που γράφει το όνομα μου. Άλλοι δεν θα βρουν και θέλουν να γυρίσουν, αλλά φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια. Ζουν χωρίς ταυτότητα, χωρίς όνομα».

Τον ρώτησα αν ξέρει για τα ναυάγια στην Μεσόγειο. Όπου χάνουν αρκετοί μετανάστες την ζωή τους, στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη: «Φυσικά και ξέρω. Έχω φίλους που χάθηκαν. Κάθε μέρα πολλοί πνίγονται αλλά δεν τα λένε στις ειδήσεις αν δεν είναι 500-600. Είναι ο ένας πάνω στον άλλον, σε μικρές βαρκούλες. Πώς να τα καταφέρουν; Ξέρεις, ψάχνουν όλοι ένα καλύτερο αύριο. Εγώ ήμουν τυχερός. Ευτυχώς τώρα το καταλαβαίνω. Μου είπαν πως πνίγηκαν πριν λίγες μέρες 1000 άτομα. Πως πνίγηκαν; Τους κλειδώνουν για να μην κάνουν φασαρία επειδή πεινάνε. Δεν τα καταφέρνουν φίλε όλοι. Και είναι κρίμα επειδή είναι πολλά παιδιά μαζί τους, στην ηλικία του γιου μου».

Τελειώνοντας την όμορφη κουβέντα μας (νυχτερινή κιόλας), ο Μοχάμεντ μου εξομολογήθηκε γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στο Πακιστάν, δεκατρία χρόνια μετά την δική του Οδύσσεια: «Το βράδυ όταν ξαπλώνω σκέφτομαι τον γιο μου. Αν θα με θυμάται. Μου λείπει πολύ φίλε το παιδί μου. Φεύγω γιατί μου λείπει η οικογένεια μου. Δεν κατάφερα να μαζέψω πολλά λεφτά. Αλλά γυρνάω πίσω σπίτι ζωντανός, να δω ξανά τους δικούς μου και το παιδί μου. Η πατρίδα μου δεν έχει αλλάξει και το ξέρω. Πολλοί συμπατριώτες μου δεν γυρνάνε ζωντανοί. Αλλά εκεί είναι η οικογένεια μου και θέλω να τους δω ξανά. Αυτό με κράταγε τόσα χρόνια. Γυρίζω με άδειες τσέπες αλλά ζωντανός…».

Αυτή είναι η ιστορία του Μοχάμεντ. Ενός παράνομου μετανάστη που έφτασε στην χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο. Ο «Σάκης» ζει στην γωνία του σπιτιού μου. Ζει στην γωνία του δικού σου σπιτιού. Ζει στις πλατείες. Δεν θέλει ελεημοσύνη. Να βρει ένα χαμόγελο θέλει, μια ελπίδα για ένα αύριο. Δύσκολο, αλλά ελπίζει, από την οικοδομή του, με τον ουρανό για ταβάνι.

Καληνύχτα «Σάκη». Αυτός ο κόσμος ίσως αλλάξει σύντομα…

 


ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ!





Μια πρωτότυπη, ευρηματική και φαντασμαγορική πρόταση γάμου έγινε την περασμένη Κυριακή 10 Μαΐου στο γήπεδο Αλμυρού στο Ηράκλειο Κρήτης, από τον ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας –Nova Απολυμαντική Στέλιο Χιώτη, στην αγαπημένη του Ελίνα Μωραίτη!

Ποδοσφαιριστές, προπονητικό team, λοιποί παράγοντες και διαιτητές όλοι στο κόλπο! Με πρόσχημα ότι η ομάδα θα βραβεύσει τον παίχτη, η Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Μαρία Παπαδάκη «παρασέρνει» από τις κερκίδες στο γήπεδο την αρραβωνιαστικιά του Στέλιου Ελίνα και ξεκινά η είσοδος της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο: όμως ξαφνικά οι παίχτες βγάζουν τις φανέλες τους και μπαίνουν σε σειρά, ώστε οι μπλούζες που έκρυβαν να σχηματίζουν γράμμα-γράμμα τη φράση «Ελίνα θα με παντρευτείς;»! Πρώτος στη σειρά ο Στέλιος με ολόκληρο το όνομα της αγαπημένης του γραμμένο στη δική του μπλούζα, γονατίζει μπροστά στην ξαφνιασμένη Ελίνα και της δίνει το δαχτυλίδι ζητώντας της να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί!





Όλο το γήπεδο χειροκροτούσε συνεχώς, ενώ από τα μεγάφωνα έπαιζε το τραγούδι «Η Επιμονή Σου» της Ελεονόρας Ζουγανέλη και η Ελίνα μετά το πρώτο σοκ λέει το «Ναι»!!! Τριάμισι χρόνια σχέσης μεταφράζονται πλέον σε γάμο!

«Είχαμε μεγάλο άγχος γιατί η Ελίνα δήλωνε κατά του γάμου και δεν είχαμε plan B σε περίπτωση που έλεγε Όχι στο Στέλιο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και χάρη στο όμορφο οικογενειακό κλίμα της ομάδας μας, καταφέραμε το τοπικό πρωτάθλημα που άρχισε με το θλιβερό γεγονός της απώλειας ενός φιλάθλου, να κλείσει με το αισιόδοξο μήνυμα ότι «η ζωή συνεχίζεται!», δηλώνει στο «Με Άλλα Μάτια» η Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας κα Μαρία Παπαδάκη.

«Το γήπεδο πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα στη συνείδηση όλων μας χώρος Ομόνοιας και οικογένειας. Κόντρα στα πολλά θλιβερά περιστατικά βίας που κάθε τόσο θλίβουν την Ελλάδα, εμείς καταφέραμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα χαράς και είμαστε πολύ περήφανοι γι’αυτό», μας δηλώνει ο Πρόεδρος της ομάδας κ. Μάνος Τζανακάκης και συνεχίζει: «Εύχομαι στο Στέλιο και στην Ελίνα να ζουν κάθε στιγμή της ζωής τους χαμογελαστοί και ευτυχισμένοι όπως τους είδαμε τη στιγμή της πρότασης γάμου»!



Εν τέλει στο αγωνιστικό σκέλος η Ομόνοια Nova Απολυμαντική κέρδισε με 4-2 τον Εθνικό με το γαμπρό να σκοράρει ένα από τα τέρματα και να το αφιερώνει φυσικά στην αγαπημένη του Ελίνα!

Ο φίλος της ομάδας Βαγγέλης Αυγουλάς συνεχάρη προσωπικά το Δ.Σ. και τον Πρόεδρο γι’αυτή τους την πρωτοβουλία, με τους παράγοντες της Ομόνοιας να υπόσχονται μεγαλύτερη φιέστα στο Βαγγέλη Αυγουλά αν ποτέ χρειαστεί βοήθεια να κάνει και εκείνος τη δική του πρόταση γάμου!




Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Η "ΣΧΕΔΙΑ" LIVE ΣΤΗ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ!


«Σχεδία» Live στη Τεχνόπολη!
(την Τετάρτη 27 Μαϊου!)


Ή αλλιώς, οι καλύτερες μουσικές για μια καλύτερη κοινωνία.

Τρία χρόνια τώρα, τέτοιες μέρες, έχουμε ένα από τα μεγάλα μας ετήσια ραντεβού στην Τεχνόπολη, σε ένα από τα σημαντικότερα ίσως μουσικοκοινωνικά γεγονότα της αρχής του καλοκαιριού. Είναι η μεγάλη συναυλία της σχεδίας!

Φέτος, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαϊου (ημέρα που κυκλοφορεί και το νέο τεύχος της σχεδίας, που είναι και το πρώτο του επίσημου καλοκαιριού! Ιούνιος 2015!)

Μαζί μας θα είναι οι Batala, οι Burger Project, ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Locomondo, ο Πάνος Μουζουράκης, η Γεωργία Νταγάκη, η Μαριέττα Φαφούτη και η μπάντα The Jaguar Bombs.

Ολοι τους ανταποκρίθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη στο κάλεσμα για μια συναυλία και κινητοποίηση μαζί για μια δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, για μια κοινωνία όλων.

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, οι άνθρωποι της οποίας είναι κοντά στη σχεδία μας από το πρώτο μας κιόλας ταξίδι, το Μάρτη του 2013.

Με νότες στα πανιά μας, λοιπόν!

*Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5€ Τα έσοδα από το συμβολικό εισιτήριο θα διατεθούν στο σύνολό τους για την υποστήριξη των δράσεων της«σχεδίας».

Για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες πληροφορίες:
www.shedia.gr και www.facebook.com/shedia.streetpaper




ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΟΝ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ 5η ΜΑΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


««Τι σημαίνει ανεξάρτητη διαβίωση;», ήταν η αφοπλιστική ερώτηση που έκαναν στους περαστικούς, στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, μια ομάδα νέων. Κάποιοι ξαφνιάστηκαν κοιτώντας τριγύρω να δουν τι συμβαίνει, κάποιοι απάντησαν άμεσα και άλλοι ρωτούσαν αν πρόκειται για παιχνίδι… ή για διαφημιστική καμπάνια.  Όπως και να αντέδρασαν πάντως όλοι, το σίγουρο είναι ότι ο στόχος της ομάδας των νέων που προγραμμάτισε αυτή τη δράση, επιτεύχθηκε και δεν ήταν άλλος από την ενημέρωση που ήθελαν να παρέχουν στο ευρύτερο κοινό για το τι σημαίνει Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία», σημειώνει η κα ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ στο ρεπορτάζ της για την εφημερίδα «Ελευθερία Της Λάρισας», με την ίδια ακριβώς δράση να πραγματοποιείται ταυτόχρονα στις 5/5ου και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

Πρόκειται για μέλη του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης, με την επωνυμία «i-living», που πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη στο ενεργητικό του δράση πολλών χρόνων.

Σκοπός ήταν η προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης μέσω της ενημέρωσης των συμπολιτών μας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη που συντόνισε τη δράση στη Λάρισα, η κα Αντωνία Τρικαλιώτη, δήλωσε στην ως άνω εφημερίδα: «Στη χώρα μας λόγω της μη εξοικείωσης των Ελλήνων με τον όρο Ανεξάρτητη Διαβίωση, τα μέλη και οι εθελοντές του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, με την επωνυμία i-living ζητήσαμε από περαστικούς να γράφουν τι πιστεύουν ότι σημαίνει ο όρος».

Στη συνέχεια φωτογράφησαν τις απαντήσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός  βίντεο που θα παρουσιάζει από τη μία την Ελληνική πραγματικότητα και την άγνοια που επικρατεί σχετικά με το θέμα, αλλά και από την άλλη πως η Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του, ακούγοντας αυτές τις δύο λέξεις ανεξαρτήτου αναπηρίας.

«Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι εν ολίγοις, το αυτονόητο, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό, στο να επιλέγει τον τρόπο ζωής του, στο να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία και τη ζωή. Αυτό το δικαίωμα εξασφαλίζεται στους ανθρώπους με αναπηρία σε δεκάδες ανεπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες χώρες (ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία) από κρατικούς μηχανισμούς», συμπληρώνει η κα Τρικαλιώτη στη συνέντευξη της στην «Ελευθερία Της Λάρισας».


Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Πρόεδρος Οργανισμού “i-living”, μιλά στο «Με Άλλα Μάτια»: «Αυτό που επιδιώκει το κίνημα της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης (όπου εφαρμόζεται) είναι να δώσει τα μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου αναπηρίας, να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να επιλέξει το που, πως και με ποιους θα ζήσει και να έχει πλήρη ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Η έλλειψη πλαισίου Ανεξάρτητης  Διαβίωσης, συνήθως, υποχρεώνει πολλούς Α.μεΑ. -κυρίως αυτούς με τις σοβαρότερες αναπηρίες- να έχουν μια ζωή δεύτερης κατηγορίας, που οφείλεται από τα εμπόδια που δημιουργούνται από το περιβάλλον και την κοινωνία. Παρουσιάζεται η πλασματική συνθήκη πως κάποιος άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία δε μπορεί να έχει κανονική δουλειά, κανονική σχέση, να είναι ανταγωνιστικός στην πολιτική ή το σχολείο. Αυτό όμως δε συμβαδίζει με την αλήθεια και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ζωή. Και αυτό είναι που έρχεται για να ξεκαθαρίσει η Ανεξάρτητη  Διαβίωση ότι για να μπορέσει να ζήσει κάποιος πλήρως ανεξάρτητα πρέπει να μπορεί να βγει από το σπίτι του, πρέπει να μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρέπει να μπορεί να πάει να εργαστεί, πρέπει να ενσωματωθεί στην κοινωνία, πρέπει δηλαδή να υπάρχουν οι υπηρεσίες. 



Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που η κοινωνία της δεν ενδιαφερόταν καθόλου με το θέμα της εφαρμογής των αρχών της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης. Για αυτό και δημιουργήθηκε η ιδέα της ίδρυσης και στην Ελλάδα ενός οργάνου που θα διεκδικεί αυτές τις αρχές. Έτσι, γεννήθηκε μία νεοσύστατη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία «i-living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος». Οι ιδρυτές της, έξι άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, που όλοι τους έχουν επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση. Κοινό τους όραμα και στόχος είναι η ύπαρξη της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης και στην Ελλάδα.

Η σημαντικότητα και η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κινήματος στα ευρωπαϊκά Κράτη-Μέλη φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2013, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν την 5η Μαΐου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Μέσα από αυτήν την Ημέρα δίδεται η ευκαιρία στα ΑμεΑ να αγωνιστούν για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οι υπόλοιποι πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Την περασμένη χρονιά, στο πρώτο έτος εορτασμού αυτής της Ευρωπαϊκής Ημέρας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος, ο εορτασμός έγινε και στην Ελλάδα μέσα από τον Οργανισμό μας στα εξής σημεία: Στην Αθήνα, στην αρχή της οδού Ερμού αλλά και στο Γκάζι στην Πλατεία έξω από το Μετρό. Επίσης στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, στα Λιοντάρια στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, στην Πλατεία Νομαρχίας των Ιωαννίνων, στη Δράμα και στην Κομοτηνή».

Στην οδό Ερμού δίπλα στον Πρόεδρο του I-Living Greece βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δωδεκανήσων του Σύριζα κ. Ηλίας Καματερός και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, για να γράψουν και το δικό τους μήνυμα. Μάλιστα το μήνυμα του ο κ. Αυγουλάς το κατέθεσε στον I-Living Greece συμβολικά στη γραφή Braille των τυφλών και με τη βοήθεια εθελοντών μεταφράστηκε και σε βλεπόντων!


Σε σχετικό Δελτίο Τύπου της η ΕΣΑμεΑ αναφέρει: "Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία χαιρετίζει την 5η Μάη  και όλους τους φορείς και τις κινήσεις που τη στηρίζουν και το μήνυμά της. Η Ανεξάρτητη διαβίωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Αναφέρεται σε διάφορες νομικές πράξεις, πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (άρθρο 19), καθώς και στο ελληνικό Σύνταγμα (Άρθρο 21). Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί τη θεσμοθέτηση τόσο της Ανεξάρτητης Διαβίωσης όσο και του προσωπικού βοηθού. Η κρίση δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να μην προχωρήσει η Ανεξάρτητη Διαβίωση, η αποϊδρυματοποίηση, η πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα και στην κοινωνική ζωή. Σε μια δημοκρατία δεν είναι αποδεκτή η διάκριση εναντίον των πολιτών με αναπηρία, ούτε είναι αποδεκτός ο εγκλεισμός τους σε ιδρύματα. Δεν είναι δυνατόν, 20 χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος Ψυχαργώς να συνεχίζουν να υπάρχουν άτομα με αναπηρία που ζουν σε κατάσταση κοινωνικού εγκλεισμού σε ιδρύματα ή στα σπίτια τους: είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικών προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη ενός συστήματος δομών και υπηρεσιών που θα βασίζεται στην κοινότητα και που τίθενται στην υπηρεσία του ίδιου του ατόμου.


Η Ανεξάρτητη Διαβίωση θα έπρεπε να αποτελεί σημαντικό μέρος των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας σε μια χώρα με στόχο την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η συνέχιση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και η δημιουργία νέων, η δημιουργία των Κέντρων  Ανεξάρτητης Διαβίωσης, που δεν υπάρχουν στη χώρα, η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού, η συνέχιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Διημέρευσης, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και όλων των άλλων υποστηρικτικών δομών που λειτουργούν στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού τομέα ή μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) είναι θέμα πολιτισμού και σεβασμού της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

(Σ.σ. Άρθρο 19 Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία:

Τα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να αποτελούν μέλη της κοινότητας.
Τα Κράτη Μέρη στην παρούσα Σύμβαση αναγνωρίζουν το ισότιμο δικαίωμα όλων των ΑμεΑ να ζουν στην κοινότητα, με ίσες επιλογές με τους άλλους, και λαμβάνουν αποτελεσματικά και κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν την πλήρη απόλαυση αυτού του δικαιώματος των ΑμεΑ και την πλήρη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι:

(α) τα ΑμεΑ έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον τόπο διαμονής και που και με ποιόν ζουν σε ίση βάση με τους άλλους και δεν υποχρεούνται να ζουν σε συγκεκριμένο καθεστώς διαμονής,
(β) τα ΑμεΑ έχουν πρόσβαση σε ένα φάσμα παροχής υπηρεσιών κατ΄ οίκον, υπηρεσιών στον τόπο διαμονής τους και άλλων υπηρεσιών υποστήριξης από την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής βοήθειας που είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της διαβίωσης και της ένταξης στην κοινότητα, και για την πρόληψη της απομόνωσης ή αποκλεισμού από την κοινότητα,
(γ) υπηρεσίες της κοινότητας και εγκαταστάσεις για τον ευρύτερο πληθυσμό είναι διαθέσιμες σε ίση βάση με τους άλλους στα ΑμεΑ και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους).


Στοιχεία επικοινωνίας:
twitter: @ilivinggreece



Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα οι τριήμερες εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ με την ψήφιση της απόφασης. Τα βασικά σημεία της απόφασης, παρατίθενται παρακάτω, ενώ ολόκληρο το κείμενο με τις προτάσεις που κατατέθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο της απόφασης, καθώς και περισσότερο υλικό για τις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, θα το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ www.kedke.gr

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου.

Υπενθυμίζουμε σχετικό ρεπορτάζ μας για την 1η μέρα των εργασιών στην Ανάρτηση: ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.
Σύνδεσμος: http://meallamatia.blogspot.com/2015/05/blog-post_8.html

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου σχολίασε επιπλέον ο κ. Αυγουλάς σε σύντομη φιλική συνάντηση του με το Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κάρναβο, καθώς και σε πολύωρη συνάντηση του στη Θεσσαλονίκη με τον Επικεφαλής της παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη» και Δημοτικό Σύμβουλο Ιλίου κ. Κώστα Κάβουρα.



            
















Επίσης, το Σάββατο 9/5ου, ο κ. Αυγουλάς με την ιδιότητα του ως επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας, είχε εποικοδομητική συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Λεονταρίτη για τα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, καθώς και για την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Σύρου.


Στην  τελική απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ μεταξύ των άλλων αναφέρονται:

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τη χώρα μας.

Το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, οι καθημερινές αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις θεσμικών εκπροσώπων, αλλά και αποφάσεις της Κυβέρνησης όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας», έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα όχι μόνον ως θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και ως βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

Οι Δήμοι γνωρίζουν καλά πως έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Με τις συγχωνεύσεις των δήμων, των Νομικών τους Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, καθώς και με την ταυτόχρονη τεράστια μείωση της χρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τουλάχιστον κατά 60%. Είναι επίσης γνωστή η καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν μάλιστα ο στενός δημόσιος τομέας εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα να αντιληφθούν επιτέλους ότι οι Δήμοι της χώρας αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα του Κράτους απέναντι στην κοινωνική κρίση, την φτώχεια και την ανεργία . Και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει το μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή της προοπτική. Οι Δήμοι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα  για την τοπική ανάπτυξη και συνολικά για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, το Συνέδριο αποφασίζει οι Δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, να αναλάβουν νέες περισσότερες και ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες που να έχουν στόχο αφενός την αναβάθμιση του θεσμού, καθιστώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη και αφετέρου να την προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών και θεσμικών ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα όπως:

  • Η θεσμική ανασυγκρότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας.
  • Η υιοθέτηση ενός νέου διοικητικού μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου το Κεντρικό Κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και Περιφερειών.
  • Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων, με φορολογική αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους και νέα φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, ο τερματισμός της πολιτικής συνεχών περικοπών στη χρηματοδότησή τους και η σταδιακή επιστροφή των πλεονασμάτων που διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη ΣΑΤΑ και το ΠΔΕ.
  • Η ισότιμη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
  • Η οργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Δήμων με δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • Η διασφάλιση και περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να διευρύνεται ο ρόλος τους στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.
  • Η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την υιοθέτηση ενός φιλικού στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέροντος για τους πολίτες συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.
  • Η ισότιμη συμμετοχή των Δήμων στην προώθηση και ολοκλήρωση του Χωροταξικού και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και την επιτροπεία στους Δήμους. Τα προβλήματα από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο οδηγούν έναν-έναν τους Δήμους σε αδιέξοδο.
  • Υποστηρίζει τους ακόλουθους δύο στρατηγικούς στόχους:
  1. την σταδιακή προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, δηλαδή σε πρώτο στάδιο την αύξηση του ποσοστού των εσόδων ή δαπανών των Δήμων στο ΑΕΠ στο 8% με τελικό στόχο το 11,5%, που αποτελεί τον Κοινοτικό μέσο όρο και
  2. την δημοσιονομική αποκέντρωση με μεταφορά φορολογικών πόρων και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό, χωρίς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.
  • Διεκδικεί την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τους Δήμους, με συνδυασμένη χρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους και χρηματοπιστωτική ενίσχυση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
  • Προτείνει τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.
  • Απαιτεί τη διάθεση 2 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη δημιουργία επιχειρησιακού προγράμματος, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και Δήμους.



ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Το Συνέδριο, με βάση τους στόχους που τέθηκαν και γνωρίζοντας τη βούληση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, συνηγορεί, μετά από ουσιαστική αξιολόγηση της εφαρμογής του, στην βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, δίνοντας προτεραιότητα στα ακόλουθα ζητήματα:

  • Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων της δημόσιας διοίκησης (κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρειες και δήμοι) και αποκέντρωση  νέων αρμοδιοτήτων με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με ταυτόχρονη μεταφορά του αναγκαίου προσωπικού και πόρων.
  • Βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των δήμων με κατεύθυνση τη συγχώνευση και κατάργηση οργάνων, την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
  • Εκσυγχρονισμός των πολιτικών προσωπικού των δήμων, κωδικοποίηση των διατάξεων που το αφορούν, ελεύθερες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους δήμους και ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς και διατήρηση του θεσμικού πλαισίου της διαδημοτικής κινητικότητας.
  • Κατάργηση των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών και δημιουργία ενιαίου ελεγκτικού συστήματος.
  • Οριστική επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών
Τέλος, το Συνέδριο εκτιμά ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χωροταξικό των δήμων πρέπει να αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλων νησιωτικών δήμων, μετά από συστηματική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαβούλευση της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ειδικά για την ενίσχυση των μικρών δήμων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών το Συνέδριο της ΚΕΔΕ προτείνει και διεκδικεί:
  • Άμεση, κατά προτεραιότητα στελέχωση των υπηρεσιών τους με εξειδικευμένο προσωπικό και ισχυρά κίνητρα πρόσληψης, καθώς και επανεξέταση του πλαισίου αρμοδιοτήτων του προσωπικού των ΚΕΠ.
  • Πρόβλεψη ειδικών φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  • Επαναφορά του καθεστώτος ασφάλισης στον ΟΓΑ επαγγελματιών ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων και
  • Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα όλων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Το Συνέδριο επισημαίνει την ανάγκη για άμεση έκδοση όλων των εξουσιοδοτικών και εκτελεστικών διατάξεων για την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την χωροταξία – πολεοδομία, που άλλαξε ριζικά από το 2010 έως το 2014.
Για να μη χαθούν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα κάτωθι:

  • Ολοκλήρωση του σχεδιασμού στο επίπεδο των δήμων (γενικά πολεοδομικά σχέδια – τοπικά χωρικά σχέδια) σε συνδυασμό με την προστασία – διαχείριση των δασών και των περιοχών NATURA 2000.
  • Ολοκλήρωση και αναθεώρηση των σχεδίων πόλης και των πράξεων εφαρμογής τους με ενιαίο πλαίσιο για τις χρήσεις γης, βιοκλιματικά κριτήρια και αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος των απαλλοτριώσεων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και είναι σημαντικό να τεθούν σε ριζική αναθεώρηση, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Θεωρούμε αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικά για την χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Έχει διαπιστωθεί ότι οι δήμοι της χώρας και η ελληνική περιφέρεια είναι σήμερα ανοχύρωτοι στο έλεος φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια.
Γι’ αυτό απαιτούμε:
  • Τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά, με οριζόντια υποστήριξη μέσω της ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
  • Την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά το ρόλο των Ο.Τ.Α. στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, προκειμένου να απαλειφθούν κενά, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και διατάξεις βάσει των οποίων διώκονται αβίαστα αιρετοί για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.


 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας ασκείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από τους δήμους, που την τελευταία πενταετία σήκωσαν το κύριο βάρος στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αποτελούν για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση κορυφαία προτεραιότητα και η Κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα να το αναγνωρίσει ενισχύοντας τις χιλιάδες κοινωνικές δομές των δήμων με προσωπικό, πόρους και προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την τρέχουσα περίοδο αλλά και για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν ως εξής:

Για το Επισιτιστικό Πρόγραμμα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα διεκδικούμε:
  • Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής Εταίροι» διότι πληρούν τα κριτήρια της εγγύτητας, της συμπληρωματικότητας, της ιδιαιτερότητας και της αποκέντρωσης, καλύπτοντας με το δίκτυο των χιλιάδων κοινωνικών δομών που διαθέτουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
  • Την οριζόντια κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας και φτώχειας αλλά και άλλων γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.
  • Την επέκταση και εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δήμους της χώρας.
  • Για τα Προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής διεκδικούμε:
  • Διασφάλιση της συγχρηματοδότησης όλων των Κοινωνικών Δομών – Προγραμμάτων της Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού με ταυτόχρονη διασφάλιση απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού (Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης ΡΟΜΑ και ευπαθών ομάδων κ.ά.).
  • Την αξιοποίηση κονδυλίων από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής και Δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Για τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ/ΜΕΑ) διεκδικούμε:
  • Την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σε250 εκ.ευρώ για το 2015-2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο.
  • Την άμεση προώθηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες και δυνατότητα των δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Προαγωγή της Υγείας διεκδικούμε:
  • Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων.
  • Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.
  • Τη διασφάλιση της λειτουργίας των 72 Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Πέραν των ανωτέρω απαιτούνται άμεσα οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
  • Κατάργηση της ΠΥΣ στις προσλήψεις προσωπικού κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΑΜΕΑ σε αορίστου χρόνου.
  •  Θεσμοθέτηση της αρμοδιότητας των δήμων να αναλαμβάνουν δράσεις στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης για ζητήματα υγείας.
  • Θεσμοθέτηση της λειτουργίας Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με πιστοποίησης δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση Παιδικών Σταθμών.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο το μεταναστευτικό – προσφυγικό κύμα, απαιτούν άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση, γι’ αυτό το Συνέδριο αποφασίζει τα παρακάτω:
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει πράξει καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, χρηματοδότηση της λειτουργίας και διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού.
  • Οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις κοινωνικές δράσεις της Αυτοδιοίκησης (όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κοινωνικά Παντοπωλεία κλπ.), δεν μπορούν να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και κατά συνέπεια η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσεις χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Μετανάστευση, την Ενσωμάτωση και το Άσυλο, καθώς και από το Ταμείο για την Ασφάλεια και την Αποδοτική Φρούρηση των Συνόρων.
  • Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα διεκδικήσει απευθείας για λογαριασμό των Δήμων μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν στη χώρα,  για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
  • Απαιτούμε να προηγείται διάλογος και διευκρινήσεις πριν από κάθε απόφαση για το μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για τη χωροθέτηση των προσωρινών χώρων φιλοξενίας.

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ  επίσης ψήφισε κατά πλειοψηφία την παρακάτω απόφαση για το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων:

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που διεξήχθη στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου, τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους Δήμους να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από ενδελεχή συζήτηση , κι αφού ελήφθησαν υπόψη:
  • Το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το εθνικό συμφέρον.
  • Η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της Κ.Ε.Δ.Ε. και τη  νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και να επενδυθούν σε ρέπος .
  •  Η ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμη  οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, στη βάση των αιτημάτων της Κ.Ε.Δ.Ε.,  προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν είτε ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, είτε έχουν ήδη δεσμευτεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων  για να πληρωθούν έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
  • Το γεγονός ότι η ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της Κυβέρνησης, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
  • Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στο έγγραφο που της απέστειλε η Κ.Ε.Δ.Ε., με το οποίο ζητά διευκρινήσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι Δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου.
  •  Η νομική δυνατότητα που έχει η Κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητα, εκδίδοντας είτε διαπιστωτικές πράξεις , είτε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να απαιτείται απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων,  αναλαμβάνοντας η ίδια εξολοκλήρου την ευθύνη για το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής.
  • Το γεγονός ότι δεν προσδιορίζεται χρονικά η ισχύς λήξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα να τίθεται σε αμφισβήτηση η οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των Δήμων


Αποφασίζουμε:
  1. Να εμμείνουμε στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.
  2. Να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε. τα οποία ακόμη εκκρεμούν , προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο Δ.Σ. και Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων.
  3. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα, η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων . Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 185 σύνεδροι, κατά 57, 1 λευκό και 10 σύνεδροι  τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΕΘΕΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ 18 ΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ


Κοινό Δελτίο Τύπου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Εργαζομένων 18 ΑΝΩ

6 Μαΐου 2015


Σχετικά με τη «Γιορτή της Κάνναβης» της 9ης Μάη ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ νιώθουμε την ανάγκη να παρέμβουμε δημόσια.
            
Στις σύνθετες συνθήκες κοινωνικής, αξιακής και οικονομικής κρίσης, που εντείνουν την παθογένεια της καθημερινής συμπεριφοράς και πολλαπλασιάζουν την προσφυγή σε εξαρτητικές ουσίες, το αίτημα για νομιμοποίηση της χρήσης δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες, τουλάχιστον σε όσους κι όσες επιλέγουν την αντίσταση κι όχι την φυγή.

Η λευτεριά από μνημόνια, τρόικα/«θεσμούς», ανεργία, φτώχεια, αποξένωση, δίχως τελειωμό εξάρτηση του λαού και της χώρας από «κηδεμόνες», δεν πρέπει να παραμερίζεται για χάρη της «λευτεριάς χρήσης» κάποιας ουσίας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή, που ο «θαυμαστός νέος κόσμος» συναρμόζει τον ολοκληρωτικό νεοφιλευθερισμό των αγορών με μια «ελευθεριάζουσα» αποσπασματική κατάργηση κάθε φραγμού και ορίου, συνεργώντας εν τέλει στην εμπέδωση μιας ατομικιστικής ταξικής κοινωνίας ακόμη και με το προσωπείο του εξεγερμένου αντι-εξουσιαστή.   

Ως εργαζόμενοι/ες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη εξαρτημένων ανθρώπων αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας αλλά την απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας, της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης, της διάθεσης για ζωή, των δυνατοτήτων αναζήτησης νέων οριζόντων χειραφέτησης. Αυτής της ουσίας, που δικαιούται να έχει ή να ξαναανακαλύψει κάθε μέλος της κοινωνίας μας, κάθε εξαρτημένος άνθρωπος, σε πείσμα των ανελεύθερων, ατομικιστικών καιρών. 

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση του εξαρτημένου, αντιπαλεύοντας στην πράξη την επιδερμική και ισοπεδωτική λογική: «όποιος δεν είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, είναι με την καταστολή του χρήστη».

Αγωνιζόμαστε ώστε να βγουν στο προσκήνιο τα άτομα ως πρόσωπα, που εξανθρωπίζονται μέσα στην κοινότητα: σε μια κοινότητα που θεσπίζει την υπευθυνότητα, τους κανόνες και τα δικαιώματα των μελών της ως ένα ενιαίο και καθολικό πλαίσιο αυτονομίας και συνεργασίας.  

Καθώς ο διάλογος για την εξάρτηση και την απεξάρτηση δεν προάγεται με τη δημόσια χρήση ουσιών, δεν σκοπεύουμε να συμβάλουμε περαιτέρω στον θόρυβο, που οι διοργανωτές της «γιορτής της κάνναβης» επιχειρούν να δημιουργήσουν. Γιατί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη «γιορτή», η πολύ δύσκολη και δυσάρεστη πραγματικότητα -που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας και που, για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται καθαρά μυαλά και συναισθήματα- παραμένει. Το ζήτημα είναι να την αλλάξουμε.


Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ
Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Εργαζόμενοι 18 ΑΝΩ 




Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΧΩΡΟ "ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ"


Εισαγωγή: Θέσαμε κάποια ερωτήματα στο Βαγγέλη Αυγουλά, με αφορμή τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του από τη Δημοτική παράταξη με την οποία κατέβηκε για δεύτερη φορά στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές, βγαίνοντας πρώτος κατά σειρά Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ιλίου. 

1. «δυτικές διαδρομές»  -Κε Αυγουλά διαβάσαμε τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης σας από την παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία – Νίκος Ζενέτος» στο Ίλιον: πολλοί αναρωτιούνται, γιατί να φύγετε τώρα από την παράταξη που σας ανέδειξε;

B.A. «Χαίρομαι που πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται για τους λόγους της χρονικής επιλογής μου, παρά τις κακής κατασκευής φήμες που κυκλοφόρησαν και προφανώς δεν πέτυχαν τον σκοπό τους. Πολλοί είπαν ότι έφυγα επειδή δεν πήρα κάποια θέση τον περασμένο Σεπτέμβρη. Λέτε να το θυμήθηκα 8 μήνες αργότερα αυτό; Η τιμητικότερη θέση που διεκδικούσα ήταν αυτή του Δημοτικού Συμβούλου Ιλίου και αυτή μου τη δίνουν οι συμπολίτες μου εδώ και δύο εκλογικές αναμετρήσεις.  Όσο για την περαιτέρω αξιοποίηση μου από τη Δημοτική Αρχή, αυτό το κεφάλαιο άνοιξε -άκομψα μεν- τον περασμένο Σεπτέμβρη και τότε έκλεισε κιόλας οριστικά. Ανεξαρτητοποιήθηκα διότι πλέον έχουν μαζευτεί αρκετά θέματα επί των οποίων έχω διαφορετική άποψη από την παράταξη του κ. Δημάρχου και αρκετά θέματα τα οποία θα διαχειριζόμουν διαφορετικά. Η διαφοροποίηση αυτή όταν είναι έντονη, δε θεραπεύεται με μια απλή κατάθεση διαφωνίας σε μια ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση. Έχουμε όλοι καθήκον να τη μεταφράζουμε σε σαφή δημόσιο πολιτικό λόγο και αυτός να κρίνεται κάθε φορά από τους συμπολίτες μας και εκ του αποτελέσματος. Η ανεξαρτητοποίηση μου λοιπόν ταυτίζεται με μια ελευθερία πρωτοβουλιών και έκφρασης που επιζητώ και που απαιτούν οι κρίσιμες στιγμές και περιστάσεις που ζούμε σήμερα σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο».

2. «δυτικές διαδρομές»  -Κάποιοι θεωρούν ηθικό να καταθέσετε και την έδρα σας στην παράταξη με την οποία έχετε εκλεγεί, το σκέφτεστε;

 B.A. «Αυτοί που μου ζητούν την έδρα του Δημοτικού Συμβούλου, θα πρέπει να πάνε να την πάρουν από τους 1891 συμπολίτες μου που μου την εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Εγώ είμαι απλός διαχειριστής της έδρας αυτής, δεν έχω καμία αδυναμία διαχείρισης της και αυτή η εντολή διαχείρισης λήγει για μένα το 2019 με τις επόμενες εκλογές. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι ο σταυρός προτίμησης είναι προσωπικός και οι παρατάξεις πάντα κερδίζουν και μερικές ψήφους καθαρά από τα πρόσωπα τα οποία έχουν επιλεγεί για να στελεχώσουν τους συνδυασμούς τους. Επομένως, καθολικά και ξεκάθαρα, κάθε έδρα κάθε αιρετού ανήκει μόνο στο εκλογικό σώμα».

3. «δυτικές διαδρομές»  -Από τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν και είχε δημιουργηθεί μια πολιτική ένταση με τη δημόσια δήλωση σας κατά την αποχώρηση σας από την Αντιδημαρχία, ποια ήταν η σχέση σας με τους συναδέλφους σας στην παράταξη έως και την ημέρα της ανεξαρτητοποίησης σας;

B.A. «Έχουμε μια χαλαρή φυσιολογική συνύπαρξη χωρίς προβλήματα. Αν και αδικαιολόγητα παροπλισμένος όλον αυτόν τον καιρό, οι δυνάμεις μου, οι γνώσεις μου και η όρεξη μου για δουλειά και συνεργασία ήταν διαρκώς, καθημερινά και ανεξαιρέτως κατατεθειμένες στη διάθεση του κ. Δημάρχου και όλων των συναδέλφων μου».

4. «δυτικές διαδρομές»  -Η θέση σας ως επιστημονικού συνεργάτη του Υπουργού Υγείας, έπαιξε πολιτικό ρόλο στην ανεξαρτητοποίηση σας;

B.A. «Όχι. Κάποιοι φαντάζονται διάφορα. Σας διαβεβαιώνω δε μου ζητήθηκε καμία στιγμή από κανέναν για οποιοδήποτε λόγο η ανεξαρτητοποίηση μου από την παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας για πολιτικούς λόγους. Ίσως η πολυετής προσωπική μου σχέση με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να ήταν μια καλή δικαιολογία για κάποιους ώστε να μπουν οι πραγματικοί λόγοι κάτω από το χαλί, αλλά δεν είναι η αλήθεια. Ο κ. Κουρουμπλής μου ζήτησε τις επιστημονικές μου γνώσεις και τα πορίσματα της κοινωνικής μου δραστηριοποίησης να μεταφραστούν σε σκληρή καθημερινή δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο Υπουργείο που ανέλαβε, με στόχο το δημόσιο δωρεάν αξιοπρεπές και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας και την απρόσκοπτη άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό και εγώ σε αυτή την εθνική προσπάθεια δήλωσα Παρών. Σε αυτή τη συστράτευση δεν υπήρχαν ασυμβίβαστα»

5. «δυτικές διαδρομές»  -Ο ρόλος σας από εδώ και πέρα στο Ίλιον;

B.A.«Το ότι έφυγα από μια δημοτική παράταξη δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι φεύγω από το Ίλιον. Στήριξα, στηρίζω και θα στηρίζω όσες κοινωνικές δράσεις μπορώ. Επίσης λάμβανα, λαμβάνω και θα λαμβάνω όσες κοινωφελείς πρωτοβουλίες δύναμαι για το καλό του τόπου στον οποίο μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι. Δηλώνω καθημερινά Παρών και στην πρώτη γραμμή για το καλό των συμπολιτών μου και για όσο εκείνοι το χρειάζονται και με εμπιστεύονται. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε και θα τα λέμε στην πορεία».

Eπίλογος: Σ’ ευχαριστούμε για αυτή την αποκλειστική συνέντευξη Βαγγέλη και σου ευχόμαστε καλή δύναμη κι επιτυχία (αν και είναι σίγουρη αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πορεία σου) στα νέα σου καθήκοντα, αφού εκτός από Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας, Π. Κουρουμπλή, όπως προαναφέρθηκε, έγινες πρόσφατα και μέλος της επιτροπής κοινωνικής πολιτικής & υγείας της ΚΕΔΕ!

Μικρό Βιογραφικό:
Πληροφοριακά ο Βαγγέλης Αυγουλάς, Δικηγόρος, 27 ετών σήμερα, ειναι Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, όπως επίσης Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του ίδιου Συνδέσμου. Έχει εκλεγεί 2 φορές Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ιλίου, στον οποίο ορίστηκε και Αντιδήμαρχος, από τον Ιανουάριο του 2011 έως το 2014, ξεχωρίζοντας σαν ο νεώτερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα, άλλα και ο μόνος με αναπηρία σ΄ αυτή τη θέση Πανελλαδικά. Είναι πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Φαέθων» και πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ Δυτικής Αθήνας «Τυρταίος».

Για τις «δυτικές διαδρομές»
Μαριάννα
Ιωαννίδη – Στεφανάκη