meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΑΜΦΙΒΙΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ


Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι το μέσο που προσφέρει ελευθερία και αυτονομία  στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Με τη πάροδο των ετών όμως και τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανανεώσουν το μέσο αυτό και να το εμπλουτίσουν με περισσότερες δυνατότητες, ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε άτομα με αναπηρία.

Επιμέλεια: Γιάννης Αγιασλάρι

Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι το μέσο που προσφέρει ελευθερία και αυτονομία στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Με τη πάροδο των ετών όμως και τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανανεώσουν το μέσο αυτό και να το εμπλουτίσουν με περισσότερες δυνατότητες, ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε άτομα με αναπηρία.

Έτσι μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων κατάφερε να υλοποιήσει τα σχέδια της, και να κατασκευάσει ένα υποβρύχιο αμαξίδιο. Με αυτό το τρόπο η επιστήμονες δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας να μπορέσουν να μπουν στη θάλασσα μέχρι και να πραγματοποιήσουν κατάδυση με το αμαξίδιο.

Το αμαξίδιο είναι εξοπλισμένο με δύο προπέλες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στη βάση της καρέκλας, ενώ στον κινητήρα παρέχει ισχύ μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Τη κατεύθυνση την ορίζει το ίδιο το άτομο με τα χέρια, κάνοντας κολυμβητικές κινήσεις.

Τη πρώτη δοκιμή του αμαξιδίου έκανε η ηθοποιός Σου Ώστιν, η οποία έκανε κατάδυση για αρκετή ώρα, ενώ στο τέλος της υποβρύχιας περιπέτειας είπε πως αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η αναπηρία δεν περιορίζει πλέον πουθενά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο βίντεο που θα δείτε πατώντας το link του άρθρου θα δείτε την Σου Ώστιν να μιλάει για αυτή τη "μαγευτική" όπως είπε, εμπειρία.

Για να δείτε το βίντεο, κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 Πηγή:  http://www.skai.gr/

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ                                                                                    2012-2013


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί γονείς, σας προσκαλούμε στη συνέχεια του κύκλου σεμιναριών των εργαζόμενων συλλόγων γονέων με τίτλο: "Συμμετέχω κι εγώ στη διαμόρφωση αντιλήψεων''

Η επόμενη συνάντηση μας είναι στο 12ο Δημοτικό Σχολείο (Αργυροκάστρου 51) την Τετάρτη 20/3/2013 στις 6:30μμ.

Το θέμα βιωματικού σεμιναρίου είναι: "Μαθητές με αναπηρία & με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο. Πώς;"

Το σεμινάριο συντονίζει η υπεύθυνη του Τμ. Ένταξης του σχολείου μας κ. Ζαφειροπούλου Βασιλική και συμμετέχει ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Γραμματέας Επιτροπής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Σας περιμένουμε όλους να αλλάξουμε θέση...να αλλάξουμε στάση...και να αλλάξουμε τώρα...όλοι μαζί!

Οι σύλλογοι γονέων του 1ου, 12ου, 15ου, 20ου, 25ου, 26ου Δημοτικών Σχολείων ΙΛΙΟΥ.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ''ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ'' ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ


Θερμής υποδοχής έτυχε ο Γραμματέας της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς από τους καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλόπολης. Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013 κατά την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο σχολείο.
 
Επί τέσσερις ώρες ο νεαρός δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, εκ γενετής τυφλός ο ίδιος, συζητούσε με τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλόπολης για τις ιδιαιτερότητες που έχει η καθημερινή του ζωή λόγω της ολικής απώλειας της όρασής του, για τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει καθημερινά στις μετακινήσεις του, στην εργασία και στην εκπαίδευσή του, στις συναλλαγές του και στις συνδιαλλαγές του με δημόσιες υπηρεσίες κλπ.

 
 
Τα παιδιά με απεριόριστο ενδιαφέρον και με πολλή προσοχή παρακολούθησαν την επίδειξη τεχνικών βλέποντος συνοδού και σωστής χρήσης του λευκού μπαστουνιού από έναν τυφλό, ενώ έλυσαν απορίες τους γύρω από ζητήματα ταμπού για όσους δε γνωρίζουν έναν άνθρωπο με αναπηρία, όπως για τις προσωπικές του σχέσεις, τον τρόπο που ντύνεται, τα κριτήρια για να ερωτευτεί, το πώς διασκεδάζει, τα χόμπι του, το αν βλέπει όνειρα κλπ.

 
 
Ο κ. Αυγουλάς απάντησε χωρίς κόμπλεξ σε όλες τις απορίες των παιδιών και τους αφιέρωσε μαντινάδες ορμώμενος από τον τόπο καταγωγής του, ενώ εντύπωση προκάλεσε σε όλους η στάση των παιδιών και χωρίς την παρουσία των καθηγητών τους, συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση και με απόλυτη ησυχία δίδαξαν με τη συμπεριφορά τους το σεβασμό στη διαφορετικότητα.
 
 
 
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μεγαλόπολη, ο κ. Αυγουλάς έγινε δεκτός από το Δήμαρχο της πόλης κ. Παναγιώτη Μπούρα, ο οποίος τον ευχαρίστησε για το μάθημα ζωής που προσέφερε στους μαθητές με την παρουσία του: «Τέτοιες εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις μες στα σχολεία μας οδηγούν από τη στείρα εκπαίδευση στην αληθινή παιδεία και πρέπει να γίνουν φάρος σε όλη τη χώρα για μια πιο ελπιδοφόρα συνέχεια», δήλωσε ο κ. Μπούρας.

 
 
Τα στοιχεία που ενώνουν τη Μεγαλόπολη και το Ίλιον είναι πολλά και οι δύο άντρες μαζί με συνεργάτες τους συζήτησαν για ώρα και αντάλλαξαν προβληματισμούς για σοβαρά αυτοδιοικητικά ζητήματα, ενώ συχνές ήταν και οι αναφορές τους στον Αρκά Δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, ο οποίος αγαπά πολύ την περιοχή και την επισκέπτεται συχνά συναντώντας παλιούς συναντώντας παλιούς φίλους και συμμαθητές του.
 
Ο κ. Αυγουλάς θα επιστρέψει τον επόμενο μήνα στη Μεγαλόπολη για να επαναλάβει την ομιλία του και διάφορες βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης στους μαθητές του Λυκείου της πόλης.

 
 
 
 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ GPS!


Ηλικιωμένοι με GPS.
 
Νάουσα: Πρωτοποριακό πρόγραμμα που αφορά 50 ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας ή ΑμεΑ. Οι 50 δικαιούχοι θα φορούν το σύστημα 24ωρης παρακολούθησης καθώς και μενταγιόν αυτόματης μεταφοράς ιατρικών δεδομένων μέσω τηλεϊατρικής που θα καταγράφουν την πίεση, τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία σώματος και άλλα ιατρικά δεδομένα.
 
Ρεπορτάζ
Νίκος Πιτσιακίδης
 
Βραχιολάκι... Big Brother θα φορέσουν οι ηλικιωμένοι στη Νάουσα. Με το «κόσμημα» στο χέρι τους οι ηλικιωμένοι θα παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση, όχι όμως για να φαίνεται που πηγαίνουν, αλλά για ιατρικούς λόγους.
 
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αφορά 50 ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας ή ΑμεΑ. Οι 50 δικαιούχοι θα φορούν το σύστημα 24ωρης παρακολούθησης καθώς και μενταγιόν αυτόματης μεταφοράς ιατρικών δεδομένων μέσω τηλεϊατρικής που θα καταγράφουν την πίεση, τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία σώματος και άλλα ιατρικά δεδομένα.
 
Το βραχιολάκι είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος απομακρυσμένης φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που περιλαμβάνει ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, κυρίως για άτομα που έχουν την ανάγκη καθημερινής φροντίδας, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα συχνής μετακίνησης προς τα ιατρικά κέντρα.
 
Οι ηλικιωμένοι θα διαθέτουν συσκευές επείγουσας ειδοποίησης που θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση κινδύνου, ώστε να ενημερωθεί μέσω κλήσης το κέντρο παρακολούθησης. Με τις συσκευές μέτρησης ιατρικών παραμέτρων θα μπορεί να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση χρόνιων παθήσεων και νοσηλείας και η καλύτερη φροντίδα του ασθενούς.
 
Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων θα έχουν μόνοι οι γιατροί, οι δικαιούχοι και οι εγκεκριμένοι συγγενείς τους, ενώ ο server του συστήματος θα εγκατασταθεί στο κτίριο του ΚΑΠΗ Νάουσας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 207.000 ευρώ και χρηματοδοτείται στο σύνολό του από το ΕΣΠΑ.
 
Η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για απομακρυσμένη βοήθεια ηλικιωμένων εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας κατά την οποία η διοίκηση του δήμου τόνισε ότι το έργο, το οποίο θα αναλάβει, μετά την προκήρυξη διαγωνισμού, ιδιώτης πάροχος, θα αναβαθμίσει την ποιότητα υπηρεσιών προς τους δημότες.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία Βόρειας Ελλάδας»
 

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ



Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια μονοήμερη εκδρομή της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
 
Φέτος προορισμός των νέων με προβλήματα όρασης ήταν η Αρκίτσα και παρά την κακοκαιρία η προσέλευση ήταν αυξημένη και οι εκδρομείς δεν πτοήθηκαν.
 
Υπό τους ήχους τραγουδιών και μουσικής που έπαιζαν καλλιτέχνες με προβλήματα όρασης, διασκέδασαν αρκετές ώρες, τραγούδησαν και χόρεψαν, ενώ αντάλλαξαν ευχές για μια νέα χρονιά με επιτυχημένους κοινωνικούς αγώνες και καρποφόρες διεκδικήσεις.
 
 
 
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Νίκος Γιαλλούρης, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος και ο Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Τυφλών «Όμηρος» κ. Δημήτρης Σηφάκης.
 
Η Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών εξέφρασε διά του Γραμματέα της Βαγγέλη Αυγουλά την ελπίδα οι νέοι να πλαισιώνουν όλο και περισσότερο κάθε εκδήλωση αλλά και αγωνιστική κινητοποίηση του Συνδέσμου, ενώ παράλληλα εξήρε το δυναμικό μαχητικό παρόν της Νεολαίας κάθε φορά που χρειάζεται στο κοινωνικό μετερίζι.

 
 
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν τα μέλη της Επιτροπής Νεολαίας οι Σταυρούλα Κουστένη Παναγιώτης Κολοβός, Κώστας Ζωγράφος και Βασίλης Κουσιορής.
 
Οι νέες και νέοι σε μεταξύ τους συζητήσεις κατέθεσαν εκ νέου τους προβληματισμούς τους για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και του προνοιακού συστήματος, αλλά και την οργή τους για την αντιλαϊκή απαράδεκτη στάση του οικονομικού επιτελείου απέναντι στα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους.
 
 
 

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

"ΒΑΛΣΑΜΟ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ


Όσοι αγαπάμε τα ζώα γνωρίζουμε τα οφέλη που έχουν στο συναισθηματικό και ψυχολογικό μας κόσμο.
 
Αλλά και για την υγεία μας τα πλεονεκτήματα της συντροφιάς ενός κατοικίδιου έχουν ερευνηθεί και αποδειχθεί από τις μελέτες των επιστημόνων. Η παρέα ενός κατοικίδιου μπορεί να ρίξει την πίεση και τη χοληστερόλη, να μας βγάλει από την καθιστική ζωή και να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και να μειώσει το στρες. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία, όμως, δείχνει πως η παρουσία ζώων μπορεί να βελτιώσει τη θετική κοινωνική συμπεριφορά σε παιδιά με κάποιας μορφής αυτισμό. Ουσιαστικά, τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν την
κοινωνικοποίηση των αυτιστικών παιδιών τόσο σε σχέση με άλλα παιδιά όσο και με ενηλίκους, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.
 
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν 99 παιδιά, ηλικίας 5 έως 13 ετών, ανάμεσά τους και παιδιά με αυτισμό, την ώρα που έπαιζαν με παιχνίδια ή ασχολούνταν με δύο ινδικά χοιρίδια, ζωάκια που φιλοξενούνται στη σχολική τους τάξη. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αφού τα αυτιστικά παιδιά ήταν πιο κοινωνικά κατά 55% όσο βρίσκονταν με τα ζωάκια, σε σχέση με τα παιχνίδια. Ήταν πιο πιθανό να μιλήσουν, να κοιτάξουν τους συμμαθητές τους, αλλά και να τους επιτρέψουν να τους πλησιάσουν, όταν βρίσκονταν με τα ζωάκια, παρά όταν ήταν με τα παιχνίδια. Εμφανώς λιγότερες ήταν οι πιθανότητες να γκρινιάξουν ή να κλάψουν. Μάλιστα, σχεδόν διπλάσια ήταν τα χαμόγελά τους.
 
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα ινδικά χοιρίδια που συμμετείχαν στη μελέτη δεν ήταν ειδικά εκπαιδευμένα ζώα θεραπείας, αλλά επιλέχθηκαν γιατί αποτελούν καλούς συντρόφους των μαθητών στο σχολείο.
 
Γενικά, τα παιδιά με αυτισμό αντιδρούν καλά στα ζώα, απολαμβάνουν την παρέα τους και οι γονείς τους συχνά τα περιγράφουν ως πιο ήρεμα και ευτυχισμένα όταν κάνουν παρέα με το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Ωστόσο, πρόκειται για έναν ανεξερεύνητο τομέα και η επιστημονική κοινότητα, όπως και πολλές διεθνείς οργανώσεις, συμφωνούν πως περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη, καθώς αν και τα κατοικίδια δεν ταιριάζουν σε όλους, τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνονται ενθαρρυντικά.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
 
 
 
 
 

ΙΛΙΟΝ - ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ!


Μεγάλη επιτυχία η ημερίδα ενημέρωσης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ - Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο Ίλιον!
 
Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου, ο Σύλλογος Αρκάδων ήταν συν-διοργανωτής στην ημερίδα ενημέρωσης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ - Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ιλίου και τους οργανωτές - συμμετέχοντες:
  • Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου.
  • Σύνδεσμος Βιοτεχνών Δυτικής Αθήνας.
  • Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου.
  • Αν. Σύμπραξη «ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ».
  • Κοιν.Συν. Επ. «ΚΟΙΝ.ΣΥΝ.ΔΡΑΣΗ».
  • Κοιν.Συν.Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ».
  • Κέντρο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.


Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου κ. Κουτσανδρέας Γιάννης, ο οποίος περιέγραψε την προσπάθεια όλων για να οργανωθεί αυτή η ημερίδα που σκοπό έχει να βοηθήσει τον κάθε επαγγελματία της Δυτικής Αθήνας.
 
Στην ομιλία του τόνισε επίσης, την προσφορά της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου, καλώντας στο βήμα τον κ. Αυγουλά Βαγγέλη - Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, ο οποίος παράλληλα και ως δικηγόρος, ανέλυσε το εγχείρημα ίδρυσης εταιρείας λαϊκής βάσης και στήριξης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού με προγραμματικές συμβάσεις από το Δήμο Ιλίου, πράγμα που ανοίγει νέες θέσεις εργασίας σε νέους και κρατά αμείωτη την προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής.
 
Κεντρικός συντονιστής της συζήτησης που ακολούθησε, ήταν ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο οποίος με εύστοχα σχόλια και καίριες ερωτήσεις, κράτησε ζωντανή τη διάδραση μεταξύ κοινού και εισηγητών καθ' όλη τη διάρκεια της ημερίδας.
 
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
  • Επενδυτικά προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Το μέλλον των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες.
  • Ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
  • Επιχειρηματικότητα και καινοτομία.
  • Η συνδρομή του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη επιχειρήσεων στην κρίση.



 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
  • Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, κ. Κώστας Παπαντωνίου
  • Οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου: κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, κ. Λιόσης Γεώργιος, κ. Χαραλαμπόπουλος Ιωάννης
  • Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος και κ. Ιωάννης Βέργος
  • Οι Πρόεδροι: Εμπόρων Ιλίου κ. Σχίζας Γεώργιος και Βιοτεχνών Δυτικής Αττικής κ. Κοντογιώργος Παναγιώτης 
  • Η κυρία Δήμητρα Μακρή, Σχολική Σύμβουλος Β' θμιας εκπαίδευσης 
  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης, Δημήτρης Κωνσταντάρας
  • Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ''ΕΔΡΑ'', κ. Οικονόμου Αλέξανδρος
  • Ο Σύμβουλος ΕΣΠΑ, κ. Γιαννούδης Αντώνης
  • Ο Καθηγητής ΤΕΙ ΚΑινοτομία / Προγράμματα, κ. Σπύρος Νομικός
  • Προγράμματα ΕΣΠΑ, κ. Μαυροειδής Ρήγας
Την ημερίδα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες και επιχειρηματίες του Δήμου μας.


 
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι ευρείας αποδοχής έτυχε η πρόταση του Δημάρχου Ιλίου κ. Ζενέτου και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαντωνίου, ο συντονισμός και η διαχείριση των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού η αναποτελεσματικότητα της κεντρικής εξουσίας έχει προ πολλού φανεί και στον τομέα αυτό.
 

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΥΦΛΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΡΟΔΟ


Ιδρύθηκε Σωματείο Τυφλών στη Ρόδο.
Με πρωταρχικό σκοπό «να βγάλουν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης από το σπίτι», συστήθηκε στη Ρόδο το Σωματείο Τυφλών και, χθές, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Διοίκησής του, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του. 
 
Καταρχήν, ο Πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου, παραολυμπιονίκης της Ρόδου και Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Θανάσης Μπαράκας, τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με πρωτεργάτη το γνωστό για την κοινωνική του δράση οφθαλμίατρο κ. Μαρτίνο Κανελλάκη. Βασικός λόγος που προχώρησαν τώρα στη δημιουργία του Σωματείου είναι ότι, όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο πολλαπλασιάζονται και οι δυσκολίες για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.
 
«Δε μπορεί μια ζωή οι τυφλοί να ασκούν το επάγγελμα του τηλεφωνητή!»,
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαράκας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Μίλησε, ακόμη, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπελασιμότητα στους δρόμους. Μάλιστα, πρώτος στόχος τους είναι να τοποθετηθούν ηχητικά φανάρια σε διάφορα σημεία της πόλης. Όπως είπε ο κ. Κανελλάκης, ο οποίος ήταν παρών χθες ως επίτιμο μέλος του Συλλόγου, το κάθε ζεύγος αυτών των φαναριών, με την τοποθέτησή του, κοστίζει γύρω στα 650 ευρώ και είναι ανοιχτοί σε χορηγίες.
 
Ο κ. Κανελλάκης, μίλησε ακόμη, για την ανάγκη της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των τυφλών και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και το Σωματείο αυτό μπορεί να βοηθήσει τα μέλη του να αποκτήσουν την αυτονομία τους.
 
Από την πλευρά του, ο γνωστός Παραολυμπιονίκης Γιάννης Πρώτος, γραμματέας του Σωματείου, τόνισε ότι στόχος τους είναι τα άτομα με προβλήματα όρασης να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν βγαίνουν από το σπίτι αλλά και να μην ντρέπονται αφού πολλές φορές συμβαίνει και αυτό. Η κα Ειρήνη Σαρρή, η οποία δουλεύει ως τηλεφωνήτρια στο νοσοκομείο της Ρόδου, τόνισε και εκείνη ότι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με τέτοια προβλήματα να βγούν από τα σπίτια τους.
 
Τέλος, μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 21 άτομα ως μέλη του Σωματείου, το οποίο σύντομα αναμένεται να αποκτήσει και γραφεία, ενώ φιλοδοξία τους είναι να βάλουν υπό την ''ομπρέλα'' του και άλλα νησιά της περιοχής μας, όπως η Κως, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Η Ροδιακή».
 
 
    

ΠΟΣΟ ΠΑΤΟ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;


Πόσο πάτο θα πιάσει πια αυτή η κατάσταση;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα.
 
Μπορεί κανείς να μου πει γιατί Υπόδικοι υπάλληλοι επιβραβεύονται με μισθούς άνω των 10.000 ευρώ; (Ελευθεροτυπία, 10/3). Γιατί τουλάχιστον 6 δικογραφίες για τα σκάνδαλα στον ΕΟΤ, οι οποίες βασίστηκαν στα στοιχεία των αντίστοιχων ερευνών του ΣΔΟΕ, έχουν ξεχαστεί στα «αζήτητα» της Βουλής, όπου εστάλησαν με το ερώτημα για εφαρμμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών;
 
Γιατί υπάλληλοι, αν και μπλέκονται σε υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών εκατομμυρίων ευρώ στο Υπουργείο Τουρισμού, «αθωώθηκαν» ουσιαστικά - πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη - από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια του Οργανισμού και μετατέθηκαν σε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη αλλά και σε ηπείρους, με μηνιαίο εισόδημα που ξεπερνά τα δέκα χιλιάδες ευρώ;
 
Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος, ενδεχομένως κάποιος νομικός, δικαστής ή εισαγγελέας να μου πει γιατί οι δικογραφίες «ξεχάστηκαν» στα συρτάρια του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα τυχόν αδικήματα πολιτικών προσώπων να κινδυνεύουν πλέον με παραγραφή; 
 
Γιατί την ίδια στιγμή, οι ποινικές ευθύνες που παραμένουν για τα μη πολιτικά πρόσωπα «γιατρεύονται» με «χρυσές μεταθέσεις»;
 
Αλλά πρέπει και κάποιος να μου πει γιατί μετά την καραμπινάτη «Υπόθεση Χριστοφοράκου» που έφυγε σαν...κύριος πριν τον τσιμπήσουν, συνέβη το ίδιο (Το Βήμα, 10/3) με το φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη - θεωρείται ο ιθύνων νους στο σκάνδαλο της Proton Bank - που το έσκασε, ντυμένος...παπάς γνωρίζοντας για την επικείμενη σύλληψή του και επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό αεροπλάνο με τελικό προορισμό τη Λατινική Αμερική;
 
Πως δηλαδή ο επιχειρηματίας, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων Μ.Μ.Ε. ενημερώθηκε άμεσα για την επικείμενη σύλληψή του; Ήταν κάποιο «βαθύ λαρύγγι» που τον...ειδοποίησε; Είχε πράγματι πλούσιο pay-roll εργαζομένων σε διάφορες κομβικές θέσεις, έτσι ώστε να μπορέσει με άνεση να επιβιβαστεί σε ιδιωτικό αεροπλάνο, με τη συνοδεία μάλιστα άλλων δύο κληρικών (ή κάποιων που προσποιούνταν τους κληρικούς) ντυμένος παπάς;
 
Ισχύει ότι αν το σχέδιο πτήσησς που δόθηκε ήταν για τα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, στην πορεία άλλαξε και τελικά το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς το Λιχτενστάιν; 
 
Αναρωτιέμαι, απορώ και εξίσταμαι ως άτυπος «εκπρόσωπος» εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που ήδη κρατούν στα χέρια τους αποφάσεις κατάσχεσης και αναγκαστικού πλειστηριασμού κινητής και ακίνητης περιουσίας για χρέη τριών ή τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Όπως λ.χ. ο Νίκος Σαχαρίδης που χρωστάει στο Δήμο Αθηναίων 3.020 ευρώ και του βγάζουν σε πλειστηριασμό, με απόφαση δικαστικής επιμελήτριας. «μια τραπεζαρία σχήματος παραλληλόγραμμου από ξύλο, οκτώ καρέκλες με δερμάτινη ταπετσαρία και ένα σύνθετο τριών τεμαχίων από ξύλο»;
 
Μα είναι Κράτος αυτό; Είναι Πολιτεία; Είναι Αρχές; Είναι Δικαιοσύνη;
 
Ενημερωτικά: ο Νίκος Σαχαρίδης δεν είναι μεγαλοσχήμων υπάλληλος του ΕΟΤ, ούτε ιδιοκτήτης Μ.Μ.Ε. Κουλουροπώλης είναι στην Ομόνοια. Και τυφλός.



 
 
 

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΚΕΠ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Η Πρόεδρος κα Αθηνά Κρητικού - Γεννηματά
και τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Κ.Ε.Π.
σας προσκαλούν στη
Διαδραστική Τελετή Λήξης
του Φεστιβάλ ''Αποτυπώματα'' 2012 - 2013.
 
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013,
στισ 19:00 στο Μουσείο Βορρέ.
 
Σ.Κ.Ε.Π.
Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους
Τ: 211 8009876 - email: skep@skep.gr - www.skep.gr
Facebook: ΣΚΕΠ - SKEP 
Twitter: @skepassociation
 
Μουσείο Βορρέ: Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1 
Παιανία 19002
Τ: 2106644771

ΓΟΝΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ''ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΟΠΩΣ ΤΗ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ


Πολλές αλήθειες ειπώθηκαν και μεγάλη κατάθεση ψυχής έγινε την Κυριακή 17 Φλεβάρη το απόγευμα, στο ραδιοφωνικό «Με Άλλα Μάτια» και στο «This Is Radio».
 
Η εκπομπή του Βαγγέλη Αυγουλά και της Ελεάννας Φίλιου, ξεκίνησε με ειδικό αφιέρωμα στο δάσκαλο που επί δεκαετίες «δίνει φως» στους τυφλούς μαθητές του.
 
Ο κ. Αλέξης Γκλίνος γεννήθηκε το Φλεβάρη του 1958 στην Τρίπολα και από έφηβος ήταν ευαισθητοποιημένος γύρω από θέματα αναπηρίας, καθώς συναναστρεφόταν και διδασκόταν πολλά από την εμπειρία ζωής αναπήρων συμπολιτών του στα χωριά της Αρκαδίας.
 
Ο Αλέξης Γκλίνος σπουδάζει εκπαιδευτικός και γρήγορα εξειδικεύεται μέσα από διάφορα μεταπτυχιακά, στο εξωτερικό, στην Ειδική Αγωγή. Είναι ο πρώτος δάσκαλος, που έχοντας την υποστήριξη του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής κ. Δημήτρη Λιοδάκη, ξεκινά να εφαρμόζει τέλη της δεκαετίας του '80 το πρόγραμμα ένταξης τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη. Παιδιά με και χωρίς προβλήματα όρασης, κάθονται στα ίδια θρανία και η τάξη έχει μέσα εκτός από το βασικό δάσκαλο και το δάσκαλο παράλληλης στήριξης, ο οποίος κατευθύνει τους μαθητές στους ανάγλυφους χάρτες, τους διαβάζει κάθε τι που γράφει ο πίνακας και τους διορθώνει εργασίες και τεστ στη γραφή Braille των τυφλών. 
 
Παλιός μαθητής του κ. Γκλίνου και σήμερα Δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Ιλίου, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, μίλησε για την ευεργετική επίδραση που είχε στη ζωή του η ένταξη στο κοινό, γενικό σχολείο, μιας και ήταν μια καλή πρόβα και προετοιμασία για την αποτελεσματική ένταξή του στο Πανεπιστήμιο, στην αγορά εργασίας, στην Κοινωνία.
«Μέσα από την τριβή μας με διάφορορετικούς χαρακτήρες, περιστάσεις και συμπεριφορές από μικρή ηλικία, πετυχαίνουμε να γίνουμε πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες και επιβάλουμε στον κοινωνικό μας περίγυρο πρώτα να γνωρίσει τη Διαφορετικότητα και μετά να διαμορφώσει τη στάση του απέναντί της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βάγγέλης Αυγουλάς. 
 
«Τα παιδιά μου με έκαναν ολοκληρωμένο δάσκαλο γιατί συνεχίζουν και μου δίνουν πολλά περισσότερα από όσα τους έδωσα. Τα καμαρώνω να προοδεύουν και κάθε φορά που με θυμούνται μου υπενθυμίζουν πόσο τυχερός είμαι που πέρασαν από τη ζωή μου», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο δάσκαλος Αλέξης Γκλίνος, την ίδια ώρα που προσκεκλημένοι μαζί του στο «This Is Radio» ήταν άλλοι δύο μαθητές του, από την πρώτη γενιά ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος, απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, καθώς και ο τωρινός μαθητής του κ. Γκλίνου στην Γ΄ Δημοτικού, Γιάννης Πολονύφης, συνοδευόμενος από τον πατέρα του.

 
 
«Ο δάσκαλός μας έγινε από την αρχή μέλος της οικογένειάς μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, περιγράφοντας τη δική του πορεία στην εκπαίδευση, ενώ αποκάλυψε και διάλογο του κ. Γκλίνου παλαιότερα με κοριφαίο κυβερνητικό στέλεχος που του είχε προτείνει θέση συμβούλου στο Υπουργείο Παιδείας για την Ειδική Αγωγλη, για να πάρει την εξής απάντηση από το δάσκαλο: «Αν βγω από τη σχολική τάξη, θα πεθάνω».
 
«Ο κύριος Αλέξης είναι πολύ καλός δάσκαλος, γιατί με έχει βοηθήσει να εκπαιδευτώ καλύτερα και να αναπτύξω τις κοινωνικές μου δυνατότητες και μου βάζει πολύ καλές εργασίες για να μαθαίνω καλύτερα τη γλώσσα», είπε ο οκτάχρονος Γιάννης Πολονύφης, εκ γενετής τυφλός και εκείνος, αλλά με έμφυτο ταλέντο στη μουσική. Στην εκπομπή παρουσίασε σε δική του μουσική και δικούς του στίχους που τα έγραψε σε ηλικία έξι ετών, το τραγούδι του «Η Καρδιά μου Ραγίζει Για Σένα», σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση!
Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι του ταλαντούχου μικρού στο http://www.youtube.com/watch?v=2XCR5QPv6VI&feature=youtu.be


 
Από τη Νότια Κρήτη, παρέμβαση στην εκπομπή θέτοντας το θέμα της Ειδικής Αγωγής σε πανελλαδική θεσμική διάσταση, έκανε ο κ. Ζαχαρίας Καψαλάκης, Διευθυντής του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Τυμπακίου. «Στην εποχή των περικοπών και την πολυνομίας που κατακερματίζει την Ειδική Αγωγή, εμείς δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα για να μάθουμε στους μαθητές μας την αυτονομία στη ζωή και να κρατήσουμε στο σχολείο ένα ζωντανό κύτταρο κοινωνικής μόρφωσης, ζωής και αλληλεγγύης, δουλεύοντας πολλές ώρες εθελοντικά και εκτός ωραρίου για να βγει έναν αξιόμαχο καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το χρωστάμε στους μαθητές μας που κάνουν με το λεωφορείο καθημερινά εξήντα χιλιόμετρα να έρθουν στο σχολείο και εξήντα να επιστρέψουν σπίτι τους και παρά την καθημερινή ταλαιπωρία με το άλυτο πρόβλημα της μεταφοράς τους, τα παιδιά αυτά μας ανταμείβουν κάθε μέρα με ένα ανεξάντλητο χαμόγελο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καψαλάκης, την ίδια ώρα που πολλά μηνύματα συμπαράστασης και συγχαρητηριών κατέφθαναν στην εκπομπή από γονείς και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα.
 
«Από τη θεμελίωση της ειδικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, έχουμε κάθε τόσο νόμους, διατάγματα και εγκυκλίους να τη ρυθμίζουν. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές και συντεχνίες, σίγουρα όμως και εκ του αποτελέσματος κάνει κακό στα παιδιά με αναπηρία, για τα οποία το κουδούνι του σχολείου δε χτυπά πότε κάθε χρόνο την ίδια μέρα και ώρα με τα άλλα παιδιά», δήλωσε με τη θεσμική του ιδιότητα και ως Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών ο κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, καταδεικνύοντας ενόψει και του νέου νόμου που έρχεται για την Ειδική Αγωγή την τυπολατρία και την πολυνομία με την οποία αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζητήματα η Ελληνική Πολιτεία.
«Μέσα Φλεβάρη και το Υπουργείο Παιδείας προσέλαβε μερικές δεκάδες αναπληρωτές δασκάλους, την ίδια ώρα που οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής είναι πανελλαδικά πολλαπλάσιες. Πόσο να προλάβουν να βοηθήσουν τους μαθητές του και πόση ύλη να καλύψουν από τώρα και ως λήξη της σχολικής χρονιάς οι νέοι δάσκαλοι; Δε θα σταματήσουν ποτέ τέτοιου είδους προχειρότητες για πολιτικές σκοπιμότητες;» αναρωτήθηκε δημόσια ο κ. Μαρκοστάμος.
 
Τον παραλογισμό του Ελληνικού Δημοσίου, κατέδειξε με ένα παράδειγμα που ανέφερε δημόσια ο Αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, κ. Ζαχαρίας Καψαλάκης: «Στο Τυμπάκι έχουμε Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων με εγγεγραμμένα πέντε παιδιά, αλλά η πολιτεία προτίμησε να μη στείλει δάσκαλο ως τα Χριστούγεννα και να βάζει τα παιδιά σ΄ ένα ταξί να κάνουν 70 χιλιόμετρα, να πάνε ως το αντίστοιχο Ειδικό Σχολείο στο Ηράκλειο και άλλα τόσα να γυρίσουν. Το δρομολόγιο αυτό κόστιζε στο κράτος 100 ευρώ την ημέρα, ενώ αν τους διόριζε έναν δάσκαλο Ειδικής Αγωγής, θα δαπανούσε 25-30 ευρώ την ημέρα. Αλλά ζούμε στη χώρα που κάθε περικοπή βαφτίζεται εδώ και δεκαετίες μεταρρύθμιση», δήλωσε οργισμένος ο κ. Καψαλάκης.

 
 
Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο, όταν οι πατεράδες Γιώργος Αυγουλάς και Θανάσης Πολονύφης ευχαρίστησαν δημόσια τον κ. Γκλίνο για το καλό που έκανε στα παιδιά τους και ο δάσκαλος μέσα από λυγμούς αγάπης και περηφάνιας τους ανταπέδιδε τις ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, καθώς και όταν δύο παλιές μαθήτριες του κ. Γκλίνου και συμμαθήτριες του Βαγγέλη Αυγουλά επισκέφθηκαν αιφνίδια το στούντιο της εκπομπής και όλοι μαζί δάκρυσαν από χαρά μιας και είχαν να συναντηθούν από το 2000 όταν τελείωσαν το Δημοτικό.
 
Τελικά η μεγάλη παρέα αποφορτίστηκε εκτός αέρα μετά το τέλος της εκπομπής με ρακόμελα!
 
Κάθε Κυριακή 6-8 το επόγευμα ακούτε από τους υπολογιστές ή τα κινητά σας τηλέφωνα στο www.thisisradio.gr το ραδιοφωνικό «Με Άλλα Μάτια».