meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ



«Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο»! Μια τηλεοπτική παραγωγή από το Κανάλι της Ελληνικής Βουλής, η οποία μέσω μιας σειράς σύντομων ντοκιμαντέρ, προβάλλει σε ολιγόλεπτα αυτοτελή επεισόδια ανθρώπους που με την καθημερινή τους ζωή, εκπέμπουν μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας στο μουδιασμένο από τα όσα συμβαίνουν κοινωνικό σύνολο.


Σήμερα  Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 17:00 θα προβληθεί από το Κανάλι της Βουλής σε επανάληψη, το ντοκιμαντέρ βασισμένο στην καθημερινή δραστηριότητα του 27χρονου δικηγόρου Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος αν και έχει γεννηθεί τυφλός, διατηρεί το δικό του δικηγορικό γραφείο, τελειώνει το μεταπτυχιακό του στο Αστικό δίκαιο, ενώ παράλληλα σήμερα είναι μεταξύ άλλων, Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον, Αντιπρόεδρος στο Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος»  και επικεφαλής της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Στον ελεύθερο χρόνο του, όπως θα δείτε, δίνει «ομηρικές μάχες» με φίλους του παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ εντύπωση αναμένεται να προκαλέσει πώς ένας ολικά τυφλός βγαίνει για καφέ με έναν κινητικά ανάπηρο φίλο του, κόντρα στις δυσκολίες των αφιλόξενων και συχνά απροσπέλαστων πόλεων!



Επίσης, στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται σκηνές από την εργασία του κ. Αυγουλά στο δικηγορικό γραφείο με τους συνεργάτες του, από την προετοιμασία της διπλωματικής του εργασίας στη Νομική Σχολή, από την προεργασία των δημοσιεύσεων στο κοινωνικοπολιτικό του blog «Με Άλλα Μάτια», ενώ μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στη Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών  παρουσιάζοντας τα οφέλη που οι εργαζόμενοι της κοπιωδώς, παρά την κρίση, προσπαθούν να προσφέρουν στους εκατοντάδες φοιτητές με αναπηρία του ΕΚΠΑ.

Σήμερα Σάββατο 29 Αυγούστου στις 17:00 συντονιστείτε στο «Στο Ακαδημαϊκό τέταρτο» -Κανάλι της Βουλής-.
Μπορείτε να δείτε και την ζωντανή αναμετάδοση εδώ!








Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ Η ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Η ολοκλήρωση του κειμένου της Χάρτας Δικαιωμάτων Ασθενών και Χρονίως Πασχόντων, η επεξεργασία του εγχειρήματος και η προώθησή του για μετατροπή του σε νόμο του Ελληνικού Κράτους  εύχομαι να μην επηρεαστεί από την προεκλογική περίοδο, τις μετεκλογικές  εξελίξεις  και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Κι αυτό όχι επειδή ενδιαφέρομαι για ένα εγχείρημα του οποίου το συντονισμό εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας είχα εγώ προσωπικά, αλλά επειδή πρόκειται για κάτι ιστορικά ΠΟΛΥ σημαντικό. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για την προάσπιση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και  νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μπορεί να καταστεί νόμος του ελληνικού κράτους μέχρι τέλος του 2015, όποια κυβέρνηση κι αν έχουμε. Αρκεί να συνεχίσει να υπάρχει η ουσιαστική πολιτική βούληση.

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, του οποίου είχα την τιμή να είμαι νομικός και επιστημονικός συνεργάτης, είχε συμφωνήσει ότι το βασικό κείμενο της Χάρτας θα είναι έτοιμο τέλη Σεπτέμβρη για να δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς για τις τελευταίες παρατηρήσεις – προτάσεις.



Για την καλύτερη κατανόηση του εγχειρήματος πρέπει να διευκρινίσω ότι  πρόκειται για ένα κείμενο που θα ρυθμίζει τα δικαιώματα μεγάλων κατηγοριών ασθενών και χρονίως πασχόντων, παρέχοντάς τους  ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, αφού επικυρωμένα και με δεσμευτικές κυρώσεις θα είναι  καταγεγραμμένα τα δικαιώματά τους για ένα διαχρονικό, ελάχιστο επίπεδο προστασίας όλων μας. 

Και μιλάμε για ένα κείμενο όχι σε μορφή διακήρυξης ή ευχολογίου χωρίς κυρώσεις. Αυτή τη φορά, στο σχέδιό μας, προβλέπεται σαφής ελεγκτικός μηχανισμός κάθε καταγγελίας ή παραπόνου για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και σαφείς κυρώσεις κατά της Πολιτείας σε περίπτωση που αυτή δεν θα εφαρμόζει σωστά το κείμενο – νόμο. Όπως πρόσφατα εξήγησα και σε συνέντευξή μου στα «Χανιώτικα Νέα», στο προοίμιο της Χάρτας θα αναφέρονται διεθνώς κατοχυρωμένοι ορισμοί για το τι είναι χρόνια πάθηση, αναπηρία, δικαιώματα, ιατρική πράξη θεραπείας κ.λπ.





Για να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα,  η ομάδα εργασίας, υπό τον προσωπικό μου συντονισμό, συμπορεύεται με καταξιωμένους καθηγητές της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, ενώ συμμετέχουν ενεργά στη σύνταξη των άρθρων της Χάρτας εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλογικοτήτων άμεσα ενδιαφερομένων. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουν μοιραστεί τα άρθρα και συμμετέχουν στη συγγραφή και οι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται έξω από κλειστές πόρτες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως συνέβαινε κάποτε.

Με την έναρξη του εγχειρήματος, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Κουρουμπλή, είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου ευρεία συνάντηση όπου κλήθηκαν η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, πολλές ομοσπονδίες, σωματεία, κοινωνικοί φορείς και κινήσεις εκπροσώπησης των ασθενών, των ΑμεΑ, των  σπανίων παθήσεων και χρονίως πασχόντων από όλη την Ελλάδα.

Μιλάμε για δεκάδες συλλογικές οντότητες που πήραν μέρος σε μια ενεργή διεργασία ώστε να συγγραφεί, να ψηφιστεί από τη Βουλή και να αποκτήσει νομοθετική ισχύ η Χάρτα Δικαιωμάτων Ασθενών και Χρονίως Πασχόντων και ήδη ορισμένα άρθρα, όπως αυτό που σχετίζεται με τα δικαιώματα των ηλικιωμένων που χρήζουν φροντίδας, είναι σχεδόν έτοιμα.



Έχω την πεποίθηση ότι το έργο είναι τόσο σημαντικό ώστε η προεκλογική περίοδος δεν θα επηρεάσει  την τελική πορεία του κειμένου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Και γι’ αυτό ευελπιστώ στη βοήθεια και την κατανόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. 

Για το ενδεχόμενο να έχουν κάποιες αντιρρήσεις ή να θέσουν κάποιου είδους «βέτο» οι «Δανειστές»,  διαβεβαιώνω τους πάντες ότι  η Χάρτα Δικαιωμάτων Ασθενών και Χρονίως Πασχόντων δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Δεν έχει οικονομικό κόστος, άρα πιστεύω ακράδαντα ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης από τους θεσμούς. Δε χρειάζεται καν να την αγγίξουν. Ας είναι αυτό το εγχείρημα, μια από τις ελάχιστες, ομόφωνα συμφωνημμένες, κόκκινες γραμμές όλων μας.

Και καταλήγω: Έχει έρθει η ώρα να συγκρουστούμε με συγκεκριμένα κυκλώματα και συμφέροντα που συναντάμε στην υγεία. Επιδιώκουμε σαφές αποτέλεσμα.






ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ


του Δημήτρη Κωνσταντάρα

H πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΔΕ

14 Ιουνίου 2012: Για πρώτη φορά μια γυναίκα, ανώτατη δικαστική λειτουργός, αναλαμβάνει τα ηνία τού μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενου προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η ομάδα της οποίας στις πρόσφατες εκλογές των δικαστών συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες, έγινε χθες η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ενωσης.

Η 62χρονη αρεοπαγίτης ξεκίνησε την πορεία της στο Δικαστικό Σώμα από τις 29 Απριλίου 1975, ενώ το Μάιο του 2008 προήχθη στον Άρειο Πάγο, όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα. Eκλεγόταν για χρόνια μέλος στη διοίκηση της Ένωσης, ενώ προ ετών είχε διατελέσει και αιρετό μέλος της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου της Αθήνας.
Ωστόσο, το νέο προεδρείο της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας έχει να επιδείξει και μία ακόμα πρωτιά: την ενωτική συγκρότησή του, καθώς σε καίριες θέσεις επελέγησαν εκπρόσωποι των άλλων δύο ομάδων που συμμετείχαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που υλοποιήθηκε η πρότασή μας και για πρώτη φορά έγινε εφικτή η συγκρότηση ενωτικού προεδρείου, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στις εκλογές. Ενωμένοι, όλοι μαζί θα δραστηριοποιηθούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας, που είναι: αναβάθμιση του κύρους της Δικαιοσύνης, αξιοπιστία των δικαστικών λειτουργών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας», δήλωσε λίγη ώρα μετά την εκλογή της η κ. Θάνου-Χριστοφίλου.

KEIMENO

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να συνεχίσει να εμπιστεύεται τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν ανεξάρτητοι και υπερήφανοι και δεν εξαρτούν την άσκηση των καθηκόντων τους από το ύψος των αποδοχών τους» είναι η διαβεβαίωση που δίνει στους πολίτες η νέα πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η οποία βρέθηκε σ΄ αυτή την «ηλεκτρική καρέκλα» σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Τότε μάλιστα μίλησε για «διάθεση της κυβέρνησης να περιορίσει το φρόνημα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». «Μέσω της φτωχοποίησης των δικαστών», συμπληρώνει σήμερα και τολμά να πει: «Οι πολιτικοί δεν έθιξαν τις αποδοχές τους. Μόνο τις δικές μας».

Η κυρία Θάνου έσπασε μια μακρά παράδοση, «ρίχνοντας» το κάστρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού σ’ αυτό το πόστο και ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ισχυρή αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης εκ μέρους μεγάλου τμήματος του λαού, την ίδια ώρα που επιχειρείται από διάφορες πλευρές η απαξίωση του κλάδου αλλά και του λειτουργήματος του δικαστή.

Μέσα σε κάθε λογής κινητοποιήσεις, απεργίες, αιτήματα, κατηγορίες, προσπάθειες για παρεμβάσεις, απόπειρες επηρεασμού, πιέσεις και τεράστια λειτουργικά προβλήματα, η κυρία Θάνου μιλά χωρίς περιστροφές, ενώ είναι αντιμέτωπη με μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να συγκρουστεί -για τους δικούς της λόγους- ακόμη και με τη Δικαιοσύνη.

«Ο ανεξάρτητος δικαστής είναι το θεμέλιο του Κράτους Δικαίου και η δικαστική ανεξαρτησία είναι ο πυλώνας που στηρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα» μας είπε η κυρία Θάνου. Και ήταν σαφής όταν μιλούσε για μια κυβέρνηση που στοχοποίησε τη Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας με τη φτωχοποίησή τους να περιορίσει την ανεξαρτησία και το φρόνημα των δικαστών.

Δεν έκρυψε ποτέ τις θέσεις και απόψεις της, χαρακτηρίζοντας από την πρώτη στιγμή «έκρυθμη» την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και δηλώνοντας δυο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 22 Σεπτεμβρίου, εν μέσω κινητοποιήσεων και σφοδρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ότι οι δικαστές «δεν είναι μια κάστα υψηλόμισθων και αδιάφορων για το σοβαρό πρόβλημα της χώρας, αλλά βιώνουν και αυτοί στην οικογενειακή τους ζωή τα ίδια με όλους τους πολίτες προβλήματα ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας».

Τα επιχειρήματά της ακούγονται ακλόνητα.

«Οι δικαστές -λέει- καλύπτουν με δικές τους δαπάνες όλα τα έξοδα που απαιτούνται κατά τις συχνές μεταθέσεις τους, καθώς και τα έξοδα για τη διατήρηση γραφείου-βιβλιοθήκης, συντήρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή στην κατοικία τους, όπου είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται και κατά τις νυκτερινές ώρες και κατά τις αργίες και εορτές, για να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο φόρτο εργασίας. Πώς να τα βγάλει πέρα κάποιος με 1.300 και 1.500 ευρώ;»…

Τη στιγμή που από πολλές πλευρές οι δικαστές βάλλονται και κατηγορούνται ότι αργούν υπερβολικά να βγάλουν αποφάσεις, ενώ, απεργώντας, καθυστερούν την απονομή δικαιοσύνης μόνο και μόνο για να περιφρουρήσουν τις παχυλές αμοιβές τους, η Χαλκιδιώτισσα αρεοπαγίτης λέει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αποδοχές τους μέχρι τώρα έχουν μειωθεί κατά 38% και δρομολογούνται νέες αναδρομικές (από 1ης Ιουλίου 2012) περικοπές, ύψους 22%.

Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΔΕ χαρακτήρισε «άκαμπτη, ισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική» την τακτική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κατέληξε ότι η άσκηση του λειτουργήματος των δικαστών και των εισαγγελέων αξίζει σεβασμού.

Αυτή την περίοδο που υπάρχει μια σχετική ηρεμία, αν και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξανα-ξεσπάσει θύελλα, μιλήσαμε με την πρόεδρο Δικαστών και Εισαγγελέων και τη ρωτήσαμε:

Κυρία Θάνου, είμαι βέβαιος ότι ακούτε και σχολιάζετε δυσάρεστες και για σας δηλώσεις… Για «παρεμβάσεις, που τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν ως πολιτικές, κυβερνητικές, δικαστικές, ιδιωτικές και δημόσιες παρεμβάσεις εξουσίας», για ανθρώπους που «ασκούν εξουσία, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη, επιβάλλοντας πρωτοφανείς, εξοντωτικές ποινές, μακράν από την έννοια της δίκαιης δίκης», αλλά και για παράγοντες «που παρεμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης κατά τη μυστική προδικασία και μετατρέπουν τα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία σε αφανή κέντρα Τύπου, με επιλεκτικές και κατευθυνόμενες διαρροές σε δημοσιογράφους και ανθρώπους των ΜΜΕ, που πλήττουν την προσωπικότητα και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου»… Τι λέτε; Υπάρχουν παρεμβάσεις;

«Προσπάθειες παρέμβασης στο έργο του δικαστή γίνονται αρκετές φορές. Εξαρτάται από τον ίδιο να βρίσκει το σθένος να αποκρούει τις τυχόν παρεμβάσεις και να αποδεικνύει με την αμεροληψία του και την αντικειμενικότητα των αποφάσεών του ότι είναι ανεξάρτητος. Δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν να πιστεύει ότι είναι δεκτικός σε παρεμβάσεις, δεν πρέπει να κομματικοποιείται και δεν πρέπει να επηρεάζεται από τα ΜΜΕ ή να παρασύρεται από την κοινή γνώμη . Όσο για εκείνους οι οποίοι είτε προσπαθούν να ασκήσουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, είτε, εάν οι αποφάσεις του δικαστή δεν είναι αρεστές, προβαίνουν σε αρνητικές δηλώσεις , προσπαθώντας έτσι να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τους απαντώ ότι θα πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσουν ότι ο ανεξάρτητος δικαστής είναι το θεμέλιο του Κράτους Δικαίου και ότι η δικαστική ανεξαρτησία είναι ο πυλώνας που στηρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα».

Πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αθανασίου, από τους στυλοβάτες της Δικαστικής Εξουσίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, πριν από την υπουργοποίησή του, συνέστησε στους δικαστές και τους εισαγγελείς να μην απορρίπτουν τα ελαφρυντικά του «πρότερου βίου» των κατηγορουμένων πολιτών. Τι απαντάτε;

«Κανείς δεν δικαιούται να υποδεικνύει στους δικαστές πώς και με ποιον τρόπο θα κρίνουν και θα αποφαίνονται, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πρώην δικαστές και, εάν το πράττει, ασφαλώς δεν πρόκειται να εισακούεται από τους δικαστές».

Για τον κ. Βενιζέλο, που σας κάλεσε δημόσια να αποφεύγετε κάθε χειραγώγησή σας από την κοινή γνώμη, ώστε να αποφεύγονται έτσι και μέθοδοι «ροβεσπιερισμού», τι λέτε; Μα, ισχύει κάτι τέτοιο; Πώς το εννοούσε αυτό ο Βενιζέλος;

«Προανέφερα ήδη ότι οι δικαστές οφείλουν να παραμείνουν ανεπηρέαστοι. Και πιστεύω ότι έτσι ανεπηρέαστα και αντικειμενικά κρίνουν όλοι οι δικαστές. Φαινόμενα “ροβεσπιερισμού” ή “επίδειξης εξουσίας” δεν νομίζω ότι εμφανίζονται στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Όταν ο κ. Δένδιας είπε ότι «μια μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος επιλέγει να εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση» απαντήσατε πολύ… ήπια. Συστήσατε στους πολιτικούς να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών». Υπάρχει -θεωρείτε- κρίση στις σχέσεις Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας; Ευθεία αντιπαράθεση;

«Όταν οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι αρεστές, οι πολιτικοί συχνά προβαίνουν σε επικριτικές δηλώσεις, προκαλώντας έτσι τις αντιδράσεις των δικαστών. Θα ήθελα λοιπόν γενικότερα να υπογραμμίσω, απευθυνόμενη προς τους λειτουργούς των άλλων δύο εξουσιών (Εκτελεστικής και Νομοθετικής), ότι οφείλουν να σέβονται και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να αποφεύγουν δηλώσεις ή άλλες ενέργειες, οι οποίες δικαιολογημένα πυροδοτούν τις αντιδράσεις μας. Μόνο με τη συνεργασία των λειτουργών των τριών Εξουσιών μπορεί να λειτουργήσει ομαλά το Κράτος Δικαίου».

Πώς αισθάνεστε ως επικεφαλής δικαστών και εισαγγελέων όταν ο κ. Στουρνάρας και στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου «αδειάζουν» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εφεδρεία (διαθεσιμότητα) και τον «καρφώνουν», λέγοντας ότι «πρέπει να υλοποιήσουμε το σχέδιο Μανιτάκη με ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης»;

«Έχω εκφράσει -μας είπε- κατ΄ επανάληψη την άποψη ότι οι δικαστές πρέπει πάντοτε, αλλά κυρίως στην κρίσιμη αυτή περίοδο της δοκιμασίας του ελληνικού λαού, να προστατεύουν με τις αποφάσεις τους τα δικαιώματα, ατομικά και εργασιακά, των πολιτών. Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση «μίλησαν» οι δικαστές με πολλές πρόσφατες αποφάσεις τους, αρκετές εκ των οποίων αφορούν και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων , την οποία έκριναν ως αντισυνταγματική».

Όταν ο κ. Κεδίκογλου λέει ότι «η καθυστέρηση έχει να κάνει σε πολλές περιπτώσεις με την εγγενή αντίδραση ενός μηχανισμού που δεν θέλει να αλλάξει», θεωρείτε ότι σας επιτίθεται;

«Εάν υποθέσουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τις δηλώσεις του αυτές “φωτογραφίζει” τους δικαστές, απαντώ ότι ασφαλώς το Δικαστικό Σώμα δεν αποτελεί “μηχανισμό που δεν αλλάζει”, αλλά, αντίθετα, αποτελεί το εχέγγυο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Καθήκον των δικαστών δεν είναι να διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά να αποδίδουν Δικαιοσύνη. Πρέπει να επιμείνω γιατί οι “σπόντες” για τους δικαστές από πολιτικούς ήταν πολλές τον τελευταίο καιρό».

Υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Πώς αντιδράτε όταν ένας ήδη καταδικασμένος, υπόδικος για άλλα αδικήματα, ο κ. Τσοχατζόπουλος, δηλώνει: «Δεν μπορεί, κάτι τρέχει με τη Δικαιοσύνη»; Και λέει μάλιστα: «Σε “δίωξη δικαστών” με πολιτικό μανδύα εναντίον μου εξελίχθηκε η απόφαση στη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Το δικαστήριο αυτό “κατάφερε” με δύο ψήφους -η μία εφέτης ψήφισε αθώος- να εκδώσει μια πρωτοφανή, μια μοναδική απόφαση στη μεταχουντική δημοκρατική Ελλάδα».

«Οποιοσδήποτε πολίτης καταστεί κατηγορούμενος και μάλιστα για πολύ σοβαρά αδικήματα, συνήθως αρνείται να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τις ευθύνες του και αποδίδει τη φερόμενη ως εμπλοκή του στους δήθεν εσφαλμένους ή κακούς ή και κατευθυνόμενους χειρισμούς των δικαστικών λειτουργών. Η άποψή μου είναι ότι ο συγκεκριμένος πρώην υπουργός θα έπρεπε να είναι γενικότερα πολύ πιο συγκρατημένος και πιο ολιγόλογος στις δηλώσεις του και όχι έτσι επιθετικός και προσβλητικός προς τη Δικαιοσύνη. Η ιδιότητά του ως κατηγορουμένου δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υπέρβαση ορισμένων ορίων».

Όταν εκλεγήκατε πρόεδρος της ΕΝΔΙΚΕΙ τον Ιούνιο και τα σχόλια ήταν ότι «ρίξατε το ανδροκρατούμενο κάστρο», τι άποψη, τι εντύπωση είχατε για τη λειτουργία -και την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων- της Δικαιοσύνης;

«Η εκλογή μου στη θέση της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν για μένα πρόκληση, όχι μόνον διότι ήμουν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ένωσης, στη διάρκεια των 55 χρόνων από την ίδρυσή της, αλλά και διότι ανέλαβα την προεδρία στην πιο δύσκολη περίοδο για την Ελληνική Δικαιοσύνη. Η λέξη “έκρυθμη”, την οποία χρησιμοποίησα για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης, απέδιδε την έντονη δυσαρέσκεια και τις δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις των δικαστών στην επιμονή της κυβέρνησης για τις υπερβολικές περικοπές των αποδοχών τους. Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο οφείλεται σε πολλές ελλείψεις ή και σε παθογένειες του δικονομικού συστήματος και σε πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να αποδοθεί σε ευθύνη των δικαστών».

Σε άρθρο σας γράφατε ότι «οι κινητοποιήσεις των δικαστικών ξεκίνησαν αφού εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με την εκτελεστική εξουσία. Τους είπαμε ότι οι δικαστές δεν αρνούμαστε να συμβάλουμε, αλλά αντιδρούμε στο υπερβολικό ύψος των νέων μειώσεων». Και αναρωτηθήκατε: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης;». Πώς βλέπετε σήμερα τα πράγματα για τους δικαστές και όλους τους Έλληνες;

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με άκαμπτο τρόπο τους δικαστές και επέβαλε σ΄ αυτούς τις υψηλότερες περικοπές αποδοχών (περίπου 60%). Αγνόησε ότι οι δικαστές έχουν συνταγματικά αναγνωρισμένη ισοτιμία με τους λειτουργούς των άλλων δύο εξουσιών (των οποίων, όπως είναι γνωστό, οι αποδοχές δεν εθίγησαν από τη μνημονιακή πολιτική), όπως, επίσης, αγνόησε και ότι έχουν συνταγματική προστασία του μισθολογίου τους, το οποίο πρέπει να διατηρείται σε ένα επίπεδο τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των δικαστών. Και, τέλος, αγνόησε ότι με τις υπερβολικές περικοπές των αποδοχών τους, πέραν του ότι τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία τους, δημιουργείται και πρακτικό πρόβλημα για την άσκηση των καθηκόντων τους, διότι οι δικαστές καλύπτουν με δικές τους δαπάνες όλα τα έξοδα που απαιτούνται, κατά τις συχνές μεταθέσεις τους (διαμονή-μετακινήσεις κ.λπ.), καθώς και τα έξοδα για τη διατήρηση γραφείου-βιβλιοθήκης, συντήρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή στην κατοικία τους, όπου είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται και κατά τις νυκτερινές ώρες και κατά τις αργίες και εορτές, για να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο φόρτο εργασίας. Η κατάσταση, λοιπόν, στο χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι πολύ δύσκολη, αφού ο νεοδιοριζόμενος δικαστής (πάρεδρος), ο οποίος έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.300 ευρώ και ο πρωτοδίκης από 1.500 έως 1.800 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, είναι αδύνατο πλέον να επιβαρυνθεί με όλες αυτές τις δαπάνες, τις αναγκαίες για την άσκηση των καθηκόντων του. Έτσι, τα μεγάλα προβλήματα που χρονίζουν στο χώρο της Δικαιοσύνης, εξαιτίας των κενών οργανικών θέσεων, των ελλείψεων υποδομής, του μεγάλου φόρτου εργασίας, της καθυστέρησης, επιτείνονται ακόμη περισσότερο με την αντικειμενική οικονομική αδυναμία των δικαστών για την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών τους. Όσοι εξ αυτών βαρύνονται και με στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, βρίσκονται πλέον σε οικτρή κατάσταση».

Τι λέτε για τον εισαγγελέα και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου που έδωσαν εντολή για περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που απείχαν των καθηκόντων τους ή κατέβαιναν σε στάσεις εργασίας; Πώς είναι οι σχέσεις σας;

«Αντέδρασα με σχετική ανακοίνωση στην εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του προέδρου του Συμβουλίου Επιθεώρησης, περί περικοπής μισθού στους δικαστικούς λειτουργούς και η εντολή αυτή δεν υλοποιήθηκε (πλην μίας περίπτωσης), αφού οι δικαστές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εφαρμόζοντας την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ, εξάλλου, η περικοπή μισθού σε βάρος των δικαστών είναι αντισυνταγματική. Η διαφωνία , όμως, αυτή με τον εισαγγελέα και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου δεν ήταν προσωπική και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να διαταράξει τις προσωπικές μας σχέσεις».

Το Σεπτέμβριο, στα «ΝΕΑ», έγραψαν για σας: «Μια βαμμένη συνδικαλίστρια ζητάει να μην πειραχθούν οι μισθοί των δικαστικών γιατί έχουν το προνόμιο αυτοί και μόνο, ελέω Θεού, να έχουν αξιοπρέπεια και αυτών και μόνον η μείωση θεωρείται αντισυνταγματική». Τι αισθανθήκατε; Οργή; Εκνευρισμό; Αδικία;

«Ο δικαστής οφείλει να συγκρατεί τα συναισθήματά του και όταν δέχεται επιθέσεις και μάλιστα επιθέσεις για τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα. Εξάλλου, το συγκεκριμένο δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεστε, ήταν γενικώς χαμηλού επιπέδου, με εμπάθεια και χωρίς λογικά ή επιστημονικά επιχειρήματα, ώστε δεν άξιζε να το λάβει κανείς σοβαρά υπόψη».

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας δήλωνε: «Η επίθεση της μνημονιακής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των Ελλήνων δικαστικών. Κάποιοι θέλουν η Ελληνική Δικαιοσύνη να μην ασκεί απερίσπαστα τα καθήκοντά της». Είχατε σχολιάσει μιλώντας για «διάθεση της κυβέρνησης να περιορίσει το φρόνημα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Μα υπάρχει, λέτε, μια κυβέρνηση που το θέλει αυτό;
«Η κοινή πεποίθηση όλων των δικαστικών λειτουργών είναι ότι οι υπερβολικές περικοπές του μισθολογίου τους (όπως σας προανέφερα συνολικού ποσοστού 60% ) δεν ήταν ούτε αναγκαίες ούτε αναλογικές και ότι η κυβέρνηση στοχοποίησε τη Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας έτσι (με τη φτωχοποίησή τους) να περιορίσει την ανεξαρτησία και το φρόνημα των δικαστών».

Διάβασα και αρκετά καλά σχόλια για σας. Για παράδειγμα ότι «Φαίνεται πως υπάρχουν δικαστές και μάλιστα γυναίκες που είπαν “όχι” στην τρόικα και δεν της άνοιξαν την πόρτα για να συζητήσουν τα προβλήματα στην Ελληνική Δικαιοσύνη». Κι αυτό σ΄ένα σχόλιο αναφερόμενο στο «όχι» που είπατε όταν πήρατε έγγραφο από την τρόικα, που ζητούσε συνάντηση μαζί σας. Νιώσατε ικανοποίηση απ΄ αυτό το σχόλιο ή φόβο; Αισθάνεστε δικαιωμένη;

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας απάντησε “όχι” στην πρώτη πρόσκληση για συνάντηση με την τρόικα, προς την οποία διαμηνύσαμε ότι οι Έλληνες δικαστές απολαμβάνουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας, την οποία δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν με κανέναν. Στη συνέχεια, όμως, μας διαβεβαίωσαν ότι η συζήτηση θα αναφερθεί μόνο σε ζητήματα πρακτικών προβλημάτων λειτουργίας (όπως μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων με εξασφάλιση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τρόπου επιτάχυνσης της διαδικασίας κ.λπ.), στα οποία και πράγματι περιορίστηκε η συζήτηση, στη συνάντηση που επακολούθησε».

Την επόμενη ερώτηση τη σκεφτόμουν ώρα πριν την κάνω. Αλλά την έκανα…
Πώς κρίνετε το βίο και την πολιτεία του κ. Στουρνάρα; Να σημειώσω ότι είχε πει για τους δικαστικούς: «Θεωρούν ότι αδικούνται από τις μισθολογικές μειώσεις και δεν κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον».

«Απαντήσαμε τότε ότι οι δικαστές έχουν πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους και ότι δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τους υποδεικνύει το πατριωτικό τους καθήκον».

Ένα αρκετά αιχμηρό σχόλιο εναντίον σας – που αν μη τι άλλο αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια ενός μέρους του λαού απέναντι στη συμπεριφορά κάποιων δικαστών- λέει: «Οι δικαστές αργήσατε να αντιδράσετε! Τα αντανακλαστικά σας για τη σχεδόν ολοσχερή κατάλυση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους απλούς Έλληνες πολίτες ήταν σε βαθιά ύπνωση και ξύπνησαν μόλις οι αντισυνταγματικότητες άγγιξαν τις τσέπες σας».

«Από το χρονικό σημείο που ανέλαβα την προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες και έντονες. Εξάλλου, οι δικαστές, όπως προανέφερα, με πολλές αποφάσεις τους έχουν κηρύξει αντισυνταγματικά πολλά από τα επιβληθέντα οικονομικά μέτρα, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα των πολιτών».

Πού πάει σήμερα η Ελληνική Δικαιοσύνη; Πολλοί Έλληνες που προσβλέπουν σ΄ εσάς, αναρωτιούνται …

«Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να εξακολουθεί να εμπιστεύεται τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν ανεξάρτητοι και υπερήφανοι και δεν εξαρτούν την άσκηση των καθηκόντων τους από το ύψος των αποδοχών τους».

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΝΑΙ, ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΨΥΧΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ!


Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή που έχω περάσει με τον Άνθρωπο Πασχάλη Τερζή, τα θυμάμαι ξανά και ξανά, τα απολαμβάνω χαμογελώντας και σκέφτομαι πόσο τυχερός είμαι που έχω βρεθεί κάποιες φορές κοντά σε αυτόν το δάσκαλο μετριοφροσύνης και ήθους και έχω πάρει απ’ αυτόν εφόδια ζωής.

Πρόσφατα είχα γράψει ένα άρθρο, για την ανθρώπινη πλευρά του Πασχάλη Τερζή και την κοινωνική του προσφορά, πολυετή και αθόρυβη, στους συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη.
[Θυμηθείτε: «όσα δε λένε τα τραγούδια για τον Άνθρωπο Πασχάλη Τερζή

Σε όλους εσάς που αγαπάτε τον Πασχάλη Τερζή όσο και εγώ, που λατρεύετε τη φωνή του, που σας λείπει πολύ -όσο κι εμένα-, θέλω να δώσω μερικές ακόμη, άγνωστες σταγόνες από το νέκταρ των αναμνήσεων που έχω από την παρέα και τις συζητήσεις με τον άρχοντα του σύγχρονου Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.


«Όταν δουλεύω δεν πίνω. Μεθάω από την αγάπη και τα χειροκροτήματα που εισπράττω από τον κόσμο. Όλα τα τραγούδια που λέω τα νιώθω και συχνά όταν τραγουδάω μου ανεβαίνουν λυγμοί», μου είχε πει τελειώνοντας μια από τις πρόβες του, πριν ξεκινήσει την περιοδεία του για περιορισμένες συναυλίες ανά την Ελλάδα το Καλοκαίρι του 2013.

Στην ερώτησή μου για την πιο επεισοδιακή του πρεμιέρα που θυμάται ποτέ, μου είχε αφηγηθεί: «Πριν πολλά χρόνια, κοντά στο ξεκίνημά μου, στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της πρεμιέρας είχα πάει μια μεγάλη βόλτα με ένα άλογο που είχα. Μου αρέσουν πολύ τα άλογα… Στην επιστροφή το άλογο πάτησε απρόσεκτα μια χελώνα και με έριξε κάτω. Γέμισα αίματα και το βράδυ πήγα στην πρεμιέρα κατασημαδεμένος»!

Κάθε φορά που μιλά για τον πατέρα του, συγκινείται: «Ο πατέρας μου πέθανε το 1991. Είχε καρκίνο. Του έλεγα ότι θα τον πάω στην Αμερική να γίνει καλά και μου έλεγε «τι λες ρε χουβαρντά, δικά σου είναι τα χρόνια»; 

Δε μου είχε ζητήσει ποτέ ούτε ένα πακέτο τσιγάρα. Μόνο μια φορά, μου είχε ζητήσει ένα κάρο με ένα άσπρο άλογο! Το είχα πάρει θυμάμαι με παζάρια 500.000 δραχμές από έναν γαλατά και τότε ήταν η πρώτη φορά που είδα τον πατέρα μου να κλαίει από χαρά! 


«Το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις πάνω σου ρε τραγουδιστή δεν είναι η φωνή σου, να το ξέρεις, είναι οι ρόζοι που έχεις στα χέρια σου», μου έλεγε και είχε δίκιο. Έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου. Δε φοβήθηκα ποτέ τη δουλειά. Κατάφερα να κάνω πρώτα στον πατέρα μου ένα σπίτι, μετά στην αδερφή μου και τέλος το δικό μου. «Θα πεθάνω σε δικό μου σπίτι» έλεγε ο πατέρας μου και εγώ ανατρίχιαζα», θυμάται ο κ. Τερζής.

«Από τότε που βγήκαν τα κινητά τηλέφωνα έχω φάει πολύ ξύλο», μου είχε πει ένα βράδυ στο καμαρίνι αστειευόμενος και μου εξήγησε: «Κάθε βράδυ δεκάδες αγαπημένοι φίλοι ανεβαίνουν στην πίστα και μου ζητούν να βγάλουμε μια φωτογραφία. Έπειτα καθένας τους φεύγοντας μου λέει «γεια σου ρε Πασχάλη» και με κερνάει και μια καρπαζιά με αγάπη στην πλάτη»!

Όσο για το δώρο παραμονή της ονομαστικής μου εορτής το 2012 να περάσω μια μέρα με τον Πασχάλη Τερζή στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό δε θα σας πω! Τουλάχιστον όχι ακόμα! 



2ο ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ



   ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα  10:00
στο Άλσος Βεΐκου θα πραγματοποιηθεί
το 2ο «Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας»

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια ημέρα της αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου), διοργανώνει την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου το 2ο «Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας» στο Άλσος Βεΐκου. Σκοπός μας είναι τόσο η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις ενηλίκων και παιδιών, όσο και η ενημέρωση των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και οστεοπόρωση για τα ευεργετικά αποτελέσματα της ήπιας άσκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα (Παράρτημα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), στην Ρόδο από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» για 13η συνεχή χρονιά και στην Σύρο από τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κυκλάδων «ΙΑΣΙΣ».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στην Αθήνα έχει ως εξής:

10:00     Ώρα προσέλευσης- Εγγραφή
10:30     Χαιρετισμός της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα
(ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) κ. Αθανασίας Παππά
10:35     Χαιρετισμός του Αντιδημάρχου του Δήμου Γαλατσίου κ. Μάνου Ελευθερίου
10:40     Ομιλία με θέμα «Ρευματικά Νοσήματα ενηλίκων και παιδιών» του ρευματολόγου και Μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) κ. Δημήτρη Κασίμου
11:00     Διαδρομή μικρής δυσκολίας ενός χιλιομέτρου
11:30     Διαδρομή μέτριας δυσκολίας ενός χιλιομέτρου
12:00     Συνάντηση όλων των συμμετεχόντων στο κιόσκι
12:15     Παράλληλα εργαστήρια Τάι-Τσι-Τσουάν, Γιόγκα, Πιλάτες, Φυσιοθεραπεία καθώς και Καλλιτεχνική δραστηριότητα για παιδιά και μεγάλους με θέμα «Ζωγραφίζοντας την αφίσα για το Περπάτημα 2016»

Για να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις μας, το περπάτημα είναι η ιδανικότερη και η πιο απλή μορφή άσκησης ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική μας κατάσταση. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα «άνετο» ζευγάρι παπούτσια.   


Σας περιμένουμε για να γνωριστούμε, να περπατήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να παίξουμε και να δημιουργήσουμε.

Στην διάθεσή σας για επιπλέον διευκρινίσεις στο 210 8237302, 210 2222011


Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ "ΑΝΝΟΥΣΑΚΙΟ ΙΔΡΥΜΑ" ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ


Το ιστορικό «Αννουσάκιο Θεραπευτήριο» και το Κέντρο Αποκατάστασης & Κλειστής Νοσηλείας «Άγιος Σπυρίδωνας» στην Κρήτη, επισκέφθηκε στις 10 Αυγούστου 2015 ο επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο Χανιώτης δικηγόρος βρέθηκε στο Καστέλι Κισάμου και ξεναγήθηκε στο Αννουσάκιο Ίδρυμα της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, από τον υπεύθυνο Ιερέα Πατήρ Αντώνιο Aρετάκη, τη συντονίστρια των δομών κα Μαρία Βαϊδάκη και επιστημονικό προσωπικό, ενώ επί ώρα συζητήθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας των δομών και  η ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. 


Το ίδρυμα, ως στέγη φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων  ξεκίνησε να λειτουργεί το  1970, με πρωτοβουλία του τέως Μητροπολίτη  κ. Ειρηναίου  από την θέση του Προέδρου και έπειτα από αξιοποίηση της δωρεάς του  Αννουσάκη Γεωργίου που διέθεσε το πρώτο ποσό της ανέγερσης των αρχικών κτιριακών εγκαταστάσεων.  Αφού ξεπέρασε αυτή την  περίοδο  της λειτουργίας  του τις δυσκολίες περίθαλψης 17 κατά μέσο  ηλικιωμένων γυναικών, διαθέτοντας  λιγοστά μέσα και  περιορισμένους οικονομικούς πόρους, κατέγραψε από το 1987 και μετά,  μία νέα πορεία κοινωνικής προσφοράς. Τα ηνία της  διοίκησης ανέλαβε την κρίσιμη εκείνη εποχή, ο σημερινός διευθυντής του Ιδρύματος, Ιερέας Αρετάκης Αντώνης. Ήταν η περίοδος όπου μία νοσοκόμα, μία μαγείρισσα και μία καθαρίστρια, αφιερωμένες σε ένα σκληρό αγώνα προσφοράς χωρίς όρια ρόλου και χρόνου πάλευαν άνισα με τις καθημερινές τρέχουσες ανάγκες.

 Το 1990 αποτελεί τον πρώτο σταθμό εξέλιξης του Ιδρύματος, με την προσθήκη δύο νέων πτερύγων για την φροντίδα ηλικιωμένων ανδρών, προσθέτοντας και το έτος 1995, όπου οργανώνεται η  ανοικτή περίθαλψη των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας με την Κατ’ οίκον Βοήθεια στην Επαρχία Κισάμου.  Από την εποχή εκείνη και μετά, το Αννουσάκειο Ίδρυμα διαμορφώνει σταδιακά μία  σύγχρονη μορφή, διευρύνοντας συνεχώς τον ρόλο και την δράση του, καλύπτοντας όλο και περισσότερες κοινωνικές ανάγκες.


Το 1999 προστίθεται το δεύτερο Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον Βοήθειας στην Επαρχία Σελίνου και τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα Παραρτήματα  Φυσιοθεραπείας σταδιακά αναλαμβάνουν την φροντίδα των αγροτικών πληθυσμών σε περιοχές, απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα του Νομού, στην Κίσαμο, τις Βουκολιές, την Κάνδανο και την Παλαιόχωρα.

Την σύγχρονη εξέλιξη και παρουσία του στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής οραματίστηκε, προώθησε και υλοποίησε ο σημερινός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος που από το 2005,  ως Πρόεδρος του Ιδρύματος ανέλαβε την διεύρυνση  ενός ήδη πολυποίκιλου κοινωνικού έργου στα πλαίσια της κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης.


Το 2008 εγκαινιάζει την δημιουργία  του νέου ορόφου, όπου 10  διαμερίσματα, απαρτιζόμενα από κουζίνα, καθιστικό, δίκλινο υπνοδωμάτιο και WC ΑΜΕΑ, με σύγχρονες προδιαγραφές φροντίδας  ολοκληρώνουν το σύστημα της κλειστής περίθαλψης.  Με την νέα του μορφή ως σύγχρονο  Κέντρο Φροντίδας, συμπεριλαμβάνει στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας   το κομμάτι της Αποθεραπείας, με την χρήση σύγχρονων μέσων  Ιατρικής Αποκατάστασης. Ενδεικτικά η θεραπευτική πισίνα, το ατμόλουτρο και η σάουνα, η  Ηλεκτροθεραπεία, η Μαγνητοθεραπεία  και η Κινησιοθεραπεία προστίθενται στην  εξειδικευμένη φυσιοθεραπευτική παρέμβαση σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση  και την νοσηλευτική φροντίδα. Ταυτόχρονα δραστηριότητες εργασιοθεραπείας σε καθημερινή βάση, με ένα πλούσιο πρόγραμμα ενασχόλησης σε διάφορες δράσεις, συμβάλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική πορεία των ασθενών με παράλληλη ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία.


Σήμερα το Αννουσάκειο Ίδρυμα, ως φορέας πρόνοιας και περίθαλψης δύναται να  φιλοξενήσει έως  95 ασθενείς από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Για να είναι περισσότερο αποτελεσματικές οι παρεχόμενες υπηρεσίες του  και για να καλύπτει όσο το δυνατόν διαφορετικές ανάγκες των ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης από τους επαγγελματίες υγείας, επιβλήθηκε η διεύρυνση του σκοπού του προς τρεις κατευθύνσεις που αφορούν τρία διαφορετικά Τμήματα Περίθαλψης: 

  • Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, στο Ισόγειο του ιδρύματος,  για την κάλυψη των ιατρικών, ψυχικών και κοινωνικών αναγκών 75 χρονίως πασχόντων ασθενών όπως άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με ειδικές ανάγκες, ασθενείς που πάσχουν από  άνοια.
  • Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας , στον πρώτο όροφο, για την κάλυψη των αναγκών 20 εσωτερικών ασθενών που χρήζουν συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας νοσηλείας με απώτερο σκοπό την φυσική αποκατάσταση. Η ανάγκη διαμόρφωσης τέτοιου Κέντρου περίθαλψης επιβάλλεται λόγω των έκτακτων περιστατικών που απευθύνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία στο ίδρυμα, ή έπειτα από παραπομπή του Νοσοκομείου Χανίων. Τέτοια περιστατικά είναι τραυματίες τροχαίων, ασθενείς που πέρασαν Α.Ε.Ε. , χειρουργημένοι που χρήζουν περαιτέρω θεραπεία μετά  την έξοδο τους από το Νοσοκομείο και άλλα.
  • Φυσιοθεραπευτικό Κέντρο  για εξωτερικούς ασθενείς που χρήζουν εξειδικευμένης φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης για την φυσική αποκατάσταση τους.  Πρόκειται για την κάλυψη των αναγκών των εξωτερικών ασθενών της ευρύτερης περιοχής που χρήζουν  Φυσικής Αποκατάστασης χωρίς να επιβάλλεται η ανάγκη για κλειστή νοσηλεία, στα πλαίσια της δομής της Ελάχιστης Μονάδας Ιατρικής Αποκατάστασης.
  • Παράλληλα, το Αννουσάκιο Ίδρυμα διοργανώνει προγράμματα προληπτικής ιατρικής για οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, παρέχει καθημερινά συσσίτια και λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, ετήσια ιατρική εξέταση των κατοίκων της Γαύδου μέσω αιματολογικών και λοιπών  εξετάσεων σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας, ενώ διοργανώνει και διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και θεματικές ημερίδες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
  • Στα πλαίσια των διακρατικών συνεργασιών που το Αννουσάκειο Ίδρυμα έχει  αναπτύξει από το 2000 και μετά, αποτελεί Κέντρο Εκπαίδευσης σπουδαστών και αποφοίτων της νοσηλευτικής φροντίδας από την Νορβηγία μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Leonardo Da Vinci και στην συνέχεια Erasmus. Σήμερα έχει διοργανώσει διεθνή συνέδρια με ξένους εταίρους για την προώθηση καινοτόμων σχεδίων φροντίδας ηλικιωμένων στην Κίσαμο και έχει παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις σε διεθνή συνέδρια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.
  •  Επίσης φέτος  ξεκίνησε να λειτουργεί Κινητή Ιατρική Μονάδα, πλήρως εξοπλισμένη από βασικά ιατρικά είδη για την εξέταση των γεωγραφικά κυρίως αποκλεισμένων περιοχών των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας και ιατρικής παρακολούθησης.



Ο κ. Αυγουλάς συνεχάρη ολόψυχα τους υπευθύνους και το προσωπικό για το έργο τους και τους ενημέρωσε για την εισήγηση που είχε κάνει στον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ως προς ένα νομοθετικό πλαίσιο σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό, το οποίο θα ρύθμιζε διάφορα θέματα της αδειοδότησης και εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων ελάχιστης ιατρικής αποκατάστασης και των μονάδων χρονιών παθήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το σχέδιο νόμου όμως εν τέλει λόγω της προκήρυξης των εκλογών δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, να τεθεί σε διαβούλευση και να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ακόμη, ο κ. Αυγουλάς αφού έλαβε την ευλογία του Πατρός Αντωνίου, διαβεβαίωσε πως από όποια θέση και αν βρίσκεται ο ίδιος, όλες του οι προσωπικές δυνάμεις και δυνατότητες τίθενται διαρκώς στη διάθεση κάθε κοινωφελούς πρωτοβουλίας για το καλό των κατοίκων της ιδιαίτερης πατρίδας του!