meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ

Ευχέλαιο στο κέντρο αποκατάστασης αναπήρων Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Σεβασμιότατο Αθηναγόρα


Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιότατος κ. Αθηναγόρας, πραγματοποίησε ευχέλαιο στο ιστορικό Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, νυν ΕΚΑ, στο Ίλιον, υπέρ των ανθρώπων που χρίζουν αποκατάστασης, των συγγενών τους  και του προσωπικού.

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη πλαισίωσαν πολλοί ιερείς από διάφορους ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ στην επίσκεψη του στο Κέντρο τον συνόδευσε και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και τ. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής της πόλης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας μύρωσε ο ίδιος τους παρευρισκομένους ενώ συνοδευόμενος από νοσηλευτές, από τον κ. Αυγουλά και από ιερείς, επισκέφθηκε και ευλόγησε και τους κλινήρεις που το επιθυμούσαν στους θαλάμους, ανταλλάσσοντας με όλους ευχές για Καλό Πάσχα, οικογενειακή Υγεία και Γρήγορη αποκατάσταση.

Ευχέλαιο

«Για άλλη μια φορά είμαστε παρόντες δίπλα σε ανθρώπους που δίνουν καθημερινό αγώνα ζωής. Παρόντες και στο κάλεσμα ψυχής του Δεσπότη μας!

Η σεμνότητα, η ταπεινότητα, η δύναμη, η πραότητα και η αλληλεγγύη όπως έμψυχα τις εκφράζει ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, είναι ένας φωτεινός συνδυασμός και απαραίτητο συστατικό στο παράδειγμα ζωής το οποίο έχω και εγώ ανάγκη να ακολουθώ για τη συνέχεια της δικής μου διαδρομής και είναι τιμή μου η αγάπη του που την εισπράττω εδώ και χρόνια», δήλωσε ο κ. Αυγουλάς εξερχόμενος από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.

Ήταν εμφανής η ψυχική ανάταση των εξυπηρετούμενων και των συγγενών τους μετά την επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη και την ενθάρρυνση που τους έδινε συζητώντας μαζί τους και παραπέμποντας στις παραβολές και στον Λόγο του Θεού για κάθε τους ανησυχία.

Παράλληλα, σε προσωπικό, εξυπηρετούμενους και οικότροφους του Κέντρου, διανεμήθηκαν πάνω από 150 λαμπάδες, πασχαλινά τσουρέκια και εικόνες της Αναστάσεως, προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με την κα Ευαγγελία Δώρα Μητρόπολης για το Πάσχα



Τρίτη 11 Απριλίου 2017

"ΑΡΓΩ" Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον διευθυντή του Συλλόγου κ. Παπασωτηρίου και την Πρόεδρο κα Παπαστελιανού.


Μέσα σε λίγες ημέρες και μετά το Πασχαλινό μπαζάρ του Σωματείου, ο νέος Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ξαναβρέθηκε στα γραφεία του φορέα για να γνωρίσει από κοντά το κοινωφελές έργο των γονέων και του προσωπικού, υπέρ των ανθρώπων με αναπηρίες, αλλά και για να εδραιώσει μια θεσμική συνεργασία, με κοινό στόχο τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των εξυπηρετούμενων.

Το “Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ»”, είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρισμένο ως ειδικώς φιλανθρωπικό (αριθμός απόφ. ΚΠ 182684/18.9.87) που προσφέρει εκπαίδευση σε νέους και νέες με Νοητική αναπηρία.

Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία μητέρων παιδιών με αναπηρία, συζύγους ναυτικών. Διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, επτά αιρετά μέλη (γονείς παιδιών με αναπηρίες) και δύο διορισμένα (ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ένας εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας).

Κύριος σκοπός του Φορέα είναι η περίθαλψη, η φροντίδα και η εκπαίδευση παιδιών με αναπηρίες, που ανήκουν - κατά κύριο λόγο και προτεραιότητα - σε οικογένειες Ελλήνων Ναυτικών. Στο Καταστατικό του Σωματείου προβλέπεται ότι σε περίπτωση κενών θέσεων μπορούν να εισαχθούν και νέοι/ες ή παιδιά, ασφαλισμένοι άλλων ταμείων.

"Σήμερα Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, δεχθήκαμε την επίσκεψη του Προέδρου του Οίκου Ναύτου κυρίου Αυγουλά Βαγγέλη. Χαιρετίζουμε και εκτιμούμε τη διάθεση του Προέδρου για μια εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος των οικογενειών και των εξυπηρετούμενων του Σωματείου Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες "Η ΑΡΓΩ"", σημείωσε σχετικά σε επίσημη ανακοίνωση του ο Σύλλογος διά της Προέδρου κας Παπαστελιανού.

Ο κ. Αυγουλάς συνομίλησε με την Πρόεδρο και τον Διευθυντή του Συλλόγου κ. Παπασωτηρίου για αρκετή ώρα, ενώ παράλληλα συνάντησε κάποιους από τους εξυπηρετούμενους και μερικούς εκ των εργαζομένων.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Αυγουλά να αποδέχεται και νέα πρόσκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου να επισκεφθεί το Οικοτροφείο τους στα Καλύβια Αττικής και να δηλώνει σχετικά:

«Οι νομικές μου γνώσεις αλλά και η εμπειρία μου από τη δουλειά μου στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και από τους πολυετείς αγώνες μου στις τάξεις του αναπηρικού κινήματος, έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση των αξιέπαινων επιστημόνων και των ηρωικών γονέων αυτού του Συλλόγου. Παράλληλα, τέτοιες συλλογικές προσπάθειες σαν αυτή που συνάντησα εδώ σήμερα, θα πρέπει να αποτελέσουν την Πυξίδα μας στον Οίκο Ναύτου για την εντατικοποίηση της άσκησης της κοινωνικής μας πολιτικής, η οποία δεν πρέπει να περιοριστεί –ιδίως τέτοιες εποχές-, μόνο στην καταβολή των σχετικών επιδομάτων. Με το Δ.Σ. και τον Διευθυντή του Συλλόγου, συμφωνήσαμε μηνιαίες θεματικές συναντήσεις για να οργανώνουμε καλύτερα τη συνεργασία μας και να προχωράμε πιο αποτελεσματικά όσα θέματα μπορούμε».

Πασχαλινό ΜπαζάρΛαμπάδες



Το σωματείο Εδρεύει στον Πειραιά και Απευθύνεται σε οικογένειες Ναυτικών που έχουν άτομα με Νοητική αναπηρία, Αυτισμό, ή και Συνοδές Αναπηρίες

Οι κυριότερες Δραστηριότητες του σωματείου είναι:

Εκπαίδευση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΑμεΑ με τελικό στόχο την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Η ένταξή τους αφορά της επαγγελματική και την κοινωνική τους αποκατάσταση.

Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης-συμβουλευτικής της οικογένειας και του ατόμου.

Πληροφόρηση - ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ΑμεΑ και το έργο του Κέντρου

Υπηρεσίες υποστήριξης για την υποστηριζόμενη και ημιαυτόνομη διαβίωση των ατόμων (κατασκηνώσεις, διήμερες εκδρομές)

Εμπλουτισμός της καθημερινότητας του ατόμου με δραστηριότητες ψυχαγωγίας.

Λειτουργούν 7 τμήματα των 8-9 εκπαιδευόμενων με δύο εκπαιδευτές διαφόρων ειδικοτήτων για την ευρύτερη και σφαιρικότερη κάλυψη και αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών.

Σήμερα στην Αργώ απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι –παρά την πενιχρή οικονομική στήριξη της πολιτείας- και εξυπηρετούνται περίπου 100 οικογένειες με παιδιά με αναπηρία.

Το στελεχιακό δυναμικό απαρτίζεται από:

Ψυχίατρο, Ψυχολόγους, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Κοινωνικό λειτουργό, Εργοθεραπευτές, Παιδαγωγούς και Λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων πραγματοποιούνται και περαιτέρω δραστηριότητες, όπως εξωτερικά προγράμματα: περίπατος, αγορά ειδών από σούπερ μάρκετ, καφετέρια-παιδική χαρά, εκπαιδευτικά προγράμματα: μουσεία, κηπουρική και αθλητικά προγράμματα: κολύμβηση, ποδηλασία, μπάσκετ κ.λ.π. Παράλληλα, στο πλαίσιο της τάξης διενεργούνται δραστηριότητες μουσικοκινητικής και κατασκευών με επίκεντρο την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, τον εμπλουτισμό της καθημερινότητας και της τόνωσης του ενδιαφέροντος.

Περισσότερα για το Σωματείο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του


και στη σελίδα τους στο Facebook


Η "Αργώ" σε τουρνουά bowlingΜονοήμερη εκδρομή στο Λουτράκι



Δημιουργία Πασχαλινών Κουλουριών
Πασχαλινά Κουλουράκια




Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΕ TOP ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ




Το κοριτσάκι-σύμβολο, το οποίο έσβησε με ένα φύσημα τη Φλόγα στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, μεγάλωσε πια και έγινε μια πανέμορφη κοπέλα 23 χρόνων, με καταπράσινα μάτια και λαμπερό χαμόγελο.

Από την
Εύα Παπαδάτου

Μπροστά στη Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου διαγράφεται πια ένα λαμπρό επιστημονικό μέλλον, καθώς κέρδισε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Μοριακής Βιολογίας Watson School of Biological Sciences των ΗΠΑ!

Μάλιστα, ήταν η μοναδική Ελληνίδα μεταξύ 20 φοιτητών και φοιτητριών, οι οποίοι επιλέχτηκαν από 800 υποψηφίους από ολόκληρο τον κόσμο, για να παρακολουθήσουν μαθήματα και σεμινάρια, και να κάνουν εργαστηριακή διατριβή σε καινοτόμα θέματα μοριακής βιολογίας υπό την επίβλεψη των καθηγητών του κορυφαίου ερευνητικού κέντρου στο Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL)!

Το Watson School είναι ένα κορυφαίο κέντρο Μοριακής Βιολογίας, παγκοσμίως πρωτοπόρο στην έρευνα αιχμής και την υψηλή εκπαίδευση που προσφέρει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε επιλεγμένους άριστους προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν και να σταδιοδρομήσουν στις βιολογικές επιστήμες.

Τον Αύγουστο του 2004 η εικόνα της 10χρονης (τότε) Φωτεινής να σβήνει την Ολυμπιακή Φλόγα μέσα στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο είχε ταξιδέψει στα πέρατα της Γης. Τα καταπράσινα μάτια του μελαχρινού κοριτσιού με το ολόλευκο φόρεμα έχουν μείνει χαραγμένα στον νου όλων των Ελλήνων, όταν θυμούνται εκείνο το καλοκαίρι. Σε μια στιγμή που συγκίνησε τους πάντες, η Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου έστειλε και ένα μήνυμα σε όλο τον πλανήτη, καθώς δεν ήταν ένα απλό κορίτσι που επιλέχθηκε γι' αυτό τον σημαντικό ρόλο. Ήταν ένα από τα παιδιά που μεγάλωσαν στα Παιδικά Χωριά SOS!
Πανέμορφη κοπέλα

Όμως τα χρόνια πέρασαν και το κοριτσάκι έγινε μια πανέμορφη κοπέλα, που ήθελε να σπουδάσει Ιατρική, αλλά δεν τα κατάφερε και πέρασε στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Γιάννη Ματσούκα, η Φωτεινή είναι ένα πολυτάλαντο άτομο και άριστη φοιτήτρια. Μιλά άπταιστα αγγλικά και γερμανικά, και ασχολείται με τον αθλητισμό.

«Ασχολείται με πολλά πράγματα και επιθυμία της είναι μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες της να μπορέσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Η Φωτεινή συνεχίζει να φωτίζει τις ζωές πολλών παιδιών» γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα Παιδικά Χωριά SOS.



NOVARTIS: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ



Του Βαγγέλη Αυγουλά

Είναι δεκάδες οι ουσιώδεις ειδήσεις, τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά. Και  απ΄ αυτά πρέπει ο σχολιαστής /αρθρογράφος να αναζητήσει  τα  σημαντικότερα  για να καταθέσει τη γνώμη του.  Αλλά με ποιο τρόπο και με ποια λογική να αναζητήσει κανείς τα σημαντικότερα όταν  και τα θέματα είναι πάρα πολλά και οι κίνδυνοι να είναι ένα θέμα που «φαντάζει» σοβαρό και σημαντικό,  στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο σημαντικό, ενδεχομένως και με πολύ περισσότερο «αλατοπίπερο» από το … επιτρεπόμενο;  Κάτι που πάντα υπήρχε – να είναι κάποιο θέμα πολύ «τραβηγμένο», ακόμη και κατασκευασμένο στα μέτρα και τις ανάγκες του συγγραφέα που το γράφει  η του ΜΜΕ που το δημοσιοποιεί-  αλλά σήμερα έχει «απογειωθεί» για λόγους που θα χρειάζονταν τόμοι ολόκληροι για να εξηγηθεί.

Με αναγκαστικό λοιπόν τον κίνδυνο του «ρίσκου», ένας νέος αρθρογράφος  σαν κι εμένα, όχι επαγγελματίας, που γράφει με αποκλειστικό  γνώμονα την επισήμανση και την ενδεχόμενη «διόρθωση» μιας κατάστασης, επιλέγει ακόμη και από ένστικτο ζητήματα που αφορούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.  

Γι αυτό και αρκετές φορές, ποντάρει κανείς στη σοβαρότητα του προσώπου ή του ΜΜΕ που δίνει στη δημοσιότητα ή σχολιάζει επεξηγηματικά  κάποια είδηση ή εξέλιξη για να το επιλέξει, πολλές φορές με τον κίνδυνο  άλλα κομμάτια της κοινωνίας να δυσαρεστηθούν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  πρόκειται για ένα πολύ γνωστό θέμα με «οσμή σκανδάλου» που ακόμη δεν έχει αποδειχθεί, το οποίο τολμά να σχολιάσει με αρκετά βαριές κατηγορίες για «κάποιους» ένα  κυβερνητικό στέλεχος  που θεωρώ ότι διαθέτει και  σοβαρότητα  και σωστή κρίση , ιδιότητες που για τους πολιτικούς  βέβαια, καθημερινά τίθενται προς κρίση και απαιτούν και αποδείξεις και το στέλεχος είναι , ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο οποίος  «αγγίζει» το πολύ σοβαρό ζήτημα της Υγείας, συγκεκριμένα του φαρμάκου και της  μεγάλης    φαρμακευτικής πολυεθνικής εταιρείας Novartis  λέγοντας ότι «Χιλιάδες φαίνεται να είναι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί στο σκάνδαλο της Novartis  οι οποίοι χρηματίζονταν κατευθείαν από την Ελβετία για να προωθούν φάρμακα με παράνομο και αντιεπιστημονικό τρόπο»  Κι αυτή η υπόθεση την οποία χειρίζεται ως Υπουργός Δικαιοσύνης, μπορεί – αν ο χειρισμός δεν είναι ο κατάλληλος και τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά- να τον «πάρει στο λαιμό της».

Ασχολείται πολύ και  για αρκετό χρόνο ο κ. Κοντονής  και μιλά τακτικά αλλά αυτή τη φορά, τα είπε «πολύ χοντρά». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", είπε μεταξύ άλλων: "Είναι μεγάλο το εύρος των εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών. Απ’ ό,τι αρχίζω να συνειδητοποιώ απ’ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να είναι χιλιάδες, οι οποίοι χρηματίζονταν κατευθείαν από την Ελβετία- γιατροί του ΕΣΥ και κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι χρηματίζονταν για να προωθούν τα φάρμακα με έναν παράνομο κι αντιεπιστημονικό τρόπο». Και σημείωσε ότι  "η υπερκοστολόγηση του φαρμάκου γινόταν όχι μόνο την περίοδο που υπήρχαν λεφτά στα ταμεία αλλά και την περίοδο των μνημονίων, της φτωχοποίησης της κοινωνίας, που συμπολίτες μας -φτωχοί άνθρωποι- δεν είχαν πρόσβαση στο φάρμακο και στην υγεία".

Με τις δηλώσεις του ο κ. Κοντονής δαχτυλοδείχνει όχι μόνο επιχειρηματίες της βιομηχανίας φαρμάκου – στην Ελλάδα και το εξωτερικό- αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ και κρατικούς λειτουργούς. Και για να το κάνει, θα πρέπει να έχει πολύ ισχυρά στοιχεία.

Σύμφωνα  με τον υπουργό Δικαιοσύνης το σκάνδαλο Novartis ξεπερνά σκάνδαλα όπως η Υπόθεση της Siemens.  Λογικό θα ήταν να ερωτηθεί και για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων, είπε ότι «αυτό θα το δείξει η διαδικασία της εισαγγελικής έρευνας» επεξηγώντας ότι « έχουμε κι ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο στο οποίο θα εξετάσουμε αυτή την υπόθεση και από την άποψη της ποσότητας των εμπλεκομένων  και των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί και της ηθικής απαξίας που περιβάλλει αυτό το ζήτημα».

Ρισκάρει λοιπόν ο κ. Κοντονής  και ρισκάρει περισσότερο συγκρίνοντας   Novartis με Siemens, μιλώντας για «σκάνδαλο το οποίο ξεπερνά το Σκάνδαλο της  Siemens» παρά το γεγονός ότι ξέρει πολύ καλά πως η υπόθεση  της  τεράστιας γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών  και της ενδεχόμενης ανάμιξης /  χρηματισμού και Ελλήνων πολιτικών,  έκλεισε περίπου άρον – άρον  χωρίς να «αγγίξει»  τελικά πολιτικά πρόσωπα που επί χρόνια βρέθηκαν στο κέντρο της  διερεύνησης.

Ελπίζω να μάθουμε. Και σύντομα!