meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΛΥΦΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!



Μουσείο Αφής

Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής, και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Το 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004.
Υπεύθυνος: Ελένη Καρατζά

Το Όραμα

Το 1983, η τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος [ΦΤΕ], Πρωτοπαπαδάκη Λ. και ο Δ/ντης του ΦΤΕ Κεφάκης Εμμανουήλ αναζητούν τον τρόπο που θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αγοράζονται τα πρώτα εκθέματα από τον ΦΤΕ, και ακολουθούν δωρεές εκθεμάτων από οργανισμούς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα συνειδητοποιείται ότι η δυνατότητα ψηλάφησης των εκθεμάτων αποτελεί και για τους βλέποντας έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Ιστορικό: Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής, και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Το 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004.

Επαναλειτουργία του Μουσείου: Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου, στις 9/3/2004, τιμά με την παρουσία του ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος

Διακρίσεις: Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία. Το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

Ιδιαιτερότητα: Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα Εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.

Λειτουργία: Το Μουσείο Αφής ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Υπεύθυνη για τη λειτουργία, ανάπτυξη και προβολή του Μουσείου είναι το μέλος του ΔΣ του Φάρου Τυφλών, κα Γερουλάνου Ζωή και η Διευθύντρια του Φάρου Τυφλών κα Ασιδέρη Δήμητρα.

Πληροφορίες:
Διεύθυνση
Δοϊράνης 198
Καλλιθέα, 176 73
Τηλ.: (+30210) 941 5222
Fax: (+30210) 941 5271
e-mail: fte@otenet.gr

Είσοδος επισκεπτών μέσω του
Φάρου Τυφλών Ελλάδος
Αθηνάς 17, Καλλιθέα, 176 73

Οδηγίες επισκεπτών
Ώρες Λειτουργίας
Τον μήνα Σεπτέμβριο, Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 14:00.
Τον μήνα Οκτώβριο,  Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00.
Σάββατο - Κυριακή: Μετά από συνεννόηση

Είσοδος 2 € (ευρώ)
Άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους δωρεάν
Κινητικά προβλήματα εικονίδιο αναπηρικής καρέκλας

Η πρόσβαση στο Μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτηρίου. Η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΜΕ ΑΜΕΑ



Το «Μανιφέστο για μια Δίκαιη Ευρώπη και στην Υγεία» από το Ποτάμι.

Ύστερα από σχετική πρόσκληση, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση των υποψήφιων Ευρωβουλευτών με Το Ποτάμι Δημήτρη Κοντοπίδη και Ζωής Αποστολοπούλου με Συλλόγους και Φορείς Ασθενών με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις καθώς και με φορείς και Άτομα με Αναπηρία με στόχο μία πρώτη συζήτηση και γνωριμία.

Λόγω έκτακτου προβλήματος, ο επίσης υποψήφιος Ευρωβουλευτής Βασίλης Δοσούλας δεν κατάφερε να παρευρεθεί, ωστόσο έδωσε το παρόν για λίγα λεπτά ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να συνομιλήσει με ανθρώπους τα προβλήματα των οποίων έχει ήδη αναδείξει κατά το παρελθόν ως Δημοσιογράφος και για να επιβεβαιώσει ότι τα θέματα των ΑμεΑ και των χρόνιων πασχόντων θα έχουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα γνωστά προβλήματα του συστήματος Υγείας ‒δυσκολίες διάγνωσης, ενημέρωσης, ΚΕΠΑ, αποζημίωσης φαρμάκων και προσθετικών μελών‒ και της γραφειοκρατίας, ενώ, όπως επισήμανε η Ζωή Αποστολοπούλου, Δικηγόρος επί σχετικών θεμάτων, και στην ύπαρξη αδυναμίας εφαρμογής ευρωπαϊκών οδηγιών και διατάξεων. Επισημάνθηκε, επίσης, η παρέμβαση κομματικών πεποιθήσεων ακόμα και στις Οργανώσεις Ασθενών και ΑμεΑ, κάτι που δεν επιτρέπει την ουσιαστική παρέμβαση και δράση στα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν.

Σε αυτά τα πλαίσια ήταν και η παρουσίαση του «Μανιφέστου Υγείας για μια Δίκαιη στην Υγεία Ευρώπη» που συνέταξε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, στα πλαίσια του Μανιφέστου της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ασθενών (European Patient Forum), ως εκπρόσωπος ασθενών με Κυστική Ίνωση, το οποίο, ωστόσο, θα αφορά τον ευρύτερο χώρο των χρόνιων παθήσεων. Να πούμε ότι το Μανιφέστο συνυπέγραψαν οι 41 συνυποψήφιοί του, όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, κάτι τέτοιο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ως εκπρόσωπος ασθενών, καθώς αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από έναν οργανωμένο φορέα ασθενών χρόνιων παθήσεων και ΑμεΑ από την Ελλάδα και να δεσμεύσει προεκλογικά τους υποψηφίους όλων των κομμάτων, δεδομένου ότι στα θέματα Υγείας υπάρχει χώρος για κομματικές διαφορές, ειδικά όταν μιλάμε για διεκδίκηση μιας Δίκαιης στην Υγεία Ευρώπης, χωρίς ανισότητες πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εξάλλου παρόμοια κείμενα δεσμεύσεων αποστέλλονται σε υποψήφιους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων από οικολογικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ., κάτι που επίσης καταδεικνύει ότι τέτοια θέματα δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν σε κάποια κομματική παράταξη.
Έτσι, λοιπόν, η επόμενη κίνησή του θα είναι η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τα υπόλοιπα κόμματα σχετικά με την επίλυση των θεμάτων που αφορούν στις παραπάνω ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά της Ειρήνης Ζαχαρά (Προέδρου του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ "Τυρταίος") στην απαίτησή της, στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφιζε, να βγει θρανίο εκτός αιθούσης, με τον απαραίτητο δικαστικό αντιπρόσωπο δίπλα, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο συμβολικά αλλά και ουσιαστικά τον αποκλεισμό που υφίστανται σε ορισμένους Δήμους τα Άτομα με Αναπηρία.

Συνεπώς, όταν μιλάμε για ευρωπαϊκές εκλογές, και άρα για τη διεκδίκηση μίας Δίκαιης στην Υγεία Ευρώπης, χωρίς ανισότητες πρόσβασης ακόμα και στις κάλπες, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες καλό θα ήταν να μεριμνήσουν ανάλογα, συμβάλλοντας κι εκείνοι στο μέρος της ευθύνης που τους αντιστοιχεί.

Τέλος, επειδή οι ρεαλιστικές λύσεις επί τέτοιων θεμάτων δεν βρίσκονται άμεσα αλλά προκύπτουν μέσα από ένα συνεχή διάλογο και με ανταλλαγή απόψεων, οι παρευρισκόμενοι δεσμεύτηκαν για αποστολή των θεμάτων που τους απασχολούν, καθώς και των προτεινόμενων λύσεών τους, στην προσπάθεια χάραξης πολιτικής Υγείας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους Ασθενών και Ατόμων με Αναπηρία για αυτή την πρώτη μας συνάντηση γνωριμίας και δέσμευσης συνεργασίας σε θέματα πρωταρχικής σημασίας για τον άνθρωπο.



Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Βαγγέλης Αυγουλάς, για δεύτερη φορά Δημοτικός Σύμβουλος και πρώτος σε ψήφους στο δήμο Ιλίου με τεράστιο έργο στην κοινωνική πολιτική του Δήμου. Ενώ σημαντικό παρόν δόθηκε από τους:
-Νίκος Μίχας, Χρήστος Κυπριώτης, Γιώργος Παπαγγέλης από ΕΛΕΠΑΠ και εκπροσώπους ασθενών των Συλλόγων Αμφιβληστροειδοπαθών, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, Νευροινωμάτωσης, Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Πνευμονικής Υπέρτασης, αλλά και ασθενείς με πολύ σπάνιες ασθένειες, όπως η Ελίνα Μιαούλη, η οποία είναι μεταξύ άλλων και ακτιβίστρια για τις Σπάνιες Παθήσεις και Δημιουργός της Ιστοσελίδας “Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων”, μιας μητέρας ασθενούς με μία πολύ σπάνια μορφή Λευκοδυστροφίας, και τέλος μιας Εργοθεραπεύτριας με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία.

Πηγή: http://topotami.gr/nea/manifesto-gia-mia-dikei-evropi-ke-stin-igia-apo-potami/

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ



Βλαστικά κύτταρα για διαβητικούς δημιουργήθηκαν με κλωνοποίηση

Στη δημιουργία βλαστικών κυττάρων εμβρυικού τύπου από σωματικά κύτταρα ενηλίκων, με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, προχώρησε μια αμερικανική επιστημονική ομάδα. Στη συνέχεια, τα βλαστικά κύτταρα μετατράπηκαν σε κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε διαβητικούς, στους οποίους αυτά τα ζωτικά κύτταρα δεν λειτουργούν.

Το επίτευγμα ενισχύει τις προσπάθειες της αναγεννητικής ιατρικής για τη δημιουργία νέων κυττάρων και ιστών, τα οποία θα προέρχονται από τα κύτταρα κάθε ξεχωριστού ασθενούς.

Στο μέλλον, ενδέχεται να υπάρξουν για κάθε άνθρωπο «τράπεζες» βλαστοκυττάρων, από όπου θα λαμβάνονται εξειδικευμένα κύτταρα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεών του.

Η μέθοδος γεννά ελπίδες και για τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών παθήσεων (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) μέσω βλαστικών κυττάρων τα οποία θα αναγεννούν τους κατεστραμμένους νευρώνες, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια ερευνών, έως ότου τέτοια κλωνοποιημένα κύτταρα δοκιμαστούν σε ανθρώπους για θεραπείες.

Η πρώτη φορά που επετεύχθη δημιουργία βλαστικών κυττάρων από την κλωνοποίηση κυττάρων ανθρωπίνων εμβρύων και μωρών ήταν πέρυσι τον Μάιο, από τον αναπαραγωγικό βιολόγο Σουκράτ Μουταλίποφ του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον.

Στις 17 Απριλίου φέτος, μια κορεατική ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι κλωνοποίησε εμβρυικά βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας πυρήνες δερματικών κυττάρων από δύο υγιείς άνδρες ηλικίας 35 και 75 ετών, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ίδια τεχνική είναι δυνατό να εφαρμοστεί και με κύτταρα ενηλίκων.

Τώρα, για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ντίτερ Έγκλι του ερευνητικού ινστιτούτου Stem Cell Foundation της Νέας Υόρκης και τον Μαρκ Σάουερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κλωνοποίησαν βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον πυρήνα δερματικών κυττάρων (και άρα το DNA) μιας 32χρονης γυναίκας, που είχε διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δέκα ετών, ενώ στη συνέχεια, οι ερευνητές πέτυχαν να εξειδικεύσουν αυτά τα βλαστικά κύτταρα, ώστε να εξελιχθούν σε κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι ερευνητικές ομάδες αξιοποίησαν μια βελτιωμένη εκδοχή της μεθόδου της «μεταφοράς πυρήνα σωματικού κυττάρου» κατά την οποία ο πυρήνας ενός κυττάρου του δότη τοποθετείται σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο από το οποίο έχει εξαχθεί ο πυρήνας, με αποτέλεσμα τον επαναπρογραμματισμό του κυττάρου σε εμβρυική κατάσταση, από όπου μετά είναι εφικτή η δημιουργία επιμέρους ειδών κυττάρων.

Η τεχνική αυτή της δημιουργίας βλαστικών κυττάρων μέσω κλωνοποίησης «ανταγωνίζεται» ως δυνητική θεραπευτική μέθοδος την εναλλακτική τεχνική της δημιουργίας πολυδύναμων κυττάρων μέσω της προσθήκης γονιδίων σε ενήλικα σωματικά κύτταρα, ώστε αυτά να αναπρογραμματιστούν και να επιστρέψουν σε μια εμβρυικού τύπου κατάσταση.

Αρκετοί ειδικοί θεωρούν καλύτερη και ασφαλέστερη την πρώτη μέθοδο, επειδή τα βλαστικά κύτταρα τα οποία προέρχονται από την κλωνοποίηση ενηλίκων κυττάρων, κινδυνεύουν λιγότερο να απορριφθούν από το σώμα του ασθενούς, όταν μεταμοσχευθούν σε αυτόν, ενώ δεν απειλούνται με καρκίνο όπως στην περίπτωση του γονιδιακού αναπρογραμματισμού.

Ωστόσο, η τεχνική της κλωνοποίησης είναι ακριβή, τεχνικά δύσκολη και ηθικά επίμαχη, εφόσον γίνεται χρήση εμβρυικών κυττάρων, ενώ προς το παρόν, παραμένει ασαφές ποια μέθοδος θα αποδειχτεί καλύτερη από θεραπευτικής πλευράς, με τους  επιστήμονες  να σχεδιάζουν τη σύγκριση στην πράξη των δύο διαφορετικών είδων βλαστικών κυττάρων, που θα προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο.

Η πρόοδος πάντως αναμένεται μάλλον αργή, λόγω των δισταγμών που γεννά ακόμη η έννοια της κλωνοποίησης, καθώς δεν έχουν πάψει οι φόβοι ότι τελικά θα ανοίξει ο δρόμος για την κανονική κλωνοποίηση ενός ανθρώπινου μωρού.


Πηγή: Εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική»


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ



Το Φλεβάρη του 2014, λίγες ημέρες μετά το μεγάλο σεισμό στην Κεφαλλονιά, οι κ. Βαγγέλης Αυγουλάς Αντιδήμαρχος Ιλίου και κ. Ιωάννης Κουτσανδρέας παιδοψυχίατρος, συντόνισαν αποστολή υλικής βοήθειας από το Δήμο Ιλίου –περίπου 10 τόνους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης-, ενώ συνόδευσαν οι ίδιοι στο νησί ομάδα ειδικών επιστημόνων και διοικητικού προσωπικού για την καλύτερη υποστήριξη των σεισμόπληκτων κατοίκων.



Για την πράξη τους αυτή, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, απέστειλε στο Δήμο Ιλίου στις 5/5/2014 την εξής ευχαριστήρια επιστολή:

«Εκ μέρους των κατοίκων του νησιού μας και του Δήμου Κεφαλλονιάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Ιλίου για την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και για την βοήθεια που προσφέρθηκε από ομάδα ψυχολόγων προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των κατοίκων της Κεφαλονιάς που πλήγηκαν από το σεισμικό φαινόμενο του Ιανουαρίου 2014. Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν ουσιαστικά, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και ταυτόχρονα αποτελούν παράδειγμα ηθικό κι ελπιδοφόρο. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για άλλη μια φορά».



Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αυγουλάς ήταν ο μόνος αιρετός πανελλαδικά εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επισκέφθηκε το νησί και εργάστηκε ως εθελοντής, γι’ αυτό και η απόφαση της Δημοτικής αρχής να τον χρήσει επίτιμο Δημότη του νησιού τους επόμενους μήνες.

Την εθελοντική ομάδα του Δήμου Ιλίου απάρτιζαν επιπλέον οι Δημήτρης Αμπατζής, Ανδρέας Σόλιας, Θεόδωρος Σαρτζετάκης, Κατερίνα Κούλελη και Ειρήνη Παπαδοπούλου.



Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΡΕΙ ΤΣΑΡΛΣ: Ο ΤΥΦΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΟΥΛ ΜΕΤΡ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΑΤΗ ΖΩΗ!




Ο «βασιλιάς» της σόουλ Ρέι Τσαρλς: Ο πρωτοπόρος των τζαζ ακουσμάτων που δίψαγε για γυναίκες και καταχρήσεις.
 
Ο θρυλικός αφροαμερικανός τυφλός τραγουδιστής και συνθέτης, που σφράγισε με τις ερμηνείες, τα κομμάτια και τους αυτοσχεδιασμούς του μια ολόκληρη εποχή και ταύτισε όσο λίγοι ακόμα το όνομά του με τη σόουλ και την τζαζ, δεν χρειάζεται συστάσεις.
«Γεννήθηκα με τη μουσική μέσα μου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω», ισχυριζόταν με χιούμορ το μουσικό φαινόμενο Ρέι Τσαρλς για την αμίμητη ικανότητά του να διατρέχει τα είδη με απροσχημάτιστη ευκολία: rhythm & blues, jazz, country, soul, gospel και δεν συμμαζεύεται.
Ο θρυλικός αφροαμερικανός τυφλός τραγουδιστής και συνθέτης, που σφράγισε με τις ερμηνείες, τα κομμάτια και τους αυτοσχεδιασμούς του μια ολόκληρη εποχή και ταύτισε όσο λίγοι ακόμα το όνομά του με τη σόουλ και την τζαζ, δεν χρειάζεται συστάσεις. Τα φαντεζί κουστουμάκια, τα μαύρα γυαλιά, οι απίθανες γκριμάτσες και η αέναη κίνηση του κορμιού του στον ρυθμό του πιάνο έχουν μείνει μυθικά, πλάι με τις μουσικές που χάρισε στην ανθρωπότητα, σε ένα απόγειο τζαζ σύνθεσης.
 
Και βέβαια δεν υπάρχει βραβείο και τιμητική διάκριση που να μη σάρωσε ο Τσαρλς στο πέρασμά του από το μουσικό στερέωμα: 17 βραβεία Γκράμι, αναρίθμητες τιμές από αρχηγούς κρατών και βασιλικά μέλη, 8 τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους, δικό του αστέρι στη χολιγουντιανή Λεωφόρο της Δόξας, πλατεία με το όνομά του και μόλις δεύτερος στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους ερμηνευτές όλων των εποχών του «Rolling Stone»!
 
Πέρα όμως από τις περγαμηνές και τις δάφνες, ο Ρέι Τσαρλς είναι τα τραγούδια του: ποιος μπορεί να ξεχάσει τα «Hit the Road Jack», «What΄d I Say», «Unchain my Heart», «What Kind of Man Are You», «Georgia on My Mind» και τόσες άλλες επιτυχίες; Ο Ρέι Τσαρλς ήταν ο μόνος αμερικανός μουσικός που άκουγαν ευχάριστα -αν και στα κρυφά- ακόμα και όσοι διακατέχονταν από το σφοδρότερο αντιαμερικανικό μένος!
 
Γιατί το μέγεθός του στη μουσική θα μπορούσε ίσως να συγκριθεί μόνο με το ανάστημά του ως ανθρώπου, που δεν άφησε ποτέ το πρόβλημα όρασης να του στερήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει όσα μπορούσε από τη ζωή. Κι αν πίσω από το λαμπερό προσκήνιο κρύβονταν προβλήματα στην προσωπική του ζωή, καθώς και τα δύο μεγάλα πάθη του, οι γυναίκες και τα ναρκωτικά, ο έγχρωμος Ρέι Τσαρλς έζησε για εβδομήντα περίπου χρόνια χωρίς φως, παρά μόνο με ήχους, τους οποίους πήγε πολλά επίπεδα παραπάνω...
 
Πρώτα χρόνια
 
Ο Ρέι Τσαρλς Ρόμπινσον γεννιέται στις 23 Σεπτεμβρίου 1930 στο Όλμπανι της Τζόρτζια μέσα σε οικογένεια της εργατικής τάξης: ο πατέρας του ήταν μηχανικός και η μητέρα του αγρότισσα. Η οικογένεια μετακομίζει στη Φλόριντα όταν ο Ρέι ήταν ακόμα βρέφος, ενώ τα ήρεμα κατά τα άλλα παιδικά του χρόνια, βουτηγμένα στη φτώχεια και την ανέχεια, θα σημαδευτούν από νωρίς με την τραγική απώλεια.
 
Σε ηλικία 6 ετών, ο Ρέι βλέπει τον τετράχρονο αδερφό του να πνίγεται στην μπανιέρα και πλέον ο ψυχισμός του δονείται από τύψεις και αισθήματα ενοχής. Λίγο μετά τον θάνατο του μικρού αδερφού, τα πράγματα θα έπαιρναν ακόμα χειρότερη τροπή για τον ίδιο, καθώς το μικρό αγόρι αρχίζει να χάνει
προοδευτικά την όρασή του, εξαιτίας γλαυκώματος: μέχρι την ηλικία των 7 ετών, θα ήταν πια τυφλός.
 
Η μητέρα στέλνει λοιπόν τον Ρέι σε ειδικό προπαρασκευαστικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ ταυτοχρόνως τον μαθαίνει να κινείται χωρίς βοηθητικά μέσα. Στο πολιτειακό σχολείο ο μικρός μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει στο σύστημα Μπράιγ, ενώ ταυτοχρόνως εκπαιδεύεται στο πιάνο, το σαξόφωνο, το κλαρινέτο και την τρομπέτα, ανάμεσα σε άλλα όργανα, αλλά και να γράφει παρτιτούρες στη γλώσσα των τυφλών (Μπράιγ).
 
Τα μουσικά του ακούσματα ποικίλουν και εκτείνονται από gospel και country μέχρι και blues...
 
Μουσική εξέλιξη
 
Η μητέρα του Ρέι πέθανε με τον ίδιο σε ηλικία 15 ετών και για έναν χρόνον περιόδευσε με την ορχήστρα «Chitlin΄ Circuit» στον Νότο. Εκεί είναι που θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την ηρωίνη, εγκαινιάζοντας έτσι τη μακρά περιπέτειά του με το σκληρό ναρκωτικό.
 
Σε ηλικία 16 ετών, ο Ρέι μετακομίζει στο Σιάτλ, όπου σε μια ευτυχή τροπή της μοίρας γνωρίζει τον Κουίνσι Τζόουνς! Οι δυο τους θα γίνουν στενοί φίλοι και συνεργάτες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στο υπόλοιπο της δεκαετίας του ΄40, ο Ρέι Τσαρλς έπαιζε με το «McSon Trio», με το μουσικό του στιλ να θυμίζει βέβαια πολύ τη δουλειά των δύο μεγάλων αναφορών του, του Τσαρλς Μπράουν και του Νατ Κινγκ Κόουλ. Δεν θα του έπαιρνε βέβαια πολύ να απεμπλακεί από τις επιρροές τους και να αναπτύξει το δικό του χαρακτηριστικό στιλ.
 
Το 1949, ο Ρέι κυκλοφόρησε το πρώτο του σινγκλ, το «Confession Blues» με το «Maxin Trio». Το κομμάτι πήγε καλά στα charts του R&B, βάζοντας το όνομα του Ρέι Τσαρλς στον μουσικό χάρτη.
 
Περισσότερη επιτυχία στα R&B charts θα απολαύσει ο σπουδαίος μουσικός με τα «Baby Let Me Hold Your Hand» και «Kissa Me Baby».
 
Μέχρι το 1953, ο Τσαρλς είχε ήδη εξασφαλίσει μεγάλη συμφωνία με την Atlantic Records, υπό την ομπρέλα της οποίας θα μετρήσει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το σινγκλ «Mess Around».
 
Εκτόξευση στην καταξίωση
 
Έναν χρόνο αργότερα, το κλασικό σήμερα κομμάτι του «I Got a Woman» σκαρφαλώνει στο No 1 των charts της rhythm & blues! Το τραγούδι αντιπροσωπεύει ταυτοχρόνως και εξέλιξη του μουσικού του στιλ: δεν ήταν πια μιμητής της μουσικής του Νατ Κινγκ Κόουλ!
 
Η μείξη που έκανε σε gospel ακούσματα και R&B ρυθμούς συνετέλεσε τα μέγιστα στη δημιουργία του νέου είδους της σόουλ! Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄50, ο Ρέι Τσαρλς άρχισε να διασκεδάζει τον κόσμο της τζαζ, κόβοντας δίσκους με τα μέλη του Modern Jazz Quartet.
 
Οι συνάδελφοι μουσικοί αρχίζουν να τον αποκαλούν πλέον «Η Ιδιοφυΐα» (The Genius), πράγμα απόλυτα ταιριαστό για τις μουσικές του ακροβασίες. Κι αυτό γιατί ο Ρέι δεν δούλευε ποτέ πάνω σε ένα μουσικό είδος, αλλά πάντα αναμείγνυε ήχους από διαφορετικές μελωδίες, σκαρώνοντας υπέροχες μουσικές με την κατάδική του σφραγίδα. Πλάι στο «Genius», τον αποκαλούν πλέον και
«Πατέρα της Σόουλ»!
 
Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του στο επίπεδο του εμπορικού ήταν η ικανότητά του να διατρέχει ακόμα και την ποπ μουσική, σκαρφαλώνοντας στα αντίστοιχα charts της ποπ αναρίθμητες φορές: το «What΄d I Say» άγγιξε την έκτη θέση στα pop charts και την πρώτη φυσικά στα R&B charts.
 
Το 1960 θα φέρει στον Ρέι Τσαρλς το πρώτο του Γκράμι για το σπουδαίο μουσικά «Georgia on My Mind».
 
Το Γκράμι ακολουθήθηκε από ένα ακόμα Γκράμι, αυτή τη φορά για το θρυλικό πια σινγκλ «Hit the Road, Jack».
 
Ο Ρέι Τσαρλς διέλυσε κυριολεκτικά κάθε σύνορο και φραγμό στα μουσικά είδη το 1972 με το άλμπουμ «Modern Sounds in Country and Western Music», στο οποίο παρουσιάζει τις δικές του σόουλ εκδοχές πάνω σε κλασικά κομμάτια της country.
 
Παρά το γεγονός ότι θριάμβευε δημιουργικά και περνούσε ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο, στην προσωπική του ζωή έδινε μεγάλη μάχη με τον εθισμό του στην ηρωίνη.
 
Και βέβαια το 1965 συλλαμβάνεται για κατοχή...
 
Ώριμη καριέρα
 
Ο Ρέι Τσαρλς αποφεύγει τη φυλάκιση περνώντας την πόρτα κέντρου απεξάρτησης στο Λος Άντζελες. Οι δίσκοι που κυκλοφόρησε στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 ήταν είτε ασύλληπτες επιτυχίες είτε παταγώδεις αποτυχίες, με τη φήμη του ωστόσο και τον σεβασμό των συναδέλφων να είναι καλά περιφρουρημένα.
 
Ο Ρέι κερδίζει άλλο ένα Γκράμι για τη δική του εκδοχή του «Living for the  City» του Στίβι Γουόντερ, ενώ τρία αργότερα κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία του «Brother Ray».
 
Και βέβαια το 1980 εμφανίστηκε στη σπαρταριστή κωμωδία «The Blues Brothers», στο πλευρό του Τζον Μπελούσι και του Νταν Ακρόιντ.
 
Το μουσικό είδωλο τιμήθηκε λίγα χρόνια αργότερα ως ένας από τους πρώτους μουσικούς που περιλήφθηκαν ποτέ στο Hall of Fame του ροκ εν ρολ! Κι αυτό γιατί ο Ρέι Τσαρλς αναγνωρίζεται ως πιονέρος ακόμα και της ροκ, δίπλα στα μεγάλα ονόματα των Έλβις Πρίσλεϊ, Τζέιμς Μπράουν, Σαμ Κουκ και Μπάντι Χόλι.
 
Ο Ρέι επέστρεψε στα φώτα της δημοσιότητας στις αρχές του 1990, όταν έδωσε μπόλικες προβεβλημένες συναυλίες. Ταυτοχρόνως, ηχογραφεί το «You Got the Right One, Baby!» για διαφημιστικό της Pepsi-Cola.
 
Και βέβαια συμμετέχει στο συλλογικό «We Are the World» για το φιλανθρωπικό σωματείο USA for Africa, δίπλα σε πλήθος νεότερων αστεριών...
 
Θάνατος και κληρονομιά
 
Το 2003, ο Ρέι Τσαρλς αναγκάστηκε να ακυρώσει περιοδεία του για πρώτη φορά έπειτα από 53 χρόνια απανωτών εμφανίσεων! Υποβλήθηκε σε επέμβαση αντικατάστασης ισχίου και ενώ η εγχείριση κρίθηκε επιτυχημένη, εκεί είναι που έμαθε ότι πάσχει από νόσο του συκωτιού.
 
Ο μεγάλος μουσικός πέθανε στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς στις 10 Ιουνίου 2004, έχοντας βέβαια προλάβει να ηχογραφήσει περισσότερα από 60 άλμπουμ στη μακροχρόνια καριέρα του και να δώσει περισσότερες από 10.000 συναυλίες!
 
«Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος μουσικός που να κάνει τόσα πολλά για να σπάσει τα τείχη των μουσικών ειδών», θα πει θρηνώντας στην κηδεία του Ρέι Τσαρλς ο παντοτινός φίλος αλλά και θρύλος της τζαζ Κουίνσι Τζόουνς. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι είπαν το ύστατο χαίρε στον κορυφαίο μουσικό...
 
Στην προσωπική του ζωή, ο «μπερμπάντης» Ρέι Τσαρλς είχε παντρευτεί δύο φορές, ενώ είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 10 διαφορετικές γυναίκες, τα περισσότερα εκτός γάμου! Ο πρώτος του γάμος με την Eileen Williams το 1951 έληξε άδοξα την επόμενη χρονιά, η δεύτερη γαμήλια απόπειρα ωστόσο με την Della Beatrice Howard Robinson θα απέδιδε τρεις καρπούς.
 
Το ζευγάρι παρέμεινε μαζί από το 1955-1977, αν και η μακροχρόνια σχέση δοκιμάστηκε πολλάκις από τις εξώγαμες σχέσεις του μουσικού. Η σύντροφός  του τη στιγμή του θανάτου του, στο πλευρό του εδώ και πολλά χρόνια, ήταν η Norma Pinella.
 
Το τελευταίο άλμπουμ του Ρέι Τσαρλς, το «Genius Loves Company», που κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά τον θάνατό του, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και ολοκλήρωσε το παλμαρέ των Γκράμι του. Ο Ρέι Τσαρλς είχε ιδρύσει από το 1986 φιλανθρωπικό σωματείο για ανθρώπους με προβλήματα ακοής...
 
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/

7500 ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΦΕΛΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΤΟ 2012

Περίπου 7.500 πολίτες ωφελίθηκαν από τα δωρεάν προγράμματα προληπτικής ιατρικής και τις συνεργασίες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου το 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά στοιχεία από τον απολογισμό του Δήμου Ιλίου το 2012:

Δημοτικά Ιατρεία

Συνεχίστηκε απρόσκοπτα η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων με συνολικούς εξυπηρετούμενους 2.786 άτομα από 24 εθελοντές ιατρούς και κοινωνικούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που παρείχαν τις υπηρεσίες τους (Χειρούργο/Ογκολόγο Παιδοψυχίατρο Οφθαλμίατρο Ορθοπεδικό Παιδίατρο Οδοντίατροι Γυναικολόγο Ωτορινολαρυγγολόγο  Αιματολόγο Νευρολόγο Ψυχολόγοι).

Ίδρυση και Λειτουργία παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής



Ο Δήμος μας συνεκτιμώντας τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας όπου αποτυπώνεται η οικονομική αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει σημαντικός αριθμός πολιτών καθώς και την μη δυνατότητα πρόσβασης αυτών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την αριθμ. 237/2012 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου ίδρυσε και λειτουργεί μέσω των Δημοτικών Ιατρείων παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Σκοπός του Παραρτήματος είναι η παροχή σε εθελοντική βάση πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας σε κατοίκους του Δήμου που είναι ανασφάλιστοι και στερούνται πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης καθώς και η πλήρης παιδιατρική κάλυψη ανασφάλιστων παιδιών για τη Δυτική Αθήνα. Στο Δήμο Ιλίου πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2012 δύο εμβολιαστικές δράσεις σε ανασφάλιστα παιδιά. Η πρώτη έγινε σε συνεργασία με την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» και εμβολιάστηκαν 75 ανασφάλιστα παιδιά (139 εμβόλια). Η δεύτερη δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν έως 30/12/2012 ανήλθε σε 96 ανασφάλιστα παιδιά (δημότες Ιλίου και ετεροδημότες).



Στο Δήμο Ιλίου εδρεύει επίσης το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ιλίου της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου το οποίο καλύπτει εμβολιαστικά παιδιά απόρων και λοιπών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης

α. Πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και του Τραχήλου της μήτρας. Από τις 3 Δεκεμβρίου 2012 ξεκίνησε να υλοποιείται εκ νέου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η Κινητή Μονάδα Μαστού του Ιδρύματος παρείχε υπηρεσίες στην Πλατεία Ζωοδόχου Πηγής (δωρεάν εξετάσεις - test PAP και μαστογραφία- σε γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών).

Συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας μέσω των Δημοτικών Ιατρείων με το εργαστήριο Διαγνωστικής Κυτταρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» στο πλαίσιο του Προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες ηλικίας 25 -65 ετών με τη δοκιμασία του test ΠΑΠ κάθε τρία χρόνια το οποίο έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

β. Πρόγραμμα διάγνωσης προβλημάτων αναπνευστικού συστήματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Διεξήχθησαν και το έτος 2012 σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης για τους καπνιστές κατοίκους του Ιλίου άνω των 40 ετών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Εξετάσθηκαν δωρεάν 193 άτομα από την Κινητή Μονάδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και διαγνώσθηκαν 50 περιστατικά με ΧΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2012 όλοι οι διαγνωσθέντες με κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα κλήθηκαν εκ νέου από την Κοινωνική Υπηρεσία για δωρεάν επανέλεγχο και σπιρομέτρηση από εθελοντή πνευμονολόγο των Δημοτικών μας Ιατρείων.

γ. Πρόγραμμα δωρεάν παιδιατρικής περίθαλψης. Υλοποιήθηκε στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2012 σε συνεργασία με την Κινητή Παιδιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου πρόγραμμα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και περίθαλψης παιδιών του Δήμου Ιλίου καθώς και όμορων Δήμων. Σε 600 περίπου παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους παρασχέθηκε παιδιατρική περίθαλψη διαγνωστικός έλεγχος οδοντιατρικός έλεγχος φαρμακευτική αγωγή με την παροχή βασικών παιδιατρικών φαρμάκων προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας καθώς και εμβολιαστική κάλυψη.

δ. Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στα δημοτικά Σχολεία Ιλίου σε συνεργασία με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ με το συντονισμό της Κοινωνικής Υπηρεσίας πραγματοποίησε το χρονικό διάστημα από 10/5 έως 13/6/2012 δράσεις προληπτικής Ιατρικής σε 22 Δημοτικά σχολεία του Ιλίου.

Συνολικά εξετάσθηκαν 2.769 μαθητές. Σε ποσοστό 69% των παιδιών έγινε προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε ποσοστό 72% έγινε οφθαλμολογικός έλεγχος ενώ σε ποσοστό 78% πραγματοποιήθηκε προληπτικός ακουολογικός έλεγχος.

ε. Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής εξέτασης στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου. Πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και Ιούνιο του 2012 με τη συνεργασία των εθελοντών οδοντιάτρων προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε 486 παιδιά που φοίτησαν στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τράπεζα Αίματος – Εθελοντικές Αιμοδοσίες

 
Συνεχίσθηκε η συνεργασία με το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους τρεις (3) διήμερες αιμοδοσίες για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος η οποία εξυπηρετεί ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες των δημοτών των αιμοδοτών μελών και των συγγενών τους.

 Για την ενημέρωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των αιμοδοσιών και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας η Κοινωνική Υπηρεσία απέστειλε ταχυδρομικώς επιστολές SMS προς όλους τους αιμοδότες μερίμνησε για την τοποθέτηση αεροπανό και την ανάρτηση αφισών σε καταστήματα φαρμακεία σχολεία συλλόγους άλλες υπηρεσίες του Δήμου ενώ οι αιμοδοσίες επικοινωνήθηκαν και μέσω blogs και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 Παράλληλα για την διαχείριση έκτακτων περιστατικών ζήτησης αιμοπεταλίων μερίμνησε για την ανάρτηση ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου καθώς και την τηλεφωνική ενημέρωση και την αποστολή σχετικών SMS σε αιμοδότες της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.

Σημειωτέον ότι η Υπηρεσία μας δημιούργησε Μητρώο Δοτών Αιμοπεταλίων.

Συνολικά το 2012 συγκεντρώθηκαν 518 φιάλες αίματος και καταγράφηκαν στο μητρώο μας 147 νέοι αιμοδότες.

Επιπλέον σημειώνουμε ότι το έτος 2012 συνολικά 186 άτομα αιτήθηκαν αίμα και χορηγήθηκαν 215 μονάδες αίματος.

 


Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΨΥΧΗΣ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ



Παράδειγμα ψυχής ο πρωταθλητής με το ένα χέρι

Έκανε την αδυναμία του δύναμη, καθώς -όπως λέει ο ίδιος- του λείπει απλώς ένα χέρι, όχι όμως η ψυχή, η θέληση και η πειθαρχία. Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητής ΑμεΑ στο τάε κβον ντο που εκπροσωπεί τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, ενώ έχει κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παρα-τάε κβον ντο της Μόσχας το 2011! Ο αθλητής από τη Ναύπακτο φοράει τη λευκή στολή του, τον θώρακα, την κάσκα του και μπαίνει στο τερέν με απόλυτη αυτοπεποίθηση. Λακτίσματα, ιδιαίτερες τεχνικές ποδιών, δυνατά χτυπήματα, πάντα με ένα χέρι, ο Βασίλης αγωνίζεται στο τάε κβον ντο σαν μην του λείπει τίποτα!

«Όταν η ψυχή μιλάει, το σώμα σιωπά και αυτό ακριβώς συνέβη σε εμένα, όταν πήγα στη Ρωσία να παλέψω σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και βγήκα τρίτος. Και να φανταστείς ότι στο πρώτο μου Πανευρωπαϊκό πήγα με ένα μπουκαλάκι νερό, μια πετσέτα και τον δάσκαλό μου. Ήμουν ολομόναχος, τη στιγμή που οι άλλες ομάδες είχαν γιατρό, ψυχολόγο, προπονητή και μασέρ. Πήγα με δικά μου έξοδα και ένιωσα μια απέραντη μοναξιά, γιατί έβλεπα τις ομάδες των άλλων χωρών να αλληλοβοηθούνται κι εγώ είχα μόνο τον δάσκαλό μου». Ο Βασίλης είναι 42 ετών σήμερα και ξεκίνησε να κάνει πρωταθλητισμό τα τελευταία μόλις επτά χρόνια. Πάντα όμως αγαπούσε τον αθλητισμό, από μικρός, προτού ακόμη στα 13 του χρόνια χάσει το δεξί του χέρι.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ναύπακτο, σε μια φτωχή οικογένεια, πέντε αδέλφια συνολικά. Πήγαινα στην Α΄ τάξη του γυμνασίου, όταν μπήκα σε σιδεράδικο για να μάθω την τέχνη και να αρχίσω να κερδίζω ένα μεροκάματο. Το αφεντικό μου δεν με άφηνε να πλησιάζω τις μηχανές, εγώ όμως ήθελα να εξελιχθώ γρήγορα. Έτσι στον μήνα πάνω το ηλεκτρικό πριόνι μού πήρε το χέρι από τον αγκώνα και κάτω. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η οδύσσειά μου. Με έφεραν με ελικόπτερο στην Αθήνα, έχασα οκτώ πολύτιμες ώρες μέχρι να αποφασίσουν ποιο νοσοκομείο θα με δεχτεί και τελικά νοσηλεύτηκα στο ΚΑΤ. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έκανα 18 χειρουργεία, οι γιατροί προσπάθησαν να μου συγκολλήσουν το χέρι, πάθαινα όμως γάγγραινα, ώσπου μου το έκοψαν. Στην αρχή είπα “γιατί σε εμένα;”, μετά όμως άρχισα να νιώθω τυχερός γιατί ζούσα. Κατάλαβα γρήγορα ότι προτιμώ την αναπηρία του σώματος από την αναπηρία στον τρόπο που σκέφτεσαι».

«Ξεπέρασα την αναπηρία και έκανα την αδυναμία μου δύναμη».

Ο Βασίλης μεγάλωσε απότομα, η οικογένειά του καταστράφηκε οικονομικά, αφού έφτασαν μέχρι την Αγγλία για να σώσει το χέρι του, μάταια όμως. Τελικά κατάλαβε ότι πλέον ήθελε στη ζωή του να μην τον λυπούνται. «Ήθελα να με κοιτούν στα μάτια και να μη δίνουν σημασία στο ότι έχω μόνο ένα χέρι. Και αυτό έγινε όταν πρώτος εγώ ξεπέρασα την αναπηρία μου. Έκανα την αδυναμία μου δύναμη. Άρχισα να αστειεύομαι με το θέμα μου κι έκανα ακόμη και τη συχωρεμένη τη μητέρα μου να ξεχνά ότι δεν έχω το δεξί μου χέρι».

Ο Βασίλης βγήκε στα 15 του σε αναπηρική σύνταξη, δεν παραιτήθηκε όμως. Άρχισε να γυμνάζεται, να κάνει καράτε, να παίζει μπάλα, να κολυμπάει. Στα 27 του παντρεύτηκε και η γυναίκα του άνοιξε καφετέρια-μπαρ στη Ναύπακτο. Έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα από τον αθλητισμό και στάθηκε στο πλευρό της αγαπημένης του, κάνοντάς της παρέα τα βράδια, την ώρα που εκείνη δούλευε. «Έπειτα από δέκα χρόνια στη νύχτα βγήκα αλώβητος, δεν είχα μπλέξει, έκοψα  ακόμη και το τσιγάρο και άρχισα να κοιμάμαι στις 10.00 το βράδυ, αντί στις 6.00 το πρωί, όπως είχα συνηθίσει. Είχα ζήσει τη ζωή μου, ήμουν χορτασμένος, βρήκα μόνος μου τον δάσκαλό μου και μπήκα στην ομάδα του τάε κβον ντο της Δόξας Πατρών».

Στόχος τώρα οι Αγώνες του 2020.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ σήμερα έχει χωρίσει από τη γυναίκα του, όμως διατηρούν άριστη σχέση και ζει με την αναπηρική του σύνταξη. «Επαιρνα 800 ευρώ, αλλά από τον Δεκέμβριο μειώθηκαν στα 430. Προσπαθώ να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Προπονούμαι και θέλω να είμαι έτοιμος για τους Παραολυμπιακούς του 2020. Οι δυσκολίες μου είναι πολλές. Ζω με οικονομία. Υπάρχει ωστόσο περίπτωση να προπονηθώ σκληρά, αλλά να μην έχω χρήματα να ταξιδέψω στο εξωτερικό και να πάρω μέρος σε αγώνες. Στην κάθε χώρα όπου αγωνίζεσαι πρέπει να πηγαίνεις τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, προκειμένου να εγκλιματιστείς, να συνηθίσεις τη θερμοκρασία. Εγώ θυμάμαι  ότι έφτασα στη Μόσχα μία ημέρα πριν από τον τελικό και αγωνίστηκα με πονοκέφαλο, γιατί έφυγα από την Ελλάδα με 27 βαθμούς και έπαιξα με 12 εκεί! Στους αγώνες μου δεν τρώω σωστά, δεν παίρνω τις βιταμίνες που πρέπει, παλεύω όμως, γιατί θέλω να τιμήσω τη χώρα μου, γι΄ αυτό και όταν παίζω, τη φανέλα μου τη νιώθω 500 κιλά πάνω μου». Ο Βασίλης αγχώνεται, τα ξεχνάει όμως όλα όταν προπονείται, τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα. «Θα ήθελα να βρω κι εγώ έναν χορηγό για να μου φύγει το οικονομικό άγχος, γιατί ακόμη και τη φόρμα της Εθνικής και τα σήματα τα αγόρασα μόνος μου, ενώ τα αθλητικά παπούτσια μού τα έκανε δώρο ένας καλός μου φίλος». Ο Ναυπάκτιος αθλητής μπορεί να ξεκίνησε σε μεγάλη ηλικία τον πρωταθλητισμό, σαρώνει όμως στις διακρίσεις, αφού βγήκε 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ελβετίας το 2013, ενώ τον ίδιο χρόνο ήρθε 6ος στο Πανευρωπαϊκό της Ρουμανίας.

«Είναι σημαντικός και πρέπει να τον στηρίξουμε» λέει ο προπονητής του.

«Ο ΒΑΣΙΛΗΣ κάνει τα δύσκολα να φαίνονται απλά. Είναι σημαντικός για το τάε κβον ντο και την Ελλάδα και πρέπει να τον στηρίξουμε. Αποφάσισα να τον προπονήσω επειδή μου άρεσε το πείσμα του και δικαιωθήκαμε, αφού από τον πρώτο κιόλας αγώνα που τον κατέβασα, κέρδισε» λέει ο δάσκαλός του και προπονητής του Α.Σ. Δόξα Πάτρας Ανδρέας Παπαδάτος. Οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν ξεχωρίσει τον Βασίλη και τον έχουν τιμήσει για τη σπουδαία προσπάθειά του, αναθέτοντάς του να συνοδεύσει την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας δύο φορές στο κέντρο της Πάτρας, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, ενώ το 9ο Γυμνάσιο - Λύκειο του τόπου του τον κάλεσε να μιλήσει για το αθλητικό πνεύμα στους μαθητές κι εκείνος το έκανε με χαρά.

Όταν οι μαθητές τον ρώτησαν πώς ζει με ένα χέρι, ο Βασίλης έβγαλε το πλαστικό του χέρι και τους έδειξε ότι είναι ένας κανονικός άνθρωπος. «Μου λείπει απλώς ένα χέρι, όχι όμως η ψυχή, η θέληση και η πειθαρχία, αγαθά που κέρδισα χάρη στο τάε κβον ντο. Με το άθλημά μου έλυσα τα ψυχολογικά μου αδιέξοδα, απέκτησα θετική σκέψη και δύναμη». Τώρα, ο Βασίλης προετοιμάζεται σκληρά για τους επόμενους επίσημους αγώνες του κι εύχεται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια μεγάλη ομάδα ΑμεΑ στο τάε κβον ντο, το άθλημα το οποίο λατρεύει.

 
Βασίλης Μάλεσης

 

Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

 

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΕΣΥΠ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ"


Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Ιλίου  σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου, το 4ο , 6ο και 10ο Γυμνάσιο Ιλίου, το 3ο και 6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου και το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου διοργάνωσε τη Δράση «Αποσκοπώντας στην Προσωπική μας Ανάπτυξη».
 
Η Δράση υλοποιήθηκε το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και τον Απρίλιο 2014 και περιλάμβανε:
 
Α. Δραστηριότητες σε επίπεδο σχολικής μονάδας που αφορούσαν την προσωπική ανάπτυξη για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών που συμμετείχαν και
β. Διοργάνωση μιας «Ημέρας Σταδιοδρομίας» σε κάθε ένα από τα έξι εμπλεκόμενα σχολεία για την ενημέρωση των υπόλοιπων μαθητών/τριών ή και των γονέων τους.
Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω Ημέρες Σταδιοδρομίας:
 

Σχολική Μονάδα
Τίτλος Ημέρας Σταδιοδρομίας
Ημερομηνία
Υπεύθ. Εκπαιδευτικός
4ο Γυμνάσιο Ιλίου
«Νιώσε τους Χτύπους της Καρδιάς μου»
8-4-2014
Χρυσούλα Μακριδάκη
6ο Γυμνάσιο Ιλίου
«Ι help therefore I am:  Η Προσωπική μας Ανάπτυξη μέσα από την Προσωπική μας Προσφορά»
7-4-2014
Μαριάννα Πέννα
10ο Γυμνάσιο Ιλίου
«Έχουμε τη Θέληση, …. έχουμε τη Δύναμη»
8-4-2014
Ελένη Μαρκοπούλου
3ο ΓΕΛ Ιλίου
«Ευκαιρίες Εκπαιδευτικής και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
7-4-2014
Πέτρος Χρηστώφ
6ο ΓΕΛ Ιλίου
«Η εφηβεία σε λίγες λέξεις»
7-4-2014
Νίκη Τσινάκη
Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου
«Θέλω και Μπορώ»
8-4-2014
Μαρίνα Σιμωνετάτου

Β.  Παρουσίαση των δράσεων των έξι σχολικών μονάδων σε κεντρική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη».
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, η Δημοτική Σύμβουλος Ιλίου κ. Ανδριάννα  Αλεβίζου, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ιλίου κ. Γεωργία Ανδρεάδη, Διευθυντές/ντριες σχολείων, Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, Πρόεδροι και μέλη συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Δήμου Ιλίου.
 
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς μεταξύ άλλων τόνισε: «Συνάντησα για δεύτερη εκπαιδευτική χρονιά το ΚΕΣΥΠ Ιλίου, την κα Οικονομάκου, δημιουργικούς εκπαιδευτικούς και εμπνευσμένους μαθητές, σε μια εκδήλωση με στόχο την προαγωγή εύληπτων μηνυμάτων ζωής για την ολόπλευρη ανάπτυξη της παιδικής και εφηβικής προσωπικότητας. Μέσα από τις εργασίες και τις παρουσιάσεις των παιδιών, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σήμερα τα παιδιά έχουν να στείλουν πολλά μηνύματα και πρέπει οι μεγαλύτεροι να τα λάβουμε αμέσως, εφόσον θέλουμε να υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο Αύριο».
 
 
Η Υπεύθυνη ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Ιλίου κ. Παναγιώτα Οικονομάκου επεσήμανε: «Στη Δράση «Αποσκοπώντας στην Προσωπική μας Ανάπτυξη» συνεργάστηκαν στελέχη της εκπαίδευσης και της δημοτικής αρχής, γονείς, καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες.  Οι Προϊστάμενοι και οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων συναίνεσαν, άνοιξαν τα σχολεία, διευκόλυναν.  Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιλίου και οι γονείς στάθηκαν δίπλα μας, μας ενίσχυσαν οικονομικά και μας υποστήριξαν ηθικά.  Οι εκπαιδευτικοί, παρά το φόρτο της εργασίας τους, την πίεση της ύλης και τις καθημερινές απαιτήσεις για τη διδασκαλία, εργάστηκαν για την υλοποίηση της δράσης αμέτρητες ώρες εκτός του ωραρίου απασχόλησής τους. Διοργάνωσαν για τα παιδιά εμπειρίες μάθησης, συμπορεύτηκαν μαζί τους στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, τα ενθάρρυναν και τα ενέπνευσαν. Οι μαθητές/τριες παρέμειναν στο σχολείο σε ώρες εκτός διδασκαλίας, επειδή το ήθελαν και όχι επειδή ήταν υποχρεωμένοι/ες.  Συμμετέχοντας σε βιωματικές δράσεις, ως ενεργοί ερευνητές/τριες, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, καλλιέργησαν σχέσεις, συνεργάστηκαν, έθεσαν στόχους και πήραν αποφάσεις.  Επεξεργάστηκαν ιδέες και συναισθήματα, διερεύνησαν αξίες, ευαισθητοποιήθηκαν για στάσεις και στερεότυπα, ανέπτυξαν δεξιότητες, δημιούργησαν, ωρίμασαν. Το σχολείο που οραματιζόμαστε·  όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη. Και για αυτό το σχολείο, όλοι/ες εμείς που συνεργαστήκαμε, δεν είμαστε μόνο χαρούμενοι/ες αλλά και υπερήφανοι/ες».