meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ''ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ''



Σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Το μείζον θέμα του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» φαίνεται πως βαδίζει προς την οριστική επίλυσή του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΚΑ στο σχετικό Δελτίο Τύπου:

«Σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με θέμα το μέλλον του Πάρκου Τρίτση πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Αυγούστου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Κώστας Τριάντης, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, ο Δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς, ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρπας, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου, Γιώργος Λιόσης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω, Γιώργος Παπαδιάς, εκπρόσωπος του Δήμου Χαϊδαρίου και ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) Ανδρέας Μποζίκας.

Στη σύσκεψη o Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, πρότεινε να μεταφερθεί η ευθύνη και διαχείριση του Πάρκου Τρίτση στον ΑΣΔΑ μαζί με πόρους που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του, πρόταση την οποία οι Δήμαρχοι αποδέχτηκαν ομόφωνα. Όπως τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης, είναι αναγκαίο η προστασία του περιβάλλοντος να γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει το στόχο αυτό, αλλά την ίδια στιγμή έχει σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και μέσα από αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζει ανταγωνιστικά και καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ανοίγονται νέοι δρόμοι στην αξιοποίηση κονδυλίων μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου ΣΕΣ 2014-2020 και εξασφαλίζεται έτσι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει στο παρελθόν, τόσο στο Πάρκο Τρίτση όσο και σε άλλους ανάλογους χώρους σε όλη την Ελλάδα.
 Το επόμενο διάστημα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα δίνει οριστική λύση στο ζήτημα της λειτουργίας του Πάρκου Τρίτση.»


Πηγή: www.ilion.gr


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ


Διαμαρτυρία για την Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή

Σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα φλέγοντα ζητήματα της Ειδικής
Αγωγής και Εκπαίδευσης καλεί η Ε.Σ.Α.μεΑ. την αναπηρική κοινότητα και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι (Α. Παπανδρέου 37).

26.08.2014
Αρ. Πρωτ.: 2950

Διαμαρτυρία για την Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή Τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτα – Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί

Σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα φλέγοντα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καλεί η Ε.Σ.Α.μεΑ. την αναπηρική κοινότητα και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το πρωί, στο
Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι (Α. Παπανδρέου 37).



Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς τα προβλήματα των περασμένων ετών.

Να δοθεί άμεσα λύση στην εργασιακή επισφάλεια των εκπαιδευτικών με αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών Ειδικής Εκπαίδευσης, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την άμεση ψήφιση και εφαρμογή της διάταξης που θα επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία να διορίζονται ως αναπληρωτές στη γενική εκπαίδευση σε ποσοστό 10%, όπως είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο, καθώς και την επανεξέταση της κατάργησης του πίνακα Α, που έχει οδηγήσει σε τρομερή αγωνία τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία. Να καταργηθεί πάραυτα η ρατσιστική εγκύκλιος για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση με την οποία ζητούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ν. 3528/2007 ιατρικές γνωματεύσεις παθολόγου και ψυχιάτρου μόνο από τους εκπαιδευτικούς που είναι άτομα με αναπηρία και προσλαμβάνονται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την διενέργεια του διαγωνισμού ειδικής εκπαίδευσης μέσω ΑΣΕΠ άμεσα για να λυθεί το μείζον αυτό θέμα που ταλαιπωρεί το χώρο της ειδικής εκπαίδευσης επί πολλά χρόνια, καθώς και την άρση διαθεσιμότητας εξειδικευμένων εκπαιδευτικών ειδικής εκπαίδευσης με τον κωδικό γενικής αγωγής και εκπαίδευσης και προέκταση «50» και επανασύσταση των καταργούμενων οργανικών τους θέσεων.

Το σχολικό κουδούνι πρέπει να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Να διασφαλιστούν οι πιστώσεις για την ειδική εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η εκπαίδευση και το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές με αναπηρία και διαπιστωμένες εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Άμεση στελέχωση των ΚΕΔΔΥ και άμεση συγκρότηση των ΕΔΕΑΥ και λειτουργία αυτών σε κάθε σχολική μονάδα της Γενικής Εκπαίδευσης που φοιτά η πλειονότητα των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Όλοι και όλες την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Παιδείας στις 11 το πρωί. Κανένας μαθητής με αναπηρία εκτός σχολείου!


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ



Χρειάζεται σχέδιο για πρόληψη αυτοκτονιών

Όπως υποστηρίζει η «Κλίμακα», μέχρι και το 98% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και αποτραπεί, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει μια οργανωμένη πολιτική του κράτους. Για παράδειγμα, περίπου το 60% των ατόμων που πραγματοποίησαν απόπειρα αυτοκτονίας είχαν επισκεφθεί το τελευταίο εξάμηνο κάποια πρωτοβάθμια δομή υγείας, έχοντας συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν θορυβήσει τους ιατρούς για την πιθανότητα κατάθλιψης και να είχαν ληφθεί μέτρα. «Αν υπήρχε η κατάλληλη εκπαίδευση και οδηγίες θα μπορούσαν τόσο οι ιατροί να δουν αυτόν τον κίνδυνο, καθώς το 80% - 90% των ατόμων αυτών δίνουν σημάδια τα οποία μπορεί να διακρίνει ένας ιατρός, όσο και τα άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του».

ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ.

Οι περισσότεροι αποφεύγουν να μιλούν για την αυτοκτονία. Το δυσάρεστο, επισημαίνουν στελέχη της ΜΚΟ «Κλίμακα» που συγκεντρώνει όλα τα σχετικά στοιχεία και διατηρεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, είναι πως και οι επίσημοι φορείς αποφεύγουν να κάνουν τέτοιες συζητήσεις και κυρίως να αναπτύξουν και να θέσουν σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη της αυτοκτονίας. Αυτή η στάση, εκτός από το ανθρωπιστικό κόστος που προκαλεί –η κρίση έχει συμβάλει στην αύξηση των αυτοκτονιών σε όλη τη Νότια Ευρώπη– δημιουργεί και τεράστιο οικονομικό κόστος για το κράτος. Και στο ζήτημα της αυτοκτονίας, η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το συγκεκριμένο κόστος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Κλίμακας», είναι τεράστιο.

Δυσάρεστος υπολογισμός.

Ο δυσάρεστος υπολογισμός έχει ως εξής: Σε κάθε αυτοκτονία, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, αντιστοιχούν 20 με 27 απόπειρες αυτοκτονίας. Το 2012 (τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ) είχαν καταγραφεί επίσημα 508 αυτοκτονίες. Αυτό, με βάση τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, αντιστοιχεί σε περισσότερες από 10.000 απόπειρες αυτοκτονίας κάθε χρόνο. Ο συγκεκριμένος αριθμός για τις απόπειρες προκύπτει και από άλλα στοιχεία της «Κλίμακας». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιεί η οργάνωση σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, περίπου 0,2% των εισαγωγών στα επείγοντα αφορούν απόπειρες αυτοκτονίας. Ανάγοντας το συγκεκριμένο ποσοστό στις περίπου πέντε εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία προκύπτουν περίπου 10.000 απόπειρες. Άρα, αυτός είναι ο αριθμός που δέχεται η οργάνωση μιλώντας για τις απόπειρες αυτοκτονίας κάθε χρόνο. Το 70% - 75% αφορούν δηλητηρίαση. Η «Κλίμακα» μελέτησε μια «ήπια» περίπτωση ατόμου που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας 83 παυσίπονα χάπια. Ο συγκεκριμένος ασθενής έμεινε επί 15 ημέρες σε μονάδα αυξημένης φροντίδας και ύστερα ακόμα 22 ημέρες σε ψυχιατρική κλινική. Το κόστος μόνο για τα άμεσα νοσήλια του συγκεκριμένου ασθενούς υπολογίστηκε σε 3.500 ευρώ. Σε αυτά δεν υπολογίζονται μια ακόμα σειρά από δαπάνες που έχουν να κάνουν με την απουσία του ασθενούς αλλά και συγγενικών του προσώπων από την εργασία, με το υπερδιπλάσιο κόστος ιατρικών εξετάσεων του ατόμου στις οποίες θα υποχρεωθεί να υποβληθεί στη συνέχεια, κ.ά.

Αυτά αφορούν μόνο τις δηλητηριάσεις. Τα άτομα που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας με διαφορετικό τρόπο, επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη της «Κλίμακας», μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο επιστημονικός διευθυντής της «Κλίμακας», Κυριάκος Κατσαδώρος, περίπου το 17% των ατόμων που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν καταλήγουν με κάποια λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή αναπηρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή τους επάρκεια για το υπόλοιπο της ζωής τους, για τα προνοιακά επιδόματα, το κόστος φροντίδας κ.ο.κ.

Θα μπορούσε ωστόσο αυτή η κατάσταση να είναι διαφορετική; Όπως υποστηρίζει η «Κλίμακα», μέχρι και το 98% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και αποτραπεί, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει μια οργανωμένη πολιτική του κράτους. Για παράδειγμα, περίπου το 60% των ατόμων που πραγματοποίησαν απόπειρα αυτοκτονίας είχαν επισκεφθεί το τελευταίο εξάμηνο κάποια πρωτοβάθμια δομή υγείας, έχοντας συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν θορυβήσει τους ιατρούς για την πιθανότητα κατάθλιψης και να είχαν ληφθεί μέτρα. «Αν υπήρχε η κατάλληλη εκπαίδευση και οδηγίες θα μπορούσαν τόσο οι ιατροί να δουν αυτόν τον κίνδυνο, καθώς το 80% - 90% των ατόμων αυτών δίνουν σημάδια τα οποία μπορεί να διακρίνει ένας ιατρός, όσο και τα άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του», σχολιάζει ο κ. Κατσαδώρος.



Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ



«Την ίδια στιγμή που θέλουν να μας στριμώξουν στον πάνω όροφο, το Υπουργείο αδιαφορεί προκλητικά για τις ανάπηρες συγκρατούμενές μας, οι οποίες έχουν κινητικά προβλήματα και δε θα μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες για να μετακινηθούν στο νοσοκομείο ώστε να τους παρέχεται η ιατροφαρμακευτική φροντίδα που χρειάζονται» αναφέρεται στην έγγραφη καταγγελία τής Επιτροπής Αγώνα Γυναικείων Φυλακών.

Την αντίδραση της δεύτερης πτέρυγας των κρατουμένων γυναικών στις φυλακές Κορυδαλλού, έχει προκαλέσει η εντολή για μεταφορά τους στον δεύτερο όροφο της πτέρυγας, καθώς στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η μεταφορά τους προγραμματίζεται για το ερχόμενο Σάββατο, όπως υποστηρίζουν οι κρατούμενες.

Σε έγγραφη καταγγελία τους, η Επιτροπή Αγώνα Γυναικείων Φυλακών αναφέρει ότι «η πτέρυγα των χρυσαυγιτών αρχικά προοριζόταν για τις γυναίκες κρατούμενες, τώρα όμως θέλουν να μας στριμώξουν σαν τα ποντίκια στον έναν όροφο προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμιά τους οι χρυσαυγίτες. Δηλαδή σε δύο ορόφους ίδιας χωρητικότητας θέλουν στον έναν να βάλουν εκατό γυναίκες κρατούμενες, τη μια πάνω στην άλλη, ενώ στον άλλον όροφο να μείνουν οι έξι χρυσαυγίτες βουλευτές».

Προσθέτουν επίσης, ότι «το προαύλιο θα παραμένει στα χέρια των χρυσαυγιτών, ενώ εμείς θα πρέπει να προαυλιζόμαστε στο παλιό προαύλιο, περνώντας μέσα από τα μαγειρεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους».

Οι κρατούμενες λένε επίσης, ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής απαιτούν να τους σερβίρουν το φαγητό μόνο Ελληνίδες κρατούμενες και όχι αλλοδαπές, ενώ κάνουν λόγο για «ρατσιστική και χυδαία συμπεριφορά» από την πλευρά των χρυσαυγιτών σε βάρος των γυναικών κρατουμένων.

Οι κρατούμενες προειδοποιούν ότι, ως πρώτη μορφή διαμαρτυρίας, θα προχωρήσουν σε στάσεις και αποχή από το συσσίτιο.


Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Αναστάτωση στην Ειδική Εκπαίδευση

Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 25ης Αυγούστου 2014 προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την εγκύκλιο 131370/41 για τις προσλήψεις αναπληρωτών ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση (ειδική αγωγή).

25.08.2014
Αρ. Πρωτ.: 2930

Αναστάτωση στην Ειδική Εκπαίδευση

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την ένταξη στους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών ΕΑΕ σχολικού έτους 2014-2015, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, αφού ετέθη σε εφαρμογή η κατάργηση του Πίνακα Α΄, προοιωνίζοντας άδηλο το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία.

Εκτός της κατάργησης του Πίνακα Α΄ με την παρούσα εγκύκλιο ζητούνται κατά την κατάθεση της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, γνωματεύσεις βάσει του άρθρου 7 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007, περί ικανότητας υποψηφίων για εκπαιδευτικό έργο, από α) παθολόγο ή γενικό ιατρό και β) ψυχίατρο είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών.

Η ανωτέρω απαίτηση από μέρους του Υπουργείου δημιουργεί άσκοπη ταλαιπωρία και υποβάλλει τους ενδιαφερόμενους σε αδικαιολόγητη αναστάτωση. Χρειάζεται νέα εγκύκλιο με την οποία θα ορίζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι αιτούντες θα δύνανται να παραλάβουν και επομένως να καταθέσουν τις ανωτέρω ιατρικές γνωματεύσεις.

Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με την ανωτέρω εγκύκλιο για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση ζητούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ν. 3528/2007 ιατρικές γνωματεύσεις παθολόγου και ψυχιάτρου μόνο από τους εκπαιδευτικούς που είναι άτομα με αναπηρία και προσλαμβάνονται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ανάλογα πιστοποιητικά δεν ζητούνται από καμία άλλη ομάδα που προσλαμβάνεται μέσω κοινωνικών κριτηρίων όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι ούτε από τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό, παρόλο που ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ισχύει για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου. Αναντίρρητα αυτό το γεγονός σηματοδοτεί έντονη διακριτική μεταχείριση των εκπαιδευτικών με αναπηρία σε σχέση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν στην κατάθεση των αιτήσεων τους ανεξαρτήτως του εάν έχουν παραλάβει τα ιατρικά πιστοποιητικά που ζητούνται από την εγκύκλιο.

Η επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί.


Αθήνα: 22/08/2014
Αρ. Πρωτ.: 2916

      ΠΡΟΣ:
      Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αν. Λοβέρδο

      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
      - Υφυπουργό Παιδείας κ. Αλ. Δερμεντζόπουλο
      - Γενική Διεύθυνση Διοίκησης A/μιας και B/μιας Εκπαίδευσης Γεν.
      Διευθύντρια κ. Καρδαμίτση
      - Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ. Κ. Λολίτσα
      - ΟΛΜΕ
      - ΔΟΕ
      - Π.Ε.Σ.Ε.Α.
      - ΠΟΣΕΕΠΕΑ
      - ΣΑΤΕΑ
      - Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

Σχετικά με την εγκύκλιο 131370/41 για τις προσλήψεις αναπληρωτών ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση (ειδική αγωγή)

Κύριε Υπουργέ,

Η εγκύκλιος με αρ. 13170/Δ1/19.8.2014 για την ένταξη στους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών ΕΑΕ σχολικού έτους 2014-2015 έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, αφού ετέθη σε εφαρμογή η κατάργηση του Πίνακα Α΄ προοιωνίζοντας άδηλο το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία.

Εκτός της κατάργησης του Πίνακα Α΄ με την παρούσα εγκύκλιο ζητούνται κατά την κατάθεση της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, γνωματεύσεις βάσει του άρθρου 7 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007, περί ικανότητας υποψηφίων για εκπαιδευτικό έργο, από α) παθολόγο ή γενικό ιατρό και β) ψυχίατρο είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών.

Δύο σοβαρά προβλήματα ανακύπτουν βάσει της ανωτέρω οδηγίας.

Πρώτον, η αδυναμία των αιτούντων να παραλάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις προαναφερθείσες ιατρικές γνωματεύσεις και να τις καταθέσουν στον ίδιο χρόνο με την κατάθεση των αιτήσεων τους, αφού στην παρούσα χρονική περίοδο τα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω των καλοκαιρινών αδειών και επίσης η πλειονότητα των ιδιωτών ιατρών δεν λειτουργούν τα ιατρεία τους λόγω θέρους.

Η ανωτέρω απαίτηση από μέρους του Υπουργείου δημιουργεί άσκοπη ταλαιπωρία και υποβάλλει τους ενδιαφερόμενους σε αδικαιολόγητη αναστάτωση. Για την εξομάλυνση της ανωτέρω κατάστασης και για να προβλεφθούν δυσάρεστα γεγονότα ζητούμε να εκδώσετε διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία θα ορίζετε ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι αιτούντες θα δύνανται να παραλάβουν και επομένως να καταθέσουν τις ανωτέρω ιατρικές γνωματεύσεις.

Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με την ανωτέρω εγκύκλιο για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση ζητούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ν. 3528/2007 ιατρικές γνωματεύσεις παθολόγου και ψυχιάτρου μόνο από τους εκπαιδευτικούς που είναι άτομα με αναπηρία και προσλαμβάνονται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ανάλογα πιστοποιητικά δεν ζητούνται από καμία άλλη ομάδα που προσλαμβάνεται μέσω κοινωνικών κριτηρίων όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι ούτε από τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό, παρόλο που ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ισχύει για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου. Αναντίρρητα αυτό το γεγονός σηματοδοτεί έντονη διακριτική μεταχείριση των εκπαιδευτικών με αναπηρία σε σχέση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Αναμένουμε από μέρους του Υπουργείου να δοθούν σαφείς εξηγήσεις σχετικά με το ανωτέρω θέμα, το οποίο δείχνει ότι το Υπουργείο Παιδείας οδηγείται σε παρελθούσες εποχές ακυρώνοντας τα όποια βήματα προόδου έχουν γίνει έως σήμερα για τα θέματα της αναπηρίας.

Κύριε Υπουργέ,

Αναμένουμε άμεσα την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας για την άμεση διευθέτηση των ανωτέρω θεμάτων και την άρση αυτής της διακριτικής μεταχείρισης που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία, όπως αναφέρουμε στο παρόν έγγραφό μας.

Περαιτέρω η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν στην κατάθεση των αιτήσεων τους ανεξαρτήτως του εάν έχουν παραλάβει τα ιατρικά πιστοποιητικά που ζητούνται από την εγκύκλιο. Την ευθύνη για την ομαλή και δίκαιη εφαρμογή του συστήματος προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση την έχει το ίδιο το Υπουργείο, γι΄ αυτό και αναμένουμε συγκεκριμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ


Πηγή: http://www.esamea.gr/


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ: "ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΗΤΑΝ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΧΙ Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΟΥ"



Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, Αντιδήμαρχος Ιλίου και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, δικηγόρος στο επάγγελμα και Τακτικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή οργάνωση VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη το Νοέμβριο του 2013 σε μέλη του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PEDIA: Participation Equality for the Development of inclusion Ability του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης  του Υπουργείου Παιδείας:


Μόλις στα 23 σου χρόνια έγινες αντιδήμαρχος στον Δήμο Ιλίου. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα κοινά; Είχες βιώσει προηγουμένως την εκλογική διαδικασία;
«Από 18 ετών έζησα για πρώτη φορά εκλογές στη ζωή μου ως υποψήφιος, διεκδικώντας μια θέση τότε, το 2008, στην Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, πράγμα το οποίο και πέτυχα. Από πιο μικρός με θυμάμαι να παρακολουθώ και να στηρίζω εκλογικές διαδικασίες στο αναπηρικό κίνημα, γι’ αυτό και δε μου ήταν τόσο άγνωστη και η διαδικασία στο Δήμο Ιλίου. Με φόβισε όμως, ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα».


Ποια ήταν η αντίδραση του οικογενειακού σου και φιλικού σου κύκλου όταν τους ανακοίνωσες ότι θα κατέβεις στις εκλογές και θα δηλώσεις υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος;
«Η οικογένεια μου, μου δήλωσε εξ αρχής ότι ήταν, είναι και θα είναι δίπλα μου σε κάθε τι που θέλω να κάνω. Όμως οι γονείς μου το φοβήθηκαν το τόλμημα μου. Συζητήσαμε πολύ πάνω στο ότι είναι νωρίς για μένα στα 22 μου να θέσω υποψηφιότητα σ’ έναν μεγάλο Δήμο και επίσης επέμεναν να κοιτάξω τις σπουδές μου και τη δουλειά μου. Οι φίλοι μου θυμάμαι φοβούνταν μήπως η ενασχόληση μου με τα κοινά αλλοιώσει τον χαρακτήρα μου. Όλες οι ενστάσεις αυτές βέβαια είχαν βάση τους την αγάπη προς εμένα και το αληθινό τους ενδιαφέρον. Τελικά τις ανησυχίες τους τις έδιωξε το καλό αποτέλεσμα στις εκλογές του 2010 στο Ίλιον και το έργο που καθημερινά θέλω να επιτελώ στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου».


Λαμβάνεις από τους συμπολίτες σου την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που ανέμενες απέναντι στο έργο σου; Θεωρείς ότι έχεις συναντήσει διστακτικότητα από μερικούς λόγω της αναπηρίας σου;
«Από την υποψηφιότητα μου κιόλας, πόσο μάλλον όταν ο Δήμαρχος του Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος μου εμπιστεύτηκε μια θέση υψηλής ευθύνης, αντιμετώπιζα από πολλούς συμπολίτες μου το ερωτηματικό «μα μπορεί ένας ανάπηρος να τα καταφέρει»; Και «ως που μπορεί να φτάσει και να τα καταφέρνει»; Ερωτηματικά είτε από θαυμασμό, είτε από δυσπιστία, είτε από προκατάληψη. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι βαρύ το φορτίο καθημερινά με τη στάση σου και το έργο σου να πρέπει να αποδεικνύεις το αυτονόητο δίνοντας έμπρακτες απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτηματικά».


Ο χώρος της πολιτικής είναι πολύ δύσκολος και με πολλές τρικλοποδιές. Ποια ήταν η δική σου εμπειρία? Πως είναι η σχέση σου με την παράταξη στην οποία συμμετέχεις;

«Κάθε ομάδα είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Έτσι και η παράταξη στην οποία συμμετέχω, με τις διακυμάνσεις των ανθρώπινων σχέσεων να κινούνται πάντα στα όρια του φυσιολογικού. Ξεχωρίζει βέβαια η πατρική αντιμετώπιση και οι πολύτιμες συμβουλές και εμπειρίες που αποκτώ από τον Δήμαρχο Ιλίου και επικεφαλής της παράταξης μας, τον κ. Νίκο Ζενέτο.
Τώρα ως γνωστόν η πολιτική έχει πολλά πισώπλατα χτυπήματα και πάντα οι λύπες που σου δίνει είναι περισσότερες από τις χαρές. Αλλά οι χαρές σε ανατροφοδοτούν και πιστεύω πως αξίζει τον κόπο όταν αυτό μεταφράζεται σε έμπρακτη βοήθεια προς τους συνανθρώπους σου, σε βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Εάν δε χάσεις την καθημερινή, απευθείας επαφή σου με τον κόσμο και δεν εξαρτάσαι από «συστήματα», όλα τα παρασκηνιακά εμπόδια της πολιτικής αντιμετωπίζονται».


Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα προτερήματα που ένα άτομο με αναπηρία αντιμετωπίζει στον χώρο της πολιτικής?
«Σχεδόν τίποτα δεν είναι προσβάσιμο, από τα κτίρια μέχρι την αλληλογραφία. Πρέπει να ξεφύγουμε από την αποσπασματικότητα στα έργα βελτίωσης των υποδομών, αλλά και να εκσυγχρονιστούμε τεχνολογικά σαν χώρα.
Το θετικό για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι ότι προερχόμενος από τη γέννηση μου από το αναπηρικό κίνημα, ξέρω πολύ καλά, έχω βιώσει, τις διαδικασίες για να φτάνουν στους αληθινούς δικαιούχους οι κοινωνικές παροχές, ξέρω τα αιτήματα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τη σημασία που έχει για τη ζωή των πολιτών η Διαφάνεια και η Αξιοκρατία, οπότε θεωρώ πως μπορώ να ασκήσω πιο αποτελεσματικά διοίκηση».


Πως φαντάζεσαι το μέλλον σου; Ήδη σε μικρή ηλικία έχεις κατακτήσει μία θέση μεγάλης ευθύνης. Θα συνεχίσεις στον χώρο της πολιτικής; Θα σε ενδιέφερε μία θέση στο ελληνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;
«Θέλω να συνεχίσω να ασκώ τη δικηγορία και να πάει καλά το νέο, δικό μου δικηγορικό γραφείο! Η ενασχόληση με τα κοινά είναι θεωρώ ένα μικρόβιο από το οποίο δε μπορείς να απαλλαγείς. Αδιαμφισβήτητα μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι μια εμπειρία ζωής»!


Οι αποφάσεις για την κοινωνική πολιτική και ειδικά για τις πολιτικές για τα ΑμΕΑ σε ποιο βαθμό διοίκησης (τοπική, εθνική και ευρωπαϊκή) θεωρείς λαμβάνονται πιο ορθά  ώστε να εφαρμοστούν αποτελεσματικά?

«Η Ελληνική Κεντρική Πολιτική Διοίκηση δυστυχώς αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει αποκοπεί από την κοινωνία, ενώ από πιο παλιά τα ΑμεΑ ξεχνιούνταν συστηματικά σε κάθε πολιτικό σχεδιασμό και συνήθως προεκλογικά είχαμε διάφορα πολιτικά μπαλώματα για να κρατηθούν τα κοινωνικά προσχήματα.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η παιδεία, η κατάρτιση, η τεχνογνωσία και ως ένα βαθμό η διάθεση και η ευαισθησία, βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη σωστών αποφάσεων, ευεργετικών για τα ΑμεΑ και την κοινωνία. Όμως συνήθως μια σωστή ευρωπαϊκή απόφαση μέχρι να έχει πρακτικό αντίκτυπο σε κάθε γειτονιά κάθε ευρωπαϊκής χώρας και ώσπου να απολαμβάνει τα οφέλη της πρακτικά ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης θέλει πολύ δουλειά, πολύ κόπο, πολύ δρόμο και στην Ελλάδα πολύ χρόνο. Γι’αυτό και στην Ελλάδα πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες, όχι μόνο οι ανάπηροι, δεν έχουμε αντιληφθεί σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής κάποια ιδιαίτερη παρουσία των ευρωπαϊκών αποφάσεων στη ζωή μας.
Το κλειδί είναι να απαγκιστρωθεί νομοθετικά η Τοπική αυτοδιοίκηση από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να δοθούν οι ανάλογοι πόροι στους δήμους και στις περιφέρειες και η κοινωνική πολιτική να αποκτά ουσιαστικά σάρκα και οστά υλοποιούμενη μέσα από τους ΟΤΑ. Έτσι θα είναι πιο εύκολο ο καθένας μας να ζει έμπρακτες αλλαγές πιο σύντομα στον τόπο που κατοικεί και σίγουρα οι τοπικοί άρχοντες είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν στον κόσμο για όσα κάνουν και για όσα δεν κάνουν».


Κατά την άποψή σου πως θα μπορούσαμε πιο αποτελεσματικά να ενθαρρύνουμε τα άτομα με αναπηρίες ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στους δημοκρατικούς θεσμούς ασκώντας το δικαίωμα και του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι?
«Η ενθάρρυνση σημαίνει κίνητρα, κινητοποίηση και θέληση. Θα πρέπει σε κάθε επίπεδο της συλλογικής μας ζωής όλοι να προσπαθούμε να εντοπίζουμε τα ΑμεΑ που έχουν θέληση και να τους κινητοποιούμε να ενσωματωθούν ως ενεργοί πολίτες σε κάθε ομάδα και να παίξουν ένα ρόλο. Παράλληλα όμως, επειδή τέτοιες σχέσεις είναι πάντοτε αμφίδρομες, και εμείς με κάποια αναπηρία θα πρέπει να γίνουμε πιο διεκδικητικοί και να κυνηγάμε τη συμμετοχή μας στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων σε θέματα που αφορούν τη δική μας ζωή και τα ενδιαφέροντα μας. Και τα ίδια τα ΑμεΑ θα πρέπει να παλέψουν, να διεκδικήσουν και να συνδιαμορφώσουν το μέλλον που τους ανήκει».


Το 2013 είχε οριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκό έτος ενεργού πολίτη. Πως θα μπορούσαν οι νέοι με αναπηρίες να ενεργοποιηθούν στην κοινότητά τους και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό ως ενεργοί πολίτες?

«Κάθε νέος με αναπηρία μπορεί σίγουρα, εύκολα και από μόνος του να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά στην προσπάθεια του να ενταχθεί στις συλλογικές κοινωνικές δράσεις και δραστηριότητες. Να τα εκθέσει με απλά λόγια στην οικογένεια του, στους φίλους του, στη γειτονιά του, στους συναδέλφους συμμαθητές ή συμφοιτητές του, σε οποιαδήποτε μικρή ομάδα συμμετέχει, να γράψει ένα άρθρο γι’αυτά στον τοπικό τύπο ή να το στείλει μέσω mail σε ηλεκτρονικά μέσα ή πιο απλά στις επαφές του. Αυτομάτως έχει ενεργοποιηθεί ο ίδιος και έχει διαδώσει χρήσιμες πληροφορίες στους συμπολίτες του, αναδεικνύοντας παράλληλα πολλές πτυχές της ζωής των ΑμεΑ, άγνωστες στον πολύ κόσμο. Η ενεργοποίηση αυτή σημαίνει ταυτόχρονα και κινητοποίηση του κοινωνικού περίγυρου και σίγουρα είναι μια απλή και συνάμα επιτυχής ενέργεια για να γίνει η αρχή.
Πάντα όμως να έχουμε υπόψη μας ότι ναι, να μιλάμε για την αναπηρία, αλλά όχι μόνο γι’αυτή. Πέρα απ’αυτή καθένας μας έχει τα ενδιαφέροντα του, τους προβληματισμού του, τις ανησυχίες του, τα όνειρα του, τα χόμπι του, που μπορούν να αποτελέσουν κοινούς παρονομαστές για μια ουσιαστική γνωριμία με τους συνανθρώπους του».


Τι θα συμβούλευες τους νέους με αναπηρίες που βιώνουν σήμερα σε μία Ελλάδα με πολυδιάστατα πολιτικοοικονομικά προβλήματα?
«Η συμβουλή μου δε διαφέρει ανάλογα με το αν ένας νέος έχει αναπηρία ή όχι. Κάθε νέο, κάθε συνομήλικο μου, τον παρακαλώ τώρα, εν μέσω κρίσης, να μην αφήσει την Ελλάδα μας, να μην παραιτηθεί από το καλύτερο αύριο που του ανήκει και του αξίζει, αλλά να συνεχίσει να το ονειρεύεται, να βρει τη δύναμη να το διεκδικήσει, να το πλάσει, να το πετύχει»!



Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988, μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα και τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Ήλιος" (ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη). Στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου διακρίθηκε ως παραστάτης, ενώ ήταν σημαιοφόρος και τις δύο φορές το σχολικό έτος 2005-2006 ως μαθητής του 6ου Ενιαίου Λυκείου Ιλίου, απ' όπου πήρε και το Απολυτήριο του με βαθμό "Άριστα 20". Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,45.
Τα έτη 2008-2010 και εκ νέου από το 2012, διατελεί Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δικηγόρος πλέον σήμερα, είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας  του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, μετρά πάνω από 500 δημοσιεύσεις σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό αρθρογραφώντας κατά καιρούς για διάφορα πολιτικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα μέσα και από το προσωπικό του blog ( http://meallamatia.blogspot.com ), ενώ είναι και ένας από τους συγγραφείς του πρώτου Ομαδικού Διαδικτυακού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα με τον τίτλο "Δώδεκα".
Παράλληλα, τελειώνει τη φοίτηση του στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από τις 7 Νοεμβρίου 2010 έχει εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ιλίου με τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Ζενέτο. Με απόφαση Δημάρχου από τον Ιανουάριο του 2011 έχει οριστεί Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δήμο Ιλίου. Σε ηλικία 26 ετών, είναι ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και σήμερα ο μόνος με αναπηρία σ’ αυτή τη θέση πανελλαδικά.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 επανεξελέγει Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον και μάλιστα πρώτος σε ψήφους σε όλη την πόλη.

Από τον Ιανουάριο του 2013 είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Διοικητικό Στέλεχος στο Διαδικτυακό Ραδιόφωνο www.thisisradio.gr


Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: ΙΠΠΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΟΠΛΙΑ...



«Ιππότης» για τα παιδιά αλλά χωρίς... πανοπλία

Εισαγγελία Ανηλίκων της Αθήνας, εν έτει 2014: Δύο μόνο εισαγγελείς ανηλίκων με δύο εσωτερικές και τέσσερις εξωτερικές γραμματείς, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μόνο δύο κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων για όλη την περιφέρεια, καλούνται να τα βγάλουν πέρα με δεκάδες δύσκολα περιστατικά. Τα προβλήματα για τον εισαγγελέα γίνονται σχεδόν ανυπέρβλητα, όταν προσπαθεί να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η λύση που προτείνουν οι εισαγγελείς Ανηλίκων για την εν μέρει αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η προώθηση και ανάπτυξη του θεσμού των ανάδοχων οικογενειών. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για «μια λύση ανέξοδη για την πολιτεία, η οποία θα κάλυπτε τους ανήλικους ικανοποιητικότερα τόσο υλικά όσο και ψυχολογικά».

Της Καίτης Καλογήρου.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Με την κοινωνική πρόνοια διαλυμένη οι εισαγγελικές παραγγελίες, που αφορούν κυρίως καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών, καθυστερούν δραματικά να εκτελεστούν, με τις ανήλικες ψυχές να περιμένουν αβοήθητες την παρέμβαση της Πολιτείας.

Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν στη μεγαλύτερη εισαγγελία ανηλίκων της χώρας μας, την ίδια ώρα που στην αντίστοιχη Εισαγγελία Ανηλίκων Παρισίων υπηρετούν 10 εισαγγελείς, το έργο των οποίων συνδράμουν 36 γραμματείς και δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι και επιμελητές ανηλίκων.

Το έργο της Εισαγγελίας Ανηλίκων.

Η Εισαγγελία των Ανηλίκων είναι ο βασικός εγγυητής των δικαιωμάτων του παιδιού. Διαδραματίζει έναν σημαντικό προληπτικό και εγγυητικό ρόλο στον κοινωνικό τομέα, καθώς έχει τον ρόλο του συντονιστή της εφαρμογής της προνοιακής πολιτειακής μέριμνας για τον ανήλικο.

Ποιες είναι, όμως, οι περιπτώσεις εκείνες – οι κοινωνικοί φάκελοι όπως αποκαλούνται οι υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους – με τις οποίες ασχολείται η Εισαγγελία Ανηλίκων:

# Είναι κατ’ αρχάς τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, τα οποία ο εισαγγελέας Ανηλίκων οφείλει να τα συμφιλιώσει με το σύστημα, δίνοντας τους παραδείγματα τέτοια που θα τα αποτρέψουν από νέα ατοπήματα.

# Είναι παιδιά τα οποία όλο και περισσότερο διαπράττουν «εγκλήματα» που έχουν να κάνουν με την κρίση, όπως π.χ. καταστροφές σε καταλήψεις σχολείων και σε διαδηλώσεις, κλοπές, ληστείες.

# Είναι παιδιά χωρίς την κατάλληλη γονεϊκή φροντίδα που πέφτουν στα δίχτυα κυκλωμάτων που τα «εκπαιδεύουν» στο έγκλημα κι όταν συλληφθούν τα φυγαδεύουν σε άλλες χώρες, είναι ακόμα παιδιά που πέφτουν θύματα εμπορίας ή παιδιά θύματα διαδικτυακών εγκληματιών που τα εξωθούν ακόμα και σε αυτοκτονία.

# Είναι παιδιά ορφανά που παραμένουν στα ιδρύματα, γιατί σύστημα δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε καν τον κατάλογο των ανάδοχων γονιών.

# Παιδιά κακοποιημένα, παιδιά εγκαταλειμμένα.

# Παιδιά που στοιβάζονται σε νοσοκομεία γιατί τα Ιδρύματα έχουν «φρακάρει» και δεν είναι πια σε θέση να τα φιλοξενήσουν.

Η ανυπαρξία του κράτους.

Τεράστια έλλειψη όμως και σε κοινωνικούς λειτουργούς υπάρχει αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (με τους ΟΤΑ να αδυνατούν να συνδράμουν στη διενέργεια κοινωνικών ερευνών). Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Οι εισαγγελικές παραγγελίες, που αφορούν κυρίως καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών, καθυστερούν πολύ, ενώ τραγική είναι και η έλλειψη σε ξενώνες φιλοξενίας, κυρίως εφήβων, αφού τα περισσότερα ιδρύματα δεν δέχονται ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα αυτά τα παιδιά δεν φιλοξενούνται ούτε σε νοσοκομεία, με αποτέλεσμα ανήλικοι που ζητούν προστασία και στέγη να «φιλοξενούνται» τελικά για κάποιο διάστημα σε χώρο της Ασφάλειας Ανηλίκων υπό απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

Τα προβλήματα για τον εισαγγελέα γίνονται σχεδόν ανυπέρβλητα, όταν προσπαθεί να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η λύση που προτείνουν οι εισαγγελείς Ανηλίκων για την εν μέρει αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η προώθηση και ανάπτυξη του θεσμού των ανάδοχων οικογενειών. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για «μια λύση ανέξοδη για την πολιτεία, η οποία θα κάλυπτε τους ανήλικους ικανοποιητικότερα τόσο υλικά όσο και ψυχολογικά».

Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης.

Κλοπές, καταστροφές, ναρκωτικά κάθε λογής είναι τα αδικήματα που έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και αποδίδονται στην οικονομική κρίση.

Τα ναρκωτικά δε και κυρίως η χρήση χασίς σε συνδυασμό με άλλα, πολλές φορές θανατηφόρα, ναρκωτικά σε κρυσταλλική μορφή φαίνεται πως έχουν πάρει μορφή επιδημίας.

Αν ένα τέτοιο περιστατικό φτάσει στην Εισαγγελία Ανηλίκων, το πρώτο που κάνουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς είναι να δώσουν παραγγελία για ψυχιατρική παρακολούθηση του παιδιού, ενώ γίνεται θεραπευτική προσπάθεια για όλη την οικογένεια, όπως γίνεται και για τις περιπτώσεις παιδιών που επιχειρείται μέσω ίντερνετ να ωθηθούν σε… αυτοκτονία.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτα προσεγγίζεται η προσωπικότητα του παιδιού, το οικογενειακό περιβάλλον, και τελευταίο το διαπραχθέν «έγκλημα».

Ανησυχητική είναι και η αύξηση του αριθμού των ανηλίκων που αναγκάζονται στις μέρες μας ακόμα και να εγκαταλείψουν ακόμα και την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο προς αναζήτηση εργασίας. Οι διευθυντές των σχολείων καταγγέλλουν τα περιστατικά στην Εισαγγελία Ανηλίκων, αλλά όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά με άνεργους γονείς.

Συγκλονιστικά είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν στο εμπόριο βρεφών καθώς και στη δράση κυκλωμάτων που ωθούν ανήλικα, κυρίως κορίτσια, σε κλοπές. Στην πρώτη περίπτωση, τα κυκλώματα είναι πολλά και υπάρχει διασύνδεση ατόμων, κυρίως από τη Βουλγαρία, με Ρομά εδώ στην Ελλάδα. Η δεύτερη περίπτωση αφορά κυκλώματα που φέρνουν στην Ελλάδα ανήλικα κορίτσια τα οποία έχουν «εκπαιδεύσει» στις κλοπές και τα οποία εάν συλληφθούν μια-δυο φορές, οπότε και η κατηγορία σε βάρος του γίνεται από πλημμέλημα κακούργημα και τους ορίζονται περιοριστικοί όροι, οι επιτήδειοι φροντίζουν να τα… εξαφανίσουν .Τα στέλνουν σε άλλες χώρες, για να συνεχίσουν εκεί τη δράση τους.


Πηγή: Εφημερίδα «Η Άποψη»


ΔΕΗ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ



ΔΕΗ: Αλλαγές στους λογαριασμούς των ευπαθών ομάδων

Τροποποιήσεις στο έντυπο λογαριασμού της ΔΕΗ για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Αλλάζει το έντυπο λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ και ενσωματώνεται, σε εμφανές σημείο, ο πενταψήφιος αριθμός εξυπηρέτησης, με στόχο την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία, μετά από παρέμβαση της υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα απεβίωσε τετραπληγική που της είχαν κόψει το ρεύμα στα Χανιά, θέμα για το οποίο κατηγορήθηκε η ΔΕΗ, για να ακολουθήσει το ιατροδικαστικό πόρισμα, που απέδιδε το θάνατο σε λόγους ανεξάρτητους από το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος.

Απαντώντας στην κ. Παπακώστα, με επιστολή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, η εταιρεία ανταποκρινόμενη στην επιστολή της Υφυπουργού για προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και ιδίως των μηχανικώς υποστηριζόμενων, υιοθετεί την πρότασή της και επεξεργάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία, στο πλαίσιο του οποίου θα ενσωματωθεί σε εμφανές σημείο του λογαριασμού ρεύματος, ο πενταψήφιος αριθμός εξυπηρέτησης, με στόχο την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί αξιόπιστο μητρώο ευάλωτων καταναλωτών στη ΔΕΗ αλλά το πιο κρίσιμο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, είναι ότι προστατεύεται το υπέρτερο αγαθό, δηλαδή η ζωή και η υγεία τους.



Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ - ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΑΣΤΕΓΟΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ



Ο γιατρός του δρόμου - Τα βράδια ντύνεται άστεγος και βοηθάει όσους έχουν ανάγκη εδώ και 20 χρόνια!!!

Ονομάζεται Jim Withers και έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη θεραπεία των αστέγων της πόλης. Οι κάτοικοι του Πίτσμπουργκ τον αποκαλούν «γιατρό του δρόμου» γιατί τη νύχτα κυκλοφορεί σαν άστεγος παρέχοντας ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.



Η ασυνήθιστη αυτή πρακτική ξεκίνησε το 1992 σε συνεργασία με τον Mike Sallows, έναν πρώην άστεγο άντρα. Οι δυο τους κυκλοφορούσαν τη νύχτα με σακίδια ιατρικής. Ο Withers μάλιστα εκτιμά πως έχει βοηθήσει πάνω από 1.200 άστεγους ανθρώπους το χρόνο.

Σήμερα, η πρωτοβουλία του έχει εξελιχθεί σε ένα εθνικό δίκτυο προσφοράς, αφού φοιτητές ιατρικής και εθελοντές βγαίνουν στους δρόμους τέσσερις νύχτες την εβδομάδα βοηθώντας αστέγους. Η νυχτερινή υπηρεσία αποτελεί πλέον ένα μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα ιατρικής δρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Αυτό που κινητοποίησε τον Withers ήταν οι αναρίθμητοι άνθρωποι που κοιμούνταν κάτω από γέφυρες και σε κάμπινγκ. Όταν άρχισε να τους εξετάζει διαπίστωσε πως αυτοί οι άνθρωποι είχαν άσχημες πληγές, έλκη που δεν περνούσαν, καρκίνους και ασθένειες τις οποίες δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ.

Όταν πρωτοξεκίνησε ήταν ειδικευόμενος σε νοσοκομείο και οι συνάδελφοί του είδαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία του κινδυνεύοντας ο ίδιος να χάσει τη θέση του στην ιατρική κοινότητα.



Όπως ανέφερε ο ίδιος: «πολλοί άνθρωποι ήταν αρνητικοί αλλά πρόκειται για μια δράση που πραγματικά έχει πολλά να σου μάθει και είναι και ένας τρόπος να αναθεωρήσεις τον τρόπο με τον οποίο το επάγγελμά σου συνδέεται με τους ανθρώπους που σε έχουν πραγματική ανάγκη». Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς όλο και περισσότεροι φοιτητές ιατρικής ζητούν να μπουν στην ομάδα του.

Πηγή: Newsitamea.gr

ΚΑΙΑΔΑΣ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!



Ο μύθος του Καιάδα. Οι Σπαρτιάτες δεν πέταγαν στη χαράδρα τα ασθενικά τους παιδιά, αλλά προδότες, επίορκους, εγκληματίες και αιχμαλώτους…

Σύμφωνα με τον μύθο οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν τα ασθενικά τους παιδιά στον Καιάδα.

Αυτό όμως που επιβεβαιώνεται από την έρευνα, είναι ότι στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες δεν έριχναν τα προβληματικά παιδιά. Εκεί εκτελούσαν τους καταδικασμένους σε θάνατο, τους επίορκους, τους προδότες, τους εγκληματίες και τους αιχμάλωτους πολέμου. Στον Καιάδα κατέληξε ο ήρωας του Β΄ Πελοποννησιακού πολέμου Αριστομένης ο Ανδανιεύς, μαζί με 50 αιχμάλωτους Μεσσηνίους, αλλά εκεί επρόκειτο να πετάξουν και τον βασιλιά Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως προδότης.

Ο Καιάδας, το σπηλαιοβάραθρο του «τρόμου», βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρύπη, 10 χλμ. από τη Σπάρτη, δίπλα στο δημόσιο δρόμο Σπάρτης – Καλαμάτας. Η ύπαρξη βαράθρου με ανθρώπινα οστά στην Τρύπη ήταν για πολλά χρόνια γνωστή, αλλά η πρώτη επίσημη επιτόπια έρευνα έγινε το 1983. Τα περισσότερα οστά ήταν όντως ανθρώπινα. Οστά βρέθηκαν και σε φυσικές σχισμές και σε εσοχές ψηλότερα από το σημερινό δάπεδο.

Άρα καταρρίπτεται ο μύθος για νεογέννητα που δήθεν πετούσαν εκεί λόγω αναπηρίας. Άλλωστε πολλοί διακεκριμμένοι Σπαρτιάτες δεν ήταν αρτιμελείς όπως ο ποιητής Τυρταίος που ήταν τυφλός κι ο βασιλιάς Αγησίλαος που ήταν χωλός.

Προφανώς, το σπηλαιοβάραθρο χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες κυρίως στη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων για την καταδίκη σε θάνατο των εχθρών της Σπάρτης ή των προδοτών. Στον Καιάδα μάλιστα είχε αποφασιστεί να πεταχτεί και το πτώμα του καταδικασμένου σε θάνατο, προδότη βασιλιά της Σπάρτης, Παυσανία, κάτι που τελικά δεν έγινε. Μαζί με τα οστά στον Καιάδα βρέθηκαν και  αιχμές από βέλη και δόρατα. Ένα θραύσμα κρανίου είχε καρφωμένη πάνω του την αιχμή βέλους. Βρέθηκαν επίσης, λύχνοι και σιδερένιοι χαλκάδες-δεσμά. Άρα επιβεβαιώνεται και η θεωρία ότι εκτελούσαν εκεί φυλακισμένους ή αιχμαλώτους. Ο κατακρημνισμός ήταν ένας ατιμωτικός θάνατος, γιατί αφορούσε εγκληματίες και επειδή το σώμα έμενε άταφο άρα η ψυχή του εγκληματία δεν θα έβρισκε ποτέ γαλήνη. Ήταν η αιώνια τιμωρία.

Η αρχή του μύθου

Ο μύθος με τα ασθενικά παιδιά ξεκίνησε από τον Πλάτωνα, ο οποίος στην «Πολιτεία» έκανε λόγω για θανάτωση ασθενικών βρεφών σε βάραθρο.

Βέβαια ο Πλάτωνας αναφερόταν στην κλασική Αθήνα και όχι στη Σπάρτη. Ίσως ο μύθος λοιπόν να ταυτίστηκε με μια αναφορά του Πλουτάρχου στον βίο του Λυκούργου για τους «Αποθέτες». Σύμφωνα μ” αυτή οι Σπαρτιάτες οδηγούσαν τα νεογέννητα σε μια επιτροπή γερόντων.

Αν το πόρισμα της επιτροπής ήταν αρνητικό σήμαινε ότι το παιδί δεν θα ήταν ικανός πολίτης για τη Σπάρτη. Τότε το οδηγούσαν στους «Αποθέτες», ένα βάραθρο κάπου στον Ταΰγετο, έτσι ώστε το ασθενές βρέφος να πεθάνει μεν, αλλά ο θάνατός του να μη βαρύνει την πολιτεία. Η έρευνα υποστηρίζει ότι σ΄ αυτή την περίπτωση υπήρχαν εξακριβωμένες βαριές δυσμορφίες και όχι ελαφρές αναπηρίες. Προφανώς αυτό ίσχυε και για τα παιδιά εκτός γάμου.

Οι εκτελέσεις των αιχμαλώτων

Ο Ηρόδοτος κάνει λόγο για εκτελέσεις αιχμαλώτων που γίνονταν πάντα νύχτα αλλά στη φυλακή. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Καιάδα. Ίσως εκεί να ρίχνονταν τα σώματα μετά την εκτέλεση. Υπάρχουν ελάχιστες μαρτυρίες για ανθρωποκτονίες στη Σπάρτη και ακόμη λιγότερες για τις ποινές που επιβάλλονταν. Γενικότερα, στην αρχαιότητα οι αναφορές είναι περιορισμένες.

Η μυθολογία με τον Καιάδα φαίνεται να ξεκίνησε το 1904 μετά από έρευνα στο σπηλαιοβάραθρο. Τα οστά που βρέθηκαν θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε μικρά παιδιά και γι αυτό οι αρχαιολόγοι της εποχής κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν στον γκρεμό τα ανάπηρα παιδιά.

Το 1956 που η επιστήμη είχε προχωρήσει ξεκίνησε επιστημονική έρευνα με τη μέθοδο του άνθρακα 14, που απέδειξε ότι τα ευρήματα των οστών ανήκαν κυρίως σε ενήλικους και έφεραν κατάγματα. Κατά τη δεκαετία του 1980, αλλά και το 2003, αρχαιολογικές και σπηλαιολογικές αποστολές έβαλαν στόχο να επιβεβαιώσουν τη θεωρία καταρρίπτοντας το μύθο περί ασθενικών βρεφών. Οι επιστήμονες κατέβηκαν στον Καιάδα τουλάχιστον μέχρι κάποιο σημείο.

Το κατά πόσο έφτασαν στον «πάτο» του πηγαδιού αυτό δεν το ξέρουμε. Άλλωστε μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια είναι πιθανό η γεωλογική δομή του Καιάδα να έχει αλλάξει. Σημασία έχει ότι η έρευνα απέδειξε πως η πολυθρύλητη σπαρτιάτικη σκληρότητα, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, ήταν μια λανθασμένη εκτίμηση και η διαιώνιση αυτού του ισχυρισμού, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και όχι της ιστορικής αλήθειας.


ΠΗΓΗ: www.diaforetiko.gr