meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ BOCCIA ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2016 ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ "ΤΥΡΤΑΙΟΣ"

Μετάλλια και βραβείαΟι αθλητές του Boccia

Ημερίδα για το Παραολυμπιακό άθλημα των ατόμων με κινητικά προβλήματα Boccia, στην κατηγορία BC4, διοργάνωσε το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος» το πρωί της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2016, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Γ. Κακούρης» μετά την ευγενική παραχώρηση από το Δήμο Ιλίου και συμμετείχαν επιπλέον του Τυρταίου τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ «ΑΣΑΧ» και «Καστελάνοι».

Το Μπότσια είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων των τριών ατόμων έκαστη. Στις ημέρες μας, το Μπότσια αποτελεί άθλημα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Το άθλημα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική.

Οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο χαράσσονται ειδικές γραμμές που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις δερμάτινες κόκκινες ή μπλε μπάλες τους, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια άσπρη μπάλα-στόχο, που καλείται “jack”. Η σειρά των παικτών καθορίζεται με κλήρωση. Ο αθλητής ή η ομάδα που κερδίζει την κλήρωση έχει το δικαίωμα να διαλέξει αν θα αγωνιστεί με τις κόκκινες ή τις μπλε μπάλες. O πρώτος γύρος ξεκινάει με τον παίκτη που θα παίξει με τις κόκκινες μπάλες, ο οποίος ρίχνει πρώτα την άσπρη και στη συνέχεια μια κόκκινη μπάλα. Η προώθηση της μπάλας μπορεί να γίνει με το χέρι, με το πόδι ή με τη βοήθεια μιας συσκευής, όταν οι παίκτες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κινητικό περιορισμό στα άνω και κάτω άκρα. Στη συνέχεια οι αντίπαλοι ρίχνουν τις μπάλες τους, προσπαθώντας να φτάσουν την μπάλα-στόχο. Στο τέλος κάθε γύρου μετρώνται από το διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να αναδειχθεί ο νικητής.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπία του Δ.Σ. του Τυρταίου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Βαγγέλη Αυγουλά, καθώς και ο Ομοσπονδιακός μας Προπονητής στο άθλημα κ. Τζίμας.

O Προπονητής του Τυρταίου, Ο Αντιπρόεδρος του Τυρταίου Βαγγέλης Αυγουλάς και μέλος του Σωματείου Γεωργία Παναγιωτοπούλου μαζί με αθλητές του ΤυρταίουO Προπονητής του Τυρταίου και ο Ομοσπονδιακός Προπονητής κ. Τζίμας με 3 από τους αθλητές που βραβέυτηκαν

ΤΕΛΙΚΗ Κατάταξη
Βασίλη Νικος  1ος -ΤΥΡΤΑΙΟΣ
Κατσώνης Παναγιωτης 2ος  -ΑΣΑΧ
Γωνιάς Μαρινος  3Ος  ΤΥΡΤΑΙΟΣ
Μόρφη Χρυσή 4Η         ΑΣΑΧ                  
Τσουκάλι  Αρτι  5Ος  ΤΥΡΤΑΙΟΣ
Χοτζα  Ανδρέας  6ος     ΑΣΑΧ
Σαρλης   7ος       ΚΑΣΤΕΛΑΝΟΙ
Φινινής Θεόφιλος 8ος  ΚΑΣΤΕΛΑΝΟΙ

Συμπερασματικά για τον Τυρταίο, Ο Πρωταθλητής μας Νικος Βασιλη , κέρδισε άνετα όλους τους αγώνες κατακτώντας το Χρυσό μετάλλιο.

Ο Μαρινος Γωνιας μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα κέρδισε στον μικρό τελικό τη Χρυσή Μόρφη και κατέλαβε την 3η θέση, παραμένοντας σταθερά σε επαφή με την κορυφή. 

Ο Τσουκάλι Αρτι, σαφώς βελτιωμένος, έμεινε μεν εκτός μεταλλίων φτάνοντας  στην 5η Θέση, δίνοντας όμως πολλές υποσχέσεις για το μέλλον!

Σε μεγάλη εκδήλωση του Τυρταίου πριν λίγες ημέρες,
παρουσιάστηκαν πιο αναλυτικά οι μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες του Σωματείου για το 2015:

Επιτυχίες των αθλητών μας στα Πανελλήνια πρωταθλήματα για το 2015  (Αθλητές που κατέλαβαν από 1-3 θέση)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ 3 ΧΡΥΣΑ σε 50 ελεύθερο , 100 ελεύθερο και 50 πρόσθιο ΚΑΙ 1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ 50 ύπτιο

ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2 χρυσά σε 50 ελεύθερο, 50 ύπτιο,

ΣΤΡΙΜΜΕΝΟΥ ΤΖΕΝΗ 2 χρυσά σε 50 ελεύθερο και 100 ύπτιο

ΚΑΛΙΟΝΤΖΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ 2 χρυσά σε 100 πρόσθιο , 100 ύπτιο, και 2 ασημένια σε 50 ελεύθερο, 100 ελεύθερο

ΜΑΚΡΗΣ ΑΡΗΣ  χρυσό σε 100 ύπτιο, ασημένιο σε 100 πρόσθιο και 100 ελεύθερο, χάλκινο σε 200 ελεύθερο,

ΒΟΥΖΟΥΝΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ χρυσό σε 200 ελεύθερο, χάλκινο σε 100 ελεύθερο

ΦΛΥΤΖΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2 χρυσά σε 400 ελεύθερο και 200 μέτρα μεικτή ατομική και ασημένιο σε 100 πεταλούδα

ΓΕΛΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ χάλκινο μετάλλιο σε 100 ύπτιο,

ΠΑΥΛΑΚΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ασημένιο σε 100 ύπτιο

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ στην ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ με ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΒΟΥΖΟΥΝΕΡΑΚΗ, ΦΛΥΤΖΑΝΗ,ΜΑΚΡΗ Πήρε 2 χρυσά στα 4χ100 ελεύθερο και 4χ100 μεικτή ομαδική με νέο πανελλήνιο ρεκόρ!

BOCCIA 2015

ΟΜΑΔΙΚΑ
ΖΕΥΓΑΡΙΑ BC4 
ΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ –ΜΑΡΙΝΟ ΓΩΝΙΑ   1Η ΘΕΣΗ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
ΑΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΙ –ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΧΑΡΑ    3Η ΘΕΣΗ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

ΖΕΥΓΑΡΙΑ BC3
ΚΟΡΔΑΛΗ ΜΑΡΙΛΕΝΝΑ – ΚΑΝΗΡΑ ΣΩΤΗΡΗ     2Η ΘΕΣΗ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

ΟΜΑΔΙΚΟ BC1/2
ΚΥΠΡΙΩΤΗ ΧΡΗΣΤΟ-ΓΑΛΑΙΟ ΧΡΗΣΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ    3Η ΘΕΣΗ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

ΑΤΟΜΙΚΑ
BC1  ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ    2Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΙΟ
BC2 ΓΑΛΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  2Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΙΟ
BC4  NIKOΣ ΒΑΣΙΛΗ         1Η  ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΙΟ
         ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΩΝΙΑΣ  2Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΙΟ
    
ΣΤΙΒΟΣ 
ΠΑΣΣΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ   1ΘΕΣΗ , Χρυσό μετάλλιο  ακοντισμός f34 ME ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ

ΣΚΟΥΤΑΣ ΤΑΣΟΣ         1ΘΕΣΗ , Χρυσό μετάλλιο  ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ U20           σφαιροβολια   f56     

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ    1ΘΕΣΗ , Χρυσό μετάλλιο   U20       σφαιροβολια f36    

ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ   2η θέση    ΞΙΦΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΝΔΡΩΝ 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ  2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ GLASGOW  2015
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ    6η ΘΕΣΗ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ S3
                                                         8η ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ100

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  BOCCIA LONDON 2015 
ΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ –ΜΑΡΙΝΟ ΓΩΝΙΑ   6Η ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ BC4
ΓΑΛΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ     6Η ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ     
                                                                                         ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ BC1-BC2


Ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Τζίμας, ο Προπονητής του Τυρταίου Μιχάλης Νικόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Τυρταίου Βαγγέλης Αυγουλάς και μέλος του Σωματείου Γεωργία ΠαναγιωτοπούλουΟμαδική στο τέλος με αθλητές και προπονητές


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ TRIPOLIS-ARCADIA ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Βαγγέλγης Αυγουλάς και ο Δημήτρης Παυλής

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016, η εκδήλωση για την παρουσίαση της Υποψηφιότητας Tripolis-Arcadia 2021, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης και η Οργανωτική Επιτροπή της αναδοχής του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε επίσημα η υποψηφιότητα και αναδείχθηκαν η ιδέα, το όραμα και η ταυτότητα του ελπιδοφόρου αυτού εγχειρήματος, όλη η  Αρκαδία έδωσε το δυναμικό εμψυχωτικό παρών, ενώ πλήθος κόσμου κατέκλεισε την αίθουσα. Εξέχουσες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, μέλη πολιτιστικών και κοινωνικοοικονομικών φορέων, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πολιτισμού και δημοσιογράφοι, τίμησαν με την παρουσία τους την Tripolis-Arcadia 2021 και έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξή τους. 

Ο Παναγιώτης Παπαχρόνης, η Κατερίνα Κουρή, ο Θεόδωρος Καραλής και ο Βαγγέλης ΑυγουλάςΟ Νίκος Καβουρίνος, ο Νίκος Τσάμης, Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Παναγιώτης Παπαχρόνης

Ανάμεσα στους καλεσμένους της βραδιάς θα πρέπει να σημειώσουμε την παρουσία των μελών της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιώργου Μιχαλακόπουλου (ηθοποιού), Παντελή Σκάγιαννη (πανεπιστημιακού), Αγλαΐας Αρχοντίδου - Αργύρη (Διευθύντριας του Μουσείου Πόλεως Αθηνών), ενώ η Καίτη Τζιτζικώστα (Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO), ο Χρήστος Ζερεφός (Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) και ο Άγγελος Δεληβορριάς (τ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη) έστειλαν γραπτό χαιρετισμό λόγω της αναγκαστικής απουσίας τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, οι ηθοποιοί Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη, ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, Ο Διευθυντής του Νομισματικού και Επιγραφικού Μουσείου Γιώργος Κακαβάς, ο James Wright Διευθυντής της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, ο Δημήτρης Ρέππας εκπρόσωπος του Μουσείου Μίμης Θεοδωράκης Ζάτουνας, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Παπαηλιού και ο δημιουργός του Φεστιβάλ StodyDoc Κώστας Σπυρόπουλος. Επίσης ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, Ο συγγραφέας και Ελληνιστής Pedro Olalla, ο Τάκης Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος του ΟΣΕ, ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ο μουσικός Μπάμπης Τσέρτος και η τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη. Παραβρέθηκαν από το δικαστικό χώρο, η Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. και Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η Αθανασία Τσαμπάση, ε.τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Πέτρος Χριστόφορος, ε.τ. Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και τ. Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστας Μασσέλος, ο Μουσειολόγος και Διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας Άγγελος Δενδρινός.

Από το χώρο της πολιτικής παρόντες ήταν οι βουλευτές Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας. Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε η βουλευτής και πρώην Υπουργός Σοφία Βούλτεψη και το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Οι πρώην Βουλευτές Νίκος Καλτεζιώτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος και ο Δήμαρχος Ν. Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος. Παρόντες ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος για την υποψηφιότητα του Πειραιά 2021 Πέτρος Κόκκαλης, η υποψήφια βουλευτής Αρκαδίας κα Εύη Τατούλη, όλοι οι Δήμαρχοι της Αρκαδίας και βέβαια σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αρκαδία Κώστας ΒλάσηςΟ Βουλευτής του Σύριζα στην Αρκαδία Γιώργος Παπαηλιού

Ο Βουλευτής του Πασοκ στην Αρκαδία Οδυσσέας ΚωνσταντινόπουλοςΟ Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής


Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, ως επικεφαλής της Tripolis-Arcadia 2021, ενημερώνοντας για τη σημαντική αυτή προσπάθεια, που στοχεύει στην ιστορικής σημασίας υποδοχή και φιλοξενία του θεσμού στην Τρίπολη, την Πρωτεύουσα της Αρκαδίας, την καρδιά της Πελοποννήσου. Ο κ. Παυλής τόνισε ότι «η πόλη έχει εισέλθει στον 21ο αιώνα με αυτογνωσία και δυναμισμό. Είναι έτοιμη να αναπτύξει με σθένος ένα μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα με πνευματική και κοινωνική διάσταση, που θα αγκαλιάζει τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, ανοίγοντας προοπτικές βιωσιμότητας και πρωτοπορίας για το μέλλον».

Και συνέχισε: «Η Τρίπολη δεν αρνείται, δεν αγνοεί, δεν εξορκίζει, αλλά ούτε προσπαθεί να εξωραΐσει τα προβλήματα του αστικού της χώρου και της περιοχής της. H επίγνωση των ελλειμμάτων στην πολιτιστική ζωή και της υστέρησης σε υποδομές, την ωθεί σε μια διεκδίκηση του τίτλου, ώστε να αξιοποιήσει το θεσμό ως τον ισχυρό καταλύτη στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων μέσω της σύζευξης της περιβαλλοντικής συνείδησης με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η Τρίπολη είναι η Ελληνική υποψηφιότητα, που μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για το πώς αναπτύσσεται μια γόνιμη σχέση και συνεργασία μεταξύ πολιτισμού και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης μιας περιοχής, με τον πολιτισμό να μπαίνει στο επίκεντρο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.» 

Ο κ. Παυλής στο τέλος της ομιλίας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, λέγοντας ότι: «με κεντρικό σύνθημα in Arcadia, η Τρίπολη καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε ένα Αρκαδικό Πολιτιστικό Έτος, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τις ιδέες και τις αξίες που συνθέτουν το Αρκαδικό Ιδεώδες, ατενίζοντας το μέλλον και τα μεγάλα προβλήματα και ερωτήματα που έχουν εγερθεί μπροστά στην ανθρωπότητα». 

Επίσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός-ο οποίος λόγω ασθενείας δεν παρέστη στην εκδήλωση - επεσήμανε σε μήνυμά του ότι «η Τριπολιτσά βαρύνεται με ιστορικούς συσχετισμούς που διευρύνουν την ιστορική της έννοια. Η Αρκαδία είναι άγρια, άνυδρη, βασανισμένη, φτιαγμένη από πέτρα κι από ήλιο, το ίδιο και οι άνθρωποί της. Το στοιχείο που κάνει την υποψηφιότητα μοναδική είναι η υπερβατικότητά της».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Νίκος ΜανωλόπουλοςΟ Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, Πρόεδρος του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Νίκος Μανωλόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Οργανισμών και τ. Γενικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσίασε την Κεντρική Ιδέα της Υποψηφιότητας, καθώς και τα σημεία-κλειδιά του Καλλιτεχνικού Προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «η υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 αναπτύσσεται σε δύο μεγάλους άξονες:

  • την αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης της πόλης και της Αρκαδίας τόσο στον πολιτισμό όσο και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας και αντίληψης που απηχούν αναζητήσεις του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη,


  • την ένταξη των δράσεων που θα αναληφθούν στον αστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης, ώστε η προσπάθεια να λειτουργήσει ως πολιτιστική και κοινωνική επένδυση για το μέλλον της πόλης και της περιοχής».

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε, επίσης, ότι «στη σημερινή συγκυρία, είναι κρίσιμη η επιλογή «έξυπνων» δράσεων που ενώ υπηρετούν τη φιλοσοφία αυτή, δεν απαιτούν υπέρογκους οικονομικούς πόρους και ιδιαίτερα αποφεύγουν τη δημιουργία υπέρμετρα δαπανηρών υποδομών που θα υπολειτουργούν μετά το 2021».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξήγησε ότι «η κεντρική θεματική ενότητα είναι ο Αρκαδισμός, καθώς το θέμα αυτό έχει βαθιές ρίζες στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έχει αποτελέσει μόνιμη πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία, τον φιλοσοφικό στοχασμό, αλλά και τη δημιουργία στάσεων ζωής. Η δεύτερη ενότητα στηρίζεται στην παράδοση της ελληνικής επανάστασης του 1821 και το ρόλο της Τρίπολης. Η τρίτη ενότητα δομείται γύρω από τη μετανάστευση και το ρόλο της Τρίπολης και της Αρκαδίας, τόσο ως τόπου προέλευσης όσο και ως τόπου προορισμού μεταναστών. Ενώ, η τέταρτη ενότητα είναι το έργο των πολλών Αρκάδων που έχουν διακριθεί στην Τέχνη και την Πνευματική Ζωή, από τον Δ. Μητρόπουλο και τον Κ. Καρυωτάκη μέχρι τον Κ. Γαβρά και τον «επίτιμο» πολίτη της Αρκαδίας Μ. Θεοδωράκη». 

Ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, Πρόεδρος του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα βασικά βήματα της προετοιμασίας, την πορεία της Υποψηφιότητας και τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας για την Tripolis-Arcadia 2021. Αρχικά, επεσήμανε ότι «η Τρίπολη θεωρεί πως η διεκδίκηση του τίτλου, της δίνει την ευκαιρία να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη που θεωρεί πως της αναλογεί. Με αφορμή τη γενικευμένη κρίση αξιών, που συνοδεύει την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη, αισθανόμαστε πως έχουμε την ευθύνη να φέρουμε στο προσκήνιο εκείνη την συνιστώσα του Ευρωπαϊκού πνεύματος που φέρει το όνομα της Αρκαδίας. Αυτή υπήρξε πάντα η καταφυγή της Δύσης, για μια διαρκή κριτική επανεξέταση της έννοιας της προόδου, της φύσης του ανθρώπου, του κώδικα αξιών και της ουσίας του ανθρώπινου βίου. Για το λόγο αυτό, η υποψηφιότητα Tripolis-Arcadia 2021 δεν είναι άλλη μια υποψηφιότητα. Είναι μια διαφορετική υποψηφιότητα».

Το κοινόΟ πιανίστας Βασίλης Γεωργακόπουλος

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλόπουλος κατέστησε σαφές ότι «με τη διεκδίκηση και την αναδοχή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Τρίπολη και η Αρκαδία στρέφονται σε μια μεγάλη επένδυση, με καταλυτικές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, η Τρίπολη εκπέμπει ένα σήμα ταυτότητας που οφείλει να το υπερασπίσει μακροπρόθεσμα, προκειμένου να έχει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Γιατί ο θεσμός και τα παράγωγά του θα αφήσουν ισχυρό το αποτύπωμά του στην πόλη και ολόκληρη την περιοχή της».

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο σπουδαίος Αρκάς και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης κ. Κώστας Γαβράς, ως επικεφαλής της Τιμητικής Επιτροπής Διεκδίκησης της Tripolis-Arcadia 2021. Ο κ. Γαβράς έδωσε τη δική του οπτική για την Υποψηφιότητα, μέσα από αληθινά λόγια καρδιάς: «Χαιρετίζω όλους τους Αρκάδες, είμαστε στον κόσμο παντού και θέλω να είμαστε υπερήφανοι για την περιοχή μας, θα έλεγα για τη χώρα μας, γιατί η Αρκαδία είναι σαν μια χώρα. Η δική μας χώρα μέσα στη μεγάλη χώρα που είναι η Ελλάδα».

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ταινίας προβολής της υποψηφιότητας, που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ράππας. Μέσα από την ταινία, οι εικόνες, οι μουσικές, η φύση, καλλιτέχνες, επιστήμονες και οι υπερήφανοι άνθρωποι αυτού του τόπου, μας συνόδευσαν στο όμορφο ταξίδι της Tripolis-Arcadia 2021 που έχει ξεκινήσει με τους πιο ευνοϊκούς οιωνούς.

Κεντρική παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός από την Τρίπολη Ανεζίνη Λυμπέρη - Λουκά, ενώ τη δική της καλλιτεχνική πινελιά πρόσθεσε με την απαγγελία ποιημάτων η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου. Το πιο ζεστό χειροκρότημα εισέπραξε ο νεαρός πιανίστας Βασίλης Γεωργακόπουλος, ο οποίος με το μουσικό ρεσιτάλ του έκλεισε με τον ομορφότερο τρόπο τη βραδιά.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Δημοτικό Σύμβουλο Τρίπολης κ. Παπαχρόνη και με τον Αρκά Εκπαιδευτικό κ. ΓκιώνηΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με την Εύη Τατούλη


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Παναγιώτης Παπαχρόνης με τους ηθοποιούς Αντώνη Αντωνίου και Νατάσα ΑσίκηΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα και το δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Παπαχρόνη

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς κάνει δήλωση στο τοπικό κανάλι Τρίπολης




Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2016 ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ Ο Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ


Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη την  Τρίτη 19/1/2016 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Αρη Πορτοσάλτε. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν στο ΥΠΕΣΔΑ με κύριο στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας. Μεταρρυθμίσεις που όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2016. Μεταξύ άλλων ο κ. Π. Κουρουμπλής τόνισε: Ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου: Το δημόσιο θέλει ποιοτική αναβάθμιση. Θέλει οι Σχολές Δημόσιας Διοίκησης να παίξουν ένα πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο ώστε να καλύψουμε κενά. Εγώ δεν είμαι υπέρ της λογικής ότι το Δημόσιο είναι εργαλείο που πρέπει να απαξιώνουμε. Πιστεύω ότι μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση δυνάμεων ώστε να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Διαλειτουργικότητα: Η Διαλειτουργικότητα είναι μια πολύ μεγάλη και βαθιά μεταρρύθμιση που μπορεί να φέρει το Δημόσιο πάρα πολύ μπροστά σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Συγκεκριμένα: Έχουμε 15 μεγάλες βάσεις του Δημοσίου οι κύριοι πυλώνες του οποίου είναι το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο. Με βάση το εκκαθαρισμένο πλέον Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο μπορούμε πλέον αποφασιστικά να προχωρήσουμε στη Διαλειτουργικότητα με όλες τις βάσεις του Δημοσίου. Δηλαδή να προχωρήσουμε σε σύνδεση ΑΜΚΑ ΑΦΜ, με το υπ. Παιδείας, με το ΑΣΜ του υπ. Άμυνας, με το ΥΠΕΞ. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι θα καταφέρουμε να μην μετακινούνται 11 εκατομμύρια έγχαρτα πιστοποιητικά, με συνέπεια να μην μετακινούνται και άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και να μην καταναλώνονται εργατοώρες αξίας εκατομμυρίων. Αυτό θα γίνει το 2016, Ο,τι δεν έγινε επί 15 χρόνια παρά τις προσπάθειες - γιατί έγιναν προσπάθειες, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν προκάτοχό μου – θα γίνει φέτος. Ξοδεύτηκαν 7 δις. ευρώ από το 2000. Παρά ταύτα το έργο αυτό δεν μπόρεσε να προχωρήσει με αποτέλεσμα τα συστήματά μας να μην επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τη γραφειοκρατία, το γρηγορόσημο κλπ. Επειδή θέλω ο πολιτικός να δεσμεύεται χρονικά, σας λέω ότι θα γίνει εντός του 2016. Την έχω πάρει επάνω μου την υπόθεση αυτή, την παρακολουθώ προσωπικά για να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο. Γιατί, ως πολίτης, ντρέπομαι σήμερα η Εσθονία να έχει τη δυνατότητα να τηλεφωνείς σε ένα νούμερο και να γίνεσαι ηλεκτρονικά κάτοικος της Εσθονίας και εμείς με τόσα σπουδαία μυαλά στη χώρα μας, να έχουμε υστέρηση. Πολυνομία: Αυτό μαζί με την Επιτροπή που έχουμε ήδη συστήσει επιτέλους για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πολυνομίας είναι οι παρεμβάσεις που προωθούμε στο ΥΠΕΣΔΑ με πολύ συστηματικό τρόπο, είναι οι θεσμικές τομές που επιχειρούμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο κ. Σεραφείμ Κοτρώτσο, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον εκλογικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση:

"Αυτό το βήμα δεν θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, κάτι που μπορεί να εγείρει συζητήσεις για σκοπιμότητες λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τώρα που είναι αρχή. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι αν θες να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο πρέπει να το κάνεις στην αρχή της τετραετίας. Σκοπός μας είναι να ψηφιστεί εντός του 2016. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συμμαζέψει τα κραυγαλέα λάθη του ισχύοντος εκλογικού νόμου και προτεραιότητα θα δώσει στο ‘’σπάσιμο’’ των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι οικονομικές εξαρτήσεις των υποψηφίων. Σκοπός είναι να υπάρξει σωστότερη αντιπροσώπευση και αποτελεί για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ, θέμα δημοκρατικής ευθύνης".


Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ: ΑΓΡΟΤΙΚΟ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ


Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το Σάββατο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών θίγοντας και τις εργασιακές σχέσεις στα κανάλια, στο αγροτικό ζήτημα, στο σημερινό δημοσίευμα περί Γερμανών συμβούλων του Πρωθυπουργού, στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, στις συντάξεις και στις αντοχές της κυβέρνησης κατά το δύσκολο αυτό διάστημα. Για τον ισχυρισμό Λεβέντη ότι θα δοθούν τηλεοπτικές άδειες σε Τούρκους επιχειρηματίες «Πατριωτισμό δε δεχόμαστε να μας πουλάει κανείς. Ο καθένας κουβαλάει μια ιστορία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πατριωτισμό και την Ελλάδα. Δε χρειάζεται να σας πω εγώ κάτι παραπάνω. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν τα κανάλια ότι πρέπει να λειτουργήσει, επιτέλους, αυτό το έρμο το κράτος που όλοι το καταγγέλλουμε. Τριάντα χρόνια θα πρέπει να απολογηθούν όλοι-και οι πολιτικοί και τα κανάλια-για το πόσα πλήρωσαν για την αδειοδότηση. Θα υπάρξει τάξη στο χώρο αυτό όπου επί 30 χρόνια η διαπλοκή μεταξύ πολιτικού και μιντιακού συστήματος καλά κρατεί. Ας λέει ό,τι θέλει ο Λεβέντης. Εμένα με λένε Κουρουμπλή. Κουβαλάει και ο Λεβέντης τη δική του ιστορία και ο Κουρουμπλής τη δική του. Και πατριωτισμό από διάφορους κυκλοφορούντες ανθρώπους, εγώ δεν δέχομαι». Για τις ενστάσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ αναφορικά με την τύχη των εργαζομένων σε αυτά. «Να βγείτε να πείτε στον ελληνικό λαό τι μισθούς παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται στα ΜΜΕ και μετά να πείτε ότι πονάτε αυτόν τον κόσμο. Από την κουβέντα αυτή θα βγούνε πολλοί εκτεθειμένοι. Θα βγουν,τώρα, τα κανάλια να μας πουν ότι είναι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο; Αφήστε τα αυτά. Εμάς θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός στο τέλος της 4ετίας. Και ξεχνάτε να πείτε ότι ο κόσμος μας ψήφισε το Σεπτέμβριο γνωρίζοντας ποιον δύσκολο δρόμο είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε. Και θα βγάλουμε τη χώρα από αυτή την τρικυμία». Για τα Μπλόκα αγροτών «Στα φοιτητικά μου χρόνια οργάνωσα μέσω του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων φοιτητών συζήτηση σε αγροτική περιοχή της πατρίδας μου. Τότε τους είπα ότι αν δεν οργανωθείτε, είτε είστε αριστεροί, είτε δεξιοί, είτε κεντρώοι θα έχετε τις ίδιες αμοιβές για τον κόπο σας. Πέρασαν 50 χρόνια από τότε. Και αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν για τα δικαιώματα των αγροτών, αυτοί οι πατέρες, δεν ξέρω τι έκαναν μέχρι σήμερα για να οργανώσουν το συνεταιριστικό κίνημα και να αναλάβουν τη διαχείριση του προϊόντος ώστε να χτυπηθεί ο μεσάζων και να αμειφθεί ο αγρότης. Στην πατρίδα μου παράγουμε 18 εκατομμύρια πορτοκάλια και δεν έχουμε συσκευαστήριο. Γι’ αυτό δεν ευθύνονται κάθε φορά μόνο οι κυβερνήσεις. Ευθύνονται όσοι είχαν την ευθύνη να οργανώσουν αυτούς τους χώρους γιατί πουλάνε το προϊόν στο κλαρί, που λένε. Και τότε η αμοιβή πάει στον μεσάζοντα και όχι στον αγροτικό κόσμο. Αν δεν καταλάβουν οι αγρότες ότι η πρώτη ευθύνη του είναι να οργανωθεί και να αναλάβει να διακινεί το προϊόν ο ίδιος, όσες κυβερνήσεις και να έρθουν, κανείς δεν πρόκειται να τον προστατεύσει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να λέμε αλήθειες και όχι λόγια ωραία. Γιατί εγώ ήμουν από ένα αγροτικό χωριό και από δέκα ετών αρμάθιαζα καπνά για να σπουδάσω. Και να σας πω κάτι ακόμη που δεν ξέρετε; Από το 2008 μέχρι σήμερα πέρασαν 8 χρόνια. Ξέρετε ότι είχαν εκκρεμότητες να λάβουν επιδοτήσεις και δεν τις είχαν πάρει; Ας βγει να με διαψεύσει ένας αγρότης γι' αυτό που λέω τώρα. Εγώ μιλάω με τους αγρότες σαν να μιλάω με τη μακαρίτισσα τη μάνα μου και τον πατέρα μου. Και τους σέβομαι και σέβομαι τον κόπο τους». Για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» -αναφορικά με τους φερόμενους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, Γερμανούς πρωθυπουργικούς συμβούλους. «Κι επειδή το λένε Τα Νέα σημαίνει ότι είναι αλήθεια; Εγώ θέλω να μιλήσουμε για θέματα που αφορούν τον κόσμο». Για το πώς ο ίδιος αντιμετωπιζόταν και αντιμετώπιζε εκπροσώπους των δανειστών που τυχόν συνάντησε. «Θέλετε να σας πω ποια είναι η θέση μου με το χώρο που αναφέρεστε; Δύο φορές μου ζήτησαν να με δουν με τους όρους που ήθελαν αυτοί και πήραν την απάντηση που θα έπρεπε να πάρουν από έναν Έλληνα υπουργό. Τίποτε άλλο δεν έχω να σας πω». Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Με την οικογένεια Μητσοτάκη με χωρίζουν πάρα πολλά ζητήματα. Αλλά πρέπει να γίνει συνειδητό ότι είναι ένας ακραία νεοφιλελεύθερος πολιτικός. Αγωνιά για τον κερδοσκοπικό χώρο του ιδιωτικού τομέα. Τα δικαιώματα των εργαζομένων τα κατέβασε όταν ήταν υπουργός. Εγώ να ρωτήσω το εξής: Οι χώρες που θεωρούνται σήμερα ανεπτυγμένες, έχουν χαμηλό κόστος αμοιβών στο επίπεδο που ζητάει ο κ. Μητσοτάκης να πάνε; Ή προστατεύουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων; Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει, μέσα από την λογική του νεοφιλελευθερισμού, ότι πρέπει να πάνε οι μισθοί στα 200 ευρώ για να πάει καλά η οικονομία. Ερωτώ: Επί 5 χρόνια που μείωνε μισθούς και συντάξεις πήγε καλά η οικονομία; Γιατί δεν ήρθαν επενδυτές»; Για το αν ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων «Κανένας όταν εκλέγεται δεν πρέπει να θεωρεί ότι είναι μόνιμος σ’ αυτή τη θέση. Ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1965 είχε 53% και παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να είναι πρωθυπουργός υπό υπαγόρευση. Η σύνταξη για μένα είναι ιερή υπόθεση. Μιλάτε με εμένα ο καθένας έχει την ιστορία του. Εκείνοι που θα είναι εκτεθειμένοι θα είναι όσοι δεν μπορούν να βάλουν πλάτη. Μπορεί να κάνουν πόλεμο στην κυβέρνηση. Όσο πόλεμο θέλουν ας κάνουν και ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά και ο κ. Λεβέντης και το ΚΚΕ. Στο θέμα της μη μείωσης των συντάξεων έπρεπε να βάλουν πλάτη». Πού μπαίνουν τα όρια της κυβέρνησης? «Αυτή η κυβέρνηση θα βγει από αυτή την υπόθεση κερδισμένη πολιτικά. Και εκτεθειμένοι θα βγουν εκείνοι που λιγοψύχησαν που επέδειξαν μικροψυχία και δεν είχαν την μεγαλοψυχία να πουν «δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης των συντάξεων, είμαστε μαζί με την κυβέρνηση». Καθαρές εξηγήσεις όχι λόγια και υπεκφυγές. Να βγει ο κ. Μητσοτάκης δημόσια να πει είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων. Εκεί είναι ο πατριωτισμός όχι στα κανάλια που μου λέγατε πριν». Για τις κινητοποιήσεις αγροτών και το αν κινδυνεύει να πέσει κυβέρνηση «Δεν μπορεί να είσαι υπέρ των κινητοποιήσεων όταν είσαι αντιπολίτευση και όταν είσαι κυβέρνηση να χαρακτηρίζεις αλλιώς όσους κινητοποιούνται. Ο πολίτης πρέπει να είναι πάντα πολίτης και όχι παθητικός αποδέκτης. Πρέπει να έχουμε ενεργούς πολίτες. Καλά κάνουν και διεκδικούν. Και αυτό είναι μήνυμα προς τους έξω και προς τους κυρίους Σόιμπλε, Τόμσεν, Μέρκελ να μην πιέζουν άλλο». Αν πιεστεί ο υπ. Εργασίας πολύ, ο Κουρουμπλής θα αντέξει θέση υπουργού; «Δεν είμαι κολλημένος με καμία θέση. Δεν κατάγομαι από τζάκια που δεν μπορούν να απογαλακτιστούν από τη σχέση τους με την εξουσία. Εμείς έχουμε άλλες καταγωγές. Άλλοι αδημονούν. Ακόμη δεν έπεσαν από την κυβέρνηση και θέλουν να επανέλθουν για να μας σώσουν άλλη μια φορά. Δεν περιμένουν τουλάχιστο να διδαχθούν από τα λάθη που έχουν κάνει. Τα εγκληματικά πάρα πολλές φορές λάθη. Μέσα σε 6 μήνες κατόρθωσαν να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους και έχουν πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αυτό δείχνει το σεβασμό τους προς τη Δημοκρατία. Όσα τάξαμε θα τα κάνουμε. Δεν θα υπάρξει καμία μείωση κύριας σύνταξης. Και η κυβέρνηση θα πορευτεί αποφασιστικά και θα πάει στην αξιολόγηση. Έχουμε Ιθάκη. Κάντε λίγη υπομονή. Κάναμε 5 χρόνια υπομονή θέλετε να γίνουν όλα μέσα σε 6 μήνες»;

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΥΦΛΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΤΗ SciFY ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς κάθεται σε υπολογιστή και ο υπεύθυνος κ.Γιαννακόπουλος του εξηγεί το παιχνίδι για τα τυφλά παιδιάΟ Βαγγέλης Αυγουλάς δοκιμάζει πρώτος το ηλεκτρονικό παιχνίδι για τυφλά παιδιά


Ο επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς επισκέφθηκε τα γραφεία της ελληνικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας SciFY (Science for You - Επιστήμη για Σένα) που σχεδιάζει, υλοποιεί και διαθέτει δωρεάν εφαρμογές και πληροφοριακά συστήματα υποστηρικτικής τεχνολογίας για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

«Η SciFY (Science For You- Επιστήμη για Σένα) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία και συστήματα πληροφορικής που επιλύουν προβλήματα της καθημερινής ζωής και τα διανέμει δωρεάν σε όλους, συμπεριλαμβάνοντας τη σχεδίαση, την υλοποίησή τους, καθώς και την απαραίτητη υποστήριξη.

Αξιοποιούμε την ειδίκευσή μας στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες, και ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και εταιρείες) προκειμένου να παράγουμε συνεργατικά νέες τεχνολογικές λύσεις.

Μετά περίπου 3,5 χρόνια λειτουργίας, στη SciFY προσφέρουν 10 εργαζόμενοι και 40 εθελοντές. Η SciFY έχει διακριθεί με βραβεία, όπως με την τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα ενδιαφέροντα και η ειδίκευσή μας εστιάζουν στους παρακάτω τομείς: Ηλεκτρονική Δημοκρατία,Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για άτομα με αναπηρία,  Οργανωσιακή Ευφυία  και Υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών.», δηλώνουν στο «Με Άλλα Μάτια» οι υπεύθυνοι του φορέα.

Ο κ. Αυγουλάς, προσκεκλημμένος των υπευθύνων ξεναγήθηκε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της εταιρείας, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δράσεις της και δοκίμασε σε πραγματικό χρόνο εφαρμογές της για τυφλούς, όπως τα προσβάσιμα ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά: "Διαπιστώνοντας το κενό που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τρία ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά. Ήδη από τη δοκιμή του πρώτου παιχνιδιού, της Τρίλιζας,  διαπιστώσαμε πόσο απαραίτητα ήταν. Όταν ολοκληρώσαμε και το δεύτερο, το Τένις,  η πεποίθησή μας αυτή ενισχύθηκε, καθώς η υποδοχή του ήταν εντυπωσιακή. Ποτέ άλλοτε τα τυφλά παιδιά που ζουν στην Ελλάδα δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δεξιότητές τους. Η προσπάθειά αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) EAA and Norway grants", ενημέρωσε τον κ. Αυγουλά ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Επίσης, η κα Βαρβάρα Βλάχου παρουσίασε στον κ. Αυγουλά μεταξύ άλλων και άλλα επιτεύγματα της SciFY όπως:

-ICSee: Μία εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ που βοηθά ανθρώπους με προβλήματα όρασης να βλέπουν πιο καθαρά, διαθέσιμη στο Google Play.
-ICStudy: Mία τεχνολογική λύση που επιτρέπει σε μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να παρακολουθούν πιο εύκολα το μάθημα μέσα στη σχολική τάξη.

Επίσης πρόσφατα, Ολοκληρώθηκε το τρίτο δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τυφλά παιδιά, αλλά και ενήλικες, το Curve (ή Καμπύλη), στο πλαίσιο του έργου LEAP  (Listen-LEArn-Play). Το τελευταίο παιχνίδι αυτής της σειράς έχει  εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συνδυάζει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, ώστε να μεταφέρει τυπικές οπτικές εκπαιδευτικές διαδικασίες στον ακουστικό χώρο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Curve συνδυάζει τη μουσική, τις νότες του πενταγράμμου με τις μαθηματικές συναρτήσεις. Όπως και στην τρίλιζα, τα παιδιά κάνουν χρήση των βασικών πλήκτρων του H/Y, μιας και πρέπει να “ακούσουν” τη γραφική παράσταση μίας συνάρτησης εκφρασμένη με νότες και, στη συνέχεια, πρέπει να την επαναλάβουν, πριν τα προλάβει το  χρονόμετρο. Με τον τρόπο αυτό, αποκτούν αίσθηση της γραφικής παράστασης με τη βοήθεια του ήχου.  Το έργο LEAP αναπτύσσει μία σειρά δωρεάν ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα και είναι μία συνεργασία της SciFY και του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του  Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο κώδικας και τα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν, διατίθενται ως ανοιχτό λογισμικό, ελεύθερα και δωρεάν, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και η εξέλιξή τους από οποιονδήποτε. Οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και τα τρία παιχνίδια στην ιστοσελίδα του έργου: gamesfortheblind.org.

Ο κ. Αυγουλάς ξεκίνησε την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε ο οργανωμένος χώρος των ατόμων με προβλήματα όρασης να παρακολουθεί ενεργητικά και στενά τις θετικές αυτές εξελίξεις, να συμβάλλει συντονισμένα στην αξιολόγησή τους και στη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά σε όποιον χρειάζεται να τα απολαμβάνει και να παραμείνει συλλογικός εγγυητής της ανιδιοτελούς κοινωφελούς προσφοράς στο σύνολο των τυφλών της χώρας.

Οθόνη με παιχνίδι

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ 2016 ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΖΩΗΣ "ΤΥΡΤΑΙΟΣ"


Βασιλόπιτα 2016 ΤυρταίουΤιμητική πλακέτα Τυρταίου

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος στις εκδηλώσεις του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος»!

Έτσι και στη φετινή καθιερωμένη κοπή της πίτας του σωματείου, το απόγευμα του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου 2016, το Κέντρο ΑμεΑ του Δήμου Ιλίου όπου φιλοξενούνται οι περισσότερες δράσεις του Συλλόγου ήταν κατάμεστο και η διαπίστωση όλων κοινή: η ζωντάνια και η δραστηριοποίηση των ΑμεΑ του Ιλίου δε χωράνε πλέον και υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο χώρο στέγασης του Σωματείου.

Το Δ.Σ. ευχαρίστησε τόσο τους παρευρισκόμενους, όσο και το Δήμο Ιλίου για τη στήριξη του στο σύλλογο και ευχήθηκε να επανέλθει και η ετήσια τακτική επιχορήγηση του σωματείου από το Δήμο, η οποία χάθηκε το 2015.

Λόγω της μη παρουσίας κανενός άλλου Δημοτικού Συμβούλου, το κομμάτι του Δήμου Ιλίου παρέλαβε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος παράλληλα μετέφερε τα ευχετήρια μηνύματα της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κας Αλεβίζου και του Αντιδημάρχου Αθλητισμού κ. Αποστολόπουλου, οι οποίοι όπως ενημέρωσαν δε μπόρεσαν να παραστούν.

Η εκδήλωση άνοιξε με εκπληκτική χορευτική παράσταση από τμήματα μελών του Τυρταίου και εθελοντών, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας κας Μάρως Λέφα, ενώ τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Πατήρ Δημήτριος Ζαχαρόπουλος μέλος του Συλλόγου και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Πατήρ Δημήτριος ΖαχαρόπουλοςΟ Πάτερ Δημήτριος ευλογεί την πίτα

Ο Προπονητής του Τυρταίου Μιχάλης Νικόπουλος διαβάζει τον απολογισμό της χρονιάς στα αθλήματαΟ Σάκης Κανιράς κάνει τη λαχειοφόρο


Παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις του Τυρταίου, νιώθω ότι αξίζει να παραφράσουμε τον όρο ΑμεΑ από «άτομα με αναπηρία» σε «άτομα με αγάπη»! σημείωσε ο ιερέας κατά το σύντομο χαιρετισμό του.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από το free press περιοδικό «Δυτικές Διαδρομές» και την κα Μαριάννα Στεφανάκη, ενώ κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε ο απολογισμός πεπραγμένων του Τυρταίου για το 2015, απονεμήθηκαν ευχαριστήρια αναμνηστικά στο χορευτικό τμήμα και στους εθελοντές του συλλόγου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κλήρωση σπουδαίων δώρων μέσω της λαχειοφόρου, αλλά και με το εκπληκτικό διμελές μουσικό συγκρότημα “Vicious joy» να διασκεδάζει τους παρευρισκομένους!

Αξίζει να σημειωθεί εδώ η ευγενική χειρονομία του Αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μόραλη, ο οποίος αμέσως ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου ΑμεΑ «Τυρταίος» και επικοινωνώντας με τον Αντιπρόεδρο του σωματείου κ. Αυγουλά, η ΠΑΕ προσέφερε την αυθεντική φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας με τις υπογραφές των παιχτών προκειμένου να ενισχυθούν τα δώρα της λαχειοφόρου του Συλλόγου.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς φοράει την υπογεγραμμένη φανέλα του ολυμπιακούΗ Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος με τους εθελοντές χορευτές


Χορευτικό τυρταίου με εθελοντές χορεύουν χασαποσέρβικοΧορός με αμαξίδια και εθελοντές

Εθελοντής παραλαμβάνει τιμητική πλακέταΜουσικό συγκρότημα


Ο Παναγιώτης Αλεπουδέας δίνει τις ευχές του





"ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ...ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ"

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με φόντο ηλιοβασίλεμα σε παραλία

Γνώρισα το TEDx Athens σαν διοργάνωση τέλη του 2014. Η 6η φορά για τους διοργανωτές, η 1η για μένα επαφή με τη διοργάνωση! Κάπως τυχαία! Είδα φως και μπήκα, θα έλεγα αν δεν ήμουν τυφλός!

Που να φανταστώ τότε ότι αυτή η πρώτη επαφή θα είχε και συνέχεια;

Τέλη του 2015, ένα χρόνο μετά, είχα μια κρούση από την οργανωτική επιτροπή. «Θα θέλουν να μου πουν να αγοράσω το εισιτήριο μου εγκαίρως», σκέφτηκα. «Πάλι για Sold Out πάνε»!

Και όμως! Μου πρότειναν να μιλήσω. Και δεν το πίστευα στην αρχή!

 «Με Άλλα Μάτια να…Αγαπιόμαστε»! Όχι δεν κάνω πλάκα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ομιλίας μου στο φετινό TEDx Athens!

 «Δεν υπάρχουν άσχημοι και όμορφοι άνθρωποι, έξυπνοι και χαζοί. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν». Αυτά έλεγε η αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη και τα ανατρεπτικά, προοδευτικά της δεδομένα τα παίρνω ως πυξίδα για την ομιλία μου στις 6 Φλεβάρη.

Η όραση είναι μια τεμπέλικη αίσθηση που συχνά καταδικάζει σε μια γλυκιά αιχμαλωσία της πρώτης ματιάς και της πρώτης εντύπωσης. Άλλωστε παντού, από τα προϊόντα ως τις υπηρεσίες, τον πρώτο ρόλο για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος δεν τον παίζει μια καλή και ευπαρουσίαστη βιτρίνα;

Αλλά πρέπει να μάθουμε να ερωτευόμαστε χωρίς όραση! Πρέπει να αποφυλακίσουμε τις απολαύσεις του έρωτα και της αγάπης από τα οπτικά δεσμά, γιατί μόνο έτσι θα ζήσουμε αυτά τα όμορφα, θεϊκά συναισθήματα στην υπέρτατη έκτασή τους. Και αν κάποιοι δηλώνετε πως από άποψη θέλετε να ερωτεύεστε το κουτί και όχι το περιεχόμενο, τότε μάλλον το κουτί θα καταλήξετε να το γράφετε με «οι» αντί για «ι»».

Και αν επίσης κάποιος σκεφτεί «οκ αγόρι μου, τυφλός είσαι, άρα χωρίς όραση θα θέλεις να μας μάθεις να ερωτευόμαστε», δεκτό. Αλλά και αυτό θα προσπαθήσω να το καταρρίψω στα λίγα λεπτά που μου αναλογούν στο βήμα του φετινού TEDxAthens. Γι’ αυτό Και ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές που μου προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα έντονου και ενεργού διαλόγου.

Σας περιμένω σε μια ομιλία διαφορετική ακόμα και για μένα. Γιατί στις 6 Φλεβάρη δε θα σας μιλήσω σαν Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος ενός συλλόγου ΑμεΑ από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, μεταξύ όλων όσων εκλέγομαι και συμμετέχω εδώ και χρόνια.

Αλλά θα μιλήσουμε για συναισθήματα. Για απελευθέρωση, φοβίες, ταμπού και εσωτερικές προσωπικές ανατροπές, από αυτές που αναζητάμε για να πάρουμε ενέργεια και να ανατροφοδοτηθούμε, αλλά δεν το ομολογούμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό.

Και θέλω να σου μιλήσω γι’ αυτά ως ένας νέος 27 ετών που Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat, φλερτάρω, παθιάζομαι, …,όπως ΕΣΥ!

Καλή μας αντάμωση λοιπόν! Στο σταυροδρόμι της λογικής και της υπέρβασης για ένα θέμα που δεν το αγγίζουμε δημόσια αλλά μας αγγίζει καθημερινά, τον Έρωτα και την Αγάπη!

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου,
Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,
Επιστημονικός Συνεργάτης Υπ. Εσωτερικών
Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης,
Μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.