meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"




Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε την Τρίτη 28 Ιουλίου 2015  με τον κ. Έρβιν Σρουμπφ, ιδρυτή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Βοήθεια για την Ελλάδα». Η συνάντηση έγινε σε συγκινησιακό κλίμα καθώς η ανιδιοτελής προσφορά του Αυστριακού κ. Σρουμπφ προς τον ελληνικό λαό χρονολογείται από το 2011 όπου ο ίδιος από αγάπη για την χώρα μας προέβη στην ίδρυση της οργάνωσης «Griechenlandhilfe» (Βοήθεια για την Ελλάδα).  Έργο της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε κοινωνικά και δημοτικά ιατρεία της χώρας μας, η οποία σημειωτέον προέρχεται από δωρεές εταιρειών και όχι  από κρατική χρηματοδότηση.

Ο κ. Σρουμπφ ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν Ευρωπαίοι που θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την Ελλάδα» ενώ απευθυνόμενος στον κ. Κουρουμπλή ανέφερε: «είμαι υπερήφανος που σήμερα γνώρισα τον άνθρωπο που κάνει την πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη». Παράλληλα ανέφερε ότι θα κινητοποιήσει κοινωνικές οργανώσεις στην Ευρώπη προκειμένου να αναδείξει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουρουμπλής χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Σρουμπφ υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που πιστεύουν στην αλληλεγγύη και το κάνουν πράξη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2011 η οργάνωση μεταφέρει και διανέμει στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο 5-8 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού κάθε μήνα, ενώ από τις αρχές του 2015 έχει ενισχύσει και κοινωνικά παντοπωλεία δήμων και δομών αλληλεγγύης με περίπου 40 τόνους τρόφιμα.

Για τη συλλογή των προσφερόμενων ειδών, τα μέλη της οργάνωσης αποστέλλουν κάθε μήνα 38.000 email μέσω του news-letterτους σε πολίτες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τη χώρα μας, συλλέγουν τα είδη και τα μεταφέρουν και τα διανέμουν οι ίδιοι στην Ελλάδα σε συστηματική συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους υπευθύνους των τοπικών δομών αλληλεγγύης.

Η νέα μεγάλη κινητοποίηση από την οργάνωση αναμένεται αρχές Σεπτέμβρη, όπου θα συγκεντρωθούν μέσω φαρμακευτικών εταιρειών και εμβόλια για τους ανασφάλιστους, καθώς  και τους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό τους την Ελλάδα.

Τα μέλη της οργάνωσης επισκέφθηκαν το Υπουργείο Υγείας φορώντας συμβολικά, μπλουζάκια τα οποία έγραφαν «Βοηθάμε την Ελλάδα», επιγραφή που υπάρχει και στο βαν της οργάνωσης, ενώ επίσης τόνισαν ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης και όλοι οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να κινητοποιηθούν, ο καθένας με τον τρόπο του και ανάλογα με τις δυνάμεις του, για να θωρακιστούν τα κέντρα υγειονομικής υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, για το καλό όλης της Ε.Ε.

Μάθετε περισσότερα για την οργάνωση πατώντας εδώ:


Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ



Αθήνα, 20 Ιουλίου 2015

«Αγαπητέ μου Βαγγέλη,

Θα ήθελα να σου εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου για την εξαιρετική εκδήλωση του 2ου Music Dream Festival που διοργανώθηκε για τους σκοπούς του Οράματος της ΕΛΠΙΔΑΣ, στέλνοντας το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης σε ολόκληρη την κοινωνία που το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Ήταν για ολόκληρη την οικογένεια της ΕΛΠΙΔΑΣ μεγάλη χαρά να μοιραστεί μαζί σου και μαζί με όλο τον κόσμο που βρέθηκε εκεί αυτές τις τόσο συμβολικές στιγμές. Τις κρατάμε στην καρδιά μας με πολλή συγκίνηση, παίρνοντας δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα μας στο πλευρό των παιδιών.

Σε ευχαριστώ θερμά για ό,τι κάνεις για να στηρίξεις τον αγώνα μας, γεγονός που εκφράζει την μεγάλη σου ευαισθησία και το άμεσο ενδιαφέρον σου για τα παιδιά με καρκίνο και για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σημαίνει πολλά για μένα το γεγονός πως προέρχονται από εσένα, έναν άνθρωπο που εκτιμώ απεριόριστα και θαυμάζω για όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και τα οράματα που ακολουθείς.

Σε ευχαριστώ επίσης για το πολύ ωραίο άρθρο που μου έστειλες και φωτίζει έξοχα αυτήν την ξεχωριστή πολιτιστική και ανθρωπιστική βραδιά που διοργάνωσες με τόση αγάπη.


Εύχομαι ολόψυχα να έχεις υγεία και δύναμη να συνεχίσεις το σημαντικό ανθρωπιστικό σου έργο που σκορπίζει ελπίδα και κουράγιο. Θα είμαι πάντα δίπλα σου»!


Αυτή ήταν η ευχαριστήρια επιστολή που έλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και δημιουργός του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια» Βαγγέλης Αυγουλάς από την Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελπίδας

"Στο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και στην σημασία της Εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών, ήταν αφιερωμένο το 2οMusicDreamFestival, που έγινε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015, στο περιβαλλοντικό πάρκο Αντώνης Τρίτσης, προσφέροντας μία βραδιά ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ με όλη την σημασία της λέξης.
Τα τραγούδια του υπέροχου μικρού Γιάννη Πολονύφη, της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Μπάμπη Στόκα, του συγκροτήματος « Οι Θαλασσινοί ταξιδευτές», των Ελεονόρα Ζαχαριά, Ραφαέλα Πασβούρη, Μαρία Δεναξά και Μάνο Κονδυλίδη και οι μουσικές της «ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ» με αφιέρωμα στον Σωκράτη Μάλαμα, πλαισίωσαν με τον πιο αισιόδοξο και ευαίσθητο τρόπο, την ενημέρωση για την σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών, που έγινε από εκπροσώπους της Τράπεζας εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Την αξία της προσφοράς, τόνισε με την ομιλία του ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, και δημιουργός του blog « Με άλλα Μάτια» κύριος Βαγγέλης Αυγουλάς ενώ o κύριος Γιάννης Γαβράς, Διευθυντής της Ορχήστρας των Ονείρων και δημιουργός του MusicDreamFestival, «ενορχήστρωσε» με τον καλύτερο τρόπο την αρμονία με την θέληση για ζωή και την δύναμη της προσφοράς, δημιουργώντας μία εξαιρετική βραδιά. Χιλιάδες κόσμου από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του συλλόγου μας και εξέφρασαν έμπρακτα την διάθεσή τους να βοηθήσουν. Περισσότεροι από 150 νέοι εθελοντές δότες μυελού των οστών προστέθηκαν στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Δοτών χάρη στο 2ο MusicDreamFestival".



Αναλυτικό ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗΣ που ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ 2ο MUSIC DREAM FESTIVAL, μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ: 

Εμπνευστής και δημιουργός του θεσμού του Music Dream Festival είναι ο μουσικός και μαέστρος της Ορχήστρας των Ονείρων κ. Γιάννης Γαβράς, την αποκλειστική συνέντευξη του οποίου στο blog μας μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ:http://meallamatia.blogspot.com/2015/06/blog-post_12.html

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και σχετικό λεπτομερές βίντεο από την εκδήλωση!






Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΔΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, θέλουμε να σημειώσουμε ως θετική εξέλιξη την υπόσχεση του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία θα παραταθεί η σύμβαση του Επικουρικού ιατρού του ΚΕΕΛΠΝΟ που λήγει στις 2/10/2015.

Επίσης, θετική θεωρούμε και την υπόσχεση του Υπουργείου Υγείας ότι θα γίνει άμεση πρόσληψη και τρίτου επικουρικού ιατρού, εξειδικευμένου στην παιδιατρική ακτινοθεραπεία, με σύμβαση διάρκειας 2 ετών.

Η πρόσληψη μόνιμης ιατρού στο Τμήμα που αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας είναι θετική και θα αποδώσει μακροπρόθεσμα. Επί του παρόντος θα πρέπει να λάβει την απαραίτητη εξειδίκευση.

Είναι θετικό και εφόσον βέβαια τα παραπάνω υλοποιηθούν, ότι το τμήμα επί του παρόντος θα συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια, με οριακό αριθμό ιατρών. Η Φλόγα θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ενός ακτινοφυσικού που απασχολείται σαν "Πανεπιστημιακός Υπότροφος" στο τμήμα.

Το θέμα όμως δε λήγει εδώ.  Θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στη δέσμευση του ότι θα προκηρύξει άμεσα θέση Επιμελητή Α (ΕΣΥ). Η προκήρυξη θα πρέπει να συμπληρωθεί με την προκήρυξη ενός "Επιμελητή Β"  και ενός  Ακτινοφυσικού, με εμπειρία στην Παιδιατρική Ακτινοθεραπευτική.
Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις κινήσεις του Υπουργείου Υγείας.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε θετική απόφαση του Υπουργού Υγείας, που στόχο έχει τη θεραπεία των παιδιών μας, με οποιοδήποτε τρόπο μας ζητηθεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΛΟΓΑΣ



ΟΣΑ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΤΥΦΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ


Tρίτη 28 Ιουλίου,  μιάμιση το μεσημέρι, καύσωνας. Στο  Πεδίο του Άρεως, σε ένα πρόχειρο  καταυλισμό εκατοντάδων Σύρων και Αφγανών προσφύγων.

Πήγα επειδή όσα ήξερα ήταν από πρόχειρα, επιπόλαια ρεπορτάζ που αναζητούν λεζάντες, επιγραφές, συνθήματα και ξεχνούν την ουσία προς όφελος μιας εικόνας με πεινασμένα προσφυγόπουλα

Θέλαμε καλύτερο σχεδιασμό, καλύτερη υγειονομική αντιμετώπιση στο Υπουργείο Υγείας.  Χρειαζόμασταν καθαρή εικόνα, από κοντά, όχι μέσα από πρόχειρα τηλεοπτικά ρεπορτάζ , όχι μέσα από ανακοινώσεις διάφορων ΜΚΟ.

Θέλαμε άμεση επαφή  με τους ίδιους και με τους εκπροσώπους των οργανωμένων κοινοτήτων τους στην Ελλάδα.


Περίεργα πράγματα. «Είστε οι πρώτοι που ήρθατε εδώ σήμερα από όλα τα Υπουργεία και την Κυβέρνηση»… μας λέει ο Χαράς, μεταφραστής και διοικητικό στέλεχος της κοινότητας των Αφγανών.

Αμηχανία. Συνειδητοποιούν ότι ένας νεαρός τυφλός μόνο πήγε  κοντά τους. Στην Ελλάδα. Των συσσιτίων. Δεν έπρεπε να είναι έτσι. Αλλά και…γιατί όχι; Παίρνουν άραγε δύναμη από τη δική μου παρουσία ;  Δεν προλαβαίνω καν να το σκεφτώ. Διαπιστώνω και πάλι ότι σαν χώρα,  ποτέ δεν είχαμε οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Οι αρμόδιοι δεν διαπιστώνουν το πρόβλημα ιδίοις όμμασι. Αρκούνται σε  φωτογραφίες και περιγραφές. Τα δικά μου αναποτελεσματικά μάτια επαρκούν;  Όχι.
Και τώρα… ξέρω.

Όποιος θέλει να βοηθήσει, οι άμεσες ανάγκες είναι για παυσίπονα, φάρμακα κατά της διάρροιας και του εμετού, νερά εμφιαλωμένα, πάνες για μωρά, σαμπουάν, σαπούνια, απορρυπαντικά, γάντια μιας χρήσεως…

Όχι φωτογραφίες. Ούτε εντυπωσιακές λεζάντες. Και μην ξεχνάτε. Δεν ήρθαν για να μείνουν. Για να ζήσουν ήρθαν.






10 ΑΜΕΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!



10 άτομα με ειδικές ανάγκες που διέπρεψαν

Aπό τον Μπετόβεν στον Χόκινγκ, οι προσωπικότητες που ξεπέρασαν την αναπηρία τους και έφτασαν στην κορυφή 

10. Σούντχα Τσαντράν

Το ταξίδι στο Τσενάι της Ινδίας είχε γίνει ψύχωση για την Σούντχα Τσαντράν. Η πολύμηνη απουσία της από την πατρογονική στέγη την είχε κάνει να επιθυμήσει την οικογένεια της. Έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο της Βομβάης η Σουντχά πραγματοποίησε το ταξίδι της επιστροφής που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα οδήγησε στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. Παρά τα γυρίσματα της μοίρας της η Τσαντράν δεν το έβαλε κάτω. Με τεχνητό πόδι κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες στην Ινδία. Σήμερα λαμβάνει προσκλήσεις για να χορέψει σε όλο τον κόσμο ενώ έχει τιμηθεί με μια πληθώρα βραβείων.

9. Μάρλα Ράνιαν

Διακρίνει μόνο σκιές. Στον κόσμο της τα πάντα είναι θολά και όμως η κοπέλα από το Γιουτζίν του Όρεγκον έγινε η πρώτη αθλήτρια με ειδικές ικανότητες που κατόρθωσε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Η Μάρλα Ράιαν αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλήτρια Αμερικής στα 5000 μέτρα, κατέκτησε 4 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και το 1996 προσπάθησε να προκριθεί μέσω του επτάθλου στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας, χωρίς όμως δεν τα καταφέρει. Το 2001 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της: «Καμιά τελική γραμμή. Η ζωή μου όπως την βλέπω». Η Μάρλα Ράνιαν μέχρι σήμερα είναι συνεπής σε ένα στόχο. Να ξεπερνά τον εαυτό
της…

8. Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Ένα σπίθισμα τρόμου εμφανίστηκε στα μάτια της πόρνης όταν έπαιρνε στα χέρια ένα κομμάτι από το αυτί του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Στο μυαλό του  ιδιοφυούς και απόλυτα συντελεστικού στην τέχνη της ζωγραφικής Βαν Γκογκ είχε βρει κατάλυμα η παράνοια, η οποία κατευναζόταν μονάχα όταν ζωγράφιζε. Στην δεκαετή του καριέρα φιλοτέχνησε περισσότερους από 900 πίνακες, οι  οποίοι σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Οι «Ίριδες» στοίχισαν 53,2  εκατομμύρια δολάρια και «Το πορτρέτο του γιατρού Γκασέ» 82,5. Πρωτότοκος γιος πάστορα, ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε για να εξισορροπήσει μέσα του έναν κόσμο που έμοιαζε ξένος στα μάτια του. Βαθύτατα καταθλιπτικός επιχείρησε να βάλει τέλος στην ζωή του μετά από ανευόδωτο έρωτα. Με την τέχνη του  κατάφερε να υπομείνει και να κάνει δικό του τον τόσο ξένο κόσμο που κινείτο. Η πολυώδυνη πορεία ζωής του σφραγίστηκε στις 29 Ιουλίου του 1890 με μερικές λέξεις. «Η λύπη θα κρατήσει για πάντα»!»


7. Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν 

«Δεν είναι απίθανο ή θεία πρόνοια να αποσκοπούσε με το χτύπημα αυτό να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στη δημιουργία» έλεγε ο βιογράφος του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Τάγιερ αναφερόμενος στην κώφωση του αξεπέραστου συνθέτη. Μεγαλωμένος σε ένα αφόρητο περιβάλλον, όπου ο αλκοολικός πατέρας με απαρασάλευτη επιμονή τον διέταζε να μελετά από τα 4 του, ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν αναγνωρίστηκε ως άφταστος δεξιοτέχνης από τα μικράτα του. Μελέτησε στο πλάι του Μότσαρτ και δημιούργησε συνθέσεις που αντηχούν στην αιωνιότητα παρότι στα 28 έχασε την ακοή του. Με «όχημα» τον ατσαλένιο χαρακτήρα του φιλοσόφησε την αρμονία των ήχων και παρά τα οξύτατα προσωπικά του προβλήματα δημιούργησε την 9η Συμφωνία. Ακόμη και όταν έχασε ολότελα την ακοή του δεν έπαψε να δημιουργεί, μέχρι και τις τελευταίες στιγμές του θανάτου του, πλουτίζοντας το μουσικό θησαυροφυλάκιο της ανθρωπότητας με πάνω από 200 ανεκτίμητα αριστουργήματα. Στην διάρκεια της ζωής του βασανιζόταν από παράξενα οράματα και όνειρα, όμως όπως λέει ο Ρομέν Ρολάν στο έργο «Γκαίτε – Μπετόβεν» : «Δεν είναι πολλοί, ούτε ανάμεσα στις μεγαλοφυΐες, εκείνοι που διαρκώς κοινωνούν με το πνεύμα της Γης. Με την περιπαθή καρδιά του, που έπαλλε κάθε στιγμή της ζωής του, με τον έντονο εγωισμό που του επέτρεπε να υπερπηδάει τα χειρότερα εμπόδια μέχρι να φτάσει στη νίκη, κατόρθωσε να φτάσει τελικά μέσα από την τέχνη στην
απολύτρωση».


6. Φρίντα Κάλο

6 Ιουλίου 1907 – 13 Ιουλίου 1954
Η ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν μια περιπέτεια δίχως διαλείμματα. Ανήσυχη και πολύπλευρη προσωπικότητα η Μεξικάνα έκανε τέχνη το μαρτύριο της. Ταλαιπωρημένη από παιδί από πολιομυελίτιδα είδε την μοίρα να της φέρεται με άσχημο τρόπο το 1925. Ένα μοιραίο τροχαίο ατύχημα σήμανε αναπηρία εφ΄ όρου ζωής και ως τη χρονιά του σχετικά πρόωρου θανάτου της, το σώμα της Κάλο δεν έπαψε να ταλαιπωρείται από δυσβάσταχτους σωματικούς πόνους. Η Κάλο από κάποια στιγμή και μετά ήταν καθηλωμένη σε στενό κορσέ ασφυκτιώντας από τη μονιμότητα του άγχους της. Το ελεύθερο πνεύμα της όμως δεν κλονίστηκε ποτέ. Αθόρυβα αλλά ουσιαστικά μετέφερε στον καμβά τον σπαραγμό και τη μόνιμη μελαγχολία της ζωγραφίζοντας «από την καρδιά και όχι μόνον από αυτά που βλέπεις» όπως επεσήμανε ο μέντορας της, Ντιέγκο Ριβέρα. Ο πίνακας «Self Portrait - The Frame» αγοράστηκε από το Λούβρο και ήταν ο πρώτος λατινοαμερικανού ζωγράφου που τοποθετήθηκε στους τοίχους του μουσείου. Η Κάλο συνήθιζε να λέει: «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά για να πετάξω;»

5. Κρίστι Μπράουν

Οι σπαρακτικοί μορφασμοί στο πρόσωπο του Ντάνιελ Ντέι Λίουις στην ταινία του Τζιμ Σέρινταν «Το αριστερό μου πόδι» απέδιδαν ανάγλυφα την πολυώδυνη πορεία ζωής του Κρίστι Μπράουν. Το 13ο μέλος μιας οικογένειας 22 ατόμων, εκ των οποίων δεν επιβίωσαν όλα, ο Μπράουν έπασχε εκ γενετής από εγκεφαλική παράλυση. Η μητέρα του Μπρίτζετ, δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι ο γιος της θα πρέπει να εγκλειστεί σε ίδρυμα και προσπάθησε να διοχετεύσει την δημιουργική του δύναμη στις τέχνες. Στα 5 του έπιασε μια κιμωλία ανάμεσα στα πόδια του και άρχιζε να ζωγραφίζει. Περίπου 17 χρόνια μετά εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το αριστερό μου πόδι». Ένας ύμνος στο ανθρώπινο πνεύμα που τον ανέδειξε ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγραφείς της ιρλανδέζικης λογοτεχνίας, αποκαλύπτοντας τη λαμπερή φαντασία και το ευαίσθητο πνεύμα του.

4. Τζον Νας

Οι πράκτορες τον κυνηγούσαν σαν επίμονες σκιές. Εισχωρούσαν στο μυαλό το και δημιουργούσαν καταστάσεις φόβου και παράνοιας. Όταν ο Τζον Νας δραπέτευε από τον σαγηνευτικό κόσμο των αριθμών εγκλειόταν στις θεωρίες συνωμοσίας που τον κατάτρυχαν. Ο Αμερικανός μαθηματικός, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 1994 για τα μεγαλοφυή θεωρήματα που απέδειξε στη «Θεωρία των Παιγνίων», αντιμετωπίστηκε ως διάνοια από μικρή ηλικία όταν παρουσίαζε λύσεις σε θεωρήματα των μαθηματικών που θεωρούνται πολύπλοκα. Το 1959 και ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητας του άρχισαν να τον τυλίγουν οι ακουστικές ψευδαισθήσεις. Απόκοσμοι θόρυβοι, φθονερές σκιές Ρώσων και Αμερικανών πρακτόρων δυνάστευαν την ύπαρξη του και τον οδήγησαν σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα για τα επόμενα 40 χρόνια. Υποβλήθηκε σε θεραπείες ηλεκτροσόκ και παρά τα αλλεπάλληλα επεισόδια ψύχωσης εξακολούθησε να εργάζεται ως μαθηματικός. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, όπου απολαμβάνει του σεβασμού και της εκτίμησης της κοινότητας, ιδίως έπειτα από την προβολή της ταινίας «Ένα όμορφο μυαλό» με τον Ράσελ Κρόου να τον υποδύεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

3. Ζαν Ντομινίκ Μπομπί

Η ζωή του Ζαν Ντομινίκ Μπομπί ήταν θολή σαν παιδική ανάμνηση μετά τα 40 του. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Elle» μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στην επιτηδευμένη οικειότητα των κοσμικών και την έντονη επαγγελματική του ενασχόληση. Μέχρι που… έπεσε η νύχτα στη ζωή του με ένα εγκεφαλικό  επεισόδιο που υπέστη λίγο μετά τα 40 του χρόνια. Όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο τα πάντα είχαν αλλάξει. Δεν μπορούσε να κάνει καμιά απολύτως κίνηση. Υπέφερε από το σύνδρομο εγκλεισμού, το οποίο δεν του επέτρεπε να κινήσει κανένα απολύτως σημείο του σώματός του, εκτός από το ένα του βλέφαρο. Αυτή η αναπόδραστη μοίρα του αποτυπώθηκε στην ταινία του Τζούλιαν Σνάμπελ «Το σκάφανδρο και η Πεταλούδα». Ο Μπομπί παρότι ήταν περίκλειστος στο σκάφανδρο του συνδρόμου εγκλεισμού επιδίωξε και απέκτησε την ελευθερία της πεταλούδας με τη βοήθεια της λογοθεραπεύτριας του. Του διάβαζε το αλφάβητο και εκείνος ανοιγόκλεινε το μάτι όταν έφτανε στο σωστό γράμμα. Με αυτόν τον επώδυνο τρόπο, γράμμα γράμμα, ο Μπομπί ολοκλήρωσε το βιβλίο και άφησε την τελευταία του πνοή τρεις μόλις ημέρες μετά την έκδοσή του.


2. Στέφεν Χόκινγκ

Στα 17 του, με την ανεμελιά της νιότης, όλα έδειχναν εύκολα για τον Στίβεν Χόκινγκ. Μόλις είχε κερδίσει υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον τομέα της φυσικής και έτσι το δικαίωμα να πραγματοποιήσει το όνειρο του.  Αποφοίτησε γρήγορα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνέχισε για μεταπτυχιακό στο Κέμπριτζ όπου το 1963 εισήχθη σε νοσοκομείο για περίθαλψη και εξετάσεις όταν παρατήρησε μείωση στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος του. Μετά από σειρά εξετάσεων, η τελική διάγνωση ανέφερε ασθένεια στους νευρώνες του σώματος, γνωστή ως Λου Γκέριγκ. Οι προβλέψεις των γιατρών δεν έδιναν διάρκεια ζωής καν αρκετή για ολοκληρώσει το διδακτορικό του, όμως ο Χόκινγκ συνέχισε την έρευνα. Σήμερα ζει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα η οποία μέσω ενός υπολογιστή που λειτουργεί με οπτικές ίνες. Κινώντας το δεξί του μάγουλο μπορεί να μιλάει, να συνθέτει ομιλίες, να γράφει  εργασίες. Ο Χόκινγκ συνεχίζει να δουλεύει απτόητος. Πέρα από τα πολλά θεωρήματα που διατύπωσε στα μαθηματικά και στη θεωρία της σχετικότητας, ο Χόκινγκ ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος. Το 1985 το ερευνητικό του έργο ταράσσεται από σύντομη πνευμονία που οδηγεί τους γιατρούς να συστήσουν στη γυναίκα του να τον αφήσει να πεθάνει. Η σύζυγος του αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τον μεταφέρει σε κλινική του Κέμπριτζ όπου υποβάλλεται σε τραχειοτομή που αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του. Το 1988, ο Χώκινγκ εκδίδει το διάσημο βιβλίο του «Μία Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και παρέμεινε στη λίστα των ευπώλητων των «Sunday Times» για 237 συνεχόμενες εβδομάδες.

1. Έλεν Κέλερ

Κράτησε το πρόσωπο κάτω από τις ηλιαχτίδες και δεν θα δεις ποτέ σκιά, έλεγε η Αμερικανίδα συγγραφέας, Έλεν Κέλερ. Έμοιαζε παράδοξο να το ισχυρίζεται αυτό μια γυναίκα που δεν είχε αντικρύσει ποτέ το φως του ήλιου. Η φύση της φέρθηκε με οργή καθώς έχασε την ακοή και την όραση της 19 μήνες έπειτα από τη γέννηση της. Χάρη στη δασκάλα της Αν Σάλιβαν η Κέλερ άρχισε να επικοινωνεί χρόνια μετά. Τον Μάιο του 1888, η Κέλερ παρακολούθησε το Ινστιτούτο Πέρκινς για τους τυφλούς και το 1894 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στο σχολείο Ράιτ Χάμασον για κωφούς. Το 1904 σε ηλικία 24 ετών, η Κέλερ αποφοίτησε από το Ράντκλιφ και έγινε το πρώτο άτομο κωφό και τυφλό που απέκτησε το πτυχίο Καλών Τεχνών. Έγραψε 12 βιβλία και έμεινε στην ιστορία ως ένα άτομο που κατάφερε να νικήσει την μοίρα της. Όπως έλεγε άλλωστε: «Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση»

πηγή: www.oneman.gr


Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ AVGOULAS.GR ΚΑΙ ΣΤΟ MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ


Σύμφωνα με αναλυτική ανακοίνωση της εταιρείας-παρόχου του προσωπικού site του Βαγγέλη Αυγουλά "wide services", το www.avgoulas.gr καθώς και το κεντρικό email επικοινωνίας info@avgoulas.gr είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας τις προηγούμενες ημέρες λόγω τεχνικών προβλημάτων, τα οποία από σήμερα έχουν διορθωθεί πλήρως.

Ζητούμε συγγνώμη από τους επισκέπτες για την άσκοπη ταλαιπωρία.





Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»: ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, η συγκρότηση της οποίας προβλέπεται στο άρθρο 103 § 9 του Συντάγματος. Ιδρύθηκε το 1997 με το Ν. 2477/1977 και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1998. Το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας του ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν. 3094/2003.

Αποστολή της Αρχής είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και των δημοσιών υπηρεσιών με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων τους, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας.

Με το άρθρο 18 του Ν. 3284/2004 θεσπίσθηκε ο Συνήγορος της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος ενσωματώθηκε στην ήδη λειτουργούσα συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη διοικητική Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Κατά την άσκηση των σχετικών με τα δικαιώματα της υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης αρμοδιοτήτων του, ο Συνήγορος της Υγείας εισηγείται προς το αρμόδιο Υπουργείο μέτρα για την αποκατάσταση και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την εξάλειψη των φαινομένων κακοδιοίκησης και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και των σχέσεων τους με τον πολίτη.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί να παραπέμπει στον Συνήγορο της Υγείας αναφορές πολιτών που στρέφονται κατά των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου αυτός να διεξάγει έρευνα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ενταχθεί στον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας του Συνηγόρου του Πολίτη. Η άσκηση των καθηκόντων του έχει ανατεθεί στον Βοηθό Συνήγορο του Κύκλου.

Ο διαμεσολαβητικός του ρόλος του ενεργοποιείται με την υποβολή αναφοράς από τους έχοντες έννομο συμφέρον πολίτες, Έλληνες ή αλλοδαπούς, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην συνδιαλλαγή τους με φορείς του δημόσιου συστήματος υγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιληφθεί η Αρχή της υποβαλλόμενης αναφοράς είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ήδη απευθυνθεί στην εμπλεκόμενη υπηρεσία υγείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έχει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτοψίες και να διεξάγει αυτεπάγγελτες έρευνες, Αυτή η δυνατότητα αξιοποιείται ιδιαίτερα όταν από το ειδικό ζήτημα μιας αναφοράς προκύπτουν συστημικά προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την δεοντολογία ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος όσο και τα ζητήματα αποδόσεως παροχών υγείας.
Από το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, ο Συνήγορος της Υγείας παρεμβαίνει ιδίως όταν η υπόθεση αφορά το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, του Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, τις Μονάδες Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία κλπ), τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους (ιατρικούς, οδοντιατρικούς, φαρμακευτικούς κλπ).

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αποσαφηνιστούν οι περιπτώσεις στις οποίες ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και ο Συνήγορος του Πολίτη γενικά, δεν έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί. Αυτές είναι οι εξής:

·     αν έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από τότε που ο πολίτης πληροφορήθηκε την τελευταία, σχετική με την υπόθεσή του, πράξη ή παράλειψη της δημόσιας διοίκησης και δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια προς αυτήν
·         σε διαφορές μεταξύ ιδιωτών
·    σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διοικητική ενέργεια έχει γεννήσει ή δημιουργήσει δικαιώματα και ευνοϊκές καταστάσεις υπέρ τρίτων, που ανατρέπονται μόνο με δικαστική απόφαση, εκτός αν προφανώς συντρέχει παρανομία ή αν τα δικαιώματα αυτά έχουν σχέση κατά το κύριο αντικείμενό τους με την προστασία του περιβάλλοντος
·        θέματα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών
·         ζητήματα που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων
·         θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα ορισμένων αρχών (π.χ. των δικαστικών αρχών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της ΕΥΠ) ή άλλων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών (π.χ. του ΑΣΕΠ)
·         θέματα που αφορούν την εθνική άμυνα και ασφάλεια
·         υποθέσεις που αφορούν την κρατική ασφάλεια
·         τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου
·         οι πράξεις υπουργών και υφυπουργών ως προς τη διαχείριση της πολιτικής λειτουργίας
·        οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για δραστηριότητες που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική ή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ

Η Αρχή δέχεται κατ’ έτος περί τις 13.000 αναφορές. Από αυτές πάνω από 3.200 εμπίπτουν τις αρμοδιότητες του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας εκ των οποίων πάνω από 800 αφορούν θέματα υγείας όπως ζητήματα ασφάλισης ασθένειας, δικαιωμάτων ασθενών, οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών ΕΣΥ, επαγγελματιών υγείας και δημόσιας υγείας.

Από όσα προαναφέρθηκαν προκύπτει ότι ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καλύπτει ένα φάσμα υποθέσεων οι οποίες, ενδεικτικά, αφορούν:

  • τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας λόγω της αναγκαιότητας να τηρούνται πολλές διοικητικές διαδικασίες για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, για την έναρξη ειδικότητας ή για την τοποθέτηση σε θέσεις των φορέων υγείας (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.). Ο Συνήγορος της Υγείας έχει γίνει επανειλημμένα δέκτης αναφορών σχετικά με την διαδικασία κρίσεων και αξιολογήσεων των γιατρών του ΕΣΥ  καθώς και τη διαδικασία σύναψης σύμβασης μίσθωσης έργου με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.


  •  την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο την πληρότητα του δικτύου των φορέων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Σχετικά προβλήματα που έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη υπόψη της Αρχής είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη υποδομών με αποτέλεσμα  την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μη πλήρωση των ελάχιστων προδιαγραφών ασφαλούς περίθαλψης, όπως π.χ. για την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας, την πλημμελή τήρηση κανόνων καθαριότητας, απολύμανσης και αντισηψίας, έως την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων νοσοκομείων[1].


  • το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών – χρηστών υπηρεσιών υγείας σε κάθε βαθμό περίθαλψης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας). Ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει δεχτεί αναφορές σχετικά με την πλημμελή ή ακόμα και την απουσία ενημέρωσης σχετικά με την διάγνωση, τη θεραπεία ή το κόστος αυτής καθώς και την λήψη, κατόπιν ενημέρωσης, συναίνεσης εκ μέρους του ασθενούς. Όσον αφορά τους ιδιώτες ιατρούς και οδοντιάτρους, ο Συνήγορος της Υγείας έχει δεχτεί διαμαρτυρίες πολιτών σχετικά με την καθυστέρηση διερεύνησης καταγγελιών τους από τους οικείους συλλόγους καθώς και την έλλειψη αιτιολογίας των σχετικών αποφάσεων τους. Επίσης, έχει δεχτεί αναφορές σχετικά με την πρόσβαση του ασθενούς στον ιατρικό του φάκελο σε κάθε στάδιο παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας. 


  • την χορήγηση παροχών ασθενείας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους προνοιακούς φορείς, όπως απόδοση δαπανών, ενημέρωση ασφαλισμένων για τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προθεσμίες, δικαιολογητικά κλπ. Επίσης, ο Συνήγορος της Υγείας έχει επιληφθεί υποθέσεων που αφορούν την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών οργανισμών κατόπιν γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών, οι οποίες ωστόσο δεν φέρουν την απαιτούμενη αιτιολογία.





Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

"ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ": ONLINE ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ


Το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών - Βαρηκόων Θεσσαλονίκης υλοποίησε και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του, online διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή, τύπου ψηφιακού λεξικού Νοηματικής. Η εφαρμογή αναπτύσσεται και εξελίσσεται συνεχώς και διορθώνεται ως προς το περιεχόμενο της. Παρέχει την δυνατότητα αναζήτησης λέξεων με πληκτρολόγηση και φιλτράρισμα των λέξεων ανάλογα με αυτό που ο χρήστης πληκτρολογεί. Έχει ταξινομημένες λέξεις ανά κατηγορία, έχει αλφαβητικά ταξινομημένες λέξεις και αντιστοίχηση λέξεων με εικόνες. Με τον τρόπο αυτό βοηθούνται και παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα οποία δεν είναι σε θέση ακόμη να διαβάζουν, ώστε να συνδέσουν λέξεις με αντικείμενα και νοήματα.

Για κάθε λέξη εκτός από την απόδοσή της με νόημα, υπάρχει και αντίστοιχο βίντεο με το οποίο αποδίδεται η προφορά και η άρθρωσή της. Υπάρχει η δυνατότητα κάθε χρήστης να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να εργαστεί. Π.χ. Νόημα και άρθρωση μαζί, μόνο νόημα, μόνο άρθρωση.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εφαρμογή απευθύνεται σε:

• παιδιά κωφά ή βαρήκοα μικρής ηλικίας (και κατ’ επέκταση στους γονείς τους), τα οποία δεν γνωρίζουν ανάγνωση. Με το λεξικό αυτό θα έχουν ένα διαδραστικό – εποπτικό εργαλείο στην διάθεσή τους, το οποίο θα τους βοηθήσει να μάθουν και να δουλέψουν με το βασικό λεξιλόγιο της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο η κάθε λέξη αποδίδεται σε γραπτό λόγο, προφορικό λόγο και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ). Σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αυτά θα δουλέψουν, παίζει η σύνδεση της κάθε λέξης με μία αντιπροσωπευτική εικόνα.

• άτομα Κωφά ή Βαρήκοα μεγαλύτερης ηλικίας. Στα άτομα αυτά δίνεται η δυνατότητα να εξασκηθούν στον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται, είτε σε γραπτό λόγο, είτε σε προφορικό λόγο, είτε σε Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), ένα σύνολο από λέξεις του συγκεκριμένου λεξικού.

• άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν νοηματική. Το λεξικό αυτό θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο μελέτης και αναφοράς, για τα πρώτα τουλάχιστον βήματά τους στον χώρο της ΕΝΓ.

• σε οποιοδήποτε άτομο, το οποίο δεν γνωρίζει νοηματική γλώσσα. Με το λεξικό αυτό θα του δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσει και να αντιληφθεί τον τρόπο επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων.




ΤΟ ΠΡΩΤΟ VIDEO CLIP ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Οι κωφοί είναι άνθρωποι για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πολλά. Στην Ελλάδα γενικότερα δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία κάτι που ευτυχώς αρχίζει έστω και με αργούς ρυθμούς να αλλάζει.

Από τον Ευθύμιο Σαββάκη.

Η πρόβα έχει τελειώσει και στην πόρτα με υποδέχεται ο Έκτορας με τη Μαρία. Στο βάθος η Μαίρη φροντίζει το τσέλο της, ενώ ο Ρενάτο εξηγεί στον Νίκο τις τροποποιήσεις που έκανε στη βιόλα του. Στον χώρο αυτό γεννήθηκαν οι STORM, ένα κουαρτέτο εγχόρδων που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που  αντιλαμβανόμαστε τη μουσική. Κάπως έτσι δημιούργησαν και το πρώτο video clip για κωφούς! Η συζήτησή μας ξεκινά.

«Ο Έκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), η Μαίρη Χρίστοβα (τσέλο) και ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα), συνθέτουν τους STORM, ένα δυναμικό κουαρτέτο εγχόρδων με μοναδική προσωπικότητα! Το όνομα προέκυψε από την καταιγίδα γιατί ο τρόπος που ερμηνεύουν τη μουσική τους συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της: ορμή, δύναμη, πάθος, ενέργεια, τρέλα, λάμψη ένταση!

Η δημιουργία των STORM οφείλεται στο ανήσυχο πνεύμα και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του Έκτορα! Η αγάπη του για τη μουσική, το πάθος του για δημιουργία, αλλά και η ανάγκη για κάτι διαφορετικό, τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού κουαρτέτου εγχόρδων! Από κει και πέρα, οι προσωπικές ανάγκες του καθενός μας και η αγάπη μας για τη μουσική, την ομαδική δημιουργία και εξέλιξη μας ένωσαν και έκαναν το όνειρό του και
δικό μας», αναφέρει η Μαρία, ενώ ο Έκτορας νιώθει την ανάγκη να αυτοσυστηθεί στο μουσικό κοινό της πόλης.

«Οι STORM είναι ένα μοναδικά διαφορετικό κουαρτέτο εγχόρδων που χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που ερμηνεύει κάθε είδος μουσικής. Τέσσερις άνθρωποι διαφορετικοί, με κοινά χαρακτηριστικά το πάθος, τη δύναμη, την ενέργεια, τη δεξιοτεχνία, την τρέλα και την αγάπη για τη μουσική και τους ανθρώπους.

Η μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά και το σημαντικότερο κομμάτι στην προσπάθειά μου αυτή, ήταν η εύρεση των κατάλληλων ανθρώπων – συνεργατών. Μια τέτοια ομάδα, με τους υψηλούς στόχους που είχαν τεθεί και τίθενται συνεχώς, χρειαζόταν ανθρώπους με πολλές ικανότητες. Ήθελα να είναι σίγουρα πολύ καλοί μουσικοί, με αγάπη και πάθος γι΄ αυτό που κάνουν και ταυτόχρονα με άρτια σκηνική παρουσία, υπομονετικοί, με πείσμα και επιμονή, όρεξη για δουλειά - να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Πάνω από όλα, όμως, ήθελα να είναι Άνθρωποι. Το λέω και θα το λέω συνέχεια: είμαι περήφανος γι΄ αυτήν την ομάδα».

«Αυτό που θέλουμε είναι να μεταδώσουμε την ενέργεια, το πάθος και την αγάπη μας για τη μουσική στο κοινό. Κι αυτό που μας εξέπληξε από την πρώτη κιόλας συναυλία μας ήταν η συμμετοχή και η ανταπόκριση διαφόρων ηλικιών στο εγχείρημά μας», τονίζει χαρακτηριστικά η Μαίρη.

«Στην πορεία αυτή έχουν χαραχθεί στο μυαλό μας αρκετές εικόνες. Η πρώτη  που μου έρχεται στο νου είναι το πρόσωπο του Χρήστου (πρωταγωνιστής του βιντεοκλιπ) μετά την πρώτη του εμπειρία «συναυλίας». Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας που γνωρίσαμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο και που παρά τα προφανή εμπόδια καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί του μέσω της μουσικής. Μία ακόμα εικόνα που κρατάω είναι από τη συναυλία μας στο πρόσφατο Pride της Θεσσαλονίκης, όπου είχαμε την ευκαιρία μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μας  να συμβάλλουμε στην ανάδειξη του συστημικού ρατσισμού που υπόκειται η ΛΟΑΤ κοινότητα της Ελλάδας», είναι τα λόγια του Ρενάτο, την ώρα που ο σκηνοθέτης του clip, Νίκος Καλαϊτζίδης, μας εξηγεί πως υλοποιήθηκε η ιδέα.

 «Το βίντεο κλιπ είναι τύπου document και καταγράφει τη στιγμή του γεγονότος χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην αισθητική. Χρησιμοποιήθηκαν 5 κάμερες από διαφορετικές γωνίες και δεν έγινε καμία πρόβα. Αυτό που βλέπετε είναι και αυτό που έγινε. Τίποτα φτιαχτό και τίποτα ψεύτικο.

Εμπνευστήκαμε την ιδέα μας από τη φιλία μου με τον Σπύρο και τον Χρήστο κυρίως, αλλά και από το κομμάτι το ίδιο. Ο Χρήστος είναι κωφός από πολύ μικρή ηλικία, είναι, συγκεκριμένα, ο μόνος κωφός φίλος που έχω και αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Που είναι οι υπόλοιποι κωφοί; Σαφώς και είναι γύρω μου αλλά δε τους συναντώ σε συναυλίες, θέατρα και εκδηλώσεις οπότε κάποιο λάθος κάνουμε με την πρόσβασή τους σε εκδηλώσεις. Ίσως αυτή η ιδέα να μπορούσε να τους φέρει στους χώρους που συχνάζουμε.

Αρχικά, συναντηθήκαμε όλοι μαζί σε μια σχολή θεάτρου που κάνουμε πολλές φορές πρόβες, έδωσα στον Σπύρο να ακούσει το κομμάτι όσες φορές χρειάζεται ώστε να κρατήσει τις δικές του σημειώσεις και ο Χρήστος γνωρίστηκε με τους Storm και «έπαιξε» με τα βιολιά, το τσέλο και τη βιόλα.

Δε θέλαμε να δώσουμε κάποιο κοινωνικό μήνυμα εκτός από αυτό που βλέπετε, σκέφτεστε και νιώθετε βλέποντάς το. Μάλλον θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις το βίντεο των Storm. Γιατί δεν έγινε νωρίτερα όλο αυτό;», τονίζει.

 «Ένιωσα μεγάλη χαρά που πολλοί ενθουσιάστηκαν με το βίντεοκλιπ και τη διασκευή μας. Κυρίως, όμως, ένιωσα συγκίνηση από την αποδοχή που είχε σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Το ότι σήμαινε πολλά για αυτούς μου δημιούργησε μία έντονη επιθυμία να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε και να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέσω της μουσικής μας, ειδικά ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας», προσθέτει ο Ρενάτο.

Δίπλα του έχει κάτσει η Μαρία, η οποία εξηγεί τον κοινωνικό αντίκτυπο του τραγουδιού. «Οι κωφοί είναι άνθρωποι για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πολλά. Στην Ελλάδα γενικότερα δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία κάτι που ευτυχώς αρχίζει έστω και με αργούς ρυθμούς να αλλάζει. Αυτή η έλλειψη γνώσης μας κάνει να ζούμε και να νιώθουμε μακριά τους. Να συμπεραίνουμε αυτόματα, βασιζόμενοι στις δικές μας δυνατότητες, ότι δεν μπορούν, ή δε θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα λόγω της διαφορετικότητάς τους αυτής. Δεν τους δίνουμε ευκαιρίες να συμμετέχουν σε δικές μας δράσεις και αποφεύγουμε να συμμετέχουμε σε δικές τους. Ποιος από μας θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας κωφός μπορεί να επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τη μουσική;

Ποιος από μας θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχουν τρόποι όχι μόνο να αποκτήσει ένας κωφός πρόσβαση στη μουσική, αλλά να μπορεί και να την απολαύσει; Σίγουρα ο δρόμος είναι διαφορετικός από αυτόν που ακολουθούμε εμείς που ακούμε, αλλά υπάρχει και σίγουρα δεν είναι μόνο ένας! Οι κωφοί έχουν μια δική τους ξεχωριστή κουλτούρα, αφού είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει τη δική της γλώσσα, τις δικές της συνήθειες, που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τη ζωή διαφορετικά από μας. Αυτό που όλοι χρειαζόμαστε είναι παιδεία και ενημέρωση, ώστε να βρούμε τρόπους να μοιραζόμαστε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε και θέλουμε με αυτούς, γιατί ζούμε όλοι μαζί», καταλήγει.

Η επόμενη μουσική πρόκληση βρίσκεται μπροστά τους. Και οι Storm ξέρουν από προκλήσεις.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=SahxXW94Mh0

Πηγή: http://www.lifo.gr/


Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΣΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ





Η Reem είναι μια από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση  Ανατολή και την Αφρική που έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αναζητώντας ασφάλεια ή μια ευκαιρία. Η Γερμανία ωστόσο λαμβάνει τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους βασικούς λόγους που η οικογένεια της μικρής επιδιώκει να παραμείνει στη Γερμανία είναι η ιατρική περίθαλψη της Reem η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και μια δυσπλασία στον αχίλλειο τένοντα. Οι Νew York Times αναφέρουν πως η Μέρκελ αντιμετώπισε την Ελλάδα υιοθετώντας το ρόλο εκείνης που επέβαλε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, αλλά τα δακρυσμένα μάτια της νεαρής από τη Μέση Ανατολή που αιτούνταν άσυλο, ανέτρεψαν την εικόνα της. "Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη συμπόνια της και έστρεψε την προσοχή στο ανθρωπιστικό δίλημμα της Ευρώπης." γράφουν στην εισαγωγή του ρεπορτάζ που αφιερώνεται στο 14χρονο κορίτσι που έγινε σύμβολο του μεταναστευτικού προβλήματος της Ευρώπης.

«Δεν είχα προσχεδιάσει να μιλήσω στην καγκελάριο για το θέμα των  προσφύγων," λέει η Reem Sahwil από την Παλαιστίνη στη συνέντευξη που παραχώρησε από διαμέρισμά της οικογένειάς της τη Δευτέρα. Η μικρή  αναφέρεται στο βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου στο οποίο κατά τη  διάρκεια συνάντησης της Μέρκελ με μαθητές στην πόλη Ρόστοκ, πήρε το μικρόφωνο και της μίλησε για την κατάσταση των μεταναστών ζητώντας μια απάντηση για το μέλλον της ίδιας και της οικογένειάς της. Η κυνική απάντηση της καγκελαρίου έφερε δάκρυα στα μάτια του κοριτσιού που είχε μόλις ακούσει από επίσημα χείλη πως δεν γίνεται να μείνουν όλοι στη Γερμανία και πως κάποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν.

Η Reem είναι μια από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση  Ανατολή και την Αφρική που έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια  αναζητώντας ασφάλεια ή μια ευκαιρία. Η Γερμανία ωστόσο λαμβάνει τον  υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η οικογένεια της μικρής επιδιώκει να  παραμείνει στη Γερμανία είναι η ιατρική περίθαλψη της Reem η οποία πάσχει  από εγκεφαλική παράλυση και μια δυσπλασία στον αχίλλειο τένοντα.

Η Reem δηλώνει πως αισθάνεται τη Γερμανία σπίτι της. Μαζί με τα δύο μικρότερα αδέρφια της και τους γονείς της ζουν σε ένα μπλοκ κατοικιών έξω από το κέντρο της πόλης. Το διαμέρισμα που ζουν είναι παροχή από την κυβέρνηση. Οι γονείς της Reem απαγορεύεται να εργάζονται, όσο οι αιτήσεις ασύλου τους είναι υπό εξέταση, και η οικογένεια ζει με μια μικρή κυβερνητική επιχορήγηση.

Η Reem, μιλώντας σε άπταιστα γερμανικά μετά από πέντε χρόνια στη χώρα, είπε ότι θέλει να σπουδάσει και να ζήσει στη Γερμανία. Θέλει να εργαστεί ως διερμηνέας ή καθηγήτρια Αγγλικών, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τους άλλους μετανάστες να ξεπεράσουν τα εμπόδια επικοινωνίας που η ίδια αντιμετώπισε. «Βλέπω πόσο απαραίτητο είναι για τους μετανάστες όταν φτάνουν εδώ», λέει.

Γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μπάαλμπεκ το  2000 και εξαιτίας της πάθησής της αντιμετωπίζει δυσκολία στο περπάτημα και την μετακίνηση.

Ο πατέρας της, Atef Sahwil, αγωνίστηκε για να πληρώσει τους λογαριασμούς της ιατρικής περίθαλψης δουλεύοντας ως οξυγονοκολλητής. Το καλοκαίρι του 2006, καθώς μαίνονταν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ απειλήθηκε η  ζωή τους στο Μπάαλμπεκ και κατέφυγαν στη Συρία για λίγους μήνες,  παραμένοντας σε ένα άλλο στρατόπεδο προσφύγων. Μετά η οικογένεια επέστρεψε στο Λίβανο και η Reem έσπασε το δεξί πόδι της σε ένα ατύχημα με αυτοκίνητο.

Μετά από χρόνια χωρίς την απαραίτητη και επαρκή φροντίδα, οι Sahwils υπέβαλαν αίτηση για ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία το 2010 και πέταξαν στο Ντίσελντορφ για να γίνει εγχείρηση στην πλάτη της Reem. Η οικογένειά της πλήρωσε το ταξίδι με χρήματα που δανείστηκε από τον εργοδότη του πατέρα της, καθώς και με δωρεές από τον Ερυθρό Σταυρό, κάποιους συγγενείς και γείτονες. "Προσεγγίσαμε αγνώστους και χτυπούσαμε την πόρτα τους για να ζητήσουμε βοήθεια" περιγράφει η 14χρονη.

Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές εγχειρήσεις στη Γερμανία, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να πρέπει να μείνει και να ζητήσει άσυλο.

Οι Sahwils ζήτησαν για πρώτη φορά άσυλο στη Σουηδία, αλλά δεν έγινε δεκτό  επειδή οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν ότι η πρώτη χώρα της  Ένωσης στην οποία εισέρχεται ο πρόσφυγας είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της αίτησης.

Η οικογένεια στη συνέχεια επέστρεψε στη Γερμανία και υπέβαλε αίτηση για  χορήγηση ασύλου. Η Reem είπε ότι αν και η αίτηση απορρίφθηκε η οικογένεια αιτήθηκε επανεξέταση.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, ο Roland Methling, ο δήμαρχος του Rostock, έχει πει ότι θα κάνει το παν για να βοηθήσει τις οικογένειες μεταναστών που ανήκουν στη δικαιοδοσία του. «Η Γερμανία, η Ευρώπη και κυρίως η Παλαιστίνη χρειάζονται ανθρώπους όπως η Reem," γράφει ο κ Methling σε ένα e-mail.

Η Reem φοιτά σε ειδικό σχολείο για μαθητές με ειδικές ανάγκες και αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές της διακοπές. «Όταν είμαι στο σχολείο, νιώθω σαν να κάνω κάτι στη ζωή μου», είπε και προσθέτει πως το αγαπημένο της μάθημα είναι τα αγγλικά και τα γερμανικά, στα οποία ήταν και η μοναδική μαθήτρια στην τάξη της που φέτος αρίστευσε.

«Η πολιτική είναι μερικές φορές δύσκολη," σχολίασε την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος κάνοντας πολλούς να πουν πως έδειξε έλλειψη ευαισθησίας και κάποιους να επικροτήσουν την ειλικρίνειά της. Στους δεύτερους ανήκει και η Reem η οποία λέει πως η καγκελάριος ήταν ειλικρινής και αυτό της φάνηκε καλό.

Πηγή: http://www.lifo.gr/