meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ: ΜΙΑ ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

στις Δημοτικές Εκλογές του Μάιου, θα είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου για το Δήμο Αθηναίων, στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Δεν σκοπεύω - και δεν μπορώ άλλωστε- να τυπώσω πολλά έντυπα κλπ υλικό για τις εκλογές, γι αυτό, κι αν ακόμα δε δύνασθε ή δεν σκοπεύετε να ψηφίσετε το συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνω ή δεν θέλετε να ψηφίσετε εμένα, μπορείτε τουλάχιστον να το γνωστοποιήσετε σε κάποιους φίλους σας η γνωστούς οι οποίοι ενδεχομένως θα με ψήφιζαν.

Δεν χρειάζεται να είστε δημότης στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα ( Κυψέλη-Πατήσια) για να με ψηφίσετε. Ακόμη και οι δημότες των άλλων 6 Δημοτικών Κοινοτήτων έχουν τη δυνατότητα να βάλουν ένα σταυρό σε υποψήφιο άλλης Δημοτικής Κοινότητας.

Κατεβαίνω υποψήφιος γιατί γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα, πήγα σχολείο, σπούδασα, παντρεύτηκα, έκανα την οικογένειά μου, πολιτεύτηκα  και εκλέχτηκα 3 φορές και ζω στην Αθήνα. Αγαπώ την Αθήνα και τις γειτονιές της και θέλω να βοηθήσω όσο και όπου μπορώ για να την ξαναφτιάξουμε "δική μας πόλη". Πατρίδα μας, έδρα της επιχείρησής μας, σπίτι μας, γειτονιά μας. Δεν έχω να κερδίσω τίποτε. Απλώς τη δυνατότητα να παλέψω γι αυτήν. Για  τα μαγαζιά, την επιχειρηματικότητα, τα σπίτια μας, τα πάρκα μας, τους δρόμους μας , τα σχολεία των παιδιών  μας,  τους Παιδικούς Σταθμούς, την καθαριότητα, τον πολιτισμό, τα Δημοτικά Ιατρεία, την ασφάλεια, τη ζωή μας.

Αυτά με ενδιαφέρουν. Τίποτε άλλο. Μόνον αυτά.

Αν θέλετε και με πιστεύετε , με βοηθάτε. Αν όχι, η επιλογή σας σεβαστή».

Δημήτρης Κωνσταντάρας

Αθηναίος δημοσιογράφος - συγγραφέας- νομαρχιακός σύμβουλος- βουλευτής- δημοτικός σύμβουλος www.konstandaras.gr

«Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, οκτώ χρόνια τώρα, είναι μια θετική αύρα σε κάθε καινούριο μου ταξίδι, σε κάθε νέο μου ξεκίνημα! Είναι μια ακούραστη, διεκδικητική φωνή μέσα από τα Κοινά και τη Δημοσιογραφία, με καθαρό δημόσιο λόγο και προτεραιότητα τα βαθιά κοινωνικά ζητήματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Σε έναν αθόρυβο, μα παράλληλα ουσιαστικό και πολύτιμο συμπαραστάτη των αναπήρων και των οικογενειών μας επί δεκαετίες, αλλά και σε έναν άνθρωπο ο οποίος σημαίνει πολλά για μένα προσωπικά, δε μπορώ να μην ευχηθώ ολόψυχα Καλή Επιτυχία! Έχουμε ανάγκη από τέτοιες φωνές σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ελπίζω οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι να τον έχουν υπόψη τους όταν φτάσουν στην κάλπη».

Β. Αυγουλάς – Αντιδήμαρχος Ιλίου,

Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΧΑΡΑ: ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ



Η Ειρήνη Ζαχαρά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αποφοίτησε από το ΤΕΕ ΕΑ ΙΛΙΟΥ με ειδικότητα υπαλλήλου γραφείου και στη συνέχεια επιμορφώθηκε σε αντικείμενα όπως η ανάπτυξη ιστοσελίδων, τα γραφιστικά πακέτα, η επιτραπέζια ηλεκτρονική τυπογραφία, η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, το marketing κ.ά.

Διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στους τομείς της παροχής υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης και της εξυπηρέτησης τηλεφωνικού κέντρου, ως υπάλληλος ή αυτοαπασχολούμενη. Έχει διακριθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την οργάνωση και διατήρηση ατομικής επιχείρησης.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος επιστημονικών συνεδρίων σε θέματα κινητικής αναπηρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του αθλητικού σωματείου ατόμων με αναπηρίες «Τυρταίος», και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Προγράμματος Reactivate Athens – 101 Ideas.

Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

«Με τη μαχητική Ειρήνη Ζαχαρά συνεργάζομαι συστηματικά πάνω από δύο χρόνια τώρα στο πλαίσιο των κοινών μας κοινωνικών δράσεων στο Δήμο Ιλίου και στο αναπηρικό κίνημα, με παράλληλους στόχους την ευαισθητοποίηση του κοινού και την περαιτέρω ενεργοποίηση των ΑμεΑ και της εύχομαι ολόψυχα Καλή Επιτυχία!

Συγχαίρω τον κ. Νίκο Σαράντη Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού για την επιλογή της συγκεκριμένης υποψηφιότητας και ελπίζω οι συμπολίτες μου στο γειτονικό μας Δήμο να την εκλέξουν στέλνοντας άλλη μια φωνή βγαλμένη μέσα από τα κοινωνικά προβλήματα και τους κοινωνικούς αγώνες στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Β. Αυγουλάς – Αντιδήμαρχος Ιλίου,
Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.


Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ 20-29 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ


Καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 - 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο.
Το επίδομα ανέρχεται σε 73,37 ΕΥΡΩ τον μήνα και καταβάλλεται για πέντε μήνες.
  
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
•    Να έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν αποκτήσει πτυχίο ή να έχουν απολυθεί από το στρατό.
•    Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ  
  
1.    Αστυνομική ταυτότητα.
2.    Βεβαίωση σχολής (απόκτηση πτυχίου ή διακοπή σπουδών με γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας).
3.    Απολυτήριο στρατού (για όσους απολύθηκαν από τον Στρατό ή βεβαίωση στρατιωτικής αρχής ότι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
4.    Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνει ότι :
Α) Δεν πραγματοποίησε περισσότερα από 80 ημερομίσθια σε συνεχή ή διαλείπουσα απασχόληση μετά την εγγραφή του στο ειδικό μητρώο ανέργων.
Β)  Δεν ασκεί ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα, ούτε εργάζεται σε επιχείρηση του πατέρα, της μητέρας ή της (του) συζύγου.
Γ) Δεν συνταξιοδοτείται και δεν έχει επιδοτηθεί για ανεργία
Δ) Δεν απασχολείται σε γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες.
Στ) Εφόσον αναλάβει εργασία ή ασθενήσει ή συνταξιοδοτηθεί υποχρεούται να το γνωρίσει αμέσως στην αρμόδια Υπηρεσία.
5. ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
•    Άρθρο 2 του Ν. 1545/85
•    31658/85 Υ.Α
•    33967/91 Υ.Α
•    32023/93 Υ.Α

Πηγή: http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=658&Itemid=770&lang=el


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ



Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού - ΟΑΕΔ πραγματοποιεί δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ - ΕΤΟΥΣ 2014". Το Πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν φιλοξενία 15 ημερών σε κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 9 ΜΑΪΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
Τέκνα γεννηθέντα από 01.01.1999 - 14.06.2008 δικαιούχων που τηρούν τα παρακάτω κριτήρια.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:
ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ: Το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα κατά το έτος 2013 να μην υπερβαίνει το ποσό των 16.000€

1. Ασφαλισμένοι - εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
2. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ, που έχουν συνεχόμενη ανεργία από 6 έως 36 μήνες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:
Οι αιτήσεις των δικαιούχων υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), εντός της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και μόνον.

Αναλυτικά, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στην δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ 15 ΗΜΕΡΩΝ:
Α΄ περίοδος: 15.06 - 29.06, Β΄ περίοδος: 30.06 - 14.07, Γ΄ περίοδος: 15.07 - 29.07, Δ΄ περίοδος: 30.07 - 13.08, Ε΄ περίοδος: 13.08 - 27.08.

Ο Δήμος Ιλίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολίτες, θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικά την αίτηση των ενδιαφερόμενων, στον 4ο όροφο του Δημαρχείου Ιλίου (Κάλχου 48-50), από την Παρασκευή 02.05.2014 έως και την Παρασκευή 09.05.2014, καθημερινά 10:00 - 14:00 και 17:00 - 19:00.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2132030169.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

11Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ: "ΖΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ ΟΤΑΝ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ";

«Πώς γράφει και διαβάζει ένας τυφλός; Γιατί δεν έχουμε πολλούς συμμαθητές με αναπηρίες στα σχολεία μας; Πώς χρησιμοποιούν computer όσοι δε βλέπουν; Βλέπουν οι τυφλοί όνειρα; Τι σημαίνουν για σας τα χρώματα;» αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις των μαθητών της Ε’ και Στ’ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, προσπάθησε τον περασμένο μήνα να απαντήσει μέσα σε δύο διδακτικές ώρες ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Ιλίου που είναι εκ γενετής τυφλός.



Με απλά λόγια και καθημερινά παραδείγματα, μεταξύ των μαθητών και του κ. Αυγουλά έγινε μια πολύ όμορφη συζήτηση που απέδειξε ότι τα σχολεία μπορούν με βιωματικό τρόπο και μακριά από τις θεωρίες να ενεργοποιήσουν πολλές χαρισματικές πλευρές του μυαλού και της ψυχής των παιδιών. Πριν από αυτήν την πρόσκληση, η μεθοδικότητα και η υπευθυνότητα του διδακτικού προσωπικού του 11ου Δημοτικού σχολείου Ιλίου είχε προετοιμάσει το έδαφος, ενώ η επίσκεψη του εκπροσώπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Αυγουλά στο σχολείο οφείλεται και στην προσωπική του σχέση με τον Διευθυντή κ. Δημήτρη Γαλούνη.



«Οι παιδικές ψυχές είναι ακατέργαστα υπερπολύτιμα διαμάντια από τα οποία έχει να κερδίσει πάρα πολλά η χώρα μας και η κοινωνία μας αν τα διαχειριστεί σωστά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγουλάς μετά το τέλος της επίσκεψης του στο σχολείο.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΑΜΕΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ


Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με το ψηφοδέλτιο των «Πρασίνων» στις Ευρωεκλογές. Το μήνυμα του στα ΑμεΑ.

Με σοβαρές και στέρεες απόψεις «κατεβαίνει» στον πολιτικό στίβο ο γνωστός σε όλους μας ειδικευόμενος ψυχίατρος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Στις Ευρωεκλογές του Μαϊου συμμετέχει με τον συνδυασμό «Πράσινοι-Αλληλεγγύη-Δημιουργία-Οικολογία».

Με μοναδικό γνώμονα τον σεβασμό στον άνθρωπο και έχοντας εμπειρία από επισκέψεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ο τρόπος λειτουργείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώθησε τον Στέλιο στην υποψηφιότητά του.

«Θεωρώ πως δημιουργείται μια οργανωμένη πολιτική η οποία μπορεί να επιτρέπει  στην καθημερινότητα ενός ατόμου να εκφέρει άποψη στο θέμα της ανεξάρτητης διαβίωσης που είναι ένα θέμα που με απασχολεί και με ενδιαφέρει και ένα θέμα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γενικά η Ευρώπη προωθεί απ΄ ότι η πολιτεία και το κράτος μας. Θεωρώ επίσης ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούγονται πολιτικές που στην Ελλάδα είτε δεν τις ξέρουμε, είτε δεν τις εφαρμόζουμε με τον σωστό τρόπο» , δηλώνει χαρακτηριστικά στο newsitamea.gr .

Εντός του Ευρωκοινοβουλίου .
Με την ιδιότητα του γιατρού και όχι του Ατόμου με Αναπηρία, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι άνθρωπος που πιστεύει και θα εξέφραζε από τα έδρανα του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, ότι η παιδεία είναι ένας πυλώνας μια κοινωνίας που μπορεί να διαμορφώσει τους πολίτες.

Ενδιαφέροντα του Στέλιου είναι η παιδεία, η εκπαίδευση και η έρευνα που τη κρίνει σημαντική για μια κοινωνία. Πιστεύει στα δικαιώματα των ανθρώπων (είτε είναι άνθρωποι με αναπηρία είτε παιδιά ή γυναίκες).

Δηλώνει πως πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο όπου η πολιτική να δουλεύει για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για την πολιτική !

Το μήνυμα του στα ΑμεΑ .
Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι ξεχωριστές οντότητες αλλά είναι και αυτά άνθρωποι. Δεν θα πρέπει να νιώθουν κάτι το ιδιαίτερο ή το ειδικό και δεν πρέπει να φοβούνται να βγούν έξω , να αντιμετωπίσουν την κοινωνία.

«Η ζωή μας είναι για τη ζωή και όχι για το φόβο, την ανασφάλεια και για το αν θα τα καταφέρουμε . Θα τα καταφέρουμε ! Μπορούμε !»

Σεβασμός στον άνθρωπο πάνω απ΄ όλα. Πρέπει να σταματήσουμε τα τείχη και τα όρια όταν μιλάμε για τον άνθρωπο. Δεν πρέπει να διαμερισματοποιούμε τον άνθρωπο και να τον βάζουμε σε «κουτιά».

Συμμετοχή .
Πρέπει ο κόσμος να είναι ενεργός και να κουνηθεί για να συμμετέχει με τον τρόπο του αν θέλει να αλλάξει αυτό που δεν του αρέσει. Δεν μπορεί να περιμένει από τους άλλους .Πρέπει να συμμετέχει ενεργά έτσι ώστε να φέρει την αλλαγή που επιθυμεί !
Συνέντευξη - Επιμέλεια ρεπορτάζ: Γιώργος Τσιματσίδης


Για να γνωρίσετε καλύτερα το Στέλιο και να μάθετε περισσότερα γι'αυτόν, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία "Με Λένε Στέλιο" που είναι αφιερωμένη στη ζωή του, πατώντας εδώ:

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ


Νέα δεδομένα για τον προγεννητικό έλεγχο

Να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα ο προγεννητικός έλεγχος υπόσχεται ένα νέο διαγνωστικό τεστ αίματος, που είναι δέκα φορές πιο ακριβές στην προγεννητική διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν και άλλων γενετικών ανωμαλιών του παιδιού, σε σχέση με τα υπάρχοντα τεστ αίματος και υπερήχων, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.Το νέο τεστ αναλύει το εμβρυϊκό DNA, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα της εγκύου μητέρας και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να αλλάξει στο μέλλον τον τρόπο που γίνεται σήμερα ο προγεννητικός έλεγχος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Νταϊάνα Μπιάνκι,του Νοσοκομείου Παίδων του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ταφτς, δοκίμασαν το τεστ σε 1.914 εγκύους οι περισσότερες κάτω των 30 ετών.

Ήταν η πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή του νέου τεστ, που διέγνωσε σωστά το 45,5% των περιπτώσεων συνδρόμου Ντάουν, έναντι μόνο 4,2% για τα παραδοσιακά τεστ αίματος. Το τεστ είναι, επίσης, πέντε φορές πιο αποτελεσματικό στη διάγνωση της γενετικής νόσου «τρισωμία 18» (41% έναντι 8%).

Εξάλλου, το τεστ DNA εμφανίζει πολύ λιγότερα ψευδή θετικά αποτελέσματα για Ντάουν (που τρομοκρατούν χωρίς λόγο τους υποψήφιους γονείς): μόλις 0,3%, έναντι 3,6% για τα τωρινά διαγνωστικά τεστ. Αντίστοιχα, για την τρισωμία Ί 8, το νέο τεστ έχει 0,2% ψευδή θετικά αποτελέσματα, μόνο το ένα τρίτο των σημερινών τεστ.

Τα συχνά ψευδή θετικά αποτελέσματα, που εμφανίζονται στα σημερινά τεστ, οδηγούν τις εγκύους να κάνουν περαιτέρω επεμβατικές δοκιμασίες, όπως αμνιοκέντηση, η οποία μπορεί να επιφέρει αποβολή του εμβρύου. Εννέα στα δέκα από αυτά τα ψευδή θετικά τεστ, αποδεικνύονται τελικά ότι είναι αρνητικά. Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση ενός θετικού αποτελέσματος στο νέο τεστ DNA, πάλι θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωσή του με επεμβατική δοκιμασία, καθώς το τεστ εμφανίζει μεν λιγότερα ψευδή θετικά αποτελέσματα, αλλά και στη δική του περίπτωση, από το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων, τουλάχιστον τα μισά αποδεικνύονται τελικά ότι είναι αρνητικά.

Όμως, από την άλλη, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο νέο γενετικό τεστ, δημιουργεί αυξημένη εμπιστοσύνη ότι το έμβρυο δεν πάσχει ούτε από σύνδρομο Ντάουν, ούτε από τρισωμία 18.

Το γενετικό τεστ γίνεται όταν οι γυναίκες είναι τουλάχιστον δέκα εβδομάδων έγκυες, οπότε περίπου το 10% του DNA στο αίμα τους προέρχεται από τον πλακούντα του εμβρύου. Το εμβρυϊκό DNA επιπλέει ελεύθερα μέσα στο μητρικό αίμα και δεν βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, όπως συμβαίνει κανονικά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου το γενετικό τεστ να προσφέρεται σε όλες τις εγκύους, αν και η εξάπλωσή του θα εξαρτηθεί σημαντικά από το αν θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Προς το παρόν τουλάχιστον, είναι ακριβό (500 έως 2.000 δολάρια). Ένα πρόβλημα του τεστ, πάντως, είναι ότι δεν φαίνεται να «δουλεύει» το ίδιο καλά στις πολύ παχύσαρκες γυναίκες

Πηγή: Εφημερίδα «παραγωγή Η εφημερίδα των αγροτών»


ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΛΙΟΝ ΣΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΙΛΙΟΝ!


Στα πλαίσια  ενός  κοινού σχολικού πολιτιστικού προγράμματος με θέμα μύθους, υπό τον  τίτλο «Στου μύθου τα φτερά», τα 3 συνεργαζόμενα σχολεία,  Ειδικό Γενικό Λύκειο Ιλίου (υπεύθυνη: Αναγνωστοπούλου Κρίνα, Καθηγήτρια Φιλόλογος), 1ο Γυμνάσιο Γέρακα (υπεύθυνη: Γερμανού Βάσια, Καθηγήτρια Γαλλικών) και Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Γέρακα (υπεύθυνη: Κρεμμύδη Φιλιππίνα Καθηγήτρια Φιλόλογος- Μουσικός), πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Τουρκία, στις 9 έως τις 13 Απριλίου 2014. Στόχος, η αφήγηση σκηνών από το μεγαλειώδες έπος της Ιλιάδας, στον τόπο διεξαγωγής  του Τρωικού πολέμου, στο Αρχαίο Θέατρο του Ιλίου. Ένα ονειρικό, ιστορικό αλλά και πολιτισμικό οδοιπορικό, που περιέλαβε, εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας, το Τσανάκαλε, μια τυπική επαρχιακή μεγαλούπολη στη νότια ακτή των Δαρδανελίων, που ενώνουν τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα ) με το Αιγαίο,  και τέλος, τη βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Μια συγκλονιστική εμπειρία, που πολλοί θα ζήλευαν. Όχι μόνο για τη μοναδική αίσθηση του να αφηγείσαι σαν ένας άλλος αρχαίος ραψωδός εικόνες από μάχες, από τη ζωή στα αντίπαλα στρατόπεδα, από μυθικούς ήρωες και θεϊκές μηχανορραφίες, αναβιώνοντας με μαγικό τρόπο τον Τρωικό Πόλεμο του Ομηρικού έπους, στην πόλη του Πριάμου πάνω στο λόφο  Hisarlik, μια θαυμάσια βιωματική δράση που θα μείνει αξέχαστη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για έναν ακόμη λόγο: αυτό το ταξίδι χάρισε στους συμμετέχοντες την εμπειρία μιας  ευτυχισμένης συνεργασίας, συνύπαρξης και δημιουργίας  σε όλα τα επίπεδα, ένα πραγματικό μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους.


Συγχαρητήρια στους  36 μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν, στις υπεύθυνες του προγράμματος αλλά και τους χορηγούς της δράσης, Αθανάσιο Μαρτίνο (Εφοπλιστή) και ΒΙΑΝΕΞ, Α.Ε., για την καθοριστικής σημασίας  συμβολή τους.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ 1Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
"Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ"
30.04.2014 - 04.05.2014
ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, Πειραιώς 100 (μετρό Κεραμεικός)

Το  Βρετανικό Συμβούλιο κι ο εκπαιδευτικός οργανισμός - SciCo σε συνεργασία με το  Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και πολλούς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης &  Καινοτομίας για το ευρύ κοινό για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και θα λάβει χώρα από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου στη Τεχνόπολη στο Κεραμεικό, καθημερινά από τις 9.30 έως τις 22.00. Περιλαμβάνει τρεις ζώνες: 

A. Την πρωϊνή ζώνη (Τετάρτη και Παρασκευή 10.00-14.00 και Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή 10.00-16.00), όπου έχουν σχεδιασθεί και θα παρουσιασθούν για παιδιά και για οικογένειες ένα σύνολο  εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων με τις εξής θεματικές:  Φυσική / Χημεία / Βιολογία / Γεωλογία / Μαθηματικά / Περιβάλλον / Υγεία/ Διατροφή / Αστρονομία / Τεχνολογία / Επιστήμη Υλικών / Επιστήμη και Τέχνη
i. Διαδραστικά εκθέματα
ii. Επιστημονικά Πειράματα
iii. Εργαστήρια
iv. Εκπαιδευτικά παιχνίδια
v. Παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου
vi. Ντοκιμαντέρ
vii. Μαθητικοί Διαγωνισμοί

B. Τη μεσημεριανή ζώνη (13.00 -17.00) όπου θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ και ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

C. Την απογευματινή ζώνη (16.00 – 22.00), όπου θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε καφενεία της επιστήμης, αντιπαραθέσεις (debates), παραστάσεις και σεμινάρια.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε στο: http://www.athens-science-festival.gr/wp-content/uploads/2014/04/ASF2014_PROGRAMME.pdf
και περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.athens-science-festival.gr/


Συνεργαζόμενοι φορείς:
Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση Υπουργείου Παιδείας, Δήμος Κηφισιάς, Ε.Ι.Ε, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΛΚΕΘΕ, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, ΚΑΠΕ, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Χημείας, ΔiXηΝΕΤ, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας, ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΔΙΚΑΜ, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, LMS (Πατρών), URacingP (Πατρών), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Sonorcities, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων, INTERCOLLEGE, ΜΙΟ-ECSDE, MEdIES, GWP-Med,  ECOKTHMA Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης και Αλίμου, ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων, ΕΚΦΕ Πειραιάς - Καλλιπολης, Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Σύμβουλοι - Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων (ΕΠΤΑ), Ελληνική Εταιρία για τις Νευροεπιστήμες, Ελληνική Κρυσταλλογραφική Εταιρία, Ελληνική Γεωλογική Εταιρία - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, GEO-schools, Διερευνητική Μάθηση, Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης, Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, Ινστιτούτου Γνωσιακής  Έρευνας και Τεχνολογίας, Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος, Ελληνική Αστρονομική Ένωση, Αστρονομική  Ένωση Σπάρτης,  CAID, Green Project, Scientix, Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, Εκπαιδευτήρια Δούκα,  Γεννάδειος Σχολή, 15ο ΓΕΛ Αθήνας, 2ο Λύκειο Γλυφάδας, ΕΠΑΛ Αργυρούπολης, 1ο Γενικό Λυκείο Αργυρούπολης, Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης, Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης, 26ο ΓΕΛ Αθηνών-Μαράσλειο.
EPSON, MoMix, HUB APIVITA
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, LOREAL, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, 3Ε


Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΟΡΤΗ


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Ως Αντιδήμαρχος βρέθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου, σε ηλικία 22 ετών,  να προΐσταμαι σ’ ένα έγκυρο, αξιόπιστο και αξιοκρατικό κέντρο διάθεσης βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου.

Το φετινό Πάσχα, συνεργαζόμενοι και με τους Ιερούς Ναούς της περιοχής, τη Μητρόπολη, άλλους Κοινωνικούς Φορείς κλπ., καταφέραμε και πάλι στο Ίλιον να δοθεί μια ικανοποιητική, αξιοπρεπής και ποιοτική ενίσχυση σε είδη διατροφής πρώτης ανάγκης και πασχαλινά δώρα σε χιλιάδες κατοίκους της πόλης, σε δεκάδες οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το ταμείο του Δήμου μας μετατράπηκαν σε τρόφιμα και παράλληλα, δεκάδες προσφορές σχολείων, τοπικών φορέων και απλών πολιτών ζητούσαν κατεύθυνση από την Κοινωνική μας Υπηρεσία με στόχο όσο περισσότεροι συμπολίτες μας να νιώσουν στη ζωή τους λίγη απ’ την ουσία της Ανάστασης.

Το Πάσχα  όμως πέρασε. Σε όλη την Ελλάδα οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης, οι προσφορές και οι κινήσεις αλληλεγγύης για τις γιορτές καταλάγιασαν, ίσως και στην πλειοψηφία τους να έσβησαν οριστικά και πάλι κάποιες να αναστηθούν τα ερχόμενα Χριστούγεννα ή του χρόνου το Πάσχα.

Τι γίνεται όμως στο ενδιάμεσο;;;
Δυστυχώς και το Φλεβάρη και το Μάρτη και τον Ιούνη και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από όσους συμπολίτες μας πήραν τα γιορτινά «δέματα αγάπης», θα έχουν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες ανάγκες. Θα πεινούν, θα απειλούνται από τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ με αφαίρεση ρολογιών και κομμένο νερό ή ρεύμα, τηλέφωνο μπορεί να μην είχαν ήδη μες σ’ αυτές τις γιορτές…

Προσωπικά ζητούσα από όλους τους δωρητές μια πιο ορθολογική διαχείριση των προσφορών τους, για να εξασφαλίσουμε μια πιο σταθερή μηνιαία ενίσχυση των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Απαίτησα να διαχειριστούμε πολλές προσφορές μετά το Πάσχα, γιατί δεν αντέχω να βλέπω τα πυροτεχνήματα των εκτάκτων ενισχύσεων στις μέρες αγάπης να σβήνουν μετά και να αφήνουν χιλιάδες συμπολίτες μου ανά την Ελλάδα σε σκοτάδι κοινωνικής απομόνωσης και ανάγκης.

Συνεχίζω πιστεύοντας στις ανόθευτες απ’ την ιδιοτέλεια και τον καιροσκοπισμό αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας, να ζητώ από συναδέλφους, συνεργάτες, συνοδοιπόρους, συμπολιτευόμενους και μη, να αντιπαλέψουμε τη γραφειοκρατία και να δώσουμε αλήθεια και πνεύμα σε αναχρονιστικούς νόμους που μιλούν για «περιοδική» ή «έκτακτη  ενίσχυση απόρων», για να μπορώ να χτυπώ το χέρι στο τραπέζι απέναντι σε κάθε είδους τεχνοκρατία ή λαϊκισμό και να τους αντιπροτείνω όχι πρακτικά εφαρμόσιμες, αλλά ήδη εφαρμοσμένες στην πράξη λύσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής ανάπτυξης.

Ας μην κάνουμε λοιπόν προσφορές μόνο μες στις γιορτές, αλλά ας κάνουμε την κάθε προσφορά μας γιορτή, κάθε στιγμή που το μπορεί ο καθένας. Γιατί ουσιαστικά με μια μόνο προσφορά το χρόνο δεν καλύπτουμε άλλων ανάγκες, τις ανάγκες της δικής μας ψυχής καλύπτουμε, τις πληγές του δικού μας τρόπου ζωής μάλλον θέλουμε να επουλώσουμε.

Μπράβο σε κάθε προσφορά όποια στιγμή του χρόνου και αν γίνει, γιατί δείχνει ανθρωπιά και ψυχή. Επιτρέψτε μου όμως να γίνομαι λίγο απότομος και να ζητώ απόλυτα η κάθε τέτοια προσφορά να’ ναι η αρχή για μια γενικότερη προσφορά μας στην κοινωνία, στους γύρω μας, στον διπλανό μας. Και αν το ψάξουμε λίγο, εάν το σκεφτούμε πρακτικά, δεν έχουν όλες οι προσφορές οικονομικό κόστος.

Χριστός ανέστη!

[εφημερίδα «Χωνί» 27/04/2014]


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ


Το Θέατρο Κωφών σπάει τη σιωπή του

Μια εξαιρετική παράσταση που φέρνει για πρώτη φορά επί σκηνής κωφούς και ακούοντες ηθοποιούς αποδεικνύει ότι το θέατρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρωθούν χάσματα και προκαταλήψεις.

Της Αστερόπης Λαζαρίδου

Η παράσταση «Κάρβουνο» που παρουσιάζει το Θέατρο Κωφών και απευθύνεται τόσο σε κωφούς όσο και σε ακούοντες θεατές, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στην εφετινή σεζόν.

Και όχι επειδή συχνά οι όποιες αναπηρίες προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού τέρποντας την πολιτική του ορθότητα, αλλά γιατί πολύ απλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα έργο τέλεια χορογραφημένο έως την τελευταία του λεπτομέρεια.

Βασισμένο σε πολύ δυνατά κείμενα των Νίκου Αραπάκη, Θοδωρή Παπαθεοδώρου και Έλλης Παπαδημητρίου, το έργο μας μεταφέρει στον ελληνικό εμφύλιο τόσο από την πλευρά του άνδρα όσο και από την πλευρά της γυναίκας.

Η σκηνή χωρίζεται νοερά σε δύο μέρη. Από τη μια οι ακούοντες ηθοποιοί λένε λόγια με ψυχή: η ερωτευμένη που στέλνει γράμματα στον αγαπημένο της (Πηνελόπη Τσούτσουβα), ο αγαπημένος που έφυγε για να πολεμήσει (Γιάννης Ιωάννου) και η φίλη της πρωταγωνίστριας (Βασιλική Σουρρή), αναγκαία ανάσα χαράς, ώσπου φυσικά τα πράγματα να σοβαρέψουν επικίνδυνα.

Πρώτη φορά μαζί

Και ενώ οι εξαιρετικοί αυτοί ηθοποιοί σε κερδίζουν με το παίξιμό τους, την ίδια ακριβώς στιγμή, σαν αδελφές ψυχές τους, παίζουν στη νοηματική τους ίδιους ρόλους η Ευανθία Πλαχούρα, ο Απόστολος Γιαννόπουλος και η Σοφία Ζιάβρα.

Ενορχηστρωτής αυτού του γοητευτικού εγχειρήματος ο σκηνοθέτης Βασίλης Βηλαράς. Και σωτήριος μεσάζων που ενώνει τους δύο παράλληλους κόσμους η διερμηνέας νοηματικής γλώσσας Σοφία Ρομπόλη, η οποία ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια των πολύμηνων προβών, αλλά και σε κάθε παράσταση, λέει στη γλώσσα των κωφών λίγα λόγια για το έργο προτού αυτό αρχίσει.

Είναι η πρώτη φορά στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Κωφών που μοιράζονται τη σκηνή κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί. Αρχικά οι παραστάσεις δίνονταν αποκλειστικά από κωφούς ηθοποιούς για κωφούς θεατές.

Σιγά-σιγά άρχισαν να ενσωματώνονται φωνές, αλλά οι ακούοντες ηθοποιοί δεν βρίσκονταν επί σκηνής. Ύστερα δοκιμάστηκαν και οι διερμηνείς στην άκρη της σκηνής. Και τελικά, φτάσαμε σε αυτή την ευτυχή συνεύρεση.

Το Θέατρο Κωφών άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα ύστερα από πρωτοβουλία της Νέλλης Καρά, ιδιοκτήτριας της δραματικής σχολής «Αρχή». Προερχόμενη από την Αμερική και αντιμετωπίζοντας το θέατρο πέρα από συμβάσεις, θέλησε να εμπλουτίσει τα εκφραστικά μέσα των ακουόντων ηθοποιών με τη βοήθεια της νοηματικής των κωφών.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο απλά. Όπως τονίζει η διερμηνέας Σοφία Ρομπόλη, «υπάρχει προεδρικό διάταγμα από τις αρχές του εικοστού αιώνα που λέει ότι για να φοιτήσουν ηθοποιοί στις δραματικές σχολές πρέπει να είναι αρτιμελείς. Αποκλείονται λοιπόν οι αναπηρίες, ακόμη και οι λεγόμενες "αόρατες", όπως η κώφωση.

Έρχονται όλα αυτά τα χρόνια σκηνοθέτες στο Θέατρο Κωφών, εκπαιδεύουν κωφούς για να παίξουν, αλλά στη συνέχεια οι ηθοποιοί αυτοί δεν μπορούν καν να μπουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ως επαγγελματίες.

Και είναι ένα διάταγμα που δεν αίρεται. Η τελευταία απάντηση που έλαβα από τη γενική γραμματεία της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Πολιτισμού ήταν "τι λέτε, κυρία μου; Θα γεμίσουμε παντού ράμπες και κωφούς;".

Αλλά και οι κωφοί θα δυσκολεύονταν να φοιτήσουν σε δραματική σχολή ούτως ή άλλως. Από τη στιγμή που δεν ορίζονται διερμηνείς από το κράτος, ποιος έχει τα χρήματα να πληρώνει κάποιον καθημερινά δεκάωρα ώστε να κατανοεί τα όσα διδάσκονται εκεί;».

Τι γλώσσα μιλάς;

Η ηθοποιός Ευανθία Πλαχούρα μεγάλωσε σε οικογένεια ακουόντων και πήγε και σε σχολείο ακουόντων - έτσι έμαθε από πολύ μικρή να διαβάζει χείλη για να συνεννοείται, ενώ η νοηματική γλώσσα, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κωφών, δεν ήταν το πρώτο της μέλημα.

Η νοηματική άλλωστε είναι μια πολύ πλούσια και δύσκολη γλώσσα, χρειάζεται να τη διδαχθείς τουλάχιστον έξι χρόνια για να είσαι σε θέση να τη μιλάς άπταιστα. Συμπέρασμα: ακόμη και οι κωφοί μεταξύ τους δεν είναι απαραίτητο ότι μιλούν την ίδια γλώσσα.

Η ίδια σήμερα νοηματίζει με μεγάλη ευχέρεια, αλλά επικοινωνεί με αξιοθαύμαστο τρόπο και με ακούοντες, καθώς είναι σε θέση να διαβάζει τα χείλη τους και να τους απαντά.

Όπως μας είπε η ίδια, «η εκπαίδευση των κωφών στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω, ελάχιστοι καθηγητές που δουλεύουν σε ειδικά σχολεία γνωρίζουν τη νοηματική.

Γι΄ αυτό και πολλοί κωφοί έχουν τεράστια κενά σε θέματα Ιστορίας. Αυτό το κενό έρχεται να αναπληρώσει το Θέατρο Κωφών. Όταν μαθαίνεις κάτι παπαγαλία, το ξεχνάς.

Στο θέατρο, αντίθετα, πρέπει να καταλάβεις σε βάθος το κείμενο για να μπορέσεις να το αποδώσεις και έτσι μαθαίνεις για την ιστορία της χώρας σου, όπως τώρα μάθαμε για το τι συνέβη στον Εμφύλιο».

Χιούμορ και νοηματική
Η κωμωδία είναι πιο δύσκολο είδος από το δράμα, για έναν επιπλέον λόγο στο Θέατρο Κωφών: οι μεν δεν βρίσκουν αστείο ό,τι οι δε. Για παράδειγμα, όταν η φίλη της ηρωίδας λέει «όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα τρώω κάθε μέρα παστίτσιο. Και θα βάζω παντού λάδι! Ακόμη και στις τούρτες, λάδι θα βάζω!».

Το ακούον κοινό γελά, το κωφό όμως όχι. Δεν το βρίσκει αστείο, το παίρνει στην κυριολεξία του: «Μα λάδι στην τούρτα; Θα τη χαλάσει! Δεν θα τρώγεται!».

Στο θέατρο έρχονται κωφοί θεατές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ειδικά για την παράσταση - άλλο μεγάλο κεφάλαιο η ανύπαρκτη ψυχαγωγία των κωφών στην επαρχία.

Στο τέλος κάθε παράστασης οι θεατές μοιράζονται στα δύο: οι μισοί χειροκροτούν και οι άλλοι μισοί κρατούν ψηλά και κουνούν τα δυο τους χέρια - το χειροκρότημα στη νοηματική. Και το αποτέλεσμα είναι εκκωφαντικό!

Και μια βωβή παράσταση

Αν λοιπόν το «Κάρβουνο» είναι μια παράσταση από κωφούς και ακούοντες ηθοποιούς που μπορούν να παρακολουθήσουν και οι μεν και οι δε, το «If Οnly» είναι ένα βωβό παραμύθι από ομιλούντες ηθοποιούς, το οποίο επίσης μπορούν να παρακολουθήσουν διαφορετικές μερίδες κοινού.

Ο Στέφανος Αχιλλέως, ο Γιώργος Ανδρουλάκης, η Χρυσάνθη Παπαγεωργίου και η
Έλενα Μεντζέλου, που απαρτίζουν μια κεφάτη και ταλαντούχα ομάδα, συνειδητοποίησαν πως όταν απουσιάζουν ο λόγος και το κείμενο, η χαρά του παιχνιδιού δυναμώνει.

Παρουσιάζουν μια πειραγμένη εκδοχή του παραμυθιού της Χιονάτης και παίζουν συνολικά 14 ρόλους!

Όπως παρατηρεί ο Στέφανος Αχιλλέως, που έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια, «ενώ στη δραματική σχολή σού μαθαίνουν να μετριάζεις τις αντιδράσεις σου και να χαλιναγωγείς την υπερβολή σου, το βωβό θέαμα θέλει το ακριβώς αντίθετο. Όλα είναι τεράστια. Η χαρά γίνεται ενθουσιασμός και η λύπη δυρμός. Κι αυτό απελευθερώνει και τον ηθοποιό και τον θεατή».

Η παράσταση είναι η χαρά του low budget, καθώς χωράει ολόκληρη μέσα σε δύο βαλίτσες και το πιο ακριβό αντικείμενο που αγοράστηκε, ένα μαχαίρι, κόστισε 3 ευρώ. Θα παιχτεί στο πλαίσιο δύο φεστιβάλ θεατρικών ομάδων: στο Bob Festival στο Bios (6 και 10/5) και στο Up the W-all Festival στο Vault, μεταξύ 9 και 15/6.

Πότε & πού: Θέατρο Κωφών, «Κάρβουνο», Σαχτούρη 8-10, Ψυρρή.
Τηλ. επικοινωνίας: 694.5390799. Για κρατήσεις με SMS: 698.5765550. Ως 25/5

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»