meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ "ΓΟΛΓΟΘΑ" ΟΣΟΙ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΠΑΝΙΕΣ ΝΟΣΟΥΣ

Ανεβαίνουν «Γολγοθά» όσοι πάσχουν από σπάνιες νόσους



Έναν «Γολγοθά» ανεβαίνουν χιλιάδες ασθενείς με «σπάνιες παθήσεις». Πρόκειται για νοσήματα τα οποία εμφανίζονται τόσο σπάνια που οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι σε θέση να τα διαγνώσουν. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη έδειξε ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς χρειάστηκε από τρία έως 30 χρόνια μέχρι να διαγνωστεί! Στο 40% των πασχόντων γίνεται λανθασμένη διάγνωση και υποβάλλονται ακόμη και σε χειρουργικές επεμβάσεις που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται...
Σε αντίθεση με την ονομασία τους, οι σπάνιες νόσοι προσβάλλουν, τελικά, πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Μία ασθένεια ή διαταραχή ορίζεται ως «σπάνια» όταν προσβάλλει έναν στους 2.000 ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό.

Ο αριθμός των συγκεκριμένων ασθενειών, ωστόσο, κυμαίνεται από 6.000 έως 8.000. Αν πολλαπλασιαστούν οι πάσχοντες ανά σπάνια νόσο με τον αριθμό των σπανίων νόσων προκύπτει ένας σημαντικός πληθυσμός. Εκτιμάται ότι οι πάσχοντες στην Ελλάδα είναι περίπου ένα εκατομμύριο. Οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται μία μεγάλη ταλαιπωρία, επεσήμαναν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων καθηγητής Δημοσθένης Μπούρος, ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Αντώνης Αυγερινός και η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Κυστική Ίνωση κ. Αγγελική Πρεφτίτση, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα για τις σπάνιες παθήσεις. Σύμφωνα με την κ. Πρεφτίτση, σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη θεραπεία, παρότι είναι χρονίως πάσχοντες και έχουν μηδενική συμμετοχή. Σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορούν να προμηθευτούν έγκαιρα τα φάρμακά τους. Η πρόσβασή τους -είπε- σε Κέντρα Αναφοράς και εξειδικευμένα ιατρεία εξαρτάται πλέον και από την οικονομική τους κατάσταση, που λόγω των  διαφόρων επιβαρύνσεων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη: «Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι η καθυστέρηση πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμους θεραπείες, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στην έκδοση της θετικής λίστας».


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει ήδη από το 2010 μία σειρά από «ορφανά» φάρμακα ία οποία δεν έχουν, όμως, διατεθεί ακόμη στη χώρα μας, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με σπάνιες παθήσεις να βρίσκονται σε κίνδυνο για τη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, οι «σπάνιες παθήσεις» αφορούν νόσους που αποδίδονται σε γονιδιακές αλλοιώσεις με σημαντική πιθανότητα κληρονομικής μετάδοσης τους. Οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα, μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και ανάγκη για συνεχή θεραπεία. Ο καθηγητής εξήγησε ότι λόγω της σπανιότητάς τους, πολλά από τα νοσήματα αυτά δεν είναι γνωστά στον ιατρικό κόσμο: «Ένας γιατρός μπορεί να έχει διδαχθεί ορισμένα από αυτά στην Ιατρική Σχολή, αλλά να μην τα έχει συναντήσει στην καθημερινή πράξη».

Παρά τον μεγάλο αριθμό των ασθενειών και των πασχόντων, έχουν αναπτυχθεί μόνο μερικές δεκάδες θεραπείες. Οι ασθενείς, πάντως, διαχειρίζονται ηπιότερα το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαγνωσμένη πάθησή τους, σε σχέση με την συναισθηματική αναστάτωση που βιώνουν όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να διαγνωστεί. Αναφερόμενος στα Κέντρα Αναφοράς για τις 
σπάνιες παθήσεις, ο κ. Αυγερινός σημείωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσουμε ως χώρα στο επόμενο βήμα. Η διαμόρφωση -είπε- ενός νομικού πλαισίου που δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στη δημιουργία περισσοτέρων Κέντρων Αναφοράς, θα δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις να μπορούν να διαγνωστούν ευκολότερα και πιο έγκαιρα, με παράλληλα οφέλη για το σύστημα Υγείας.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα χαρακτηριστικά των σπανίων νόσων είναι η μεγάλη τους ετερογένεια. Πρόκειται -εξηγούν- για χρόνιες, εκφυλιστικές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν αναπηρία.

Στο 50% των περιπτώσεων εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία. Εκτιμάται ότι το 7% του πληθυσμού θα προσβληθεί από σπάνιο νόσημα σε κάποιο στάδιο της ζωής του.

Δημιουργείται βάση δεδομένων για τις σπάνιες παθήσεις

Τη διαμόρφωση Κοινής Απόφασης για την ένταξη της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τις σπάνιες παθήσεις «orpha.net» στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προχωρούν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Με την απόφαση θα ρυθμίζονται τα θέματα και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της βάσης και της καταγραφής των σπάνιων νοσημάτων - παθήσεων στη χώρα μας, 
μέσω και των ΚΕΠΑ. Τα πα-ραπάνω αναφέρει με εγκύκλιό της η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, η οποία καλεί τους αρμόδιους φορείς και τους γιατρούς να συμβουλεύονται τα δεδομένα προκειμένου να κωδικοποιούν τις ασθένειες.


Το www.orpha.net είναι μία διεθνής πύλη αναφοράς, στην οποία περιγράφονται οι σπάνιες παθήσεις και τα εγκεκριμένα «ορφανά» φάρμακα για την αντιμετώπισή τους. Εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι η Διεύθυνση Γενετικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Σκοπός της ελληνικής ομάδας είναι η ακριβής αντιπροσώπευση όλων των δραστηριοτήτων στον τομέα των σπάνιων ασθενειών. Η ελληνική συμμετοχή έχει ως στόχο τη βελτίωση της διάγνωσης, της διαχείρισης και της διαθεσιμότητας πληροφοριών για τις σπάνιες ασθένειες στον ελλαδικό χώρο, καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητας αντίστοιχων πληροφοριών από τον ευρωπαϊκό χώρο, προς όφελος όλων των Ελλήνων ασθενών, καθώς και του κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Η υφυπουργός Υγείας καλεί τους γιατρούς που υπηρετούν σε όλες τις μονάδες Υγείας του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, να αξιοποιήσουν την πληροφόρηση που παρέχεται στο πλαίσιο της βάσης δεδομένων. Οι γιατροί -διευκρινίζει- θα αναγράφουν τα σπάνια νοσήματα-παθήσεις με τον αντίστοιχο κωδικό του ORPHANET (ORPHACODE - ORPHANUMBER) στις ιατρικές γνωματεύσεις, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που χορηγούν στους πολίτες για την πιστοποίησή τους από τα ΚΕΠΑ του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.

Καλούνται, επίσης, να αξιοποιήσουν περαιτέρω το δίκτυο για καταγραφή των ασθενών, μέσω της διασύνδεσης της εν λόγω πληροφόρησης με άλλα πληροφοριακά συστήματα.

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, το υπουργείο Υγείας προωθεί τον σχεδιασμό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους συλλόγους ασθενών με Σπάνια Νοσήματα - Παθήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και ημερίδες, για την επιμόρφωση των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα για την καλύτερη αξιοποίηση της βάσης δεδομένων. Σκοπός είναι να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των σπάνιων νοσημάτων.

Υψηλό το κόστος παραγωγής: Υπάρχουν μόνο 300 φάρμακα για τις 6.000-8.000 σπάνιες νόσους

Με τα «ορφανά» φάρμακα αντιμετωπίζονται οι σπάνιες παθήσεις. Ο αριθμός τους, όμως, καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών. Από τις 6.000 έως 8.000 γνωστές παθήσεις, μόνο για τις 200 έως 300 υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και συχνά η αντιμετώπιση είναι μόνον συμπτωματική.

Από οικονομικοτεχνική άποψη, η επιδημιολογία των σπανίων παθήσεων καθιστά την ανάπτυξη «ορφανών» φαρμάκων μία πολύ ακριβή διαδικασία, σε σύγκριση με τη διαδικασία παραγωγής των άλλων φαρμάκων.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να στοχεύουν απ’ ευθείας την πάθηση και όχι τα συμπτώματά της, γεγονός το οποίο ανεβάζει κατακόρυφα τις ποιοτικές απαιτήσεις. Το κόστος ανάπτυξης αυτών των υψηλής αξίας φαρμάκων είναι αντιστρόφως ανάλογο ως προς το μέγεθος της αγοράς στην οποία απευθύνονται, γεγονός που δεν συνεπάγεται την απόσβεση του κεφαλαίου που επενδύεται για αυτή τους την ανάπτυξη.

 Το 50% των δαπανών για τα σπάνια νοσήματα αφορούν στην αξία της απολεσθείσας παραγωγικότητας.

Η απουσία διαθέσιμης θεραπείας επιφέρει σημαντική επιβάρυνση της κλινικής εικόνας, ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ασθενή, αλλά και σημαντικές δαπάνες για το σύστημα Υγείας.

Για να υπάρχουν κίνητρα για ανάπτυξη των σκευασμάτων αυτών, οι αξιολογήσεις γίνονται με βάση τον λόγο του κόστους ανά κερδισμένο έτος ζωής. Κατά κύριο λόγο, λαμβάνονται υπόψη μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως η απουσία εναλλακτικών θεραπειών ή το σημαντικό κόστος που θα έπρεπε να επωμιστεί ο ασθενής σε περίπτωση μη αποζημίωσης.

Το πλαίσιο: Για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή και διάθεσή τους, τα κράτη παρέχουν κίνητρα. Στις ΗΠΑ, έχουν εγκριθεί περίπου 243 φάρμακα από το 1983, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να δημιουργηθεί ένα ανάλογο περιβάλλον για την παραγωγή των σκευασμάτων. Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δημιουργήθηκε το 2000 και έκτοτε έχει δεχθεί 1.235 αιτήσεις. Από αυτές, έχει αποφανθεί θετικά για τις 850 και έχει εγκρίνει μόλις 63 ορφανά φάρμακα.

Το μέσο ετήσιο κόστος θεραπείας ανά πάσχοντα από σπάνια νόσο ανέρχεται στην Ευρώπη στα 32.500 ευρώ. Λόγω της μικρής συχνότητας των νοσημάτων ωστόσο, η φαρμακευτική δαπάνη για τις σπάνιες νόσους δεν ξεπερνά το 4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει εθνικό πλαίσιο κινήτρων για την κυκλοφορία και διάθεση ακριβών φαρμάκων όπως ορίζεται από τους οικείους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Το υφιστάμενο σχετικό καθεστώς δεν διαφοροποιείται από εκείνο των υπόλοιπων φαρμακευτικών προϊόντων, κάτι το οποίο δημιουργεί εμπόδια πρόσβασης των ασθενών στης συγκεκριμένες θεραπείες.

Με το σταγονόμετρο η χορήγηση των «ορφανών» φαρμάκων για τους πάσχοντες από σπάνιες παθήσεις: Προβληματική είναι η εισαγωγή των «ορφανών» φαρμάκων στη χώρα μας.

Στους Έλληνες πάσχοντες από σπάνιες παθήσεις χορηγούνται περίπου 45 «ορφανά» σκευάσματα, εκ των οποίων τα 15 κυκλοφορούν κανονικά και τα υπόλοιπα φτάνουν στη χώρα μας μέσω του ΙΦΕΤ. Η διαδικασία εισαγωγής μέσω του ΙΦΕΤ έχει πολύ υψηλότερο κόστος, λόγω μεταφορικών, ενώ υπάρχει και απώλεια εσόδων για το κράτος. Πολύ καλύτερη πρόσβαση στις θεραπείες έχουν οι Αμερικανοί ασθενείς, καθώς στις ΗΠΑ διατίθενται 240 σκευάσματα, καθώς και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αφού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυκλοφορούν 75 σκευάσματα. Στην Ελλάδα προβλέπονται οι εξής διαδικασίες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στα ορφανά 
φάρμακα:


      • Ορφανά φάρμακα που έχουν λάβει επίσημη τιμή και έχουν πιστοποίηση από τον (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), εισάγονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες και διατίθενται σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού.


      • Ορφανά φάρμακα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό ή τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά δεν κυκλοφορούν στη Ελλάδα (δεν συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τιμών που εκδίδει κατά καιρούς το υπουργείο Υγείας), εισάγονται ή μπορούν να εισαχθούν από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), εφόσον τα συνταγογραφήσει ο γιατρός και μετά την έγκριση του ΕΟΦ.


      • Προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία που αφορά την παρηγορητική χρήση ορφανών φαρμάκων είτε για μεμονωμένους ασθενείς ή ομάδες ασθενών μέσω ΙΦΕΤ.


Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» 



ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΩΝ ΙΛΙΟΥ



Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας συλλόγου  ΑΡΚΑΔΩΝ ΙΛΙΟΥ

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου  2014  ο σύλλογος Αρκάδων Ιλίου πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Ιλίου.                                                                                                     

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή του κόσμου, ο  οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΔΣ του συλλόγου, ήταν πολύ μεγάλη.

Tην εκδήλωση άνοιξαν δυο μικροί Αρκάδες που με το κλαρίνο και το τουμπερλέκι μας ταξίδεψαν μουσικά για λίγο στην Αρκαδία και στην συνέχεια το χορευτικό    τμήμα των παιδιών του συλλόγου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος κ. Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος  ο οποίος αφού μίλησε για την συμμετοχή του συλλόγου Αρκάδων  Ιλίου στα  ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας παρουσίασε σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο όλη τη δράση του συλλόγου στο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Γενάρη με ένα αφιέρωμα στις αρχαίες κοιτίδες του Ελληνισμού που ακόμα μιλούν τη διάλεκτο  η οποία υπάρχει στην  Τσακωνιά της Αρκαδίας.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
ο δήμαρχος της πόλης μας, κος Νίκος Ζενέτος,
ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κος Κώστας Παπαντωνίου,
ο αντιπεριφερειαρχης Πελοποννησου κος Βαγγελης Γιαννακουρας
ο δήμαρχος της Τρίπολης κος Γιάννης Σμυρνιώτης,
ο δήμαρχος Γορτυνίας, κος Γιάννης Γιαννόπουλος,
 ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κος Κώστας Καράμπελας,
 ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Αντώνης Κακούρης,
οι  περιφερειακοί σύμβουλοι κα Πανταλάκη –Ανδριανοπούλου Ιωάννα και ο κος Στέλιος Μαριδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Ιλίου, εκπρόσωποι των εθνικοτοπικών συλλόγων Ιλίου, εκπρόσωποι των ΚΑΠΗ Ιλίου, ο πρώτος και επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Αρκάδων Ιλίου κος Γεώργιος Ξυνής, ο πρόεδρος του συλλόγου Ψαραίων Αρκαδίας κος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ιλίου, κα Γωγώ  Ανδρεάδη, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κος Παντελής  Νικολαΐδης,  ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κος Βασίλειος Γιαννακάκος, ο πολιτευτης Αρκαδιας  κος Παναγιώτης Καρβέλας, ο υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας κος Κων/νος Βλάσσης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Πολιτισμού, κος Κώστας Σχίζας, από την πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο κος Μαρίνος Τσίρμπας, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ιλίου κος  Γιώργος Σχίζας, ο εκδότης της εφημερίδας “Γορτυνία” κος Κώστας Καλύβας ο εκδότης του περιοδικού “Δυτικές Διαδρομές”  κος Στέφανος Στεφανάκης.



Στην πορεία της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο πρόεδρος του συλλόγου κος Γιάννης Κουτσανδρέας  ο οποίος μίλησε για το σκοπό του συλλόγου και τις δραστηριότητές του ευχαριστώντας τον δήμαρχο, και γενικότερα το δήμο Ιλίου  για την πολύτιμη συμπαράστασή του.


Την πίτα του συλλόγου ευλόγησαν οι πατέρες Γεώργιος και Δημήτριος και όσοι από τους καλεσμένους έκοψαν την πίτα ευχήθηκαν στο σύλλογο και στον κόσμο καλή και δημιουργική χρονιά.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων το οποίο χόρεψε καλαματιανά και τσάμικα και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις θερμές ευχαριστίες του ΔΣ και του χορευτικού τμήματος, προς το δάσκαλο του τμήματος κ. Γιώργο Φραγκάκη, για την πολύτιμη προσφορά του στο σύλλογο, και με το κέρασμα όλων όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους.



Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΠΕΤΥΧΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Παρά το τσουχτερό κρύο, μεγάλη ήταν η συμμετοχή στον Ποδηλατικό Γύρο που διοργάνωσε ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και τα Special Olympics Ελλάς την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.

Με αφετηρία το Δημαρχείο Ιλίου, «πήραν το κράνος τους και ήρθαν» μαθητές των Σχολείων του Δήμου, πολίτες και οικογένειες που έχουν αγκαλιάσει το ποδήλατο και τους ποδηλατόδρομους της πόλης, αθλητές των Special Olympics μαζί με τους εθελοντές, ο Ποδηλατικός Σύλλογος «Οδυσσέας» και ο Ποδηλατικός Σύλλογος «Αργώ», που ξεκίνησαν με χαμόγελο τον Ποδηλατικό Γύρο Ιλίου για να διανύσουν διαδρομή μήκους 5,2 χιλιομέτρων.

Στην αφετηρία ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος και η Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς κα. Γιάννα Δεσποτοπούλου καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ιλίου σήμανε την εκκίνηση της διαδρομής.

Η απουσία του ήλιου δεν κατάφερε να κρύψει τον ενθουσιασμό του κόσμου που χειροκροτούσε θερμά από τα σπίτια κατά μήκος της διαδρομής τους συμμετέχοντες.

Ο Δήμαρχος Ιλίου φανερά ενθουσιασμένος δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο Ποδηλατικός Γύρος Ιλίου έχει και φέτος μια τόσο θερμή συμμετοχή. Το ποδήλατο συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, αφού πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, φιλικό προς το περιβάλλον που προσφέρει ήπια άθληση, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την άθληση. Σε αυτό το πνεύμα, ο Δήμος Ιλίου διοργανώνει κάθε  χρόνο αυτόν τον αγώνα, με σκοπό η χρήση του ποδήλατου να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών, χρησιμοποιώντας το δίκτυο ποδηλατόδρομων της πόλη μας, που στόχο έχουμε την επέκτασή του σε ολόκληρη την πόλη. Γιατί το Ίλιον είναι πόλη για ποδήλατο».


ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΨΥΧΩΝ!


Το καφέ των εκλεκτών ψυχών

Άνθρωποι που η κοινωνία έβαλε στο περιθώριο, επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έστησαν το «Μύρτιλλο» στο Νέο Ηράκλειο και το βλέπουν να... ανθίζει, δίνοντας μαθήματα επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίως ανθρωπιάς...

Δέκα παραγγελίες και ο Αρης δεν βγάζει μπλοκάκι, δεν το χρειάζεται. «Τα θυμάμαι όλα», λέει. Σε λίγα λεπτά επιστρέφει με το δίσκο και σερβίρει τους πελάτες. «Εχουμε αυτή την καλή μνήμη, λόγω του συνδρόμου Ασπεργκερ», σχολιάζει η Νάνσυ. Η ίδια θυμάται απ' έξω τα υλικά από όλες τις συνταγές που παρασκευάζονται στην κουζίνα. Πίσω από τον μπουφέ, η Ολγα φτιάχνει τους καφέδες. Δεν χρειάζεται να της πεις δεύτερη φορά πώς τον πίνεις. Είναι κωφή, αλλά αστέρι στη χειλαναγνωσία. Βρισκόμαστε στο «Μύρτιλλο», στο «καφέ των εκλεκτών ψυχών» -έτσι το αποκαλεί η νόμιμη εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) που λειτουργεί το καφέ.

Εδώ απασχολούνται μόνο άνθρωποι από ευπαθείς ομάδες. Οι «μη κανονικοί», αυτοί που δεν θεωρούνται ανταγωνιστικοί στην αγορά και συνήθως είναι αόρατοι, όταν ψάχνουν δουλειά. Η δική τους κρίση ξεκίνησε πολύ πριν από την οικονομική κρίση της χώρας. Ξεκίνησε την ημέρα που ο γιατρός διέγνωσε την ιδιαιτερότητά τους. Οι περισσότεροι υπέγραψαν τότε, χωρίς να το ξέρουν, σύμβαση αορίστου χρόνου με την ανεργία.




Ρίσκαρε και κέρδισε

Σε μια χώρα που ψάχνει για λύσεις στο παρελθόν, μια καθηγήτρια, η Γεωργία Βαμβουνάκη, πήρε το ρίσκο και έκανε πράξη μια ιδέα από το μέλλον. Βρήκε ένα χώρο, εγκαταλειμμένο για χρόνια, απέναντι από το σταθμό του τρένου στο Νέο Ηράκλειο, τον ανακαίνισε και τον μεταμόρφωσε σε πρωτοπόρο και δυναμικό καφέ.

Για την Ολγα, τον Αρη, τη Σοφία, τον Δαμιανό, τη Νάνσυ, τον Νίκο, την Αιμιλία και τα υπόλοιπα μέλη του «Μύρτιλλου», το κατώφλι της εισόδου είναι κάτι περισσότερο από χώρος εργασίας και εκπαίδευσης. «Είναι έξοδος προς τη ζωή», λέει η κ. Βαμβουνάκη.

«Δεν είμαι επιχειρηματίας, δεν είμαι οικονομολόγος», διευκρινίζει η ίδια. «Συνήθως τα κάνω θάλασσα στα οικονομικά. Τα πάγια μηνιαία έξοδα είναι 12.000 ευρώ, αλλά πρώτα θα πληρώσω τους εργαζόμενους. Τα έφερε η ζωή έτσι, κι έχω ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, το οποίο μεγάλωσε στη Σκοτία και ευτυχώς δεν πήγε ποτέ σε ελληνικό σχολείο. Και δεν το λέω για να υποτιμήσω τα σχολεία της πατρίδας μας. Αλλωστε κι εγώ είμαι φιλόλογος, έχω δουλέψει σε δημόσια σχολεία».

Εμπνεύστηκε την ιδέα όταν διέμενε στη Σκοτία. «Ο γιος μου παρακολούθησε ένα τμήμα catering και στη συνέχεια έκανε την πρακτική του σε ένα καφέ. Αυτό το διάστημα είδα πώς μεταχειρίζονται οι άλλες κουλτούρες τους ανθρώπους με διαφορετικότητα. Και είπα ότι αυτό χρειάζεται στην Ελλάδα». «Δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οικονομικά κάποιοι ιδιώτες (βασικός δωρητής που έδωσε τα χρήματα για την ανακαίνιση του χώρου είναι το κοινωφελές ίδρυμα "ΤΙΜΑ"). Μου ζήτησαν να μην αναφέρω τα ονόματά τους»...

Βουλιάζω στον καναπέ, θέα στην ανοιχτή κουζίνα. Ολα τα εδέσματα που σερβίρονται είναι χειροποίητα. Οι μαθητευόμενοι «μάγειρες» ζυμώνουν σήμερα ψωμί. Ανάμεσά τους τριγυρίζει και η Αιμιλία Καρδάρα, η «οικολόγος» της παρέας. «Τους κλείνω συνεχώς τη βρύση. Δεν μπορείς να αφήνεις το νερό να τρέχει, να σπαταλάς έτσι το νερό», λέει η ίδια. «Εδώ σε προσέχουν καλύτερα. Εγώ έχω κατάθλιψη, αλλά ακολουθώ αγωγή και είμαι μια χαρά. Εγώ έχω Ασπεργκερ. Κι αυτό φέρνει πολλά άσχημα. Μου φέρνει αυτή την πολυλογία, βρε παιδί μου, και τις εμμονές και τον ψυχαναγκασμό. Αλλά εμείς με το Ασπεργκερ αν βάλουμε ένα στόχο να μάθουμε κάτι, το μαθαίνουμε καλύτερα κι από ειδικό». Στα 34 της, κι ενώ δουλεύει σχεδόν μια δεκαετία, «πρώτη φορά μου κολλάνε ένσημα. Παλιά δούλευα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, έκανα δύο χρόνια πρακτική. Μόνο ως διανομέας φυλλαδίων έχω πληρωθεί, έστω και μαύρα», λέει η Αιμιλία.

«Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά, και αν είσαι σαν εμάς, με ειδικές ανάγκες, είναι ακόμα πιο δύσκολο. Είναι σημαντικό να αποκτήσεις εμπειρία και αυτοπεποίθηση. Μετά από δω θα ανοίξω τα φτερά μου», λέει η 23χρονη Σοφία Παππά. Είναι γραμματέας της καφετέριας και χαρούμενη που επιτέλους «οι γνώσεις μου δεν πάνε χαμένες. Σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων σε ΙΕΚ».

Παρακολουθώ την Ολγα. Την 30χρονη κοπέλα, με το tattoo στην πλάτη, που «θα μπορούσε να κρατάει μόνη της όλο το μαγαζί», όπως λέει η κ. Ράφαν. Παίρνει παραγγελίες, φτιάχνει καφέδες, σερβίρει, κρατάει το ταμείο. Κι όμως μέχρι τον Νοέμβριο ήταν στα αζήτητα. Εγώ της μιλάω κανονικά και εκείνη διαβάζει τα χείλη μου. Με τα χέρια της μου ζωγραφίζει το παράπονό της: «Κανένας εργοδότης μέχρι τώρα δεν με προσέλαβε».


Η δική της κώφωση τύφλωσε προφανώς αυτούς που αποφασίζουν ποιος θα πάρει τη δουλειά. Η Ολγα σπούδασε διακοσμητική στο ΤΕΙ Αθηνών, μιλάει ξένες γλώσσες, ενώ παράλληλα είναι πρωταθλήτρια στο γυναικείο ποδόσφαιρο. «Στον ελεύθερο χρόνο σου τι κάνεις;» τη ρωτάω. «Πάω για bungee jumping» απαντάει. «Αυτό το περιβάλλον μού δίνει δύναμη να συνεχίσω. Εδώ αποκτάς αυτοπεποίθηση και εμπειρία. Αυτό που γίνεται εδώ είναι πολύ σημαντικό». Ονειρό της, να ανοίξει κάποτε δικό της μαγαζί με κοσμήματα. Το βλέμμα της ελέγχει συνεχώς το χώρο. «Κοιτάζω μήπως ξεχαστεί κανένας και πιάσει κουβέντα με τους πελάτες» λέει.

Οταν ο Δαμιανός Ράφαν απουσιάζει από το πόστο του, το πιθανότερο είναι πως μιλάει με τους πελάτες ή έχει πάει βόλτα στις διπλανές καφετέριες. «Ολοι τον έχουν μάθει. Είναι πολύ κοινωνικός», λέει γελώντας η μητέρα του. Ο ίδιος λέει «είμαι απλώς λίγο ζωηρός». Αθελά του έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις στη γειτονιά. Γνωρίζει ονομαστικά ακόμα και τους πλανόδιους μικροπωλητές. Ψάχνω να βρω σε τι είναι διαφορετικός. Και το βρίσκω: είναι ίσως ο μοναδικός Ελληνας που δεν θέλει να γίνει αφεντικό. «Το όνειρό μου είναι μόλις αποκτήσω εμπειρία, να πάω να δουλέψω σε άλλη καφετέρια, ως υπάλληλος. Τα αφεντικά έχουν πολλά στο κεφάλι τους. Εγώ θέλω να τελειώνω και να είμαι ελεύθερος».




Φορτιστές αισιοδοξίας

Οι καρέκλες σ' αυτό το μαγαζί λειτουργούν σαν φορτιστές αισιοδοξίας. Φεύγοντας, οι υπάλληλοι σε ραντίζουν με ευχές. Και ζητάνε υποσχέσεις, ότι δεν θα τους ξεχάσεις. «Στο καλό, καλή όρεξη αν πας για φαγητό», «Να έρθεις το απόγευμα που θα είναι έτοιμο το ψωμί», «Αν σου άρεσε, μπορείς να υποσχεθείς εδώ και τώρα ότι θα ξανάρθεις;», «Αν δεν κρατήσεις την υπόσχεσή σου, δεν ξέρεις τι σε περιμένει!». Ποτέ ξανά δεν απέκτησα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο πολλούς φίλους.




Διδάσκουν και αυτοαξιολόγηση

«Στόχος μας είναι να αντιληφθούν όσοι ανήκουν στην ομάδα, ότι δεν είναι αντικείμενα περίθαλψης. Γι' αυτό και παραπέμπουμε στην ατομική ευθύνη», τονίζει η Γεωργία Βαμβουνάκη. Εδώ όλοι περνούν από διαδικασία αυτοαξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο του τύπου «ποιες είναι οι ευθύνες σας;», «τις αναλάβατε;».

Από τους γονείς, λέει η ίδια, «δεν ζητάμε παρά μόνο κάποια πιστοποιητικά. Δεν τους αφήνουμε να μιλάνε πολύ. Γιατί οι Ελληνες γονείς έχουν την τάση του "i know better". Συνεργαζόμαστε με μια ειδική επιστήμονα, ψυχοθεραπεύτρια και δασκάλα, την Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη, η οποία κάνει παράλληλα τη δική της αξιολόγηση. Ξέρετε, εδώ απαγορεύεται να φταίει ο άλλος. Οποιος βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και μεταθέσει την ευθύνη σε κάποιον άλλον, θα υποστεί την ποινή».

Μέρος της εκπαίδευσης, εκτός από τη δουλειά που κάνουν, είναι το πρόγραμμα εξωτερικής δράσης. «Ξεκινάμε τώρα μια δράση στα ΚΑΠΗ και σε παιδικά ιδρύματα στα οποία οι εργαζόμενοι εδώ θα κάνουν εθελοντική εργασία: θα φτιάχνουν τσάι στους παππούδες, θα διαβάζουν παραμύθια, θα τους πηγαίνουν βόλτα», λέει η κ. Βαμβουνάκη.

Στο άκουσμα της νέας δράσης, ο 28χρονος Αρης Μπέζος, εκπαιδευόμενος σερβιτόρος, ενθουσιάζεται. Στο παρελθόν έχει δουλέψει σε βιβλιοθήκη στο Χαλάνδρι. Ανυπομονεί να μπει στη λίστα των 10 ατόμων που εργάζονται με αμοιβή. Το ίδιο και ο 26χρονος Νίκος Σανιδάς. Στην παρέα τον φωνάζουν «Βερόπουλο» επειδή είναι υπεύθυνος για τον ανεφοδιασμό του μαγαζιού. Εδώ, ανέλαβε πρώτη φορά την ευθύνη να κάνει συναλλαγή με τράπεζα. «Μέχρι να έρθω στο Μύρτιλλο, έκανα μόνο δουλειές του ποδαριού», λέει ο ίδιος. «Τώρα με έχει μάθει όλη η γειτονιά. Οταν πηγαίνω για ψώνια, ξέρουν ότι εμένα θα μου κόψουν τιμολόγιο».




Μόνη της στο τρένο...

Το «Μύρτιλλο» ήταν για τη Νάνσυ Χήρα το πρώτο βήμα στην ανεξαρτησία. «Είμαι πιο υπεύθυνη, σίγουρο αυτό» λέει. Στα 23 της, πρώτη φορά, εκλήθη να χρησιμοποιήσει μόνη της τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Μένω στον Υμηττό, είναι μακριά. Μέχρι τώρα ερχόμουν με τη μητέρα μου. Τώρα, που γνώρισα καλύτερα τη διαδρομή, έρχομαι μόνη μου. Παίρνω και τον ηλεκτρικό, που μου αρέσει».

«Δεν περίμενα ότι θα βρεθεί το Μύρτιλλο», συνεχίζει η ίδια. «Ελεγα σιγά μη βρω δουλειά. Μέχρι που ο Αρης, τον οποίο γνωρίζω από τον ελληνικό σύλλογο για το σύνδρομο Ασπεργκερ, έκανε εδώ τα γενέθλιά του και με κάλεσε. Εγώ μέχρι τότε, έφτιαχνα χειροποίητα κεριά αλλά δεν προλάβαινα να κάνω πολλές εκθέσεις. Στεναχωριόμουν που δεν μπόρεσα να έχω μεγάλη παραγωγή. Εφτιαξα περίπου 100». Τώρα η Νάνσυ οργανώνει την ομάδα της μαγειρικής. «Εχω σπουδάσει μαγειρική και ζαχαροπλαστική σε ΙΕΚ και τώρα εκπαιδεύομαι στο παρασκευαστήριο. Είμαι καλή στο ψωμί. Εχω εξασκηθεί στο ζύμωμα. Φτιάχνουμε γλυκά, διάφορα. Σου αρέσουν τα cupcakes; Να έρθεις να φας», λέει.

«Εχω Ασπεργκερ, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον κρατιέμαι ήρεμη», μου είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. «Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που διώχνουν το άγχος. Πάντα κάτι σκέφτομαι από μέσα μου. Το έχω αγαπήσει το Ασπεργκερ, δεν το έχω μισήσει. Θεωρώ ότι είναι λάθος να μην αγαπάς κάτι που έχεις εσύ και είναι κομμάτι της ζωής σου. Αν το έχεις κάτι από μικρός δεν μπορείς να πεις το μισώ, όταν ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό. Προσπαθούμε να μη μας κρύψουνε τα σύννεφα βρε...».


Πηγή: http://www.enet.gr

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΙΛΙΟΝ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ



Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ιλίου και Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία του Πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρου για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας στο Δήμο Ιλίου, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το Δήμο και όραμα της Διοίκησης, που θα καλύψει την παροχή στήριξης και φροντίδας της τρίτης ηλικίας, συνολικού προϋπολογισμού 9.950.000€.


Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα με τον Περιφερειάρχη υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση του γηροκομείου. Πρόκειται για ένα έργο κοινωνικής υποδομής εξαιρετικής σημασίας για την τρίτη ηλικία, που έρχεται να συμπληρώσει το έργο που εγκαινιάσαμε τελευταία, ενός σύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού, αλλά και ενός ακόμη Σταθμού που οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, με πρόβλεψη να παραδοθεί εντός του έτους. Εκτός από τα κοινωνικά έργα υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα υποδομής στην περιοχή μας. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο που μας δίνουν τη δυνατότητα να απελευθερώνουμε κονδύλια για να βοηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στη σημερινή οικονομική κρίση είναι υποχρέωσή μας να στρέψουμε την προσοχή μας στην κοινωνική πολιτική. Και θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά, κ. Περιφερειάρχη, είστε υποχρεωμένος να συνεχίσετε κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να σας στηρίζουμε».


ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΧΤΕΣ Μ.Κ.Ο.

Πόσα χρόνια ζούμε σ’ένα κράτος που έχει υποκατασταθεί;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Δυο πραγματικά συγκλονιστικά κείμενα μου «τριβελίζουν» το μυαλό τις τελευταίες μέρες. Και τα δυο αποκαλύπτουν την ορθότητα των σκέψεων, των φόβων, της – ας πούμε- μελαγχολίας μας απέναντι στους τρόπους με τους οποίους το υποτιθέμενα «συντεταγμένο κράτος» αντιμετώπιζε εδώ και πολλά χρόνια διάφορα «φαινόμενα» που είχαν αρχίσει από το 2000 – ενδεχομένως και νωρίτερα- να δραστηριοποιούνται και –κάτω από την επίσημη κάλυψη κυβερνήσεων, κράτους, καθεστώτος , νοοτροπίας εξουσίας να εξαπλώνονται σαν μεταλλαγμένα χταπόδια και να καταπίνουν τις δομές. Το ένα είναι η ανακοίνωση της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες που επισημαίνει ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη αναλογική φορολογική ισότητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Και το δεύτερο η ομολογία της ειδικά συγκροτημένης το 2003 για τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο. Επιτροπή στο Υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακαλύψει, ήξερε και φυσικά είχε ενημερώσει αρμοδίως ότι οι δραστηριοποιούμενες ΑΠΟ ΤΟΤΕ Μη κυβερνητικές Οργανώσεις ήταν….. κοντά στις 32.000!!!

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗΣ Εταιρείας Δικαστικών λειτουργών, εφαρμογή της αναλογικής φορολογικής ισότητας, ήτοι η επικράτηση, στην πράξη, της αρχής "κάθε πολίτης συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες", που αποτελεί βασική υποχρέωση της Πολιτείας, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 και 5 του Συντάγματος, δεν ισχύει.

« Η εφαρμογή αυτής της συνταγματικής αρχής – λένε οι δικαστικοί- γίνεται ακόμα πιο αναγκαία σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οπότε οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες υφίστανται αυτοί πρώτοι τις συνέπειες της κρίσης. Η Εταιρία διαπιστώνει ότι, παρά τη σαφή αυτή συνταγματική επιταγή, η μακρά οικονομική κρίση, που πλήττει τη Χώρα, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ φοροδιαφεύγουν άλλες ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων.

Και καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να πάρουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Όπως καθιέρωση ενός δίκαιου, αλλά και σταθερού φορολογικού συστήματος, επιτάχυνση λήψης μέτρων αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο καθώς και η πρόσληψη και εκπαίδευση του αναγκαίου ελεγκτικού προσωπικού, προκειμένου να εφαρμοστεί επιτέλους η φορολογική ισότητα».

Στο καταγγελτικό blog Justice for Greece.wordpress από την άλλη πλευρά, διαβάζω τι γράφει ο ίδιος ο Νικήτας Λιοναράκης, πρόεδρος της «Επιτροπής για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)» στο Υπουργείο Εξωτερικών (1999 -2004 ) που ασχολήθηκε με την καταγραφή των ΜΚΟ :

“Ιούλιος 20, 2004 : Όταν το 1999 ο Γ. Παπανδρέου, για πρώτη φορά στην ιστορία της δημόσιας διοίκησης, δημιούργησε δυο νέους θεσμούς στο Υπ. Εξωτερικών και τους ανέθεσε τη συνεργασία με τις ΜΚΟ («Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας» (ΥΔΑΣ) και «Επιτροπή για τις ΜΚΟ»), ουδείς μπορούσε να διανοηθεί τον αριθμό και τη δυναμική τους. Όλοι οι «ειδικοί» βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά, ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 200-300. Η επαφή με την πραγματικότητα, ήταν συγκλονιστική. Μέσα σε δυο μήνες, σε έναν μόνο τομέα, είχαν καταγραφεί … 850 ΜΚΟ!

Η επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε αμέσως, ανέλαβε να καταγράψει -με όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση- τις ΜΚΟ. Όχι όλες. Μόνο αυτές που ανέπτυσσαν δράσεις στον τομέα ευθύνης του Υπ. Εξωτερικών. Είτε αμέσως, είτε εμμέσως, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνή δίκτυα. Η έρευνα κράτησε ενάμιση χρόνο. Και το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Καταγράφηκαν 31.585 ΜΚΟ!“

Τώρα τι να πω εγώ στον σεβαστό Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή που μας λέει – και τι να κάνει ο άνθρωπος;- ότι οι ΜΚΟ κάνουν ένα παραπλήσιο κυβερνητικό έργο δίχως να είναι εντεταγμένες στη δομή του κράτους, ότι “πολιτικοί χρηματοδοτούσαν τις οργανώσεις με την ανταλλαγή ψήφων” και ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για το πως λειτουργούν και πως θα ελεγχθούν οι ΜΚΟ ! Μας λέει δηλαδή ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν εκλέγεται, ότι πάει περίπατο η λαϊκή κυριαρχία και ότι επί 15 χρόνια, ιδιώτες (οι 31.000 ΚΟ) που λειτουργούν εκτός του πολιτικού και αντιπροσωπευτικού συστήματος ασκούν κατά το δοκούν εξωτερική πολιτική για λογαριασμό της Ελλάδας με ή άνευ χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φυσικά και οι ΜΚΟ ήταν- ενδεχομένως να είναι ακόμα- χρήσιμες, δεν το αμφισβητώ. Η ανεξέλεγκτη λειτουργία τους όμως;

Είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω με τον αρθρογράφο του Justice for Greece που τονίζει ότι οι ΜΚΟ στηρίζονται κυρίως στην ιδιωτική χρηματοδότηση, ότι έχουν πολλά προνόμια όπως η δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ αλλά αν δεν ελέγχονται οι οικονομικές δραστηριότητες τους , μπορούν άνετα να εξαπατήσουν το κοινό μέσω φιλανθρωπικών εράνων, των εισφορών που ζητούν από τα μέλη κλπ.

Εγώ να σας πω αντλώντας από τα στοιχεία που βρήκα ότι “Οι MΚΟ ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως «ιδιωτικοί οργανισμοί που ασκούν δραστηριότητά για να απαλύνει τον πόνο, να προωθήσει τα συμφέροντα των φτωχών, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ή αναλαμβάνουν την ανάπτυξη της κοινότητας Οι σκοποί των ΜΚΟ είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, το περιβάλλον κ.α. ”

Αυτό κάνουν;



Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών οργάνωσε ημερήσια εκδρομή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, αυτή τη φορά στο Λουτράκι.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος των εκδρομέων ευτυχώς, ενώ η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και χρειάστηκε τελευταία στιγμή να αναζητηθεί λεωφορείο 60 θέσεων για να καλύψει τις απαιτήσεις των νέων με προβλήματα όρασης!

Οι εκδρομείς απόλαυσαν τη βόλτα τους στην παραλία, συμμετείχαν σε προσκύνημα στον όσιο Πατάπιο, συνέφαγαν όλοι μαζί σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής και όλη την ημέρα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο των Αμεα, όπως η ανεργία ή οι θολές φήμες για περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, ή οι εγκληματικοί μαζικοί χαρακτηρισμοί των ΜΜΕ περί «τυφλών μαϊμού» κλπ..

Ο Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης αυγουλάς, πλαισιωμένος από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής κυρίους Κουστένη, Κολοβό, Ζωγράφο, Πυλαρινού και Γεροσταθόπουλο, έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα ευχόμενος ένα καλύτερο 2014 με περισσότερα χαμόγελα και λιγότερη κρατική αναλγησία για όλους, ελπίζοντας να προκύψουν περισσότεροι λόγοι τα Αμεα να συγκεντρώνονται για χαρές και όχι μόνο για διαδηλώσεις προστασίας των αυτονόητων κεκτημένων δικαιωμάτων τους.


ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ



Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Συλλόγου Γονέων και του Διευθυντή του σχολείου.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε αμέσως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου και εθελοντής οδοντίατρος στο Δήμο κ. Δημήτρης Κουκουβίνος και έτσι, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Οδοντιάτρων,  βρέθηκαν την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 στο σχολείο, από κοινού με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλη Αυγουλά, για λεπτομερή εξέταση των παιδιών.

Την ομάδα πλαισίωσε και νοσηλεύτρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας και έτσι με υπομονή και συνεργασία περίπου 35 μαθητές έλαβαν λεπτομερή διάγνωση με συστάσεις στους γονείς όπου χρειάζεται για περαιτέρω ορθοδοντική και παιδοοδοντιατρική θεραπεία.


Παράλληλα οι κ. Κουκουβίνος και Αυγουλάς αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, από κοινού με τον Διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου κ. Ι. Αθανασόπουλο, για περαιτέρω δωρεάν θεραπείες των παιδιών μέσω της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία και με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών και εξελίξεις στο θέμα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Αυγουλάς είχε παραβρεθεί στην αποκριάτικη γιορτή του Σχολείου την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο της πόλης κ. Νίκο Ζενέτο, όπου εκεί ανακοίνωσε τη λειτουργία για πρώτη χρονιά φέτος προγράμματος θερινής δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, χρηματοδοτούμενου από το Δήμο Ιλίου!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο Αντιδήμαρχος κ. Αυγουλάς, είχαν παραδώσει δωρεάν στο Ειδικό Δημοτικό παιδαγωγικό εξοπλισμό αξίας 3.500 ευρώ –έξοδα του Δήμου Ιλίου-, για να απολαμβάνουν τα παιδιά με αναπηρίες καλύτερη εκπαίδευση και να γίνει ποιοτικότερο το μάθημα τους!



Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Για το νέο νόμο που ετοιμάζεται για την Ειδική Αγωγή μίλησε στη Βουλή και στην Υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία της ειδικής μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρ
ώπου ο Βαγγέλης Αυγουλάς ως εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014.

Ο κ. Αυγουλάς επανέλαβε με έμφαση το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να συμμετάσχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και εκπρόσωποι των ΑμεΑ: «Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δικοί μας εκπρόσωποι δε συμμετέχουν στην προετοιμασία ενός νόμου για τη δική μας εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Αυγουλάς, ενώ επεσήμανε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες και καμία επιστημονική τεκμηρίωση για να μην αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός όρος «Ειδική Αγωγή» σε «Ειδική Εκπαίδευση» που είναι και το ορθό: «ο διεθνής όρος είναι “special education” και στην Ελλάδα επιμένουμε να τον μεταφράζουμε «Ειδική Αγωγή». Δηλαδή όλα τα παιδιά είναι εκπαιδεύσιμα εκτός από τα παιδιά με αναπηρίες που είναι αγώγιμα»; Σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αυγουλάς αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αγορά εξοπλισμού σε τυφλούς μαθητές με χρήματα προερχόμενα από την επιστροφή των προϊόντων δωροδοκίας κατά την υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών συστημάτων: «Υπενθυμίζουμε ότι, το 2008-2009 χορηγήθηκαν περίπου πεντακόσιοι (500) φορητοί υπολογιστές, με το σχετικό λογισμικό, σε τυφλούς μαθητές. Εν τω μεταξύ, αρκετοί μαθητές, ιδίοις εξόδοις και με μεγάλες στερήσεις στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, προμηθεύτηκαν επίσης υπολογιστές και προγράμματα ανάγνωσης οθόνης. Ως εκ τούτου, δεν είναι σκόπιμο τα ίδια άτομα να εφοδιαστούν με τον ίδιο εξοπλισμό, έστω και τελευταίας έκδοσης, αλλά σε κάθε περίπτωση κρίνεται απολύτως αναγκαίο να εξατομικευτούν οι ανάγκες του κάθε τυφλού ή με πρόβλημα όρασης μαθητή, έτσι όπως αυτό θα προκύψει από σχετική έκθεση του διευθυντή του σχολείου στο οποίο φοιτά και του αρμόδιου ΚΕΔΔΥ».

Η ως άνω πρόταση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών καταγράφηκε στα πρακτικά ότι έγινε δεκτή από τον παριστάμενο στη Βουλή Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Λολίτσα, ο οποίος πάντως κατά την εισήγηση του δε διαφώτισε σχεδόν καθόλου τους παριστάμενους για το τι πρόκειται να προβλέπει ο νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή που αναμένεται στη Βουλή εντός του Μαρτίου.

Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημέρωσαν ακόμη οι κ. κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, υπεύθυνη Δημόσιων Σχέσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Γεώργιος Τούσιας, Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Ιωάνης Γιάλλουρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε.), καθώς και ο Ιωάννης Σταυρόπουλος και η κυρία Κυριακή Καμπούκου, Πρόεδρος και Επιστ. Υπεύθυνη της εθνικής ομοσπονδίας για τα δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος (Ε.Ο.Δ.Α.Φ.) αντίστοιχα.

Όλοι οι εισηγητές επανέλαβαν στους βουλευτές το πάγιο αίτημα του γονικού και αναπηρικού κινήματος για στελέχωση των δομών ειδικής εκπαίδευσης με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση όλων στην κατεύθυνση του ν.3699/08 να καταγράφεται η Δυσλεξία όχι στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά στις αναπηρίες!

Τέλος, ο κ. Αυγουλάς έθεσε έντονα το θέμα της ανυπαρξίας πρόνοιας για τους φοιτητές με αναπηρία άπαξ και εισαχθούν στην γ-βάθμια εκπαίδευση, δίνοντας και παραδείγματα αποκλεισμών αναπήρων φοιτητών από την επικαιρότητα, οδηγώντας έτσι τους βουλευτές να αποφασίσουν επιτόπου νέα ειδική συνεδρίαση με τους πρυτάνεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να ξεκινήσει οργανωμένος διάλογος βελτίωσης των συνθηκών εκπαίδευσης των φοιτητών με αναπηρίες στα Πανεπιστήμια.



ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΙΣ 11ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ 7Ο ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ


Το 7ο ΓΕΛ Ιλίου μέσα στα πλαίσια των πολύπλευρων δραστηριοτήτων του και θέλοντας να αναδείξει τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας, διοργανώνει σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ημέρα αιμοδοσίας, την Τρίτη 11/03/2014 και ώρες 9:00π.μ. – 13:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου.

Η συμμετοχή των μαθητών, καθηγητών και γονέων των μαθητών μας, όπως και οποιουδήποτε επιθυμεί να συμμετέχει, θα βοηθήσει στην προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος για ακόμα περισσότερους αιμοδότες!

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας υπεύθυνο θα είναι το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα έρθουν να προστεθούν στην πολύ καλά οργανωμένη Τράπεζα Αίματος του Δήμου Ιλίου!

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στο σχολείο και μίλησαν σε μαθητές της Γ’ Λυκείου για τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και ο ιατρός (Καρδιολόγος) του Δήμου κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος.

Την ενημερωτική ομιλία συντόνισαν ο υποδιευθυντής του 7ου ΓΕΛ κ. Κόλλας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Γ. Κουμαραδιός.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να λύσουν σε ανοιχτή συζήτηση απευθείας πολλές ιατρικές τους απορίες και ήδη οι δηλώσεις συμμετοχής για την Εθελοντική Αιμοδοσία έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία!