meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

"ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο Βαγγέλης και ο Παναγιώτης μιλάνε στο κοινό τουςΟ Βαγγέλης και ο Παναγιώτης μιλάνε στο κοινό τους


Στα γραφεία των Médecins Sans Frontières Greece (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 23 Μάιου 2017 ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης και ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

25 άτομα, εθελοντές – διοικητικά στελέχη και προσωπικό αποστολών της οργάνωσης, συζήτησαν με το Βαγγέλη Αυγουλά και τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, δύο νέους με αναπηρία όρασης και κινητική αναπηρία αντίστοιχα, τις δυσκολίες χωρίς σύνορα που συναντούν καθημερινά ανά τον κόσμο οι άνθρωποι με αναπηρίες, στον αγώνα τους για επιβίωση και κοινωνική ένταξη.

Η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες, ενώ το ενδιαφέρον των εθελοντών που έχουν συναντήσει τη δυστυχία, τον πόλεμο και τις κακουχίες ανά τον κόσμο, ήταν αμείωτο για τις δυσκολίες που στις πολιτισμένες χώρες και στις πολιτισμένες κοινωνίες, μπορεί να τίθενται στους ανθρώπους με αναπηρία από αγνοία ή και  από έλλειψη βούλησης.

Στη συζήτηση τέθηκαν ευρύτερα κοινωνικοί και πολιτικοί προβληματισμοί, ενώ συμφωνήθηκε –λόγω των πολλών αιτημάτων-, η ομιλία να επαναληφθεί σύντομα και σε άλλα ενδιαφερόμενα στελέχη της οργάνωσης, στα Αγγλικά.

Το κοινό της ομιλίας

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΜΕ


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν γίνει στην Ελλάδα ή για  την Ελλάδα πάρα πολλά. Κυρίως κακά. Αλλά και καλά. Και δεν θα τα απαριθμήσω γιατί τα ξέρετε και η απαρίθμηση τίποτε δεν θα προσφέρει. Είμαι σίγουρος ότι ο ευαισθητοποιημένος – όχι πάντα  για τον σωστό σκοπό- σημερινός Έλληνας τα έχει όλα καταγράψει: Από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και την εις  Κύριον αποδημία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα 99 του χρόνια , μέχρι τα «συγκλονιστικά» τεκταινόμενα  στο «Survivor»  και τα επονείδιστα γεγονότα βίας και αντιαθλητικού πνεύματος στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.  Θα ήθελα να σκέφτομαι ότι ο Έλληνας ευαισθητοποιήθηκε και ασχολήθηκε το ίδιο και για άλλο ένα πολύ σημαντικό  γεγονός που επειδή ΔΕΝ πιστεύω ότι το πληροφορήθηκε αρκούντως από τα πάσης φύσεως ΜΜΕ, θα το επισημάνω κι εγώ στην προσπάθεια διάδοσης της είδησης ως παροχή κινήτρου για να κάνουμε το καθήκον μας : Το φοβερό  Παγκόσμιο Ρεκόρ Ανακύκλωσης, με 211.848 συσκευασίες, που έγινε στην Ελλάδα.

Σας εκπλήττει; Ίσως. Γιατί φοβάμαι ότι οι περισσότεροι δεν το πληροφορηθήκατε ακόμη. Ίσως τα επόμενα 24ωρα, μέσα «στα σπουδαία τούτα γεγονότα» , να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό ήταν αυτό που πετύχαμε με σύστημα, οργάνωση, τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη δική μας εγρήγορση και κινητοποίηση που με την κατάλληλη ενημέρωση και προώθηση, μπορούμε να πετύχουμε:

Με 211.848 συσκευασίες, η Ελλάδα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών σε μια εβδομάδα με χρήση ενός αυτόματου μηχανήματος ανακύκλωσης! Από την Τρίτη 23 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, πολίτες όλων των ηλικιών, επισκέφθηκαν το 1ο Πανευρωπαϊκά «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης», που δημιούργησε και λειτούργησε  ο Εθνικός Φορέας ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, συμβάλλοντας τόσο στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών, όσο και στη δημιουργία ενός εξαιρετικά μεγάλου νέου ρεκόρ, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερου  από το προηγούμενο!

Ένα στατιστικό στοιχείο: Το μέχρι πρόσφατα παγκόσμιο ρεκόρ ήταν  70.623 συσκευασίες  σε μια εβδομάδα με χρήση ενός αυτόματου μηχανήματος ανακύκλωσης συσκευασιών (που είχε γίνει στη Νέα Υόρκη). Αυτό ήταν το ρεκόρ που ΕΜΕΙΣ καταρρίψαμε ,  χάρη στη δυναμική συμμετοχή μικρών και μεγάλων, που επισκέφτηκαν το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» για να ανακυκλώσουν μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες στα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που λειτουργούν στο χώρο. Από τα Ιωάννινα μέχρι τη Ρόδο και από την Αστυπάλαια έως την Αττική, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες κάθε ηλικίας, αγκάλιασαν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία συρρέοντας στο Πάρκο Ανακύκλωσης, όπου τα υπερσύγχρονα μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης λειτουργούσαν καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο.

Και προσέξτε κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία : Με την ανακύκλωση των 211.848 συσκευασιών, (184.450 συσκευασίες πλαστικού και 27.398 συσκευασίες αλουμινίου) , δεν πετύχαμε μόνο την  κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ. Αυτό θα ήταν από μόνο του σημαντικό βέβαια και δεν το υποβαθμίζω. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Τι άλλο από τα  εξαιρετικά σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Γιατί με  την ανακύκλωση των 211.848 συσκευασιών:

  • Δεν θα γίνει εξόρυξη 1.878,13 κιλών βωξίτη,
  • Εξοικονομήθηκαν 287,68 κιλά πετρελαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία των συσκευασιών αλουμινίου,
  • Εξοικονομήθηκε ηλεκτρική ενέργεια: για να ακούσουμε ραδιόφωνο για 109.592 ώρες ή για να δούμε τηλεόραση για 82.194 ώρες,
  • Δεν θα απαιτηθούν 500 χρόνια  για να αποσυντεθούν στο περιβάλλον οι ποσότητες πλαστικών συσκευασιών,
  • Δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 6.750,87 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Και μη μου πείτε ότι διαβάζοντας το άρθρο δεν ενημερώνεστε καλύτερα για τα όσα ΕΜΕΙΣ πετύχαμε δείχνοντας αποφασιστικότητα, ομαδικό πνεύμα και αποδεικνύοντας ότι κάθε φορά που οργανωνόμαστε και πιστεύουμε σε ένα ΣΚΟΠΟ, εμείς οι Έλληνες δεν πετυχαίνουμε θαύματα : Όπως έγινε όλο το χειμώνα με τα συσσίτια, με τη βοήθεια για τους άστεγους, τους άσιτους, τους δυστυχούντες συνανθρώπους μας τριγύρω μας, κάτι που σιγά- σιγά επεκτάθηκε και σε περισσότερες κατηγορίες, σε μεγαλύτερους αριθμούς συμπολιτών μας που δεν χρειάζεται να είναι ρακένδυτοι και άστεγοι για να δυστυχούν.

Ο κύριος Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την τόσο θετική έκβαση της προσπάθειας που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης. Η κατάρριψη του Παγκόσμιου Ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών, με χρήση αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης, αλλά και η δημιουργία ενός νέου εξαιρετικά μεγάλου ρεκόρ, είναι αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικό γεγονός. Αυτό όμως που κάνει το αποτέλεσμα ακόμα πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, που αποδεικνύει πως τελικά κερδισμένη βγαίνει η κοινωνία, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία ενισχύεται η περιβαλλοντική μας συνείδηση και η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον χάρτη των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων χωρών. Εκ μέρους της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που συμμετείχε σε αυτή την πρωτοβουλία και που συνεχίζει να συμμετέχει και όλοι μαζί, ενωμένοι στείλαμε ένα ηχηρό, θετικό μήνυμα τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όραμα και δέσμευσή μας, είναι να συνεχίσουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος ... γιατί η ανακύκλωση οφείλει να είναι καθημερινή συνήθεια ζωής».



Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΑΓΑΠΗΣ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ



Η Γέφυρα Ζωής  http://www.gefirazois.gr/, με την υποστήριξη της εταιρίας https://www.coco-mat.com/gr_el/ , στης 19 & 20 ΜΑΙΟΥ 2017 από της 10 το πρωί έως της 8 το βράδυ ήταν στην Πλατεία Δημαρχείου στο Χαϊδάρι & έφτιαξαν το μεγαλύτερο μαξιλάρι αγάπης.

Η Γέφυρα Ζωής, είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας φτιαγμένος από γονείς παιδιών με αναπηρίες και εθελοντές, ο οποίος προσφέρει ψυχαγωγικές δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση, σε δεκάδες παιδιά και νέους με αναπηρίες από όλη τη Δυτική Αθήνα.

Η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πάνω από 1100 μηνύματα αγάπης, χαράς, & ελπίδας , αποτύπωσαν στα μαξιλάρια με συνολική επιφάνεια 60 τμ, παιδιά όλων των ηλικιών γράφοντας τα όνειρα τους, τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Ο δημοφιλής παρουσιαστής και αγγελιοφόρος της Γέφυρα Ζώης Δημήτρης Ουγγαρέζος  ήταν κοντά μας και έγραψε το δικό του μήνυμα.




Γωνίες δημιουργικής απασχολήσεις με κλόουν, μάγους, ξυλοπόδαρους, σε συνδυασμό με τα τραγούδια και τα διαφορά event, έδιναν μια ξεχωριστή νότα & γέμιζαν τις ψυχές όλων.

Τίμησαν με την παρουσία τους και έγραψαν το δικό τους μήνυμα.

H Βουλευτής κα. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, O Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, Ο Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, o Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Τεχνικών Έργων, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δόμησης κ. Βορρέας Κωνσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος κ. Χουδελούδης Μόσχος, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Παιδείας, Αθλητικών και Πολιτιστικών κ. Καραγιάννης Νικόλαος, ο Β. Ντηνιακός Δημ. Σύμβουλος Επικεφαλής του συνδυασμού «Χαϊδάρι ξανά», ο Δημ. Σύμβουλος Επικεφαλής παράταξης «Πολίτες σε Δράση» Χαϊδαρίου Θ. Σπηλιόπουλος, ο Δημ. Σύμβουλος Χαϊδαρίου και Επικεφαλής της παράταξης «Πάμε να Ενώσουμε το Χαϊδάρι» κ. Ανδρέας Μποζίκας., η πρώην «Μις Ελλάς» κα. Σύλβια Αντωνάρου, το Παιδικό Ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Ο. Αστέρας Χαϊδαρίου, & Αντιπροσωπία Παιδιών του Αθλητικού Όμιλου  Αντισφαίρισης Χαϊδαρίου.


Στο Δελτίο Τύπου του ο φορέας σημειώνει:

«Ευχαριστούμε πολύ Την  Coco-Mat Greece για την πολύ ωραία συνεργασία, Την εταιρία Βίκος που μας ξεδίψασε ,το Τμήμα μαγειρικής Δ.Ι.Ε.Κ. Ηλιούπολης, το Αegean college, το Ι..Ε.Κ omiros, τον Δήμο Χαϊδαρίου , την χορωδία του Α.Ο. Πήγασος, την σχολή χορού Ευ Ζωή & τον Αντ1.

Πολύτιμος Συνεργάτης σε αυτήν την εκδήλωση ο όμιλος 24media.gr

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Καφετζή, Επαγγελματικές Φωτογραφίσεις που είναι πάντα κοντά μας, τους  ακούραστους εθελοντές μας  , και τέλος τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Μελιδωνιάτη & την Υπεύθυνη Γενικού Συντονισμού κ. Γιώτα Μαντζαβίνου που έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία της εκδήλωσης. 

Οι Γέφυρες ενώνουν δρόμους, η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ενώνει τις ΖΩΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ»!









Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟ ΣΕΞ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.


Δεν είναι ντροπή το σεξ με ανθρώπους με αναπηρία. Είναι απολαυστικό και είναι δικαίωμα. «Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι ουδέτερα όντα».

Ο Γιώργος Σαββόπουλος μιλάει ανοιχτά για το ρατσισμό της σεξουαλικότητας του αναπήρου 

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Γιώργος Σαββόπουλος είναι εργοθεραπευτής στο Ασκληπιείο Βούλας και σκοπός της δουλειάς του είναι να μαθαίνει στους ανθρώπους με αναπηρίες πώς να ζουν με το πρόβλημά τους. Από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ανάπηροι από τους γιατρούς στην Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά την σεξουαλική τους ζωή. «Υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν ζωντανοί από πολύ σοβαρά ατυχήματα και μετά από έναν χρόνο επιστρέφουν στο σπίτι τους με κάποια αναπηρία και κανείς ποτέ δεν ασχολείται με το πώς θα ζήσουν από δω και πέρα» λέει. «Έχω έναν εικοσάρη ασθενή που είχε ένα ατύχημα με την μηχανή και όταν επέστρεψε στο σπίτι συνειδητοποίησε ότι έχει ένα σοβαρό σεξουαλικό πρόβλημα. Δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν υπάρχει κάποιος να ασχοληθεί με την ποιότητα της ζωής που θα έχει ο ασθενής όταν θα επιστρέψει στο σπίτι του. 

Υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται με πρόβλημα αναπηρίας και όταν φτάνουν στην εφηβεία δεν γνωρίζουν τίποτα για την σεξουαλικότητα και δεν ξέρουν πώς να τη βιώσουν σωστά. Παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, ψυχιατρικά και μαθησιακά προβλήματα, μπορούν να ζήσουν κανονικά και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Για παράδειγμα τα παιδιά που έχουν το σύνδρομο Άσπεργκερ ζουν μία ζωή με πολύ ψυχαναγκαστικές συνήθειες και δεν είναι προετοιμασμένα να μπούνε στην σεξουαλική ζωή. Τα αγόρια δεν ξέρουν ότι θα έχουν ονείρωξη, ούτε τα κορίτσια ότι θα τους έρθει περίοδος και όταν το ζουν τρελαίνονται γιατί είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν. Στην επιστημονική κοινότητα όλοι θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι δευτερεύων. Αλλά δεν είναι έτσι, πρόκειται για σοβαρά προβλήματα που όμως λύνονται. Υπάρχουν νευρολογικές ασθένειες που είναι πολύ επίπονες. Όμως, αρκεί να εξηγήσεις σε αυτούς τους ασθενείς ποια είναι η σωστή στάση για να κάνουν σεξ για να μην τραυματιστούν και το πρόβλημά τους λύνεται. Πολλές φορές τα χάπια που παίρνουν για τους πόνους μπορεί να επηρεάζουν τη λίμπιντο ή την στύση τους και να χρειάζεται να τα αλλάξουν. Μπορεί ο ασθενής να έχει ένα πρόβλημα με τα ισχία του και να χρειάζεται μόνο να αλλάξει στάση κατά τη διάρκεια του σεξ και όλα να εξελιχθούν ομαλά. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει κάνει αντικατάσταση της κεφαλής του ισχίου δεν μπορεί να κάνει ιεραποστολικό σεξ, γιατί το ισχίο μπορεί να βγει από τη θέση του. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ασθενής, να μην φτάσει στο σημείο να καλέσει ασθενοφόρο επειδή έκανε σεξ. Ή αν έχει προβλήματα στα γόνατα, δεν πρέπει να κάνει σεξ στα τέσσερα. Αυτά πρέπει να τα πούμε κι είναι πράγματα που δεν τα γράφουν τα επιστημονικά βιβλία.   

Η σύγχρονη ιατρική και τα νέα ιατρικά μέσα έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα αναπηρίας. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας χάνει σιγά-σιγά την κινητικότητά του, η στυτικότητα και η επιθυμία για σεξ όμως παραμένουν. Είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να κουνήσει ούτε τα χέρια του, ούτε τα πόδια του και δεν μπορεί ούτε να αυνανιστεί, δεν ξέρει πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί στο σεξ για να μην τραυματιστεί και αν ο/η σύντροφος αναγκαστεί να πάρει τον ρόλο νοσοκόμου η μαγεία θα χαθεί. Για αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν σεξουαλικά βοηθήματα, ειδικά για διάφορα κινητικά προβλήματα. 

Αυτή τη στιγμή στην κοινωνία ο ανάπηρος θεωρείται ουδέτερο ον, και η σεξουαλικότητά του είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη. Υπάρχει όμως και καίει αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό φωναχτά και όχι ψιθυρίζοντας λες και είναι ντροπή. 

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που μπορεί να απασχολεί τους ανάπηρους. Κατά πόσο επηρεάζεται η απόλαυση που νιώθουν στο σεξ. Μπορεί κάποιες ασθένειες να προκαλούν υπαισθησία –ελάττωση της αισθητικότητας του δέρματος- αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Αν στόχος είναι η ενίσχυση της σεξουαλικότητας, υπάρχουν δονητές που μπορεί να δουλεύουν σε διάφορα hertz. Από την άλλη, η διέγερση μπορεί να είναι ταυτόχρονα και εγκεφαλική και σωματική. Οι ανάπηροι με κάκωση του νωτιαίου μυελού, που είναι στο καρότσι επειδή δεν μπορούν να περπατήσουν, από κάποιο σημείο και μετά δεν θα έχουν πια στύση και οι γυναίκες δεν θα μπορούν να διεγερθούν. Μπορούν όμως να μεταφέρουν όλη αυτή την επιθυμία για σεξουαλικότητα στο μυαλό τους. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ασθενής με βλάβη στον νωτιαίο μυελό πολύ ψηλά, με ένα συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο χτύπημα στην πλάτη να φτάνει σε οργασμό. Υπάρχουν και ειδικά υδραυλικά εξαρτήματα που μπορούν να προκαλέσουν στύση χωρίς να υπάρχει διαισθητικότητα. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα έχουμε στο μυαλό μας και αν κάτι δεν το γνωρίζουμε δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Το να βάζουμε φραγμούς δεν είναι σωστό. Ο καθένας βρίσκει τρόπους να φτάνει σε ηδονή χωρίς να είναι απαραίτητο το διεισδυτικό σεξ. Το βασικό είναι να αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο ως οντότητα και να βλέπουμε τις ανάγκες του με πολύ ανοιχτό μυαλό. Όλα λύνονται και όλα τακτοποιούνται, αρκεί να είμαστε ανοιχτοί στους τρόπους. 



Οι ανάπηροι αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία μπορεί να μην βγάλουν ποτέ προς τα έξω, γιατί δεν ξέρουν σε ποιον να απευθυνθούν και αυτοί που υπάρχουν είναι ελάχιστοι και το κάνουν πρωτοβουλιάκα. Πρέπει να γίνει θεσμός και να σταματήσει ο ρατσισμός της σεξουαλικότητας του ανάπηρου. Αυτή τη στιγμή στην κοινωνία ο ανάπηρος θεωρείται ουδέτερο ον, και η σεξουαλικότητά του είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη. Υπάρχει όμως και καίει αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό φωναχτά και όχι ψιθυρίζοντας λες και είναι ντροπή. Στο εξωτερικό υπάρχουν μέχρι και εκπαιδευμένοι σεξουαλικοί βοηθοί ειδικά για αναπήρους. Στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι τόσο αυστηρή που η επιστημονικότητα από την μαστροπεία διαχωρίζεται με μία πολύ λεπτή γραμμή και εμείς προσέχουμε πολύ για να μην βρεθούμε από το πουθενά κατηγορούμενοι».   

Ο Γιώργος Σαββόπουλος μοιράζεται την εμπειρία του και τις επιστημονικές του γνώσεις στο www.ameasex.gr. Ένα site που για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσπαθεί να βοηθήσει έμπρακτα ανθρώπους και να ενημερώσει για θέματα αναπηρίας και σεξουαλικότητας. Παρέχει ολοκληρωμένη επιστημονική υποστήριξη, η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που μιλάνε ανοιχτά για τα δικαιώματα των ανάπηρων. «Όταν το ξεκίνησα φοβόμουν λίγο κι εγώ ο ίδιος την αποδοχή που μπορεί να έχει. Τελικά η αποδοχή ήταν τεράστια και η αντίδραση ήταν ότι επιτέλους κάποιος άρχισε να μιλάει για αυτό. Οι ίδιοι οι ασθενείς νιώθουν ανακούφιση και το στηρίζουν. Το θέμα είναι να μην βλέπουμε μόνο το πρόβλημα αλλά να ψάχνουμε την λύση και οι τρόποι υπάρχουν, όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Και πάνω από όλα να μην το σκεφτόμαστε μεγαλόψυχα, αυτό είναι το χειρότερο. Οι λύσεις αυτές είναι δικαίωμα του ασθενή και πρέπει να του προσφέρονται. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος και να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι όπως όλοι μας, ισότιμα». 



ΠΗΓΗ: www.lifo.gr