meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η κα Ζωή ΓερουλάνουΟ Μενέλαος Τσαούσης και ο Βαγγέλης Αυγουλάς

Σκύλοι οδηγοί στην αίθουσα του ΚΕΑΤ


Το πρωί του Σαββάτου 1η Απριλίου 2017, το Αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ γέμισε από τετράποδους οδηγούς τυφλών, αλλά και λάτρεις της ανεξάρτητης διαβίωσης κόντρα στα εμπόδια της οπτικής αναπηρίας!

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και η Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, συνδιοργάνωσαν ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας με το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», για τις  νέες και τους νέους με προβλήματα όρασης, καθώς και για τους γονείς παιδιών με προβλήματα όρασης, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τα οφέλη της χρήσης Σκύλου Οδηγού τυφλών.

Εκπαιδευτές παρουσίασαν όλη τη διαδικασία εκπαίδευσης και αντιστοίχισης Χειριστών με προβλήματα όρασης και σκύλων οδηγών, ο Χειριστής κ. Γαβριήλ Σαραντίδης με την Άλμα κατέθεσε τη βιωματική εμπειρία του, ενώ όλοι δέχτηκαν πολλές και εύστοχες ερωτήσεις από το κοινό.

Ανάδοχος περιγράφει την εμπειρία τηςΑνάδοχος περιγράφει την εμπειρία της
Οι εκπαιδευτές Γιάννης κονδράρος και η Αιμιλία Κλεφτογιάννηεκπαιδευτής με σκύλο οδηγό

Πιο συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν και μίλησαν οι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΚΟΝΔΡΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ με τη ΦΡΙΝΤΑ, ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΜΙΛΙΑ με  τη ΡΕΑ, ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ με την UNI, ο ΝΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ως ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΕ το ΡΟΞ, καθώς και οι ΑΝΑΔΟΧΟΙ εθελοντές ΡΑΡΡΗ ΑΣΠΑΣΙΑ  ΜΕ το ΔΙΑ, ΧΑΓΕΡ ΑΡΙΑΔΝΗ ΜΕ τον ΕΡΜΗ ΚΑΙ την ΤΑΡΑ, Στράτος Λαδόπουλος με τον ROMEO, ΓΕΡΟΝΤΟΥΔΗ ΕΛΕΝΑ ΜΕ την ΚΑΡΜΕΝ και ΠΙΠΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΕ τη ΝΙΚΗ.
            
Επίσης, παρόντες ήταν και βοήθησαν η κα ΠΙΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΕ την ΙΡΙΣ -DEMO ΣΚΥΛΙ-, καθώς  και η κα Αννυ Κοντροκόη και ο κος Στέλιος Μοσχονάς με τον αγαπημένο μας, απόμαχο πλέον της δουλειάς ANGEL!

Την παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» συντόνισε η Πρόεδρος του Φορέα κα Ζωή Γερουλάνου, ενώ την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε με σύντομο χαιρετισμό του ο νέος Διοικητής του ΚΕΑΤ κ. Μενέλαος Τσαούσης.

Γενική κοινού στην αίθουσαΟ Παναγιώτης Μαρκοστάμος


Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης ο Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και εκπρόσωπος του φορέα στο Δ.Σ. του ΚΕΑΤ κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής κ. Βασίλης Κουρμπέτης, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Δημήτρης Σηφάκης, ο Αναπλ. Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Π.Σ.Τ. κ. Βαγγέλης Θεοδώρου και τα μέλη της επιτροπής κα Μαρία Κοτρώτσου, κ. Παναγιώτης Αλεξιάδης και κ. Κωνσταντίνος Ορλώφ.

Ο Νίκος Γεροσταθόπουλος με σκύλο οδηγό και εκπαιδευτήΟ Βαγγέλης θεοδώρου κάνει βιωματικό με σκύλο οδηγό


Στο τέλος της εκδήλωσης, όσοι παρευρισκόμενοι με πρόβλημα όρασης το επιθυμούσαν, είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν μια βόλτα με Σκύλο οδηγό σε πραγματικές συνθήκες εξωτερικού χώρου, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτή του Κέντρου!

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες και την προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και  Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ;



Του Βαγγέλη Αυγουλά

Στη διαδικασία και την προσπάθεια αποκατάστασης μεγάλων αρρυθμιών στη λειτουργία του Δημοσίου και παράλληλα στην αξιοποίηση σοβαρών και καταρτισμένων  στελεχών  που εργάζονται σε σημαντικές θέσεις στο εξωτερικό , υπάρχουν καλές ιδέες, μέτριες ιδέες, κακές ιδέες και …  «περίεργες» ιδέες. Και οι χαρακτηρισμοί αυτοί αποδίδονται σε σχέση με τις παραμέτρους που θα ισχύσουν  γι αυτές τις προσλήψεις και το άμεσο  όφελος του Κράτους απ΄ αυτές, πάντα σε σχέση με τη γενική εικόνα του Τομέα Απασχόλησης στη χώρα.

Η σημερινή Ελλάδα, «πληρώνοντας»  σφάλματα, παραλείψεις, κακές διαπραγματεύσεις, λανθασμένα στατιστικά στοιχεία,  ύφεση,  νοοτροπίες , εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις κι ένα σωρό ακόμα ( γνωστούς και άγνωστους)  παράγοντες του απώτερου παρελθόντος, του κοντινού παρελθόντος  , του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του παρόντος, πάσχει και υποφέρει ΚΑΙ από μεγάλη ανεργία ΚΑΙ από ουσιαστική υποστελέχωση του Δημόσιου Τομέα. Δεν υπάρχουν δουλειές καθώς οι μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν ή αργοπεθαίνουν με αποτέλεσμα οι άνεργοι να πληθαίνουν καθημερινά, δεν υπάρχει ανάπτυξη με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι που μπαίνουν στο στίβο της εργασίας να μη βρίσκουν καμία δουλειά και να κόβουν βόλτες στους δρόμους  αλλά  και ο ευρύτερος τομέας του Δημοσίου , το σύστημα Υγείας και το σύστημα Παιδείας  να μην έχει το επαρκές προσωπικό και εργατικό δυναμικό και – σε πολλές περιπτώσεις- να υπολειτουργεί.

Αυτή είναι μια πραγματικά δραματική κατάσταση που οδηγεί τη χώρα σε παρακμή , την κυβέρνηση  σε απεγνωσμένη υπερπροσπάθεια, τους πολίτες σε κατάθλιψη, τους νέους επιστήμονες σε εκπατρισμό  ή περιστασιακή /μερική απασχόληση,  τα  -χαμηλά έστω- μεροκάματα  σε συνεχή «υποχώρηση», την αδυναμία του «Συστήματος» να πληρώνει βιώσιμα συντάξεις και να εξασφαλίζει καθολικά ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον κόσμο και τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου  και αδυναμία  των πολιτών να εκπληρώσουν  τις υποχρεώσεις τους.

Όταν λοιπόν διαβάζουμε ( και ακούμε)  για ένα σχέδιο  δύο ερευνητών του Ινστιτούτου Max Planck της Χαϊδελβέργης που προτείνει  την πρόσληψη 500-1.000 στελεχών, σε θέσεις «κλειδιά» του ελληνικού Δημοσίου δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε.  Προσέξτε :  Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε η «Καθημερινή», προτείνει την πρόσληψη των στελεχών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλείται, όπως αναφέρουν οι ερευνητές Armin von Bogdandy και Μιχάλης Ιωαννίδης, να αναλάβει όχι μόνο τη στρατολόγησή τους, αλλά και τη μισθοδοσία τους. Ακόμη προτείνεται η εργασιακή και μισθολογική κατάστασή τους να ακολουθεί εκείνη των υπαλλήλων της ΕΕ, ώστε οι θέσεις να είναι ελκυστικές για τους καλύτερους.

Τα στελέχη, σύμφωνα με το σχέδιο, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά την ελληνική υπηκοότητα, με στόχο κυρίως τους Έλληνες της νέας διασποράς. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αντιστραφεί το λεγόμενο brain drain, η φυγή των καταρτισμένων νέων Ελλήνων από τη χώρα μας, αλλά και τα στελέχη αυτά θα μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους.

Την αδυναμία μας να κατανοήσουμε την ουσία του σχεδίου φαίνεται ότι  «μοιράζονται» και  επιστήμονες και παράγοντες με διοικητική πείρα στους οποίους απευθύνθηκε η «Καθημερινή» για να σχολιάσουν το σχέδιο και οι οποίοι εμφανίζονται μοιρασμένοι. Κάποιοι εκτιμούν πως πρόκειται για αναγκαία και ριζοσπαστική πρόταση Άλλοι  αμφισβητούν το αν έχει νόημα να αλλάξει η «κεφαλή» της διοίκησης, δίχως να έχει μεταρρυθμιστεί το «σώμα» της.

Και είναι τρομακτικά αληθινό – όσο και δυσάρεστο-  το σχόλιο που έκανε στην εφημερίδα στέλεχος που συμμετείχε στην Task Force της Κομισιόν για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. «Η ελληνική διοίκηση δεν έχει οργανογράμματα. Έχει ανάποδη πυραμίδα- πολλά αφεντικά και λίγους υπαλλήλους. Είναι μεξικανικός στρατός. Ακόμη κι αν φέρεις 500 ανθρώπους, 500 διαμάντια, θα είναι σαν να τα πετάς στη λάσπη», είπε στην «Καθημερινή».

Στην ουσία, η ίδια η μεγάλη και σοβαρή εφημερίδα που έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο, περίπου το αποδομεί. Και έτσι έπρεπε να κάνει, όχι γιατί είναι ένα κακό σχέδιο αλλά γιατί είναι ένα μονομερές, αποσπασματικό  σχέδιο  που προσπαθεί να «διασώσει» προς όφελος της Ελλάδος ένα πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό που εργάζεται στο εξωτερικό  ( το θετικό) αλλά μιλά για 500-1000 άτομα σε θέσεις με καλές αμοιβές ώστε να είναι ελκυστικές για τους καλύτερους( το αρνητικό).  Γιατί σε μια χώρα που χρειάζεται 100-200-300 επιχειρήσεις που  να «πάρουν μπρος» ΑΥΡΙΟ  ώστε να κινηθεί η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση  και η ελπίδα, σε μια χώρα που χρειάζεται ΑΥΡΙΟ  100.000 θέσεις εργασίας ώστε να αναπνεύσει η κοινωνία , σε μια χώρα που χρειάζεται  5.000 γιατρούς και νοσηλευτές ΑΥΡΙΟ στα νοσοκομεία και 5.000 μόνιμους δασκάλους, καθηγητές και παιδαγωγούς ΑΥΡΙΟ στα σχολεία –ιδίως στην ειδική εκπαίδευση-, οι 500-1000 Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό μπορούν μεν να ΛΥΣΟΥΝ αρκετά προβλήματα αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό.