meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                                                     Μεσολόγγι  Σεπτέμβριος   2013
Σπ.   Μουστακλή  20                                                                                   
Τ. Κ. 30200 Μεσολόγγι
Πληροφορίες: Πρόεδρος   Χρήστος Σιάσος.                                         
Κιν. 6972706793,  emailsiasoschristos@gmail.com
 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η     Α΄
Διοργάνωση  Διημερίδας στο Μεσολόγγι, 5 και 6 Οκτωβρίου 2013. 
Θέμα: « Η Πνευματική Αφύπνιση της Ρωμιοσύνης  στην Αιτωλία, Ακαρνανία και Ευρυτανία τη Μεταβυζαντινή εποχή – 1453 – 1833, Άγιοι Λόγιοι – Παιδεία – Σχολεία – Πολιτισμός».
Με την παρούσα  ανακοίνωση σας γνωρίζουμε ότι στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013  θα διοργανώσουμε Διημερίδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών  Σπουδών και Ερευνών.                 
Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι,  στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομαρχίας),  σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα σας κοινοποιηθεί.                           
Η Διημερίδα  θα τελεί υπό την αιγίδα  της  Ιεράς  Μητροπόλεως  Αιτωλίας και Ακαρνανίας. 
Στην Είσοδο της Αίθουσας θα λειτουργήσει Έκθεση Βιβλίου.
 
 Με Εκτίμηση  για την Οργανωτική Επιτροπή
Χρήστος Γερ. Σιάσος,
Πρόεδρος Λαογραφικού-Πολιτιστικού  Συλλόγου
Ι.Π. Μεσολογγίου.

"ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ"


«Καθυστερημένη είναι η κοινωνία»

Ο πρώτος απόφοιτος πανεπιστημίου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down μιλά για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και την ερμηνεία του στη βραβευμένη κινηματογραφική ταινία «Κι εγώ».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας άνθρωπος με σύνδρομο Down μιλά για την «καθυστερημένη κοινωνία» που απομονώνει οτιδήποτε διαφορετικό (μετανάστες ομοφυλόφιλοι κ.ά.) επειδή αδυνατεί να κατανοήσει. Ο λόγος για τον 39χρονο Ισπανό Πάμπλο Πινέδα, τον πρώτο άνθρωπο στην Ευρώπη με σύνδρομο Down που κατάφερε να πάρει πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ το 2009 βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στην κινηματογραφική ταινία Yo tambien («Κι εγώ»). Στην ταινία υποδύθηκε αυτό που λίγο αργότερα κατάφερε.

Έναν τελειόφοιτο με σύνδρομο Down που προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Σήμερα είναι εξαιρετικά δραστήριος: γράφει βιβλία, δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεργάζεται με αρκετά ιδρύματα προστασίας ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Το πιο δύσκολο όμως όπως έχει δηλώσει, δεν είναι το σύνδρομό του που τον περιορίζει νοητικά κατά ένα 30%, αλλά η συνεχής προκατάληψη που βιώνει εξαιτίας αυτής του της ιδιαιτερότητας.

Κανένα πρόβλημα

Γεννήθηκε στη Μάλαγα, είναι ο μικρότερος από τα τρία αδέρφια του και δεν ήταν κάποιος γιατρός που του είπε, σε ηλικία μόλις επτά ετών, ότι έχει σύνδρομο Down. Του το είπε ένας δάσκαλος στον οποίο έθεσε τις εξής δύο ερωτήσεις: «Είμαι χαζός». Απάντησε «όχι». «Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;». Απάντησε «κανένα πρόβλημα». Τα υπόλοιπα του ήταν παντελώς αδιάφορα. Ωστόσο, τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Παρόλο που σε γενικές γραμμές έχει να θυμάται «πλούσια παιδικά χρόνια», δεν ήταν λίγες οι φορές που άκουγε τους συμμαθητές του να τον αποκαλούν «κακομοίρη» και «άρρωστο». Κάτι το οποίο τον εξαγρίωνε επειδή δεν ένιωθε άρρωστος. Ήταν άλλωστε ο πρώτος μαθητής στην Ισπανία με σύνδρομο Down που φοιτούσε σε κανονικό σχολείο. Μετά μπήκε στην εφηβεία, «περίοδος που για όλους είναι δύσκολη», ενώ όταν πέρασε στο πανεπιστήμιο έπρεπε να καταβάλει τη διπλάσια προσπάθεια αφού, όπως έχει πει, οι σπουδές για έναν άνθρωπο με σύνδρομο Down δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η μετέπειτα πορεία του, ωστόσο, αποδεικνύει πως το σύνδρομο δεν τον περιόρισε. Είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικού και μόλις πρόσφατα απέκτησε ένα ακόμα πτυχίο στην Εκ-παιδευτική Ψυχολογία.

«Δεν θεωρώ ότι το σύνδρομο Down είναι μια ασθένεια. Για μένα είναι απλά ένα προσωπικό χαρακτηριστικό. Είμαι καλά και είμαι υγιής. Δεν πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ως άρρωστοι. Υπάρχουν και άλλες προκαταλήψεις και θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο γι΄ αυτές», είχε πει παλαιότερα. Αναφερόμενος στην «καθυστερημένη κοινωνία», πιστεύει πως «το μεγαλύτερο έλλειμμά της είναι το ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα. Λόγω της έλλειψης κατανόησης κολλά κάποιες ταμπέλες.

Οι "ομοφυλόφιλοι", οι "ξένοι / μετανάστες" και φτάνει μέχρι το σημείο "οι γυναίκες". Χωρίζουν σε ομάδες δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το "διαφορετικό". Το απομονώνουν, το απλοποιούν ή το αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Δημιουργούνται στερεότυπα, προκαταλήψεις μέχρι και λέξεις όπως discapacidad (σ.σ.: «ανικανότητα» στα ισπανικά) για να δηλωθεί η έννοια της υστέρησης ή της καθυστέρησης». Θεωρεί δε άκρως προσβλητικό τον χαρακτηρισμό «καθυστερημένος» και αναρωτιέται γιατί να μη λέμε «αλλιώτικος ή διαφορετικός».

Κατηγορηματικά αντίθετος

Παρά τις εγγενείς δυσκολίες στη ζωή ενός ανθρώπου με σύνδρομο Down, τις οποίες και ο ίδιος αναγνωρίζει, είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην έκτρωση εμβρύων στα οποία έχει προγεννητικά διαγνωσθεί κάποια καθυστέρηση. «Και όχι για ηθικούς λόγους αλλά λόγω της εμπειρίας μου. Είναι δύσκολες καταστάσεις και εμπειρίες αλλά σε εμπλουτίζουν ως άνθρωπο.

Εξαιτίας της έκτρωσης κάποιος/-α δεν θα τις βιώσει ποτέ. Δεν είναι καλό να επιλέγεις ένα παιδί, λέει, και επαναλαμβάνει κάτι που έχει πει σε πολλές συνεντεύξεις «Όταν όλοι είναι ίδιοι, είμαστε απλά φτωχότεροι. Όταν όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν την ίδια εμφάνιση, είναι όλοι ομοιόμορφοι, αυτό είναι ο φασισμός».

ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «ΚΙ ΕΓΩ»

«Το μόνο που πραγματικά φοβάμαι είναι η μοναξιά»

ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «ΚΙ ΕΓΩ», για την οποία πήρε το βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, υποδύεται έναν 34χρονο με σύνδρομο Down που μόλις έχει αποφοιτήσει, έχει βρει δουλειά και έχει ερωτευτεί.

Αναφερόμενος στην ταινία και τον ρόλο του, είχε αναγνωρίσει πως υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν τις ευκαιρίες στη ζωή που ίδιος έχει. Σε αυτούς έχει αφιερώσει την ταινία: «Γι΄ αυτούς την έκανα. Πάντοτε θεωρούσα τον εαυτό μου εκπρόσωπο όσων έχουν σύνδρομο Down. Αυτοί δεν έχουν φωνή και κάποιος πρέπει να έχει για λογαριασμό τους». Στην πραγματική ζωή, δεν έχει βρει ακόμα την αγάπη. Αισθάνεται πως είναι ένα εμπόδιο το οποίο ακόμα δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει. «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Το μόνο που πραγματικά φοβάμαι είναι η μοναξιά».

Πηγή: Εφημερίδα «Real news»

 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΤΥΡΤΑΙΟΣ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Επίσκεψη εργασίας του αθλητικού σωματείου ΑΜΕΑ «ΤΥΡΤΑΙΟΣ» στον Δήμo Αττάλειας στην Τουρκία

Στο πλαίσιο του προγράμματος PEDIA: Ισότητα Συμμετοχής για την Ανάπτυξη Ικανότητας Ένταξης, το Αθλητικό Σωματείο ΑμΕΑ "Τυρταίος" υλοποίησε ένα διακρατικό εργαστήριο στην Τουρκία με θέμα την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των ΑμΕΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο εργαστήριο τα μέλη του Τυρταίου έως 30 χρονών συναντήθηκαν, συγκατοίκησαν και συνεργάστηκαν για 4 μέρες με τα μέλη της Εθελοντικής Οργάνωσης Αττάλειας υλοποιώντας δραστηριότητες και κάνοντας παρουσιάσεις των καλών πρακτικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα. Οι θεματικές οι οποίες απασχόλησαν είναι η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικές δυσκολίες στις δημόσιες υπηρεσίες και στην εκπαίδευση, η ίση αντιμετώπιση ΑμεΑ, η ενθάρρυνση της συμμετοχικότητάς τους στα κοινά, ενώ έγινε και προσομοίωση εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης για την καλύτερη κατανόηση του έργου των φορέων λήψης αποφάσεων και της σημασίας της ψήφου των πολιτών.

Οι νέοι φιλοξενήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στον Δήμο της Αττάλειας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου υποδέχτηκε και συζήτησε τα θέματα της προσβασιμότητας και συμμετοχής με τους συμμετέχοντες, προσφέροντας Τούρκικο τσάι και αναμνηστικά της πόλης.

Πέρα από την εκπαιδευτική αξία της συνάντησης, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να δουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της πόλης. Αξιοσημείωτη είναι η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων από Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο εργαστήριο που θα φιλοξενήσει ο Τυρταίος και ο Δήμος Ιλίου τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

Του εργαστηρίου αυτού είχαν προηγηθεί δύο εθνικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στην Τουρκία αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα υλοποιήθηκε τριήμερο εργαστήριο στο Δήμο Ιλίου με την συμμετοχή του Δήμου Ιλίου και συγκεκριμένα του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Βαγγέλη Αυγουλά και της Αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκης Βομπιράκη.

Τα θέματα της συζήτησης ήταν η εκπροσώπηση ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες στους φορείς λήψης αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ενεργός συμμετοχή ατόμων με αναπηρίες ως ενεργοί πολίτες της τοπικής κοινότητας και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες μέσα από προγράμματα μη τυπικής μάθησης. Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανοικτή συζήτηση μεταξύ των πολιτών και των εκλεγμένων στην διοίκηση του Δήμου για θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους.

Το πρόγραμμα PEDIA, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://pediaproject.org αλλά και το FB https://www.facebook.com/pediaproject.
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ - ΑΜΕΑ ΔΗΜΩΝ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ»

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΡΓΑΞΙΑ»,
στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης
«Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων - ΑμεΑ
Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού» 
σας προσκαλεί
 
την Παρασκευή, 13 Σεπρεμβρίου 2013 και ώρα 18.00μμ, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Αίθουσα «ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΑ» (Αγ. Παρασκεής 40, Άγιοι Ανάργυροι), του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σε ενημερωτική εσπερίδα για το πρόγραμμα και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Εργασιακή και Κοινωνική Ένταξη των ΑμεΑ και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) που θα δημιουργηθούν.
 
Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των Ατόμων με Αναπηρία (Αμεα) της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο Έργο και στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, του επιχειρηματικού κόσμου και των κοινωνικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να υποστηρίξουν και να συνεισφέρουν στην υλοποίησή του.
 
Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην Περιφέρεια Αττικής, κυρίως στους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΡΓΑΞΙΑ», η οποία αποτελείται από πέντε φορείς, με Συντονιστή φορέα το Ίδρυμα Προστασίας Απροσάρμοστων Παιδιών (Ι.Π.Α.Π.) «Η Θεοτόκος» και εταίρους το Δήμο Ιλίου, το Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, την Asset Τεχνολογική και το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών «ΙΝ.ΕΜ.Υ.».
 
Στόχος - παραγόμενο αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι η εργασιακή και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία με την προώθησή τους στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί αποσκοπούν στην προώθηση της Απασχόλησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων - ατόμων με αναπηρία με την τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας / απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και με την Ίδρυση Νέων Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
 
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λεγάκη Ιωάννα, τηλέφωνο: 2132023681
 
Πρόγραμμα
 
17:45 - 18:00 Προσέλευση - Εγγραφές
 
18:00 - 18:15 Χαιρετισμοί
  • Εκπρόσωπος Υπουτγείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (ΕΥΚΕΚΟ)
  • Νίκος Παντελιάς, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Άλληλεγγύης
 
Έναρξη Εργασιών
 
Συντονιστής: Γεώργιος Κουκλάκης, Asset Τεχνολογική
 
18:15 - 18:30 Τοπικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις σήμερα.
  • Σωτήρης Καμαρινόπουλος, Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού
18:30 - 18:45 Ευκαιρίες και δυνατότητες απασχόλησης Ατόμων με ειδικές ικανότητες.
  • Κατσούδα Αικατερίνη, Ίδρυμα Θεοτόκος
18:45 - 19:00 Παρουσίαση του έργου «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες ΑμεΑ Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού».
  • Ευστράτιος Παπαδογιαννάκης, Asset Τεχνολογική
19:00 - 19:15 Ανάπτυξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
  • Στυλιανός - Μάνος Ανδρεάδης, Asset Τεχνολογική
19:15 - 19:45 Συζήτηση, συμπεράσματα και λήξη εργασιών
 
 Η παρουσία όλων είναι σημαντική
για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού.
 


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ




Κάλεσμα για στελέχωση κοινωνικών φροντιστηρίων

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και δεδομένων των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η οικογένεια σήμερα, ο Δήμος Ιλίου καλεί για δεύτερη χρονιά φέτος τους εκπαιδευτικούς και τους νέους τελειόφοιτους ή απόφοιτους επιστήμονες, να στηρίξουν την πρωτοβουλία των "Κοινωνικών Φροντιστηρίων".
 
Απαραίτητη προϋπόθεση, οι καηγητές να μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά και σε σταθερή, εβδομαδιαία βάση ελάχιστο από το χρόνο τους, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η παροχή πρόσθετης εκπαιδευτικής στήριξης στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, προκειμένου να μην μπει η ποικιλόμορφη κρίση που βιώνουμε σήμερα, εμπόδιο στα όνειρα των παιδιών μας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και δήλωση ενδιαφέροντος, μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Δημήτριο Αμπατζή με τηλέφωνο επικοινωνίας 213 20 30 036 και τη κα Ευαγγελία Πολυδώρου με τηλέφωνο επικοινωνίας 213 20 30 042, Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-14.00, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Κοινωνικής Υπηρεσίας koinoniki@ilion.gr.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΔΕ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

του Ζαχαρία Καψαλάκη, Αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης και Διευθυντή ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου
 
Το πρώτο κουδούνι δεν θα χτυπήσει…
Το έχω άχτι να ξεκινήσουν μια χρονιά μαζί τα σχολεία της γενικής και της ειδικής αγωγής. Το έχω όνειρο να μπορέσουμε και εμείς που υπηρετούμε στην ειδική αγωγή να κάνουμε αγιασμό στις 11 του Σεπτέμβρη! Αλλά απ΄ ότι φαίνεται θα φύγω από την υπηρεσία και θα έχω μείνει με το όνειρο…. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα ειδικά σχολεία του Νομού Ηρακλείου είναι τραγική. Αγιασμός δε θα γίνει καθώς είναι κλειστά, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ εκπαιδευτικό τα παρακάτω ειδικά σχολεία του Νομού Ηρακλείου:
* Ειδικό Δημοτικό Πόμπιας.
* Ειδικό Δημοτικό Αρκαλοχωρίου.
* Ειδικό Νηπιαγωγείο Πόμπιας.
* Ειδικό Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου.
* Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Τυμπακίου
* ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου (έχει μόνο το Δ/ντή)
* ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου (ελάχιστο προσωπικό)
 
Τους συναδέλφους αναπληρωτές ειδικής αγωγής περιμένουν για να ξεκινήσουν και τα υπόλοιπα σχολεία μας καθώς σ΄ αυτούς στηρίζονται… Επίσης στο περίμενε είμαστε για το Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό… Τα προβλήματα στο Νομό Ηρακλείου τεράστια. Πάνω από 50 κενά δασκάλων ειδικής αγωγής και 12 νηπιαγωγών… Όλα τα Τμήματα Ένταξης της ενδοχώρας είναι κλειστά. 80 παράλληλες στηρίξεις δασκάλων και 3 νηπιαγωγών περιμένουν… Πριν λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεως των συναδέλφων της ειδικής αγωγής. Οι πίνακες θα βγουν μετά τις 20 Σεπτέμβρη. Θα ακολουθήσουν οι εντάσεις επί των πινάκων και θα βγουν οι τελικοί πίνακες μετά την εκδίκαση των ενστάσεων… Μας είχαν πει τον Ιούνιο ότι η ειδική αγωγή θα μπει στο ΕΣΠΑ και το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 11… Ξέχασαν όμως να μας που ποιανού μήνα… Μάλλον τον Οκτώβρη θα εννοούσαν…
 

 

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ελληνική αποστολή στη «Freedom Drive»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Γιατρών, ο εμπνευστής και διαχειριστής της ιστοσελίδας rollout.gr, μία ανταποκρίτρια καλών ειδήσεων στο goodnews.gr, ένας υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ένας χρυσός ολυμπιονίκης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 και μία εθελόντρια στην Greenpeace Ελλάδας συστήνουν την ελληνική αποστολή στην εκστρατεία «Freedom Drive 2013», που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο. Αυτό που τους ενώνει, πέρα από τα εντυπωσιακά βιογραφικά, είναι η αναπηρία.

Ιωάννα Φωτιάδη


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Γιατρών, ο εμπνευστής και διαχειριστής της ιστοσελίδας rollout.gr, μία ανταποκρίτρια καλών ειδήσεων στο goodnews.gr,  ένας υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ένας χρυσός ολυμπιονίκης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 και μία εθελόντρια στην Greenpeace Ελλάδας συστήνουν την ελληνική αποστολή στην εκστρατεία «Freedom Drive 2013», που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο. Αυτό που τους ενώνει, πέρα από τα εντυπωσιακά βιογραφικά, είναι η αναπηρία.
 

«Το κίνημα της ανεξάρτητης διαβίωσης απαιτεί το αυτονόητο: το δικαίωμα στη ζωή», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής της 11μελούς αποστολής, ειδικευόμενος  ψυχίατρος στο «Αττικό» και πρόεδρος των Νέων Γιατρών, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. «Η ελληνική ομάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε αυτή τη μεγαλειώδη πορεία με αμαξίδια, που πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση ανά δύο χρόνια στο Στρασβούργο, κατά την πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και στο συνέδριο», εξηγεί ο ίδιος από τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, όπου η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε, παρόντος του υπουργού Υγείας. Η εν λόγω εκστρατεία ξεκίνησε το 2003 και το 2009 ο πολυμήχανος γιατρός συμμετείχε
μεμονωμένα στο συνέδριο.
 
Όπως διευκρινίζει ο 28χρονος Στέλιος, τα προβλήματα των αναπήρων είναι λίγο-πολύ κοινά. Η οικονομική κρίση δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την καθημερινότητά τους, αν και «ουδέποτε στην Ελλάδα μάς προσφέρθηκαν επιπλέον παροχές». Τα τρία θεμελιώδη αιτήματα είναι η θέσπιση προσωπικού βοηθού για κάθε άτομο με αμαξίδιο, η κοινωνική ένταξη και η αποϊδρυματοποίηση. «Έχουμε αυξημένες ανάγκες. Αν, όμως, αυτές ικανοποιηθούν από την Πολιτεία, θα τις επιστρέψουμε πολλαπλάσιες στην κοινωνία», ισχυρίζεται ο Στέλιος.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Εισήγηση του Δημάρχου Ιλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
 

Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 05.09.2013, εισηγήθηκε το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία το οποίο και εγκρίθηκε:
 
 
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου εκφράζει την αντίθεσή του στην επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, καθώς και σε κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή.
 
 
Οι επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αποδείχθηκε πως είχαν ολέθριο αποτέλεσμα για δεκαετίες στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ολόκληρο τον κόσμο αιματοκυλώντας τους λαούς. Συγκεκριμένα, όπου πραγματοποίησαν επέμβαση οι Η.Π.Α., οι χώρες της Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ (Ιράκ, Αφγανιστάν), οι συνέπειες ήταν καταστροφικές, δημιουργώντας χάος στους λαούς, με κόστος δεκάδες χιλιάδες ζωές αμάχων και ένα μακρύ κατάλογο θυμάτων και τραυματισμένων σωματικά και ψυχικά ανθρώπων, ενώ η ειρήνευση δεν επιτεύχθηκε ποτέ.
 
 
Καθώς οι πρακτικές αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα του Ελληνικού λαού για ειρήνη και δικαιοσύνη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου:
 
 
•Καταδικάζει απερίφραστα κάθε πολεμική επίθεση και κάθε χρήση καταστροφικών όπλων από όπου κι αν προέρχεται.
 
 
•Ζητά την εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή, τηρώντας τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή νομιμότητα.
 
 
•Εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, στις οποιεσδήποτε δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση προς αυτή την κατεύθυνση και στο να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής.
 
 
•Ζητά να κλείσει η βάση της Σούδας και οποιοσδήποτε άλλος σταθμός εξυπηρέτησης.
 
 
Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή.
Ο λαός της Συρίας είναι ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει τον τρόπο διακυβέρνησής του.»