meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΤΗΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ "ΔΕΙΧΝΕΙ" ΤΟ ΔΡΟΜΟ

του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Άρθρο στην εφημερίδα "Ανεξαρτησία", 11/01/2016 

Αν το σκεφτείτε καλά και για δεύτερη και τρίτη φορά, θα διαπιστώσετε κι εσείς, έτσι όπως διαπίστωσα κι εγώ ότι κάθε μέρα, κάθε ώρα ίσως ανησυχούμε πάρα πολύ για πράγματα που δεν θάπρεπε να μας ανησυχούν αφού ούτε να τα αλλάξουμε μπορούμε αλλά ούτε και η γήινη διάρκειά μας θα μας δώσει την ευκαιρία να τα δούμε ολοκληρωμένα. Κι έτσι, ανησυχώντας για το τι θα γίνει για το ένα και τι θα γίνει για το άλλο, καταφέρνουμε να κατεβάσουμε πάρα πολύ το επίπεδο ποιότητας της μικρής μας ζωής ενώ θα έπρεπε να αξιοποιούμε όσο γίνεται το χρόνο μας.

Η ολοκλήρωση της καθημερινότητάς μας με άψογο τρόπο δεν είναι – ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι- αυτοσκοπός. Και μπορεί αυτά που γράφω να σας «ξενίζουν» και να τα θεωρείτε φλυαρίες αλλά το συναίσθημα της «ματαιότητας της συνεχούς ανησυχίας» που πολλούς από εμάς , μας οδηγεί στη δυστυχία και –ενδεχομένως- σε φοβίες που δεν μας επιτρέπουν να «περπατήσουμε» φυσιολογικά, είναι το φυσικό συμπέρασμα μιας σύντομης «μελέτης» των σκέψεων και των αποφθεγμάτων μιας από τις ισχυρότερες , παγκόσμιες προσωπικότητες των καιρών μας: Του Στήβεν Χόκινγκ. O πολυανάπηρος, πολυβραβευμένος αστροφυσικός Στήβεν Χόκινγκ, που προ ημερών έγινε 74 ετών, μπορεί να μας βοηθήσει με τις προσβλέψεις του να ψάξουμε και να βρούμε τον αληθινό μας «δρόμο». Ακόμα και με τις πιο «σκοτεινές» προβλέψεις του.

Ένα μικρό «αφιέρωμα» του http://www.skai.gr/ που επιμελήθηκε ο συνάδελφος Πάνος Σάκκας με πηγές από BBC/ Independent/Mirror, μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε την «ανήσυχη καθημερινότητά» μας και να την τοποθετήσουμε σε πολύ πιο «γήινο»πλαίσιο. Προσέξτε:

«Δε νομίζω πως θα επιβιώσουμε για άλλα χίλια χρόνια χωρίς να εγκαταλείψουμε αυτό τον εύθραυστο πλανήτη». Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο; Κι αν ναι, γιατί; Η ανάλυση αποδεικνύει ότι ο Χόκινγκ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την σπουδαιότητα των διαστημικών ταξιδιών, ως μία εφεδρική «ασφάλεια ζωής» των ανθρώπινων κοινωνιών. Κι αυτό γιατί ισχυρίζεται ότι « τα οικοσυστήματα της Γης κινδυνεύουν από μία ευρεία γκάμα διαφορετικών παραγόντων - από την ανθρώπινη αδιαφορία μέχρι την πρόσκρουση αστεροειδούς - και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο «να μπορούμε να φύγουμε από εδώ αν χρειαστεί».

Και κάτι άλλο: «Αν ποτέ μας επισκεφτούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με την έλευση του Κολόμβου στην Αμερική που, όπως θυμάστε, δεν πήγε και πολύ καλά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς». Λόγια τουΧόκινγκ, σε συνέντευξη , πέρυσι το Σεπτέμβρη. Και η σύντομη ανάλυση: « Αν και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αναζήτησης για εξωγήινη ζωή, ο Χόκινγκ είναι επίσης από τους πλέον διάσημους «προφήτες κακών» σε ό,τι αφορά μία ενδεχόμενη συνάντηση μας με εξωγήινο πολιτισμό. Αν οι εξωγήινοι είναι αρκετά εξελιγμένοι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν ως εδώ, πιθανότατα θα πρόκειται για «επικίνδυνους, διαστημικούς νομάδες σε αναζήτηση εκμεταλλεύσιμων πλανητών».

Και μια τρίτη σκέψη/φράση του Χοκινγκ που μας αφορά πολύ πιο άμεσα: «Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή για όλους μας». Και το συμπέρασμά του; «Η βία εξυπηρετούσε τις ανθρώπινες κοινωνίες όσον καιρό ήταν απαραίτητη για την εξεύρεση τροφής ή συντρόφου. Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η επιθετικότητα λίγων αρκεί για να εξαφανίσει την ανθρωπότητα».

Ένα υπέροχο μυαλό. Γεμάτο λογική. Και ο ίδιος, έχει κάθε λόγο να μην ανησυχεί για τίποτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου