meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΧΑΡΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ''ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ''

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου ο ηθοποιός Χάρης Ασημακόπουλος, πέρασε ένα δίωρο στα στούντιο του «Thisisradio», καλεσμένος του Βαγγέλη Αυγουλά και της Ελεάννας Φίλιου στη ραδιοφωνική εκπομπή «Με Άλλα Μάτια».

Το απόγευμα της Κυριακής πέρασε με πολύ γέλιο, άφθονο χιούμορ και συνεχή πλάκα αλλά και συζήτηση για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την κρίση, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη νεολαία του σήμερα, ακόμη και για τη μαγειρική!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον ηθοποιό Χάρη Ασημακόπουλο, ο οποίος ως εθελοντής αναγνώστης ηχογραφούσε παλαιότερα βιβλία για να τα χρησιμοποιούν οι τυφλοί φοιτητές στη Νομική Σχολή της Αθήνας! «Η εξεταστικές μου το 2007 ήταν η αρχή μιας φιλίας», σημείωσε ο κ. Αυγουλάς.


Επίσης οι δύο φίλοι θυμήθηκαν την από κοινού εκστρατεία τους το 2009 μαζί και με τους Δημήτρη Κωνσταντάρα και Πασχάλη Τερζή για ελεύθερα πεζοδρόμια στο Κέντρο της Αθήνας, όταν ο Βαγγέλης Αυγουλάς έβαλε μάσκα στους τρεις φίλους του και τους έκανε μια βόλτα χρησιμοποιώντας το λευκό του μπαστούνι στα αφιλόξενα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου και των γύρω δρόμων.

Γνωστός από πολλές θεατρικές παραστάσεις και πρόσφατα και από την τηλεοπτική «Πολυκατοικία» στο Mega, ο Χάρης Ασημακόπουλος δήλωσε ότι δε θα τον ενδιέφερε μια καριέρα στο εξωτερικό και επιλέγει να μείνει στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα στα δύσκολα. «Αυτό τον καιρό ξεκουράζομαι και απολαμβάνω παρέες, χόμπι και σχέσεις που δεν είχα το χρόνο να τα απολαύσω όσο δούλευα», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ακροατών, πληροφορώντας μας πάντως ότι κάτι ετοιμάζει για του χρόνου.

-Πρακτικά, κατηγοριοποιούμε τους ηθοποιούς σε κωμικούς και δραματικούς, σας πάνε αυτές οι ταμπέλες;

«Ένας καλός ηθοποιός μπορεί να κ'άνει τα πάντα και δε θα'θελε να τον κατηγοριοποιούν. Πρακτικά μπορεί να γίνεται ή και ο ίδιος να περιορίζει τον εαυτό του παίζοντας κυρίως κάποιο είδος, αλλά στην ουσία τέτοιοι περιοσρισμοί δεν ισχύουν για έναν καλό ηθοποιό», μας απάντησε ο κ. Ασημακόπουλος.
Αγαπημένος του προορισμός το Παρίσι. Άρχισε να μαγειρεύει στις αρχές της κρίσης και κατά καιρούς παθιάζεται με μια συνταγή και την επαναλαμβάνει συνεχώς. Θα είναι από τους πρώτους εθελοντές στις 23 Μάρτη στο «Δείπνο Στο Σκοτάδι» που διοργανώνει το http://meallamatia.blogspot.com όπου οι θαμώνες ενός εστιατορίου θα κληθούν να φάνε, να πιούν και να διασκεδάσουν μια βραδιά χωρίς να βλέπουν τίποτα και οι σερβιτόροι το ίδιο.

Απλός, άνετος, άμεσος και προσιτός ο Χάρης Ασημακόπουλος απάντησε σε όλα τα μηνύματα στο chat του σταθμού και σε όλες τις ερωτήσεις του Βαγγέλη Αυγουλά και της Ελεάννας Φίλιου.
Έχω και φίλους που έχουν κάποια αναπηρία γιατί ήθελα να τους γνωρίσω και εκείνοι μου το επέτρεψαν. Για να σπάσει ο πάγος πρέπει να το θέλουν και οι δύο πλευρές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ασημακόπουλος.

-Με αφορμή την οικονομική κρίση αναπτύχθηκε η κοινωνική μας αλληλεγγύη;

«Κατ’αρχήν δε θεωρώ ότι υπάρχουν φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Το να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις κάποιον άλλον είναι τόσο απλό, που δε σηκώνει ταμπέλες. Δε χρειάζεται φιλανθρωπία για να πάμε μπροστά, ούτε είχαμε ανάγκη την κρίση για να μας μάθει την αλληλεγγύη. Και πριν την κρίση υπήρχαν προβλήματα και υπήρχε και συμπαράσταση. Απλά σαν κοινωνία είμαστε ακόμη «μωρό» σε κάποια θέματα, αυτή είναι η ουσία και προς τα εκεί θα πρέπει να δουλέψουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι», ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος.

Αυτή την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 6-8 το απόγευμα, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Με Άλλα Μάτια», καλεσμένη θα είναι η συγγραφέας Λένα Μαντά.

Συντονιστείτε στο www.thisisradio.gr

Μπορείτε να ακούτε την εκπομπή και από το κινητό σας μέσω του www.live24.gr


Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ - ΚΑΝΕΙ ΣΥΧΝΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Ένα πρόβλημα ιδιαίτερα διαδεδομένο στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες είναι η ψυχογενής ανορεξία, δηλαδή η νευρική ανορεξία. Η νευρική ανορεξία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την εφηβεία.
 
Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, το οποίο σηματοδοτείται από ραγδαίες αλλαγές, κατά κύριο λόγο στη σωματική ανάπτυξη του ατόμου. Ο έφηβος και ο πρίγυρός του προσπαθούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές, οι οποίες, ωστόσο, επηρεάζουν τη διαμόρφωση της εικόνας που έχει ο έφηβος για τον εαυτό του. Ιδιαιτέρως επιρρεπή στη διαταραχή αυτή είναι τα έφηβα κορίτσια, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι περιπτώσεις αγοριών που πάσχουν από νευρική ανορεξία. Η εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας σε γυναίκες και άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι σπανιότερη.
 
Πότε όμως εκδηλώνεται και που οφείλεται η νευρική ανορεξία;
Η εκδήλωση της διαταραχής της ψυχογενούς ανορεξίας συνήθως σχετίζεται με κάποια αγχογόνα γεγονότα στη ζωή του ατόμου, όπως για παράδειγμα το διαζύγιο των γονιών, κάποια σοβαρή αλλαγή στο σπίτι ή στο σχολείο. Ωστόσο, τα βαθύτερα αίτια βρίσκονται αλλού. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου της παιδικής ηλικίας, όπως τα προβλήματα διατροφής, οι διατροφικές συνήθειες και η αρνητική εικόνα του σώματος, συγκρούονται με τις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο έφηβος. Αυτή η σύγκρουση οδηγεί, μερικές φορές, στην υπερβολική άσκηση αυτοελέγχου όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα την εκδήλωση διατροφικών διαταραχών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους κοινωνικό-πολιτισμικούς παράγοντες που δίνουν έμφαση στο πολύ αδύνατο, κάτω από τα όρια του φυσιολογικού, σώμα εντείνουν το πρόβλημα.
 
Είναι λίγο ή πολύ σε όλους γνωστό πως οι σύγχρονες κοινωνίες προβάλλουν άμεσα ή έμμεσα τέτοιου είδους πρότυπα. Τα μοντέλα, ακόμα και οι κούκλες Barbie, έχουν αναλογίες κάτω του φυσιολογικού. Δυστυχώς όμως, πολλά νεαρά κορίτσια έχουν ως πρότυπα τέτοιου είδους σώματα και πολύ συχνά βιώνουν το αίσθημα του ανικανοποίητου σχετικά με τη δική τους σωματική εικόνα και έτσι προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αλλάξουν. Επίσης, το γεγονός ότι τα πιο παχουλά άτομα ''στιγματίζονται'' και καμιά φορά περιθωριοποιούνται, ωθεί όλο και περισσότερα άτομα προς αυτή την ακραία συμπεριφορά.
 
Η ανορεξία θεωρείται τόσο επικίνδυνη και χρειάζεται την προσοχή των γονέων, γιατί είναι μία ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η διαταραχή γίνεται επικίνδυνη όταν το άτομο φτάσει σε ακραία απώλεια βάρους. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται οργανικά προβλήματα, όπως είναι η καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.
 
Πως μπορεί ένας γονιός να αναγνωρίσει ότι το παιδί του πάσχει από νευρική ανορεξία;
Γενικά το άτομο με αυτή τη διαταραχή, κυριαρχείται από τη διάθεση άρνησης για λήψη φαγητού, προκειμένου να μην πάρει βάρος, μολονότι το σωματικό του βάρος κυμαίνεται κάτω από τα όρια του φυσιολογικού για την ηλικία, το φύλο και το ύψος του.
Επίσης, αν και ζυγίζει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, το άτομο διακατέχεται από έντονο φόβο ότι θα πάρει βάρος. Αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκεται συνεχώς στη διαδικασία να χάσει περισσότερο βάρος. Το άτομο έχει διαταραγμένη εικόνα για το σώμα του και κρίνει τον εαυτό του με κριτήρια το βάρος ή το σχήμα του σώματός του.
 
Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι παρόλο που ο όρος ''ανορεξία'' παραπέμπει στην έλλειψη όρεξης για φαγητό, αυτός ο όρος είναι παραπλανητικός, αφού το άτομο με ψυχογενή ανορεξία έχει όρεξη για φαγητό και αισθάνεται συνεχώς πείνα. Συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τουε γονείς, είναι καταρχήν η διαταραχή του εμμηνορρυσιακού κύκλου των κοριτσιών λόγω της υπερβολικής μείωσης του βάρους. Επίσης, η συνεχής ενασχόληση ή η εμμονή με το μέτρημα των θερμίδων, το υπερβολικό ενδιαφέρον για την εμφάνιση, η κακοκεφιά κ.α. είναι σημάδια τα οποία απαιτούν την προσοχή των γονέων.
 
Για να μην οδηγηθεί λοιπόν ο έφηβος σε αυτό το δρόμο που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή του, χρειάζεται να λαμβάνει καταρχήν υγιή πρότυπα. Οι γονείς έχουν καθήκον να διδάξουν στα παιδιά τους πιο είναι το ''υγιές'' και πιο το ''άρρωστο'' σώμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ανορεξικά άτομα προέρχονται κυρίως από οικογένειες που δίνουν μεγαλύτερη σημασίααπό το συνηθισμένο στην τροφή και το φαγητό. Επομένως, είναι απαραίτητο και οι ίδιοι οι γονείς να κατανοήσουν τι είναι ωφέλιμο και τί βλαβερό για έναν οργανισμό.
 
Επιπλέον, η υιοθέτηση ορθότερων διατροφικών συνηθειών από όλη την οικογένεια είναι ουσιαστικής σημασίας. Επιπροσθέτως, είναι καλό κατά τη διάρκεια της εφηβείας οι γονείς να ακούν και να υποστηρίζουν τα παιδιά τους και να τα βοηθούν να καταλάβουν ότι οι σωματικές αλλαγές είναι κάτι το φυσιολογικό. Συγχρόνως, χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το σώματ τους έτσι όπως είναι και να μη ντρέπονται για αυτό. Είναι ουσιαστικής σημασίας οι γονείς να τα αποδέχονται όπως είναι, χωρίς να τους ασκούν κριτική όσον αφορά το σώμα τους, αλλά να αποτελούν σύμβουλοί τους όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
 
Γενικότερα, η επαγρύπνηση των γονέων θεωρείται αναγκαία και ειδικότερα στις μέρες μας που οι έφηβοι ''βομβαρδίζονται'' από αρρωστημένα πρότυπα. Για το λόγο αυτό θα ήταν ενδεδειγμένο, αν παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους, να αναζητήσουν τη συμβουλή των ειδικών νωρίς, πριν αρχίσει να χτυπά πραγματικός ''κώδωνας κινδύνου''.
 
Αναρτήθηκε από Αθηνά Νάσσου στο psixologos.blogspot.gr
 
 
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ, ΣΤΙΧΟΥ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ.


ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

Αριθμ. Πρωτ.: 27
Ίλιον, Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013
Προς τους
Φοιτητές - τριες
και τους Μαθητές - τριες των Γυμνασίων και Λυκείων
της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Αγαπητά μου παιδιά,
Νέοι και νέες της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας,
 
Η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως έχοντας ως πρώτιστο ενδιαφέρον το έργο της νεότητος, διοργανώνει κατά το τρέχον εκκλησιαστικό έτος 2012 - 2013, Διαγωνισμό Σύνθεσης, Στίχου και Ερμηνείας Τραγουδιού με γενικό τίτλο: ''Να μοιράσουμε τη ζωή μας ο ένας στον άλλο''.
 
Ο Διαγωνισμός αφορά:
 
α. Σε φοιτητές - τριες και μαθητές - τριες των Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι τυγχάνουν κάτοικοι των δήμων και κοινοτήτων, που περιλαμβάνονται στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως, δηλαδή: Πετρούπολη, Ίλιον, Καματερό, Άνω Λιόσια, Ζωφριά, Ζεφύρι, Φυλή, Αχαρναί, Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι, Αφίδναι, Αυλώνας, Άγιοι Ανάργυροι και
 
β. Σε μαθητές - τριες, που φοιτούν στα εκπαιδευτήρια της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας.
 
Στοχοθεσία του διαγωνισμού, ο οποίος θα διεξαχθεί είναι:
 
α. Να αναδειχθούν τα μουσικά χαρίσματα των νέων μας,
 
β. Να γίνει η Τοπική Εκκλησία κοινός τόπος επικοινωνίας, συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων της μαθητιώσης και φοιτώσης νεολαίας,
 
γ. Στα πλαίσια του προαναφερομένου γενικού τίτλου να εκφράσουν οι νέοι μας μουσικά, όσα αισθάνονται να διαδραματίζονται στο σύγχρονο κοινωνικό τους περίγυρο και να μιλήσουν ελεύθερα για εκείνα, που προσμένουν από την Πολιτεία και την Εκκλησία (υπότιτλο - κείμενο, λέξεις κλειδιά και τυχόν επεξηγήσεις παραθέτουμε στα επισυναπτόμενα ειδικά φυλλάδια)
 
δ. Να βραβευθούν οι νικητές του διαγωνισμού με χρηματικό έπαθλο το οποίο ορίζεται: για τον πρώτο νικητή σε ποσό ύψους 500 ευρώ, για το δεύτερο στα 350 ευρώ και για τον τρίτο στα 200 ευρώ.
 
Τις συμμετοχές για το διαγωνισμό μπορείτε να καταθέσετε στο Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως (Αγίου Γεωργίου 5, Τ.Κ. 134 51 Καματερό, Αττικής - 2ος όροφος) καθημερινά 10:00 π.μ. - 12:00 το μεσημέρι, μέχρι και την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013, αφού συμπληρώσετε το επισυναπρόμενο έντυπο συμμετοχής.
Μέχρι δε, το τέλος Μαρτίου 2013 πρέπει να αποστείλετε εγγράφως το κείμενο του τραγουδιού και σε ηλεκτρονική μορφή το clip με τη μουσική εκτέλεσή του.
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό και τον τρόπο διεξαγωγής του, μπορείτε να απευθύνεστε στον π. Αναστάσιο Μπαστούνη στα τηλέφωνα της Ιεράς Μητροπόλεως 2102388398, εσωτ. 4, τις ημέρες και ώρες που προαναφέραμε.
Αναμένοντας με χαρά την ανταπόκρισή σας, ευχόμενος Καλή και Ευλογημένη Χρονιά και καλή πρόοδο στα μαθήματα και τις σπουδές σας,
 
Διατελώ
Μετά πατρικών ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗς
Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ
 
 
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ,
ΣΤΙΧΟΥ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
 
Γενικός Τίτλος Διαγωνισμού:
''Να μοιράσουμε τη ζωή μας ο ένας στον άλλο''.
 
Υπότιτλος - Κείμενο συναφές που διερμηνεύει το γενικό τίτλο:
''Να απομακρύνουμε λίγο το μυαλό μας από τις δυσκολίες της καθημερινότητας για να δούμε πως θα τις ξεπεράσουμε. Να πάρουμε ο ένας από τον άλλο εκείνο το κομμάτι της ζωής που απευθύνεται σε εμάς και να δώσουμε εμείς στον άλλο εκείνο το κομμάτι της ζωής μας που αναλογεί σε εκείνον. Και τότε οι αντιθέσεις θα τελειώσουν. Και τότε πλούσιοι και φτωχοί, άρχοντες και αρχόμενοι, άνδρες και γυναίκες, ημεδαποί και αλλοδαποί μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, θα αντιληφθούμε ότι όλοι μας βρισκόμαστε στην αγκαλιά του Θεού. Μόνο που για να είμαστε εκεί, πρέπει ο καθένας μας να αντικρύσει στα μάτια τον άλλον, ο καθένας μας να απλώσει το χέρι του για να αγγίξει το χέρι του άλλου, ο καθένας μας να αντιληφθεί τον άλλο σαν κομμάτι από τον εαυτό του, να πονέσει και να χαρεί μαζί του. Και τότε όλοι μας θα αντιληφθούμε το λόγο για τον για τον οποίο σαρκώθηκε ο Χριστός. Για να ζήσουμε όλοι και για κάτι ακόμα περισσότερο''.
Απόσπασμα από ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρου.
 
 
Λέξεις και φράσεις κλειδιά:
Αδελφοσύνη - Συναδελφικότητα - Αλληλεγγύη
Συνεργασία - Φιλάδελφος - Αλτρουϊσμός - Θάρρος
Κοινωνία - Αγάπη - Επικοινωνία
Πρόσωπο - Άτομο - Άνοιγμα - Δόσιμο - Υπέρβαση του εγώ
Συν+πάσχω - Συν+χαίρω - Συν+χωρώ (παράβαλε: συμπάσχω - συγχαίρω - συγχωρώ)
Εγκολπούμαι τα προβλήματα του άλλου
Κοινωνώ με τον πόνο του πλησίον μου
Υπέρβαση της καθημερινότητας
Ενανθρώπιση - Σάρκωση του Θεού
''Έγινε ο άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο Θεό'' Μ. Αθανάσιος
''Επείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και με ξεδιψάσατε, ήμουν ξένος και με φιλοξενήσατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και με επισκεφθήκατε, φυλακισμένος και ήρθατε κοντά μου'' Από το Ευαγγέλιο της Μελλούσης Κρίσεως - την Κυριακή των Απόκρεω.
''Αγαπάτε αλλήλους'' Ιησούς Χριστός
Συνάνθρωπος - ευσπλαχνία - συναντίληψη
Προσφορά - ''δούναι και λαβείν'' - διανέμω
Ένδεια - πτωχεία - ανασφάλεια
Πόλωση - Απομόνωση - Αποξένωση
Ανταγωνισμός - Ανάδελφος - ρατσισμός
Μοναξιά - μόνωση - απάνθρωπος - απόκληρος
 


Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ - ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

Δεξαμενή...προνομιούχων: Πολύ γνωστά ονόματα και μεγάλες κρατικές δουλειές στο Ίδρυμα Τσάτσου.
Το μεγάλο έργο που πήρε το Ίδρυμα και για το οποίο πληρώθηκε μεν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν το έφερε ποτέ εις πέρας, αφορά τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και ειδικότερα το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρία (ΕΠΑΜΕΑ). Πρόκειται για φορέα που ιδρύθηκε τρεις φορές, ώστε τελικά να καταργηθεί, αν και εξακολουθούν άλλοι φορείς να χρηματοδοτούνται για λογαριασμό του. Το ΕΠΑΜΕΑ ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 με το Νόμο 3106 ''Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις'', αλλά δε λειτούργησε, παρά το γεγονός ότι όλα ήταν έτοιμα.
 
Του Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ
 
Ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση φαίνεται πως απολαμβάνει το Ίδρυμα Τσάτσου, καθώς αρκετά υψηλόβαθμα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του. Αυτά ακριβώς τα στελέχη έχουν πάρει πολλές και διάφορες δουλειές.
Ονόματα όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Χάρη Παμπούκη, ακόμη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεσπόζουν στο Ίδρυμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα κρατικά στελέχη, καθηγητές Πανεπιστημίων αλλά και φίλοι του Ιδρύματος, όπως ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, που βρίσκονται μέσα στα ... πράγματα.
Το Ίδρυμα του αείμνηστου συνταγματολόγου και Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, υπό τον ακριβή τίτλο ''Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ίδρυμα Θ. και Δ. Τσάτσου'', έχει καταφέρει να πάρει πάρα πολλά έργα και χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο, ακόμη και ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Πάντα όμως νόμιμα και χωρίς να υπάρχει αμφισβήτηση των διαδικασιών. 
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Τα έργα που αναλαμβάνει είναι καθαρά θεωρητικά, δηλαδή ταιριάζουν σε ''δεξαμενές σκέψης'', όπως μελέτες, προτάσεις για τη λειτουργία του κράτους, εκδόσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ είχε εισπράξει και 2.665.955,05 ευρώ ως ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών επί Υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, για να προσφέρει τα φώτα του στην Αλβανία και άλλες χώρες, λιγότερο ανεπτυγμένες σε σχέση με την Ελλάδα.
 
Πέρυσι, όταν είχαν αποκαλυφθεί οι καταβολές των χρημάτων προς το Ίδρυμα, ο Γενικός Διευθυντής του, Ξενοφών Κοντιάδης, είχε δηλώσει: ''Η προκήρυξη του Υπουργείου Εξωτερικών υπαγορεύει κάθε τόσο το θέμα όσο και τον τόπο διεξαγωγής του έργου. Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα το μαύρο πρόβατο που είναι σήμερα για τη διεθνή κοινότητα. Ανήκε στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, θεωρήθηκε από τον ΟΟΣΑ ανεπτυγμένη και κλήθηκε να συμβάλει με ποσοστό επί του ΑΕΠ της για αναπτυξιακή βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι προέκυψε η διείσδυση σε κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας''.
 
Τα πιο πρόσφατα μεγάλα έργα που έχει λάβει το Ίδρυμα από το Δημόσιο με την προηγούμενη Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είναι από το Υπουργείο Εσωτερικών, ''Ισότητα - Μετανάστευση'', από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διεκδικεί διοικητικά βάρη και πήρε τη ''Λευκή Βίβλο'', ενώ από το Υπουργείο Υγείας το έργο ''Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας - Οδηγός Πρόληψης Υγείας''. Κατά σύμπτωση, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, μετέχουν ο πρώην ΠΑΣΟΚ επί Γιάννη Ραγκούση και σήμερα ΔΗΜ.ΑΡ με Αντώνη Μανιτάκη, Γ.Γ. του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Στεφάνου, γιος της καθηγήτριας του Παντείου και μετέπειτα Υφυπουργού Παιδείας επί Ανδρέα Παπανδρέου, Ελένης Στεφάνου, καθώς και ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργείας Καστανίση, Αθανάσιος Ξηρός.  
 
Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ. Το μεγάλο έργο όμως που πήρε το Ίδρυμα και για το οποίο πληρώθηκε μεν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν το έφερε ποτέ εις πέρας, αφορά τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και ειδικότερα το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρία (ΕΠΑΜΕΑ). Πρόκειται για φορέα που ιδρύθηκε τρεις φορές, ώστε τελικά να καταργηθεί, αν και εξακολουθούν άλλοι φορείς να χρηματοδοτούνται για λογαριασμό του. Το ΕΠΑΜΕΑ ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 με το Νόμο 3106 ''Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις'', αλλά δε λειτούργησε, παρά το γεγονός ότι όλα ήταν έτοιμα.
 
Ωστόσο, το 2004 συντελέστηκε η Κυβερνητική μεταβολή και η Ν.Δ. αποφάσισε, το 2006, την ίδρυση ενός τροποποιημένου παρατηρητηρίου για τον ίδιο σκοπό, με το Νόμο 3454/2006 ''Ενίσχυση της Οικογένειας και άλλες διατάξεις''.
Επιπρόσθετα, ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2006, το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει, για τη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με Αναπηρία, την πρόβλεψη διάθεσης ποσού 1.000.000 €, το οποίο τελικώς δε δόθηκε.
 
Ωστόσο, η Κυβέρνηση Ν.Δ. το 2007 αποφάσισε να εντάξει το έργο στη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και τον Αύγουστο του 2009 ξεκίνησε τη διαδικασία. Δυο μήνες μετά παρ΄ όλα αυτά έχασε τις εκλογές και τα ηνία της χώρας ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως δεν άλλαξε τακτική επί του θέματος.
Συνέχισε τις διαδικασίες και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, που ενεργούσε ως αναθέτουσα Αρχή, προκήρυξε στις 11 Μαρτίου 2010 δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο ''Στρατηγική Μελέτη γα την Αναδιοργάνωση και την Επέκταση του Εθνικού Παρατηρητηρίου ΑμεΑ''.
 
Ο προϋπολογισμός ανήλθε στο ποσό των 168.067,23 €, μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 19%. Το έργο το πήρε το Ίδρυμα Τσάτσου, αλλά η μελέτη δεν εκπονήθηκε ποτέ....
 
Πηγή: Εφημερίδα ''Παραπολιτικά''
 
   

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ''ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ''

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, 6 - 8 το απόγευμα, η συγγραφέας Λένα Μαντά θα είναι ζωντανά στον αέρα του ''This is radio'', καλεσμένη του Βαγγέλη Αυγουλά και της Ελεάννας Φίλιου, στη ραδιοφωνική εκπομπή ''Με Άλλα Μάτια''.
 
Όσοι ακροατές συντονιστούν στο www.thisisradio.gr θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους ζωντανά στην αγαπημένη τους συγγραφέα μέσω e-mail ή από το Chat του σταθμού, ενώ η εκπομπή θα κληρώσει 6 βιβλία σε τυχερούς ακροατές που θα στείλουν τα sms ή τα mail τους στην εκπομπή.
 
Η συγγραφέας θα αφιερώσει ατομικά και θα υπογράψει τα έξι βιβλία που θα κληρωθούν στους τυχερούς ακροατές και οι συντελεστές του This Is Radio θα τους τα ταχυδρομήσουν σε όποια πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού και αν βρίσκονται οι τυχεροί νικητές.
 
Ο χορός των δώρων έχει ξεκινήσει από την πρώτη εκπομπή, όταν το "Με Άλλα Μάτια'' έδωσε δωρεάν προσκλήσεις για θεατρική παράσταση, ενώ την περασμένη εβδομάδα, κληρώθηκε μια δωροεπιταγή αξίας 30€ σε μεγάλο super-market.
 
Επίσης, αυτή την Κυριακή ένας τυχερός ακροατής θα κερδίσει ένα τραπέζι 4 ατόμων με ένα μπουκάλι κρασί της αρεσκείας του, για την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στη βραδιά με λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, που θα διοργανωθεί στο Ίλιον, στο ''Πρόβα Cafe''.
 
Η συγγραφέας Λένα Μαντά είχε δώσει πρόσφατα αποκλειστική συνέντευξη στο meallamatia.blogspot.com και αυτή την Κυριακή, 6 - 8 το απόγευμα, θα έχει τη δυνατότητα να μας πει περισσότερα για εκείνη, για την πορεία της, το νέο της βιβλίο και το τηλεοπτικό σήριαλ που έχει ξεκινήσει, βασισμένο σ΄ ένα μυθιστόρημά της, για τα χόμπι και την καθημερινότητά της.
 
Επίση, τυχεροί θαυμαστές της θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τη Λένα Μαντά, ζωντανά στο στούντιο της εκπομπής.
 
Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, 6 - 8 το απόγευμα, συντονιστείτε στο www.thisisradio.gr Για να δούμε όλοι μαζί τη λογοτεχνία ''Με Άλλα Μάτια''!
 
Μπορείτε να ακούσετε το ''This is radio'' και από το κινητό σας, μέσω του www.live24.gr.  

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Διαδικτυακή Συμβουλευτική είναι η παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω διαδικτύου. Οι εν λόγω υπηρεσίες προσφέρονται κατά κανόνα μέσω email, chat σε πραγματικό χρόνο ή συνομιλία μέσω skype. Ορισμένοι θεραπευόμενοι χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή συμβουλευτική σε συνδυασμό με την παραδοσιακή δια ζώσης ψυχοθεραπεία, ενώ συνεχώς αυξανόμενος αριθμός θεραπευομένων χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή συμβουλευτική αντικαθιστώντας πλήρως τις παραδοσιακές επισκέψεις στο γραφείο ενός θεραπευτή ή θεραπεύτριας.
 
Παρότι κάποιες μορφές τηλε-ψυχολογίας χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από 35 χρόνια, η έλευση του Διαδικτύου και των συστημάτων βίνετο-τσατ, καθώς και η αυξανόμενη χρήση ευρωζωνικών συνδέσεων έχουν συνεπιφέρει άνθηση της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας. Όλο και περισσότεροι συμβουλευόμενοι απευθύνονται πλέον σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας για συνεδρίες μέσω διάφορων μορφών διαδικτυακής συμβουλευτικής.
 
Όλο και περισσότερες έρευνες που μελετούν την αποτελεσματικότητα της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας έχουν αποδείξει ότι η διαδικτυακή συμβουλευτική προσφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα τουλάχιστον ισάξια με αυτά του παραδοσιακού δια ζώσης πλαισίου. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία προσφέρει πρόσθετα οφέλη σε σύγκριση με τις δια ζώσης συνεδρίες, καθώς επιτρέπει στον συμβουλευόμενο να πραγματοποιεί μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών απ΄ ότι αν επισκεπτόταν το θεραπευτή στο γραφείο του. Ο αριθμός των ακυρωμένων ραντεβού είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις δια ζώσης συνεδρίες.
 
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η διαδικτυακή συμβουλευτική είναι πιο αποτελεσματική, δεδομένου ότι ο συμβουλευόμενος αισθάνεται πιο άνετα και λιγότερο αμήχανα απ΄ ότι αν βρισκόταν στο πιο παραδοσιακό πλαίσιο του γραφείου. Ως εκ τούτου, είναι πιθανότερο να ανοιχτεί πιο εύκολα, επιτρέποντας στο σύμβουλο να τον βοηθήσει καλύτερα.
 
Εξάλλου, η διαδικτυακή συμβουλευτική καλύπτει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά τους ανθρώπους που κατοικούν σε τόπους όπου η εύρεση ψυχοθεραπευτών δεν είναι εύκολη. Όσοι ζουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό, καθώς και οι άνθρωποι που ανήκουν σε μειονότητες, συχνά ανακαλύπτουν ότι είναι ευκολότερο να βρουν κατάλληλο ψυχοθεραπευτή μέσω διαδικτύου παρά στον τόπο διαμονής τους. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία επιλύει τέτοια προβλήματα πρόσβασης στην κατάλληλη συμβουλευτική, με αποτέλεσμα οι συμβουλευόμενοι να δέχονται ψυχοθεραπεία που τους ταιριάζει καλύτερα όσον αφορά το πολιτισμικό ή γλωσσικό τους πλαίσιο ή τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.
 
Λόγου χάρη, οι Αφροαμερικανοί είναι πιθανότερο να εμφανίσουν παθήσεις λόγω αυξημένου άγχους αλλά έχουν μικρότερη πρόσβαση σε δια ζώσης υπηρεσίες συμβουλευτικής. Παρομοίως, οι γκέϊ άντρες και γυναίκες, λόγω του γενικότερου αρνητικού κοινωνικού κλίματος και της έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές άγχους και κατάθλιψης. Ειδικά οι γκέϊ έφηβοι διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη, εθισμούς και αυτοκτονία.
 
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η διαδικτυακή συμβουλευτική είναι αποτελεσματική για άτομα που δυσκολεύονται να κάνουν συνεδρίες στις συνηθισμένες ώρες γραφείου. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες η διαδικτυακή συμβουλευτική πιθανώς είναι χρήσιμη για άτομα με αναπηρίες και ανθρώπους που ζουν στην επαρχία, όπου η πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες είναι δυσχερέστερη.
 
 
 
 
 

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ - Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Γ. Κασιμάτης: ''Ο λαός θα γεννήσει τη νέα πολιτική ηγεσία που θα πει το μεγάλο όχι στην υποδούλωση της χώρας''
 
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα.
 
Μια δήλωση που έκανε από τα Κύθηρα, όπου προτιμά να περνά τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργος Κασιμάτης εν όψει μιας σειράς από δίκες για τις ''πολιτικές πράξεις αντίστασης'' της γνωστής κίνησης ''Δεν πληρώνω'', αποτελεί μνημείο σαφήνειας, αποφασιστικότητας και ουσιαστικής αντίστασης σ΄ αυτή τη σαθρή περίοδο που ζούμε. Με λίγα λόγια, νομικά αλλά και πολιτικά αποδεικτικά στοιχεία και κυρίως ανθρώπινη λογική, καταφέρνει ένα ισχυρό χτύπημα στην παράλογη και απολυταρχική λογική του καθεστώτος. Ενός καθεστώτος που χωρίς να επιχειρήσει καν να βρει πιο ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους να πολεμήσει - όπως έχει καθήκον - την τρικυμία που μας ζώνει, διοικεί με τούρκικης έμπνευσης ''φετφάδες'' και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αγνοώντας τον παράγοντα ''άνθρωπος'' και αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της Δικαστικής Εξουσίας ή αναγκάζοντάς την να συμπορευθεί ακόμη και σε καραμπινάτες, συνταγματικές αποκλίσεις και παρατυπίες.
 
Λέει - μεταξύ άλλων - ο σεβαστός καθηγητής που σε πρόσφατη συνέντευξη που μου έδωσε δε δίστασε να πεί ότι ''Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ν΄αποκτήσει κυβέρνηση'', ότι ''Είμαστε χώρα υπό κατοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία.'', ότι ''Το χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Και είναι επαχθέστατο'' αλλά και ότι ''Μνημόνια και υποχρεώσεις μπορούν να ανατραπούν'', :
 
''Υπέρτατες αρχές του δικαίου και της σύγχρονης δημοκρατίας, που αποτελούν και αρχές της παγκόσμιας κοινωνίας, είναι η δημοκρατική αρχή μαζί με τα πολιτικά δικαιώματα και η αρχή προστασίας της αξίας του ανθρώπου μαζί με τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
 
- Όταν από μέρους του κράτους παραβιάζεται επί τρία σχεδόν χρόνια συνεχώς το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, σε βαθμό που μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού έχει οδηγηθεί και οδηγείται καθημερινά σε κατάσταση εξαθλίωσης,
 
- Όταν, μάλιστα, η κατάσταση αυτή εξαθλίωσης βρίσκεται κάτω από τα κατώτατα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης και συχνά κάτω από αυτά τα όρια επιβίωσης και
 
- Όταν το κράτος, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των πολιτών, αποδεδειγμένα δεν κάνει τίποτε για να προστατεύσει τους πολίτες του από την καθημερινή παραβίαση της αξίας και της αξιοπρέπειάς τους ως ανθρώπων και τα πολιτικά τους δικαιώματα ως πολιτών δημοκρατικού πολιτεύματος, τότε το κράτος αυτό, δυστυχώς το Ελληνικό Κράτος, δε μπορεί να έχει ποινική αξίωση κατά πράξεων που αποτελούν άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων σε πολιτικό αγώνα αυτοπροστασίας του λαού και του πολίτη.''
 
Παίρνοντας αφορμή από τις μαζικές εκδηλώσεις του Κινήματος ''Δεν πληρώνω'', μεταξύ των οποίων ήταν κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε σταθμούς διοδίων, ο κ. Κασιμάτης, καταθέτει το βάρος της 50ετούς θητείας του στην άσκηση της Νομικής Επιστήμης και την εγκυρότητά του ως συνταγματολόγου, δημιουργώντας οπωσδήποτε τεράστια ηθικά αλλά και επιστημονικά προβλήματα στους νεότερους συναδέλφους του που καλούνται τακτικά να αποφασίσουν για τις πρωτοβουλίες του Κινήματος, το οποίο δε διστάζει ουσιαστικά να αθωώσει, θεωρώντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η διαρκής παραβίαση του δημοκρατικού πολιτεύματος εκ μέρους του κράτους.
 
''Τα πολιτικά δικαιώματα της δημοκρατίας - γράφει - τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας, της ελεύθερης ένωσης και συνάθροισης προσώπων, της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης με λόγο και έργο και, κυρίως, το υπέρτατο και έσχατο δικαίωμα της αντίστασης, που εγγυάται το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο του για τις περιπτώσεις όπως η σημερινή (της διαρκούς παραβίασης από μέρους του κράτους του δημοκρατικού πολιτεύματος και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη) πρέπει να αποτελέσουν για τη Δικαιοσύνη, τη βάση ερμηνείας των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.
 
Οι πράξεις άσκησης των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων, δεν είναι εκείνες που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας - ούτε ως προς το σκοπό τους, ούτε ως προς την υπαιτιότητα. Οι δικαστές έχουν από το δίκαιο και τη δυνατότητα και την υποχρέωση να ερμηνεύσουν σωστά το γραπτό ποινικό δίκαιο και να προστατεύσουν την ουσία της δημοκρατίας, της αξίας του ανθρώπου και του Συντάγματος.''
 
Με 300 - 350 λέξεις, αυτός ο σπουδαίος νομικός επιστήμονας και σύγχρονος νομικός επιστήμονας και σύγχρονος φιλόσοφος, κατεξευτελίζει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και δημιουργεί το αίσθημα μιας ανυπέρβλητης απαξίωσης των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
 
Όπως μου είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις που μου είχε κάνει την τιμή να μου παραχωρήσει ''Το πολίτευμα δε λειτουργεί, οι εγγυήσεις του Συντάγματος έχουν καταλυθεί, η εθνική κυριαρχία και η δημόσια περιουσία έχουν δεσμευθεί ολοκληρωτικά, τα δικαιώματα των πολιτών ποδοπατούνται με μανία''.
 
Ο καθηγητής Γεώργιος Κασιμάτης εκφράζει αυτή τη στιγμή το μέσο όρο των Ελλήνων πολιτών και δημιουργεί για τους αιρετούς ''νομοθέτες'' του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ένα παράδειγμα προς μίμηση. Χωρίς ακρότητες, χωρίς ύβρεις, χωρίς έωλες κατηγορίες, χωρίς σκανδαλολογία, αλλά  και χωρίς περιστροφές : ''Η νέα πολιτική μας ηγεσία κάποτε θα βγει. Αν δεν αναδυθεί από τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις, ο λαός θα γεννήσει τη νέα πολιτική ηγεσία που θα πει το μεγάλο ΟΧΙ στην υποδούλωση της χώρας''.
 
 
  
 
 

ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ 60.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΜΕΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΕΠΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
 
Επαναχορηγούναι 60.000 αναπηρικές συντάξεις που είχαν διακοπεί μέχρις ότου να εξεταστούν οι δικαιούχοι τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να έχουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας με αυτό που τους είχε χορηγηθεί η αρχική σύνταξη για τα 3 πρώτα έτη.
 
Σχετική διάταξη προωθεί ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, καθώς η λίστα αναμονής για την εξέταση των αναπήρων από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ υπερβαίνει πλέον τους 7 μήνες, και μέσα στο διάστημα αυτό οι ανάπηροι καλούνται να ζήσουν και να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, όπως και τυχόν θεραπείες, χωρίς να έχουν σύνταξη! Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, δεν πρόλαβαν καν να περάσουν από τα ΚΕΠΑ γιατί απεβίωσαν.
 
Μέσα σε 6 μήνες!!!
 
Με τη διάταξη που προωθεί ο Γιάννης Βρούτσης, δίνεται οριστική λύση στο ανθρωπιστικό σκέλος του προβλήματος, χωρίς να αλλάζει η υποχρέωση των συνταξιούχων αναπηρίας να ξαναπεράσουν από επιτροπές. Οι συντάξεις επαναχορηγούνται με ημερομηνία λήξης την 31η Οκτωβρίου του 2013.
 
Η διάταξη προβλέπει ότι όσοι είναι σε λίστα αναμονής για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ χωρίς δική τους ευθύνη ξαναπαίρνουν τη σύνταξή τους για 6 μήνες με την προϋπόθεση ότι είχαν αρχικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
 
Μέσα σε αυτό το διάστημα των 6 μηνών, θα έχουν περάσει από τα ΚΕΠΑ και αν κριθούν ανάπηροι με το ίδιο ποσοστό που είχαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν, τότε η σύνταξή τους θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά. Αν όμως οι επιτροπές των ΚΕΠΑ γνωματεύσουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας ή βγάλουν απορριπτική απόφαση, τότε οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα κληθούν να επιστρέφουν τη σύνταξη που πήραν για 6 μήνες μέχρι να εξεταστούν.
 
Στην περίπτωση που επανακριθούν με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, και η νέα σύνταξή τους είναι μικρότερη, τότε η επιστροφή του επιπλέον ποσού σύνταξης που πήραν σε αυτούς τους έξι μήνες, θα γίνει συμψηφιστικά με παρακράτηση του 20% από τη μηνιαία σύνταξη και τα αναπηρικά επιδόματα. Αν απορριφθούν ως ανάπηροι, τότε θα πρέπει να επιστρέφουν ολόκληρο το ποσό, δηλαδή συντάξεις 6 μηνών. Και αν δεν υπάρχουν εισοδήματα, τότε το ποσό των συντάξεων για αυτούς τους 6 μήνες θα βεβαιώνεται στην Εφορία και θα εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).
 
Τι προβλέπεται:
 
Η διάταξη - την οποία αποκαλύπτει ο "Ε.Τ.'' - αναφέρει τα εξής:
'' Στις περιπτώσεις επανεξέτασης συνταξιοδοτικών αποφάσεων λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμούν στα ΚΕΠΑ για ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για 6 μήνες με το ίδιο ποσό που έπαιρναν πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν κριθεί από την υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό άνω του 67%.
 
Εάν μετά τη γνωμάτευση κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δε φέρουν το ίδιο ποσοστό ή μικρότερο από αυτό με το οποίο συνταξιοδοτήθηκαν, οι αχρεωστήτως παροχές αναζητούνται άτοκα δια συμψηφισμού με μηνιαία κράτηση 20% από τυχόν χορηγούμενες παροχές. Εάν δε χορηγούνται, αναζητούνται με τη διαδικασία του ΚΕΔΕ. Η ισχύς της διάταξης λήγει στις 31/10/2013''.
 
Πηγή: Εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος''

ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΊΛΙΟΝ


Δελτίο Τύπου

Πενταήμερες Εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού στο Ίλιον

 
Πενταήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Ιλίου, στο πλαίσιο των δημιουργικών πολιτιστικών πρωτοβουλιών μιας γόνιμης και στενής συνεργασίας με την Αντιπεριφέρεια Δυτικού Τομέα και τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής, μια συστράτευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, με στόχο την αναβάθμιση της χωής των πολιτών.
 
 
Οι εκδηλώσεις αγκαλιάστηκαν θερμά από το κοινό, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό ως ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της πόλης και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα των ερασιτεχνών καλλιτεχνών του Δήμου Ιλίου στην έκθεση ζωγραφικής, έργα του γλύπτη Δημητρίου Λύτρα και μια αξιόλογη έκθεση βιβλίου, ενώ διασκέδασαν με δύο συναυλίες, της Καίτη Κουλλιά και των Burger Project, αλλά και μαγεύτηκαν από την παράσταση κουκλοθεάτρου της θεατρικής ομάδας ''Τέχνης Νεύμα''.
 
Στα εγκαίνια των εκδηλώσεων παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Κώστας Παπαντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων Περιφέρειας Αττικής Βασίλειος Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κώστας Καράμπελας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιωάννα Πανταλάκη και Στέλιος Μαριδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου Νίκη Βομπιράκη, Βαγγέλης Αυγουλάς και Γιώργος Λιόσης, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ. Ιλίου Θεόδωρος Δεύτος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου Απόστολος Αθανασόπουλος.
 



 
 

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤ3 ΚΑΙ ΤΗΝ ''ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ''

Από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπελίρης και η ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής ''Έκτη Αίσθηση'' της ΕΤ3, για να συναντήσουν το νεαρό Δικηγόρο και Αντιδήμαρχο Ιλίου, Βαγγέλη Αυγουλά!
 
Πρόκειται για μία εκπομπή, η οποία προβάλλεται χρόνια στην κρατική τηλεόραση, εδραιωμένη στις καρδιές της Ελληνικής κοινής γνώμης μιας και προβάλει πάντα την αξιοπρεπή και αξιόλογη πλευρά της αναπηρίας, μέσα από αξιόμαχους φορείς εκπροσώπησης των ΑμεΑ και από προσωπικότητες με αναπηρία, σύγχρονα παραδείγματα προς μίμηση.
 
Αυτή την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, στις 17:30 στην ΕΤ3, ο 24χρονος Βαγγέλης Αυγουλάς μιλά στο Γιώργο Μπελίρη και την ''Έκτη Αίσθηση'', για το πώς από τη γέννησή του, χάρη στη στήριξη της οικογένειας του και των φίλων του, καταφέρνει και ξεπερνά τα εμπόδια που προκύπτουν από την ολική του τύφλωση και συνεχίζει βάζοντας υψηλούς στόχους και πραγματοποιώντας τα όνειρά του.
 
Για το νεαρό Δικηγόρο, Αντιδήμαρχο και εκπρόσωπο του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλά στην ΕΤ3 και ο πρωτοπόρος Δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος, που εμπιστεύτηκε το τιμόνι της Κοινωνικής Πολιτικής του πλεονασματικού του Δήμου, εν όψει κρίσης, στο Βαγγέλη Αυγουλά  και ως σήμερα δικαιώνεται από το αποτέλεσμα.

 
 
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 17:30 η ''Έκτη Αίσθηση'' στην ΕΤ3.
 
 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

Με στόχο την ποιοτική διασκέδαση, την πνευματική και ψυχική ανάταση των πολιτών, ο Δήμος Ιλίου εγκαινιάζει τη συνεργασία του με μεγάλες ορχήστρες, όπως την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
 
Συγκεκριμένα, στο πρόγραμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου - Μαρτίου, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει το Κουϊντέτο Metallon (Metallon Quintet), ενώ την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2013, θα μαγέψει με τις μελωδίες του το Κουαρτέτο της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, παραστάσεις που θα δοθούν με ελεύθερη είσοδο.

 

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική πρωτοβουλία συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου στο πλαίσιο της συμφωνίας, 1500 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Σχολεία του Δήμου, θα απολαύσουν δωρεάν παραστάσεις.
 
Ο Δήμος Ιλίου, για ακόμα μια χρονιά, υλοποιεί ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου, με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, σε μια προσπάθεια να προσφέρει ψυχαγωγία τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και βιώνουν οι πολίτες της.




 

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ


Το πρωί της 25ης Ιανουαρίου 2013, γέλια, τραγούδια και αισιοδοξία πλημμύρησαν το Ίλιον, με πηγή το Ειδικό Λύκειο Ιλίου.
 
Οι μαθητές και οι καθηγητές έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά και γέλασαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους, χάρη στην παρουσία του ηθοποιού Γιάννη Παπαθανάση (χωρίς τη φουκαριάρα τη μάνα του!) και της σοπράνο κας Άννας Τσουκαλά.
 
Τα παιδιά έπαιξαν παντομίμα, μπήκαν στο ρυθμό των τραγουδιών της κας Τσουκαλά, φωτογραφήθηκαν με τον κύριο Παπαθανάση και τον απόλαυσαν να μιμείται για αυτούς, γνωστούς τηλεοπτικούς ήρωες και να επαναλαμβάνει αγαπημένες διαφημιστικές ατάκες για το κοινό.


 
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Λυκείου, καθώς και ο Διευθυντής του σχολείου κος Ιωάννης Κωνσταντάκης, ενώ παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιλίου κος Νίκος Ζενέτος, ο Διοικητής του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων κ. Γιάννης Νιαβής, αντιπροσωπεία της ΕΡΤ και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων υπό τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου και μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κος Βαγγέλης Αυγουλάς.
 
Το Ειδικό Λύκειο Ιλίου έχει διαχρονικά την αμέριστη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και στο πρόγραμμα της ΕΡΤ και του ΟΣΚ "Υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο'', ώστε παρά την κρίση και τις περικοπές δαπανών της πολιτείας, να μην πληγεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και των δραστηριοτήτων που προσφέρει στους μαθητές με αναπηρία.
 
Ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Κωνσταντάκης, στην ομιλία του στάθηκε μεταξύ άλλων στη μαχητικότητα και τις λύσεις που έχει δώσει ο κ. Αυγουλάς, ως Αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος στο σχολικό συμβούλιο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και στις ευεργετικές διευκολύνσεις του Διοικητή του Ε.Ι.Α., με την παραχώρηση χώρων και εγκαταστάσεων του ιδρύματος προς όφελοςτων αναπήρων μαθητών του σχολείου.

 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟ 2011

Εισήγηση Δημάρχου Ιλίου κ. Ν. Ζενέτου στον απολογισμό 2011- 24.01.13

 
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 217 Ν.3463/2006 προχωρούμε σήμερα στη σύνταξη του απολογισμού για το έτος 2011.
Ένα έτος το οποίο χαρακτηρίστηκε από τις αρνητικές εξελίξεις που οδήγησαν την χώρα και τους πολίτες σε βαθύτερη ύφεση, μετά από διαρκή μέτρα λιτότητας που συνέθεσαν μια κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας.
Το 2011 σηματοδότησε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δομικές αλλαγές από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και τις προβλεπόμενες από αυτό μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μέσα από περικοπές και μειώσεις των πόρων, συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων, και τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων χωρίς τους απαιτούμενους και θεσμοθετημένους, συνταγματικά, πόρους, όπως προβλέπεται από το άρθρο 270 του «Καλλικράτη», το οποίο ορίζει ρητά ότι οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους κοστολογούνται εκ των προτέρων.
Η σημαντική αυτή διοικητική μεταρρύθμιση, όμως, η οποία άλλαξε το χωροταξικό τοπίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της,  συνέπεσε χρονικά με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Το έργο της Δημοτικής αρχής αντιμετώπισε σοβαρές δυσχέρειες, αφενός λόγω της μείωσης των εσόδων, αφετέρου λόγω της εναρμόνισης προς την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίστηκε από διαρκείς μεταβολές, με χαοτικές, δαιδαλώδεις και συχνά, συγκρουόμενες διατάξεις, και η οποία εφαρμόστηκε με το υπάρχον προσωπικό, σε περίοδο αναστολής προσλήψεων και λήψης σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Μέσα σε ένα τοπίο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας, με σοβαρές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις, ο Δήμος Ιλίου, όπως και όλοι οι Δήμοι, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Η Δημοτική Αρχή με ισχυρά αντανακλαστικά και ετοιμότητα ώστε να ενεργεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό και συντονισμό, ανταποκρίθηκε στις νέες αυτές προκλήσεις, διατηρώντας με ισχυρή βούληση τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού της, οι οποίοι είχαν ως κύριους στόχους:
·  Την διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα των πολιτών του Ιλίου, την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της πόλης μας.
·  Την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου του Δήμου, προκειμένου να δημιουργείται ακόμα πιο έντονα το αίσθημα της ασφάλειας στους συμπολίτες μας και της αλληλεγγύης έναντι των συνανθρώπων μας.
·  Την δημιουργία μιας πόλης αισθητικά αναβαθμισμένης, η οποία θα είναι ακόμα πιο καθαρή, πιο πράσινη και πιο λειτουργική.
·  Την σύγχρονη και αποτελεσματική τοπική διακυβέρνηση που θα διασφαλίζει στον πολίτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Δίνοντας βαρύτητα στην Κοινωνική Πολιτική, επιτακτική ανάγκη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, χωρίς χρονικό ορίζοντα εξόδου από αυτήν, δημιουργήσαμε μια ομπρέλα προστασίας για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ενισχύοντας τις κοινωνικές μας δομές, διατηρώντας παράλληλα, τους Μακροχρόνιους Στρατηγικούς στόχους που εκφράζουν τις κύριες αναπτυξιακές μας επιδιώξεις για την πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις δυσκολίες, το αποθεματικό του Δήμου για το 2011 ανήλθε στο ποσό των 9.090.748,66 €, όπου προσθετικά με εκείνο των ΝΠΔΔ του Δήμου, έφτασε τα 10.332.830,43 €, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως για το έτος 2011 απεικονίζονται στον ισολογισμό στο ύψος των 294.808,83 €.
Η αντίληψη που διαθέτουμε, ότι η διαχείριση της οικονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μοιάζει με εκείνη της οικιακής οικονομίας, τελικά μας δικαιώνει.

Ο σχεδιασμός και η προσπάθειά μας για νοικοκυρεμένη διοίκηση, μας αποζημιώνει χρόνια τώρα, όπου αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται απροσδόκητα και απρογραμμάτιστα, με άνεση και αξιοπρέπεια.  
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι εκείνο της ανατύπωσης της ύλης των σχολικών βιβλίων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2011, προκειμένου να καλύψουμε τις τρέχουσες διδακτικές ανάγκες όλων των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης μας.

Τελικά όταν αγαπάς, όταν πονάς και υπολογίζεις τους ανθρώπους που υπηρετείς, μπορείς να δόσεις λύση και στα πιο δύσκολα προβλήματα.
Ο απολογισμός του 2011 θα πραγματοποιηθεί παρακάτω με βάση τους Άξονες Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2011-2014, ώστε να καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων και των πολιτικών, ιδιαίτερα  σήμερα, εν μέσω εξελίξεων της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
·    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.
·    ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ – ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ.
·    ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
 
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΤΟΥΣ 2011
 
01. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.
 
Έργα του Δήμου Ιλίου 2011
ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΑ
  • Κατασκευή παιδικού σταθμού στο Ο.Τ. 6 του Δήμου Ιλίου.
  • Αστικές παρεμβάσεις ανάπλασης αδιαμόρφωτων χώρων και επανάχρηση πρώην 20ου Δημοτικού σχολείου σε χώρους πράσινου - αναψυχής και ενοποίηση αυτών με δίκτυο πεζόδρομων.
  • Ανάπλαση - δημιουργία ποδηλατοδρόμου και διασφάλιση προσβασιμότητας επί της οδού Θηβών (τμήμα από Ιδομενέως έως Αγ. Νικολάου).
  • Επικαιροποίηση της οδικής σήμανσης στο Δήμο Ιλίου.
 
ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Διάπλάτυνση Λεωφόρου Θηβών από οδό Αγ. Νικολάου έως Λ. Φυλής.
  • Αγωγός Ομβρίων Υδάτων Οδού Καλπακίου Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
 
ΝΕΑ ΕΡΓΑ
  • Βελτιώσεις - αναβαθμίσεις σχολικών υποδομών (χώροι υποδομής, μονώσεις).
  • Γενική συντήρηση σχολικών κτιρίων Εργ. Δ2/11.
  • Παρεμβάσεις βελτίωσης σχολικών κτιρίων Εργ. Δ3/11.
  • Συντήρηση - επέκταση (μικρών τμημάτων) δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Εργ. Β2/11.
  • Πύκνωση υπάρχοντος δικτύου όμβριων υδάτων με φρεάτια υδροσυλλογής Εργ. Γ2/11.
  • Συντήρηση - επισκευή αγωγών όμβριων, φρεατίων υδροσυλλογής Εργ. Γ3/11.
  • Επέκταση - ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού οδών και κοινοχρήστων χώρω΅ν Εργ. Η2/11.
  • Συντήρηση κτιρίου για τη στέγαση του κέντρου θεραπείας εξαρτημένων ατόμων.
  • Διαμόρφωση τμήματος παλαιού Μουσικού Σχολείου για τη στέγαση διθέσιου Νηπιαγωγείου ως παραρτήματος του 29ου Νηπιαγωγείου Ιλίου.
 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
  • Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Ο.Τ. 740 του Δήμου Ιλίου.
  • Σημαντικές υπήρξαν και οι παρεμβάσεις της Δ.Ε.Κ.Τ.Ε. Ιλίου Α.Ε. ΟΤΑ, οι οποίες μέσα από τα έργα τα οποία ανέλαβε να εκτελέσει το 2011, υπήρξαν άμεσες και αποτελεσματικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά επείγουσες παρεμβάσεις καθώς και στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, είτε σε σχολικά κτίρια είτε σε Δημοτικά κτίρια.
 
Κοινωνική Πολιτική Δήμου Ιλίου 2011
 
ΤΟΜΕΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • Συγχώνευση των Ν.Π.Δ.Δ. "Παιδική & Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Ιλίου'' και ''Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ιλίου'' σε ένα ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ''Δημοτικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.Κ.Α. Δήμου Ιλίου''.
  • Λειτούργησαν τέσσερις (4) Βρεφονηπικαοί και έξι (6) Παιδικοί Σταθμοί, στους οποίους κατά την περίοδο 2011 - 2012, φιλοξενήθηκαν 600 παιδιά (νήπια και βέφη).
 
ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ιλίου απευθύνονται σ' όλους τους συνταξιούχους δημότες ή μόνιμους κατοίκους της πόλης μας, που είναι άνω των 55 ετών. Δίνουν την ευκαιρία στα μέλη για απασχόληση, ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, συμβουλευτικής και επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων.
 
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
  • Πρόγραμμα ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ''.
  • Στήριξη απόρων κατοίκων του Δήμου.
  • Αιμοδοσίες.
  • Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
  • Ημερίδες - Εκδηλώσεις.
  • Έρανοι.
  • Σχολές Γονέων - Ι.Δ.ΕΚ.Ε.
  • Συμμετοχή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου στο Εθνικό Δίκτυο για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης του Παιδιού.
  • Πρόγραμμα πρωτοβάθμιας Ανίχνευσης διαταραχών μνήμης και κατάθλιψης.
  • Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ''Ιλιαχτίδα''.
  • Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία.
  • Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών (σε συνεργασία με το ''Χαμόγελο του Παιδιού'').
 
Πολιτισμός - Αθλητισμός Δήμου Ιλίου 2011  
 
ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Κατά το έτος 2011, συνεχίστηκαν όλες οι δημιουργικές, πολιτιστικές και αθλητικές πρωτοβουλίες, που χρόνια τώρα αναλαμβάνει ο Δήμος μας, με τη συνεργασία των πολιτιστικών και εθνικοτοπικών συλλόγων, της σχολικής κοινότητας αλλά και των πνευματικών ανθρώπων του Ιλίου. Μετά από την συνένωση των νομικών προσώπων, ''Πολιτιστικό Κέντρο'' και Δ.Α.Ο., δημιουργήθηκε του Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού και Άθλησης (ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.) το οποίο συνέχισε το έργο των δύο προηγούμενων φορέων, αποτελώντας το βασικό μοχλό ανάπτυξης πολιτισμού και αθλητισμού της πόλης μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα επιμορφωτικά τμήματα που λειτούργησαν για το έτος 2010-2011 παρακολούθησαν 1.160 συμπολίτες μας, ενώ διοργανώθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων που αναφέρονται σε όλα τα είδη της Τέχνης και του Πολιτισμού.
 
ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αναφορικά με τον τομέα του αθλητισμού, μέσα από δομημένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, σχεδιασμένες για αναψυχή, υγεία και ευρωστία, διατηρήθηκε το υψηλό επίπεδο παροχών προς τους Δημότες του Ιλίου. Η συμμετοχή των αθλουμένων στα προγράμματα αθλητισμού, υπερέβη τα 4.200 άτομα όλων των ηλικιών, καλύπτοντας μεγάλο εύρος των αθλητικών ενδιαφερόντων τους. Επιπλέον, διοργανώθηκαν με επιτυχία, σχολικά τουρνουά και δραστηριότητες, σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα του Δήμου μας καθώς επίσης και με αθλητικούς και άλλους φορείς. Στις δραστηριότητες αυτές συμμετείχαν περισσότερα από 750 παιδιά σχολικής ηλικίας.
 
 
02. ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ - ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 
Καθημερινή μάχη για πράσινη και καθαρή
  • Βασική προτεραιότητά μας αποτέλεσαν έργα και δράσεις που ενίσχυσαν τις προσπάθειες για την υγιεινή και ασφάλεια των δημοτών και άλλες παρεμβάσεις που καθιστούν την πόλη ζωντανή και κυρίως φιλική για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της. Έμφαση δόθηκε και στη πολεοδομική και κυκλοφοριακή αναβάθμιση, με ενίσχυση των υποδομών προσπελασιμότητας και οδικής ασφάλειας.
  • Παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο και συνεχίστηκαν όλα τα προγράμματα στον τομέα της Καθαριότητας της πόλης μας, χωρίς να επηρεαστούν από τη μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών για το 2011. Παράλληλα με τη συμβολή της ενισχυμένης με προσωπικό και εξοπλισμό Δημοτικής Αστυνομίας, υλοποιήθηκε η εφαρμογή του κανονισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος καθώς και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια των δημοτών.
  • Η πράσινη και καθαρή πόλη΄είναι για το Δήμο Ιλίου θέμα άμεσης προτεραιότητας. Συνεπώς, η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος μεριμνά για το σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς και την αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου.
 
Φυτεύθηκαν δένδρα, θάμνοι, αναρριχώμενα, πολυετή και εποχιακά σε πλατείες, πεζοδρόμια και πεζοδρόμους του Δήμου μας.
Αναλυτικότερα φυτεύθηκαν:
  • 500 δένδρα για συμπληρώματα νέων δενδροστοιχειών και χώρων πρασίνου.
  • 1740 θάμνοι - αναρριχώμενα και φυτά μπορντούρας.
  • 3450 πολυετή και εποχιακά ανθόφυτα.
  • Δόθηκαν σε δημότες μας πολλά δέντρα για φύτευση σε πεζοδρόμια του Δήμου.
 
Παρεμβάσεις για σεβασμό στις ανάγκες του πολίτη, για μια πιο ανθρώπινη πόλη.
  • Ενέργειες για τη διάσωση - αξιοποίηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ''Αντώνης Τρίτσης''.
  • Καθαίρεση παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
  • Διεκδίκηση για τη διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς.
  • Συμμετοχή του Δήμου Ιλίου στην ''Ώρα της Γης''.
 
03. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • Στις προτεραιότητές μας είναι ο αγώνας για ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, που να καθιστά τους Δήμους ρυθμιστές των τοπικών πραγμάτων, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες διασφαλισμένης ποιότητας, χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ανάπτυξη μέσα από την εξασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της πόλης, μέσα από διαδικασίες διαφανείς, συμμετοχικές, προσβάσιμες σε όλους.
  • Προς αυτή την κατεύθυνση εργαστήκαμε με συνεχείς προτάσεις, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των λοιπών πόρων του Δήμου, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  • Το 2011 υπήρξε μια χρονιά που η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα οικονομικά μεγέθη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Παρά τη μείωση των επιχορηγήσεων ο Δήμος κατάφερε να διατηρήσει την οικονομική του κατάσταση όπως φαίνεται στα οικονομικά του μεγέθη.
  • Αναλυτικά, το αποθεματικό του Δήμου, όπως φαίνεται από τον ταμιακό απολογιστικό πίνακα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανήλθε στο ποσό των 9.090.748,66 €, εάν δε υπολογιστεί και το αποθεματικό των ΝΠΔΔ του Δήμου, ανέρχεται σε αυτό των 10.332.830,43 €, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως για το έτος 2011 απεικονίζονται στον ισολογισμό στο ύψος των 294.808,83 €.
  • Η εφαρμογή της πληρωμής των προμηθευτών - μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό και με αυταπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών, περιόρισε την ταλαιπωρία των προμηθευτών και βελτίωσε ακόμα περισσότερο το χρόνο που πληρώνονται οι προμηθευτές. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Δήμος εξοφλεί τους προμηθευτές σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από τις 45 ημέρες. Οι οφειλές του Δήμου προς τους προμηθευτές ανήλθαν στο ποσό των 761.470,42 €.
  • Αναφορικά με τις προμήθειες του Δήμου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον προγραμματισμό προμηθειών και την καταγραφή από όλες τις Διευθύνσεις των προβλεπόμενων προμηθειών κατ' έτος, για την επίτευξη έγκαιρων αποτελεσμάτων στους διαγωνισμούς.
  • Ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής, για τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμού, λογαριασμού κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων και προσαρτήματος) του Δήμου, εφάρμοσε τις αρχές και τους κανόνες ελεγκτικής που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, οι οποίες συμφωνούν με τις βασικές αρχές των διεθνών ελεγκτικών προτύπων.
  • Στο χορηγούμενο πιστοποιητικό ελέγχου ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής αναφέρει ότι ο Δήμος εφάρμοσε ορθά το κλασικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και ότι οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις απεικονίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιλίου.