meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΧΟΡΟΣ,ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ VICTOR/VICTORIA ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Γιάννη ΖουγανέληΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με την Εβελίνα Παπούλια


Με έξυπνες ατάκες, καλό χιούμορ, πολύ χορό και τραγούδι και συναισθηματικές εναλλαγές, έγινε η Πρεμιέρα του διάσημου Musical Victor Victoria το βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2016, παρουσία πολλών καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και πλήθους κόσμου.

Το διάσημο και απολαυστικό Musical Victor Victoria  είναι η δεύτερη μεγάλη παραγωγή που φιλοξενείται από τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Πάνθεον. Η ιστορία της πάμφτωχης σοπράνο Βικτόρια Γκραντ που μεταμφιέζεται σε ομοφυλόφιλο άντρα και θριαμβεύει στα μεγάλα κλαμπ του μεσοπολεμικού Παρισιού ως κόμης Βίκτορ Γκραζίσκι, ξετυλίγεται με μια ιδιαίτερη αισθητική ματιά από τον νέο σκηνοθέτη Απόλλωνα Παπαθεοχάρη.

Η αμερικάνικη υπερπαραγωγή του Μπλέηκ Έντουαρντς, που αποτελεί ένα σπιρτόζικο «σχόλιο» πάνω στη σεξουαλική ταυτότητα αλλά και στον κόσμο του θεάματος με τις ψευδαισθήσεις του, έγινε διάσημη από την ερμηνεία της Τζούλι ΄Αντριους κερδίζοντας μια υποψηφιότητα στα Βραβεία Τόνι και βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία του 1982. Για την ίδια ταινία ο Χένρι Μαντσίνι απέσπασε βραβείο Όσκαρ για τη μουσική του. Το έργο Συνέχισε την θριαμβευτική πορεία του στο Μπρόντγουεϊ το 1986 με πρωταγωνίστρια πάλι την Τζούλι Αντριους, την οποία διαδέχθηκαν η Λίζα Μινέλι και η Ράκελ Γουέλτς.

Μέσα από το έργο έχουν μείνει στην ιστορία τραγούδια όπως «Le jazz hot», «Chicago Ilinois», «The shady dame of Seville» και «You and me», σε μουσική του σπουδαίου Henry Mancini.

Επιπλέον ήρωες όπως ο Toddy και η Norma, αν και σχεδόν αρχετυπικοί στην κωμωδία , ανήκουν στην κατηγορία των ρόλων που πάντα κλέβουν την παράσταση , ανεξαρτήτως της δυναμικής του πρωταγωνιστικού.

Στο ελληνικό κοινό μας συστήθηκε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1983. Ανέβηκε στο θέατρο Αλίκη με την ίδια, τον Βλάση Μπονάτσο και τον Ηλία Λογοθέτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Γιώργου Παυριανού. Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη ελληνική παράσταση, παρουσιάστηκε στο θέατρο Ιλίσια με τη Μιμή Ντενίση, τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Γιάννη Μποστατζόγλου.

Στην τρίτη μεταφορά του στην ελληνική θεατρική σκηνή τη διασκευή έχει αναλάβει η σεναριογράφος/στιχουργός Μυρτώ Κοντοβά που υπογράφει και την προσαρμογή των τραγουδιών στα ελληνικά.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της σοπράνο που για να επιβιώσει οικονομικά παριστάνει τον άνδρα που παριστάνει τη γυναίκα ερμηνεύει η Εβελίνα Παπούλια.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ο γκέι ιμπρεσσάριος φίλος της ενώ ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον αμερικανό γκάνγκστερ που κερδίζει την καρδιά της.


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Γιάννης ΣτάνκογλουΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος


Η Υπόθεση

Στο Παρίσι του μεσοπολέμου, η Βικτώρια Γκραντ, μια σοπράνο με οικονομικά προβλήματα προκειμένου να βρει δουλειά ως τραγουδίστρια, αναγκάζεται να μεταμορφωθεί σε άνδρα, ύστερα από υπόδειξη του ιμπρεσάριου Τόντι. Σύντομα θα γίνει διάσημη ως Βίκτωρ, μέχρι τη στιγμή που ο έρωτας θα μπει στη ζωή της με το πρόσωπο ενός Αμερικανού γκάνγκστερ.

Ας πάρουμε και μία γεύση από το πρωτότυπο κείμενο:
Norma: Πιστεύω ότι μια σωστή γυναίκα θα μπορούσε να σε διορθώσει.
Toddy: Πιστεύω ότι η σωστή γυναίκα θα μπορούσε να διορθώσει εσένα.

Οι συντελεστές
Απόδοση κειμένου-απόδοση στίχων: Μυρτώ Κοντοβά
Σκηνοθεσία: Απόλλων Παπαθεοχάρης
Ενορχήστρωση- Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Χορογραφίες: Chali Jennings
Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση
Make up artist: Παντελής Τουτουντζής
Hair Stylist: Βασίλης Μπουλούμπασης
Παραγωγή: Θέατρο Πάνθεον

Στο ρόλο του Victor Victoria η Εβελίνα Παπούλια.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Γιώργος Σουξές, Γιώργος Κοψιδάς.

Μαζί τους:
Chali Jennings, Ευγένιος Buli, Σταυριάνα Γαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Μελίνα Κόντη, Παναγιώτης Μαλακός, Ηλίας Μπαγεώργος, Courtney Parker, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Ρόξενος, Λίζι Σπαχή.

Ζουγανέλης,  Στάνκογλου, Παπούλια, Τζήμου στη σκηνήΗ Εβελίνα Παπούλια στη σκηνή τραγουδάει


Όλη η θεατρική ομάδα στη σκηνή

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΟΥΤΕ 1€ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


Με αφορμή το φαινόμενο διακίνησης τυφλεμπορικών εντύπων που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα, το να πουλούν δηλαδή κάποιοι πόρτα-πόρτα διαφόρων ειδών περιοδικά ζητώντας χρήματα δήθεν υπέρ των τυφλών, ή το να γυρνούν κάποιοι από καφετέρια σε καφετέρια μαζεύοντας μέσω κουπονιών «κάτι» δήθεν για τα τυφλά παιδιά, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:   Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και σωματείο - μέλος της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας ένωσης Τυφλών, όπως και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο μοναδικός επίσημος, δευτεροβάθμιος εταίρος της πολιτείας σε θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.Με.Α.) δεν έχουν και δε θα μπορούσαν να έχουν καμία σχέση με τις ληστρικές πρακτικές κάποιων, που και στο όνομα των φορέων αυτών θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία και την κοινωνική αλληλεγγύη κάθε απλού πολίτη. 

 Στη σημερινή, δύσκολη εποχή της δεινής οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ολόπλευρης κρατικής αρωγής και πρόνοιας για τα ΑμεΑ, οι χιλιάδες Έλληνιδες και Έλληνες τυφλοί-μέλη μας, πορεύονται με τα ιδανικά, το ήθος και την αξιοπρέπειά τους, ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της εξ ολοκλήρου, όπως αυτές απορρέουν και από τη Διεθνή Σύμβαση το ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ η οποία έχει καταστεί και Εθνικό μας Δίκαιο,  και να ανταποκριθεί με πράξεις επαρκώς στις ανάγκες τους. Σε καμία περίπτωση, ως φορείς-επίσημοι εκφραστές των τυφλών στη χώρα μας, δε θα δεχόμασταν να καλύψει καθένας και καθεμία από εσάς τα κενά της κοινωνικής πολιτικής του κράτους από το υστέρημά του, γι' αυτό και όσοι χρησιμοποιώντας και το όνομα των φορέων μας μαζεύουν χρήματα κάνοντας περιουσίες, είναι απλά εκμεταλλευτές και συκοφάντες. Οι -λίγοι- αυτοί άνθρωποι που πωλούν τα αμφιβόλου κύρους έντυπά τους με αντάλλαγμα «ό,τι έχετε ευχαρίστηση», δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας και με διάφορα κόλπα νομιμότητας, π.χ. εφευρίσκοντας αποδείξεις μη θεωρημένες από την Εφορία, να πλουτίζουν επαιτώντας, πράξη που διώκεται και από τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για επαγγελματίες εμπόρους της τυφλότητας, που οργανωμένοι σε συλλόγους - σφραγίδες κερδοσκοπούν σε βάρος της αναπηρίας μας, είναι όμως - και πρέπει να είναι - καταδικασμένοι, στη συνείδηση των αναπήρων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. 

 Ακόμη και τώρα, τα τελευταία 6 χρόνια, που με άλλοθι μια στημένη οικονομική κρίση τα ΑμεΑ και οι οικογένειές μας αναμετρόμαστε με τις μνημονιακές απειλές, δηλώνουμε ότι η αξιοπρέπεια στη ζωή μας δε μετριέται με ποσοστά και όσο και αν το θέλουν κάποιοι, τα ΑμεΑ δε θα γυρίσουμε στη ζητιανιά και στη δεκαετία του '60, αλλά με αυτό-οργάνωση, χειραφετημένοι και με πρωτόγνωρη αγωνιστικότητα και δυναμισμό όπως το απαιτεί η σημερινή εποχή, θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην επιβίωση όσο αυτονόητο και αν σας ακούγεται.

Απαιτούμε από την πολιτεία να δηλώσει επιτέλους παρούσα στον επίσημο αγώνα των ατόμων με προβλήματα όρασης έναντι όλων αυτών που με τις πράξεις τους ντροπιάζουν γενικότερα το αναπηρικό κίνημα και να ποινικοποιηθεί η συλλογική επαιτεία. Ζητάμε από τις διωκτικές αρχές να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους, ώστε να μπει καθολικό, πανελλαδικό και οριστικό φρένο στη διαρκή αυτή παρανομία.

Παρακαλούμε, τέλος, κάθε μια και καθέναν από εσάς, να μη δώσετε ποτέ ξανά ούτε ένα ευρώ σε όσους παίζουν ασυνείδητα με την τιμή και την υπόληψή μας.
Τα άτομα με αναπηρία δεν επαιτούμε, απαιτούμε ίσες ευκαιρίες, σεβασμό και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.
 
Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος,  Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών


"HELP STUDENTS": Η ΝΕΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Νεαρός πάνω σε στοίβα βιβλίων που ζητάει βοήθεια

«Ήρθε η Δωρεάν Παιδεία» για όλους τους μαθητές Λυκείου

Την έναρξη της λειτουργίας του ανακοινώνει το «HelpStudents». Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που παρέχει εντελώς δωρεάν βοήθεια σε όλους τους μαθητές Λυκείου σε όλα τα μαθήματα.

Πλέον, κάθε μαθητής Λυκείου και κάθε υποψήφιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει τη δυνατότητα, καθημερινά και σε 24ωρη βάση, να μπορεί να βρίσκει έναν ή και περισσότερους καθηγητές, οι οποίοι θα του παρέχουν απευθείας online βοήθεια μέσω γραπτής συνομιλίας (chat) για τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν. Κάθε μαθητής θα διατυπώνει μία ερώτηση ή (και) άσκηση, σχετική με κάποιο μάθημα, και θα παίρνει το συντομότερο δυνατόν την απάντησή του.

Στόχος του «Help Students» είναι κάθε μαθητής, ακόμη κι αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για φροντιστηριακή εκπαίδευση, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, έχει ως σκοπό να προχωρήσει τη σχέση μαθητή-καθηγητή σε ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας.

Πώς λειτουργεί

Κάθε καθηγητής θα εγγράφεται στην πλατφόρμα με σκοπό να προσφέρει τις γνώσεις του σε μαθητές, οι οποίοι έχουν ανάγκη τη μάθηση και χρειάζονται τη βοήθεια των ειδικών για να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Η σύνδεση στην ιστοσελίδα www.help-students.com πραγματοποιείται από κάθε συσκευή, η οποία έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση από κινητά τηλέφωνα, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Βασικός σκοπός είναι και θα είναι πάντα η δωρεάν βοήθεια στους μαθητές Λυκείου, ιδίως σε αυτούς που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες, για να επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο η αύξηση του επιπέδου γνώσης των μαθητών, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας μας.

Το Help Students εκπονήθηκε μέσα από μεγάλης διάρκειας διαδικασίες από στενή συνεργασία ερευνητών και προγραμματιστών από όλο τον κόσμο, και είναι πλήρως ελεγμένο και στοχευμένο στο σκοπό που τέθηκε να υπηρετήσει. Τώρα είναι διαθέσιμο στην Αμερική, Αγγλία, Ελλάδα, Καναδά και Αυστραλία. Από τις αρχές Μαρτίου θα είναι και στην Γερμάνια, Ινδία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, και μέχρι τα τέλη του έτους σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΕΚΠΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ

Η κα Βαρδινογιάννη με την τιμητική πλακέταΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με το Σάκη Ρουβά

Για την αφοσίωση της στον αγώνα των παιδιών κατά του καρκίνου,  για την πρωτοβουλία και υλοποίηση του προγράμματος we care για τα  παιδιά των προσφύγων,  για την δράση της στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για  το σύνολο του φιλανθρωπικού και  ανθρωπιστικού της έργου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βράβευσε την πρόεδρο του συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ" και Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδεικνύει σήμερα αυτές τις δράσεις και τιμά μια σπουδαία Ελληνίδα, την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την προσφορά της στην υλοποίησή τους, μέσα από προγράμματα, ενέργειες και υποδομές που αναπτύχθηκαν πολλές φορές σε συνεργασία με μέλη του Πανεπιστημίου μας» τόνισε ο κύριος Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ως παιδίατρος και ως άνθρωπος θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την προσφορά της στα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας και να της αναγνωρίσω ότι με το έργο της τιμά επάξια τον τίτλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο» σημείωσε ο κύριος Αθανάσιος Μίχος, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής.

Η κα Βαρδινογιάννη βραβεύεται από τον Πρύτανη κο Δημόπουλο

Στο πρόσωπο της κυρίας Βαρδινογιάννη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τίμησε όλους  τους ανθρώπους που συντάσσονται στο πλευρό των παιδιών που δίνουν την  μάχη με τον καρκίνο και  ενισχύουν τους σκοπούς του  συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ».

«Αυτό που δεν μπορεί να αποδοθεί με λόγια είναι η ψυχή που βάζετε στο έργο αυτό και είναι η κινητήρια δύναμη στο έργο της Ελπίδας» είπε ο κύριος Στέλιος Γραφάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής.

«Ένα πολύ μεγάλο έργο που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι διαχρονικό με συνέπεια και σταθερότητα και κυρίως όραμα» υπογράμμισε η κυρία Χρυσή Χατζηχρήστου, Πρόεδρος του τμήματος ψυχολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή της κυρίας Βαρδινογιάννη, ως ιδρύτριας, στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

«Η ιστορία κάνει και αυτή τα παιχνίδια της. Οι Πτολεμαίοι ήταν όχι μόνο οι οργανωτές και χορηγοί της περίφημης αρχαίας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αλλά και βασικοί εξωτερικοί φίλοι των κρητικών πόλεων  κατά την Ελληνιστική περίοδο. Οι σκιές τους θα πρέπει να νιώθουν ως όμορφοι αντίχαρη την ευεργεσία μιας κρητικής οικογένειας στην αναβίωση του λαμπρού πολιτιστικού έργου τους» είπε ο κύριος Κωνσταντίνος Μπουραζέλης Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων.

Συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη παρέλαβε την τιμητική πλακέτα  και την αφιέρωσε στην οικογένεια της αλλά και στα  παιδιά που όπως τόνισε είναι ο πιο δυνατός τρόπος για να ενώσουμε τον κόσμο μας. 

«Καμία γενιά δεν μπορεί να συγκριθεί σε δημιουργικότητα και δύναμη με την σημερινή νέα γενιά. Και αυτό είναι το μήνυμά μου στους φοιτητές του Πανεπιστημίου που με τιμά σήμερα με τόσο συγκινητικό τρόπο αλλά και στους φοιτητές ολόκληρης της Ελλάδας. Το μέλλον είναι στα χέρια των νέων. Και τη δύναμη αυτή θα την ανακαλύψουν  όταν κοιτάξουν ψηλά και πέρα από τις κοινότητες και τα σύνορα των χωρών» υπογράμμισε η πρόεδρος του συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ" και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Πρυτάνεις, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, άνθρωποι των γραμμάτων των τεχνών  και της επιστήμης παρευρέθησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην  κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου  Αθηνών.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής κο ΓραφάκοΗ Αίθουσα του Πανεπιστημίου με τους καλεσμένους



Πηγή: www.star.gr


Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΡΕΒΑΧ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΜΜΕ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ Κ. ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ


Γόνος μεγάλης Ελληνο-εβραικής οικογένειας επιχειρηματιών που υπέφερε από τους Γερμανούς Ναζί,  δίνει προτεραιότητα στην αναπηρία – όχι στην καταγωγή του Σόιμπλε!         

«Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα» ήταν η επίμαχη , με μάλλον επιπόλαιο τρόπο εκφρασμένη φράση του Λάκη Λαζόπουλου που θέλοντας να στηλιτεύσει εμφαντικά αλλά και παραδειγματικά τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, στην ουσία τον …έψεξε γιατί είναι  κινητικά ανάπηρος. Φίλοι, υποστηρικτές, οπαδοί του Λάκη Λαζόπουλου είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Μα τι είχε πει ο άνθρωπος; Το είχε καταλάβει; Σε τι κατάσταση ήταν άραγε;
Τρίτη βράδυ και ένας καλός showman που ωστόσο , για διάφορους λόγους, έχει «γλιστρήσει» εδώ και καιρό από την κορυφή της τηλεοπτικής μόδας, και μια καλόγουστη και συνήθως εύστοχη τηλεοπτική παραγωγή που ωστόσο έχει χάσει «πόντους» στην τηλεθέαση, βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στα social media, στο διεθνή Τύπο  και στο θυμικό όλης της Ελληνικής κοινωνίας όχι για την ευστοχία και την ευφυΐα του συγγραφέα παρουσιαστή αλλά για την αστοχία και αιφνίδια επιπολαιότητά του.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αμεα κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης σχολίασε καυστικά:      «Με μεγάλη έκπληξη και στεναχώρια ακούσαμε τη δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου». Και διευκρίνισε: « Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα είμαστε κάθετα ενάντιοι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σόιμπλε και έχουμε σταθεί απέναντι όλη την περίοδο της κρίσης. Στις κινητοποιήσεις μας ένα από τα πανό μας αναφέρει: "Σόιμπλε θα υπογράψουμε μνημόνιο για τα καρότσια μας"; ( http://www.esaea.gr/multimedia/photos/sullalitirio-bouli-27-9-2012/27-9-2012-58-499).  Είμαστε ενάντια στις πολιτικές Σόιμπλε, όμως η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, μια κατάσταση ζωής, με τις πολιτικές θέσεις, κάτι αδιανόητο».

Ο κ. Βαρδακαστάνης ήταν, δικαίως,  πολύ αυστηρός : «  Θα περίμενε κανείς από αυτούς που επηρεάζουν την κοινή γνώμη λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, που έχουν βήμα σε χιλιάδες πολίτες, να έχουν πιο προσεκτική συμπεριφορά, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο. Θα περίμενε επίσης κανείς να γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα: η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση αλλά μέσο κίνησης. Όπως ο κ. Λαζόπουλος χρησιμοποιεί τα πόδια του, κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά. Δηλαδή, για τον κ. Λαζόπουλο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει η σκέψη του Στίβεν Χόκινγκ. Αντιθέτως ίσως ο Χόκινγκ να ζούσε σε ίδρυμα κλειστής περίθαλψης, "καθηλωμένος σε μία ιδέα".

Ο κ. Λαζόπουλος έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις και να ζητήσει «χίλιες φορές συγγνώμη». Στο μεταξύ όμως, είχαν προηγηθεί δριμύτατες δηλώσεις που καταδίκαζαν το ρατσιστικό λόγο του ηθοποιού, από διακεκριμένους ανθρώπους με αναπηρία ανά την Ελλάδα, όπως γνωστοί παραολυμπιονίκες, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και επιστήμονες κ.α.

Ήταν άλλωστε και η πρώτη φορά που ο  Σόιμπλε πρωταγωνιστούσε αλλά ….απών. Χωρίς να έχει κάνει ούτε μια προκλητική δήλωση αυτή τη φορά. Απλά και μόνο γιατί έχει ταυτιστεί με την κακία  και την υλοποίηση ανθελληνικών εξοντωτικών πολιτικών.

Αλλά ο κ. Λαζόπουλος, με την ανοησία που ξεστόμισε, κατάφερε να ενώσει διαφορετικούς ανθρώπους, ετερόκλητους πολιτικά και  με διαφορετικά Πιστεύω, εναντίον του! Και φυσικά υπέρ των ΑμεΑ και του καθημερινού μας αγώνα και των οικογενειών μας για αξιοπρεπή επιβίωση.

Την επόμενη εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου θα  παρακολουθήσουν πολλές περισσότερες χιλιάδες τηλεθεατών για να διαπιστώσουν τα συμπεράσματά του και τις θέσεις του μετά το σάλο. Κι αυτό, μετά το πακέτο των διαφημίσεων που θα έχει συμφωνήσει εκείνος και το κανάλι του! Σήμερα βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αμβυξ Α.Ε., κ. Αλβέρτος Ρεβάχ με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, τονίζει ότι η εταιρεία της οποίας ηγείται, σταματά να δίνει διαφημίσεις σε «μέσα που δίνουν βήμα στο Λάκη Λαζόπουλο», λέγοντας ότι «Δεν γίνεται να στηρίζουμε με τα λεφτά των καταναλωτών που πληρώνουν για τα προϊόντα μας, ανθρώπους που προσβάλουν, πέρα από τη νοημοσύνη και την ηθική μας, τους ανάπηρους, όποιοι και όπου να είναι. Σημειώνει ενώ καλεί και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Ο κ. Ρεβάχ ανήκει σε μεγάλη Ελληνική Εβραϊκή οικογένεια που καταδιώχτηκε άγρια από τους διάφορους «Σόιμπλε». Αλλά η γερμανική του καταγωγή, έρχεται – για τον κ. Ρεβάχ- σε δεύτερη μοίρα. Γιατί σε πρώτη, έρχεται η αναπηρία του.

Και τέλος, δυστυχώς, γεγονός είναι ότι τα Ελληνικά ΜΜΕ έδωσαν πολύ χώρο και χρόνο στην αναπηρία, μια μέρα πλην της 3ης Δεκέμβρη Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ, όχι όμως για να προβληθούν τα ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητάς μας και τα θετικά παραδείγματα του χώρου μας, αλλά χάρη και σε κάποιους επιπόλαιους ή άπειρους χειρισμούς εκ των ένδων, προβλήθηκε τελικά μόνο η διελκυστίνδα με το Λάκη.