meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑ "ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ" ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ



Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στο Βαγγέλη Αυγουλά στις 6 Οκτώβρη 2017 εξυπηρετούμενοι, γονείς και Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμεΑ "Δικαίωμα Στη Ζωή", στο Κέντρο Ημέρας του Συλλόγου Στα Άνω Καλέσα Στην Κρήτη!

Το σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» ιδρύθηκε το 2005 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους ατόμων με αναπηρία με έδρα την πόλη του Ηρακλείου και έχει σαν σκοπό την πραγματοποίηση ενεργειών που εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το σωματείο είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης/Διεύθυνση Πρόνοιας. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), της οργάνωσης «Εθελοντών Κοινωνία» του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Δικτύου Κοινωνικών Φορέων Κρήτης «Ζεύξις». Έχει λάβει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β & Γ από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Εκπροσωπείται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ.) και έχει ως εποπτεύουσα αρχή την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Ο κ. Αυγουλάς, ως δικηγόρος ο ίδιος, εδώ και 2 έτη παρέχει εθελοντικά νομικές συμβουλές στο Σωματείο και σε μέλη του σε σοβαρές περιπτώσεις όπου χρειαστεί, ενώ ως Κρητικός και ως Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, είχε συντονίσει τον περασμένο Δεκέμβρη την πρωτότυπη κοινωνική εκδήλωση "9ο Δείπνο Στο Σκοτάδι" στο Ηράκλειο Κρήτης, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στο Σύλλογο "Δικαίωμα Στη Ζωή" και κάλυψαν όλες τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές εργασίες, ώστε να λειτουργήσει μια νέα δομή Αποκατάστασης και δημιουργικής απασχόλησης Αμεα από το Σύλλογο, Στο Θραψανό.


Η αποστολή του Συλλόγου υπαγορεύεται από τις ίδιες τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα είναι:           

1) Η ανάπτυξη κλειστών και ανοικτών δομών στην κοινότητα, δηλαδή η δημιουργία και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, κέντρων ημερήσιας φροντίδας, στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και άλλων δομών.
2) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη στα Άτομα με Αναπηρία καθώς και ο προσανατολισμός και η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση τους.
3) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη καθώς και η επιμόρφωση σε γονείς Ατόμων με Αναπηρία.
4) Η ενεργή συμμετοχή στο αναπηρικό κίνημα και η διεκδίκηση αιτημάτων για λογαριασμό των μελών του σωματείου μεμονωμένα ή ομαδικά, μέσα και από τη συνεργασία μας με άλλους φορείς και τα κεντρικά συλλογικά μας όργανα.
5) Γενικότερα, η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών που εξυπηρετούν τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου.


"Επισκέφθηκα σήμερα τους φίλους μου, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στα Καλέσα! Πρόκειται για ένα χώρο πλήρως εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας με δυνατότητα λειτουργίας 16 ώρες ημερησίως. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο και άρτια εξοπλισμένο παρέχονται: ατομική φροντίδα και υγιεινή, σίτιση απογευματινού κολατσιού και ελαφριού γεύματος, ατομική και ομαδική άσκηση, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες από θεραπευτές (ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία), ειδική εκπαίδευση, συμβουλευτική γονέων, συμμετοχή σε διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ομάδες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκδρομές, γιορτές κ.λ.π. Εδώ λειτουργούν πρωινό και απογευματινό τμήμα, με περίπου 60 ωφελούμενους με βαριές αναπηρίες συνολικά. Ο Σύλλογος, με υγιή οικονομικά, δίνει καθημερινά εργασία σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Άλλο ένα τέτοιο κέντρο πρότυπο λειτουργούν στο Θραψανό και σύντομα θα παρευρεθούμε και στα εγκαίνια τρίτου Κέντρου!

Ξεναγήθηκα σήμερα σε όλους τους χώρους από τον Πρόεδρο κ. Παύλο Σημαντιράκη και τον Επιστημονικό Διευθυντή κ. Ζαχαρία Κυριακάκη και πέρασα μια δημιουργική ημέρα παρακολουθώντας όλες τις θεραπευτικές ομάδες και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, νιώθοντας κομμάτι και εγώ, αυτής της όμορφης παρέας. Εύχομαι σε γονείς, Δ.Σ. και προσωπικό καλή δύναμη στο πολύτιμο κοινωνικό έργο τους και όσο μπορώ, είναι τιμή μου να στέκομαι αθόρυβος αρωγός τους", δήλωσε ο κ. Αυγουλάς μετά το πέρας της επίσκεψης.


Εκείνο το μεσημέρι, σε ένα μεγάλο τραπέζι στην αυλή και με οικογενειακή ατμόσφαιρα, οι ωφελούμενοι και το προσωπικό του Κέντρου οργάνωσαν υπαίθριο γεύμα με ψησταριά και χειροποίητους Κρητικούς μεζέδες, προς τιμήν του καλεσμένου τους.



Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΕΣ, ΖΟΥΝΕ ΜΕ 2 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Λάθη, αστοχίες, αδιαφορία, αίσχιστη  συμπεριφορά εκδοτών και καναλαρχών, αδιαφορία της Πολιτείας, κακές διοικήσεις, αφού κατέταξαν τον ΕΔΟΕΑΠ, τον Ενιαίο  Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης που ιδρύθηκε το 1968 και «ζούσε» κοντά 50 χρόνια με αποκλειστικές πηγές χρηματοδότησης τις εισφορές των μελών και το αγγελιόσημο , στα λεγόμενα – με δόση …ειρωνείας και προκατάληψης  «Αριστοκρατικά Ταμεία»-  τον οδήγησαν στην κατάρρευση και την καταστροφή. Και τα μέλη του ( κυρίως τους συνταξιούχους) ένα βήμα από τη χρεοκοπία.

Μέτοχοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ είναι τα μέλη των τεσσάρων Επαγγελματικών Ενώσεων δηλαδή της Ε.Σ.Η.Ε.Α ( ΜΜΕ Αθηνών) της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ.(ΜΜΕ Θεσσαλονίκης), της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Π.Η.Ε.Θ. (Περιοδικός Τύπος), οι οποίοι ασφαλίζονται και στους 3 κλάδους (επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, κλάδου υγείας) του Οργανισμού. Επίσης ασφαλίζονται στον Οργανισμό, το προσωπικό του, οι γιατροί (εκτός από τον κλάδο της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης) καθώς και το προσωπικό των Ενώσεων. Παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στους ιδιοκτήτες ημερήσιων εφημερίδων και στο προσωπικό του ΕΤΑΠ ΜΜΕ .

Και κάποια στιγμή, τα τελευταία 4 χρόνια, άρχισαν οι αλλαγές, οι καταργήσεις, οι συγχωνεύσεις, η απομύζηση των αποθεματικών, οι ενσωματώσεις που κατέστρεψαν το υγιέστερο Ταμείο Ασφάλισης και Περίθαλψης το οποίο ΔΕΝ έπαιρνε καμία οικονομική εισφορά από το Κράτος. Τα πως και τα γιατί είναι πολλά, έχουν γραφτεί, συζητιούνται χρόνια αλλά λύση δεν δόθηκε προφανώς γιατί οι «αρμόδιοι» δεν θέλουν να δοθεί λύση. Δηλαδή δεν θέλουν ένα ΥΓΙΕΣ Ταμείο.

Διαβάζω και ανατριχιάζω στο ifimerida.gr : «Εδώ και 8 ημέρες, 4 δημοσιογράφοι, όλες γυναίκες, έχουν «κατασκηνώσει» έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και κάνουν απεργία πείνας, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να σώσει το ταμείο των δημοσιογράφων, που ήδη σταμάτησε να καταβάλλει επικουρικές συντάξεις.

Είναι αποφασισμένες να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, παρά την κούραση, έως ότου βρεθεί λύση. Η Αφροδίτη Υψηλάντη, η Τζώρτζια Κοντράρου, η Μαρίνα Βήχου και η Ελένη Ανδριανού, συνταξιούχοι δημοσιογράφοι με μεγάλη πορεία στο ρεπορτάζ, ζουν ήδη εδώ και μία εβδομάδα με νερό και μόνο μία μπανάνα την ημέρα. Αλλά δεν σταματούν. «Τώρα είναι η ώρα», λέει η Αφροδίτη Υψηλάντη, «να αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας με ποιους είναι. Και να δώσει λύση».

Αν και δεν είναι αισιόδοξες. «Η σωματική μου κούραση εξελίσσεται σε οργή», λέει η Τζώρτζια Κοντράρου, «και φοβάμαι την έκρηξη».

Ελπίζουν ότι η δική τους πρωτοβουλία θα δημιουργήσει κίνημα και καλούν τους συναδέλφους τους σε απεργία διαρκείας. «Αυτήν τη στιγμή χάνουμε τα πάντα», προειδοποιεί η Ελένη Ανδριανού. «Χάνουμε την περίθαλψή μας».

Το είχε φανταστεί πως ίσως κάποια στιγμή θα βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Όμως τώρα τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα. «Το χειρότερο που ζούμε είναι ο ύπνος»,  λέει η Μαρίνα Βήχου. Είναι αδύνατον να κοιμηθείς στον δρόμο, άσε που πολλές φορές φοβούνται.
Υπάρχουν όμως και στιγμές μεγάλης ικανοποίησης. Όταν άγνωστοι, όπως λέει η Αφροδίτη Υψηλάντη, σπεύδουν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους. Και συνεχίζουν...
Αλλά έξω απ΄ τις ανθρώπινες ιστορίες που αποτελούν και την ουσία όλων των προβλημάτων, χτες η κατάσταση παρουσιαζόταν ως εξής:  «Το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ κρίνεται στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Καρούτζος που έγραψε:  «Συνάδελφοι, το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, όπως μας ενημέρωσε η κυβέρνηση, θα κριθεί από τη συνάντηση που θα έχει με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας την ερχόμενη Πέμπτη. Η κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα καταθέσει άμεσα την τροπολογία στη βουλή προς ψήφιση και εγώ δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την άμεση σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ με μόνο θέμα την τροποποίηση του καταστατικού με βάση τις διατάξεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη βουλή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβερνητική πρόταση προβλέπει:

-Εργοδοτική εισφορά 8%.
-Εργατική εισφορά 6%.
 -Εισφορά επί του κύκλου των εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε πανελλαδική εμβέλεια 2%.
Οι φορείς των εργοδοτών δε φαίνεται να συμφωνούν με την εισφορά η οποία επιβάλλεται σε μια κακή συγκυρία καθώς επανήλθε το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών. Αντίθετα η ΕΣΗΕΑ είχε προτείνει η εισφορά να ανέρχεται σε 5%.
-Στο νέο Ταμείο θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις ΜΜΕ όλης της χώρας από την πρώτη ημέρα της απασχόλησής τους.
-Διαπραγμάτευση των συμβάσεων που συνάπτει ο ΕΔΟΕΑΠ από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορεί να λαμβάνει τις ίδιες τιμές.-Ένταξη των απαιτήσεων στο Κέντρο Είσπραξης των Ασφαλιστικών Εισφορών, ώστε να μην καθυστερεί στα δικαστήρια η διεκδίκηση των οφειλομένων.

Καλή τύχη στις χιλιάδες των δημοσιογράφων που με τα καλά τους και τα κατά τους, μας συντροφεύουν καθημερινά με την ανάδειξη της επικαιρότητας. Κι όσο για τις τέσσερις ηρωικές απεργούς πείνας….. συγχαρητήρια για το πάθος τους και καλό κουράγιο.

Δείτε επίσης:

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ SOCIAL IMPACT AWARD GREECE 2017

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς νικητής της carrer signΗ Χρυσάνθη Γεωργαντά νικήτρια της carrer sign

Μετά από μια πολύμηνη εκπαιδευτική διαδικασία που περιελάμβανε εξειδικευμένα workshop, συναντήσεις και pitching ενώπιον της Κριτικής Επιτροπής και ενός εντατικού Social Entrepreneurship Bootcamp, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υποψήφιοι τελειοποίησαν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους και ανέπτυξαν τις επιχειρηματικές δεξιότητές τους, ήρθε η ώρα για την ανάδειξη των τριών νικητών του Social Impact Awards Greece 2017.

«Το Social Impact Award είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα “μεταμφιεσμένο” σε διαγωνισμό» όπως είπε χαρακτηριστικά καλωσορίζοντας το κοινό ο Δημήτρης Κοκκινάκης, συνιδρυτής του Impact Hub Athens, το οποίο διοργανώνει το θεσμό στη χώρα μας εδώ και τέσσερα χρόνια. «Κάθε χρόνο, η τελετή απονομής του Social Impact Award θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμπίπτει με τα γενέθλια του Impact Hub Athens, καθώς ήταν πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αναλάβαμε, τέσσερα χρόνια πριν όταν και άνοιξε τις πόρτες του το Impact Hub στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, την ύπαρξη του οποίου αναγνωρίσαμε ως αναγκαία από την πρώτη στιγμή, για την εκπαίδευση γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους».

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αυτής διαδικασίας, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, οκτώ ομάδες κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση του Social Impact Award Greece 2017. Από αυτές, μόνο τρεις κατάφεραν να αναδειχθούν #SIAwinners λαμβάνοντας -ισότιμα- χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 9.000€, υπηρεσίες incubation καθώς και την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο πανευρωπαϊκό SIA Summit στο Βελιγράδι στο τέλος του μήνα.

Οι Νικητές.

Το βραβείο Κοινού που προέκυψε μέσα από τη διαδικτυακή ψηφοφορία δόθηκε στην ομάδα του Labyrinth of Senses. To βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία, όπου κυριαρχούν η αφή, η ακοή, η όσφρηση και η όραση, κατάφερε να συγκεντρώσει 558 ψήφους, από τις 3.639 που κατατέθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

η ομάδα του Labyrinth of Senses

Τα βραβεία της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκαν στο uSea- μια εφαρμογή για smartphone για την καταγραφή των θαλάσσιων ξενικών εισβολικών ειδών στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή και συλλογή στοιχείων από τους ίδιους τους χρήστες και στο Career Sign, έναν οργανισμό που παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική για θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε άτομα με αναπηρία ή άλλες δυσκολίες.

Career SignuSea

«Aν και αρχίζετε σήμερα, ο κόσμος σας ανήκει!» είπε η Μαρίνα Σαρλί, συντονίστρια Ευρώπης για το Impact Hub Network και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, απευθυνόμενη τόσο στους νικητές αλλά και σε όλες τις ομάδες που πέρασαν από την εκπαιδευτική διαδικασία του Social Impact Award.


Θυμηθείτε το εκτενές ρεπορτάζ του «Με Άλλα Μάτια» για έναν εκ των τελικών νικητών, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Career Sign», πατώντας εδώ:


Ομαδική φωτογραφία



Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ: "Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΑΘΛΗΜΑ"



Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, επικεφαλής της νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών μιλάει για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην χώρα μας 

«Μαχητή της ζωής» θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον επικεφαλής της νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Βαγγέλη Αυγουλά, που με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «Μυστικά Υγείας», ξετυλίγει με τον δικό του πολύ ιδιαίτερο τρόπο τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην χώρα μας.
  
«Γεννήθηκα τυφλός από μία σπάνια ασθένεια που δεν άφησε ήδη από έμβρυο που ήμουν, τον οργανισμό μου να κατασκευάσει οφθαλμούς. Δεν υπάρχει σε μένα καθόλου η οπτική λειτουργία» δηλώνει με παρρησία, και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι είναι από τους ανθρώπους που ήρθαν στη ζωή για να διδάξουν τον περίγυρο, πώς κάποιος μπορεί να μετατρέψει ένα μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

Μόλις 29 ετών, ήδη δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Ίλιον, πρόεδρος του Οίκου του Ναύτου , αλλά και τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης. Η επιτομή της ενέργειας θα έλεγε κανείς. Πώς τα καταφέρνει όμως όλα αυτά μέσα σε ένα μόλις 24ωρο;
    
Ο γολγοθάς των ατόμων με προβλήματα όρασης

Είναι τόσο δύσκολες οι καθημερινές συνθήκες που πρέπει από νωρίς να κάνει κάποιες επιλογές και ο άνθρωπος με αναπηρία και η οικογένεια του, μας λέει ο αεικίνητος Βαγγέλης Αυγουλάς: «Σίγουρα χρωστάω πολλά στην οικογένεια μου, γιατί επιλέξαμε από νωρίς το δύσκολο δρόμο, του να ζήσω μία "φυσιολογική" ζωή με όποιο κόστος και όπου βγάλει. Βέβαια, η αναπηρία στην Ελλάδα, είναι ένα ακριβό άθλημα, οπότε για μένα τα προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς. Από την ειδική γραφομηχανή των τυφλών που παράγουμε τις ανάγλυφες κουκίδες. Η γραφή Braille, κοστίζει εδώ και πολλά χρόνια 600-700 ευρώ και δεν υπάρχει κρατική πρόνοια. Έτσι κι εμείς έπρεπε να την καλύψουμε. Όπως και το ειδικό πρόγραμμα στους υπολογιστές, το οποίο μιλάει. (Ό,τι δείχνει η οθόνη εγώ το ακούω). Το πρόγραμμα αυτό κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ , και μόνο τώρα τελευταία υπάρχουν κάποιες δωρεάν εφαρμογές. Επίσης, τα βιβλία μας σε σχολεία και πανεπιστήμια σπάνια ήταν στην ώρα τους. Δυστυχώς, οι μαθητές με αναπηρία ακόμα και σήμερα είτε δεν έχουν τα βιβλία στην ώρα τους, είτε δεν υπάρχει το ειδικό προσωπικό για την υποστήριξη τους στις σχολικές τάξεις, τη μέρα που ανοίγουν τα σχολεία για όλα τα παιδιά. Διαχρονικά, σχεδόν τα πάντα που έχουν να κάνουν με την διευκόλυνση της καθημερινότητας, επιβαρύνουν οικονομικά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Τα τελευταία 7 χρόνια προστέθηκε και το θέμα της οικονομικής κρίσης». 

Και η απορία για το αν ο Σύνδεσμος έχει προβεί σε κάποια αιτήματα προς την Πολιτεία, αν έχει κάνει κάποιες οχλήσεις, εύλογη. Να υπολογιστεί το πρόσθετο κόστος διαβίωσης, προκειμένου να γίνουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.


«Τα αιτήματα είναι διαχρονικά και οι προτάσεις είναι διαχρονικές. Το πιο απλό που λέμε είναι να καθίσει η ελληνική Πολιτεία και να κοστολογήσει το πρόσθετο κόστος της καθημερινής διαβίωσης που προκύπτει σε έναν άνθρωπο, λόγω της αναπηρίας όρασης. Δηλαδή τι κοστίζει π.χ. να μετακινηθεί με ασφάλεια στους καθημερινούς του προορισμούς, με το λευκό του μπαστούνι, με το σκύλο οδηγό, να εκπαιδευτεί με τον ειδικό εξοπλισμό κλπ. Αν κάτσουμε και υπολογίσουμε το πρόσθετο κόστος διαβίωσης, σίγουρα τότε το κράτος θα μπορεί να κάνει πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Αλλά εδώ και δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία αρκείται στη χορήγηση ενός προνοιακού επιδόματος, που συχνά ακούμε περίεργου τύπου διαπραγματεύσεις με μνημόνια, θεσμούς κλπ. Όλο απειλούνται κι όλο σώζονται αυτά τα επιδόματα. Τώρα ευτυχώς για άλλη μία φορά φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά αυτό είναι και το "παυσίπονο" που καθησυχάζει πολλές φορές συνειδήσεις και "σου λέει τα έχουμε λύσει, τους δίνουμε ένα επίδομα, ας λύσουν τα υπόλοιπα μόνοι τους"». 

Δεν επαιτούμε- Σας θέλουμε δίπλα μας να διεκδικούμε όλοι μαζί το αυτονόητο 

Η σημερινή μέρα είναι αφορμή για συζητήσεις ουσιαστικές, αναφέρει ο Β.Αυγουλάς. «Δεν είναι φυσικά κάποιος εορτασμός. Η αναπηρία μας δεν είναι επιλογή. Είναι όμως ένα κομμάτι της προσωπικότητας μας, της ταυτότητας μας, εφόσον ήρθε στη ζωή μας, είτε από τη γέννηση μας, είτε από κάποιο ατύχημα, ή από κάποια ασθένεια. Η σημερινή μέρα είναι μία αφορμή να υπενθυμίσουμε ότι θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς, αγωνιζόμαστε για ισότιμη συμμετοχή σε κάθε μορφή της συλλογικής ζωής του τόπου 365 μέρες το χρόνο, και φυσικά δεν επαιτούμε, δεν συλλέγουμε χρήματα από τους συνανθρώπους μας για να μας βοηθήσουν στο οτιδήποτε. Είναι πολλές οι απάτες που δήθεν μαζεύουν χρήματα υπέρ των τυφλών. Μην πέφτετε στην παγίδα. Εμείς σας θέλουμε δίπλα μας εθελοντικά να διεκδικούμε όλοι μαζί από την πολιτεία αυτό που δικαιούμαστε. Το αυτονόητο».


ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ-ΚΙΝΗΤΕΣ ΒΟΜΒΕΣ: ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΑΜΕΤΟΧΟΣ

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Το διάβασα, το ξαναδιάβασα, ζήτησα και να μού το επιβεβαιώσουν και έχω μείνει άλαλος, ίσως γιατί μου είναι αδύνατον να το πιστέψω  : Σε 5.826 ελέγχους λοιπόν που έγιναν σε ΣΧΟΛΙΚΑ λεωφορεία, διαπιστώθηκαν πάνω από 300 παραβάσεις τον πρώτο μήνα. Θέλετε να το επαναλάβω ή το διαβάσατε καλά;  Να το ξαναπώ με λίγα λόγια :   317 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε 5.826 ελέγχους που έγιναν σε σχολικά λεωφορεία, τον πρώτο μήνα της σχολικής περιόδου. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβίαση του ορίου ταχύτητας (63), όπως και στους ταχογράφους (47), ενώ βεβαιώθηκαν και 37 περιστατικά για μη χρήση ζωνών ασφαλείας.

Και αυτό το σύντομό μου σημείωμα, απευθύνεται όχι τόσο στους πάσης φύσεως «αρμόδιους» και «υπεύθυνους» - αν υπάρχουν αρμόδιοι και υπεύθυνοι πια- αλλά στους γονείς των μαθητών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε σχολεία που παρέχουν μεταφορά με «Σχολικά Λεωφορεία». Μα αυτά δεν είναι σχολικά λεωφορεία που παραλαμβάνουν μικρούς μαθητές για να τους πάνε στο σχολείο ή για να τους επιστρέψουν στο σπίτι τους! Είναι κινητές λαιμητόμοι, είναι δολοφονικά εργαλεία, είναι δημόσιος κίνδυνος. Και οι οδηγοί τους δεν είναι επαγγελματίες άνθρωποι, σαν κι εσάς και σαν κι εμένα που αγωνίζονται για το μεροκάματό τους, δουλεύοντας τίμια και σκληρά και με αφοσίωση στο έργο τους. Είναι υποψήφιοι δολοφόνοι που τους αξίζει παραδειγματική τιμωρία. Και δε γενικεύω, προς Θεού. Λέμε για τους παραβάτες που εντοπίστηκαν, αλλά και για όλους όσους κυκλοφορούν ακόμη εκεί έξω.

Προσέξτε τώρα:  Στις 20 Σεπτεμβρίου, μόλις είχε συμπληρωθεί μια εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής  είχε κάνει 1179 ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία και είχε διαπιστώσει 53 παραβάσεις. Την πρώτη εβδομάδα παρακαλώ. Τι να κάνει η τροχαία; Επέβαλε τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενημέρωσε – φαντάζομαι- τους «αρμόδιους» και τους «υπεύθυνους» και ανακοίνωσε ότι οι τροχονομικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Με τη συμπλήρωση ενός μηνός, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, οι  παραβάσεις που βεβαιώθηκαν  κατά το διάστημα 11/9- 11/10 ήταν : Παραβίαση ορίου ταχύτητας 63- Ταχογράφος 47- Μη χρήση ζωνών ασφαλείας 37- Έλλειψη πυροσβεστήρα 16- Φθαρμένα Ελαστικά 11- Στέρηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου 11- Στέρηση προβλεπόμενης άδειας οδήγησης 7- Έλλειψη φαρμακείου 7 και βιβλίου ρεπό  7- Μη αναγραφή ορίων ταχύτητας 6- Έλλειψη ζωνών ασφαλείας 3- Μεταφορά υπεράριθμων μαθητών 1- Παραβίαση σημάνσεων 1- Κίνηση σε αντίθετο ρεύμα 1- Έλλειψη συνοδού 1 και  «Λοιπές παραβάσεις»  98.

Αυτά τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Αλλά και στα τέλη της περασμένης σχολικής  περιόδου, σε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό οδηγών σχολικών λεωφορείων προκειμένου να διαπιστωθεί η διασφάλιση των παιδιών που μεταφέρονται με τα οχήματα από και προς σχολικά συγκροτήματα που πραγματοποίησαν άνδρες της Τροχαίας στην Αττική, ελέγχθηκαν 303 λεωφορεία μεταφοράς μαθητών, βεβαιώθηκαν, 42 παραβάσεις και επιπλέον συνελήφθησαν δύο  οδηγοί Ι.Χ.Ε. αυτ/των τύπου VAN, για υποκλοπή μεταφορικού έργου, διότι μετέφεραν μαθητές από και προς σχολικά συγκροτήματα στις περιοχές των Δήμων Κρωπίας και Ασπροπύργου, ενώ το συγκεκριμένο μεταφορικό έργο είχε ανατεθεί σε άλλο μεταφορέα.

Και για να μην αναρωτιέστε: Οι  συλληφθέντες – τότε, το  Μάιο- είχα οδηγηθεί  με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, ενώ επίσης είχαν εκδοθεί  αναζητήσεις για τη σύλληψη των ιδιοκτητών των εν λόγω οχημάτων. Παράλληλα, ενημερώθηκαν λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Σ.Δ.Ο.Ε. και η Περιφέρεια, για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Μπράβο λοιπόν. Συγκινήθηκα. Για να μην πάω λοιπόν και παλαιότερα, μένω στο Μάιο και τον Σεπτέμβριο φέτος και ρωτώ:   Τι έγινε; Τιμωρήθηκαν οι ένοχοι / υπεύθυνοι; Βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες; Τιμωρήθηκαν; Αποκαταστάθηκαν οι βλάβες και οι ελλείψεις;

Και ρωτώ και τους γονείς; Τα είχατε μάθει αυτά; Σας τα είχαν πει, έστω τα παιδιά σας; Κάνατε κάτι; ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΤΕ; Δικά σας είναι τα παιδιά. Ποιος περιμένετε να ενδιαφερθεί περισσότερο; Οι «αρμόδιοι» και «υπεύθυνοι»;  Όχι, δεν σας ζητώ να πάρετε το νόμο στα χέρια σας, αλίμονο.  Αλλά κάντε κάτι. Ρωτήστε διευθυντές σχολείων, δικηγόρους, σχολικούς συμβούλους, δημοτικούς συμβούλους, βουλευτές…… μιλάμε για τα παιδιά σας! Πιέστε για το αυτονόητο γιατί στην Ελλάδα ΔΕΝ ισχύει. Αναγκάστε εσείς τους «αρμόδιους» και «υπεύθυνους» να κάνουν τη δουλειά τους.



Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑ 4η ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕ Η ΣΩΣΤΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, η Μαρία Παπαδάκη και αντιπροσωπεία του radio familyΤο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Το Παιδικό ραδιόφωνο Family fm 89.5 διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία και φέτος τη 4η Εκδήλωση Κυκλοφοριακής Αγωγής το Σάββατο 07 και την Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2017 στη Πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου Κρήτης.

Πρόκειται για εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός, γι’ αυτό και τα δύο τελευταία έτη κατακτά το σχετικό gold Βραβείο στα "Regional Media Awards"!

Δραστηριότητες στη διάρκεια της εκδήλωσηςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με χορηγούς της εκδήλωσης

Περισσότερα από 2500 παιδιά διασκέδασαν δημιουργικά λαμβάνοντας βιωματικά ερεθίσματα κυκλοφοριακής αγωγής με ενδιάμεσες στάσεις την 3η ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ, την Κινητή μονάδα  νεογνών το Χαμόγελο του παιδιού και τη Τροχαία Ηρακλείου.

Επίσης, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας ποδήλατα ή και μπαταριοκίνητα οχήματα, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οδηγώντας σε μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή για τους μικρούς φίλους του 4ουΠάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής!

Ο Βαγγέλης μπροστά σε  όχημα της αστυνομίας Κινητή μονάδα από το Χαμόγελο του παιδιού

Ο Βαγγέλης μπροστά στο όχημα της πυροσβεστικήςΟ Βαγγέλης μιλάει με διασώστη του ΕΚΑΒ

Και αυτή τη χρονιά, δεκάδες συνεργάτες όπου αποτελούσαν τις 19 στάσεις θεωρητικής εκπαίδευσης με τις γνώσεις τους και τις ευχάριστες δραστηριότητες, έκαναν το διήμερο διασκεδαστικά δημιουργικό!

Συγκλονιστικό ήταν το μήνυμα που έστελνε το κενό αναπηρικό αμαξίδιο που είχε τοποθετηθεί στην Πλατεία, με την επιγραφή «θα ήθελα πολύ να ήμουν και εγώ μαζί σας σήμερα, αλλά δεν έβρισκα να παρκάρω», τονίζοντας τη σημασία των αναπηρικών θέσεων στάθμευσης και το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν όσοι αδικαιολόγητα τις καταλαμβάνουν.

μήνυμα που έστελνε το κενό αναπηρικό αμαξίδιο που είχε τοποθετηθεί στην Πλατεία, με την επιγραφή «θα ήθελα πολύ να ήμουν και εγώ μαζί σας σήμερα, αλλά δεν έβρισκα να παρκάρω»Ο Βαγγέλης μιλάει με παιδιά από το σύλλογο Δικαίωμα στη Ζωή

Ο Βαγγέλης με ραδιοφωνική παραγωγό από το FamilyΤο κυκλοφοριακό πάρκο με οχήματα



Την εκδήλωση χαιρέτησαν μεταξύ άλλων, με αποκλειστικές τους δηλώσεις στον κεντρικό παρουσιαστή κ. Βαγγέλη Αυγουλά, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Αναστασάκης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Ξυλλούρης, ο γνωστός καλλιτέχνης κ. Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος κ. Γεώργιος Πρωτόπαπας, η συγγραφέας κα Μαρία Τζιρίτα, η ηθοποιός κα Σάρα Εσκενάζη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Ν. Ηρακλείου κ. Μανώλης Αχλαδιανάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εκ των χορηγών της εκδήλωσης κ. Νίκος Σιριγωνάκης, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ κ. Μπάμπης Γερόνυμος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή» κ. Παύλος Σημαντιράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλιτάκης. 

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. ΞυλούρηΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με το Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Γιαλιτάκη

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Γιώργο ΒρέντζοΟ Βαγγέλης με τους κ. Αχλαδιανάκη και Βαρβεράκη από τους Τρικτέκνους Ηρακλείου

Ο απολογισμός είναι ότι περισσότεροι από 7000 επισκέπτες – οικογένειες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από συλλόγους ΑΜΕΑ όπου με κεντρικό παρουσιαστή το Βαγγέλη Αυγουλά, δικηγόρο και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,  μας υπενθύμισαν το δικαίωμα όλων στις ασφαλείς μετακινήσεις και τη διεκδίκηση για ελεύθερα πεζοδρόμια και ανεμπόδιστη πρόσβαση!

Στην εκδήλωση επίσης, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για τη Διακονία της Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, βιβλία για τη Βικελαία βιβλιοθήκη και σχολικά είδη για το παιδικό χωριό SOS Κρήτης.

Παγκρήτιος Σύλλογος Αναπήρων πολιτών

Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Στις εκπλήξεις της εκδήλωσης και η ζωντανή μουσική που αφιλοκερδώς χάρισαν στους παρευρισκόμενους και στους ακροατές του Radio Family το βράδυ του Σαββάτου ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργης Βρέντζος (Κάτης) με το συγκρότημα των αδερφών Νταγιαντά!

ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργης Βρέντζος (Κάτης) με το συγκρότημα των αδερφών Νταγιαντά!Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Μπάμπη Συμεονίδη



Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να εξερευνήσουν όλο τον ειδικό εξοπλισμό αλλά και τα οχήματα της πυροσβεστικής και της κινητής Εντατικής Μονάδας Νεογνών του ΕΚΑΒ και του Χαμόγελου Του Παιδιού, καθώς και να φωτογραφηθούν ως υποψήφιοι οδηγοί στις μηχανές της Ελληνικής Αστυνομίας!

Η ομάδα του ραδιοφωνικού σταθμού Family fm 89.5 Ευχαριστεί θερμά :

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ AUTOFIT, ΠΑΙΧΝΙΔΑΔΙΚΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ,ΔΕΛΤΑ ΚΤΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ΒΕΛΟΥΔΑ,ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ PRAXIS BROOKER, DIET SYSTEM,FRESH SNACK, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ,ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΩΔΕΙΟ, ΒΡΕΦΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΛΗΤΩ,ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ,LETS WASH, ΤΣΑΙ ΚΑΡΤΕΡΑΚΙ,ΑΝΕΚ LINES BLUE STAR FERRIES,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΜΕΛΕΤΗ,STUDIO JULIANI,ΣΥΦΑΚ,SILKCOLOUR, ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑΘΩΡΑΚΗΣ,ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ , ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΡΟΧΑΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΕΚΑΒ, 3Η ΕΜΑΚ, ΣΑΜΜΑΡΕΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΔΗΚΕΗ,ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΡΟΤΕΚΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, BLOG «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ SOSΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ,ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS ΚΡΗΤΗΣ,GK STUDIO PRODUCTION ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΙΦΟΣ.

Πολύς κόσμος είχε συντονιστεί και άκουγε τη live μετάδοση της εκδήλωσης, μέσω του www.radiofamily.gr

Οι φωτογραφίες του άρθρου ήταν από την εθελόντρια της εκδήλωσης Χρυσάνθη Γεωργαντά! 

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με χορηγούς της εκδήλωσηςΑντιπροσωπεία από το σύλλογο ΑμεΑ Άγιος Σπυρίδων


la hers Εργαστήριο υγείας και οδικής ασφάλισηςΠαγκρήτιο ωδείο

Ο Βαγγέλης με μασκοτ από το παιχνιδάδικο ΜουστάκαςΠαιδιά ενημερώνονται για τον πυροσβεστικό εξοπλισμό



Ο Βαγγέλης, η Χρυσάνθη, η Μαρία, ο Μιχάλης και ο Γιάννης






ΑΣΟΕ: ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΑΜΕΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ...!

Εχθές ‘’άρπαξα’’ τις γενέθλιες σφαλιάρες μου εντός του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ ενώ βγήκα ‘’σηκωτός’’ από καμιά 20αριά άτομα. Φυσικά όταν βρίσκεσαι σε αναπνευστική ανεπάρκεια με 80% αναπηρία και μετά βίας κρατιέσαι στα πόδια σου, το λες και αίσιο τέλος. Κάποιοι άλλοι φοιτητές φύγαν με ματωμένες μύτες. Το έγκλημα μου; Απαξίωσα ένα ‘’αγωνιστικό’’ φυλλάδιο», λέει ο εθελοντής που θέλησε να ανεβάσει στο ίντερνετ την περιπέτειά του... 

«Ανεβαίνοντας την σκάλα οι σφύξεις ανεβαίνουν και ζαλίζομαι. Στην κατάστασή μου το να ανεβείς 10 σκαλιά με την μία είναι άθλος και χρειάζεσαι ολόκληρο 5λεπτο να συνέλθεις. » 


Ακολουθεί η αφήγησή του:   


Είμαι 2 μέρες άυπνος όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς είμαι επιφορτισμένος με τη διοίκηση δύο οργανισμών σχετικά με την ενδυνάμωση των χρόνια πάσχοντων και Ατόμων με αναπηρία. Άυπνος όχι για να κερδίσω υπερωρίες, καθώς ‘’εργάζομαι’’ εθελοντικά. Άυπνος επειδή βιώνω καθημερινά τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ και συνειδητά έχω πάρει την απόφαση να μην μένω σε άκαρπες καταγγελίες, αλλά να μπω στην δράση. Γνωρίζω ότι χωρίς θυσίες δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Θεωρώ όμως, ότι είναι προσωπική μου ευθύνη, δική μου απόφαση και δεν επιβάλλω την συμμετοχή του συνόλου, παρότι είναι ένας δίκαιος αγώνας για τα αυτονόητα. Φυσικά και το τίμημα είναι να διακόψω σπουδές, να διαλύσω προσωπική ζωή και να επιβαρύνω την υγεία μου. Δεν με παίρνει χρονικά να τα περιμένω από το κράτος. Απειλούμαι  εγώ, ο αδερφός μου και ο κάθε συνασθενής μου.   

Δεν αποδέχομαι να έχουμε χαμηλότερο, σε σχέση με το ευρωπαϊκό, ποσοστό επιβίωσης κατά 10 χρόνια στην πάθησή μου, επειδή δεν έχουμε υποδομές και παροχές, επειδή το κράτος δεν δύναται. Μέσα από Σωματεία και Συλλόγους, ενεργώντας ως εθελοντές προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και πόρους, να διεκδικήσουμε από το Κράτος ό,τι αυτό μας οφείλει. Έτσι δεν υπάρχει χρόνος ούτε για γενέθλια όταν οι συνασθενείς μου υποφέρουν. Όταν η χώρα καταρρέει και οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες τις πτώσης είναι οι ευπαθείς ομάδες. Για αυτό χρειάζεται η ανάληψη ευθύνης εκ μέρους κάθε ασθενή, εκ μέρους κάθε πολίτη. Όσοι αισθανόμαστε λίγο δυνατότεροι έχουμε και μεγαλύτερη ευθύνη. Ευθύνη να εμπνεύσουμε και άλλους, να μεταδώσουμε εμπειρίες και θετικά αποτελέσματα.  Σκοπός η μεγαλύτερη ταλάντωση, ενεργοποίηση όλων και περισσότερων σε αυτή τη θετικής αλλαγής και στην προκειμένη της δυνατής ‘’φωνής των ασθενών’’.       


Πρόσκληση της AIESEC, ενός μη κερδοσκοπικού παγκόσμιου οργανισμού

Τα «γενέθλιά» μου θα γίνονταν την επομένη στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου της ΑΣΟΕΕ, όπου ήμουν προσκεκλημένος της AIESEC για να παρουσιάσω σε νέους φοιτητές, ένα εμπειρικό παράδειγμα ενδυνάμωσης μιας ευπαθούς ομάδας με συγκεκριμένα μέσα και απτά αποτελέσματα. Να εξηγήσω πως μπορούν κάποιοι αποφασισμένοι ασθενείς στα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και της διάλυσης της χώρας να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν.  Πώς δημιουργήσαμε  υποδομές και παροχές που δεν είχαν γίνει στα χρόνια της ευημερίας και σπατάλης στην Υγεία. Να κάνουμε τώρα αυτά που δεν έγιναν τότε που μπορούσες να έχεις και από ‘’έναν αξονικό τομογράφο δίπλα σου’’. Αν τα καταφέραμε μια ‘’χούφτα’’ ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια, φαντάσου τι μπορεί να κάνει ο κάθε νέος, πόσα μπορεί να αλλάξει  σε μια χώρα που του διαλύει κάθε όνειρο. Φτάνει να μεταδοθεί το μήνυμα.   

Ήμουν καλεσμένος λοιπόν να καταθέσω τη δική μου εμπειρία σε φοιτητές που αντιλαμβάνονται την προσωπική τους ευθύνη με πράξεις και δεν παραμένουν στα ‘’στεγανά’’ της σχολής και στείρας ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.   

Το χρονικό του ‘’εγκλήματος’’ 

Λίγο πριν μπω στον προαύλιο χώρο με έχει ειδοποιήσει η οργανωτική επιτροπή ότι μάλλον θα ακυρωθεί η εκδήλωση καθώς υπήρξε προειδοποίηση επεισοδίων. Πράγματι στην αυλή είναι παντού διάσπαρτα φυλλάδια ’’στο διάολο ο εθελοντισμός, στο διάολο και η καριέρα¨ και στην είσοδο κρεμασμένο ένα πανό που υπογράφει ‘’…άμα ξαναέρθει η AIESEC θα φύγει με σφαλιάρες’’. Οι γνωστοί-άγνωστοι λοιπόν, όπως συνήθως. Αρχικά όλα φαίνονται κανονικά: οι μικροπωλητές έξω, φοιτητές από εδώ και από εκεί, σχετική ηρεμία. Δεν ανησυχώ όμως καθώς ως φοιτητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής είμαι συνηθισμένος σε αυτά. Γνωρίζω ότι συνήθως αν δεν προκαλέσεις δεν κινδυνέυεις, εκτός και αν είσαι ‘’επικυρηγμένος ιδεολογικά’’, που και πάλι το πολύ να φας καμιά σφαλιάρα. Να μην μιλάς και να κατεβάζεις το κεφάλι τους αρκεί.   

Ανεβαίνοντας την σκάλα οι σφύξεις ανεβαίνουν και ζαλίζομαι. Στην κατάστασή μου το να ανεβείς 10 σκαλιά με την μία είναι άθλος και χρειάζεσαι ολόκληρο 5λεπτο να συνέλθεις. Δεν κάνω στάση όμως για να μην φαίνομαι σαν ανήμπορος παππούς. Στο πλατύσκαλο μοιράζουν φυλλάδια , όπως συνηθίζεται. Το παίρνω από ευγένεια όπως κάνω πάντα και διαβάζω διαγώνια τον τίτλο: ‘’5+1 λόγοι να μην πας AIESEC’’. Δεν με ενδιαφέρει και το πετάω. Η αρχή του εγκλήματος μόλις τελέστηκε.       


Αστραπιαία με βουτάν από τον γιακά οι δύο που μοιράζουν το φυλλάδιο καθώς τους έχω ‘’προσβάλλει’’, ενώ την ίδια στιγμή ένας όχλος 15-20 ατόμων συγκεντρώνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Συνειδητοποιώ πως οι διάφοροι παρευρισκόμενοι δεν ήταν απλά κάποιοι φοιτητές, αλλά οργανωμένη ομάδα επί τούτου. Μπροστά στην αιφνίδια και απειλητική τους διάθεση, αδυνατώ να δώσω εξηγήσεις καθώς είμαι λαχανιασμένος και ενστικτωδώς  βγάζω κινητό και πατάω κάμερα live streaming. Η μόνη προστασία που διαθέτω, καθώς δεν είμαι ικανός ούτε να τρέξω. Μέτα βίας στέκομαι όρθιος και παίρνω βαθιές ανάσες. Το έχω ξανακάνει όταν μου επιτέθηκε ταξιτζής. Όταν είσαι ανήμπορος πρέπει να βρείς εναλλακτικούς τρόπους προστασίας. Ο αιφνιδιασμός δεν μου επιτρέπει ούτε 1 δευτερόλεπτο να την ανοίξω.   

Και τώρα η αποκορύφωση. Με φωνές και άγριες διαθέσεις  από μια μανιασμένη μάζα 15-20 ατόμων ξεκινάνε χαστούκια. Το κινητό είναι το στοιχείο του εγκλήματος και ήδη το έχουν πάρει. ‘’ποιος είσαι εσύ που πετάς το φυλλάδιο’’, ‘’Ρουφιάνε’’, φέρε το κινητό (που το έχουν πάρει ήδη), ‘’σεξιστή’’ - μάλλον επειδή έβλεπαν έξαλλη μια  ‘’σύντροφο’’ να μου φωνάζει ακαταλαβίστικα κλπ. Προσπαθώ να ψελλίσω λογικές απαντήσεις, αλλά ο κάθε ένας έχει διαφορετικό λόγο να κάνει επίθεση. Είναι εντυπωσιακό σε τόσα λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να με γνωρίζουν  ο κάθε ένας να έχει προβάλει πάνω μου όλο το κακό σύστημα που πολεμάει και επομένως έχει κάθε λόγο να μου επιτεθεί.   

Ρωτάω τους ‘’μπροστάρηδες’’ αν με ξέρουν, αν υπάρχει λόγος – οπότε η απάντηση τους είναι απλή. ‘’Εσύ μας ξέρεις;’’, ‘’Εμείς κάνουμε κουμάντο και φεύγεις τώρα’’. Αρνούμαι να φύγω και με όλη μου τη δύναμη φωνάζω ‘’πείτε μου πόσοι είστε’’! Προσπαθώ να αναχαιτίσω μια μάζα – όχλο αναδεικνύοντας  ότι είμαι μόνος, ότι δεν έχουν να απειληθούν από τίποτα και ότι είναι σε απόλυτη θέση ισχύος αλλά και άνανδροι ταυτόχρονα. Είκοσι άτομα  με έναν, και χωρίς να γνωρίζουν την αδυναμία μου για οποιαδήποτε αντίδραση λόγω της αναπηρίας μου. Προλαβαίνω και μιλάω σε έναν που φαίνεται λογικός και του εξηγώ ότι είμαι με αναπνευστική ανεπάρκεια και προσπαθεί πιο ‘’πολιτισμένα’’ να με σύρει έξω, όσο ‘’αρπάζω αδέσποτες’’ από φρεσκοεισερχόμενους στο γενικευμένο μπάχαλο. Ο θυρωρός προσπαθεί να μου εξηγήσει ότι πρέπει να φύγω και του ζητώ να ενημερώσει την πρυτανεία καθώς πρόκειται για εκδήλωση με υποστήριξη του Πανεπιστημίου και ότι προσωπικά δεν έχω κάνει κάτι για να φύγω. ‘’Από την πρυτανεία είμαι και σου ζητάω να φύγεις για να μην γίνουν χειρότερα’’ η απάντηση που πήρα μέσα σε φωνές και σπρωξίματα.   

Μιλάω σε έναν που φαίνεται λογικός και του εξηγώ ότι είμαι με αναπνευστική ανεπάρκεια και προσπαθεί πιο ''πολιτισμένα'' να με σύρει έξω, όσο ''αρπάζω αδέσποτες'' από φρεσκοεισερχόμενους στο γενικευμένο μπάχαλο.  

Η μάχη της λογικής με το παράλογο είναι για ακόμη μια φορά χαμένη και εγω φυσικά στην πιο αδύναμη θέση. Στην πόρτα εξόδου, τρώω άλλη μια από έναν 2 μετρο και σταματώ. Όση δυναμη έχω του φωνάζω, ‘’αν νιώθεις καλύτερα και δυνατός δώσε μια ακόμη’’. Το ξανασκέφτηκε και δεν προχώρησε. Ξαφνιάζει, όταν κάποιος που βρίσκεται σε αδύναμη θέση, δεν ανταποδίδει και σε κοιτά στα μάτια προσπαθώντας να σου μιλήσει λογικά. Οι πιο ψύχραιμοι, αφού με έχουν πετάξει στον δρόμο και εκτός ‘’περιοχής κυριαρχίας’’  τους, με συμβουλεύουν να μην ξαναπατήσω, αλλιώς θα τις ‘’φάω’’ χειρότερα. Την ιστορία την έχω ξαναζήσει στην αρχιτεκτονική που το είχα αναφέρει και στη σύγκλητο αλλά προτίμησα να μην δωσω συνέχεια. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα και πρέπει να έχουμε έναν στόχο για να είμαστε αποτελεσματικοί. Εγω είμαι επικεντρωμένος στην ενδυνάμωση των ΑΜΕΑ, όσο αντέχω. Δεν έχω χρόνο ούτε δύναμη και για αυτήν την μάχη του παραλόγου ή τουλάχιστον δεν είναι όλη δική μου.  

Όταν όμως βγαίνοντας βλέπω μαζεμένα 20 χρονα φοβισμένα παιδιά να συζητάνε ότι έχουν στοχοποιηθεί  και φοβούνται να ξαναπάνε ή να συσχετιστούν με οποιαδήποτε δράση κάτι πάει πολύ στραβά. Όταν βλέπω φοιτητή της ΑΣΟΕΕ, που τον γνωρίζω από τις διάφορες εθελοντικές οργανώσεις που είμαστε μαζί με ‘’ανοιγμένη’’ μύτη τα πράγματα αποκτούν άλλη διάσταση.  Είναι έγκλημα να είσαι εθελοντής; Μπορεί ένας  φοιτητής χωρίς φόβο να εισέλθει στην σχολή του, σε  ένα Πανεπιστήμιο που διαφημίζει την εξωστρέφεια και την καινοτομία;  

Όταν μαθαίνω εκ των υστέρων ότι στα σημερινά γεγονότα παρευρίσκονταν και καθηγητές, ζητώ να κάνουν το αυτονόητο. Τη συνέπεια μεταξύ διδασκαλίας και πράξης.  

 Το κτίριο της ΑΣΟΕΕ είναι χώρος επιβολής ιδεολογικών απόψεων με βία σε φοιτητές, προσκεκλημένους και απλούς πολίτες;  

Ποια η θέση της Πρυτανείας και των καθηγητών, εκτός από την παραχώρηση του φωτοτυπικού της σχολής για την εκτύπωση των χθεσινών φυλλαδίων;  

Ποια η θέση της κοινωνίας, των ενεργών πολιτών, των εθελοντών ;  

Μου επιτρέπεται να πάω ως ομιλητής, ως εκπρόσωπος ΑΜΕΑ στην επόμενη εκδήλωση χωρίς να απειλούμαι;  

-Ένας εθελοντής- Υ.Γ. τις φωτογραφίες μου τις έδωσαν αυτόπτες μάρτυρες