meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ. ΑΛΛΑ....

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Το ξέρω καλά, το ξέρουν όλοι οι άνθρωποι στο περιβάλλον μου, οι φίλοι και οι λιγότερο φίλοι, ο περιπτεράς, ο οδηγός του οχήματος καθαριότητος του Δήμου, ο οδηγός ταξί, ο ταμίας στην Τράπεζα, ο πωλητής στο κατάστημα, ο σερβιτόρος στην καφετέρια: Στην Ελλάδα, πάσχουμε βαρέως στα ζητήματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων. Οι πολλές εταιρείες που φτιάχνουν έρευνες γύρω από τις προτιμήσεις αυτών που ερωτώνται δεν είναι – εδώ που τα λέμε φυσικά και όχι προς κακοφανισμό-ούτε απόλυτα ανεξάρτητες ενώ οι έρευνες έχουν μικρό δείγμα και όχι τόσο αντιπροσωπευτικό σε μια συγκεκριμένη στιγμή που μια ολόκληρη ΝΕΑ γενιά πολιτών είναι ήδη ενεργή και όχι  στην «δοκιμαστική» πλέον περίοδό τους.

Πέρασαν τα χρόνια, άλλαξαν οι ζυμώσεις, άλλαξε ο τρόπος σκέψης, άλλαξαν οι παράγοντες επηρεασμού, ψιλογέρασε το κοινό που προ δεκαετίας θεωρείτε  δυναμικό και αντιπροσωπευτικό του Μέσου Όρου.

Οι εταιρείες δεν άλλαξαν. Και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διαβάζω, δεν παρακολουθώ, δεν ακούω τα ευρήματα δημοσκοπήσεων με πολιτικο – κοινωνικό περιεχόμενο  και δεν ενδιαφέρομαι γι αυτά , έχω αρχίσει και τους δίνω πολύ λιγότερη προσοχή, ελπίζοντας ότι θα προσαρμοστούν, θα ανανεωθούν, θα πιάσουν τον παλμό και τον τρόπο σκέψης  των νέων ως 30 ετών και θα  αποδώσουν τη σωστή προσοχή στα λεγόμενα των 60+ , γενεών που κουράστηκαν,  βαρέθηκαν, προδόθηκαν και πλέον λένε ό,τι τους κατέβει όταν ερωτώνται.

Έτσι λοιπόν, μ αυτή τη σκέψη, μ αυτό το συναίσθημα για τις δυνατότητες των εταιρειών δημοσκοπήσεων που ΔΕΝ ανανεώθηκαν και ΔΕΝ εκσυγχρονίστηκαν, υποδέχτηκα και την τελευταία δημοσκόπηση  του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στον Σκάι. Δεν έχω τρόπο και στοιχεία για να αμφισβητήσω τα «αποτελέσματα» που παρουσιάστηκαν, ούτε  αισθάνομαι ότι δεν με εκπροσωπούν, δεν με …συμφέρουν ή  δεν  απηχούν την πραγματικότητα, Απλώς, τους δίνω πλέον λιγότερη προσοχή, λιγότερη σημασία, λιγότερο «βάρος» από  όσο τους έδιναν το 2011 π.χ., το 2008 ή το 2007 όταν και είχαμε εκλογές αλλά δεν είχαμε αυτή την καθημερινή τραγωδία που εξελίσσεται στην Ελλάδα.

Τι έλεγε η έρευνα; Μεγάλη διαφορά διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς προηγείται σε νέα δημοσκόπηση με ποσοστό της τάξης του 17%.  Η Ν.Δ. έχει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 32,5% (χάνει μισή μονάδα από την προηγούμενη έρευνα) έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χάνει μια ποσοστιαία μονάδα.

Στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα με 7,5%, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ακολουθεί με 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή. Συγκεκριμένα τα νούμερα δείχνουν:

ΝΔ 32,5% (από 33%)
ΣΥΡΙΖΑ 15,5% (από 16,5%)
Χρυσή Αυγή: 7,5%
ΚΚΕ 7,5%
ΠΑΣΟΚ 6,5%
ΑΝΕΛ  2,5%
Πλεύση Ελευθερίας 2%
Ένωση Κεντρώων 2%  
Ποτάμι 1,5% 
Άλλο κόμμα 6,6%
Αποχή 15,5%

Άλλα στοιχεία: Η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεκτείνεται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, όπου ο κ. Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 18 μονάδες, 37% έναντι 19%. Τα πρωτεία βέβαια τα κερδίζει ο «κανένας», θέση που υποστηρίζουν 42 στους 100 πολίτες.

Το 52% των ψηφοφόρων επιβεβαιώνει την «γραμμή» Μητσοτάκη καθώς λέει ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ψηφίσει τα νέα μέτρα. Η κομματική βάση της ΝΔ σε ποσοστό 67% συντάσσεται επίσης με την γραμμή Μητσοτάκη. Στον αντίποδα περίπου τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιδείξει συναίνεση και να υπερψηφίσει τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση και στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία επανέφερε ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες, καθώς πάνω από δύο στους τρεις ψηφοφόρους γνωμοδοτούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από πιο σημαντικά ζητήματα. Με αυτή τη θέση συμφωνεί μάλιστα και η πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 53,5%.

Αυτό δείχνουν τα νούμερα.  Συγγνώμη αλλά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη έχω πλέον στους μετεωρολόγους απ΄όσο στους δημοσκόπους. Οι  μετεωρολόγοι πέφτουν κι αυτοί έξω αλλά έχουν ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ στοιχεία που πρέπει να μελετήσουν. Όχι «έκφραση γνώμης».

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

2ο ΓΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ..."ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ"!

Ο Βαγγέλης κυκλοφορεί με το λευκό μπαστούνι ανάμεσα στα παιδιά


Το 2ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας επισκέφθηκαν ο ΣΚΕΠ και ο Βαγγέλης Αυγουλάς το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου 2017, συνομιλώντας με 85 μαθητές της Β’ Λυκείου για τις ιδιαιτερότητες της αναπηρίας στη ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Ο νεαρός δικηγόρος, έτυχε θερμής υποδοχής από το Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές του σχολείου και η συζήτηση πήγε τόσο καλά, που ενώ στην αρχή ήταν προγραμματισμένη για μια διδακτική ώρα, τα παιδιά χάρισαν στον κ. Αυγουλά και το διάλειμμα τους και την επόμενη διδακτική ώρα ολόκληρη, με την ποιότητα της κουβέντας να τη ζηλεύουν πολλές πανεπιστημιακές αίθουσες της χώρας!

Οι μαθητές μεταξύ άλλων, δοκίμασαν να αναγνωρίσουν τα κέρματα με την αφή τους φορώντας μάσκα, ενώ έμαθαν πολλές χρηστικές πληροφορίες της καθημερινότητας ενός τυφλού, όπως για τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού και του Σκύλου Οδηγού, ή για την αναγνώριση των χαρτονομισμάτων και τη σωστή αντιστοίχιση των ρούχων στα χρώματα.

Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά πως βρίσκει τα χαρτονομίσματαΟ Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά

Ο αυτοσαρκασμός του κ. Αυγουλά έσπασε γρήγορα τον πάγο και τα παιδιά έδειξαν απίστευτα στοιχεία ωριμότητας, φανερώνοντας ότι στις μέρες μας, μπορούν να σταθούν αξιότερα από τους μεγάλους, σε θέματα που τους αγγίζουν και τους ενδιαφέρουν.

Οι ερωτήσεις γύρω από την καθημερινότητα ενός σχεδόν συνομηλίκου τους που έχει γεννηθεί τυφλός πολλές και οι απαντήσεις όλες ακομπλεξάριστες, αληθινές, πολλές φορές αφοπλιστικά συγκλονιστικές.

Εντύπωση προκάλεσε η διάθεση πολλών μαθητών να εμπλακούν ενεργά ως εθελοντές σε δράσεις υποστήριξης των αναγκών και των αγώνων του αναπηρικού κινήματος, ενώ ανακοινώθηκε και η διεύρυνση της πρωτοβουλίας των καθηγητών τους που ήδη υπήρχε, για ηχογράφηση κειμένων και βιβλίων αφιλοκερδώς υπέρ των παιδιών με προβλήματα όρασης που μπορεί να τα χρειάζονται.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καθημερινή ενασχόληση του Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με τα social media, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει δει ούτε καν τον εαυτό του στον καθρέφτη για μια στιγμή.

«Την εικόνα που εγώ δεν έχω δει ποτέ, θέλω καθημερινά να τη χρησιμοποιώ σαν ένα θετικό όπλο που στέλνει αξιοπρεπή και αισιόδοξα, κοινωνικά μηνύματα ζωής. Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται, κατακλύζεται ή και δημαγωγείται από εικόνες, πρέπει να παίξεις με τους ίδιους όρους αν δεν κοιτάς μόνο την πάρτη σου αλλά  στοχεύεις και στη συλλογική επιβίωση και ανάδειξη», τους απάντησε σχετικά ο κ. Αυγουλάς.

Η συζήτηση με πολλούς μαθητές που έδειξαν ενδιαφέρον, συνεχίζεται ακόμα μέσω Facebook!

Παιδί με μάσκα λέει για την εμπειρία τουΠαιδί με μάσκα προσπαθεί να αναγνωρίσει κέρματα

Γενική παιδιών