meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ


Άμεση και ανθρώπινη ήταν η αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αττικής κ. Σπύρου Τζόκα μετά το δημοσίευμα του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια» με τίτλο «ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ...ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ;;;».

Με πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων Ιλίου της παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη», ο κ. Τζόκας επικοινώνησε αμέσως με τον εκπρόσωπο του Δήμου Ιλίου στο σχολικό συμβούλιο των δύο Ειδικών Σχολείων και ενεργό πολίτη του αναπηρικού κινήματος κ. Βαγγέλη Αυγουλά και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για όσα ο ίδιος έχει διαπιστώσει και για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Έπειτα αμέσως επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Ειδικού Σχολείου κ. Αναστάσιο Μερκούρη και ζήτησε ευρεία σύσκεψη στο χώρο του σχολείου για τα προβλήματα με τη συμμετοχή και του Δήμου Ιλίου, η οποία και ορίστηκε για τη Δευτέρα 16/2ου στις 12:00.

 Δείτε εδώ το δημοσίευμα που προκάλεσε κινητοποίηση και αντιδράσεις:

            «Πάνω από όλα είναι θέμα ανθρωπιάς. Θα αναλάβουμε να διεκπεραιώσουμε άμεσα ότι ανήκει στη δική μας αρμοδιότητα χωρίς καθυστέρηση, ενώ θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεση των ΑμεΑ για όποια άλλη παρέμβαση μας ζητήσουν και πιστεύουν ότι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζόκας.



Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ


Τα χέρια δόθηκαν σήμερα και ο νεαρός δικηγόρος, εν ενεργεία στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργός πολίτης του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό κ. Βαγγέλης Αυγουλάς εντάχθηκε στο επιτελείo των επιστημονικών συνεργατών του νέου Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Ευχαριστώ το νέο Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για την τιμητική πρόταση που μου έκανε την οποία και αποδέχομαι, γιατί θέλω στην πράξη να βοηθήσω έναν προσωπικό μου φίλο, κοινωνικό αγωνιστή και αγαπητό πολιτικό στους συμπολίτες του, να πετύχει στη συλλογική, εθνική προσπάθεια για μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών στο νευραλγικό τομέα της Υγείας και για αναβάθμιση της δημόσιας παροχής κρατικής φροντίδας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη σήμερα πιο πολύ από ποτέ.

Με σεβασμό στους συνανθρώπους μας, με λίγα λόγια και πολύ δουλειά, θέλω να προσπαθήσω να συμβάλω και εγώ στην ομαδική προσπάθεια, ώστε μέσω του Υπουργείου Υγείας να χτίσουμε μια ποιοτική κοινωνική καθημερινότητα για κάθε πολίτη».

Αυτά δήλωσε ο κ. Αυγουλάς και ξεκίνησε ήδη δουλειά με επαφές με συλλογικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους, ενώ ξεκινά άμεσα και η εφαρμογή της πρωτοποριακής πρότασης του κ. Κουρουμπλή για γραφείο υποδοχής και άμεσης διακρίβωσης αναφορών των πολιτών κατά της γραφειοκρατίας και των ανεξήγητων εμποδίων στην εξυπηρέτηση τους από τις κρατικές δομές.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ" 12-14ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οριζόντια Προσβασιμότητα και Άτομα με προβλήματα όρασης»

Το Διεθνές Συμβούλιο για την Εκπαίδευση και την  Αποκατάσταση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης της Ευρώπης σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οριζόντια Προσβασιμότητα και Άτομα με προβλήματα όρασης», από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2015 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο. Το International Council for Education and Rehabilitation of People with Visual Impairment Europe (Διεθνές Συμβουλίου για την Εκπαίδευση και την Αποκατάσταση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης της Ευρώπης) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός επιστημονικού χαρακτήρα με έδρα την Ολλανδία, ο οποίος έχει ως σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και καλών πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουμε Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οριζόντια Προσβασιμότητα και Άτομα με προβλήματα όρασης» (International Conference on Enabling Access for Persons with Visual Impairment). Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 12-14 Φεβρουαρίου 2015 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο.

Πρόκειται για μια επιστημονική εκδήλωση, όπου ερευνητές και επιστήμονες από διάφορες χώρες οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Αποκατάστασης, των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ), καθώς και των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών για άτομα με τύφλωση και χαμηλή όραση, συναντιούνται για να παρουσιάσουν και να ανταλλάξουν τις πρόσφατες ιδέες τους και τις νεότερες έρευνες σε αυτούς τους τομείς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου:

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Παναγιώτα Λεωτσάκου Καθηγητής Γιώργος Κουρουπέτρογλου Πρόεδρος ICEVI- Europe Πρόεδρος Συνεδρίου ICEAPVI.

Info.

Διεθνές Συνέδριο για την Οριζόντια Προσβασιμότητα για τα άτομα με προβλήματα όρασης με τίτλο: «ICEAPVI: International Conference on Enabling Access for Persons with Visual Impairment»

Διοργανωτής: Διεθνές Συμβούλιο για την Εκπαίδευση και την  Αποκατάσταση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης της Ευρώπης (ICEVI – Europe) σε συνεργασία με  το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ημερομηνία: Πέμπτη 12 έως Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015.

Ώρες:
Πέμπτη: 10:00 – 20:30.
Παρασκευή: 09:30 – 19:30.
Σάββατο: 09:30 – 13:30.
Αίθουσες: Αμφιθέατρο, Αίθουσα Διαλέξεων, Αίθουσα Συμβουλίων, Αίθουσα
Δεξιώσεων, Περιστύλιο 1ου 

Υπεύθυνος Οργάνωσης: κα. Λεωτσάκου. τηλ: 210 60 40 003


ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ...ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ;;;

Οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου δεν έχουν προαύλιο και ακόμη και τις ηλιόλουστες ημέρες κοιτούν τον ήλιο από τα παράθυρα των εσωτερικών διαδρόμων του σχολείου όπου προαυλίζονται, ακριβώς έξω από τις τάξεις τους.

Ένα γυμναστήριο που παραχωρήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης προς χρήση στο σχολείο, παραμένει εγκαταλελειμμένο, βρώμικο και χτυπημένο από τους σεισμούς, χρόνια χαρακτηρισμένο κίτρινο και ακατάλληλο προς χρήση από τα παιδιά εάν δεν επισκευαστεί άμεσα.

Αίθουσες χωρίς πόρτα και άμεση πρόσβαση σε διάδρομο που στην πρώτη περίπτωση κινδύνου εν ώρα λειτουργίας του σχολείου κανείς δε θέλει να φανταστεί τι θα συμβεί…

Σχολικός νοσηλευτής δεν υπάρχει. Δύο άτομα βοηθητικό προσωπικό πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες όλου του Γυμνασίου, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρία. Ίδιος ακριβώς αριθμός και ίδια η έλλειψη και στο Λύκειο. Και τι γίνεται αν κάποιος από τους δύο του βοηθητικού προσωπικού χρειαστεί άδεια ή αρρωστήσει;;; Δυστυχώς, χαμός…

Στο Γυμνάσιο γίνεται διδακτικό εξάωρο αντί επταώρου και αυτό κουτσουρεμένο, εξ αιτίας των κενών σε εκπαιδευτικούς. Στο Ειδικό Λύκειο «δανείζονται» ψυχολόγο μόνο για δύο μέρες τη βδομάδα, ενώ τα κενά είναι βασικά και σε βάρος των μαθητών, π.χ. δεν υπάρχει καθηγητής Πληροφορικής (=βασικό μάθημα κατεύθυνσης).

Αυτή είναι η εικόνα που ένα μήνα τώρα συναντά ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος ως Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κλήθηκε πλέον εκπρόσωπος του Δήμου στο σχολικό συμβούλιο του Ειδικού Γυμνασίου και του Ειδικού Λυκείου Ιλίου.


Πρόκειται για αδράνεια, παραλείψεις, αλληλεπικαλύψεις, άγνοια, θαμμένους φακέλους, χαμένες ευκαιρίες  και γραφειοκρατικά εμπόδια, όλα σωρευμένα στις πλάτες των μαθητών με αναπηρία και των καθηγητών τους που έχουν μάθει να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες καθημερινά και παρ’ όλα αυτά να τονίσουμε ότι κόντρα στο χάος τα δύο σχολεία λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χάρη στην καθημερινή τιτάνια προσπάθεια συλλογικά του διδακτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού που τους έχει απομείνει.

Γνώσεις, παρεμβάσεις, αυτοψίες, αλληλογραφία και πρωτοβουλίες χωρίς δεμένη διαρκή αλληλουχία και συνέχεια μεταξύ τους, όλα με καλή προαίρεση αλλά στην ουσία αυτή η αποσπασματικότητα καθυστερεί για χρόνια τις όποιες θετικές εξελίξεις επί των προαναφερόμενων θεμάτων.

«Το ένα κεφάλαιο στο ζήτημα είναι η ιστορική, αντικειμενική ανάλυση των γεγονότων και η αναζήτηση πιθανών ευθυνών. Προς το παρόν αυτό το κεφάλαιο δε με ενδιαφέρει. Δεν το ξεχνάω, θα ασχοληθώ προσωπικά αφού λύσουμε τα καθημερινά φλέγοντα ζητήματα που βαλτώνουν την εξέλιξη των δεκάδων μαθητών με αναπηρία στα δύο αυτά σχολεία.

Από την πρώτη στιγμή που με κάλεσε ο νέος διευθυντής και ο νέος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δήλωσα παρών και δηλώνω εργάτης των συλλογικών τους «Θέλω» θεσμικά και προσωπικά.

Είχα δώσει από κοινού με τον αείμνηστο διευθυντή κ. Κωνσταντάκη και το προσωπικό του σχολείου πολλές μάχες στο παρελθόν και τις είχαμε κερδίσει. Για κάθε θέμα και πρόβλημα που μου έθεταν, εντός και πέραν των αρμοδιοτήτων μου του Αντιδημάρχου,  εξαντλούσα κάθε περιθώριο δράσης και αντίδρασης. Η πρωτοφανής έκταση των προβλημάτων για την οποία τώρα εγώ –όπως και πολλοί άλλοι- για πρώτη φορά ενημερώνομαι σε βάθος, με στενοχωρεί αφάνταστα γιατί λαμβάνει χώρα γεωγραφικά στην πόλη μου. Πιστεύω πως χρονικά τώρα και σε συνδυασμό με τις πολιτικές αλλαγές γύρω μας θα πρέπει να παίξουμε το τελευταίο μας χαρτί του έσχατου συλλογικού μας αγώνα και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη σελίδα στην Ειδική Εκπαίδευση κυνηγώντας ένα πιο μόνιμο δικαιολογημένο χαμόγελο στα πρόσωπα όλων όσων ζουν την εκπαιδευτική τους ζωή στο Ειδικό Γυμνάσιο και στο Ειδικό Λύκειο Ιλίου. Γι’αυτό και προσωπικά αναλαμβάνω όποια πρωτοβουλία μπορώ να σκεφτώ, άμεσα και προς πάσα κατεύθυνση.

Ίσως η πρόσφατη επίσκεψη στο σχολείο της νέας Περιφερειάρχη κας Ρένας Δούρου, της οποίας τις ευαισθησίες έχω διαπιστώσει στο παρελθόν και προσωπικά, να μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ των πολλών εμπλεκόμενων φορέων και να οριστεί η αφετηρία ενός αποτελεσματικότερου συντονισμού των συλλογικών προσπαθειών όλων για επίλυση των προβλημάτων. Καταθέτω όλες μου τις δυνάμεις και την ορμή της νεανικής μου όρεξης για δουλειά ώστε να κερδίσουμε επιτέλους τα αυτονόητα, έστω και τώρα».



 Αυτά δηλώνει δημόσια ο Τ. Αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς και με βαθιά συγκίνηση θυμάται την τελευταία επίσημη επιστολή που είχε λάβει από τον αείμνηστο συμπατριώτη του τ. Διευθυντή του Ειδικού Σχολείου κ. Ιωάννη Κωνσταντάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων του έγραφε:


«Την εποχή της τρόϊκα Του τρίτου μνημονίου Εσύ γιατρεύεις τις πληγές Του ανθρώπινου ποιμνίου.

Ένα μονάχα ευχαριστώ Αλλά πολύ μεγάλο Γι εκείνα που μας πρόσφερες Αυτά και τίποτα άλλο»…

Το «Με Άλλα Μάτια» θα συνεχίσει να επιστρατεύει το μόνο όπλο που διαθέτει, αυτό της δημοσιότητας γι’αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι «έμπαινε κάτω από το χαλί» τόσα χρόνια, πάντα υπέρ του αγώνα κόντρα στο κοινωνικό τέλμα.


Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΤΥΡΤΑΙΟΥ


Κατάμεστο ήταν το απόγευμα της Κυριακής 1/2/2015 το Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Ιλίου όπου φιλοξενούνται οι δράσεις του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος», για την κοπή της πίτας του συλλόγου.


Την πίτα ευλόγησε ο ιερέας και μέλος του σωματείου Πατήρ Δημήτριος Ζαχαρόπουλος από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ίλιον, όπου τα τελευταία δύο χρόνια τελείται και Θεία Λειτουργία στον προσβάσιμο αυτό ναό υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ.
Ο ιερέας παράλληλα μετέφερε στα μέλη του Σωματείου τις ευχές και το χαιρετισμό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ο οποίος βρισκόταν σε ανειλημμένη υποχρέωση εκτός Αθηνών και δε μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ιλίου κα Ανδριάνα Αλεβίζου εκπροσωπώντας και το Δήμαρχο της πόλης κ. Νίκο Ζενέτο, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου για θέματα αθλητισμού κ. Δημήτρης Αποστολόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού κα Γιώτα Καρκαλέτση και κ. Θεόδωρος Μαξούρας, ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων κ. Κώστας Σιάχος, ο Διοικητής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών κ. Γιώργος Τούσιας, η κα Ζωή Αποστολοπούλου αναπληρωματικό μέλος του Ευρωκοινοβουλίου με το Ποτάμι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου κ. Μιχαλόπουλος,  ο εκδότης του δωρεάν διανεμόμενου περιοδικού «Δυτικές Διαδρομές» κ. Στέφανος Στεφανάκης και σύσσωμο το Δ.Σ. του σωματείου.


Η Πρόεδρος  του Τυρταίου κα Ειρήνη Ζαχαρά στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε το Δήμο Ιλίου για τη στήριξη και σημαντική συμβολή του στην παραχώρηση του χώρου καθώς και για το διπλασιασμό της ετήσιας δημοτικής επιχορήγησης προς το σύλλογο, ενώ ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς από κοινού με τον προπονητή κ. Μιχάλη Νικόπουλο παρουσίασαν τον απολογισμό δράσεων του σωματείου για το παρελθόν έτος 2014 ως ακολούθως:


Απολογισμός πεπραγμένων 2014 του Αθλητικού Σωματείου  «ΤΥΡΤΑΙΟΣ»
Το 2014 μέχρι και σήμερα ήταν  μία από τις πιο «γεμάτες» χρονιές.
Συνοπτικά  και ανά τμήμα σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Αθλητικό Τμήμα:
Boccia.
-Διοργανώσαμε την 2η ημερίδα Boccia Τυρταίος 2014 στο Β Κλειστό Γυμναστήριο Ιλίου "Γ. Κακούρης υπό την αιγίδα της Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ , που σκοπός μας είναι να την καθιερώσουμε και να την πραγματοποιούμε κάθε χρόνο
- Συμμέτοχη στο ετήσιο τουρνουά boccia του Σωματείου Αγ.Χριστοφορος στην Παιανία τον Φεβρουάριο με 8 αθλητές μας
- Συμμέτοχη στην Ημερίδα boccia bc1 του σωματείου ΔΡΟΜΕΑΣ 
- Πανελλήνιο πρωτάθλημα :Εδώ συμμετείχαν 20 Αθλητές!!! Και είχαμε
1 χρυσό , 3 ασημένια και 1 χάλκινο στα ατομικά,
2 ασημένια και 1 χάλκινο στα ομαδικά

Μετάλλια  στα ατομικά αγωνίσματα
 ο Νίκος Βασίλης  χρυσό  στην κατηγορία bc4
Μαρίνος Γωνιάς με το ασημένιο στην κατηγορία BC4
η Πεππα Αγγελική με το ασημένιο στην κατηγορία BC2
Χρήστος Γαλαίος με χάλκινο  στην κατηγορία BC2
ο Δημήτρης Κυριακίδης  ασημένιο στην κατηγορία Bc1

Μετάλλια  στα ομαδικά. αγωνίσματα
Ομαδικό BCI-BC2: Γαλαίος - Κυπριώτης - Κυριακίδης- Πέππα (2η θέση και ΑΣΗΜΕΝΙΟ)
Ζευγάρια BC3: Κανηράς  Σωτήρης– Κορδαλη Μαριλέννα (3η θέση και Χάλκινο)
Ζευγάρια BC4 Νίκος Βασίλης- Γωνιάς Μαρίνος- Ζαχαρα Ειρήνη  (2η θέση και ΑΣΗΜΕΝΙΟ)

Επίσης οι Νίκος Βασίλης, Δημήτρης Κυριακίδης και Χρήστος Γαλάιος συμμετείχαν με την εθνική ομάδα στο Διεθνές τουρνουά Boccia στην Πορτογαλία τον Ιούλιο του 2014  και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο .

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

-Οργανώσαμε την αποστολή της ομάδας και συμμετείχαμε στους διεθνείς αγώνες κολύμβησης ΑΜΕΑ στην Νάουσα
-Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης που έγινε στο ΟΑΚΑ 22,23/5/2014.
Η κολυμβητική μας ομάδα με 10 αθλητές κατάφερε να πάρει 22 : 13 χρυσά 7 ασημένια
3 χάλκινα

Αγωνίσθηκαν : Βουζουνεράκης Γιώργος , Γελές Κων/νος, Γεωργιάδης Θανάσης , Καλιοντζη Βικτωρία, Μακρής Άρης , Μελέτης Χρήστος , Παυλακέλης Αντώνης , Σταματοπούλου Αλεξάνδρα , Τσελάνγκι Κων/νος , Φλυτζάνης Κων/νος.

Βουζουνεράκης Γιώργος .....3 χρυσά ,1 ασημένιο
Γελές Κων/νος ....... 1 Χάλκινο
Γεωργιάδης Θανάσης ...... 2 Χρυσά
Καλιοντζη Βικτωρία ...... 2 χρυσά , 1 ασημένιο
Μακρής Άρης ..... 2 χρυσά , 2 ασημένια , 2 χάλκινα
Μελέτης Χρήστος ..... 3 χρυσά
Παυλακέλης Αντώνης .... 1 χρυσό , 1 ασημένιο
Φλυτζάνης Κων/νος ...... 3 χρυσά , 2 ασημένια & πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ πεταλούδα.
ΤΥΡΤΑΙΟΣ 4Χ100 ανδρών ελεύθερο ..... 1 χρυσό & πανελλήνιο ρεκόρ.
H Αλεξάνδρα Σταματοπούλου έλαβε μέρος τον Αύγουστο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στην Ολλανδία όπου κατέλαβε την 7η θέση ,
Στίβος.
Συμμετείχαμε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με 3 αθλητές σε 4 αγωνίσματα και είχαμε και στα τέσσερα  1 θέση και χρυσά μετάλλια Αναλυτικά :

O Πασσας Κωνς/νος  1Ος  στο ακόντιο f34  με επίδοση 17.74 
Βιγλαντζής Διόνυσος  1ος   άλμα εις ύψος  f20 με 1.15
Ο Παυλίδης Χρήστος  1ος στην σφαίρα 5,62 και στο  ακόντιο 14.05 με πανελλήνια ρεκόρ νέων.

Ο Κ. Πασσας συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα τον Αύγουστο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στην Αγγλία. Κατέλαβε την 6 θέση
Επιτραπέζια αντισφαίριση (πιγκ πογκ)
Τον Δεκέμβριο ξεκίνησε μια νέα μας προσπάθεια για να οργανώσουμε ένα  νέο μας τμήμα στο πιγκ πογκ και να δώσουμε ευκαιρία για άθληση και σε άλλους αθλητές. ήδη συμμετείχαμε στο τουρνουά του ΠΑΣΚΑ .

Χορευτικό Τμήμα

Λειτούργησαν και φέτος με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή ή Ομάδα χορού Λάτιν και Ευρωπαϊκών με ελεύθερη συμμετοχή ΑΜεΑ και αρτιμελών και ομάδα ελευθέρου – μοντέρνου χορού. Η ομάδα μας συμμετείχε σε διάφορες επιδείξεις και εκδηλώσεις με σημαντικότερη την συμμετοχή στην τελετή λήξης της Πανεπιστιμιάδας.
Για πρώτη φορά συμμετείχαμε με επιτυχία με το τμήμα του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ HELLENIC DANCESPORT 

Οργανώσαμε μεγάλη  χορευτική Παράσταση τον Ιούλιο στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη με την συμμετοχή όλων των χορευτών μας σε ένα κατάμεστο θέατρο . το βίντεο της παράστασης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας   

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ολοκληρώθηκε  το  πρόγραμμα  pedia . ένα  πρόγραμμα σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου και την οργάνωση νέων εθελοντών από το Δήμο της Αττάλειας της Τουρκίας. Στο παραδοτέα  του προγράμματος ήταν και η δημιουργία ενός  κόμικ που περιγράφει με εικονογράφηση και καθημερινή γλώσσα τα επιτεύγματα του ήρωα με κινητικές δυσκολίες στην βελτίωση του τόπου όπου μένει. Παραδόθηκαν κόμικ για να διατεθούν από την κοινωνική υπηρεσία σε όλα τα σχολεία του Δήμου
Συμμετείχαμε σε 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια με την αποστολή  των εθελοντών μας σε Ρουμανία και Γαλλία και Βουλγαρία

Ιστοσελίδα
Ανανεώσαμε  την ιστοσελίδα μας www.tyrtaiosamea.gr με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενημέρωση για τις δραστηριότητες μας καθώς και την  σελίδα μας στο facebook. που σας καλούμε να την επισκέπτεστε για να ενημερώνεστε.


Η εκδήλωση έκλεισε με μια εκπληκτική παρουσίαση από το τμήμα αγωνιστικού χορού η οποία και καταχειροκροτήθηκε! 

ΤΥΦΛΗ ΜΗΤΕΡΑ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΓΙΟ ΤΗΣ-VIDEO


Η 29χρονη Kathy Beitz, είναι μία τυφλή μητέρα και με τη βοήθεια της  τεχνολογίας και της νέας μεθόδου eSight, κατάφερε να δει για πρώτη φορά  και η πρώτη της εικόνα είναι το νεογέννητο μωρό της.

Το βίντεο που κυκλοφορεί στο youtube έχει γίνει ήδη viral και δείχνει ακριβώς τη στιγμή που η μητέρα κρατάει στην αγκαλιά της τον γιο της που γεννήθηκε λίγες ώρες πριν και αντικρίζει το πρόσωπό του, τα χέρια του, τα  πόδια του και τα χειλάκια του.
Μάλιστα από τις πρώτες της κουβέντες είναι: «Νομίζω ότι μας μοιάζει».

Τα ειδικά γυαλιά που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία eSight είναι εξοπλισμένα με μια βιντεοκάμερα χάρη στην οποία οι εικόνες προβάλλονται σε οθόνες υψηλής ευκρίνειας μπροστά από τα μάτια. Ο χρήστης, σύμφωνα με την Dailymail, μπορεί στη συνέχεια να ρυθμίσει τη φωτεινότητα και τη σκιά για να «φτιάξει» λίγο την εικόνα.

Το κόστος τους είναι 15.000 δολάρια.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=e9crPvfcEy4



Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

STREETPANTHERS-ΟΙ "ΠΑΝΘΗΡΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ" ΠΟΥ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Streetpanthers: Οι «Πάνθηρες των δρόμων» που διαπομπεύουν τους ασυνείδητους οδηγούς
      

Η ομάδα του πληθυσμού που κυρίως πλήττεται από το παράνομο παρκάρισμα, όπως τονίζει ο ιδρυτής τής οργάνωσης Streepanthers κύριος Μαυράκης, είναι  οι ανάπηροι. «Μιλώντας για αναπηρίες, θα ήθελα να αναφέρω ότι το γνωστό αυτοκόλλητο μας με το γάιδαρο έχει πλέον στο κάτω μέρος του εγκοπή, που επιτρέπει στους “πάνθηρες” με προβλήματα όρασης να ανιχνεύουν με την αφή το πάνω και το κάτω μέρος του, και να το κολλάνε σωστά στο αυτοκίνητο που τους φράζει το δρόμο».
      
Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μπροστά στην απαράδεκτη εικόνα κάποιων ασυνείδητων οδηγών που παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο ή, ακόμη χειρότερα, εμποδίζουν τη διέλευση αναπήρων! Κι επειδή το φαινόμενο τείνει να γίνει δεδομένο, μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να αναλάβει δράση και να «χτυπήσει» τους οδηγούς εκεί που τους πονάει... Στη δημόσια διαπόμπευση! Έτσι, αν δείτε σ’ ένα παράνομα παρκαρισμένο όχημα ένα μεγάλο αυτοκόλλητο με το σύνθημα «Είμαι γάιδαρος! Παρκάρω όπου γουστάρω», να ξέρετε ότι οι
Streetpanthers έχουν περάσει από εκεί!

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το IX υποκλίνεται μπροστά στον πεζό. Στη χώρα μας, του επιτίθεται. Κυριολεκτικά τον καταδιώκει και του αφαιρεί όλο και περισσότερο χώρο και δικαιώματα. Σε όποια πόλη κι αν βρεθεί ο Έλληνας οδηγός, ακόμη και στο τελευταίο χωριό, στην κορυφή ενός βουνού ή δίπλα στη θάλασσα, θα προσπαθήσει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο προορισμού του, αφήνοντας το αυτοκίνητό του όπου και όπως να ’ναι, αδιαφορώντας για το αν εμποδίζει την πρόσβαση πεζών.

Οι Streetpanthers κάνουν αίσθηση με τις παρεμβάσεις τους ενάντια στην παράνομη και αυθαίρετη στάθμευση, «στολίζοντας» τα οχήματα με κορδέλες, ομοιώματα γαϊδάρων και αυτοκόλλητα. Αν και ο πρώτος «γάιδαρος» δημιουργήθηκε το 2003 στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα ανθρώπων, η κίνηση απέκτησε μαζικότητα και εξαπλώθηκε πανελλαδικά το 2006, με χιλιάδες φίλους να χρησιμοποιούν τα αυτοκόλλητα δείχνοντας την έμπρακτη αντίθεσή τους στην παράνομη στάθμευση που μαστίζει τη χώρα και τον πολιτισμό μας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ «ΚΑΡΦΙ» Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥΣ

Το «Καρφί» μίλησε με τον ιδρυτή της οργάνωσης Γρηγόρη Μαυράκη, 54 ετών, από τη Θεσσαλονίκη. «Η ιδέα ήταν δική μου. Μ’ ενοχλούσε να βλέπω αυτοκίνητα εκεί που δεν έπρεπε να βρίσκονται, και τους άφηνα χειρόγραφα σημειώματα. Αργότερα, το 2003, ένας φίλος μου σκιτσογράφος σχεδίασε ένα αυτοκίνητο, όπου οδηγός ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά, και έτσι τυπώσαμε το πρώτο μας αυτοκόλλητο. Οι Streetpanthers είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεν έχει μέλη, υπάρχουν όμως χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας που μας υποστηρίζουν και μας επαινούν».

Στόχος των Streetpanthers, όπως εξηγεί ο κ. Μαυράκης, δεν είναι να λύσει το πρόβλημα, ούτε καν να προτείνει λύσεις. «Δίνουμε ένα όπλο στον πεζό για να αμυνθεί απέναντι στην προσβολή της προσωπικότητάς του, διότι αυτό υφίσταται, και ένα μήνυμα στον παράνομο οδηγό ότι η πράξη αυτή δεν είναι ανεκτή. Με απλό και χιουμοριστικό τρόπο δίνουμε το στίγμα της κοινωνικής συμπεριφοράς του οδηγού που δεν ενδιαφέρεται για το συμπολίτη του. Η πιο δίκαιη κριτική που έχουμε δεχτεί είναι: «Γιατί να διασύρεται έτσι το φτωχό αυτό ζώο»; Όλοι είναι απελπισμένοι, και οι πεζοί και οι οδηγοί. Κάθε μέρα παίρνουμε μηνύματα με συγχαρητήρια, και μερικές φορές με παράπονα για άδικη παρασημοφόρηση...»

Η ομάδα του πληθυσμού που κυρίως πλήττεται από το παράνομο παρκάρισμα, όπως τονίζει ο κ. Μαυράκης, είναι οι ανάπηροι. «Μιλώντας για αναπηρίες, θα ήθελα να αναφέρω ότι το γνωστό αυτοκόλλητο μας με το γάιδαρο έχει πλέον στο κάτω μέρος του εγκοπή, που επιτρέπει στους “πάνθηρες” με προβλήματα όρασης να ανιχνεύουν με την αφή το πάνω και το κάτω μέρος του, και να το κολλάνε σωστά στο αυτοκίνητο που τους φράζει το δρόμο. Η Αστυνομία είναι η μόνη υπηρεσία που αγωνίζεται να κρατήσει τα πεζοδρόμια ανοιχτά και τις διαβάσεις προσβάσιμες. Οι ελλείψεις της όμως είναι τραγικές. Πολλές φορές συνυπάρχουμε με τους αστυνομικούς, οι οποίοι βλέποντάς μας απλώς χαμογελούν».

 ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ

Όσο για τους οδηγούς-«γαϊδούρια», που επιστρέφουν στα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους και έρχονται αντιμέτωποι με το χιουμοριστικό αυτοκόλλητο, ο κ. Μαυράκης δηλώνει: «Πολλές φορές συναντιόμαστε με τον  οδηγό, που συνήθως κάνει την πάπια... Σπάνια εμπλεκόμαστε σε φραστικά επεισόδια, αλλά κι εκεί, όταν εξηγήσεις καλοπροαίρετα και ευγενικά το πρόβλημα, ο οδηγός το κατανοεί. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι παραβάτες δεν αντιδρούν, ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση κάποιου που θα χειροδικήσει. Παλαιότερα ένα επεισόδιο έφθασε στα δικαστήρια, καθώς ο οδηγός χτύπησε τον υποστηρικτή “πάνθηρα του δρόμου”. Φυσικά και δικαιωθήκαμε! Είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε κάθε στιγμή για το δίκαιο του σκοπού μας. Ήδη έχουμε αρκετούς εθελοντές, κάποιους με αναπηρικά αμαξίδια, που περιμένουν την πρώτη μήνυση κατά των “πανθήρων” για να εμφανιστούν στο δικαστήριο και να ρωτήσουν το δικαστή τίνος το δικαίωμα είναι σημαντικότερο, του πεζού που θέλει να μετακινηθεί ή του οδηγού που θέλησε να παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο;»

Είναι νόμιμο το αυτοκόλλητο;

Για το αν είναι νόμιμη η κίνηση που εμπνεύστηκε ο κ. Μαυράκης και πέρασε σε τόσο πολύ κόσμο πανελληνίως, ο ιδρυτής των Streetpanthers απαντά: «Ρωτήσαμε αρκετούς νομικούς αν η επικόλληση του αυτοκόλλητου σε αυτοκίνητο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη ενέργεια και να διωχθεί. Η απάντησή τους είναι αρνητική, μιας και κανένα δικαστήριο δεν θα καταδικάσει ακτιβιστή πεζό που δρα με γνώμονα το κοινό καλό. Πόσο μάλλον τη στιγμή που δεν αποτελεί φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ακόμη κι αν χρειαστεί να το βρέξει κανείς με νερό ή οινόπνευμα για να το βγάλει, η επικόλληση δεν αποτελεί φθορά, διότι το αυτοκόλλητο αποκολλάται χωρίς ν΄ αφήσει ίχνη».

Τα σημεία διάθεσης αυτοκόλλητων ανά την Ελλάδα θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.streetpanthers.gr

Πηγή: Εφημερίδα «στο Καρφί τού Σαββατοκύριακου»


ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΦΑΕΘΩΝ"-ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Θεσμική επίσκεψη πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015  στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων «Φαέθων» οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στο Ίλιον με την παράταξη «Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» κύριοι Χρήστος Μπατσής και Θανάσης Τσακανίκας υπό τον επικεφαλής του συνδυασμού κ. Κώστα Κάβουρα, συνοδευόμενοι από την Περιφερειακή Σύμβουλο Δυτικού Τομέα Αθηνών με την παράταξη «Δύναμη Ζωής» της κας Ρένας Δούρου κυρία Τασία Στεφανοπούλου, καθώς και τον κ. Βαγγέλη Τσακό υπεύθυνο για θέματα κοινωνικής πολιτικής στη Γραμματεία του ΣYΡIZΑ Ιλίου.


Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κέντρου κ. Βαγγέλη Αυγουλά, τα επιστημονικά στελέχη της δομής και τον εκπρόσωπο του Σωματείου εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης κ. Σπύρο Σασσάνη κράτησε πάνω από μια ώρα, ενώ συχνή ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης και με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρο Τζόκα, ο οποίος είχε πραγματικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα που συζητήθηκαν και ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες παρέμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αλληλέγγυας Πόλης – ΣYΡIZΑ Ιλίου ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο του κέντρου κ. Αυγουλά ήδη από τις πρώτες στιγμές σθεναρής διεκδίκησης των οφειλομένων του ΟΚAΝA προς το κέντρο αλλά και στο πλευρό του σωματείου εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης στηρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους πανελλαδικά, με τις δύο πλευρές να έχουν προ καιρού συμφωνήσει τη συνάντηση τους μετά τις βουλευτικές εκλογές, επιζητώντας ουσιαστική συνεργασία και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η έμπρακτη στήριξη των παρευρισκόμενων στο δίκαιο αγώνα του Δ.Σ. και των εργαζομένων του Κ.Π. Φαέθων για καταβολή των επί χρόνια οφειλόμενων από τον ΟΚAΝA στο κέντρο -ποσού περίπου 350.000€-, ενώ ο Πρόεδρος και η επιστημονική ομάδα του Κέντρου παρουσίασαν αναλυτικά το επιστημονικό τους έργο και τις στοχευμένες παρεμβάσεις που κάνουν καθημερινά στην κοινότητα, τονίζοντας παράλληλα και το πρόβλημα της υποστελέχωσης της δομής.

Αίσθηση προκάλεσαν όμως οι δηλώσεις του Προέδρου του Κέντρου και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Ιλίου κ. Αυγουλά, για πιέσεις που δέχτηκε από «πολιτικά παιδιά του μπαμπά – συστήματος» ώστε να βάλει φρένο στους απολύτως νόμιμους τρόπους διεκδίκησης των οφειλομένων στο Κέντρο που το Δ.Σ. του είχε επιλέξει και να παραβλέψει ότι κάποιοι εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες στερούσαν τη χρηματοδότηση από την πρόληψη άρα και από την προστασία του μέλλοντος των παιδιών και των νέων τεσσάρων δήμων της Δυτικής Αθήνας.

Ο Πρόεδρος και οι εργαζόμενοι του Κέντρου ζήτησαν τη στήριξη όλων –και της νέας κυβέρνησης-, με κοινό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των δομών πρόληψης και την περαιτέρω ενεργοποίηση του καταστατικού ρόλου του ΟΚAΝA, ενώ πρόσφορο έδαφος βρήκε για άλλη μια φορά η πρόταση των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης πανελλαδικά, τα κέντρα να οργανωθούν σε ΝΠΔΔ ακολουθώντας αναλογικά τη δομή των περιφερειών και διατηρώντας παράλληλα διασφαλισμένη τη διασύνδεση τους με την τοπική κοινότητα και τη συλλογική εκπροσώπηση αυτής στις διοικήσεις.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον χάρτη της Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Επιτέλους, ιδρύθηκε στη χώρα μας οργανισμός που μεριμνά για την εφαρμογή των αρχών της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρίες. Ονομάζεται «i-living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος». Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, καθώς ο «i-living» είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που η ίδρυσή του βασίζεται στην έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (Α.Δ.) των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), αλλά και των δικαιωμάτων τους γενικότερα. Σε πολλά κράτη της Ευρώπης, και όχι μόνο, υπάρχουν αντίστοιχοι οργανισμοί εδώ και αρκετά χρόνια. Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της εφαρμογής των αρχών της Α.Δ.. Μια χώρα με τέτοιο πολιτισμικό υπόβαθρο, δεν πρέπει να μείνει και άλλο πίσω σε ένα τόσο ζωτικό θέμα. Ακόμα βέβαια, υπάρχει μεγάλος δρόμος που πρέπει να καλυφθεί σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τελικά η απάντηση έρχεται από τη θέληση και την ανάγκη. Τι είναι όμως η Ανεξάρτητη Διαβίωση;

Σύμφωνα με το European Disability Forum, 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή περίπου το 15% του πληθυσμού της, είναι άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία, η οποία ποικίλει από ελαφριάς μέχρι βαριά μορφής. Τα άτομα αυτά συχνά στερούνται του δικαιώματος πλήρους συμμετοχής στην κοινωνία και την οικονομία, εξαιτίας περιβαλλοντικών και κοινωνικών εμποδίων, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Στην Ελλάδα π.χ. η ζωή ενός ΑμεΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό είτε από την οικογένειά του (και η δική της από αυτόν), είτε από κάποιον παρανόμως προσληφθέντα βοηθό (όταν υπάρχουν χρήματα), είτε από ιδρύματα (όταν δεν υπάρχουν ούτε οικογένεια ούτε χρήματα). Ο ίδιος δηλαδή δύσκολα έχει τον 100% έλεγχο στην ίδια του τη ζωή. Αυτό αυτόματα καθιστά δυσκολότερη τη συνηθισμένη συμμετοχή του στην κοινωνία και την προσφορά του σε αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό γεννήθηκε η ιδέα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Η Α.Δ. αποτελεί ένα εργαλείο - φιλοσοφία, με το οποίο τα εμπόδια που δημιουργούνται από το περιβάλλον και την κοινωνία μπορούν να αναιρεθούν μέσω της πρακτικής και σωστής εφαρμογής της. Δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο με αναπηρία να ζει όπου επιθυμεί, με όποιον επιθυμεί και με όποιον τρόπο το επιθυμεί. Κάθε είδους υπηρεσία θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους και όλοι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην κοινωνία. Η Α.Δ. αφορά όλα τα άτομα με αναπηρία και έχει ως βασικό πυλώνα της την χρήση, από αυτά, προσωπικών βοηθών. Προσωπικοί βοηθοί σημαίνει πως άνθρωποι, που τελικά πληρώνονται από το κράτος, εξυπηρετούν  τις ανάγκες του ΑμεΑ χωρίς να παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο αυτός θέλει να τις καλύψει. Το ΑμεΑ δηλαδή έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων του και της ζωής του, ενώ ο προσωπικός βοηθός είναι εκεί για να υποστηρίξει την εκτέλεση όσων ο πρώτος δε μπορεί. Για την υγιεινή του, για την προετοιμασία του φαγητού, για το ταξίδι, για όλα, το ΑμεΑ μπορεί να ζητήσει την υποστήριξη ενός προσωπικού βοηθού.

Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης όμως, δεν αφορά μόνο τους προσωπικούς βοηθούς που παρέχει το κράτος. Έχει μια πολύ πιο διευρυμένη υπόσταση. Για να μπορέσει ένας ΑμεΑ να ζήσει αυτόνομα, μόνος του, σίγουρα χρειάζεται τους προσωπικούς βοηθούς, αλλά για να μπορέσει να ζήσει πλήρως ανεξάρτητα χρειάζονται και άλλα πράγματα. Πρέπει να μπορεί να βγει από το σπίτι του, πρέπει να μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρέπει να μπορεί να πάει να εργαστεί, πρέπει να ενσωματωθεί στην κοινωνία. Ισότιμα!

Έτσι λοιπόν, η Α.Δ. έχει αποδεικτεί πως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε κοινωνία, αφού δίνει το δικαίωμα σε κάθε πολίτη, ζώντας με μια αναπηρία, να διαβιεί ανεξάρτητα και να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία, που είναι άλλωστε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της οργάνωσης της Ε.Ε. και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ του Ο.Η.Ε..

Για αυτό δημιουργήθηκε η ιδέα της ίδρυσης και στην Ελλάδα ενός οργάνου που θα διεκδικεί τις αρχές και τις ιδέες της Α.Δ. Έτσι, γεννήθηκε μία νεοσύστατη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία «i-living- Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος». Οι ιδρυτές της είναι έξι άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, που όλοι τους έχουν επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση. Κοινό τους όραμα και στόχος είναι η ύπαρξη της Α.Δ. και στην Ελλάδα.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές του 2013, όταν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σημερινός πρόεδρος του οργανισμού, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα ατόμων που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο Freedom Drive 2013 στο Στρασβούργο. Πρόκειται για ένα τετραήμερο συνέδριο, που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια, όπου η ελληνική αποστολή, μαζί με άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές, συζητούν θέματα γύρω από την Α.Δ., καθώς έρχονται και σε επαφή με τους εθνικούς Ευρωβουλευτές τους για να τους γνωστοποιήσουν και να τους πληροφορήσουν για τα ζητήματα και τις ανάγκες που σχετίζονται με αυτήν.

Εν τέλει, οργανώθηκε 25μελής αποστολή, εκ των οποίων 11 ΑμεΑ μαζί με τους έντεκα προσωπικούς τους συνοδούς αλλά και άλλα άτομα που συμπλήρωσαν την ομάδα, που ταξίδεψε στο Στρασβούργο. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία και οι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν, ενώ το πλήθος των πληροφοριών και η ένταση του αισθήματος για αλλαγή έδωσε στην ομάδα την ώθηση για την εκτέλεση του επόμενου βήματος. Μετά το ταξίδι, με συστηματική δουλειά και ύστερα από μια περίοδο ενός χρόνου συνεχών ζυμώσεων και διεργασιών δημιουργήθηκε ο «i-living - Οργανισμός Ανεξάρτητης
Διαβίωσης Ελλάδος».

Βασικός σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση της ιδέας της Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την υλοποίησή της σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, στους βασικούς στόχους είναι και η προώθηση και ο έλεγχος εφαρμογής των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, με ειδικότερη εστίαση στο άρθρο 19 της σχετικής σύμβασης του Ο.Η.Ε.. Οι σκοποί και οι στόχοι του «i-living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος» θα υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας με το κράτος, με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών, καθώς επίσης και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (ENIL). Στη κατεύθυνση αυτή, ήδη μερικά από τα ιδρυτικά μέλη συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκές συναντήσεις σε σχετικά θέματα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, καθώς επίσης και σε διαδικτυακά σεμινάρια.

Η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων είναι απαραίτητη. Οι απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί δυναμικά στο σημαντικότερο ευρωπαϊκό γεγονός για την Ανεξάρτητη Διαβίωση -το Freedom Drive 2015 που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες- έχουν κιόλας ξεκινήσει.

Είμαστε σίγουροι πως και αυτή τη χρονιά θα τα καταφέρουμε!

Διαχειριστική Επιτροπή
i-living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος

 Πηγή: http://www.goodnews.gr/


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ-ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Β.ΑΥΓΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Εθελοντική δράση εργαζομένων της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιλίου


Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιλίου του προγράμματος «Ίλιον Στήριξη» την αντιπροσωπεία εργαζόμενων της Πρεσβείας των Η.Π.Α., οι οποίοι παρευρέθηκαν στις Κοινωνικές Δομές την Παρασκευή 23/1/2015 και προσέφεραν εθελοντική εργασία στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο.

Οι εργαζόμενοι βοήθησαν στην προετοιμασία του γεύματος που μοιράστηκε στους ωφελούμενους τη συγκεκριμένη ημέρα από το Κοινωνικό Συσσίτιο και παράλληλα στην τακτοποίηση της ιματιοθήκης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στηρίζοντας με ουσιαστικό τρόπο το έργο που επιτελείται στις Κοινωνικές Δομές, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τα κοινωνικά προγράμματα στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη.   


Την επίσκεψη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. όπου συμμετείχε και η σύζυγος του Πρέσβη κα. Leyla Baroody Pearce τίμησε με την παρουσία της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ιλίου κα. Αλεβίζου Ανδριάνα.Τους εργαζόμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» κα. Μαρία Κερασόγλου, η οποία τους ενημέρωσε ειδικότερα για το πρόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ στη δράση παρευρέθη ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και τέως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, ο οποίος υπήρξε ο συνδετικός κρίκος για αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία προσφοράς εργασίας.


Ο κ. Αυγουλάς συμμετείχε τον Ιανουάριο του 2014 σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων το οποίο συντόνιζαν και φιλοξενήθηκε στις ΗΠΑ, ενώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 συμμετείχε στις εντατικές προετοιμασίες της εθελοντικής ομάδας των εργαζομένων της Πρεσβείας των ΗΠΑ και των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του Δήμου Ιλίου, ώστε να επιτευχθεί η δράση και οι δωρεά 110 μερίδων στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Η εθελοντική ομάδα των εργαζομένων της Πρεσβείας των ΗΠΑ, εκτός από όλες τις πρώτες ύλες για τις 110 μερίδες εκείνης της ημέρας, δώρισε και πολλά άλλα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου Ιλίου.


Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτοβουλία στήριξης των Κοινωνικών Δομών της πόλης που αναλαμβάνει ο Τ. Αντιδήμαρχος Ιλίου μέσα σε ένα μήνα, γι’αυτό και η κα Μαρία Κερασόγλου, Πρόεδρος της ΜΚΟ «Έδρα» η οποία συνεργάζεται με το Δήμο Ιλίου στις κοινωνικές δράσεις, σε ευχαριστήρια επιστολή της προς τον κ. Αυγουλά σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Εκ μέρους του Δ.Σ. του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την έμπρακτη στήριξη προς το Πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο Δήμο Ιλίου που υλοποιείται από τον φορέα μας σε σύμπραξη με το Δήμο Ιλίου. Ειδικότερα, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη δωρεά χρηματικού ποσού που συγκεντρώθηκε σε εορταστική εκδήλωση υπέρ των Κοινωνικών Δομών με πρωτοβουλία του κοινωνικοπολιτικού blog "Με Άλλα Μάτια", καθώς και για την υλοποίηση εθελοντικής πρωτοβουλίας προσφοράς εργασίας από αντιπροσωπεία εργαζομένων της Πρεσβείας των Η.Π.Α., όπου αποτελέσατε τον συνδετικό κρίκο για την υλοποίησή της.


Οι προαναφερόμενες δράσεις υπέρ των ευπαθών και μη ευνοημένων ομάδων που εξυπηρετούν οι Δομές μας, κάλυψαν ουσιαστικές ανάγκες του Κοινωνικού Συσσιτίου και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου εξυπηρετούνται κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του Δήμου Ιλίου, όπως άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι, ΑμεΑ, μονογονεϊκέςς οικογένειες κτλ.

Οι ενέργειές σας μας δίνουν την απαραίτητη δύναμη για τη συνέχεια, και παράλληλα εμπνέουν το κίνημα του εθελοντισμού και της προσφοράς στην Ελλάδα, στοιχεία που τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική περίοδο που διανύουμε συντελούν στην στήριξη του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού συμπολιτών μας που χρήζουν βοηθείας».


Σε ανάρτηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων για τη δράση: "μέρος των δωρεών ήταν ελαιόλαδο από τα ελαιόδεντρα του περιβάλλοντα χώρου της πρεσβείας! Αυτή η δραστηριότητα είναι μέρος των αδιάκοπων προσπαθειών του προσωπικού και των οικογενειών τους να βοηθήσουν  τις τοπικές ΜΚΟ και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με το πνεύμα της ανταπόδοσης στη χώρα που μας φιλοξενεί".


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» διαβεβαιώνουν πως θα εξακολουθήσουν να είναι έμπρακτα παρόντες και αλληλέγγυοι σε κάθε ανάγκη, ανταποκρινόμενοι ηθικά, κοινωνικά και αδιαπραγμάτευτα στα κελεύσματα των καιρών.