meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Κ.Π.ΦΑΕΘΩΝ ΣΤΟ 5ο ΚΑΙ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ


Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων του 5ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων Αγίων Αναργύρων τα στελέχη του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Φαέθων» και συνάντησαν περίπου 80 μαθητές της Ε’ Τάξης την Τρίτη 19 Μαΐου 2015.

Για δύο διδακτικές ώρες ο Πρόεδρος του Κέντρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου κα Ελένη Φίλιου συνομιλούσαν με τους μαθητές και προωθούσαν το σεβασμό στη διαφορετικότητα μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια.



Τη δράση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού κ. Νικόλαος Παντελιάς, ο οποίος ήταν παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης και χειροκρότησε από καρδιάς την ευαισθησία των μαθητών και το ενδιαφέρον τους γύρω από ζητήματα της καθημερινής ζωής των ΑμεΑ τα οποία και κυριάρχησαν στη θεματολογία της επίσκεψης.



Η διάταξη των θέσεων των παιδιών σε κύκλο – αγκαλιά στη Διαφορετικότητα, ένα βιωματικό παιχνίδι με τα διαφορετικά τους ονόματα και ο αυτοσαρκασμός του κ. Αυγουλά ο οποίος χρησιμοποίησε την απώλεια όρασης που έχει εκ γενετής για κάποια αστεία, έσπασαν εξ αρχής τον πάγο και τα παιδιά χωρίς δισταγμό και κόμπλεξ έθεσαν εξ αρχής πολλές ερωτήσεις γύρω από τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει σε διάφορους τομείς η καθημερινότητα ενός αναπήρου, ιδίως ενός τυφλού.



«Βλέπουν οι τυφλοί όνειρα»; «Πώς θα νιώσετε αν βγει κάποια θεραπεία για εσάς»; «Πώς ταιριάζετε τα χρώματα για να ντυθείτε»; «Έχετε σκύλο – οδηγό»; Κ.α.

Με τον κ. Αυγουλά να απαντά με απλά και αληθινά λόγια, ζητώντας από τα παιδιά αύριο που θα γίνουν ενεργοί πολίτες στη χώρα, να δουλέψουν σκληρά για να φτιάξουν μια καλύτερη κοινωνία που θα τους χωρά όλους!

Να σημειώσουμε εδώ ότι έχει ήδη προγραμματιστεί βιωματική ομάδα συνεργασίας με τους μαθητές για το επόμενο σχολικό έτος με δράσεις κατά των εξαρτήσεων από το Κέντρο και τους ειδικούς κοινωνικούς επιστήμονες που το στελεχώνουν.

Επισκεφθείτε το site του Κ.Π. «Φαέθων» για να το γνωρίσετε καλύτερα στο


ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Νεφέλη» στο Ίλιον, χώρο φιλοξενίας ατόμων με νοητικά προβλήματα, επισκέφθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, κατόπιν προσκλήσεως του φορέα διαχείρισης της ΣΥΔ «ΚΣΔΕΟ Έδρα».

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) <<Νεφέλη>> ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2011 στην περιοχή των Θρακομακεδόνων στην Αττική με δυναμικότητα 4 ενοίκων. Έπειτα από διερεύνηση αναγκών και πολλών αιτημάτων από οικογένειες, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο κτίριο στο κέντρο του Ιλίου με δυναμικότητα 6 ενοίκων άνω των 18 ετών που αντιμετωπίζουν μέτρια ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, αυτισμό και σύνδρομο Down.

Επιπροσθέτως,  λειτουργούν ανεξάρτητο πρωινό τμήμα που έχει ως στόχο την απασχόληση και την εκπαίδευση στην Αυτόνομη Διαβίωση.
Οι υπηρεσίες του πρωινού τμήματος εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση παρέχονται με την κάλυψη ασφαλιστικών ταμείων ενώ της Στέγης Υποστηριζόμενης διαβίωσης με οικονομική συμμετοχή και με νοσήλια με την άμεση εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Η φιλοσοφία της στέγης  είναι η παροχή ενός ζεστού και οικογενειακού περιβάλλοντος με ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, με βοήθεια εκπαιδευμένου υποστηρικτικού προσωπικού (επιστημονικά υπεύθυνη δομής, ψυχολόγος, εργοθεραπευτής , κοινωνικός λειτουργός, φροντιστές. Τη διεπιστημονική ομάδα ενισχύουν εξωτερικοί συνεργάτες, ψυχίατρος, δικηγόρος, νοσηλευτής, διατροφολόγος, μουσικοθεραπευτής κ.α. Παρέχεται εξατομικευμένη παρέμβαση με βάση τις ανάγκες, τις δεξιότητες και τις επιθυμίες του κάθε ενοίκου με ανώτερο στόχο την επίτευξη του μέγιστου επιπέδου λειτουργικότητας και κατ' επέκταση την εξασφάλιση μιας ποιοτικής καθημερινής ζωής μέσα στην κοινότητα :
- Συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες αυτοφροντίδας και φροντίδας του σπιτιού .
- Συμμετοχή σε εξωτερικές δραστηριότητες εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
- Συμβουλευτική και στήριξη της οικογένειας του ενοίκου.
- Συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
- Διοργάνωση εορτών και εκδηλώσεων.

Η λειτουργία της θεραπευτικής Στέγης στηρίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, της αποϊδρυματοποίησης, της ημιαυτόνομης διαβίωσης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ένταξης.

Η λειτουργία του Διαμερίσματος για τους πρώτους 24 μήνες πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013, «Πλήρης ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στις 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Αυγουλάς παρακολούθησε για αρκετή ώρα τις δραστηριότητες των φιλοξενούμενων, ξεναγήθηκε στους χώρους της στέγης και ενημερώθηκε αναλυτικά από τους εργαζόμενους για τις δράσεις και το καθημερινό πρόγραμμα της δομής, ενώ τους ενημέρωσε για τις ταχείες διαδικασίες που συντονίζει κατ’ εντολή του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με σκοπό την καταβολή του ημερήσιου νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ και την υπογραφή σχετικών συμβάσεων των ΣΥΔ με τον Οργανισμό.

Τέλος, ο κ. Αυγουλάς, Τ. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Ιλίου και διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», θέλοντας να στηρίξει ενεργά αυτή τη νέα αγκαλιά αγάπης στο Ίλιον, ενέκρινε τη χορηγία χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) φυλλαδίων προώθησης του έργου της Στέγης, μέσω του http://meallamatia.blogspot.com


Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ TAXIS ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2015


Σε τροχιά εκσυγχρονισμού βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μιλώντας, το πρωί της Τετάρτης, στο 2ο Athens Health Forum δεσμεύθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός του 2015 να ολοκληρωθεί το TAXIS Υγείας, ενώ το προσεχές δίμηνο ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επιπλέον, μελετώνται τρόποι μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των προσλήψεων για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες δομές Υγείας.

«Βρισκόμαστε σ΄ ένα κομβικό σημείο, όπου πρέπει να αποφασίσουμε αν θα έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλους ή μόνο σ΄ όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Αγωνιζόμαστε ώστε η υγεία να είναι δημόσιο αγαθό, με τη διαμόρφωση ενός σωστού πλαισίου, αντιγραφειοκρατικού, που να δίνει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα συμβάλλει η ολοκλήρωση του TAXIS Υγείας, δηλαδή ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, το σύστημα των ραντεβού, τις δαπάνες υγείας, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και υπογραφή. «Μέσα στο 2015 το σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα εργαλείο για την πάταξη της απάτης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος», επεσήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Ανακοίνωσε επίσης ότι, το προσεχές δίμηνο ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας επανέλαβε ότι εντός των ημερών ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κάλυψη 908 θέσεων και το προσεχές δίμηνο θα ρυθμιστούν και οι υπόλοιπες από τις 4.500 προσλήψεις, που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.

 «Παράλληλα έχουμε υποβάλλει αίτημα προς τις Βρυξέλλες για πρόσληψη 10.000 επαγγελματιών Υγείας, 12μηνης διάρκειας. Πρόκειται για αποφοίτους σχολών  του κλάδου της Υγείας, που έτσι θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και θα ενισχύσουν το σύστημα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σχολιάζοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην υλοποίηση των προσλήψεων ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι μελετώνται ήδη τρόποι μείωσης του χρόνου στους 4-5 μήνες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ για τους επικουρικούς γιατρούς να μην ξεπερνά τις 20 ημέρες. «Σήμερα θα στείλουμε σχετική επιστολή προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ώστε εντός 10 ημερών να μας στείλουν τις προτάσεις τους για το θέμα των προσλήψεων», εξήγησε.

Ως προς την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του Φαρμάκου, ο υπουργός  Υγείας δήλωσε αισιόδοξος ότι στην συνάντηση που θα έχει αύριο με εκπροσώπους της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο.

«Στόχος μας είναι την επόμενη τριετία να μειωθούν οι τιμές στα αντικαρκινικά και αντιρετροϊκά φάρμακα και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα. Εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε ένα νέο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής δια του οποίου θα αποδείξουμε ότι τα καινοτόμα φάρμακα μπορούν να γίνουν πιο προσιτά απ΄ ότι είναι σήμερα» διευκρίνισε.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς σημειώνοντας ότι «έχασα την όρασή μου σε ηλικία 10 ετών. Αν είχα χάσει και την αισιοδοξία μου, τώρα δεν θα ήμουν εδώ».

Πηγή: http://news.in.gr/

"ΦΥΛΛΟ ΜΗΔΕΝ": Ο ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το νέο μυθιστόρημα «Φύλλο Μηδέν» του Ουμπέρτο Έκο που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της έξοχης Έφης Καλλιφατίδη ( Το Εκκρεμές του Φουκώ, Το Όνομα του Ρόδου, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων) είναι μια ακριβέστατη αναπαράσταση του τι συμβαίνει σήμερα στο εσωτερικό των Ιταλικών Μ.Μ.Ε. Και χωρίς να επιχειρεί να αποτελέσει εμπεριστατωμένη έρευνα με αποκαλύψεις και καταγγελίες, τα κάνει όλα. Παρουσιάζει αυτό που αποκαλείται σήμερα «δημοσιογραφία στην Ιταλία» και στο οποίο – δυστυχώς- ήδη, έχει αρχίζει να μοιάζει η «δημοσιογραφία στην Ελλάδα». Πρόκειται φυσικά για παγκόσμιο φαινόμενο που εξαπλώνεται. Και μπορεί ο γερο-Έκο να το αποκαλεί μυθιστόρημα, δεν απέχει όμως καθόλου από την απεικόνιση από μια κατάσταση που στην πραγματικότητα συμβαίνει. Και στην Ελλάδα.

Για να χρησιμοποιήσω λόγια που –ενδεχομένως- αποτελούν λόγια του ίδιου του Έκο η τουλάχιστον ελεγμένα απ΄ αυτόν, παραθέτω το σύντομο «σημείωμα» που δημοσιεύεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

« Ένα συνονθύλευμα δημοσιογράφων μιας καθημερινής εφημερίδας που δε νοιάζεται τόσο για την πληροφορία όσο για εκβιασμούς, λασπολογίες και φτηνές ιστορίες. Ένας παρανοϊκός συντάκτης που αναβιώνει πενήντα χρόνια Ιστορίας υπό το φως μιας σατανικής πλεκτάνης με επίκεντρο το πτώμα ενός ψευτο-Μουσολίνι σε αποσύνθεση.

Στις σκιές παραμονεύει η μυστική δεξιά Επιχείρηση Gladio, η μασονική Στοά P2, η υποτιθέμενη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Ι, το πραξικόπημα του πρίγκιπα Τζούνιο Βαλέριο Μποργκέζε, η CIA, και είκοσι χρόνια σφαγής και συγκάλυψης.

Μια χλιαρή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν αποτυχημένο αφανή συγγραφέα και ένα ενοχλητικό κορίτσι το οποίο, για να βοηθήσει την οικογένειά του, έχει παρατήσει το πανεπιστήμιο και ασχολείται με τα ροζ κουτσομπολιά. Ένα τέλειο εγχειρίδιο κακής δημοσιογραφίας, όπου ο αναγνώστης αρχίζει σιγά σιγά να αναρωτιέται αν πρόκειται για μυθοπλασία ή πιστή αποτύπωση της πραγματικότητας.

Μια ιστορία που εκτυλίσσεται το 1992 –χρονιά που προοιωνίστηκε πολλά μυστήρια και απερισκεψίες των επόμενων είκοσι ετών– ακριβώς τη στιγμή που οι δύο πρωταγωνιστές νόμιζαν ότι ο εφιάλτης είχε τελειώσει. Ένα πικρό και γκροτέσκο επεισόδιο που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη κατά την περίοδο μετά τη λήξη του πολέμου και φτάνει μέχρι το σήμερα – ένα επεισόδιο που θα κάνει τον αναγνώστη να αισθανθεί τόσο χαμένος όσο και οι δύο πρωταγωνιστές».

Ε, ρε Ουμπέρτο Έκο που μας χρειάζεται. Τόσο που το καλοκαίρι λέω ν αρχίσω να γράφω την … Ελληνική βερσιόν.



ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την Παρασκευή  15  Μαΐου  2015 με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την Νευροϊνωμάτωση σε συνεργασία με το σύλλογο ατόμων με Ινομυαλγία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας η πρώτη ημερίδα του νέου συλλόγου. Βασικός σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση  των ασθενών και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των υπευθύνων φορέων γύρω από τις επιπτώσεις αυτής της σπάνιας ασθένειας στη ζωή των ασθενών.

Την ενημερωτική αυτή ημερίδα άνοιξε η αντιδήμαρχος του Δήμου Ν. Ιωνίας  κα Όλγα Ακιανίδου, η οποία δήλωσε ότι με χαρά η δημοτική αρχή θα φιλοξενεί και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος συνεχάρη τη συνένωση δύο συλλόγων ασθενών για μια κοινή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και το Δήμο Ν. Ιωνίας που αγκάλιασε την προσπάθεια.


Επίσης, ο κ. Αυγουλάς σημείωσε τη σημασία της ίδρυσης δύο συλλόγων ασθενών εν μέσω της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη τους αυτή εκδήλωση επιβάλει τη στήριξη των συλλόγων και των μελών τους από το κράτος με κάθε τρόπο.

Τέλος, ο κ. Αυγουλάς κάλεσε τα Δ.Σ. των δύο συλλόγων να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους στην ευρεία ομάδα εργασίας υπό τον Υπουργό Υγείας για τη σύνταξη της χάρτας των δικαιωμάτων των ασθενών και των χρονίως πασχόντων στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, η Κα Κατερίνα Συμεωνίδου πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Ινομυαλγία «ΑΡΕΝΑ» και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων Από Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF» κα Σωτηρόπουλου Λαμπρινή στις ομιλίες τους έθεσαν τους στόχους των συλλόγων τους και παρουσίασαν τις δράσεις τους στο κοινό.




Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Κα Γιακατού Βασιλική,  Γεν. Γραμματέας του συλλόγου «Ζωή με NF» και ομιλητές οι διακεκριμένοι επιστήμονες:

-κ. Χάρης Κότσαλης Νευρολόγος-Παιδονευρολόγος ,Δ/ντής της Παιδονευρολογικής Κλινικής ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ με θέμα «Κλινικές Εκδηλώσεις και παρακολούθηση των ασθενών με Νευροϊνωμάτωση»

-Κα Κοσμά Κωνσταντίνα Κλινική Γενετίστρια-Παιδίατρος από το Ερευνητικό Κέντρο ΧΩΡΕΜΕΙΟ ,ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ με θέμα «Νευροϊνωμάτωση-Γενετική προσέγγιση».

-Παρουσίαση και ομιλία με θέμα  «Ινομυαλγία», από την κα Αικατερίνη Ματσούκα, Ιατρό Ρευματολόγο.

-Παρουσίαση με θέμα «Η υδροθεραπεία στην Ινομυαλγία» από την κα Μαρία Σαχά, Φυσιοθεραπεύτρια στο ΚέντροPhysiopolis.



«Ιδιαίτερη τιμή  και χαρά για μας η παρουσία των ασθενών και εκπροσώπων αυτών από όλη την Ελλάδα οι οποίοι έθεσαν στους επιστήμονες τις ερωτήσεις τους και τους προβληματισμούς τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ενημέρωσης και έγκυρης πρόληψης για τους ασθενείς με Νευροϊνωμάτωση καθώς και την έλλειψη αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία με επιστήμονες σε Ελλάδα και εξωτερικό και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι και σκοποί των   ασθενών με Νευροϊνωμάτωση», δήλωσε στο «Με Άλλα Μάτια» η Πρόεδρος του ομώνυμου συλλόγου κα Λαμπρινή Σωτηροπούλου και μας λέει Λίγα λόγια για τον σύλλογο «Ζωή με NF»:

«Ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2013 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με Νευροϊνωμάτωση  στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε ενημέρωση, πληροφόρηση στους ασθενείς και στις οικογένειες αυτών . Κύρια μέριμνα του Πανελλήνιου Συλλόγου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κράτους για εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε διαγνωστικές ,προληπτικές  εξετάσεις αλλά και επεμβατικές  θεραπείες, στόχος μας η συνεργασία με εξειδικευμένους ιατρούς σε Ελλάδα και εξωτερικό  αλλά και η δημιουργία κλινικών για την Νευροϊνωμάτωση με εξειδικευμένους ιατρούς και εξειδικευμένα τμήματα για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών με τη νόσο αυτή αλλά την δημιουργία πρωτοκόλλου διαχείρισης με τις ειδικότητες που απαιτούνται όπως νευροχειρουργοί, νευρολόγοι, αγγειοχειρουργοί και άλλες ειδικότητες».

Τα χαρακτηριστικά της πάθησης: τύπου 1 είναι οι καφεγαλακτόχροες κηλίδες (café aulait), όγκοι εγκέφαλου, στο μυελό, στα οστά, σκελετικές ανωμαλίες και δυσμορφίες κα ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με επιληψία. Η τύπου 2 χαρακτηρίζεται για ανάπτυξη όγκων στο ακουστικό νεύρο με μερική ή ολική απώλεια ακοής, όγκοι στο νωτιαίο μυελό, στη σπονδυλική στήλη, όγκοι στον οφθαλμό και μερική ή ολική απώλεια όρασης. Η Σβανωμάτωση είναι πιο σπάνια, το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εμφάνιση πολλαπλών όγκων και ο χρόνιος πόνος.

Ποιος είναι ο “ΑΡΕΝΑ”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων με Ινομυαλγία – “ΑΡΕΝΑ” δημιουργήθηκε το 2014 και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για την Ινομυαλγία (ΙΝΜ), να υποστηρίξει τα μέλη του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και να ευαισθητοποιήσει την πολιτεία ώστε να λάβει μέτρα διευκόλυνσης και ανακούφισης τους.
Σκοπός του Σωματείου είναι:

α)Η ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών και του κοινού γύρω από το σύνδρομο της ΙΝΜ.
β)Η συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την βελτίωση των συνθηκών διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας.
γ)Η σύσφιγξη των σχέσεων των μελών του Συλλόγου και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ τους.
δ)Η καλλιέργεια σχέσεων με παρεμφερείς Συλλόγους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και η συνεργασία στον κοινό αγώνα κατά του συνδρόμου της ΙΝΜ.
ε)Η διαπίστωση, προβολή και προσπάθεια επίλυσης του συνόλου των προβλημάτων των μελών.
στ)Η δημιουργία ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης τόσο των ατόμων με ΙΝΜ όσο και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
ζ)Η διεκδίκηση αναγνώρισης της ΙΝΜ ως ασθένειας στην Ελλάδα, όπως ισχύει και στην E.E.
η)Η ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών σχετικά με τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι ίδιοι και το οικογενειακό τους περιβάλλον (επαγγελματικά, συνταξιοδοτικά, κ.λπ).

Η ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΟΡΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ,
… ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΥΠΑΡΚΤΗ!

Η Ινομυαλγία είναι μία νευρολογική / ρευματολογική διαταραχή, ένα σύνδρομο με πλήθος συμπτωμάτων, η οποία συνήθως συνοδεύεται και από κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα,   ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, κ.ά.

Αφορά πόνο στους μύες ή / και στις αρθρώσεις.  Ο πάσχων υποφέρει από διάχυτο άλγος στον μυϊκό και στον ινώδη ιστό – το οποίο οδηγεί σε κόπωση και διαταραχές ύπνου – καθώς και από δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία αλλά και τοπική ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

- Ο πάσχων ενδέχεται να παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, όπως:

·Ευαισθησία στο κρύο ή στη ζέστη
·Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
·Διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, κ.ά.)
·Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
·Κεφαλαλγία

και πολλά άλλα συμπτώματα που διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.




Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ



Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ)  διοργάνωσε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, ενημερωτική ημερίδα εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Η ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΣΚΠ», ο οποίος περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη μετάδοση του μηνύματος: «Η ΣKΠ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗ ΖΩΗ!». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότερα από 250 μέλη του Συλλόγου, με κοινό χαρακτηριστικό την επιθυμία για ενημέρωση και αποσαφήνιση ερωτημάτων και αποριών.

Την έναρξη της εκδήλωσης  κήρυξε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ, Βάσω Μαράκα και προλόγισε η Ταμίας, κα Ανθή Πουρνάρα η οποία αναφέρθηκε στο θεσμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη ΣΚΠ (MS DAY) και υπενθύμισε ότι φέτος έχει θέμα ξανά την «Πρόσβαση» λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κος Γιώργος Ρωμανιάς, Γεν. Γραμματέας Κοιν. Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε ότι τον έχει ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ΣΚΠ δεν περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση με τις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις που λαμβάνουν ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ εφ όρου ζωής. Υποσχέθηκε ότι θα είναι σε επαφή με το Δ.Σ. της ΠΟΑμΣΚΠ για να διευθετηθεί σύντομα το θέμα διότι οι πάσχοντες από ΣΚΠ αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών και χρήζουν ιδιαίτερης πρόνοιας από την πολιτεία.


Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο κος Βαγγέλης Αυγουλάς, συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μετέφερε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του Υπουργού και υποσχέθηκε ότι το ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα θα γίνει αρχικά από 25% σε 15% εντός του Καλοκαιριού. Επίσης ο κ. Αυγουλάς με εντολή του Υπουργού έφερε σε επαφή το Δ.Σ του ΣΑμΣΚΠ και της ΠΟΑμΣΚΠ  με τον ΕΟΠΥΥ για την επίλυση σχετικών προβλημάτων των ασθενών.



Τέλος σημείωσε ότι η ΚΥΑ για την κάλυψη της περίθαλψης και των εργαστηριακών εξετάσεων των ανασφάλιστων θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα και ανέφερε πως κατά τον κ. Κουρουμπλή, κυβερνητική προτεραιότητα για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αποτελεί η αξιοπρεπής καθημερινή διαβίωση των ασθενών και των ΑμεΑ.

Εν συνεχεία, ο κος Ευάγγελος Κουρεμένος, Αντισμήναρχος (ΥΙ), Αναπληρωτής Δ/ντής Νευρολογικής Κλινικής, 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας πήρε το λόγο και ανέλυσε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους θεραπευτικούς στόχους στη Πολλαπλή Σκλήρυνση. 

Σύμφωνα με τον κο Κουρεμένο : «Γνωρίζοντας το διπλό μηχανισμό της νόσου, στόχος είναι η μακροπρόθεσμη θεραπευτική αντιμετώπιση & δεν αρκεί μόνο η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση όπως ο έλεγχος των υποτροπών και η μείωση του φορτίου των εστιών στη μαγνητική τομογραφία. Η προστασία της κινητικής και νοητικής λειτουργικότητας των ασθενών, η μείωση δηλαδή της εξέλιξης της αναπηρίας και του ρυθμού απώλειας εγκεφαλικού όγκου, αποτελεί τη μακροχρόνια θεραπευτική προοπτική στην Πολλαπλή Σκλήρυνση». Συμπλήρωσε ότι «Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ο  έλεγχος της νόσου έχει τώρα 4 στόχους (1) απουσία υποτροπών, (2) απουσία ενεργών ή νέων εστιών στη μαγνητική τομογραφία, (3) μη εξέλιξη της αναπηρίας, και (4) μείωση του ρυθμού απώλειας εγκεφαλικού όγκου, το οποίο αναφέρεται ως NEDA 4 (No Evidence of Disease Activity-καμία ένδειξη ενεργότητας νόσου). Το NEDA 4 θα πρέπει να αποτελεί τον κοινό στόχο ιατρού και ασθενή για τον καλύτερο έλεγχο της νόσου».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Τριαντάφυλλος Ντόσκας, Αντιπλοίαρχος (ΥΙ) ΠΝ, Αναπληρωτής Δ/ντής Νευρολογικής Κλινικής, Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, και αναφέρθηκε στη διαχείριση της καθημερινότητας των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Σύμφωνα με τον κο Ντόσκα : «Η διαχείριση της καθημερινότητας της νόσου στην πολλαπλή σκλήρυνση, βασίζεται στην καλή επικοινωνία και σχέση του ασθενούς με τον θεράποντα νευρολόγο. Συγκεκριμένα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλομορφία συμπτωμάτων στην νόσο, που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς και θα πρέπει να συζητούνται στις ιατρικές επισκέψεις και αναφέρομαι στην κόπωση, την διαταραχή στην όραση, στην δυσκολία στη βάδιση λόγω μυϊκής αδυναμίας, σπαστικότητας, αταξίας, νευροπαθητικού πόνου, στην επιτακτική ούρηση, τη σεξουαλική διαταραχή, την κατάθλιψη, την διαταραχή ύπνου, την ζάλη , την διαταραχή ομιλίας και κατάποσης και την νοητική διαταραχή». Ανέφερε ακόμη : «Όσον αφορά τις νοητικές λειτουργίες επηρεάζονται η οπτική μνήμη, η προσοχή, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και η συγκέντρωση, ακόμη και στην αρχή της νόσου, που ασφαλώς έχει σχέση με την μείωση του εγκεφαλικού όγκου, λόγω ατροφίας. Οι παραπάνω διαταραχές αντιμετωπίζονται τόσο φαρμακευτικά, όσο και με μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως η συστηματική παρακολούθηση προγραμμάτων φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, γυμναστικής, κολυμβητηρίου καθώς και συμμετοχή σε προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης. Η ολιστική αντιμετώπιση της νόσου απαιτεί την συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας, με συντονιστή τον θεράποντα νευρολόγο, για τον κατά το δυνατόν πληρέστερο έλεγχο της νόσου και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών και της οικογένειάς τους».


Η εκδήλωση έληξε με τη παρουσίαση ενός ψηφιακού ηλεκτρονικού παιχνιδιού για άτομα με ΣΚΠ, από τη Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), κα Μαρία Μαμαλάκη. Το παιχνίδι αυτό θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.poamskp.gr) και ο κάθε παίχτης θα δοκιμάζει τη δύναμη του μυαλού του έχοντας ως αντίπαλο τον χρόνο και τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους, καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια.

Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ (World MS Day) Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη ΣΚΠ – Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ και γιορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη της μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περίπου 10.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.


ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΩΛΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΤΑ


Η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών δικαίως σε μεγάλο βαθμό (λόγω του πολύμηνου και μεγαλειώδους αγώνα τους) κάλυψε σε επίπεδο κοινής γνώμης τον πρόσφατο «νόμο Κατρούγκαλου». Όμως, ο νόμος για τον «Εκδημοκρατισμό των σχέσεων Κράτους και Κοινωνίας», μέσα από 49 άρθρα προκαλεί σωρεία αλλαγών τόσο προς όφελος πολλών ακόμη εργαζομένων οι οποίοι «σπρώχτηκαν» στην ανεργία με τις μνημονιακές πολιτικές, όσο και σε κρίσιμους για το Δημόσιο τομείς. Η «Εποχή» συγκέντρωσε και παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο σημαντικά άρθρα του «νόμου Κατρούγκαλου».

«Όχι» στην πολιτική επιστράτευση απεργών.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου, εφεξής σε καμία περίπτωση δεν θα επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση ή οποιοσδήποτε άλλης μορφής επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας ή ανάλογης μορφή κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων, πριν ή μετά την κήρυξή τους.

Ποιοι επανέρχονται στις θέσεις τους.

Με βάση το άρθρο 17 του νόμου για την επαναφορά προσωπικού ισχύουν τα εξής:

1. Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και δεν ανήκουν στο προσωπικό της -επόμενης- παραγράφου 2, παρατείνεται μέχρι και την ανάληψη υπηρεσίας στο φορέα στον οποίο μετατάσσονται, μεταφέρονται ή τοποθετούνται βάσει των διατάξεων του παρόντος.

2. Υπάλληλοι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες διάθεσης μετατάσσονται υποχρεωτικά σε θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των οριστικών πινάκων διάθεσης.

3. Ειδικά το προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οποίου οι ειδικότητες κατά κλάδο και κατηγορία καταργήθηκαν με το ν. 4172/2013 και εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα, όπως και όσοι από το προσωπικό αυτό τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις, δυνάμει οριστικών πινάκων, μπορεί να επανέλθει στις θέσεις που κατείχε και επανασυστήνονται, εφόσον υποβάλει αίτηση. Η πράξη κατάταξης των υπαλλήλων αυτών κοινοποιείται στην υπηρεσία στην οποία είχαν τοποθετηθεί, για να λάβει γνώση.

4. Υπάλληλοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε προσωρινούς ή τελικούς πίνακες διάθεσης των Ανακοινώσεων του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις που υπάγονταν οργανικά και τίθενται στη διάθεση του οικείου Υπουργού, εκτός εάν δηλώσουν με αίτησή τους στη Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού του φορέα υποδοχής, εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νέου νόμου, ότι επιθυμούν να μεταφερθούν στις θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των πινάκων αυτών.

5. Υπάλληλοι, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης της παραγράφου 2 του παρόντος, καθώς και υπάλληλοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη, επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο Υπουργείο που υπάγονταν οργανικά ή σε εποπτευόμενους φορείς, με τον ίδιο βαθμό που κατείχαν και στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο υπάγονταν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα βάσει του ν. 4172/2013.

Ποιοι κλάδοι «αναβιώνουν».
Σύμφωνα με το άρθρο 18 επανασυστήνονται -και άρα επαναπροσλαμβάνονται οι εξής καταργηθέντες από το νόμο 4172/2013 κλάδοι και ειδικότητες: α) Οι ειδικότητες και κλάδοι του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, β) οι ειδικότητες και κλάδοι διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, γ) η ειδικότητα των Σχολικών Φυλάκων, δ) οι θέσεις και οι κλάδοι του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ. Ακόμα, στο άρθρο 19 προβλέπεται η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Παράταση συμβάσεων.

Φορείς ΟΤΑ που υλοποιούν Πράξεις «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχόλησης των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» και «Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» συνεχίζουν, σύμφωνα με το άρθρο 35, να παρέχουν τις υπηρεσίες των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ), των «Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες» (ΚΕΔΗΦ) και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων», έως την ένταξη των Πράξεων στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2015. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού στα Κέντρα αυτά παρατείνονται από τη λήξη τους έως την ένταξη των Πράξεων στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καταρτίστηκαν ή ανανεώθηκαν άπαξ εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς 2014 - 15 και αφορούσαν στην πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία δημοτικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, θεωρούνται νόμιμες και παρατείνονται αυτοδικαίως έως τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, στις 31.7.2015, εφόσον για την ανανέωσή τους, γνωμοδότησε θετικά η αρμόδια Επιτροπή (άρθρου 28, ν. 2190/1994).

Νάσος Χατζητσάκος.

Πηγή: Εφημερίδα «Η εποχή»


Τρίτη 19 Μαΐου 2015

"ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΣΕ" ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ!



«Σκοτείνιασε» για καλό το Αμφιθέατρο των μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο Ηράκλειο Κρήτης την περασμένη Τρίτη!

Ο Δήμος Ηρακλείου, η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών και ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Στα σκοτεινά στην Κρήτη. Δράση-  πρό(σ)κληση για εμπειρία και διάλογο. Χωρίς όραση, στα σκοτεινά» την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 στο Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση με βιωματικό τρόπο  (ομιλητές και συμμετέχοντες είχαν κλειστά τα μάτια) για την Τυφλότητα  και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξαν με χαιρετισμό τους εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς επιστημονικός συνεργάτης Υπουργού Υγείας-Μέλος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας της κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο κ. Εμ. Κλώντζας Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και η κα Α. Σπανάκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου.



Έπειτα στο 1ο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησαν οι κάτωθι εισηγήσεις, με εισηγητές και ακροατήριο να διατηρούν δεμένα τα μάτια τους ανεξαιρέτως, καθ' όλη τη διάρκεια των διαλέξεων:

-«Εστιασμένη στον ασθενή φροντίδα υγείας»
Καθηγητής Χ. Λιονής Διευθυντής Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
-«Η τυφλότητα δια μέσου των αιώνων»
Κ. Τρομπούκης Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής – Ιατρικής Δεοντολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
- «Διαστάσεις αυτόνομης διαβίωσης και αποκατάστασης»
Ε. Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, Προϊστάμενος Τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης του Υπουργείου Υγείας
-«Πρόληψη της τυφλότητας»
Μ. Τσιλιμπάρης Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης



Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης, το βράδυ της ίδιας ημέρας στη Θύρα1 του Παγκρητίου Σταδίου, έλαβαν χώρα βιωματικές δράσεις «τσακωμένες» με την όραση για όσους τις παρακολούθησαν! Κοινωνιόδραμα και γνωριμία με το χώρο, αλλά και χορευτική και γευστική εμπειρία, κινητοποίησαν όλες τις άλλες αισθήσεις πλην της όρασης, χαρίζοντας στους δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας που προσήλθαν μια αξέχαστη βραδιά!


Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, είχε συζήτηση με τον κ. Κλώντζα και την κα Σπανάκη για θέματα κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ηρακλείου και ευρύτερα στην Κρήτη, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Αντιδήμαρχο κ. Πέτρο Ινιωτάκη στο Δημαρχείο Ηρακλείου, ζητώντας την αγαστή συνεργασία της νέας δημοτικής αρχής προς όφελος του αναπηρικού κινήματος, πράγμα για το ποίο υπήρξε ρητή άμεση δέσμευση από τον κ. Δήμαρχο Ηρακλείου και όλους τους συνεργάτες του.


Ο κ. Αυγουλάς μεταφέροντας και χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην εκδήλωση σημείωσε ότι κάθε γιατρός με ευρύτερη κοινωνική ευαισθησία και δραστηριοποίηση είναι δύο φορές πτυχιούχος, ενώ κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να συνεχίσει να πρωτοτυπεί θετικά σπάζοντας τα στείρα τείχη της θεωρητικής διδασκαλίας.

Παράλληλα ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν καθοριστικά στην ασφάλεια και εν τέλει την επιτυχία της εκδήλωσης, ενώ αφού προετοίμασε ήδη το επόμενο ταξίδι του για μια σειρά κοινωνικών επαφών στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του, αποχώρησε από το Ηράκλειο με μια μαντινάδα:

«Η Κρητική παλικαριά είναι μεγάλη γνώση, που λίγοι την κατέχουν και τη ζηλεύουν τόσοι»!




ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ



Συνάντηση Προέδρων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων από όλα τα μέρη της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Μάιου 2015 στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συνεδρίου του Α’ Βαθμού της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την πρωτοβουλία και το συντονισμό ανέλαβε ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος σε γραπτή επιστολή του προς τους 74 ομολόγους του τον περασμένο Απρίλιο σημείωνε μεταξύ άλλων:

«Διοικώντας εδώ και λίγους μήνες τα κέντρα πρόληψης, οδηγούμαστε, νομίζω αδιαμφισβήτητα, στις κοινές διαπιστώσεις των πολλών προβλημάτων, ερχόμενων από το παρελθόν, τα οποία επηρεάζουν τη χρηματοδότηση των κέντρων και την ασφαλή οικονομική μας διαχείριση αυτών, ενώ παράλληλα με τη νέα πολιτική ηγεσία του τόπου, έχουν ήδη ξεκινήσει νομοθετικές αλλαγές που επιφέρουν εξελίξεις στα εργασιακά θέματα των κέντρων.

Ενόψει αυτού του ευμετάβολου σκηνικού, θεωρώ μια καλή ευκαιρία το Πανελλαδικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική από 7-9/05/2015 και προτείνω σε όσους παρευρεθείτε εκεί, να κάνουμε από κοινού μια συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προβληματισμών και γιατί όχι, να ορίσουμε και ένα κοινό πλαίσιο των περαιτέρω κινήσεων και ενεργειών μας».


Στο κάλεσμα του Βαγγέλη Αυγουλά ανταποκρίθηκαν οι:
-  Καλαθένος Σάββας, Πρόεδρος του Κ.Π. «Δίοδος» (Ρόδος)
-  Λουκάκη Δέσποινα, μέλος Δ.Σ. Κ.Π. «Σταθμός» των δήμων Καλλιθέας & Μοσχάτου – Ταύρου.
-  Μαρία Παυλίδου, Πρόεδρος στο Κ.Π. «Ελπίδα» (Καλαμαριά).
-  Σμάρω Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος των δύο Κ.Π. «Σείριος» του Δήμου Θεσσαλονίκης.
-  Δημήτρης Βόσνος, Πρόεδρος του Κ.Π. «Ανέλιξη» (Τρίπολη).
-  Γεώργιος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και Πρόεδρος του Κ.Π. «Θησέας».
-  Αλέξανδρος Σταθακιός, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, μέλος του Δ.Σ. του Κ.Π. «Φάρος» στη Σάμο και Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου.
- Σάββας Παντελίδης, Ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Εκπρόσωπος του Κ.Π. «Πυξίδα» (Θεσσαλονίκη).
- Νίκος Παντελιάς, Αντιπρόεδρος του Κ.Π. «Φαέθων», Αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Επιπλέον, ο κ. Αυγουλάς είχε αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνίας με τους κ. Μιχαηλίδη Πρόεδρο του Κ.Π. «Δράση» στη Δράμα και κ. Καραφουλίδη Πρόεδρο του Κ.Π. «Πνοή» (Χαλκιδική), οι οποίοι εξ αιτίας απροόπτων ακύρωσαν την παρουσία τους λίγες ώρες πριν τη συνάντηση.

Στη δίωρη συνάντηση έγινε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Προέδρων και του σωματείου των εργαζομένων για τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς και χρήσιμες για όλους ιστορικές αναδρομές που αιτιολογούσαν εν πολλοίς το ασταθές καθεστώς χρηματοδότησης των κέντρων από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και τις δυσλειτουργίες της επιτροπής παρακολούθησης της κεντρικής προγραμματικής σύμβασης για τις δομές.

Επιπλέον, έγινε λεπτομερής συζήτηση για τη διαδικασία καταβολής αναδρομικών στην οποία πρωτοπόρησε το Κ.Π. «Φαέθων» των Δήμων Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αγ.Αναργύρων – Καματερού χάρη στο αποθεματικό του και την πολυετή υγιή διαχείριση των οικονομικών του με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου, καθώς και για την αναμενόμενη ΚΥΑ κατ’ εφαρμογή του ν. 4320/2015.


Εν κατακλείδι, όλοι θεώρησαν αναγκαία τη δημιουργία ενός επίσημου πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των Προέδρων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και εξουσιοδότησαν τον κ. Αυγουλά να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες και σχετική ευρεία διαβούλευση, με τη δικηγόρο κα Παυλίδου να έχει ήδη καταθέσει στη διάθεση όλων προς επικαιροποίηση το αρχείο παρόμοιων προσπαθειών προ δεκαετίας που δυστυχώς –για πολλούς λόγους- δεν ευόδωσαν.

Επιπλέον, όλοι μαζί θα εντείνουν τη διαβούλευση τους με το Υπουργείο Υγείας και τη νέα διοίκηση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. με σκοπό την εξόφληση των οφειλομένων στα κέντρα και την απαραίτητη θεσμοθέτηση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των δομών.

Ο κ. Αυγουλάς έχει εν τω μεταξύ προχωρήσει και σε άλλες αναλυτικές επικοινωνίες με Προέδρους Κ.Π. πανελλαδικά ενημερώνοντας τους σχετικά, ενώ υπενθυμίζουμε παρόμοια πρωτοβουλία που ο ίδιος είχε λάβει για συνάντηση όλων των Προέδρων των Κ.Π. στην Αττική τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία είχε τύχει εξ ίσου ευρείας αποδοχής και είχε καταλήξει σε συμφωνία για κοινό πλαίσιο ενεργειών.



Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Εντατική παραμένει η συνεργασία του Υπουργού Υγείας με αναπηρικούς φορείς και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους προκειμένου να ανακουφιστούν τα ΑμεΑ και οι οικογένειες τους και να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα αγαθά της Υγείας και της Περίθαλψης που όλοι δικαιούνται.

Με τις διεργασίες για τη σύνταξη της Χάρτας των Δικαιωμάτων των Ασθενών και των Χρονίως Πασχόντων να κορυφώνονται στο Υπουργείο Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συνεχίζει τις θεσμικές συναντήσεις του και ανά κατηγορία αναπηρίας ή πάθησης για τα εξειδικευμένα προβλήματα.

Στις 23/4/2015 συνάντησε την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κα Βάσω Μαράκα και τη Γενική Γραμματέα κα Μαρία Μαμαλάκη.

Ο κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε στην ΠΟΑμΣΚΠ ότι θα επανεξετάσει τα βασικά αιτήματα της ομοσπονδίας που αφορούν στις τρίμηνες συνταγές, το μηδενικό ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα των συνοδών με τη βασική ασθένεια παθήσεων, το ποσοστό κάλυψης της μαγνητικής τομογραφίας (MRI),των ορθοπεδικών ειδών και αποκατάστασης, τις συνεδρίες αποκατάστασης (φυσιοθεραπείες) καθώς και τη συμμετοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Για το λόγο αυτό ο κ. Κουρουμπλής προκάλεσε στις 14/5/2015 συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ όπου τον εκπροσώπησε ο Ειδικός Συνεργάτης του κ. Αυγουλάς και συμμετείχαν: η Πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ κα Βάσω Μαράκα και η Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας κα Μόιρα Τζίτζικα, ο κ. Ι. Βαφειάδης  Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ, καθώς και επιτελείο που αποτελούσε τους προσωπικούς του συμβούλους , ήτοι η κα Χ. Κανή , ο κ. Φ. Ρηγάτος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ κ.ά.

Τα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία προς συζήτηση ήταν Α) Η συμμετοχή των ΑμΣΚΠ σε φαρμακευτικές αγωγές. Τα ΑμΣΚΠ-ΠΣ επιβαρύνονται πλέον με συμμετοχή σε όλα τα άλλα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων συμπτωμάτων ,που προκαλεί η νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Η συμμετοχή σε αυτά δεν είναι μηδενική και το κόστος μεγάλο. Σήμερα οι πάσχοντες αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς τους καταβάλλοντας συμμετοχή μέχρι και 45%, έναντι μηδενικής (0%) συμμετοχής που ίσχυε στο παρελθόν και η διαφορά πληρώνεται από τους ασθενείς. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑμΣΚΠ αιτήθηκαν να χορηγούνται όλα τα φάρμακα με 0% συμμετοχή. Β) Το ποσοστό συμμετοχής ΑμΣΚΠ σε μαγνητικές τομογραφίες και παρακλινικές εξετάσεις, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν σε κρατικό νοσοκομείο, τότε μόνο η συμμετοχή είναι μηδέν, αλλά η αναμονή είναι μεγάλη, μέχρι και ενός εξαμήνου. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑμΣΚΠ αιτήθηκαν τουλάχιστον οι ήδη διαγνωσθέντες να απαλλάσσονται από το ποσοστό συμμετοχής. Γ) Η χορήγηση συνεδρίων αποκατάστασης σε ΑμΣΚΠ, λόγω της αναγκαιότητας συνεχούς άσκησης και συνεδριών αποκατάστασης ώστε να διατηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση τους και να καθυστερήσουν την επιβάρυνση των συμπτωμάτων τους. Τέλος, η Ομοσπονδία ζήτησε οι συνεδρίες αποκατάστασης να μην περιορίζονται στα δύο χρόνια αλλά ο ασθενής θα πρέπει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και εφόρου ζωής να κάνει φυσιοθεραπείες.

Η ανταπόκριση στα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία ήταν περισσότερο ενημερωτική. Συζητήθηκε η σύνδεση που έχει ο ΕΟΠΥΥ με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιαίτερα με τον Καθηγητή κ. Χατζάκη όσον αφορά την καταγραφή που θέλουν να διεξάγουν σχετικά με το πόσα Αμ ΣΚΠ υπάρχουν Πανελλαδικά και πόσο ανέρχεται το συνολικό κόστος για όλα τα προαναφερθέντα. Ο κ. Φ. Ρηγάτος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος αλλά δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί από την Διεύθυνση Σχεδιασμού. Τα κόστη είναι μεγάλα και τα βήματα που γίνονται είναι αργά αλλά με την βοήθεια της Ομοσπονδίας στη συγκέντρωση στατιστικών για τα άτομα με ΣΚΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κα. Χ.Κανή υπέδειξε ότι είναι αναγκαία η ιεράρχηση των αιτημάτων, και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ε. Αυγουλά, κάθε βήμα βελτίωσης είναι θετικό για όλους και η πολιτική ηγεσία θέλει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια παροχών. Τέλος, υπήρξε δέσμευση από μέρους του ΕΟΠΥΥ για εκ νέου συναντήσεις προκειμένου να επιλυθούν τα προαναφερθέντα ζητήματα της ΠΟΑμΣΚΠ, ενώ ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των θεμάτων.

Επιπλέον, Την ανάγκη για άμεση πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε νέες διαθέσιμες θεραπείες σημείωσε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης τους.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του «Προμηθέα» Γιώργο Καλαμίτση ότι θα λειτουργήσει άμεσα η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών του ΕΟΠΥΥ, με βασικό αντικείμενο τη μείωση των τιμών των καινούριων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C.

Τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του «Προμηθέα» δεσμεύτηκαν πως θα εργαστούν από κοινού με γνώμονα την επίτευξη πρόσβασης στην αγωγή και στη θεραπεία όλων όσοι την έχουν ανάγκη.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία του παρέχει ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη στους ανθρώπους και στις οικογένειες αυτών που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος.