meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΙΤΑΛΙΑ-ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ!



Το διεθνούς κύρους, 33ο βραβείο του Ινστιτούτου του Σαν Μαρτίνο της Ιταλίας, απονεμήθηκε τη φετινή χρονιά στο νεαρό δικηγόρο και ενεργό πολίτη του κοινωνικού χώρου κ. Βαγγέλη Αυγουλά!

Σε μια σεμνή και πνευματικά λαμπρή τελετή στη Φλωρεντία της Ιταλίας, το πρωί του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2016, ο Πρόεδρος του  Istituto Scudi di San Martino  κ. Roberto Lupi, μιλώντας με τιμητικά λόγια για τις δράσεις και το διεθνές παράδειγμα ζωής του κ. Αυγουλά, έγραψε το όνομα του 28χρονου στο διεθνές 33ο βραβείο «Saint Martin’s Shield»!

Όπως σημείωσε λίγες ημέρες πριν την τελετή σε γραπτή του επιστολή προς τον κ. Αυγουλά ο κ. Lupi, εξετάστηκαν πολλές προτάσεις – υποψηφιότητες από την Ιταλία και το εξωτερικό, καθώς και τα βιογραφικά, οι συστάσεις και η πορεία αυτών, και το Δ.Σ. του Ινστιτούτου αποφάσισε φέτος να βραβεύσει τον κ. Αυγουλά για το μήνυμα αγωνιστικότητας, ελπίδας και αλληλεγγύης που στέλνει η πολύπλευρη, καθημερινή του δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη!

Η επιλογή του τιμώμενου προσώπου, γίνεται κάθε χρόνο από διαφορετική Επιτροπή προσωπικοτήτων Διεθνούς Αναγνώρισης, την οποία συστήνει το Ινστιτούτο γι’ αυτό το σκοπό, στις αρχές κάθε έτους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το “diploma di benemerenza”  έχει απονεμηθεί τα προηγούμενα έτη σε διεθνούς κύρους προσωπικότητες, όπως η Μητέρα Τερέζα, η βασίλισσα της Ιορδανίας για το έργο της για την προστασία των παιδιών, σε κατόχους του Βραβείου Νόμπελ κ.α.!

Το Ινστιτούτο του Σαν Μαρτίνο ιδρύθηκε στη Φλωρεντία το 1983, με συγκεκριμένους κοινωνικούς σκοπούς: να αυξήσει τις πράξεις της ανθρώπινης αλληλεγγύης, με κάθε τρόπο, υπέρ των αδύναμων, των απόρων και των ατόμων σε σοβαρό κίνδυνο. Από το 1984, κάθε χρόνο, το Σάββατο που βρίσκεται πλησιέστερα στην ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Μαρτίνο, λαμβάνει χώρα στην αριστοκρατική Salone dei Cinquecento στο Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία, η επίσημη τελετή κατά την οποία, με την παρουσία πολλών πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών, απονέμεται το ετήσιο βραβείο τιμής σε όσους διακρίνονται για πράξεις γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους τους.

Στο Ινστιτούτο έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο του Αρχηγού του Κράτους, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ.Giorgio Napolitano, προς αναγνώριση και τιμή των δράσεων του, ενώ Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου έχει αναγορευτεί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος β’.



Την υποψηφιότητα του κ. Αυγουλά για το βραβείο, κατέθεσε και υποστήριξε με θέρμη ως το τέλος, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος και ο Δήμος Κεφαλονιάς!

Ο κ. Κεκάτος, μετά τη βράβευση του κ. Αυγουλά, δήλωσε:
«Η ομόφωνη επιλογή του κ. Ευάγγελου Αυγουλά,  μετά από πρόταση μας, για Διεθνή Βράβευση, από τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου San Martino, αποτελεί ξεχωριστή τιμή τόσο για τον ίδιο, όσο και για όλα όσα σημαντικά και μέσα από μία πορεία ζωής, με το προσωπικό του παράδειγμα με επιτυχία εκπροσωπεί.

Τα ολόθερμα Συγχαρητήρια του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρου Παρίση για την σημαντική αυτή διάκριση, εκφράζουν σύσσωμη την Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του Νησιού, που ο κ. Αυγουλάς τιμά επί σειρά ετών με την συνεργασία του, ενισχύοντας με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του τις Δομές Φροντίδας, Προσβασιμότητας, Πρόνοιας και Υγείας για ποιοτικότερη αντιμετώπιση των Συνανθρώπων μας, που τις χρειάζονται.

Ευχή μας είναι η συγκεκριμένη Βράβευση, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις εμπνευσμένες και εύστοχες κοινωνικές παρεμβάσεις του κ. Αυγουλά, έτσι ώστε πολύ περισσότεροι Άνθρωποι, να επωφεληθούν από αυτές, διευκολύνοντας τις συνθήκες κυρίως της  προσβασιμότητας και καθημερινότητας τόσο στους μεγάλους Δήμους και Πόλεις, όσο και σε μικρότερους περιφερειακούς Δήμους, κωμοπόλεις και χωριά.

Όταν δε η Βράβευση γίνεται η συμβολική  αφορμή για την διεθνή αναγνώριση του σπουδαίου έργου του κ. Αυγουλά, έτσι ώστε να επωφεληθούν και άλλα κράτη,  τότε είναι λογικό να  αισθανόμαστε και Εθνικώς υπερήφανοι»!

Ο κ. Αυγουλάς, λόγω μιας σοβαρής ανειλημμένης οικογενειακής υποχρέωσης, δε μπόρεσε δυστυχώς να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην τιμητική τελετή – έκπληξη και το βραβείο του παρέλαβε η κα Άννα Κεκάτου, σύζυγος του Αντιδημάρχου Κεφαλονιάς.

Ο ίδιος, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του ο οποίος προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ευχαριστώ ολόψυχα τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου του Σαν Μαρτίνο, αξιότιμο κ. Roberto Lupi, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, αλλά και την Επιτροπή, που με επέλεξαν για αυτή την υπέρτατη τιμή. Επίσης, ευχαριστώ από καρδιάς τον Δήμο Κεφαλονιάς και τον Αντιδήμαρχο και αγαπητό μου φίλο κ. Ευάγγελο Κεκάτο, όχι μόνο για την πρόταση της υποψηφιότητάς μου, αλλά κυρίως για την πολυετή, αθόρυβη μα καθημερινή και ουσιαστική, συμπόρευση μας σε μεγάλα  κοινωνικά ζητήματα.

Φυσικά και δε θα μπορούσα να το φανταστώ και ακόμη δε μπορώ να το πιστέψω, ότι μου απονέμεται ένα τόσο υψηλών συμβολισμών και διεθνούς κύρους, ιστορικό βραβείο.

Επιτρέψτε μου να το αφιερώσω στους φίλους και στους συνεργάτες μου, μα πάνω από όλα στην οικογένεια μου, αστείρευτη πηγή δύναμης, πείσματος  και θάρρους για μένα!

Κυρίες και Κύριοι, για ένα μόνο πράγμα μπορώ με βεβαιότητα να δεσμευτώ απέναντι σας, κρατώντας στα χέρια μου αυτό το βραβείο: να συνεχίσω αδιάκοπα τους αγώνες και την προσπάθεια, κόντρα στις δυσκολίες και στα εμπόδια που πολλαπλασιάζονται, ώστε να μη σας απογοητεύσω»!





Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΑΓΑΠΟΥΣΕ, ΜΕ ΑΚΟΥΓΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΠΕΡΡΙΠΤΕ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Ο Κωνσταντίνος  Στεφανόπουλος, ο πολιτικός  των σημαντικών διακρίσεων και επιτευγμάτων  που ωστόσο ποτέ δεν πήρε τον  τίτλο του «μεγάλου» κατά την πολυετή σταδιοδρομία του από απλός βουλευτής Αχαίας ως και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , ένας καταπληκτικός κοινοβουλευτικός ρήτορας και συζητητής χαμηλών τόνων ευπρέπειας , ευγένειας και διορατικότητας ο οποίος αποχώρησε  προσφάτως , με τιμές, από τη ζωή σε ηλικία  90 ετών, μου είχε κάνει την τιμή, για ένα μεγάλο και κρίσιμο πολιτικά διάστημα ( 1981-1995) να με θεωρεί φίλο του και αξιόπιστο συνομιλητή.

Κοντά του έμαθα πολλά και κυρίως την τέχνη του ορθού, συνετού δημόσιου λόγου με καλά επιλεγμένες και στοχευμένες λέξεις και φράσεις, χωρίς περιττές εξάρσεις και «τεχνητές» εκρήξεις, μια εμπειρία που προσπάθησα να χρησιμοποιήσω με επιτυχία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, να μεταφέρω διδάσκοντας σπουδαστές δημοσιογραφικών σχολών αλλά και να ακολουθήσω στη δημόσια ζωή μου, κυρίως στις προεκλογικές μου εκστρατείες του 2003 και του 2007 και βασικά, κατά τη σύντομη  θητεία μου  ως βουλευτού ( Μάρτιος 2004- Σεπτέμβριος 2007).

Τον θαύμαζα για το αξιοπρεπέστατο δημόσιο προφίλ του και για τον μελετημένο και συνετό τρόπο που έπαιρνε τις όποιες αποφάσεις του, ανεξάρτητα αν αποδεικνύονταν  ορθές ή λανθασμένες, ανεξάρτητα αν εγώ προσωπικά , που είχα πάντα εύκολη πρόσβαση στο γραφείο του,  συμφωνούσα ή διαφωνούσα.

Θυμάμαι δυο πολύ χαρακτηριστικές  , όσο και κρίσιμες, στιγμές  που ύστερα από μεγάλη και σημαντική συζήτηση παρουσία και άλλων συνεργατών και ανθρώπων της εμπιστοσύνης του, θέλησα να του πω τη γνώμη μου τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως  «τέκνο» αρκετά νεότερης γενιάς και –συνεπώς- διαφορετικής πολιτικο- κοινωνικής κουλτούρας. Την μέν πρώτη, για θέμα εσωκομματικών ισορροπιών, τη δε δεύτερη για θέμα δημιουργίας ανανεωμένης «δημόσιας εικόνας»

Η πρώτη ήταν  τον Αύγουστο του 1984 όταν μετά την παραίτηση Αβέρωφ, εξαγγέλθηκαν εσωκομματικές  εκλογές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για νέο αρχηγό και ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι θα ήταν δυο, ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε, προσπάθησα να τον αποτρέψω με το επιχείρημα ότι ο Μητσοτάκης θεωρείτο από τους περισσότερους βουλευτές ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ανδρέα Παπανδρέου,  συνεπώς, ο Στεφανόπουλος θα έχανε για δεύτερη φορά ( μετά την ήττα του από τον Αβέρωφ το 1981) και αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Απέρριψε χωρίς μεγάλη συζήτηση τη σκέψη μου θεωρώντας ότι ο Μητσοτάκης ήταν «ξένο σώμα» και ότι ο ίδιος θα κέρδιζε μάλλον άνετα. Μετά την ήττα του με μεγάλη διαφορά, με είχε πάρει στο τηλέφωνο και με είχε ρωτήσει: «Κι εσύ βρε πιτσιρικά  ( ήμουνα βέβαια 38 χρονών) που τάξερες;».

Η δεύτερη ήταν  νωρίς το πρωί , της 3ης ή 4ης Ιουνίου  1989 , λίγο μετά  την εξαγγελία των εκλογών  από τον Ανδρέα Παπανδρέου, εν τω μέσω των εξελίξεων και συνεπειών της «Υπόθεσης Κοσκωτά» , όταν με φώναξε σε μια «στενή» συνάντηση με 2-3 ακόμη άτομα , με θέμα την  προεκλογική επικοινωνιακή λειτουργία της ΔΗΑΝΑ, του δικού του κόμματος που είχε μπει στη Βουλή το 1985.  Ήμουν βεβαίως ενταγμένος πλέον στη Νέα Δημοκρατία και το ήξερε αλλά ήθελε γνώμες ανθρώπων που εμπιστευόταν και τιμούσε.

Υπήρξα πολύ  τολμηρός, έστω κι αν δεν ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξος, όταν και του είχα πει με θέρμη ότι «τα νέα κόμματα, θέλουν και νέα χρώματα και νέα ονόματα», τα οποία ωστόσο  δεν έβλεπα να «αναπτύσσονται»  και ότι και ο ίδιος θα έπρεπε να αλλάξει, να εκσυγχρονίσει –κάπως ίσως- το ντύσιμο, την εμφάνισή του γενικά , τη συμπεριφορά του, να βγαίνει πιο συχνά στην  τηλεόραση, να κάνει περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις, να εξελίξει  κάπως το στυλ της ομιλίας του, να γίνει αρκετά πιο επιθετικός δεδομένου ότι  η γενική κατάσταση το ευνοούσε.

Μου χαμογέλασε ευγενικά, με ευχαρίστησε και απέρριψε μετά… βδελυγμίας τις προτάσεις μου. Η ΔΗΑΝΑ απέτυχε, εκλέγοντας μόνον ένα βουλευτή ( τον ίδιον), κάτι που όλοι  περίμεναν  και «έβλεπαν»  - δεν ήμουνα μάγος βέβαια εγώ- αφού επί τέσσερα χρόνια, οι καλές προθέσεις του προέδρου και των βουλευτών του σχεδόν καμία εντύπωση δεν είχαν προκαλέσει στον κόσμο που «έβραζε». Ο κόσμος τον αγαπούσε και τον τιμούσε, οι βουλευτές και υπουργοί τον σέβονταν αφάνταστα και του ζητούσαν συχνά συμβουλές αλλά πέραν τούτου ουδέν.  Ο δικομματισμός θριάμβευσε παίρνοντας το … 84% αλλά κυβέρνηση δεν εξελέγη. Και ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν θα μπορούσε μόνος του να επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις. Η πολιτική τελείωσε άδοξα γι αυτόν, μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορούσε – και έπρεπε- να παίξει ρόλο στην πολιτική σκηνή του 1989-90.

Δεν ξανασυνεργαστήκαμε. Συνεχίσαμε να μιλάμε πού και πού και να ανταλλάσσουμε ευχές. Μα θα ήταν δυνατόν εγώ, το 1989, 42 ετών, Καραμανλικός από τα …γεννοφάσκια μου, φίλος του Μιλτιάδη Έβερτ και του Αντώνη Σαμαρά, να αλλάξω  τον Κωστή Στεφανόπουλο, έστω και για πράγματα που ΟΛΟΚΛΗΡΟ το επιτελείο του γνώριζε και αναγνώριζε αλλά δεν  τολμούσε να του πει γιατί όλοι ήξεραν πόσο αγύριστο κεφάλι ήταν;


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΚΡΩΤΙΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

 Ελληνική εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών

Επιμέλεια: Πέτρος Παπαμακάριος.

Το Sport24.gr παρουσιάζει την ελληνική εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών, η οποία ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο Κύπελλο!

Με δύναμη ψυχής που ξεπερνάει σε ταλέντο τον Λιονέλ Μέσι και θέληση για ζωή που ξεπερνάει την ποιότητα του Κριστιάνο Ρονάλντο, δώδεκα Έλληνες αποτελούν την Εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων που συστάθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας πριν από εννέα μήνες.

Σιγά-σιγά αλλά σταθερά η Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων κάνει τα πρώτα της βήματα και προσπαθεί με όποιο τρόπο μπορεί να κάνει ευρέως γνωστό το άθλημα και στην Ελλάδα.

Να δώσει μια διέξοδο σε όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και νόμιζαν μέχρι χθες ότι δεν μπορούν να παίξουν το αγαπημένο τους άθλημα. Όλοι τους αποτελούν παράδειγμα μίμησης για όλους μας.

Η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και δρα υπό την αιγίδα του σωματείου ΑμεΑ "Καστελλάνοι". Η πρώτη προπόνηση έλαβε μέρος σε ιδιωτικές ακαδημίες στον Ρέντη στις 3 Μαΐου 2016.

Τα στελέχη της ομάδας ταξίδεψαν στη Πολωνία και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ακρωτηριασμένων Ποδοσφαιριστών (European Amputee Football Federation) έφεραν το άθλημα στη χώρα μας και η Ελλάδα κατέστη η 14η χώρα με εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων στην Ευρώπη. Παγκοσμίως οι ομάδες έχουν ξεπεράσει τις 40!

Αυτή την στιγμή η εθνική απαρτίζεται από 12 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι οι εξής: Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Βουβόπουλος (τερματοφύλακες),Τάσος Τσίγκας, Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Μπακογιάννης, Θανάσης Σύρμας, Θοδωρής Αλεξάς, Νικόλαος Παπακυριάκης, Γιάννης Βασιάδης, Δημήτρης Αγριανίτης, Νικόλας Παπαγγελής, Λάζαρος Μαρίγγος. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας προέρχονται απ΄ όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χαλκίδα, Βόλος, Χίος, Ρόδος κλπ.).

Την παρούσα στιγμή οι προπονήσεις γίνονται σε ιδιωτικές ακαδημίες (Fair Play 5x5) στο Γέρακα Αττικής (πλησίον προαστιακού) κάθε Παρασκευή απόγευμα.

Προπονητής της ομάδας είναι ο 27χρονος Γιώργος Ιορδανίδης ο οποίος έχει σπουδάσει προπονητική στην Αγγλία (BA Hons - Football Studies, FA Level 2) και αφού γύρισε στην Ελλάδα ανέλαβε αφιλοκερδώς την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Ελλάδος. Τεχνικός διευθυντής της ομάδας και ο  άνθρωπος που τρέχει για όλα είναι ο Άρης Μαυρόπουλος (MSc., PhD. Candidate). Οι δυο τους έχουν αναλάβει να τρέχουν όλα τα ζητήματα της ομάδος μέχρι στιγμής.

Η ομάδα μέχρι στιγμής έχει λάβει μέρος μια φορά στο European Amputee Football Weeks project. Αυτό έγινε στις 11 και 12 Ιουνίου του 2016, όπου για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν 9 παίκτες και προπονήθηκαν υπό τις οδηγίες του Γιώργου Ιορδανίδη για το προαναφερθέν πρόγραμμα.

Το European Amputee Football Weeks είναι η "ευρωπαϊκή εβδομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών" και διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΟΥΕΦΑ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι χώρες παίζουν αγώνες μεταξύ τους με στόχο πάντα την πρώτη θέση.

Η νεοσύστατη ομάδα της Ελλάδας χορηγήθηκε έτσι ώστε να διοργανώσει εθνικό καμπ για πρώτη φορά στη χώρα μας με σκοπό τη ανάπτυξη του αθλήματος και προκειμένου να μπορέσει να λάβει μέρος στο επόμενο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο κύπελλο (έχουν ήδη διεξαχθεί ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο).

Μέχρι στιγμής η ομάδα ακρωτηριασμένων έχει αντιμετωπίσει το τμήμα futsal της ΑΕΚ σε δυο φιλικά προσαρμοσμένα παιχνίδια στις ανάγκες των παικτών της τα οποία ήταν διάρκειας 10 λεπτών το καθένα. Αποτέλεσμα; Μια νίκη και μια ήττα για την ομάδα με 1-0 και 0-1 αντίστοιχα.

Σκοπός των ανθρώπων της Εθνικής Ελλάδος είναι να γίνουν δυο ομάδες στην Ελλάδα. Μια στην Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα, αρχικά τουλάχιστον, προκειμένου να παίζουν κάθε μήνα ένα παιχνίδι μεταξύ τους και να διαδοθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο άθλημα. Το οποίο μάλιστα ακόμα δεν έχει συμπεριληφθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Γίνονται προσπάθειες, ωστόσο, ώστε να μπει στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών του 2020.

Οι κανόνες του αθλήματος.

Στο άθλημα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό, είτε με εκ γενετής ανωμαλία στο ένα κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίκτες γηπέδου, εκτός του τερματοφύλακα) ή στο ένα άνω άκρο (τερματοφύλακες).

Οι διαστάσεις του γηπέδου έχουν επιτρεπόμενο όριο 70 επί 60 μέτρα το μέγιστο και τέρματα ύψους 2,2 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων.

Η κάθε ομάδα δικαιούται time-out δυο λεπτών ανά αγώνα ενώ διατηρεί το δικαίωμα απεριορίστων αλλαγών.

Δεν υπάρχει offside.

Σε κάθε ομάδα αγωνίζονται 7 βασικοί παίκτες (12 παίκτες απαρτίζουν την αποστολή της ομάδας, οι δυο είναι αναγκαστικά τερματοφύλακες).

Η διάρκεια του αγώνα είναι δυο ημίχρονα των 25 λεπτών το καθένα, με μεσοδιάστημα ξεκούρασης 10 λεπτών.

Απαγορεύεται η εσκεμμένη επαφή με τις πατερίτσες: σ΄αυτή την περίπτωση δίνεται πέναλτι εις βάρος της ομάδος που υπέπεσε στην παράβαση.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=EjLNZaKbH1c.



"ΜΙΝΙ" ΚΑΜΕΡΑ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΡΑΙΓ

Μίνι κάμερα δακτύλου


Τη δυνατότητα σε τυφλούς να διαβάζουν χωρίς Μπράιγ δίνει μια «μίνι» κάμερα η οποία φοριέται στο δάκτυλο. Κανονικά, για την ανάγνωση έντυπου υλικού, πολλά άτομα με προβλήματα όρασης βασίζονται σε εφαρμογές όπως το KNFB Reader, που μεταφράζουν κείμενο σε ομιλία: Ο χρήστης τραβά μια φωτογραφία  και η εφαρμογή την διαβάζει.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του New Scientist, οι χρήστες συχνά δυσκολεύονται να διασφαλίσουν πως η φωτογραφία θα περιέχει όλο το κείμενο, και οι εφαρμογές αυτού του είδους συχνά δυσκολεύονται να διαβάσουν «δύσκολα», από άποψης εμφάνισης, κείμενα.

Ο Τζον Φρόλιχ και η ομάδα του στο University of Maryland ανέπτυξαν το HandSight: Μια συσκευή που περιλαμβάνει μια μικρή κάμερα (η οποία αρχικά είχε αναπτυχθεί για ενδοσκοπήσεις).

Με διάμετρο μόλις ενός χιλιοστού, η κάμερα βρίσκεται στην άκρη του δακτύλου, ενώ η υπόλοιπη συσκευή πιάνει το δάκτυλο και τον καρπό. Καθώς ο  χρήστης «ακολουθεί» μια γραμμή κειμένου με το δάκτυλό του, ένας κοντινός  υπολογιστής τη διαβάζει.

Μέσω ηχητικών ή απτικών σημάτων ο χρήστης υποβοηθάται για σωστή «πλοήγηση»  στο κείμενο, πχ μέσω δονήσεων ή αλλαγής τόνου, έτσι ώστε το δάκτυλο να πάει ξανά σοτ σωστό σημείο.

Στο πλαίσιο έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, 19 τυφλοί δοκίμασαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, περνώντας λίγες ώρες διαβάζοντας αποσπάσματα από σχολικά βιβλία και σελίδες περιοδικών.

Κατά μέσο όρο ήταν σε θέση να διαβάζουν 63 με 81 λέξεις το λεπτό, χάνοντας λίγες μόνο. Η μέση ταχύτητα ανάγνωσης για έναν εξπέρ στο Μπράιγ είναι περίπου 90-115 λέξεις το λεπτό, τη στιγμή που άτομα με κανονική όραση έχουν μέση ταχύτητα ανάγνωστης περίπου 200 λέξεων το λεπτό.

Οι δημιουργοί του HandSight οραματίζονται μια συσκευή τύπου smartwatch την  οποία οι τυφλοί θα χρησιμοποιούν όχι μόνο για ανάγνωση, αλλά και για να διακρίνουν και άλλα οπτικά χαρακτηριστικά, όπως χρώματα, μοτίβα κ.α.


Πηγή: Εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική» 


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΟΥ ΙΛΙΟΥ ΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΩΝ!

Εκπαιδευτές και παρευρισκόμενοι του σεμιναρίου

Το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2016, το Μουσικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων» του Μαέστρου κ. Γιάννη Γαβρά, φιλοξένησε στο Ίλιον επιμορφωτικό – ενημερωτικό σεμινάριο από το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, με χορηγό επικοινωνίας το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» και συντονιστή της διοργάνωσης το Δημοτικό Σύμβουλο της πόλης και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Βαγγέλη Αυγουλά.

«Το Μουσικό εργαστήρι «Η Οδός Ονείρων» και η Ορχήστρα των Ονείρων, επεκτείνει τις δράσεις της σε περισσότερα επίπεδα. Έχοντας πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας και θέλοντας να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να γίνουμε καλύτεροι, πάνω σε καθημερινά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον καθένα μας, πραγματοποιήσαμε μια νέα προσπάθεια.

Η κα Γερουλάνου μιλάειΟι εκπαιδευτές με τα σκυλιά τους

Έτσι, προσκαλέσαμε στο χώρο μας εκπαιδευτές σκύλων    που εκπαιδεύουν Σκύλους Οδηγούς και είναι υπεύθυνοι για την αντιστοίχιση ατόμων με πρόβλημα όρασης με Σκύλους Οδηγούς, καθώς και εθελοντές αναδόχους κουταβιών, υπό την Πρόεδρο του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος κα Ζωή Γερουλάνου, οι οποίοι –ο καθένας από την πλευρά του-, μας ανέπτυξαν το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»», μας εξηγεί ο μαέστρος και οικοδεσπότης κ. Γιάννης Γαβράς.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στο σεμινάριοτο κοινό


Το σεμινάριο περιελάμβανε: -Παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Κέντρου.
-Παρουσίαση σχετικών βίντεο που περιλαμβάνουν το πρόγραμμα της Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών.
-Ενημέρωσή για το πρόγραμμα της Αναδοχής Κουταβιών και της Φιλοξενίας Κουταβιών και Σκύλων.

Από πλευράς του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, πλην της Προέδρου κας Γερουλάνου, ενημέρωσαν το κοινό οι:
-Γιάννης Κονδράρος - Εκπαιδευτής Σκύλων Οδηγών,  με τον Έκτορα
-Αιμιλία Κλεφτογιάννη - Εκπαιδεύτρια Σκύλων Οδηγών, με τη Ρέα
-Λευτέρης Κίντατζης - Εκπαιδευτής Σκύλων Οδηγών,  με τη Uni
-Άγγελος Νιώτης -  Ανάδοχος Εθελοντής,  με τον Rox

Ενώ το Ίλιον επισκέφθηκε ξανά και ο Angel, «απόστρατος» σκύλος οδηγός πλέον, τον οποίο πολλοί έχετε δει να πρωταγωνιστεί σε σχετική εκπαιδευτική βόλτα στην πόλη με τον νεαρό δικηγόρο κ. Βαγγέλη Αυγουλά!

Θυμηθείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=Z797yI7tc0k

Μετά το πέρας των ομιλιών, όσοι από τους παρευρισκόμενους το επιθυμούσαν, πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη βιωματική βόλτα με Σκύλο Οδηγό με τη χρήση μάσκας ώστε να μη βλέπουν, με συνοδεία Εκπαιδευτή του Κέντρου, δράση που κινητοποίησε το Ίλιον και συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια του κοινού και αρκετά αιτήματα για επανάληψη του σεμιναρίου μας ήρθαν μέσω των  Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο φορέας «Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για άτομα με Αναπηρίες – Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου 2008. Στόχο έχει να διαχειριστεί και να καλύψει την ανάγκη των ατόμων με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν για την κινητικότητά τους ΣΚΥΛΟ ΟΔΗΓΟ. Μελλοντικά δε άτομα με αναπηρίες να καλύψουν την ανάγκη της μετακίνησής τους και της εξυπηρέτησής τους με την χρήση Σκύλων Βοηθείας.

Είναι σημαντικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οι επίσημοι φορείς με πολυετή πείρα στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες όπως: το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ),η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ), ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε),η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών ( Π.Ε.Α), και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ)

Η Διασυνό κάνει βόλτα με σκύλο οηγόΟ μαέστρος Γιάννης Γαβράς κάνει βόλτα με σκύλο οδηγό

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 6 Σκύλοι Οδηγοί : η Melitta, η Donna, ο Fivos, η Irma, η Victoria και η Alma. Αρχές του 2017 ευελπιστούμε να παραδώσουμε άλλους 5 ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ. Δυστυχώς η Irma μετά από έναν χρόνο σαν Σκύλος Οδηγός αποσύρθηκε το 2016 λόγω Νόσου Adisson και έχει αναλάβει ρόλο «Δημοσίων Σχέσεων».

Προκειμένου ένας Σκύλος να εκπαιδευτεί ως Σκύλος Οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν Ανάδοχο Εθελοντή ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του. Μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 8-12 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 6-8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους αρμόδιους Φορείς συνεργάστηκαν για την ψήφιση των Νόμων 3868/3.8.2010, 4235/17.2.2014 και 4235/11.2.2014. Σύμφωνα με τους ανωτέρω Νόμους επιτρέπεται στον  «Σκύλο Οδηγό» και στα εκπαιδευόμενα κουτάβια, η πρόσβαση ΠΑΝΤΟΥ, δηλαδή σε Χώρους μαζικής συνάθροισης, Πολιτισμού, Αθλητισμού κλπ. Δυστυχώς όμως οι δυσκολίες είναι μεγάλες και χρειάζεται συνεχής ενημέρωσης στους Οργανισμούς και στους Φορείς ιδιαίτερα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η προσαρμογή ενός Σκύλου Οδηγού στην ελληνική πραγματικότητα και στις δύσκολες συνθήκες της Αθήνας είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα λόγω της έλλειψης ενημέρωσης του κοινού, της απουσίας ή της κατάργησης των μέτρων προσβασιμότητας (οδηγοί όδευσης τυφλών, ράμπες, ηχητικά σήματα στα φανάρια, κλπ.) καθώς και της ανεξέλεγκτης κατάληψης διαβάσεων και πεζοδρομίων από οχήματα, τραπεζοκαθίσματα κλπ.

παιδάκι κάνει βόλτα με σκύλο οδηγόεθελόντρια με εκπαιδεύτρια κάνει βόλτα με σκύλο οδηγό


Βασικός Χορηγός για την τροφή και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την εκπαίδευση των κουταβιών και των εκπαιδευομένων Σκύλων Οδηγών και Σκύλων Οδηγών είναι ο Ομιλος Εταιριών PETLINE με τα προϊόντα Pro Pac Ultimates, Kong & Rogz. 

Χωρίς την πολύτιμη στήριξή του Ομίλου Εταιρειών PETLINE και την πολύτιμη Χορηγία τους δεν θα ήταν δυνατή η αρχή του όλου προγράμματος και βέβαια η συνέχισή του.

Η προστασία των Σκύλων Οδηγών του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος από τα ένδο - και εξω– παράσιτα γίνεται με την ευγενική χορηγία της BAYERHellas.

Προκειμένου να συνεχίζει την λειτουργία του το Κέντρο απαιτείται στήριξη πολλών ανθρώπων, Εθελοντών,  Κτηνιάτρων, Εταιρειών και Ιδιωτών. Το όλο πρόγραμμα εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών στηρίζεται από Δωρεές και Χορηγίες.

Η Επιτυχία του έργου του Ελληνικού Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» στηρίζεται στην Ομάδα των  Εκπαιδευτών, στους Ανάδοχους Εθελοντές/ντριες και στους Εθελοντές, χρειάζεται δε την βοήθεια όλης της κοινωνίας!


Μάθετε περισσότερα για το έργο και τις δράσεις του Κέντρου και στηρίξτε την προσπάθεια, στο www.greekguidedogs.com

Ο Βαγγέλης κάνει χειραψία με τον AngelΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Γιάννης Γαβράς με το Γιάννης Κοωνδράρο και την Αιμιλία Κλεφτογιάννη




Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ.


της Χρυσάνθης Γεωργαντά

«Είναι μια βραδιά που πρέπει μόνο η καρδιά, να βλέπει», όπως λέει και ένα άσμα.

Και ξαφνικά… Σκοτάδι!

Ο σφυγμός ανεβαίνει.
Η αγωνία δυναμώνει. 
Ο ενθουσιασμός φουντώνει. 

Η προετοιμασία του εθελοντή και του δείπνου έχει λήξει. Σειρά έχει η δράση!

Μετράς και ξαναμετράς τα τραπέζια. Δεν μετακινήθηκαν. Εκεί που τα άφησες είναι. 
Ακούς τον διπλανό εθελοντή να γεμίζει με άτομα το τραπέζι του.

«Μα πότε θα πει το όνομα μου; (!) Πότε θα έρθουν τα άτομα του τραπεζιού μου; (!)», αναρωτιέσαι.

Θέλεις να αναλάβεις δράση! Σε κατακλύζει αυτή η φλογερή αγωνία. Νιώθεις την αδρεναλίνη σου να βρίσκεται στα ύψη! Νιώθεις σα…. να βρίσκεσαι στο δάσος την νύχτα. Όλες οι αισθήσεις σου έχουν οξυνθεί. Ακούς τα πάντα. Θυμάσαι την ταινία Daredevil και την ζεις εκείνη τη στιγμή!

Ύστερα από λίγο ακούς «Παρακαλώ, ο/η Τάδε να έρθει στην είσοδο για να οδηγήσει τα άτομα στο τραπέζι νούμερο τάδε».

Επιτέλους! Η ώρα που περίμενες ήρθε!

Διακτινίζεσαι στην είσοδο! Ζητάς από τα άτομα να σου κρατήσουν τον ώμο ή το μπράτσο και ξεκινάς την πορεία προς το - άγνωστο για τους επισκέπτες, άλλα πολύ γνώριμο σε εσένα -τραπέζι. Μετά από τρία βήματα νιώθεις έναν πόνο στο χέρι. «Με συγχωρείτε, κινούμαι γρήγορα; Θα θέλατε να πηγαίνω λίγο πιο αργά;» ρωτάς. «Αχ, αν δεν σας πειράζει, ναι! Ξέρετε φοβόμαστε λίγο. Εσείς που πάτε τόσο γρήγορα φοράτε γυαλιά και βλέπετε, ε;» σε ρωτούν. «Όχι», απαντάς και νιώθεις το χέρι να σε σφίγγει, ακαριαία, περισσότερο. 

Όταν πια οι προσκεκλημένοι καθίσουν, ξεκινά η διαδικασία εύρεσης των αντικειμένων στο τραπέζι. Όλα έχουν συγκεκριμένη θέση. Οι οδηγίες δίνονται από εσένα, τον εθελοντή σερβιτόρο τους, ενώ ακούς το τραπέζι να γίνεται μία παρέα σιγά – σιγά. 

Ναι, αλλά οι προσκεκλημένοι έχουν έρθει για να δειπνήσουν.
Πρέπει να έρθει το ορεκτικό στο τραπέζι. 

Πριν από αυτό, όμως, πρέπει να γίνει η βασική ερώτηση κάθε Δείπνου «Υπάρχει κάποιος στο τραπέζι που να έχει αλλεργία σε κάτι;» 

Σκοπός του Δείπνου είναι να γίνει μια προσομοίωση ενός δείπνου για έναν τυφλό. Έτσι, το μενού παραμένει άγνωστο μέχρι… την ώρα που θα το γευτείς...!

Στο τραπέζι ακούς:
-Αυτό που τρώω εγώ μοιάζει με κρέπα!
-Κρέπα; Κάτι σε λαχανικό καταλαβαίνω εγώ…
-Α, ναι! Δίπλα έχει και λαχανικό. Τώρα… ή λάχανο είναι ή μαρούλι.

Λίγο μετά, θα ξεκινήσουν να τραγουδάνε.
Στο «άγνωστο σκοτάδι» είναι όλα λίγο πιο εύκολα. Εντάξει, για αυτό μπορεί να ευθύνονται και τα τρία μπουκάλια κρασί, που σου ζητήθηκαν κατά την διάρκεια της βραδιάς. «Έλα, τραγούδησε μαζί μας!» θα σου προτείνουν. Και εσύ άλλο που δε θέλεις..!

Όταν θα αισθανθούν ακόμα πιο οικία μαζί σου θα ρωτήσουν «Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχετε διαχειριστεί σε Δείπνο;» 

Για όλους τους εθελοντές το πιο, όχι δύσκολο, άλλα προκλητικό πράγμα του Δείπνου, είναι η διαχείριση του φόβου των επισκεπτών. Η αίσθηση πως, πλέον, δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, αφού δεν γνωρίζουν τον τρόπο να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο, ακόμη και αν έχουν βρεθεί στην ίδια αίθουσα είκοσι φορές.

Το Δείπνο στο Σκοτάδι είναι μια ευκαιρία να ξεπεράσεις τους φόβους σου! Εθελοντής ή επισκέπτης, παλιός ή νέος, μεγάλος ή μικρός, σημασία δεν έχει.
Βλέπεις την πρόσκληση στο σκοτάδι και την κυνηγάς κατά μέτωπο!

Σε λίγο θα ανοίξουν τα φώτα. Το ανακοίνωσε, μόλις ο συντονιστής, Βαγγέλης Αυγουλάς. Ο χώρος θα πάρει την τυπική και γνώριμη μορφή του. Από τα τραπέζια ακούς να φωνάζουν «Όχι, είναι ωραία, έτσι στο σκοτάδι. Συνήθισα!» και συμπληρώνει κάποιος από το δίπλα τραπέζι «Λερώθηκες εσύ, ε; Για αυτό δε θες να ανάψουν τα φώτα!»

Ο Βαγγέλης μας φωνάζει στο κέντρο. «Όλοι οι εθελοντές, παρακαλούνται να έρθουν στην σκηνή για το κλείσιμο του Δείπνου στο Σκοτάδι.»

Τέσσερα! Τρία! Δύο! Ένα!

Φως!

Η βραδιά συνεχίζει πάντα με χορό και τραγούδι. Άλλα, χρωστάμε και ένα επιδόρπιο. Επιστρέφουμε στα τραπέζια μας, λοιπόν. Όλοι οι επισκέπτες αναρωτιούνται - συχνά σε έχουν ρωτήσει από πριν - για το πώς μοιάζεις και τι ηλικία έχεις.

Ναι, ναι! Όλο το βράδυ ακούνε και φωνάζουν το όνομα σου, μα… Δεν σε έχουν δει!

Βλέπεις τα μάτια τους. Ντρέπεσαι λίγο. Χαίρεσαι περισσότερο. Μοιράζεστε την ίδια αίσθηση. Τα ίδια συναισθήματα. Τα οποία θα σας οδηγήσουν σε φωτογραφίες, τραγούδια και χορούς, μιας και η βραδιά συνεχίζεται.

Γιατί … «Ίσως ένα δείπνο στο σκοτάδι να κρατάει για λίγο, μα εγώ το βλέπω σαν σημάδι για μια νέα αρχή!»