meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ "ATHENS PRIDE" ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΕΑ





Το φετινό Φεστιβάλ Περηφάνιας Αθήνας - Athens Pride, στις 11 Ιουνίου 2016 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, θα είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ σε άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφιλόφυλοι/ες, τρανς άτομα) ή όχι. 

Για το σκοπό αυτό, αλλά και για την αυτό-οργάνωση μίας ομάδας που θα πάει κόντρα στη διπλή περιθωριοποίηση λόγω αναπηρίας και λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και έκφρασης ταυτότητας φύλου, έχει δημιουργηθεί ήδη από πέρυσι η δραστήρια ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ. 

Το Athens Pride είναι μια εξ’ ολοκλήρου εθελοντική, μη- κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα από το 2006. Πρωταρχικός της στόχος αποτελεί η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Επιπρόσθετα, το Athens Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

Ο σκοπός του Athens Pride είναι να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT (ΛΟΑΤ) ατόμων στην ελληνική κοινωνία, και με αυτό τον τρόπο παράλληλα να προωθήσει και εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Το Athens Pride, δια μέσου του Προγράμματος Εθελοντισμού του, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την συμπαράσταση των ΛΟΑΤ ατόμων, κάθε ηλικίας.

Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005. Διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας είχαν διεξαχθεί στην πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το Athens Pride του 2005 σηματοδότησε την πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο φως της ημέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 άτομα συμμετείχαν σε εκείνη την εκδήλωση.

Από το 2005, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride εκθετικά μεγαλώνει σε μέγεθος μαζί με την αυξανόμενη αναγνώριση και σεβασμό του από την Ελληνική κοινωνία. Εκτιμάται μάλιστα ότι 20.000 άτομα όλων των ηλικιών και ταυτοτήτων συμμετείχαν στο 10ο Athens Pride, στις 14 Ιουνίου του 2014.

 Η ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ δημιουργήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 με στόχο να συγκεντρώσει ΛΟΑΤ άτομα κάθε αναπηρίας. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα η ομάδα αποτελείται από 70 μέλη, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Από τις πρώτες μέρες που η ίδρυση της ομάδας έγινε γνωστή, τα μέλη της έχουν γίνει αποδέκτες αναγνωρισιμότητας και ένθερμης συμπαράστασης από οργανώσεις ΑμεΑ και ΛΟΑΤ οργανώσεις και αυτό τους γέμισε χαρά και αισιοδοξία, δηλώνουν στο «Με Άλλα Μάτια».

Οι σκοποί της ομάδας έχουν να κάνουν τόσο με την ορατότητα όσο και την προσβασιμότητα των μελών, με στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού και του αποκλεισμού.

Ορατότητα και στην κοινότητα των αναπήρων και στη ΛΟΑΤ κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα ως άτομα με αναπηρία με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και έκφραση ταυτότητας φύλου από το "συνηθισμένο και κυρίαρχο".

Τα μέλη της ομάδας έχουν αρχίσει, από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της ομάδας, να ενημερώνουν, να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές σε όλες τις ΛΟΑΤ οργανώσεις σχετικά με την προσβασιμότητα στις εκδηλώσεις τους, ώστε κάθε άτομο με αναπηρία να μπορεί να παρευρεθεί, αν και εφόσον το επιθυμεί. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εθελοντών/τριων, να τους εκπαιδεύσει σε θέματα προσβασιμότητας και να παρέχει σε οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία οποιαδήποτε βοήθεια αυτό επιθυμεί, ώστε να παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Ένας εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας μας ενημερώνει: «Η πρώτη μας προσπάθεια, προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε στο Athens Pride 2015 και είχε επιτυχία, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της επιτροπής διοργάνωσης και του συνόλου των εθελοντών/τριων του Athens Pride αλλά και άλλων οργανώσεων.

Μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook (ΛΟΑΤ ΑμεΑ - Greek LGBT PwD), στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση greeklgbtdisabled@gmail.com ή να μας ακολουθήσετε στο Twitter (@LGBTdisabledGR)».

 Για το σκοπό αυτό, εθελοντές που την ημέρα του φετινού Athens Pride θα συνοδεύσουν και θα υποστηρίζουν ΑμεΑ εκπαιδεύονται εντατικά πώς να είναι αποτελεσματικοί, σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας και τύφλωσης. 

Σε μια τέτοια εκπαίδευση εθελοντών και εθελοντριών παραβρέθηκε ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς το απόγευμα της Τρίτης 31 Μάιου 2016, παρουσιάζοντας ενδεδειγμένες τεχνικές συνοδείας ατόμων με προβλήματα όρασης από βλέποντες οδηγούς και λύνοντας απορίες της ομάδας γύρω από την τυφλότητα. 

Παράλληλα, όποιο άτομο με αναπηρία, ΛΟΑΤ ή μη, θέλει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα και δεν έχει δυνατότητα υποστήριξης ή συνοδείας από το περιβάλλον των οικείων του για να προσέλθει στο Athens Pride, μπορεί να στείλει μήνυμα στη σελίδα της ομάδας στο Facebook, email ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στον αριθμό 6946229026 έως δύο ημέρες πριν την εκδήλωση και εκείνοι αναλαμβάνουν εθελοντικά τη διασφάλιση της ασφαλούς και ομαλής προσέλευσης του στο event. Υπάρχει και η πρόβλεψη για την παροχή δωρεάν μετακίνησης με ταξί, προς και από το χώρο του event, για τα άτομα αυτά, που δυσκολεύονται να έρθουν μόνα τους.

 Το Athens Pride διεκδικεί το δικαίωμα όλων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων στην ελεύθερη προσωπική έκφραση, καθώς τονίζει τον αντίκτυπο που αυτή η έκφραση μπορεί να ασκήσει στην κοινωνία. 

Με το διπλό σύνθημα ΓΥΝΑΙΚΑ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ / ΑΝΔΡΑΣ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ, το Athens Pride 2016 στηρίζει και συνεργάζεται με την τρανς κοινότητα. Το φετινό σύνθημα, που εμπνεύστηκε η ομάδα QueerTrans, είναι βασισμένο στη διατύπωση της Γαλλίδας φεμινίστριας συγγραφέως και φιλοσόφου Σιμόν ντε Μποβουάρ στην πρωτοποριακή μελέτη της, Το Δεύτερο Φύλο: «γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι».




Όπως μας ενημερώνουν οι διοργανωτές: «Φέτος μιλάμε για την ταυτότητα και την έκφραση φύλου, και διεκδικούμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις. Θέλουμε να φέρουμε στο δημόσιο διάλογο ότι τα φύλα δεν είναι αυθύπαρκτα φυσικά ή βιολογικά. Τα φύλα δεν είναι μόνο “άντρας” και “γυναίκα” και η ταυτότητα φύλου δεν έχει να κάνει με τις ανατομίες και το φύλο που μας αποδίδεται κατά τη γέννηση. Μαθαίνουμε να επιτελούμε το φύλο μας, βασίζοντάς το στο πώς το επιτελούν άλλα άτομα. Τα άτομα που το φύλο τους συμφωνεί με το φύλο που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν είναι cis. Τα άτομα που διαφώνησαν με αυτό είναι trans. Ούτε οι ορμόνες, ούτε οι επεμβάσεις ούτε η γνώμη του κόσμου κάνουν ένα άτομο cis ή trans, non-binary, genderqueer, genderfluid, straight, gay, lesbian, bisexual, pansexual. Οι ταυτότητες φύλου δεν είναι αλληλένδετες με τις σεξουαλικότητες: μια τρανς γυναίκα μπορεί να είναι και λεσβία, ένας τρανς άντρας μπορεί να είναι και γκέι. Και τίποτε από αυτά δεν είναι δεδομένο.

Στην τρανς κοινότητα χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό την ίδια την ύπαρξη των Pride, μιας και πρωτοστάτησε στην εξέγερση στο Stonewall της Νέας Υόρκης (1969) όντας τότε, όπως και τώρα, η πιο καταπιεσμένη ταυτότητα μέσα στην LGBTQI+ κοινότητα.

Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016, σε καλούμε να έρθεις για να παρελάσουμε ξανά ενωμένα και περήφανα. Άτομα με αναπηρία, μετανάστες/μετανάστριες, πρόσφυγες, οροθετικοί/οροθετικές, “ανώμαλα” και “κανονικά” παιδιά, “συμφωνημένα” και μη, ηλικιωμένα άτομα, άθεοι/άθεες και μη, χοντρές/οί, πολυσυντροφικοί/ές. Διεκδικούμε 100% ισότητα, δικαιοσύνη, αποδοχή και σεβασμό».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του, www.athenspride.eu, καθώς και στη σελίδα του στο Facebook (Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας).







Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BOCCIA

Όλη ομάδα του τυρταίου μαζί συγγενείς και φίλοι

Πρωταθλητής Ελλάδας για 15η συνεχή χρονιά ο Πολυχρονίδης στο Allianz πανελλήνιο πρωτάθλημα μπότσια 2016

Ένα μοναδικό ρεκόρ, παγκοσμίου βεληνεκούς για το άθλημα του μπότσια, διεκδικεί ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης. Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Λονδίνου, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για 15η συνεχή χρονιά, ενώ τις 12 εξ αυτών έχει σημειώσει και νταμπλ αφού έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στα ζευγάρια BC3. Στον τελικό του ατομικού για το ALLIANZ πανελλήνιο πρωτάθλημα μπότσια που διεξήχθη στο Περιστέρι, ο αθλητής του Άγιου Χριστόφορου νίκησε 15-0 την Άννα Ντέντα, ενώ στον τελικό των ζευγαριών BC3, οι Πολυχρονίδης-Ντέντα-Καραμπείδου επικράτησαν με το ίδιο σκορ των Παπαναστασίου-Μίγκαχεντ.

Τα κύπελλα

Ο Χρήστος Κυπριώτης παίρνει χρυσό μετάλλιοΟ Τυρταίος στην πρώτη θέση στην κατηγορία Bc4


Ο Παναγιώτης Σουλάνης (Άγιος Χριστόφορος), ο οποίος μαζί με τους Πολυχρονίδη, Ντέντα και Νίκο Πανανό, έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πρώτευσε στο ατομικό BC1, ενώ στην κατηγορία BC2 και BC4, το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στους αθλητές του Τυρταίου, Χρήστο Κυπριώτη και Μαρίνο Γωνιά αντίστοιχα.

Στα Ζευγάρια BC3 την απονομή μεταλλίων έκανε η κα Φιλίππα Μιχάλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ALLIANZ και του Κυπέλλου η κα Πολυξένη Κορόγιαννη, Πρόεδρος Ο.Π.Α.Α.Π. Δ. Περιστερίου. Στα Ζευγάρια BC4 την απονομή μεταλλίων έκανε η κα Κωνσταντινιά Σωτηριάδη, Α’ Αντιπρόεδρος Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ και του Κυπέλλου ο κ Ευάγγελος Αυγουλάς, Εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών, κ Κουρουμπλή, ενώ στο Ομαδικό BC1/2 την απονομή μεταλλίων έκανε ο κ Δημήτρης Χιώτης, Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Περιστερίου και του Κυπέλλου ο κ Γιώργος Φουντουλάκης, Προέδρος Ε.Π.Ε. & Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς δίνει κύπελλο στον τυρταίοΟ κ. Φουντουλάκης δίνει κύπελλο στον Α.Σ.Α.Χ


Οι τρεις πρώτοι ανά κατηγορία σε ατομικά και ομαδικό:

Ατομικό BC1
1. Παναγιώτης Σουλάνης (Άγιος Χριστόφορος)
2. Δημήτρης Κυριακίδης (Τυρταίος)
3. Ανδρέας Νικολάου (Τυρταίος)

Ατομικό BC2
1. Χρήστος Κυπριώτης (Τυρταίος)
2. Αλέξανδρος Παπαδάκης (Άγιος Χριστόφορος)
3. Δημήτρης Στέφος (Άγιος Χριστόφορος)

Ατομικό BC3
1. Γρηγόρης Πολυχρονίδης (Άγιος Χριστόφορος)
2. Άννα Ντέντα (Άγιος Χριστόφορος)
3. Νικόλαος Πανανός (Ειδική Ολυμπιάδα)

Ατομικό BC4
1. Μαρίνος Γωνιάς (Τυρταίος)
2. Χρυσή Μόρφη-Μέτζου (Άγιος Χριστόφορος)
3. Νίκο Βασίλη (Τυρταίος)

Ζευγάρια BC3
1. Άγιος Χριστόφορος 1 (Πολυχρονίδης, Ντέντα, Καραμπείδου)
2. Τυρταίος 1 (Παπαναστασίου, Μιγκαχέντ)
3. Άγιος Χριστόφορος 2 (Μασούρας, Λέκκας)

Ζευγάρια BC4
1. Τυρταίος (Βασίλη, Γωνιάς, Τσουκάλι)
2. Άγιος Χριστόφορος (Μόρφη-Μέτζου, Κατσώνης, Βασιλείου)
3. Καστελλάνοι (Φινινης, Σαρλής, Πέγκας)

Ομαδικό BC1/2
1. Άγιος Χριστόφορος (Παπαδάκης, Σουλάνης, Κοκόνος, Στέφος)
2. Τυρταίος (Κυριακίδης, Κυπριώτης, Γαλλαίος, Γκόλφης, Νικολάου)
3. Δρομέας (Μπανάβας, Μητσόπουλος, Βασιλόπουλος, Χρυσόπουλος)



Αγώνας σε εξέλιξηΑγώνας σε εξέλιξη
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Γιώργος Φουντουλάκης Προέδρος Ε.Π.Ε. & Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.Αγώνας σε εξέλιξη




ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ!


Το «AiDlink», μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να  βοηθήσει ουσιαστικά τα ΑΜΕΑ να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το  δυνατόν πιο αυτόνομα, ήταν η ιδέα που κατέκτησε την πρώτη θέση στο  Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».Η ομάδα του «AiDlinK» που αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του  τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών,  Ολυμπία Κούστα, Κωνσταντίνο Σαμλή και Χριστίνα Τσάκωνα, κέρδισε έπαθλο 9.000 ευρώ και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Enterprise Challenge», του Junior Achievement Europe που θα διεξαχθεί στις 6-8 Ιουλίου στο Βουκουρέστι.

Το «ΑiDlink» λειτουργεί ως ψηφιακός ενδιάμεσος που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα ΑΜΕΑ και τους φορείς που μπορούν να τα βοηθήσουν, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν», εξηγεί το μέλος της ομάδας Χριστίνα Τσάκωνα. «Για παράδειγμα, εμείς βοηθάμε άμεσα τη Μαρία που έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να κάνει μπάνιο μόνη της, χωρίς την βοήθεια της μητέρας της.  Η Μαρία, απευθύνει έκκληση στην ιστοσελίδα μας  με τα στοιχεία της, είδος αναπηρίας, διεύθυνση, τηλέφωνο και περιγράφει αναλυτικά ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί βλέπουν αμέσως το αίτημα και επικοινωνούν με την Μαρία για να την εξυπηρετήσουν βρίσκοντας μία αποτελεσματική λύση στο καθημερινό της πρόβλημα και από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις ,εφόσον είναι αναγκαίο, χρηματοδοτούν την έκκληση αυτή, ώστε να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει την Μαρία να αυτοσυντηρείται μόνη της και να νιώθει ανεξάρτητη».

«Συγχαίρω θερμά τους φοιτητές που κατάφεραν να κατακτήσουν την πρώτη θέση με μία διαδικτυακή υπηρεσία που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο», δήλωσε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανώλης Γιακουμάκης. «Είναι εκατοντάδες οι ΜΚΟ στην Ελλάδα που μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια αλλά και πολλές ελληνικές εταιρείες, που με τα ειδικά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι βέβαιο ότι θα είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις προτεινόμενες λύσεις και να βοηθήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής τους», προσέθεσε ο υπεύθυνος καθηγητής του ΟΠΑ, κ. Γεώργιος Δουκίδης.

Τη δεύτερη θέση και το έπαθλο των 2.000 ευρώ κατέκτησε η ομάδα  «Life Button» από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την καινοτόμα εφαρμογή τους που αξιοποιεί την τεχνολογία των smartphones και smartwatch για άμεση ειδοποίηση και διάσωση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.  «Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχία των φοιτητών με μια ιδέα που αποτελεί το έναυσμα για μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά από ένα καρδιακό επεισόδιο ή ένα τροχαίο ατύχημα, δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής του ΠαΜακ κ. Κωνσταντίνος Φούσκας. «Η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής προσπάθειας και η αξιοποίηση της ιδέας αυτής από ασφαλιστικές εταιρίες μπορεί να επιτύχει την εξάπλωση της σε παγκόσμιο επίπεδο και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Το τρίτο βραβείο και το έπαθλο των 1.000 ευρώ απονεμήθηκε στις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ  που δημιούργησαν το «OpticFit» μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ψηφιακό δοκιμαστήριο γυαλιών οράσεως και ηλίου συνδέοντας παράλληλα τα καταστήματα οπτικών με τους καταναλωτές.

Ο Φοιτητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμμετοχή της ασφαλιστικής εταιρίας MetLife, στελέχη της οποίας  είχαν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ιδεών των φοιτητών ενώ συμμετείχαν και στην κριτική επιτροπή. Στον τελικό έφθασαν φέτος 7 ομάδες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και 5 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ για το 2017 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κι άλλα Πανεπιστήμια απ’ όλη την Ελλάδα.

«Παρουσιάσατε πραγματικά πολύ έξυπνες, καινοτόμες ιδέες και δυσκολευτήκαμε αρκετά για να επιλέξουμε τις τρείς καλύτερες», είπε στους φοιτητές  ο διοικητικός διευθυντής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής της MetLife, κ. Γιάννης Βασιλάτος.  «Εσείς, τα νέα παιδιά με το ταλέντο και το πάθος σας, μπορείτε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας». Ο κ. Βασιλάτος τόνισε στην ομιλία του ότι η MetLife υποστηρίζει το έργο του ΣΕΝ/JA Greece στο πλαίσιο του δικού της παγκόσμιου προγράμματος, MetLife Life Changer, που έχει στόχο να δώσει ευκαιρίες στους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Σε όλες τις ομάδες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό απονεμήθηκαν έπαινοι. Μια επιπλέον προσφορά έκανε η Εθνική Τράπεζα επιλέγοντας δύο ομάδες, την «LikeMe» και την «OpticFit» για να συμμετάσχουν στη β’ φάση του 7ου διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας «i-Βank»  του 2017.

Η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου συνεχάρη θερμά τους φοιτητές, τονίζοντας πως περιμένει να δει τις ιδέες τους να υλοποιούνται. «Τα χρηματικά έπαθλα δίνονται για να σας δώσουν την δυνατότητα να κάνετε την ιδέα σας πράξη και να πειραματιστείτε στον επιχειρηματικό χώρο. Το ταξίδι της επιχειρηματικότητας έχει και πολλές φουρτούνες, αλλά αυτό δεν 
πρέπει να σας πτοήσει. Πρέπει να μένετε πάντα προσηλωμένοι στο στόχο σας και είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα τα καταφέρετε».

Τo «ΣΕΝ/JA Greece» είναι ο ελληνικός φορέας του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Junior Achievement Wordwide», που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο.


Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Κοριτσάκι δίνει δώρο στη ΒασιλικήΤα παιδιά κοιτάνε τα κουμπιά από το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο

Η Βασιλική Παπαδοπούλου κατάγεται από την Πέρδικα Θεσπρωτίας και γεννήθηκε το 1984. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδικεύσεως στον τομέα Οικονομικής Ανάλυσης και Χρηματοοικονομικής από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Μιλά Γερμανικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Τον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την ζωγραφική , την δημιουργία κοσμημάτων , την κολύμβηση , το διάβασμα και τα ταξίδια.

Επικοινώνησε μαζί μου μέσω Facebook, παρακολούθησε για αρκετό καιρό το blog μου και συχνά συζητάμε για την εμπειρία μας από τις επισκέψεις μας σε σχολεία. Εκείνη κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, από καιρό, λόγω έλλειψης οξυγόνου στη θερμοκοιτίδα όταν ήταν βρέφος. Της ζήτησα και μοιράζεται μαζί μας και τη δική της εμπειρία. 

"Κυκλοφορώντας με το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο μου , διαπίστωσα πως τα παιδιά ιδιαίτερα της προσχολικής ηλικίας έχουν πάρα πολλές απορίες σε ότι αφορά στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα. Έτσι , σκέφτηκα πως θα ήταν καλό και χρήσιμο να επισκεφτώ τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία του νομού Θεσπρωτίας όπου και διαμένω. Εκμυστηρεύτηκα λοιπόν την ιδέα μου στην φίλη μου Ελπίδα Ανδρέου η οποία είναι και Κοινωνική Λειτουργός. Τόσο με την βοήθεια της όσο και με την στήριξη της Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής Μαρίνας Μπέσσυ καταφέραμε να επισκεφτούμε 6 νηπιαγωγεία του Νομού Θεσπρωτίας - μεταξύ των οποίων τα νηπιαγωγεία του Αγίου Βλάσιου , των Συβοτών , της Παραμυθίας , της Σαγιάδας , του Μαυρουδίου και της Πέρδικας. Στόχος μου είναι με αφορμή την παρουσία μου στα νηπιαγωγεία , τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ζητήματα διαφορετικότητας και έτσι να απαντηθούν τα ερωτήματα τους με τρόπο βιωματικό ! Αφού τα παιδιά έχουν κάνει και τη προετοιμασία στα θέματα αυτά με διάφορους τρόπους π.χ ζωγραφίζοντας με το στόμα, παίζοντας τυφλόμυγα κ.α. Μαζί διαβάζουμε παραμύθια που αφορούν στην κινητική αναπηρία και το "διαφορετικό". Στην συνέχεια απαντώ σε ερωτήσεις τους . Κάποιες από τις συχνότερες είναι: Πως κοιμάσαι ? Πως κυκλοφορείς το αμαξίδιο ? Πως το φορτίζεις ? Πως πρόεκυψε η αναπηρία ? Ποιες οι δυσκολίες και γιατί τις αντιμετωπίζεις ? Πως κατάφερες να περάσεις στο Πανεπιστήμιο ? Πως φόρας τα ρούχα σου ?  Πως κάνεις μπάνιο ?  Πως ζωγραφίζεις? κτλ.  Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε κάποιο νηπιαγωγείο, με τα παιδιά  παίζουμε, ζωγραφίζουμε, βλέπουμε έργα μου ζωγραφικής , λέω ιστορίες δικές μου κτλ. Αισθάνομαι πολύ όμορφα όταν συναντώ τόσο νέα παιδιά με τόση ενέργεια και ζωντάνια, όχι μόνο γιατί παίρνω και εγώ από την ενέργεια τους αλλά επίσης φιλοδοξώ η νέα γενιά να είναι πιο ευσυνείδητη και να  ενημερώνεται ώστε η κοινωνία μας να είναι πιο ανθρώπινη" !

Τα παιδιά δίνουν δωράκι στη ΒασιλικήΤα παιδιά παίζουν με τη Βασιλική

Η Βασιλική μαζί με τις δασκάλες διαβάζουν παραμύθιαΠαιδάκι απλώνει το χεράκι του στη Βασιλική




ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ!



Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαντωνίου.

Συνεπές με το ανατρεπτικό του παρελθόν, το Κέντρο Εκπαίδευσης και  Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα έχει καταφέρει ειδικά τον  τελευταίο χρόνο, να γίνει κοιτίδα προγραμμάτων που ανοίγουν κι άλλο το  δρόμο για την πλήρη κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία όρασης και την  ανεξαρτησία τους. Με πρωτοβουλία του ΚΕΑΤ, το φθινόπωρο η Ελλάδα θα γίνει  η πέμπτη χώρα που θα υλοποιεί πρόγραμμα με μαθήματα για τον εντοπισμό   καρκίνου του μαστού με ψηλάφηση από τυφλές γυναίκες, οι οποίες έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση της αφής. Η ιδέα ξεκίνησε από τη Γερμανία και εφαρμόζεται σε ακόμη τρεις χώρες, την Αυστρία, την Κολομβία και την Ινδία.

Συνεργασία με το παλιότερο σχολείο για τυφλούς

Η δράση του ΚΕΑΤ έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Από την Κυριακή  μέχρι την Πέμπτη θα βρεθεί στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με τη διοίκηση  του ΚΕΑΤ ο Ντένις Λόλι από το Πέρκινς, το παλιότερο σχολείο για τυφλούς  των ΗΠΑ. Ο Ντ. Λόλις είναι συντονιστής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που  υλοποιεί το Πέρκινς, κάποια από τα οποία πλέον είναι πολύ πιθανό να  μεταφερθούν και στην Ελλάδα. Κατά τις ημέρες παραμονής του Ντ. Λόλι, θα  συζητηθεί η πιθανότητα υποστήριξης από το αμερικανικό σχολείο μέσω  χρηματοδότησης προγράμματος και επιμόρφωσης του προσωπικού.

Βασική αρχή του Πέρκινς είναι ότι "οι τυφλοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν  στη ζωή τους" και χρειάζονται στήριξη, εκπαίδευση και εργαλεία για να  συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Η αρχή διατυπώθηκε  πριν από δύο αιώνες, το 1829, όταν δηλαδή ιδρύθηκε το Πέρκινς. Συνεχίζει  όμως να υιοθετείται από πολλές αντίστοιχες προσπάθειες ανά τον κόσμο. Το  ΚΕΑΤ είναι μία από αυτές και για να την κάνει πράξη, φιλοξενεί και  υλοποιεί προγράμματα που δεν περιορίζονται μόνο στην εκπαίδευση. "Δεν  είναι αρκετό να έχουμε παιδιά που είναι ακαδημαϊκά άριστα, αλλά δεν μπορούν να πάνε μόνα τους στην τουαλέτα" εξηγεί στην "Α" η διοικητής του ΚΕΑΤ, Παναγιώτα Λεωτσάκου. Γι΄ αυτό δίπλα στα μαθήματα των υπολογιστών υπάρχουν κι εκείνα που αφορούν δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης. Στόχος  είναι "αύριο" τα παιδιά που θα είναι ενήλικες να μη χρειάζονται μαζί τους όλη την ώρα συνοδό.

Φιλοξενία προγραμμάτων που θα χάνονταν

Από τον Φεβρουάριο υλοποιείται πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα στην κινητικότητα, στον προσανατολισμό, στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης,  τους υπολογιστές και στις νέες τεχνολογίες και στην αγγλική γλώσσα. Το  πρόγραμμα υλοποιείται επίσης στη Θεσσαλονίκη και στον "Ήλιο", το ίδρυμα  που συγχωνεύθηκε με το ΚΕΑΤ το 2011. Στόχος του ΚΕΑΤ είναι το ίδιο  πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε περιοχές της Περιφέρειας και σε νησιά.

Παράλληλα, από την 1η Απριλίου φιλοξενούνται προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται από δημόσια ΙΕΚ αγωγής, τα οποία περιλαμβάνουν τρεις  ειδικότητες: Απομαγνητοφωνητής συνομιλιών - πρακτικών, Τεχνικός χειριστής  ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεφωνικών κέντρων και Βοηθός φυσικοθεραπείας. Τα προγράμματα θα ήταν στον... αέρα αν το ΚΕΑΤ δεν  προσφερόταν να παραχωρήσει τους χώρους του. Η άνιση αντιμετώπιση των  τυφλών από την Πολιτεία εντοπίζεται επίσης στον αποκλεισμό των τυφλών από  το επάγγελμα αν δεν έχουν πτυχίο, κάτι που δεν ισχύει για τους άλλους  πολίτες, ενώ την ώρα που στην Ευρώπη η φυσικοθεραπεία αποτελεί βασική ασχολία για τους τυφλούς, πολύ δύσκολα στην Ελλάδα μπορεί κάποιος με αναπηρία όρασης να γίνει δεκτός στις σχολές.

Παραχωρεί πολυκατοικία για τυφλά προσφυγόπουλα

Πριν από λίγες ημέρες η αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προσέγγισε τη διοίκηση του ΚΕΑΤ ώστε να βρει ακόμη μία στέγη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Το ΚΕΑΤ αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει για τον σκοπό την πολυκατοικία που δεν χρησιμοποιούσε στο κέντρο της Αθήνας και στα εννέα διαμερίσματα θα φιλοξενηθούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης. Όπως μας λέει η Π.
Λεωτσάκου, παρά τα στενά οικονομικά δεδομένα, το ΚΕΑΤ πήρε την απόφαση αυτή, καθώς η απάντηση στο δίλημμα να κρατήσει το κτήριο ή να μείνουν παιδιά στον δρόμο "ήταν αυτονόητη".

Η αγωνιστικότητα για μια άλλη κοινωνία που διακρίνει το ΚΕΑΤ θα μπορούσε να ερμηνευτεί με μια μικρή ιστορική αναδρομή. Το 1979, μετά από συνεχείς αγώνες και καταλήψεις των τυφλών, το άλλοτε ιδιωτικό κέντρο που έχει ιδρυθεί το 1906 πέρασε από τα χέρια του εκάστοτε αρχιεπισκόπου στο κράτος. Οι συνθήκες που διαβιούσαν οι τυφλοί ήταν τραγικές και ο αγώνας που έδωσαν όχι μόνο τους δικαίωσε, αλλά έμελλε να είναι η αρχή συνεχούς κοινωνικής προσφοράς που ειδικά σήμερα -στην κορύφωσή της- έχει διπλή αξία.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ: "ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΕΣ"

Δημήτρης Λαμπριανίδης
Η αναπηρία σε βοηθά να κατανοήσεις τη σημασία που έχει να εκτιμάς τις ικανότητες στη ζωή και όχι τις ανικανότητες. Σε μεγάλο βαθμό, ως κοινωνία αυτό δεν το έχουμε αντιληφθεί. Δεν βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας, εκτιμώντας τι καλό μπορεί να κάνει, αλλά προσπαθούμε να δούμε τις ατέλειές του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Η ζωή μέχρι τα 19, το ατύχημα που τον άφησε ανάπηρο, οι δραστηριότητες στη  φύση και η φιλοσοφία ενός ανθρώπου που ακόμα αγαπάει την ταχύτητα

Μια συμβουλή που δίνω στους νέους είναι να μη βιαστούν να πάρουν γρήγορες  μηχανές και γρήγορα αυτοκίνητα

Ο άνθρωπος δεν μπορεί ούτως ή άλλως να είναι μια ανεξάρτητη μονάδα. Είναι  κομμάτι μιας κοινωνίας. Ο ένας άνθρωπος επηρεάζει τον άλλο με κάποιο τρόπο..

Γεννήθηκα κοντά στην περιοχή της Δασούπολης. Οι γονείς μου κατάγονται από  την Πάφο και την Πιτσιλιά. Ο πατέρας μου διατηρούσε και διατηρεί ακόμα  χωράφια και αμπέλια, τα οποία βοηθούσαν οικονομικά την οικογένεια. Η  κανονική δουλειά όμως του πατέρα μου ήταν νοσοκόμος και η μητέρα μου είχε  ένα μικρό πολυκατάστημα. Τους ενδιέφερε να δώσουν και σε εμένα και στην  αδερφή μου καλή παιδεία.

Ήμουν πολύ καλός μαθητής μέχρι τη Β΄ Λυκείου, όταν έγινε ένα περιστατικό  που με απογοήτευσε και αποτέλεσε την αιτία για την οποία τα επόμενα δύο  χρόνια παραμέλησα τα μαθήματά μου. Είχα νιώσει τόσο έντονη την αδικία.  Κάθε σχολείο έχει την ευθύνη να είναι δίκαιο στις αποφάσεις του, έναντι  και μαθητών και καθηγητών. Σε μεγάλο βαθμό εκεί ξεκίνησε η «επανάσταση»,   εκείνο το περιστατικό με έδιωξε μακριά από τον δρόμο του σχολείου. Τι είχε  συμβεί: χτύπησε το κουδούνι για να σχολάσουμε και η συγκεκριμένη  καθηγήτρια, ως συνήθως, άργησε να ολοκληρώσει το μάθημα. Μάζεψα λοιπόν τη  βαλίτσα μου και την έβαλα πάνω στο θρανίο.

Αυτή εκνευρίστηκε και με έβρισε, με είπε «asshole» μπροστά σε όλη την  τάξη. Έπειτα ήθελε να πάω μαζί της στο γραφείο του διευθυντή, αλλά δεν  πήγα. Πήγα την επόμενη ημέρα και όταν είπα στη γραμματέα του διευθυντή πώς με αποκάλεσε, εκείνη απάντησε «μα δεν υπάρχει τέτοια λέξη». Στο τέλος με απέβαλαν. Αδιανόητα πράγματα.

«Μου αρέσει η ταχύτητα»

Έπαθα το ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα στα 19 μου χρόνια. Μου άρεσε και μου  αρέσει η ταχύτητα, αλλά τη στιγμή που συνέβη, δεν έτρεχα. Αν ήμουν «κακό παιδί»; Θα έλεγα ότι ήμουν ατίθασος και επαναστάτης.

Βιάστηκα όμως. Μια συμβουλή που δίνω στους νέους είναι να μη βιαστούν να  πάρουν γρήγορες μηχανές και γρήγορα αυτοκίνητα. Έχουν πολλά χρόνια μπροστά  τους για να απολαύσουν την οδήγηση και θα την απολαύσουν περισσότερο όταν  μπορέσουν να την εκτιμήσουν. Στα 19 και στα 20 μάς συγκινούν η ταχύτητα και τα ακροβατικά, αλλά όσο μεγαλώνουμε το ευχαριστιόμαστε περισσότερο.  Βέβαια, ένας 19χρονος δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό.

Φυσικά, δεν φταίει μόνο ο νέος, αλλά και το σύστημα Παιδείας που δεν τον  προετοιμάζει κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της  ενηλικίωσης. Πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό.

Αν μου λείπει η ταχύτητα μετά από τόσα χρόνια; Δεν θα έλεγα ότι μου  λείπει, αλλά θα μου άρεσε να νιώσω το συναίσθημα του να οδηγείς τη  μοτοσυκλέτα και να σε χτυπάει ο αέρας στο πρόσωπο, με τη μόνη διαφορά ότι  τώρα θέλω να μπω σε μια κλειστή πίστα και να οδηγήσω, χωρίς να έχω το  άγχος αν θα βρω ένα εμπόδιο στον δρόμο μου.

«Δεν βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας»

Η αναπηρία σε βοηθά να κατανοήσεις τη σημασία που έχει να εκτιμάς τις  ικανότητες στη ζωή και όχι τις ανικανότητες. Σε μεγάλο βαθμό, ως κοινωνία  αυτό δεν το έχουμε αντιληφθεί. Δεν βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας, εκτιμώντας  τι καλό μπορεί να κάνει, αλλά προσπαθούμε να δούμε τις ατέλειές του.

Ειδικά από τη θέση που είμαι και ερχόμενος σε επαφή με τα άτομα που  εκπροσωπώ στην Οργάνωση, μπορώ να πω ότι η προσφορά των απαραίτητων  υποδομών για να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου. Βλέπετε, το γεγονός ότι είμαι  ενταγμένος στην κοινωνία και κάνω πολλά πράγματα στη ζωή μου, οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθώ να βρω τρόπους ώστε να συμμετέχω στη ζωή, η οποία  δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή.

 «Στο εξωτερικό νιώθω λιγότερο ανάπηρος»

Όταν είσαι σε περιβάλλον αναπηρίας τα εμπόδια είναι πολλά. Πολλές φορές  λέμε ότι πηγαίνοντας σε άλλες χώρες νιώθουμε λιγότερο ανάπηροι απ’ ό,τι στη χώρα μας, γιατί έχουμε πιο πολλές υποδομές που προσαρμόζουν το  περιβάλλον στις ανάγκες του τροχοκαθίσματος. Στη Βιένη που πήγα πριν από  λίγο καιρό, είδα έναν πολύ διαφορετικό τρόπο σχεδιασμού της πόλης για τους ανάπηρους και αυτό με έκανε να νιώσω άσχημα, διότι ενώ οι Έλληνες έχουμε προσφέρει τον πολιτισμό στον κόσμο, φαίνεται ότι ο κόσμος μάς έχει
προσπεράσει.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί ούτως ή άλλως να είναι μια ανεξάρτητη μονάδα. Είναι  κομμάτι μιας κοινωνίας. Ο ένας άνθρωπος επηρεάζει τον άλλο με κάποιο τρόπο. Ακόμα και αν είσαι στο σπίτι σου με την οικογένειά σου, όσο όμορφο σπίτι και να έχεις, με όσες ανέσεις, κάποια στιγμή θα ανοίξεις την πόρτα  να βγεις έξω από αυτό, εκεί θα βρεις προβλήματα τα οποία θα φέρεις μαζί  σου όταν επιστρέψεις.

Ο όρος «αναπηρία»

Σας παραξενεύει που χρησιμοποιώ τον όρο αναπηρία; Αυτός είναι ο σωστός όρος. Ακούω που χρησιμοποιούν φράσεις όπως «άτομα με ειδικές ικανότητες», αλλά δεν μου αρέσει. Όπως δεν μου αρέσει όταν μιλούν για «ήρωες της ζωής»  και άλλες τέτοιες βλακείες. Δεν είναι ήρωες της ζωής αυτά τα άτομα, απλώς  αναγκάζονται να προσαρμοστούν, να πάρουν ενέργεια από αυτή που έχει ο  άνθρωπος μέσα του ως απόθεμα για τις δύσκολες στιγμές και να προχωρήσουν  μπροστά. Δεν υπάρχει τίποτα το ηρωικό σε όλο αυτό. Ξέρετε ποιοι είναι  ήρωες της ζωής; Αυτοί που κάνουν οικογένεια, που αναθρέφουν καλά παιδιά  και τα παραδίδουν στην κοινωνία ως καλούς πολίτες. Κι αυτό το γνωρίζουν οι   καλοί οικογενειάρχες.

Προσβάσεις και υποδομές

Τα άτομα με αναπηρία δεν κάνουν παρέα μόνο με άλλα άτομα με αναπηρία. Με  τους δικούς μου φίλους είμαστε μαζί από το σχολείο, ήταν εκείνοι που με  στήριξαν, έρχονταν να με δουν, να βγούμε έξω και τους επισκεπτόμουν σε  άλλες χώρες όπου σπούδαζαν. Βέβαια, επειδή ασχολούμαι με την Οργάνωση  Παραπληγικών, έχω γνωρίσει και πολύ άλλο κόσμο. Γενικώς, όταν μπορείς να συμμετέχεις στη ζωή, τόσο αποκτάς περισσότερες εμπειρίες και φιλίες. Αρκεί  να υπάρχουν προσβάσεις και υποδομές, αν δεν υπάρχουν απομονώνεσαι καθώς  κάποια στιγμή, προκειμένου να βγεις, θα πρέπει να σε φορτωθούν οι φίλοι  σου και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Έτσι, από ένα σημείο και μετά, δεν  συμμετέχεις.

Ένα από τα παράξενα που θα έλεγε κανείς ότι κάνω, είναι ότι έχω αγοράσει  ένα όχημα για εκτός δρόμου διαδρομές, με το οποίο πάω για σαφάρι στα βουνά  με τους φίλους μου. Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στη φύση όταν είσαι σε  τροχοκάθισμα, δεν μπορείς εύκολα να βγεις εκτός πόλης και να βρεθείς στη  φύση. Είναι πολύ ωραία δραστηριότητα, αναπνέεις καθαρό αέρα, μυρίζεσαι τον  αέρα και το δάσος, ειδικά αν βρέχει λίγο. Το λάθος που κάνει η κοινωνία και οι γονείς μας είναι ότι δεν υποστηρίζουν  το ταλέντο στους νέους. Αυτό συνέβαινε τουλάχιστον στη δική μου εποχή. Για παράδειγμα, εγώ ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας, αλλά ένας καθηγητής μού είπε «έχεις συγγενή με αρχιτεκτονικό γραφείο;». Όταν του απάντησα αρνητικά, με ρώτησε απορημένος «πού θα βρεις δουλειά τότε;».

 «Να επενδύσουμε στο ταλέντο»

Σήμερα, είμαι αυτοεργοδοτούμενος, έχω δικές μου επιχειρήσεις: ένα  πρακτορείο ΟΠΑΠ και μια επιχείρηση που εμπορεύεται εξοπλισμό εστιατορίων.  Το εμπόριο είναι ωραίο μεν, αλλά πιο ωραίο είναι να κάνει κανείς κάτι πιο  δημιουργικό. Είναι καλό να νιώθει κανείς ότι επενδύει στο ταλέντο του.  Προσωπικά, πάντα σχεδίαζα καλά. Για να καταλάβετε, όταν ήταν να μπούμε σε  αυτό το σπίτι, εγώ σχεδίασα την κουζίνα, αναλόγως με το πώς με βόλευε. Η αρχιτέκτων, θυμάμαι, είχε εντυπωσιαστεί.

Πηγή: Εφημερίδα «η σημερινή»