meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

"ΈΞΙΣ": ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Η συνέντευξη με την ομάδα Έξις -Ομάδα σύγχρονου χορού για χορευτές με και  χωρίς αναπηρία, όπως αυτοπροσδιορίζονται- συνέπεσε χρονικά με την παράσταση τους στο θέατρο Παραμυθίας, στο Μεταξουργείο, την Δευτέρα 18 Μαΐου. Μια παράσταση για την οποία τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν άμεσα. Νωρίτερα, στις 9 του ίδιου μήνα, είχε πραγματοποιηθεί, επίσης, η πρώτη επίσημη παράσταση της ομάδας στο φεστιβάλ δρόμου Παλινωδίαι, στην πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη, στο Μπραχάμι.

Σταύρος Μαλιχούδης.

«Πάντως να ξέρεις, ένα μόνο πράγμα θέλουμε», μου είπε η Αγγελική όταν την προσέγγισα για τη συνέντευξη. «Σε παρακαλώ, μη τυχόν γράψεις διάφορες βλακείες, όπως αυτά τα κλασσικά politically correct που έχουν γράψει κατά καιρούς για εμάς. Ξέρεις, τα "ειδικές ικανότητες", "δύναμη ψυχής", "μουσικοχορευτικό δρώμενο με καροτσάκια αναπηρίας" και άλλα τέτοια. Αυτά απαγορεύονται. Μόνο αυτό θέλουμε».

Ευτυχώς, δεν είχαμε σκοπό να γράψουμε κάτι τέτοιο. Πρόκειται, άλλωστε, για τίτλους και χαρακτηρισμούς που τα Μέσα χρησιμοποιούν κατά κόρον τόσα χρόνια, παρότι είναι γνωστό πως τους ίδιους τους ανθρώπους που υποτίθεται πως αφορούν, δεν τους ευχαριστεί η χρήση τους- κάθε άλλο, μάλιστα. Η συνέντευξη με την ομάδα Έξις -Ομάδα σύγχρονου χορού για χορευτές με και χωρίς αναπηρία, όπως αυτοπροσδιορίζονται- συνέπεσε χρονικά με την παράσταση τους στο θέατρο Παραμυθίας, στο Μεταξουργείο, την Δευτέρα 18 Μαΐου. Μια παράσταση για την οποία τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν άμεσα. Νωρίτερα, στις 9 του ίδιου μήνα, είχε πραγματοποιηθεί, επίσης, η πρώτη επίσημη παράσταση της ομάδας στο φεστιβάλ δρόμου Παλινωδίαι, στην πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη, στο Μπραχάμι.

Αρχικά, ζητήσαμε από τα άτομα που απαρτίζουν την χορευτική ομάδα να μας συστηθούν. Και το έκαναν:

«Η ομάδα, προς το παρόν, αποτελείται από 8 άτομα- 4 αρτιμελείς και 4 άτομα με αναπηρία», λένε στη HuffPost Greece.

«Ιδρύθηκε από την Άννα Βεκιάρη, την Εβίτα Γιαννοπούλου, την Αγγελική Μητροπούλου και την Έλενα Τάσσου. Όσον αφορά μια μικρή παρουσίαση του καθένα από εμάς, να σου πούμε, αρχικά, πως η Άννα είναι επαγγελματίας χορεύτρια, δασκάλα χορού, κάτοχος του διπλώματος Danceability- μέθοδος  σύγχρονου χορού για μεικτές ομάδες. Η Εβίτα είναι παιδαγωγός, επαγγελματίας χορεύτρια και δασκάλα χορού. Η Αγγελική, επαγγελματίας ηθοποιός, ασχολείται με το χοροθέατρο και το σύγχρονο χορό και είναι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου. Η Έλενα επαγγελματίας χορεύτρια, δασκάλα χορού και παιδαγωγός».

«Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι ο Στέφανος Διαμαντής, ο Eriond Rrasa, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και ο Γιαννης Χαλδαίος», συνεχίζουν.

«O Στέφανος είναι πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση με αμαξίδιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στο ΤΕΙ Αθηνών. Ο Eriond έχει ασχοληθεί με το break dance, είναι μέλος της ελληνικής ομάδας ράγκμπι, της εθνικής Ελλάδος καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, όπως και της ομάδας καλαθοσφαίρισης Αμαρουσίου. Η Αλεξάνδρα είναι πρωταθλήτρια κολύμβησης, έχει ασχοληθεί με το Latin και σπουδάζει στο τμήμα Εργοθεραπεάις του ΤΕΙ Αθηνών. Τέλος, ο Γιάννης είναι μέλος της εθνικής Ελλάδος καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και ασχολείται, εκτός άλλων, με το θέατρο. Είναι πτυχιούχος στη Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, τη Λογιστική και τεχνικός υπολογιστών και δικτύων».

Τον πρώτο καιρό, η ομάδα χρησιμοποιούσε το -πάντα φιλόξενο- θέατρο Λήδρα του Παντείου, που βρίσκεται στην Πλάκα, για τις πρόβες της. Στη συνέχεια, βρέθηκαν και στο Art Factory, στην Πειραιώς, για πρόβες περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

«Η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε να βρούμε ένα χώρο απολύτως προσβάσιμο, που να εξυπηρετεί όλες μας τις ανάγκες», λένε. «Οι προσβάσιμοι χώροι, από την μία, είναι ελάχιστοι. Από την άλλη, είναι γεγονός πως και η οικονομική μας δυνατότητα, είναι περιορισμένη. Την παραγωγή έχουν αναλάβει τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας και από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα έσοδα από τις δράσεις μας, περιορίζουμε όσο είναι δυνατόν τα έξοδα μας».

Στις μέρες μας, Πολιτισμός και Τέχνη προβάλλονται ως πολυτέλεια, αφού κάθε αξία και πτυχή της ευρύτερης συλλογικής ζωής μας υποσκιάζει η οικονομική. Ωστόσο, παρά τις περιορισμένες χρηματικές τους δυνατότητες και τις όχι και καλύτερες συνθήκες, στις οποίες θα μπορούσε να αναδειχθεί το εγχείρημα τους, τα μέλη της ομάδας σύγχρονου χορού Έξις, δείχνουν ιδιαίτερα δραστήριοι.

Μετά την εμφάνιση τους στο θέατρο Παραμυθίας, και το φεστιβάλ Παλινωδίαι που προηγήθηκε, πρόθεση της ομάδας είναι να δώσει παραστάσεις παντού ανά την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με Δήμους και φεστιβάλ για επόμενες, μελλοντικές παραστάσεις. Παράλληλα, η ομάδα δουλεύει για τον εμπλουτισμό του ήδη υπάρχοντος υλικού, με σκοπό τους επόμενους μήνες να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη παράσταση.

«Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι είδος βασικής ανάγκης», λένε στην HuffPost Greece. «Συνεπώς, το εάν υπάρχει κρίση οικονομική ή όχι, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αιτία ή δικαιολογία για να περιορίζονται οι πολιτιστικές δράσεις και, κατ΄ επέκταση, η ανάπτυξη του Πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι και θα είναι ενεργή πολιτισμικά, παρότι αυτό δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα. Ίσως, μάλιστα, για αυτό ακριβώς να μην περιορίζεται και από οικονομικούς παράγοντες».

Μέσα από την ενασχόληση με το χορό και, ειδικότερα, τη συγκρότηση της  Έξις, παρέχεται και ένα μέσο, υπογραμμίζουν, «για να θίξουμε θέματα κοινωνικά και πολιτισμικά, καθώς και θέματα συμπεριφοράς και κουλτούρας. Αυτό, όμως, δεν είναι αυτοσκοπός. Όλοι μας πάνω από όλα, αγαπάμε τον χορό και θέλουμε να εξερευνήσουμε το πως ακριβώς ένας περιορισμός και όχι απαραίτητα κινητικός μονάχα, μπορεί να γίνει ελευθερία και να οδηγήσει σε πρωτόγνωρες εμπειρίες».

Η ανταπόκριση του κόσμου πως είναι;

«Ανταποκρίνονται πολύ θετικά στην προσπάθεια μας- ειδικά όσοι δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Σε κάποιους ίσως φαίνεται και παράξενο, σε άλλους πρωτότυπο. Άλλοι συγκινούνται, άλλοι αδιαφορούν. Κατά βάση, όμως, ακούμε ενθαρρυντικά σχόλια, τα οποία μας ωθούν να συνεχίσουμε δυναμικά. Εμείς πάντως», διασαφηνίζουν στην Huff Post Greece, «δεν θέλουμε να μας επιβραβεύουν μόνο και μόνο επειδή είμαστε μεικτή ομάδα. Θέλουμε αυτό αν γίνεται, να γίνεται όταν πραγματικά πιστεύουν ότι αυτό που παρουσιάζουμε είναι ενδιαφέρον και καλλιτεχνικά άρτιο, επίσης».

Το κράτος; «Το κράτος δεν θα πρέπει να γνωρίζει καν την ύπαρξη μας ακόμη», λένε γελώντας. «Λογικό. Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, η οποία μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Πέραν αυτού, τώρα ανακαλύπτουμε και εμείς ουσιαστικά, μέρα με τη μέρα, το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Γενικά, όμως, από ότι έχουμε  αντιληφθεί, υπάρχει όλη η καλή διάθεση για υποστήριξη, από ιδιώτες κυρίως».

Στην Ελλάδα, μια άλλη μεικτή ομάδα, εξίσου δραστήρια, είναι η Δαγίπολη με την οποία τα περισσότερα μέλη της Έξις έχουν συνεργαστεί. «Από όσο ξέρουμε, υπάρχουν και κάποιες μεικτές ομάδες που ασχολούνται με το Latin. Στο εξωτερικό, οι πιο γνωστές μεικτές ομάδες σύγχρονου χορού είναι η Candoco στην Αγγλία- που πρόσφατα ήρθε και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Αθήνα- και η Axis, στην Αμερική. Θα θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με άλλες μεικτές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φυσικά». Όσον αφορά  το καθαρά καλλιτεχνικό κομμάτι, τα μέλης της ομάδας Έξις δεν γνωρίζουν ακριβώς τι διαφορές υπάρχουν σε κάθε χώρα, όσον αφορά την υποστήριξη ανάλογων εγχειρημάτων και τα εχέγγυα που προσφέρονται αλλά, υποψιάζονται πως στις ανεπτυγμένες, τουλάχιστον, χώρες, σε κάποια πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η μετακίνηση, παραδείγματος χάριν, θα υπάρχει κάποια μεγαλύτερη άνεση και ευκολία.

Η τελευταία ερώτηση της HuffPost Greece αφορά το πως μπορεί κάποιος- εθελοντής ή φορέας ή ιδιώτης να συνδράμει και να σταθεί αρωγός στην  προσπάθεια της ομάδας.

«Ο καθένας θα μπορούσε να μας βοηθήσει με τον τρόπο του. Κυρίως με το να έρθει να μας δει σε μία παράσταση και να μας πει ειλικρινά πως του φάνηκε.  Σε πιο πρακτικά ζητήματα επίσης κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, όμως θα  προτιμούσαμε την οικονομική ενίσχυση από κάποιον φορέα, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τους συνεργάτες μας. Να μην τίθεται θέμα φιλανθρωπίας. Δεν είναι αυτό που θέλουμε», καταλήγουν.


Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/


ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΕΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ATHENS PRIDE

Το φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας - Athens Pride, στις 13 Ιουνίου 2015 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, θα είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ σε άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφιλόφυλοι/ες, τρανς άτομα) ή όχι.

Για το σκοπό αυτό, αλλά και για την αυτό-οργάνωση μίας ομάδας που θα πάει κόντρα στη διπλή περιθωριοποίηση λόγω αναπηρίας και λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και έκφρασης ταυτότητας φύλου, έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους η δραστήρια ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ.

Το Athens Pride είναι μια εξ’ ολοκλήρου εθελοντική, μη- κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα από το 2006. Πρωταρχικός της στόχος αποτελεί η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Επιπρόσθετα, το Athens Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

Ο σκοπός του Athens Pride είναι να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT (ΛΟΑΤ) ατόμων στην ελληνική κοινωνία, και με αυτό τον τρόπο παράλληλα να προωθήσει και εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Το Athens Pride, δια μέσου του Προγράμματος Εθελοντισμού του, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την συμπαράσταση των ΛΟΑΤ ατόμων, κάθε ηλικίας.

Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005. Διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας είχαν διεξαχθεί στην πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το Athens Pride του 2005 σηματοδότησε την πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο φως της ημέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 άτομα συμμετείχαν σε εκείνη την εκδήλωση.

Από το 2005, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride εκθετικά μεγαλώνει σε μέγεθος μαζί με την αυξανόμενη αναγνώριση και σεβασμό του από την Ελληνική κοινωνία. Εκτιμάται μάλιστα ότι 20.000 άτομα όλων των ηλικιών και ταυτοτήτων συμμετείχαν στο 10ο Athens Pride, στις 14 Ιουνίου του 2014.

Η ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ δημιουργήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 με στόχο να συγκεντρώσει ΛΟΑΤ άτομα κάθε αναπηρίας. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα η ομάδα αποτελείται από 35 μέλη, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Από τις πρώτες μέρες που η ίδρυση της ομάδας έγινε γνωστή, τα μέλη της έχουν γίνει αποδέκτες αναγνωρισιμότητας και ένθερμης συμπαράστασης από οργανώσεις ΑμεΑ και ΛΟΑΤ οργανώσεις και αυτό τους γέμισε χαρά και αισιοδοξία, δηλώνουν στο «Με Άλλα Μάτια».

Οι σκοποί της ομάδας έχουν να κάνουν τόσο με την ορατότητα όσο και την προσβασιμότητα των μελών, με στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού και του αποκλεισμού.

Ορατότητα και στην κοινότητα των αναπήρων και στη ΛΟΑΤ κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα ως άτομα με αναπηρία με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και έκφραση ταυτότητας φύλου από το "συνηθισμένο και κυρίαρχο".

Τα μέλη της ομάδας έχουν αρχίσει, από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της ομάδας, να ενημερώνουν, να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές σε όλες τις ΛΟΑΤ οργανώσεις σχετικά με την προσβασιμότητα στις εκδηλώσεις τους, ώστε κάθε άτομο με αναπηρία να μπορεί να παρευρεθεί, αν και εφόσον το επιθυμεί. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εθελοντών/τριων, να τους εκπαιδεύσει σε θέματα προσβασιμότητας και να παρέχει σε οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία οποιαδήποτε βοήθεια αυτό επιθυμεί, ώστε να παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Ένας εκ των ιδρυτικών μελών μας ενημερώνει: «Η πρώτη μας προσπάθεια, προς αυτή την κατεύθυνση, θα γίνει στο Athens Pride 2015, στις 13 Ιουνίου, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της επιτροπής διοργάνωσης και του συνόλου των εθελοντών/τριων του Athens Pride αλλά και άλλων οργανώσεων.

Μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook (ΛΟΑΤ ΑμεΑ - Greek LGBT PwD), στην ηλεκτρονική μας διεύθυνσηgreeklgbtdisabled@gmail.com ή να μας ακολουθήσετε στο Twitter (@LGBTdisabledGR)».


Για το σκοπό αυτό, εθελοντές που την ημέρα του φετινού Athens Pride θα συνοδεύσουν και θα υποστηρίζουν ΑμεΑ εκπαιδεύονται εντατικά πώς να είναι αποτελεσματικοί, σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας, κώφωσης και τύφλωσης. Παράλληλα, όποιο άτομο με αναπηρία, ΛΟΑΤ ή μη, θέλει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα και δεν έχει δυνατότητα υποστήριξης ή συνοδείας από το περιβάλλον των οικείων του για να προσέλθει στο Athens Pride, μπορεί να στείλει μήνυμα στη σελίδα της ομάδας στο Facebook, email ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στον αριθμό 6973474960 έως δύο ημέρες πριν την εκδήλωση και εκείνοι αναλαμβάνουν εθελοντικά τη διασφάλιση της ασφαλούς και ομαλής προσέλευσης του στο event. Υπάρχει και η πρόβλεψη για την παροχή δωρεάν μετακίνησης με ταξί, προς και από το χώρο του event, για τα άτομα αυτά, που δυσκολεύονται να έρθουν μόνα τους.

Με το σύνθημα ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ, το Athens Pride 2015 παίρνει θέση υπέρ της 100% ισότητας, δικαιοσύνης, αποδοχής και σεβασμού για τις λεσβίες, τους γκέι (ομοφυλόφιλους), τα αμφισεξουαλικά και τρανς άτομα (LGBT / ΛΟΑΤ), καθώς και για κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας. Σε διαμαρτυρία, παίρνει θέση κατά κάθε εκδήλωσης μίσους, διακρίσεων και βίας.

Το Athens Pride είναι μια γιορτή. Ωστόσο η Παρέλαση είναι και μία ισχυρή πολιτική πράξη, της οποίας το μήνυμα μεταφέρεται μέσω πλακάτ και πανό. Στην φετινή αφίσα, το πλακάτ-σύνθημα προσκαλεί σε ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση το τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας, που επιμένει να γυρίζει την πλάτη του στο ενδιαφέρον, την γνώση, την οριστική κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για τα LGBT άτομα στην Ελλάδα. Στην απρόσωπη, ομοιόμορφη αδιαφορία τους, οι φιγούρες αυτές θυμίζουν τα χαρακτηριστικά «Ανθρωπάκια» του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), με τα οποία άσκησε μια καυστική κοινωνικοπολιτική κριτική πάνω στη σύγχρονη μαζική νοοτροπία.

Το Athens Pride διεκδικεί το δικαίωμα όλων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων στην ελεύθερη προσωπική έκφραση, καθώς τονίζει τον αντίκτυπο που αυτή η έκφραση μπορεί να ασκήσει στην κοινωνία.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του,www.athenspride.eu, καθώς και στη σελίδα του στο Facebook (Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας).




Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Ευρεία συνάντηση με πολλούς αντιπροσωπευτικούς συλλογικούς φορείς των μεγαλύτερων κλάδων συνταξιούχων είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσία πολλών υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, καθώς και του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κοκκινάκη.

Αρχικά ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε τους θεσμικούς εκπροσώπους των συνταξιούχων για την κατάσταση στην υγεία την οποία παρέλαβε, δηλαδή τα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τρίτους, το υποστελεχωμένο σύστημα υγείας και το γερασμένο εξοπλισμό. Επεσήμανε ότι ξεκίνησαν ήδη και τοποθετούνται οι 1.000 ιατροί ολοκληρώνοντας παλιούς διαγωνισμούς, ενώ οι 4.500 προσλήψεις που δρομολογούνται στην Υγεία θα είναι ένα ακόμα ισχυρό παυσίπονο στο υπαρκτό πρόβλημα με τις πολλαπλές ελλείψεις προσωπικού.



Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι βρίσκεται σε διάλογο με τους ιατρικούς συλλόγους ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων, ιδίως για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, υπενθύμισε πως με πρόσφατη τροπολογία η μονοετής θητεία των επικουρικών ιατρών έγινε διετής, ενώ ενημέρωσε ότι επαναφέρει παλαιότερη ρύθμιση με την οποία όταν μια ιατρός ή μια νοσηλεύτρια θα είναι σε άδεια λοχίας, θα αναπληρώνεται το κενό της για όσο θα διαρκεί η άδεια μητρότητας.

Ακόμη, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σε ένα μήνα ολοκληρώνεται άλλος ένας διαγωνισμός που θα προσθέσει 200 μόνιμους διασώστες στο εθνικό αξιόλογο πλήρωμα των ασθενοφόρων της χώρας, προχωρούν οι υπογραφές των υπουργών στην ΚΥΑ για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, ενώ προχωρά και στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ενός προγράμματος που θα συνδυάσει την περαιτέρω εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας με ετήσιες προσλήψεις για να ενισχυθεί το σύστημα. Πρόκειται για εξαετές προϋπολογισμένο πρόγραμμα με περίπου 11.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί επίσημα από τον Υπουργό προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων ότι τα τελευταία χρόνια ενώ κόβονται οι συντάξεις τους, οι δαπάνες που οι ίδιοι καταβάλουν στην υγεία μένουν ίδιες, ο κ. Κουρουμπλής αναγνώρισε την απολύτως δίκαιη αγανάκτησή τους και ζήτησε λίγο πολιτικό χρόνο ακόμη, καθώς ήδη το κέρδος που υπολογίζει να έχει από τη διαπραγμάτευση του Υπουργείου με τις φαρμακοβιομηχανίες για το φάρμακο θα το μετατρέψει σε μειώσεις στην οικονομική συμμετοχή των συνταξιούχων.

«Θέλω να έχουμε μια σταθερή, διαρκή συνεργασία και διάλογο. Θέλω να συμμετέχετε σε όλες τις αποφάσεις που σας αφορούν. Αναλαμβάνω νομοθετική πρωτοβουλία για την παράταση της καταβολής ληξιπρόθεσμων αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους. Όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες της πολιτείας παλαιότερων ετών πρέπει να κλείσουν χωρίς να αδικηθούν οι ασφαλισμένοι. Επίσης, εντός του Ιουνίου θα ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί με αντικείμενο τους τρόπους μείωσης του χρόνου αναμονής στα ραντεβού σε γιατρούς και νοσοκομεία», ανέφερε συμπληρωματικά μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στους συνταξιούχους.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε για ευρύτερη εκπροσώπηση των συνταξιούχων στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, ενώ ζήτησε να εκδοθεί εγκύκλιος που να λύνει τα προβλήματα στη διαδικασία για τις λουτροθεραπείες των ηλικιωμένων.


ΑΧΤΙΔΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Την 25η Μαΐου ενώσαμε όλοι μαζί τις δυνάμεις για τα παιδιά, με σύνθημα «Ας μην αφήσουμε το μέλλον τους να χαθεί»!

Με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» -για μια ακόμη χρονιά- πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου με στόχο αφενός να σταλεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς εκείνους που τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί και αφετέρου, την περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα Mr. Lucian Fatu, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κος Βαγγέλης Αυγουλάς, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κος Παναγιώτης Ευσταθίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής στον τομέα της Ψηφιακής Σύγκλισης κος Αθανασιάδης Παναγιώτης, ο Υποστράτηγος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ κος Δημήτρης Δήμου, η Συνταγματάρχης κα Μήτσιου Μαρία, ο Υποναύαρχος  Κλαδάρχης Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος κος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, ο Αρχιπύραρχος και Διοικητής του «199» κος Διονύσιος Κουτσούκος, ενώ παρευρέθησαν και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων.


Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2014 έως και 30/04/2015 στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και διεθνή στοιχεία.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας  Γιαννόπουλος παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία όπου από τις 118 περιπτώσεις που χειρίστηκε το εξειδικευμένο προσωπικό της «116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά» βρέθηκαν τα 104 παιδιά (90%). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι οι περισσότερες εξαφανίσεις αφορούν σε φυγές εφήβων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένειά τους. Τόνισε, επίσης, το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων, με ενημερώσεις προς τους γονείς αλλά και των παιδιών για την ασφάλειά τους καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της έγκαιρης κινητοποίησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος όταν αναζητάτε ένα παιδί.




Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο κος Παναγιώτης Παπαντώνης, Αστυνόμος Β’ – γραφείο Εξαφανισθέντων Ατόμων ΕΛ.ΑΣ, λέγοντας  ότι το 2014 διαχειρίστηκαν 369 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 325 παιδιά, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2015 διαχειρίστηκαν 126 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 91 παιδιά. Τόνισε, επίσης, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγραφές για εξαφανίσεις παιδιών από τρίτα πρόσωπα για σεξουαλική εκμετάλλευση, λύτρα ή εμπόριο οργάνων.

Όσον αφορά στα διεθνή στατιστικά, βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, 1 παιδί κάθε 2 λεπτά. Μόνο το 2-5% των εξαφανίσεων που καταγγέλλονται αφορούν σε απαγωγές, το 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στις Γραμμές 116000 αφορούν σε φυγές εφήβων, το 2-5% των καταγγελιών αφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους και το 36% σε γονικές αρπαγές, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Missing Children Europe για το 2013. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, 383 περιστατικά τη ημέρα. Στο Βέλγιο ο ΜΚΟ Child Focus καθημερινά λαμβάνει 4 νέες δηλώσεις εξαφάνισης.


Παράλληλα, οι μικροί μας προσκεκλημένοι, από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση σε  κουκλοθέατρο «Το παπάκι πάει...» αλλά και την αφήγηση του παραμυθιού «Αφήνοντας το χέρι της μαμάς». Με διαδραστικό τρόπο τα παιδιά αντιλήφθηκαν το θέμα των εξαφανίσεων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παραμείνουν ασφαλή. Τα παιδιά ετοίμασαν πανό σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων και τα δώρισαν στον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Μετά την ολοκλήρωση της Συνέντευξης Τύπου, στο χώρο πραγματοποιήθηκε προσομοίωση της διαδικασίας εντοπισμού παιδιών που έχουν εξαφανιστεί. Στην άσκηση συμμετείχαν η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού καθώς και διεθνώς πιστοποιημένα διασωστικά σκυλιά συνοδευόμενα από τους χειριστές τους.



Διασωστικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, ομάδες σκύλων έρευνας, οχήματα από το Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, αλλά και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν εκεί, παρουσιάζοντας τα υλικοτεχνικά διασωστικά μέσα που θέτουν στη διάθεση των αναζητούμενων παιδιών.

Ταυτόχρονα, δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης αναφορικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων και την πρόληψη περιστατικών εξαφάνισης, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόμενοι και εθελοντές του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρέθηκαν στην είσοδο του 41ουΔημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης αλλά και στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Ικτίνου όπου διένειμαν ενημερωτικό υλικό, καρφίτσες με το λουλούδι «μη με λησμόνει», λουλούδι σύμβολο για τα εξαφανισμένα παιδιά, καθώς και βραχιολάκια και μπαλόνια στους μικρούς επισκέπτες.

]





Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


Πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων και Συνταξιούχων με Ανάπηρα Παιδιά – ΟΤΕ, το περασμένο Σάββατο το πρωί 23/5ου, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών και την προσφορά χαράς και διασκέδασης στα παιδιά που δυστυχώς δεν έχουν πολλές ευκαιρίες κοινωνικών συναναστροφών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας των εργαζομένων του ΟΤΕ, τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή εκπροσώπησε ο ειδικός του συνεργάτης και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τη ενεργή εκπροσώπηση του Συλλόγου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ και αργότερα είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την Πρόεδρο κα Γεωργία Μπαντούνα επί των προβλημάτων που αναφέρουν τα μέλη, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας.



Τέλος, ο κ. Αυγουλάς, σε κλίμα συγκίνησης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι διαχρονικά, πέρα και ανεξάρτητα από κόμματα, χρώματα και Κυβερνήσεις, ξεχωρίζει εξ αιτίας της απουσίας της πολιτείας η ηρωική στάση και το παραδειγματικό ενδιαφέρον και η αγάπη των οικογενειών των ΑμεΑ για τους ανθρώπους τους, καθημερινά και αδιάκοπα και αυτό αξίζει ένα μόνιμο θαυμασμό και ένα διαρκές χειροκρότημα καρδιάς!

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Κασίμης και η εκπρόσωπος του Συλλόγου «Ανοιχτή Αγκαλιά» κα Κοντογιάννη.


Η Πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη γύρω από νομοθετικές εξελίξεις που τους αφορούν και για διάφορες άλλες αλλαγές στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των παιδιών τους όπως και για διάφορα άλλα προγράμματα, ενώ ακολούθησε διασκέδαση με ζωντανή μουσική από ορχήστρα, προσφορά του Πολιτιστικού Κέντρου του ΟΤΕ.




ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ


Αύξηση της παιδικής φτώχειας, μείωση της γονιμότητας και αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης ψυχικής υγείας από τα βασικά αποτελέσματα ημερίδας που διοργάνωσαν τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη Ψυχικής Υγείας για Οικογένειες με Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας», που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, το Σάββατο 23 Μαΐου, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, αναλύθηκε το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας που αυξάνεται στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για την πρόληψη της ψυχικής υγείας παιδιών προσχολικής ηλικίας και των  οικογενειών τους. Επίσης,  παρουσιάστηκαν αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα των νέων ζευγαριών, καθώς και τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Ειδική αναφορά έγινε στη λειτουργία πρωτοποριακών βιωματικών εργαστηρίων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων βρεφών και νηπίων, καθώς και σε θεραπευτικές παρεμβάσεις για την πιο αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των παιδιών και των γονιών τους. Παράλληλα, καταγράφηκαν πολύτιμα συμπεράσματα από την εμπειρία της αποκλειστικής συνεργασίας  του φορέα  με το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, μέσω της οποίας  ενημερώθηκαν - εκπαιδεύτηκαν συνολικά 66 επαγγελματίες του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, που απασχολούνται στους αντίστοιχους Παιδικούς Σταθμούς.

Στην  Ημερίδα παρευρέθηκαν και  απηύθυναν χαιρετισμό η εκπρόσωπος του  Υπουργού Υγείας κα Μαρία Πετράκη, ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Φώτης Χρυσικός και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων για το Παιδί και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών κα Μαρία Ηλιοπούλου, ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 350 νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί, βρεφονηπιοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί  και άλλοι επαγγελματίες που έχουν ως αντικείμενο εργασίας το παιδί.




Σύνοψη των πρακτικών και των συμπερασμάτων της Ημερίδας θα αναρτηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στην ιστοσελίδα των Παιδικών Χωριών SOS

Η Ημερίδα εντάσσεται στις δράσεις δημοσιότητας της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ πράξης με τίτλο «Οργάνωση & Εφαρμογή Προγράμματος Παρέμβασης σε Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας 0-5  ετών στην Αθήνα», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-13», που υλοποιούν τα Παιδικά Χωριά SOS από το Δεκέμβριο 2013. Η διάρκεια της πράξης είναι διετής και αποσκοπεί στη δωρεάν παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών υποστήριξης στην οικογένεια, τα παιδιά αλλά και σε επαγγελματίες που έχουν ως αντικείμενο εργασίας το παιδί. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν λάβει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες 6.500 ενήλικες και παιδιά, έχουν δημιουργηθεί 8 νέες θέσεις εργασίας και απασχολούνται 12 συνολικά άτομα, στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας της ΚΕΔΕ και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, γνωστός φίλος των Παιδικών Χωριών SOS, το έργο των οποίων είχε υποστηρίξει με τη διοργάνωση δύο πρωτότυπων βιωματικών Δείπνων στο Απόλυτο Σκοτάδι,
Στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7/12/2013

Και στην Αθήνα στις 20/12/2014

Ο κ. Αυγουλάς είχε την τιμή να έχει ιδιαίτερη συζήτηση για τις εξελίξεις στα θέματα της παιδικής προστασίας με το Γενικό Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS κ. Γ. Πρωτόπαπα και με τον Πρόεδρο του φορέα κ. Α. Βρεττό.



Παράλληλα, πολλοί παρευρισκόμενοι, εκ των παλαιότερων υποστηριχτών του έργου του διεθνούς φήμης κοινωφελούς φορέα, θυμήθηκαν τη σημαντική συμβολή του νυν Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στη θεμελίωση του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης το 1995, με την εκπρόσωπό του κα Μαρία Πετράκη να δηλώνει μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της κατά την έναρξη της εκδήλωσης: «Τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας - Αθήνα με την πλούσια δράση τους αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι συνεχίζουν την πολύχρονη προσπάθεια στήριξης του παιδιού.



O Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα της ημερίδας «Πρόληψη Ψυχικής Υγείας για Οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας» είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και τα πρώτα 5 έτη ηλικίας του παιδιού είναι καθοριστικά για την μετέπειτα εξέλιξή του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του».

Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον Υπουργό να βρεθεί στην Επιστημονική Ημερίδα, ευχήθηκε όμως δια της εκπροσώπου του ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της, πιστεύοντας ότι τα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την κοινωνία.


Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΕΟΠΥΥ: ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΕΩΝ


ΕΟΠΥΥ: Σύμβαση με μονάδες τεχνητού νεφρού ιδιωτικών κλινικών για τη διενέργεια αιμοκαθάρσεων
      
Σύναψη συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και Μονάδων Τεχνητού Νεφρού Ιδιωτικών Κλινικών, για τη διενέργεια αιμοκαθάρσεων σε ασθενείς του, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
      
Ειδικότερα πρόκειται για τις εξής μονάδες: Θεραπευτήριο Κυψέλης (Αθήνα), «Αγία Ειρήνη» Κ. Τσάκαλης (Αιγάλεω), «Βιοκλινική» Αθηνών (Αθήνα), «Κυανούς Σταυρός» ΑΕ (Αθήνα), «Αριστοτέλειο» Θεραπευτήριο ΕΠΕ (Αθήνα), «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο - η «Αγία Τριάς» (Αθήνα), «Ιασώ General» (Χολαργός), «Mediterraneo Hospital» - Κλινική Ε. Δραγίνη (Γλυφάδα), «Ιάσιο Θεραπευτήριο» - Γενική Κλινική Καλλιθέας (Καλλιθέα), «Ιπποκράτης» ΑΕ (Πειραιάς), «Κυανούς Σταυρός» Euromedica ΑΕ (Θεσσαλονίκη), «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), «Ιατρικό Διαβαλκανικό» Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), Κλινική «Θέρμη» (Θεσσαλονίκη), «’Αγιος Λουκάς» - Νοσηλευτική ΑΕ (Θεσσαλονίκη), «Ολύμπιο» Θεραπευτήριο (Πάτρα), «Ιασώ» Θεσσαλίας (Λάρισα), «Ζωοδόχος Πηγή» Euromedica (Κοζάνη), «ΑΕΠ Λαμίας» (Λαμία). Επίσης τροποποιήθηκε η υφιστάμενη σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της Ιδιωτικής Κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ Α.Ε.» στο Μαρούσι, λόγω δημιουργίας νέων τμημάτων, μονάδων, εργαστηρίων και ανακατανομής κλινών, για τη νοσηλεία ασθενών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και υπεγράφη σύμβαση με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για τη διενέργεια αιμοκαθάρσεων σε ασθενείς ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε περίπου 15.000, εκ των οποίων περίπου 10.800 είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι, 1.200-1.400 κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση, ενώ περί τους 2.500 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη μονάδων τεχνητού νεφρού σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως είναι τα μικρά και μεσαίου μεγέθους νησιά.

Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»


ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ 2ΟΥ MUSIC DREAM FESTIVAL ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΕΛΠΙΔΑ"


Τα μέλη της ορχήστρας των ονείρων υπό το μαέστρο τους κ. Γιάννη Γαβρά και ο διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικούblog «Με Άλλα Μάτια» Βαγγέλης Αυγουλάς, ολοκλήρωσαν την περασμένη Κυριακή τα γυρίσματα του τηλεοπτικού διαφημιστικού σποτ – προσκλητηρίου στο 2ο Music Dream Festival!

«Το 2ο Music Dream Festival θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015 στο θέατρο του πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Αυτή τη χρονιά στηρίζουμε το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα». Το Φεστιβάλ αυτή τη χρονιά πραγματοποιείται σε συνεργασία  με τον κοινωνικοπολιτικό διαδικτυακό ιστότοπο «Με άλλα Μάτια» ( http://meallamatia.blogspot.com )», εξηγεί ο εμπνευστής της εκδήλωσης μουσικός κ. Γιάννης Γαβράς. 


Το Πρόγραμμα του 2ου Music Dream Festival μέχρι στιγμής αποτελείται από τις εξής θεματικές ενότητες:
  • Ενημέρωση για τον παιδικό Καρκίνο (από τον σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα»)
  • Ενημέρωση και κάλεσμα σε  νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών (από το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας»), καθώς και επιτόπου εγγραφή στο μητρώο των εθελοντών δοτών μυελού των οστών για όσους το επιθυμούν 
  • Έναρξη συναυλίας με τους Θαλασσινούς Ταξιδευτές.
  • Μουσικό Αφιέρωμα στο Μουσικοσυνθέτη Σωκράτη Μάλαμα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Μπάμπη Στόκα, την «Ορχήστρα των Ονείρων» και την παιδική-εφηβική 20 μελής Χορωδία της Ορχήστρας.
Χορηγοί σε αυτήν την προσπάθεια είναι το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS, το Zougla.gr, το ogdoo.gr, το mega channel, η Εταιρεία Τηλεφωνίας Forthnet, τα φροντιστήρια «Νέο» στα Δυτικά Προάστια, η εκτυπωτική εταιρεία «Printa», το φωτογραφείο «Νίκας» στο Ίλιον, η εταιρεία «Nova Απολυμαντική»  και το Margarita’s Lounge Café-Bar στο Ίλιον.


Το αποτέλεσμα μετά και το μοντάζ είναι απλά εκπληκτικό, με την επαγγελματική εγγυημένη υπογραφή του Χρήστου και Γιώργου Νίκα, ενώ η Ειρήνη Νίκα πρωταγωνιστεί μπροστά στην κάμερα σε μια συνεργασία – έκπληξη με το Βαγγέλη Αυγουλά, όμορφη από κάθε άποψη!



Στα γυρίσματα και στην ορχήστρα των Ονείρων συμμετέχουν επίσης οι επαγγελματίες μουσικοί:

·        Γαβράς Ιωάννης Μαέστρος- Μπουζούκι
·        Ανέργας Γιώργος -Κιθάρα
·        Αποσπόρης Παναγιώτης -Μπουζούκι
·        Βλάνδος Αλέξανδρος -Λαούτο    
·        Βλάνδος Μιχάλης -Πιάνο
·        Γεωργαλή Αθηνά- Κιθάρα
·        Δαχτυλίδη Άννα- Κιθάρα
·        Δεναξά Μαρία - Τραγούδι
·        Ζαχαράκης Θέμος Κιθάρα – Τραγούδι  
·        Ζαχαριά Ελεονώρα  Ακορντεόν  – Τραγούδι   
·        Κοκαβέσης Φώτης Richard- Τύμπανα  
·        Κονδυλίδης Εμμανουήλ - Τραγούδι
·        Μιχαήλ Ηλίας- Κρουστά  
·        Παπακωνσταντίνου Σπύρος- Κιθάρα  
·        Παρδάλη Αγγελική - Σαντούρι   
·        Πασβούρη Ραφαέλα -Τραγούδι   
·        Σκουτέρης Πάνος - Κλαρίνο   
·        Σπυράκος Βασίλης - Κανονάκι    
·        Στεφόπουλος Δημήτρης- Βιολί    
·        Τσάκας Στέλιος Πιάνο – Τραγούδι      
·        Χιώτης Δημήτρης- Ηλ. μπάσο  
·        Χιώτης Λάμπρος- Κιθάρα

Τα νιάτα και η όρεξη για δουλειά και κοινωνική προσφορά της ομάδας, ήταν ο μαγικός συνδυασμός για να είναι απολαυστικά και τα backstage των γυρισμάτων με άφθονο γέλιο, πολλά πειράγματα και χιουμοριστικές ατάκες!



Ξεχωρίσαμε την ατάκα του σκηνοθέτη Χρήστου Νίκα προς το φίλο του Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός: «Βαγγέλη κάν' το όπως ακριβώς το έχεις δει στο βουβό κινηματογράφο»!!!

Το βίντεο αναμένεται στο Youtube και στο Mega Chanel τις επόμενες ημέρες, ενώ περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση για την εκδήλωση μπορείτε να λαμβάνετε μέσα από το «Με Άλλα Μάτια» και από το event μας στο Facebook στο



Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ


Σεμινάριο με θέμα «Κυστική Ίνωση: Νεότερες Εξελίξεις στην Ινώδη Κυστική Νόσο στον Τομέα της Φυσικοθεραπείας –της Άσκησης – της Διατροφής», συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση με γνωστό Κολλέγιο στην Αθήνα,  με την υποστήριξη του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Αθήνας, το απόγευμα της Παρασκευής 22/5ου.

«Η άσκηση και η φυσιοθεραπεία αποτελούν τους  βασικότερους πυλώνες στην θεραπευτική αγωγή των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν της ενημέρωσης και εκπαίδευσης έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης των φοιτητών και επαγγελματιών υγείας - εμπλεκόμενων ειδικοτήτων στην Κυστική Ίνωση  όπως φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους, κλπ.», εξηγεί στο «Με Άλλα Μάτια» ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, ο οποίος ήταν και ένας εκ των εισηγητών του σεμιναρίου.

Την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης κήρυξε ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε στην ομιλία του: «Ξέρω πως αποτελεσματική θεραπεία για την κυστική Ίνωση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και ότι η πρόληψη αποδεικνύεται ευεργετική. Η πρόληψη είναι και δική μας, στρατηγική και πολιτική επιλογή. Παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, όπου συνειδητή πολιτική επιλογή κάποιων ήταν η κάθε οικογένεια να αντιμετωπίζει μόνη και αβοήθητη το πρόβλημά της, σηκώνοντας μόνη της το όποιο βάρος. Το Γενάρη ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του ζήτησε το φάρμακο προσβάσιμο σε όλους και να θεραπεύονται όλοι, έχουν δεν έχουν χρήματα.



Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις 4.500 προσλήψεις στην Υγεία τις οποίες εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Και όμως αυτό θα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Γι’αυτό και προχωράμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, με εργαλείο τις Επιτροπές Διαπραγμάτευσης που θεσπίσαμε, ζητάμε από τις εγχώριες και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να δουν το φάρμακο ως αναπτυξιακή υπόθεση για τη χώρα μας και μέσω της χρήσης Ελληνικών ερευνητικών κέντρων, να απορροφήσουν παραγωγικά Έλληνες επιστήμονες ανακόπτοντας τη φυγή τους στο εξωτερικό.

Επίσης, προχωράμε στη διαπραγμάτευση όλων των ορφανών φαρμάκων με αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη, ενώ πρόσφατα πρότεινα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να αποσυνδεθεί το κόστος των νέων φαρμάκων από την έρευνα και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο».

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ως παράδειγμα ότι υπολογίζει πως από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τις ιατρικές εξετάσεις θα εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία περικοπή στις παροχές, ενώ τόνισε ότι ακόμα και σήμερα, μεσούσης της κρίσης,  υπάρχει αρπαγή και σπατάλη στην Υγεία που θέλει εξάλειψη.

Να σημειώσουμε ακόμη πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ο πρώτος Υπουργός Υγείας που έθιξε το θέμα του αφορολόγητου καθεστώτος των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος προς τους ασθενείς και αφού συνεχάρη την επιμορφωτική πρωτοβουλία του συλλόγου, σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του: «Με έλεγαν αλήτη και αναρχικό όταν πρωτοστατούσα στον αγώνα των τυφλών για «μόρφωση δουλειά και όχι ζητιανιά» τη δεκαετία του 1970. Και όμως αυτόν τον αγώνα  τον κερδίσαμε με αξιοπρέπεια, κόντρα στο ρατσισμό και τα συμπλέγματα αυτοπεριθωριοποίησης όλων των αναπήρων. Γι’αυτό θεωρείστε ότι είμαστε στην ίδια όχθη και ελάτε όλοι μαζί να εργαστούμε για τη δεσμευτική χάρτα δικαιωμάτων των ασθενών και των χρονίως πασχόντων στην Ελλάδα».



Η “Ελληνική Εταιρία για την Ινώδη Κυστική νόσο’’ (Ε.Ε.Ι.Κ.) είναι ένας Πανελλήνιος Σύλλογος για την Κυστική ίνωση όπου λειτουργεί από το 1983, εδρεύει στην Αθήνα και είναι μέλος και εκπρόσωπος της χώρας μας στους Διεθνείς  Οργανισμούς «Cystic Fibrosis Worldwide» (CFW) και  «Cystic Fibrosis Europe» (CFE) καθώς και μέλος  της Πανελλήνιας Ένωσης Σπάνιων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.).

Έχει σαν μέλη της δραστηριοποιημένους γονείς, συγγενείς και φίλους παιδιών με κυστική ίνωση, ενήλικες ασθενείς και ιατρούς ή επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που επιθυμούν να συνδράμουν στους σκοπούς της εταιρίας.

Στόχοι του συλλόγου είναι:
α) η προάσπιση, με κάθε νόμιμο τρόπο, του αυτονόητου δικαιώματος των ατόμων που πάσχουν από κυστική ίνωση, στην περίθαλψη και στην κοινωνική πρόνοια,
β) η εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και συνθηκών στα οργανωμένα κέντρα των νοσοκομείων, όπου παρακολουθούνται ασθενείς με κυστική ίνωση,
γ) η επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν σε σχέση με την νοσηλεία των ασθενών, τις θεραπείες καθώς και τις παροχές που δικαιούνται,
δ) η ενημέρωση του κοινού με στόχο την πρόβλεψη καθώς και η οποιαδήποτε υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η κυστική ίνωση (αγγλ. cystic fibrosis) ή αλλιώς ινοκυστική νόσος αποτελεί το πιο διαδεδομένο κληρονομικό νόσημα στην λευκή φυλή. Περίπου 1 στα 2000-2500 παιδιά εκτιμάται ότι γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με κυστική ίνωση, ενώ το 4-5% του πληθυσμού θεωρείται ότι είναι φορείς.