meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ 13.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



Σκληρά διαπραγματεύεται από τις αρχές του Καλοκαιριού ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την Ευρωπαική Επιτροπή και τους αρμόδιους Επιτρόπους, την τεκμηριωμένη πρόταση του, βασισμένη σε διασταυρωμένες έρευνες, στατιστικές, αντικειμενικά στοιχεία και διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, για τη χρηματοδότηση 13.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της υγείας άμεσα και για τα επόμενα έξι χρόνια, σε τρεις κύκλους.

Το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που έχει  για την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού,  είναι σήμερα αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Οδεύοντας προς μια πολιτική ολιστικής προσέγγισης και καθολικής πρόσβασης μέσω της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,επιχειρεί  παράλληλα, να σταματήσει την αποδόμηση και αυξανόμενη υποστελέχωση της  Β βάθμιας περίθαλψης. Η μαζική αποχώρηση χιλιάδων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επιστημόνων  υγείας και υποστηρικτικών ειδικοτήτων προσωπικού, από μονάδες που ήταν ήδη υποστελεχωμένες, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια έχουν  φέρει σε κατάσταση κατάρρευσης το σύστημα υγείας, το οποίο γνωρίζει μια αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας έως και 30% αφού έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών που στρέφονταν σε ιδιωτικές παροχές.

Παράλληλα, η αναπλήρωση των κενών θέσεων δεν είναι εφικτή λόγω των οικονομικών δεσμεύσεων της χώρας.

«Αναζητούμε τον τρόπο για άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στις μονάδες υγείας. Στη χώρα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι άνεργοι ιατροί, νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας μεταξύ των 23 ως 30 ετών (η ανεργία των νέων ξεπερνά το 62% με βάση την ΕΛΣΤΑΤ). Ένας προγραμματισμός  προώθησης στην απασχόληση και στην απόκτηση εμπειριών στον χώρο της υγείας είναι όχι μόνο αναγκαίος αλλά και δίκαιος για τον γενικό πληθυσμό, για  τα εκατομμύρια οικονομικά αδύναμων ανθρώπων, τους ανασφάλιστους, και τους ανέργους επαγγελματίες. Να αναφέρω επίσης τη νησιωτική Ελλάδα όπου μαζί με τους καθημερινά εισρέοντες μετανάστες - πρόσφυγες, απειλούνται και οι κάτοικοι να μην μπορούν να λάβουν τις συνήθεις υπηρεσίες υγείας που κάθε  πολίτης και κάτοικος στην ΕΕ δικαιούται.

Το Υπουργείο  υιοθετεί  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των ανθρώπινων πόρων του Ελληνικού Συστήματος Υγείας, Εντός και εκτός της χώρας, θα αναζητήσουμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα για το σχέδιο μας αυτό και πιστεύω  ότι σε αυτή την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Υπηρεσίες της θα ενεργοποιήσουν κάθε δυνατότητα Κανονιστική, Επιχειρησιακή, Χρηματοδοτική για να συνδράμουν στην αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης  καταστροφής στη δημόσια υγεία», δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής.  

Η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής, και ταυτόχρονα υγειονομικής κρίσης με κοντά στους 2,200,000 ανασφάλιστους πολίτες χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Eurostat και του ΟΟΣΑ.

Πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν έχουν δείξει ότι η υγεία των πολιτών και η κατάσταση του συστήματος υγείας έχει επιβαρυνθεί στην Ελλάδα ως συνέπεια της απρόβλεπτης οικονομικής κρίσης.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στην έρευνα του Εurobarometer, αποδεικνύεται ότι  οι Έλληνες  είναι οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι αναφορικά με την ποιότητα της υγείας τους και τις προοπτικές της.

Επιπροσθέτως, το σύστημα υγείας της Ελλάδος υποχρηματοδοτείται, καθώς η δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι  περίπου 6% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών μελών της ΕΕ που είναι 7.5%.  Οι δαπάνες για την υγεία  μειώθηκαν. Αυτό είχε ως συνέπεια την υποχρηματοδότηση και την εκρηκτική υποστελέχωση του συστήματος, ιδιαίτερα στους τομείς τον ιατρονοσηλευτικό, των επαγγελματιών υγείας, καθώς και το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Eurostat  η Ελλάδα διαθέτει το χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών (3.6/1000 κατοίκους σε σύγκριση με 8/1000 μέσο όρο ΕΕ) και την χειρότερη σχέση νοσηλευτών/ιατρών (0.6 Ελλάδα και 2.3 ΜΟ ΕΕ), παρότι οι κλίνες και οι εξελθόντες ασθενείς/1000 κατοίκους είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ (195 ασθενείς/1000 κατοίκους – ΜΟ ΕΕ 173).

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί ασφυκτικές συνθήκες ως προς τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ο πρώτος λόγος είναι το πάγωμα των προσλήψεων. Αυτό συνέπεσε με μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτικών ωριμάνσεων, δεδομένου ότι ιατροί και λοιπό προσωπικό υγείας που είχαν ενταχθεί μαζικά στο δημόσιο σύστημα υγείας κατά τη σύστασή του στη δεκαετία του ’80, συμπλήρωσαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και αποχώρησαν από την υπηρεσία. Επιπροσθέτως, υπάρχει σημαντικός αριθμός επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι αν και μπορούσαν να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, απεχώρησαν από την υπηρεσία φοβούμενοι την αύξηση του ορίου ηλικίας. Επίσης, αρκετοί ιατροί, λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθολογικών τους αμοιβών, επέλεξαν να εγκαταλείψουν την δημόσια υπηρεσία και να αναζητήσουν εργασία σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας χρήση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στη μείωση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού υγείας και στην υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κενών θέσεων, λόγω και των ως άνω αποχωρήσεων, να ξεπερνά σήμερα τις 22.000», εξηγεί ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η πρότασή που διαπραγματεύεται ο κ. Υπουργός αφορά αφενός την αναγκαία, απαραίτητη και επείγουσα στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και αφετέρου την απασχόληση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας, αποφοίτων κυρίως των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολόγοι, ραδιοτεχνολόγοι, παρασκευαστές/ βοηθού μικροβιολόγοι, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διαιτολόγοι, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, μαίες, στελέχη διοίκησης μονάδων υγείας, φαρμακοποιοί, βιοχημικοί κλπ οι οποίοι ζουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας), καθώς και βοηθητικό προσωπικό όπως τραυματιοφορείς, διοικητικοί υπάλληλοι, τραπεζοκόμοι κλπ..  

Το πρόγραμμα προτείνεται να έχει συνολική διάρκεια έξι έτη και να υλοποιείται μέσω εικοσιτετράμηνων συμβάσεων κατάρτισης/απασχόλησης, απόκτησης εμπειριών ανέργων επιστημόνων, λόγω ιδιαζουσών αναγκών. Οι ως άνω θα προσλαμβάνονται με βάση την εκπαίδευσή, αλλά και κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για να αποφεύγονται άδικες μεταχειρίσεις ενώ όσοι επιλέγονται δεν θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στον αμέσως επόμενο κύκλο, αλλά θα μοριοδοτούνται για επόμενη πρόσληψη σε άλλη θέση του δημόσιου τομέα ίδιας κατηγορίας και κλάδου. Σκοπός είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα απασχόλησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης νέων επιστημόνων που για πολλά χρόνια δεν εργάζονται στο γνωστικό τους αντικείμενο λόγω της κρίσης και δεύτερον να στηρίξει στην πιο κρίσιμη φάση του το σύστημα Υγείας.

Το πρόγραμμα αφορά σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα υγείας, κέντρα πρωτοβάθμιας παροχής υγείας φορείς και κέντρα αποκατάστασης και δημόσιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας -ΑΕΜΥ ΑΕ- κλπ).

Τέλος, σε περίπτωση έλλειψης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους απασχολούμενους σε μια, ή και περισσότερες κατηγορίες ειδικοτήτων, προτείνεται η δυνατότητα ποσοστιαίας ανακατανομής των υποψηφίων με στόχο την άμεση κάλυψη κενών θέσεων άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με το μισθολογικό τους καθεστώς.



Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ



Σύμφωνα με εγκύκλιο για τη σύσταση του πιλοτικού δικτύου, οι υπηρεσίες  παρέχονται σε πολίτες που χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας και σε άτομα  που έχουν ανάγκη από βραχεία ή μακροχρόνια φροντίδα υγείας.   Στην ανάπτυξη του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας, ο οποίος, αν και  απόλυτα χρήσιμος για ασθενείς με σοβαρές χρόνιες ασθένειες, ασθενείς που  χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας και ασθενείς που δεν δύναται να μετακινηθούν από το σπίτι τους, δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που θα  έπρεπε στην Ελλάδα, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Ηδη το υπουργείο  έχει καταλήξει σε 15 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα αναπτύξουν ένα  πιλοτικό δίκτυο υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και τα οποία, σύμφωνα με  τον σχεδιασμό, θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 να λειτουργούν πλήρως  με ενιαίες διαδικασίες (διάρθρωση, μητρώο, συνταγογράφηση, πρωτόκολλα  κ.ά.) και με απώτερο στόχο να αποτελέσουν τη «βάση» για τη δημιουργία  αντίστοιχων υπηρεσιών στο ΕΣΥ ανά την περιφέρεια. Πρόκειται για τα  νοσοκομεία της Αττικής Αγιοι Ανάργυροι, Σισμανόγλειο, Σωτηρία, Νέα Ιωνία,  Αττικόν, Μεταξά, και των Μυτιλήνης, Δράμας, Λαμίας, Βόλου, Κατερίνης, τα  Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Αιγινίου καθώς και το πολυδύναμο περιφερειακό  ιατρείο Αγίων Θεοδώρων.

     
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του πιλοτικού  δικτύου, οι υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας παρέχονται σε πολίτες που έχουν  νοσηλευτεί και χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας υγείας, πολίτες που  χρήζουν σχετικής αρωγής ανεξαρτήτως εάν έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο,  καθώς και σε άτομα με μη μεταδοτικά νοσήματα, βλάβες και αναπηρίες που  χρήζουν βραχείας ή μακροχρόνιας φροντίδας υγείας. Οι πολίτες μπορούν να  λαμβάνουν υπηρεσίες για περίοδο ενός μηνός ή έως 10 επισκέψεις, τριών  μηνών ή έως 30 επισκέψεις και έξι μηνών ή έως 60 επισκέψεις, ανάλογα με τη  σοβαρότητα της κατάστασής τους, και θα παραπέμπονται σχετικώς από γιατρούς τους ΕΣΥ.

Σήμερα υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας από το ΕΣΥ παρέχονται αποσπασματικά  από μεμονωμένες μονάδες υγείας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, «οι  προσπάθειες τόσο για κατ’ οίκον νοσηλεία όσο και για παροχή φροντίδας στο  σπίτι σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (Βοήθεια στο Σπίτι) είναι τρομερά  φιλότιμες και χρήσιμες, ωστόσο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μέσα στην κρίση  έχουν σχεδόν καταρρεύσει τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον  πληθυσμό». Όπως ανέφερε, στόχος είναι να καλυφθεί αυτό το κενό και ελπίδα  του υπουργείου είναι αυτό να γίνει με ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.

Πηγή: www.kathimerini.gr 


ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΡΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ



"Είμαι μικρός και ταπεινός και λίγο …αδύναμος αλλά θα κάνω πάντα αυτό που πρέπει" έγραφε ανώνυμος ποιητής, χωρίς να ξέρει ότι με τα λίγα αυτά λόγια, κάτι σαν να προδιέγραφε μια πορεία που πολύ θα ήθελα να ακολουθήσω στη ζωή μου και τελικά, όσο μπορώ, την ακολουθώ. Ανήκω , βλέπετε, κι εγώ στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που μέρα με την ημέρα, όλο και πιο δύσκολα τα βγάζει πέρα.

Αλλά ανεξάρτητα των προσωπικών προβλημάτων, του πόσο «μικροί και ταπεινοί κι αδύναμοι» είμαστε, όσοι  νοιώθουμε την ανάγκη να υπηρετούμε την κοινωνία  και την έννοια της αλληλεγγύης , τώρα στα δύσκολα, έστω και μόνο με τη στάση ζωής μας, περνάμε τις προσωπικές μας εξετάσεις, απέναντι στα Πιστεύω μας και σε όσους μας πιστεύουν.

Κι αν ένας μικρός και ταπεινός κι αδύναμος όπως εγώ ΜΠΟΡΕΙ να προσφέρει «κάτι», φανταστείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν πολλοί μαζί μικροί και ταπεινοί κι αδύναμοι.

Εγώ, από τους κόπους της εργασίας μου, θέλω να «υιοθετήσω»  οικονομικά τις ανάγκες ενός άπορου βρέφους σε βρεφικό γάλα κάθε μήνα και για ένα έτος. Ξεκινώ από τον Αύγουστο που οι δωρεές εξ όσων γνωρίζω, είναι αισθητά μειωμένες, αλλά οι ανθρώπινες ανάγκες για καθημερινή διατροφή και επιβίωση παραμένουν το ίδιο επιτακτικές.

Το είπα και ανέλαβα την υποχρέωση  ως  «δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς», στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο.

Και θα προσπαθήσω να είμαι απολύτως εντάξει και στη μικρή –αλλά σοβαρή- υποχρεωσή μου πιστεύοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Πήγα ήδη στο Κέντρο Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας του Χαμόγελου του Παιδιού στο Μαρούσι και κατέθεσα σε είδος την ποσότητα βρεφικού γάλατος που μου υπέδειξαν οι αρμόδιοι, επαρκή για την πλήρη διατροφή ενός βρέφους όλο τον Αύγουστο.

Και θα το κάνω μέσα στις 5 πρώτες μέρες κάθε μήνα, μέχρι και την ολοκλήρωση του Καλοκαιριού του 2016. Μακάρι να μπορώ να το συνεχίσω. Το μόνο που ζήτησα από τους υπευθύνους , εφόσον βέβαια εκείνοι διαπιστώνουν ανάγκες, το βρεφικό γάλα που δωρίζω να διατίθεται κατά προτεραιότητα στο Ίλιον όπου είμαι ακόμη Δημοτικός Σύμβουλος.

Να θυμίσω ότι ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιαννόπουλος έχει δηλώσει ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με μηδενική ρευστότητα και μηδενικά έσοδα, βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία και όλοι αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν.

Κι όπως έχει πει, « Καλούμαστε να διαχειριστούμε την περικοπή δράσεων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού. Και σήμερα, σε μια Ελλάδα που καταρρέει, καταρρέει και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».



Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ - «ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ;»

Αιφνίδια αναταραχή στο Διαδίκτυο, στα ΜΜΕ και στην κεντρική πολιτική και επιστημονική σκηνή έχει προκαλέσει η διάδοση των σκέψεων του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σχετικά με εντατικοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης κατά του καρκίνου και αυξημένη οικονομική συμμετοχή στη θεραπεία όσων αδικαιολόγητα αδιαφορούν και νοσήσουν έπειτα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΕΤ», Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.   Με τις εξετάσεις αυτές το Υπουργείο σκοπεύει να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη τεσσάρων τουλάχιστον εξαιρετικά διαδεδομένων μορφών καρκίνου που προσβάλλουν τους Έλληνες: καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Για τους παραπάνω καρκίνους, οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής.   Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».

Με αφορμή τις σκέψεις Κουρουμπλή έχουν προκληθεί έντονες και ίσως υπερβολικές δημόσιες αντιδράσεις, οι οποίες μιλούν για «νομοθέτημα που ποινικοποιεί την ασθένεια και της επιβάλει πρόστιμα», ή για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς προετοιμασία», καθώς και για «ανάγκη μίμησης άλλων Ευρωπαϊκών ή Σκανδιναβικών συστημάτων υγείας σε αντίθετη κατεύθυνση» κλπ.

Σε επικοινωνία του blog με τον Υπουργό Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Αυγούστου 2015, ο κ. Κουρουμπλής διευκρινίζει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει νομοθέτημα, άλλωστε αν υπήρχε αυτό θα είχε προκύψει μέσα από δημόσιο διάλογο και εξαντλητική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και με όλη την κοινωνία, γιατί αυτή είναι η πάγια τακτική μας ως πολιτική ηγεσία. Κατέθεσα μια σκέψη προς προβληματισμό και για έντονη, διαρκή ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα: Κάπως πρέπει να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, όταν χάνονται νέα παιδιά από την αδιαφορία. Τι αντιπροτείνουν οι ενιστάμενοι; Ανοίξαμε μια διαρκή και ουσιαστική δημόσια συζήτηση και περιμένουμε αντιπροτάσεις και όχι αφορισμούς. Είμαστε μπροστά σε εξάρσεις θανατηφόρων νοσημάτων και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε πως αυτό κάπως θα πρέπει να αναχαιτιστεί. Ας μιλήσουμε όλοι με πολύ καθαρό τρόπο και να συζητήσουμε ουσιαστικά και εξαντλητικά ια να μην ξεχαστεί το θέμα σε δύο μέρες και για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά, όλοι μαζί τα παιδιά μας και την κοινωνία από αυτά που έρχονται», δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής.

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΚΑΝΔΑΛΑ



Ασθενοφόρα που μεταφέρουν σκάνδαλα

Ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς ασθενών ανθούν τα τελευταία χρόνια εκμεταλλευόμενες τις ελλειψεις στο ΕΣΥ –Καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας τους  προκάλεσαν ελέγχους των επιθεωρητών υγείας.

Αναρχο το σκηνικό στον τομέα της μεταφοράς ασθενών. Ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων φυτρώνουν σαν μανιτάρια, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ΕΚΑΒ έναντι κομίστρου. Διέρχονται τις πύλες υγειονομικών μονάδων και άλλων οργανισμών, όπως είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, και διακομίζουν ασθενείς. Παράλληλα, πραγματοποιούνται αεροδιακομιδές ασθενών με ιδιωτικά πτητικά μέσα, χωρίς να υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει τη δραστηριότητα αυτή από ιδιωτικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες είτε ως πλήρωμα ασθενοφόρων είτε με άλλη ιδιότητα.

Πεπεισμένοι ότι «υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», οι επιθεωρητές Υγείας, γνωστοί και ως «Ράμπο», ξεκίνησαν ελέγχους στον τομέα των διακομιδών ασθενών. Η ηγεσία του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) δείχνει, για μία ακόμη φορά τον τελευταίο χρόνο, αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο και να αποκαλύψει παιχνίδια συμφερόντων που παίζονται χρόνια στις πλάτες των πολιτών.

Card visit στα… νοσοκομεία

Το φαινόμενο της ταχείας εξυπηρέτησης νοσηλευόμενων ασθενών, που πρέπει να διακομιστούν σε άλλη υγειονομική μονάδα, από ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, ανθεί τα τελευταία χρόνια. Κυκλοφορούν card visit, δηλαδή επαγγελματικές κάρτες διά… πάσαν νόσον. Εκπρόσωποι ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της περίθαλψης εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως προσωπικού, και καλύπτουν κενά του συστήματος. Με το αζημίωτο βεβαίως…

«Εχω κάνει κλήση στο ΕΚΑΒ για μεταφορά του πατέρα μου σε άλλο νοσοκομείο αλλά μου είπαν ότι το ασθενοφόρο θα αργήσει πολύ. Ενας υπάλληλος μου έδωσε κάρτα μιας ιδιωτικής εταιρείας για να εξυπηρετηθούμε πιο γρήγορα» έλεγε νέα γυναίκα η οποία έπρεπε να μεταφέρει τον κατάκοιτο πατέρα της σε άλλο νοσοκομείο. Την τακτική αυτή εφαρμόζουν και πολλοί συγγενείς ασθενών, οι οποίοι δεν είναι περιπατητικοί, και πρέπει να εξέλθουν του νοσοκομείου και να οδηγηθούν στο σπίτι τους ή σε κάποια κλινική.

Τον ασκό του Αιόλου, για τη διενέργεια ελέγχου από τους «Ράμπο» στον χώρο, άνοιξε καταγγελία που έγινε στο γραφείο του υπουργού Υγείας σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων. Παράλληλα, υπήρξε έντονη φημολογία ότι σε αυτή την ιστορία εμπλέκονταν και ορισμένοι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, στην καταγγελία γινόταν λόγος για τα εξής ζητήματα:

  • Υπαρξη φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς χωρίς να έχουν νόμιμα δικαιολογητικά ασθενοφόρου, δηλαδή χωρίς να έχουν ταξινομηθεί ως ασθενοφόρα, χωρίς να έχουν περάσει από τις διαδικασίες έγκρισης καταλληλότητας από το ΕΚΑΒ και χωρίς να έχουν λάβει την αντίστοιχη άδεια από το υπουργείο Μεταφορών.
  • Επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ενώ φέρουν νομότυπες διατυπώσεις (δηλαδή έχουν άδεια ασθενοφόρου), εκτελούν διακομιδές ασθενών με παράνομη αντικαταβολή κομίστρου και χωρίς την έκδοση νομίμων δικαιολογητικών και ΦΠΑ.
  • Φοροδιαφυγή, τόσο εξαιτίας της χρέωσης της διακομιδής ασθενών χωρίς απόδειξη όσο και λόγω παράνομων διαδικασιών από «κλινικάρχες», που αγοράζουν εικονικά ασθενοφόρα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο, και ως εκ τούτου εκπίπτουν της φορολογίας.
  • Παράτυπη απασχόληση προσωπικού του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά ασθενοφόρα, χωρίς να έχουν λάβει νόμιμη άδεια από την υπηρεσία τους για άσκηση ιδιωτικού έργου.
  • Εταιρείες ασθενοφόρων οι οποίες φαίνεται να έχουν άλλους ιδιοκτήτες, αλλά έχουν συσταθεί και λειτουργούν από υπαλλήλους του ΕΚΑΒ.
  • Μεταφορά ασθενών, κυρίως τουριστών, σε νησιά με οχήματα ιατρείων, χωρίς να υπάρχει θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο που να προβλέπει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, και χρέωση της σχετικής υπηρεσίας μεταφοράς ασθενών από και προς την υγειονομική μονάδα.
Οι «Ράμπο» έκαναν έλεγχο σε 19 ιδιωτικές εταιρείες σε όλη τη χώρα. Συμπέραναν ότι η δραστηριότητα της διακομιδής ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα είναι ευρεία. Ο αριθμός των ασθενοφόρων που έχουν λάβει έγκριση καταλληλότητας από το ΕΚΑΒ από το 2005 ως το 2014 ανέρχεται σε 323. Επίσης, διαπίστωσαν τα ακόλουθα:

Τι είδαν οι «Ράμπο»

  • Τα ασθενοφόρα που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες αυτές δεν ανήκουν στις ίδιες, αλλά προέρχονται από επιχειρήσεις που δικαιούνται να έχουν ασθενοφόρα (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.)
  • Υπάρχουν αποδείξεις, για μία εκ των εταιρειών που ελέγχθηκαν, ότι εισάγει ασθενοφόρα και κατόπιν προχωρεί στην εικονική πώλησή τους έναντι χρηματικού ποσού που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική αξία των οχημάτων. Η πώληση γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα ή άλλες υγειονομικές μονάδες που δικαιούνται να διατηρούν ασθενοφόρα. Στη συνέχεια αυτά μεταβιβάζονται, με ιδιωτικό συμφωνητικό που αφορά την εκμετάλλευση του ασθενοφόρου, στις αρχικές εταιρείες. Τέλος, οι δικαιούχοι έκδοσης άδειας κυκλοφορίας και λειτουργίας ασθενοφόρων, αφού λάβουν τη σχετική άδεια, εκχωρούν με ιδιωτικό συμφωνητικό τη στελέχωση και την εκμετάλλευση των ασθενοφόρων σε εταιρείες που εμπορεύονται τις διακομιδές. Οι εταιρείες, στο όνομα των οποίων εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας ασθενοφόρου, έχουν οχήματα σε τέτοιον αριθμό που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η εξυπηρέτηση μόνο των δικών τους αναγκών.
  • Ελεγχος από το ΕΚΑΒ και πιστοποίηση σχετικά με την ύπαρξη προϋποθέσεων καταλληλότητας ασθενοφόρου γίνεται μία φορά. Επανέλεγχος σε περιοδικά διαστήματα ή σε κάθε ιδιοκτησιακή μεταβολή του οχήματος δεν γίνεται.
  • Ελεγχος στα ιδιωτικά ασθενοφόρα κατά την κυκλοφορία τους, σχετικά με τις προϋποθέσεις καταλληλότητας και αν νομίμως μεταφέρουν ασθενείς, είναι ανύπαρκτος.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ εμπλέκονται με επαγγελματική σχέση είτε ως πλήρωμα ασθενοφόρου, είτε με άλλη ιδιότητα, χωρίς άδεια από την υπηρεσία τους για αυτή τη δραστηριότητα.
  • Γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών με ιδιωτικά πτητικά μέσα έναντι κομίστρου, χωρίς να υπάρχει σχετικό θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο που να καθορίζει αυτή τη δραστηριότητα από ιδιωτικούς φορείς. Υπάρχουν εταιρείες που στο καταστατικό τους αναφέρουν την παραπάνω δραστηριότητα ως αντικείμενό τους. Ωστόσο, δεν γίνεται έλεγχος τήρησης των προδιαγραφών ασφαλείας των ασθενών στα διαφημιζόμενα «αεροασθενοφόρα».

Οι επιθεωρητές Υγείας καλούν τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε επανεκτίμηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των ασθενοφόρων. Επίσης, προτείνουν, μεταξύ άλλων, τον επανέλεγχο όλων των ιδιωτικών ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ, καθώς και να αποσταλεί το πόρισμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών και στο ΕΚΑΒ.

Πηγή: Το βήμα 

ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ!

{Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση ενός εικονογραφημένου comic.Ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας με πρόβλημα όρασης αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να το κάνουμε περισσότερο προσβάσιμο. Παραθέτουμε σε απλό κείμενο τις λεζάντες από τα σκίτσα που αφηγούνται την ιστορία}

Comic:

A TEN YEAR OLDBOY DECIDED TO STUDY JUDO...

DESPITE THE FACT THAT HE HAD LOST HIS LEFT ARM

AFTER THERE MONTHS OF TRAINING, THE SENSEI HAD TAUGHT HIM ONLY ONE MOVE, NOT QUITE UNDERSTANDING, BUT BELIEVING IN HIS TEACHER, THE BOY KEPT TRAINING THA ONE MOVE.

SEVERAL MONTHS LATER, THE SENSEI TOOK THE BOY TO HIS FIRST TOURNAMENT.

SURPRISING HIMSELF, THE BOY EASILY WON HIS FIRST FEW MATCHES.

AND MADE IT ALL THE WAY TO THE FINALS!

THEN THE BOY SUMMONED THE COURAGE TO ASK...

SENSEI, HOW DID I WIN THE TOURNAMENT WITH ONLY ONE MOVE?

THE ONLY WAY FOR YOUR OPPONENT TO DEFEND AGAINST THAT MOVE IS FOR HIM TO GRAB YOUR LEFT ARM.


Πηγή: http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aNK1Y2b_700b_v1.jpg

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

6 ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΩΦΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η κώφωση σε κάποιους ανθρώπους δεν αποτέλεσε τροχοπέδη. Ακόμη και σε επαγγέλματα που η ακοή παίζει σημαντικό ρόλο, κωφοί άνθρωποι με δύναμη και θέληση διέπρεψαν.
      


Ludwig van Beethoven: Τι να πει κανείς για τον τεράστιο μουσικό που αν και κωφός ένιωθε τις δονήσεις από τα όργανα και μπορούσε να «ακούει» πολλά όργανα μαζί και να ξεχωρίσει ποιο όργανο παίζει και ποια συγκεκριμένη νότα, ή παρτιτούρα. Ο Μπετόβεν άρχισε να χάνει σταδιακά την ακοή του από την ηλικία των 26 του χρόνων, ενώ στα 44 του, ήταν εντελώς κωφός.
      



Τόμας Έντισον: Ο άνθρωπος που εφηύρε συσκευές ήχου όπως το μικρόφωνο, και ο φωνόγραφος, ήταν κωφός. Μάλιστα ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, τόνιζε πως «το γεγονός ότι είμαι κωφός με έκανε να δουλέψω περισσότερο και να γίνω καλύτερος επιστήμονας»



Marlee Matlin: Το όνομα δεν σας λέει κάτι μάλλον. Όμως σίγουρα την ξέρετε, την έχετε θαυμάσει και σας έχει κάνει να δακρύσετε. Πρόκειται για την πρωταγωνίστρια της βραβευμένης ταινίας «τα παιδιά ενός κατώτερου θεού». Η marlee έχασε την ακοή της όταν ήταν 18 μηνών, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να γίνει ηθοποιός και να κερδίσει και Όσκαρ
      


Heather Whitestone: Και αυτό το όνομα μπορεί να μη σας λέει κάτι. Πρόκειται για την πιο όμορφη Αμερικανίδα τη χρονιά του 1995. Η Miss America, είναι κωφή. Σημαντική στιγμή όταν πήρε το στέμμα που ευχαρίστησε τους γονείς της για την υποστήριξη που της παρείχαν, στη νοηματική γλώσσα.
      


Gertrude Ederle: Η πρώτη κολυμβήτρια που διέσχισε το στενό της Μάγχης το 1926, ήταν κωφή. Ήταν ένα εγχείρημα που σόκαρε την κοινωνία τότε, αφού κανείς δεν πίστευε ότι μια γυναίκα θα κολυμπούσε το στενό. Γεννήθηκε με ένα πρόβλημα στον λαβύρινθο και σιγά σιγά άρχισε να χάνει την ακοή της. Πέθανε 98 ετών.
      


Laurent Clerc: ο άνθρωπος που πέρασε στον κόσμο, την –σωστή-άποψη ότι οι κωφοί δεν είναι απόβλητοι της κοινωνίας, αλλά άνθρωποι σαν όλους τους άλλους. Θεωρείται ο πρωτοπόρος σε θέματα δικαιωμάτων κωφών σε μια δύσκολη μάλιστα εποχή (1800) ενώ το 1817 δημιούργησε το πρώτο σχολείο στον κόσμο για κωφά παιδάκια.



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ "ΤΙΠΟΤΟΛΟΓΙΑ"



Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν περιοδικά και εφημερίδες αλλά και διαδικτυακά ΜΜΕ που γράφουν ανοησίες και σαχλαμάρες. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν – και πολλοί μάλιστα- άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες, που θέλουν να τις διαβάσουν και τις ψάχνουν κι όλας. Γι αυτό άλλωστε και εξακολουθούν να υπάρχουν και τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που μας …ενημερώνουν και μάλιστα και οι τηλεοπτικές εκπομπές που κάνουν επιπόλαια «αναπαραγωγή βλακείας » με τη δικαιολογία του «Έλα μωρέ… ας πούμε και καμιά σαχλαμάρα να περάσει η ώρα» ή « Θέλουμε και ελαφρά, διασκεδαστικά θέματα, να… σπάει η δυσάρεστη καθημερινότητα». Έτσι λοιπόν, μέσα στην καταστροφική κρίση που έχει ισοπεδώσει την Ελλάδα, έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, έχει φέρει την ανεργία – κυρίως στους νέους- σε δυσθεώρατα ύψη και έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας και του λαού οδηγώντας σε τρομακτική πτώση πωλήσεων και διαφημίσεων και τα ΜΜΕ και τους επαγγελματίες δημοσιογράφους σε «βύθιση», η …απάντηση στα αναπάντητα ερωτήματα της ίδιας μας της ύπαρξης έρχεται από προβληματισμούς του τύπου:

- Που έκανε τις πρώτες της βουτιές για το καλοκαίρι η Ράνια Θρασκιά;
- Θέλετε να δείτε πως είναι 11 χρόνια μετά ο Γιώργος Χρήστου από το Fame Story;
- Με πόσες κοπέλες έχει κάνει έρωτα ο «πασίγνωστος Έλληνας» Γιάννης Σπαλιάρας και ποιο είναι το πιο τρελό σημείο;
- Πόσο σεξ κάνουν σήμερα οι έφηβοι; Μην βιαστείτε να απαντήσετε γιατί μπορεί να... εκτεθείτε.
- Τι είναι οι μυστηριώδεις ήχοι από τα βάθη του Ειρηνικού; Ξυπνούν οι φόβοι για αρχαία θαλάσσια τέρατα.
- Ποια είναι η φωτογραφία που ΔΕΝ θα ήθελε να δει η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου;
- Μα τι συμβαίνει επιτέλους με τη Beyoncé; H εμφάνισή της που προβλημάτισε.

Δεν είμαι «παλαιομοδίτης», συντηρητικός, ούτε … «στόκος» που δεν ανέχεται αλλαγές, νεωτερισμούς, εξέλιξη, νέες τάσεις, αλλαγές. Το αντίθετο. Ούτε και πιστεύω ότι πρέπει , στα ΜΜΕ που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει την κάτω βόλτα ΚΑΙ με δική τους ευθύνη, πρέπει να αναπαράγουμε και να μεταφέρουμε μόνο κατήφεια, κινδυνολογία, θλίψη και καταστροφολογία.

Αλλά κάπου πρέπει να μπει ένα φρένο στην «τιποτολογία» , την επιπεδογραφία και την αναπαραγωγή του τι είπε και τι έκανε και τι έγραψε κάποιος άλλος. Κι αν υπάρχουν ακόμα αναγνώστες και τηλεθεατές που θέλουν να «εισπράττουν» αυτό το απόλυτο τίποτα και το πιστεύουν κι όλας , φταίμε κι εμείς που τον συνηθίσαμε και τώρα πια, του το δίνουμε απλόχερα.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Πηγή: Περιοδικό «Crash”



Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΜΕΤΑ ΤΟ Γ.ΠΑΝΟΥΣΗ ΚΑΙ Ο Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΕΔΡΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης και ο. πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος υπέγραψαν την Πέμπτη 30.7.2015 Σύμφωνο Συνεργασίας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και άλλοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη και διαχείριση:υποθέσεων παιδιών σε κίνδυνο (παιδιά - θύματα κακοποίησης - παραμέλησης, παιδιά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης - ηλεκτρονικού εγκλήματος) και υποθέσεων εξαφανισθέντων παιδιών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει σειρά συντονισμένων ενεργειών, με στόχο τόσο την καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών για το χειρισμό υποθέσεων παιδιών σε κίνδυνο και υποθέσεων εξαφάνισης παιδιών, όσο και για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να συμβάλλουν στην πρόληψη περιπτώσεων κατά τις οποίες παιδιά είναι θύματα ή θύτες παραβατικών συμπεριφορών ή εξαφανίζονται.

Από την πλευρά του ο σύλλογος θέτει στην διάθεση του Υπουργείου τις υποδομές του, όπως την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά. 

Επιπλέον παρέχει τη συνδρομή του και αναλαμβάνει την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης των ανηλίκων θυμάτων καθ' όλη την διάρκεια παραμονής τους στα Αστυνομικά Τμήματα. 

Για τα θύματα του ηλεκτρονικού εγκλήματος ,αναλαμβάνει να προστατεύει τα παιδιά θύματα μέσα από τις δομές του, εφόσον απαιτείται και υπάρχει σχετική εισαγγελική εντολή.

Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί η φροντίδα και προστασία παιδιών μεταναστών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει εξουσιοδοτήσει τον επιστημονικό συνεργάτη του και γνωστό για τις δράσεις του στο χώρο της παιδικής προστασίας κ. Βαγγέλη Αυγουλά, να συντονίσει ομάδα εργασίας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και επιστημονικά στελέχη του Χαμόγελου του Παιδιού, για την επικαιροποίηση και επέκταση της συνεργασίας των δύο φορέων.


Ήδη έχει πραγματοποιηθεί θεσμική συνάντηση του κ. Κουρουμπλή με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Γιαννόπουλο, ενώ η ομάδα εργασίας έχει σχεδόν προς παράδοση για υπογραφές το νέο ανθρωποκεντρικό πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με το Σύλλογο, ώστε κανένα παιδί να μη μένει αβοήθητο στην κρίση και στις δυσκολίες!


ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ


Η Transit Rush δημιούργησε μία εφαρμογή η οποία ως σκοπό έχει να ενεργοποιήσει εθελοντές. Κάποιος πολίτης με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ ή γενικότερα δυσκολία στη μετακίνηση) μπορεί να δηλώσει ότι θέλει να μεταβεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος (π.χ. πανεπιστήμιο, εφορία) μέσα σε κάποια χρονικά περιθώρια. Αν κάποιος από τους εθελοντές θέλει να μεταβεί στο ίδιο μέρος και συμπίπτουν τα χρονικά περιθώρια τότε επικοινωνούν οι δυο τους για να πάνε μαζί.

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
    
Ο τομέας των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δείχνει να είναι από τους τομείς όπου τα smartphones και γενικότερα οι φορητές συσκευές ετοιμάζονται να αλλάξουν την εμπειρία των επιβατών. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ακόμη και στην Ελλάδα και το μέλλον μοιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έχει ακόμη έρθει στα μέσα μαζικής μεταφοράς της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, αλλά όσοι μετακινούνται με τα ΜΜΜ της Αθήνας μπορούν να καταργήσουν το χάρτινο εισιτήριο. Αρκεί να «κατεβάσουν» στο smartphone τους την εφαρμογή Tfa tickets, η οποία είναι διαθέσιμη για iOS και Android συσκευές. Το συγκεκριμένο app προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράσει κανείς εισιτήρια,  χρησιμοποιώντας την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα του, ενώ κάθε φορά που ο επιβάτης ετοιμάζεται να εισέλθει σε ένα μέσο αντί να ακυρώσει εισιτήριο ενεργοποιεί ένα από τα ψηφιακά που έχει «αποθηκευμένα» στο smartphone του.

Google
Επιπλέον, μία άλλη χρήση των smartphones όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τουλάχιστον για την Αθήνα, εμπλέκει το Google Maps. Οι χάρτες της Google προσφέρουν την επιλογή να δώσουν οδηγίες για να μετακινηθεί κάποιος μέσα στην Αθήνα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα, η εφαρμογή παίρνει πληροφορίες από τις Συγκοινωνίες Αθηνών με αποτέλεσμα να γνωρίζει και πότε είναι προγραμματισμένο ένα δρομολόγιο. Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα, τουλάχιστον προς το  παρόν, δεν γνωρίζει αν υπάρχουν καθυστερήσεις ή αλλαγές της τελευταίας στιγμής, στα δρομολόγια με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρη ακρίβεια, τουλάχιστον όσον αφορά στη χρήση των λεωφορείων. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η εμπειρία που προσφέρει το Google Maps όσον αφορά στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα είναι αρκετά ικανοποιητική.
      
Hackathon
Το ερώτημα είναι ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα. Την απάντηση προσπάθησαν να δώσουν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι 25 ομάδες, αποτελούμενες από συνολικά 130 δημιουργούς εφαρμογών (developers), οι οποίοι συμμετείχαν στον πρώτο διήμερο μαραθώνιο προγραμματισμού Crowd­hackathon) - με θέμα την υλοποίηση εφαρμογών για τον χώρο των μεταφορών αξιοποιώντας ανοικτά δεδομένα (open data). Το συγκεκριμένο crowd­hackathon διοργάνωσαν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, η εταιρεία καινοτομίας Crowdpolicy και ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων Inno­vathens. Ορισμένες από τις ιδέες που προέκυψαν -και βραβεύτηκαν- κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου crowdhackathon, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως πολλά υποσχόμενες. Για παράδειγμα, η πρόταση της ομάδας Ex Machina έχει ως στόχο να μετατρέπει το λεωφορείο και κάθε μεταφορικό μέσα σε πλατφόρμα διάθεσης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας π.χ ενημέρωση, διασκέδαση κλπ και βασίζεται στην χρήση κινητών τηλεφώνων. Αυτό γίνεται μέσω ενός app, το οποίο προσφέρει δεδομένα και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του προγραμματισμού διαδρομής με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία. Η ομάδα 10Coders δημιούρησε μία εφαρμογή για φορητές συσκευές μέσω της οποίας επισκέπτες μιας πόλης (αρχικά Αθήνα, μελλοντικά και άλλες περιοχές) να ανακαλύπτουν διαδρομές που έχουν καταχωρίσει άλλοι χρήστες (crowd sourcing). Κάθε χρήστης χτίζει το δικό του προφίλ στην κοινότητα,  δηλώνοντας τα ενδιαφέροντά του για να μπορέσει το σύστημα να του προτείνει τις διαδρομές που του ταιριάζουν, δημιουργώντας και μοιράζοντας διαδρομές με άλλους χρήστες (social), κερδίζει πόντους αγοράζοντας εισιτήρια. Η πρόταση της ομάδας definiens είναιμία εφαρμογή που στοχεύει στην δημιουργία ενός ανταποδοτικού οικονομικού οικοσυστήματος γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες και τα ανοιχτά δεδομένα. Η βασική ιδέα είναι ότι οι χρήστες κερδίζουν πόντους είτε απαντώντας σε ερωτήσεις, είτε παρακολουθώντας διαφημίσεις, είτε δημοσιεύοντας σε κοινωνικά δίκτυα. Η ConTRANSS προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα της ενημέρωσης στον επιβάτη, που θέλει να γνωρίζει τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης του μέσου μεταφοράς (λεωφορείο ? τρόλεϊ), προτείνοντάς του πότε πρέπει να ξεκινήσει για να φθάσει στη στάση. Μία διαφορετική πρόταση ήταν αυτή των kawai-developers, που δημιούργησαν ένα puzzle game όπου ο χρήστης καλείται να κερδίζει πόντους ταιριάζοντας ίδια μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ σε κάθε διαδρομή μπορεί να «κατεβάζει» νέα χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Transit Rush δημιούργησε μία εφαρμογή η οποία ως σκοπό έχει να ενεργοποιήσει εθελοντές. Κάποιος πολίτης με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ ή γενικότερα δυσκολία στη μετακίνηση) μπορεί να δηλώσει ότι θέλει να μεταβεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος (π.χ. πανεπιστήμιο, εφορία) μέσα σε κάποια χρονικά περιθώρια. Αν κάποιος από τους εθελοντές θέλει να μεταβεί στο ίδιο μέρος και συμπίπτουν τα χρονικά περιθώρια τότε επικοινωνούν οι δυο τους για να πάνε μαζί.

Πηγή: www.imerisia.gr