meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΜΙΝΧΑΟΥΖΕΝ: ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΔΥΟ ΣΥΝΔΡΟΜΑ...



Μινχάουζεν... ένα όνομα... δύο σύνδρομα...

Το σύνδρομο Μινχάουζεν και το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου είναι δυο διαφορετικά κλινικά σύνδρομα τα οποία όμως έχουν παρόμοιες παραμέτρους. Πρόκειται για σύνδρομα που μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία ή και θάνατο. Δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζαμε. Όσοι περισσότεροι μάθουν για αυτά, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να σωθούν άνθρωποι.

Υπεύθυνος: Ελένη Καρατζά.

 Το σύνδρομο Μινχάουζεν περιγράφτηκε, για πρώτη φορά, από τον Dr Richard Ascher το 1951 και πήρε το όνομα του από τον βαρώνο Baron Munchausen ο οποίος ήταν γνωστός για τις πλασματικές ιστορίες που έπλαθε για τον εαυτό του. Αφορά μια διανοητική διαταραχή, όπου ο ασθενής επινοεί ασθένειες ή τις προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του μέσω της λήψης φαρμακευτικών σκευασμάτων ή αυτοτραυματισμού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οδηγεί σε ένα «ταξίδι» από τον ένα γιατρό στον άλλον και σε περίπλοκες ιατρικές έρευνες, ακόμη και σοβαρές εγχειρήσεις. Ο ασθενής αρέσκεται στον να έχει τον ρόλο του «ασθενή» καθώς έτσι καλύπτει μια βασική του ψυχολογική ανάγκη. Στην πλειοψηφία τους, τα άτομα αυτά μεγάλωσαν σε ένα ιδιαίτερα στερητικό περιβάλλον όπου ο γονέας/φροντιστής ήταν συναισθηματικά διαθέσιμος, μόνο όταν υπήρχε παρούσα κάποια ασθένεια. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο, τα άτομα με το σύνδρομο Μινχάουζεν να είχαν εκτεθεί από πρώιμη ηλικία στην φροντίδα κάποιου συγγενικού μέλους, το οποίο είχε μια χρόνια ασθένεια (αδερφού, γιαγιάς, μητέρας κτλ).

Το σύνδρομο Μινχάουζεν διαφέρει από την υποχονδρία καθώς οι πάσχοντες γνωρίζουν πως πρόκειται για υπερβολή, σε αντίθεση με τα άτομα με υποχονδρία που πιστεύουν πως έχουν κάποια ασθένεια. Επίσης, διαφέρει από την υπόκριση, στην οποία ο ασθενής κατασκευάζει τα συμπτώματα για ένα προφανή σκοπό, όπως την απουσία από την εργασία, οικονομική αποζημίωση ή πρόσβαση σε  φάρμακα.

Είναι σημαντικό να κρατήσουμε πως οι πάσχοντες με το σύνδρομο Μινχάουζεν φτάνουν στο σημείο να «δημιουργούν» ασθένεια στον οργανισμό τους. Παίρνουν φάρμακα ή άλλες ουσίες που είναι επιβλαβείς στον οργανισμό, με σκοπό να προκαλέσουν μια ασθένεια και να πάνε στον νοσοκομείο. Είναι αρκετά ενημερωμένοι για τα συμπτώματα σωματικών και ψυχικών διαταραχών και μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν ακόμη και τον πιο ευαίσθητο γιατρό ή ψυχολόγο. Εκείνο που μπορεί να αποτελέσει κλινικό χαρακτηριστικό είναι οι πολλές νοσηλείες και τα πολλά ταυτόχρονα συμπτώματα, που δεν καταλήγουν σε κάποια συγκεκριμένη διάγνωση. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά στην κλινική πράξη γίνεται όλο και πιο συχνό.

Εκείνο, όμως, που αποτελεί μια πρόκληση στην διάγνωση του είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Πρόκειται για την σκόπιμη παραγωγή ή προσποίηση για την ύπαρξη σωματικών ή ψυχολογικών συμπτωμάτων σε ένα άτομο, που είναι κάτω από την φροντίδα του υποκειμένου, με σκοπό να λάβει έμμεσα τον ρόλο του ασθενή. Σε αυτήν την ακραία μορφή κακοποίησης, εκείνος που έχει λάβει τον ρόλο να φροντίζει προκαλεί συμπτώματα μιας ασθένειας σε ένα παιδί ή σε ένα ηλικιωμένο ή με ειδικές ανάγκες άτομο. Η εξαπάτηση επαναλαμβάνεται πολλές φορές, Τα θύματα είναι άρρωστα για πάρα πολύ καιρό, με επαναλαμβανόμενες νοσηλείες και αρκετές φορές καταλήγουν. Πρόκειται για μια ενεργητική μορφή κακοποίησης, η οποία δεν είναι γνωστή και πολλές φορές παραμελείται. Η διάγνωση της είναι πάρα πολύ δύσκολη και βασίζεται σε πολλές παραμέτρους. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο μορφές συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου:

α) Η προσποίηση ( μεσαίας επικινδυνότητας και πιο σπάνια)
Συμβαίνει, όταν ο δράστης επινοεί μια ασθένεια του θύματος και διηγείται μια ψευδή ιστορία για μια μη υπάρχουσα ασθένεια ή κατάσταση

β) Η παραγωγή (υψηλής επικινδυνότητας και πιο συχνή)
Εδώ ο δράστης ενεργά προκαλεί συμπτώματα μιας ασθένειας στο θύμα. Οι πιο συχνές χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι η ασφυξία και η δηλητηρίαση. Συχνά είναι δύσκολο να γίνει αναγνωρίσιμη η κακοποίηση που υφίσταται το θύμα.

Είναι σημαντικό να κρατήσουμε πως το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου,  μπορεί να το έχουν άτομα πέρα κάθε υποψίας όπως η μητέρα ενός παιδιού, η κόρη ενός ηλικιωμένου  ο νοσηλευτής ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες. Οι ίδιοι δεν πάσχουν από το σύνδρομο Μινχάουζεν...αλλά αρέσκονται να παίρνουν τον ρόλο του ασθενή μέσω του ατόμου που φροντίζουν. Συχνά εμφανίζονται στο γιατρό ή τον ψυχολόγο ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία υγείας του θύματος και παρουσιάζοντες ως «μάρτυρες».

Το σύνδρομο Μινχάουζεν και το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου είναι δυο διαφορετικά κλινικά σύνδρομα τα οποία όμως έχουν παρόμοιες παραμέτρους. Πρόκειται για σύνδρομα που μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία ή και θάνατο. Δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζαμε. Όσοι περισσότεροι μάθουν για αυτά, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να σωθούν άνθρωποι.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»


ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ



Φθηνότερο ρεύμα για ευπαθείς ομάδες

Δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι άτομα με χαμηλό εισόδημα, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Δύο νέες κατηγορίες ευπαθών ομάδων εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για τους ανέργους για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και για όσους έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρεών.

Οι πολίτες αυτών των δύο ομάδων θα επανασυνδέονται ατελώς και θα χρεώνονται με ειδικές, χαμηλές τιμές.

Με το ισχύον καθεστώς, στο ΚΟΤ εντάσσονται άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι συμπληρώνουν τρεις μήνες συνεχούς ανεργίας με τις εξής προϋποθέσεις:

• Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ αν ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

• Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

• Στο εισόδημα, δεν λαμβάνεται υπόψη αυτό που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του.

• Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος, η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση, αφορά και στους δύο ανέργους.

• Το όριο της συνολικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης, σε ετήσια κυλιόμενη βάση, δεν πρέπει υπερβαίνει τις 1.500 kWh (δεν λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση βάσει νυκτερινού τιμολογίου).

Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για την κατηγορία αυτή θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κατά το έτος υποβολής της αίτησης.

Δεδομένου ότι ο έλεγχος θα γίνεται έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, για περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης προβλέπεται αναδρομική απένταξη από Κοινωνικό Τιμολόγιο, επιστροφή της διαφοράς εντόκως και επιβολή κυρώσεων για ψευδή δήλωση στοιχείων.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στη ΔΕΗ και τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στα ΚΕΠ από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Θεσμική κάλυψη των ευπαθών ομάδων.

Με την ίδια απόφαση δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των ευπαθών καταναλωτών, στους οποίους έχει γίνει διακοπή ρεύματος λόγω χρεών, ώστε να επανασυνδέονται άμεσα και να εντάσσονται σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο.

Δικαιούχοι είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από την 1η Νοεμβρίου 2013 στα συσσίτια των ΟΤΑ, των Περιφερειών, της Εκκλησίας, των γνωστών θρησκειών και δογμάτων και οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους.

Η ένταξη στη συγκεκριμένη κατηγορία θα γίνεται από Επιτροπές που θα συσταθούν στους δήμους όλης της χώρας, (στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής, του Διαχειριστή του Δικτύου –ΔΕΔΔΗΕ– και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας) και θα ισχύει για ένα τετράμηνο. Μετά το πέρας του τετραμήνου αυτού, ο καταναλωτής απεντάσσεται.

Εφόσον ήταν ήδη ενταγμένος σε κατηγορία δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, παραμένει στην κατηγορία όπου ήταν δικαιούχος προ της ένταξής του σε αυτή την ειδική κατηγορία.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο καταναλωτής δεν ήταν δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενημερώνεται από την Επιτροπή που προαναφέρθηκε για το δικαίωμά του να υποβάλει άμεσα αίτημα ένταξης σε κάποια κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για την οποία πληροί τα ισχύοντα κριτήρια.

Η απόφαση προβλέπει μηδενικές χρεώσεις για το τετράμηνο εφόσον η κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες, ενώ από 801 έως 1.700 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,04101 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καλύπτεται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι ακόμη άτομα με χαμηλό εισόδημα, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.


Πηγή: http://www.nooz.gr/


Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ


Σε ιδιαίτερα συναδελφικό κλίμα διεξήχθη η 1η μηνιαία συνάντηση του κλάδου ΨυχοΓηριατρικής της ΕΨΕ με αλληλογνωριμία παλαιών και νέων μελών καθώς και με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τον Κλάδο (επικείμενες επιστημονικές εκδηλώσεις, συνεργασία με ελληνικές και ξένες εταιρείες Άνοιας, Συμπεριφορικής Νευρολογίας και Νευρο-Ψυχιατρικής αλλά και με τις συναφείς ειδικότητες Γεροντολογίας , Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Εργοθεραπείας , Λογοθεραπείας , Φυσικής Αποκατάστασης , Ψυχιατρό-Δικαστικής και Οδοντιατρικής της Γ΄ & Δ΄ ηλικίας). Η ένταξη μας στη Διεθνή ΨυχοΓηριατρική Εταιρεία (ΙPA) και η θεσμοθέτηση επίσημης υπο-ειδικότητας ΨυχοΓηριατρικής*  αποτελούν πρωταρχικούς στόχους του νέου Προεδρείου.
Σημαντικής βαρύτητας η επισήμανση του νέου Προέδρου  της ΕΨΕ καθηγητή, Δημήτρη Πλουμπίδη για τον αναβαθμισμένο ρόλο, που πρέπει να αναλάβουν οι κλάδοι της ΕΨΕ, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών.


Παρέστησαν οι ψυχίατροι, Σοφία Αριτζή , Αγγελική Πετροπούλου, Δημήτρης Αγιομυργανάκης ,οι ψυχολόγοι, Μάντω Καραμπέρη, Μαρίεττα Ρεμούνδου, οι κοινωνικοί λειτουργοί, Ανδρέας Σόλιας, Ευφροσύνη Λεντιδάκη, ο δικηγόρος Δρ. Παναγιώτης Ε. Δέγλερης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου (οι οποίοι διακρίνονται στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που παρατίθενται).
Δικαιολόγησαν την απουσία τους ο Αν. καθηγητής Αντ. Πολίτης (εξωτερικό), οι επικ. καθηγητές Ρ. Γουρνέλλης και Γ.Μιχόπουλος, ο νευρολόγος Β. Βαγενάς, ο ψυχίατρος Αντ. Μούγιας, ο χειρούργος –οδοντίατρος –βελονιστής Παναγ. Βενάρδος , η φυσίατρος Κική Στάθη και ο αντιδήμαρχος ΙΛΙΟΥ Ευ. Αυγουλάς λόγω φόρτου εργασίας.
Απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στην κ. Ελένη Γκρέτσα  ,«ψυχή» των γραφείων της ΕΨΕ και στον κ. Γιώργο Καπετανή και τους συνεργάτες του, εκπρόσωπο της εταιρείας Farma Syn SA/SANDOZ GEN του ομίλου NOVARTIS για τη θερμή τους φιλοξενία αλλά και τις πρακτικές παρεμβάσεις τους.

Νίκος Δέγλερης                        Γιάννης Παπατριανταφύλλου               Καλλιόπη Νικολάου
  Πρόεδρος                                     Α΄ Γραμματέας                                 Β΄ Γραμματέας


ΣΥΣΚΕΥΗ - ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ''ΔΙΑΒΑΖΕΙ'' ΦΩΝΑΧΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ



Συσκευή – δαχτυλίδι «διαβάζει» φωναχτά κείμενα στους τυφλούς

Αμερικανοί ερευνητές κατασκεύασαν μια μικρή συσκευή, που φοριέται στον δείκτη του χεριού και, όταν κανείς την ακουμπάει σε ένα βιβλίο ή άλλο κείμενο, εκτυπωμένο ή σε οθόνη υπολογιστή, διαβάζει φωναχτά, έτσι ώστε ένας τυφλός να μπορεί να ακούσει αυτό που είναι γραμμένο. Καμία άλλη συσκευή δεν υπάρχει που να παρέχει τόσο ολοκληρωμένα αυτή τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο.

Η συσκευή, που λέγεται FingerReader (Αναγνώστης Δακτύλου) και μπορεί να εκτυπωθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Εργαστηρίου Μέσων (Media Lab) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ με επικεφαλής τον Ρόι Σίλκροτ. Είναι εφοδιασμένη με μια μικροσκοπική κάμερα που «βλέπει» το κείμενο και μετά, χάρη στη συνθετική φωνή της, διαβάζει τις λέξεις φωναχτά.

Η εύκολη στη χρήση της συσκευή (ουσιαστικά φοριέται σαν δαχτυλίδι στον δείκτη του χεριού) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάγνωση διαφόρων κειμένων, όπως βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, καταλόγων εστατορίων, εγγράφων, χαρτών κ.α., σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Αρκεί κανείς να δείξει με το -ηλεκτρονικό πλέον- δάχτυλό του αυτό που θέλει να διαβάσει (δηλαδή, να ακούσει).

Το FingerReader βασίζεται σε ένα ειδικό λογισμικό, που καταγράφει τις κινήσεις του δάχτυλου, εντοπίζει τις γραμμένες λέξεις και τις επεξεργάζεται, έτσι ώστε να τις μετατρέψει σε λόγο. Ειδικοί αισθητήρες δόνησης προειδοποιούν τον τυφλό, όταν τα δάχτυλά του ξεφεύγουν από το γραπτό κείμενο, οπότε πρέπει να τα επαναφέρει στη σωστή θέση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σκοπός τους δεν είναι καταργήσουν τη γραφή Μπράιγ για τυφλούς, αλλά να τους δώσουν νέες δυνατότητες να διαβάσουν κείμενα που έως σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην εν λόγω γραφή.


Ήδη, οι ερευνητές ξεκίνησαν περαιτέρω δοκιμές, ώστε η συσκευή τους να βγει στο εμπόριο (σε άγνωστη τιμή προς το παρόν) και, επιπλέον, να είναι διαθέσιμη για «έξυπνα» κινητά (smartphones), καθώς μέχρι στιγμής δεν δουλεύει καλά με τα κείμενα στις οθόνες αφής.

ΠΗΓΗ: http://www.koolnews.gr/tech/siskevi-daxtilidi-diavazei-fonaxta-keimena-stous-tyflous/


Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

23ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟΥ



23χρονος καταφέρνει να κινήσει το χέρι του και να χαμογελά ξανά... με τη δύναμη του μυαλού του.

Ο Μπέρκχαρτ που είχε μείνει παράλυτος από το λαιμό και κάτω μετά από ένα ατύχημα που είχε, δέχθηκε να του εμφυτεύσουν ένα μικροτσίπ στον εγκέφαλο, το οποίο διαβάζει τις σκέψεις του. Με τη δύναμη του μυαλού του λοιπόν, ο νεαρός που είχε σπάσει τη σπονδυλική στήλη του το 2010 βουτώντας σε ρηχά νερά στη Βόρεια Καρολίνα, κατάφερε να κουνήσει το χέρι του. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να σκεφτεί ότι ήθελε να κινήσει το χέρι του. Όλα τα υπόλοιπα τα ανέλαβε το μικροτσίπ και το αποτέλεσμα έγινε ορατό σε λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

Είχε χάσει τις ελπίδες του και πίστευε ότι δε θα μπορούσε να επανακτήσει την κινητικότητα του ποτέ. Κι όμως οι γιατροί του πανεπιστημίου του Οχάιο διέψευσαν τον 23χρονο Ίαν Μπέρκχαρτ, με τον νεαρό να καταφέρνει να κινήσει το χέρι του και να χαμογελά ξανά.

Οι επιστήμονες του εξήγησαν ότι πλέον μπαίνει στη «βιονική εποχή». Τι εννοούσαν; Πρόκειται για ένα ιατρικό επίτευγμα που αναμένεται να φέρει την επανάσταση, ιδίως σε περιπτώσεις ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και σε όσους έχουν κινητικά προβλήματα μετά από εγκεφαλικό.

Ο Μπέρκχαρτ που είχε μείνει παράλυτος από το λαιμό και κάτω μετά από ένα ατύχημα που είχε, δέχθηκε να του εμφυτεύσουν ένα μικροτσίπ στον εγκέφαλο, το οποίο διαβάζει τις σκέψεις του. Με τη δύναμη του μυαλού του λοιπόν, ο νεαρός που είχε σπάσει τη σπονδυλική στήλη του το 2010 βουτώντας σε ρηχά νερά στη Βόρεια Καρολίνα, κατάφερε να κουνήσει το χέρι του. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να σκεφτεί ότι ήθελε να κινήσει το χέρι του. Όλα τα υπόλοιπα τα ανέλαβε το μικροτσίπ και το αποτέλεσμα έγινε ορατό σε λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Και μετά, ακολούθησε ένα πλατύ χαμόγελο από πλευράς του Ίαν. Οι γιατροί του έδωσαν πίσω την ελπίδα που είχε χάσει εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς αμέσως μόλις συνέβη το ατύχημα δεν ένιωθε τίποτα στο σώμα του.

Προτού ξεκινήσουν όλη αυτή τη διαδικασία οι γιατροί του πανεπιστημίου του Οχάιο σε συνεργασία με μια ερευνητική εταιρεία πραγματοποίησαν μια επέμβαση στο κρανίο του ασθενούς και του εμφύτευσαν το μικροτσίπ στον εγκέφαλο του. Οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω ενός καλωδίου που συνδέεται με έναν υπολογιστή, ο οποίος αποκωδικοποιεί το τσιπ και δίνει εντολές που κανονικά θα έπρεπε να προέρχονται από τη σπονδυλική στήλη. Ο υπολογιστής με τη σειρά του συνδέεται με ένα «μανίκι» από ηλεκτρόδια στο χέρι του Ίαν και διεγείρει τις μυϊκός ίνες έτσι ώστε να αποκτήσουν κινητικότητα, αναφέρει η Daily Mail.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της ερευνητικής εταιρείας, που συνεργάστηκε με τους γιατρούς, «είναι κάτι σαν μπαϊπάς, απλώς γίνεται με ηλεκτρικά σήματα αντί για το αίμα. Παίρνουμε σήματα από τον εγκέφαλο τα οποία καταφέρνουμε να στείλουμε κατευθείαν στους μυς». Στο τεστ ο νεαρός Αμερικανός κατάφερε να λυγίσει το χέρι του και να σχηματίσει μια γροθιά, να ανοίξει πλήρως τα δάχτυλα του και να κρατήσει ένα κουτάλι.

Ο ίδιος ο Μπέρκχαρτ είναι πλέον πανευτυχής, καθώς εκείνο που του είχε λείψει ήταν η ανεξαρτησία του. «Μέχρι τώρα έπρεπε να βασίζομαι στους άλλους σχεδόν για τα πάντα. Είναι πολύ ωραία αίσθηση να ξέρεις ότι μπορείς έστω να ανοίξεις ένα μπουκάλι μόνος σου», τόνισε.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=WyqU_DfD32g

Πηγή: http://www.typos.com.cy/


Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ



Πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση υποβολής των αιτήσεων για την εγγραφή των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» της Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία είναι ο διαχειριστικός φορέας του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α.

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα υποβάλλονται από 25.07.2014 έως και 04.08.2014 στα γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α., Μυλλέρου 73 -77, 104 36 Αθήνα, τηλέφωνα: 210 5214600, 213 1320600, FAX: 210 5214666.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και συγκεκριμένα στο παρακάτω link:  http://www.eetaa1.gr/enarmonisi/paidikoi_stathmoi_2014/02072014_prosklisi_paidikoi.pdf .


ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΔΙΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ



Στην τιμητική πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, ανταποκρίθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς εκπροσωπώντας και το Δήμαρχο της πόλης κ. Νίκο Ζενέτο και παραβρέθηκε στις 7 Ιουνίου το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Ιλίου, όπου έλαβε χώρα η Διενοριακή Εορτή  Λήξεως των αθλητικών προγραμμάτων της Μητροπόλεως.



Με τη λήξη των κατηχητικών μαθημάτων, των ενοριακών συναντήσεων και των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων του εκκλησιαστικού έτους 2013-2014, έλαβαν χώρα οι τελικοί αγώνες του ποδοσφαιρικού τουρνουά μεταξύ των ενοριών της Μητροπόλεως, καθώς και αγώνες στίβου για τα κορίτσια των ενοριών.



Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε το Δήμο Ιλίου για τις έμπρακτες διευκολύνσεις που παρείχε στη Μητρόπολη ώστε να πετύχει η διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενώ παρακολούθησε από κοινού με τον Αντιδήμαρχο Ιλίου κ. Αυγουλά και τον Αντιδήμαρχο Αγ. Αναργύρων – Καματερού κ. Ρέπα τους εξής αγώνες:
  • Επίπεδο Δημοτικού, ομάδες Ιερών Ναών: Αγ. Γεωργίου Αχαρνών -Αγ. Τριάδος Πετρουπόλεως
  • Επίπεδο Γυμνασίου, ομάδες Ι. Ναών: Αγ. Βαρβάρας Ιλίου- Αγ. Τριάδος Πετρουπόλεως
  • Επίπεδο Λυκείου, ομάδες Ι. Ναών: Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ιλίου -Γεννήσεως Χριστού Καματερού
  • Διεξαγωγή αγώνα δρόμου νεανίδων

Ενώ στο τέλος της εκδήλωσης όλοι έκαναν απονομή μεταλλίων και ενθυμίων στους νεαρούς συμμετέχοντες.



Στην είσοδο του Δημοτικού σταδίου Ιλίου και κατά τις ώρες 17:00-20:00 παρουσιάστηκαν από τις ενορίες της Μητροπόλεως μας έργα αγιογραφίας, ζωγραφικής και λοιπών εικαστικών τεχνών.


Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΞΑΝΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ



Δικαίωμα στη ζωή και στον θάνατο

Τρεις αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων ενισχύουν σημαντικά τα επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στον θάνατο για ανθρώπους που υποφέρουν από μία ανίατη ασθένεια, μία σοβαρή αναπηρία ή αβάσταχτο πόνο.

Σάκης Μαλαβάκης

Τρεις αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων ενισχύουν σημαντικά τα επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στον θάνατο για ανθρώπους που υποφέρουν από μία ανίατη ασθένεια, μία σοβαρή αναπηρία ή αβάσταχτο πόνο.

Δικαστήριο της Γαλλίας αθώωσε έναν γάλλο γιατρό από την κατηγορία τηςδηλητηρίασης επτά ασθενών του σε τελικό στάδιο, ενώ το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε μια ιστορική απόφαση ζητώντας από τους θεράποντες ιατρούς ενός τετραπληγικού άνδρα σε κωματώδη κατάσταση να σταματήσουν να τον κρατούν στη ζωή με τεχνητά μέσα. Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας είναι πολύ πιθανό να είναι ασυμβίβαστη με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία εξακολουθούν να αποτελούν αιτία έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ γιατρών, νομικών, ασθενών και συγγενών τους, καθώς και θρησκευτικών οργανώσεων. Ενδεικτική της πολυπλοκότητας του ζητήματος και των λεπτών χειρισμών που απαιτεί η διευθέτησή του αποτελεί η περίπτωση του 38χρονου Βενσάν Λαμπέρ, η υπόθεση του οποίου γνώρισε δύο διαδοχικές ανατροπές κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Λαμπέρ είχε ένα τροχαίο ατύχημα από το οποίο δεν κατάφερε να αναρρώσει ποτέ. Από τότε, βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση και παραμένει στη ζωή χάρη στη μηχανική υποστήριξη. Η σύζυγός του ζητά τη διακοπή της παροχής της ιατρικής φροντίδας, ενώ οι γονείς του, πιστοί καθολικοί, θεωρούν ότι είναι ακόμη «παρών» και απαιτούν τη διατήρησή του στη ζωή.

Προχθές το απόγευμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι έκρινε νόμιμη την απόφαση του νοσοκομείου της Ρενς για τον τερματισμό της ιατρικής φροντίδας προς τον Λαμπέρ, υποστηρίζοντας ότι η διατήρησή του στη ζωή αποτελεί «παράλογη εμμονή». Λίγο αργότερα όμως, έπειτα από προσφυγή των γονιών του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Εξίσου αναπάντεχη κατάληξη είχε και η υπόθεση ενός άλλου Γάλλου, όχι ασθενούς αλλά γιατρού, του Νικολά Μπονμεζόν ο οποίος δικαζόταν με την κατηγορία της «συντόμευσης» της ζωής ετοιμοθάνατων ασθενών του. Καθώς η ευθανασία στη Γαλλία είναι ακόμη παράνομη, ο 53χρονος γιατρός κατηγορούνταν ότι «δηλητηρίασε» επτά ηλικιωμένους ετοιμοθάνατους ασθενείς του, χορηγώντας τους ουσίες που επέφεραν ταχύτερα τον θάνατό τους. Αν κρινόταν ένοχος, κινδύνευε να καταδικαστεί ακόμη και σε ισόβια κάθειρξη, αλλά τελικά ο εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή και να μην του αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης, υπέρ του Μπονμεζόν κατέθεσαν και πολλοί από τους συγγενείς των ασθενών.

Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος του προσδιόρισε ότι η αθώωση του πελάτη του σε συνδυασμό με την απόφαση υπέρ της διακοπής της παροχής ιατρικής φροντίδας προς τον Λαμπέρ θα αναγκάσει τον Φρανσουά Ολάντ να προχωρήσει σύντομα στην αναθεώρηση του σχετικού νόμου. «Η κυβέρνηση θα εργασθεί για τη σύνθεση ενός νέου νομικού πλαισίου αναφορικά με το τέλος της ζωής» είπε χαρακτηριστικά η γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Την ίδια ώρα, αρκετοί στη Βρετανία πιστεύουν ότι το ίδιο ενδέχεται να πράξει και η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον εξαιτίας μιας εξίσου σημαντικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Ένας παράλυτος άνδρας και η χήρα ενός ασθενούς με σύνδρομο εγκλεισμού έχασαν τη δικαστική μάχη που έδιναν για το δικαίωμα των ασθενών στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Οι ενάγοντες ζητούσαν την αλλαγή του νόμου που αφορά την αυτοκτονία και καθιστά ποινικά υπεύθυνους όσους βοηθούν συνανθρώπους τους να τερματίσουν τη ζωή τους, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος αυτός είναι ασύμβατος με το δικαίωμα του ανθρώπου για σεβασμό στην προσωπική του ζωή, όπως έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Βρετανίας, οι δικαστές όμως διαφώνησαν για το αν οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από τα δικαστήρια ή από το Κοινοβούλιο. Πέντε από αυτούς υποστήριξαν ότι το δικαστήριο έχει τη «συνταγματική εξουσία» να ανατρέψει την απόφαση. Σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν το δικαίωμα συγκεκριμένων ασθενών στην ευθανασία και στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, οι δηλώσεις των δικαστών αποτελούν μια έμμεση κίνηση υπέρ της τροποποίησης του σχετικού νόμου.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΓΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Συνάντηση με τον Αργυρό Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας Δημήτρη Μούγιο είχε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος την Τρίτη 01 Ιουλίου 2014 στο Δημαρχείο Ιλίου, όπου συζήτησαν θέματα αθλητισμού και εμπλουτισμού των αθλητικών προγραμμάτων του Δήμου Ιλίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Ιλίου ενημέρωσε τον Αργυρό Ολυμπιονίκη για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού του Δήμου, τα παιδικά αθλητικά προγράμματα, καθώς και τα καλοκαιρινά αθλητικά προγράμματα απασχόλησης των παιδιών (Καλοκαιρινό Camp και το «Παιδί και Θάλασσα»). Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Παιδί και Θάλασσα» στο οποίο ο  Δημήτρης Μούγιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, κάνοντας τις δικές του προτάσεις για τον εμπλουτισμό του με νέες δραστηριότητες.