meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

5 - 14/7/13 ΚΙΜΩΛΟΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ - ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 5-14/7/13 ΚΙΜΩΛΟΣ Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών – Πεζοπορίες

Ακολουθώντας τα βήματα του χτες, ανακαλύψαμε τα μονοπάτια του σήμερα…


Ενετοί και Φράγκοι την είπαν «Αρζαντιέρα», δηλαδή «Ασημένια» για τα γκριζόλευκα βράχια της. Οι κάτοικοί της εδώ και χιλιάδες χρόνια τη λένε «Κίμωλό μου, Παράδεισό μου» δείχνοντας την αγάπη τους στον τόπο τους, με τη λιτή και προσιτή ομορφιά της. Ανέγγιχτη σχεδόν από το πέρασμα του χρόνου, η Κίμωλος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την επαφή με την ατόφια ελληνική γη, τους κατοίκους της και τον τρόπο ζωής τους. Ακολουθώντας τις οδηγίες της καλαίσθητης έκδοσης των παιδιών του Χωριού, «Κίμωλος-Πολύαιγος, διαδρομές στη φύση» πεζοπορήσαμε στα παλιά καλντερίμια και μονοπάτια, τους δρόμους πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσα στις αμέτρητες πεζούλες καλλιεργήσιμης γης και τις θαυμάσιες παραλίες στις οποίες οδηγούν όλα σχεδόν αυτά τα μονοπάτια και επιλέξαμε ενθουσιασμένοι το νησί για την εθελοντική προσφορά μας.


Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής  οργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικούς καθαρισμούς για τη διάδοση της πεζοπορίας και την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε μικρά νησιά. Φέτος επέλεξε την Κίμωλο και οι εθελοντές του θα βρίσκονται στο νησί 5-14/7/2013. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κιμώλου για τη διευκόλυνση της διαμονής και μετακίνησης των εθελοντών του, θα καθαρίσει αρχικά το μονοπάτι από το Σελάδι – Μαυροδάσος – παραλία Ελληνικά. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έξι ημέρες εργασίας, πεζοπορίες, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες γνωριμίας των ενδιαφερόντων προορισμών του νησιού καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποδέκτες τους κατοίκους, τα παιδιά της Κιμώλου και τους εθελοντές.
 
Ένα κύριο μέλημα του Συλλόγου είναι να μην χαθούν οι δρόμοι του χτες αλλά να ζωντανέψουν και να χρησιμοποιούνται δείχνοντας το δρόμο για δραστηριότητες κοντά στη φύση, με σεβασμό στην παραδοσιακή κληρονομιά της πατρίδας μας. Η όλη δραστηριότητα θα τονώσει την ήπια τουριστική ανάπτυξη στο νησί και θα ενισχύσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
 
Ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής καλεί και όσους κατοίκους ή νέους του νησιού που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, να δηλώσουν συμμετοχή και να δουλέψουν μαζί με τους εθελοντές.

 
Από το Διοικητικό Συμβούλιο

(πληροφορίες: www.eposfilis.gr, τηλ. 6981005747)

 
Εβδομάδα Πολιτιστικών εκδηλώσεων
Ιούλιος 2013
 
Μονοπάτια στον Πολιτισμό της Ελλάδας και του κόσμου!
 
Κυριακή 7 Ιουλίου, 20:30
  • «Χορεύοντας με το Ραϊντέλ» ντοκιμαντέρ του Αλέξη Τσάφα, 2002, διάρκει 87΄. Ένα ταξίδι στην Κούβα μέσα από τους δρόμους της ... Αθήνας. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει πάρτυ με τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, Ραϊντέλ και Μαγαλί, που θα μας μυήσουν στους κουβανέζικους χορούς!
 
Δευτέρα 8 Ιουλίου, 20:30
  • «Νύφες» ταινία του Παντελή Βούλγαρη, 2004, διάρκεια 135΄. Το ταξίδι επτακοσίων γυναικών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν.
 
Τρίτη 9 Ιουλίου, 20:30
  • «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού, 2009, διάρκεια 90΄. Η διαδρομή της Ελληνικής αποστολής, από την καθημερινότητα της Ελλάδας μέχρι τα 8.850 μέτρα της κορυφής.
 
Τετάρτη 10 Ιουλίου, 20:30
  • «Παραμύθια σε μονοπάτια της γης και τ' ουρανού: Ένας δράκος μια φορά...» αφήγηση. Λαϊκά παραμύθια και μύθοι από την αρχαία Ελληνική μυθολογία για όλα τα παιδιά της Κιμώλου! Φοβάται κανείς τους δράκους; Ποιο μυστικό κρύβει ο τετράψηλος πύργος; Ελάτε να σεργιανήσουμε στα μονοπάτια του ... ήλιου! Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη. Μουσικές ατμόσφαιρες, τραγούδι: Γιάννης Ψειμάδας.
 
Παρασκευή 12 Ιουλίου
  • 20:30 «Πέτρινοι φύλακες» ντοκιμαντέρ της Έλενας Καλογρίδη, 2010, διάρκεια 20΄.
  • 21:00 «Παραμύθια στα μονοπάτια της γης και τ' ουρανού: Αγάπης κάστρα άπαρτα» αφήγηση. Θρύλοι για κάστρα, που η αγάπη μονάχα ανοίγειτ ις πύλες τους, και παραμύθια για θάλασσες ... αταξίδευτες! Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη. Μουσικές ατμόσφαιρες, τραγούδι: Γιάννης Ψειμάδας.
 
 
Οι προβολές γίνονται με την έγκριση και την άδεια των παραγωγών ταινιών.
Πλατεία Ιερού Ναού του Σωτήρος, Χωριό, Κίμωλος
Είσοδος Ελεύθερη
 
Συνεργασία του Δήμου Κιμώλου www.kimolos.gr και του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής, παλισιώνοντας τον εθελοντικό καθαρισμό μονοπατιών της Κιμώλου
www.eposfilis.gr, τηλ.: 2102411148 / 6981005747

 

 

 

 

 

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ "ΦΑΕΘΩΝ" ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Δελτίο τύπου
26/06/2013

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 2013

 

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, «ΦΑΕΘΩΝ»

 
Οι τέχνες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός αποτελούν διεξόδους  και πεδία έκφρασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτόν το λόγο το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών οι οποίες  δεν αποτέλεσαν γιορτή αλλά ημέρα αναζήτησης μια πιο δημιουργικής στάσης ζωής.  Η πρώτη εκδήλωση σε συνεργασία με τους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, και ΚΕΘΕΑ, πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013 ημέρα Τετάρτη στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση και περιελάμβανε τα εξής:  Κατασκευή κούκλας με συνοδεία παραδοσιακών χορών και οργάνων για μικρούς & μεγάλους, Παραμύθι για παιδιά «ο δράκος», Κουκλοθεατρική Παράσταση ο «Α» - « Ένα κουτί με φόβους που χρόνο με το χρόνο γέμισε, ο «Α» αποφασίζει να το ανοίξει….», Παραμύθια για να συλλογάσαι να ελπίζεις και να πράττεις» - Παραμύθι για μεγάλους, Έκθεση ζωγραφικής από το ΚΕΘΕΑ-ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ & Παρουσίαση βιβλίου μαγειρικής "Μαγειρικές Εντός", «Park Festival» - Μουσικές Δράσεις από το Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Δράση Διαμαρτυρίας με μορφή θεατρικού δρώμενου για την Υποβάθμιση της Πρόληψης της Παιδείας της Απεξάρτησης από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», από στελέχη του ΚΕΘΕΑ και από εκπαιδευτικούς – γονείς, υποστηρικτές των έργων μας.
 
 
Η δεύτερη εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Πετρούπολης πραγματοποιήθηκε επίσης στις 26 Ιουνίου 2013 ημέρα Τετάρτη στην πλατεία Ηρώ του Δήμου Πετρούπολης, και περιελάμβανε τα εξής: Συζήτηση – Παρουσίαση του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», Μουσικές από την Φιλαρμονική του Δήμου Πετρούπολης, Ομαδική Ζωγραφιά «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη ζωή».
 
 
 

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ


Νεφροπαθείς σε κίνδυνο: Καταγγέλλουν ως ακατάλληλα τα φίλτρα αιμοκάθαρσης SOS εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, η οποία σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, καταγγέλλει την προμήθεια φτηνών - λόγω οικονομικής στενότητας - και ακατάλληλων φίλτρων αιμοκάθαρσης, από τα νοσοκομεία, με τα οποία τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή των ασθενών.
SOS εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, η οποία σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, καταγγέλλει την προμήθεια φτηνών-λόγω οικονομικής στενότητας- και ακατάλληλων φίλτρων αιμοκάθαρσης, από τα νοσοκομεία, με τα οποία τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή των ασθενών.
 
Στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών αναφέρει: «Δεν έχουμε καμία διάθεση να ασχοληθούμε με το ποιος και πόσο θα πουλήσει τα φίλτρα στα νοσοκομεία. Είμαστε όμως αποφασισμένοι και αμετακίνητοι να ασχοληθούμε με την ποιότητα των φίλτρων που έχει άμεση σχέση με την αιμοκάθαρση και το προσδόκιμο της επιβίωσής μας».
 
Οι ασθενείς δηλώνουν ότι τα φίλτρα είναι θεραπευτικά μέσα και η επιλογή τους για κάθε ένα ασθενή ανήκει και πρέπει να ανήκει στους ιατρούς και όχι στους διοικητικούς υπαλλήλους. «Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για όλους αυτούς τους σωτήρες της εθνικής οικονομίας που μη υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή γεμίζουν τα νοσοκομεία με φίλτρα αμφιβόλου ποιότητος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»

ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ "ΤΥΡΤΑΙΟΣ"!


Καλοκαιρινή εκδήλωση για το κλείσιμο της χρονιάς  2012-13 του Αθλητικού Σωματείου  ΑΜεΑ «ΤΥΡΤΑΙΟΣ»
 
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου στο χώρο του Κέντρου Αμεα  του Δήμου Ιλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το κλείσιμο της αγωνιστικής χρονιάς του Αθλητικού Σωματείου ΑΜΕΑ Τυρταίος. Παρουσία πλήθους αθλητών, γονιών, εθελοντών και φίλων του σωματείου έγινε αγωνιστικός απολογισμός της χρονιάς. Μέσα σε ένα γιορτινό και ευχάριστο κλίμα  έγινε αναφορά σε όλες τις συμμετοχές των αθλητών και προβλήθηκαν στιγμές από τα Πανελλήνια πρωταθλήματα.

 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του  ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς  ο οποίος βρίσκεται πάντα δίπλα και στηρίζει την δράση του σωματείου. Σε χαιρετισμό του συνεχάρη την προσπάθεια και την κατάκτηση των μεταλλίων  των αθλητών και τη διεθνή διάκριση μελών των  χορευτικών τμημάτων του σωματείου.
 
Παράλληλα έγινε και παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος PEDIA που υλοποιεί το σωματείο με την συνεργασία  του Δήμου Ιλίου. Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε παρουσίαση των δράσεων που υλοποιεί η κοινωνική  υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, από την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Ψυχολόγο κα Αναστασία Κόκκαλη.
 

 
 
Τέλος ακολούθησε επίδειξη από το χορευτικό τμήμα του Σωματείου καθώς και παρουσίαση sitting zoumpa, μίας νέας πρωτοβουλίας του σωματείου Τυρταίος.
 
Ο Αντιδήμαρχος κ. Αυγουλάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συγχαίρω από καρδιάς τους διακριθέντες αλλά και τους αφανείς ήρωες, δασκάλους, γυμναστές και προπονητές, που χωρίς αυτούς δε θα είχαμε καμία επιτυχία. Η Δημοτική Αρχή του Ιλίου θα είναι πάντα δίπλα σας και όπως λέει και ο Δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, δεν καταλαβαίνουμε από οικονομική κρίση όταν πρόκειται για Κοινωνική Πολιτική!
Η Ελλάδα των παραμελημένων πολιτών, η Ελλάδα των καθημερινών αξιοπρεπών αγωνιστών της ζωής, συνεχίζει με διακρίσεις και μετάλλια να μας χαρίζει χαμόγελα, αισιοδοξία και ελπίδα! Το μήνυμα είναι σαφές, ας το καταλάβουν όλοι».

 
Ακολουθεί ο αγωνιστικός απολογισμός του σωματείου στα αθλήματα του Boccia της Κολύμβησης και του Στίβου από τις συμμετοχές μας στα Πανελλήνια πρωταθλήματα:
 
Boccia. Αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα του σωματείου μας. Από το 2006 μέχρι και σήμερα συμμετέχουμε με ιδιαίτερες επιτυχίες από τους αθλητές μας στα Πανελλήνια πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.
 
 
 
Η αγωνιστική χρονιά 2012-13 ήταν από τις πιο επιτυχημένες  : είχαμε συμμετοχή  17 αθλητών στους Πανελλήνιους αγώνες όπου είχαμε αναλυτικά
 
Στα ομαδικά
 
στην  κατηγορία bc4 ζευγάρια χρυσά μετάλλια στο ομαδικό με τους Νίκο Βασίλη , Μαρίνο Γωνιά και Ειρήνη Ζαχαρά
 
Στην κατηγορία bc3 (ζευγάρια): ασημένια μετάλλια στους: Κανηρά Σωτήρη - Κορδαλή Μαρια Ελλένη - Παπαναστασίου Μαρία Ειρηνη
 
Στην κατηγορία bc1-bc2(ομαδικό): ασημένια μετάλλια στους: Γαλλαίο Χρήστο - Κριεκούκη Κων/νο. - Κυπριώτη Χρήστο - Κυριακίδη Δημήτρη.
 
 
 
Στα ατομικά
Ασημένιο στους:
Κυριακίδη Δημήτρη. (BC1)
Κυπριώτη Χρήστο. (BC2)

Χάλκινο στους:
 
Νικολάου Ανδρ. (BC1)
Βασίλη Νίκο (BC4)

 
Οι αθλητές μας Νίκος Βασίλης και Κυπριώτης Χρήστος εντάχθηκαν στην Εθνική Ομάδα Boccia και συμμετείχαν Πανευρωπαϊκούς  Αγώνες 2013 στη Πορτογαλία.
 
Ο Νικος Βασίλης κατέκτησε την 3η θέση στο ομαδικό της κατηγορίας BC4 και την 9η θέση στο ατομικό και ο Χρήστος Κυπριώτης την 6η θέση στο ομαδικό και την 30η στο ατομικό.

 
 
Κολύμβηση.
Αποτελέσματα πανελληνίων αγώνων κολύμβησης 2013
Κατηγορία s14
Βουζουνερακης Γιώργος, χρυσό στα 50,100,200 ελεύθερο και 100 πεταλούδα(πανελλήνιο ρεκόρ)
Μακρής Άρης , χρυσό στα 100 πρόσθιο και χάλκινο στα 50,100 ελεύθερο
Καλλιοντζή Βικτώρια, χρυσό στα 100 ελευθερο,100 ύπτιο και ασημένιο στα 50 ελεύθερο
Φλυτζανης Κώστας 4ος 50 και 100 ελεύθερο
 
 
Κατηγορία s4
Μελετης Χρήστος, χρυσό στα 50 ύπτιο και ασημένιο στα 50 ελεύθερο


 
Κατηγορία s6 (παίδων)
Παυλακελης Αντώνης ,χρυσό στα 50,100 ελεύθερο και 50 ύπτιο (Νέα  πανελλήνια ρεκόρ στη κατηγορία παίδων)
 
Κατηγορία s7
Γελες Κων/νος, χάλκινο στα 100 ύπτιο

Κατηγορία s3
Σταματοπουλου Αλεξάνδρα, χρυσό στα 50 ελεύθερο (Νέο πανελλήνιο ρεκόρ) το 2012
 
 
 
Στίβος.
Πασσάς Κων/νος  κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό κατηγορίας F34
Βυγλαντζής Διόνυσος χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος στην κατηγορία F20
 
Επίσης είχαμε  τη συμμετοχή του ακοντιστή μας Πασσάς Κων/νος  σε Διεθνή τουρνουά στίβου στο Dubai όπου κατέκτησε την τρίτη θέση.

 
Εκτός από τον αγωνιστικό αθλητισμό η παρουσία μας είναι εξίσου σημαντική και στο χορό των ατόμων με αναπηρία. Αναλυτικότερα:

 
Δημιουργήσαμε Ομάδα αγωνιστικού χορού Λάτιν και Ευρωπαϊκών. Η ομάδα συμμετείχε στο  HELLENIC DANCESPORT και είχαμε

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ :

Χρυσό μετάλλιο : Σταματοπούλου Αλεξάνδρα -παρασκευας Αλέξανδρος
Ασημένιο μετάλλιο : Παλσιν Αλέξανδρος-Καλλιλα Έλενα
Χάλκινο μετάλλιο: Γκοτζαραι Ελντον-Τσαχουριδου Χριστίνα

 
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Χρυσό μετάλλιο: Γαλαιος Χρήστος- Λεφα Μαρω
Ασημένιο μετάλλιο: Λιοση Ελενη-Βεττος Γιωργος

 
Περισσότερες πληροφορίες την ιστοσελίδα μας www.tyrtaiosamea.gr και στο facebook: ΤΥΡΤΑΙΟΣ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενημέρωση για τις δραστηριότητες μας.
 

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΠΩΣ Η ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ


Πώς η Δραματοθεραπεία απαλύνει τις ασθένειες της ψυχής

Η Δραματοθεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους εφήβους, και ενήλικες με ειδικές ανάγκες άτομα. Σε πολλά περιστατικά, οι τεχνικές δραματοθεραπείας χρησιμοποιούνται ως μέθοδος εισαγωγής για το ψυχόδραμα και αντιστρόφως το ψυχόδραμα ως follow-up για τη δραματοθεραπεία.

Του Εμμανουήλ Πολυζόπουλου
Ψυχίατρου – Ψυχοθεραπευτή

 
Τι είναι η Δραματοθεραπεία και πως λειτουργεί

"Το Δράμα, ως εκ της φύσεώς του, προκαλεί ενσυναίσθηση και προοπτική" Emunah, 1994, όπως παρατίθεται στο Leeder και Wimmer, 2006. Η Δραματοθεραπεία χρησιμοποιεί τις εκδραματίσεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εντοπίσουν με διαφορετικό τρόπο τα προβληματικά ζητήματα στη ζωή τους, προκειμένου να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

 
Η Δραματοθεραπεία έχει εφαρμοστεί σε πολλά πλαίσια, π.χ. στην θεραπεία με τα παιδιά, τους εφήβους, τον εθισμό από ουσίες, στις διατροφικές διαταραχές, στην διαταραχή μετα-τραυματικού στρες, στις διαταραχές της προσωπικότητας και στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορεί να γίνει σε ένα περιβάλλον ομαδικής ή ατομικής θεραπείας και είναι πάντα υπό την καθοδήγηση ενός Ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας τον δραματοθεραπευτή.
 
Αφήγηση ιστορίας, κατασκευή εξαρχής μιας φανταστικής ιστορίας, role-playing, αντιστροφή ρόλων, αυτοσχεδιασμός, αφήγηση, εικόνες, σκηνικά, μάσκες και ούτω καθεξής χρησιμοποιούνται ως ερέθισμα για την δραματοποίηση. Η βασική θεωρία της δραματοθεραπείας είναι ότι το δράμα και το θέατρο είναι κάτι περισσότερο από απομιμήσεις της ζωής και αποτελούν ουσιαστικά τρόπους για τους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργητικά στο εξωτερικό γίγνεσθαι.
 
Ενώ το δράμα και οι πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις του έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια, η δραματοθεραπεία δεν είχε αναγνωρισθεί ως μια ειδική επαγγελματική και επιστημονική μέθοδος μέχρι την δεκαετία του 1930 όταν και διαμορφώθηκε η Δραματοθεραπεία που βλέπουμε σήμερα με κύριους εκφραστές και ερευνητές τους Peter Slade, Billy Lindkvist και Sue Jennings στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η Δραματοθεραπεία τονίζει τη δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό. Μέσα στη διαδικασία της δραματοθεραπείας, οι διάφορες διεργασίες επικεντρώνονται στο να κατακτήσουν τελικώς οι συμμετέχοντες μια κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης. Ο Jones εξηγεί ότι μέσω της δραματική προβολής, εξωτερικεύονται οι εσωτερικές συγκρούσεις, με τη χρήση θεατρικών τεχνικών όπως αναπαραστάσεις, παίξιμο συγκεκριμένων ρόλων, αυτοσχεδιασμός, αντιστροφή ρόλων κλπ. Έτσι, καθίσταται εφικτό για τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν ευαίσθητα εσωτερικά ζητήματα που μπορεί να ήταν δύσκολο για αυτούς να συζητήσουν.
 
Σε αντίθεση με το πραγματικό θεατρικό δράμα, ένας συμμετέχων σε διαδικασία δραματοθεραπείας δεν επιτρέπεται να ταυτιστεί πλήρως με τον χαρακτήρα που υποδύεται, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίσει και να προβληματιστεί σχετικά με το ρόλο που παίζει. Ο τρόπος που το σώμα επικοινωνεί συνειδητά και ασυνείδητα και θα μπορούσε να εγείρει σημαντικά θέματα για το άτομο και τον δραματοθεραπευτή του για να εργαστούν πάνω σε αυτό στην συνέχεια της θεραπείας.
 
Για παράδειγμα, ο Τζόουνς εξήγησε ότι μία συγκεκριμένη γυναίκα στην ομάδα του επέλεξε να υποδυθεί κάποιαν που ήταν άρρωστη, εξασθενημένη και συνεχώς έπεφτε κάτω. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που επηκολούθησε της συνεδρίας, η γυναίκα συνειδητοποίησε ότι είχε υποδυθεί την μητέρα της που είχε πεθάνει όταν εκείνη ήταν μικρή.
 
Η σχέση ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα είναι ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στην Δραματοθεραπεία. Οι συμμετέχοντες συχνά καλούνται να φέρουν πραγματικές εμπειρίες της ζωής στην δραματοθεραπεία. Με τον τρόπο αυτό, η Δραματοθεραπεία είναι «μια μορφή θεάτρου», όμως οι συμμετέχοντες, αναβιώνοντας ελεγχόμενα αυτά που έχουν συμβεί ή συμβαίνουν στην ζωή τους, επεξεργάζονται τα βαθύτερα τραύματα και αγωνίες τους και προσπαθούν να δράσουν διορθωτικά στο εδώ και τώρα.
 
Ψυχόδραμα
 
''Το σώμα θυμάται τι το μυαλό ξεχνά" Marcia Karp, 1998.
 
Το ψυχόδραμα λέξη προέρχεται από τις λέξεις "ψυχή" (ψυχή / πνεύμα) και "Δράμα" (δράση) υπονοώντας έτσι τη διαδικασία αξιοποίησης δράσεων για να εξωτερικευθεί ο εσωτερικός κόσμος.
 
Το ψυχόδραμα αναπτύχθηκε από τον Jacob Levy Moreno στις αρχές του 1920. Με πολλούς τρόπους, το ψυχόδραμα χρησιμοποιεί τις ίδιες θεωρίες και τις βασικές έννοιες όπως η δραματοθεραπεία. Στο ψυχόδραμα, ο κύριος πρωταγωνιστής είναι ο συμμετέχων, οι ανησυχίες του οποίου πρέπει να αντιμετωπισθούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο πρωταγωνιστής θα υποδυθεί σκηνές από το παρελθόν, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις φαντασιώσεις, τα όνειρα και ούτω καθ ΄εξής, όπως ακριβώς και στην Δραματοθεραπεία. Άλλοι ρόλοι στην κατάσταση που περιγράφει, συμπληρώνονται από άλλα μέλη της ομάδας ή ακόμα και από άψυχα αντικείμενα.
 
Το ψυχόδραμα, ως θεραπεία, είναι πιο θεωρητικό και οι συνεδρίες είναι πολύ πιο δομημένες σε σχέση με την Δραματοθεραπεία. Το ψυχόδραμα επικεντρώνεται στην συναισθηματική συμμετοχή της αντιμετώπισης προβληματικών τομέων της ζωής, ενώ η Δραματοθεραπεία επιτρέπει την δραματική αποστασιοποίηση των. Έτσι, το ψυχόδραμα θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία αλκοολικών ή τοξικομανών. Αντιστρόφως, η Δραματοθεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους εφήβους, και ενήλικες με ειδικές ανάγκες άτομα. Σε πολλά περιστατικά, οι τεχνικές δραματοθεραπείας χρησιμοποιούνται ως μέθοδος εισαγωγής για το ψυχόδραμα και αντιστρόφως το ψυχόδραμα ως follow-up για τη δραματοθεραπεία.
 
Πηγή: http://gr.news.yahoo.com/
 

571.000 ΕΥΡΩ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ


Η προσεκτική οικονομική διαχείριση αύξησε κατά 570.863€ το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου Ιλίου από την εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Δ.Ε.Κ.Α.


Με 570.863€ αυξάνεται το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου Ιλίου,  μετά την εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.Α.), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί συγχωνεύσεως των Νομικών Προσώπων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τη μακρόχρονη χρηστή οικονομική διαχείριση και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ιλίου, απόρροια του προσεκτικού, μακρόπνοου σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής και του οράματός της για αποτελεσματική και με διαφάνεια διαχείριση, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, η οποία συνεχίζει τη διαχρονική πολιτική που χάραξε η προηγούμενη Διοίκηση και ο τέως Δήμαρχος κ. Βασίλης Κουκουβίνος.


Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος εξέφρασε την ικανοποίησή του στον τ. πρόεδρο της Δ.Ε.Κ.Α. κ. Ιωάννη Πατερέλη και στο Διοικητικό Συμβούλιο, για το έργο τους.


Σημειώνουμε ότι τα 570 και πλέον χιλιάδες ευρώ μπαίνουν κατευθείαν μετρητά στο ταμείο του Δήμου Ιλίου αυξάνοντας το αποθεματικό του, σε μια εποχή που στο Ίλιον κυνηγούν κυριολεκτικά κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τεχνικά και λοιπά έργα, ώστε όλα τα χρήματα από το ταμείο του Δήμου να είναι διαθέσιμα για την κοινωνική πολιτική, στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ΚΑΠΗ και Βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Το θετικό πρόσημο της εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Ιλίου, έρχεται την ίδια ώρα που στην Ελλάδα πολλές αμαρτωλές δημοτικές επιχειρήσεις ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, ενώ ο θεσμός αυτός έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για ρουσφετολογικούς σκοπούς από αρκετά υπόλογα μέλη των Δ.Σ. παρόμοιων επιχειρήσεων.


Ο Νίκος Ζενέτος και η Δημοτική Αρχή του Ιλίου αποτελούν ένα έμπρακτο, ελπιδοφόρο παράδειγμα συνετής οικονομικής διαχείρισης εδώ και χρόνια για όλη την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση!

 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ


«Το κλειδί είναι να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια».
Της Εύης Κολιού

Θα τον συναντήσει κανείς να περπατάει ανάμεσα στον κόσμο, να συνομιλεί μαζί του, αν ακούει τα προβλήματά του και να προσπαθεί να βρει λύσεις ακόμα και αν χρειαστεί να κοπιάσει για να το καταφέρει. Αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, καθώς είναι εκ γενετής τυφλός, ενώ αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της καθημερινότητας και της κρίσης με την αισιοδοξία που διακατέχει κάθε νέο άνθρωπο.
 
Δεν πιστεύει ότι υπάρχουν πράγματα που δε μπορούμε να καταφέρουμε. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι ο νεότερος αντιδήμαρχος στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους αναλαμβάνοντας αυτή τη θέση τον Ιανουάριο του 2011. Ήταν μόλις 22 χρονών. Έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών, δραστηριοποιείται πλέον στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στο Ίλιον, όπου μεγάλωσε και ζει μόνιμα.
 
Η ενασχόλησή του με τα κοινά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, όπως μας λέει «έχω γεννηθεί εκ γενετής τυφλός και ασχολούμαι με το αναπηρικό κίνημα, τις διεκδικήσεις μας και τα κοινά από μικρός. Ήθελα να βρω έναν τρόπο να κάνω πράγματα για άτομα με αναπηρία και για ανθρώπους που έχουν προβλήματα γενικότερα, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στην περιοχή μου».
 
Με την παρότρυνση του νυν Δημάρχου Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, ο οποίος ήθελε κοντά του ανθρώπους που να ζουν τα προβλήματα και να είναι βγαλμένοι μέσα από αυτά, αποφάσισε να αναλάβει καθήκοντα ανδτιδημάρχου. Ωστόσο, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, μας τονίζει ότι είχε επιφυλάξεις αρχικά καθώς δεν είχε την πείρα αλλά είχε την εμπειρία από τα κοινωνικά θέματα και τα κοινωνικά προβλήματα.
 
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι εκ γενετής τυφλός, αυτό όμως δε στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην μέχρι τώρα πορεία του. Πάντα με τη βοήθεια και τη σωστή καθοδήγηση από την οικογένειά του αλλά και τον προσωπικό του ζήλο, έχει καταφέρει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Εκτός από τα καθήκοντά του στο Ίλιον, δραστηριοποιείται και στο Αναπηρικό Κίνημα. Είναι Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
 
Μας αναφέρει συχνά τη λέξη «παιδεία», γεγονός που δείχνει την έλλειψη που υπάρχει στην Ελλάδα. «Ήξερα για την αξιοκρατία που έπρεπε να εφαρμόζεται στις κοινωνικές παροχές. Εδώ και πολλά χρόνια έχω προσβληθεί από το φαινόμαινο των αναπήρων ''μαϊμού'' που εκμεταλλεύονταν παροχές. Απλά τώρα το πολιτικό σύστημα ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτή την ανακάλυψη. Δυστυχώς, είναι ΄'ενα φαινόμενο που υπάρχει πάνω από μία δεκαετία και το καταγγέλουμε», μας λέε χαρακτηριστικά. 
 
 
Ζει πλέον μόνος του στην Αθήνα. Κινείται με άνεση στους δρόμους και δεν κρύβει το πόσο πονάει το Δήμο Ιλίου, στον οποίο μεγάλωσε. Μας αναφέρει ότι έζησε σε μία οικογένεια η οποία δεν έχει ξεφύγει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και πλέον οι γονείς του έχουν επιλέξει να μένουν μόνιμα σε κάποιο νησί για εργασία.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αντιδημάρχου και με βαθύ το αίσθημα για τη φροντίδα και την έννοια του συνανθρώπου, ο Βαγγέλης μας αναφέρει ότι «Δυστυχώς νιώθω ότι η κεντρική πολιτική εξουσία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον κόσμο και τα προβλήματά του. Ο κόσμος έρχεται μας συναντά συνέχεια. Είμαστε σαν τοπική αυτοδιοίκηση η μόνη που μπορεί αν συναντήσει κάποιος και να πει το πρόβλημά του».

Δεν είναι λίγες οι φορές, μας λέει, που μαζί με τους συνεργάτες του έχουν δακρύσει με ιστορίες ανθρώπων που δε μπορούν για παράδειγμα να εμβολιάσουν ούτε τα παιδιά τους. «Θυμάμαι», λέει «στις κακοκαιρίες ήμασταν από τα ξημερώματα μέχρι τη νύχτα στους δρόμους για να περιπολούμε το Δήμο, να εντοπίσουμε αστέγους, χρήστες ουσιών που θα έπρεπε να τους βάλουμε σε ένα ζεστό χώρο να μείνουν, να τους προσέξουμε ή να τους πάμε κάτι ζεστό». Μέσα στις ιστορίες που ακούει, πολλές από αυτές αφορούν στην κακοποίηση παιδιών και τονίζει ότι «μπορώ να αντέξω όλα τα προβλήματα εκτός από αυτά που πληρώνει ένα παιδί. Γιατί τα παιδιά δε φταίνε ποτέ».

Του αρέσουν οι δύσκολες καταστάσεις και μας αναφέρει ότι η νέα γενιά δεν πρέπει να το βάζει κάτω. Πρέπει να επιμένει και να προσπαθεί. «Πιστεύω ότι η νέα γενιά θα κινητοποιηθεί. Η εύκολη λύση - που μου είχε προταθεί και μένα - είναι να πάμε στο εξωτερικό για κάτι καλύτερο. Θέλω όμως τη δύσκολη πορεία, να μείνουμε και να παλέψουμε για την Ελλάδα. Είναι δική μας. Ανήκει στους νέους ανθρώπους». Ο ίδιος, μας αναφέρει ότι κατά καιρούς έχει προτάσεις για να μείνει στο εξωτερικό αλλά πιστεύοντας στη δύναμη των νέων, των συνομιλήκων του, τονίζει ότι «έχουμε το χρόνο μπροστά μας να διορθώσουμε τα πράγματα. Είναι δικό μας το μέλλον, δική μας και αυτή η χώρα και δεν πρέπει να τη χαρίσουμε ούτε καν να την εγκαταλείψουμε».

«Δε θα μπορούσα να συνεργαστώ με τη Χρυσή Αυγή». 

Το προσωπικό του όραμα στρέφεται κυρίως στη βοήθεια των ατόμων με αναπηρία, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και στην καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού. Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και το Αναπηρικό Κίνημα καθώς και με την επαφή του με τον απλό καθημερινό κόσμο είναι αυτό που τον γεμίζει και συνεχίζει να το κάνει με το ίδιο πάθος, όπως την πρώτη μέρα. 

Δεν ασχολείται με τα πολιτικά κόμματα, καθώς κανένας πολιτικός χώρος δεν τον εκφράζει. Μας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κατά καιρούς με έχουν προσεγγίσει από διάφορα κόμματα και μπορώ να συνεργαστώ με οποιοδήποτε κόμμα - πλην της Χρυσής Αυγής - για κοινωνικά ζητήματα». Η κοινωνική πορεία που έχει χαράξει τόσα χρόνια με τον κόσμο δεν θέλει, όπως λέει να τη χαρίσει σε κανένα κεντρικό πολιτικό γεγονός, καθώς τονίζει ότι για τον ίδιο «κάθε πολιτικός χώρος θα πρέπει πρώτα να κάνει την εκκαθάρισή του πνευματικά, να ξαναβρεί γέφυρες επικοινωνίες».


Η γενική αντίληψη του κόσμου να πιστεύει ότι τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν τις ίσες συνατότητες με τους υπόλοιπους ή να κάνουν ότι δεν υπάρχουν μέσα στην κοινωνία είναι κάτι που είχε να αντιμετωπίσει ο Βαγγέλης Αυγουλάς στη ζωή του. «Δε θέλω να με θεωρούν ούτε το παιδί θαύμα ούτε ο εξωγήινος με τις ειδικές δυνατότητες», μας αναφέρει και προσθέτει ότι «θέλω απλά να δίνω στους άλλους να καταλαβαίνουν με την πορεία μου κάθε μέρα στη ζωή αλλά και ότι αν υπάρχει θέληση υπάρχει και δύναμη μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα».

Η οικογένειά του είναι πάντα δίπλα του και τον στηρίζει. Μας λέει ότι «για κάθε άτομο με αναπηρία το κλειδί είναι το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς αυτό είτε θα το καταστρέψει από την υπερβολική προστασία, που στερεί την αυτονομία των ατόμων αυτών είτε από αδιαφορία».

Ο ίδιος μας λέει ότι οι γονείς του, τα αδέρφια του και οι φίλοι του τον κάνουν ευτυχισμένο. «Υπάρχει μάι ομάδα ανθρώπων που όταν μου λείπουν όλα τα άλλα μέσα στη μέρα, μου δίνουν αγάπη και κατανόηση και μου καλύπτουν κάθε τέτοιο κενό», λέει.

Ενώ αυτό που λέει όταν πεισμώνει μέσα στην καθημερινότητά του δε θέλει να το βάλει κάτω είναι ότι «δε θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να με τρελάνει, αν θέλω θα τρελαθώ μόνος μου».

«Με σεβασμό στη διαφορετικότητα θα έχουμε μέλλον και ελπίδα»

Το Ελληνικό Κράτος όμως δεν είχε ποτέ συνεχόμενες δράσεις για τα άτομα με αναπηρία και οι «αποσπασματικές κοινωνικές παροχές δεν είναι η λύση στο πρόβλημα», μας αναφέρει. Το κράτος παρέχει στα άτομα αυτά ένα επίδομα κάθε δίμηνο. Κάποια χρήματα για να καλύψει ο καθένας τα δικά του κενά. Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Ιλίου μας αναφέρει ότι «9 στα δέκα παιδιά με αναπηρία δεν πηγαίνουν σχολείο. Θέλουν αλλά δε μπορούν λόγω του ελλειματικού ενδιαφέροντος της κοινωνίας».

Όσο για το προσωπικό του όραμα στο Αναπηρικό Κίνημα, λέει ότι πρέπει πάνω από όλα «να έχει γέφυρες επικοινωνίας με όλη την υπόλοιπη κοινωνία γιατί δεν είμαστε ξεχωριστό κομμάτι αυτής».

Μας τονίζει για ακόμη μία φορά ότι «με τη βιωματική εκπαίδευση στα σχολεία θα μιλάμε πλέον για παιδεία που θα αναδεικνύει το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Έτσι θα έχουμε συνέχεια, μέλλον και ελπίδα».

Πηγή: www.paraskinio.gr