meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2014»

Καλωσορίζουμε την Άνοιξη και τα χελιδόνια!

                        
                                                                                                                            
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με την υποστήριξη του Δήμου Ιλίου (Διεύθυνση Περιβάλλοντος) για μια ακόμη χρονιά, διοργανώνουν τα «Χελιδονίσματα» και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να υποδεχθούμε την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, φτιάχνοντάς τους μια φωλιά!

Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό.

Τα υλικά απλά αλλά δυσεύρετα: πηλός, για να αντικαταστήσει το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν μέσα στις πόλεις και πολύς ενθουσιασμός!

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά με τη βοήθεια της Ορνιθολογικής και εκπαιδευμένων μαθητών Γυμνασίων του Δήμου Ιλίου, θα κατασκευάσουν φωλιές, θα τις πάρουν μαζί τους και αφού στεγνώσουν θα τις τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες!

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους και θα πραγματοποιηθεί:

στο ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ  την Κυριακή 23 Μαρτίου και ώρες 11.00 – 14.00
(στον χώρο μπροστά από το Γυμναστήριο των Αγίων Αναργύρων)


Πληροφορίες
1. Δ/νση Περιβάλλοντος Δήμου Ιλίου   τηλ./φαξ: 2102691860,   

2. Ορνιθολογική                                    τηλ./φαξ: 2108228704

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

DR.ΝΙΚΟΣ ΔΕΓΛΕΡΗΣ: ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ



Στον Δήμο Ιλίου, στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Ανίχνευσης διαταραχών μνήμης και διάθεσης σε άτομα Γ´ Ηλικίας, παρέχεται Δωρεάν νευροψυχολογική αξιολόγηση, η οποία συνοδεύεται από κλινική εξέταση στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι χρειάζεται εις βάθος έλεγχος, προκειμένου να συνταγογραφηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Ο Dr Νίκος Δέγλερης Νευρολόγος Ψυχίατρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πειραιά παρέχει Εθελοντικά τις υπηρεσίες του στους δημότες και κατοίκους του Ιλίου που έχουν ανάγκη σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο.

Παράλληλα έχει την εποπτεία των Ομάδων Βελτίωσης της Διάθεσης, οι οποίες απευθύνονται σε ηλικιωμένους με κατάθλιψη και βασίζονται σε Γνωσιακές Συμπεριφορικές Θεραπευτικές τεχνικές. Οι ομάδες αυτές πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και τις στελεχώνουν Εθελοντικά η κα Καραμπέρη Μαντώ και η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας κα Δαλιανά Νίκη, σε συνεργασία με Κοινωνικό Λειτουργό του Δήμου μας.
Για την εθελοντική προσφορά του ο κ. Δέγλερης, Τιμήθηκε πρόσφατα από τον Δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο με αναμνηστική πλακέτα σε σεμνή τελετή, παρόντος και του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλη Αυγουλά.


ΒΕΛΓΙΟ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ



Βέλγιο: «Ναι» στην ευθανασία ανηλίκων υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Με 86 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 12 αποχές, το κοινοβούλιο του Βελγίου ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει την ευθανασία σε ανηλίκους που πάσχουν από ανίατη νόσο σε τελικό στάδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο κατόπιν της εν λόγω απόφασης αποτελεί το πρώτο κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο που αίρει κάθε περιορισμό ηλικίας στην ευθανασία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος το παιδί θα πρέπει να πάσχει από ανίατη ασθένεια που θα προκαλέσει το θάνατο σε σύντομο χρονικό διάστημα και να υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει την ικανότητα της διάκρισης και να έχει συνείδηση κατά τη στιγμή της αίτησης.

Απαιτείται επιπλέον η γνωμάτευση γιατρών και ψυχιάτρων και βέβαια η έγκριση των γονέων. Ψυχολόγος θα αποφασίζει αν ο ανήλικος ασθενής είναι ικανός να λάβει ελεύθερα την απόφαση τερματισμού της ζωής του. Επίσης πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μεταξύ του γραπτού αιτήματος και του θανάτου του αρρώστου. Η Εκκλησία διεξήγαγε εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου στο Βέλγιο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.


Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΙΣΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

Νέα μέθοδος ίσως αντικαταστήσει την αιμοκάθαρση

Μια απλή και οικονομική μέθοδο για την αντικατάσταση της αιμοκάθαρσης ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ιαπωνία με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Ερευνητές από το Διεθνές Κέντρο Υλικών Νανοαρχιτεκτονικής και το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Υλικών στην πόλη Ιμπαράκι κατάφεραν να καθαρίσουν δείγμα αίματος από τις τοξίνες με τη χρήση ενός πλέγματος από νανοΐνες, το οποίο ανέπτυξαν χρησιμοποιώντας δύο απλά συστατικά.

Όπως περιγράφουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials Science, χρησιμοποίησαν μια πρωτογενή πολυμερική μήτρα που είναι συμβατή με το αίμα και διάφορες μορφές ζεόλιθων, που έχουν πορώδη δομή που απορροφά τις τοξίνες με τον τρόπο που το κάνει η κρεατινίνη στο αίμα.

Επίσης, με τη χρήση μιας μεθόδου ηλεκτροστατικής αρκετά χαμηλού κόστους, οι επιστήμονες απέσπασαν ίνες από ένα υγρό και έτσι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του πλέγματος ώστε αυτό να είναι σε θέση να ενσωματωθεί σε ένα πολύ μικρό προϊόν αιμοκάθαρσης που ο ασθενής θα μπορεί να έχει στο χέρι του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Mitsuhiro Ebara, η νέα θεραπεία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όμως όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σύντομα μια εύκολη και οικονομική λύση για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σχεδόν καθημερινά σε αιμοκάθαρση.

Η νεφρική ανεπάρκεια έχει διάφορα στάδια, ενώ στο τελευταίο οι ασθενείς χρειάζονται οπωσδήποτε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική»


ΠΕΝΤΕ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Στα πλαίσια της δυσχερούς οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης, όλο και περισσότεροι πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την έλλειψη των αναγκαίων για την επιβίωση αγαθών, αλλά και με την ψυχολογική φθορά που επιφέρει μια τόσο δύσκολη πραγματικότητα. Για την ανακούφιση των ανθρώπων που χρήζουν οικονομικής και ψυχολογικής ενίσχυσης δημιουργούνται σε όλο και περισσότερους Δήμους της Ελλάδας κοινωνικές δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, οι οποίες υποστηρίζονται ενεργά από το σύνολο της κοινωνίας.

Από το εν λόγω εγχείρημα δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο δήμος Ιλίου, ο οποίος αφουγκράζεται εδώ και χρόνια με προσοχή τις ανάγκες των δημοτών του. Έτσι, σε σύμπραξη με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ», ο Δήμος προχώρησε στη σύσταση του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας». Με τη σύμπραξη αυτή, ο Δήμος επιχειρεί να ανακουφίσει τις  κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως άνεργοι, άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ κ.α..


Το πρόγραμμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Δικτύου Κοινωνικής Παρέμβασης υποστηρίζεται από τις εξής δομές:
  • Γραφείο Διαμεσολάβησης, το οποίο διενεργεί την πρώτη επαφή με τους ωφελούμενους και καταγράφει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, προωθώντας τους στη συνέχεια τους προωθεί στις κατάλληλες  δομές.

  • Τράπεζα Χρόνου, μέσω της οποίας πραγματοποιείται ανταλλαγή υπηρεσιών ή/και αγαθών μεταξύ εθελοντών, με μοναδική μονάδα συναλλαγής το χρόνο και «νόμισμα» την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

  • Κοινωνικό Παντοπωλείο, η συνέχεια του ήδη πετυχημένου Παντοπωλείου του Δήμου Ιλίου με σκοπό τη δωρεάν παροχή τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών ατομικής υγιεινής και ψυχαγωγίας, προϊόντα που προέρχονται από δωρεές και χορηγίες ευαισθητοποιημένων πολιτών, συλλογικών φορέων και επιχειρήσεων, αλλά κυρίως από ιδίους πόρους του Δήμου Ιλίου.
  • Κοινωνικό Συσσίτιο, το οποίο προσφέρει σε καθημερινή βάση σίτιση σε δεκάδες άπορους, άνεργους, άστεγους κατοίκους του Δήμου, καθώς και σε οικογένειες που δε διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.

  • Κοινωνικό Φαρμακείο, μέσα από το οποίο παρέχονται δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε άτομα που στερούνται φαρμακευτικής κάλυψης.



Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη και η κοινωνική ευαισθητοποίηση αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, καλούμε όλους να συνδράμουν όπως μπορούν, είτε ως δωρητές είτε ως εθελοντές σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που επιχειρείται στο Δήμο Ιλίου.



Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

"Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΦΗΣ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΤΑΝΤΑΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΛΙΟΥ


Στο Κέντρο Γυναικών Ιλίου βρέθηκε τη Δεύτερα 10 Φεβρουαρίου 2014 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, προσκεκλημένος των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου και της υπεύθυνης κας Νάγιας Κωστοπούλου, για την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του «Η Αφροδίτη της Ανάφης» που κυκλοφορεί από την Εμπειρία Εκδοτική.

Τον κ. Κωνσταντάρα συνόδευσε στην επίσκεψη του ο Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος ως εισαγωγή στη συζήτηση μίλησε θερμά για την ανθρώπινη  σχέση που τον συνδέει με τον συγγραφέα και ξεπερνά μια απλή φιλία!

Οι δύο άντρες θυμήθηκαν κοινούς λογοτεχνικούς σταθμούς στη γνωριμία τους, όπως η ανάγνωση από τον Βαγγέλη Αυγουλά στη γραφή Braille των τυφλών αποσπασμάτων από το βιβλίο του κ. Κωνσταντάρα «Γράμματα στον Παράδεισο» ζωντανά στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Αντ1 «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, ή το ομαδικό μυθιστόρημα «Δώδεκα» στο οποίο συμμετείχαν οι δύο τους με τη συγγραφή κεφαλαίων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης αντάλλασσαν χιουμοριστικές ατάκες που κρατούσαν ζεστή την ατμόσφαιρα!

Ο Δ. Κωνσταντάρας μίλησε στα μέλη του Κέντρου Γυναικών Ιλίου και στο «Με Άλλα Μάτια» για το βιβλίο του: «Πως είναι, πώς πρέπει να είναι η μοίρα, η ζωή μιας “Αφροδίτης” ; Μιας οποιασδήποτε Αφροδίτης. Μιας…άλλης Αφροδίτης.  Έστω και …αλλιώτικης. Σε μια οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κάπου, μια κάποια κοινή γραμμή που να ενώνει το μύθο με την πραγματικότητα, την ιστορία με τη ζωή, τους θεούς του Ολύμπου με εμάς, τους κοινούς θνητούς στο χωριό μας ή την πόλη μας;

Κάτι σαν κοινή συνιστώσα που να δικαιολογεί τη χρήση του ονόματος της θείας ομορφιάς και τελειότητας σε απλές, κοινές γυναίκες των λαών; Ένα στοιχείο μεγαλείου άμεσα αισθητού που να ταυτοποιεί το όνομα με τον άνθρωπο που το έχει;

Η Ομηρική Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της ομορφιάς όπως την αποτύπωσε στην Παγκόσμια Συνείδηση η Ελληνική Μυθολογία, γεννημένη στην Πέτρα του Ρωμιού, στην Πάφο, σπρώχτηκε από το Ζέφυρο στη θάλασσα, καλλωπίστηκε από τις Ώρες και παρουσιάστηκε στο Δία, στον Όλυμπο. Με απόφασή του έγινε σύζυγος του Ήφαιστου αλλά με τη δική της θέληση έγινε η ερωμένη του Άρη και μαζί, γέννησαν τον Έρωτα.

Ακόμα και σήμερα, το όνομα Αφροδίτη προκαλεί εικόνες δελεαστικής ομορφιάς, αισθησιασμού και πάθους. Η θεά είναι καλύτερα γνωστή, ίσως, ως θεία προξενήτρα ή ως παράγοντας διέγερσης της αισθησιακής επιθυμίας.

Η «δικιά» μου Αφροδίτη, ήταν μια …άλλη Αφροδίτη. Αλλιώτικη. Δεν ταίριαζε με τις προδιαγραφές. Δεν πήδηξε από τους βράχους από την αγωνία της για το θάνατο του Άδωνη, δεν έγινε διάσημη για τις σχέσεις της με τους διάφορους ήρωες και τους Θεούς, δεν «βουτούσε» πίσω από τον βυθισμένο Ήλιο, για να τον συναντήσει το επόμενο πρωί με τη μορφή του Αυγερινού.

Η «δικιά» μου Αφροδίτη δεν γεννήθηκε στην Πάφο. Στην προπολεμική, προσφυγική Καισαριανή γεννήθηκε. Ορφανή γεννήθηκε και ύστερα από μεγάλη περιπέτεια. Δεν έζησε στον Όλυμπο, με νέκταρ και αμβροσία. Σε διάφορα σπίτια, κυρίως όχι στο «δικό» της το σπίτι, σε σπίτια φτωχικά , σε δωμάτια υγρά και βρώμικα  μεγάλωσε , χωρίς δικά της παιχνίδια και δικά της έπιπλα, σε ξένα σπίτια έζησε δουλεύοντας ,μέχρι που κατάφερε να επιβιώσει.

Δεν παντρεύτηκε τον Ήφαιστο, τον ανάπηρο Θεό της Φωτιάς. Δεν παντρεύτηκε κανέναν γιατί δεν ήθελε να την παντρευτεί  κανείς, έτσι …αλλιώτικη που ήταν. Δεν ερωτεύτηκε τον Άρη. Από έναν ανήθικο, μαυραγορίτη, κατοχικό κακομοίρη ξεπαρθενεύτηκε και από έναν αλητάμπουρα υπάλληλο μανάβικου  ξεμυαλίστηκε. Που την άφησε έγκυο και μετά…την παράτησε για να παντρευτεί κάποια άλλη. Δεν γέννησε τον Έρωτα. Την Ελένη γέννησε. Αλλιώτικη κι αυτή. Άρρωστη και δυστυχισμένη κοπέλα που δεν μπόρεσε, δεν καθοδηγήθηκε, δεν βοηθήθηκε  όσο θάπρεπε από κανέναν, ούτε από την ταλαίπωρη τη μάνα της που ό,τι μπορούσε έκανε, ώστε  να «βρει» τόπο να πατήσει.

Δεν την βρήκαν άγαλμα άρτια σμιλεμένο στη Μήλο. Στο υπογειάκι της, στην οδό Ανάφης, λίγο πιο πάνω από την Πλατεία Κολιάτσου τη βρήκαν, παγωμένη…πεθαμένη. Εκεί όπου χρόνια ολόκληρα ανέβαινε  κουτσαίνοντας την απότομη ανηφόρα με τα πόδια μέχρι να μπει στο «βασίλειό» της.  Δεν θα μπορούσε να είναι η Αφροδίτη της Μήλου. Ήταν όμως σίγουρα η Αφροδίτη της Ανάφης.

Η άλλη Αφροδίτη μου  έζησε απ΄ την πρώτη μέρα της, μια ζωή γεμάτη περιπέτεια . Όχι όμως απ΄ αυτές τις περιπέτειες  που εύκολα φαντάζεται κανείς. Μέσα από την περιπέτεια της φτώχειας, της ορφάνιας, της θλίψης, της στεναχώριας, της απογοήτευσης, της κακομεταχείρισης, με στερήσεις και μαρτύρια. Μια κακιά ζωή, μιας  κακιάς περιπέτειας, σ΄ έναν κακό κι αδιάφορο κόσμο που τη χτυπούσε άγρια όπου την έβρισκε, χωρίς αγάπη και ζεστασιά, χωρίς τον πραγματικό έρωτα, χωρίς την πραγματική οικογένεια.

Αλλά αυτή η κακιά περιπέτεια, δεν την έβαλε ποτέ από κάτω. Πάλεψε  με το μόνο τρόπο που μπορούσε : Με τίμια δουλειά. Χωρίς να καταλαβαίνει και πολύ καλά γιατί την κυνηγούσαν τόσοι και τόσα, στάθηκε άξια, με το κεφάλι ψηλά , με αξιοπρέπεια, εργατική και πρόθυμη, χωρίς φυσικά προσόντα, γεμάτη ελλείψεις και κενά, στην κυριολεξία αγράμματη, σχεδόν εγκαταλελειμμένη, ξεχασμένη απ΄ το Θεό και τους ανθρώπους, μόνο  με τις όποιες  δικές της δυνάμεις αλλά και με τις δυνάμεις κάποιων «φυλάκων - αγγέλων». Φαίνεται ότι οι δυνάμεις αυτές ήταν αρκετές.

Κάποια στιγμή, βρέθηκε και κοντά μου. Κι έμεινε κοντά μου ως το τέλος. Κάποια στιγμή, φάνηκε ότι ίσως αυτά να ήταν τα καλύτερα χρόνια της. Τακτοποιημένα τουλάχιστον. Με ηρεμία και χωρίς καταδίωξη. Αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ορίζουμε μόνοι μας τίποτα. Κι ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής της αποδείχτηκαν τα χειρότερα, όχι γιατί η κακιά περιπέτεια  επέμενε αλλά γιατί υπάρχουν δυνάμεις που δεν μπορείς , όσο κι αν θες, να τις ελέγξεις.

Ξέρετε πόσες δυνάμεις κρύβει μέσα του ο άνθρωπος; Όσες και η «δικιά» μου η…αλλιώτικη Αφροδίτη. Και περισσότερες. Κρύβει όμως και μυστικά. Μυστικά καλά «θαμμένα» μέσα σε διπλοκλειδωμένο, σφραγισμένο σεντούκι που κανείς δεν βρίσκει τα κλειδιά.
Ελάτε να το ανοίξουμε.

Τα βρήκα τα κλειδιά. Τα είχε αφήσει η ίδια Αφροδίτη εκεί που έπρεπε, το μόνο μέρος που θα τάβρισκα. Μέσα στην καρδιά μου».

Το απογευματινό δίωρο εκείνης της Δευτέρας έκλεισε με πολλά σχόλια και ερωτήσεις από τις αναγνώστριες του κ. Κωνσταντάρα, εμπλουτισμένο με παρεκβάσεις για αναμνήσεις από την παλιά Αθήνα και σκηνές από απολαυστικές ταινίες του Παλαιού Ελληνικού Κινηματογράφου!

Τη συζήτηση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν πλην του Αντιδημάρχου κ. Αυγουλά, η ψυχή του Κέντρου Γυναικών Ιλίου κα Αγγέλα Δαμιανάκη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και συγγραφέας κ. Ιωάννης Γκιώνης.





ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ


Γέφυρα Ζωής για ιδιαίτερα παιδιά

Στην Ελλάδα της κρίσης και της κατήφειας, μια ομάδα γονιών και εθελοντών αποφάσισε να δώσει χαρά και διέξοδο σε παιδιά με αυτισμό και νοητική στέρηση. Με προσωπική δουλειά και χρηματοδότηση, η Γέφυρα Ζωής δημιούργησε στο Περιστέρι έναν πολυχώρο 200 τμ όπου τα παιδιά αλληλεπιδρούν, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Όπως όμως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Εnet ο πρόεδρος του Δ.Σ  Διονύσης Γουράνιος, μέσα σε έξι μήνες η προσέλευση είναι μεγάλη και μόνη η στήριξη γονιών και εθελοντών δεν είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις του, μοναδικού για την περιοχή κέντρου για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες.

"Η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε επειδή διαπιστώναμε ότι παιδιά με ειδικές ικανότητες, αυτισμό ή νοητική στέρηση μετά την επιστροφή από τα σχολεία τους έμεναν κλεισμένα στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση" λέει στο Enet ο Διονύσης Γουράνιος και σημειώνει: "έχει σημασία για τα παιδιά αυτά να βρίσκονται με άλλα, να γνωρίζονται, να κάνουν παρέα με άλλα παιδιά που βρίσκονται στο ανάλογο επίπεδο". Η Γέφυρα Ζωής, στους έξι μήνες λειτουργίας της, κατάφερε να συγκεντρώσει 25 εθελοντές, οι οποίοι ασχολούνται με τα 39 παιδιά που απασχολούνται καθημερινά από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Το πρόγραμμα της Γέφυρας Ζωής προσαρμόζεται ανάλογα με το πρόγραμμα των εθελοντών αλλά αναμφίβολα προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και καινοτόμες. Τα παιδιά διδάσκονται χορό, φωνητική και τραγούδι, θεατροθεραπεία, κάνουν εργοθεραπεία και λογοθεραπεία, ασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (με παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για ΑΜΕΑ) ενώ η ομάδα των νηπίων μαθαίνει μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και τμήμα γιόγκα, που μαθαίνει στα παιδιά τεχνικές αναπνοής ώστε να ελέγχουν την ενέργειά τους ενώ εθελοντές μαθαίνουν στα μεγαλύτερα παιδιά το πως να ψωνίζουν μόνα τους ή να μετακινούνται στην πόλη τους! Επίσης υπάρχει μέριμνα και για τους γονείς καθώς λειτουργεί τμήμα ψυχολογικής και συμβουλευτικής.

"Δυστυχώς, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αρκεί. Υπολογίζαμε ότι το κέντρο μας θα εξυπηρετεί 14 παιδιά σε ένα χρόνο αλλά σε μόλις έξι μήνες έχουμε ξεπεράσει τα 40, ο χώρος έχει αποδειχθεί μικρός και αναγκαζόμαστε να μοιράζουμε τα τμήματα για να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες" τονίζει στο Enet ο κ.Γουράνιος σημειώνοντας ότι οι μόνοι πόροι της Γέφυρας Ζωής προκύπτουν από τους γονείς των παιδιών, το Δ.Σ που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων και συνταξιούχους που προσφέρουν από το υστέρημά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χαμηλο συνταξιούχου που -συγκινημένος από την προσπάθεια που γίνεται- προσφέρει κάθε μήνα 50 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ σημειώνοντας "δύναμή μας είναι οι καθημερινοί άνθρωποι-από πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες ακούσαμε μόνο λόγια μέχρι σήμερα και δεν είδαμε καμιά πράξη".

Η Γέφυρα Ζωής διαπιστώνει ότι ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της καθώς εκτός του Περιστερίου και των γύρω δήμων  υπάρχει προσέλευση παιδιών ακόμη και από μακρινές περιοχές όπως το Κρυονέρι, το Παγκράτι και η Καλλιθέα. "Στόχος μας είναι να μας παραχωρηθεί ένας χώρος από την Περιφέρεια ώστε να μην πληρώνουμε ενοίκιο καθώς δεν λαμβάνουμε συμμετοχή από τις οικογένειες των παιδιών άρα δεν έχουμε έσοδα, μόνο έξοδα" σημειώνει ο κ.Γουράνιος απευθύνοντας έκκληση για εθελοντές όλων των ειδικοτήτων. " Η μόνη προϋπόθεση είναι να αγαπούν τα παιδιά, που όταν εισπράττουν αγάπη την επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο" σημειώνει χαρακτηριστικά.

"Πρέπει να κοιτάξουμε επιτέλους την κοινωνική πολιτική" τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ και συμπληρώνει: "οι ψυχές των παιδών δεν εξαγοράζονται με φωτογραφίες"

Περισσότερες πληροφορίες: http://gefyrazwhs.blogspot.gr
Εmail: gefyrazohs@yahoo.gr
Facebook:ΓΕΦΥΡΑ-ζωής
Τwitter:@gefyrazohs

Δ.Κ.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»


Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ


Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Ηράκλειο Κρήτης επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβρη ο Αντιδήμαρχος Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος κατάγεται από τα Χανιά.

Ο κ. Αυγουλάς διά μέσω του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», διοργάνωσε βιωματική εκδήλωση ευαισθητοποίησης στο Ηράκλειο, το «Δείπνο Στο Σκοτάδι», με τα έσοδα της εκδήλωσης να διατίθενται στη λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στην πόλη.

Τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδας στα πλαίσια της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια ξεκίνησαν το 1999 στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος, που αποτέλεσε και το πρώτο άνοιγμα του Σωματείου στην ευρύτερη κοινότητα, ήταν η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης στην ψυχική Υγεία η οποία περιελάμβανε:

-Την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης.
-Την έγκαιρη διάγνωση που περιλαμβάνει την ταχεία πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών ελέγχων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
-Την εγκατάσταση της κατάλληλης θεραπείας και των ενεργειών αποκατάστασης με στόχο την κατά το δυνατόν αποτροπή της χρονιότητας των διαταραχών και την παγίωση δυσμενών αποτελεσμάτων για την οικογένεια.
-Τη λειτουργία εργαστηρίων με θεραπευτικό χαρακτήρα με στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, επιφέρει μια διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα και την συνακόλουθη δραματική αύξηση του αριθμού οικογενειών-και κατά συνέπεια, των παιδιών και των νέων- που κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, καθίσταται αναγκαία κοινωνική προτεραιότητα η διάθεση οικονομικών και κοινωνικών πόρων για τη στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση λόγω φτώχειας, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάλυσής τους.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, χάρη στη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δρομολογούν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και συγχρόνως διευρύνουν και ενισχύουν τη δράση τους σε έξι πόλεις της χώρας μας, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό πανελλαδικό δίκτυο.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια με στόχο την ενδυνάμωσή της και την –κατά το δυνατόν- αποκατάσταση της ικανότητας της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές της δυνάμεις και να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Κέντρα, αφορούν:
-Εκτίμηση - διάγνωση παιδιών και γονέων
-Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς και την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια.
-Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων
-Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση
-Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
-Δημιουργική απασχόληση παιδιών
-Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό, καταβολή μέρος ενοικίου, λογαριασμοί ΔΕΗ κτλ.

Επίσης, αναπτύσσονται δράσεις με στόχο την αξιοποίηση του «Κοινωνικού κεφαλαίου», των τοπικών κοινοτήτων για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών. 

Συγκεκριμένα:
-Προέρχεται υποστήριξη εκπαιδευτικού-συμβουλευτικού χαρακτήρα σε επαγγελματίες που εργάζονται με το παιδί (δάσκαλοι, βρεφονηπιαγωγοί κ.λπ.)
-Γίνονται παραπομπές και διασύνδεση με φορείς παροχής υπηρεσιών πρόνοιας, υγείας, απασχόλησης κ.α
-Προωθείται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα που αφορούν την προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού
-Παρέχεται εκπαίδευση σε νέους επαγγελματίες και πρακτική άσκηση σε φοιτητές σχολών Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Λογοθεραπείας

Το προσωπικό των Κέντρων αποτελούν: Επιστημονικός Υπεύθυνος, Παιδοψυχίατρος, Κοινωνικός Λειτουργός, Κλινικοί Ψυχολόγοι, Ειδικός Παιδαγωγός, Λογοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Δραματοθεραπευτής Μουσικοθεραπευτής κ.λπ.

Το φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδικά Χωρία SOS Ελλάδος» είναι Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικά αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό, με το νόμο Ν.Δ. 1111/72, την υπ’ αριθ. 2501/75 απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών και την υπ’ αριθ.  1276/77 (ΦΕΚ 512/77) απόφαση της επιθεώρησης Κοιν. Υπηρεσιών Αττικής και Νήσων. Εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη χώρα μας λειτουργούν σε πανελλαδική βάση τα εξής προγράμματα:
-το παιδικό χωριό SOS Βάρης, για 70 παιδιά
-το παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης, για 60 παιδιά
-το παιδικό χωριό SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, για 80 παιδιά
-τη Στέγη Νέων στο Π. Φάληρο, για 36 εφήβους
-τη Στέγη Νέων στη Θεσσαλονίκη, για 18 εφήβους
-τον ξενώνα SOS-ELIZA, στο Μαρούσι, για 10 βρέφη

Βοηθήστε κι εσείς.
Το έργο των παιδικών χωριών SOS Ελλάδος στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στις μικρές ή μεγάλες δωρεές που προσφέρουν ιδιώτες, εταιρίες και Οργανισμοί. Επίσης, στα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις.
Κάντε μια κλήση αγάπης στο 14567 από σταθερό ή κινητό (χρέωση 2 ευρώ +ΦΠΑ)

Ερμού 6, 105 63 Αθήνα
Τηλ.: 210-3313661- Φαξ: 2103226652

Τα κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτουργούν:
-Αθήνα: Μεγίστης 23, Τ.Κ.: 11361
Τηλ. 210-8650111

-Αλεξανδρούπολη: Αρίστηνο Αλεξ/πολύς, Τ.Κ.: 68100
Τηλ. 25510-51890

-Ηράκλειο Κρήτης: Θεοκρίτου 5, Τ.Κ.: 71303
Τηλ. 2810-222610

-Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 94, Τ.Κ.: 54623
Τηλ.: 2310-226644

-Καλαμάτα: Βας. Αμαλίας 13, Τ.Κ.: 24100
Τηλ. 27210-98660

-Κομοτηνή: Σκεπαστού 7-11, Τ.Κ.: 69100
Τηλ. 25310-82788


Δείτε το video από το βιωματικό «Δείπνο Στο Σκοτάδι» υπέρ των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, πατώντας εδώ:


ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΘΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ" ΙΛΙΟΥ: ΠΟΣΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ;;;


Τα γραφεία του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Εθνική Εστία» επισκέφθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, για να παραλάβει από την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Ελένη Σταθοπούλου ένα αναπηρικό αμαξίδιο, δώρο προς την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου!

Το αναπηρικό αμαξίδιο αποκτήθηκε αφού τα μέλη του Συλλόγου συγκέντρωσαν χιλιάδες καπάκια σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανηλίκων Θυμάτων και Ατυχημάτων και σκοπός είναι με αυτό να εξυπηρετούνται οι μοναχικοί ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» του Δήμου Ιλίου όπου χρειάζεται.

«Πόσα καπάκια είναι μακριά μας ένα αναπηρικό αμαξίδιο»;;; Αυτό είναι το σύνθημα των μελών της Εθνικής Εστίας που έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν καπάκια από τον Σεπτέμβριο του 2013 και ήδη βρίσκονται κοντά στην απόκτηση δεύτερου αναπηρικού αμαξιδίου, το οποίο και αυτό θα δοθεί σε κάποιον συμπολίτη μας με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.



«Η εθνική Εστία δεν είναι για μας Σύλλογος, αλλά ιδέα, αγάπη, οικογένεια! Με αυτή τη σκέψη ξεκινήσαμε το 1961 τον Σύλλογο και δέκα χρόνια αργότερα ξεκίνησε το πρώτο πολιτιστικό μας τμήμα. Και σήμερα έχουμε φτάσει να μετράμε πάνω από 3.000 μαθητές, ενώ το τρέχον έτος λειτουργούν 33 τμήματα στο Σύλλογο», εξηγεί στο «Με Άλλα Μάτια» η Πρόεδρος κα Σταθοπούλου.

Η Εθνική Εστία έχει δικό της μουσικό συγκρότημα, ενώ μαθητές από 4 έως 94 ετών μπορούν να κάνουν μαθήματα σε διάφορα είδη χορού, μαθαίνουν να παίζουν μουσικά όργανα, κάνουν αεροβική Γυμναστική κλπ. Ενώ όλες οι δράσεις του συλλόγου παρουσιάζονται κάθε Καλοκαίρι στα «Εστιακά», μια εκδήλωση γεμάτη αγάπη για τις τέχνες και το χορό που την αγκαλιάζουν κάθε φορά εκατοντάδες κόσμου!

Παράλληλα, μέλη του Συλλόγου παρουσιάζουν και σχετική ραδιοφωνική εκπομπή κάθε Κυριακή 16:00-18:00 στο διαδικτυακό ραδιόφωνο

«Το πιο συγκινητικό είναι ότι θυμάμαι παιδιά που έρχονταν στο σύλλογο πριν 30 χρόνια και τώρα, γονείς οι ίδιοι, φέρνουν στον Σύλλογο τα παιδιά τους», μας λέει η Πρόεδρος κα Σταθοπούλου, εξηγώντας ότι από τα τμήματα δεν αποκλείεται κανείς αφού υπάρχουν πολλές απαλλαγές από τη συμβολική συνδρομή των μελών λόγω οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Αυγουλάς αφού συνεχάρη την Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συλλόγου για το έργο τους, αναφέρθηκε μιλώντας σε μέλη της Εθνικής Εστίας για την πολύτιμη συμπαράσταση που βρίσκει η Κοινωνική Υπηρεσία από τον Σύλλογο σε κάθε κάλεσμα αλληλεγγύης και ευχαρίστησε όλους για την ανταπόκριση.




Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

www.avgoulas.gr - ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΩΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

Φίλες και φίλοι,

Κοινωνικές, πολιτιστικές, νεανικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές, βιωματικές, δημοσιογραφικές δράσεις της καθημερινότητας μου, συνθέτουν το puzzle της ζωής μου 25 χρόνια τώρα!
            
Από σήμερα, όσοι θέλετε, θα μπορείτε να βλέπετε αυτό το puzzle να συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.avgoulas.gr !

Αν πλοηγηθείτε στο www.avgoulas.gr θα βρείτε:

-Βιογραφικά μου στοιχεία
-Πληροφορίες για την επαγγελματική μου δραστηριότητα
-Video και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Αναπηρικό Κίνημα, στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, στο Διαδίκτυο, στα ΜΜΕ κ.α.
-Προσωπικά μου άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά, blogs και ιστοσελίδες με διάφορα θέματα που κατά καιρούς με οδηγούσαν στο να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου, προβληματισμούς, προσδοκίες, ανησυχίες και προτάσεις μου
-Συνεντεύξεις και άρθρα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
-Νews-letter όπου έχετε τη δυνατότητα μόνο με τη χρήση της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης –e-mail- να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τις νέες καταχωρήσεις μας στο site από εδώ και στο εξής
-Βιβλίο Επισκεπτών όπου μπορείτε να γράφετε τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να πηγαίνουμε κάθε φορά ένα βήμα πιο μπροστά!
-Διασυνδέσεις –links- για το Facebook, το Youtube και το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» το οποίο διαχειρίζομαι.

Καλή μας αντάμωση λοιπόν στη νέα διαδικτυακή γωνιά, www.avgoulas.gr !

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Ιλίου,
Αναπλ.Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών
Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης “VIEWS» για νέους με προβλήματα όρασης,
Γραμματέας Επιτροπής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,
Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών