meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ν.ΖΕΝΕΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ-ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Κ.Ε.Δ.Ε.  30.08.12
Οικονομική κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νίκος Ζενέτος – Δήμαρχος Ιλίου

Το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα "Τα Οικονομικά των Δήμων", αποφασίστηκε, επειδή και πάλι η πολιτεία προχώρησε σε δυσβάστακτες περικοπές των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των ανελαστικών δαπανών μισθοδοσία εργαζομένων λειτουργικών δαπανών κ.λ.
Αυτή τη φορά, όμως, βρισκόμαστε στο επίκεντρο της  μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην ιστορία της Πατρίδας μας, η οποία συνοδεύεται και από την διάλυση του κοινωνικού και παραγωγικού της ιστού.
Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τις πιο πολλές  κυβερνήσεις της μεταπολεμικής περιόδου ή καλύτερα από τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.
Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι οι ΟΤΑ έκαναν την καλύτερη οικονομική διαχείριση,  την ευθύνη όμως της Εθνικής Δημοσιονομικής πολιτικής την έχει πάντα το κεντρικό κράτος και  στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυβερνώντες διαχειρίστηκαν με το χειρότερο τρόπο τον Εθνικό πλούτο βάζοντας σε προτεραιότητα επιλογές που κατά κανόνα ήταν ενάντια στα συμφέροντα του λαού και του Έθνους.
Σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα σ΄ αυτή την οικονομική καταιγίδα, καλείται και πάλι να σηκώσει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος.
Θα τα καταφέρει όμως ή είναι σε οριακό σημείο;
Για να δούμε το βαθμό προσφοράς της στην δημοσιονομική πολιτική:
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι το 2012 μειώθηκαν κατά 60% έναντι του 2009, ενώ παράλληλα οι Δήμοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 926.000.000 για νέες, μεταφερόμενες, αρμοδιότητες.
Αν είμαστε προ του 2010, προ Καλλικράτη δηλαδή, θα μιλούσαμε για τομές στην Τ.Α. προκειμένου να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομήσουμε πόρους.
Σήμερα όμως έχουμε τις ακόλουθες αλλαγές και μειώσεις οι οποίες απαντούν στα οικονομικά δεδομένα της πατρίδας μας. 
Οι Δήμοι μειώθηκαν από 1034 σε 325.
Οι Νομαρχίες από 54 σε 0

προ του 2010
μετά το 2010
ποσοστό %
Δήμαρχοι
1.034
325
-69%
Δημοτικοί Σύμβουλοι
16.390
9.375
-43%
Πρόεδροι Δ.Σ.
914
325
-64%
Αντιδήμαρχοι
2.298
1.498
-35%
Ειδικοί Σύμβουλοι -Συνεργάτες
2.298
1.498
-35%

Ανάλογοι Νομάρχες, Αντινομάρχες, Πρόεδροι νομαρχιακών Συμβουλίων, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, μέλη Νομικών Προσώπων κ.λ.

προ του 2010
μετά το 2010
ποσοστό %
Νομικά Πρόσωπα Δ.Δ.
4.300
520
-88%
ΔΕΥΑ
230
126
-45%
Λοιπές επιχειρησεις
1.350
492
-64%
Σύνολο Ν.Π.-επιχειρήσεων
5.880
1.138
-81%

Σχολικές Επιτροπές
9.000
850
-91%

Ύστερα από τα παραπάνω στοιχεία, θα μπορούσε  να ισχυριστεί κανείς ότι αν ακολουθούσε το παράδειγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας, ίσως να είχαμε μια κοινωνικά δίκαιη και συντεταγμένη διέξοδο από την κρίση.
Ίσως να μην είχαμε φτάσει στην απαράδεκτη προσπάθεια ενοχοποίησης και διασυρμού του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας, ούτε στις οριζόντιες περικοπές των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Φτάνει πια…
Αφήστε την Τ.Α. απερίσπαστη στον πόλεμο κατά της φτώχιας, αφήστε τη να μπορεί να πληρώνει τους εργαζόμενούς της, να στηρίξει τους οικονομικά αδύνατους, τους άνεργους, τους νεόπτωχους, αφού είναι ο μόνος φορέας που παραμένει κοντά στην κοινωνία την κοιτάζει στα μάτια, αισθάνεται την ανάσα της  και νοιάζεται γι΄ αυτήν.

Δ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ-ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων


Το πεπρωμένο μας, μάς βρίσκει στη μέση μιας καταιγίδας που ακόμα δεν έχει ξεμασκαρευτεί. Είναι ωστόσο εδώ. «Δουλεύει» από τα μέσα. Το προσωπείο, η μάσκα, οι καλύπτρες ξεφτάνε. Τα ψέματα τελειώνουν. Και το μάγμα αρχίζει και βρίσκει τη διέξοδό του. Ο Βεζούβιος ετοιμάζεται να εκραγεί. Και η Πομπηία που «χτίσαμε» τριγύρω του, να καταστραφεί. Απλώς, δεν το βλέπουμε ακόμα, ούτε το ακούμε. Αλλά το νοιώθουμε όλοι μας καθημερινά.

Οι μύθοι δεν είναι πάντα αλήθεια βέβαια. Οι Ρωμαίοι της Πομπηίας δεν ήταν αναγκαστικά όλοι διεστραμμένοι και αμαρτωλοί, ούτε τιμωρήθηκαν από τους Θεούς για την τρυφηλότητα και ανηθικότητά τους. Απλώς, είχε έρθει η ώρα της έκρηξης κι αυτοί, δεν το είχαν πάρει χαμπάρι.

Στη δική μας περίπτωση, ευτυχώς, εμείς το έχουμε πάρει χαμπάρι. Και θα είμαστε έτοιμοι. Προδομένοι, «ξεπουλημένοι», εξαπατημένοι, φτωχοποιημένοι αλλά έτοιμοι να ξανασηκωθούμε.

Αλλά αναρωτιέμαι: Τώρα, την ύστατη στιγμή πριν από την έκρηξη , γιατί όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι δεν πιάνονται όλοι μαζί, χέρι-χέρι, γιατί δεν ομολογούν τα λάθη και τις ευθύνες τους, γιατί δεν ζητάνε συγγνώμη, γιατί δεν λένε την αλήθεια και στη συνέχεια, γιατί δεν ενώνονται μαζί μας, με το λαό, τον πολίτη, το έθνος σε μια ειλικρινή, ομαδική προσπάθεια μήπως και αντιμετωπίσουμε ΚΑΠΩΣ αλλιώς – και όχι με νέα ψέματα- τον τυφώνα που έρχεται;
Και μια από τις τελευταίες – αλλά σαφείς- αποδείξεις: Η πλήρης κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι 325 Δήμοι του Καλλικράτη σ΄όλη την Ελλάδα, μετά τις νέες περικοπές των πόρων τους, οδεύουν σε στάση πληρωμών, σε παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι επιχορηγήσεις Αυγούστου-Δεκεμβρίου για τους 325 δήμους της χώρας αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να «προσγειωθούν» στα 70 εκατ. ευρώ το μήνα, από 135 εκατ. που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Επίσης, ότι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το 2012 ανέρχεται στα 2,3 δισ. - και όχι στα 2,7 δισ. ευρώ - εκ των οποίων όμως, πάνω από 1 δισ. πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υποχρεώσεων του ίδιου του κράτους, δηλαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων.

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλες κοινωνικές δομές αναγκαστικά θα σταματήσουν να λειτουργούν. ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. Το Κράτος το ίδιο οδεύει σε στάση πληρωμών, Οι Δήμοι οδηγούνται σε ΛΟΥΚΕΤΟ. Παντού. Οι Δήμαρχοι, ανεξαρτήτως κομματικής «εξάρτησης», το λένε, το φωνάζουν, κάνουν συγκεντρώσεις, επισκέπτονται τα κόμματα, τα Υπουργεία, κλείνουν τις Υπηρεσίες τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να αδιαφορήσει. Είναι η καρδιά του Κράτους, η ισχυρότερη έκφανση δημοκρατίας, η παρηγορία των φτωχών, των άστεγων, των άσιτων, των άνεργων, η καθημερινή λειτουργία των πόλεων, η καθαριότητα, τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα δέντρα, τα πάρκα, οι πλατείες, τα μνημεία  και τώρα πλέον το μόνο ανάχωμα στην τοπική εγκληματικότητα, την πορνεία, τις μολυσματικές ασθένειες, το παράνομο εμπόριο, τα ναρκωτικά…

Έχω μια σκέψη: Μήπως το Κράτος, το όποιο «Κράτος» μας έχει απομείνει, η όποια «Κεντρική Εξουσία, η όποια «κυβέρνηση»  έχουν αποφασίσει να την  «κλείσουν» με τη μέθοδο της ασφυξίας την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μήπως θέλουν  να  καταργήσουν τις Δημοτικές Εκλογές και να αντικαταστήσουν την Περιφερειακή Διοίκηση, τα  Δημοτικά και Διαμερισματικά Συμβούλια  και τους αιρετούς «άρχοντες» με υπαλλήλους που θα επιλέξουν και θα διορίσουν από όσους σχεδιάζουν να βάλουν σε «εφεδρεία» ή να απολύσουν;

Μήπως θέλουν να τον καταργήσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ; Γιατί με 2.7 δις το χρόνο ,Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παρέχει στοιχειωδώς υπηρεσίες στους Δημότες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.  Και εφ όσον όλοι οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί – Διαμερισματικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα είναι παντελώς ανίσχυροι, δεν θα έχουν γνώμη, ούτε  δυνατότητα να κάνουν ΚΑΤΙ άλλο από του να γίνουν σαν τους βουλευτές – φαντάσματα, μήπως θάταν καλύτερα ν αρχίσουν ένας- ένας ( ή και δυο-δυο, τρεις-τρεις, δεν έχω αντίρρηση) να παραιτούνται;

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΑΦΑΝΤΟΙ ΔΕΗ ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΛΙΟΥ

    Στις 19/07/2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου ενέκρινε ομόφωνα απόφαση – πρόταση προς τη ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών των οποίων έχει διακοπεί το ρεύμα λόγω οφειλών τους στην επιχείρηση επειδή το εισόδημα τους είναι κάτω από το όριο της φτώχιας.

            Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ιλίου ζητά από τη ΔΕΗ να τοποθετήσει έξυπνους μετρητές ρεύματος, ώστε να μπορεί ο Δήμος να προπληρώνει και να χορηγεί σε κάθε σπίτι την ελάχιστη ενέργεια για την αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση εκείνων των οικογενειών που δεν μπορούν να την πληρώσουν.

            Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος δηλώνει σχετικά στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Real fm:
«Εμείς σαν Δήμος ούτως ή άλλως απαλλάσσουμε τις άπορες οικογένειες από τα δημοτικά τέλη, επομένως θα έχουμε να πληρώσουμε μόνο το καθαρό ρεύμα, αλλά αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε ανεξέλεγκτα. Δε μπαίνουμε καθόλου στο κομμάτι της διεκδίκησης προηγούμενων οφειλών από τη ΔΕΗ, απλώς θα τους υποδείξουμε τις άπορες οικογένειες να τοποθετήσουν τους έξυπνους μετρητές και από κει και ύστερα θα τους προπληρώνουμε την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια για να ζει η κάθε οικογένεια ανθρώπινα. Και όταν λέω αξιοπρεπή διαβίωση, εννοώ θα πρέπει να έχουν ένα ψυγείο, θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως και την αντλία οξυγόνου ενός αρρώστου, θα πρέπει να μπορούν να μαγειρέψουν σε μία κουζίνα, θα πρέπει να έχουν λίγο ζεστό νερό για να πλυθούν και θα πρέπει να έχουν φως το βράδυ για να διαβάζουν τα παιδιά τους, να βλέπουν και αυτοί.
Λοιπόν, αυτό ερμηνεύεται σε μία κατανάλωση, την οποία εμείς την έχουμε υπολογίσει περίπου πόσο είναι. Αυτή λοιπόν τη Minimum κατανάλωση, θα μπορέσουμε να τους τη δίνουμε για να ζουν και αυτοί χωρίς προβλήματα. Αυτή είναι η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητάει από τη ΔΕΗ μόνο για αυτές τις οικογένειες. Εμείς δεν τους ζητάμε να εκσυγχρονίσουν τους μετρητές όλων των πελατών - καταναλωτών. Εμείς ζητάμε να αντικαταστήσουν τους μετρητές των άπορων οικογενειών, για να μπορούμε να διαχειριστούμε την ενέργεια καλύτερα».

            Ο Δήμος Ιλίου ενημέρωσε τη ΔΕΗ γι’αυτήν την απόφαση και περίπου δύο μήνες μετά από μεριάς ΔΕΗ υπάρχει μόνο μια επιστολή τους δύο παραγράφων προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Α. Παπαγεωργίου όπου η επιχείρηση δεν παίρνει θέση ρίχνοντας το μπαλάκι στο ΥΠΕΚΑ και σημειώνοντας με νόημα τα εξής:
            «Τα τιμολόγια πώλησης της Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στη Χαμηλή Τάση είναι ρυθμιζόμενα και εγκρίνονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η Πολιτεία έχει καθορίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για ευάλωτες κατηγορίες πελατών, όπως και η περίπτωση για την οποία εισηγείται ο Δήμαρχος Ιλίου.
Επισημαίνεται ότι η χρήση προπληρωμένης κάρτας μέσω ηλεκτρονικών «Έξυπνων» μετρητών, σύστημα το οποίο εφαρμόζεται από ορισμένες εταιρείες στο εξωτερικό, προϋποθέτει μεταξύ άλλων την πλήρη απεμπλοκή των δραστηριοτήτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ κλπ)».

            «Μη φανταστείτε ότι είναι εύκολο να μπορέσει κανείς να επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ μπορούσε να δει εκείνους τους άπορους καταναλωτές που δεν έχουν ρεύμα στα μάτια, θα έπαιρνε πιο γρήγορα και από εμάς τις αποφάσεις.
Εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Δυτική Αθήνα, είμαστε κοντά σε αυτόν τον κόσμο, τον βλέπουμε καθημερινά, συμπάσχουμε και νιώθουμε την απόγνωση του και είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να τους ανακουφίζουμε όσο μπορούμε από τα προβλήματα", σημειώνει με νόημα ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και έχει ενημερωθεί και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ γι’αυτήν την πρωτοβουλία του Δήμου Ιλίου δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση, επιδεικνύοντας παραδόξως σε σχέση με το δημόσιο προφίλ της μειωμένα κοινωνικά αντανακλαστικά προς το παρόν σ’αυτήν την περίπτωση.
Μετά και την τελευταία επιστολή της ΔΕΗ ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος διαμηνύει προς όλες τις πλευρές και σε όλους τους τόνους, πως είναι διατεθειμένος να πληρώνει κάθε μήνα τον λογαριασμό για την ελάχιστη ποσότητα εγγυημένης κοινωνικής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε άπορη οικογένεια στο Ίλιον και ας συμπεριλαμβάνει και τα διάφορα πλην των δημοτικών τέλη, αρκεί επιτέλους να τοποθετηθούν οι έξυπνοι μετρητές και ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ να λύσουν τα χέρια του Δήμου που διατηρεί αποθεματικό εκατομμυρίων ευρώ παρά την οικονομική κρίση και θέλει να κάνει με κάθε τρόπο κοινωνική πολιτική ουσίας αλλά δεν τον αφήνουν.

            Σύμφωνα τέλος με αποκλειστικές πληροφορίες του “meallamatia”, έχει μελετηθεί και κοστολογηθεί η πρόταση του Δήμου Ιλίου από εταιρεία τεχνικών συμβούλων που κατασκευάζει και προμηθεύει έξυπνους μετρητές ήδη για μεγάλους πελάτες – καταναλωτές της ΔΕΗ και το κόστος ανά οικεία άπορης οικογένειας για την κατασκευή και τοποθέτηση έξυπνου μετρητή δεν ξεπερνά τα 100 €.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


 Από 16 έως 24 Ιουνίου 2012, μια ομάδα Ελλήνων εθελοντών της Action Aid ταξίδεψαν εκεί που η αξιοπρεπής διαβίωση έχει πάει προ πολλού διακοπές. Στο πουθενά, κάπου στην Κένυα, πολύ μακρυά από την πρωτεύουσα, αποκομμένοι ακόμη και από την παραμικρή στοιχειώδη κοινότητα, 18 συμπατριώτες μας πήγαν να δώσουν ελπίδα χτίζοντας ένα πηγάδι σε μια άνυδρη περιοχή βοηθώντας έρημους ανθρώπους της Ερήμου.

            60 εθελοντές συγκέντρωναν εδώ και μήνες από το υστέρημα τους χρήματα γι’αυτό το πηγάδι και για βοηθητικές δεξαμενές που θα μαζεύουν το πολύτιμο βρόχινο νερό στη γύρω περιοχή, σήμερα που οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του εκεί εγχώριου Πουθενά, κάνουν περπατώντας σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα, 4-5 ώρες κατά μέσο όρο η κάθε τους διαδρομή, αναζητώντας περιστασιακά λίγες σταγόνες για να καταπολεμήσουν τη μόνιμη ξηρασία.
18 από τους 60 αποφάσισαν να κάνουν αυτό το ταξίδι για να επιβεβαιώσουν ότι τα χρήματα τους «πιάνουν τόπο» και να επιθεωρήσουν τα έργα, συγκατοικώντας με τους κατοίκους ενός μικρού χωριού (Μισκουόνι) σε πρωτόγονες συνθήκες.

            Από τα κεντρικά γραφεία της Action Aid στο Ναϊρόμπι ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα δράσεων της Οργάνωσης στην Αφρική, ενώ έλαβαν αναλυτικό ισολογισμό και καταστάσεις εσόδων – εξόδων για το έργο που οι ίδιοι χρηματοδοτούν, καθώς και τις απαραίτητες οδηγίες πριν ξεκινήσουν την αποστολή τους στην αχανή Έρημο, αψηφώντας τις πολλές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν.

            Το “meallamatia” μίλησε με μια από τους 18 ταξιδιώτες γι’αυτήν την εμπειρία:
            «Βοηθήσαμε σε συσσίτια και παραδίδουμε δεξαμενές νερού σε περιοχές όπου τα παιδιά κάνουν ατελείωτα χιλιόμετρα καθημερινά για να φτάσουν στο πλησιέστερο σχολείο για λίγο νερό και ένα ντενεκεδάκι με υποτυπωδώς μαγειρεμένα φασόλια και καλαμπόκι. Ένα τέτοιο συσσίτιο είναι το μοναδικό αποκούμπι επιβίωσης αυτών των παιδιών καθημερινά και το μοναδικό τους κίνητρο να πάνε σχολείο. Μια μικρή μερίδα που κάθε μέρα απλά απασχολεί το στομάχι και εξαντλείται πολύ γρήγορα αν σκεφτεί κανείς το ατελείωτο καθημερινό περπάτημα του κάθε παιδιού», αναφέρει και σοκάρει η Ευτυχία Ξανθουδάκη, μια νεαρή κοινωνική λειτουργός από τα Χανιά της Κρήτης που σήμερα εργάζεται στην Αθήνα ζώντας μόνη, αλλά θρέφοντας στην κυριολεξία πολλά στόματα αντιστεκόμενη στις κατά κύματα περικοπές της Τρόικας και στις παγκόσμιες πολιτικές εξόντωσης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
            «Αυτή ήταν η πιο δύσκολη για μένα αποστολή, καθώς στις άλλες δύο που έχω συμμετάσχει δουλεύαμε στα έργα όλη μέρα αλλά είχαμε αφετηρία και τέρμα μας το κατάλυμα μας. Στο Μισκουόνι όμως μέναμε στην ίδια καλύβα με ντόπιες οικογένειες που μας φιλοξενούσαν, αυτοί, εμείς και τα ζώα τους –κότες ή αγελάδες-, όλοι μαζί. Εκεί δεν είχαν ούτε ρεύμα ούτε φως, γι’αυτό και δωρίσαμε στους ντόπιους κάποια φωτάκια που δουλεύουν με ηλιακή ενέργεια ενώ εκείνοι με μεγάλη συγκίνηση και αντιμετωπίζοντας μας ως ευεργέτες, μας συμπεριελάμβαναν κάθε βράδυ στις προσευχές τους και μοιράζονταν το φαγητό τους μαζί μας. Κάθε μέρα πίναμε λίγο γάλα ή τσάι και τρώγαμε Ουγκάλι, δηλαδή χηλό φτιαγμένο από νερό και καλαμποκάλευρο», μας αφηγείται η κα Ξανθουδάκη.

            Θωρακισμένοι με πολλά εμβόλια, ξεκινούσαν καθημερινά για τα έργα ύδρευσης στην περιοχή Κόγκελαϊ ακούγοντας μέχρι και τους Κενυάτες να τους χαρακτηρίζουν «περιπετειώδεις τύπους» όταν μάθαιναν τον προορισμό τους! Και κάθε βράδυ επέστρεφαν «στον Παράδεισο τους» όπως μας είπαν, στην καλύβα δηλαδή όπου ο πάτερ φαμίλιας ευχαριστούσε τον Θεό για όλα τα καλά που τους δίνει, διδάσκοντας μας ότι κάθε αχάριστος μένει αιωνίως μετεξεταστέος στο σχολείο της ζωής…
Κάθε νύχτα τυλίγονταν με τις κουνουπιέρες και προσπαθούσαν να μη φοβούνται τις επισκέπτριες τίγρεις που έκαναν συχνά την εμφάνιση τους στην περιοχή. Φαγητό από το ίδιο πιάτο, τσάι από το ίδιο ποτήρι, τουαλέτα στη φύση, πλύσιμο τοπικά με μωρομάντηλα για τη στοιχειώδη υγιεινή, μια ομάδα που ζυμώθηκε και σκληραγωγήθηκε ήδη από το Δεκέμβρη του 2010 και το πρώτο τους ταξίδι, μια παρέα όλοι ανάδοχοι παιδιών της Αφρικής που κατέληξε να νιώθει σαν οικογένεια, η ανθρώπινη φύση που προσαρμόζεται σε όποια κατάσταση βρεθεί αντίθετα με την ανθρώπινη ψυχολογία που έχει την τάση να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό ιδίως εάν είναι Δυτικής προελεύσεως…
  «Στις 20 Ιουνίου γιορτάσαμε την ημέρα του Παιδιού της Αφρικής, όπου όλα τα τριγύρω σχολεία –σε ακτίνα εκατοντάδων βέβαια χιλιομέτρων-, μαζεύτηκαν στην περιοχή και παρουσίασαν το καθένα και από ένα δρώμενο. Ξεχωριστή και συγκινητική μεταξύ άλλων και η παρουσία ενός σχολείου με τυφλά παιδιά από την Αφρική που τραγουδούσαν εκπληκτικά και έπαιξαν για να μας ευχαριστήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου με μπάλα που είχε μέσα κουδουνάκια για να τη «βλέπουν» με τον τρόπο τους», περιγράφει η κα Ξανθουδάκη.
Οι Έλληνες εθελοντές έπαιξαν και ζωγράφισαν μαζί με τα παιδιά και τους χάρισαν μπαλόνια, γιατί κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει, να γελά και να ονειρεύεται ότι χρώμα κι αν είναι, όποια κι αν είναι η διεύθυνση του, σε όποια γλώσσα κι αν λέει το όνομα του.

            «Δίνω χρήματα στηρίζοντας τις δράσεις μιας ΜΚΟ, αλλά δε με ενδιαφέρει να μπω στη συζήτηση «πού πάνε τα λεφτά» κλπ. Πήγα πρώτη φορά στη Γκάνα και είδα με τα μάτια μου ότι τα χρήματα που δίναμε για να σπαρθούν και να οργωθούν κάποια χωράφια οροθετικών τους έκαναν να παχύνουν ενώ ο τόπος ήταν ολόσπαρτος από καλαμπόκια. Και πείστηκα.» μας απάντησε η Ευτυχία Ξανθουδάκη όταν τη ρωτήσαμε μήπως είναι πολυτέλεια στην Ελλάδα της κρίσης να δίνεις από το υστέρημα σου χρήματα σε μια οργάνωση για δράσεις σε άλλη Ήπειρο:
«Σίγουρα περνάμε άσχημα, υπάρχουν προβλήματα και μέρα με τη μέρα η ζωή μας στην Ελλάδα πάει δυστυχώς προς το χειρότερο. Είμαστε όμως υπερβολικός λαός, δεν έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας και δεν έχουμε τη διάθεση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μας εκτιμώντας παράλληλα αυτά που έχουμε και τον τόπο που ζούμε. Εκεί κάτω το μόνο που απασχολεί τους ανθρώπους είναι το αν θα βρουν το φαγητό της ημέρας, αυτό είναι για εκείνους η επιβίωση. Εκεί το να σε απασχολεί το Αύριο είναι πολυτέλεια», συμπληρώνει.
6.000 ευρώ μαζεύτηκαν με κόπο από απλούς πολίτες διαφορετικών ηλικιών, απόψεων και γνώσεων, νομοταγείς και φορολογούμενους, με μικρομεσαία εισοδήματα και έφτασαν στον προορισμό τους, έγιναν έργα ύδρευσης για κάποιους που τα είχαν πραγματικά ανάγκη, στην Αφρική. Πώς το ακούτε αυτό σε μια Ελλάδα του ωχαδερφισμού, των αναπήρων μαϊμού, των ανεπαρκών πολιτικών, των φοροφυγάδων του απυρόβλητου και των ατιμώρητων καταχραστών του δημοσίου πλούτου;;;






            Η Ευτυχία Ξανθουδάκη είναι από το 2009 ανάδοχη μητέρα ενός κοριτσιού από τη Ζιμπάμπουε. Μια αναδοχή που για την Ευτυχία σημαίνει πολλά παραπάνω από μια μηνιαία οικονομική υποχρέωση και αυτό το κατάλαβα από την αλλαγή στη χροιά της φωνής της και το χαμόγελο που άπλωσε στο χώρο όταν μου είπε για το γράμμα που έλαβε ον αγώνα  στιγμή από τη μικρή Ever. Λίγες λέξεις μεταφρασμένες στα Αγγλικά, που πίσω τους έκρυβαν τον αγώνα ενός παιδιού για το Σήμερα, για την αμέσως επόμενη στιγμή…

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ


Περιγραφή: Περιγραφή: \\Isa_server\d\usr003\TEMP\ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ\ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.jpgΠεριγραφή: C:\Users\isa13\Downloads\isa-logo.png





ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
 

Μ.Κ.Ο. ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
 

 



ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΔΗΜΟΣ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣΒΟΥΛΑΣΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ –   -ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
 


ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

"ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 801 - 11 - 90009

Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από την 1η Σεπτεμβρίου  2012.
Σε 7 σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα 6 παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ν. Ηρακλείου, Περιστερίου και στη Μητρόπολη Περιστερίου θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους ανωτέρω εμβολιαστικούς σταθμούς.
Η δράση υλοποιείται με τη στήριξη των Δημάρχων Ίλιου κου Ζενέτου, του Δημάρχου Ηλιούπολης κου Βαλασσόπουλου, του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κου Πανά και του Δημάρχου Νέου Ηρακλείου κου Βαλασσόπουλου, του Δημάρχου Περιστερίου κου Παχατουρίδη και του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.Χρυσόστομου.
Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 27 Αυγούστου 2012 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής
στο τηλέφωνο 801 - 11 - 90009
και στη διεύθυνση Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος
Οι ανασφάλιστοι γονείς θα μπορούν να επισκέπτονται τους εμβολιαστικούς σταθμούς από Δευτέρα 27 Αυγούστου έως Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012, προκειμένου να καταγραφούν τα εμβόλια που εκκρεμούν για τα παιδιά τους.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού, η ταυτότητα του γονέα , το ΑΜΚΑ του γονέα ή το ΑΜΚΑ του παιδιού, και το βιβλιάριο ασφάλισης που έληξε (αν υπάρχει) ή εναλλακτικά η κάρτα ανεργίας (αν αυτό υπάρχει).
Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα τους δοθούν στους ανωτέρω σταθμούς.
Οι εμβολιασμοί θα διεξαχθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα 6 Παραρτήματα ΔΩΡΕΑΝ από 1η Οκτωβρίου, μετά την καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών.
Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο "catch up" στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού.
Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.
Εμβολιαστικοί Σταθμοί:
Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής:
Σεβαστουπόλεως 113, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών Ωρες: 9-1
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Αυλωνίτη Κατερίνα – Τηλέφωνο 210 3847374

Νέο Ηράκλειο:
Διεύθυνση: ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - Κάτω από το Σταθμό ΗΣΑΠ -Νέο Ηράκλειο – Υπόγεια διάβαση
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Πλεξίδα Κατερίνα    Τηλέφωνο:  210 2717451    Ωρες: 9-1

Ίλιον:
Διεύθυνση: Δημοτικά Ιατρεία Αγ.Φανουρίου, Γρηγορίου Ε΄ 25, Ίλιον
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Αδάμ Ελένη            Τηλέφωνο: 2102624090        Ωρες: 9-1
 Βούλα:
Διεύθυνση: Ζεφύρου 2, Βούλα
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Νικολάου Αδαμαντια         Τηλέφωνο: 2132020118 
και κα Χατζάτογλου Ιωάννα    Τηλέφωνο: 2132020113         Ωρες: 9-1

Ηλιούπολη:
Διεύθυνση:  Μαρ.Αντύπα 81-Ηλιούπολη (ΧΕΝ)
Διοικητική Υπευθυνη: κα Ρουκουνα Νίκη      Τηλέφωνο: 210 9970010        Ωρες: 9-1

Περιστέρι:
Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας - Πλ.Δημοκρατίας (Πλ. Δημαρχείου)
Διοικητικός Υπεύθυνος: Διάκονος Αλέξανδρος Ζαρίκος
Τηλέφωνο: 210 5711633     Ωρες: 9-12

ΚΑΙ Δημοτικά Καταστήματα, Πλ.Δημοκρατίας (Πλ. Δημαρχείου)
(δίπλα στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας)
Υπεύθυνη:  κα Καρποντίνη Ειρήνη   
Τηλέφωνο: 210 5743971        Ωρες: 9-11



Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ                                  Ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Γιώργος Πατούλης                                                  Κωνσταντίνος Δήμτσας
 

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ

      Δελτίο Τύπου τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 21ης
      Αυγούστου 2012: Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ
      με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε διαδοχικά με τον
      Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Υφυπουργό Εργασίας και
      Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.
      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με αναπηρία θα αγωνιστούν
      για να μη γίνει η Ελλάδα ανοιχτός κοινωνικός καιάδας.





      Σήμερα 21 Αυγούστου, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της
      Ε.Σ.Α.μεΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε
      διαδοχικά με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Υφυπουργό
      Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

      Η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ παρουσίασε και στους δύο Υπουργούς, την
      κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις
      και οι οικογένειές τους.

      Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λαμβάνουν χαρακτηριστικά σκληρής
      ανθρωπιστικής κρίσης για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, τόνισαν οι
      εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ. Ζήτησαν και από τους δύο Υπουργούς να υπάρξει
      ουσιαστική προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από
      την κρίση, και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που σχεδιάζονται αυτή την
      περίοδο να μην λειτουργήσουν ως κοινωνική γκιλοτίνα, ως προκρούστια κλίνη
      των ελάχιστων παροχών που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος για κάποιες
      κατηγορίες ατόμων με αναπηρία.

      Παρουσίασαν στους Υπουργούς την σκληρή και επώδυνη κατάσταση που βιώνουν
      τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στα ιδρύματα, την κοινωνική ομηρία που
      βιώνουν οι χρονίως πάσχοντες όταν δεν μπορούν να έχουν κάτω από συνθήκες
      ομαλότητας τα φάρμακά τους και τις ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται
      σχεδόν καθημερινά, την αγωνία και τον τρόμο που βιώνουν οι οικογένειες που
      έχουν παιδιά με βαριά αναπηρία για την τύχη των κέντρων στήριξης τα οποία
      ψυχορραγούν.

      Απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην μετατρέψει την Ελλάδα του 2012 σε έναν
      ανοιχτό κοινωνικό καιάδα για τους έλληνες και τις ελληνίδες με αναπηρία.
      Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί, όπως είπαν στους Υπουργούς, καμία μείωση
      στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία γιατί αυτό ισούται με κοινωνική
      εξαθλίωση, καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ,
      σε μισθούς, πλήρη εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των γονιών και
      κηδεμόνων αυτών από οποιαδήποτε μορφή εργασιακής εφεδρείας, εξαίρεση των
      τομέων που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
      από τη εργασιακή εφεδρεία (τομέας πρόνοιας, υγείας, εκπαίδευσης κ.τ.λ.)
      τακτική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για να μην γίνονται τα άτομα με χρόνιες
      παθήσεις κοινωνικοί όμηροι των διαφόρων συμφερόντων, λήψη μέτρων
      φορολογικής πολιτικής τα οποία ουσιαστικά να προστατεύουν τα άτομα με
      αναπηρία και τις οικογένειές τους.

      Ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσαν την
      αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας ότι εξετάζονται σενάρια μείωσης των
      επιδομάτων πρόνοιας στα επίπεδα είτε του 2008 είτε του 2009. Οι εκπρόσωποι
      της Ε.Σ.Α.μεΑ με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τους δήλωσαν ότι αν
      ληφθεί τέτοια απόφαση θα σημαίνει στην πράξη ουσιαστική κοινωνική
      εξαθλίωση των πιο αδύναμων πολιτών αυτής της χώρας και τόνισαν ότι το
      αναπηρικό κίνημα δεν θα αφήσει να περάσει μία τέτοια απόφαση, οι
      επιπτώσεις της οποίας θα αγγίξουν ακόμα και το επίπεδο προσδόκιμου ζωής
      για κάποιες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία.

      Από τον Υφυπουργό Εργασίας ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση από το ΚΕΠΑ των
      53.000 και πλέον ατόμων με αναπηρία που είναι εγκλωβισμένα σε αυτό. Τέλος
      απαίτησαν από την κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό και από τους πολιτικούς
      αρχηγούς που τη στηρίζουν, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

      Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι οι ελληνίδες και οι
      έλληνες με αναπηρία και οι οικογένειές τους ως αξιοπρεπείς και αγωνιστές
      πολίτες, θα δώσουν τη μάχη τους για να μην οδηγηθούν στην κοινωνική
      γκιλοτίνα, στον κοινωνικό καιάδα της κρίσης.

      Η επιστολή τής ΕΣΑμεΑ τής 20ής Αυγούστου προς τον υπουργό Οικονομικών
      ακολουθεί.




      Αθήνα/Athens: 20-8-2012
      Αρ Πρωτ./Ref. Nr: 2751

      ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
      Πληροφορίες: Μπαρμπαλιά Ελένη

      Προς:
      κ. Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών

      Κοιν: Πίνακας Αποδεκτών

      Θέμα: «Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ. για την ουσιαστική προστασία των ΑμεΑ και
      των οικογενειών τους»

      Κύριε Υπουργέ,

      Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εν΄ όψει της
      προγραμματισμένης συνάντησης των εκπροσώπων της μαζί σας την Τρίτη 21
      Αυγούστου 2012, καταθέτει εκείνες τις προτάσεις οι οποίες αφορούν το
      Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες σκοπό έχουν την ουσιαστική προστασία
      των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τη λήψη νέων επώδυνων
      δημοσιονομικών μέτρων. Η Συνομοσπονδία μας με το υπ’ αριθ. πρωτ.
      2609/20-7-2012 έγγραφό της είχε επισημάνει με εύγλωττο τρόπο την σκληρή
      οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα των
      ατόμων με αναπηρία και οι οικογένειές τους την τελευταία διετία.

      Οι οριζόντιες και άκριτες περικοπές των μισθών από τις οποίες δεν
      εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι ΑμεΑ και οι εργαζόμενοι που έχουν στη φροντίδα
      άτομα με βαριά αναπηρία, σε συνδυασμό με τη μείωση δημόσιων κοινωνικών
      υπηρεσιών και παροχών που έπληξαν ανεπανόρθωτα εργαζόμενους, συνταξιούχους
      και κυρίως ανασφάλιστους/άπορους ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, έχουν
      οδηγήσει βαθύτερα αυτή την ευπαθή κοινωνική ομάδα στη φτώχεια και τον
      κοινωνικό αποκλεισμό. Στις προτάσεις του προαναφερθέντος εγγράφου μας, το
      οποίο ακολουθεί συνημμένα προς διευκόλυνσή σας, καταθέτουμε και το
      ακόλουθο πλαίσιο των προτάσεων μας που στοχεύει τόσο στην προστασία των
      ΑμεΑ και των οικογενειών τους από τη λήψη των επικείμενων οικονομικών
      μέτρων που σχεδιάζονται για τη διετία 2013 και 2014 όσο και στη διόρθωση
      αδικιών που σημειώθηκαν την προηγούμενη διετία.

      Επισημαίνουμε και πάλι ότι για να σχεδιαστούν και να ληφθούν σωστές
      οικονομικές πολιτικές, η αρχή πρέπει να γίνει από τον υπολογισμό του ύψους
      του πρόσθετου κόστους διαβίωσης, το οποίο βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με
      τη βαρύτητα της αναπηρίας –άγνωστος όρος μέχρι σήμερα για τις Υπηρεσίες
      του Υπουργείου Οικονομικών και λοιπών Υπουργείων-, και το οποίο
      επιβαρύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες
      παθήσεις. Οι συνεχείς αναφορές μελών της Κυβέρνησης, καθώς και οικονομικών
      και πολιτικών αναλυτών σχετικά με τη θέσπιση εισοδηματικών-περιουσιακών
      κριτηρίων για τη χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών παροχών, εφόσον δεν
      συνοδεύονται από ενέργειες για τον υπολογισμό με επιστημονικό τρόπο του
      πρόσθετου κόστους διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία, δημιουργούν βαθιά
      ανησυχία που αγγίζει τα όρια του πανικού ενώ από την άλλη μεριά κάνει πιο
      σκληρή την άνιση μεταχείριση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία λόγω της
      αναπηρίας τους. Το αίτημα αυτό στο οποίο κωφεύει το Υπουργείο Οικονομικών
      και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα για να
      σχεδιαστούν ουσιαστικά προστατευτικά μέτρα για την ευπαθή κοινωνικά ομάδα
      των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

      Περαιτέρω προτείνουμε και ζητούμε την ενδελεχή εξέταση των παρακάτω
      προτάσεων μας καθώς και των προτάσεων που παρατίθενται στο υπ’ αριθ.
      2609/220-7-2012 επισυναπτόμενο έγγραφο:

      Προστασία των προνοιακών επιδομάτων. Η Ε.Σ.ΑμεΑ οφείλει να επισημάνει ότι
      η εξυγίανση και η προστασία του συστήματος παροχής προνοιακών επιδομάτων
      θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης των αυστηρών και ουσιαστικών ελέγχων όλων
      των εμπλεκόμενων, την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών και την
      ουσιαστική προστασία των ιδίων των ατόμων με αναπηρία. Άλλωστε η
      διαδικασία απογραφής, την οποία ως θεσμό υποστήριξε η Ε.Σ.ΑμεΑ., επέφερε
      ήδη μείωση των επιδοτούμενων. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι και οι ίδιες οι
      υπηρεσίες των Υπουργείων που ασχολούνται επί του συγκεκριμένου θέματος
      υποστηρίζουν την άποψη ότι από τη μείωση προνοικών επιδομάτων δεν θα
      υπάρξει κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος. Αντιθέτως οποιαδήποτε
      μείωση θα αποβεί επώδυνη για τους επιδοματούχους και θα τους οδηγήσει στην
      απόλυτη εξαθλίωση.

      Εξαίρεση όλων των συνταξιούχων ΑμεΑ και συνταξιούχων που έχουν στη
      φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία από επικείμενες μειώσεις συντάξεων
      κύριων και επικουρικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του
      θεσμικού πλαισίου συνταξιοδότησής τους. Ανάλογη εξαίρεση για του
      συνταξιούχους ΑμεΑ και γονείς ΑμεΑ είχε προβλεφθεί μέσω διατάξεων του ν.
      4024/23011, συμπληρωμένου με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 4038/2012,
      και του ν. 4051/2012. Βελτίωση και συμπλήρωση των διατάξεων με τις οποίες
      εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ΑμεΑ και συνταξιούχοι γονείς ΑμεΑ, δεδομένου
      ότι έχουν παρατηρηθεί παραλείψεις και σημειώνονται αδικίες που οδηγούν σε
      άνιση μεταχείριση άτομα που ανήκουν στην ίδια ευπαθή κοινωνική ομάδα.

      Εξαίρεση όλων των ΑμεΑ και γονέων/προσώπων που έχουν στη φροντίδα τους
      ΑμεΑ από τις μειώσεις επικουρικών συντάξεων και τις μειώσεις του εφάπαξ.
      Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων αναπήρων και ατόμων που
      προστατεύουν βαριά αναπήρους στο ύψος που ήταν πριν την εφαρμογή των
      διατάξεων του ν. 4024/2011.

      Αποκατάσταση των απολεσθέντων εισοδημάτων των εργαζομένων ΑμεΑ και των
      μελών οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους αποδεδειγμένα άτομα με βαριά
      αναπηρία, μέσω της επαναφοράς του επιπέδου των μισθών στο ύψος που ήταν
      πριν την ψήφιση του ν. 3833/2010 και πριν επιβληθούν οι οριζόντιες
      περικοπές των δύο μνημονίων.

      Να εξαιρεθούν από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου εργασιακής εφεδρείας όλοι οι
      εργαζόμενοι με αναπηρία, γονείς και εν γένει όσα πρόσωπα προστατεύουν
      αποδεδειγμένα άτομα με βαριές αναπηρίες.

      Να εξαιρεθούν όλοι οι φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα και
      κάθε φορέας που παρέχει υποστηρικτικές, υγειονομικές, εκπαιδευτικές
      υπηρεσίες και κάθε μορφής κοινωνικές υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών
      των ατόμων με αναπηρία από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

      Προστασία όλων των εργαζόμενων ΑμεΑ και γονέων/κηδεμόνων ΑμεΑ της
      Αγροτικής Τράπεζας είτε έχουν διοριστεί τοποθετηθεί μέσω προστατευτικών
      διατάξεων των ν. 1648/1986 & 2643/98, είτε έχουν διοριστεί/τοποθετηθεί
      μέσω γενικών προκηρύξεων και εμφανίστηκε η αναπηρία ή απέκτησαν παιδιά με
      αναπηρία μετά το διορισμό/τοποθέτησή τους.

      Σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να
      λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις
      και οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριές αναπηρίες.

      Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τα εξής κατεπείγοντα μέτρα και
      επιφυλασσόμαστε ενόψει της συζήτησης που θα ανοίξει για το σχεδιασμό νέου
      φορολογικού συστήματος να καταθέσουμε αναλυτικές προτάσεις:

      Επαναφορά του αφορολόγητου στο ποσό των 12.000, όπως ίσχυε πριν την
      ψήφιση του άρθρου 38 του ν. 4024/2011. Επισημαίνουμε ότι βάσει των νέων
      ρυθμίσεων κατέβαλαν φόρο ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι αναπηρίας.

      Επαναφορά της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 8 του ΚΦΕ, σύμφωνα με την
      οποία εκπίπτει ως δαπάνη από το εισόδημα, χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων,
      των ποσό των 2400 .

      Πρόβλεψη για ένταξη των φαρμάκων και όλων των ορθοπεδικών μέσων, τεχνητών
      μελών και αναλωσίμων υλικών, θεραπευτικών διαγνωστικών συσκευών, τα οποία
      χρησιμοποιούνται αναλυτικά από τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
      στο χαμηλό συντελεστή 6%. Η πρόταση μας αυτή είναι απόλυτα ρεαλιστική και
      δίκαιη, εάν αναλογιστούμε ότι τα ποσά φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται
      βάσει ενός υψηλού συντελεστή ΦΠΑ και βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία το
      δημόσιο σύστημα υγείας και εντέλει τους ίδιους τους πάσχοντες. Τα φάρμακα,
      τα θεραπευτικά μέσα και είδη αποτελούν είδος πρώτης και ζωτικής ανάγκης,
      και όχι σκάφη αναψυχής, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.

      Κύριε Υπουργέ,

      Ισχυρή ασπίδα προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους
      μέσω της λήψης διακριτών μέτρων και πολιτικών αποτελεί απαραίτητη
      συνιστώσα για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής.

      Προσδοκούμε ότι στην συνάντησή μας θα συζητηθούν όλες οι εμπεριστατωμένες
      προτάσεις του παρόντος εγγράφου μας και του συνημμένου υπ’ αριθ. πρωτ.
      2609/20-7-2012 εγγράφου μας.

      Το αναπηρικό κίνημα θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο, προκειμένου να
      προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές
      τους από την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.


      Πηγή: http://www.esaea.gr