meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

 
Πυρκαγιά στο πάρκο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΚΟΙΝΗ  ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Χθες Πέμπτη 8 Αυγούστου, τις μεσημεριανές ώρες, εκδηλώθηκε φωτιά στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Η φωτιά κατασβέσθηκε γρήγορα και χωρίς να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, με την επέμβαση υδροφόρων οχημάτων και προσωπικού των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και τμημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οφείλουμε όμως να καταγγείλουμε:

Τη μη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών στο χώρο του Πάρκου, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότησή του, από τη ΔΕΗ.

Ότι στο Πάρκο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποψίλωση, από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η επικινδυνότητα κάθε εστίας φωτιάς που εκδηλώνεται.

Τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου στα μέσα του θέρους, λόγω της αδιαφορίας των κυβερνητικών υπευθύνων. Το πράσινο στο χώρο δεν ποτίζεται, οι λίμνες και υδροβιότοποι απειλούνται.

Με την κατάσταση που επικρατεί, η συνολική καταστροφή του σημαντικότερου αστικού Πάρκου στην Αθήνα, είναι προ των πυλών.

Θέτουμε τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους και απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση και να ενισχυθεί η πυροπροστασία του Πάρκου.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση επέμβασή της και την άψογη συνεργασία με το προσωπικό των Δήμων, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.


 

 

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΥΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ


Μεγάλη επιτυχία είχε τον περασμένο Μάιο το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για κύφωση και σκολίωση σε παιδιά και ενήλικες που διεξήγαγε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου στη 2η Μονάδα Δημοτικών Ιατρείων της πόλης (Αγ. Φανούριος), σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και εξειδικευμένη ομάδα ιατρών.

Οι εξετάσεις απευθύνονταν στους μαθητές της Ε και Στ Τάξης του Δημοτικού και σε μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου, καθώς και στους γονείς και κηδεμόνες αυτών, με προτεραιότητα σε όσους είχαν πρότερους πόνους στη σπονδυλική τους στήλη.
Ο τεχνικός ορθοπεδικός «φωτογράφιζε» την σπονδυλική στήλη του εξεταζόμενου με το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή η εικόνα της σπονδυλικής στήλης και από εκεί ο Ορθοπεδικός Χειρουργός έκανε τη διάγνωση εξηγώντας στον εξεταζόμενο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και τι πρέπει να κάνει.

Κάθε εξέταση διαρκούσε περίπου δέκα λεπτά και γίνονταν εντελώς δωρεάν από τους επιστήμονες της ομάδας σκολίωσης του Συλλόγου.
 
 
 
Η Ομάδα Σκολίωσης απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, με πολυετή πείρα πάνω στο αντικείμενο ( Χειρουργός Ορθοπεδικός, Τεχνικός Ορθοπεδικός, Δύο Βοηθοί Χειριστές). Μάλιστα για πρώτη φορά η εξέταση της σπονδυλικής στήλης έγινε με το νέο σύστημα FORMATRIC, έναν νέο τρόπο ελέγχου της σπονδυλικής στήλης ΧΩΡΙΣ ακτινοβολία. Η μέθοδος αυτή είναι ένας συνδυασμός της πιο εξελιγμένης μορφής βίντεο και της ψηφιακής επεξεργασίας δεδομένων. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι μια ακριβής απεικόνιση που χρησιμοποιείται ήδη από πολλούς γιατρούς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Πιο συγκεκριμένα, την εβδομάδα που διήρκησε το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου, εξετάστηκαν συνολικά 200 άτομα, εκ των οποίων το 75% ήταν παιδιά και οι υπόλοιποι ενήλικες.

Επιπλέον, έως σήμερα άλλα 29 άτομα έχουν παραπεμφθεί μέσω των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Ιλίου δωρεάν για τις σχετικές εξετάσεις στο Κέντρο Ορθοπεδικής του Συλλόγου στο Μοσχάτο.

Ο κ. Διονύσης Τζατζαλιάρης, Τεχνικός Ορθοπεδικός, Ειδικός Σπονδυλικής Στήλης, ο οποίος στελέχωσε την ομάδα σκολίωσης που επισκέφθηκε τον Δήμο Ιλίου, εξήγησε στο «Με Άλλα Μάτια» και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Βαγγέλη Αυγουλά: «Είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα που με τη νέα αυτή μέθοδο ελέγχουμε για ανισοσκέλιες και για σπονδυλικές παραμορφώσεις. Αν και οι εξεταζόμενοι μας είναι κυρίως αγόρια, σχετικά προβλήματα κύφωσης ή σκολίωσης παρατηρούνται κυρίως στα κορίτσια, γι’αυτό και οι γονείς τους πρέπει να ενθαρρύνουν τις νεαρές για τη σχετική εξέταση. Σε κάθε πρόβλημα που θα εντοπίσουμε χορηγούμε δωρεάν νέο ραντεβού στο παιδί σε ένα τρίμηνο στο Κέντρο μας, για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της ασθένειας του».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος επεσήμανε πως ο Δήμος εντείνει τις συνεργασίες του με την επιστημονική κοινότητα προς όφελος ιδίως της υγείας των παιδιών και υπηρετώντας τη σχολική κοινότητα, σε μια εποχή που το Ελληνικό Σύστημα Υγείας καρκινοβατεί και η πολιτική στην Παιδεία έχει προ πολλού παρεκκλίνει του στόχου της.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑ!


Σε εορταστικούς ρυθμούς κινήθηκε και φέτος η γενέτειρα των αυγουστιάτικων πανηγυριών Αρκαδία!

Ο Αντιδήμαρχος Ιλίου και επικεφαλής της Νεολαίας τυφλών βρέθηκε παραμονή της Παναγίας, 14 Αυγούστου, στα εγκαίνια της 130ης εμποροπανήγυρης στην Τεγέα, όπου ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε η θεσμοθετημένη πλέον Παμπελοποννησιακή έκθεση προϊόντων.



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Τεγεατικός Σύνδεσμος έκανε διά του Προέδρου του κ. Βασίλη Ψυχογιού ιστορική αναδρομή στο πολύτιμο κοινωφελές έργο που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από το 1883 όταν οι Τεγεάτες Σβώλος, Ναύλερης και Κολλιόπουλος, κάτοικοι Αθηνών δραστηριοποιούμενοι στο εμπόριο, μάζεψαν πάνω από εκατό άλλους επιχειρηματίες συμπατριώτες τους και οργάνωσαν τον Τεγεατικό Σύνδεσμο και την πρώτη εμποροπανήγυρη στην Τεγέα.



Σήμερα, η μόνη θεσμοθετημένη έκθεση προϊόντων σε ολόκληρη την Αρκαδία, λαμβάνει χώρα στην Τεγέα για 43η χρονιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τρίπολης, οργανωμένη από τον πολυδιάστατων δράσεων Τεγεατικό Σύνδεσμο.

Ο κ. Αυγουλάς προσκύνησε την Τεγεάτισσα Παναγιά και συμμετείχε στην περιφορά της εικόνας, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο παρακολούθησε την εορταστική ακολουθία στο Μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας στο ιστορικό Κάστρο της Βλαχέρνας επισκεπτόμενος παράλληλα και το «Κρυφό Σχολειό» του χωριού, συνοδευόμενος πάντοτε από τον καλό του φίλο και Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Παπαχρόνη.



Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος και ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, με τους οποίους ο κ. Αυγουλάς είχε σύντομες κατ’ιδίαν συναντήσεις σε πολύ καλό κλίμα!



Αξίζει να σημειωθεί η ενίσχυση από νέα παιδιά του τοπικού δικτύου των εθελοντών στο οποίο στηρίζεται ο κ. Αυγουλάς για τις επόμενες κοινωνικές δράσεις που θα διοργανωθούν στην Αρκαδία για την ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με κορυφαία όλων το επερχόμενο «Δείπνο Στο Σκοτάδι» που θα λάβει χώρα στην Τρίπολη στα μέσα Οκτώβρη.

Για την υποστήριξη μιας σειράς κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων, έχει κινητοποιηθεί ιδιαίτερα ο ευαισθητοποιημένος πολιτικός παράγων στην Τρίπολη κ. Δημήτρης Παυλής. Σύντομα το «Με Άλλα Μάτια» θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες.
 
 
 
Τέλος, μεταξύ των πολλών ποιοτικών και επιτυχημένων πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Αύγουστο στην Αρκαδία, ξεχωρίσαμε τη συναυλία του τραγουδιστή κ. Σωκράτη Μάλαμα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό που διοργάνωσε ο Δήμος Γορτυνίας και έλαβε χώρα στη Δημητσάνα το βράδυ του Σαββάτου 17 Αυγούστου, συγκεντρώνοντας πρωτοφανές πλήθος κόσμου!

 

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ

Πλημμύρισε με κέφι το Ίλιον και το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου 2013, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ένωσης Κρητών Ιλίου για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα!

Όπως αναφέρει το sofoscrete.blogspot.com για το έθιμο: «Ο Κλήδονας είναι ένα ελληνικό έθιμο που τελείται στις 24 Ιουνίου, την ημέρα του Αγίου Ιωάννου, και ως εξής, στην Κρήτη:

Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποια ή σε κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το "αμίλητο νερό".  Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, την υδροφόρο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο (μήλο πράσινο ή κόκκινο, κόσμημα, κλειδί κ.α.), το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά με ένα κορδόνι ("κλειδώνεται") και τοποθετείται σε ταράτσα ή άλλο ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων. Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο. Ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, αλλά πριν βγει ο ήλιος -ώστε να μην εξουδετερωθεί η μαγική επιρροή των άστρων-, η υδροφόρος νεαρή της προηγουμένης φέρνει μέσα στο σπίτι το αγγείο. Το μεσημέρι, ή το απόγευμα, συναθροίζονται πάλι οι ανύπανδρες κοπέλες. Αυτήν τη φορά όμως στην ομήγυρη μπορούν να συμμετέχουν και παντρεμένες γυναίκες, συγγενείς και γείτονες και των δύο φύλων, καλεσμένοι για να παίξουν το ρόλο μαρτύρων της μαντικής διαδικασίας. Καθισμένη στο κέντρο της συντροφιάς, η υδροφόρος νεαρή ανασύρει ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο "ριζικό" κάθε κοπέλας και μια άλλη, κάποια που έχει ποιητικό ή μαντικό ταλέντο απαγγέλλει ταυτόχρονα τυχαίες μαντινάδες. Μαντινάδες που είναι επηρεασμένες απλώς και μόνο από τη θέα του ριζικαριού, αφού η μαντιναδολόγος δεν ξέρει σε ποιον ανήκει το κάθε ριζικάρι. Η μαντινάδα που αντιστοιχεί στο αντικείμενο (ριζικάρι) της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνάει το μέλλον της και σχολιάζεται από τους υπόλοιπους, που προτείνουν τη δική τους ερμηνεία σε σχέση με την ενδιαφερόμενη. …

Μετά που θα βγουν όλα τα ριζικάρια από το υδροφόρο αγγείο, η υδροφόρος νεαρά χύνει το νερό του αγγείου μέσα σε ένα πηγάδι σταυρωτά και στη συνέχεια το σκεπάζει με ένα κόκκινο πανί. Το μεσημέρι ή τα μεσάνυκτα οι κοπέλες, ενίοτε και νεαροί, σηκώνουν προσεκτικά το πανί, ώστε να μη δει φως το νερό του πηγαδιού, και βάζουν μέσα το κεφάλι τους. Συνάμα η υδροφόρος με ένα καθρέπτη κατεβάζει τις ακτίνες του ήλιου ή του φεγγαριού μέσα στο πηγάδι και οι κοπέλες ρίχνοντας με ειδικό τρόπο μια – μια τα ριζικάρια τους μέσα στο πηγάδι και εκεί στα κύματα του νερού του πηγαδιού οι παριστάμενοι βλέπουν υπερφυσικά ή μεταφυσικά φαινόμενα, τα  οποία επεξηγούν μετά οι μεγαλύτερες και μυημένες γυναίκες, όπως επίσης και αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει ή το πρόσωπο που θα παντρευτούν κ.α.»…

Παράλληλα, οι Κρήτες του Ιλίου γιόρτασαν τα 45 χρόνια ύπαρξης της Ένωσης τους, του ισχυρού πολιτιστικού στοιχείου που τους ενώνει μεταξύ τους και με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, καθώς και τα 25 χρόνια στην Προεδρία του ικανότατου και έμπειρου με θητεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ. Στέλιου Μπουρδάκη!

«Στην πολύμορφη υλιστική κρίση που συνοδεύεται από κρίση αξιών και από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε για χάρη των παιδιών μας και της Ελλάδας μας, απαντάμε με ενίσχυση της Κοινωνικής μας πολιτικής και συνεχή στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, υπερτονίζοντας την ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σε αποφάσεις σχετικές με αυτά τα θέματα.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εορτασμών ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Μπουρδάκης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Αυγουλάς, από κοινού χάραξαν δημόσια τη συνέχιση των δράσεων της Ένωσης Κρητών Ιλίου υπέρ των απόρων συμπολιτών μας, με έμπρακτες κινήσεις στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρεμβάσεις και δωρεές της Ένωσης Κρητών Ιλίου τον τελευταίο χρόνο, τόνοι τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης έχουν φτάσει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και έχουν ενισχύσει εκατοντάδες οικονομικά αδύναμες οικογένειες στην πόλη.

 

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΥΦΛΟΥΣ ΜΑΪΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Πιάνουν τυφλούς «μαϊμού», αλλά όχι τα κυκλώματα
     
Η περίπτωση που αποκαλύφθηκε στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου το 20,45% των κωφαλάλων που επανελέγχθηκαν άκουγαν και μιλούσαν και το 27,38% των τυφλών έβλεπαν, αναδεικνύει το πρόβλημα, όχι σε επίπεδο ατόμων που έκαναν χρήση των «κυκλωμάτων» προς ίδιον όφελος, αλλά των ίδιων των μηχανισμών που ανέδειξαν τέτοια φαινόμενα και τα οποία, την τελευταία τριετία που διενεργούνται έλεγχοι, στρέφονται αποκλειστικά και μόνο στους ευεργετηθέντες και όχι στην πάταξη του φαινομένου από τη ρίζα του. Ανέγγιχτα παραμένουν εδώ και χρόνια και δρουν ανενόχλητα τα κυκλώματα που συνέβαλαν στην έκδοση παράνομων συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας ο λογαριασμός των οποίων φτάνει τώρα στους επιδοματούχους, χωρίς να αγγίζει τους υπαιτίους.

Η περίπτωση που αποκαλύφθηκε στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου το 20,45% των κωφαλάλων που επανελέγχθηκαν άκουγαν και μιλούσαν και το 27,38% των τυφλών έβλεπαν, αναδεικνύει το πρόβλημα, όχι σε επίπεδο ατόμων που έκαναν χρήση των «κυκλωμάτων» προς ίδιον όφελος, αλλά των ίδιων των μηχανισμών που ανέδειξαν τέτοια φαινόμενα και τα οποία, την τελευταία τριετία που διενεργούνται έλεγχοι, στρέφονται αποκλειστικά και μόνο στους ευεργετηθέντες και όχι στην πάταξη του φαινομένου από τη ρίζα του.

Οι επανέλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και σε σύνολο 44 εξετασθέντων, οι 9 από αυτούς αποδείχθηκε ότι δεν δικαιούνταν να λαμβάνουν το επίδομα κωφαλαλίας ενώ 35 από αυτούς το δικαιούνταν.

Επίσης, ποσοστό 27,38% των εξετασθέντων, κατά τη διενέργεια επανελέγχων των επιδοματούχων τυφλότητας στο ίδιο νομό, βρέθηκαν να λαμβάνουν το επίδομα αυτό παράνομα. Οι επανέλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και σε σύνολο 336 εξετασθέντων επιδοματούχων, οι 92 από αυτούς αποδείχθηκε ότι δεν δικαιούνταν να λαμβάνουν το επίδομα, ενώ 244 το δικαιούνταν.

Συγχρόνως, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μη προσέλευσης και της αναβολής εξέτασης περιστατικών τόσο στην περίπτωση των επιδοματούχων κωφαλαλίας -83 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 51%) και 36 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 22,08% στο σύνολο των περιστατικών)- όσο και στην περίπτωση των επιδοματούχων τυφλότητας -266 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 41,56%) και 23 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 3,59% στο σύνολο των περιστατικών).

Για λόγους χρηστής διοίκησης η αρμόδια διεύθυνση θα διεξαγάγει εκ νέου ελέγχους τον Σεπτέμβριο. Σε όσους επιδοματούχους δεν προσέλθουν για εξέταση είτε δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος.

Στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος περιορίστηκε στο «κερασάκι της τούρτας» και όχι στη ρίζα του προβλήματος, δηλώνοντας ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, όπως έχουμε δεσμευθεί άλλωστε, ώστε τα επιδόματα να χορηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται και τα έχουν ανάγκη».

ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ


Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Ο ΟΡΟΣ "ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ"

Ο Πολύδωρας, οι «ασύμμετρες απειλές» του 2007 και το σήμερα
 
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα


Θα σας πω – με λίγα λόγια- μια ιστορία που ίσως σας φανεί παράξενη στην αρχή αλλά είμαι βέβαιος ότι στη συνέχεια, θα «μπείτε στο νόημα».

Στα τέλη Αυγούστου του 2007, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατάκαιγαν τη χώρα  και κλόνιζαν μέχρι και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας , αποδίδοντας τις πυρκαγιές και την τραγωδία σε οργανωμένο σχέδιο, αναφέρθηκε σε «ασύμμετρη απειλή» κατά της Ελλάδος . Και διευκρίνισε : « Έχουμε ευρήματα. Έχουμε τις συλλήψεις, έχουμε και προσαγωγές .Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής.».

Τεσσεράμιση χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές, τέλη Δεκεμβρίου του 2011, ο κ. Πολύδωρας, απαντώντας σε όσους  τότε "χλεύαζαν" τις δηλώσεις του περί "ασύμμετρης απειλής", είχε εξαπολύσει επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την τότε στάση του, είχε σχολιάσει τις δηλώσεις Γιλμάζ, περί Τούρκων πρακτόρων - αυτουργών των εμπρησμών ("Ο Τούρκος παίζει παιχνίδι και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είχε πει) και δήλωνε απολύτως βέβαιος, ότι οι πυρκαγιές που κατέκαιαν τη χώρα το 2007, ήταν μέρος οργανωμένου σχεδίου, με στόχο την ανατροπή του Κώστα Καραμανλή.

Εμείς οι Έλληνες βέβαια είμαστε κάπως …δύσκολοι στο να παραδεχτούμε ότι κάτι δεν γνωρίζουμε ή κάτι δεν καταλαβαίνουμε. Έχοντας μάλιστα τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που ακόμη και νάξεραν, δεν θα εξηγούσαν τίποτα διότι….έτσι, σχεδόν κανείς δεν καταλάβαινε τι εννοούσε  ο Πολύδωρας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012, έγιναν προσπάθειες και από το “CRASH” και από τα «Επίκαιρα» , σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις του Ασσάνζ μέσα από τα Wikie Leaks ώστε να αντιληφθεί ο απλός πολίτης ότι ο όρος «Ασύμμετρη απειλή» είναι σύγχρονος στρατιωτικός όρος που καθιερώθηκε κυρίως από στρατιωτικούς αναλυτές πολεμικών επιχειρήσεων μόλις στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο όρος αυτός περιέχεται στα σενάρια νατοϊκών και εθνικών ασκήσεων καθώς και σε περιορισμένες κατά τόπους δραστηριότητες αμυντικής ανάπτυξης. Σήμερα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ανάπτυξη ειδικών μέτρων ασφαλείας.

Ο Πολύδωρας ήξερε τι έλεγε. Έλεγε  - χωρίς να το λέει- ότι  κάποιοι ήθελαν να «κάψουν» τον Καραμανλή  και ότι  κάποιοι  «έπαιζαν τα ρέστα τους», για να ρίξουν την κυβέρνηση. Οι πυρκαγιές ήταν  ασύμμετρος πόλεμος. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν ασύμμετρος πόλεμος. Οι εμπρησμοί, οι επιθέσεις, η κατακυρίευση της Αθήνας, οι εξτρεμισμοί, οι συγκρούσεις, οι καταλήψεις  ήταν ασύμμετρος πόλεμος  Ήταν πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα και επιχειρησιακή δράση που προκαλεί όμως, δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον υπέρτερο αντίπαλο, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος. Κύριος σκοπός του είναι η εξασθένιση/κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος του υπέρτερου αντιπάλου. Ιστορικά, τέτοιες μεθόδους ακολούθησαν ασθενέστερες δυνάμεις εναντίον πολύ ισχυρότερων αντιπάλων (κυβερνήσεων κρατών ή πολυεθνικών οντοτήτων, πχ συλλογικών οργανισμών άμυνας και ασφάλειας).

Ως ασύμμετρες απειλές ορίζονται οι απειλές εκείνες που στοχεύουν στην υπονόμευση της ισχύος ενός αντιπάλου και οι οποίες στηρίζονται στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του με χρήση μέσων που διαφέρουν σημαντικά από τον συνήθη συμβατικό τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων του αντιπάλου. Ο όρος "ασύμμετρη απειλή" έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνιστά την μη-παραδοσιακή απειλή προς κυβερνήσεις και συλλογικούς οργανισμούς άμυνας και ασφάλειας. Οι απειλές αυτές δεν ενέχουν τον κίνδυνο ενός μεγάλου συμβατικού πολέμου εναντίον των δυνάμεων του ανεπτυγμένου κόσμου, ωστόσο ενέχουν ισάξιους, ίσως και μεγαλύτερους, κινδύνους για τους πληθυσμούς και τις κυβερνήσεις τους.

Και φυσικά, οι ασύμμετρες απειλές εμπεριέχουν τη χρήση του αιφνιδιασμού σε όλες του τις διαστάσεις .

Φτάνει το «μάθημα». Κάποια στιγμή, γίνεται κουραστικό. Πείτε μου τώρα: Οι πυρκαγιές του 2007, το κάψιμο της Αθήνας μετά τη δολοφονία  Γρηγορόπουλου το 2008, η πυρπόληση της ΜΑΡΦΙΝ στη Σταδίου το 2010 ήταν ή δεν  ήταν εκδηλώσεις ασύμμετρου πολέμου;

Ο αυξανόμενα τεχνολογικός πολιτισμός μας και η επικέντρωση των δραστηριοτήτων σε μεγάλα αστικά κέντρα, με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού, αυξάνουν και την τρωτότητα στις ασύμμετρες απειλές. Ζούμε σε κοινωνίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή συνεργατική λειτουργία μεγάλου αριθμού συστημάτων και λειτουργιών (συγκοινωνίες, ενέργεια, επικοινωνίες, υδροδότηση, διατροφή, υγεία και περίθαλψη, διατήρηση της δημόσιας τάξης, οικονομία και εμπόριο, εθνική άμυνα κ.λπ.). Η αποδυνάμωση μιας ή περισσοτέρων συνιστωσών, ως αποτέλεσμα μιας καταστροφής μεγάλης έκτασης, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι ασύμμετρες απειλές μπορούν να λάβουν πολλές μορφές ανάλογα με τους στόχους και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξή τους. Μια ασύμμετρη προσέγγιση αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των φόβων των πολιτών ώστε να αποδυναμώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπονομεύσει την κυβέρνηση ή να εκθέσει τους συμμάχους της. Οι απειλές έχουν ένα ισχυρό ψυχολογικό καθώς και φυσικό επακόλουθο. Σε τακτικό επίπεδο, ένας αντίπαλος μπορεί να επιδιώκει να μας αναγκάσει σε αλλαγή πορείας ή τακτικής, προβαίνοντας σε επιθέσεις τις οποίες θα δυσκολευτούμε να αντιμετωπίσουμε και να εμποδίσουμε.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι περισσότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε θα προέρχονται από ασύμμετρες απειλές αλλά και ότι αυτές οι απειλές θα δρομολογούνται από διάφορες και ταυτόχρονες πηγές. Πάρτε το απόφαση: Βρισκόμαστε σε πόλεμο. «Ασύμμετρο» ίσως. Αλλά πόλεμο. Απειλούμαστε, καταστρεφόμαστε, καιγόμαστε, υπονομευόμαστε και δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΕ για να εμποδίσουμε το τέλος. Τουλάχιστον…ας το ξέρουμε.
 

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΦΙΛΙΚΑ ΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ!!!


Την Παρασκευή το απόγευμα, η ποδοσφαιρική ομάδα της ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ, αγωνίστηκε σε φιλικό αγώνα στο ΡΑΦΤΗ, στα πλαίσια των αθλητικών εκδηλώσεων της Α.Ε.Β. Η ομάδας του χωριού μας, ήταν καταιγιστική και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην αντίπαλη ομάδα. Προηγήθηκε στο ημίχρονο με 5-0 και τελικά κέρδισε με 10-2. Σκόρερ της ομάδας μας, οι: Αθανάσιος Β. Δρακόπουλος (6, κορυφαίος), Γεώργιος Χρ. Πανουσόπουλος (2), Μιχάλης Τρ. Δρακόπουλος (1) και Παναγιώτης Φ. Ξουράφης (1).



Η ομάδα αγωνίστηκε με τους: Νίκο Δ. Καβουρίνο, Παναγιώτη Σπ. Παπαχρόνη, Γιάννη Γ. Καρούντζο, Θανάση Γ. Καρούντζο, Θανάση Β. Δρακόπουλο, Παναγιώτη Φ. Ξουράφη, Μιχάλη Τρ. Δρακόπουλο, Γιάννη Ν. Μεγρέμη, Γεώργιο Χρ. Πανουσόπουλο, Γεώργιο Ν. Παπαδάκο. Μαζί με τους αγωνιζόμενους, ο φωτορεπόρτερ της ομάδας Θανάσης Σωτ. Τσαρουχάς (tam) και ο φίλος της Βλαχέρνας Βαγγέλης Αυγουλάς (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής Ιλίου Αττικής και γραμματέας της νεολαίας τυφλών Ελλάδας).

Μετά το ματς ο Βαγγέλης Αυγουλάς (που μας έφερε γούρι!!!) υποσχέθηκε στην Α.Ε.Β. να φέρει ποδοσφαιρικές μπάλες για να δοθούν στα παιδιά του χωριού. 



H Α.Ε.Β. θερμά ευχαριστεί το χωριό ΡΑΦΤΗ για την πρόσκληση διεξαγωγής του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα.


Πηγή: www.vlaxerna.gr