meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ


Ο «πρίγκιπας» της Σχολής Τυφλών
Η ιστορία ενός 16χρονου από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.
 

Τον έβλεπα τα τελευταία δύο χρόνια. Να κατεβαίνει με την μπάλα την Καλλιδοπούλου. Και μετά στο φανάρι. Όλγας και Σχολή Τυφλών να χάνεται στο βάθος. Ήταν το «αγόρι με την μπάλα». Ένα απόγευμα αποφάσισα να του μιλήσω. Το «αγόρι με την μπάλα» έδωσε τη θέση του στον Χαράλαμπο Κορδάκη. Για τους φίλους Χάρης.

«Στη Σχολή Τυφλών άρχισα να έρχομαι πριν από περίπου πέντε χρόνια. Ήταν μία καθαρή ανάγκη να κοινωνικοποιηθώ, να αποκτήσω φίλους, παρέες, ενδιαφέροντα, να κάνω κάτι. Και τα κατάφερα. Από την αρχή δέθηκα με τα υπόλοιπα παιδιά και άρχισα να δοκιμάζω διάφορα αθλήματα. Παρότι αγαπώ το ποδόσφαιρο δεν ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο τυφλών. Δεν μου άρεσε. Αρκετά βίαιο. Mε κέρδισε το Goalball».

Ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία αθλητών με μερική απώλεια όρασης (από το ένα μάτι βλέπει περίπου στο 10%) και λίγο πριν κλείσει τα 16 βρίσκεται στην προεπιλογή της Εθνικής Ελλάδος στο Goalball! Ένας από τους καλύτερους σουτέρ της χωράς. Σαν τον αγαπημένο του Αθανασιάδη του ΠΑΟΚ.

«Όταν ξεκίνησα μου φαινόταν αρκετά δύσκολο. Στη συνέχεια προσαρμόστηκα. Το βασικό είναι να συνηθίσεις τη μάσκα. Πρέπει να είσαι πάρα πολύ ήρεμος, να προσπαθείς να έχεις προσανατολισμό, να ακούς την μπάλα, να κινείσαι γρήγορα, να αναπτύσσεις τα αντανακλαστικά σου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη στο παιχνίδι. Ο αντίπαλος μπορεί να σκοράρει ανά πάσα στιγμή».

Κρατάει την μπάλα στα χέρια του σε όλη τη συνέντευξη. «Είναι 1,250kgr» μου λέει. «Άλλοι τη βρίσκουν βαριά, για εμένα είναι πούπουλο. Την κουβαλάω παντού, όπου και να πηγαίνω. Αρχίζω και μαθαίνω τα κόλπα της. Θυμάμαι σε έναν από τους πρώτους μου αγώνες, ο προπονητής της αντίπαλης ομάδας επειδή με είδε πιτσιρίκι έδωσε εντολή να σουτάρουν μόνο προς τη μεριά μου. Δεν πέρασε ούτε μία μπάλα! Στο επόμενο 12λεπτο αναγκάστηκε να αλλάξει τις οδηγίες του ξεφυσώντας», λέει και μου χαμογελάει.

Μιλάμε για τα τελευταία γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή. Μιλάει για ρατσισμό και για το φως του σεβασμού. «Ξέρεις κάτι; Σε όποιο σχολείο έχω πάει τα υπόλοιπα παιδιά μου φέρονται με σεβασμό. Για ό,τι χρειαστώ είναι δίπλα μου. Έχουμε και τον φίλο μου τον Λευτεράκη στην τάξη και είναι εντελώς τυφλός. Όλοι στέκονται στο πλευρό του ανά πάσα στιγμή. Και στα μαθήματα και στο διάλειμμα. Όλη μία παρέα.

Μη νομίζεις, όμως, ότι κι εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει ρατσισμό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πριν από κάποια χρόνια, παίζαμε με κάτι παιδιά στη γειτονιά «κλέφτες και αστυνόμους». Στο τέλος είχαμε μείνει εγώ και μία κοπέλα για να μας επιλέξουν. Το αγόρι που διάλεγε είπε: «Θέλω στην ομάδα μου το κορίτσι, τι να τον κάνω τον τυφλό;». Για δύο ημέρες δεν βγήκα από το δωμάτιό μου. Δεν έτρωγα, δεν μιλούσα. Κάποια στιγμή ήρθε η μαμά μου δίπλα μου, ύστερα από πολλές προσπάθειες που της είχα κλείσει την πόρτα. Με σήκωσε, φορέσαμε τη μάσκα των τυφλών και κάναμε βόλτες μέσα στο σπίτι χέρι χέρι. Στο τέλος μου μίλησε για τη διαφορετικότητα, να χαίρομαι αυτά που έχω. Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν ούτε αυτά».

Σε λίγη ώρα ξεκινάει το καθιερωμένο φροντιστήριο μετά το σχολείο. «Δεν μου αρέσουν τα μαθηματικά», ψιθυρίζει. «Εγώ ψυχολόγος θέλω να γίνω. Αν δεν τα καταφέρω φυσιοθεραπευτής. Αλήθεια υπάρχει άνθρωπος που αγαπάει τα μαθηματικά;». Η μητέρα του στη γωνία χαμογελάει και τον πειράζει για την επανάληψη που πρέπει να κάνει στα θεωρητικά. «Απόψε έχει Champions League. Ποια θεωρητικά; Τον έχεις δει τον Οζίλ της Άρσεναλ; Παικταράς ε;».

Και μετά το Champions League διάβασμα. Ο Χάρης έχει κάθε βράδυ στο πλευρό του τη Δωροθέα, τη μία από τις μεγαλύτερες αδερφές του, που του διαβάζει.

«Τελευταία έχω λατρέψει τον Μικρό Πρίγκιπα. Της ζητώ να μου τον διαβάζει συνέχεια. Κοντεύω να τον μάθω απ' έξω. Ξέρεις ποιο σημείο μου αρέσει περισσότερο; «Δεν πρέπει ποτέ ν' ακούμε τα λουλούδια. Πρέπει να χαιρόμαστε την ομορφιά τους και το άρωμά τους. Το δικό μου γέμιζε με αρώματα τον πλανήτη μου, μα δεν ήξερα να τ' απολαύσω».

Τον χαιρετώ για να συνεχίσει την προπόνηση και να ετοιμαστεί για το φροντιστήριο. «Μην ελπίζεις πολλά την Κυριακή. Θα μιλήσει ο νόμος της Τούμπας», μου λέει πίσω από τον προπονητή του στον "Ήφαιστο", Γιώργο Μαρκόπουλο. Κρατάει την μπάλα στο ένα χέρι και μου χαμογελάει.

«Αντίο, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια».
 
 

ΙΛΙΟΝ - ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 
 
Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου.
Το Κέντρο Γυναικών Ιλίου σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου, από ομάδα έμπειρων εκπαιδευτικών.

Η πρόσθετη διδακτική στήριξη που αφορά τα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών, θα λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Γυναικών Ιλίου (Μενελάου 91 & Ιδομενέως), κάθε Τρίτη και Παρασκευή 15:30-17:30.

Για εγγραφές και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κύριο Δημήτριο Αμπατζή στο τηλέφωνο 213 20 30 036 και την κυρία Ευαγγελία Πολυδώρου στο τηλέφωνο 213 20 30 042 καθημερινά 09:00-14:30.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 - 2014


Έναρξη εγγραφών στα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Ιλίου για το σχολικό έτος 2013 - 2014
Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές στα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Ιλίου, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, με την παροχή πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα βασικά μαθήματα.

Για την εγγραφή στα Κοινωνικά Φροντιστήρια δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και κάθε ενδιαφερόμενος μαθητής εντάσσεται χωρίς την εφαρμογή κανενός κριτηρίου επιλογής.

Τα μαθήματα θα λαμβάνουν χώρα απογευματινές ώρες στο 1ο Γενικό Λύκειο Ιλίου (Ιδομενέως & Αγίας Βαρβάρας) και οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της 30ης Οκτωβρίου 2013.

Η εγγραφή στα Κοινωνικά Φροντιστήρια μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση koinoniki@ilion.gr δηλώνοντας:

- Ονοματεπώνυμο Μαθητή
- Ονοματεπώνυμο του γονέα ή κηδεμόνα που πραγματοποιεί την εγγραφή
- Την τάξη και το σχολείο όπου φοιτά ο μαθητής
- Τα μαθήματα για τα οποία ενδιαφέρεται να υποστηριχτεί
- Τηλέφωνο επικοινωνίας γονέα

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στον κύριο Δημήτριο Αμπατζή στο τηλέφωνο 213 20 30 036  και στην κυρία Ευαγγελία Πολυδώρου στο τηλέφωνο 213 20 30 042, καθημερινά 09:00-14:30.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ "ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ!




Το κοινωνικοπολιτικό Blog "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ", meallamatia.blogspot.com, τα μέλη και το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης "Αμάλθεια" σας προσκαλούν σε "Δείπνο στο σκοτάδι". Το Σάββατο 19 Οκτώβρη 2013 στις 20:30 στο "Τουριστικό Περίπτερο", στο Άλσος του Αγ. Γεωργίου, στην Τρίπολη. Ελάτε μακριά από κάθε πηγή φωτός να κινητοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις!

Θα σερβίρουν άτομα με πρόβλημα όρασης και εκπαιδευμένοι εθελοντές!

Μετά το δείπνο θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή μουσική με τους καλλιτέχνες: Γιάννη Νταβέλη, Παναγιώτη Μαρκοστάμο, Μαρίνα Παναγιωτοπούλου, Κώστα Ζέκιο, Άρη Μουγκοπέτρο, Γρηγόρη Κραβαρίτη, Κώστα Τσαρουχά και Παναγιώτη Κουτσολέλο!

ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ: 15.00€ (Με πλήρες μενού, ποτό)



Δείτε τι λένε οι παίκτες της ΠΑΕ "Αστέρας Τρίπολης" και της ΠΑΕ "Παναρκαδικός" γι’ αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία: http://youtu.be/P9pbzmxD32I

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τα εργαστήρια εργοθεραπείας του κέντρου "Αμάλθεια".

Για την προπώληση των προσκλήσεων επισκεφτείτε το Κέντρο Ημέρας  "Αμάλθεια" (Χατζηχρήστου 36, τηλ. 2710-223595), ή το κατάστημα Froyo Τρίπολης (Πλ. Αγίου Βασιλείου 6) ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6944722342, 6944722326

Δείτε τις δηλώσεις στήριξης της εκδήλωσης μας από τον Προπονητή του Αστέρα Τρίπολης κ. Στάικο: http://youtu.be/qOxcm-hNCZk 

Στην υποστήριξη και την επικοινωνια αυτής της πολύ σημαντικής κοινωνικής προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού, πολύτιμοι αρωγοί στέκονται οι κάτωθι, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ανιδιοτελή συμβολή τους:

- ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης,

- ΑΣ Παναρκαδικός,

- Froyo Τρίπολη,

- Φωτοκίνηση,

- Παυλής Δημήτρης – Οικονομολόγος

- Αποστολόπουλος Μεταφορική ,

- Γεωργόπουλος Ανδρέας , 

- Symmetric, 

 
Τους χορηγούς επικοινωνίας μας:

- Αρκαδική TV ,

- Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης,

- Vlaxerna.gr ,

- Kalimera arcadia ,

- Arkadia portal, 

- Arkadia voice ,

- Morias.gr , 

- Αρκαδικοί ορίζοντες, 

- Astrosnews, 

- TV Super , 

καθώς και τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας που στήριξαν την εκδήλωση.

Στο τέλος μα όχι τελευταίους, ευχαριστούμε και τους ντόπιους εθελοντές που χωρίς αυτούς η οποιαδήποτε ιδέα μας θα έμενε στα χαρτιά:

Ιωάννης Κουτσανδρέας – Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου «Αμάλθεια» με τους συνεργάτες του.

Ιωάννα Κολιτσοπούλου, Γαρυφαλλιά Αλιγέωργα, Καμπισιούλη Γιώτα, Άννα Σταθοπούλου, Παναγιώτης Παπαχρώνης, Νάσια Γεωργοπούλου.


Τι είναι το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια»

Το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια» είναι μία μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς - β΄ φάση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 
Ποιοι είναι οι στόχοι του Κέντρου Ημέρας

  • Η ανάπτυξη και ενδυνάμωση ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μελών ώστε να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και η αυτονόμησή τους
  • Η προαγωγή και η διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των οικογενειών
  • Η ευαισθητοποίηση και αγωγή κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος για την ψυχική νόσο.
  • Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και η επαγγελματική επανένταξη.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε ενήλικες και των δύο φύλων με προβλήματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη ειδικής υποστήριξης.

Ποιοι αποτελούν την Πολυκλαδική Ομάδα Έργου

  • Ψυχίατρος
  • Ψυχολόγοι
  • Κοινωνική Λειτουργός
  • Εργοθεραπεύτρια
  • Νοσηλεύτρια
  • Διοικητικός
  • Γενικών Καθηκόντων
  • Ειδικοί Εξωτερικοί Συνεργάτες
  • Ομάδα Εθελοντών.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας παρέχονται δωρεάν στα μέλη


Υποστήριξη

  • Ψυχοθεραπευτικές ομάδες υποστηρικτικού τύπου
  • Συμβουλευτική οικογενειών – Ομάδες γονέων
  • Νοσηλευτική φροντίδα
  • Υποστηρικτικό δίκτυο διασυνδετικής ψυχιατρικής
  • Εργοθεραπεία – Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης
  • Κοινωνικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
  • Ομάδες κοινωνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων
  • Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση Κοινότητας

Με ποιους φορείς συνεργάζεται

  • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης – Ξενώνες – Προστατευμένα Διαμερίσματα – Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης
  • Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας – Δ/νση Υγείας & Πρόνοιας
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δημοτική Πρόνοια
  • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
  • Δικαστικές Αρχές
  • Ασφαλιστικά Ταμεία


Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗ"

 
Τα μέλη και το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας
Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αμάλθεια»,
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
του Καθηγητή Ιωάννη Γκιώνη με τίτλο
 
''Η Αφήγηση ενός Μαχητή''
 
την Παρασκευή 18 Οκτώβρη 2013 και ώρα 19.00,
στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.
Ένας φόρος τιμής στη μνήμη όλων των ανώνυμων μαχητών
και στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού Τριπόλεως.
 
Το βιβλίο θα προλογίσουν οι:
Μιχάλης Πανόπουλος, Εκπαιδευτικός, τ. Γεν. Γραμματέας Νομαρχίας Αρκαδίας
Κώστας Μυλωνάς, Αξιωματικός ε.α., τ. Αντινομάρχης Αρκαδίας.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος.
 
Για το Δ.Σ. ο Επιστημονικός Υπεύθυνος
Ιωάννης Κουτσανδρέας.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΙΛΙΟΥ



Ραδιοφωνίας 63, 13122 Ίλιον
τηλ.+ fax  210-2636402,
6972858553,   697 3595435
www.enosikritoniliou.gr
email: enosikritoniliou@gmail.com


ΓΙΟΡΤΗ   ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ   2013

 Η ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΙΛΙΟΥ έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει
στη Γιορτή  ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ που θα γίνει:
Παρασκευή & Σάββατο 18 & 19 Οκτωβρίου 2013
στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΛΙΟΥ.
(είσοδος από την Ελευσινίων Μυστηρίων,
στην νότια πλευρά του πάρκου "Αντώνης Τρίτσης")
Την Παρασκευή θα μας διασκεδάσουν
ο Δήμητρης & Μανώλης Σπυριδάκης με το συγκρότημά τους 
ενώ το Σάββατο θα μας διασκεδάσει
ο Στέλιος Μπικάκης με το συγκρότημά του.
 
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΑΝΕΤΟ PARKING.
 
 

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ


Ώρες λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου: 8:00 - 15:00

 
Διάρκεια έκθεσης: 19 έως 31 Οκτωβρίου 2013
 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 210 - 3214825 Μ. Λιάσκα, Κ. Χαρχάλου, Π. Κακύρη, Κ. Κουνιάρη
 
Η Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αφορμή την ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, καλεί τα άτομα με προβλήματα όρασης να επισκεφθούν την έκθεση γνωριμίας με την Αρχαία Αγορά και τη Δημοκρατία από 19 έως 31 Οκτωβρίου 2013.
 
Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, και περιλαμβάνει εκμαγεία αρχαίων έργων (αντικειμένων σχετικών με τον δημόσιο βίο και γλυπτών) και μακέτες, με υποτιτλισμό σε γραφή Braille και ζωντανή ή/και ηχογραφημένη ξενάγηση, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού μπορούν ακόμη να ονειρεύονται για την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής και την ισότιμη συμμετοχή όλων.
 
Η Εφορεία Ακροπόλεως καλεί τα μέλη των σωματείων και φορέων για άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την Αθηναϊκή Δημοκρατία, στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, στη Στοά Αττάλου.
 

"ΔΕ ΒΛΕΠΩ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΣΥ"!



Στις 15 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, είναι η παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού:

Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται μόνοι, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.
 
Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;;; Τότε, διάβασε τα παρακάτω και να ξέρεις πως αν κάτι θυμάσαι απ’αυτά όταν κάπου, κάποτε, τυχαία ή για κάποιο λόγο με συναντήσεις, θα με κάνεις να νιώσω άνετα, δίνοντας μου αυτό ακριβώς που χρειάζομαι…
 
Όταν με συναντήσεις μπορείς να με βοηθήσεις αν θυμηθείς τα παρακάτω:
1. Μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε.
 
2. Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός.  Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat,…,όπως ΕΣΥ!
 
3. Πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με το σκύλο μου. Όμως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ’το  μπράτσο. άσε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο: Έτσι θα νιώθω (=θα ξέρω) πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.
 
4. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: «Πώς τον λένε;», «Τι θέλει να ψωνίσει;», «Ποιο φαγητό του αρέσει;», «Που θέλει να πάει;», «Πώς γράφει και διαβάζει;», «Πώς μπορεί;»,… Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω! Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους μίλα και σε εμένα.
 
5. Μην αποφεύγεις τις λέξεις «βλέπω», «κοιτάζω», «τυφλός» κλπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα= αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι…
 
6. Σύστησε με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη  ή στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησε μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις: με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ’αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου…
 
7. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου που είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κλπ. Και αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δε θέλω να κάνω ζημιές, γιατί μπορώ να μην κάνω ζημιές.
 
8. Βοήθησε με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησε το πιάτο μου σαν «ρολόι» και πες μου σε ποια «ώρα» είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ «Το κρέας σου είναι στο Έξι».
Κοίτα το ποτήρι μου να είναι δίπλα στο πιάτο μου και πες μου αν είναι στο δεξί ή στο αριστερό μου χέρι, για να το… «δω» και εγώ όταν το χρειαστώ.

9. Μου αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις,  το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται  διαβάζοντας/περιγράφοντας μου όσα δεν μπορώ να δω.
 
10. Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισε με στους καλεσμένους σου.
 
11. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι βοήθησε με. Δε θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη «θαυματουργό αντίληψη» των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας…
 
12. Αν είσαι περίεργος θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημα μου αλλά όχι μόνο γι’αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!
Και αφού έφτασες εδώ, στο τέλος του άρθρου, αν έχεις ακόμη δύο λεπτά καιρό, προώθησε το και σε άλλους. Η ενημέρωση μπορεί να είναι η αρχή της ευαισθητοποίησης και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!!!
 
Βαγγέλης Αυγουλάς ,
Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιλίου,
Τακτικός Εκπρόσωπος  στην Ελλάδα της Διεθνούς οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης
 
Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
 
Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

19 ΟΚΤΩΒΡΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


Ημερίδα: «Οδοντιατρική Περίθαλψη των Ατόμων με Αναπηρία»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, η Ελληνική Εταιρεία Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «ΕΡΜΗΣ», διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της ΕΣΑμεΑ, Ημερίδα με θέμα: «Οδοντιατρική Περίθαλψη των Ατόμων με Αναπηρία: παρούσα κατάσταση και προοπτικές», το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), η Ελληνική Εταιρεία Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «ΕΡΜΗΣ», διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της ΕΣΑμεΑ, Ημερίδα με θέμα:

«Οδοντιατρική Περίθαλψη των Ατόμων με Αναπηρία: παρούσα κατάσταση και προοπτικές».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του κτιρίου της ΕΣΑμεΑ (Ελευθερίου Βενιζέλου 236, Ηλιούπολη, Στάση Μετρό «ΑΛΙΜΟΣ»), το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρες 10.00-13.00.

Την έναρξη της Ημερίδας πρόκειται να κάνει ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων φορέων κρίνεται απαραίτητη για διεξαγωγή συζήτησης και κατάθεση προτάσεων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Ημερίδας:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 19/10/2013

«Οδοντιατρική Περίθαλψη των Ατόμων με Αναπηρία: Παρούσα κατάσταση και προοπτικές»

09.30-10.00: Προσέλευση-Εγγραφές Συμμετεχόντων

10.00-10.15: Χαιρετισμοί Επισήμων

10.15-10.30: Έναρξη Ημερίδας από τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

• «Νοσοκομειακή οδοντιατρική περίθαλψη των ΑμεΑ: Παρούσα κατάσταση – Προτάσεις»

Δρ Φλώρα Ζερβού-Βάλβη

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής,

Συντονίστρια Διευθύντρια Οδοντιατρικού Τμήματος και Ειδικής Μονάδας ΑμεΑ ΓΝ «Ασκληπιείον Βούλας».

• «Νοσοκομειακή οδοντιατρική περίθαλψη των ΑμεΑ: Ιδιαιτερότητες στην Κεντρική Ελλάδα – Προτάσεις»

Μιχάλης Κατσουράκης

Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, Διευθυντής

Οδοντιατρικού Τμήματος και Ειδικής Μονάδας ΑμεΑ ΓΝ Λάρισας.

• «Νοσοκομειακή οδοντιατρική περίθαλψη των ΑμεΑ: Ιδιαιτερότητες στη Νότια Ελλάδα – Προτάσεις»

Δρ Μάριος Φραγκάκης

Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής,

Συντονιστής Διευθυντής Οδοντιατρικού Τμήματος ΠΓΝ Ηρακλείου Κρήτης.

• «Νοσοκομειακή οδοντιατρική περίθαλψη των ΑμεΑ: Ιδιαιτερότητες στην Βόρεια Ελλάδα – Προοπτικές»

Δρ Χρήστος Μάκος

Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής,

Γναθοχειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ, ΑΝΘ «Θεαγένειο».

• «Η δυνατότητα της κατ’ οίκον οδοντιατρικής περίθαλψης»

Δρ Μαρία Μενενάκου

Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

• Ανοιχτή Συζήτηση - Τοποθετήσεις Συμμετεχόντων

 
Πηγή: http://www.posgamea.gr/

 

ΑΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ



Μια νεανική, ζωντανή, όμορφη και ζεστή ραδιοφωνική συντροφιά κρατούν δύο νεαροί παρουσιαστές, ο Πάρης Αγγελόπουλος και η Βάσω Παπαδοπούλου, κάθε Παρασκευή 15:00-16:00 στους ακροατές της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης!

Ο Πάρης Αγγελόπουλος, 21 ετών, έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στον ANT1. Συνεργάζεται με την Αρκαδική Τηλεόραση εδώ και 3 χρόνια. Και η Βασιλική Παπαδοπούλου, 25 ετών, Έχει σπουδάσει δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία στο ΤΕΙ Καστοριάς. Δούλευε στην Αρκαδική Τηλεόραση και πλέον δουλεύει στο site kalimera-arkadia.gr. Είναι στο χώρο 2,5 χρόνια.

"Κάνουμε μαζί εκπομπή στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 FM κάθε Παρασκευή 3-4 μμ, το "άτακτο δελτίο". Προβάλουμε κυρίως κοινωνικά θέματα, σχολιασμός επικαιρότητας προσπαθώντας να εκφράσουμε τι σκέφτεται η γενιά μας, δεν κάνουμε πολιτική ανάλυση! Σχολιάζοντας την επικαιρότητα τονίζουμε και τις "αταξίες" που γίνονται και μας ενοχλούν... (εξού και το άτακτο)", μας δηλώνει η Βασιλική Παπαδοπούλου στο "Με Άλλα Μάτια".


"Σκοπεύουμε να ασχοληθούμε κυρίως με τη δράση συλλόγων και σωματείων του νομού μας και των δραστηριοτήτων που κάνουν. Στην πρώτη εκπομπή για παράδειγμα είχαμε καλεσμένο ένα μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού συλλόγου και είπαμε για την εθελοντική αιμοδοσία και ένα μέλος μιας ομάδας από το Λεωνίδιο που ασχολείται με την προστασία των αδέσποτων. Στη δεύτερη μας εκπομπή προβάλαμε το Δείπνο Στο Σκοτάδι που θα γίνει στην Τρίπολη στις 19 Οκτώβρη. Και συνεχίζουμε ελπίζοντας στη στήριξή σας", συμπληρώνει ο Πάρης Αγγελόπουλος.

Ως νεανικό κοινωνικοπολιτικό blog, δε μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε "Καλή Επιτυχία!" και να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε να τους ακούτε και μέσω Internet!
 

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΦΛΩΝ!

Την Τρίτη 8 Οκτώβρη το πρωί, οι παίκτες του Αστέρα Τρίπολης δεν βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο μόνο για την καθημερινή τους προπόνηση. Υπό τον συντονισμό του προπονητή της ομάδας Κ.Στάικου και του προέδρου κ. Μποροβήλο, οι ποδοσφαιριστές ένωσαν τις δυνάμεις τους και και κάλεσαν τον κόσμο με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ στο "Δείπνο Στο Σκοτάδι".


"Εμείς θα είμαστε εκεί", φώναξαν με ένα στόμα οι παίκτες του Αστέρα, εννοώντας το Δείπνο που θα γίνει Σάββατο βράδυ στις 19 Οκτώβρη στο τουριστικό περίπτερο Άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη! 

Εκείνο το βράδυ στο εστιατόριο θα σερβίρουν τυφλοί και εκπαιδευμένοι εθελοντές, ενώ στο μαγαζί θα απαγορεύεται κάθε πηγή φωτός και οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να φάνε, να πιουν και να διασκεδάσουν χωρίς να βλέπουν.

Εμπνευστής και συντονιστής αυτού του Δείπνου ο δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός και διατελεί σήμερα Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views για νέους με προβλήματα όρασης. 

Διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικού blog "Mε Άλλα Μάτια" ο κ.Αυγουλάς, από κοινού με τους εθελοντές συνεργάτες του στην Αρκαδία, επισκέφθηκαν το γήπεδο του Αστέρα και συζήτησαν με τους παίκτες και τους παράγοντες της ομάδας για την εκδήλωση. 

"Ένιωσα τους παίκτες και το επιτελείο του Αστέρα σαν οικογένεια που από την πρώτη στιγμή που μας συνάντησαν μας αγκάλιασαν και μας έκαναν μέλος αυτής! Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την ΠΑΕ για την πολύπλευρη στήριξη σε αυτό μας το εγχείρημα, που στόχο έχει να προσκαλέσει και να προκαλέσει όλους να έρθουν μια βραδιά βιωματικά στη θέση των τυφλών συνανθρώπων τους και να ζήσουν μια αξέχαστη και σίγουρα πρωτόγνωρη εμπειρία", δήλωσε ο κ. Αυγουλάς αποχωρώντας από το γήπεδο. 


"Είναι χρέος μας να στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια πρωτότυπη κοινωνική πρωτοβουλία πόσο μάλλον να στηρίζουμε εκδηλώσεις σαν και αυτή βασισμένες στα διεθνή πρότυπα", δήλωσε μεταξύ άλλων ο προπονητής του Αστέρα κ. Στάικος. 

Να σημειώσουμε εδώ την παρασκευή το απόγευμα 18 Οκτωβρίου, στις 18:00 στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου, άλλη μια βιωματική δράση θα λάβει χώρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού ο κ. Αυγουλάς και η ομάδα του, θα φορέσουν μάσκα σε διερχόμενους πολίτες και θα τους κάνουν μια διαφορετική βόλτα στην Τρίπολη ώστε να δουν την πόλη τους με κλειστά μάτια!

Την ίδια μέρα στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Αυγουλάς, έγινε δεκτός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, τον οποίο ενημέρωσε για τις πανελλαδικές δράσεις ευαισθητοποίησης που κατά καιρούς οργανώνει και τον προσκάλεσε στο "Δείπνο Στο Σκοτάδι" την άλλη eβδομάδα. 

Παράλληλα, υπό την επιμέλεια της εθελόντριας υπεύθυνης Τύπου "Με Άλλα Μάτια" στη Αρκαδία κας Γιώτα Καμπισιούλη έχει παραχθεί και προβάλλεται τηλεοπτικό σποτ ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή παικτών του Αστέρα Τρίπολης και του Παναρκαδικού.




Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσα έσοδα τυχόν προκύψουν από το Δείπνο Στο Σκοτάδι θα πάνε στο Κέντρο Ημέρας "Αμάλθεια" υποστηρικτικά στην πολύ καλή δουλειά που κάνει το προσωπικό του Κέντρου για να πετύχει τη λειτουργική επανένταξη στην κοινωνία των ψυχικά πασχόντων μελών του. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις και ανοικτή δημόσια συζήτηση για την ένταξη της αναπηρίας στη σύγχρονη κοινωνική ζωή του τόπου, θα ειπωθούν στη Συνέντευξη Τύπου που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 17 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο Παλαιό Δημαρχείο Τρίπολης (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Επίσης μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σχετική ομάδα στο Facebook "Με Άλλα Μάτια Στην Αρκαδία".

Για την προπώληση των προσκλήσεων για το Δείπνο στο Σκοτάδι το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο Ημέρας "Αμάλθεια" (Χατζηχρήστου 36, τηλ 2710-223595) ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6944722342 και 6987116219.