meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απρίλη, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. και των Παραρτημάτων Αττικής του Σωματείου μας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κο. Πατούλη, και το μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, κο. Αυγουλά.

Στη συνάντηση εξηγήσαμε τη φιλοσοφία, το εύρος και τη σημασία των παρεμβάσεων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην κοινότητα καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε αυτές.

Ο κος. Πατούλης δήλωσε πως η ΚΕΔΕ στηρίζει τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης τυπικά και ουσιαστικά. Δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει για την εξομάλυνση της ροής επιχορήγησης των δομών και την έναρξη λειτουργίας της αδρανοποιημένης Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, προκειμένου να υφίσταται μια εποπτεία της δουλειάς και των προβλημάτων των Κέντρων Πρόληψης, αλλά και να ξεκινήσει η επεξεργασία εσωτερικού κανονισμού, που θα βοηθήσει στην ενιαιοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των 75 δομών, ώστε να υφίστανται ενιαίοι κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στο σύνολό τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, τόνισε ότι τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας του Δικτύου Υγειών Πόλεων δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, καθώς κύριο έργο τους είναι η διενέργεια 7 προσυμπτωματικών ελέγχων σε βιολογικό/ιατρικό επίπεδο.

Τέλος, έκανε δεκτή πρόταση του κου. Αυγουλά, να δοθεί σε εκπρόσωπο του Σωματείου μας χρόνος παρέμβασης στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα διενεργηθεί στις 7-9 Μαΐου 2015 στη Χαλκιδική.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

"Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΝΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ!


Η «ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» «ΝΟΝΟΣ» ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ
ΣΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Πάσχα, «η Καρδιά του Παιδιού» ως καλός «νονός» σκύβει πάνω από το παιδάκια που δοκιμάζονται αυτές τις Άγιες Μέρες και τα αγκαλιάζει με αγάπη και στοργή. «Η Καρδιά του Παιδιού» μοίρασε πασχαλινές λαμπάδες σε όλα τα παιδάκια με συγγενείς καρδιοπάθειες που νοσηλεύονται στα τρία νοσοκομεία της Αθήνας: στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», στο «ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» και στο «ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ». Τις λαμπάδες που μοίρασε ο Σύλλογος μας, τις ετοίμασαν με πολύ αγάπη και μεράκι και τις προσέφεραν στην «Καρδιά του Παιδιού» η Designer και μέλος του Συλλόγου MaLiYa καθώς και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κυρία Βούλα Παπαγεωργάκη.

Η χαρά των μικρών μας φίλων ήταν έκδηλη και τα προσωπάκια τους γέμισαν ικανοποίηση, λάμψη και χαμόγελα μόλις πήραν στα χεράκια τους τις όμορφες λαμπάδες.

Επιπλέον, στα πλαίσια των εκδηλώσεων και των δράσεων της «Καρδιάς του Παιδιού» για την περίοδο του Πάσχα, μέλη και φίλοι του Πανελλήνιου Συλλόγου παρακολούθησαν και εκπαιδεύτηκαν στην τεχνική Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στο σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Ε.Κ.Ε. και την E.R.C. υπό την διεύθυνση του Καρδιολόγου-Παιδοκαρδιολόγου Δρ. Δημοσθένη Αβραμίδη.

«Η Καρδιά του Παιδιού» ευχαριστεί τις Διοικήσεις των νοσοκομείων για την φροντίδα και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν καθώς και την Ε.Κ.Ε., την E.R.C. αλλά και τον Καρδιολόγο-Παιδοκαρδιολόγο Δρ. Δημοσθένη Αβραμίδη για την διοργάνωση του καταπληκτικού επιμορφωτικού σεμιναρίου ΚΑΡΠΑ.

Η ευχή μας: Οι μικροί αυτοί μαχητές να βγουν νικητές στη ζωή, μιας και αυτός είναι ο σκοπός του έργου της «Καρδιάς του Παιδιού».
 
Λίγα λόγια για την «Καρδιά του Παιδιού»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών "Η Καρδιά του Παιδιού", ιδρύθηκε επίσημα το 1983 από γονείς παιδιών που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα περί τα 1.000 παιδιά με δυσπλασίες στην καρδιά. Αποκλειστικός σκοπός του Πανελλήνιου Συλλόγου είναι η παροχή κάθε είδους ηθικής και οικονομικής στήριξης στα παιδιά αυτά και στις οικογένειές τους."Η Καρδιά του Παιδιού" απαριθμεί περίπου 1.500 μέλη και στα 32 χρόνια λειτουργίας της έχουν βοηθηθεί ουσιαστικά και οικονομικά, πάνω από 2.000 παιδιά επανειλημμένως και ποικιλοτρόπως. Είναι ιδρυτικό μέλος και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ECHDO, (European Congenital Heart Disease Organization), την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) και  τους φορείς Eurordis, Eurocharity & QualityNet.

Κύρια μέριμνα του Πανελλήνιου Συλλόγου είναι η ενημέρωση, η εμψύχωση και η συμπαράσταση γονέων και παιδιών, η διευκόλυνση σε ραντεβού με γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία, εξετάσεις, ιδιαίτερα όμως η οικονομική ενίσχυση, όπως η πληρωμή καθετηριασμών, βηματοδοτών, επεμβάσεων, η κάλυψη εξόδων διαμονής σε άπορες ή ανασφάλιστες οικογένειες και κυρίως σε οικογένειες που έρχονται από την περιφέρεια.


ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ-ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ

Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου 2015, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανδρέας Ξανθός πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη, παρουσία των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Υγείας Σπύρου Κοκκινάκη και Γιάννη Μπασκόζου. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το καίριο ζήτημα επίσπευσης των διαδικασιών για τις προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού που ήδη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας στις 2/4/2015.

Με το πέρας της συνάντησης οι Υπουργοί προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις.

Δήλωση του Υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήσαστε σήμερα εδώ, να ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή υγεία και Καλή Ανάσταση στον τόπο, στην πατρίδα, σε όλους μας. Είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση στο υπουργείο, στη συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού. Μας έκανε την τιμή να είναι σήμερα εδώ ο Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλος και έχει έρθει επίσης αντιπροσωπεία από το ΑΣΕΠ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Καραβοκύρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου, υπηρεσιακοί παράγοντες και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.  Έτσι αποδεικνύουμε ότι οι διαδικασίες που κάνουμε είναι ανοικτές, γιατί είναι διαδικασίες που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.

Το κύριο ζήτημα που συζητήθηκε σήμερα είναι ο τρόπος με τον  οποίο θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες προκειμένου να έρθει προσωπικό στα νοσοκομεία. Επιδείχθηκε μεγάλη κατανόηση από τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και από το ΑΣΕΠ να βρεθούν όλοι εκείνοι οι τρόποι ώστε να αποφύγουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούσαν χρονοτριβή η οποία πραγματικά ήταν όχι μόνο κουραστική αλλά εκνευριστική και απογοητευτική πολλές φορές. Έτσι πιστεύουμε, ότι οι χρόνοι, με όλη την συζήτηση που κάναμε, θα επισπευτούν. 

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι στο υπουργείο υπάρχουν εκκρεμότητες  ανθρώπων που για οικογενειακούς λόγους θέλουν να μετακινηθούν από ένα νοσοκομείο σε κάποιο άλλο. Θα απαντήσουμε και σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα κάνοντας για πρώτη φορά μια παρέμβαση που έχει να κάνει με τη διαδικασία, δηλαδή όταν φεύγει ένας άνθρωπος από ένα νοσοκομείο για ένα άλλο, στην κενή θέση να τοποθετούμε ένα νεοπροσληφθέντα. Έτσι θα λύσουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που εξελισσόταν και σε βάρος του συστήματος. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένας είναι στην Αθήνα και τα παιδιά του είναι στην επαρχία και μόνο που θα σκέφτεται τα προβλήματά του και όχι τη δουλειά είναι και αυτό ένα ζήτημα που πραγματικά μειώνει την αποδοτικότητά του. Μιλάμε για εκατοντάδες περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τώρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Επεξεργαζόμαστε μια νέα απόφαση  για το επικουρικό προσωπικό. Θα σας τα πει και ο κος Υπουργός(Ανδρέας Ξανθός).

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού

Η κυβέρνηση αυτή τη περίοδο υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο στήριξης της δημόσιας περίθαλψης, έκτακτης ενίσχυσης του ΕΣΥ, ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία  χρόνια και έχει δυσκολέψει πολύ η πρόσβασή τους στη δημόσια υγεία και κυρίως των φτωχών και ανασφάλιστων ανθρώπων και ταυτόχρονα αναδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης στο τόπο μας με θεσμικές αλλαγές που προετοιμάζουμε και θα προωθήσουμε για ψήφιση  στη Βουλή.

Οι πρώτες όμως παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι για να διευκολυνθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στο σύστημα Υγείας οι οποίες ξέρετε πάρα πολύ καλά είναι πολύ χρονοβόρες και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουμε έτοιμες και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής  Μεταρρύθμισης  θα μειώσουν πάρα πολύ το χρόνο που χρειάζεται για να προσληφθούν ειδικά αρχίατροι. Οι θέσεις των επικουρικών ιατρών που έχουμε συμφωνήσει, ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση και η συνεννόηση με τη Κυβέρνηση, είναι 800 θέσεις και έχουν ζητηθεί περίπου άλλες 700 θέσεις επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Θα υπάρξει κατανομή με προτεραιότητα όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές την κάλυψη υποστελεχωμένων τμημάτων των επαρχιακών νοσοκομείων, την ενίσχυση περιοχών νησιωτικών και άγονων, εκεί όπου καταρρέει το ΕΣΥ από τις τραγικές ελλείψεις και την ενίσχυση ιδιαίτερα κρίσιμων τμημάτων όπως είναι οι ΜΕΘ, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΝΝ. Προσπαθούμε να διευρύνουμε το χρονικό διάστημα της θητείας του επικουρικού προσωπικού, είμαστε σε συνεννόηση  με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, για να υπάρξει μία ενίσχυση και κίνητρα κοινωνικού χαρακτήρα με διευκόλυνση στέγασης, διατροφής και γενικότερα κοινωνικής υποστήριξης των εργαζομένων, δηλαδή των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Ήδη υπάρχει μία πρωτοπόρος απόφαση της Περιφέρειας του Ν. Αιγαίου που θα θέλαμε να γενικευτεί σε όλη τη χώρα, θεωρώντας ότι και η αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, να ενισχύσει την προσπάθεια επιβίωσης της δημόσια περίθαλψης στη χώρα μας. Αυτό συζητήσαμε σήμερα και με το ΑΣΕΠ. Η πρόθεσή μας είναι μέσα στο 2015 και όσο γίνεται πιο σύντομα να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Για αυτό προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δυσκολίες και αγκυλώσεις δεκαετιών γιατί πραγματικά είναι πολιτική προτεραιότητα για εμάς να ενισχύσουμε το σύστημα Υγείας σε μια περίοδο ανθρωπιστικής  κρίσης, φτωχοποίησης και κοινωνικής καταστροφής στη χώρα μας. Από το σύνολο των θέσεων που προωθούμε, ένα μέρος αφορά γιατρούς του ΕΣΥ που εκκρεμούσε ο διορισμός τους εδώ και χρόνια, ένα άλλο αφορά γιατρούς και προσωπικό για την ΠΦΥ, τα νοσοκομεία, την ψυχική υγεία και το ΕΚΑΒ. Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες οργανόγραμμα αυτών των προσλήψεων το οποίο μόλις είμαστε έτοιμοι μετά τις γιορτές  θα σας το παρουσιάσουμε.

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Κατρούγκαλου

Με τον Υπουργό Υγείας και τον Αναπληρωτή Υπουργό είμαστε σε στενή καθημερινή συνεργασία από την πρώτη ημέρα της ορκωμοσίας της Κυβέρνησης. Γιατί η Υγεία για εμάς αποτελεί βασικό σκοπό της υπηρέτησης των πολιτών και ειδικά σε αυτήν την περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε μετά τα μνημόνια. Η συνεργασία μας σήμερα είχε ως αντικείμενο να εξασφαλίσουμε τη γρηγορότερη δυνατή διαδικασία για την κάλυψη των αναγκών των κενών θέσεων.

Υπάρχουν, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε και συζητιέται αύριο σε πρώτη συζήτηση στη Βουλή, δύο δεξαμενές κινητικότητας με τις οποίες θα καλύψουμε άμεσα, τον επόμενο μήνα, τις βασικές βιαστικές ανάγκες του συστήματος.  Και με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ απλοποιούμε τις διαδικασίες ώστε μέσα σε 3 έως 4 μήνες να μπορεί και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό να στελεχώσει τα νοσοκομεία. Γιατί κακά τα ψέματα το δημόσιο δεν υπάρχει για να έχουν μισθό οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το δημόσιο υπάρχει για να έχουμε υγεία όταν αρρωσταίνουμε, για να έχουν τα παιδιά μας σχολεία και για να έχουμε ασφάλεια. Και ειδικά σήμερα μετά από μία περίοδο μνημονιακής αποσάθρωσης του δημοσίου, όταν το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών και των νοσηλευτών έχουν αποχωρήσει από το δυναμικό της δημόσια διοίκησης και της υγείας αυτές οι ανάγκες γίνονται πιεστικότατες. Αυτές λοιπόν ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε με τον Υπουργό το φίλο μου  Παναγιώτη και το φίλο μου Ανδρέα  και νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο στο βαθμό βέβαια που μας επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας. Εννοείται και οι δύο δεξαμενές για τις οποίες σας μίλησα αφορούν αφενός τους απολυμένους που επιστρέφουν, απολυμένους και διαθέσιμους που επιστρέφουν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι ιατροί, κυρίως ιατροί, εκπαιδευτικοί, που μέσω της εθελοντικής κινητικότητας ενδεχομένως να επιλέξουν κάποιες από τις κενές θέσεις του υπουργείου Υγείας. Η δεύτερη δεξαμενή κινητικότητας αφορά τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που ακόμη δεν έχουν διορισθεί. Και εκεί έχουμε έναν αριθμό ιατρών – νοσηλευτών και παραιατρικού προσωπικού που μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες. Αυτοί δεν είναι τόσοι πολλοί,  είναι στην πραγματικότητα μπροστά στις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τοποθετηθούν άμεσα. Άρα προχωρούμε με αυτό τον παράλληλο στρατηγικό σχεδιασμό, αυτοί να έρθουν άμεσα να καλύψουν τις βιαστικές ανάγκες και να προχωρήσουμε με τις νέες προκηρύξεις με τη βοήθεια του ΑΣΕΠ, ώστε να έχουμε γρήγορα την κάλυψη θέσεων. Μέσα στον επόμενο μήνα. Και μιλάμε για τους αριθμούς που έχει πει ο Υπουργός και ο Πρωθυπουργός στην προηγούμενη συνάντηση και που πρόκειται να επισημοποιηθούν και στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτά τα έχει πει ο Πρωθυπουργός.


Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN

21 Μαρτίου κάθε χρόνου είναι:

1.      Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down
2.      Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
3.      Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
4.      Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεїκών Οικογενειών
5.      Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
6.      Παγκόσμια Ημέρα Οικιακής Οικονομίας
7.      Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου
8.      Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
9.      Διεθνής Ημέρα της Γης και
10.  Εαρινή Ισημερία για το βόρειο ημισφαίριο

Πέρασε και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down. Μια πολύ σημαντική ημέρα του χρόνου διότι όπως βλέπουμε από τον παραπάνω κατάλογο πάρα πολλές έννοιες και πραγματικές πανανθρώπινες καταστάσεις τιμούνται την 21ην Μαρτίου.

Εμείς οι γονείς που ζούμε κάθε μέρα  δίπλα στο παιδί μας, δεν χρειαζόμαστε την Παγκόσμια υπενθύμιση. Όμως η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down είναι μία πολύ σημαντική αναφορά για τον υπόλοιπο κόσμο ο οποίος με τις εκδηλώσεις, εκπομπές των ΜΜΕ, πληροφορίες, ανακοινώσεις, γιορτές κ.τ.λ. ενημερώνεται και βοηθιέται να υπερβεί  την άγνοια, τις προκαταλήψεις του, τους φόβους του και να πλησιάσει με αγάπη και ανθρωπιά τον διπλανό του που έτυχε να γεννηθεί με ένα χρωμόσωμα παραπάνω. Το δεδομένο αυτό σε τίποτα δεν  εμποδίζει το άτομο με σύνδρομο Down να εκδηλώνει γύρω του την αγάπη , την αγνότητά  και την απλότητά του. Αρετές που αν τις υιοθετούσαν οι κοινωνίες μας θα είχαν πολλά να κερδίσουν.

Εκδήλωση της Ηλιαχτίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η φετινή  εκδήλωση της Ηλιαχτίδας στους χώρους της επιχείρησης  Ρομάντσο, είχε μεγάλη επιτυχία. Η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών εντυπωσίασε όλους όσοι την επισκέφθηκαν. Η ηλικία των ζωγράφων ξεκινούσε από τριών ετών μέχρι τριάντα έξη. Τα χρώματα ήταν υπέροχα, αλλά και οι φιγούρες, τα σχέδια και η πρωτοτυπία πολλών θεμάτων ήταν αξιόλογα. Η ζωγραφική είναι μία τέχνη με την οποία θα μπορούσαν κάλλιστα τα παιδιά μας να ασχοληθούν, να αποδώσουν και να αντλήσουν χαρά  και ικανοποίηση. Μερικοί επισκέπτες ζήτησαν να αγοράσουν πίνακες που πραγματικά τους άρεσαν.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η χελιδόνα η Φενέλη κι ο Αλήτης ο σπουργίτης» της Ελένης Γκιργκινούδη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Το βιβλίο αυτό είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που αναφέρεται στη διαφορετικότητα (αναπηρία) και αγγίζει την καρδιά του αναγνώστη με τα μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, συντροφικότητας και αισιοδοξίας που αναδύονται από το παραμύθι. Το ξεχωριστό σε αυτή την παρουσίαση ήταν ότι η αφήγηση του βιβλίου έγινε από την ομάδα ‘Εν δυνάμει’. Μία θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης που αποτελείται από νέους με και χωρίς αναπηρία. Το κοινό απήλαυσε την γλαφυρή τους αφήγηση που έδωσε ζωντάνια στο παραμύθι.

Στη συνέχεια μίλησαν οι κυρίες Φωτεινή Μεγαλούδη, Ελένη Δημοπούλου, Σοφία Σούπαρη και η συγγραφέας Ελένη Γκιργκινούδη. Η κάθε ομιλήτρια βασισμένη στο περιεχόμενο του βιβλίου ανέπτυξε τις απόψεις της για το θέμα της διαφορετικότητας. Απόψεις πολύ ενδιαφέρουσες που μας βοηθούν να επανεξετάζουμε, να αλλάζουμε ,να διευθετούμε  τις δικές μας σκέψεις και απόψεις.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου άρχισε η μουσική για χορό που συνεχίστηκε ως αργά τη νύχτα με την συντροφιά των 21 DJs. Tα δικά μας παιδιά ξεκίνησαν τον χορό με κάποια διστακτικότητα  αλλά μετά από λίγη ώρα μπήκαν στο ρυθμό της μουσικής πολύ δυναμικά. Χόρεψαν με την ψυχή τους και το ευχαριστήθηκαν πολύ. Οι χορευτές μας ήταν καταπληκτικοί, ο καθένας με το στυλ του εντυπωσίασε το κοινό. Το κυριότερο όμως ήταν ότι γλεντήσαμε όλοι μαζί, αφήνοντας κατά μέρος τις αναστολές μας και ξεχνώντας την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Με την εκδήλωση της Ηλιαχτίδας προς τιμήν της  Παγκόσμιας  Ημέρας  Συνδρόμου Down, πετύχαμε ως Σωματείο τους στόχους που είχαμε θέσει.

α)  Να γίνουν  γνωστά στο κοινό τα επιτεύγματα των παιδιών μας
β)  Να γίνει μία επιτυχημένη συζήτηση με θέμα αναπηρία και διαφορετικότητα βασισμένη στην ξεχωριστή παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η χελιδόνα η Φενέλη κι ο Αλήτης ο σπουργίτης»
γ)  Να διασκεδάσουν τα παιδιά μας, εμείς και το κοινό.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Την Καλλιόπη Νάσιου, τον Γιώργο Δημακόπουλο που βοήθησαν με πολύ κέφι στην οργάνωση της εκδήλωσης.


Την Διεύθυνση της επιχείρησης Ρομάντσο που παραχώρησε  τους χώρους δωρεάν.

Τους 21 DJs που με την εθελοντική προσφορά τους  μας διασκέδασαν παίζοντας μουσική όλη τη βραδιά.

Τους Καλούς Σαμαρείτες  που εθελοντικά μας παραστάθηκαν σαν φύλακες άγγελοι. 
Την ομάδα ‘Feelsafe Security’ που μας παρείχε κάθε ασφάλεια.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ




Ανεξάρτητη Διαβίωση: Μια ευχή για τους Έλληνες με Αναπηρία

Η αναπηρία δεν είναι «ζητάω», αλλά «είμαι». Και για αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων. Είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί η έννοια του Προσωπικού Βοηθού, ανθρώπων δηλαδή που υποστηρίζουν τις ανάγκες μου όπως κάνουν οι γονείς μου σε εμένα αλλά με πιο επίσημο τρόπο ώστε αυτό που κάνουν να το πληρώνονται. Είναι αναγκαίο να κλείσουν τα κελιά-ιδρύματα και οι φυλακισμένοι αυτών –συγγνώμη οι έγκλειστοι– να ζήσουν φυσιολογικά μέσα στην κοινωνία.

Γράφει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ειδικευόμενος Ψυχίατρος Πρόεδρος i-living – Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος

Κοιμάμαι... Το πρωινό ξυπνητήρι χτυπάει στις 7 το πρωί ακριβώς! "Ώρα για δουλειά" σκέφτομαι. Ανοίγω τα μάτια. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιώ για άλλη μια ημέρα πως δε μπορώ να κουνήσω ούτε τα χέρια μου ούτε τα πόδια μου αλλά ούτε και το υπόλοιπο κορμί μου μπορεί να κάνει κάποια άλλη κίνηση.

Ευτυχώς, εκείνη τη στιγμή, χαμένος μέσα στη σκέψη μου, έρχονται οι γονείς μου και ξεκινούν τη διαδικασία της πρωινής «αναδόμησης» (πιστεύω πως όλοι όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο και ξυπνάτε τέτοιες βάρβαρες ώρες ή, και φυσικά, πολύ νωρίτερα το έχετε βιώσει). 

Ξέπλυμα προσώπου, βγάλσιμο τσίμπλας ματιού, πρωινή ούρηση (μεγάλη ανακούφιση!), λίγο βουητό από την τηλεόραση για να έχουμε και μια πρώτη ενημέρωση (ας πούμε!), πρωινό τάισμα από τη μαμά με πιθανή ταυτόχρονη τοποθέτηση παντελονιού και καλτσών από τον πατέρα (γιατί η ώρα έχει ήδη ξεφύγει), ολοκλήρωση πρωινού και ντυσίματος, πλύσιμο δοντιών, μπουφάν, τοποθέτηση στο αναπηρικό αμαξίδιο, κινητό, πορτοφόλι, φιλί στη μάνα και ο πατέρας μου με οδηγεί προς το αυτοκίνητο, με βάζει στη θέση του συνοδηγού, τοποθετεί το αμαξίδιο στο πορτμπαγκάζ και φτάνει η ώρα για το "μεγάλο" ταξίδι προς τη δουλειά με οδηγό τον πατέρα μου. Κάθε ημέρα, 55 χλμ διαδρομής διαρκούν περίπου μια ώρα χρόνου.

Σε αυτό το δρόμο πολλές φορές χάνομαι στις σκέψεις μου. Αν δεν είχα αυτούς τους γονείς, θα υπήρχε λόγος να σηκωθώ από τις 7; Θα είχα γίνει ιατρός; Το πρωί, ποιος θα με βοηθούσε με τις ΤΟΣΕΣ φυσιολογικές ανάγκες που έχει ένας άνθρωπος όταν ξυπνάει; Θα ήμουν ο Στέλιος που ξέρω;

Μπορεί να είχα καταλήξει σε κάποιο ίδρυμα χρονίων νοσημάτων και η μεγαλύτερη επιλογή μου να ήταν αν θα κοιτάζω τηλεόραση όλη την ημέρα ή το ταβάνι! Ριγώ... Φοβάμαι! Αυτό που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα είναι η ελεύθερη βούληση, η επιλογή. Και για αυτό τη μοίρα της ζωής του ο καθένας  δεν πρέπει να την παραδίδει στα χέρια οποιουδήποτε, αλλά χρειάζεται να εφευρίσκει τα μέσα για να ζει σύμφωνα με τα θέλω του.

Το ίδρυμα, η απουσία υποστηρικτικού περιβάλλοντος, η βαριά διαταραχή που σε κατατάσσει ως "μη αυτοεξυπηρετούμενο" είναι οι συνθήκες. Τα μέσα βρίσκονται σε αυτό που ονομάζουμε "Ανεξάρτητη Διαβίωση". Θέλω το δικό μου σπίτι, θέλω να ορίζω εγώ τους ανθρώπους που θα με υποστηρίζουν, θέλω να διαλέγω το φαγητό που θα απολαύσω μετά τη δουλειά, θέλω να μη φοβάμαι πως κάποια στιγμή δε θα μπορώ να διαχειρίζομαι τη ζωή μου, όπως εγώ θέλω!

Η αναπηρία δεν είναι «ζητάω», αλλά «είμαι». Και για αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων. Είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί η έννοια του Προσωπικού Βοηθού, ανθρώπων δηλαδή που υποστηρίζουν τις ανάγκες μου όπως κάνουν οι γονείς μου σε εμένα αλλά με πιο επίσημο τρόπο ώστε αυτό που κάνουν να το πληρώνονται. Είναι αναγκαίο να κλείσουν τα κελιά-ιδρύματα και οι φυλακισμένοι αυτών –συγγνώμη οι έγκλειστοι– να ζήσουν φυσιολογικά μέσα στην κοινωνία.

Και κάποιος αναγνώστης μπορεί να σχολιάσει «Σαν πολλά δε ζητάς Στέλιο, η οικονομία μας καταρρέει και εσύ ζητάς πολυτέλειες; Ζήσε όπως μπορείς, όπως σου βγαίνει».

Με σκοπό να γίνει το επόμενο βήμα για την κατανόηση του «τι είναι αναπηρία» και τα οφέλη που προκύπτουν όταν υπάρξει πλήρη αναγνώριση της ποικιλομορφίας της κοινωνίας (ήτοι και την παρουσία της αναπηρίας μέσα σε αυτήν), μια ομάδα 6 ατόμων με διάφορες μορφές κινητικής αναπηρίας ιδρύσαμε στα τέλη του 2014 τον "i-Living", τον πρώτο Οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Ελλάδα.

Επιδίωξή μας είναι να βρεθούμε σε διάλογο με κοινωνία και πολιτεία για να δημιουργηθούν εκείνες οι υπηρεσίες και οι κοινωνικές δομές που θα προσφέρουν το δικαίωμα επιλογής στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Και να ξέρεις πως αυτά τα άτομα είναι πολλά... 10%-12% του πληθυσμού! Άρα πρέπει κάτι να αλλάξει για να μπορούν να νοιώθουν τα περισσότερα ΑμεΑ αυτό το αίσθημα ασφάλειας που νιώθω εγώ με την οικογένειά μου.

Η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης αφορά όλα τα είδη και της μορφές αναπηρίας καθώς και κάθε βαθμό αναπηρίας. Αφορά ακόμα και αυτούς που γίνονται παροδικά ΑμεΑ. Κανένα όμως κείμενο δε μπορεί να δώσει την πλήρη διάσταση που υπάρχει μέσα στην έτσι της "Ανεξάρτητης Διαβίωσης".

Έτσι, όσοι ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τη σύγχρονη ερμηνεία του όρου "αναπηρία" είτε έχουν είτε δεν έχουν κάποια μορφή της, αλλά και όσοι άνθρωποι θέλουν να ενημερωθούν περισσότερο με περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα στο iliving.greece.

Είμαστε αισιόδοξοι πως η πολιτική του χθες θα μείνει στα συρτάρια γα να δώσει χώρο στο διάλογο και στη χάραξη νέων συνθηκών που ολοκληρώνουν και υποστηρίζουν τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του και όχι τον κατηγοροποιούν ανάλογα με τα σωματικά και νοητικά χαρακτηριστικά του.

Πηγή: http://www.e-typos.com/

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ




Το Σάββατο, 4 Απριλίου 2015, συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας ο Υπουργός, κ. Π. Κουρουμπλής με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ η οποία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο, κ. Ι. Λυμβαίο, τον Γεν. Γραμματέα, κ. Χ. Νάστα, τον Οργανωτικό Γραμματέα, κ. Ι. Σπηλιόπουλο, τον Ταμία, κ. Χ. Κουκοβίνη και τον Αναπληρωτή Ταμία, κ. Ι. Μοσχολιό.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και τα θέματα που τέθηκαν ήταν τα  εξής:

Α) Η εξεύρεση λύσης στις τεράστιες καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων στους Γονεϊκούς Φορείς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης σε ΑμεΑ (ΚΔΗΦ, Ειδικά Εκπαιδευτήρια, Οικοτροφεία κλπ), από τον ΕΟΠΥΥ. Δεδομένης της κατάστασης οι εν λόγω Φορείς βρίσκονται σε αδιέξοδο, με κίνδυνο την αναστολή των λειτουργιών τους και κατά συνέπεια να απειλείται σοβαρά ο κοινωνικός ιστός της οικογένειας με την επιστροφή χιλιάδων νέων ηλικίας από 25 έως 50 ετών στο οικογενειακό περιβάλλον.

Β) Η μη υπογραφή συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ με τους ανωτέρω Φορείς εδώ και δυο χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός τόσο ο ποιοτικός έλεγχος των υπηρεσιών τους, όσο και η αποζημίωσή τους και επιπλέον το κόστος να μεταφέρεται στην οικογένεια που ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Γ) Η μη εφαρμογή του Ειδικού Νοσηλείου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (παρά την ψήφισή του) και της υποχρέωσης για καταβολή της ημερήσιας δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ.

Δ) Η κατάργηση της θεσμοθετημένης ρήτρας των clawback και rebate για Φορείς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που «στεγνώνει» στην κυριολεξία τα ήδη άδεια ταμεία των Φορέων.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι έχει συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία αυτών των Κέντρων από την εποχή που ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και αντί συζήτησης επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, κ. Ι. Βαφειάδη και ζήτησε να οριστεί τριμερής  συνάντηση (αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα) με συμμετοχή του ιδίου, παραγόντων του ΕΟΠΥΥ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο αδιέξοδο. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι μέσα από τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα καλυφθούν και τα κενά στις εξειδικευμένες για τα ΑμεΑ Οδοντιατρικές Κλινικές στη χώρα (θέμα που τέθηκε στον τωρινό Υπουργό Υγείας όπως είχε τεθεί και στους δυο προκατόχους του). Τέλος, δεσμεύτηκε για προσωπική παρέμβαση στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ. Φωτίου για άμεση λύση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προνοιακού χαρακτήρα για οικογένειες ανέργων, που έχουν άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο Υπουργός καθόρισε σήμερα Μεγάλη Τρίτη σύσκεψη μεταξύ της Αντιπροσωπίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ, του Γενικού Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ κ. Βαφειάδη και του ειδικού συνεργάτη του Υπουργού και δικηγόρου κ. Αυγουλά, ώστε να βρεθεί λύση σε όσα θέματα γίνεται άμεσα και παράλληλα να προετοιμαστεί το έδαφος με συγκεκριμένες κινήσεις και πρακτικές προτάσεις για την ευρεία πολιτική σύσκεψη που θα ακολουθήσει αμέσως μετά το Πάσχα με μόνο στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών με αναπηρία στη χώρα μας και τη διάσωση των αξιόλογων και παλικαρίσιων προσπαθειών αγάπης των γονιών τους πανελλαδικά.


ΕΣΑΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΕΠΑ ΕΚΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ



01.04.2015

Αρ. Πρωτ.: 749

Θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση με τον Δημήτρη Στρατούλη

Πολύωρη συνάντηση για σοβαρά συνταξιοδοτικά θέματα αλλά και για το ΚΕΠΑ είχε χθες 31 Μαρτίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη με τον Δ. Στρατούλη, Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συζητήθηκαν ζητήματα συνταξιοδότησης των ατόμων με αναπηρία και αποκατάστασης των εισοδημάτων των συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων ατόμων με βαριές αναπηρίες, καθώς και η λήψη επειγόντων μέτρων θεσμικού και διαδικαστικού χαρακτήρα για το ΚΕΠΑ.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

• Ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΣΑμεΑ να υπάρχει εκπρόσωπός της στο ΔΣ του ΙΚΑ, που έχει στην ευθύνη του την οργάνωση και λειτουργία του ΚΕΠΑ και θα προχωρήσει νομοθέτηση

• Ο υπουργός δέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξει ισότητα μεταξύ των συνταξιούχων ΑμεΑ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα για λόγους αναπηρίας εξαιρέθηκαν από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων του δεύτερου μνημονίου, βάσει του άρθρου 1 της Π.Ν.Π. του ν. 4111/13. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 34 του ιδίου νόμου, από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα δεν εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι αναπηρίας/γήρατος/θανάτου, εκτός των συνταξιούχων που είναι δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος. Με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2015 αυτό παύει για τους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω και η ισότητα στις εξαιρέσεις από τις μειώσεις θα ισχύσει από 1/1/2016. Με παρόμοια νομοθετική ρύθμιση και στους ίδιους χρόνους θα επαναχορηγηθούν τα δώρα εορτών και αδείας σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας /γήρατος/θανάτου του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί για λόγους αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω.

• Από 1/1/2016 επαναχορηγείται και το ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την ψήφιση του ν. 4093/12.

• Έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για ενοποίηση των προϋποθέσεων για την παροχή σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα διαφορετικά κριτήρια για τη συνταξιοδότηση ατόμων με αναπηρία, ακόμα και ατόμων που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες αναπηρίας. Παραδείγματος χάρη οι ασφαλισμένοι με ποσοστό αναπηρίας 50% δικαιούνται συντάξεως μερικής αναπηρίας μόνο από τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΙΚΑ.

• Ο κ. Στρατούλης δέχθηκε επίσης το πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για την κατάργηση της παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 του ν. 4093/2012, σύμφωνα με την οποία η χορήγηση της σύνταξης υπερηλίκων του ΟΓΑ διακόπτεται, όταν το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ. Στο ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο προσμετρούνταν και τα αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από την πρόνοια, παρόλο που τα αναπηρικά επιδόματα είναι απαλλασσόμενα από το φόρο και δεν λογίζονται ως εισόδημα που διατίθεται για βιοποριστικούς λόγους. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2015.

• Επίσης, άμεσα, μετά το Πάσχα, καταργείται η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση που τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ με την σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39), με την οποία διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας του δικαιούχου. Το εξωιδρυματικό επίδομα είναι αδιανόητο να διακόπτεται σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες (παραπληγία - τετραπληγία, ακρωτηριασμοί) που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, στα οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τους, όπως και οι στοιχειώδεις προσβάσιμες υποδομές.

• Μετά το Πάσχα και με διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ θα κατατεθούν οι απαραίτητες τροπολογίες που θα ρυθμίσουν θέματα του ΚΕΠΑ.

• Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι θα μελετηθεί το πλαίσιο συνταξιοδότησης για λόγους αναπηρίας, για τα άτομα που η αναπηρία τους είναι προϋπάρχουσα της ένταξής τους στην εργασία: είναι τόσο ασαφές που έχει ως αποτέλεσμα συντάξεις ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια (π.χ. αιμοκαθαρόμενοι, θαλασσαιμικοί κ.λπ.) να μένουν εκτός συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ παράλληλα δεν έχουν καμία δυνατότητα να επανενταχθούν σε νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με το μορφωτικό τους επίπεδο και τις ανάγκες της αναπηρίας τους.

• Άμεσα θα ανασυγκροτηθεί και θα ξεκινήσει τις εργασίες της η ειδική επιστημονική Επιτροπή για τις μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις.

• Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επόμενη συνάντηση του υπουργού με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, όπου θα συζητηθούν βελτιώσεις διατάξεων του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, που αφορά τη συνταξιοδότηση συζύγων/ γονέων/ αδερφών ατόμων με αναπηρία.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η συνάντηση είχε θετικά αποτελέσματα και συμφώνησαν σε τακτικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, για την αποκατάσταση των αδικιών που υφίστανται τα τελευταία χρόνια τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Πηγή: http://www.esamea.gr/

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ




Το 27% του πληθυσμού στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ρευματοπάθειες, με το ¼ των ασθενών να μην έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και το 1/5 αυτών να μη μπορεί να λάβει καθόλου ιατρική φροντίδα. Την ίδια ώρα οι ρευματοπάθειες είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία κατανάλωσης φαρμάκων στην Ελλάδα και ο πρώτος λόγος στατιστικά που οδηγεί κάποιον να πραγματοποιήσει μια ιατρική επίσκεψη, με το ½ των πασχόντων όμως να αναγκάζεται για οικονομικούς λόγους να εγκαταλείψει τη θεραπεία του.

Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, ενωμένοι οι φορείς συλλογικής εκπροσώπησης και επιστημονικής δράσης για τους ρευματοπαθείς συνάντησαν τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στις 27/3/2015 και συμφώνησαν τη σύνταξη και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ρευματικές παθήσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

  • Αθανασία Παπά (Αθήνα), Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
  • Ελίνα Ρέπα (Θεσσαλονίκη), Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες
  • Αικατερίνη Κουτσογιάννη (Ηράκλειο), Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης
  • Θάλεια Γεωργά (Ρόδος), Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ»
  • Γεράσιμος Ρεπάσος (Μεσολόγγι), Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Ρευματοπάθεια
  • Παναγιώτης Τρόντζας - Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ)

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές παθήσεις» αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για την ανάληψη και οργάνωση πρωτοβουλιών αλλά και για την ορθή χρησιμοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την υγεία, ώστε να καταπολεμηθούν οι επιπτώσεις που προκαλούν οι διάφορες συστηματικές Ρευματικές Παθήσεις και τα άλλα Μυοσκελετικά Νοσήματα στους ίδιους τους ασθενείς, στις οικογένειες τους, στα άτομα που τους φροντίζουν αλλά και συνολικά στην κοινωνία και στην εθνική οικονομία. Παρόμοια Εθνικά Σχέδια Δράσης έχουν εκπονηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ελλάδα και στην Κύπρο για διάφορες ομάδες νοσημάτων.

Οι προτεινόμενες δράσεις του ΣΧΕΔΙΟΥ αφορούν ευρύ φάσμα εμπλεκομένων από εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις για τις πολιτικές υγείας, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους ιατρούς, τους άλλους επαγγελματίες υγείας και τις φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι τους εκπαιδευτικούς, την αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τις ΜΚΟ και τελικά το γενικό πληθυσμό.  Κυρίως όμως αφορούν τα Άτομα με ρευματικές παθήσεις τα αιτήματα των οποίων πρέπει να εκφράζονται μέσω των οργανώσεων τους και οι απόψεις τους να λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη των αποφάσεων που τους επηρεάζουν.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής βρήκε την πρόταση των φορέων να κινείται σε θετική κατεύθυνση και ζήτησε αυτή να περάσει και να διαμορφωθεί μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και έπειτα μέσα από δημόσια διαβούλευση, αναθέτοντας παράλληλα το συντονισμό των διεργασιών και σχετικής ομάδας εργασίας στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζο, ώστε σύντομα να έχουμε επίσημα απτά αποτελέσματα και την έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις.


Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΝΕΟΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ACS ATHENS!




Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαρτίου 2015 το Θέατρο του ACS Athens στο Χαλάνδρι κατακλείστηκε από θεατές, οι οποίοι προσήλθαν να παρακολουθήσουν την πρόβα Generale της διασκευασμένης για το θέατρο, γνωστής κλασικής  Ελληνικής ταινίας «Καλώς ήρθε το Δολάριο».

Η «Ομάδα Θεάτρου '08» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία  που δημιουργήθηκε από ανθρώπους με αγάπη για το θέατρο, οι οποίοι μέσω της οργάνωσης θεατρικών παραστάσεων, ψυχαγωγούν και ταυτόχρονα προσφέρουν έμπρακτα στο κοινωνικό σύνολο. Η εταιρεία παρουσιάζει ανελλιπώς από το 2008 ετήσιες θεατρικές παραστάσεις, τα έσοδα των οποίων διατίθενται σε κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ανάμεσα στους θεατές και ακροατές της παράστασης με δωρεάν είσοδο, ήταν και μέλη της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών οι οποίοι είχαν προσκληθεί με τους συνοδούς τους από τους διοργανωτές, καθώς και νέοι με κινητική αναπηρία.


Εθελοντές του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων ( www.skep.gr ), κάλυψαν τις ανάγκες συνοδείας όπου χρειάστηκε, ενώ η Πρόεδρος του ΣΚΕΠ κα Αθηνά Κρητικού, ανέλαβε να περιγράφει κάθε οπτική σκηνή της παράστασης και να μεταφέρει όποια άλλη οπτική λεπτομέρεια χρειαζόταν σε δύο αδέλφια με προβλήματα όρασης, το Νίκο και τον Παναγιώτη, οι οποίοι στο τέλος της παράστασης δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη διοργάνωση, την ασφάλεια και τις προβλέψεις προσβασιμότητας, καθώς και από την απόδοση της ζωντανής ορχήστρας!


Η παράσταση ήταν διασκευή της γνωστής κωμωδίας των Α. Σακελάριου-Χ. Γιαννακόπουλου:

Με αφορμή την άφιξη του 6ου Αμερικανικού Στόλου στον Πειραιά κάπου στα χρόνια του ’60, ο αξιοπρεπής λογιστής Φίλιππος Αγγελούτσος αναγκάζεται, προκειμένου να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημά του, να παραδώσει μαθήματα Αγγλικών στα κορίτσια ενός μπαρ της Τρούμπας που διευθύνουν ο κύριος Σταύρος και η μαντάμ Φούλη. Όταν καταφτάνουν οι ναύτες σαν μάννα εξ ουρανού, όλος ο Πειραιάς  ετοιμάζεται για πανηγύρι, αλλά λόγω μιας παρεξήγησης το μπαρ μένει χωρίς διερμηνείς που φέρνουν τους ναύτες.Ο  Φίλιππος πείθεται να κάνει αυτός τον διερμηνέα. Εν τω μεταξύ ερωτεύεται μια κοπέλα του μαγαζιού και έρχεται σε ρήξη με τους δύο άχρηστους αδελφούς του. Όλα όμως τελειώνουν καλά!

«Πριν αρχίσει η παράσταση ο σκηνοθέτης του έργου μας εξήγησε το σκηνικό, τις αμφιέσεις των ηθοποιών στις πρώτες σκηνές, τη διάταξη της ζωντανής ορχήστρας, ενώ απάντησε σε κάθε άλλη απορία των παρευρισκομένων με προβλήματα όρασης, σπάζοντας τον πάγο και προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα απολαυστικό απόγευμα γεμάτο γέλιο, διασκέδαση αλλά και νέες φιλίες!», δήλωσε ο επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς ο οποίος παρακολούθησε επίσης την παράσταση.


ΣΧΕΔΙΑ: ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ



Ελάτε με αυτό το άρθρο να ανέβουμε στη Σχεδία της κοινωνικής αξιοπρέπειας και να ταξιδέψουμε στη θάλασσα των πολλών, καθημερινών, ανθρώπινων προβλημάτων, αναζητώντας την απέναντι όχθη της Ελπίδας με τα κιάλια της Αλληλεγγύης. Και μετά διαδώστε αυτό το άρθρο και συνάμα και το ταξίδι μας, γιατί η Σχεδία είναι μεγάλη και καλά κατασκευασμένη να χωρά όλο και περισσότερους ανθρώπους που πιστεύουν σε μια, μεγάλη, ζεστή και ζωντανή αγκαλιά συμπαράστασης όχι μόνο κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά 365 μέρες το χρόνο.

Το περιοδικό δρόμου "Σχεδία" κυκλοφόρησε στις 27 Φεβρουαρίου 2013 και από τότε συστηματικά κυκλοφορεί την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα.

Είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου, το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές να έχουν συνδυάσει την καθημερινή τους διαβίωση με τη διακίνηση του και 6.000.000 αναγνώστες παγκοσμίως!
Οι πωλητές του προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Από τη -στάνταρ- τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Κάθε πωλητής από τη στιγμή που ενταχθεί στο δίκτυο πωλητών θα του δοθούν δωρεάν δέκα αντίτυπα.

Μπορεί να γίνει πωλητής όποιος ή όποια:

Είναι άστεγος ή διαμένει σε κατάλυμα επείγουσας, προσωρινής φιλοξενίας ή σε επισφαλή κατοικία.
Απειλείται με έξωση από την οικία που διαμένει.
Είναι άνεργος ή έχει εισόδημα χαμηλότερο του κατώτατου μισθού.
Ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Είναι άνω των 18 χρόνων.

ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΦΤΩΧΙΑ!

Αξιοποιώντας το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για κοινωνική αλλαγή, η «Διογένης ΜΚΟ»* έχει δημιουργήσει την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων, η οποία συμμετέχει κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. 

Η καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» ξεκίνησε το 2006. Οι άστεγοι, τα άτομα που είναι εξαρτημένα από ψυχοτρόπες ουσίες και οι πρόσφυγες είναι οι τρεις κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας.

Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 20:00-22:00 στο γήπεδο Ρουφ.

*Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συστήθηκε το 2010 για την υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Έξι μήνες μετά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στην Κοπεγχάγη, τα αποτελέσματα της κοινωνικής έρευνας “Impact Report” για την μετέπειτα πορεία των συμμετεχόντων ήταν εντυπωσιακά:

93% δήλωσε πως η συμμετοχή του αποτέλεσε σοβαρό κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή.
83% βελτίωσε τις κοινωνικές του σχέσεις.
71% δήλωσε ότι η ζωή του άλλαξε προς το καλύτερο.
29% βρήκε μόνιμη θέση εργασίας.
38% βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσής του.
32% επέλεξε να (επαν)ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.
118 παίκτες ολοκλήρωσαν προγράμματα απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες.

ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ


Ο "καφές που περιμένει" είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.


Στους χώρους που είναι στο δίκτυο των «καφέδων που περιμένουν» υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που υποδηλώνει τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία. 

Το μόνο αίτημα που απευθύνουμε προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει. 

Για κάθε «καφέ που περιμένει», ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και να την τοποθετεί σε εμφανές σημείο ή να αναγράφεται η συναλλαγή σε έναν πίνακα. Έτσι, θα γνωρίζουν όλοι την ύπαρξη του.

Συνεργαζόμενα μαγαζιά:

ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς νυν και πρώην άστεγους συμπολίτες μας.

Οι διαδρομές που ακολουθούν περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά).

Οι οδηγοί δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά και πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ακολουθώντας στη ζωή τους αυτές τις διαδρομές καθημερινά.

Οι περιηγήσεις ξεκινούν κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί από τα γραφεία του περιοδικού και διαρκούν 2 ώρες. Κόστος 6 ευρώ, εκ των οποίων τα 3 καταβάλλονται απευθείας στον οδηγό. Το υπόλοιπο 50% είναι για τις δαπάνες λειτουργίας, επικοινωνίας και εκπαίδευσης των οδηγών.