meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ


Μία επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής την Μυρτώ Κορογιαννάκη δημιούργησαν φακούς επαφής με ειδικό σύστημα χορήγησης φαρμάκων για ασθενείς με γλαύκωμα. Μία νέα ανακάλυψη ήρθε για να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί δεκάδες ασθενείς.

Μία επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής την Μυρτώ Κορογιαννάκη δημιούργησαν φακούς επαφής με ειδικό σύστημα χορήγησης φαρμάκων για ασθενείς με γλαύκωμα.

Χρησιμοποιώντας υαλουρονικό οξύ κατασκεύασαν τους συγκεκριμένους φακούς οι οποίοι είναι σε θέση να χορηγούν την αγωγή απευθείας στο μάτι με ελεγχόμενο τρόπο.

Μέχρι σήμερα όσοι έπασχαν από γλαύκωμα χρησιμοποιούσαν φαρμακούχες οφθαλμικές σταγόνες δύο φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πάθηση. Ωστόσο αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες είναι αναποτελεσματικές, καθώς μόλις το 5% του φαρμάκου περνά στον κερατοειδή.

Οι νέοι αυτοί φακοί τοποθετούνται απευθείας στο μάτι διοχετεύοντας τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στον κερατοειδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κα Κορογιαννάκη ανήκει στην ομάδα των ερευνητών του εργαστηρίου Heather Sheardown οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους χορήγησης φαρμάκων τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω μέρος του ματιού.

ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...



Εμπορεύματα, πινακίδες, τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα… Αυτά είναι  μερικά μόνο από τα εμπόδια στα οποία σκοντάφτει το “λευκό μπαστούνι” των ατόμων με προβλήματα όρασης όταν ακολουθούν τους οδηγούς όδευσης τυφλών.  Τις ανάγλυφες, δηλαδή, πλάκες των πεζοδρομίων που, όταν δεν μένουν καθαρές από αντικείμενα, αφαιρείται στην πράξη το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στην πόλη.
Τα “Χ.Ν.” περπάτησαν πάνω στους -ούτως ή άλλως- οδηγούς όδευσης τυφλών που  υπάρχουν στα πεζοδρόμια των Χανίων καταγράφοντας με τον φωτογραφικό φακό  προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μειωμένη όραση στην  προσπάθειά τους να κινηθούν αυτόνομα. Παράλληλα, απευθύνθηκαν στον, Χανιώτη στην καταγωγή, πρόεδρο της Νεολαίας Τυφλών Ελλάδας Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος εξήγησε πόσο σημαντικό είναι για τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να περπατάνε ανεμπόδιστα μέσα στην πόλη.



ΕΜΠΟΔΙΑ ΖΩΗΣ 

«Σε κάθε συμπολίτη μου που διαβάζει την εφημερίδα θα ήθελα να πω ότι κάθε  φορά που βάζει ένα εμπόδιο πάνω σε ένα πεζοδρόμιο -και κυρίως σε έναν  οδηγό όδευσης τυφλών- είναι σαν να κλείνει τα μάτια σε έναν άνθρωπο με  προβλήματα όρασης», σημείωσε ο κ. Αυγουλάς και πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, το  φαινόμενο των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, των τραπεζοκαθισμάτων και των  διαφόρων πινακίδων που τοποθετούνται πάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών  είναι πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα. «Πολλοί ίσως σκεφτούν ότι δεν υπάρχουν τυφλοί γύρω μας κι ας κλείσει ένα  πεζοδρόμιο, δεν πειράζει, όταν τους δούμε να κινούνται, θα το ανοίξουμε  και θα φερθούμε πιο ώριμα. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος γιατί αυτή ακριβώς  η νοοτροπία “κλείνει” τους αναπήρους στα σπίτια τους και δημιουργεί αποκλεισμένους ανθρώπους», επεσήμανε ο κ. Αυγουλάς και τόνισε ότι «υπάρχει  κόσμος που διψάει να ζήσει τη ζωή του και να απολαύσει τα Χανιά μας και  δεν μπορεί να το κάνει γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να πάει μέχρι την  επόμενη γωνία όταν θα βγει από το σπίτι του».



ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Ο πρόεδρος της Νεολαίας Τυφλών Ελλάδας εξήγησε ότι οι ανάγλυφες πλάκες μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα δεν έχουν για τους τυφλούς. Ειδικότερα  επεσήμανε ότι η χρησιμότητά τους έγκειται στο ό,τι βοηθούν έναν τυφλό που  κινείται με “λευκό μπαστούνι” να έχει έναν σωστό προσανατολισμό και μια  σωστή πορεία μέχρι το επόμενο πεζοδρόμιο ή δρόμο. «Καταλαβαίνετε, λοιπόν,  ότι για κάθε άνθρωπο με προβλήματα όρασης που κυκλοφορεί μόνος του, αυτές  οι ανάγλυφες πλάκες είναι κυριολεκτικά οδηγοί του και γι’ αυτό και είναι  διπλά σημαντικό να αποφεύγονται τα εμπόδια», τόνισε ο κ. Αυγουλάς.

Στο ερώτημα γιατί υπάρχουν ελάχιστοι οδηγοί τυφλών στα Χανιά, αλλά και σε  άλλες μεγάλες πόλεις, σημείωσε ότι σχετικά πρόσφατα επιβλήθηκε από τη  νομοθεσία να τοποθετούνται οδηγοί για τυφλούς στα πεζοδρόμια και τους  πεζοδρόμους και γι’ αυτό υπάρχουν μόνο σε έργα που εκτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν λείπουν τα ευτράπελα καθώς  κάποιοι εργολάβοι θεωρούν ότι οι ανάγλυφες πλάκες μπαίνουν για…  καλλωπιστικούς λόγους. «Σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, επειδή οι  εργολάβοι δεν γνωρίζουν την πολύτιμη σημασία των οδηγών όδευσης τυφλών έχουμε παρατηρήσει φαινόμενα οι πλάκες να τοποθετούνται ως διακοσμητικά στοιχεία και για να κάνουν διάφορα σχέδια στα πεζοδρόμια. Συνέπεια αυτού  είναι βεβαίως να μπερδεύονται οι άνθρωποι με πρόβλημα όρασης», ανέφερε ο  κ. Αυγουλάς και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον σκοπό πάγιο αίτημα του  αναπηρικού κινήματος είναι στην επιτροπή αξιολόγησης και παραλαβής κάθε  έργου που αφορά τα ΑμεΑ να συμμετέχει από την τοπική κοινότητα -αφιλοκερδώς- ένας ενεργός πολίτης με αναπηρία, ώστε, αν το έργο δεν έχει  εκτελεστεί σωστά, να μην παραλαμβάνεται και να μην αποζημιώνεται ο  εργολάβος μέχρι να διορθώσει τα λάθη. Τόνισε μάλιστα ότι το θέμα έχει τεθεί στον υπουργό Εσωτερικών Π.  Κουρουμπλή και συζητείται πώς μπορεί να θεσμοθετηθεί η αρχή “τίποτα για  εμάς χωρίς εμάς”, ως προς τα άτομα με αναπηρία.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ ΟΡΑΣΗ


Στο απώτερο μέλλον, λένε οι ερευνητές, παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της όρασης, ή ακόμα και σε συσκευές που ενισχύουν τις ανθρώπινες αισθήσεις. Η σημασία της μελέτης όμως έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος μπορεί να δημιουργεί νέα νευρικά κυκλώματα για να αντιλαμβάνεται και να επεξεργάζεται νέα αισθητικά ερεθίσματα.

Σικάγο, Ίλινοϊ.

Ίσως μια μέρα θα μπορούμε να βλέπουμε καθαρά ακόμα και στο πιο πυκνό σκοτάδι: ένα σύστημα που συνδέει τον εγκέφαλο με οπτικούς αισθητήρες χάρισε σε ποντίκια υπέρυθρη όραση.

 Το πείραμα, ανέφεραν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής  Εταιρείας Νευροεπιστήμης, δείχνει ότι ο εγκέφαλος είναι πιο εύπλαστος από  ό,τι φανταζόμασταν κάποτε, και μάλιστα μπορεί να αξιοποιεί νέες, εντελώς  άγνωστες πηγές αισθητικών ερεθισμάτων.

 Όπως αναφέρει η απεσταλμένη του περιοδικού Science στο συνέδριο, ο διάσημος ερευνητής Μιγκέλ Νικολέλις του Πανεπιστημίου Duke στη Νότιο Καρολίνα εμφύτευσε τέσσερα ηλεκτρόδια στον οπτικό φλοιό των πειραματοζώων.  Τα ηλεκτρόδια μετέφεραν σήματα από ισάριθμους υπέρυθρους αισθητήρες, οι οποίοι κάλυπταν το περιβάλλον σε γωνία 360 ημερών.

Μέσα σε διάστημα μόλις μίας μέρας, τα ποντίκια είχαν μάθει πώς να ακολουθούν λάμψεις υπέρυθρης ακτινοβολίας για να φτάσουν σε ένα μπολ με νερό -ισχυρή ένδειξη πως έβλεπαν το υπέρυθρο φως.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία, λίγο έξω από τις ικανότητες των ανθρώπινων ματιών, αντιστοιχεί χονδρικά στην εκπομπή θερμότητας, γι΄ αυτό και χρησιμοποιείται στις θερμικές κάμερες νυχτερινής όρασης. Ελάχιστα ζώα, όπως κάποια φίδια, μπορούν να βλέπουν το υπέρυθρο φως, κυρίως για να αντιλαμβάνονται από  μακριά τη θερμότητα της λείας τους.

Πριν αρχίσει να πειραματίζεται με την αίσθηση της όρασης, η ομάδα του Δρ Νικολέλις είχε μάλιστα καταφέρει να δώσει στα πειραματόζωα υπέρυθρη αφή -σε αυτή την περίπτωση τα ηλεκτρόδια είχαν εμφυτευτεί σε μια περιοχή του σωματοαισθητικού φλοιού. Τα πειραματόζωα μπορούσαν έτσι να αντιλαμβάνονται το υπέρυθρο φως με τα μουστάκια τους.

Στο απώτερο μέλλον, λένε οι ερευνητές, παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της όρασης, ή ακόμα και σε συσκευές που ενισχύουν τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Η σημασία της μελέτης όμως έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος  μπορεί να δημιουργεί νέα νευρικά κυκλώματα για να αντιλαμβάνεται και να  επεξεργάζεται νέα αισθητικά ερεθίσματα.

 «Ο εγκέφαλος είναι πάντα διψασμένος για νέες πηγές πληροφορίας, όμως το γεγονός ότι μπορεί να απορροφά αυτό το νέο, τελείως ξένο είδος πληροφοριών τόσο γρήγορα είναι πραγματικά συναρπαστικό για το πεδίο της  νευροπροσθετικής» σχολίασε ο Έρικ Τόμσον, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Νικολέλις.

Ο Νικολέλις έχει κι άλλες παρόμοιες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει ρομποτικούς βραχίονες που κινούνται με τη δύναμη της σκέψης, και έχει καταφέρει να συνδέσει τους εγκεφάλους ζωντανών  πειραματόζωων.

Βαγγέλης Πρατικάκης.



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΧΘΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ!





Το χθεσινό συλλαλητήριο, ο χθεσινός ξεσηκωμός των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, θα μείνει σταθμός στο αναπηρικό κίνημα της χώρας. Ήταν το ξέσπασμα της οργής χιλιάδων αναπήρων, το ξέσπασμα της αγανάκτησης, το ξέσπασμα για τα δικαιώματα που καταπατούνται, για την κοινωνική ένταξη, για την αξιοπρεπή διαβίωση, για την κοινωνική προστασία, για την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης.

Περίπου δέκα χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί και κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων, έχοντας φτάσει από κάθε γωνιά της χώρας.

Στο χθεσινό συλλαλητήριο αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν αξιοπρέπεια, κοινωνική προστασία, ισότητα, δικαιοσύνη. Διατράνωσαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην πρόνοια, στα εισοδήματα, στα επιδόματα, στις συντάξεις, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη.



Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης τόνισε την ιστορικότητα της ημέρας, τα κεντρικά αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, ενώ χαιρέτησε τον κόσμο που ήρθε από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παρευρεθεί στην κινητοποίηση. Τόνισε την αξία της δημιουργίας κεντρικών πολιτικών για την Αναπηρία, καθώς και τη βαθιά πεποίθηση των ατόμων με αναπηρία ότι δεν θα δεχθούν καμιά περικοπή σε συντάξεις, επιδόματα, βοηθήματα, ενώ ζήτησε από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω όλα τα άδικα μέτρα των Μνημονίων. Μίλησε ενάντια στην κρίση, ενάντια στην φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία και η Υγεία Πρόνοια , να ενισχυθούν οι δομές των ατόμων με αναπηρία, να υποστηριχθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών με αναπηρία.


Στη Βουλή αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ., αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον αντιπρόεδρο Θ. Κλεισιώτη, τον γ. γραμματέα Χρ. Νάστα και τον ταμία Κ. Γαργάλη, έγινε δεκτή από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, όπου του παραδόθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος http://is.gd/vZv8Fw Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 3 Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ, με κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να είναι συνάντηση ουσιαστική και όχι συμβολική. Τις επόμενες ημέρες θα σταλεί εξειδικευμένο αναλυτικό υπόμνημα στον υπουργό, για κινήσεις και αιτήματα για νομοσχέδια στο προσεχές μέλλον (με θέματα ασφαλιστικά, θέματα επιδομάτων, φορολογικά, συνταξιοδοτικά, υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης κλπ.), και συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεση επικοινωνία από τούδε και στο εξής μεταξύ Ε.Σ.Α.μεΑ. και υπουργού Επικρατείας, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Πρωθυπουργού.

Ο αγώνας δεν σταματά σήμερα. Το συλλαλητήριο της 4ης Νοέμβρη δείχνει τον δρόμο για τους αγώνες που έρχονται, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς!

Βίντεο από τη χθεσινή κινητοποίηση https://www.youtube.com/watch?v=MzNZZWBhIS4




Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΕΡΜΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ


Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα πλαστικό «δέρμα», το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει πόση πίεση ασκείται πάνω του και ανάλογα να στείλει ένα ηλεκτρικό-αισθητηριακό σήμα στα αντίστοιχα κύτταρα του εγκεφάλου. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα εύκαμπτο υλικό σαν δέρμα, το οποίο μπορεί να «αισθανθεί» την πίεση και ταυτόχρονα να επικοινωνήσει άμεσα με το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Άλλα είδη τεχνητού δέρματος που είχαν δημιουργηθεί έως τώρα, απαιτούσαν την παρουσία ενός επεξεργαστή ή ενός υπολογιστή για να «μεταφράσει» τις αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Το νέο «δέρμα» τις στέλνει απευθείας και αυτές γίνονται αμέσως αντιληπτές, όπως έδειξαν πειράματα με ζώα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ζενάν Μπάο, καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι ο απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός τεχνητού δέρματος με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, το οποίο θα καλύπτει πλήρως ένα τεχνητό προσθετικό άκρο και θα του προσδίδει την αίσθηση της αφής.

Πηγή:  http://www.newsitamea.gr/

ΑΘΗΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ: "Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο, ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"


Συνέντευξη: Λυγερή Βικάτου

Η αφύπνιση του γενικού πληθυσμού – με αιχμή τα παιδιά και τους εφήβους – απέναντι στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι με αναπηρία. Αυτός είναι ο φιλόδοξος στόχος του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ). Η ψυχή αυτής της προσπάθειας, η πρόεδρος και ιδρύτρια της οργάνωσης Αθηνά Κρητικού μας μίλησε με πάθος για την πρωτοβουλία αυτή να έρθουν σε επαφή τα παιδιά ειδικής αγωγής με τα παιδιά γενικής αγωγής, για την επιτυχία που σημειώνει η προσπάθεια αυτή και για το όνειρό της, κάποτε να μην χρειάζεται η οργάνωσή της, γιατί οι προκαταλήψεις θα έχουν ηττηθεί…

«Εμείς ασχολούμαστε με όλο το φάσμα της αναπηρίας, σωματικής, αυτισμού κλπ. εκτός της ψυχικής. Βλέπουμε ότι τα παιδιά ειδικής αγωγής, επειδή το συναίσθημα είναι ατόφιο, δεν περνάει από επεξεργασία, λένε αμέσως “σ’ αγαπώ”. Αντίθετα, τα παιδιά γενικής αγωγής περνούν από ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων. Το πρώτο είναι η έκπληξη, το σοκ. “Όπα! Υπάρχουν 15% άτομα με αναπηρία! Γιατί δεν τους βλέπω;” Συνεχίζουν με την αγωνία, την αμηχανία: “Πώς διαχειρίζομαι το άγνωστο; Κάθομαι δίπλα σε ένα άτομο με αυτισμό. Τι να κάνω; Δεν ξέρω αν πρέπει να πω κάτι, μήπως στενοχωρήσω”. Εμείς εξηγούμε πως είναι καλύτερα να πεις κάτι που δεν πρέπει να πεις από το να μην πεις τίποτα. Αυτό είναι αδιαφορία. Και το απόλυτο κενό είναι ό, τι χειρότερο για μια κοινωνία. Τα παιδιά γενικής εκπαίδευσης, επίσης, μετά το πρώτο σοκ αντιλαμβάνονται ότι πέρασαν ωραία. “Δεν χρειαζόμαστε να είμαστε ίδιοι για να καταλαβαινόμαστε και να έχουμε μια σχέση”, είναι το μήνυμα. Η διαφορετικότητα άλλωστε είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση. Λειτουργεί προσθετικά και όχι αφαιρετικά».

Ας πάμε πίσω στο 2008. Πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια;

Ξεκίνησα κατά τύχη – και κατά λάθος. Μέχρι πριν από 10 χρόνια ανήκα στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είχαν ιδέα για την αναπηρία, ήταν στα σφαίρα της φαντασίας. Δεν είχα ιδέα πόσοι ήταν οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα (15%!) και ότι ήταν αποκλεισμένοι. Λόγω του επαγγελματικού μου χώρου ήρθα σε επαφή με άτομα με αναπηρία και σκέφτηκα: «τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;» Αντιλήφθηκα σύντομα: 1. ότι δεν υπάρχει κρατική πρόνοια,  2. ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δημιούργησε πολλούς διαφορετικούς φορείς που κάνουν άψογη δουλειά, αλλά ο καθένας προσπαθεί να φροντίσει μια ομάδα που είχε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Αυτό δεν ενέτασσε τα παιδιά στην κοινωνία, παρέμεναν στην πορεία σπίτι-σχολείο, σχολείο-σπίτι. Κατάλαβα ότι έπρεπε να υπάρξει μια πλατφόρμα που να  φέρει σε επικοινωνία άτομα που δεν έχουν αναπηρία με άτομα που έχουν. Συνειδητοποίησα ότι αν  θέλω να αλλάξω κάτι, πρέπει να μπω στο σχολικό σύστημα όπου θα πιάσω τα παιδιά από μικρή ηλικία, πριν αρχίσουν κ γίνονται μπετόν αρμέ τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις μέσα τους, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες αύριο. Σημειωτέον είμαστε το μοναδικό σωματείο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που κάνει
αυτή την δουλειά.

Σκέφτηκα ότι πρέπει να προσεγγίσω το θέμα με τρεις τρόπους. Τα συστηματικά προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης, λοιπόν, έχουν τρεις άξονες:

1. Ενημέρωση: στα σχολεία που – με την άδεια του υπ.  Παιδείας – μπαίνουμε σε διδακτική ώρα με στελέχη με αναπηρία που κάνουν μια ενημέρωση στα παιδιά. Τα παιδιά κάνουν απευθείας τις ερωτήσεις στα άτομα με αναπηρία, οπότε «λύνονται», ‘απλώνουν’ το συναίσθημα τους.

2. Αλληλεπίδραση: στο μουσείο Βορρέ, στην καινούρια πτέρυγα, γενικά και ειδικά σχολεία έρχονται σε επαφή, όπου, τα παιδιά ανάμεικτα κ ταυτόχρονα, μέσα από εικαστικά και αθλητικά εργαστήρια (τεχνικές κολάζ, ζωγραφική, το άθλημα μπότσια των special olympics με την ομάδα που έχει κερδίσει τα μετάλλια στο Λος Άντζελες), μαθαίνουν να γνωρίζονται. Επίσης, με προσομοιώσεις, με τη βοήθεια εκπαιδευτών κινητικότητας κ προσανατολισμού,
μπαίνουν στην διαδικασία της αισθητηριακής αναπηρίας, σε ένα εργαστήρι που κρατά τρεισήμισι ώρες.

3. Βίωμα: σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση κάνουμε προσομοιώσεις κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας (π.χ. στο Σύνταγμα που βάλαμε ανθρώπους να καθίσουν σε αναπηρικά αμαξίδια κλπ).

Βέβαια μια φορά δεν φτάνει . Το καλό είναι ένα σχολείο να έρχεται κ ξανάρχεται.

Στο site σας είδα την γλυκιά πλευρά αυτής της προσέγγισης, τις τρυφερές αντιδράσεις των παιδιών . Στην αρχή υπήρξαν κ αντίθετες αντιδράσεις; Πώς το διαχειριστήκατε;

Στην αρχή αυτής της προσπάθειας, τα πρώτα χρόνια, πήγαινα εγώ με τα στελέχη γιατί ήθελα να τα εκπαιδεύσω να είναι πολύ συγκεκριμένες οι ερωτήσεις που δέχονται. Οποιαδήποτε ερώτηση είναι δεκτή αρκεί να γίνεται με σεβασμό. Σε αντίθετη περίπτωση – την “έπαιρνα” εγώ κ την επανατοποθετούσα. Τα παιδιά δεν είναι κακά, είναι αυθόρμητα. Μπορεί κάποιοι  «μάγκες» να θέλουν να τοποθετηθούν διαφορετικά. Αυτούς ή τους κόβεις εξ αρχής ή τους παίρνεις με το μέρος σου. Στο λύκειο είναι πιο ζόρικα τα πράγματα γιατί βράζει το αίμα τους. Έχουν τύχει δύσκολες ερωτήσεις. Μπαίνοντας,  βλέπεις αυτούς που είναι πίσω κ όρθιοι. Είναι συνήθως ένας πυρήνας που κάτι θέλει να βγάλει από αυτόν τον διάλογο. Αν το άτομο που είναι έτοιμο να κάνει την πιο ευαίσθητη ερώτηση, το σηκώσεις και του πεις ότι έχεις ανάγκη από βοήθεια, το εμπλέξεις να συμμετέχει, το περνάς από την αντιπολίτευση στην εξουσία. Γιατί δεν είναι παιδιά που θέλουν να «στην πουν», έχουν κάποιο θέμα κ θέλουν να ακουστούν, απλά δεν ξέρουν τον τρόπο. Με μαθηματική ακρίβεια, οι πιο ευαίσθητοι κ δύσκολοι μαθητές γίνονται οι πιο αποτελεσματικοί βοηθοί στο τέλος του διαλόγου.

Κάτι που σας άγγιξε περισσότερο;

Αυτό που έχει τύχει -και ευχαριστήθηκα – είναι μαθητής  ή μαθήτρια σχολείου να βγάζει εκείνη την ώρα το δικό του πρόβλημα και να βρίσκει το κουράγιο και την δύναμη να απευθυνθεί στους συμμαθητές του και να πει «αισθάνθηκα άσχημα γιατί μου φερθήκατε έτσι». Υπήρξε παιδί που είχε μια μικρή αναπηρία που δεν είχαν καταλάβει οι γύρω του, το είπε και το συγκινητικό ήταν ότι μάθαμε πως όταν γύρισαν στο σχολείο οι συμμαθητές του  τού ζήτησαν συγγνώμη. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει, που μας βγήκε στην φόρα και είναι μαγικό. Έχουμε δει καθηγητές τότε να βάζουν τα κλάματα γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν το πήραν χαμπάρι κ μετά να αγκαλιάζουν το παιδί. Λειτουργεί λυτρωτικά για όλους.

Ας σημειωθεί εδώ ότι αναπηρία με κάποιο τρόπο έχουμε όλοι. Η συναισθηματική είναι χειρότερη, λόγου χάρη όταν ένα παιδί μπλοκάρει λόγω  στρες είναι μια μορφή αναπηρίας. Πιστεύω ότι η κοινωνική ένταξη περνά και από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εμένα με ενδιαφέρει το αόρατο να γίνει ορατό. Ο κοινωνικός αποκλεισμός προϋποθέτει ότι σε έχω δει, ξέρω ότι υπάρχεις και δεν σε γουστάρω. Η Ελλάδα είναι πιο πίσω αυτό στην αναπηρία, δεν ξέρει καν ότι υπάρχει.

Πέρα από την υλική βοήθεια, πως μπορεί κανείς να συμμετέχει στην προσπάθειά σας;

Μέσω e-mail και τηλεφώνου μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί μας και να πει: “θέλω να βοηθήσω”. Επειδή εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στάση και τη νοοτροπία του κόσμου, μας ενδιαφέρει, για παράδειγμα, να οργανώσει κάποιος ένα καφέ με πέντε φίλους, να εξηγήσουμε τι κάνουμε και φυσικά τα άτομα που έχουν κάποιες ώρες να διαθέσουν, να έρθουν να βοηθήσουν στο μουσείο Βορρέ στα εργαστήρια. Απλά στην περίπτωση του εθελοντισμού πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαιτείται συνέπεια. Μια ΜΚΟ είναι μια επιχείριση μη κερδοσκοπική. Πρέπει να λειτουργεί επαγγελματικά. Διαφωνώ με τη λογική  “όποτε μπορώ βοηθάω”. Ο εθελοντής είναι ένας επαγγελματίας που δεν πληρώνεται. Ας διαθέσει λιγότερο χρόνο αλλά σε σταθερή βάση. Είμαι απόλυτη σε αυτό γιατί η συνέπεια είναι και το παράδειγμα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Το όραμά μου είναι σε 15 χρόνια να μην υπάρχω, να μην υπάρχει η ανάγκη να υπάρχω ως σωματείο. Στο μεταξύ, πιο άμεσα στα σχέδιά μας είναι να επεκταθούμε εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, να φτάσουμε και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Η ζήτηση άλλωστε είναι εντυπωσιακή. Λυγερη Βικατου

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της οργάνωσης στο: http://www.skep.gr



Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ 1ο ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ “NHK” ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Από τις 22 Οκτωβρίου το 1o Κρατικό Ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι “ΝΗΚ” ανέδειξε για 10 ημέρες με συνδέσεις, συνεχή ρεπορτάζ και εκτενή δημοσιεύματα τις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης του Δήμου Περιστερίου αλλά και αυτές που γίνονται σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Κινήματα Αλληλεγγύης. 

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η Δημόσια Ιαπωνική Τηλεόραση βρέθηκε στα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Περιστερίου για να καλύψει δημοσιογραφικά με επιτόπιο ρεπορτάζ και συνεντεύξεις τα μαθήματα Mέσης Eκπαίδευσης καθώς και τα ξενόγλωσσα τμήματα ενηλίκων σε 6 ξένες γλώσσες.  Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Daisuke KOYAMA και το τηλεοπτικό συνεργείο της “NHK” έμειναν έκπληκτοι με το εθελοντικό μεράκι των καθηγητών, τον ζήλο, την επιτυχία των σπουδαστών και την κοσμοσυρροή μαθητών και καθηγητών για μια δωρεάν παιδεία δικαίωμα όλων. 

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Δημόσια Ιαπωνική Τηλεόραση “NHK” ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημάρχου Περιστερίου Γιώργος Βαθιώτης ανέφερε: «Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια τα πρωτοδημιουργήσαμε το 2011 με 20 μαθητές και 5 καθηγητές και κατέληξαν το 2015 να συντονίζονται σε αυτά 170 καθηγητές με 2.500 σπουδαστές.  Πλέον δεν υπάρχει ούτε μία θέση κενή για εγγραφή αφού λειτουργούν σε 12 αίθουσες 87 τμήματα σε απογευματινή και βραδινή βάρδια.  Για εμάς η αλληλεγγύη είναι ισότητα, είναι δράση, είναι πράξηκαι εκφράζει το συναίσθημα, την ψυχή και την καρδιά όλων των εθελοντών καθηγητών.  Είμαστε όλοι μία οικογένεια με έναν κοινό σκοπό, να δώσουμε το χαμόγελο και την ζωντανή ελπίδα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για μια παιδεία δικαίωμα όλων δίχως ανισότητες.  Η επιτυχία του 85% και 98% τα τελευταία 2 χρόνια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις αλλά και οι κοινωνικές ευαισθησίες μας δίνουν την δύναμη να αγωνιζόμαστε για την νίκη της Αλληλεγγύης.  Ο αγώνας για να ξανακερδίσουμε ως Έλληνες τα χαμένα όνειρα ζωής και την χαμένη αξιοπρέπεια συνεχίζεται και δικαιώνεται στις καρδιές όλων μας.  Η αλληλεγγύη στην δύσκολη εποχή που διανύουμε είναι δύναμη, όραμα, ελπίδα.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Κινήματα Αλληλεγγύης για την συνεργασία μας στην εύρυθμη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών και Δικτύων με στόχο τον Άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του». 

Στην συνέχεια ο Γιώργος Βαθιώτης οδήγησε την Δημόσια Ιαπωνική Τηλεόραση “NHK” και στις άλλες κοινωνικές δομές.            

Tην Τρίτη 27 Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Νομικό Τμήμα, που είναι η στήριξη των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι ή να τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα.  

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο που έχουν δημιουργηθεί για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, και γενικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στον Διοικητή του Νοσοκομείου «Ελπίς» Θοδωρή Γιάνναρο όπου παρέδωσε νοσοκομειακό και υγειονομικό υλικό σε μία συνεργασία με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Κινήματα Αλληλεγγύης. 

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου  σε Δημόσια Νοσοκομεία και Ιδρύματα ώστε με ρεπορτάζ και δημοσιεύματα το Ιαπωνικό κανάλι να καλύψει τις συνεργασίες των Κοινωνικών Δομών Αλληλεγγύης.

Ο δημοσιογράφος Daisuke KOYAMA ευχαρίστησε τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Δημάρχου Περιστερίου Γιώργο Βαθιώτη λέγοντας: «Ήρθαμε από την μακρινή Ιαπωνία για να δούμε από κοντά τις κοινωνικές δομές και μείναμε έκπληκτοι για το πάθος, την αγάπη και το συναίσθημα των εθελοντών επιστημόνων.  Είναι κρίμα να γίνεται αυτή η αδικία στην Ελλάδα.  Είναι ντροπή για την Ευρώπη να υπάρχουν πολίτες που χάνουν τα σπίτια τους, να μένουν άνεργοι, να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή να αυτοκτονούν σε μια ανηλεή οικονομική κρίση για την οποία υπεύθυνος δεν είναι ο λαός σας. Από την άλλη όμως υπάρχει η ευχάριστη όαση της αλληλεγγύης και ευτυχώς στη χώρα σας υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πέρα από θεσμούς είναι δίπλα στον άνθρωπο και τα προβλήματά του».



ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ: ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ



Στο συνέδριο για «Το μέλλον των γλωσσικών επαγγελμάτων» που οργάνωσαν στις 8 Νοεμβρίου 2014 το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά  αναδείχτηκε έντονο το πρόβλημα της υποστήριξης της ελληνικής στα διάφορα γλωσσικά εργαλεία. Στη συνεδρία «Γλωσσικά εργαλεία και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας» επισημάνθηκε ότι πρέπει να συνυπολογιστούν οι ανάγκες των χρηστών και ότι απαιτείται μια κουλτούρα διαμοιρασμού ψηφιακών δεδομένων. Παράλληλα, στην ενότητα για «Τα ελληνικά στο λογισμικό, οπτικοακουστικό, διαδικτυακό οικοσύστημα 21ου αιώνα» προτάθηκε να εξασφαλιστεί καλύτερη υποστήριξη των ελληνικών στα εργαλεία με τη στήριξη των θεσμικών φορέων και τον εκσυγχρονισμό εργαλείων που έχουν περιπέσει σε αχρηστία.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε η διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές - ελλείψεις και προοπτικές» στο πλαίσιο των Ημερίδων της δράσης «Μεταφράζοντας την Ευρώπη». Την Ημερίδα οργάνωσαν το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / ΕΚ «Αθηνά» την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική γλώσσα είναι και η συχνά ελλιπής υποστήριξή της στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να γράψουμε ή να υπαγορεύσουμε ένα κείμενο στον υπολογιστή, για να στείλουμε ένα μήνυμα στο κινητό, ακόμη- ακόμη και για να μεταφράσουμε ένα κείμενο από μια ξένη και ακατανόητη γλώσσα. Γι' αυτό και στόχος της Ημερίδας ήταν να εντοπιστούν τα κυριότερα προβλήματα των απλών χρηστών ώστε να ανοίξει η συζήτηση με τους ανθρώπους της πληροφορικής και να χαρτογραφηθούν οι δυσκολίες που εμποδίζουν τις καινοτομίες που αναπτύσσονται στα εργαστήρια να περάσουν στην παραγωγή και τελικά στην αγορά και στους χρήστες.

Η Ημερίδα απευθυνόταν σε δύο κατηγορίες συμμετεχόντων. Στους χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στα εργαλεία πληροφορικής που χρησιμοποιούν καθημερινά για να κάνουν την δουλειά τους. Και στους ερευνητές, κατασκευαστές και ειδικούς της πληροφορικής που ασχολούνται σοβαρά με την ανάπτυξη, την βελτίωση ή την εμπορία εργαλείων που υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα σε περιβάλλοντα πληροφορικής.

Μεταξύ των ομιλητών, στον πρώτο κύκλο της ημερίδας, ήταν και καθημερινοί χρήστες με αναπηρία, οι οποίοι από την εμπειρία τους και τις συλλογικές καταγραφές επεσήμαναν τις δυσκολίες των εργαλείων ώστε τα Ελληνικά να είναι προσβάσιμα σε κάθε κατηγορία χρηστών με ιδιαιτερότητες, καθώς και προτάσεις των ίδιων των χρηστών για βελτιώσεις.

Έτσι, πολύ χρήσιμες εισηγήσεις ανέπτυξαν αφ’ ενός ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κ. Ιωάννης Γιάλλουρος, αλλά και από κοινού οι Βαγγέλης Αυγουλάς δικηγόρος & Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Δημήτρης Αμπατζής Παραολυμπιονίκης & μέλος του Συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών.

Οι ομιλίες μαζί με τις διαφάνειες έχουν αναρτηθεί στο www.blod.gr στη διεύθυνση




Συμπεράσματα της Ημερίδας

1. Η ελληνική γλώσσα ως γλώσσα που καλύπτει μικρή αγορά έχει πρόβλημα προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες.
2. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όσον αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής γλώσσας σε συστήματα πληροφορικής είναι κοινά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι χρήστες, ιδίως οι μεταφραστές. Η συνέργεια μεταξύ μεταφραστών, εργαζόμενων στον τομέα των γλωσσικών εργαλείων και ατόμων με αναπηρίες κρίνεται απαραίτητη.
3. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη συντονισμού όσον αφορά την συγκρότηση σωμάτων κειμένων αλλά και την ανάπτυξη εργαλείων επεξεργασίας και γενικά την παρουσία και την υποστήριξη της πολυγλωσσίας. Η πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Συντονισμού των Γλωσσικών Πόρων (ELRC) μπορεί να καλύψει αυτό το κενό συντονισμού αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «κοινό ταμείο» για όλες τις γλώσσες.
4. Υπάρχουν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά αλλά η αγορά φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται. Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις (π.χ. CEF.AT) ώστε να διασφαλιστεί η σωστή υποστήριξη των ελληνικών στα συστήματα πληροφορικής χωρίς αυτή η υποστήριξη να εξαντλείται στη μετάφραση αλλά να πηγαίνει και παραπέρα.
5. Η συνεργασία στον τομέα των γλωσσικών εργαλείων δεν θα πρέπει να εξαντλείται στον συντονισμό αλλά θα πρέπει να περάσουμε σε ένα συμμετοχικό μοντέλο και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να «βγουν από τα τείχη τους».
6. Η αντιμετώπιση των μεγάλων εταιρειών που προσπαθούν να κλείσουν τα προϊόντα τους στα εργαλεία που αναπτύσσουν μικροί ανεξάρτητοι κατασκευαστές θα πρέπει να συμπεριλάβει και ενέργειες με βάση το δίκαιο του ανταγωνισμού της ΕΕ κατ' αναλογία με γνωστές προηγούμενες υποθέσεις (π.χ. περιφερειακά IBM, φυλλομετρητές Microsoft). Και εδώ απαιτείται κοινή δράση που να καλύπτει πολλές μικρές ευρωπαϊκές γλώσσες.


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 1


Τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη Τεχνολογία ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει. Από την άλλη μεριά ο Σακχαρώδης Διαβήτης  (ΣΔ) καλπάζει και απασχολεί,  προβληματίζει και ταλανίζει, εκατομμύρια ανθρώπους!  Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη "χρόνια πάθηση" στο Κόσμο! Παρά το γεγονός, ότι η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται στον ΣΔ Τύπου 2, ο οποίος αποτελεί το 80-90% των περιπτώσεων , εντούτοις και  η αύξηση του Παιδικού ή Νεανικού Σακχαρώδη  Διαβήτη Τύπου 1, αγγίζει το 3% κάθε χρόνο και μάλιστα εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες!!

Πριν από την ανακάλυψη της Ινσουλίνης , η ζωή και το μέλλον των παιδιών με ΣΔ, ήταν πολύ σύντομη, δραματική, απελπιστικά στερητική σε διατροφή και δραστηριότητα και τα περισσότερα παιδιά κατέληγαν πεινασμένα και αδυνατισμένα μέσα σε 3 το πολύ 4 χρόνια!!

Η ανακάλυψη της Ινσουλίνης  και η πρώτη κλινική εφαρμογή της, στις 11 Ιανουαρίου του 1922 στον μικρό Leonard Thomson, που αργοπέθαινε στην αγκαλιά της μητέρας του, άλλαξε τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και τη πορεία της Ιατρικής γενικότερα!

Παρά την εφαρμογή  και την εξέλιξη της  Ινσουλινοθεραπείας,  που βελτίωσε σημαντικά τη ζωή των διαβητικών , μέχρι τα τέλη του 1990 υπήρχε πάντα η  αμφιβολία ,αν η καλή ρύθμιση του σακχάρου, μπορεί  να προλάβει ή/και  να προστατέψει   τους διαβητικούς  νέους, από τις σοβαρές  επιπλοκές που προκαλεί ο ΣΔ !

Το 1993 χάρις στη ανακοίνωση και παρουσίαση της περίφημης  μελέτης Diabetes Control & Complications Trial (DCCT), η οποία απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ικανοποιητική, όχι η άριστη, ρύθμιση των διαβητικών με ΣΔ τύπου 1, μπορεί να ελαττώσει σε ποσοστό 40-70% η/και να αναστείλει την εξέλιξη και πορεία των Μικροαγγειακών επιπλοκών, στους Οφθαλμούς, τα Νεύρα και τα Νεφρά, επιβεβαιώθηκε  η μεγάλη ανάγκη να προσπαθήσουμε για την καλύτερη αντιμετώπιση και ρύθμιση των διαβητικών νέων με ΣΔ τύπου 1!

Η επιβεβαίωση ,ότι η καλή ρύθμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών, τη  ποιότητα ζωής και το μέλλον κάθε διαβητικού με  ΣΔ Τύπου 1, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εξέλιξη της καθαρότητας και της ποιότητας των καινούριων Ινσουλινών, αλλά και τη χρήση τεχνολογικά  βελτιωμένων τρόπων χορήγησης Ινσουλίνης, με τις περίφημες  ¨πέννες¨ η ¨στυλό¨ και τις Αντλίες Ινσουλίνης, άλλαξε προς το καλύτερο την  αντιμετώπιση και ρύθμιση κάθε διαβητικού!

Οι πολλαπλές ενέσεις Ινσουλίνης ή /και  η χρήση Αντλίας Ινσουλίνης ,  αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική  προσέγγιση στο ΣΔ Τύπου 1, αφού με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να μιμηθούμε  το πώς λειτουργεί φυσιολογικά το β-κύτταρο του παγκρέατος.

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που επιτύχαμε τα τελευταία χρόνια στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΔ Τύπου 1, η έρευνα για βελτίωση της αντιμετώπισης του προβλήματος, εξακολουθεί να είναι συνεχής και εντατικοποιημένη.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σύγχρονη τεχνολογία ανακάλυψε, ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά και ουσιαστικά στη καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος!

 Έτσι δημιουργήθηκε η  ελπίδα και η ανάγκη  της σύγχρονης Ιατρικής ,για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος και παράλληλα για τη δημιουργία  των συνθηκών , για καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών  τους.

 Η σύγχρονη τεχνολογία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ,τα τελευταία χρόνια ,στην κατανόηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του Σακχαρώδη Διαβήτη!

Η επαρκής και ικανοποιητική ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει αποδειχτεί πλέον,  από τις περίφημες επιστημονικές μελέτες, DCCT  και UKPDS,  ότι προφυλάσσει ή και αναστέλλει τις χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ, τόσο στο ΣΔ Τύπου 1, όσο και στο ΣΔ Τύπου 2!

Οι σύγχρονες Αντλίες Ινσουλίνης αποτελούν μια σημαντική και εντυπωσιακή  τεχνολογικά, εναλλακτική μέθοδο Ινσουλινο-θεραπείας σε σχέση με τις πολλαπλές ενέσεις  Ινσουλίνης!
Μέσω των μοντέρνων Αντλιών Ινσουλίνης είναι δυνατή ,η καλύτερη απομίμηση της λειτουργίας των νησιδίων του Παγκρέατος!

Η συστηματική χρήση της Αντλίας Ινσουλίνης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επικοινωνίας  με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης ,έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου και ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα των Υπογλυκαιμιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Σήμερα με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της πλέον εξελιγμένης τεχνολογικά Αντλίας Ινσουλίνης (Minimed 640G), η οποία φέρει τον αλγόριθμο πρόληψης των Υπογλυκαιμιών (Smartguard) ,έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, κυρίως στα παιδιά και τους νέους  με ΣΔ τύπου 1, μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας , χωρίς το φόβο της Υπογλυκαιμίας!!

Η συστηματική καταγραφή της γλυκόζης με τη χρήση των σύγχρονων αισθητήρων σε συνδυασμό με τη συνεχή χορήγηση Ινσουλίνης μέσω των νέων Αντλιών μπορεί να προφυλάξει από τις μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου και ιδιαίτερα τις Υπογλυκαιμίες και να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας τόσο στα παιδιά και τους νέους, όσο και στις οικογένειές τους,  ειδικά κατά τη διάρκεια της  νύχτας!

Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας των μοντέρνων αισθητήρων έχει περιοριστεί εντυπωσιακά το φαινόμενο να ξυπνάει ο γονιός το παιδί μέσα στη νύχτα για να μετρήσει το σάκχαρό του από το φόβο της υπογλυκαιμίας!

Επίσης η δυνατότητα της Αντλίας να επικοινωνεί με το μετρητή σακχάρου της Bayer (ContourNextLink) απλοποιεί τη χρήση της ,καθώς δίνει τη δυνατότητα χορήγησης Ινσουλίνης απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού..!

Όλα αυτά δείχνουν, ότι ο δρόμος προς το Τεχνητό Πάγκρεας , με τη βοήθεια της τεχνολογίας πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του, ταυτόχρονα με την ελπίδα για μια καλύτερη Ποιότητα Ζωής και γιατί όχι, οριστική λύση του προβλήματος!

Δρ. Χρήστος Σπ. Ζούπας 
Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου και Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»

Δρ. Πέτρος Λ. Θωμάκος
Επιμελητής Διαβητολογικού Κέντρου και Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ!


Το απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, τα μέλη της Ορχήστρας των Ονείρων με το Μαέστρο τους κ. Γιάννη Γαβρά, επισκέφθηκαν το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αθηνών των Παιδικών Χωριών SOS στην Κυψέλη.

Μαζί τους ο διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια» και μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, τον οποίο συνόδευσε ο φίλος του δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και κάτοικος Κυψέλης κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Η «Ορχήστρα Των Ονείρων» του κ. Γαβρά και το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια», θα συνδιοργανώσουν το Καλοκαίρι του 2016 το 3ο Music Dream Festival, ένα μουσικό αφιέρωμα στο συνθέτη κ. Μίμη Πλέσσα με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και σκοπό την προώθηση και υποστήριξη του έργου των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνημένης συνεργασίας, τους επισκέπτες υποδέχθηκε θερμά ο Διευθυντής του Κέντρου κ. Μενέλαος Τσαούσης, ο οποίος τους ξενάγησε στη δομή και τους ενημέρωσε αναλυτικά για όλο το κοινωφελές έργο του οργανισμού ανά την Ελλάδα.

Επιπλέον, τα μέλη της Ορχήστρας και οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου «Οδός Ονείρων» του κ. Γαβρά προσέφεραν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στο φορέα υπέρ των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών τους, τα οποία είχαν τη χαρά να τακτοποιήσουν μόνοι τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κέντρου.



"Τα παιδικά χωριά sos είναι πια θεσμός. Χρήσιμος και αποτελεσματικός για την ελληνική κοινωνία που τα στηρίζει γιατί εκτιμά και χρειάζεται την ισχυρή παρουσία τους ως ανασχετικού παράγοντα των τεράστιων προβλημάτων. Θα είμαστε κοντά τους με ποικίλες δράσεις", δήλωσε κατά την επίσκεψη ο δημοσιογράφος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντάρας, ο οποίος παράλληλα συζήτησε ιδιαιτέρως με τον κ. Τσαούση για την αγαπημένη τους Κυψέλη και το μελαγχολικό της -όπως διαγράφεται- παρόν και μέλλον.



"Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στα πλαίσια της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια ξεκίνησαν το 1999 στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος, που αποτέλεσε και το πρώτο άνοιγμα του Σωματείου στην ευρύτερη κοινότητα, ήταν η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης στην Ψυχική Υγεία η οποία περιελάμβανε:

• Την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης.
• Την έγκαιρη διάγνωση που περιλαμβάνει την ταχεία πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών ελέγχων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
• Την εγκατάσταση της κατάλληλης θεραπείας και των ενεργειών αποκατάστασης με στόχο τη κατά το δυνατόν αποτροπή της χρονιότητας των διαταραχών και τη παγίωση δυσμενών αποτελεσμάτων για την οικογένεια.

Οι δωρεάν παρεχόμενες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, θεραπευτικού χαρακτήρα αφορούν:
• Εκτίμηση-διάγνωση παιδιών και οικογενειών (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι υποψήφια για εισαγωγή στα Παιδικά Χωριά SOS καθώς και των υποψηφίων Μητέρων / θείων SOS).
• Θεραπευτική αντιμετώπιση ανάλογα με τις ανάγκες που διαπιστώνονται.
• Κοινωνικοποίηση και κοινωνική ένταξη παιδιών με δυσκολίες (όπως ψυχική αναστολή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές συμπεριφοράς) με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των γνωστικών και κοινωνικών τους ικανοτήτων μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες.
• Εργαστήρια με θεραπευτικό χαρακτήρα και στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό (Δραματοθεραπευτής, Θεραπευτής εικαστικών, Μουσικοθεραπευτής κτλ.), με στόχο την προαγωγή της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης, την καλλιέργεια των σχέσεων και την ψυχαγωγία", εξήγησε κατά την ξενάγηση ο Διευθυντής του Κέντρου Αθηνών κ. Τσαούσης και συμπλήρωσε:

"Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, επιφέρει  μια διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του αριθμού οικογενειών, παιδιών και νέων- που κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Έχοντας ως στόχο την ανταπόκριση στις νέες αυτές συνθήκες και χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την περίοδο 2012-2014, διευρύναμε και ενισχύσαμε τη δράση των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, σε επτά πόλεις της χώρας μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή και τον Πειραιά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό πανελλαδικό δίκτυο. Η λειτουργία των 7 Κέντρων στηρίζεται μέχρι το 2016 με πάλι με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλων ιδιωτών και εταιρειών.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια με στόχο την ενδυνάμωση της και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ικανότητάς της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές της δυνάμεις και να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Κέντρα, αφορούν:
• Εκτίμηση –διάγνωση παιδιών και γονέων
• Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν  στην οικογένεια
• Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων
• Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση
• Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
• Δημιουργική απασχόληση παιδιών
• Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, την επιχορήγηση μέρους του ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΗ κτλ. για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα".



"Το 2013 διοργανώσαμε με του συνεργάτες μου στο Ηράκλειο Κρήτης ένα Δείπνο στο σκοτάδι υπέρ των Παιδικών Χωριών SOS και πριν λίγες μέρες ένα νέο Χωριό αγάπης θεμελιώθηκε στην Κρήτη! Το Δεκέμβριο του 2014 το 6ο Δείπνο Στο Σκοτάδι το αφιερώσαμε πάλι στα Παιδικά Χωριά SOS, έλαβε χώρα στο Περιστέρι και τώρα, σε ένα μήνα στην ίδια πόλη εγκαινιάζεται άλλο ένα Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας! Σήμερα έρχομαι στην Κυψέλη για να θεμελιώσουμε μια μουσικο-κοινωνική εκδήλωση, η οποία είναι μονόδρομος να πετύχει, την ίδια στιγμή που ΕΝΦΙΑ και φόροι απειλούν τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS και επιβάλλεται η πολιτεία να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στους πολύτιμους κοινωνικούς της εταίρους στο πεδίο της παιδικής προστασίας, πριν η κοινωνική λογοδοσία σταθεί αμείλικτη απέναντι στη γραφειοκρατική κρατική μηχανή", δήλωσε ο δικηγόρος, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών  και επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

"Στην εποχή της βαθιάς κρίσης, οφείλουμε να θέτουμε αφιλοκερδώς τις νότες και τη δουλειά μας στην υπηρεσία των παιδιών, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι", δήλωσε ο μαέστρος κ. Γιάννης Γαβράς.