meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου, έγινε η πρώτη καθολικά προσβάσιμη συναυλία στη χώρα. Υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία, στίχων και πρόζας, στην Ελληνική νοηματική γλώσσα από την κ. Θεοδώρα Τσαποΐτη, η οποία βρισκόταν επί σκηνής δίπλα στους μουσικούς, αλλά και «ζωντανοί» ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι, που χειριζόταν η κ. Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη. Το πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ, σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών ήταν ευπρόσδεκτοι. Παρά το γεμάτο θέατρο, η κίνηση και η παρακολούθηση της  συναυλίας από ανθρώπους σε αμαξίδια ήταν ανεμπόδιστες.Υπήρχε ακόμα τουαλέτα αναπήρων και προσβάσιμος χώρος στην καντίνα. Γενικά, λήφθηκε υπόψη ολόκληρη η αλυσίδα προσβασιμότητας. Το εγχείρημα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από όλους τους θεατές και ακροατές, ανάπηρους και μη. Καταχειροκροτήθηκα προσωπικά για όλο αυτό, η αλήθεια όμως είναι πως δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το να αποδεχτώ την πρόταση του Δήμου Χαλανδρίου, και κυρίως της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, που ήσαν και οι αληθινοί πρωταγωνιστές της όλης υπόθεσης. Η πρώτη αυτή συναυλία ήταν το αποτέλεσμα του επίμονου και μακροχρόνιου αγώνα της συγκεκριμένης συλλογικότητας, μέσα σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό στη θεωρία και εχθρικό στην πράξη. Μαζί τους συνεργάστηκε υποδειγματικά ο Δήμος Χαλανδρίου και τα μέλη της δικής μας ομάδας, διοργανωτές, τεχνικοί, ηχολήπτες και φωτιστές.

Η αρχή έγινε! Όμως, παρά τον ενθουσιασμό, η πραγματική σημασία αυτού του γεγονότος θα φανεί μόνο όταν πραγματοποιηθούν και στηριχθούν από την κοινωνία περισσότερες τέτοιες προσπάθειες. Η πρώτη αυτή συναυλία θα έχει πετύχει μόνο όταν θα ξεχαστεί ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες καθολικά προσβάσιμες εκδηλώσεις. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία είναι μια συλλογικότητα που στηρίζεται στον εθελοντισμό. Δεν χρηματοδοτείται από το Κράτος. Στοχεύει στη συνυπευθυνότητα και στη συναντίληψη όλων μας, γύρω από ένα θέμα καθοριστικό τόσο για τις δικές τους ζωές όσο και για τις δικές μας. Ανάμεσα σε άλλα αυτονόητα απαιτεί και το Δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία στον Πολιτισμό. Μόνο ένας ανάπηρος, ή όποιος ζει μαζί του, μπορεί να καταλάβει πόσο παράλογος και άδικος είναι ο τρόπος που λειτουργούμε.

Τα προβλήματα αυτών των συνανθρώπων μας, σε σχέση με τον Πολιτισμό, δεν σταματούν στην συμμετοχή τους ως ακροατές ή θεατές. Γιγαντώνονται όταν οι ίδιοι είναι δημιουργοί ή καλλιτέχνες. Σε έναν κόσμο «κανονικών», μοιάζει  σχεδόν ανεπιθύμητη η παρουσία τους. Για παράδειγμα, ενώ η απαγόρευση (!) συμμετοχής αναπήρων σε εξετάσεις ιδιωτικών δραματικών σχολών έχει αρθεί σχετικά πρόσφατα με νόμο του κράτους, το τοπίο παραμένει θολό στις ίδιες τις κρατικές σχολές!

Την ώρα της συναυλίας, ψηφιζόταν στη Βουλή ο νόμος που αναγνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη γραφή Μπράιγ ως ισότιμες της Ελληνικής. Είναι ένα γεγονός που θα άξιζε να πανηγυρίσουμε, αν δεν θυμόμασταν πως βρισκόμαστε στο 2017 και συζητάμε ακόμα τα αυτονόητα. Δυστυχώς, επικρατεί η αντίληψη πως κάθε θετικό βήμα επαφίεται στην καλή διάθεση ημών, των μη αναπήρων, ενώ χρωματίζεται αυτάρεσκα με μια δόση «ευαισθησίας», «φιλανθρωπίας» και «καλοσύνης». Σαν να τους κάνουμε κάποιο δώρο, από την καλή μας την καρδιά.

Νοηματική την ώρα της συναυλίας

Αρνούμαστε πεισματικά να καταλάβουμε πως τα ίσα δικαιώματα στη ζωή, για όλους και όλες, είναι υποχρέωση μιας κοινωνίας που θέλει να ονομάζεται ανθρώπινη και πολιτισμένη.

Γιατί δεν υπάρχει Πολιτισμός, αν δεν είναι για όλους. Ακόμα και την σωστή λέξη «ανάπηρος» έχουμε φορτίσει αρνητικά, αποφεύγοντας πια να την χρησιμοποιήσουμε, μην προσβάλουμε κανέναν. Σαν να είναι η αναπηρία κάτι κακό.

Επινοούμε, έτσι, φαινομενικά ουδέτερους όρους, όπως «άτομα με ειδικές ανάγκες», που όμως, στην ουσία τους, απομονώνουν και διαχωρίζουν περισσότερο. Το σώμα μας παρέχει πολλά εργαλεία. Όταν ένα εργαλείο λείπει, βρίσκει κανείς τρόπους ώστε να αναπτύξει τα υπόλοιπα.

Όσοι το κάνουν, έχουν πολλά να μας χαρίσουν και να μας διδάξουν. Κι εγώ προσωπικά ένιωσα και έμαθα πολλά εκείνο το βράδυ. Ήταν μια από τις σημαντικότερες συναυλίες της ζωής μου. Εύχομαι να έχει συνέχεια και αποτέλεσμα. Και μόνο αυτή να μείνει να θυμάμαι, όταν τα φώτα σβήσουν με το
καλό, θα μου είναι αρκετή.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» 


Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με την Πρόεδρο της φλόγας και τις εθελόντριες

«Ο παιδικός καρκίνος είναι –κατά κύριο λόγο- ιάσιμος και η πρόληψη σώζει ζωές! Αυτό το μήνυμα των χιλιάδων οικογενειών που συναποτελούν τη Φλόγα, στη σημερινή μας εκδήλωση το ντύσαμε με μαγικές νότες και αγγελικές φωνές, γίναμε μια τεράστια αγκαλιά εθελοντών και για ακόμα μια φορά, συμπαρασύραμε χιλιάδες κόσμο στην πρόκληση, να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια», δήλωσε εκ των συνδιοργανωτών ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Με την παρουσία χιλιάδων φίλων της μουσικής και των παιδιών, πραγματοποιήθηκε το 4ο Music Dream Festival, τηνΚυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο Θέατρο του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Χρήστο Νικολόπουλο και την Πίτσα Παπαδοπούλου


Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη διοργάνωση του Μουσικού Εργαστηρίου «Οδός Ονείρων» του Μαέστρου κ. Ιωάννη Γαβρά, η οποία για τρίτη χρονιά γίνεται σε συνεργασία με τον κοινωνικοπολιτικό διαδικτυακό ιστότοπο «Με άλλα Μάτια» ( http://meallamatia.blogspot.com ) του Δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά.

Η εκδήλωση φέτος είχε στόχο τη στήριξη και προώθηση του έργου του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», γι’αυτό και στην είσοδο της εκδήλωσης υπήρχε συμβολικό bazaar υπέρ του Συλλόγου για όποιον είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει, ενώ κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Γενική Γραμματέας της Φλόγας κα Ελένη Αντωνίου, ενημέρωσε συνοπτικά τους παρευρισκόμενους για το έργο του Συλλόγου.

Οι κ. κ. Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστας Καραφώτης και Λάμπρος Κωνσταντάρας με το Βαγγέλη Αυγουλά και το Γιάννη ΓαβράΗ κυρία Αντωνίου κάνει δηλώσεις


Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, το μήνυμα ότι ο παιδικός καρκίνος είναι συνήθως ιάσιμος, μετέφερε με δύναμη ψυχής η Πρόεδρος της Φλόγας κα Μαρία Τριφωνίδου.

Το Music Dream Festival είναι ένας ετήσιος, σύγχρονος πολιτιστικός θεσμός που μετρά πλέον χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης τόσο για την αισθητική του όσο και για την καλλιτεχνική του αρτιότητα. Διοργανώνεται –εδώ και τέσσερα έτη-, από το μουσικό εργαστήρι «Η Οδός Ονείρων» του καθηγητή και μαέστρου κ. Ιωάννη Γαβρά. Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να προκληθεί το ενδιαφέρον και η ευαισθησία των συμπολιτών μας για τις προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης των συνθηκών ζωής παιδιών που χρήζουν κοινωνικής αρωγής, προστασίας  και φροντίδας. Όλη η παραγωγή, από την αρχή ως το τέλος, στηρίζεται πάντα στην εθελοντική δράση των φίλων του μουσικού εργαστήριου «Η Οδός Ονείρων» και της Ορχήστρας των Ονείρων.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Γιάννης ΓαβράςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με την ορχήστρα των ονείρων

«Πολύ σημαντική επίσης είναι η βοήθεια και η στήριξη που υπάρχει πάντα από τους φίλους της μουσικής (επαγγελματίες και μη) και από τους συνανθρώπους μας που πιστεύουν ότι με την στήριξη και την αλληλεγγύη στα παιδιά, χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο γι' αυτά. Η είσοδος στο Music Dream Festival είναι εξ αρχής ελεύθερη θέλοντας να δείξουμε και να διαδώσουμε την έννοια του εθελοντισμού με σύνθημα μας «μια συναυλία από τα παιδιά για τα ΠΑΙΔΙΑ». Φέτος, η ουσιαστική στήριξη μας στο κοινωνικό έργο της Φλόγας, φάνηκε και από το λευκό χρώμα ενδυμασίας που είχαν τα παιδιά της παιδικής μας χορωδίας», δήλωσε ο Μαέστρος της Ορχήστρας των Ονείρων κ. Γιάννης Γαβράς.

Όσοι παρακολούθησαν φέτος το  4ο Music Dream Festival, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να απολαύσουν ένα μουσικό λαϊκό ταξίδι με γνωστά κομμάτια διαφόρων Ελλήνων συνθετών, από την «Ορχήστρα Των Ονείρων» του Μαέστρου κ. Ιωάννη Γαβρά και την Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας, καθώς και από τους καλλιτέχνεςΧρήστο Νικολόπουλο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστα Καραφώτη, Μαρία Ραφαέλα, Θοδωρή Κυριακόπουλο.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Κώστας Καραφώτης και η Πίτσα Παπαδοπούλου στη σκηνήΟι καλλιτέχνες επί σκηνής

Τα τραγούδια ήταν ενορχηστρωμένα -και κάποια διασκευασμένα- από τον κ. Ιωάννη Γαβρά, πάντα με προσέγγιση που δείχνει σεβασμό στις αρχικές δημιουργίες.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Κωνσταντάρας, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Γαλατσίου, ο οποίος –δήμος- κάλυψε όλα τα αναγκαία έξοδα για τη διεξαγωγή της και παραχώρησε το χώρο της συναυλίας.

Ο Λάμπρος ΚωνσταντάραςΟ Κώστας Καραφώτης και ο Χρήστος Νικολόπουλος

Για την Ορχήστρα των Ονείρων έπαιξαν οι μουσικοί:
Φώτης Richard Κοκαβέσης Τύμπανα
Ηλίας Μιχαήλ Κρουστά
Αλέξανδρος Πάσχος Μπάσο
Θέμος Ζαχαράκης Κιθάρα
Λάμπρος Χιώτης Κιθάρα
Στέλιος Τσάκας Ακορντεόν
Παναγιώτης Αποσπόρης Μπουζούκι
Βασιλίνα Ζαρκαδάκη Μπουζούκι
Σίμος Ρεντετάκος Μπουζούκι
Βασίλης Μαντζοράκης Πιάνο

Την Παιδική Χορωδία αποτελούσαν οι:
Ιάκωβος Γαβράς, Δαμιανός Αποστολόπουλος, Σπύρος Αποστολόπουλος, Ιωάννα Κοκαβέση, Σίμος Ρεντετάκος, Αφροδίτη Ρεντετάκου, Γιάννης Κωστούλας, Ζαχαρίας Μπάκας, Αρετή Τσιμπούλη, Χριστίνα Κανζτίδου, Ραφαέλα Απλαδά, Πέτρος Μπερίτσης, Δημήτρης Λεοντής,

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλος, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Διεθνούς Φήμης Μουσικοσυνθέτη κ. Χρήστο Νικολόπουλο για την προσφορά του στο Ελληνικό τραγούδι.

Αρωγός από την πρώτη στιγμή για την επιτυχία της εκδήλωσης, από πλευράς Δήμου Γαλατσίου, ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος ανακοίνωσε κιόλας ότι για ένα μήνα, φέτος τα Χριστούγεννα, ο Δήμος παραχωρεί στη Φλόγα τη δυνατότητα να έχει ένα περίπτερο ενημέρωσης και προώθησης των δράσεων του Συλλόγου, σε πολύ κεντρικό σημείο του Γαλατσίου!



Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κάνει δηλώσειςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με την κα Τρυφωνίδη και τον Αντιδήμαρχο Μάνο Ελευθεριου

Η Ραφαέλα ντουέτο με μαθήτριαΗ παιδική χορωδία



Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Σ.Κ.Ε.Π. ΚΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ!


Φωτογραφία του ΣΚΕΠ από δράσεις του στα σχολεία

Σύμφωνα με την μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Discrimination in the European Union - 2006, 76% των Ελλήνων πιστεύουν ότι το σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

Από φέτος ο Σ.Κ.Ε.Π. και ο Βαγγέλης Αυγουλάς εντατικοποιούν την ήδη γόνιμη συνεργασία τους τα τελευταία 10 χρόνια, με στόχο την πανελλαδική υλοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" του Σ.Κ.Ε.Π.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σχολικό πλαίσιο και σε διδακτική ώρα.

Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από εμψυχωτές/ομιλητές με αναπηρία, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας. 

Πέρα από την εξοικείωση με την αναπηρία, είναι ένα μάθημα ζωής που διαμορφώνει ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας, χτίζοντας μέσα από την βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την έννοια του κοινωνικού συνόλου, της συντροφικότητας και της συνείδησης. 

Στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος:

1.Η άρση των προκαταλήψεων & του αποκλεισμού των νέων με αναπηρία μέσω της αφύπνισης και αλλαγής στάσης του γενικού πληθυσμού

2.Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητα, με σκοπό την κοινωνική τους ένταξη

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ετήσια αποτελέσματα του Σ.Κ.Ε.Π.:
-Υλοποίηση 5 Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κάθε σχολική εβδομάδα
-Αφύπνιση & εκπαίδευση 16.000 νέων με και χωρίς αναπηρία
-Συνεργασία με 170 θεσμικούς, δημόσιους & ιδιωτικούς φορείς, σχολεία γενικής & ειδικής αγωγής, πανελλαδικά

Ο νεαρός δικηγόρος με αναπηρία, Βαγγέλης Αυγουλάς, διατελεί μεταξύ άλλων Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου, Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος», μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης “VIEWS” για νέους με προβλήματα όρασης.

"Η συνεργασία μας με τον κ. Αυγουλά, θα μας φέρει φέτος κοντά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κυρίως θα δώσει την δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν την καθημερινότητα ενός νέου με αναπηρία, με τρόπο αυθόρμητο, ουσιαστικό και απλό. Μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο και την αλληλεπίδραση, θα ανακαλύψουν έναν άνθρωπο που βρήκε λύσεις στα δικά του εμπόδια & τρόπους για να νικήσει τις αντιξοότητες", δήλωσε η Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π. κα Αθηνά Κρητικού.

"Πιστεύω ότι τα παιδιά, οι ενεργοί πολίτες του αύριο, είναι η τελευταία μας ελπίδα σαν κοινωνία, για κάτι καλύτερο, για κάτι πιο ουσιαστικό. Και η αληθινή, ανιδιοτελής αλληλεπίδραση με τα παιδιά, είναι πραγματική επένδυση! Επέλεξα λοιπόν και φέτος, πιο εντατικά, να δώσω μαζί με τον Σ.Κ.Ε.Π. τη μάχη για το καλύτερο Αύριο της αλληλοαποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας", δήλωσε ο κ. Αυγουλάς.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα «Εξοικείωση με την Διαφορετικότητα: ανοιχτός ενημερωτικός διάλογος από άτομα με αναπηρία», τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

ο Βαγγέλης Αυγουλάς και η Αθηνά Κρητικού

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΚΩΦΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΟΝΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας "Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει"

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υλοποιείται για 5η συνεχή χρονιάτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας "Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει" από 24 Σεπτεμβρίου έως 01 Οκτωβρίου 2017, σε  Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λιτόχωρο / Όλυμπος, Ναύπλιο με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των Δήμων ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ, ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΔΙΟΥ –ΟΛΥΜΠΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΧΑΝΙΩΝ.

Το φεστιβάλ βασίζεται εξολοκλήρου στην ευγενική χορηγία και την εθελοντική προσφορά Ελλήνων πολιτών και στη διάθεση χώρων και παροχής υπηρεσιών από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Το φεστιβάλ τελεί και φέτος υπό την αιγίδα των:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
& της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος

Οι δράσεις συντονίζονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Μακεδονίας Θράκης ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ, Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας και την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και επικουρούν η Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων.

Oι δράσεις του φεστιβάλ εντάσσονται στην Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα BeActive 2017 που συντονίζονται στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του ΥΠΠΟΑ.

Όλες οι μουσειοπαιδαγωγικές και εκπαιδευτικές επισκέψεις διοργανώνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, τις Τοπικές Μητροπόλεις των εμπλεκόμενων πόλεων και σώματος εθελοντών εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το φεστιβάλ στοχεύει στην
- ενίσχυση της ενταξιακής κουλτούρας και αποδοχής της διαφορετικότητας,
- καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού με σύμπραξη ΑμεΑ και μη, συμπεριλαμβανομένης κάθε πληθυσμιακής μειονότητας 
- ανάδειξη του πολιτισμού μας, 
- διάχυση των μηνυμάτων για περισσότερη φυσική δραστηριότητα και άσκηση
- απόκτηση γνώσεων & εμπειριών
- ενθάρρυνση του κάθε Έλληνα και την προβολή σημαντικών προσωπικών και κοινωνικών αξιών
- προώθηση ιδανικών και αρχών συμβίωσης και ανθρωπιάς

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ δημιουργήθηκε από την ανάγκη για κοινωνική συνέργεια υπέρ της ανάπτυξης και αναδόμησης της κοινωνίας μας σε θεμέλιες, λειτουργικές και ευοίωνες πολιτισμικές βάσεις με βασικό σκοπό τον ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ, ανεξαρτήτου κοινωνικής ταυτότητας.

Επιμέρους στόχοι είναι:
Η προβολή των σωματείων ΑμεΑ και του έργου τους
Η πρόληψη της υγείας
Η ανάδειξη των τοπικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών θησαυρών (ανάλογα με την πόλη που φιλοξενείται το φεστιβάλ)
Η προώθηση της άτυπης εκπαίδευσης

Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης

Οι δράσεις αθλητισμού, καλλιτεχνίας, τοπικής παράδοσης και γαστρονομίας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χανιά και Λιτόχωρο θα προαναγγείλουν το νέο μέλος της διοργάνωσής μας, τον ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ, όπου θα φιλοξενηθούν εκεί οι περισσότερες εκδηλώσεις. Απώτερος σκοπός του Φεστιβάλ είναι η η ανάπτυξη ενταξιακής κουλτούρας δια μέσω δράσεων που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα εξυπηρετείται και η ανάπτυξη ενός ισχυρού πολιτιστικού Δικτύου στην Ενδοχώρα, με πρωταγωνιστές, τις δημοτικές και δημόσιες αρχές.

Στο Φεστιβάλ, πλέον, εντάσσουμε και προσκαλούμε όλες τις πληθυσμιακές κοινωνικές μειονότητες με πρωταγωνιστή όμως τον κάθε χρήστη Νοηματικής ή άλλης εναλλακτικής επικοινωνίας.
Ιστορικό του Φεστιβάλ: http://esai.gr/DHIA_2016.html
Ιστοσελίδα Φεστιβάλ 2017: http://esai.gr/DHIA_2017.html

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς Χώρους και Ιερές Μονές & Ναούς, σε εργαστήρια προετοιμασίας παραδοσιακών εδεσμάτων, σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών/ περιβαλλοντικής αγωγής και τοπικής ιστορίας & σε καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα ή για να υποστηρίξετε τις δράσεις μας ως εθελοντής, επισκεφθείτε το blog της ιστοσελίδας http://esai.gr/DHIA_2017.html

Σας περιμένουμε!

HXHTIKO ΣΠΟΤ: https://www.youtube.com/watch?v=ykoWMJpfp5c
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ |
https://www.flipsnack.com/EsaiEnRoi/-.html
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΝΙΩΝ |
https://www.flipsnack.com/EsaiEnRoi/5o.html
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ |
https://www.flipsnack.com/EsaiEnRoi/5-ftm0gjmkb.html
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΗΝΑΣ |
https://www.flipsnack.com/EsaiEnRoi/dhiafest2017.html
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ |
https://www.flipsnack.com/EsaiEnRoi/5.html
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ |
https://www.flipsnack.com/EsaiEnRoi/5-fdxmaxtd0.html
Βίντεο Σποτ ΕΛΛΗΝΙΚΟ:
https://vimeo.com/226900695/ddbeb761c7

Βίντεο Σποτ ΑΓΓΛΙΚΟ:
https://vimeo.com/226907342/986d943500

βίντεο σποτ στη νοηματική για κωφό και
βαρήκοο πληθυσμό, καθώς και για άτομα
με
προβλήματα όρασης
https://www.youtube.com/watch?v=xk_DPxkgI64&feature=youtu.be

Links:
------
[1] http://esai.gr/DHIA_2016.html
--

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΛΙΑ Η ΖΩΗ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ;

Δημήτρης Κωνσταντάρας
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Δεν περνάμε και τόσο καλά στην καθημερινότητά μας. Και είναι πολύ χάλια η ζωή μας, δεν συμφωνείτε; Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τέτοια ματαιότητα να με περιβάλλει. Είναι και ότι πέρασαν τα χρόνια, άσπρισαν τα μαλλιά μου, μού συνέβησαν και κάποια δυσάρεστα θέματα υγείας, βλέπω την εξέλιξη εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης από  ενάμιση κόμμα  που δε  ψήφισα αλλά δεν θα ήθελα ποτέ  να φτάσει σε τέτοια απαξίωση, δουλειές δεν υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν, επιχειρήσεις ισοπεδώνονται, η κοινωνική αδικία έχει «χτυπήσει κόκκινο», η νέα γενιά φεύγει στο εξωτερικό γα να επιβιώσει κι όταν τα λέω σε συζητήσεις, εισπράττω την αφελή απάντηση « Καλά κι΄ εσύ τι ανάγκη έχεις;»

Δεν απαντώ. Δεν χρωστάω, μου χρωστάνε. Μου χρωστάνε δουλειές, χάρες ,  εξυπηρετήσεις, το χρόνο μου, σεβασμό και αναγνώριση, αξιοκρατική αντιμετώπιση, δικαιοσύνη, πολλά λεφτά και ενδιαφέρον. Δεν χρωστάω σε κανέναν. Κι όταν με μειώνουν και με προσπερνάνε γιατί με θεωρούν «μεγάλο», «ακριβό», «παράξενο», «δύσκολο» , «γκρινιάρη» και «στραβό κεφάλι», δεν τους λέω  ότι όλα αυτά είναι «προτερήματα» σήμερα αλλά γυρνάω το κεφάλι απ΄ την άλλη πλευρά και γράφω, βλέπω ποδόσφαιρο, μπάσκετ και στίβο στην τηλεόραση απ΄ όπου επίσης εισπράττω απογοήτευση.

Δεν λέω κουβέντα για τα κόμματα. Ούτε για τα ΜΜΕ που ήταν το «σπίτι» μου επί σαράντα χρόνια. Προσπαθώ να απολαύσω τους αγώνες στίβου ,το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Στον στίβο διαπιστώνω ότι  η μόνη αξιόλογη εκπροσώπησή μας γίνεται από μιαν αθλήτρια που ζει και προπονείται στην Αμερική, στο ποδόσφαιρο ότι οι ομάδες μας έχουν από 6 ως 7 ξένους παίκτες στην ενδεκάδα τους και οι ιδιοκτήτες τους απλώς  «πουλάνε και αγοράζουν» ό,τι βρουν και στο μπάσκετ, η Εθνική Ομάδα μισο-διασύρθηκε στο Eurobasket γιατί ο εξαιρετικός Γιάννης Αντετοκούμπο που παίζει στο NBA μας «δούλευε» επί ενάμιση μήνα ότι θα κάνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον τραυματισμό του γιατί «ήθελε σαν τρελός» να παίξει για την Ελλάδα ενώ ήξερε ότι η αμερικάνικη ομάδα του τού το είχε απαγορεύσει. Και φυσικά δεν έπαιξε. ΤΙΠΟΤΕ δεν προσφέρει κάποιο ίχνος ικανοποίησης. Όλοι μάς κοροϊδεύουν στα μούτρα μας.  Κι όλοι λένε ότι θα δουλέψουν, θα προσφέρουν, θα διοικήσουν, μέχρι και θα κυβερνήσουν « με τους καλύτερους».

Τα τελευταία 3-4 χρόνια  δεν τους έχουν βρει. Πουλάνε και αγοράζουν, πουλιούνται και αγοράζονται για την τσέπη τους. Πώς να πάει η χώρα μπροστά; Πώς να προκόψει; Και πώς να βρούμε κάποια, μικρή έστω, ικανοποίηση στην καθημερινότητά μας;

Διάβασα τις προάλλες για μια νέα βράβευση του Γιάννη Αντετοκούμπο. Μπράβο του. Εμένα τι με νοιάζει; Με "δούλεψε" δυο μήνες; Τη "δούλεψε" την Εθνική; Τους δούλεψε τους φιλάθλους; Δεν τον αδικώ. Την τσέπη του κοιτάζει, οικογένεια έχει, προβλήματα λύνει. Καλά κάνει. Αλλά δεν μπορεί να τα έχει ΟΛΑ. Και μην ψάχνετε να τού βρείτε δικαιολογίες. Έξω από την Εθνική; Έξω. Να κλάψω αποκλείεται. Απλώς δεν θα ξανασχοληθώ.

 Διάβασα επίσης ότι «Δυσαρέσκεια απλώς νοιώθει ο Μαρινάκης », ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού. Δυσαρέσκεια νοιώθω εγώ ως απλός φίλαθλος του Ολυμπιακού και φίλος του ποδοσφαίρου μ αυτά τα κακουργήματα και τα τραγικά που βλέπω και με κάνουν να κλείνω την τηλεόραση. Ο πρόεδρος καλό θα ήταν να νοιώθει οργή. Και να τη δείξει αμέσως και έμπρακτα. Ποιοι τον κορόιδεψαν; Ποιοι τον εξαπάτησαν; Διότι αποκλείεται να ήταν ο ίδιος ο Μαρινάκης που επέλεξε τον Χάσι και τα ...συστήματά του και τους άχρηστους που "ψώνισε" απ΄ το .....καλάθι το "επιτελείο". Και μη μου πει κανείς ότι είναι νωρίς και η ομάδα θα "δεθεί" !!! Αυτό που είδα με την Ξάνθη, με τη Σπόρτινγκ και με τον Αστέρα είναι χειρότερο από την "ομάδα" του Ζίκο. Κι όσο για τη συντήρηση και την αποκατάσταση και το ...ροτέισιον...τύφλα νάχει ο Αστέρας Ραχούλας.

Μα η ίδια κατάσταση επικρατεί παντού. Στην πολιτική, στις επιχειρήσεις , στον αθλητισμό, στα ΜΜΕ, στην καθημερινότητά μας. ΕΓΩ είμαι ο γκρινιάρης;


Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΚΥΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΖΩΗΣ

Σκύλος ογηγός


Γράφει η ΑΝΝΑ ΘΕΟΔΩΡΗ

Αν κατοικείς στην Αθήνα κυρίως, αλλά και σε κάποιες επαρχιακές πόλεις, πολύ πιθανόν να έχεις συναντήσει ένα ιδιαίτερο ζευγάρι στην πορεία της διαδρομής σου, το οποίο σου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και την περιέργεια.

Έναν τυφλό να περπατά με ένα σκύλο στο πλάι του!

Στάθηκες για δευτερόλεπτα να τους παρατηρήσεις, πέρασες δίπλα τους χωρίς να τους μιλήσεις, αλλά, ίσως, και να έσπευσες από τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό σου να χαϊδέψεις αυτό το όμορφο ξανθό λαμπραντόρ. Πώς γίνεται να αντισταθεί κάποιος στη θέα ενός τέτοιου πλάσματος, αν διαλογιστεί τι προσφέρει εκείνη τη στιγμή στον χειριστή του; Μια εικόνα που προκαλεί συγκίνηση, σεβασμό και θαυμασμό.

Η εικόνα ενός πολίτη, που βγάζει βόλτα τον σκύλο-κατοικίδιό του μας είναι αρκετά οικεία, ενώ η αντίστοιχη ενός τυφλού με τον σκύλο οδηγό του φαίνεται να είναι σε αρκετούς πρωτόγνωρη. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα οι δύο πρώτες σχολές εκπαίδευσης σκύλων οδηγών «Λάρα» και Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκαν μόλις το 2008.

Παγκοσμίως οι σχολές σκύλων οδηγών αποτελούν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Αποστολή τους είναι η παραγωγή, η ανατροφή και η εκπαίδευση εξειδικευμένων σκύλων οδηγών κι έπειτα το ταίριασμα με ένα άτομο με οπτική αναπηρία, με σκοπό την ασφαλή και ανεξάρτητη μετακίνησή του. Απαιτείται τεράστια επένδυση χρόνου και χρήματος, ώστε με υπομονή και αφοσίωση να μεταμορφωθεί μια μικρή «γούνινη μπάλα» σε έναν υπεύθυνο και πειθαρχημένο σκύλο εργασίας. Τα σκυλιά που εκπαιδεύονται συνήθως είναι Labrador και Golden Retriever λόγω χαρακτήρα και προσαρμοστικότητας. Επιπλέον, έχουν το κατάλληλο μέγεθος, είναι ανθρωποκεντρικά και εύκολα στην περιποίηση. Άλλες φυλές εργασίας αποτελούν και οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα boxer και τα poodle. Τα ξανθά labrador, σύμφωνα με τους Bernard και Steel (2009), τα αποδέχεται πιο εύκολα ο κόσμος στους δημόσιους χώρους, ενώ τα μαύρα, λόγω χρώματος, συχνά λειτουργούν απωθητικά.

Κάποιες σχολές διαθέτουν δικά τους εκτροφεία, από όπου διαλέγουν τα κατάλληλα σκυλιά, ενώ, κάποιες άλλες, επιλέγουν κουτάβια από ιδιωτικά εκτροφεία. Η επιλογή είναι προσεκτική και αυτό που εξετάζουν αρχικά είναι η ευφυΐα, η υπακοή και η αντοχή του ζώου. Τα κουτάβια επιλέγονται από γονείς με αναπτυγμένη νοημοσύνη και ιδιαίτερες ικανότητες οδήγησης. Από την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων, το κουτάβι δίνεται σε έναν ανάδοχο βλέποντα εθελοντή, ο οποίος, με τη σειρά του, έχει επιλεγεί προσεκτικά. Αυτός, κρατά το κουτάβι για δώδεκα μήνες και είναι υπεύθυνος για την ανατροφή του. Ταυτόχρονα, μεριμνά για την αρχική του εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, την εξοικείωση με κόσμο και θορύβους και την ανταπόκριση στις πρώτες εντολές βασικής υπακοής. Από τον ανάδοχο εθελοντή απαιτείται αφοσίωση, υπομονή, χρόνος και συγκέντρωση. Οι περισσότεροι που έχουν αναθρέψει και έχουν ήδη παραδώσει ένα κουτάβι στον εκπαιδευτή, επιλέγουν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα αναδοχής ξανά και ξανά.

Ένας σκύλος πάντα εκπαιδεύεται θετικά, γεγονός που σημαίνει πως δε χρησιμοποιείται καθόλου βία από τον εκπαιδευτή, αλλά επιβραβεύεται με τροφή ή έπαινο κάθε φορά που υπακούσει ή πραγματοποιήσει μια εντολή. Στόχος είναι ο εκπαιδευόμενος σκύλος να μην αναπτύξει φοβίες και να μην εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος μέχρι το πρώτο έτος της ζωής του να συνηθίσει να περπατά μέσα σε πλήθος κόσμου και να αντιμετωπίσει διάφορες συνθήκες και καταστάσεις, να έρθει σε επαφή με πολλές μυρωδιές και με όλα τα είδη των πιθανών κινδύνων, ώστε να εξοικειωθεί. Τα κουτάβια κοιμούνται πάντα μέσα στο σπίτι των αναδόχων και μεγαλώνουν ως ισότιμα μέλη της οικογένειας.

Μετά τους δώδεκα μήνες ο σκύλος φεύγει από τον ανάδοχο εθελοντή και τον αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο εκπαιδευτής, ο οποίος τον προετοιμάζει εκπαιδεύοντάς τον καθημερινά, ώστε να γίνει σκύλος οδηγός, μέχρι περίπου την ηλικία των δύο ετών. Ο αποχωρισμός από τον ανάδοχο εθελοντή είναι πολύ δύσκολος, όμως η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια που αισθάνεται γι αυτό που κατάφερε σε ένα μόνο έτος τον αποζημιώνει. Αφού ο εκπαιδευτής παραλάβει το σκύλο, εξετάζει μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως τη νοημοσύνη του ζώου, την προθυμία για εκπαίδευση, τη δυνατότητα συγκέντρωσης, την καλή μνήμη και, φυσικά, την υγεία του. Κακή υποψηφιότητα αποτελεί ο σκύλος που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά, νεύρα και ακραίες αντιδράσεις σε γάτες ή άλλα σκυλιά. Από τα ικανά σκυλιά στο τέλος της εκπαίδευσης αποφοιτά μόνο το 72%, τα οποία είναι έτοιμα να γνωρίσουν τους χειριστές τους.

Σκύλος οδηγός με συνοδό του


Σύμφωνα με την Hornsby (2000), ο σκύλος που θα επιλεγεί να συνεχίσει πρέπει να είναι ενεργητικός, αλλά όχι υπερκινητικός και να έχει μειωμένο το αίσθημα του κυνηγιού. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζει προσαρμοστική συμπεριφορά, μιας και οι περιβαλλοντικές αλλαγές είναι μεγάλες. Στην αρχή της διαδικασίας ο σκύλος φορά το σαμάρι και εκπαιδεύεται με αυτό. Μαθαίνει να περπατά σε ευθεία πορεία πάνω στο πεζοδρόμιο και όχι να παρεκκλίνει και να σταματά στην άκρη του και όταν αυτό είναι εντελώς αποκλεισμένο. Επιπλέον, μαθαίνει να αναγνωρίζει το «σταμάτα», το «εμπρός», το «δεξιά» και «αριστερά», δηλαδή απλές λεκτικές εντολές. Πιο προηγμένες τεχνικές ασφαλείας αφορούν το περπάτημα γύρω από τα υπερυψωμένα εμπόδια και την προσπέραση μέσα από πλήθος. Στο προτελευταίο στάδιο του προγράμματος κατάρτισης ο σκύλος εκπαιδεύεται στην οδική ασφάλεια. Την απόφαση για να διασχίσουν ένα δρόμο θα την πάρει ο χειριστής. Πολύ σημαντική είναι η εκπαίδευση του ζώου αναφορικά με την «έξυπνη ανυπακοή». Για παράδειγμα, εάν ο χειριστής δώσει εντολή να διασχίσουν το δρόμο και ο σκύλος δεν το κρίνει σωστό επειδή πλησιάζει κάποιο αυτοκίνητο τότε θα παρακούσει τον χειριστή, θα «παγώσει» και θα περιμένει πρώτα την έλευση του οχήματος. Ο σκύλος οδηγός, δηλαδή, διορθώνει τη λανθασμένη κρίση του χειριστή του. Το ίδιο ισχύει αν του δοθεί εντολή να περπατήσει πάνω από μία τρύπα στην άσφαλτο.

Το τελικό στάδιο της κατάρτισης αφορά το ταίριασμα με τον χειριστή και διαρκεί περίπου τέσσερεις εβδομάδες. Μεγάλη σημασία παίζει η συμβατότητα της προσωπικότητας και των δύο. Ένα πολύ ενεργητικό σκυλί παραδίδεται συνήθως σε ένα νεαρό και δραστήριο χειριστή. Ένα μικρότερου μεγέθους σε έναν πιο κοντό χειριστή. Ένα εκπαιδευμένο poodle, που χάνει λιγότερο τρίχωμα, θα δοθεί σε έναν χειριστή που πιθανόν να έχει αλλεργίες στις τρίχες και ένα πιο μεγαλόσωμο σκυλί σε κάποιον με προβλήματα ισορροπίας. Μια αποτυχημένη συνεργασία μπορεί να έχει επιπτώσεις και να δυσχεράνει αντί να βελτιώσει την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής του χειριστή. Άλλωστε, με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στη Νέα Ζηλανδία, το 84% των χειριστών ταιριάζει αμέσως με τον πρώτο σκύλο οδηγό, που έχει επιλεγεί γι αυτόν. Περίπου το 16% αποσύρονται γιατί εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά σε άλλα σκυλιά. Σημαντικό ρόλο στο ταίριασμα διαδραματίζει η ικανότητα του χειριστή να ελέγχει το σκύλο οδηγό και όχι να τον αφήνει να του επιβάλλεται. Ο σκύλος που δεν ταιριάζει με τον πρώτο χειριστή συνήθως δίνεται σε δεύτερο και, αν ούτε αυτό είναι εφικτό, δοκιμάζει και με τρίτο. Τα εκπαιδευμένα αυτά σκυλιά παρέχονται δωρεάν στους χειριστές με τη μορφή χρησιδανείου.

Αναφορικά με τη νομοθεσία οι σκύλοι οδηγοί έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού. Τον Αύγουστο του 2010, με την ψήφιση του Νόμου 3868 / ΦΕΚ Α 129/ 3.8.2010, στο Κεφάλαιο ΣΤ΄ στις ρυθμίσεις για την πρόνοια στο Άρθρο 16 αναφέρονται διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και παραμονή του σκύλου οδηγού σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Ο χειριστής του σκύλου βοηθού ή οδηγού θα πρέπει να λαμβάνει κάθε μέτρο αποφυγής όχλησης και να φέρει τα παραστατικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, την επάρκεια εκπαίδευσής του και το δικαίωμα χειρισμού του, δηλαδή το βιβλιάριο υγείας και την κάρτα πιστοποίησης. Στην Ολλανδία, όπου αριθμούνται περίπου 350 χειριστές με σκύλους οδηγούς δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία καθώς η πρόσβαση παντού θεωρείται αυτονόητη.

Οι προϋποθέσεις απόκτησης σκύλου οδηγού αφορούν την καλή γνώση κινητικότητας και προσανατολισμού, την ανεξάρτητη διαβίωση και, φυσικά, τη φιλοζωία. Ο σκύλος οδηγός θα σταθεί δίπλα του επικουρικά, ενισχύοντας αυτές τις γνώσεις.

Ο σκύλος οδηγός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του χειριστή του. Είναι προσεκτικός, αφοσιωμένος, υπάκουος και κοινωνικοποιημένος, παρέχει αυτονομία, γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση. Πληροί όλα τα διεθνή κριτήρια, είναι θετικά εκπαιδευμένος και εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος, αποφεύγει εμπόδια και γίνεται διακριτός από το πλήθος που παραμερίζει. Επιπλέον, ανιχνεύει πόρτες, σκάλες, ταμεία ή κουμπιά διάβασης πεζών. Περπατά πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο και ποτέ στο δρόμο, διασχίζει με άνεση στενά περάσματα και με τη στάση του σώματός του δείχνει πού βρίσκονται τα κουμπιά σε έναν ανελκυστήρα. Ο χειριστής εγκαταλείπει την ασφάλεια του σπιτιού του, κινείται ελεύθερα με αυτοπεποίθηση και γνωρίζει νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της διαδρομής του με αποτέλεσμα να συνάπτει περισσότερες κοινωνικές επαφές. Είναι τόσο μεγάλη η συμβολή του, όχι μόνο στην κινητικότητα, αλλά και στην ψυχολογία του χειριστή. Του προσφέρει συντροφιά και αγάπη, οπλίζοντάς τον με ηρεμία και υπομονή. Από πλευράς του «αναζητά» μόνο φροντίδα και περιποίηση.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα σκυλιά λειτουργούν ως αγχολυτικά και, ειδικότερα οι σκύλοι οδηγοί, συμβάλουν στην πνευματική ηρεμία των χειριστών τους, αφού τους παρέχουν σιγουριά και εμπιστοσύνη κατά την πορεία μιας διαδρομής. Συνάμα, προσφέρουν χαλάρωση από μια έντονη ημέρα, τρυφερότητα, συντροφικότητα και προστασία.. Η προσέγγιση ενός τυφλού από τους περαστικούς γίνεται πιο φιλική, στην όψη ενός σκύλου οδηγού. Επιπλέον, ένας χειριστής γίνεται «ορατός», αφού πραγματοποιείται άμεση σύναψη επαφών και συνομιλιών, όταν ο σκύλος είναι μαζί του και, φυσικά, είναι μια αφορμή για κουβέντα. Σύμφωνα με τον Miller (1997), ένας σκύλος οδηγός «σπάει τον πάγο», οι άνθρωποι «αδιαφορούν» για την αναπηρία και λένε «Τι όμορφο σκυλί!» κι έτσι αμέσως ανοίγει συζήτηση. Σημαντικό είναι να επισημανθεί πως ένας σκύλος οδηγός αγαπάει αυτό που κάνει, να οδηγεί δηλαδή ένα άτομο με οπτική αναπηρία κι αυτό είναι φανερό από αναφορές χειριστών που τονίζουν πως κάθε πρωί τα σκυλιά χοροπηδούν χαρούμενα μόλις βλέπουν το σαμάρι χειρισμού ανυπομονώντας να το φορέσουν.

Με τη χρήση του σκύλου οδηγού η αντιληπτικότητα και η συγκέντρωση των χειριστών μεγαλώνει, αφού δεν εστιάζουν την προσοχή τους  σε κάθε απτικό και ακουστικό σημείο αναφοράς, όπως συμβαίνει κατά τη μετακίνηση με το λευκό μπαστούνι. Οι χειριστές δηλαδή σκύλων οδηγών επεξεργάζονται και αντιλαμβάνονται ταχύτερα τις εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες. Επειδή όμως ο σκύλος περπατά γρήγορα οι χειριστές πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι πολύ συγκεντρωμένοι μιας και υπάρχει περίπτωση αποπροσανατολισμού. Οι Bernard και Steel (2009) αναφέρουν πως ο σκύλος οδηγός προσφέρει αίσθημα υπερηφάνειας στο χειριστή γιατί είναι ένα τόσο καλά εκπαιδευμένο ζώο, με ικανότητες και κατάρτιση που όλοι καμαρώνουν. Στο σημείο αυτό έρχεται η κοινωνική σύγκριση, καθώς το άτομο με αναπηρία έχει το άριστο εργαλείο κινητικότητας, που άλλοι συνάνθρωποί του με την ίδια αναπηρία δεν διαθέτουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτοεκτίμησή του.Ενοχλητικό όμως είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον Wong (2006), ότι κάποιες φορές οι περαστικοί θέλουν να μιλήσουν στους χειριστές για το σκύλο οδηγό αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να τους καθυστερούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Επιπλέον, ένας χειριστής δεν περνά ποτέ απαρατήρητος, ο σκύλος προσελκύει τα βλέμματα και η ανεπιθύμητη προσοχή είναι γεγονός. Ο σκύλος είναι ένα έμψυχο πλάσμα και όχι αντικείμενο που μπορούμε να το επιστρέψουμε ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, η χρήση ενός σκύλου έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, σε σχέση με το λευκό μπαστούνι. Δεν παύει όμως να έχει και δυσκολίες που αρκετούς τους αποτρέπουν, ώστε να αιτηθούν. Σε ένα ταξίδι το λευκό μπαστούνι αποθηκεύεται με άνεση στην τσάντα. Αντίθετα, ο σκύλος δεν είναι πτυσσόμενος. Το μπαστούνι δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, σε αντίθεση με ένα σκύλο που πρέπει να τον ταΐσεις, να τον καθαρίσεις να τον πας βόλτα, να παίξεις μαζί του και να του προσφέρεις ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, εάν το μπαστούνι σπάσει, εύκολα αντικαθίσταται, αντίθετα με το σκύλο που, εάν αρρωστήσει, χρειάζονται ημέρες ή εβδομάδες για να αναρρώσει.

Σκύλος οδηγός με συνοδό του ελέγχει για να περάσει το δρόμο


Όπως προαναφέραμε, το θέαμα ενός σκύλου οδηγού δεν είναι τόσο συνηθισμένο στην Ελλάδα καθώς αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δώδεκα ομάδες συνολικά. Η αντίδραση του κόσμου, όμως, τις περισσότερες φορές είναι θετική. Αναγνωρίζουν τι προσφέρει ένας οδηγός στον τυφλό χειριστή και τον αποδέχονται με θαυμασμό και σεβασμό. Πρόβλημα πάντως αποτελεί το γεγονός ότι, επειδή ακριβώς θαυμάζουν αυτό που γίνεται, πολλοί είναι αυτοί που πέφτουν πάνω στον σκύλο, τον χαϊδεύουν, τον αγκαλιάζουν, τον φιλάνε ή τον ταΐζουν.Όταν βλέπουμε ένα σκύλο οδηγό με το χειριστή του, δεν επιτρέπεται να του αποσπάσουμε την προσοχή με κανέναν τρόπο γιατί, όταν φορά το ειδικό σαμάρι οδήγησης στο δρόμο, εργάζεται και με τον τρόπο αυτό θα χάσει τη συγκέντρωσή του και πιθανόν να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του ζεύγους. Δεν επεμβαίνουμε στην ομάδα γιατί διακυβεύεται η ασφάλειά της. Εάν επιθυμούμε να μιλήσουμε, απευθυνόμαστε στο χειριστή και αγνοούμε το σκύλο.Αν και έχει θεσπιστεί νομοθεσία στην Ελλάδα από το 2010, που επιτρέπει την πρόσβαση του σκύλου οδηγού σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε χώρους συνάθροισης κοινού αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρουσιάζονται κάποια προβλήματα άρνησης εισόδου σε εστιατόρια, σε λεωφορεία, σε ταξί, σε ξενοδοχεία.. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και στο εξωτερικό. Οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι αρνούνται την πρόσβαση στην ομάδα ποικίλλουν. Σε αρκετές περιπτώσεις προέρχεται από το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης σχετικά με τους σκύλους βοηθείας και την πρόσβαση τους σε δημόσιους χώρους. Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στη Γαλλία, όπου ο θεσμός είναι αναπτυγμένος, η άγνοια των ανθρώπων είναι μεγάλη. Όχι μόνο για το σκύλο οδηγό αλλά και για άτομα με αναπηρία γενικότερα. Επιπλέον, κάποιες φορές επειδή ορισμένοι δεν θέλουν τα σκυλιά στις εγκαταστάσεις τους, ανεξάρτητα με το γεγονός πως ο σκύλος οδηγός απαλλάσσεται από την πολιτική απαγόρευσης των κατοικίδιων, το οποίο και γνωρίζουν, αρνούνται την είσοδο στην ομάδα. Η άρνηση εισόδου έχει να κάνει επίσης και με τον πραγματικό φόβο ή αλλεργία που μπορεί να έχουν στα σκυλιά ή στις τρίχες. Στην περίπτωση των ταξί τις περισσότερες φορές οι οδηγοί ανησυχούν πως το σκυλί θα λερώσει το όχημά τους. Δυστυχώς όμως αυτός ο αποκλεισμός αποτρέπει αρκετούς χειριστές από την πραγματοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Προοπτικές ενδυνάμωσης τους θεσμού, σύμφωνα με τους Έλληνες χειριστές, αποτελούν η σωστή ενημέρωση της κοινωνίας αλλά και των ατόμων με οπτική αναπηρία για το θεσμό και την προσφορά του σκύλου οδηγού, η αύξηση των χειριστών στους δρόμους, ώστε να προβάλλεται το έργο και το κοινωνικό περιβάλλον να συνηθίζει και να εξοικειώνεται με την ιδέα, η ίδια η θέληση των τυφλών να αποκτήσουν σκύλο για τη μετακίνησή τους και όχι να εφησυχάζουν στο λευκό μπαστούνι, επειδή θεωρούν δέσμευση το σκύλο οδηγό, όπως και η προβολή του θεσμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που απαιτείται είναι υπομονή και συνεχής ενημέρωση από τις σχολές σκύλων οδηγών.