meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ONLINE ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΕΠ

Πιστοποιητικά online μέσω των ΚΕΠ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πιο «δημοφιλείς» υπηρεσίες στα ΚΕΠ το τελευταίο δωδεκάμηνο (μέχρι τον Αύγουστο του 2014) ήταν, χορήγηση: πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, αντιγράφου πιστοποιητικό γέννησης, αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης, αντιγράφου ποινικού  μητρώου γενικής χρήσης ή δικαστικής χρήσης, βεβαίωσης τόκων δανείου για φορολογική χρήση (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ, αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου, βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών και αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου.


Πάνω από ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά online έχουν εκδοθεί τους τελευταίους πέντε μήνες από τα ΚΕΠ, με μία απλή διασύνδεση βάσεων και  χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει ως στόχο να εφαρμόσει το σχέδιο «όλο το κράτος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν μελλοντικά το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών στην επαφή τους με το δημόσιο. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, ήδη ξεκίνησε η εποχή των «ΚΕΠ online», δηλαδή η ηλεκτρονική διασύνδεση με βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης που επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων εύκολα και γρήγορα, καθώς 1.000.000 υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν από τα ΚΕΠ μέσα σε δύο λεπτά.

Μέσω ΚΕΠ εξυπηρετούνται πλέον 473 διαδικασίες του δημοσίου τομέα, για τις οποίες τα ΚΕΠ αναζητούν ηλεκτρονικά τα σχετικά δικαιολογητικά, οπότε δεν απαιτείται η προσκόμισή τους από τον πολίτη. Εντός του Οκτωβρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν στα ΚΕΠ ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση σύνταξης ΙΚΑ και να πληροφορούνται για την πορεία της αίτησής τους, ενώ σύντομα τα ΚΕΠ θα χορηγούν το σύνολο των βεβαιώσεων του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα προστεθούν πολλές ακόμη υπηρεσίες, κάνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών ακόμη πιο αποτελεσματική, γρήγορη και φιλική, όπως σημειώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς εντός των προσεχών εβδομάδων θα μπορούν στα προξενεία να εξυπηρετούνται όπως και σε ένα από τα 1.060 ΚΕΠ της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πιο «δημοφιλείς» υπηρεσίες στα ΚΕΠ το τελευταίο δωδεκάμηνο (μέχρι τον Αύγουστο του 2014) ήταν:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

1. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης 883.432

2. Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης 349.719

3. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης 192.322

4. Χορήγηση αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης ή δικαστικής χρήσης
      86.450

5. Χορήγηση βεβαίωσης τόκων δανείου για φορολογική χρήση (Ταμείο
      Παρακαταθηκών και Δανείων) 57.179

6. Χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ 61.067

7. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου 86.759

8. Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας 67.065

9. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών 59.822

10. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου 62.686

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι υπηρεσίες που εξυπηρετούνται πλέον στο λεπτό, χάρη στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ΚΕΠ, με βάσεις δεδομένων δημόσιων υπηρεσιών, είναι αυτές του Εθνικού Δημοτολογίου (πάνω από 700.000 υποθέσεις), του ΙΚΑ (περίπου 250.000), του ΝΑΤ, του ΔΕΔΔΗΕ (Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας), ΟΓΑ (165.000 υποθέσεις) και ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ"



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η "Διεθνής Δiαφάνεια-Ελλάς" σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: "Η ελληνική προεδρία της ΕΕ στο αγώνα κατά της διαφθοράς" 

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 ώρα 12:30 μμ

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 
Αίθουσα Αργυριάδη (Κεντρικό κτίριο )
Πανεπιστημίου 30, Αθήνα (Είσοδος από οδό Ρήγα Φεραίου) 

Στην εκδήλωση θα υπάρχει διερμηνεία

Δωρεάν συμμετοχή (Π.Α. μέχρι 18/9, tihellas@otenet.gr) 

Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς
Τηλ. 210 7224940
Φαξ. 210 7224947
Email: tihellas@otenet.gr

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ



Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το 2011 όλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανελλαδικά, συζήτησαν για τον πρωτοπόρο Δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, ο οποίος όρισε Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Διαφάνειας, Διά βίου Μάθησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έναν εκ γενετής τυφλό νεαρό, 23 ετών τότε.

Αρκετοί παρακολούθησαν την πορεία αυτού του ρίσκου. Νιώθω πως όσους με πίστεψαν πραγματικά δεν τους απογοήτευσα. Νιώθω πως ταλαιπώρησα τους δύσπιστους με το έργο που αγωνιζόμουν να παράγω καθημερινά υπέρ των συμπολιτών μου. Είμαι σίγουρος ότι κάτι κατάφερα, γιατί αυτό μου το επιβεβαίωσαν οι συμπολίτες μου στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου που με ανέδειξαν πρώτο σε ψήφους Δημοτικό Σύμβουλο στο Ίλιον με 1891 σταυρούς, υπερδιπλασιάζοντας έτσι τους σταυρούς που συνέλεξα στην πρώτη μου εκλογική εμφάνιση το 2010.

Ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, αναγνωρίζοντας την αδιαμφισβήτητη έκφραση της Λαϊκής Κυριαρχίας, μου πρότεινε την Παρασκευή 5/9/2014 να παραμείνω στη θέση του Αντιδημάρχου την οποία κατείχα, με τις ίδιες αρμοδιότητες, ανακοινώνοντας μου όμως παράλληλα την απόφασή του η θέση αυτή να τραπεί σε άμισθη Αντιδημαρχία.

Με την πρότασή του αυτή για την παραμονή μου στην ανωτέρω θέση ο κ. Δήμαρχος και αρχηγός της δημοτικής παράταξης στην οποία συμμετέχω με τίμησε ιδιαίτερα, και τον ευχαριστώ γιατί θεώρησα ότι έτσι αναγνώριζε αυτομάτως τις προσπάθειές μου και τη δουλειά που έκανα τριάμισι χρόνια τώρα στο Ίλιον ως Αντιδήμαρχος.

Επίσης βρήκα το ίδιο πρωτοποριακή και ηθικά σωστή τη νέα απόφαση του Δημάρχου μας η θέση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής στο Ίλιον να είναι άμισθη, ως έμπρακτη και υπέρτατη καθημερινή έκφραση αλληλεγγύης και σεβασμού στους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Θέλω όμως εδώ να σας πω πως ανήκω σε μια οικογένεια όπου δουλεύουμε όλοι καθημερινά για το μεροκάματο. Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τους γονείς μου και τα δύο μου αδέλφια να ζουν και να εργάζονται μόνιμα στην Κω εδώ και τρία χρόνια, απασχολούμενοι σε μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Την ίδια ώρα που η αμοιβή του Αντιδημάρχου ανέρχεται περίπου στα 40€ την ημέρα, κατοικώ στο Ίλιον μόνος μου, έχοντας επωμιστεί παράλληλα και όλα τα έξοδα μιας οικίας. Το ελεύθερο άλλωστε επάγγελμα του δικηγόρου το οποίο εξασκούσα τις ελάχιστες ώρες που μου απέμεναν πέραν της ενασχόλησής μου με τον Δήμο μας είναι ως γνωστό κάθε άλλο παρά προσοδοφόρο, ειδικά για νεαρά άτομα όπως εγώ, και ειδικά σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Επίσης η ολική απώλεια όρασης μου στερεί μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να οδηγώ, άρα καθημερινά χρειάζομαι πολλές μετακινήσεις επί πληρωμή για να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου (μετάβαση από και προς το Δημαρχείο, σε εκδηλώσεις, σε θεσμικές συναντήσεις εκπροσωπώντας το Δήμο, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη συμμετοχή τους σε συνεργασίες ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, σε δράσεις του Δήμου σε σχολεία, μονάδες υγείας, οργάνωση συσσιτίων, παραλαβή και διανομή τροφίμων, φαρμάκων κλπ). Η δε γραμματέας που δικαιολογούνταν από τη θέση του Αντιδημάρχου και με υποστήριζε όποτε έλειπα στα παραπάνω έπρεπε να παραμένει στο Δήμο για να διεκπεραιώνει θέματα τα οποία ήταν ζωτικής σημασίας για τους δημότες μας να μην μείνουν πίσω.

Μετά από έντονο προβληματισμό εξαιτίας όλων των παραπάνω αποφάσισα με τεράστια λύπη ότι θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να συνεχίσω να διατελώ Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διαφάνειας, Διά βίου Μάθησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Ίλιον με τους νέους όρους, γεγονός το οποίο γνωστοποίησα άμεσα στον κ. Δήμαρχο. Σας τα λέω όλα αυτά χωρίς να επιζητώ τον οίκτο και τη λύπη κανενός, αλλά εξηγώντας σας με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια τις συνθήκες και τις στάσεις ζωής μου. Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2014 στην οποία δεν έχει ακόμη υπολογιστεί επίσημα το βαρύ, πρόσθετο καθημερινό κόστος ζωής ενός ανθρώπου λόγω αναπηρίας, δεν μπορούσα να γίνω εθελοντής Αντιδήμαρχος, αν και το επιθυμούσα διακαώς. Εύχομαι ολόψυχα να είχα τη δυνατότητα να εργάζομαι στην άνω θέση,  6-7 ημέρες της εβδομάδας και 11 τουλάχιστον ώρες καθημερινά, όπως έκανα ως τώρα, χωρίς καμία αμοιβή. Μακάρι να ήμουν ανεξάρτητος οικονομικά και να μπορούσα να ανταπεξέλθω στις δαπάνες διαβίωσής μου – οι οποίες είναι και αυξημένες λόγω της απώλειας όρασής μου, και ταυτόχρονα να μπορώ να καλύψω προσωπικά με δικές μου δαπάνες όπως έπραττα, τις βλαβερές συνέπειες που επέφερε στους ευπαθείς συμπολίτες μου η έλλειψη προσωπικού στην Κοινωνική Υπηρεσία που διοικούσα, πριν αυτή αποβεί μοιραία για έναν άνθρωπο ή μια οικογένεια. Το έκανα πολλές φορές αυτό γιατί ο μισθός του Αντιδημάρχου ήταν σταθερό εισόδημά μου, και μπορούσα να το κατανείμω αναλόγως με τις εκάστοτε ανάγκες, είτε δικές μου, είτε συμπολιτών μου.

Μόλις εχθές πληροφορήθηκα ότι η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής παρέμεινε εν τέλει έμμισθη θέση, και διαπίστωσα ότι έλαβα μια απόφαση ζωής για μένα, να απέχω δηλαδή από την ανωτέρω θέση, βασισμένος σε δεδομένα που εν τω μεταξύ είχαν μεταβληθεί δραματικά χωρίς να ενημερωθώ. Έτσι λοιπόν παραμένω απλός δημοτικός σύμβουλος στο Ίλιον.

Παρόλα αυτά είμαι σίγουρος ότι ο Δήμαρχος μας κ. Νίκος Ζενέτος θα είχε τους λόγους του για την άνω αλλαγή. Εύχομαι καλή θητεία σε όλους ανεξαιρέτως τους νέους Αντιδημάρχους, και δεσμεύομαι δημόσια και ρητά να παραμείνω στην πρώτη γραμμή με κάθε τρόπο. Συμπαραστάτης σε κάθε αγώνα. Εργάτης σε κάθε ανιδιοτελή, κοινωφελή, συλλογική δράση και προσπάθεια. Ενεργός πολίτης στα κοινά στο Ίλιον και όχι μόνο. Άγρυπνος φρουρός της κοινωνικής ομπρέλας προστασίας που στήσαμε τόσα χρόνια τώρα ομόψυχα και ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες μου στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου.

Ξέρατε και ξέρετε που θα με βρείτε. Συμπορευτήκαμε μέσα από τα λίγα λόγια, τα πολλά έργα, τη Διαφάνεια σε όλα και το δημόσιο απολογισμό κάθε κίνησής μου στα κοινά. Τίποτα από αυτά δεν θα αλλάξει. Εξάλλου οι τίτλοι δε σημαίνουν τίποτα όταν μας περιμένει η επόμενη μέρα για να γράψουμε μια νέα σελίδα, να χαμογελάσουμε στο Αύριο και να πάμε ένα βήμα μπροστά, μαζί !

Σας ευχαριστώ όλους και για όλα από καρδιάς.

Μετά τιμής,

Βαγγέλης Αυγουλάς

"FREEDOM DRIVE 2015"!

«Freedom Drive 2015»
     

Η εκδήλωση – διαμαρτυρία «Freedom Drive» διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (European Network on Independent Living – ENIL) στο Στρασβούργο κάθε δύο χρόνια (από το 2003) δίνοντας μια ευκαιρία στα μέλη της Κίνησης για την Ανεξάρτητη Διαβίωση και τους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν με στόχο την έμπνευση και την προώθηση των θεμάτων της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Το επόμενο Freedom Drive θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες περί τα μέσα Σεπτέμβρη του 2015 και θα διαρκέσει 5 ημέρες.

Μερικά από τα θέματα που απασχολούν και αναδεικνύονται μέσα από τις συναντήσεις και τη βασική διαδήλωση – πορεία διαμαρτυρίας είναι:

• Ο σεβασμός στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία με τις διατάξεις για την αποφυγή διακρίσεων, την προσβασιμότητα, το δικαίωμα να ζουν στην κοινότητα και την ατομική κινητικότητα, ως τα ελάχιστα κριτήρια  για το δίκαιο και την πολιτική της ΕΕ

• Η ένταξη των Ανθρώπων με Αναπηρία μέσω του καθολικού σχεδιασμού και την εγκατάλειψη των ειδικών λύσεων

• Η αποϊδρυματοποίηση - κλείσιμο των ιδρυμάτων μέχρι το 2020

• Η προσωπική βοήθεια για όλους που την έχουν ανάγκη

• Η πλήρης επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ

Τέλος, στο πλαίσιο του Freedom Drive πραγματοποιείται και η Γενική Συνέλευση του ENIL.

(Για μια καλύτερη κατανόηση της εκδήλωσης, παρακολούθησε ενδεικτικά http://www.youtube.com/watch?v=ee_kR2TRgyQ&feature=relmfu)

Ελληνική Συμμετοχή.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο τελευταίο Freedom Drive του 2013 με μία ενδεκαμελή αποστολή, αποτελούμενη από νέους ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες. Ήταν η πρώτη φορά που συγκροτήθηκε ομάδα (μετά από πρωτοβουλία του Στέλιου Κυμπουρόπουλου), καθώς μέχρι τότε, μόνο μεμονωμένοι άνθρωποι είχαν πάρει μέρος σε προηγούμενα Freedom Drive. Ο σκοπός αυτής της ανοιχτής επιστολής είναι να συγκροτηθεί μία αντίστοιχη ομάδα που θα συμμετέχει στο Freedom Drive του 2015, αλλά και θα συμβάλει σε ότι ενέργειες θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα για την προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ακόμη πιο οργανωμένα και να είναι παρούσα στις εργασίες του «Freedom Drive», δείχνοντας μια δυναμική στάση και μια αίσθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν αναπηρία (κυρίως κινητική, τύφλωση, βαρηκοΐα, βαριές εγκεφαλικές παραλύσεις) και κατά προτίμηση οι προσωπικοί τους βοηθοί να μην είναι άτομα που προέρχονται από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον.

Η επιλογή ενός προσωπικού βοηθού που δεν ανήκει στο άμεσο περιβάλλον γίνεται με το σκεπτικό να φανεί η ανάγκη αυτού του «εργαλείου» στους πολιτικούς και τους ιθύνοντες με τους οποίους θα έρθουμε σε επαφή εκείνη την περίοδο. Επίσης, τα έξοδα για τη μεταφορά και τη διαμονή που αφορούν τον συμμετέχοντα αλλά και τον προσωπικό του βοηθό θα πληρωθούν από άλλους φορείς (σειρά προτεραιότητας ευρωπαϊκούς, εθνικούς, ιδιωτικούς). Οπότε, η μόνη χρηματική εκκρεμότητα που θα επιβαρύνει τα προσωπικά του έξοδα είναι η πιθανή πληρωμή του προσωπικού βοηθού.

Πρόγραμμα – Υποχρεώσεις.

Το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Σε γενικές γραμμές όμως, οι πρώτες τρεις ημέρες περιλαμβάνουν ομιλίες και διαλέξεις για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη και στις χώρες αυτής σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση, γενικές πληροφορίες πάνω στην Ανεξάρτητη Διαβίωση, μελλοντικά σχέδια για την ενίσχυση και τη βελτίωση του κινήματος, ενημέρωση για τα άρθρα και την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, τη δράση και τη λειτουργία του ENIL καθώς και άλλα θέματα. Επίσης, μέσα σε αυτό το 3ήμερο πραγματοποιείται και η Γενική Συνέλευση του ENIL, που ορίζονται οι μελλοντικοί στόχοι του οργανισμού, και μπαίνουν οι υποψηφιότητες για το επόμενο διοικητικό συμβούλιο.

Τις υπόλοιπες ημέρες πραγματοποιούνται οι κύριες εκδηλώσεις του «Freedom Drive». Αρχικά γίνεται μια συνάντηση της κάθε εθνικής αποστολής με τους ευρωβουλευτές της για έκθεση των προβλημάτων των ανθρώπων με αναπηρία, τη σημαντικότητα της εφαρμογής ή ενίσχυσης των ιδεών της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και έκλυση για άσκηση πίεσης προς της εθνικές κυβερνήσεις. Τέλος, το μεγάλο γεγονός αφορά τη διαδήλωση των ανθρώπων με αναπηρία μαζί με τους προσωπικούς βοηθούς τους οι οποίοι με πλακάτ, πανό και ζωντανή διάθεση για αλλαγή ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία που καταλήγει στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, βρίσκονται ώστε να ακουστεί η φωνή τους με σκοπό να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία για Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός κι αν προκύψει σοβαρός λόγος για τον οποίο αδυνατούν να παρευρεθούν σε κάποια.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η αλλαγή της πολιτικής, αλλά και η δημιουργία των βάσεων για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να αφήνουμε το χρόνο να περνά χωρίς να γινόμαστε συμμέτοχοι στις αληθινές αλλαγές που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας. Η ομαδική δουλειά είναι απαραίτητη και ουσιαστική για διεκδικήσουμε πως η ζωή μας μάς ανήκει.

Αίτηση Συμμετοχής.

Αν επιθυμείτε να είστε μέρος αυτού του γεγονότος, συμπληρώστε την αίτηση και αποστείλετε την μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σας σημείωμα ως 2 Δεκεμβρίου 2014 στο email: FreedomDriveGR2015@gmail.com

Τα στοιχεία σας θα παραμείνουν απόρρητα και δε θα δημοσιευθούν.


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διακοπές στο Ίλιον έκαναν χιλιάδες παιδιά του Δήμου


Ξεπέρασαν τα χίλια (1.000) τα παιδιά που έκαναν διακοπές στο Ίλιον μέσω των θερινών προγραμμάτων απασχόλησης που διοργάνωσε και αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Ιλίου, στηρίζοντας την οικογένεια, προσφέροντας σημαντική βοήθεια και ανακούφιση στους γονείς, αφού τα παιδιά τους απασχολήθηκαν μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον με πλούσια προγράμματα ψυχαγωγίας και χαλάρωσης.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και δράσης τα καλοκαιρινά προγράμματα  «Παιδί και Θάλασσα», Καλοκαιρινό Camp, Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς και το Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος ο Δήμος Ιλίου, έδωσαν την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών να ψυχαγωγηθούν, να αναπτύξουν την κοινωνικότητα και την επικοινωνία τους, αλλά και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού (γυμναστές, προπονητές, παιδαγωγοί) τα παιδιά μέσω των παραπάνω προγραμμάτων αξιοποίησαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους με ποικίλες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδρομές, θεματικές ενότητες απασχόλησης και δημιουργίας, πολύ παιχνίδι και διασκέδαση. 


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7.000 ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ!



Επτά χιλιάδες παθήσεις έχουν εκδηλώσεις στο στόμα και ο οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωσή τους. Ανάμεσα στις παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης ο οποίος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2012 προκάλεσε παγκοσμίως 1,5 εκατ. θανάτους. Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 60 εκατ. διαβητικοί, τη στιγμή που σχεδόν ένας στους δέκα άνω των 25 ετών πάσχει από κάποιας μορφής σακχαρώδη διαβήτη (άνδρες 10,3% – γυναίκες 9,6%).

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα στοματικής Υγείας, Έλληνεςοδοντίατροι έκαναν λόγο για τη σημασία του ελέγχου αλλά και για τις χρηματοδοτικές ελλείψεις του κλάδου, οι οποίες εκφράζονται με την ανυπαρξία δωρεάν οδοντιατρικής υπηρεσίας από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κατσίκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη 12η Σεπτεμβρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας που φέτος έχει θέμα ''Στοματική Υγεία και Διαβήτης''.

''Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει γενικότερες επιδράσεις σε διάφορα συστήματα και όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι π.χ. η καρδιά, η όραση, τα άκρα, τα νεφρά, τα νεύρα, αλλά και η στοματική κοιλότητα. Πρόκειται για μια νόσο με σημαντικές στοματικές εκδηλώσεις που επηρεάζουν την οδοντιατρική φροντίδα. Σήμερα η σχέση ανάμεσα στο ζαχαρώδη διαβήτη και τις νόσους του περιοδοντίου είναι άριστα τεκμηριωμένη, ενώ οι διαβητικοί ασθενείς συχνά υποφέρουν και από άλλες στοματικές παθήσεις, όπως διάφορες μυκητιάσεις και άλλες λοιμώξεις, ξηροστομία, καυσαλγία αλλά και μειωμένη ικανότητα επούλωσης τραυμάτων. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως ο αριθμός των σακχαροδιαβητικών ασθενών παγκοσμίως αυξάνεται δραματικά, ενώ η επίγνωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους πρόληψης των στοματικών νόσων στους διαβητικούς αθενείς είναι μάλλον περιορισμένη'' ανέφερε ο κ. Κατσίκης.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο ημερίδα με θέμα ''Στοματική Υγεία και Διαβήτης''.


«Βολές κατά μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού που σε ρεπορτάζ του «διαφήμιζε» τις υπηρεσίες οδοντιάτρου ο οποίος δραστηριοποιείται στην ΠΓΔΜ, αλλά και κατά μερίδας του τύπου για παραπλανητική πληροφόρηση σχετικά με τις οδοντιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ», εξαπέλυσε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης.

«Για πολλοστή φορά τα ΜΜΕ και κάποιοι «ευυπόληπτοι» δημοσιογράφοι προβάλλουν μονοδιάστατα, το πολύ σοβαρό θέμα της οδοντιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών σε παραμεθόριες χώρες όπως τα Σκόπια και τον τρόπο προσέγγισης των Ελλήνων, εις βάρος του οδοντιατρικού κλάδου» ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης. Παράλληλα εξήγησε ότι οι υπηρεσίες των οδοντιάτρων των όμορων χωρών είναι πιο φτηνές γιατί αυτοί φορολογούνται με 10% και όχι με 26% που φορολογούνται οι Έλληνες οδοντίατροι, έχουν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά υλικών, χαμηλότερο μισθολογικό κόστος, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, μεγαλύτερες δυνατότητες απόσβεσης παγίων, δεν έχουν δυσβάσταχτες έκτακτες φορολογήσεις, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ κλπ.

Όσον αφορά τις δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είπε ότι στο ΠΕΔΥ υπάρχουν 600 οδοντίατροι που δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του συνόλου των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων και ότι τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν από τον ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους οδοντιάτρους δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των οδοντιατρικών ασθενών.

«Δεν υπάρχει δωρεάν οδοντιατρική υπηρεσία από τον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει ένα ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου. Πχ για μια τεχνητή οδοντοστοιχία των 500 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο 150 ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 70% δηλαδή 350 ευρώ. Για ένα σφράγισμα μέχρι την ηλικία των 16 ετών η συμμετοχή είναι 20% ενώ για μεγαλύτερες ηλικίες είναι 70%» πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης.


Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΟΣ - ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΥ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ



Χορήγηση Μικρογεύματος - Δεκατιανού σε μαθητές που οι οικογέειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Αξιοποιώντας το τα μειακό του αποθεματικό, ο Δήμος Ιλίου, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, θα καλύψει πλήρως την παροχή καθημερινού μικρογεύματος - δεκατιανού σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείουγια τη στήριξη οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τη βασική ανάγκη σίτισης των παιδιών κατά την παραμονή τους στο σχολείο. 

Τα μικρογεύματα θα είναι σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, καθώς και τις ισχύουσες Αγορανομικές και γειονομικές Διατάξεις, συσκευασμένα χωρίς κανένα διακριτικό σήμα του Δήμου, με σκοπό τη διασφάλιση του απορρήτου των μαθητών και θα διανέμονται στους γονείς από το χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Θα περιλαμβάνουν τοστ ή σάντουιτς ή οποιοδήποτε άλλο είδος μικρογεύματος σε ατομική συσκευασία, με χυμό πορτοκάλι ή φρούτο εποχής.

Σημειώνεται ότι για την ένταξη νέων δικαιούχων στο πρόγραμμα, απαραίτητη είναι η κατάθεση σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους γονείς στην Κοινωνική Υπηρεσίου του Δήμου Ιλίου (Νέστορος 101, 2ος όροφος, Ίλιον) και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα: 2132030020 & 2132030018.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων στο Φουρφουρά Ρεθύμνου έγινε δεκτό χωρίς τις ετήσιες εισφορές που κανονικά απαιτούνται στην Παγκόσμια Λίστα των Σχολείων της Εναλλακτικής εκπαίδευσης (παρέα με το Summerhill, το Sands School, τα Sudbury, τα Waldorf, τα Σχολεία του Δάσους κ.α.) εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μια εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους. Ευχή της υπέροχης ομάδας των δασκάλων του σχολείου είναι το ''λίνκ της Ελλάδας να γεμίσει με σχολεία και μακάρι κάποτε να έχουμε και ελληνική είσοδο στα δημοκρατικά σχολεία''.

Η απάντηση στη συχνή ερώτηση ''βγάζετε την ύλη;'' που παρατίθεται στο site του σχολείου δίνει μια σαφή εικόνα της φιλοσοφίας του σχολείου που το καθιστά ένα εκπαιδευτικό όνειρο για κάθε εκπαιδευτικό.

''Η ύλη βγαίνει κανονικά σχεδόν σε όλα τα μαθήματα. Δεν γίνονται εκπτώσεις στους γνωστικούς στόχους αλλά δε βασιζόμαστε μόνο στο σχολικό εγχειρίδιο για να τους πετύχουμε. Σίγουρα υπάρχουν και οι βαρετές μετωπικές στιγμές που προσπαθούμε όσο γίνεται να αποφεύγουμε, αλλά γενικά μέσα από δραστηριότητες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και στα διαλείμματα, γεννιούνται αφορμές για μάθημα. Άλλοι πάλι στόχοι δουλεύονται σιωπηλά από το νηπιαγωγείο ακόμα, όπως για παράδειγμα, η στατιστική, όπου από το νηπιαγωγείο οι μαθητές συγκεντρώνουν στοιχεία του καιρού τα οποία ταξινομούν. Αυτό συνεχίζεται σε όλες τις τάξεις, μέχρι και τις μεγάλες, όπου εκεί πάμε στο μετεωρολογικό σταθμό και σε πιο οργανωμένη ταξινόμηση. Το καλό σε αυτό είναι ότι γεννιέται η ανάγκη να μάθουν στατιστική για να οργανώσουν κάπου την πληροφορία. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τις φυσικές επιστήμες που ξεκινάνε από το νηπιαγωγείο ακόμα, ενταγμένες στο ωρολόγιο πρόγραμμα.


Επιπλέον, δε μπορούμε να κάνουμε μάθημα όταν ή εμείς ή τα πιτσιρίκια δεν έχουμε καλή ψυχολογία. Πολλές φορές σταματάμε στη μέση για να κάνουμε κάτι άλλο, κάνουμε μεγαλύτερα τα διαλείμματα ή ότι άλλο χρειαστεί, ώστε την ώρα που θα είμαστε μέσα θα έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σε ένα στόχο. Μέσα από τα βιώματα των μαθητών και το παιχνίδι, γίνονται κτήμα τους πολλά από αυτά που με μόνο εργαλείο τον πίνακα φαίνονται δύσκολο να διδαχθούν. Οι διδασκαλίες μας ωστόσο, δεν ήταν ποτέ στραμμένες στη ύλη και πάντα προσπαθούμε να δημιουργούμε καταστάσεις όπου μέσα από αυτές, κάθε παιδί θα αισθάνεται καλό σε κάτι ή σε όλα. Θα μπορεί να εκφράζεται, να δημιουργεί και να συμπεριφέρεται σωστά στα πλαίσια της ομάδας του και να μπορεί εύκολα να προσαρμόζεται και να λύνει προβληματικές καταστάσεις. Γιατί στην τελική, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε όταν σταματάμε να μαθαίνουμε.''

Πηγή: www.enallaktikos.gr

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ



Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου παρευρέθηκε ο ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος για την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.



Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ιλίου κατά το σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, θα είναι πάντα στο πελυρό των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών του Ειδικού Σχολείου για να αντιμετωπίσουν μαζί όλα τα προβλήματα που θα ανακύψουν και ευχαρίστησε το Διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και το Σύλλογο Γονέων για τη συγκινητική προσπάθεια που καταβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και εκπαίδευση.



Τέλος, ιδιαίτερα χαρούμενος ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για την ανέγερση του νέου σύγχρονου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στη συμβολή των οδών Καππαδοκίας και Επταπυργίου στο Ίλιον, που θα στεγάσει τα όνειρα των παιδιών και τις ελπίδες των γονέων τους.