meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠΑ

Την έναρξη της Ειδικής Συνάντησης κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου για το απόλυτο αδιέξδο της αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας, μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών του ΙΚΑ, κύρηξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Πέμπτη 11 Απριλίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Ο κ. Βαρδακαστάνης χαιρέτησε την κινητοποίηση στη Χίο για τα ΚΕΠΑ, που διεξάγεται σήμερα, μέρος μιας σειράς διαμρτυριών του αναπηρικού κινήματος που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, από την έναρξη σχεδόν του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας.  «Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία. Θέτει σε ευθεία σύγκρουση και αντιδικία τους υποψήφιους προς εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, τους γιατρούς μέλη αυτών, καθώς επίσης και όλους τους διοικητικούς και άλλους παράγοντες που συγκροτούν και στελεχώνουν σήμερα τα ΚΕΠΑ.

Η σημερινή αντιμετώπιση της πιστοποίησης της Αναπηρίας είναι καθρέφτης της βαθιάς υπανάπτυξης της κοινωνίας και της Πολιτείας. Καταδεικνύει την ανέντιμη συμπεριφορά όλων των κυβερνήσεων, που την φορτώνουν τώρα, νομίζουν, σε ανυπεράσπιστους.  

Όμως τα άτομα με αναπηρία δεν είναι ορφανά, είναι κομμάτι του αναπηρικού κινήματος που είναι ενωμένο και αποφασισμένο να μην  διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση.

Το αναπηρικό κίνημα χρόνια διεκδικεί ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας. Από το 1990 διεκδικούμε την Κάρτα Αναπηρίας. Αντ’ αυτού, σήμερα, με το υπάρχον σύστημα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βιώνουν τον απόλυτο διασυρμό από το πολιτειακό και μιντιακό κατεστημένο, μιας και δυστυχώς, το σύστημα πιστοποίησης εντάχθηκε στην μνημονιακή διαδικασία: 57.000 εγκλωβισμένοι στα ΚΕΠΑ, περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στην ιατροφαρμακευτική διαδικασία. Η όλη διαδικασία παράγει προσφυγές, φτωχοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, εκλείπει ουσιαστικά, ο σεβασμός στην Αναπηρία.

Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να βρούμε λύση, να συζητήσουμε την πλήρη αναδιοργάνωση του συστήματος».

Σημεία των ομιλιών που ακούστηκαν

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, το σύστημα χρειάζεται θωράκιση και η Επιστημονική Επιτροπή να μην αμφισβητείται. Το υπουργείο αναγνωρίζει το κενό στη διάταξη του άρθρου 66 του τελευταίου νομοσχεδίου για την παραβατικότητα της κοινωνικής ασφάλισης και προτίθεται να το διορθώσει. Πρέπει να αναμορφωθεί συνολικά το σύστημα».

Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος ΟΚΕ «Η ΟΚΕ συμφωνεί να ληφθεί πρωτοβουλία άμεσα, σε συννενοήση με την ΕΣΑμεΑ, για να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν το σύστημα από πελατειακές σχέσεις. Θα εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας».

Μιχαήλ Βλασταράκος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «Είναι αδιανόητο να διακόπτεται η σύνταξη ή το επίδομα μέχρι την κύρωση της επανεξέτασης. Μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας».

Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών «Πρέπει άμεσα να δούμε την απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΕΠΑ. Να προσκληθούν να στελεχώσουν τις επιτροπές άνεργοι γιατροί, και οι γιατροί να είναι αυτοί που θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας».

Γεώργιος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ «Βιώνουμε την αγωνία και την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία για την κατάσταση. Υπάρχει ανυπαρξία οργανωτικής δομής και δεν κατανοούμε γιατί δεν λαμβάνεται υπ όψιν η εμπειρία άλλων κρατών που έχουν εφαρμόσει αξιόπιστα συστήματα».

Διονύσιος Πατσούρης, Υποδιοικητής ΙΚΑ «Λόγω εμπειρίας το ΙΚΑ ανέλαβε την ευθύνη για την εφαρμογή του συστήματος. Από την έναρξή του έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις. Τα αίτια της σημερινής κατάστασης είναι ότι το ΚΕΠΑ λειτουργεί με γιατρούς άλλων φορέων, δεν προβλέφτηκε μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο θα μελετούνταν ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για το σύνολο των μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών. Δεν διατέθηκε πρόσθετο προσωπικό για τη λειτουργεία του ΚΕΠΑ. Η ταλαιπωρία οφείλεται στο ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν θέλουν να εναρμονιστούν με τη νέα αντίληψη και φιλοσοφία του ΚΕΠΑ. Πάντως, σε λίγο καιρό θα υπάρχει η δυνατότητα οι γνωματεύσεις να αποστέλλονται ηλεκτρονικά».

Ακολούθησε συζήτηση και παρεμβάσεις από τους παρευρισκομένους.

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει τη συστηματική της προσπάθεια προκειμένου να δωθεί  λύση. Αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα: α) Τη συνεδριαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα, β) Συνάντηση όσων έλαβαν μέρος στην ειδική συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος καλεί τους φορείς της σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για να αναδείξουν το θέμα.

Θα συνεχίσει την προσπάθεια συγκρότησης μιας ευρείας συμμαχίας του αναπηρικού κινήματος με φορείς επιστημονικούς, κοινωνικούς κλπ., προκειμένου το ζήτημα της πιστοποίησης της αναπηρίας να αποκτήσει τον αντικειμενικό, επιστημονικό και ανθρωπιστικό του χαρακτήρα.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σύστημα πιστοποίησης να γίνει δημοσιονομική γκιλοτίνα.




Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

2012 - 2013 Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Ανοιχτή Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία της 9ης Απριλίου 2013, προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα: «Υπό κατάρρευση το σύστημα εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία. Πάρτε μέτρα τώρα».
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09.04.2013
 
2012  - 2013, η χειρότερη σχολική χρονιά για τα άτομα με αναπηρία!
 
Θλιβερή, καθολική και εξοργιστική η διαπίστωση από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους ίδιους τους μαθητές με αναπηρία και τους γονείς τους ότι η σχολική χρονιά 2012-2013 για τα άτομα με αναπηρία είναι η χειρότερη των τελευταίων σχολικών ετών.
 
Το εύκολο άλλοθι του μνημονίου και της τρόικας για να δικαιολογηθεί η υποστελέχωση έως και διάλυση των σχολικών δομών ειδικής εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία καταρρίπτεται μετά και την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγελου για τα θέματα της εκπαίδευσης των τυφλών.
Ιδού η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου: «Η Επιτροπή δεν έχει προτείνει περικοπές στις δαπάνες για τις πολιτικές που αφορούν άτομα με προβλήματα όρασης»!
 
Καμία οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος για τα άτομα με αναπηρία. Οι ρίζες αυτής της ανεπίτρεπτης και απαράδεκτης κατάστασης βρίσκονται σε παρελθούσες εύρωστες οικονομικές περιόδους, για αυτό και η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν πρώην και νυν πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας.
 
Χωρίς σχολεία στελεχωμένα με μόνιμους δασκάλους και εκπαιδευτικούς, χωρίς σχολεία προσβάσιμα σε κάθε άτομο με αναπηρία και σε κάθε εκπαιδευτικό με αναπηρία, χωρίς ειδικό βοηθητικό προσωπικό, χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς τη διασφάλιση της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο τους, το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία καταρρέει.
 
Το αναπηρικό κίνημα για άλλη μια φορά θέτει την Πολιτεία προ των ευθυνών της.
 
Η Ε.Σ.ΑμεΑ χαιρετίζει και στηρίζει τους αγώνες κάθε φορέα της που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία των ατόμων με αναπηρία και διαμηνύει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε ατόμου με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους.
 
Ακολουθεί ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας.
 
 
Αθήνα: 9-4-2013
Αρ. Πρωτ: 1334
 
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά
 
ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Αρβανιτόπουλο,
Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Άθλησης
 
Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στον υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Άθλησης
 
«Υπό κατάρρευση το σύστημα εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία. Πάρτε μέτρα τώρα!»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρόνιας, η Ε.Σ.ΑμεΑ. με ευθύνη και παρρησία ζητούσε από εσάς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τη λήψη συγκεκριμένου σχεδίου μέτρων και πολιτικών που θα οδηγούσαν στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία.
 
Όχι μόνο δεν ελήφθησαν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά λίγους μήνες μετά, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και το αναπηρικό κίνημα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος προς τα άτομα με αναπηρία. Θλιβερή, καθολική και εξοργιστική η διαπίστωση από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους ίδιους τους μαθητές με αναπηρία και τους γονείς τους ότι η σχολική χρονιά 2012-2013 για τα άτομα με αναπηρία είναι η χειρότερη των τελευταίων σχολικών ετών.
 
Όμως κύριε Υπουργέ, το εύκολο άλλοθι του μνημονίου και της τρόικας για να δικαιολογηθεί η υποστελέχωση έως και διάλυση των σχολικών δομών ειδικής εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία καταρρίπτεται μετά και την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγελου για τα θέματα της εκπαίδευσης των τυφλών. Ιδού η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου: «Η Επιτροπή δεν έχει προτείνει περικοπές στις δαπάνες για τις πολιτικές που αφορούν άτομα με προβλήματα όρασης»!!!
 
Παρ’ όλα αυτά, και παρόλο που με νομοθετική ρύθμιση από το έτος 2010 καθορίστηκε ο διορισμός μόνιμων δασκάλων-εκπαιδευτικών σε όλες τις ΣΜΕΑΕ μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ο εν λόγω διαγωνισμός έχει ακυρωθεί δύο φορές! Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και οι φορείς μέλη της, οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας όπως: ΔΟΕ ΟΛΜΕ, ΠΕΣΕΑ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ κ.λπ. επισημαίνουν τις τραγικές ελλείψεις και τα κενά σε εκπαιδευτικούς, και κινητοποιούνται απαιτώντας το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης. Γιατί είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο όσο διαιωνίζεται το καθεστώς της στελέχωσης των ΣΜΕΑΕ και τμημάτων ένταξης με αναπληρωτές δασκάλους και εκπαιδευτικούς.
 
Η απαράδεκτη όμως κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές με αναπηρία, οι οικογένειές τους, δάσκαλοι - εκπαιδευτικοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία για τα άτομα με αναπηρία δεν εξαντλείται μόνο στο θέμα της στελέχωσης των ΣΜΕΑΕ και Τμημάτων Ένταξης με επαρκές και ικανό προσωπικό. Μείζονα θέματα όπως: η έλλειψη προσβασιμότητας των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, η έλλειψη αναλυτικών και ατομικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, η παροχή παράλληλης στήριξης σε κάθε μαθητή με αναπηρία από εκπαιδευτικούς που έχουν την κατάλληλη γνώση και εμπειρία μέσω υποχρεωτικών προπτυχιακών σπουδών και όχι σεμιναρίων των 400 ωρών, συνιστούν το σκηνικό εξαθλίωσης και διάλυσης του συστήματος ειδικής εκπαίδευσης.
 
Σε όλα αυτά τα θέματα προστίθενται και τα διαχρονικά προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα μετακίνησης των μαθητών ΑμεΑ, αφού το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει το εν λόγω θέμα με αποσπασματικές λύσεις.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Καμία οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος για τα άτομα με αναπηρία. Οι ρίζες αυτής της ανεπίτρεπτης και απαράδεκτης κατάστασης βρίσκονται σε παρελθούσες εύρωστες οικονομικές περιόδους, γι’ αυτό και η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν πρώην και νυν πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
 
Οφείλετε να δώσετε εδώ και τώρα οριστική και ριζική λύση στα θέματα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Οφείλετε να διεκδικήσετε την εξαίρεση της πρόσληψης εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ και τα τμήματα ένταξης από το μέτρο του 1/10. Οφείλετε να αναθεωρήσετε το αναχρονιστικό πλαίσιο που διέπει τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και να τους εντάξετε ισότιμα με τους άλλους συναδέλφους τους στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης. Οφείλετε να εφαρμόσετε συγκεκριμένο σχέδιο στόχων, δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη κάθε ατόμου με αναπηρία και ειδικά των ατόμων με βαριά αναπηρία -τα οποία στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός των σχολικών δομών- στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται άμεσα :
 
- Να προχωρήσετε σε ειδικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ειδική εκπαίδευση, βάσει και των ρυθμίσεων που συμπεριλήφθηκαν στο ν. 3848/2010 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού».
 
- Να προχωρήσετε άμεσα στην μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιου είδους μέτρα και πολιτικές απαξιώνουν και υποβαθμίζουν την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία.
 
- Να στελεχωθούν τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και τα τμήματα ένταξης με δασκάλους - εκπαιδευτικούς που θα παρέχουν την κατάλληλη παράλληλη στήριξη και συνεκπαίδευση στους μαθητές με αναπηρία, σύμφωνα και με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/08.
 
- Να ενταχθούν στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί με αναπηρία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες
 
- Να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται με τη στήριξη και παρουσία Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Θ.), ανάλογα με το είδος της αναπηρίας τους και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3699/08.
 
- Να συσταθούν οι Γνωμοδοτικές Επιτροπές του άρθρου 2 του ν. 3699/2008 για την παρακολούθηση της φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των εκπαιδευτικών δομών.
 
- Να γίνει πράξη το ολοήμερο σχολείο και για τους μαθητές με αναπηρία
 
- Να καταρτιστούν αναλυτικά προγράμματα σπουδών και να καταστεί υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλες τις ΣΜΕΑΕ και τα τμήματα ένταξης.
 
- Να αποσυρθεί η διάταξη του Ν.3699/2008, όπου οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγής και της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία.
 
- Να βελτιωθεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις κτιριακές υποδομές και να καταστεί προσβάσιμη κάθε ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων του.
 
- Να εκπονηθούν άμεσα προγράμματα δράσης για την ενίσχυση των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
 
- Να στελεχωθούν τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, ειδικούς επιστήμονες κ.λπ.
 
- Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος ¨Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση¨ για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
 
- Να καταρτιστούν προγράμματα επιμόρφωσης για δασκάλους/εκπαιδευτικούς.
 
- Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των υπηρεσιών διάγνωσης και αξιολόγησης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία.
 
- Να θεσπιστεί ένα δωρεάν και ασφαλές σύστημα μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία σύμφωνα με τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ. και ΠΟΣΓΚΑμεΑ
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Χωρίς σχολεία στελεχωμένα με μόνιμους δασκάλους και εκπαιδευτικούς, χωρίς σχολεία προσβάσιμα σε κάθε άτομο με αναπηρία και σε κάθε εκπαιδευτικό με αναπηρία, χωρίς ειδικό βοηθητικό προσωπικό, χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς τη διασφάλιση της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο τους, το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία καταρρέει.
 
Το αναπηρικό κίνημα για άλλη μια φορά θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της. Η Ε.Σ.ΑμεΑ χαιρετίζει και στηρίζει τους αγώνες κάθε φορέα της που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία των ατόμων με αναπηρία και διαμηνύει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε ατόμου με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους.
 
Με εκτίμηση,
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ
 
Πηγή: www.esaea.gr

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΣΚΕΠ-ΤΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ 'ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ'


Ο ενεργός πολίτης, καταξιωμένος καλλιτέχνης και για χρόνια συμπαραστάτης στους κοινωνικούς αγώνες των ΑμεΑ Γιάννης Ζουγανέλης ζωντανά την Κυριακή 6-8 το απόγευμα στο ραδιοφωνικό «Με Άλλα Μάτια» και το www.thisisradio.gr !
 
Ο αγαπημένος Γιάννης Ζουγανέλης, καλεσμένος αυτή την Κυριακή το απόγευμα του Βαγγέλη Αυγουλά και της Ελεάννας Φίλιου, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ακροατών του This is Radio μέσω του chat του σταθμού και του e-mail της εκπομπής meallamatia@gmail.com, ενώ θα μιλήσει για τις καλλιτεχνικές του ενασχολήσεις αυτή την περίοδο, για τη μουσική και το θέατρο, για την αφορμή που από τα παιδικά του χρόνια τον ευαισθητοποίησε σε θέματα των ΑμεΑ, για την καθημερινότητα και τα χόμπι του κλπ.
 
Παράλληλα στην εκπομπή θα παρουσιαστούν και οι εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις που οργανώνει για χρόνια ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων, από την Πρόεδρο του κα Αθηνά Κρητικού.
 
Οι κ. Αυγουλάς και κ. Ζουγανέλης γνωρίστηκαν μέσα από τις δράσεις του ΣΚΕΠ και αναμένεται να θίξουν χωρίς προσχήματα και ταμπού και διάφορα επίκαιρα κοινωνικά θέματα ζωντανά στον αέρα του This is Radio.

 
Κυριακή 6-8 το απόγευμα ακούτε το «Με Άλλα Μάτια» ζωντανά στο www.thisisradio.gr και  μέσα από τα κινητά σας τηλέφωνα κατεβάζοντας την αντίστοιχη εφαρμογή.




17 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ


Πρόσκληση
 
Ο Δήμαρχος Ιλίου και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ίλιου
σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα:
 
«Πόνοι της μέσης, πόνοι στον αυχένα».
 
Η ασθένεια του αιώνα, από την οστεοπαθητική θεραπευτική προσέγγιση
 
Βιωματική παρουσίαση με διαφάνειες από την Μαργαρίτα Παπαδημητρίου-Boulenger (Πτυχιούχο Οστεοπαθητικό (D.O.) της ευρωπαϊκής Σχολής Οστεοπαθητικής του Ην. Βασιλείου, πτυχιούχο της Ανώτατης Σχολής Κινησιολογίας του Βελγίου, καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Ανατομίας- Μυϊκές Αλυσίδες.)


        Ο Αντιδήμαρχος                                                                                               Ο Δήμαρχος
    Κοινωνικής Υπηρεσίας                                                                                               Ιλίου
 
      Βαγγέλης Αυγουλάς                                                                                          Νίκος Ζενέτος



ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/13, ώρα 8.00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ιλίου, Κάλχου 48-50, Ίλιον
 
Είσοδος Ελεύθερη
 
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ελεύθερα τις ερωτήσεις τους και να πάρουν απαντήσεις στα σχετικά ζητήματα υγείας που τους απασχολούν
 
 

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


(Άρθρο του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά για το περιοδικό της ΚΕΔΕ)
 
Σήμερα που η οικονομική κρίση συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, ο Δήμος Ιλίου υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου, έχει σε πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική για όλους όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
 
Στον τομέα της υγείας, λειτουργούμε δύο μονάδες Δημοτικών Ιατρείων στελεχωμένες από νοσηλευτές και σύγχρονα εξοπλισμένες, όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους μας από εθελοντές γιατρούς (γυναικολόγους, καρδιολόγο, παιδιάτρους, ψυχολόγους, παιδοψυχίατρο, οδοντιάτρους, οφθαλμίατρο κ.α.). Εκτός από τα δωρεάν Τεστ Παπ, περιοδικά στο Ίλιον έρχεται η κινητή μονάδα μαστογραφίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των καρκίνων μαστού και τραχήλου της μήτρας.
 
Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τη διεξαγωγή δωρεάν εξετάσεων σπιρομέτρησης στους καπνιστές προλαμβάνοντας σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις. Επίσης, πρόσφατα ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνώνγια τη λειτουργία στο Ίλιον παραρτήματος Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, για πλήρη παιδιατρική, εμβολιαστική και φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και απόρων παιδιών απ’όλη τη Δυτική Αθήνα.
 
Δίνουμε βαρύτητα στη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και μοναχικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, υποστηρίζονται καθημερινά από κοινωνικό λειτουργό, οικογενειακούς βοηθούς και νοσηλευτές που φροντίζουν για την προσωπική τους υγεία και την υγιεινή του χώρου όπου κατοικούν, με το 95% του υψηλού κόστους του προγράμματος να καλύπτεται από ιδίους πόρους του Δήμου.
 
Για τους ηλικιωμένους, ο Δήμος παραμένει σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγηνητείου Νοσοκομείου και το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Πειραιά για την Πρωτοβάθμια Ανίχνευση Διαταραχών Μνήμης και Διάθεσης.
 
Μεριμνώντας στην Κοινωνική Υπηρεσία για τα παιδιά, λειτουργούμε το Κέντρο Κοινωνικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τα λειτουργικά έξοδα, έχοντας παράσχει ως σήμερα σε εκατοντάδες οικογένειες υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη.
 
Παράλληλα, στο Ίλιον σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Έδρα», λειτουργεί το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο αρτίως στελεχωμένο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοτών και χωρίς άλλη επιβάρυνση τους, δίνοντας προτεραιότητα σε άπορα και ανασφάλιστα παιδιά.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα Άτομα με Αναπηρία, ο Δήμος Ιλίου χρηματοδοτεί πλήρως το Κέντρο ΑμεΑ όπου λειτουργούν εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά και αθλητικά προγράμματα για τη δημιουργική απασχόληση των αμεΑ κάθε ηλικίας με κινητική, νοητική και άλλες αναπηρίες.
 
Με απόφαση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου, πρωτοστατούμε στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων, συμμετέχοντας στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων» ενθαρρύνοντας επισκέψεις σε σχολεία και ομάδες μαθητών, γονέων και καθηγητών από έμπειρους επιστήμονες, για τη συστηματική ενημέρωση και πρόληψη, ενώ λειτουργεί στο Ίλιον με δαπάνες του Δήμου παράρτημα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων για όλη τη Δυτική Αττική.
 
Παρακολουθώντας καθημερινά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Δήμος μας σε συνεργασία με το «Χαμόγελο Του Παιδιού» και τη Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, λειτουργεί πρόγραμμα παροχής συσσιτίων και Κοινωνικό Παντοπωλείο χορηγώντας κάθε μήνα σε εκατοντάδες οικογένειες τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
 
Πλην των ως άνω δομών, η χρηματοδότηση από το αποθεματικό των εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Ιλίου συνεχίζεται απρόσκοπτη και παρά την οικονομική κρίση, στους δέκα δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα οκτώ ΚΑΠΗ με ποικίλα προγράμματα για παιδιά και ηλικιωμένους χωρίς κόστος για τους πολίτες.
 
Τέλος, λειτουργούμε από το 1987 ισχυρή Τράπεζα Αίματος, ενώ έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια Κοινωνικό Φαρμακείο, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Δημοτικό Εστιατόριο για παροχή φθηνού φαγητού και συσσιτίων και προγράμματα εθελοντών.
 
Προσωπικά, ως συλλογικός εκπρόσωπος των ατόμων με προβλήματα όρασης επί χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως Αντιδήμαρχος σ’ένα Δήμο με κοινωνική ευαισθησία και ουσιαστικές δυνατότητες για κοινωνική πολιτική, μα πάνω απ’όλα ως νέος 24ων ετών που ζω καθημερινά το Ελληνικό δράμα και πονώ με τις πληγές της κοινωνίας μας, ξέρω καλά πως μόνο με την αφύπνιση των νέων, την αλληλεγγύη και τη μεταστροφή από το «Εγώ» στο «Εμείς» έστω και ένα βήμα μετά τον γκρεμό, μπορεί να υπάρξει ελπίδα!
 
Ακόμη και σήμερα, για χάρη των χιλιάδων συμπολιτών μου που βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση από μένα, νιώθω πως δεν έχω το δικαίωμα να απελπίζομαι, να σταματήσω να προσφέρω και να πάψω να ονειρεύομαι.
 
 

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΚΡΗΞΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 1 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ


Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο.
Όλα τα στοιχεία.
Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια. Τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, είναι συγκλονιστικά.
 
Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια. Τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, είναι συγκλονιστικά:
 
- Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
 
- Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
 
- Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.
 
- Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά
 
Όμως ο διαβήτης έχει και μια άλλη όψη, εκείνη του οικονομικού κόστους για την αντιμετώπιση του.
 
 
Διαβάστε τα στοιχεία:
 
Σύμφωνα με μελέτες του ΕΣΔΥ ο ρυθμιζόμενος ασθενής (HbA1c 7%) 1570 euro (60% υψηλότερο κόστος θεραπείας για τους μη ρυθμισμένους ασθενείς).
 
Άρα το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα (περίπου 800.000 έως 1.000.000) ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 6, 4% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
 
Εάν συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αντιστοιχούν στο 50 – 60%του συνολικού κόστους) τότε το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι περίπου 2900 ευρώ με συνολικές δαπάνες για το διαβήτη υπολογιζόμενες στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 12 – 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
 
Εξάλλου η φαρμακευτική δαπάνη για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών ανήλθε το 2011 στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
 
Στο 13ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 27-31 Μαρτίου, θα παρουσιασθούν οι νέες κατευθύνσεις στην αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς, όλα τα νεώτερα δεδομένα που αφορούν το διαβήτη και τις επιπλοκές του και όλη η νεώτερη επιστημονική – ερευνητική παραγωγή των Ελλήνων Επιστημόνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις σημαντικές προσπάθειες Ελλήνων επιστημόνων από διάφορα διαβητολογικά κέντρα της πατρίδας μας:
 
Νέοι πολυμορφισμοί (αλλαγές στην αλληλουχία του DNA) σχετίζονται με την παρουσία ΣΔ2 – Παρουσιάζονται στο συνέδριο μας (Μελέτες Λαικού).
 
Επίσης πολυμορφισμός CC-2 ευνοεί την ανάπτυξη Μεταβολικού Συνδρόμου στα άτομα με ΣΔ (Μελέτη Πανεπιστημίου Αλεξ/λης).
 
Χορήγηση Μαστίχας Χίου σε μυς (πειραματικό μοντέλο με ΣΔ) οδηγεί σε βελτίωση επιπέδων λιπιδίων, γλυκόζης, ηπατικής βλάβης. Πολλά τα υποσχόμενα δεδομένα για το μέλλον της θεραπείας. (Πειρ. Εργαστ. Χρηστέας Ιατρική Σχολή Αθηνών).
 
Η καρδιακή μαγνητική τομογραφία κόπωσης ανιχνεύει πρώιμες αλλαγές στην αιμάτωση του μυοκαρδίου, πρώιμες αλλαγές στεφανιαίας νόσου σε ασυμπτωματικούς ΣΔ τύπου Ι (μελέτη Ωνασείου – Τζανείου).
 
Υψηλή TSH και θυρεοειδική αυτονοσία στα πρώιμα στάδια κύησης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης (4πλάσιος) – Μελέτη Βενιζέλειου νοσοκομείου Κρήτης – Ιατρική Σχολή Κρήτης.
 
Η έναρξη του ΣΔΙ (Σακχ. Διαβήτης τύπου Ι) σχετίζεται με την παρουσία ιογενών λοιμώξεων με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια φθινοπώρου και χειμώνα έχουμε κατά 30% περισσότερες νέες περιπτώσεις ΣΔΙ σε σχέση με καλοκαίρι και άνοιξη (μελέτη νοσοκομείου παίδων Π & Α Κυριακού. Εισαγωγές 22 ετών).
 
Η βραδύτερη πρόσληψη τροφής αυξάνει το αίσθημα κορεσμού – μειώνει το αίσθημα πείνας σε ΣΔΙΙ. Δεν παρατηρούνται διαφορές στις ανορεξιογόνες ορμόνες PYY και GLP-1 (Μελέτη Λαικού).
 
Η πρόσθεση κανέλλας σε υδατανθρακούχο χυμό μειώνει τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου (Μελέτη Λαικού).
 
Η μεταλοπρωτεινάση 9 αξιόπιστος δείκτης εμφάνισης και εξέλιξης της διαβητικής νεφροπάθειας (μελέτη νοσοκ. ΑΧΕΠΑ).
 
Η υπογλυκαιμία, η παρουσία νευροπάθειας αλλά και οι αυξήσεις των σακχάρων > 200 mg% στις μετρήσεις αυτοπαρακολούθησης είναι οι κύριοι παράγοντες που επιβαρύνουν το επίπεδο ικανοποίησης των διαβητικών από τη ζωή τους (Μελέτη νοσοκομείου ΓΚΝ Π).
 
Οι γυναίκες με ΣΔ παρουσιάζουν μεγαλύτερα επίπεδα κατάθλιψης ενώ οι άνδρες με ΣΔ παρουσιάζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίηση από τη ζωή. Επίσης η απώλεια εργασίας τριπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών στοιχείων, ενώ η συμβίωση με την οικογένεια αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή (Μελέτη ΓΝΠΠ – Τομέας Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών).
 
Υψηλότερα επίπεδα stress στα άτομα με ΣΔ συσχετίζονται με την παρουσία κυρίως υπογλυκαιμίας, νευροπάθειας, αμφιβληστροειδοπάθειας. Οι άνδρες με ΣΔ, οι ηλικίες 31 – 50 ετών, οι απόφοιτοι ΑΕΙ –ΤΕΙ παρουσιάζουν περισσότερο stress (Μελέτη ΓΝΠΠ – Τομέας Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών).
 
Η τοποθέτηση αντλίας ινσουλίνης σε άτομα με ΣΔΙ βελτιώνει ταχέως και διατηρεί μέχρι και 3 έως 4 χρόνια (σε αντίστοιχες μελέτες) την καλή γλυκαιμική ρύθμιση. Μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμικών επεισοδίων. (Μελέτη Τζανέιου).
 
Από το 2006 στο 2012 το κόστος θεραπείας για την υπεργλυκαιμία αυξήθηκε σε 601 euro/ασθενή/έτος έναντι 391 euro (το 2006) ενώ υπήρχε μείωση κόστους της αντυπ/κης και υπολιπιδ. Αγωγής (243 vs 285 και 320 vs 357 euro 2012 έναντι 2006).
Συνολικό κόστος 1237 vs 1122 euro. (Μελέτη Λαικού – Τζανείου ΓΝΠ).
 
Σε μελέτη διερεύνησης (τηλεφωνική επικοινωνία 600 ατόμων με ΣΔ) της επίπτωσης της οικονομικής κρίσης στην αντιμετώπιση των ασθενών με ΣΔ διαπιστώθηκε:
 
Μόνο 13% θεωρεί την ποιότητα περίθαλψης από τον ΕΟΠΥ ικανοποιητική, το 34% μέτρια και το 47% κακή έως απαράδεκτη. Το 53% πιστεύει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα διατροφής και το 85% θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την προμήθεια φαρμ. αγωγών και αναλώσιμων υλικών. (Μελέτη πολυιατρείων ΕΟΠΥΥ Θεσ/κης σε συνεργασία με Μονάδα Ενδοκρινολογίας Αρεταίειου νοσοκομείου)
 
 
 

13 ΑΠΡΙΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ LIVE ΤΗΣ ΖΩΗΣ!


Το Σάββατο το βράδυ 13 Απριλίου, στο Πρόβα Café (Μενελάου & Άτρεως 4 Ίλιον), θα λάβει χώρα μια ξεχωριστή μουσική βραδιά!
 
 
Η ραδιοφωνική εκπομπή «Παπαγαλίες» από το www.thisisradio.gr και το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια», σας προσκαλούν σε μια βραδιά όπου μουσικοί από το Ίλιον αφιλοκερδώς θα παίξουν και θα τραγουδήσουν διασκεδάζοντας σας ως το πρωί, ενώ όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην προσπάθεια ενός μικρού κοριτσιού ενάμισι ετών να μεταβεί για εγχείρηση στην Ελβετία, προσπαθώντας να ξεπεράσει μια σπάνια καρδιοπάθεια που αντιμετωπίζει από τη γέννηση της και να κερδίσει τον αγώνα της για ζωή.

Με πολύ προσιτές τιμές (ποτό στα 6 ευρώ, φιάλη κρασί στα 15 ευρώ, ποικιλία στα 13 ευρώ), το Σάββατο 13 Απριλίου από τις δέκα το βράδυ και μετά, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν και παράλληλα να βοηθήσουν τον αγώνα ζωής της μικρής Ζωής, η οποία δε μπορεί να πάρει βάρος και να αναπτυχθεί περαιτέρω, γι’αυτό και θα πρέπει ως τον Ιούνιο να έχει εγχειριστεί για να έχει ελπίδες επιβίωσης.
 
Στη βραδιά συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (Αλφαβητικά):
 
Αμπατζής Δημήτρης, Αποστολίδης Στράτος, Γεωργαντά Χρυσάνθη, Κοντάλιπος Νίκος, Ματζοράκης Βασίλης.
 
Στην εκδήλωση θα ακουστεί για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό και ένα νέο τραγούδι σε στίχους του Βαγγέλη αυγουλά και μουσική Βασίλη Ματζοράκη με τίτλο «Δύο Λεπτά»!

 

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Οι δωρητές της ζωής.
 
Ένα οδοιπορικό στον χώρο όπου η επιστήμη δίνει και πάλι το δικαίωμα στο δώρο της ζωής. Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Ευαγγελισμού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει αγώνα για να χαρίσει το αγαθό της υγείας.
 
Ο επιμελητής Α’ Γιάννης Μπαλταδάκης και ο διευθυντής Δημήτρης Καρακάσης
 
Ήταν τότε, στα μέσα του ’91, όταν ξεκίνησε δειλά- δειλά να λειτουργεί η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τη χρονιά εκείνη, πραγματοποιήθηκαν πολύ λίγες μεταμοσχεύσεις - τέσσερις για την ακρίβεια. Έτσι, προστέθηκε ένα ακόμη λιθαράκι στον ευαίσθητο αυτόν τομέα που έδωσε ελπίδα σε περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη ζωή. Από την εποχή εκείνη βέβαια έως σήμερα, 19 χρόνια μετά, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αγγίζουν τις 80, ενώ στα τέσσερα κρεβάτια που αρχικά υπήρχαν για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση προστέθηκαν άλλα πέντε από το 2004.
 
«Σήμερα, μπορούν να νοσηλευτούν συγχρόνως 9 ασθενείς, καθώς επίσης και τρεις που βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας. Ωστόσο, είναι ανεπαρκής ο αριθμός τόσο των κρεβατιών που προορίζονται για μεταμόσχευση, όσο και εκείνων για αποθεραπεία. «Αν είχαμε ακόμη 8 κρεβάτια για μεταμόσχευση και αποθεραπεία, αλλά και περισσότερο ιατρικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαμε να πραγματοποιούμε 120 τουλάχιστον μεταμοσχεύσεις τον χρόνο», επισημαίνει ο διευθυντής της Μ.Μ.Μ.Ο. του Ευαγγελισμού κ. Δημήτρης Καρακάσης.
 
Αναμφισβήτητα, η μεταμόσχευση, η πιο δύσκολη και συνάμα πιο ακριβή ιατρική πράξη, δίνει δυναμικό «παρών» στη χώρα μας, όμως αν δεν ενισχυθούν οι διαθέσιμες υποδομές, η μετάβαση σε χώρες της Ευρώπης ή στην Αμερική θα αποτελεί τη μόνη λύση για κάποιους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εδώ. «Προσπαθούμε να μην στέλνουμε κανέναν στο εξωτερικό», εξηγεί ο κ. Καρακάσης. «Αν δεν μπορούμε να τον μεταμοσχεύσουμε εμείς εδώ στον Ευαγγελισμό γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αναμονή, ο ασθενής παραπέμπεται σε άλλες μονάδες της Ελλάδας και, αν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εκεί, τότε η έσχατη επιλογή είναι να μεταβεί στο εξωτερικό».
 
Την ομάδα Μ.Μ.Μ.Ο. του Ευαγγελισμού στελεχώνουν ακόμη, η επιμελήτρια Β’ Κατερίνα Μανάκα και η ειδικευόμενη της αιματολογικής κλινικής Άρτεμις Μπαλτά.
 
Η Μ.Μ.Μ.Ο. στον Ευαγγελισμό αποτελεί το κέντρο με τον μεγαλύτερο αριθμό των δυσκολότερων αλλογενών μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, που είναι οι μεταμοσχεύσεις από δότες μη συγγενείς καθώς και από αίμα ομφάλιου λώρου.
 
Πόσοι ασθενείς γίνονται καλά και μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή;
«Εξαρτάται από το νόσημα, τη φάση του νοσήματος κατά τη μεταμόσχευση και από την ηλικία του αρρώστου. Στα καλοήθη νοσήματα, όπως η απλαστική αναιμία, η πιθανότητα να γίνει κανείς καλά είναι της τάξεως του 90%, αν είναι κάτω των 40 ετών. Στα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, εάν η μεταμόσχευση γίνει πρώιμα, η πιθανότητα επιτυχίας αγγίζει το 50-55%, ενώ αν ο δότης είναι αδελφός, μπορεί να φτάσει μέχρι 60%. Αυτό είναι ένα καλό ποσοστό για νοσήματα που δεν θεραπεύονται με τη συμβατική χημειοθεραπεία», αναφέρει ο επιμελητής Α’ της Μονάδας κ. Ιωάννης Μπαλταδάκης.
 
Σχέση ζωής ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή.
 
Η πορεία της εξέλιξης του ασθενούς φαίνεται συνήθως μέσα σε διάρκεια δύο ετών. «Μετά, αν ο ασθενής είναι εν ζωή και το νόσημά του σε πλήρη ύφεση και αν δεν έχει εμφανισθεί επιπλοκή από τη μεταμόσχευση που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, πρακτικά έχει γίνει καλά», σημειώνει ο κ. Μπαλταδάκης.
Ο άρρωστος νοσηλεύεται περίπου ενάμιση μήνα, ενώ όταν η μεταμόσχευση γίνεται με ομφαλικά μοσχεύματα μπορεί να παραμείνει για δύο έως δυόμισι μήνες. «Τον πρώτο καιρό, παρακολουθούμε τους ασθενείς μία φορά τη βδομάδα, κατά περιόδους ίσως χρειασθούν πάλι νοσηλεία εδώ, στα δωμάτια της αποθεραπείας, ή ίσως έχουν ανάγκη από μετάγγιση αίματος. Με το πέρασμα του χρόνου, οι επισκέψεις σε εμάς γίνονται κάθε έναν, δύο και τρεις μήνες και κάποια στιγμή τους βλέπουμε μία φορά τον χρόνο για να μας ενημερώσουν αν είναι καλά», αναφέρει ο κ. Μπαλταδάκης.
 
Ουσιαστικά, οι σχέσεις ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείς διαρκούν εφ’ όρου ζωής. «Αναπτύσσεται μια ανθρώπινη σχέση, αλλά ποτέ δεν γίνεται προσωπική. Εξάλλου, αυτό δεν επιτρέπεται, γιατί τότε δεν μπορείς να λειτουργήσεις ως γιατρός. Είναι μια σχέση που πρέπει να βασίζεται σε καθορισμένους κανόνες», συμφωνούν και οι δύο γιατροί.
 
Όλα τα περιστατικά της Μ.Μ.Μ.Ο. αναλύονται μία φορά την εβδομάδα στο «συμβούλιο μεταμόσχευσης», όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν την καθιερωμένη τους σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν όλοι οι γιατροί της μονάδας. Και οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά λαμβάνονται από κοινού.
 
Εξομολόγηση: «Περνάμε και κατάθλιψη»
Δεν θα γίνουν ποτέ φίλοι, ωστόσο καλούνται να μοιραστούν μαζί την ελπίδα, τη χαρά και τον πόνο. «Κατά περιόδους, γιατροί και νοσηλευτές περνάμε κατάθλιψη, είναι το ονομαζόμενο ως σύνδρομο burn-out (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης). Αλλά μας κρατάει το γεγονός ότι πάντα όταν χάνεις έναν ασθενή σκέφτεσαι τον επόμενο που θα χρειαστεί τη βοήθειά σου. Και αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα», θα πει ο Γιάννης Μπαλταδάκης. Στις όμορφες στιγμές συγκαταλέγονται το τηλεφώνημα ενός ασθενούς από το παρελθόν τις ημέρες των γιορτών, μια τυχαία συνάντηση με τον άρρωστο που τα κατάφερε, όπως αυτή του Δημήτρη Καρακάση με την κ. Φανή που συνέβη πριν από λίγες ημέρες. «Το 1991, η κ. Φανή ήταν η πρώτη ασθενής που έκανε αλλογενή μεταμόσχευση στη Μ.Μ.Μ.Ο. του Ευαγγελισμού. Δεκαεννιά χρόνια μετά, είναι καλά και έχει γίνει γιαγιά».
 
Καψάσκης Ανδρέας
Μεταμοσχευμένος μυελού των οστών
 
Πηγή: Community voice Μαρτίου 2013, Κοινότητα Νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων
 

17 - 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ



ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ
ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ &
ΤΟΥ ΕΛ. ΚΕΝΤΡΟΥ «ΣΚΥΛΟΙ ΟΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ»
 
Τετάρτη 17/4, Πέμπτη 18/4 ώρα 9:30 - 19:30
& Παρασκευή 19/4 ώρα 9:30 έως 17:00
στο ΜΕΡΟΠΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ
ΙΔΡΥΜΑ
 
Ελάτε αν διαλέξετε τα Πασχαλινλα δώρα σας από το Εργαστήρι
Κεραμικής, το Τμήμα Κομποδετικής και το Τμήμα Πλεκτού του
ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Διακοσμητικά, Βιβλία, Χειροποίητα Δώρα και μικρό
Μοναστηράκι σας περιμένουν στους πάγκους των «ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ»
για να σας βάλουν στην ατμόσφαιρα των εορτών.
 
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 
 
ΜΕΡΟΠΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ 
ΙΔΡΥΜΑ
Πεζόδρομος Διονυσίου Αεροπαγίτου 45 - Στάση Μετρό
ΑΚΡΟΠΟΛΗ - Τηλ: 210-9415222 & 2109218991
 

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ

Δωσ μου το χέρι σου….
Γιατί κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν σε θέση
να σηκώσει έναν βράχο μόνος του!!!

Με αυτή τη σκέψη ως έναυσμα οι γυναίκες με ενεργή συμμετοχή σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Ιλίου ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας αποστέλουν την παρακάτω πρόσκληση, για να στείλουμε έμπρακτα όλοι μαζί το μήνυμα αλληλεγγύης ότι «Κανείς Δεν Είναι Μόνος Του Σ’Αυτή Την Κρίση»!

Σας προσκαλούμε στην 1η φιλανθρωπική διοργάνωση «ΟΛΟΙ  ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ» που θα γίνει το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας (στην οδό Πριάμου) στο Ίλιον.

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τις ανάγκες του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ» του Δήμου Ιλίου, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Νίκο Ζενέτο, όλη η ομπρέλα κοινωνικής προστασίας και κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που εδώ και χρόνια χτίζει από το αποθεματικό του ο Δήμος Ιλίου για τη στήριξη και την προστασία συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η δημοσιογράφος κ. Πηνελόπη Γαβρά.

Διοργάνωση οι γυναίκες:   
Της Ένωσης Λιοσιωτών Ιλίου
Της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου
Της Ένωσης Κρητών Ιλίου
Του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου «Οι Προσέληνοι»
Του Συλλόγου Ηλείων Ιλίου «Η Αρχαία Ολυμπία»
Του Συλλόγου Ποντίων Ιλίου-Πετρουπόλεως «Μανουήλ Κομνηνός»

Να είμαστε όλοι εκεί!