meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΩΦΟΥΣ


Ένας ναός για τυφλούς και κωφούς

Αγιογραφίες σε σύστημα μπράιγ, ακολουθίες στη νοηματική και πάσο σε σκύλους -οδηγούς στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα.

Ρεπορτάζ
Γεράσιμος Κόντος

Τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία, όπως όλοι οι υπόλοιποι πιστοί, θα δώσει σε λίγους μήνες στους τυφλούς και τους κωφούς συνανθρώπους μας ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα τους επιτρέπει να μπαίνουν στην εκκλησία ακολουθώντας ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες ή τον σκύλο - οδηγό τους, να «ανιχνεύουν» με το σύστημα μπράιγ τα ονόματα των αγίων που προσκυνούν, αλλά και να παρακολουθούν τις ακολουθίες της Κυριακής στην ελληνική νοηματική γλώσσα!

«Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών και το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος αποφασίσαμε να κάνουμε ορισμένες μετατροπές στον ναό, ώστε να αποκτήσουν οι τυφλοί πρόσβαση στη θεία λειτουργία. Επιπλέον, θέλουμε να υπάρχει τουλάχιστον μία ακολουθία στη νοηματική γλώσσα, για τους κωφούς, την πρώτη ή την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Σκοπός μας είναι να σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν αποκλεισμένοι» λέει ο εφημέριος του ναού Τιμόθεος Λαμπέτης. Στην είσοδο της εκκλησίας θα τοποθετηθεί ανάγλυφος χάρτης που θα δίνει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης μια εικόνα του χώρου, ενώ οι ειδικές ταινίες στα σκαλιά και στο πάτωμα θα «οδηγούν» τους τυφλούς στο εσωτερικό του ναού, στις εικόνες και στα καθίσματα. «Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Έγινε έλεγχος από πολιτικό μηχανικό και αρχιτέκτονα, ενώ έχουν ήδη εμφανιστεί στη θεία λειτουργία οι πρώτοι τυφλοί με σκύλο- οδηγό! Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα υλοποιηθεί και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τυφλά παιδιά, ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τα μέρη ενός ναού και τα εκκλησιαστικά αντικείμενα», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών Στρατής Χατζηχαραλάμπους.

 

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

 

ΙΛΙΟΝ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ


Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια νέας πλατείας στο Ίλιον, τα οποία τέλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014. Η νέα πλατεία είναι μέρος ενός ακόμη δικτύου έργων που αναβαθμίζουν την περιοχή της Ραδιοφωνίας. Το έργο περιλαμβάνει επίσης, εκτός από την πλατεία που τελέστηκαν τα εγκαίνια, χώρο στάθμευσης, τη διάνοιξη της οδού Ναυσικάς και την πεζοδρόμηση της οδού Ευλαμπίας η οποία καταλήγει σε μια νέα πλατεία στην περιοχή του πρώην 20ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, με ταυτόχρονη διαμόρφωση χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία που έχει ο Δήμος Ιλίου με την Περιφέρεια και ιδιαίτερα με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ο οποίος «στέκεται πάντα στο πλευρό μας ανταποκρινόμενος στα δίκαια αιτήματά μας, υλοποιώντας πολλά και σημαντικά έργα στο Δήμο μας», σημειώνοντας έργα όπως, το αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Καλπακίου με την κατασκευή Αγωγού Ομβρίων Υδάτων, το Βιοκλιματικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Δομών Κοινωνικής Φροντίδας, τη λειτουργία του 11ου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή της Παλατιανής και την κατασκευή νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού (12ου) στην περιοχή του Κέντρου, την ανάπλαση και δημιουργία ποδηλατόδρομου με διασφάλιση προσβασιμότητας επί της Λεωφόρου Θηβών, την ανακατασκευή της πλατείας Ρίμινι, την επικαιροποίηση της οδικής σήμανσης αντικαθιστώντας τις παλαιές με 7.000 περίπου πληροφοριακές πινακίδες και πινακίδες ονοματοθεσίας, καθώς και τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Θηβών από την οδό Αγ. Νικολάου έως Λεωφόρου Φυλής.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως π. Χαράλαμπος, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Κώστας Παπαντωνίου, ο πρώην Δήμαρχος Ιλίου Βασίλης Κουκουβίνος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καράμπελας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Βλάχος, Στέλιος Μαριδάκης, Ιωάννα Πανταλάκη και Βασίλης Γιαννακάκος, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής Θεόδωρος Καρδοματέας, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου, οι Πρόεδροι των Κ.Α.Π.Η. Ιλίου, η εκπρόσωπος του Προέδρου του Ιδρύματος Ι.Π.Α.Π «Η Θεοτόκος» Δήμητρα Οικονομίδου, καθώς και Πρόεδροι Φορέων, Συλλόγων & Σωματείων Ιλίου.

 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Και όμως: το Υπουργείο Παιδείας μας επιβεβαιώνει εγγράφως, ότι ακόμη και σήμερα, το 2014, εφαρμόζει πιστά και κατά γράμμα αναχρονιστικό Προεδρικό Διάταγμα του 1982 το οποίο απαγορεύει τις πολυήμερες εκδρομές στους μαθητές με αναπηρία που φοιτούν σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.

Αυτή ήταν η έγγραφη απάντηση που έλαβαν στις 11/1/2014 οι καθηγητές του ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΩΦΩΝ-ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ στο αίτημα τους να πάνε μια εκδρομή τους μαθητές τους, την ίδια στιγμή που σε όλη τη χώρα, γενιές και γενιές μαθητών θυμόμαστε τις τριήμερες και πενταήμερες εκδρομές στα γυμνασιακά και λυκειακά μας χρόνια κατατάσσοντας τις σίγουρα στις καλύτερες στιγμές της μαθητικής μας ζωής.

Το θέμα έθεσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κ. Γιάλλουρος στη Βουλή σε συνεδρίαση της διακομματικής υποεπιτροπής για τα ΑμεΑ και την Ειδική Αγωγή στις 26/2/14 και απέσπασε την υπόσχεση από τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Λολίτσα ότι «σε κάποια σημεία του το Π.Δ. θα αλλάξει με το νέο νόμο για την Ειδική Αγωγή που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου».

Το «Με Άλλα Μάτια» παραθέτει αυτούσιο το έγγραφο του Υπουργείου που με σφραγίδες και υπογραφές διατηρεί την ανισότητα μεταξύ αναπήρω και μη μαθητών και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία στο χαμόγελο, την εκδρομή, την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ’ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Ταχ. Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. –Πόλη: 15180 Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
Email: t08dea3@ypepth.gr
Πληροφορίες: Π. ΓΚΙΓΚΑ
Τηλέφωνο: 2103442929
Fax: 2103442193

ΜΑΡΟΥΣΙ, 11/01/2014
Αριθ. Πρωτ. 19203/Γ6
 

ΠΡΟΣ: ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
ΚΩΦΩΝ-ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΥΜΗΤΤΟΥ 4 & ΦΕΙΔΙΟΥ 27 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Τ.Κ. 16452

 
ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ

Απαντώντας στο έγγραφο σας με αρ. πρωτ. 20/14-01-2014, σας ενημερώνουμε ότι για τις εκδρομές των μαθητών ΣΜΕΑΕ εφαρμόζεται ακόμη το Π.Δ. 603/1982 (ΦΕΚ 117Α), σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι πολυήμερες εκδρομές των ειδικών σχολείων. Η Υ.Α. υπ. Αρ. 129287/Γ2/02-12-2011 (ΦΕΚ 2769Β), εφαρμόζεται μόνον στις εκδρομές των Σχολικών Μονάδων της Γενικής Αγωγής.

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Γ΄ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΚΙΚΑ»

 

 

Ο "ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ" ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ!



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 
Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ και ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

σας προσκαλούν 

την Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 19.30

στο καλλιτεχνικό καφενείο στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Αγ. Φανουρίου 99, Ίλιον)
 
σε μια ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τον

ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα 

 
Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ 

 
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Θεόδωρος Δεύτος, Δημοτικός Σύμβουλος - Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας


 

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ 11ΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΙΛΙΟΥ



Εγκαίνια του 11ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Ιλίου
 
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού Ιλίου που βρίσκεται επί των οδών Αντιγόνης 1 και Βασιλείου Μακεδόνος, τα οποία τέλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, παρουσία γονέων, παιδιών και πλήθος κόσμου που κατέκλεισαν το κτίριο και τους γύρω χώρους.
 
Ο νέος σύγχρονος 11ος Βρεφονηπιακός Σταθμός είναι δυναμικότητας 60 παιδιών και στοχεύει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της οικογένειας. Ο Δήμος Ιλίου δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην προσχολική ηλικία εκτός από τον 11ο Βρεφονηπιακό Σταθμό που εγκαινιάστηκε, έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες και του 12ου Παιδικού Σταθμού στην περιοχή του Κέντρου, για να εξυπηρετήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών.
 
Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος αναφέρθηκε στις σύγχρονες κτιριακές υποδομές των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, καθώς διαθέτουν πλήρη και κατάλληλο εξοπλισμό. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα διατροφής, σημείωσε ότι πραγματοποιείται σε συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ιλίου με τους παιδίατρους και διατροφολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» για το καθημερινό ισορροπημένο διαιτολόγιο των παιδιών, το οποίο περιλαμβάνει βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικά αβγά, βιολογικό γιαούρτι και βιολογικά όσπρια.
 
Στάθηκε επίσης στον τρόπο επιλογής των παιδιών και την αξιολόγηση των αιτήσεων, όπου πραγματοποιούνται μέσω ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρησης και μοριοδότησης, το οποίο διασφαλίζει την αξιοκρατική επιλογή των αιτήσεων, ενώ κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του αναφερόμενος στη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής δήλωσε χαρακτηριστικά:
 
«Με την Περιφέρεια έχουμε μια στενή συνεργασία και σε αυτή την προσπάθειά μας, αρωγός είναι πάντα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος στέκεται πάντα στο πλευρό μας με τα πολλά σημαντικά έργα και έργα κοινωνικού χαρακτήρα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών του Ιλίου».
 
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Κώστας Παπαντωνίου, ο πρώην Δήμαρχος Ιλίου Βασίλης Κουκουβίνος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καράμπελας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Βλάχος, Στέλιος Μαριδάκης, Ιωάννα Πανταλάκη και Βασίλης Γιαννακάκος, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής Θεόδωρος Καρδοματέας, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου, η εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Βρεφονηπιακών Σταθμών Παναγιώτα Μηλιώνη, Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου, οι Πρόεδροι των Κ.Α.Π.Η. Ιλίου, καθώς και Πρόεδροι Φορέων, Συλλόγων & Σωματείων Ιλίου.
 
 

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΒΟΥΡΑ''!


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Πολλοί τον λένε «προβληματικό». Άλλοι, «ψευτοδιανοούμενο». Και μια μερίδα παλιών συντρόφων του της αριστεράς που τον μισούν θανάσιμα, κάνουν ότι αγνοούν εντελώς την ύπαρξή του. Μερικοί απ΄ αυτούς τον έχουν αποκαλέσει μέχρι και… μεταλλαγμένο. Ανανήψαντα κομμουνιστή. Εγκέφαλο γεμάτο γιαπωνέζικα ανταλλακτικά. Σαχλαμάρες όλα. Ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι μια αυθύπαρκτη, ισχυρή προσωπικότητα, με το θάρρος της γνώμης του, με τις αναθεωρήσεις του, πρωταγωνιστής στις πολιτικές συγκρούσεις «εντός των τειχών», ένας περίφημος συγγραφέας, ένα βαθύς γνώστης των παγκόσμιων εξελίξεων και ένας γοητευτικός συνομιλητής που σε κρατάει ξύπνιο όταν όλα τριγύρω σου σε στέλνουν για… ύπνο.

Δεν βλεπόμαστε πολύ συχνά. Αλλά όταν βλεπόμαστε, μιλάμε «έξω καρδιά». Τον είδα τελευταία φορά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων για μια συνέντευξη στο περιοδικό Crash με την ευκαιρία του «Κόκκινου Κάβουρα», του τελευταίου του βιβλίου. Μιλήσαμε πάνω από τέσσερις ώρες στην Αίγλη του Ζαππείου, σε μια βροχερή Αθήνα, σ΄ ένα Ζάππειο γεμάτο περίεργους τουρίστες που απ΄ τη μια ήθελαν να δουν εκείνη τη «γειτονιά» με τους Στύλους και την Πύλη του Αδριανού κάτω απ΄ την Ακρόπολη, με το Μουσείο, με το Παναθηναικό Στάδιο….

Κι απ΄ την άλλη, δεν ήθελαν να χάσουν το τραγανό μπέικον , τα λαχταριστά μάφφινς και τον αχνιστό καφέ της Αίγλης.

Χειμωνιάτικοι τουρίστες στην Αθήνα. Επικυρίαρχοι. Επιθεωρητές της καινούργιας τους αποικίας.

«Που θα τα βάλεις όλα αυτά που είπαμε;» με ρώτησε.

Είχε δίκιο. Η συνέντευξη θάβγαινε πολύ μεγάλη. «Αντιπαραγωγική» για τα σύγχρονα έντυπα. Έκοψα αρκετά. Και μερικά, σας τα παρουσιάζω:

Ερώτηση: Διάβαζα μερικές από τις τελευταίες σου ερωτήσεις στη Βουλή, γραμμένες σε δύσκολη και λόγια γλώσσα. Γίνονται κατανοητά; Παίρνεις απαντήσεις; Για την στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης λ.χ.

Απάντηση: Ε, από τους υπουργούς που απευθύνονται, θα έπρεπε να γίνονται κατανοητά. Κοίταξε, τα 9-10 χρόνια που είμαι στο Κοινοβούλιο προσπαθώ κάθε χρόνο, μ ένα βιβλίο, να παρεμβαίνω στις εξελίξεις. Μέχρι τώρα, με βιβλία που είχαν στο επίκεντρό τους την επερχόμενη κρίση, την καταστροφή, χτύπαγα καμπάνες από το 2003 για την επερχόμενη καταστροφή. Υπενθυμίζω το βιβλίο μου «Βαμπίρ και Καννίβαλοι – Το ρίσκο μιας νέας σύγκρουσης των γενεών» που προανήγγειλε την επερχόμενη χρεοκοπία πριν ακόμη έρθει η χρηματοπιστωτική κρίση, η κρίση του Δημοσίου χρέους. Ήταν ένας απόλυτα «προαναγγελθείς θάνατος». Έγραφα και για το πρόβλημα της ηγεσίας. Για παράδειγμα, το «Ζητούνται Αλχημιστές». Μετά το «Θηλυκό πόκερ» όπου προειδοποιούσα ότι η …φούσκα θα σκάσει σ΄όλο τον κόσμο. Έλεγα ότι αυτό θα συμπαρασύρει και τα κράτη, ότι θα υπάρξει κρίση των ομολόγων… Το 2009,πριν από τις εκλογές, κυκλοφόρησα το «Ε… πρόεδρε», για το πρόβλημα ηγεσίας σε εποχή κρίσης. Πριν από το «Λεφτά υπάρχουν» δηλαδή του Παπανδρέου.

Ερώτηση: Τι λέει στον «Κόκκινο Κάβουρα» για τον πράκτορα που πιάσατε «φυτεμένο» μέσα σ΄εσάς;

Απάντηση: Τη μέρα που πιάσαμε το δικό μας τον πράκτορα στο ΚΚΕ, πράκτορα της ΚΥΠ και της CIA τον Δεκέμβρη του ’82, αρχές του ’83, βγαίνει μια ανακοίνωση, μια δήλωση που παρουσιάστηκε ειδησεογραφικά που εγώ την κατάλαβα αμέσως. Τι έλεγε; Ότι το στρατιωτικό ARPA net, το αμερικάνικο ηλεκτρονικό σύστημα, μετατρεπόταν σε «δίκτυο». Αυτό που έμελλε να γίνει δίκτυο, διαδίκτυο, internet δηλαδή. Ήταν τότε που μπήκαμε στη νέα εποχή της «κυβερνοκατασκοπείας». Λίγες μέρες μετά, βγήκε μια άλλη είδηση. Ότι η ΝSA και η CIA , οι αμερικάνικες υπηρεσίες, έπιασαν κάτι πιτσιρικάδες στο Βερολίνο – πρόσεξε…1983 μιλάμε , ε; - οι οποίοι ήταν πράκτορες της KGB, φυτεμένοι στα κομπιούτερ. Αποτελούσαν δηλαδή τα «Αυγά του Κούκου», φυτεμένα μέσα στα κεντρικά κομπιούτερ του Βερολίνου. Και ξέρεις κάτι; Αυτό που έγινε αργότερα στην Ελλάδα, η παρακολούθηση του Καραμανλή από τους αμερικάνους ή των Ελλήνων πολιτικών με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρχε από τότε. Τις είχαμε τις ενδείξεις από τότε. Και όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, 5-6 χρόνια αργότερα, αναρωτηθήκαμε: Μα είναι δυνατόν τώρα που έπεσε και το Τείχος να έχουμε κατασκοπεία σε τέτοιο επίπεδο;»

Ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη : Μου αποκαλύπτει λεπτομέρειες περί «Κόκκινης Προβιάς», περί του μυστικού «στρατού» της CIA, που διατηρούσαν οι Αμερικανοί σε ευρωπαικές χώρες για την περίπτωση που οι Σοβιετικοί θα επιχειρούσαν να «μπούνε» στη Δυτική Ευρώπη. Και μιλά για τον περίεργο τρόπο που ήρθε στην επιφάνεια το ζήτημα, μέσα από μια έφοδο της Νορβηγικής αστυνομίας σε μια εγκατάσταση που είχαν θεωρήσει παράνομο αποστακτήριο και τελικά αποδείχθηκε μια τεράστια, υπόγεια αποθήκη, σε παγωμένη περιοχή, με βαρύ οπλισμό, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, τρόφιμα συσκευασμένα αλλά και κούτες με… χρυσές λίρες. Το πιο εντυπωσιακό; Τέτοιες «κρύπτες» του μυστικού στρατού της CIA (Gladio αποκαλούνται στην Ιταλία όπου ανακαλύφθηκαν πολλές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου) υπήρχαν σε όλες τις ευρωπαικές χώρες κατά χιλιάδες. Και στην Ελλάδα βρέθηκαν 1052 «κρύπτες» οι οποίες άδειασαν προοδευτικά από το 1986 μέχρι το 1992.

Και το περιεχόμενό τους;

Απαντά χαμογελώντας:

«Προφανώς καταγράφηκε και παραδόθηκε εκεί όπου έπρεπε. Για τις χρυσές λίρες υπάρχει μια ασάφεια για το τι έγιναν».

Ήταν συγκλονιστικά μερικά απ όσα μου είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που μού έδωσε και δημοσιεύεται στο CRASH που κυκλοφόρησε προ ημερών. Όπως επίσης συγκλονιστικά είναι και πολλά απ όσα γράφει στο τελευταίο του «μυθιστόρημα» που φέρει τον τίτλο «Ο Κόκκινος Κάβουρας» αλλά δεν είναι στην ουσία καθόλου μυθιστόρημα αφού βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αυτά τα σημεία θέλω να τα θυμίσω και να τα τονίσω για όσους δεν διάβασαν ούτε το βιβλίο ,ούτε τη συνέντευξη. Δεν είναι μόνο θέσεις, σκέψεις και εκτιμήσεις ενός πολύπειρου στελέχους της Αριστεράς που βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για να αποστασιοποιηθεί λίγο αργότερο αηδιασμένος. Πολλά είναι πραγματικά γεγονότα και σχεδιασμοί που ίσως παίζουν ακόμα κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού μας προσκηνίου.

Σημείο 1 : « Η Ελληνική πραγματικότητα έχει ένα χαρακτηριστικό: Πάνω σε μια ασθενή παραγωγική βάση, είναι δομημένη μια αντεστραμμένη πυραμίδα. Τώρα με τα Μνημόνια και τη λιτότητα, έχει μειωθεί μεν ο όγκος και το βάρος της υπερκείμενης παρασιτικής «υπερδομής» αλλά αντίστοιχα έχει μειωθεί και η «παραγωγική βάση». Επομένως βρισκόμαστε πάντα σε μια κατάσταση ασταθούς ισορροπίας. Καθόμαστε όλοι πάνω σε μια σεισμική δόνηση.»

Εν ολίγοις- σχολιάζω εγώ- , καθόμαστε σε μια μισο-σπασμένη καρέκλα στην άκρη της βεράντας και δεν αποκλείεται να βρεθούμε ξαφνικά – αλλά όχι απροειδοποίητα- στο κενό.

Σημείο 2 : « Όταν μίλησα κατ ιδίαν με το Στουρνάρα για Σχέδιο Ανάπτυξης, είχαμε συμφωνήσει για ένα Τεχνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ανάπτυξης και μ αυτό οδηγό μας, να συζητούσαμε με τους Ευρωπαίους. Μ αυτό θα απαιτούσαμε τη μείωση του χρέους μας. Μ αυτό θα διαπραγματευόμαστε . Δυστυχώς, για λόγους «άλλους», δεν το κάναμε. Γιατί; Είναι τόσο… αθώο αυτό; Έχω ειλικρινώς απελπιστεί».

Δηλαδή άλλη μια ακόμη απόδειξη ότι ο Γιάννης Στουρνάρας λέει ψέματα

Σημείο 3 : “ Ο Γιάννης Στουρνάρας του “Κοινωνικού Συνδέσμου” και του Σημιτικού εκσυγχρονισμού , ανακάλυψε με εφηβικό ενθουσιασμό ότι ήταν πάντα ερωτευμένος με τον Αντώνη Σαμαρά δίχως να το γνωρίζει. Δεν του ζητούμε εξηγήσεις. Τουλάχιστον να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.»

Προσωπικά ουδόλως με ενδιαφέρουν οι έρωτες του Στουρνάρα, με απασχολεί όμως αν ΕΓΩ θα κληθώ να πληρώσω για την …έκτρωση

Σημείο 4 : « Πριν από τρία χρόνια, μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδος θα δημιουργούσε ανατάραξη σ΄ όλη την Ευρώπη και κυρίως στις γερμανο-αμερικανικές αντιθέσεις. Από σπόντα, από καραμπόλα, εμπλέκεται η Ελλάδα. Οι Αμερικάνοι αρέσκονται στο να προεξοφλούν τις αντιδράσεις ενός ηγέτη. Αναλύουν τους ενδεχόμενους ηγέτες και την εικαζόμενη αντίδρασή του. Η Μοσάντ η Ισραηλινή έχει ένα κλάδο της, την Πολ που φτιάχνει τα προφίλ των ηγετών. Και ξέρει τις αντιδράσεις τους, τις πεποιθήσεις τους, τα προσωπικά τους, τα σεξουαλικά τους… τους τσεκάρουν απ΄ όλες τις μπάντες. Κι αν έχουν κενά, του στέλνουν καθηγητές και εμπειρογνώμονες να τον συμβουλεύουν.»

Ωχ !!! Από «καθηγητές και εμπειρογνώμονες» που «συμβουλεύουν τους Έλληνες πρωθυπουργούς» ξέρουμε όλοι.

Σημείο 5 : « Είμαστε η μοναδική χώρα όπου η παρακολούθηση των τηλεφώνων και του διαδικτύου από τους Αμερικάνους δεν προκάλεσε την παραμικρή ανατάραξη. Δεν μας εκπλήττει πλέον τίποτα. Παρακολουθήσεις , διαφθορά, εμπόριο όπλων. Και μίζες. Όπως λένε οι πηγές μου, δεν υπάρχει μεγάλη αγοραπωλησία όπλων χωρίς «αντισταθμιστικά». Όταν ακούς αυτή τη λέξη, «αντισταθμιστικά» εννοούμε μίζα. Μα συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ που να μην πέφτουν στην αντίληψη μιας, δυο, τριών μυστικών υπηρεσιών; ».

Σημείο 6 ( και τελευταίο): « Αφού έπεσε η δικτατορία και μέχρι το 1975-76 , μόνο για τα …ερωτικά καταφύγια του Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρχαν στην ΕΥΠ 130 σελίδες με λεπτομέρειες. Φαντάσου για εμάς, τους κομμουνιστές, τι υπήρχε επί δικτατορίας. Σήμερα έχουμε σύγκρουση Αμερικανών και Γερμανών για την προστασία του απορρήτου. Μα ανακοινώθηκε ότι η Google ετοιμάζεται να βγάλει στην κυκλοφορία τα λεγόμενα Google Glasses. Γυαλιά ηλίου δηλαδή ή γυαλιά οράσεως. Ο χρήστης που τα φοράει και κοιτάζει μια ωραία κοπέλα , μπορεί με το πάτημα ενός σχεδόν αόρατου κουμπιού να ζητήσει το… ιστορικό της. Το γυαλί θα κάνει αναγνώριση προσώπου και θα σου «κατεβάζει» όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν γι αυτήν. Θα μπορεί να μπαίνει μέχρι και στα προσωπικά της αρχεία.»

Κινηματογραφική ταινία;

Ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει αρκετούς εχθρούς. Αλλά δεν έχει καμία σημασία. Είναι πολύπειρος και όταν μιλάει, ΞΕΡΕΙ τι λέει. Στον «Κόκκινο Κάβουρα» είναι σαφής: Η ευκολία με την οποία μιλά για το πόσο αθωράκιστη, διάτρητη από πράκτορες, κατασκόπους και χαφιέδες ήταν η Ελλάδα τις δεκαετίες του ΄60, του ΄70, του ΄80, του ΄90 είναι μεγάλη. «Τα ήξεραν, τα ξέρουν όλοι» λέει.

Αλλά ποιοι όλοι άραγε; Οι «εντός συστήματος». Διότι ο λαός δεν τα ήξερε. Ούτε υπήρχαν πουθενά γραμμένα. Όλα ήταν απόλυτα ελεγχόμενα.

 


 

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


Επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής σεισμοπλήκτων 1135, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ: Όσοι έχουν πληγεί και δεν μένουν στο σπίτι τους, σε ποσοστό 32,2% είναι άτομα με χρόνια πάθηση, το 25,4% είναι με παιδιά κάτω των 15 ετών, το 11,9% είναι άτομα με αναπηρία άνω των 67% και το 6,8% είναι άτομα με αναπηρία έως 67%.

Επέστρεψαν στα σπίτια τους οι περισσότεροι κάτοικοι στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, με το φόβο όμως ενός νέου μεγάλου σεισμού να επικρέμαται πάνω από το νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής σεισμοπλήκτων 1135, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ:

το 87,2% των κατοίκων διαμένουν στα σπίτια τους, το 7,9% σε φίλους/συγγενείς, το 2,6% στο αυτοκίνητο, το 1,8% σε σκηνή και μόλις το 0,5% σε πλοίο.

Όσοι έχουν πληγεί και δεν μένουν στο σπίτι τους, σε ποσοστό 32,2% είναι άτομα με χρόνια πάθηση, το 25,4% είναι με παιδιά κάτω των 15 ετών, το 11,9% είναι άτομα με αναπηρία άνω των 67% και το 6,8% είναι άτομα με αναπηρία έως 67%.

2 στους 3 πάντως φοβούνται το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού.

Συγκεκριμένα, το 66,6% των κατοίκων δηλώνει ότι φοβάται νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Το 5,8% αγωνιά για την επιδιόρθωση/ανακατασκευή της οικίας του, το 3,9% της επιχείρησής του και το 2% για θέματα υγείας του ιδίου και της οικογενείας του.

Ειδικότερα, από την 11η Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί 3.321 εισερχόμενες κλήσεις. Σε ποσοστό 31% τα ερωτήματα αφορούσαν τα συνεργεία ελέγχου, το 16,7% τη δυνατότητα επιδότησης ανακατασκευής/επισκευής, το 11,7% την επιδότηση οικοσκευών και το 10,4% για τη διαδικασία επιδότησης ενοικίου.

Παράλληλα, το κέντρο έκανε 12.540 κλήσεις με στόχο να καταγράψει και να διερευνήσει τις ανάγκες και την κατάσταση του νησιού. Όπως προκύπτει, το 33,2% δηλώνει κατεστραμμένες οικοσκευές, το 25,2 % ότι το σπίτι τους χρήζει επισκευής και μόνο το 0,9% ότι η οικία τους έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες, το 83% των πολιτών είναι ικανοποιημένο με τις συνθήκες διαβίωσης, το 14,6% πιστεύει ότι είναι υποφερτά, ενώ το 2,4% ψάχνει να μείνει αλλού, γιατί οι συνθήκες είναι ανυπόφορες. Όσον αφορά στη χρήση πόσιμου νερού, το 73,3% των κατοίκων του νησιού χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό και το 19,2% καταναλώνει νερό βρύσης. Για μαγειρική χρήση, το 41,8% χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό και το 50,2% νερό βρύσης.

Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το 40,9% εμφανίζεται ικανοποιημένο, το 23% εκφράζει επίσης ικανοποίηση αλλά και την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, ενώ το 16,8% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο.

 
Πηγή: http://www.news.gr/

 

Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΕΝΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ...



Η Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα: Ένας μετέωρος βηματισμός

"Ενώ το 10-12% του ελληνικού μαθητικού πληθυσμού χρειάζεται ειδική αγωγή η παρεχόμενη από το Υπουργείο Παιδείας Ειδική Αγωγή είναι ελλιπέστατη ποσοτικά και ποιοτικά και στην ουσία δεν αποτελεί κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος".

Βενέττα Λαμπροπούλου

Ο τρόπος που μία κοινωνία αντιμετωπίζει τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους είναι συνήθως ενδεικτικός του επιπέδου ανάπτυξής της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι σε αναπτυγμένες χώρες, η επένδυση στους νέους, στην εκπαίδευση και γενικότερα στη γνώση είναι υψηλή. Αυτό φαίνεται από την εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζουν οι χώρες αυτές και τους πόρους που διαθέτουν για την εκπαίδευση, αλλά και από την επιστημονική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον τομέα αυτό και που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή νέας γνώσης καθώς και την ανάπτυξη της κοινωνίας τόσο σε οικονομικό όσο και πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Σ’ αυτές τις κοινωνίες, η εκπαίδευση των παιδιών και ενηλίκων με ειδικές ανάγκες είναι υψηλού επιπέδου, παρέχεται δωρεάν μέσα από ποικιλία πλαισίων και δομών καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες και τις διαβαθμίσεις ειδικών αναγκών και όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού αυτού (από τη βρεφική έως τη γεροντική).

Η Ειδική Αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και η πλειοψηφία των παιδιών εκπαιδεύεται κατάλληλα σε κοινές τάξεις μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του γενικού σχολείου. Μέσα σ’ αυτές τις τάξεις παρέχονται όλες οι ειδικές υπηρεσίες και τα τεχνολογικά βοηθήματα (ειδικοί δάσκαλοι, διερμηνείς νοηματικής, λογοθεραπευτές, ειδικοί υπολογιστές και υλικά κτλ.) που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευσή τους, το δε σχολείο και η τάξη είναι έτσι προσαρμοσμένα ώστε να μπορούν τα παιδιά να συμμετέχουν ισότιμα στο ακαδημαϊκό και κοινωνικό πρόγραμμα.

Η αναγνώριση και η εκτίμηση της διαφορετικότητας, η συμμετοχή και συνεισφορά των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία, η παροχή ειδικής και κατάλληλης εκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές ανάγκες μέσα σε κοινές τάξεις μαζί με όλους τους μαθητές, η ανάπτυξη σύγχρονων και διαφορετικών δομών ειδικής αγωγής που να εξυπηρετούν όλον τον πληθυσμό και η άνετη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες αποτελούν πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών έχουν διατεθεί τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως και γενικότερα οι άνθρωποι με αναπηρίες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην εκπαίδευση, στη μετακίνηση και γενικά στη διαβίωση τους. Η δε Ευρωπαϊκή πολιτική ελάχιστα εφαρμόζεται στη χώρα μας. Τούτο γιατί ποτέ η επίσημη Πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το κομμάτι αυτό του Ελληνικού πληθυσμού. Οι πόλεις μας, οι χώροι δουλειάς, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, οι συγκοινωνίες, δεν είναι καθόλου προσβάσιμες για τα παιδιά και τους ανθρώπους με αναπηρίες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των ανθρώπων με αναπηρίες. Δεν υπάρχουν ράμπες στους δρόμους, στα δημόσια κτίρια, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στα θέατρα κτλ. Μερικές πρόχειρα φτιαγμένες ράμπες -κυρίως στην Αθήνα- αποτέλεσαν βιτρίνα για τους ολυμπιακούς αγώνες και καταργήθηκαν αμέσως μετά. Σήμερα τα πεζοδρόμια και οι όποιες ράμπες έχουν απομείνει είναι αποκλεισμένες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Φαίνεται, όταν η Πολιτεία δεν έχει και δεν ενδιαφέρεται να θέσει σε εφαρμογή κανόνες και αρχές, οι πολίτες επηρεάζονται και λειτουργούν ανάλογα.

Στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενίσχυση από τα ειδικά προγράμματα και κονδύλια δεν δημιουργήθηκαν και δεν λειτουργούν δομές σαν αυτές που λειτουργούν αιώνες τώρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως κέντρα αυτόνομης διαβίωσης και δια-βίου μάθησης, προστατευόμενα εργαστήρια , ειδικά γηροκομεία για ενήλικες με αναπηρίες, κέντρα έγκαιρης παρέμβασης για βρέφη και συμβουλευτική στήριξη των οικογενειών τους κ.α.

Η παρεχόμενη από το Υπουργείο Παιδείας Ειδική Αγωγή είναι ελλιπέστατη  ποσοτικά και ποιοτικά και στην ουσία δεν αποτελεί κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Συνήθως οι διάφορες ρυθμίσεις, διακηρύξεις, νομοθετικές διατάξεις ή ο σχεδιασμός αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας, αφορούν το γενικό πληθυσμό των παιδιών, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτόν οι μαθητές με ειδικές ανάγκες. Τους μαθητές αυτούς τους θυμάται το Υπουργείο όταν έχουν ολοκληρωθεί οι διάφοροι σχεδιασμοί και έχουν υλοποιηθεί τα σχετικά έργα.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, η οποία μοιάζει με φιλανθρωπική παροχή -δίνουν αυτό που περισσεύει, όχι αυτό που δικαιούνται τα παιδιά- είναι η μη παροχή κατάλληλης και ισότιμης ειδικής εκπαίδευσης στα παιδιά που την έχουν ανάγκη.

Γενικά λίγες ήταν οι φωτεινές στιγμές στην ιστορία της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1980 το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε τελικά την υποχρέωση της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, την οποίαν ως τότε είχε σχεδόν αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Με τη ψήφιση του νόμου 1566/84 ο οποίος ενσωμάτωνε την Ειδική Αγωγή στη γενική εκπαίδευση δημιουργήθηκαν κάποιες προϋποθέσεις για την ένταξη της σ’ αυτή. Στη συνέχεια όμως δεν υλοποιήθηκαν οι διατάξεις του νόμου, όπως συμβαίνει συνήθως με τους νόμους στην Ελλάδα. Αργότερα το 2000, ο νόμος 2817/2000 ο οποίος συντάχτηκε από ειδικούς ήταν ο πλέον μεταρρυθμιστικός και προοδευτικός νόμος από όλους τους προηγούμενους.

Ειδικά η περίοδος 2000-2004, ήταν και η μοναδική εποχή στη χώρα μας που έγιναν πολλά και σημαντικά έργα ανάπτυξης της Ειδικής Αγωγής, όπως η ίδρυση των πρωτοποριακών Κέντρων Διάγνωσης και Αξιολόγησης των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (τα σημερινά ΚΕΔΔΥ) σε κάθε νομό της χώρας, τα τμήματα ένταξης, επαγγελματικά εργαστήρια ειδικής αγωγής, αναλυτικά προγράμματα για όλες τις κατηγορίες παιδιών με ειδικές ανάγκες και άλλα πολλά. Η Ειδική Αγωγή άρχισε να οργανώνεται στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής πρακτικής και πολιτικής.

Δυστυχώς όμως, η αναπτυξιακή πορεία της Ειδικής Αγωγής ανακόπηκε και όλα ανατράπηκαν με αποκορύφωμα τη ψήφιση ενός αναχρονιστικού και ιατρικοκεντρικού νόμου ( νόμος 3699/2008) ο οποίος γύρισε την Ειδική Αγωγή πολλά χρόνια πίσω. Τα δε ειδικά αναλυτικά προγράμματα δεν έφτασαν ποτέ στα σχολεία, ενώ ο όποιος προγραμματισμός για δημιουργία κέντρων ανεξάρτητης διαβίωσης, έγκαιρης παρέμβασης και πραγματικής συνεκπαίδευσης δεν υλοποιήθηκε ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια διατέθηκαν και διατίθενται και σήμερα για σεμινάρια και έργα που δεν έχουν βιωσιμότητα και καμία προοπτική ανάπτυξης της εκπαίδευσης των παιδιών.

Έτσι η Ειδική Αγωγή παραμένει μετέωρη αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Έως τότε το Υπουργείο Παιδείας μάλλον θα συνεχίσει να παρέχει αμφιβόλου ποιότητας εκπαίδευση σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών με ειδικές ανάγκες, όπως συμβαίνει σήμερα, που από τα περίπου 106.349 παιδιά που χρειάζονται ειδική αγωγή (το 10-12% του 1.063.50 μαθητικού πληθυσμού πηγή: ΕΥΡΥΔΙΚΗ σχολικό έτος 2009-2010) μόνο 29.755 παιδιά έχουν κάποιου είδους ειδική εκπαίδευση (πηγή: Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής σχολικό έτος 2010-11). Τα υπόλοιπα 76.594 βρίσκονται στα σχολεία χωρίς καμία ειδική βοήθεια.

Αν εξετάσουμε όμως και την ποιότητα της «ειδικής εκπαίδευσης» στη χώρα μας, θα δούμε ότι καμία σχέση δεν έχει με την αντίστοιχη στις χώρες της Ευρώπης. Ειδικά αυτή που παρέχεται στην πλειοψηφία των παιδιών μέσα σε κοινές τάξεις μοιάζει περισσότερο με φύλαξη παρά με ισότιμη εκπαίδευση και στηρίζεται σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους -κυρίως ανειδίκευτους- δασκάλους του ΕΣΠΑ! Τα Τμήματα Ένταξης είναι τελείως ανοργάνωτα. Οι δάσκαλοι και το προσωπικό των ειδικών σχολείων, οι σύμβουλοι και ειδικά το προσωπικό των ΚΕΔΔΥ κάνουν ό, τι μπορούν για να στηρίξουν ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα το οποίο ταράζεται κάθε φορά από τους ερασιτεχνισμούς των «περιστασιακών συμβούλων» του Υπουργείου οι οποίοι το μόνο που ξέρουν να κάνουν, ειδικά όταν πλησιάζουν οι εκλογές, είναι να ετοιμάζουν έναν καινούργιο νόμο για την Ειδική Αγωγή για να δείξουν το «λαμπρό έργο» που επιτέλεσαν για τα «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

* H Βενέττα Λαμπροπούλου είναι Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, διευθύντρια της Μονάδας Ειδικής Αγωγής και μελετών για Κωφούς του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Εκπαίδευσης Κωφών Παιδιών το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 5-9/6/2015


Πηγή: http://www.skai.gr/

 

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΑΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ



Έκδοση & ανανέωση βιβλιαρίων υγείας ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών (πρόνοιας)

Ο Δήμος Ιλίου ανέλαβε πλέον την αρμοδιότητα έκδοσης & ανανέωσης βιβλιαρίων ανασφάλιστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών (αποφάσεις παροχής κοινωνικής προστασίας).

Πρόκειται για έκδοση βιβλιαρίου υγείας, βάσει οικονομικών κριτηρίων, σε ανασφάλιστα άτομα και ανέργους των οποίων έχει λήξει το βιβλιάριο υγείας του ασφαλιστικού τους φορέα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου στην κα. Μπακάλογλου Ειρήνη 213 20 30 009 και στην κα. Αβραμοπούλου Φωτεινή 213 20 30 010, καθημερινά από τις 8:30 έως και 14:30 εκτός Τρίτης.

Τα επιδόματα αναπηρίας, στεγαστικής συνδρομής και απροστάτευτων παιδιών θα συνεχίσουν να χορηγούνται από την Διεύθυνση Πρόνοιας  του Δήμου Αιγάλεω (Μαρμαρά 26).

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ"


Μια απλή κίνηση είναι αρκετή για να δώσει χαμόγελα σε αρκετά παιδιά…

Στο στούντιο του «this is radio» και στην εκπομπή «Με άλλα Μάτια» με τον Βαγγέλη Αυγουλά, φιλοξενήθηκε ο κ. Μενέλαος Τσαούσης, υπεύθυνος του κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας των παιδικών χωριών SOS Αθήνας

Τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδας στα πλαίσια της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια ξεκίνησαν το 1999 στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας. Βασικός σκοπός του προγράμματος, που αποτέλεσε και το πρώτο άνοιγμα του Σωματείου στην ευρύτερη κοινότητα, ήταν η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης στην ψυχική Υγεία η οποία περιελάμβανε:
  • Την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης.
  • Την έγκαιρη διάγνωση που περιλαμβάνει την ταχεία πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών ελέγχων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
  • Την εγκατάσταση της κατάλληλης θεραπείας και των ενεργειών αποκατάστασης με στόχο την κατά το δυνατόν αποτροπή της χρονιότητας των διαταραχών και την παγίωση δυσμενών αποτελεσμάτων για την οικογένεια.
  • Τη λειτουργία εργαστηρίων με θεραπευτικό χαρακτήρα με στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης των παιδιών.
Ο κ. Μενέλαος Τσαούσης, υπεύθυνος του κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας των παιδικών χωριών SOS Αθήνας, μας μίλησε για τα παιδικά χωριά SOS και το πολύτιμο έργο που επιτελούν:
«Καταρχήν τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης παιδικά χωριά SOS που ιδρύθηκαν στην Αυστρία μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ο ιδρυτής ήταν ο Hermann Gmeiner. Τα παιδικά χωριά SOS δεν είναι κρατική δομή είναι ένα σωματείο ιδιωτικού δικαίου – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με πολυεπίπεδη και ουσιαστική δράση εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα.
Όταν μια οικογένεια απευθυνθεί σ’ εμάς θα εξυπηρετηθεί άμεσα, καθώς δεν έχουμε μεγάλη λίστα αναμονής. Κατευθείαν, γίνεται εκτίμηση των οικονομικών στοιχείων της οικογένειας, μέσα από τον έλεγχο της κοινωνικής υπηρεσίας. Τα παιδικά χωριά SOS ουσιαστικά δουλεύουν στο κομμάτι της προστασίας των παιδιών με την αποκατάσταση του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Τα παιδικά χωριά SOS αναπτύχθηκαν αρχικά ως δομές που παρέχουν στέγη με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν οικογένειες, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση του οικογενειακού περιβάλλοντος σε παιδιά που λόγω είτε κακοποίησης είτε παραμέλησης δεν μπορούν να μείνουν μαζί με την οικογένεια τους. Σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι τα παιδικά χωριά SOS έχουν την επιμέλεια αυτών των παιδιών». Στη συνέχεια, ο κ. Τσαούσης μας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει διαπιστωθεί στις μέρες μας, να αφήνουν οι γονείς το παιδί τους στα παιδικά χωριά SOS, λόγω οικονομικών δυσκολιών: «μπορεί να υπάρχουν κάποιες αιτήσεις αλλά δεν μας οδηγούν σε τέτοιου είδους συμπεράσματα. Στα παιδικά χωριά SOS, σε εθνικό επίπεδο, φιλοξενούνται 1000 οικογένειες, στην Αθήνα είναι περίπου 300 οικογένειες. Σαφώς και επιθυμούμε να βοηθήσουμε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε αλλά δυστυχώς πρέπει να βάλουμε κάποια όρια τα οποία έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες που έχουμε ως δομή.
Στα σπίτια μένουν αγόρια και κορίτσια μαζί και πολύ – πολύ συχνά υπάρχουν και αδέλφια μεταξύ τους και τα αδέλφια πάντα η προσπάθεια είναι να είναι στον ίδιο χώρο… στα προγράμματα φιλοξενίας των παιδικών χωριών SOS, μιλάμε για το παιδικό χωριό SOS στη Βάρη, στη Θεσσαλονίκη στο Πλαγιάρη και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και στον ξενώνα κακοποιημένων βρεφών στο SOS Ελίζα και στις στέγες νέων συνολικά με κάποιες διακυμάνσεις είναι περίπου 200 παιδιά… στο ξενώνα είναι από μηδέν ετών, στα παιδικά χωριά είναι από 4 ή 5 χρονών μέχρι τα 16 χρόνια περίπου χωρίς να είναι απόλυτες αυτές οι ηλικίες πάντα γίνεται μια εκτίμηση ξεχωριστή για κάθε παιδί. Μετά τα 16 τους χρόνια συνήθως τα παιδιά πηγαίνουν στις στέγες νέων αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην Αθήνα στη Νέα Σμύρνη η στέγη νέων, αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί λειτουργούν με πιο αυτόνομες διαδικασίες προετοιμάζονται για την ενήλικη ζωή τους. Οι στέγες νέων είναι δομές των παιδικών χωριών SOS» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαούσης.
Γίνεται κατανοητό ότι 300 οικογένειες είναι ένας αρκετά υψηλός αριθμός αν σκεφτείτε ότι τους παρέχετε και συμβουλευτική υποστήριξη πέρα σαφώς από την υλική (τρόφιμα, ρούχα, σχολικά είδη). Οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να ενημερωθεί για τη δράση των παιδικών χωριών μέσα από το site www.sos-villages.gr, από τη σελίδα στο facebook, καθώς και στο τηλέφωνο 210-8650111, καθημερινά από τις 9π.μ. – 7μ.μ.
Κλείνοντας, ο κ. Τσαούσης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι θείες SOS, καθώς είναι οι γυναίκες αυτές οι οποίες έχουν έναν υποστηρικτικό ρόλο της μητέρας. Αυτές οι γυναίκες αντικαθιστούν στα ρεπό τις μητέρες και γίνονται κι αυτές με τη σειρά τους πρόσωπα αναφοράς για τα παιδιά. Επίσης, ο κ. Τσαούσης μας τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών στα παιδικά χωριά SOS και το πόσο βοηθούν τόσο στο κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης όσο και σε διοικητικά ζητήματα. Η ανάγκη τους για εθελοντές εκπαιδευτικούς είναι πολύ μεγάλη αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα για το κέντρο στήριξης Αθήνας χρειάζονται εθελοντές εκπαιδευτικούς για μαθησιακή υποστήριξη όπως φιλόλογους, μαθηματικούς κ.ά
Στη συνέχεια, είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Στέργιο Σιφνιό, Διευθυντή κοινωνικής εργασίας και έρευνας των παιδικών χωριών SOS όπου αρχικά τον ρωτήσαμε σχετικά με το περιστατικό της μικρής Μαρίας και τη δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα αλλά και το στιγματισμό του κοριτσιού από τη στιγμή που οι φωτογραφίες του είδαν το φως της δημοσιότητας. «Είναι σαφές ότι το κάθε παιδί δεν πρέπει να στιγματίζεται με οποιαδήποτε προσωπική του ιστορία γιατί το ακολουθεί σ’ όλη του τη ζωή. Ένα τέτοιο τραύμα πρέπει να κλείσει χωρίς να ανοίγει κάθε τόσο» μας είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιφνιός αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει στα παιδικά χωριά SOS, όπου ασχολείται με την πλαισίωση των προγραμμάτων αλλά και τον προγραμματισμό τόσο κάποιων προγραμμάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με την υποστήριξη της οικογένειας. Το δεύτερο κομμάτι με το οποίο ασχολείται ο κ. Σιφνιός είναι η δικτύωση των παιδικών χωριών SOS, όπου έχουν αρκετές συνεργασίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο όπως με το Δίκτυο δικαιωμάτων του παιδιού. Επίσης, είναι πολύ σημαντικές αυτές οι συνεργασίες γιατί ανταλλάσουν τεχνογνωσία αλλά και σημαντικές πληροφορίες με σκοπό να βελτιώνονται συνεχώς. Η Ελλάδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια έχει βελτιωθεί αρκετά αλλά όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών δεν έχει κάνει καμία πρόοδο. Στη συνέχεια μας μίλησε για την κοινωνική αλληλεγγύη: «Η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να είναι και οργανωμένη. Δεν μπορεί να επαφίεται απλώς σε κάποιες ομάδες, που από μόνες τους καλά κάνουν και κάποιος πρέπει να θαυμάζει την προσπάθεια, την ατομική ή την πιο ομαδική στο να βοηθήσει το συνάνθρωπο αλλά κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να το οργανώσει όλο αυτό για να γίνει ουσιαστική δουλειά. Πολλοί μας λένε μα  κι εμείς δίνουμε συσσίτια, δίνουμε φαγητό, βοήθεια κ.ά. πολύ καλά κάνετε αλλά αν αυτό δεν πλαισιωθεί με ένα πρόγραμμα τέτοιο που θα είναι ολοκληρωμένη η πλαισίωση της οικογένειας, αυτή η κοινωνική αλληλεγγύη δυστυχώς θα είναι μισή, δε θα βοηθήσει ουσιαστικά το συνάνθρωπο» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιφνιός, ο οποίος μας μίλησε επίσης και για την υποβάθμιση της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα: «Η υποβάθμιση της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης είναι τεράστια. Δηλαδή αξίζει τον κόπο κανείς να κάνει μια μικρή έρευνα να δει πόσο έχουν αλλάξει στο χειρότερο οι δομές και ο τρόπος λειτουργίας των δομών όπως π.χ. το κέντρο βρεφών Μητέρα, όπως ιδρύματα κρατικά παιδοπόλεις ή κέντρα παιδικής μέριμνας κ.λ.π., πόσο έχουν δυσκολέψει εκεί τα πράματα είτε γιατί δεν υπάρχει προσωπικό είτε δεν υπάρχουν στοιχειώδη πράματα για τα παιδιά και αυτό κανείς αξίζει τον κόπο να το δει» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έθιξε ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ταλανίζει αρκετά χρόνια την ελληνική κοινωνία: «Όταν καμιά φορά μας καλούν και μας κάνουν αιτήματα είτε φορείς είτε ιδιώτες για κάποιον έφηβο από 14 χρονών και πάνω εμείς επειδή δεν αφήνουμε ποτέ κάτι αν δεν το ψάξουμε πάρα πολύ να δούμε πώς θα το καλύψουμε, ακόμα κι αν δεν μπορούμε εμείς να το καλύψουμε το περιστατικό εκεί βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Από 14 χρονών και πάνω μην πω από 13 χρονών και πάνω ακόμα κι αν δεν υπάρχει παραπτωματικότητα στη μέση ένα παιδί το οποίο για χ λόγους βρίσκεται εκτός της βιολογικής του οικογένειας, για χ κοινωνικούς λόγους δεν υπάρχει που να πάει. Ακούγεται τρελό, ακούγεται ίσως απίθανο έτσι είναι όμως…» ανέφερεο κ. Σιφνιός.
Έπειτα, στην εκπομπή παρενέβει ο κ. Νίκος Καΐτσας, υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος μας μίλησε για τον πολύ σημαντικό ρόλο της μητέρας SOS. Μας είπε ότι ουσιαστικά το πρόσωπο αυτό προσπαθεί να αναπληρώσει το ρόλο της φυσικής μητέρας και συγκεκριμένα τη φροντίδα που λείπει από το παιδί. Στη συνέχεια, βοηθάει το παιδί να φτιάξει μια επανορθωτική σχέση με τον ενήλικα που συμβολίζει τη μαμά. Επίσης μας τόνισε ότι οι μητέρες SOS «Δεν είναι εθελόντριες, είναι επαγγελματίες… εθελοντικά αποφασίζω να στερηθώ την προσωπική μου ζωή και να μπω σε μια διαδικασία που θα δουλεύω σε 24ωρη βάση για 22 μέρες το μήνα και θα έχω 8 ρεπό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καΐτσας.
Γίνεται κατανοητό ότι η δουλειά που κάνουν οι μητέρες SOS είναι ουσιαστικά λειτούργημα. Η ίδια απαιτείται να έχει ψυχική δύναμη αλλά και σωματική προκειμένου να μεγαλώσει ακόμα και 5 παιδιά μέσα σ’ ένα περιβάλλον που η ίδια πρέπει να δημιουργήσει ώστε να φαίνεται σαν να είναι μια πραγματική οικογένεια. «Η μαμά SOS όπως και η θεία SOS είναι δύο πρόσωπα για τα οποία 22 μέρες το μήνα ο χώρος εργασίας και ο προσωπικός χώρος είναι το ίδιο πράμα… αυτές οι γυναίκες παίρνουν 8 ρεπό το μήνα για να πάρουν ανάσες και να συνδεθούν με τον έξω κόσμο, ειδάλλως θα φτιάχναμε πολύ ιδρυματικές σχέσεις, παρόλ’ αυτά όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι απλό πράμα ένας άνθρωπος να μπορέσει να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλες ψυχικές φθορές βέβαια προφανώς όλες αυτές οι γυναίκες για να το κάνουν παίρνουν και πολύ μεγάλη αγάπη απ’ αυτή τη σχέση… αλλά από την άλλη αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα τεράστιο προσωπικό στοίχημα» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ Καΐτσας.
Οι μητέρες SOS είναι μεταξύ 33 – 45 ετών, αρχικά μπαίνει δοκιμαστικά προκειμένου να δει και η ίδια αν μπορεί να αντέξει να κάνει κάτι τέτοιο. Να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να έχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στην προσωπική της ζωή προκειμένου να την ενθαρρύνει για αυτό που κάνει διότι αν για παράδειγμα έχει κάποιο σύζυγο που είναι αντίθετος μ’ αυτό που κάνει πιθανότατα πολύ γρήγορα θα σταματήσει να το κάνει. Τα παιδικά χωριά SOS έτσι ξεκίνησαν, με τις μητέρες SOS, όλες οι υπόλοιπες θέσεις είναι επικουρικές για να στηρίξουν ουσιαστικά εκείνες. Το προσωπικό φροντίδας ανέρχεται στα 45 άτομα που είναι οι μητέρες και οι θείες SOS σ’ όλη την Ελλάδα. Αλλά τώρα που ανοίγουν και στην Κρήτη θα χρειαστούν νέο προσωπικό, άνθρωποι που θα εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα δουλέψουν κανονικά. 
Για το πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει τα παιδικά χωριά SOS υπεύθυνη είναι η κ. Άννη Κατσούλη, «Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά… ο Hermann Gmeiner που ήταν ο ιδρυτής των παιδικών χωριών συνήθιζε να λέει ότι με λίγα χρήματα κάνουν ένα μεγάλο καλό. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι η καλή διάθεση και η καλή καρδιά. Μπορεί κανείς και μ’ ένα απλό τηλεφώνημα είτε από σταθερό είτε από κινητό να καλέσει στο 14567 με χρέωση 2€ +ΦΠΑ. Είναι μια κίνηση αγάπης» μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Κατσούλη.
Επίσης, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια δωρεά με όσα χρήματα εκείνος επιθυμεί, δεν είναι ανάγκη να δώσει πολλά χρήματα, πολλοί άνθρωποι και λίγα χρήματα μαζί κάνουν ένα μεγάλο καλό. Μπορούν, να μας προσφέρουν τρόφιμα συσκευασμένα που μπορούν πολύ εύκολα να μεταφερθούν, μπορούν να μας προσφέρουν είδη ατομικής υγιεινής ή οικιακής καθαριότητας σαφώς είναι είδη που βοηθούν αρκετά. Όλα αυτά τα είδη μπορεί ο καθένας να τα δώσει είτε στη Βάρη είτε στη Θεσσαλονίκη, αναλόγως με το που μένει. Αν οποιοσδήποτε θελήσει να ενημερωθεί περαιτέρω για τα παιδικά χωριά μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 2103313661 – 3 καθημερινά από 9π.μ.– 6:30μ.μ., επίσης να ενημερωθεί μέσα από τη σελίδα στο facebook αλλά και μέσα από το site www.sos-villages.gr
Τέλος, η κ. Κατσούλη μας τόνισε ότι το έργο των παιδικών χωριών SOS Ελλάδος στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στις μικρές ή μεγάλες δωρεές από ιδιώτες, εταιρίες και Οργανισμούς. Επίσης, στα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις.
Ερμού 6, 105 63 Αθήνα
Τηλ.: 210-3313661- Φαξ: 2103226652
www.sos-villages.gr, email: sosathens@sos-vilages.gr

Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτουργούν:

-Αθήνα: Μεγίστης 23, Τ.Κ.: 11361
Τηλ. 210-8650111
Email: soscenter@sos-villages.gr

-Αλεξανδρούπολη: Αρίστηνο Αλεξ/πολύς, Τ.Κ.: 68100
Τηλ. 25510-51890
Email: sosthraki@sos-villages.gr

-Ηράκλειο Κρήτης: Θεοκρίτου 5, Τ.Κ.: 71303
Τηλ. 2810-222610
Email: soskriti@sos-villages.gr

-Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 94, Τ.Κ.: 54623
Τηλ.: 2310-226644
Email: sosthessaloniki@sos-villages.gr

-Καλαμάτα: Βας. Αμαλίας 13, Τ.Κ.: 24100
Τηλ. 27210-98660
Email: soskalamata@sos-villages.gr

-Κομοτηνή: Σκεπαστού 7-11, Τ.Κ.: 69100
Τηλ. 25310-82788
Email: soskomotini@sos-villages.gr