meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΑΟΡΑΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΚΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ



Αόρατες ασθένειες, κι όμως υπαρκτοί ασθενείς

[Από το www.spanios.net]

Έχετε δει ποτέ κάποιον να παρκάρει σε μία θέση για ΑμεΑ, και ωστόσο να μοιάζει απολύτως υγιής όταν βγαίνει από το αυτοκίνητό του; Σίγουρα εκείνην τη στιγμή θα σκέφτεστε: «Μα, δεν είναι ανάπηρος. Μια χαρά περπατάει!». Αυτό, όμως, που πολλοί δεν συνειδητοποιούν εκείνη την ώρα είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα αυτό το άτομο να πάσχει από μία αόρατη ασθένεια. Μία ασθένεια που ίσως κάνει ακόμα κι ένα σύντομο περπάτημα πάρα πολύ δύσκολο κι επώδυνο, σαν να τρέχει κανείς πέντε φορές το γύρο ενός γηπέδου νιώθοντας ταυτόχρονα έντονο άλγος σε κάθε του άρθρωση.

Σύμφωνα με έρευνα, περισσότεροι από 125 εκατ. Αμερικανοί νοσούν από τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση (δηλαδή, μία νόσο που διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, ή και παραπάνω, και η οποία περιορίζει τη λειτουργικότητα του ατόμου, ενώ ενδέχεται να χρειάζεται συνεχή φροντίδα), ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν περισσότερες από μία.

Αυτές οι χρόνιες ασθένειες συχνά έχουν ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: δεν φαίνονται, γι' αυτό και ονομάζονται «αόρατες». Όσοι, λοιπόν, αντιμετωπίζουν αόρατες αναπηρίες μπορεί να παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα, όπως εξουθενωτικό πόνο, κόπωση, ζάλη, αδυναμία, γνωστικές δυσλειτουργίες, ψυχικές διαταραχές, καθώς και προβλήματα όρασης και ακοής.

Οι περισσότερες από αυτές τις χρόνιες καταστάσεις δεν είναι πάντοτε εμφανείς στους άλλους, παρ' όλα αυτά μπορεί να περιορίζουν αρκετά συχνά τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενή. Μάλιστα, τα συμπτώματα ενδεχομένως να είναι ελαφρά ή έως και πολύ σοβαρά, ενώ διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς πως μία αόρατη πάθηση μπορεί να εμποδίζει με πολλούς τρόπους έναν άνθρωπο από το να απολαμβάνει τη ζωή που είχε πρώτα. Μερικές τέτοιες ασθένειες είναι οι ακόλουθες:
Καρκίνος,
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα,
Λύκος,
Σκλήρυνση κατά Πλάκας και άλλες νευρολογικές διαταραχές,
Σύνδρομο Sjogren,
Σύνδρομο Χρόνιου Πόνου,
Ινομυαλγία και Χρόνιος Μυοπεριτονιακός Πόνος,
Νόσος του Lyme.
Συγγενείς Καρδιοπάθειες κ.ά.

Ο στιγματισμός όσων νοσούν από αόρατες παθήσεις
Δυστυχώς, οι άνθρωποι συχνά κρίνουν από αυτό που βλέπουν, συμπεραίνοντας έτσι για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν οι άλλοι να κάνουν ανάλογα από το πώς φαίνονται. Επομένως, ίσως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς κάποιον που μοιάζει καλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν δύναται να κάνει ορισμένα πράγματα. Βασιζόμενοι, λοιπόν, στην όψη, πολλοί τείνουμε να σχηματίζουμε άποψη για τους γύρω μας, όπως δείχνει και το παράδειγμα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου.

Γι' αυτό και η όσοι πάσχουν από κάτι που δεν είναι εμφανές συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα λανθασμένα συμπεράσματα του περιβάλλοντός τους, ψιθύρους πίσω από την πλάτη τους, όπως και αρνητικά σχόλια, γιατί, δηλαδή, απουσιάζουν συχνά από τη δουλειά ή γιατί πάνε καθυστερημένα, γιατί δεν συμμετέχουν πλέον σε κοινωνικές δραστηριότητες με τους φίλους τους, γιατί είναι ευερέθιστοι, απόμακροι ή στεναχωρημένοι, ή για ποιο λόγο περνάνε τόση ώρα στο κρεβάτι ή στον καναπέ.

Έτσι, οι ασθενείς, αρκετά συχνά, στιγματίζονται από τον περίγυρό τους ως τεμπέληδες, ενώ στην πραγματικότητα η ασθένεια είναι εκείνη που «απλά» τους κατατρώει. Και όταν προσπαθούν να εξηγήσουν την αναπηρία τους, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούνε τους άλλους να λένε: «Μα, αφού μοιάζεις μια χαρά». Αυτό ίσως είναι το πιο ενοχλητικό σχόλιο για όσους υποφέρουν από κάτι που δεν φαίνεται, ενώ διάφορες προσωπικές συμβουλές που τους δίνουν το μόνο που κάνουν είναι να τους προσθέτουν επιπλέον πίεση και δυσφορία.

Σας παραθέτουμε, λοιπόν, τι δεν θα πρέπει να λέτε σε κάποιον που πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα. Μη διστάσετε να προωθήσετε τη φωτογραφία όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε και οι υπόλοιποι να κατανοήσουν μία πλευρά της πραγματικότητας των «αόρατων ασθενών».

Μετάφραση / Επιμέλεια κειμένου & φωτογραφιών: Ελίνα Μιαούλη
Πηγή: Invisible illness


   


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ: "Η ΜΟΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ"!



Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των αιμοδοτών την Παρασκευή 06.06.2014 και το Σάββατο 07.06.2014 στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποίησε ο    Δήμος Ιλίου και η Κοινωνική Υπηρεσία, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Για άλλη μία φορά η πρωτοβουλία του Δήμου Ιλίου για τη διοργάνωση διήμερης εθελοντικής αιμοδοσίας επιβραβεύθηκε με την προσέλευση διακοσίων ογδόντα εννέα (289) εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.



Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1987 η Τράπεζα Αίματος του Δήμου Ιλίου έχει διαθέσει περίπου 3.000 μονάδες αίματος, δίνοντας κυριολεκτικά ανάσα ζωής σε συμπολίτες μας που βρέθηκαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους σε ανάγκη. Αυτό το διήμερο η Δημοτική Τράπεζα Αίματος ενισχύθηκε με διακόσιες πενήντα εννέα 259 μονάδες αίματος, ενώ προστέθηκαν εξήντα τρεις (63) νέοι εθελοντές αιμοδότες στη λίστα των αιμοδοτών.



Άξια λόγου είναι η μεθοδική δουλειά που έχει κάνει από το 2011 ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης αυγουλάς, εθελοντής αιμοδότης και ο ίδιος, όπου με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (sms, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.) τα μητρώα των εθελοντών αιμοδοτών του Δήμου Ιλίου έχουν ενισχυθεί με περίπου 500 νέους αιμοδότες, ενώ ήδη εδώ και δύο χρόνια καθιερώθηκαν διήμερες αντί για μιας ημέρας εθελοντικές αιμοδοσίες στο Δημαρχείο Ιλίου, τρεις φορές ανά έτος.

Η εθελοντική αιμοδοσία του Ιουνίου χαρακτηρίστηκε από ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών από το 1987 που λειτουργεί η Τράπεζα Αίματος του Δήμου μας.



Σε πρόσφατη συνάντηση τους ο Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, συμφώνησαν στη συμπόρευση της Ιεράς Μητροπόλεως με το Δήμο Ιλίου σε κοινή Τράπεζα Αίματος για όλη την πόλη, καθώς και στην από κοινού διεξαγωγή εθελοντικών αιμοδοσιών.

Βασικό συστατικό της επιτυχίας, είναι όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος κ. Αυγουλάς, τόσο η ευσυνειδησία και η άψογη εκτέλεση των καθηκόντων των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (γιατροί, νοσηλευτές και αιμολήπτες), όσο και ο αξιοζήλευτος ζήλος των εργαζομένων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου για τη σωστή διοργάνωση των εθελοντικών αιμοδοσιών.


Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΑΡΩΜΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ ΕΙΧΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ 23ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΛΙΟΥ



Στο 23ο Νηπιαγωγείο Ιλίου βρέθηκε ο Βαγγέλης αυγουλάς στις 13 Μαίου 2014, προσκεκλημένος των παιδαγωγών, για να αναδείξει μέσα από το παιχνίδι του με τα παιδιά τις ανθρώπινες αξίες του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της αλληλεγγύης.



Ο κ. Αυγουλάς μοιράστηκε με τα παιδιά ένα παραμύθι γραμμένο στην ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών και εκείνα κατενθουσιάστηκαν αγγίζοντας αυτόν τον άγνωστο γι’ αυτά κόσμο των κουκίδων! Έπαιξαν διάφορα παιχνίδια όπως τυφλόμυγα, ενώ ο κ. Αυγουλάς απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών, πολλές από τις οποίες έδειχναν ωριμότητα μεγαλύτερη από την ηλικία τους!
Στη συζήτηση και το παιχνίδι μπήκαν εξ αρχής και πολλές μαμάδες που παρέστησαν για να παρακολουθήσουν αυτό το διαφορετικό μάθημα ζωής!




Στο τέλος οι δασκάλες αποχαιρέτησαν τον Αντιδήμαρχο Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών με μια μαντινάδα θυμίζοντας του την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ οι γονείς του προσέφεραν αναμνηστικά μια γαρδένια για να έχει πάντα η ζωή του κ. Αυγουλά ένα ευχάριστο άρωμα! 


ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ



Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου μεταξύ του Αντιδημάρχου κ. Βαγγέλη Αυγουλά, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και αντιπροσωπίας νέων ιερέων από ναούς του Ιλίου.

Ήταν μια ευκαιρία να αποτιμηθεί η έως τώρα τετραετής αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ιλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως στα κοινωνικά θέματα και να προσδιοριστούν οι επόμενοι στόχοι προς όφελος των πολιτών.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των ιερών ναών του Ιλίου με την Κοινωνική Υπηρεσία της πόλης για την τόνωση των δωρεών και των δράσεων του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ιλίου, καθώς και η δέσμευση του Δημάρχου Ιλίου κ. Νίκου Ζενέτου για μια ηλεκτρονική κάρτα απόρων πολιτών που θα καλύπτει όλο το Δήμο και όλες τις πηγές βοήθειας εντός του Ιλίου, με σεβασμό στο απόρρητο και την αξιοπρέπεια των πολιτών, για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτικότερη παροχή αποτελεσματικότερης υποστήριξης από Δήμο και Εκκλησία σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας με αποφασιστικότητα και προοδευτική προσέγγιση συντόνισε τις διεργασίες και ορίστηκε επιμέρους ομάδα εργασίας για να διευθετήσει σύντομα τα ως άνω ζητήματα. Παράλληλα, σε ένα χαλαρό διάλειμμα, ο Βαγγέλης Αυγουλάς απέσπασε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα τη δέσμευση για μια διαφορετική συνέντευξη του Σεβασμιοτάτου εφ όλης της ύλης στο κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» το επόμενο χρονικό διάστημα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στη συνεργασία του Δήμου Ιλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως, χορηγούνται έως σήμερα 250 μερίδες έτοιμου μαγειρεμένου φαγητού καθημερινά μέσω των προγραμμάτων σίτισης που υλοποιούνται στην πόλη, ενώ από κοινού έχει μπει σε προτεραιότητα και η ορθή λειτουργία του νέου Βιοκλιματικού Πολυδύναμου Κοινωνικού Κέντρου που θα γίνει στο Δήμο Ιλίου και θα συμπεριλαμβάνει και Γηροκομείο. 


Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ - ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ


«Λευκή Νύχτα»
Μια μεγάλη γιορτή στο Δήμο Ιλίου
Μετά την επιτυχία της περασμένης χρονιάς που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιλίου διοργανώνει και φέτος τη δική του «Λευκή Νύχτα» το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 με γνώμονα τη διαρκή αναβάθμιση της ζωής στην πόλη και την τόνωση της τοπικής αγοράς.
Από τις 8.00 το απόγευμα μέχρι το πρωί τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν ανοικτά με μεγάλες εκπτώσεις, ενώ τέσσερεις μουσικές σκηνές με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Κώστας Μακεδόνας & Ζωή Παπαδοπούλου με τη συνοδεία της ορχήστρας ΕΜΜΕΤΡΟΝ, Πετρολούκας Χαλκιάς & Γ. Κούρτης, Νησιώτικο Συγκρότημα «ΑΙΓΑΙΑΣ» κ.ά., θα δημιουργήσουν μια γιορτινή και χαρούμενη ατμόσφαιρα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, σχήματα και καλλιτέχνες από το Μουσικό Στέκι Ιλίου, σκακιστικούς αγώνες, έκθεση βιβλίου, θέατρο σκιών, επίδειξη ταχυδακτυλουργών κ.ά., ενώ συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί & Ενθικοτοπικοί Σύλλογοι και Φορείς της πόλης.

Ο Δήμος Ιλίου, περιμένει και φέτος τους επισκέπτες να δώσουν τη δική τους νότα αισιοδοξίας, το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα και φως σε αυτή τη μοναδική γιορτή, συνδυάζοντας τις αγορές τους με τη διασκέδαση και την ξεγνοιασιά.




ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ



Δήλωση του Βαγγέλη Αυγουλά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των Δημοτικών Εκλογών για το Δήμο Ιλίου από το Πρωτοδικείο Αθηνών:

«Ήταν πολύ όμορφο για μένα να συμπορευτώ για δεύτερη φορά στο ταξίδι των εκλογών με το Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, ο οποίος πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής τη Β’ Κυριακή πανελλαδικά (69,3%)! Και είναι υπέρτατη τιμή και ανυπέρβλητη δύναμη η επιβράβευση και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου που με κατέταξαν στην πρώτη θέση της σταυροδοσίας σε όλο το Ίλιον με 1891 ψήφους, βάζοντας έτσι στην καθημερινή αυτοδιοικητική και πολιτική ατζέντα της πόλης μας τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς Κοινωνικής Προσφοράς!
Δεσμεύομαι μόνο να μη σας απογοητεύσω! Και είμαι σίγουρος πως ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τη μεταξύ μας σχέση!»
Βαγγέλης Αυγουλάς


Ακολουθεί αναλυτικά η σταυροδοσία για τους υποψηφίους της παράταξης:

«Δημοκρατική Συνεργασία – Νίκος Ζενέτος»

ΖΕΝΕΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ 14797
ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1891
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 1857
ΒΟΜΠΙΡΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ (ΝΙΚΗ) ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 1525
ΚΟΥΚΟΥΒΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 1363
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1234
ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1167
ΔΕΥΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 1025
ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 1024
ΛΙΟΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 1008
ΒΕΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 986
ΓΚΟΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 908
ΓΑΛΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 837
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ 802
ΛΥΚΟΥΔΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ (ΡΟΥΛΑ) ΟΥ ΠΟΛΥΒΙΟΥ 797
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 682
ΜΗΛΙΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 674
ΖΕΡΒΑ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 647
ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 646
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 627
ΚΟΥΜΑΡΑΔΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 599
ΚΟΚΟΝΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 487
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 483
ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (ΑΡΗΣ) ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 481
ΓΚΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 472
ΛΙΑΣΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 457
ΑΝΔΡΕΑΔΗ – ΝΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΓΩΓΩ) ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ 453
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ – ΚΑΤΣΙΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 452
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ (ΠΑΝΤΕΛΗΣ) ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 446
ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 428
ΡΟΥΚΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 423
ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ 409
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ 387
ΔΕΛΑΒΕΡΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 377
ΡΟΥΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 374
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 348
ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΙΤΣΑ) ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 346
ΝΙΚΑ – ΚΑΡΑΛΙΔΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ (ΤΟΥΛΑ) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 338
ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 332
ΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ 329
ΔΑΛΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 329
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 315
ΠΑΠΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 310
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΡΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΙΑ) ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 299
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 293
ΓΚΙΚΑ – ΚΟΥΚΟΥΝΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 285
ΣΙΑΜΠΑΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 274
ΚΑΣΒΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΑ) ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 268
ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 268
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 263
ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 256
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 253
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 227
ΚΑΦΦΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ 192
ΓΩΓΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 184
ΤΣΕΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ 170
ΔΗΜΟΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 164
ΔΙΑΛΕΚΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΙΡΗ) ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 156
ΚΟΥΜΠΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 150
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 149
ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 147
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 104
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΟΣ 96

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΑ "ΟΡΙΑ" ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ



Πώς είναι να ζεις στα «όρια» του πρωταθλητισμού και της αναπηρίας

Από τα φοιτητικά έδρανα, στην επιπολαιότητα μιας βραδιάς που του στέρησε και τα δύο του πόδια. Ο Γιώργος Λαζαρίδης ξεπέρασε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό και με μοναδικό όχημα το πείσμα και το «καρότσι» του, κατέκτησε τον κόσμο του τένις. Στην προσπάθεια να ξεπεράσει τα όριά του, κατέπληξε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωταθλητή και μέλους της Εθνικής Ομάδας τένις με αμαξίδιο Γιώργου Λαζαρίδη για την κορυφή και τις απανωτές διακρίσεις σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, ξεκίνησε λίγο παράδοξα. Από την άτυχη στιγμή ενός τροχαίου... που του στέρησε σχεδόν τη μισή του ζωή. Για την ακρίβεια, και τα δύο του πόδια. Αλλά δεν το έβαλε κάτω, αποδεικνύοντας περίτρανα στον προπονητή του, στην οικογένεια του, σε φίλους και γνωστούς ότι ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να πετύχει, δεν σταματά. Ακόμα κι έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.

Λίγες μέρες πριν την ετήσια διοργάνωση του TEDx Καλαμάτας - στην οποία θα συμμετάσχει ως ομιλητής - το WE του NEWS 247 ήρθε σε επικοινωνία με τον Έλληνα αθλητή. Πόσο φιλόξενη είναι τελικά η χώρα μας απέναντι σε άτομα με αναπηρία; Ο ίδιος μιλά ανοιχτά για τις δυσκολίες στην καθημερινότητά του και ξεδιπλώνει τις κρυφές πτυχές του προσωπικού του αγώνα, προκειμένου να προσθέσει στη χώρα μας μετάλλια από το άθλημα που τον κέρδισε εξ΄ ολοκλήρου στα 32 του.

Από το τροχαίο, σε διεθνή τουρνουά τένις με "όχημα" ένα καρότσι.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να είμαστε μίζεροι. Δεν μπορώ τους ανθρώπους που τα έχουν όλα, αλλά κάθονται σε μία καρέκλα και μοιρολατρούν», μάς λέει ο Γιώργος που πλέον έχει προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή, ζει και εργάζεται σε αναπηρικό καροτσάκι και ταυτόχρονα, δεν σταματάει να ονειρεύεται και να φιλοδοξεί στο χώρο του τένις.

Το τροχαίο κατά το δεύτερο έτος σπουδών του στη σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας, μπορεί να του στέρησε τα όνειρα και την κίνηση, αλλά από τότε δεν χάνει ούτε λεπτό το κουράγιο του. «Ζω με την ελπίδα ότι θα ξαναπερπατήσω. Και οι δικοί μου αυτό μου λένε. Ότι κάποια στιγμή, θα το πετύχω και αυτό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ζω αρμονικά με την αναπηρία μου.

Έχουν περάσει 20 και παραπάνω χρόνια από εκείνη την βραδιά, η ζωή μου όλη έχει προσαρμοστεί με βάση αυτό το δεδομένο, έχω αλλάξει συνήθειες, έχω αλλάξει παρέες, κάνω άλλα πράγματα, δεν με ενοχλεί πια».

Και μπορεί όταν είσαι μόλις 19 ετών, η είδηση της παράλυσης των μυών της σπονδυλικής στήλης - ή ακόμα χειρότερα, ότι η μέση σου έχει κοπεί στα δύο  - να ακούγεται σχεδόν εξωφρενική, αλλά «ο καθένας από εμάς ειλικρινά κρύβει τόση δύναμη μέσα του, που (σχεδόν) πρέπει να πάθεις κάτι, για να τεστάρεις τα όρια των αντοχών σου. Και εγώ το αντιμετώπισα. Από τις στάχτες σου, μπορεί να ξαναγεννηθείς».
Αν και δεν μπορεί να αποκαλύψει ολόκληρη την ομιλία του στο TEDx Καλαμάτας, Ο Έλληνας πρωταθλητής μάς δίνει μία γενική ιδέα από το τι πρόκειται να παρακολουθήσουν χιλιάδες κόσμου που θα παραβρεθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο στην εκδήλωση.

«Αρχικά θα περιγράψω πως η αγάπη μου για το τένις ξεκίνησε σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Στα 32 μου. Παλιότερα έπαιζα μπάσκετ σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά το αδιέξοδο της αναπηρίας, με οδήγησε στην πόρτα του πρώτου γηπέδου τένις. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι. Να μην κάθομαι σπίτι, να απασχολώ το μυαλό μου. Και ειλικρινά, εάν δεν μου είχε συμβεί αυτό, ίσως να μην είχα την τύχη να διακριθώ στο άθλημα».

Σε ένα μόλις χρόνο από την πρώτη προπόνηση, κατάφερε να συμμετάσχει στα πρώτα του διεθνή τουρνουά και σε δύο χρόνια να κατακτήσει την πρώτη του παγκόσμια διάκριση. «Το είχα πάρει από την αρχή πολύ ζεστά. Ο προπονητής μου είδε το ταλέντο μου και έτσι κατέβηκα σε αγώνες πολύ γρήγορα».

Η προπόνηση καθημερινή και απαιτητική. «Πέντε μέρες την εβδομάδα. Και τα απογεύματα, πρέπει να κάνω εξτρά ασκήσεις για ενδυνάμωση, τρέχω σε παραλίες, κάνω διάφορα. Δεν νιώθω όμως διαφορετικός. Το αντίθετο. Όσο δύσκολο φάνηκε σε εμένα να ξεκινήσω το χόμπι αυτό, άλλο τόσο φαίνεται και στον καθένα».

Αν και η Ελλάδα δεν φημίζεται για τις επαρκείς αθλητικές υποδομές για αναπήρους και σπανίζουν οι προπονητές που αναλαμβάνουν ανάλογες περιπτώσεις, ο Γιώργος βρήκε το δρόμο του και πλέον έχει εξελιχθεί αρκετά, ώστε να μπορεί να εμπνεύσει παιδιά με κινητικά προβλήματα, αλλά και αρτιμελή να ασχοληθούν με το τένις. «Πρέπει και τα κανονικά παιδιά να έρχονται αντιμέτωπα με το διαφορετικό, για να καταλαβαίνουν ότι στη ζωή η προσπάθεια είναι κοινή για όλους. Όσο προσπαθεί ένα παιδί με πόδια, άλλο τόσο προσπαθεί και ένα άλλο, χωρίς».

Τα ταξίδια αυτοβελτίωσης και η αποχή από την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι γέννημα θρέμμα του κέντρου της Καλαμάτας και όταν ήταν νεότερος, ταξίδευε σπάνια. Ο πρωταθλητισμός στο τένις όμως διεύρυνε τους ορίζοντές του, τόσο τους ταξιδιωτικούς, όσο και τους προσωπικούς. «Πλέον ταξιδεύω πολύ συχνά για τις ανάγκες των τουρνουά. Έχω ήδη επισκεφτεί πάρα πολλές χώρες. Όταν είδα στο Λονδίνο άλλους συναθλητές μου να αυτοεξυπηρετούνται, ένιωσα άσχημα. Εγώ μέχρι τότε αναγκαζόμουν να λέω σε φίλους να με σηκώνουν στα χέρια τους και τους παρακαλούσα να βάλουν ένα χεράκι σε καθημερινές μου ανάγκες. Όταν όμως πήγα εκεί, ειλικρινά ξύπνησα. Πλέον, κι εγώ σήμερα κάνω τα περισσότερα, ολομόναχος. Χωρίς να επιβαρύνω τον κύκλο μου. Το ταξίδι στο Λονδίνο ήταν ένα πραγματικό μάθημα ζωής».

Το πιο συναισθηματικά φορτισμένο βραβείο, ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Σμύρνη της Τουρκίας, όταν ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο των τουρνουά.«Συγκινήθηκα γιατί από εκεί κατάγονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου. Ήρθαν στην Ελλάδα σαν πρόσφυγες και ουσιαστικά, εγώ βραβεύτηκα στη γη που μεγάλωσαν εκείνοι».

Εξίσου σημαντικές διακρίσεις για εκείνον ήταν στην Αττάλεια της Τουρκίας που με την Εθνική ομάδα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον Μάρτιο του 2013 και τον Μάιο του ίδιου έτους ήρθε και η δεύτερη θέση - ασημένιο μετάλλιο στον τελικό.

Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Αν και είχε προτάσεις από τοπικούς συνδυασμούς, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις φετινές δημοτικές εκλογές, για χάρη του αθλητισμού. «Προτιμώ στον ελεύθερο μου χρόνο να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ περισσότερο». 

Παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρος πως αν εκλέγονταν σήμερα, αύριο πρωί πρωί θα ξεκινούσε εντατικό έργο. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι τόσο πίσω σε ό, τι αφορά σε ΑμΕΑ και όλες οι χώρες να είναι καλύτερες από εμάς. Δεν μπορεί δημόσιες παραλίες, τουαλέτες, αστικές συγκοινωνίες, ακόμα και εφορίες, θέατρα ή σινεμά να μην έχουν ειδικές ράμπες για την πρόσβαση των ΑμΕΑ. Θα ήθελα επίσης να τιμωρήσω όσους κάνουν ό, τι δεν μάς βλέπουν ή ό, τι δεν υπάρχουμε. Κάτι σαν διαπαιδαγώγηση - εξπρές για παράδειγμα, σε όσους δεν σέβονται τις ειδικές θέσεις στάθμευσης ή κλείνουν με τα ΙΧ ράμπες αναπήρων. Θα τους έβαζα στο αναπηρικό καροτσάκι και θα τους έλεγα: Να δω εσύ πώς θα κατέβεις από εδώ τώρα! Αυτό θα ήταν το πρόστιμο. Να γίνουν σαν εμάς για λίγες ώρες».

Όσο για τη φετινή συμμετοχή του στη διοργάνωση του TEDx, ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κάτι ανάλογο. «Θα μιλήσω για τα προσωπικά μας όρια. Τα όρια που υπάρχουν για να προσδιορίζουν την ταυτότητα μας και να μας προκαλούν. Αυτά που πρέπει να τα ξεπερνάμε για να βγαίνουμε νικητές. Τα όρια υπάρχουν για να εμπνέουν. Όχι για να ορίζουν. Και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε», καταλήγει ο Γιώργος Λαζαρίδης, καλώντας τον καθένα από εμάς να συμμετάσχει ενεργά στη φετινή διοργάνωση της Καλαμάτας.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Λαζαρίδη.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1973 στην Καλαμάτα. Το 1991 αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και στην συνέχεια φοίτησε στην Σ.Τ.Υ.Α. (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας).

Τον Ιανουάριο του 1993 και ενώ φοιτούσε στο δεύτερο έτος του συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν το έναυσμά του για να ασχοληθεί με το Τένις. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Κόντος και ο εκπρόσωπος του τένις με Αμαξίδιο στην Ελλάδα μέχρι το 2004 Κώστας Βαζούρας επισκέφθηκαν την Καλαμάτα στα πλαίσια προπονητικής προετοιμασίας τους για τους Αγώνες. Η συνάντησή τους υπήρξε σταθμός και «άμεσο σημείο εκκίνησης» για την ενασχόλησή του Γιώργου με το άθλημα.

Από τον Οκτώβρη του 2004 ξεκίνησε εντατικές προπονήσεις και συμμετείχε στο πρώτο του διεθνές τουρνουά τένις στο Sunderland στην Μεγάλη Βρετανία, στις 23 - 26 Μαρτίου του 2005. Κορυφαία στιγμή ήταν η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνο 2008.

Σήμερα προπονητές του είναι ο Ανδρέας Νίκας και της Εθνικής Ομάδας, Γιώργος Κοντός.

Έχει συμμετάσχει επίσης:

* Το 2005: 3 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γκρόνινγκεν - Ολλανδία
* Το 2006: 6 τουρνουά
* Το 2007: 7 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στοκχόλμη Σουηδία
* Το 2008: 8 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Cremona - Ιταλία Ιούνιος 2008. Παραολυμπιάδα Beijing 2008
* Το 2009: 8 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Nonttinham Μεγ στη Βρετανία
* Το 2010: 8 διεθνή τουρνουά
* Το 2011: 7 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Pretoria - Nότιος  Αφρική
* Το 2012: 8 διεθνή τουρνουά, στα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Αττάλεια (Χάλκινο Μετάλλιο) και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Σεούλ με την Εθνική ομάδα
* Το 2013: 4 διεθνή τουρνουά, στα προκριματικά Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με την Εθνική ομάδα (Χρυσό Μετάλλιο), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τένις με αμαξίδιο (Ασημένιο Μετάλλιο MG2).

Στόχος του σήμερα είναι η επόμενη συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Τι είναι τελικά όμως το  ΤΕDxKalamata;

To TEDxKalamata είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία 20 νέων, που φιλοδοξούν στη δημιουργία ενός πυρήνα δράσεων και συζητήσεων, οι οποίες θα εντάξουν στην πόλη της Καλαμάτας έννοιες όπως η καινοτομία, η πρωτοβουλία, η συλλογικότητα και η εξωστρέφεια.

Πιστεύει στη δυναμική της πόλης, οραματίζεται την αποκέντρωση και σε μία πόλη που χτίζει πάνω στα δυνατά της σημεία. Μία πόλη που δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεί τον οδηγό για ένα νέο μοντέλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Καλαμάτα έγινε η πρώτη πόλη της ελληνικής περιφέρειας που διοργάνωσε TEDx, με όραμα την ουσιαστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Το TED (Technology, Entertainment, Design) είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στις "Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν". Ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1984 ως ένα συνέδριο που στόχο είχε να φέρει σε επαφή τρεις κόσμους: Τεχνολογία, Ψυχαγωγία, Σχεδιασμό.

Μεταξύ των πολλών πρωτοβουλιών του TED, βασικό ρόλο παίζουν τα προγράμματα TEDx. Το "x" δηλώνει την αυτο-οργάνωση τοπικών και ανεξάρτητων εκδηλώσεων με εξαίρετους ομιλητές και σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Το φετινό TED διοργανώνεται στις 7 και 8 Ιουνίου.

Η περιβαλλοντολόγος εγγονή του Jacques -Yves Cousteau, Alexandra Cousteau, ο χορευτής της Madonna και της Shakira, Daniel «CLOUD» Campos, η 12χρονη που θα ταξιδέψει στον πλανήτη Άρη, Alyssa Carson, ο ηθοποιός του Hollywood με το ιδιαίτερο πρόσωπο, Adam Pearson, ο Βρετανός φιλόσοφος του New School της Νέας Υόρκης, Simon Critchley, αλλά και ο Έλληνας πρωταθλητής του τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, θα είναι μεταξύ άλλων, οι ομιλητές του φετινού TEDx Kalamata που θα φιλοξενηθεί το Σάββατο και Κυριακή 7 - 8 Ιουνίου 2014 στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Στην τρίτη συνεχή διοργάνωση, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη θα ενώσουν τις φωνές τους απέναντι σε ένα κοινό σύνθημα που ακούει στο όνομα «limits» (όρια). Οι επιλεχθέντες ομιλητές καλούνται να αποδείξουν πώς είναι να ξεπερνάς τα «όρια» της ίδιας σου της ζωής, με απώτερο στόχο να μεταλαμπαδεύσουν στους ακροατές τη θέληση για δημιουργία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

«Φέτος επιλέξαμε μια προκλητική θεματική, ώστε να ακούσουμε ιστορίες ανθρώπων που κατόρθωσαν να αλλάξουν τον κόσμο, μετατοπίζοντας τόσο τα όρια τα δικά τους, όσο και της κοινωνίας μας», λένε οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας και προσθέτουν πως μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες τους, ο κάθε συμμετέχοντας καλείται να αποδείξει πως «ακόμα και ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων, ξεκινά από ένα πολύ μικρό βήμα».


Πηγή: http://www.news247.gr/


Η ΒΟΛΤΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΗ ΤΟΥ



Κίνηση με μεγάλη σημασία.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση: ένας άνθρωπος που δεν άφησε το πρόβλημα που είχε (είναι εκ γενετής τυφλός) να σταθεί εμπόδιο στη ζωή του. Αντίθετα, δημιουργεί (μεγαλουργεί θα έλεγε κανείς!) με κινητήρια δύναμη ακριβώς την προσπάθειά του να αποδείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να πετύχουν στη ζωή με κύριο όπλο τη θέληση. Αντιδήμαρχος στο Ίλιον της Αττικής, επανεκλεγείς και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς από το συνδυασμό του, ο Βαγγέλης Αυγουλάς ήρθε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της ημερίδας για την Κοινωνικής Επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα σε μια κίνηση με πολύ ισχυρό συμβολισμό, κάλεσε τον Ηρακλειώτη Υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου να καθίσει μαζί του σε ένα μηχανάκι και να κάνουν μερικά μέτρα! Ο Ηρακλειώτης Υφυπουργός δε δίστασε ούτε στιγμή – δεν είχε σημασία που ο οδηγός της μοτοσικλέτας ήταν εκ γενετής τυφλός.

Η πολύ όμορφη αυτή στιγμή αποτυπώθηκε και στο φωτογραφικό φακό. Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο πατέρας του Βασίλη Κεγκέρογλου ήταν επίσης τυφλός, οπότε ΄πεχει μια παραπάνω ευαισθησία για το θέμα.
  
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Κρήτη" 13/06/2014



Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΙΛΙΟΝ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ



Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Δήμο Ιλίου 


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε άλλη μια περιβαλλοντική δράση του Δήμου Ιλίου και με σύνθημα «Αγαπάμε & Φροντίζουμε το Περιβάλλον» παιδιά από πολλά Δημοτικά Σχολεία της πόλης και από το Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος», καθώς και μέλη της Π.Ε. Προσκόπων Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, έδωσαν το δικό τους οικολογικό μήνυμα δενδροφυτεύοντας στη Λεωφόρο Φυλής (στο ύψος της οδού Ερμιόνης).


Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ



Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό (αναδημοσίευση από Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)
ΑΥΤΙΣΜ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα

Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν

Καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά 5-7 ετών & 8-11 ετών

Για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών:
Σάββατο 21  – Τετάρτη 25 Ιουνίου | 10:00-12:00
(πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 17:00-19:00, μόνο για τους γονείς)

Για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών:
Σάββατο 21 –Τετάρτη 25 Ιουνίου | 12:00-14:00
(πρώτη συνάντηση την Παρασκευή 20 Ιουνίου στις 17:00-19:00, μόνο για τους γονείς)

Δύο καλοκαιρινά μουσικά εργαστήρια για παιδιά με αυτισμό: Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται, για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: για παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-11 ετών και τους γονείς τους.

Τα δύο αυτά εργαστήρια προσκαλούν τα παιδιά να έρθουν σε μια δημιουργική επαφή με τη μουσική, το ρυθμό και το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Το παιδί καλείται μέσα από τη μουσική να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τραγουδήσει, να παίξει και να ακούσει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.
Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά έχοντας ως όχημα τη μουσική βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας. Συνεργάζονται και προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο των εργαστηρίων, που είναι μια διαδραστική συναυλία μουσικής, μια μουσική γιορτή όπου πρωταγωνιστές και εκτελεστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι. Ο γονέας μπορεί να είναι απλός παρατηρητής ή και να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες.
Το κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε έξι συναντήσεις. Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο μουσικό εργαστήριο.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Αραβέλλα Μπαμπασίκα-Αναστασάκη, μαζί με μια ομάδα μουσικών.

Προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 6 συναντήσεις του κάθε κύκλου.