meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

"ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ


Σολίστας στο κλαρίνο, ο Γιαννάκης Βασιλόπουλος, που η οικογένεια του ζει στους Αγ. Αναργύρους και ειναι εγγονός του σπουδαίου κλαρινίστα Γιάννη Βασιλόπουλου, ο οποίος θεωρούνταν ο σημαντικότερος κλαρινίστας του δημοτικού αλλα και του λαϊκού τραγουδιού, τα τελευταία 50 χρόνια και  χάθηκε το 2011.


 
Στη φωτο επίσημοι ακροατές της εκδήλωσης, που ειναι όλοι  Δ. Σ. στο Δήμου Ιλίου, ο Απ. Αθανασόπουλος αριστερά, η Αν. Αλεβίζου δεξιά, ενώ δεύτερος απο αρ. o Αντιδ/χος Κοινωνικών Υπηρ. Β. Αυγουλάς και δίπλα του ο πρ. του Δ.Σ. Δ. Κουκουβίνος.
 
 
Αρχές Οκτωβρίου, ο ‘’Πολιτιστικός Σύλλογος Αθιγγάνων  ∆ήµου Ιλίου Αττικής – Αγκαλιάζω’’, σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου, διοργάνωσε μουσική εκδήλωση με θέμα, ’’Τσιγγάνικη βραδιά’’ στο θέατρο του Πάρκου « Αντώνης Τρίτσης»
 
 
Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:
Βασίλης Παϊτέρης, Γιώργος Βαλέρης, με σολίστα στο κλαρίνο, το Γιαννάκη Βασιλόπουλο

Πηγή: http://dytikesdiadromes.gr

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 
-Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ψυχική υγεία;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Word Health Organization, 2007), η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής αλλά περιγράφει εκείνη την κατάσταση ευημερίας κατά την οποία το άτομο αντιλαμβάνεται και ικανοποιεί τις ικανότητες του, εργάζεται παραγωγικά και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις και να συνεισφέρει στην κοινότητα του.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η έμφαση δίδεται στη λειτουργοκότητα του ατόμου μέσα στα πλαίσια της κοινότητας, στην ιδιότητά του ως μέρος ενός συνόλου. Με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζεται ότι το άτομο δεν ζει μόνο του,  αλλά σε ένα ευρύτερο κοινωνικό χώρο, υιοθετώντας πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους και όντας σε διαρκή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Η ψυχική υγεία λοιπόν φαίνεται να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πως το ίδιο το άτομο αντιλαμβάνεται τη θέση του μέσα στο κοινωνικό ιστό καθώς και από το πως σχετίζεται με τους άλλους.
 
-Η Ψυχική Υγεία σήμερα
Καθώς όλοι μας, αποτελούμε ενεργά μέλη του κοινωνικού ιστού, είναι αναμενόμενο οι δραματικές αλλαγές, στα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των τελευταίων ετών να έχουν επηρεάσει βαθύτατα όχι μόνο τον τρόπο ζωής μας αλλά και ορισμένες λιγότερο εμφανείς διεργασίες όπως είναι οι σκέψεις μας και τα συναισθηματά μας.
 
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αντιπροσωπευτικό δείγμα 4894 ατόμων του γενικού πληθυσμού, (Scapinakis et al.,BMC Psychiatry, 2013), ένα ποσοστό της τάξης του 14% παρουσιάζει κάποια μέτρια ή σοβαρή ψυχοπαθολογία, με τις γυναίκες να έχουν υψηλότερα ποσόστά από τους άνδρες. Η πιο συχνά εμφανιζόμενη διαταραχή στην Ελλάδα είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή ακολουθούμενη από τα καταθλιπτικά επεισόδια ενώ αυξημένο φαίνεται να είναι και το ποσοστό που αφορά την κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών. (Scapinakis et al.,BMC Psychiatry, 2013).
 
Σημαντική είναι και η αύξηση αυτοκτονιών, χωρίς σε αυτές να συνυπολογίζουμε τις απόπειρες εκείνες οι οποίες δεν κατέληξαν σε θάνατο. Σύμφωνα με στοιχεία των 2 τελευταίων ετών από τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 (www.klimaka.org.gr), ένα ποσοστό των καλούντων της τάξης του 20% ήταν άνεργοι ενώ ένα 16,4% ανέφερε οικονομικά προβλήματα ως το κύριο αίτιο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
 
Θα ήταν λάθος αν υποστηρίζαμε ότι οι άνθρωποι νοσούν αποκλειστικά λόγω κοινωνικοοικονομικής κρίσης, ωστόσο μια δύσκολη καθημερινότητα επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και κατα συνέπεια την ψυχική υγεία και καθιστά το άτομο ευάλωτο. Την ίδια στιγμή η διαρκής μείωση των δομών και των πλαισίων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, έχουν σαν αποτέλεσμα τα άτομα ενώ επιθυμούν και χρεριάζονται βοήθεια να βρίσκονται συχνά σε αδιέξοδο.
 
Οι Γιατροί του κόσμου μέσα στο πλάισιο της ανθρωπιστικής δράσης τους, έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο επαγγελματιών ψυχικής υγείας, ψυχολόγων και ψυχιάτρων, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όποιον το έχει ανάγκη. Με δράσεις που στοχεύουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άστεγοι, χρήστες ουσιών) αλλά και με παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους επωφελούμενους των Ανοιχτών Πολυϊατρίων σε Αθήνα και Πέραμα, οι Γιατροί του κόσμου προσπαθούν να καλύψουν τις σύνθετες ανάγκες όσων έχουν ανάγκη αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε ανάλογες υπηρεσίες.
 
Μερικές φορές ακόμα και το να ζεις είναι μια θαρραλέα πράξη είχε πει ο Σενέκας και σε αυτήν την προσπάθεια, οι Γιατροί του Κόσμου δεν μπορούν παρά να είναι αρωγοί και σύμμαχοι.
 

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 
Σύνθημα... εκκίνησης: Ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ατόμων με Προβλήματα Όρασης για τις Κυκλάδες
«Θέλουμε να υπάρχει συσπείρωση και ένωση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, με σκοπό να ενώσουμε τη φωνή μας με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών». Τα ανωτέρω δήλωσε η Οριάνα Μπάιλα στην «Κοινή Γνώμη», μιλώντας για τη σύσταση πλέον του «Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης νήσων Κυκλάδων και Αρωγής», που αποτελεί πραγματικότητα μετά από μία πολύμηνη προσπάθεια.

Συντάκτης: Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

«Θέλουμε να υπάρχει συσπείρωση και ένωση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, με σκοπό να ενώσουμε τη φωνή μας με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών».

Τα ανωτέρω δήλωσε η Οριάνα Μπάιλα στην «Κοινή Γνώμη», μιλώντας για τη σύσταση πλέον του «Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης νήσων Κυκλάδων και Αρωγής», που αποτελεί πραγματικότητα μετά από μία πολύμηνη προσπάθεια.
 
Η κ. Μπάιλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε, τόνισε ότι το τυπικό και νομικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και άμεσα τα μέλη πρόκειται να εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να ξεκινήσουν οργανωμένα οι δράσεις και η δραστηριότητα του Συλλόγου. Η εφημερίδα είχε πραγματοποιήσει πριν αρκετούς μήνες σχετικό δημοσίευμα για τις ενέργειες που γίνονταν προκειμένου να μη διστάσουν οι συμπολίτες μας να επικοινωνήσουν με την ίδια, η οποία σήμερα απευθύνει νέο κάλεσμα σε όλους όσοι έχουν πρόβλημα όρασης να κάνουν το βήμα και να έχουν οι ίδιοι συμμετοχή στο Σύλλογο που δημιουργήθηκε «πάνω από όλα για τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στη συνέντευξή της, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον δικηγόρο του Συλλόγου και όλους εκείνους που εξ αρχής συνέδραμαν με ποικίλους τρόπους στην πορεία σύστασής του.
 
 
Αρωγή στην πράξη
 
«Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αυτό που κάνουμε για την τοπική κοινωνία καθώς πιστεύω ότι θα ανοίξουν πολλές πόρτες για τα άτομα με προβλήματα όρασης που ζουν εδώ και στα υπόλοιπα κυκλαδονήσια», δήλωσε πρωτίστως η κ. Μπάιλα, επισημαίνοντας πως στόχος αποτελεί «η ανάδειξη των προβλημάτων που βιώνουμε και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας».
Ορμώμενη δε, από σχετική ερώτηση, πρόσθεσε πως «Ήταν δύσκολη η διαδικασία για τη σύσταση του Συλλόγου», εξηγώντας ωστόσο πως, αισθάνεται ανακουφισμένη μεν, αλλά προσδοκά την ηθική ικανοποίηση όταν θα μπορέσει ο Σύλλογος να βοηθήσει ουσιαστικά όλα τα μέλη και όσους χρειάζονται βοήθεια στη Σύρο και τις Κυκλαδες. «Είμαι χαρούμενη αλλά ηθικά ικανοποιημένη θα είμαι αν όλοι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα όρασης όπως εγώ, βοηθηθούν, ενημερωθούν και βρουν λύσεις και τρόπους να απλοποιήσουν την καθημερινότητά τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
 
«Ανθρώπινα τα δικαιώματά μας»
 
Ακολούθως, η κ. Μπάιλα πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά και στις βασικές προτεραιότητες που θα θέσει στην πρώτη γραμμή ο Σύλλογος μετά την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς έως σήμερα υπάρχει η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η ίδια.
«Σημαντικό θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε χωρίς καθυστέρηση είναι τα προνοιακά επιδόματά μας. Φημολογείται ότι θα ψαλιδιστούν πάλι», αναφέρει, εξηγώντας πως σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων «και πρώτα απ΄ όλα εμάς που ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος με αναπηρία σε μία χαοτική χώρα», δήλωσε, προκειμένου «να παλεύουμε για να προασπίσουμε και να κατοχυρώσουμε αυτά που δικαιούμαστε».
 
Παράλληλα, εξέφρασε πως χρειάζεται «να επισπεύδονται οι διαδικασίες παρά τη γραφειοκρατία και να παίρνουμε άμεσα τα συγκεκριμένα χρήματα», τονίζοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτά και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους».
Επίσης, η κ. Μπάιλα ενημέρωσε πως ο Σύλλογος αναμένει την απάντηση σχετικά με το έργο που αφορά στην «ασφαλέστερη μετακίνηση των ανθρώπων στους δρόμους της Ερμούπολης» και σχετίζεται με «οδηγούς όδευσης και ανάπλαση ραμπών», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που σταδιακά θα έρχονται στην επιφάνεια».
Προτάσεις και στόχοι
 
Σκοπός ωστόσο του Συλλόγου εκτός από την ανάδειξη των αιτημάτων αποτελεί η βοήθεια στα μέλη του, να γνωρίσουν με ποιους τρόπους «θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους προς το καλύτερο». Αυτός ο στόχος μπορεί να πραγματωθεί «μόνο με την ενημέρωση» εξήγησε.
«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα πάρει όλες τις αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν στόχο να πραγματοποιηθούν ίσως κάποια σεμινάρια ή ημερίδες και ομιλίες, στο πλαίσιο των οποίων θα μιλήσουν άνθρωποι που γνωρίζουν για τις βασικές δεξιότητες που θα πρέπει να αποκτήσουν όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες». Ακόμη, «θα εξετάσουμε αν μπορούν να γίνονται σεμινάρια για χρήση υπολογιστή, μουσικών οργάνων και πολλά άλλα. Σκέψεις πολλές υπάρχουν και όρεξη ακόμη περισσότερη» δήλωσε παρακάτω, συμπληρώνοντας ότι «η δραστηριότητα που φιλοδοξούμε να αναπτύξει ο Σύλλογός μας, έχει έναν ακόμη στόχο. Να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να συμβιώσει στην ίδια πόλη με εμάς. Είμαστε ένα σύνολο και ζούμε στον ίδιο τόπο. Άρα, πρέπει ο κάθε συμπολίτης μας να γνωρίζει πώς θα μας αντιμετωπίζει».
 
 
Να μη διστάσει κανείς...
 
Η Οριάνα Μπάιλα, ενημέρωσε πως συνολικά τα άτομα που ανήκουν αυτή τη στιγμή στο Σύλλογο είναι 27 και τρία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Εξ αυτών, τα τέσσερα προέρχονται από άλλα νησιά ενώ οι υπόλοιποι από τη Σύρο. «Ο Σύλλογος μας είναι ανοιχτός. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι διστάζουν να επικοινωνήσουν αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί για να συμμετάσχουν να χρειάζονται να δουν πρώτα κάποιο απτό αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα έγινε πάντως», διευκρίνισε, λέγοντας πως άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα εντός του τρέχοντος μήνα προγραμματίζεται η δεύτερη γενική συνέλευση, ώστε να αναδειχθεί το πρώτο επίσημο ΔΣ του Συλλόγου, με θητεία που θα διαρκέσει δύο έτη.
 
«Καλώ όλους τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπως εμείς, τα πρώτα μέλη, να πλησιάσουν στο Σύλλογο και να βοηθήσουν», ανέφερε, επισημαίνοντας τέλος πως, «Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολία να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και κολλούν στις «ετικέτες». Όμως στις μέρες πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και κοινός προσανατολισμός».
 
Πηγή: Εφημερίδα «Κοινή γνώμη των Κυκλάδων»
 
 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Διεθνής ημέρα τού λευκού μπαστουνιού 14-15 Οκτωβρίου: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων.

 
Τη Δευτέρα 14  και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων,  Κτίριο «Μηχανουργείο»  στο πλαίσιο των εορτασμών για την Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών ΑΜΠΟ και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθείας για Άτομα με Αναπηρίες «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» θα πραγματοποιήσει Διήμερες δράσεις για την Συμβολή των Σκύλων Οδηγών/Βοηθείας στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλων Αναπηριών. Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί παράλληλα Ημερίδα για τον Ρόλο των ζώων στην Θεραπεία, αποκατάσταση και αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με Αναπηρίες, θα παρουσιαστεί το έργο του «Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος» και θα γίνει τελετή παράδοσης του Σκύλου Οδηγού MELITTA σε τυφλό χρήστη!
 

Τις πρωινές ώρες της 14ης Οκτωβρίου καθώς και όλες τις ώρες της 15ης Οκτωβρίου θα γίνονται δράσεις και επιδείξεις δεξιοτήτων από τους σκύλους οδηγούς σε μαθητές σχολείων και σε ευρύτερο κοινό. Λεπτομερές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη σελίδα του event  facebook.
 
 
Το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών ΑΜΠΟ και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθείας για Άτομα με Αναπηρίες «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούλιο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχοντας ως βασικό στόχο την εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών, με Υπεύθυνο Εκπαίδευσης τον κον Peter Lasaroms, Ολλανδό εκπαιδευτή σκύλων οδηγών, προκειμένου μετά την εκπαίδευσή τους οι Σκύλοι Οδηγοί να παραδίδονται σε τυφλούς χρήστες.

 
Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από 8 εταίρους που είναι οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών και από άλλους 2 εταίρους που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης σκύλων και φιλοζωίας.
Οι Φορείς που συμμετέχουν είναι οι Φορείς των Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ, Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, ΕΣΑΜΕΑ, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ΕΟΤ, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, ΦΤΕ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ΠΣΤ, Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών ΠΕΑ και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων ΕΚΕΣ και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής».
 
Ένας σκύλος που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του. Μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 6 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με
πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 7-8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.



 Ώρες λειτουργίας :  
Δευτέρα 14/10 10:00-21:00
Τρίτη 15/10 10:00-19:00
Πληροφορίες:
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548 press@athens-technopolis.gr,
Κέντρο Σκύλων Οδηγών: Βερανζέρου 31, Αθήνα / Τηλ: 210-5200140 / E-mail: info@greekguidedogs.com 
Τηλ. 210- 5200140 –6932414189 Ζ. Γερουλάνου, 6976404144 Δ. Δέδε
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 
 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ 2,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ



Στα 2,3 εκατομμύρια οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παγκοσμίως
 
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) συναντάται περισσότερο στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη με 140 και 108 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό είναι μόλις 2,1 ανά 100.000, όπως αναφέρει ο Άτλας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας για το 2013 που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο Άτλας επιβεβαιώνει επίσης ότι η νόσος εμφανίζεται σημαντικά συχνότερα σε χώρες υψηλού γεωγραφικού πλάτους με τη Σουηδία να έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και την Αργεντινή τα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χώρες πιο βόρεια στη Λατινική Αμερική.

Ο αριθμός των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας ανά τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία πέντε χρόνια κι έχει φθάσει τα 2,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με την πληρέστερη έρευνα για την ασθένεια μέχρι σήμερα. Η νευρολογική αυτή πάθηση, η οποία πλήττει διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σχέση με άνδρες, συναντάται σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρότι παρατηρούνται διαφορές στα ποσοστά εμφάνισής της.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) συναντάται περισσότερο στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη με 140 και 108 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό είναι μόλις 2,1 ανά 100.000, όπως αναφέρει ο Άτλας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας για το 2013 που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Άτλας επιβεβαιώνει επίσης ότι η νόσος εμφανίζεται σημαντικά συχνότερα σε χώρες υψηλού γεωγραφικού πλάτους με τη Σουηδία να έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και την Αργεντινή τα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χώρες πιο βόρεια στη Λατινική Αμερική.

Ο λόγος που παρατηρούνται περισσότερα κρούσματα της ΣΚΠ σε χώρες με υψηλό γεωγραφικό πλάτος δεν είναι σαφής, αλλά ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση της νόσου.

Η έρευνα διαπιστώνει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ιατρών που είναι εκπαιδευμένοι να διαγιγνώσκουν τη νόσο και να βοηθούν στη θεραπεία των ασθενών, ενώ έχει διπλασιαστεί και ο αριθμός των μαγνητικών τομογράφων που διατίθενται για τις απαραίτητες εξετάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, παραμένουν μεγάλες ανισότητες σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στα σύγχρονα φάρμακα αντιμετώπισης της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της, ειδικά με την κυκλοφορία στην αγορά μίας νέας γενιάς φαρμάκων όπως το Gilenya της Novartis, το Tecfidera της Biogen Idec και το Aubagio της Sanofi .

Τα φάρμακα αυτά προσφέρουν μία αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις παλαιότερες θεραπείες της νόσου που γίνονταν σε ενέσιμη μορφή. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν διατίθεται στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πηγή: http://www.ygeiaonline.gr/

 

2Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΔΥΤΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ




Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Δυτικής Αθήνας
Κώστα Παπαντωνίου
Ταχ. Δ/νση..... : Τρώων  1 & Χαλκίδος                           
Τ.Κ................. : 121 33 Περιστέρι                                         
Τηλέφωνο...... :  213 2100370                                                  
Fax ………..….: 213 2100375

Περιστέρι, 04-10-2013

 
Δελτίο Τύπου
Θέμα: 2η Πολιτιστική Ποδηλατάδα Δυτικής Αθήνας

 
Μετά την πρώτη επιτυχή διοργάνωσή της το 2012, η 2η Πολιτιστική Ποδηλατάδα Δυτικής Αθήνας θα πραγματοποιηθεί για φέτος την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013,  με διαδρομή που θα περάσει από 4 Δήμους (Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι) της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας.

Στη φετινή ποδηλατάδα στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών για την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την οικολογική μετακίνηση, αλλά και για ιστορικά στοιχεία της περιοχής.

Αφετηρία της ποδηλατάδας θα είναι η Πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, όπου θα γίνει σύντομη παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Μέσω της Ιεράς Οδού και της Στρ. Καραϊσκάκη θα περάσει από τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας και Χαϊδαρίου, θα συνεχίσει στο Περιστέρι και θα τερματίσει στο Άλσος Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προσομοίωση ατυχήματος με σχετικό εξοπλισμό και να συμμετέχουν σε κλήρωση δώρων.
 
 
 

 
 

 


 

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ


                                                                                     Αθήνα, 30.09.2013
Αρ. πρ.3263

                                                           

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προστασία της αναπηρίας από τον ρατσισμό και τον φασισμό!
 
Μήνες πριν η ΕΣΑμεΑ είχε απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου, με την συμπερίληψη της Αναπηρίας, καθώς και να πάρει έμπρακτα θέση η Πολιτεία ενάντια «της στείρωσης - ακόμη και της ευθανασίας - ατόμων με αναπηρία  ή με βεβαρημένη κληρονομικότητα», όπως αυτές εκφράζονται από τη Χρυσή Αυγή. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένη η εγκληματική και παράφρονη βία που δέχθηκαν τα άτομα με αναπηρία από τους ναζιστές. Οι απόψεις αυτές που οδήγησαν στα ναζιστικά εγκλήματα  αναπαράγονταν με την ίδια μορφή και κάτω από την ίδια λογική και στη χώρα μας, όπως φαίνεται και στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που οδήγησε στις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Παρότι η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, συνεχίζει να διεκδικεί την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου και την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη φασιστική βία, καθώς το υπάρχον νομικό καθεστώς δεν παρέχει επαρκή κάλυψη και προστασία.  Στο άρθρο 13 της συνθήκης του Άμστερνταμ και στο άρθρο 19 της συνθήκης της Λισσαβόνας  γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας και ηλικίας και είναι άμεση ανάγκη να συμπεριληφθεί σε ένα νέο αντιρατσιστικό νόμο, ο οποίος να είναι και εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/913/ΔΕΥ που  εκδόθηκε κάτω από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο εκτεταμένος  ρατσισμός και η ξενοφοβία που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, καθώς και η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4074/2012 από τη  Βουλή, και στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.

Είναι ιστορικά, κοινωνικά καθώς και  πολιτικά αναγκαίο να οχυρώσουμε τη χώρα από λογικές, πρακτικές και συμπεριφορές όμοιες με αυτές του προηγούμενου αιώνα που άνοιξαν το δρόμο στα κρεματόρια του ναζισμού και στο Ολοκαύτωμα.

Η χώρα είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να προστατευτούν όλα τα πρόσωπα και οι ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής, του χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής - εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας και ηλικίας. 

 

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΙΛΙΟΥ


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον ιδιόκτητο χώρο της Ένωσης Κρητών Ιλίου το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτέμβρη, για τον καθιερωμένο ετήσιο Αγιασμό του Συλλόγου!

Ο υπερδραστήριος εθνικοτοπικός σύλλογος του Ιλίου ξεκινά και φέτος τις δράσεις του με τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, λύρας και λαούτου, όπου όλα τα μαθήματα γίνονται εντελώς δωρεάν, χωρίς ούτε καν κόστος εγγραφής!



Εκατοντάδες παιδιά με καταγωγή από την Κρήτη ή φίλοι του νησιού αναμένεται να στελεχώσουν φέτος τις ομάδες και τα τμήματα του Συλλόγου και αυτό δίνει δύναμη και όρεξη για τη συνέχεια σε όλο το  Δ.Σ., όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Στέλιος Μπουρδάκης.

«Στην οικονομική κρίση απαντάμε με πολιτισμό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της πόλης Νίκος Ζενέτος. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατόπιν εισηγήσεως του κ. Δημάρχου να δοθούν σε επιχορηγήσεις πάνω από 70.000 ευρώ φέτος στους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης!



Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς με κλιμάκιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας, παρέλαβαν μεγάλη ποσότητα τροφίμων, σχολικών ειδών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν τα μέλη του Συλλόγου υπέρ του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ιλίου.

Ο κ. Αυγουλάς στάθηκε κατά τον χαιρετισμό του στον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στη Διαύγεια λειτουργίας του θεσμού και στην αξιοκρατία με την οποία εντάσσονται οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα και διανέμονται τα τρόφιμα.

Στον Αγιασμό του συλλόγου παραβρέθηκε επίσης και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Ιλίου κα Νικολέττα Βομπιράκη.

 

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ''ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ'' ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


Η Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία πραγματοποιεί Σεμινάριο με θέμα: «Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκου. Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις». Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10.00 – 16.00, στην Αίθουσα Άλκη Αργυριάδη του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 20, Αθήνα).

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 
09.30 – 10.00: Εγγραφές – Παραλαβή Υλικού

10.00 – 11.00: Η φυσιολογική σεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου

                        Στ. Χριστογιώργος

                        Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής

11.00 – 12.00: Η έννοια της υστερίας, της απώθησης και του ‘ξεχάσματος’ στο

                        φυσιολογικό αλλά και στο κακοποιημένο παιδί

                        Γερ. Κολαΐτης

                        Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής

12.00 – 13.00: Η αξιοπιστία του παιδιού ως μάρτυρα

                        Α. Βούρδας

                        Παιδοψυχίατρος, MRCPsych, CCST.

13.00 – 14.00: Μεσημβρινή Διακοπή

14.00 – 15.00: Η θεραπεία του παιδιού με ψυχικό τραύμα (παραμέληση, κακοποίηση)

                        Λ. Βελετζά

                        Διδάκτωρ ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια

15.00 – 16.00: Η θεραπεία του ενήλικα που είχε σεξουαλικά κακοποιηθεί ως παιδί

                        Τ. Σταθοπούλου

                        PhD, Assistant Professor of Psychology

 

Κόστος: 30 ευρώ για τα μέλη της Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας

               60 ευρώ για τα μη μέλη

 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Global Events: τηλ 210 3250260, φαξ: 2103259999, email: Athens@globalevents.gr

 

   

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ 11-12 ΚΑΙ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος του Δήμου, θα πραγματοποιήσει εθελοντικές αιμοδοσίες ως εξής:

1.      Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 από  8:30 έως 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

2.      Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 από 9:00 έως 13:00 στο Δημοτικό κλειστό Γήπεδο Ιλίου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ (Καπετάν Βέρα & 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας)

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθημερινά πολλοί  συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα. Καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε  ελπίδα, να δώσουμε ζωή.

ΟΔΗΓΙΕΣ 
  • Ο αιμοδότης πρέπει να έχει φάει ελαφρά το βράδυ και να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό.

  • Να μην έχει καταναλώσει αλκοολούχα ποτά.

  • Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες το προηγούμενο βράδυ και να αναφέρει στον γιατρό της αιμοδοσίας τα φάρμακα που παίρνει.