meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Alzheimer: Ώρα για δράση! Πρωτοβουλία για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ»

 
Υπό την Αιγίδα των:

- Ελληνική Εταιρεία Άνοιας                        

- Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

«Εκρηκτικές» διαστάσεις συνεχίζει να λαμβάνει στις μέρες μας η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια, γενικότερα, καθώς προσβάλλει συνολικά περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2050 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται ότι θα έχει ανέλθει στα 100 εκατομμύρια!


Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και περισσότεροι από 5.4 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήττονται σήμερα από ΝΑ, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φτάνουν τις 200.000. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, η ΝΑ αποτελεί μακράν τη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο και τη συχνότερη αιτία άνοιας στον ηλικιωμένο πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα, και με γνώμονα τη συνεχή ετήσια αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς, σε συνδυασμό με την άνοδο του προσδόκιμου επιβίωσης, η άμεση ανακάλυψη νέων αποτελεσματικών θεραπειών αποτελεί, πλέον, αδήριτη ανάγκη.    

Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21/09), η Καθηγήτρια Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer κ. Μαγδαληνή Τσολάκη, η Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου «Υγεία» κ. Παρασκευή Σακκά και ο δημοσιογράφος, περιθάλπων ασθενή με άνοια κ. Δημήτριος Τάκης.

Η συνέντευξη, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας και του Πανελληνίου Ινστιτούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.  

Αναφερόμενη στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικοτεχνικό πρόβλημα της πάθησης, η κ. Σακκά τόνισε ότι αναφορικά με τη χώρα μας 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.



Στην πατρίδα μας, τόνισε η κ. Σακκά, δυστυχώς λείπει αυτό το οποίο στις αναπτυγμένες χώρες θεωρείται αυτονόητο, δηλαδή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το σοβαρό έλλειμμα στο χώρο της Υγείας έχουμε χρέος όλοι μας και με κάθε νόμιμο τρόπο να συμβάλλουμε στην αναπλήρωσή του.

Ζητούμε την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, που θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

·         Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της Άνοιας.

·         Ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με Άνοια όλων των σταδίων σε όλη την Ελλάδα.

·         Πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες.

·         Σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών και θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με Άνοια.

·         Εκπαίδευση και υποστήριξη των περιθαλπόντων των ασθενών.

·        Αναγνώριση της νόσου ως αναπηρίας, ώστε να δοθούν τα ανάλογα επιδόματα και βοηθήματα για τις οικογένειες των ασθενών με Άνοια. Η Άνοια πλήττει όλη την οικογένεια ως σύνολο και την απομυζά οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά.

·         Διάθεση κονδυλίων για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Alzheimer.

·         Συνεργασία των αρμοδίων φορέων σε εθνικό και Πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διάχυση καλών πρακτικών.

Με την πρωτοβουλία μας επιδιώκουμε να γνωστοποιήσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο και ευαισθητοποιημένο πολίτη την αναγκαιότητα εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

www.alzheimer-drasi.gr



Παρακαλούμε επισκεφθείτε τον παραπάνω σύνδεσμο, συμπληρώστε το e-mail, υπογράψτε με το όνομά σας και πατήσετε αποστολή. Η συγκεκριμένη φόρμα αποστέλλεται αυτόματα, από τον κάθε παραλήπτη χωριστά και επώνυμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, τους  Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.α. Στόχος μας είναι οι παραπάνω εκλεκτοί παραλήπτες να δεχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα, ώστε να δράσουν άμεσα.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν αποτελεί πολυτέλεια, αντίθετα είναι απολύτως απαραίτητο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Τα στοιχεία μας αποδεικνύουν ότι  προσφέρει υποστήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειες  τους, αλλά και συμβάλλει προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα η απαραίτητη εξοικονόμηση υγειονομικών και κρατικών πόρων.

Μόνο με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των ασθενών και των οικογενειών τους και να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την επιδείνωση της νόσου. Αντίθετα, η ελλιπής πρόσβαση ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες και προγράμματα υποστήριξης οδηγεί σε ταχύτερη επιδείνωση της νόσου, δηλαδή σε ταχύτερη μετάβαση του ασθενούς στο σοβαρό στάδιο της νόσου.

Η μετάβαση αυτή στο σοβαρό στάδιο, όπως αποδεικνύουν στοιχεία πρόσφατων μελετών, συνεπάγεται τεράστια αύξηση του άμεσου υγειονομικού κόστους, το οποίο και επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, συνεπάγεται και τεράστια αύξηση του άμεσου μη υγειονομικού κόστους, το οποίο επιβαρύνει τις οικογένειες.

H εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Νόσο Alzheimer είναι ύψιστης σημασίας και στο πλαίσιο της κοινωνικής στήριξης που δικαιούνται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα η απαραίτητη εξοικονόμηση υγειονομικών και κρατικών πόρων.

Από την πλευρά της, η κ. Τσολάκη επεσήμανε ότι η νόσος Alzheimer αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο. Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική και η παθοφυσιολογία της σύνθετη. Η αιτιολογία δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά οι εναποθέσεις της β-αμυλοειδικής πρωτεΐνης, όπως, επίσης, η υπερφωσφωρυλίωση της τ πρωτεΐνης, το οξειδωτικό stress, η διαταραχή της ομοιόστασης των βιομετάλλων και τα χαμηλά επίπεδα της ακετυλοχολίνης (ACh) φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο. Η ΝΑ προκαλεί τεράστιο συναισθηματικό και οικονομικό φορτίο στην οικογένεια του ασθενούς και στην κοινωνία.

Η συμπτωματολογία της νόσου χαρακτηρίζεται από μια προοδευτική, συνεχή και σταδιακά αυξανόμενη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και της δυνατότητας εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς. Οι υπάρχουσες θεραπείες στοχεύουν στην ανάσχεση ή μείωση του ρυθμού της επιδείνωσης και ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους είναι ανάλογος του βαθμού αναχαίτισης της επιδείνωσης. Ως εκ τούτου, οι θεραπείες που παρέχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι και εκείνες που παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή και σημαντικά μικρότερο φορτίο φροντίδας για τον περιθάλποντα. Η πρόσβαση σε αυτές είναι μείζονος σημασίας.

Σε μια νόσο χρόνια και ανελέητη όπως η Alzheimer, υπογράμμισε η Καθηγήτρια, η πρόσβαση σε αποτελεσματικά και καινοτόμα φάρμακα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, τόσο του ασθενούς, όσο και της οικογένειάς του, η οποία επωμίζεται σημαντικό φορτίο. Αντίθετα, η ελλιπής πρόσβαση ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες οδηγεί σε ταχύτερη επιδείνωση και μετάβαση σε βαρύτερα στάδια της νόσου. Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί ότι η μετάβαση αυτή σε βαρύτερα στάδια συνεπάγεται σημαντική αύξηση του άμεσου υγειονομικού κόστους, το οποίο επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και δραματική αύξηση του άμεσου μη υγειονομικού κόστους που επιβαρύνει τις οικογένειες των ασθενών.

Η πλέον άμεσα αναμενόμενη καινοτόμος θεραπεία στην Ελλάδα είναι το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3 mg. Το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3 mg, χάρη στην υψηλότερη δόση ριβαστιγμίνης, παρέχει διπλάσιο αποτέλεσμα σε σχέση με το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 9,5 mg. Παρέχει, δηλαδή, διπλάσια αποτελεσματικότητα, τόσο στην καθυστέρηση της νοητικής έκπτωσης, όσο και στην καθυστέρηση της έκπτωσης στην αυτονομία εκτέλεσηb βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων (όπως είναι η καθημερινή υγιεινή και το φαγητό). Αυτό το επιτυγχάνει επιτρέποντας στους ασθενείς την πρόσβαση σε θεραπευτική δόση που αντίστοιχή της δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σκεύασμα, διότι η χορήγηση και απορρόφηση της ριβαστιγμίνης γίνεται διαδερμικά και όχι από του στόματος.

Οι από του στόματος θεραπείες, λόγω της χολινεργικής δράσης αυτών των φαρμάκων, έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών από το γαστρεντερικό σύστημα σε μεγάλο ποσοστό ασθενών (σχεδόν 1 στους 2 εμφανίζει ναυτία, 1 στους 3 έμετο και κάποιοι διάρροια), στερώντας τους τη δυνατότητα επίτευξης μεγαλύτερων θεραπευτικών δόσεων. Αντίθετα,  η διαδερμική μορφή ριβαστιγμίνης 13,3 mg επιτρέπει την επίτευξη της μεγαλύτερης και αποτελεσματικότερης εγκεκριμένης θεραπευτικής δόσης, διατηρώντας πολύ καλό προφίλ ανοχής και ασφάλειας.

Στην αντιμετώπιση μιας εκφυλιστικής νόσου όπως η Alzheimer, για την οποία δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα νέα πολλά υποσχόμενα φάρμακα σε ορίζοντα 5ετίας τουλάχιστον και η οποία πλήττει πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, η πρόσβαση σε αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικές θεραπείες αποτελεί αναγκαία συνθήκη.

Στην Ελλάδα της κρίσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να απειληθεί ή να τροποποιηθεί η αποζημίωση, μέσω ΕΟΠΥΥ, των πιο καινοτόμων και αποτελεσματικότερων θεραπειών με αποδεδειγμένα οφέλη, τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας. Μάλιστα, ήδη οι οικογένειες των ασθενών αναμένουν το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3 mg, που κυκλοφορεί εδώ και περισσότερο από 1 χρόνο στην Αμερική και ήδη επί 6 μήνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτής της ανελέητης νόσου.

Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα για άλλα καινοτόμα σκευάσματα, νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο καφές – δοσοεξαρτώμενο αποτέλεσμα - και το φάρμακο μετφορμίνη για το σακχαρώδη διαβήτη παίζουν προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας.

Τα νέα για την ακριβέστερη και πρωιμότερη διάγνωση είναι ότι υπάρχει δοκιμασία-εξέταση στο αίμα που θα μπορούσε να βάλει διάγνωση της Νόσου Alzheimer με ακρίβεια 90%, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί. H απεικόνιση των νευροϊνιδιακών εκφυλίσεων (tangles) με ειδικές ουσίες, ανάλογες με αυτές που απεικονίστηκαν οι αμυλοειδικές πλάκες (plaques) στο ΡΕΤ, ίσως είναι η λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διαφορικής διάγνωσης των ανοιών στην καθημερινή πράξη, αλλά και ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων οι οποίες θα τροποποιούν την πορεία της νόσου, κατέληξε η κ. Τσολάκη.

 

 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

 
Στις 26 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.
 
Στην Ελλάδα ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down.
 
Αθήνα
Ο Πάμπλο Πινιέδα, ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down, θα βρεθεί στην Ελλάδα, την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου στις 19:00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, για τα δεύτερα γενέθλια της «Κορυφογραμμής».
 
Η «Κορυφογραμμή» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει ως στόχο την υποστήριξη και προβολή νέων δημιουργών, την καλλιέργεια της έκφρασης και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με αναφορά στον πολιτισμό και στο ευ ζην. Έως σήμερα έχει παρουσιάσει μέσω του portal korifogrami.gr, περισσότερους από 500 νέους δημιουργούς, με 1300 δημοσιεύσεις προσωπικών κειμένων, ποίησης, βιβλίου, θεάτρου και εικαστικών, προσελκύοντας πάνω από 74.000 μοναδικούς αναγνώστες από 86 χώρες. Επίσης έχει υλοποιήσει 5 μεγάλα events με άξονα τη δημιουργικότητα, τον κοινωνικό πολιτισμό και το παιδί.
 
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν και θα βραβευτούν οι:
  • Πάμπλο Πινιέδα: ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου στην ψυχολογία και τα παιδαγωγικά με σύνδρομο Down. Έχει επίσης πρωταγωνιστήσει ως ηθοποιός ερμηνεύοντας τον εαυτό του στην ταινία YoTambien (''Και εγώ επίσης'').
  • Σωκράτης Αλαφούζος: ηθοποιός και σκηνοθέτης της ταινίας ''Ο Μικρός Βασιλιάς'', με θέμα την παιδική κακοποίηση, που κατάφερε να αποσπάσει 12 διεθνή βραβεία σε αντίστοιχα διεθνή φεστιβάλ, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ινδία.
  • Μαριέττα Φαφούτη: συνθέτης και τραγουδίστρια που γνώρισε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ύστερα από την αλλαγή του επαγγελματικού της προσανατολισμού.
  • Παναγιώτης Κοτρωνάρος: Life coach - ορειβάτης, αρχηγός της ελληνικής αποστολής κατάκτησης του Everest και ο μοναδικός εν ζωή Έλληνας ορειβάτης που έχει καταφέρει να ανέβει σε τρεις κορυφές πάνω από 8.000 μέτρα
Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Κορυφογραμμή»: www.korifogrami.gr - info@korifogrami.gr
 
Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστο στο 2106898323 (κα Ζωή Σφυρή).
 
 
 
 

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 5Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ


Συνεχίζεται για 5η χρονιά το πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Ανίχνευσης Διαταραχών Μνήμης στον Δήμο Ιλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος εξετάσεων προληπτικού ελέγχου για τη νόσο Alzheimer στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ιλίου, σε συνέχεια του προγράμματος Πρωτοβάθμιας Ανίχνευσης Διαταραχών Μνήμης σε άτομα της Γ΄ και Δ΄ ηλικίας, που υλοποιεί ο Δήμος Ιλίου και η Κοινωνική Υπηρεσία από το 2009. Το πρόγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που αφορά την ενημέρωση του κοινού, τον προληπτικό έλεγχο και την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας και συμβουλευτικής.

Η νόσος Alzheimer είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη σημερινή εποχή, τόσο για τα 26.000.000 ανθρώπων που νοσούν παγκοσμίως, όσο και για εκείνους που τους φροντίζουν.  Στόχος της ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου Ιλίου για τις διαταραχές μνήμης στη Γ΄ και Δ΄ ηλικία είναι η ευαισθητοποίηση, η άρση του στίγματος και η διευκόλυνση προσβασιμότητας σε εξειδικευμένες δομές, παρέχοντας παράλληλα, ιατρική βοήθεια σε ανασφάλιστους, συμβουλευτική ιατρική φροντίδα σε ασφαλισμένους ταμείων, διασύνδεση με την Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα Νοητικής Ενδυνάμωσης στο πλαίσιο μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αντώνης Πολίτης) και το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ψυχογηριατρική Υπηρεσία Πειραιά, Δρ. Νίκος Δέγλερης). Την υψηλή εποπτεία του προγράμματος έχει ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Λυκέτσος (Johns Hopkins Medical School Baltimore USA), ενώ από τον Δήμο Ιλίου συμμετέχει ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Ανδρέας Σόλιας.

 

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ...


Κάτι ξεχασμένοι ημιυπαίθριοι...

Το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών ξεπερνά τα 82 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ενδιαφέρον ότι 836 ιδιοκτήτες έχουν εξοφλήσει πλήρως την οφειλή τους και άλλοι 851 ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους, ενώ 2.319 έχουν καταβάλει μόνον το παράβολο. Περίπου το 60 τοις εκατό των δηλώσεων αφορούν ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.) που με τον νέο νόμο εξασφάλισαν εκπτώσεις στα πρόστιμα από 20 έως και 85%. Μεσαίες παραβάσεις της οικοδομικής άδειας αφορούν οι περισσότερες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα στο ηλεκτρονικό σύστημα τακτοποίησης των αυθαιρέτων, με βάση τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εκτιμάται ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν «ξεχασμένους» ημιυπαίθριους, που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν τις ρυθμίσεις του 2010 και τώρα επωφελούνται από τους καλύτερους όρους εξόφλησης του προστίμου.

18.694 δηλώσεις

Τις πρώτες 17 ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος έχουν υποβληθεί 18.694 δηλώσεις, κάτι παραπάνω από 1.000 την ημέρα, κατά μέσο όρο. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα είχαν κατατεθεί πάνω από 4.500 περιπτώσεις, που προφανώς είχαν «παγώσει» στις αρχές Μαΐου, όταν σταμάτησε η εφαρμογή του νόμου του 2011 που κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ, μπλοκάροντας πάνω από 175.000 αιτήσεις.

Στην ενότητα των μεσαίων παραβάσεων, που δεν υπερβαίνουν το 40% των προβλεπόμενων από την οικοδομική άδεια, κατατάσσονται 5.469 περιπτώσεις, με συνολικό εμβαδόν παράνομων χώρων που φτάνει τα 260.000 τετραγωνικά. Ακολουθούν κτίρια με μεγάλες υπερβάσεις ή χωρίς οικοδομική άδεια που ανέρχονται στις 3.817 αλλά το συνολικό εμβαδόν των παράνομων χώρων ξεπερνά τις 317.000 τετραγωνικά. Σχετικά περιορισμένη είναι η προσέλευση (1.581 δηλώσεις) για ακίνητα με μικρές παραβάσεις, οι οποίες μπορούν να δηλωθούν χωρίς το χρονικό όριο του 18μηνου. Προφανώς πρόκειται για ακίνητα που αλλάζουν ιδιοκτήτη (πώληση, γονική παροχή κ.λπ.).

82 εκατομμύρια ευρώ οφειλές

Το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών ξεπερνά τα 82 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ενδιαφέρον ότι 836 ιδιοκτήτες έχουν εξοφλήσει πλήρως την οφειλή τους και άλλοι 851 ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους, ενώ 2.319 έχουν καταβάλει μόνον το παράβολο. Περίπου το 60 τοις εκατό των δηλώσεων αφορούν ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.) που με τον νέο νόμο εξασφάλισαν εκπτώσεις στα πρόστιμα από 20 έως και 85%.

«Είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, που μία ημέρα πριν έδωσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα δάση «τακτοποιώντας» αυθαίρετα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Χ. ΤΖ.

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΦΟΒΟΤΑΝ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 1979


Διδαχτήκαμε απλώς «Πα πα το παπί»

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά  τον Μάνο Χατζιδάκι και να συνομιλήσω πάνω από δυο ώρες μαζί του για μια συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Ελένης Βλάχου, στα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Δεν τον γνώριζα καλά. Μόνο από τη μουσική του. Κι εκείνο το απογευματάκι που τον συνάντησα – στο παρκάκι, έξω από το «Μαγεμένο Αυλό» βέβαια, εκεί όπου σύχναζε και έκανε όλα του τα ραντεβού-  η συζήτηση μαζί του και ο λόγος του, ήταν μια πραγματική αποκάλυψη. Μιλούσε αργά, σταθερά, με χαμηλή φωνή, ολοκληρώνοντας με ακρίβεια και σαφήνεια τα νοήματά του στον προφορικό λόγο καλύτερα από του να τα γράφει, κοιτάζοντας χαμηλά, σαν πρωτοετής φοιτητής που βρισκόταν στο γραφείο του καθηγητή του. Κι όταν τέλειωνε την πρότασή του, σήκωνε το κεφάλι του, χαμογελώντας και κοιτάζοντάς σε με μάτια που έλαμπαν, δείχνοντας τόσο μεγάλη στοργή αλλά και ενδιαφέρον, περιμένοντας την επόμενη συζήτηση.
Μοναδικός. Σε σπάνιες περιπτώσεις, στις εκατοντάδες συνεντεύξεις που πήρα στα 35 χρόνια της καριέρας μου, συνάντησα έναν τόσο γλυκό, εμπνευσμένο και αξιόπιστο συνομιλητή που σου έδινε τη σιγουριά να προχωρήσεις και σε έπειθε ότι βρισκόταν κοντά σου και σου μιλούσε από επιλογή κι όχι από οποιαδήποτε σκοπιμότητα.
 
Η τελευταία μου ερώτηση ήταν : «Τι φοβάστε;».  Χαμογέλασε πικρά.  «Θα σου πω για να το ξέρεις αλλά μην το γράψεις έτσι ακριβώς…γράψτο λίγο πιο «μαλακά»… ξέρεις εσύ». Και μου απάντησε : «Το φασισμό και τους φασίστες. Τον έζησα μικρός και κρίνοντας από διάφορες συμπεριφορές, τον βλέπω να ξανάρχεται. Παγκοσμίως».
Σεβάστηκα την επιθυμία του. Έγραψα : «Τις ακραίες συμπεριφορές. Μου θυμίζουν πράγματα και καταστάσεις που δεν θάθελα να ξαναδώ και να ξαναζήσω».

Και ήταν  1978 ή 1979 !

Σήμερα, χρόνια μετά το θάνατό του, το καταθέτω αφού - έστω πολύ αργότερα απ ότι φοβόταν ο Χατζιδάκις - δικαιώνεται απόλυτα. Και η Ελλάδα «βυθίζεται»…. Τολμώ να το καταθέσω, διαβάζοντας  στο διαδίκτυο για μια  δημοσίευση, τον Φεβρουάριο του 1993, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, στην Ελευθεροτυπία , ενός προφητικού κειμένου – που δεν το γνώριζα- με τίτλο «Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι» όπου με μοναδική διαύγεια προέβλπε την έλευση του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής και τους λόγους που θα μας οδηγούσαν αργά ή γρήγορα εκεί.

Σήμερα, μπορεί τα λόγια του μοναδικού αυτού στοχαστή να φαντάζουν προφητικά αλλά τονίζω ότι ο Χατζιδάκις φοβόταν αυτές τις εξελίξεις από το 1979. Κι αν τότε προτιμούσε να μη δημοσιοποιεί αυτούς τους φόβους με τ΄ όνομά τους,  14 χρόνια αργότερα, τους υπέγραφε. Μόνο που εμείς, ΔΕΝ διαβάζαμε, ΔΕΝ ακούγαμε, ΔΕΝ προβλέπαμε τίποτα. Τότε.
«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός – έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις στην Ελευθεροτυπία- και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται.»

Κι αναρωτιέμαι: Την έχουμε αυτή την Παιδεία; Την επιδιώξαμε; Τη συντηρήσαμε, τη στηρίξαμε, την στοχεύσαμε; Πόσες γενιές διδάξαμε όπως έπρεπε, αυτά που έπρεπε σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, εκατομμύρια ίσως παιδιά  που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τους κοινούς μας εχθρούς;

Έγραφε ο Χατζιδάκις πιο κάτω : « Είναι φορές που το κτήνος πολλαπλασιαζόμενο κάτω από συγκυρίες και με τη μορφή «λαϊκών αιτημάτων και διεκδικήσεων» σχηματίζει φαινόμενα λοιμώδους νόσου που προσβάλλει μεγάλες ανθρώπινες μάζες και επιβάλλει θανατηφόρες επιδημίες. Πρόσφατη περίπτωση ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόνο που ο πόλεμος αυτός μας δημιούργησε για ένα διάστημα μιαν αρκετά μεγάλη πλάνη, μιαν ψευδαίσθηση. Πιστέψαμε όλοι μας πως σ' αυτό τον πόλεμο η Δημοκρατία πολέμησε το φασισμό και τον νίκησε. Τι ουτοπία και τι θράσος. Αγνοώντας πως απαλλασσόμενοι από την ευθύνη του κτηνώδους μέρους του εαυτού μας και τοποθετώντας το σε μια άλλη εθνότητα υποταγμένη ολοκληρωτικά σ' αυτό, δεν νικούσαμε κανένα φασισμό αλλά απλώς μιαν άλλη εθνότητα επικίνδυνη που επιθυμούσε να μας υποτάξει.»

Σήμερα, ζούμε το αποτέλεσμα της ουτοπίας. Την ατολμίας. Της αναποφασιστικότητας, της αλαζονείας, της αστοχίας, της αδιαφορίας της μεταπολεμικής – κυρίως – γενιάς που δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να διδαχτεί. Κι επειδή είμαι κι εγώ παιδί εκείνης της γενιάς, συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου στους  ενόχους. Μόνο που κι εμείς, τίποτε δεν διδαχτήκαμε γιατί ΤΙΠΟΤΕ δεν μας δίδαξαν. Και τα βιβλία μας περιορίζονταν σε «πα-πα-το παπί».

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΙ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

 
Δήμοι Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού: Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων

Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων - ΑμεΑ Δήμων  Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού στους Αγίους Αναργύρους. Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο Έργο και στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, του επιχειρηματικού κόσμου και των κοινωνικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να υποστηρίξουν και να συνεισφέρουν στην υλοποίησή του.



Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΡΓΑΞΙΑ»στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης«Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων - ΑμεΑ Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού» πραγματοποίησε Εσπερίδα παρουσίασης της πορείας υλοποίησης του Έργου.

Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στην Περιφέρεια Αττικής κυρίως στους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΡΓΑΞΙΑ» η οποία αποτελείται από πέντε φορείς, με Συντονιστή φορέα το Ίδρυμα Προστασίας Απροσάρμοστων Παίδων (Ι.Π.Α.Π.) «Η Θεοτόκος» και εταίρους το Δήμο Ιλίου, το Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, την Asset Τεχνολογική και το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών «ΙΝ.ΕΜ.Υ.».



Στόχος - παραγόμενο αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι η εργασιακή και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία με την προώθησή τους στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί να αποσκοπούν στην προώθηση της Απασχόλησης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων - ατόμων με αναπηρία με την τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας / απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και με την Ίδρυση Νέων Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 3: «Τοπικές Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).



Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου  Συνδέσμου Τυφλών και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, η παρουσία του οποίου συνοδεύτηκε από ιδιαιτέρως θετικά σχόλια εκ των διοργάνωτών, ενώ ομιλητής μεταξύ άλλων ήταν και ο Πρόεδρος της Β-Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Σωτήρης Καμαρινόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το ανθρωποκεντρικό προφίλ του έργου.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ


Ανάγκη για καλύτερες υποδομές περίθαλψης παγκοσμίως για την άνοια σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer.
Οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ, δεν είναι επακριβώς γνωστές. Η γενετική προδιάθεση είναι καθοριστική. Περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων αγγειακών νόσων (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία), και τρόπου ζωής (εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση, δίαιτα κλπ), επίσης επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου. Σήμερα, η διάγνωση της Άνοιας τίθεται στο χρονικό σημείο που ο ασθενής εμφανίζει έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας και αδυναμία να επιτελέσει συνηθισμένες μέχρι τότε δραστηριότητες. Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες ελέγχουν εν μέρει τα συμπτώματα, η νευροεκφυλιστική διεργασία όμως στον εγκέφαλο των ασθενών δεν ανακόπτεται και σταδιακά ακολουθεί τη φυσική εξέλιξή της.

Η αναφορά της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα 20/9/2013 στο Λονδίνο από την Alzheimer’s Disease International (ADI) εξετάζει τις τελευταίες παγκόσμιες και ανά περιοχή τάσεις στη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων με άνοια και παρέχει μια ανάλυση των συστημάτων μακροχρόνιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει, το παραδοσιακό σύστημα «άτυπης» φροντίδας από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα δεν θα είναι πλέον βιώσιμο.

Στοιχεία από την παγκόσμια έκθεση για το 2013 προβλέπουν ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν φροντίδας θα αυξηθεί από 101 εκατομμύρια (στοιχεία του 2010) σε 277 εκατομμύρια το 2050, μια περίπου τριπλάσια αύξηση. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν με τη Νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, γεγονός που υποδεικνύει μια γρήγορα αυξανόμενη παγκόσμια κρίση στην Υγεία. Στην Ελλάδα οι περιθάλποντες των 200.000 ασθενών χρειάζονται εκπαίδευση και στήριξη έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις οικογένειες, όπου η άνοια χτύπησε την πόρτα τους. Η παγκόσμια αναφορά παρέχει μια κατανοητή «ματιά» στην επίδραση που έχει στην κοινωνία η Νόσος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στην επίδραση που έχει η Νόσος Alzheimer και άλλα είδη άνοιας στους περιθάλποντες των ασθενών. Η έκθεση συμπεραίνει ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια με σκοπό την ελάφρυνση του φορτίου που έχει να αντιμετωπίσει το μεμονωμένο άτομο-περιθάλπων, καθώς και η υποδομή περίθαλψης παγκοσμίως.

ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER: ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η άνοια: τελευταία δεδομένα

Άνοια είναι η απώλεια πνευματικών ικανοτήτων που προϋπήρχαν, σαν αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά νευρολογικών νόσων (συχνότερη η νόσος Αλτσχάιμερ, ακολουθούν η αγγειακή άνοια, η Παρκινσονική άνοια , η άνοια της νόσου Πάρκινσον, η άνοια με σωμάτεια Lewy, οι μετωποκροταφικές άνοιες κα.) Σύμφωνα με την Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγο – Ψυχίατρο, Διευθύντρια Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου - Ιατρείου Μνήμης ΥΓΕΙΑ, Πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας: «Με τη γήρανση του πληθυσμού η συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ (με διαφορά της συχνότερης αιτίας άνοιας) αυξάνεται ραγδαία. Στις αναπτυγμένες χώρες, η άνοια αποτελεί ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι σήμερα 37.000.000 και αναμένεται να φτάσουν τα 115 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Ευρώπη υπάρχουν 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 200.000 ασθενείς με άνοια. Οι έρευνες, οι επενδύσεις και η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στον συγκεκριμένο τομέα είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την επιστημονική έρευνα και τον έλεγχο του κοινωνικού κόστους της άνοιας, όσο και για την προσφορά ελπίδας, αξιοπρέπειας και ποιότητας ζωής στα εκατομμύρια των πασχόντων και στις οικογένειές τους». Όπως επισημαίνει η κ. Σακκά: «Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες: 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών».

Η νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ιστοπαθολογικά μια πρωτεϊνοπάθεια, όπου πρωτεΐνες συσσωρεύονται παθολογικά στον εγκέφαλο των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για σχηματισμούς δύο πρωτεϊνών του εγκεφάλου, το υβ- αμυλοειδούς και της τ πρωτεΐνης, οι οποίες συσσωρευόμενες εντός και εκτός των νευρικών κυττάρων, τα καταστρέφουν. Η διαδικασία αυτή της υπερπαραγωγής των δύο αυτών πρωτεϊνών και η επακόλουθη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η κλινική εκδήλωση της Άνοιας είναι το τελικό στάδιό της. Επομένως, οι αλλοιώσεις στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη και τις άλλες νοητικές λειτουργίες (ιππόκαμπος, βρεγματικός και μετωπιαίος λοβός) αρχίζουν πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Η κ. Σακκά τονίζει ότι: «Οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ, δεν είναι επακριβώς γνωστές. Η γενετική προδιάθεση είναι καθοριστική. Περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων αγγειακών νόσων (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία), και τρόπου ζωής (εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση, δίαιτα κλπ), επίσης επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου. Σήμερα, η διάγνωση της Άνοιας τίθεται στο χρονικό σημείο που ο ασθενής εμφανίζει έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας και αδυναμία να επιτελέσει συνηθισμένες μέχρι τότε δραστηριότητες. Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες ελέγχουν εν μέρη τα συμπτώματα, η νευροεκφυλιστική διεργασία όμως στον εγκέφαλο των ασθενών δεν ανακόπτεται και σταδιακά ακολουθεί τη φυσική εξέλιξή της».

«Η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ύπουλη, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα ακολουθούμενο από την έκπτωση της λειτουργικότητας και τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα. Η νόσος Αλτσχάιμερ, σταδιακά οδηγεί στην πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ασθενούς.

Τα άλλα ανοϊκά σύνδρομα εμφανίζουν παρόμοια προϊούσα εκπτωτική εικόνα», προσθέτει η κ. Σακκά. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία της νόσου Alzheimer και των άλλων μορφών άνοιας:

• Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους παράγοντες κινδύνου και τους προστατευτικούς παράγοντες, γεγονός που επιτρέπει να μιλάμε για στρατηγικές πρόληψης.

• Η διάγνωση σε πρώιμα στάδια είναι εφικτή με προηγμένες μεθόδους (PIB PET- τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, ογκομετρική MRI, δείκτες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, γενετικός έλεγχος, νευροψυχολογικές δοκιμασίες), ώστε να επιτρέπεται η εφαρμογή πολλαπλών παρεμβάσεων φαρμακευτικών ή μη.

• Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 3 παθογενετικά γονίδια και πρόσφατα 34 προδιαθεσικά γονίδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Συνολικά, ο κίνδυνος νόσησης των πρώτου βαθμού συγγενών των ατόμων με Νόσο Alzheimer είναι 3-4 φορές μεγαλύτερος από τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Τα νέα προδιαθεσικά γονίδια σχετίζονται με νέους παθογενετικούς μηχανισμούς όπως η φλεγμονή και ο μεταβολισμός των λιπιδίων και πιστεύεται ότι θα συντελέσουν σημαντικά στην έρευνα για ριζικές φαρμακευτικές θεραπείες της νόσου Αλτσχάιμερ. Πάνω από 100 φάρμακα δοκιμάζονται κλινικά αυτή τη στιγμή.

• Η φαρμακευτική θεραπεία αποτελεί σήμερα μία ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο αντιμετώπισης τόσο των νοητικών ελλειμμάτων, όσο και των ψυχιατρικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την άνοια. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται με καλά αποτελέσματα μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. νοητική ενδυνάμωση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή).

• Οι οργανώσεις Αλτσχάιμερ παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση της νόσου, παγκοσμίως και στη χώρα μας, υποστηρίζοντας παντοιοτρόπως τους ασθενείς και τις οικογένειές τους».

Τέλος, η κ. Σακκά επισημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας ωφελεί τον ασθενή, την οικογένεια και τα συστήματα υγείας, γιατί δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον. Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μια επιδημία του 21ου αιώνα.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη ερευνητική προσπάθεια για την ανεύρεση ριζικών θεραπειών και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στον επιστημονικό χώρο ότι στο όχι απώτερο μέλλον θα έχουμε πολύ αποτελεσματικότερες φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Μέχρι τότε, η αυξημένη εγρήγορση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για όλες τις διαστάσεις της νόσου είναι εξαιρετικά σημαντική.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Στην Ελλάδα, η συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ είναι αβέβαιη, λόγω περιορισμένων σχετικών μελετών που έλαβαν χώρα μάλιστα προ αρκετών ετών. Ανάγοντας στον ελληνικό πληθυσμό δεδομένα άλλων χωρών, σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν 150.000-200.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, με πρόβλεψη για αριθμό άνω των 500.000 το 2050. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αναπτυγμένα κράτη, στη χώρα μας υπάρχει σχεδόν πλήρης απουσία όχι μόνο δεδομένων, αλλά και κάθε είδους σχεδιασμού σχετικά με τη σύγχρονη αυτή επιδημία. Για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη με σκοπό να συγκεντρώσουμε δεδομένα και να καταγράψουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη συχνότητα της Νόσου Αλτσχάιμερ, των λοιπών ανοιών, της Ήπιας Νοητικής Έκπτωσης και άλλων σχετιζόμενων νευρολογικών ασθενειών

Ταυτόχρονα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για Νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο αυτό δεν έχει ποτέ διερευνηθεί στον Ελληνικό πληθυσμό. Στη μελέτη αυτή στοχεύουμε επιπλέον να μελετήσουμε την επίδραση των διατροφικών συνηθειών αλλά και άλλων πιθανών προστατευτικών παραγόντων – παραγόντων κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες συνοδές νευρολογικές παθήσεις.Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάζεται εξονυχιστικά από Νευρολόγους, Νευροψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας ένα τυχαίο δείγμα κατοίκων των Δήμων Λάρισας και Αμαρουσίου, 65 ετών και άνω. Η μελέτη αυτή διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Αιγινήτειο Νοσοκομείο σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών (Αρ. Πρωτ. 24 / 18-2-2013- Διαδίκτυο Διαύγεια – ΑΔΑ: ΒΕΥ846Ψ8Ν2-32Π). Συνολικά, φιλοδοξούμε ότι η μελέτη αυτή θα δώσει στο Ελληνικό Κράτος τα δεδομένα για τον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό σχεδιασμό σχετικά με την επιδημία του 21 αι. που είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές».

Νίκος Σκαρμέας
Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Αιγινήτειο Νοσοκομείο

 
Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»