meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΜΕΑ

Την  Τετάρτη, 18/11/2015, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τη συμμετοχή   του Γεν. Δ/ντή του ΕΟΠΥΥ κ. Βαφειάδη, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, του Συμβούλου του τ. Υπ. Υγείας και νυν Υπ. Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, κ. Αυγουλά, του Προέδρου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Λυμβαίου και εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση του Υπουργού κ. Ξανθού για τη μέχρι τώρα κατάσταση, αναφορικά με το ειδικό νοσήλειο, τη μη τροποποίηση του ΕΚΠΥ στο άρθρο 18 για τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΣΥΔ, για τη δεινή οικονομική θέση και λειτουργία των ΣΥΔ, καθώς και για την αναγκαιότητα συνέχισης ίδρυσης και λειτουργίας ΣΥΔ σε όλη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Λυμβαίος, μετά από αναλυτική ενημέρωση του Υπουργού για όλο το ιστορικό, αλλά και για τη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι γονεϊκές ΣΥΔ σήμερα, ζήτησε την άμεση παρέμβαση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον κ. Ξανθό, ως εξής:
  • Άμεση έκδοση ΚΥΑ για την τροποποίηση του άρθρου 18 του ΕΚΠΥ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να υπογράψει συμβάσεις με ΣΥΔ, αρχής γενομένης –ει δυνατόν- μέσα στο Νοέμβριο 2015

  • Με την ίδια ΚΥΑ να προβλεφθεί η δυνατότητα, μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπογραφής συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τις ΣΥΔ, να έχουν τη δυνατότητα οι γονείς να αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ (όπως ισχύει για θεραπευτικές πράξεις, ειδική αγωγή κλπ) και η δυνατότητα αυτή να έχει αναδρομική ισχύ τουλάχιστον διμήνου

  • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της σύμβασης για το ειδικό νοσήλειο των ΣΥΔ, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, μετά το διάλογο μεταξύ ΣΥΔ-ΠΟΣΓΚΑμεΑ-ΕΟΠΥΥ

Ο Υπουργός, αφού ενημερώθηκε τόσο από τον κ. Βαφειάδη, όσο και από τον κ. Αυγουλά για τεχνικά θέματα, καθώς και για το πού έχει φτάσει η διαδικασία των συμβάσεων μέχρι ανάληψης των καθηκόντων του από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε για την άμεση έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ), καθώς επίσης και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και σύναψης συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΣΥΔ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του θεσμού των ΣΥΔ, του μικρού σχετικά κόστους του ΕΟΠΥΥ και δεδομένου ότι –μετά και από σχετική γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - δεν χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, μετά το ήδη εφαρμοζόμενο μέτρο της παρακράτησης ποσοστού 2% των συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ,  ποσό το οποίο ανέρχεται περίπου στα 350.000.000 €.

"Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα της ως άνω συνάντησης είναι μια σημαντική εξέλιξη στον πολυετή αγώνα της Ομοσπονδίας μας και των φορέων της για το συγκεκριμένο θέμα και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και να πιέζουμε τις εξελίξεις μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΣΥΔ και ΕΟΠΥΥ και την εύρυθμη συνέχιση λειτουργίας αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού, προς όφελος των παιδιών μας- ΑμεΑ με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών μας", δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Λυμβαίος.

Ο κ. Αυγουλάς, δικηγόρος και ειδικός συνεργάτης του κ. Κουρουμπλή στο Υπ.Υγείας και τώρα στο Υπ. Εσωτερικών, σημείωσε χαρακτηριστικά:

"Συμμετείχα ενεργά σε μια πολύ σημαντική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ. Όλη η απαραίτητη ενημέρωση δόθηκε, όπως και σαφείς προτάσεις για την απεμπλοκή και άμεση λύση στο πρόβλημα. Ο Υπουργός κατάλαβε και θέλησε! Οι υπηρεσίες πήραν οδηγίες. Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση δεν υπάρχει πια..."


Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΟΥ 2015 ΤΙΜΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΚΟΝΤΟΝΗΣ


Τους αθλητές και τις αθλήτριες με αναπηρία που διακρίθηκαν με μετάλλιο στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2015,  βράβευσε το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα στο Μαρούσι στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και τιμήθηκαν οι παρακάτω αθλητές, αθλήτριες και προπονητές:

Στίβος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Χρυσό Μετάλλιο στο Ακόντιο Ανδρών F54
Δήμητρα Κοροκίδα, Χρυσό Μετάλλιο στη Σφαίρα Γυναικών F53
Σε Τζον Φερνάντες, Χρυσό Μετάλλιο στη Σφαίρα Ανδρών F53
Δημήτριος Σενικίδης, Ασημένιο Μετάλλιο στη Σφαίρα Ανδρών F20
Ευάγγελος Καναβός, Ασημένιο Μετάλλιο στο Τριπλούν Ανδρών Τ20
Ανθή Λιάγκου, Χάλκινο Μετάλλιο στη Σφαίρα Γυναικών F33
Δημήτριος Ζησίδης, Χάλκινο Μετάλλιο στη Σφαίρα Ανδρών F32
Γεώργιος Κωστάκης, Χάλκινο Μετάλλιο στο Τριπλούν Ανδρών Τ46/47

Προπονητές κατ’ αντιστοιχία: Γεώργιος Βαρβεράκης. Αθηνά Χατζηστύλη, Πέτρος Λιάτσος, Λάζαρος Στεφανίδης, Δημήτριος Τσιφτσόγλου, Σταύρος Στραγάλης, Λάζαρος Στεφανίδης, Νικόλαος Βαΐου

Κολύμβηση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
Αντώνης Τσαπατάκης, Ασημένιο Μετάλλιο στα 100μ. Πρόσθιο SB4
Ιωάννης Κωστάκης, (2) Χάλκινα Μετάλλια στα 50μ. Πρόσθιο SB2 και στα 50μ. Ελεύθερο S3
Χρήστος Ταμπαξής, (2) Χάλκινα Μετάλλια στα 50μ. Ύπτιο S1 και στα 100μ. Ύπτιο S1

Προπονητές κατ’ αντιστοιχία: Ιωάννης Νάτσιος, Παναγιώτης Παϊπέτης, Αρχοντία Καζάκη

Boccia Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Γρηγόρης Πολυχρονίδης - Νικόλαος Πανανός - Άννα Ντέντα Χάλκινο Μετάλλιο
στα Ζευγάρια κατηγορίας BC3
Directors οι Κατερίνα Πατρώνη και Ανδρέας Κεραμίδας. 
Ομοσπονδιακός Προπονητής: Γεώργιος Τζίμας.


Ο Υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε ότι η πολιτεία είναι περήφανη για τους πρωταθλητές της ζωής και η επιχορήγηση που παίρνει η Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ μόνο συμβολική μπορεί να θεωρηθεί ως η ελάχιστη συμπαράσταση σε αυτόν τον καθημερινό και υπεράνθρωπο αγώνα που τιμά τα Εθνικά μας χρώματα απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης!

Επίσης, ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι προωθεί ρύθμιση ώστε σε όλα τα γήπεδα της Α’ Εθνικής οι ομάδες να υποχρεούνται να εξασφαλίζουν προσβάσιμο χώρο στις κερκίδες για τους θεατές των αγώνων που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια, ώστε να μην υπάρχουν συμπολίτες μας παραπεταμένοι οπουδήποτε αλλού στα γήπεδα, γιατί η θέση όλων των φιλάθλων είναι στις κερκίδες και πουθενά αλλού!


Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος». Ο κ. Αυγουλάς είχε σύντομη συνάντηση σε κλίμα συγκίνησης, με τους σύντεκνους του πρωταθλητές Μανώλη Στεφανουδάκη και Αντώνη Τσαπατάκη!

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ κ. Γιώργος Φουντουλάκης.





ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ «ΝΗΚ» ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ!


Συνέντευξη  παραχώρησε ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Daisuke Koyama, μαζί με τον Επιστημονικό Συντονιστή των Κοινωνικών Δράσεων καθηγητή Γιώργο Βαθιώτη σε ομάδα δημοσιογράφων στα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Περιστερίου.

Ο Daisuke  Koyama έπειτα από ερώτηση των δημοσιογράφων αναφέρθηκε στους λόγους που η Δημόσια Ιαπωνική Τηλεόραση βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Περιστέρι.

Όπως ανέφερε  υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Ελλάδα και κυρίως για το «τρίτο μνημόνιο» που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες. Στο Περιστέρι βρέθηκαν για να γνωρίσουν από κοντά τα Κοινωνικά Φροντιστήρια  από τα ευμενή σχόλια που έχουν ακούσει και να διαπιστώσουν πως οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση μέσα από τη δημιουργία αυτοσχέδιων κοινωνικών δομών με την ενεργή συμμετοχή πολλών εθελοντών. 

Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος μίλησε εντυπωσιασμένος για την πληθώρα των σπουδαστών στα Κοινωνικά Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τη συγκινητική επιτυχία των μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις κάθε χρονιά. Εξήρε την δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων και τμημάτων Η/Υ για ενήλικες με σκοπό να κρατηθεί η κοινωνική συνοχή.

Ανέφερε ότι η παιδεία είναι ένα νευραλγικό κομμάτι και τόνισε ότι οι εκπαιδευτικές κοινωνικές δράσεις στο Περιστέρι  έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες πόλεις.    Χαρακτηριστικά ανέφερε είναι ιδιαίτερα άξιο αναφοράς που συμμετέχει  στα Κοινωνικά Φροντιστήρια μέχρι και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και είναι σπάνιο να αφιερώνει κάποιος τόσο χρόνο  καθημερινά κάνοντας μάθημα σε παιδιά οικονομικά αδύνατων οικογενειών, να έχει την ευθύνη και τον συντονισμό ενός τόσου μεγάλου σε έκταση κοινωνικού έργου. (Αναφερόμενος στον Επιστημονικό Συντονιστή των Κοινωνικών Δράσεων Γιώργο Βαθιώτη).

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βαθιώτης αφού τον ευχαρίστησε για τα όμορφα με συναίσθημα λόγια του ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδεικνύονται οι κοινωνικές δράσεις του Περιστερίου μέσα από τα Εθνικά Δίκτυα Ενημέρωσης άλλων χωρών. «Αυτό που είδατε με εμένα στις κοινωνικές δράσεις συμβαίνει με όλους τους θεσμικούς στην πόλη μας ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Όλοι είμαστε μια οικογένεια για αυτό έχουμε χαρακτηρισθεί ως  το «Περιστέρι της Αλληλεγγύης».


Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

D-PARTNER: ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ


H NovoNordisk σε συνεργασία με τη Vodafone παρουσίασαν την πρωτοποριακή εφαρμογή D-Partner στο Διαβητικό Χωριό που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η εφαρμογή D-Partner απευθύνεται σε άτομα με όλους τους τύπους σακχαρώδη διαβήτη και έχει ως στόχο τη συμβολή στη βελτίωση της καθημερινότητας τους. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε όλους τους χρήστες κινητής επικοινωνίας, οι οποίοι διαθέτουν συσκευές smartphones και tablets με λειτουργικό Android ή iOS.

Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή προσφέρει σειρά χρήσιμων λειτουργιών όπως:

• Μπορεί να αντιστοιχεί με ακρίβεια την ποσότητα φαγητού με υδατάνθρακες που θα καταναλώσει και επομένως να προτείνει τη σωστή δόση ινσουλίνης, αφού προσφέρει μία ενσωματωμένη βάση δεδομένων τροφών και γευμάτων η οποία προέρχεται από τον Οδηγό Διατροφής της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να εισάγει σε αυτή και άλλες τροφές που δεν εμπεριέχονται.

• Καταγράφει το ιστορικό διαβήτη, καθώς και την αντιδιαβητική θεραπεία που ακολουθεί.

• Παρακολουθεί το ημερολόγιο καταγραφής μετρήσεων γλυκόζης, εργαστηριακών αποτελεσμάτων, μετρήσεων αρτηριακήςπίεσης, βάρους και σωματικής άσκησης.

• Προσφέρει μια σειρά μηνυμάτων, ειδοποιήσεων και προτάσεων σχετικά με την ποιότητα των καταγραφόμενων μετρήσεων και του διαβητικού προφίλ.

Μέσα από την D-Partner και αποκλειστικά για τους συνδρομητές Vodafone προσφέρονται δύο επιπλέον λειτουργίες:

• Τηλεϊατρική: Μέσω της εφαρμογής, ο ίδιος ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει και να τηρεί τον προσωπικό του on-line ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και να δίνει πρόσβαση (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) στον ιατρό του μέσω κωδικού που αποστέλλεται με email. Κατ αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον Ιατρό να μελετά τα καταχωρημένα στοιχεία, και να προσθέσει τυχόν σχόλια ή συστάσεις, χωρίς όμως να μπορεί να αλλοιώσει, επεξεργαστεί ή να διαγράψει τα δεδομένα της ηλεκτρονικής καρτέλας.

• Hypo-Αlert: Σε περίπτωση που ο χρήστης της εφαρμογής αισθανθεί ότι πρόκειται να κάνει υπογλυκαιμικό επεισόδιο, το οποίο ενδεχομένως δεν θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει μόνος του, μπορεί να πατήσει το κουμπί Hypo-Alert της εφαρμογής, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του –μέσω SMS– στον αριθμό τηλεφώνου που έχει προκαθορίσει ο ίδιος για τέτοιες περιπτώσεις στο προφίλ της εφαρμογής.


Η εφαρμογή τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, καθώς και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη. O σχεδιασμός και η ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε από την εταιρεία Diabetes Innovations. Η Novo Nordisk και η Vodafone ήταν χορηγοί του Διαβητικού Χωριού, το οποίο διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε  www.vodafone.gr/sustainability.

ΤΟ ΝΕΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ YOUTUBE



«Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο»! Μια τηλεοπτική παραγωγή από το Κανάλι της Ελληνικής Βουλής, η οποία μέσω μιας σειράς σύντομων ντοκιμαντέρ, προβάλλει σε ολιγόλεπτα αυτοτελή επεισόδια ανθρώπους που με την καθημερινή τους ζωή, εκπέμπουν μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας στο μουδιασμένο από τα όσα συμβαίνουν κοινωνικό σύνολο.

Το ντοκιμαντέρ που είναι βασισμένο στην καθημερινή δραστηριότητα του 27χρονου δικηγόρου Βαγγέλη Aυγουλά, ο οποίος αν και έχει γεννηθεί τυφλός, διατηρεί το δικό του δικηγορικό γραφείο, τελειώνει το μεταπτυχιακό του στο Αστικό δίκαιο, ενώ παράλληλα σήμερα είναι μεταξύ άλλων, Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον, Αντιπρόεδρος στο Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος»  και επικεφαλής της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, είναι πλέον διαθέσιμο προς παρακολούθηση και στο Youtube.  

Στον ελεύθερο χρόνο του ο Βαγγέλης, όπως θα δείτε, δίνει «ομηρικές μάχες» με φίλους του παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ εντύπωση αναμένεται να προκαλέσει πώς ένας ολικά τυφλός βγαίνει για καφέ με έναν κινητικά ανάπηρο φίλο του, κόντρα στις δυσκολίες των αφιλόξενων και συχνά απροσπέλαστων πόλεων!

Επίσης, στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται σκηνές από την εργασία του κ. Αυγουλά στο δικηγορικό γραφείο με τους συνεργάτες του, από την προετοιμασία της διπλωματικής του εργασίας στη Νομική Σχολή, από την προεργασία των δημοσιεύσεων στο κοινωνικοπολιτικό του blog «Με Άλλα Μάτια», ενώ μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στη Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών ( http://access.uoa.gr )  παρουσιάζοντας τα οφέλη που οι εργαζόμενοι της κοπιωδώς, παρά την κρίση,  προσπαθούν να προσφέρουν στους εκατοντάδες φοιτητές με αναπηρία του ΕΚΠΑ.



Δείτε το ντοκιμαντέρ πατώντας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=bvDe5QL73B8&list=PLdfa1ygVWMlaQrBaebO6MvGy1Zrz8UWHI&index=5


Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ

Ένα σημαντικό βήμα για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στις περιοχές που εντάσσονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά (ΠΕΠ), αποτελεί η σύσταση νέου Κέντρου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων, που ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνας Θανοπούλου.

Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα τόσο των κατοίκων όσο και του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ, καθώς κανένας Δήμος στην τεράστια έκταση που καλύπτει η ΠΕΠ δεν έχει σε λειτουργία ανάλογη δομή. Το ΚΠ που θα δημιουργηθεί θα έχει έδρα τον Πειραιά και τέσσερα κατ’ αρχήν παραρτήματα σε Νίκαια-Ρέντη, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα και Κορυδαλλό. Σε Δήμους δηλαδή, στους οποίους διαβιούν χιλιάδες νέοι, κυρίως παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Αναγκαιότητα ενάντια στη μάστιγα των εξαρτήσεων, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε ως μέλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως εκφραστής της επιστημονικής εποπτείας του εγχειρήματος.

Στον «αέρα» το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης

Σήμερα λειτουργούν 75 δομές (ΚΠ) υπό τη μορφή Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών σε 67 Δήμους της χώρας, οι οποίες απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό αναφοράς, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς τη χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κατακερματισμένο χαρακτήρα λειτουργίας των δομών, όπου κυριαρχεί η “αναρχία” διοικητικών, εργασιακών και επιστημονικών πλαισίων εξαιτίας της απουσίας ενός ενιαίου εσωτερικού κανονισμού.

«Έχουμε πάρει κατά καιρούς δεσμεύσεις για την επίλυση αυτού του θέματος, και από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα» επισημαίνει στο Virus ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ, Νίκος Λάιος. «Αρχικά έλεγαν ότι θα δημιουργούσαν 13 ΝΠΔΔ, ενώ το τελευταίο εξάμηνο δεν έχει αναφερθεί τίποτα επί του θέματος» προσθέτει, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στις δομές διεκδικούν την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης.

«Προκειμένου να εξασφαλιστεί στο ελάχιστο η μακροημέρευση του ΚΠ και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, όπως εξάλλου και των υπόλοιπων ΚΠ της χώρας, χρειάζεται η Πολιτεία επίσημα να επιλύσει επιτέλους το εξαιρετικά προβληματικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών, με τη μετεξέλιξή τους σε ενιαίο δημόσιο και αυτόνομο Φορέα των ΚΠ» καταλήγει κι εύχεται «η πρωτοβουλία που ξεκίνησε να ολοκληρωθεί και οι τοπικές κοινωνίες να «αγκαλιάσουν» τις υπηρεσίες του νέου ΚΠ, καθώς «η «υγιής» συμμετοχή και συνεισφορά τους είναι εξίσου απαραίτητη».

Η φιλοσοφία των Κέντρων Πρόληψης

Τα Κέντρα Πρόληψης δημιουργούνται σε συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούν στην κοινότητα επιδιώκουν τόσο την ενδυνάμωση του ατόμου, όσο και τη μείωση των παραγόντων που οδηγούν στη χρήση νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και σε άλλες μορφές εξαρτητικών στάσεων και συμπεριφορών.

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή και δράση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των ειδικών. Οι δράσεις που αναπτύσσονται δεν εξαντλούνται μόνο στην παροχή έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης, αλλά στοχεύουν επίσης στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση θετικών στάσεων ζωής και στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση φορέων και ομάδων στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση της συλλογικής παρέμβασης σε θέματα και προβλήματα που αφορούν σε όλους.


2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΔΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΡΟΥΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Ομόφωνη έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σκοπιμότητα δαπάνης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την επιχορήγηση των φορέων παιδικής προστασίας, από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μαστίζει την ελληνική κοινωνία, και μεδεδομένη τη μεγιστοποίηση των προβλημάτων που βιώνουν τα ΑμεΑ και τα Προνοιακά Ιδρύματα, η Περιφέρεια Αττικής, για πρώτη φορά, επιχορηγεί με  ίδιους πόρους τον ευαίσθητο τομέα των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση αυτή, ψηφίστηκε ομόφωνα στις 19/11/2015, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.  Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική, κα Θανοπούλου Κατερίνα, η ανωτέρω επιχορήγηση αφορά στους πιστοποιημένους φορείς κοινωνικής φροντίδας, φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα, των οποίων ο καταστατικός σκοπός ή το Π.Δ. σύστασης,  αναφέρεται στην προστασία ανηλίκων σύμφωνα με τις προβλέψεις του εδαφίου  8α, παραγρ, Ζ II, άρθρο 186 του Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 23 του Ν.4257/2014,   με την προϋπόθεση, οι φορείς Β΄/θμιας Κοινωνικής Φροντίδας να λειτουργούν αδειοδοτημένη μονάδα κοινωνικής προστασίας με παροχή υπηρεσιών ανοιχτής ή κλειστής φροντίδας και οι φορείς Α΄/Βάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας να έχουν τεκμηριωμένη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων-δράσεων Παιδικής Προστασίας.

Οι ανάγκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε  (5) ετών, έχει μεγιστοποιήσει τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας και έχει επιδράσει δραματικά στην αύξηση του πληθυσμού των δομών φιλοξενίας, οι οποίες λειτουργούν στη χώρα μας. Οι πόροι των εν λόγω δομών έχουν μειωθεί θεαματικά, όπως και η κρατική επιχορήγηση, ενώ οι ανάγκες λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, διαρκώς αυξάνονται. Η τοποθέτηση παιδιών, που απομακρύνονται από την οικογένειά τους, σε ιδρύματα, αποτελεί κατά κανόνα την πρώτη και συνήθως τη μοναδική λύση που εξετάζεται, ενώ η
παραμονή τους σε αυτά, είναι συχνά μακροχρόνια.

Είναι ανάγκη, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, να υπάρξει σταδιακή αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, στοχεύοντας πάντα στην αποϊδρυματοποίηση.

Πλήθος φορέων, Δ.Σ. και εργαζομένων στα προνοιακά ιδρύματα, τοποθετήθηκαν  χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι προνοιακοί φορείς και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Κλείνοντας, η Αντιπεριφερειάρχης για την Κοινωνική Πολιτική δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση, λέγοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν θα αρκεστεί μόνο στα 2εκ. ευρώ, αλλά θα κάνει ότι είναι δυνατό στον ευαίσθητο αυτό  τομέα.

Πηγή:  http://patt.gov.gr/

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ


Η παρατήρηση αυτή δίνει στοιχεία για την εξέλιξη της κοινωνικής φροντίδας στους ανθρώπους.

Ένας θηλυκός χιμπατζής παρατηρήθηκε να φροντίζει βρέφος της με ειδικές ανάγκες στην άγρια φύση της Τανζανίας, σύμφωνα με μελέτη Ιαπώνων ερευνητών. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της εξέλιξης της κοινωνικής φροντίδας στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο παρατήρησαν ότι ένα θηλυκό  βρέφος με «βαριά αναπηρία» γεννήθηκε σε μια ομάδα χιμπατζήδων στο Εθνικό Πάρκο των Όρων Μαχάλε της Τανζανίας το 2011, και κατέγραψαν τη συμπεριφορά της κοινωνικής του ομάδας για περίπου δύο χρόνια.  «Το βρέφος παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με το σύνδρομο Down, παρόμοια με εκείνα που έχουν προηγουμένως παρατηρηθεί σε χιμπατζήδες σε αιχμαλωσία», αναφέρει η μελέτη.

H φροντίδα της μητέρας και της αδερφής του βοήθησαν το νεαρό χιμπατζή να επιβιώσει για 23 μήνες στην άγρια φύση παρά τις αναπηρίες του. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα το βρέφος εξαφανίστηκε και πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με τους ερευνητές.  Η μητέρα και η αδελφή του χιμπατζή υποστηρίζαν το σώμα του με τα χέρια τους, όταν ερχόταν η ώρα του θηλασμού από τη μητέρα.

"Συνήθως, ένα μωρό μπορεί να κολλήσει πάνω στη μητέρα μόνο του, αλλά τα πόδια αυτού του βρέφους δεν ήταν αρκετά ισχυρά», δήλωσε ο Μίτσιο Νακαμούρα του Ερευνητικού Κέντρου Άγριας Ζωής του Πανεπιστημίου του Κιότο .  «Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας χιμπατζής με αναπηρία παρατηρείται να λαμβάνει κοινωνική φροντίδα στην άγρια φύση. Πιστεύουμε ότι η μελέτη προσφέρει μια νέα ιδέα για το πώς η ανθρώπινη κοινωνία, η οποία φροντίζει για τα μέλη της με ειδικές ανάγκες, έχει εξελιχθεί», πρόσθεσε.

Σημάδια κοινωνικής μέριμνας για άτομα με αναπηρία έχουν ανακαλυφθεί σε προγόνους των ανθρώπων, ενώ υφίσταται μία συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το αν η ικανότητα αυτή αποκτήθηκε όταν οι πρόγονοι του είδους μας έγιναν άνθρωποι.  Η μητέρα του βρέφους δεν επέτρεπε σε μη συγγενείς να αναλάβουν τη φροντίδα του βρέφους, παρ’ όλο που προηγουμένως ήταν σχετικά ανεκτική για τα άλλα παιδιά της χωρίς ειδικές ανάγκες. Ωστόσο τα άλλα μέλη της ομάδας δεν εμφάνισαν καμία αντίδραση αντίθεσης ή φόβου για το βρέφος, αναφέρει η μελέτη.

Πηγή:  www.naftemporiki.gr

ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ


Τα παιδιά με προηγούμενη καταγγελία κακοποίησης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν μοιραία κακοποίηση, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για κακομεταχείριση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.  Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη βιώνουν τη σεξουαλική κακοποίηση

Ένα στα έξι παιδιά παγκοσμίως βιώνει τη σεξουαλική κακοποίηση, ποσοστό που σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνεται στο 20%. Την ίδια ώρα η Ελλάδα, που σύμφωνα με την τελευταία διαβαλκανική έρευνα κρατάει τα πρωτεία στην ψυχολογική κακοποίηση, δεν έχει κεντρικό φορέα καταγραφής περιστατικών κακοποίησης παιδιών, ούτε εξειδικευμένες δομές αντιμετώπισης σχετικών περιπτώσεων.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, από την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού  «ΕΛΙΖΑ», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. Όπως τόνισε η κλινική ψυχολόγος, Τίνια Απέργη, τα παραπάνω ποσοστά μπορούν να αυξηθούν δραματικά λόγω έλλειψης ενημέρωσης και σιωπηρής αποδοχής, ή μη καταγγελίας των περιστατικών αυτών.

Αυξημένου ρίσκου για κακοποίηση θεωρούνται τα παιδιά ηλικίας 0-3 ετών και 12-15 ετών, καθώς τα πρώτα δεν καταλαβαίνουν, ενώ τα δεύτερα έχουν μόλις μπει στη διαδικασία σχηματισμού της σεξουαλικής τους ταυτότητας και στην εφηβεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της παιδιάτρου και επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξάνδρας Σολδάτου, τα παιδιά κάτω των τριών ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές κακώσεις, με το 70% των θανάτων λόγω κακοποίησης να αφορούν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Επίσης, τα παιδιά με προηγούμενη καταγγελία κακοποίησης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν μοιραία κακοποίηση, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες διατρέχουν  τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για κακομεταχείριση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, φυλής, εθνικής προέλευσης και οικογενειακής κατάστασης,  θεωρούνται εν δυνάμει θύματα σωματικής κακοποίησης.


Πηγή:  www.athina984.gr