meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ AEGEAN

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στην AEGEAN AIR, εξαιτίας της άρνησης της δεύτερης της μεταφοράς σε πτήση οικογένειας ατόμων με προβλήματα όρασης. Η επιστολή κοινοποιείται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και στη Διεύθυνση Αεροπορικής Εκμετάλλευσης της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Για το ίδιο θέμα η ΕΣΑμεΑ απηύθυνε επιστολή και προς την ηγεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η άρνηση μεταφοράς της οικογένειας με το 16 μηνών τέκνο και τους δύο σκύλους - οδηγούς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού ΕΚ 1107/2006 σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς, όσο και του Ν.4074/2012 «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες» και αυτού του ίδιου του Συντάγματος της  χώρας.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν προ ενός έτους η εν λόγω εταιρεία είχε αποδεχθεί και υλοποιήσει χωρίς πρόβλημα παρόμοια μεταφορά της οικογένειας τρεις φορές χωρίς επίκληση λόγων ασφαλείας ή παράβασης των ισχυόντων ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών ασφαλείας.

Τονίζεται παράλληλα ότι ούτε οι Κανονισμοί της ΙΑΤΑ ούτε οι Οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θέτουν προϋποθέσεις εξυπηρέτησης παρόμοιες με αυτές που επικαλείται η εταιρεία, πολύ δε περισσότερο η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η  αβάσιμη άρνηση της εταιρείας να μεταφέρει την προαναφερθείσα οικογένεια με τους δύο σκύλους οδηγούς παραπέμπει σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές παρελθουσών δεκαετιών, που καθόλου δε συνάδουν με το σύγχρονο πρόσωπο που η εταιρεία προβάλει στα ΜΜΕ και το καταναλωτικό κοινό, αλλά ούτε βέβαια και με αυτό μιας σύγχρονης και βραβευμένης πρόσφατα για πολλοστή φορά ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρίας. 

Τα άτομα με αναπηρία είναι πολίτες και καταναλωτές με ίσα δικαιώματα, οι δε σκύλοι οδηγοί ουδεμία σχέση έχουν με τα κατοικίδια συντροφιάς.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. απαιτεί την άμεση εξεύρεση λύσης για την έγκαιρη μεταφορά της παραπάνω οικογενείας χωρίς πρόσθετο κόστος για κανένα μέλος της με βάση την εθνική και διεθνή νομοθεσία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας ότι θα προωθήσει το θέμα τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι την οριστική και καθολική διευθέτησή του.

Ζητά επίσης την πραγματοποίηση συνάντησης εκπροσώπων των φορέων της από κοινού με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Κέντρο ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ για την οριστική αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία.

Οι επιστολές επισυνάπτονται:



Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΜΟΝΟΝ ΑΝΟΗΤΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

ο Βαγγέλης Αυγουλάς έξω από το ειδικό σχολείο


Του Βαγγέλη Αυγουλά

1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Εξυπηρετεί μία από τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της Δυτικής Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής. Στο νέο βιοκλιματικό κτίριο επί της οδού Καππαδοκίας 5, καλύπτεται  σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη Ειδικής εκπαίδευσης στην Αττική. Το κτίριο κατασκευάστηκε με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) με σύμβαση ανάμεσα στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και στην ΑΤΕΣΕ Α.Ε. και εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα στις 25 Οκτωβρίου 2016. Ήμουν εκεί, συγκινημένος για το κόσμημα που θα ανήκε πλέον στα παιδιά με αναπηρίες της Αττικής. Γιατί δυστυχώς, είχα προλάβει τα κοντέινερ που ονομάζονταν «Ειδικό Νηπιαγωγείο» και είχα αγωνιστεί, προσωπικά και θεσμικά, να φύγουν. Και ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης ήταν εκεί, στα εγκαίνια. Αλλά το πρόβλημα, δεν είχε ανακύψει ακόμα…      

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύμβαση έχει προϋπολογισθεί ετήσια κατανάλωση για τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Φυσικού Αερίου), το κόστος της οποίας ανέρχεται στο ύψος των 45.000 ευρώ. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, το ποσό αυτό υποχρεούται να καταβάλει η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιλίου. Ωστόσο η επιχορήγηση που λαμβάνει η συγκεκριμένη Σχολική Επιτροπή για το Ειδικό Σχολείο από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται μόλις στα 4.500 ευρώ.

Συνεπώς, οι πλέον ευαίσθητες ομάδες της Δυτικής Αθήνας  ΔΕΝ καλύπτονται- ως δικαιούνται-  για τις παροχές ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και τα μέλη της  Σχολικής Επιτροπής πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους 41.500 ευρώ, μιας και ο Δήμος Ιλίου ζητά από το αποθεματικό του να αναλάβει τις δαπάνες του σχολείου μέχρι να βρεθεί μια λύση και για να μη διακοπεί η λειτουργία του, αλλά τυπικά νομικά εμπόδια δεν του το επιτρέπουν.

Επισκέφθηκα το απόγευμα της Τρίτης , 17 Ιουλίου το κτίριο αν και ήξερα ότι θα ήταν κλειστό. Το έκανα συμβολικά για να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου στη διαμαρτυρία των ανάπηρων παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, που ομόφωνα με πρόσφατο ψήφισμα του είχε αναδείξει εγκαίρως το θέμα. Αν το σχολείο προχθές δεν ήταν κλειστό και ήταν γεμάτο παιδιά, τα παιδιά δεν θα είχαν ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό. Θα είχαν απλώς την ανάμνηση της επίσημης τελετής εγκαινίων.

Δεν ξέρω τι να πω στους δασκάλους του σχολείου και στους γονείς που με σταματούν στο δρόμο, ξέροντας πολύ καλά ότι και Δημοτικός Σύμβουλος είμαι και ανάπηρος  και έντονα δραστηριοποιημένος στο Κοινωνικό Πεδίο.  Και δεν ξέρω επειδή δεν έχω τι να πω. Αλλά και να είχα κάτι να τους πω – αν με είχαν τουλάχιστον ενημερώσει νωρίτερα- θα ντρεπόμουν γι’ αυτή την κατάσταση. Γιατί μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΑΤΕΣΕ Α.Ε., με το υπ’ αριθμ. 7325/6-7-2017 έγγραφό της, κοινοποίησε στη Σχολική Επιτροπή το αίτημά της προς τη ΔΕΗ για οριστική διακοπή της ηλεκτροδότησης της σχολικής μονάδας, στην οποία και προέβη στις 17-7-2017.

Στις 20 Απριλίου 2017 είχε διακοπεί η  παροχή φυσικού αερίου και λίγες εβδομάδες αργότερα είχε αποτραπεί την τελευταία στιγμή, με την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, η διακοπή  και της υδροδότησης του σχολείου λόγω οφειλών.

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιλίου ζητεί  συμπαράσταση από όλους  προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου για τη νέα σχολική χρονιά. Ζητεί το αυτονόητο το οποίο δεν αντιλαμβάνονται οι ανόητοι. Ο χρόνος μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι της νέας χρονιάς, μετρά αντίστροφα. Και οι ευθύνες που θα προκύψουν αν κάτι εν τέλει δεν πάει καλά, θα έχουν ονοματεπώνυμο. Για να δούμε…

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ "ΑΟΡΑΤΟΙ" ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με αναπηρία δεν πρέπει να ξεχαστούν, δεν πρέπει να χαθούν, πρέπει να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και εύκολα γίνονται θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει τον αγώνα ανάδειξης των προβλημάτων των προσφύγων με αναπηρία με αμείωτο ζήλο. Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης με αλλεπάλληλες επιστολές προς την Κυβέρνηση αλλά και τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εκκλήσεις στις  οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, τονίζει τη διάσταση του προβλήματος. Οι πρόσφυγες με αναπηρία αποτελούν μια υποομάδα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους σε ιδιαίτερα μειονεκτική κατάσταση- είναι αόρατοι. Ως εκ τούτου, έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας και υποστήριξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία του αριθμού των προσφύγων με αναπηρία. Υπάρχουν εμφανή προβλήματα στη διαδικασία ταυτοποίησης των ατόμων με αναπηρία. Οι «ορατές» αναπηρίες συνήθως εντοπίζονται, ενώ οι λιγότερο εμφανείς παραμένουν συχνά απαρατήρητες. Η αναγνώριση ενός ατόμου με αναπηρία ως τέτοιο είναι πολλές φορές ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε εξειδικευμένη προστασία, για την εξασφάλιση της υποστήριξης και για την παροχή εύλογων προσαρμογών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου.

Στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους εντάσσεται και η υλοποίηση του προγράμματος: «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυνάμωση προσφύγων με αναπηρία», με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στο να αναδείξει και να καταγράψει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, καθώς και στο να συμβάλει στην ενδυνάμωση αυτών των ομάδων ώστε να μπορούν οι ίδιες να διεκδικούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του
προγράμματος προβλέπεται η δικτύωση και συνεργασία με φορείς που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών σε αυτές τις ομάδες, με σκοπό τον εντοπισμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

Βασικές δράσεις:

• Διεξαγωγή συναντήσεων διαβούλευσης με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και με οικογένειές τους για τον εντοπισμό  και την καταγραφή των αναγκών τους και την σύνταξη προτάσεων αποτελεσματικότερης κάλυψης αυτών των αναγκών. Μέσα από τις διαβουλεύσεις επιδιώκεται και η δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής αυτοεκπροσώπησης η  οποία, συνεπικουρούμενη από την Ε.Σ.Α.μεΑ, θα διαβουλεύεται και θα διεκδικεί την ισότιμη ένταξή της στην ελληνική κοινωνία.

 • Υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για άτομα που εργάζονται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και σε δημόσιες  υπηρεσίες υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων  άσυλο. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν στην αναπηρία και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτή.

• Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής μέσω της οποίας θα παρέχονται σε άτομα (εργαζόμενους και εθελοντές) που ασχολούνται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εξειδικευμένες πληροφορίες για θέματα που αφορούν στην αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία δικτύου αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό ζήτημα και των οργανώσεων που εκπροσωπούν το αναπηρικό κίνημα, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφόρησης σχετικά με την πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες από τις οποίες μπορούν να ωφεληθούν
πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Πηγή: http://www.esaea.gr/ 


Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

SEEING AL: Η ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ MICROSOFT ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ



Η Microsoft κυκλοφόρησε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή για iOS, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να περιγράφει το περιβάλλον σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η εφαρμογή Seeing AI εκμεταλλεύεται προφανώς την κάμερα του smartphone για να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα, ενώ μπορεί να μαντεύει την ηλικία και τη διάθεση του ατόμου.

Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης barcode για τα πιο συνηθισμένα προϊόντα, σαρώνει και διαβάζει έγγραφα, ενώ αναγνωρίζει και χαρτονομίσματα (αμερικανικά δολάρια).

Η εφαρμογή Seeing AI διατίθεται δωρεάν για την ώρα μόνο στις ΗΠΑ και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τη δούμε σε άλλες πλατφόρμες και σε άλλες χώρες.

Seeing AI – [App Store Link]



"ΕΙΜΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ 30 ΧΡΟΝΙΑ, ΞΕΡΩ ΤΙ ΚΑΝΩ"

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Η Ελλάδα και οι Έλληνες πάσχουν βαρέως, βασανίζονται και τιμωρούνται επί πολλά χρόνια. Το επίπεδο ζωής και εργασίας έχουν φτάσει στον πάτο – πλην «φωτεινών» εξαιρέσεων-, οι προοπτικές των –συνομήλικων μου- νέων ανθρώπων που πασχίζουν να βρουν όχι «μια θέση στον ήλιο» αλλά απλώς μια θέση αξιοπρεπούς εργασίας  εκμηδενίζονται και τα Ελληνόπουλα «ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους» και ξενιτεύονται όπως γινόταν  τη δεκαετία του ’50, οι ελπίδες ανάκαμψης υπάρχουν αλλά είναι μικρές και σε… βάθος χρόνου  και όλοι ψάχνουν τους υπεύθυνους.

Φταίει η κυβέρνηση; Φταίει. Φταίνε οι υπουργοί; Φταίνε. Φταίνε γενικά οι «επικεφαλής»; Φταίνε. Μήπως φταίνε οι «προηγούμενοι»; Φταίνε. Μήπως και οι προ – προηγούμενοι; Φταίνε.  Μήπως φταίνε όλοι όσοι άσκησαν εξουσία τα τελευταία 50-60 χρόνια; Βεβαίως και φταίνε. Αλλά δεν φταίνε μόνο για πολιτικές,  για πράξεις, παραλείψεις, ολιγωρίες, ανικανότητα , αδιαφορία  και ψέματα. Φταίνε γιατί διαμόρφωσαν  μια πάσχουσα κοινωνία, εντός και εκτός του αστικού ιστού, που συνήθισε – στο μεγαλύτερο μέρος της- να περιμένει να της «δώσουν».

Συνεπώς, φταίνε οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί, οι κυβερνήσεις, οι πρόεδροι, οι διευθυντές, οι προϊστάμενοι, δήμαρχοι, οι κάθε λογής επικεφαλής, οι κάθε λογής «έχοντες και κατέχοντες», ακόμα και οι υπάλληλοι με μια «καλή θεσούλα» αλλά φταίμε κι εμείς. Όλοι εμείς. Έτσι μας συνήθισαν, έτσι δεχτήκαμε να μας συνηθίσουνε, άλλοτε γιατί η «κατάσταση» βόλευε εμένα κι άλλοτε γιατί η «κατάσταση» βόλευε εσένα.  Χρόνια πάμε απ΄ το κακό στο χειρότερο αλλά κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

«Και τι να κάνουμε;» αναρωτιέται ο υποτιθέμενα «φιλήσυχος» πολίτης. «Να κάνουμε επανάσταση; Να βγούμε στους δρόμους και να τα κάψουμε όλα;». Και αυτή είναι η ολοκλήρωση της «συνήθειας» στην οποία εξαναγκαστήκαμε, θεωρώντας την όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, στείρα επαναστατική. Λες και δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι. Όχι βίαιοι. Όχι λύσεις «μολότοφ» και πετροπόλεμου. Αλλά λύσεις ηθικής αντίστασης, διαλόγου, άρνησης και επιμονής.

Ένα άρθρο γράφω, με τη μικρή μου πείρα. Όχι Σύγγραμμα  ανάλυσης Επαναστατικών Διαδικασιών. Και η «μίνι» τραγωδία που εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών τις προάλλες στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο , με έναν άνδρα να ξυλοκοπά μια γυναίκα για τους … δικούς του λόγους ίσως και να μας υποδεικνύει την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει. Αλλά πάνω απ΄ όλα, μας δείχνουν  την κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία έχουμε φτάσει  η αποκάλυψη  για τους διαλόγους  ενός κυκλώματος που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. με δημοσιογραφικό τίτλο: «Είμαι τοκογλύφος 30 χρόνια, ξέρω τι κάνω»

Λοιπόν, αντιγράφω:

«Τέσσερις τραπεζικοί υπάλληλοι, ανάμεσά τους ένας διευθυντής τράπεζας και μια υποδιευθύντρια, έπαιζαν κομβικό ρόλο σε κύκλωμα τοκογλύφων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. «Εγώ είμαι τοκογλύφος… 30 χρόνια, ξέρω τι κάνω», έλεγε ο 63χρονος αρχηγός του κυκλώματος, με βίλα στη Χαλκίδα, προς «συνεργάτες» και υποψήφια θύματα. Τα μέλη του κυκλώματος παρείχαν πληροφορίες για την πιστοληπτική… φερεγγυότητα των υποψήφιων θυμάτων, ενώ πολλές φορές τα πίεζαν τηλεφωνικά για την κάλυψη επιταγών.


Διαβάστε τον διάλογο ανάμεσα στον... αρχηγό και το θύμα:

Αρχηγός: Ναι
Θύμα: Αυτά που ήθελες να ακούσεις εσύ στα’ πα. Πες μου εσύ τα δικά σου
Αρχηγός: Δεν τα ξέρεις; ………… δεν αλλάζει σήμερα
Θύμα: Εε;
Αρχηγός: Προπαίδεια ξέρεις;
Θύμα: Δεν σε ακούω
Αρχηγός: Προπαίδεια ξέρεις, πολλαπλασίασε το και βγάλ’ το μόνος σου
Θύμα: Πέντε
Αρχηγός: Όχι, όχι, όχι
Θύμα: Είναι και άλλη μία, εε, πάλι
Αρχηγός: Ακόμη χειρότερα
Θύμα: Άλλη, άλλη δεν είναι αυτό. Τ….. .
Αρχηγός: Ναι
Θύμα: Οκτώ
Αρχηγός: Τι σημασία έχει. Πάλι ημέρας;
Θύμα: Ε εντάξει πέντε, να κάνουμε δουλειά.
Αρχηγός: Πάλι ημέρας;
Θύμα: Ναι, ναι, ναι.
Αρχηγός: Όχι, όχι, όχι. Όχι, αφού ξέρεις πόσα παίρνω. Όχι, όχι
Θύμα: Ναι
Αρχηγός: Όχι δεν μπορώ να τα κάνω όλα
Θύμα: Ούτε για τη μία δεν δέχεσαι με το πέντε 
Αρχηγός: Όχι, για καμία
Θύμα: Εε;
Αρχηγός: Όχι, να στα μοιράσω να στα βάλω στη μέση να στα κάνω αλλά το πέντε όχι. Στο έχω πει, επτά. Να στο κάνω στη μέση και για τα δύο να το κάνω, από εκεί και κάτω λιγότερο, όχι
Θύμα: Εε, επτά, ε;
Αρχηγός: Σου έχω πει επτά, μου λες πέντε, να το κάνω έξι, να στο κάνω έξι και τελείωσε   

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ο «διευθυντής» σχεδίαζε και συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, με στόχο την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών.

H οργάνωση μέσω του 63χρονου «έσπαγε» τις επιταγές προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό (5-7%). Αν κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα 2 ημερών έως 4 μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής.

Αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Καλή χώνεψη…