meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η ΤΕΧΝΗ...ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΤΩ

Πρόβα της ομάδας θεατρικού παιχνιδιού

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή.

Στο ημιυπόγειο της οδού Δάφνης, στον αριθμό 8, στου Ζωγράφου, η ομάδα μουσικής και θεάτρου της VSA Hellas μαζεύεται κάθε Τετάρτη για να κάνει πρόβα.

Από την είσοδο ακούς τον ήχο του ντεφιού και της κιθάρας μαζί με γέλια και τραγούδια. Πραγματικός πανζουρλισμός.

Ήλοι είναι παρόντες. Μουσικοί και ηθοποιοί προβάρουν ατάκες και τραγούδια. Η πρόεδρος της οργάνωσης, Δέσποινα Ασλανίδου, μιλάει στο τηλέφωνο και δίνει οδηγίες στους εθελοντές που δεν σταματούν να χτυπούν την πόρτα του γραφείου της.

 «Η Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - Very Special Arts Hellas (VSA Hellas) κλείνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας.

»Η VSA Hellas είναι μια Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία με στόχο την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες στην τέχνη και τον πολιτισμό», μας λέει η κ. Ασλανίδου.

Πυρήνας της δράσης της οργάνωσης είναι οι πέντε καλλιτεχνικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν δωρεάν άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

Πρόκειται για την ομάδα μουσικής και θεάτρου, εικαστικών, θεατρικού παιχνιδιού, χορού και την ομάδα μουσικής και κίνησης.

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη ως παραγωγοί της τέχνης οι ίδιοι», τονίζει η πρόεδρος της VSA Hellas.

Και ξεναγήσεις.

Πέραν των σταθερών ομάδων που λειτουργούν μέσα στην οργάνωση, δύο πολύ ξεχωριστές δράσεις είναι το πρόγραμμα των ξεναγήσεων σε πολιτιστικούς χώρους, καθώς και το πρόγραμμα ακουστικής περιγραφής σε θέατρα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος των ξεναγήσεων πραγματοποιούνται γύρω στις 35 επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για περίπου 500 άτομα.

Η ακουστική περιγραφή απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, με τη βοήθεια εθελοντών οι οποίοι τους περιγράφουν όλα όσα δεν μπορούν να δουν, όπως τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Στην οργάνωση προσφέρουν εθελοντική εργασία γύρω στα είκοσι άτομα, με τους συμμετέχοντες που παρακολουθούν τακτικά κάποια από τις ομάδες να ξεπερνούν κατά καιρούς τους πενήντα.

Η Στέλλα Κουκουμπάνη είναι στη VSA Hellas από το 2004. Επί δώδεκα χρόνια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ξεκλέβει χρόνο και πηγαίνει στο μικρό ημιυπόγειο στου Ζωγράφου για να βρεθεί μαζί με τα παιδιά που παρακολουθούν την ομάδα μουσικής και θεάτρου.

«Έχω αποκτήσει μία ασύλληπτα διαφορετική οπτική για το κομμάτι της αναπηρίας. Στην αρχή πίστευα ότι θα στενοχωριέμαι και ότι θα με ρίχνει ψυχολογικά, αλλά αυτά τα παιδιά με έμαθαν να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα. Είναι παιδιά με πολλή αγάπη μέσα τους, την οποία σου δίνουν απλόχερα

Συμπολίτες μας με αναπηρία τραγουδούν, χορεύουν και ανεβάζουν θεατρικά έργα χάρη στις δράσεις της VSA Hellas, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια προσφοράς

»Μέσα στην ομάδα και θα γελάσω και θα εκνευριστώ και θα συγκινηθώ. Θα κάνω ακριβώς ό,τι θα έκανα αν συναναστρεφόμουν οποιονδήποτε», μας λέει η Στέλλα προτού έρθει ξανά η σειρά της να πει την ατάκα της ως κόμισσα Ολίβια από τη «Δωδέκατη νύχτα» του Σέξπιρ, θεατρικό το οποίο ανέβασε η ομάδα μουσικής και θεάτρου στο διήμερο που οργανώθηκε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου, αρκετός κόσμος παρακολούθησε τις παραστάσεις των τεσσάρων ομάδων της οργάνωσης, καθώς και την έκθεση της ομάδας εικαστικών που είχε στηθεί επί μία ολόκληρη εβδομάδα, ενώ όσοι παραβρέθηκαν εκεί είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια από κοινού με άτομα με αναπηρίες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο θέμα της αναπηρίας αλλά και την εμπειρία ενός διαφορετικού τρόπου καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η φιλοσοφία της οργάνωσης συνοψίζεται εν τέλει στα λόγια της προέδρου της VSA Hellas, Δέσποινας Ασλανίδου:

«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην τέχνη. Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης. Εμείς μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα βοηθάμε τους ανθρώπους να μπουν στη διαδικασία της δημιουργίας ή της συμμετοχής.

»Το βασικό για εμάς είναι οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τους συμμετέχοντες με τις αναπηρίες να το κάνουν όχι γιατί είναι εθελοντές και πρέπει να βοηθήσουν, αλλά γιατί τους κάνει κέφι να είναι στην ομάδα!»

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών» 

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, "ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ"

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας MRB με βασικό συμπέρασμα ότι «Πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017 βλέπουν 6 στους 10 Έλληνες πολίτες» και μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διαπιστώνει – και κοινοποιεί παγκοσμίως-  τη διαπίστωση ότι οι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους κατά τη διάρκεια της κρίσης  είδαν ταυτόχρονα το φώς της δημοσιότητας Χριστουγεννιάτικα και έδωσε στους σκεπτόμενους από εμάς τροφή για σκέψη, συζήτηση και μελέτη.

Και βασικό ερώτημα : Τι είναι αυτό που κάνει το 60% των Ελλήνων – που οι περισσότεροι  εξ αυτών ψήφισαν Σύριζα αλλά και Νέα Δημοκρατία το 2015- να πιστεύουν ότι με εκλογές θα λυθούν τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για τα οποία είναι «υπεύθυνη η κρίση» που κορυφώθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από κυβερνήσεις των δυο αυτών κομμάτων;

Ας δούμε λίγο τα χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης και της έρευνας για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα:

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ε.Κ.Τ.  με δείγμα 84.000 νοικοκυριά, «Η συγκέντρωση του πλούτου ανάμεσα στα πλουσιότερα νοικοκυριά της ευρωζώνης έχει αυξηθεί μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρόλο που τα επίπεδα πλούτου μειώθηκαν οριζόντια λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων. Το 5% των νοικοκυριών της ευρωζώνης, που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχαν το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010 ενώ το 5% που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά κατείχαν μόνο χρέος.

Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητες καθώς κράτη στην περιφέρεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ χώρες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, ανέκαμψαν γρηγορότερα.

Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10% στα 104.100 ευρώ στα τέσσερα χρόνια έως το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ο μέσος όρος πλούτου μειώθηκε κατά περίπου 40% … αλλά είναι επίσης μεγάλη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου μειώθηκε περισσότερο από 15%. Αντίθετα, ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο. Αύξηση καταγράφηκε στην Αυστρία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η Είσοδος στο "κλάμπ" του 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών εξασφαλίζεται μετά το κατώφλι των 496.000 ευρώ και άνω, ενώ κατά την εξεταζόμενη τετραετή περίοδο τα φτωχότερα νοικοκυριά είχαν μέσο όρο περιουσίας 1.000 ευρώ ή και λιγότερα.

«Η μείωση στον καθαρό πλούτο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των ακινήτων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η μείωση του καθαρού πλούτου είναι μεγαλύτερη για νοικοκυριά που έχουν δάνεια, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει τις κατοικίες τους, συγκριτικά με ιδιοκτήτες χωρίς στεγαστικό δάνειο και τους ενοικιαστές».

Καλά μέχρις εδώ; Βασικά συμπεράσματα:

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων λοιπόν που τα πήραν με δάνεια υποθηκεύοντάς τα και δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τις δόσεις είναι απείρως περισσότεροι απ΄ αυτούς  που δεν έχουν στεγαστικό ή νοικιάζουν.

2. Γερμανία, Φινλανδία, Αυστρία και Λουξεμβούργο έχουν πάει ΚΑΛΥΤΕΡΑ κατά τη διάρκεια της  κρίσης. Ιταλία,  Ισπανία Πορτογαλία και  Ελλάδα, κλάφτα Χαράλαμπε!

3.Για να είναι κανείς «πλούσιος» στη σημερινή Ευρώπη, πρέπει να έχει συνολικό πλούτο 496.000 ευρώ το χρόνο. Και για να το συνειδητοποιήσετε καλύτερα οι …παλαιότεροι, χρειάζεστε σήμερα να έχετε «πλούτο» ( πάσης φύσεως έσοδα, ακίνητα, κινητά στοιχεία, κτήματα, χωράφια κλπ) 184 εκατομμύρια ΔΡΑΧΜΕΣ το χρόνο για να θεωρείστε πλούσιοι… (και μην ακούσω καμιά παρερμηνεία μου για επιστροφή στη δραχμή, ούτε καν το υπονοώ)..

Ας δούμε λίγο τη δημοσκόπηση της MRB :

- Το 63% των ερωτηθέντων λοιπόν εκτιμά ότι το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στη χώρα είναι πολύ πιθανό, τόσο εξαιτίας πιθανής ανοιχτής σύγκρουσης με τους δανειστές αλλά και κοινωνικής αναταραχής.

Αλλά πώς αισθάνονται οι Έλληνες αυτή τη στιγμή, λίγο πριν μπει η νέα χρονιά; Οι λέξεις που εκφράζουν τους πολίτες είναι «ανησυχία» (σε ποσοστό 63,1%), «φόβος» (47,9%), «οργή» (29,7%) και «ντροπή» (24,3%).Μάλιστα η απαισιοδοξία γίνεται εμφανής και από το ότι περίπου 8 στους 10 (ποσοστό 77%) πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα ζωής τους και το 2017.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, η αγωνία των πολιτών χτυπάει «κόκκινο», καθώς το 61,7% φοβάται ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την Τουρκία. Τέλος, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 7 στους 10 νέους, ηλικίας 18-24 ετών, συνομήλικοί μου, θα μετανάστευαν σε χώρα του εξωτερικού, εάν τους δινόταν αυτή η ευκαιρία!

«Ο Θεός και η ψυχή τους» έλεγαν οι παλαιότεροι για να περιγράψουν σκέψεις, αποφάσεις και ενέργειες ανθρώπων που δεν ακολουθούσαν μια –ας πούμε- «λογική» σειρά πραγμάτων.

Λύση δυστυχώς ούτε μπορώ, ούτε και θέλω να προσφέρω σ αυτή τη φάση. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές αλλά το ίδιο αναρωτιέμαι τι μπορεί να περιμένει κανείς αν συνεχίσει  μια κυβέρνηση την οποία, σε πρόωρες εκλογές, δεν θα ψήφιζαν ούτε οι μισοί ψηφοφόροι της , του 2015. Μια κλασική κατάσταση του «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Κατά τα άλλα, Καλή Πρωτοχρονιά φίλες και φίλοι.