meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ "ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ!

Γενική κόσμου από το πάρτι του radio family

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα έγινε η ανακοίνωση του 4ου στην Κρήτη, πρωτότυπου και βιωματικού  «Δείπνου στο σκοτάδι», το οποίο συνδιοργανώνουν το Κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» ( http://meallamatia.blogspot.com ) του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, μαζί με το Παιδικό Ραδιόφωνο “Family 89,5fm» ( www.radiofamily.gr ).

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 13/5 2016 και ώρα 9:00μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αγράμπελη», 6ο ΧΙΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΜΑΛΑΔΩΝ.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark».

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Μιχάλης ΔρακάκηςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Μιχάλης Δρακάκης


Μετά το δείπνο θα ανάψουν τα φώτα και θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι από DJ. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Σύλλογο παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Ηλιαχτίδα», ο οποίος εδρεύει εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης.

Υπενθυμίζουμε ότι το «Δείπνο Στο Σκοτάδι», έχει λάβει χώρα άλλες δύο φορές στο Ηράκλειο και μια φορά στο Ρέθυμνο, κάθε φορά με εξαιρετική επιτυχία!

Τη νέα εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Αυγουλάς στον αποκριάτικο χορό του Family Radio στις 11 Φεβρουαρίου 2016 στην Κρήτη, εισπράττοντας τον ενθουσιασμό δεκάδων μικρών και μεγάλων φίλων του παιδικού ραδιοφώνου!

Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η προπώληση των προσκλήσεων, κόστος 15€ η κάθε μια με την απόλαυση πλήρους μενού, ενώ περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα στο Facebook και πάντα μέσα και από το blog μας και το Radio Family!

Οι πρώτοι χορηγοί που ήδη έχουν δείξει τη στήριξή τους στην εκδήλωση είναι: το Κέντρο Επενδύσεων Ηρακλείου, η εταιρεία Nova Apolymantiki, τα συνεργεία αυτοκινήτων Autofit, ο παιδικός Σταθμός «Το Χαμόγελο» και τα χρώματα Μπαλούρδου.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τη Μαρία ΠαπαδάκηΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με το Μάνο Τζανακάκη και το Μιχάλη Δρακάκη


Κόσμος χορεύειΟ Μιχάλης με περούκα

Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν 2 Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, φέρνει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης-2φορές-, η Αθήνα-2φορές, η Τρίπολη και η Θεσσαλονίκη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιάς και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Δείτε τι έγινε στο τελευταίο δείπνο στο σκοτάδι στο Ηράκλειο στις 7/12/2013:

6ο Δείπνο στο Σκοτάδι στην Αθήνα


Δείπνο στο σκοτάδι στο Ηράκλειο οι εθελοντές1ο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα ο Βαγγέλης μιλάει στον κόσμο






Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΣΧΕΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ

Είναι δύο πολύ καλές φίλες που γνωρίστηκαν πριν από λίγα χρόνια, αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο. Η Ευαγγελία είναι εθελόντρια στο πρόγραμμα Best Buddies, το οποίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο σε ανθρώπους με νοητική υστέρηση, με σκοπό την ένταξή τους στην κοινωνία και την αποφυγή του στίγματος της απόρριψης.
Στέλιος Βογιατζάκης.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν στα «Φιλαράκια», όπως μεταφράζεται το Best Buddies στα ελληνικά, γνωρίζουν ενηλίκους με νοητική υστέρηση και κάνουν μαζί τους αυτά που κάνουν οι καλοί φίλοι. Πηγαίνουν για καφέ, σινεμά, θέατρο, κάνουν βόλτες και μιλούν στο τηλέφωνο για όσα τους απασχολούν.

Η συντονίστρια του προγράμματος Κατερίνα Αγγελοπούλου εξηγεί ότι πριν γνωριστούν δύο άνθρωποι πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. «Προσπαθούμε να δούμε αν ταιριάζουν ηλικιακά, αν μένουν κοντά και αν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Αυτά είναι πολύ βασικά» εξηγεί. Όταν βρεθούν δύο άνθρωποι που ταιριάζουν σε αυτές τις βασικές παραμέτρους και συναντηθούν, ο εθελοντής αναλαμβάνει μερικές συμβατικές υποχρεώσεις. Πρέπει να συναντά τον φίλο του δύο φορές τον μήνα και να του τηλεφωνεί μία φορά την εβδομάδα.

Επίσης, πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντί του για τουλάχιστον μια σεζόν, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. «Μερικές φορές ένας εθελοντής δεν μπορεί να ανταποκριθεί για περισσότερο από μια χρονιά.  Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσει νωρίτερα για να το  χειριστούμε σωστά. Είναι επίπονο να τελειώνει μια σχέση και σίγουρα  πονάει, αλλά για τα άτομα με νοητικές δυσκολίες είναι προτιμότερο να  ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο ακόμα κι αν χρειαστεί να βιώσουν την απόρριψη. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και βοηθά στην ωρίμανσή τους. Αυτό που δεν θέλουμε από τον εθελοντή είναι μια μέρα να εξαφανιστεί» τονίζει.

Το Best Buddies ήρθε στη χώρα μας αφού γνώρισε την αποδοχή σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία TACT Hellas. Η υπεύθυνη του προγράμματος, ψυχολόγος Πέννυ Παπανικολοπούλου, λέει ότι μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 50 φιλίες στην Αθήνα και περίπου 20 στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Το πιο σημαντικό για τα άτομα με νοητική υστέρηση είναι να ενταχθούν στην κοινωνία. Με τη συμμετοχή τους στα ΄Φιλαράκια΄ κερδίζουν αγάπη, προσοχή, αισθάνονται ισότιμα μέλη της κοινωνίας και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους» επισημαίνει.

Ευαγγελία και Ελενα: Μας αρέσει να πίνουμε καφέ και να μιλάμε για αγόρια.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Ελενα έγινε το φιλαράκι της Ευαγγελίας και το τυπικό των δύο συναντήσεων κάθε μήνα και ενός  τηλεφωνήματος την εβδομάδα έχει πάψει να ισχύει.

«Είμαστε φίλες που δεν χρειάζεται πλέον να κρατάμε τους τύπους. Μπορεί καμιά φορά να μην μπορούμε να συναντηθούμε περισσότερες από δύο φορές τον μήνα επειδή μένουμε μακριά και δεν έχω μεταφορικό μέσο, αλλά μιλάμε πολύ συχνά στο τηλέφωνο και σίγουρα δεν χανόμαστε το καλοκαίρι» λέει η Ευαγγελία.

Η γνωριμία τους ξεκίνησε όπως κάθε άλλη γνωριμία. «Με αμηχανία και βασικές ερωτήσεις. Οπως συμβαίνει με κάθε καινούργια γνωριμία» λέει η Ευαγγελία.

Η πρώτη βόλτα τους ήταν σε ένα ζαχαροπλαστείο στο Γαλάτσι και ακολούθησαν πολλές ακόμα. «Μου αρέσει να κάνουμε βόλτες στο Μοναστηράκι, να πίνουμε καφέ και να συζητάμε. Πηγαίνουμε και σινεμά» συμπληρώνει η Ελενα.

Η Ευαγγελία ενθαρρύνει την Ελενα να ασχολείται με τις δραστηριότητες που της αρέσουν και καμαρώνει όταν η φίλη της τα καταφέρνει καλά.

Μετάλλια στη ρυθμική.

Η μεγάλη αγάπη της Ελενας είναι η ρυθμική γυμναστική, στην οποία δεν είναι απλά καλή. Είναι μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος με την εθνική ομάδα στους Special Olympics, όπου κατέκτησε μετάλλια στην κορδέλα και την μπάλα.

Τα δύο κορίτσια μοιράζονται επίσης την αγάπη για το θέατρο, αν και μέχρι  σήμερα δεν έχουν καταφέρει να πάνε παρέα σε κάποια παράσταση.

«Είμαστε και οι δύο θεατρόφιλες και κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε να πάμε» λέει η Ευαγγελία, η οποία εξηγεί ότι τελικά η σχέση της με την Ελενα δεν διαφέρει από τη σχέση που έχει με τις υπόλοιπες φίλες της.

«Όταν συναντιόμαστε μιλάμε για τα θέματα που μας απασχολούν, όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι που τα λένε με τους φίλους τους» τονίζει και σκουντά στον ώμο την Ελενα. «Μιλάμε και για αγόρια» συμπληρώνει χαμογελώντας.

 Μανώλης και Αχιλλέας: Γίναμε κολλητοί μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών.

Ο Μανώλης γνώρισε τον Αχιλλέα πριν από περίπου οκτώ μήνες, όταν έμαθε για τους Best Buddies και αποφάσισε να γίνει εθελοντής. «Το έμαθα από μια φίλη μου και αποφάσισα να επικοινωνήσω. Έτσι ήρθα σε επαφή με τον Αχιλλέα, με τον οποίο τα πηγαίνουμε περίφημα» λέει στο «Εθνος».

«Γίναμε κολλητοί» συμπληρώνει με καμάρι ο Αχιλλέας και μιλάει για τα πράγματα που τους αρέσει να κάνουν μαζί. «Πηγαίνουμε για καφέ, βόλτες στο κέντρο και μας αρέσει να παίζουμε μπόουλινγκ» λέει ο Αχιλλέας.

«Είναι πάρα πολύ καλός στο μπόουλινγκ» προσθέτει ο Μανώλης χτυπώντας τον φίλο του στην πλάτη και συμπληρώνει.

«Βρισκόμαστε τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεται κάποιος. Αν θέλεις να δεις έναν φίλο σου, τακτοποιείς το πρόγραμμά σου και βρίσκεις χρόνο να το κάνεις. Και ο Αχιλλέας είναι φίλος μου, έχει έρθει σπίτι και έχει γνωρίσει την οικογένειά μου». Η μεγάλη αγάπη του Αχιλλέα είναι το θέατρο. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας Very Special Arts, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να εκφραστούν μέσω της τέχνης, και πριν από λίγο καιρό  έλαβε μέρος στην παράσταση «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής».

«Δεν το αλλάζω με τίποτα το θέατρο» λέει, και ο Μανώλης του υπόσχεται ότι «πολύ σύντομα θα πάμε παρέα στο θέατρο. Θα έρθω να σε δω και όταν έχεις πρόβα».

Διαφωνία για τα αθλητικά.

Αν υπάρχει, πάντως, κάτι στο οποίο δεν θα μπορέσουν οι δυο τους να συμφωνήσουν, είναι στα αθλητικά. Στον Μανώλη αρέσει το ποδόσφαιρο, ενώ ο Αχιλλέας δεν ασχολείται καθόλου.

«Δεν πάω με καμιά ομάδα εγώ. Το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι το θέατρο» λέει χαμογελώντας, αλλά ο Μανώλης το σκέφτεται διαφορετικά. «Στο γήπεδο σίγουρα δεν θα πάμε, αλλά σκέφτομαι να του πω μια μέρα να έρθει να με δει εκεί που κάνω προπόνηση».

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» 


ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ FACEBOOK ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΝΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Νέα, πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει σε τυφλούς να  δημιουργήσουν προφίλ στο Facebook και να μπορούν να ενημερώνονται για τα  σχόλια και τις φωτογραφίες των διαδικτυακών τους φίλων. Και πως γίνεται αυτό; Το λογισμικό που δημιουργήθηκε από τον κολοσσό
κοινωνικής δικτύωσης αφηγείται όλα όσα εμφανίζονται σε μια φωτογραφία.

Το κοινωνικό δίκτυο είναι πλέον σε θέση να «καταλάβει» τις φωτογραφίες σκανάροντάς τες, προκειμένου να δει αν περιέχουν πράγματα όπως τρόφιμα, ανθρώπους και δέντρα και πλέον θα μπορεί να τα περιγράφει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης που χρησιμοποιούν smartphone με τεχνολογία ανάγνωσης οθόνης.

Μέχρι πρότινος, το Facebook μπορούσε απλά να πει σε έναν τυφλό χρήστη το όνομα του ατόμου που έκανε μια ανάρτηση και στη συνέχεια τη λέξη «φωτογραφία». Αλλά από τώρα και στο εξής, θα είναι σε θέση να περιγράφει τι είναι στην φωτογραφία ανιχνεύοντας τα πράγματα σε αυτήν.

Για παράδειγμα, θα λέει: «φωτογραφία που μπορεί να περιέχει: δύο ανθρώπους, γυαλιά, ουρανός, ύπαιθρος, νερό» για ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε διακοπές δίπλα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται φωτογραφίες καθημερινά μέσω Facebook, Instagram και WhatsApp ενώ έχει 39 εκατομμύρια τυφλούς χρήστες και άλλα 246 εκατομμύρια χρήστες με σοβαρά προβλήματα όρασης. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τυφλοί συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώνονται σε φωτογραφίες και βίντεο.

Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας για να κατανοήσει φωτογραφίες εδώ και χρόνια, όπως στην περίπτωση που προτείνει το ποιοι φίλοι πρέπει να επισημανθούν στις φωτογραφίες. Τους τελευταίους 10 μήνες όμως εργαζόταν για την αυτόματη ανάγνωση φωτογραφίας για άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Facebook τον τελευταίο καιρό, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα τις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας την τεράστια βιβλιοθήκη φωτογραφιών που υπάρχουν ήδη στο δίκτυο. Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει περίπου 100 έννοιες συμπεριλαμβανομένων των μωρών, των γενειάδων, τα βουνά, τα χαμόγελα και τις selfie με ακρίβεια τουλάχιστον 80%.

Ισχυρίζεται πως πάνω από το ήμισυ των φωτογραφιών στο Facebook έχει τουλάχιστον μία από αυτές τις έννοιες, αλλά σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερα για να βελτιώσει τις περιγραφές.

Το νέο αυτό χαρακτηριστικό χρησιμοποιείται ήδη σε συσκευές iOS για χρήστες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί στο μέλλον.

Δείτε το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=U_Wgc1JOsBk.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» 


Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Η "ΠΟΙΟΤΗΤΑ" ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ...ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΡΙΣΗ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Εμφανίστηκε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων, σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών και του συστήματος Υγείας, αλλά και σημαντικές δημογραφικές αλλαγές.

Έχουμε εδώ μια σειρά από συμπεράσματα μιας έρευνας. Το πρώτο και βασικό περί «κρίσης» στην «ποιότητα ζωής μας» ίσως προκαλεί αβίαστο γέλιο αφού μόνο για «Ποιότητα ζωής» δεν μπορεί κανείς να συζητά σοβαρά στην σημερινή Ελλάδα. Αλλά… τέλος πάντων. Η έρευνα γύρω από την «ποιότητα» της ζωής των Ελλήνων σήμερα, έρχεται στην επιφάνεια και τη δημοσιότητα μέσα από μια έρευνα της διαΝΕΟσις, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με συντονιστή τον καθηγητή Kοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, διήρκεσε οκτώ μήνες και αποτελείται από δύο συμπληρωματικά μέρη. Και για να καταλάβουμε καλύτερα ποια είναι αυτή η ερευνητική ομάδα :

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι : « Η διαΝΕΟσις είναι ένας ανεξάρτητος, μή κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός με στόχο να συμβάλλει στον κοινωνικό διάλογο και να προτείνει λύσεις, μέσα από μία σειρά μελετών και ερευνών που αφορούν τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Το ερευνητικό έργο του οργανισμού θα ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τους κλάδους της οικονομίας και της ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής, της δημόσιας διοίκησης, της καινοτομίας, της υγείας και της επιχειρηματικότητας». Εν ολίγοις, «ακούγεται» ως σοβαρή προσπάθεια. Και τα βασικά της συμπεράσματα:

1. Η κρίση έβλαψε σοβαρά την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

2. Το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση αυξήθηκε κατά 24% κατά την περίοδο 2009 - 2012, ενώ η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 στο 2011.

3. Εμφανίστηκε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων, σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών και του συστήματος Υγείας, αλλά και σημαντικές δημογραφικές αλλαγές.

Μια πρώτη αντίδραση θα ήταν κάτι σαν τη φράση « Και τι περιμένατε δηλαδή;», μια δεύτερη συνοψίζεται στη ματαιότητα τέτοιων ερευνών και μια Τρίτη περιλαμβάνει το θετικό στοιχείο του ότι «αν δεν μελετήσουμε τα εξειδικευμένα αίτια, δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε ούτε αυτά που ΜΠΟΡΟΥΝ να θεραπευτούν.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η κρίση είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους διότι στην ερώτηση «ποια είναι η επίπτωση που είχε η οικονομική κρίση στην κατάσταση της υγείας σας;» 591 ερωτώμενοι δήλωσαν ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την κατάσταση της υγείας τους πολύ - αρκετά - λίγο λόγω του ότι:

- για το 68% χειροτέρεψε γενικά η ποιότητα ζωής του,

- για το 56 % χειροτέρεψε η ψυχική του υγεία ,


- Το 29% αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (Όπως π.χ. είδη διατροφής),

- Για το 26% περιορίστηκε η πρόσβασή του στις υπηρεσίες υγείας,

- Για το 23% περιορίστηκε η πρόσβασή του στη φαρμακευτική περίθαλψη (λόγω κόστους ή ελλείψεων),

Υπάρχουν κι άλλα , μεμονωμένα στοιχεία που αξίζει τον κόπο, απομονωμένα από το γενικό πλαίσιο, μπορούν – και πρέπει- να μελετηθούν: Μερικά από αυτά είναι: Η επιδείνωση της κατάστασης υγείας, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, η λήψη μειωμένης ιατρικής περίθαλψης, ειδικά για τους ανέργους και τους συνταξιούχους, η προβληματική πρόσβαση στο φάρμακο, οι πολύ υψηλές δαπάνες υγείας σε ιδιωτικό επίπεδο.

Δεδομένης της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, μια τέτοια μελέτη μπορεί ως πρώτη εντύπωση να θεωρείται άχρηστη αλλά δεν είναι. Είναι «πεδίο δόξης λαμπρό» για όσους ζητούν να μας κυβερνήσουν στο μέλλον.

Πηγή: Εφημερίδα «Ανεξαρτησία» 28/03/2016


Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το έχουμε παραξευτιλίσει το πράγμα. Ό,τι φτιάχτηκε πενήντα χρόνια, το γκρεμίζουμε. Ντροπή πια. Βγείτε από το Γυάλινο Κουτί!

Τα λεγόμενα «δημόσια πρόσωπα», είτε καλώς ονομάζονται «δημόσια» (διότι είναι κάποιες προσωπικότητες που έχουν δημόσια αξιώματα ευθύνης η έχουν μια δράση και μια καριέρα που δημιουργεί προυποθέσεις η γνώμη τους να έχει ουσία και σημασία) είτε κακώς ( διότι απλώς έχουν γίνει γνωστά κάνοντας , ψυχαγωγικές κυρίως, εκπομπές στην τηλεόραση δείχνοντας το… ντεκολτέ τους ή κάνοντας πλάκα εις βάρος άλλων και απολαμβάνουν μιας εφήμερης, παροδικής «δημοφιλίας» κάνοντας πράγματα που δεν έχουν σημασία) γίνονται «στόχοι» των τηλεοπτικών συνεργείων που συνωστίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις και αγωνιωδώς προσπαθούν να τους αποσπάσουν μια δήλωση. Γιατί; Γιατί αυτό τους έχουν ζητήσει οι προιστάμενοί τους: Να βρουν κάποιο «γνωστό», να πάρουν μια δήλωση της στιγμής, αβασάνιστη και ανερμάτιστη και να «δημιουργήσουν θέμα» που θα …συζητηθεί, ανεξάρτητα από το εάν έχουν «κάτι» να πουν.

Πολλοί τις κάνουν αυτές τις «δηλώσεις» της μαύρης συμφοράς. Δεν αντιλαμβάνονται τι βλακεία έχουν πει, δεν ξέρουν καν το θέμα, δεν τους ενδιαφέρει τίποτε παρά τα 30 δευτερόλεπτα δημοσιότητας.

Σε μια μεγάλη εκδήλωση, όπως η συναυλία , στο Μέγαρο για το Προσφυγικό, πηγαίνουν πολλοί «επώνυμοι» , είτε προσκαλεσμένοι, είτε πληρώνοντας το εισιτήριό τους. Εκεί είναι και τα τηλεοπτικά συνεργεία, με ρεπόρτερς να αναζητούν «θέμα» για τις εκπομπές όπου δουλεύουν. Για το μεροκάματό τους ( ΑΝ το βγάζουν). Και φυσικά δεν τους ενδιαφέρει ούτε η ουσία της εκδήλωσης, είτε το περιεχόμενό της. Τους ενδιαφέρει να «στριμώξουν» για παράδειγμα το Γιώργο Νταλάρα ή το Νίκο Αλιάγα ή το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ( που ευγενικά ανταποκρίνονται στο … προκλητικά και ενοχλητικά προτεταμένο μικρόφωνο «στη μούρη» τους και περιμένουν την ερώτηση για να απαντήσουν) και να …βγάλουν θέμα.

Αυτό έγινε και το βράδυ της Δευτέρας, στο Μέγαρο, στη Μεγάλη Εκδήλωση/ συναυλία «Πατρίδες που έγιναν φωτιά -----Ένα τραγούδι για τους πρόσφυγες», του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και τού International Foundation for Greece (IFG) , για τη στήριξη των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) για την κάλυψη των αναγκών της προσωρινής διαμονής τους.

Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για την εκδήλωση, έτσι; Είδα, μπροστά στα μάτια μου, να «στριμώχνουν» το Γιώργο Νταλάρα και το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ( προφανώς και άλλους που δεν είδα) να τους αφήνουν να πουν δυο κουβέντες για την εκδήλωση και την εθελοντική τους προσφορά και στη συνέχεια να τους ρωτάνε τη γνώμη τους για το Νότη Σφακιανάκη κι αυτά που είπε σε κάποιες εκπομπές για τους «λαθρομετανάστες» και τους…. εξωγήινους. Ο Νταλάρας και ο Μαχαιρίτσας εκλήθησαν να σχολιάσουν τον Νότη Σφακιανάκη για τα περί… εξωγήινων. Φυσικά και οι δυο τους ( ο Νταλάρας ύστερα από θυμωμένη αντίδραση της γυναίκας του Άννας μάλιστα) ευχαρίστησαν, γύρισαν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά και έφυγαν.

Φταίνε οι ρεπόρτερς; Κάποιος άλλος που τους ανάγκασε ( προφανώς) να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις; Το ανύπαρκτο μεροκάματο; Η «εξάρτηση» από τον ….προιστάμενο; Το μυαλό που κουβαλάμε;

Κάντε μια προσπάθεια ρε παιδιά της τηλεόρασης. Το έχουμε παραξευτιλίσει το πράγμα. Ό,τι φτιάχτηκε πενήντα χρόνια, το γκρεμίζουμε. Ντροπή πια. Βγείτε από το Γυάλινο Κουτί!

Πηγή: Εφημερίδα «Ανεξαρτησία» 30/03/2016


3.931 ΝΕΟΙ ΜΕ & ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Σ.Κ.Ε.Π. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ"

Μπλουζάκια που έφτιαξαν τα παιδιά με συνθήματα για τη διαφορετικότητα


Στόχος του έργου «Δες το Αλλιώς» ήταν όλοι οι νέοι, με & χωρίς αναπηρία, να γνωριστούν μέσα από την εικαστική διαδικασία, τον ανοιχτό διάλογο, την  αθλητική προσέγγιση και τα ενημερωτικά προγράμματα, για να μοιραστούν μαζί  δημιουργικά τη μοναδικότητα τους. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε  παιδιά και νέους που σπάνια έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή. Τα  προγράμματα που υλοποιήθηκαν, από Οκτώβριο 2015 έως τέλος Μαρτίου 2016  λειτούργησαν ως μοχλός επικοινωνίας και ένταξης, με αποκλειστικό γνώμονα  τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων. Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι την διαφορετικότητα όταν δεν έχεις την  ευκαιρία ή δεν σου έχουν δώσει την δυνατότητα να γνωρίσεις ανθρώπους που βιώνουν διαφορετική πραγματικότητα από την δική σου.

Στόχος του έργου "Δες το Αλλιώς" ήταν όλοι οι νέοι, με & χωρίς αναπηρία, να γνωριστούν μέσα από την εικαστική διαδικασία, τον ανοιχτό διάλογο, την  αθλητική προσέγγιση και τα ενημερωτικά προγράμματα, για να μοιραστούν μαζί  δημιουργικά τη μοναδικότητα τους. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε  παιδιά και νέους που σπάνια έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή. Τα  προγράμματα που υλοποιήθηκαν, από Οκτώβριο 2015 έως τέλος Μαρτίου 2016  λειτούργησαν ως μοχλός επικοινωνίας και ένταξης, με αποκλειστικό γνώμονα  τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων. Βιωματικές προσεγγίσεις και διαδραστικά  εργαστήρια, χωρίς επικοινωνιακές κατευθύνσεις, επέτρεψαν στους νέους να  προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο και να ξεκλειδώσουν την αμηχανία της πρώτης  επαφής με το διαφορετικό.

Στα πανελλαδικά βιωματικά προγράμματα του Σ.Κ.Ε.Π., συμμετείχαν Μαζί 3.931  μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νέοι με αναπηρία
(κινητική-νοητική-αισθητηριακή).

Περιγραφή του έργου "Δες το Αλλιώς"

Έργο: Καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των  ανθρώπων με αναπηρία μέσω διαδραστικών – βιωματικών προγραμμάτων μη  τυπικής εκπαίδευσης.

Αποτελείτο από:

Α/ Εκπαιδευτικά βιωματικά/διαδραστικά προγράμματα:

1/ Ανοιχτό διάλογο στα σχολεία, με άτομα με αναπηρία

2/ Καλλιτεχνικά & αθλητικά εργαστήρια στο Μουσείο Βορρέ

Β) Open day με θέμα «Μαθαίνοντας Μαζί»

Γ) Δημιουργία πυρήνα εθελοντών (μαθητές + νέοι με αναπηρία)

Στόχοι:
-Εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας και διαχείριση της  διαφορετικότητας
-Κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρία και προάσπιση των δικαιωμάτων τους
-Αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού
-Προώθηση και προάσπιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων
- Ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών

Το έργο «Δες το Αλλιώς» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν  και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Εσύ χαμογελαστός μπροστά στα παιδιά ακούς ερωτήσεις