meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΣΕ ΖΕΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ



Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η κοπή πίτας του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα υπό τη Διοικήτρια του ΚΕΑΤ κα Μπέττυ Λεωτσάκου, με την παρουσία των εργαζομένων, των μαθητών και εκπροσώπων φορέων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Καλλιθέας κα Άννα Πάσχου, η Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κα Ντόρα Πάλλη, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Επικεφαλής  της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Νικόλαος Γιαλλούρης, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΑΤ κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, ο Πρόεδρος του Φάρου Τυφλών Ελλάδος κ. Μανώλης Μπασιάς, η Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών κα Ζωή Γερουλάνου και πολλοί άλλοι φίλοι του χώρου.



Η γραμμή στις τοποθετήσεις όλων ήταν κοινή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του Κέντρου, όπως κοινή ήταν και η διαπίστωση του προοδευτικού αέρα αλλαγής μετά την παρουσία στο χώρο της νέας Προέδρου κας Λεωτσάκου.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών διά του Επικεφαλής κ. Αυγουλά, προσέφεραν σε κάθε μαθητή του σχολείου δώρο ένα ομιλούν ρολόι χειρός.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια και κομμάτια στο πιάνο από μαθητές του σχολείου, όλα αριστοτεχνικές ερμηνείες που έδειχναν ταλέντο και επαγγελματισμό!

Η σειρά διάφορων κοινωνικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και η πυκνότητα αυτών, αρχίζει να δείχνει το καλό πρόσωπο και την απαραίτητη για την κοινωνία εξωστρέφεια του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.






ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ



Είναι πλέον γεγονός Το τρίτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος που θα λειτουργήσει στην Αττική, για να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Περιστερίου και να βοηθήσει 200 τουλάχιστον οικογένειες που, λόγω κρίσης, βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Ο εν λόγω ιδιαίτερα ζεστός χώρος εγκαινιάστηκε στην οδό Δημητρακοπούλου 7 το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2016, παρουσία του προέδρου των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος κ. Αναστάσιου Βρεττού και του Γενικού Διευθυντή του φορέα κ. Πρωτόπαπα, του Δημάρχου Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, του εκπροσώπου του Υπουργού Εσωτερικών και φίλου των χωριών SOS κ. Βαγγέλη Αυγουλά, του διοικητικού διευθυντή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Γιάννη Ζερβάκη, του ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή Πύρρου Δήμα, των Αντιδημάρχων Περιστερίου Αλέξιου Σταυρούλια και Αναστάσιου Θεοδωράκου, προσωπικού από άλλες δομές παιδικής προστασίας όπως ο Διευθυντής του αντίστοιχου κέντρου της Αθήνας κ. Μενέλαος Τσαούσης και ο Διευθυντής Κοινωνικής Υπηρεσίας των Χωριών SOS κ. Στέργιος Σιφνιός, του Μαέστρου του Μουσικού Εργαστηρίου «Οδός Ονείρων» κ. Γιάννη Γαβρά, δημοτικών συμβούλων και αρκετών φίλων και εθελοντών του φορέα από το Περιστέρι και όχι μόνο.


 Στη διάρκεια της όμορφης και ζεστής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τους κληρικούς του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου ενώ εθιμοτυπικά «κόπηκε» και η κορδέλα των εγκαινίων στην είσοδο του χώρου.

Συμπαραστάτες των Παιδικών Χωριών SOS στη λειτουργία του νέου Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Έλληνες ομογενείς από την Αμερική, η Ελληνική Πρωτοβουλία – ΤΗΙ και η Vodafone που θα καλύψουν την λειτουργία του Κέντρου για 3 χρόνια και επισιτιστικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων οικογενειών.


Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας λειτουργούν συνολικά σε 8 σημεία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή, τον Πειραιά και το Περιστέρι, με στόχο την ενδυνάμωση των οικογενειών σε κρίση και την αποκατάσταση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις δικές τους δυνάμεις και να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.
 


Όλοι στις τοποθετήσεις τους, στάθηκαν δημόσια στο στόχο που υπηρετούν τα Παιδικά Χωριά SOS και για τον οποίο αξίζει η στράτευση όλων των δυνάμεων, δηλαδή για το Παιδί και την Οικογένεια, καθώς και στο διαχρονικό Επαγγελματισμό του φορέα!

Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας παρέχουν συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, μαθησιακή υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά, καθώς και υλική βοήθεια.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ 29ΧΡΟΝΟΥ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΑΓΩΣΕ ΤΟ ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ



Ένα συγκινητικό μάθημα ζωής πήραν μέσα στη εβδομάδα τα μέλη της τοπικής διοικητικής επιτροπής του ΙΚΑ Βόλου. Ενώπιων τους παρουσιάστηκε ένας 29χρονος με τετραπληγία και τα λόγια του ήταν «χαστούκι»… Στο πιστοποιητικό της αναπηρίας του υπήρχε μία υποσημείωση: «ανίκανος για κάθε εργασία». «Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άδικος και με προσβάλλει. Παραδέχομαι ότι χρειάζομαι βοήθεια για να σηκωθώ, να ντυθώ, να μετακινηθώ. Όμως μπορώ να χρησιμοποιήσω τον εγκέφαλό μου, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μου. Σπουδάζω στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θέλω να δουλέψω, θέλω να προσφέρω», είπε στα μέλη της Επιτροπής ο Αποστόλης Τσαούσης, υποβάλλοντας ένσταση για την αφαίρεση της υποσημείωσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα μέλη της επιτροπής έμειναν άφωνα. Συνήθως οι ενστάσεις υποβάλλονται με τους πολίτες να ζητούν… κάτι παραπάνω. Πρώτη φορά περνούσε το κατώφλι του γραφείου, ένας νέος, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, με ποσοστό αναπηρίας 90%, ζητώντας ουσιαστικά ίση ευκαιρία στην απασχόληση και στη ζωή. Το αίτημά του για την αφαίρεση της προσβλητικής για τον ίδιο υποσημείωσης έγινε άμεσα και ομόφωνα αποδεκτό από τα μέλη της επιτροπής. Τα λόγια του νεαρού που ήρθε ενώπιόν τους, τους άγγιξαν, τους συγκίνησαν, τους έδωσαν ένα δυνατό μάθημα ζωής.

Η ίδια η ιστορία όμως του 29χρονου Αποστόλη Τσαούση, είναι ένα μάθημα ζωής, όχι μόνο σε άτομα με αναπηρίες που ενδεχομένως έχουν παραιτηθεί από τον αγώνα για τη ζωή, αλλά και για αρτιμελείς, αφού το παράδειγμά του δείχνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο αρκεί να το θέλεις.

Καθηλωμένος σε καροτσάκι μετά από βουτιά στη θάλασσα.

Συναντήσαμε τον Αποστόλη Τσαούτη, στο σπίτι του, στη συνοικία του Αναύρου, όπου διαμένει με την οικογένειά του τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι Βολιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε όμως και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου είχαν μετακομίσει οι γονείς του για επαγγελματικούς λόγους.

Είχε μόλις τελειώσει τη Β’ Λυκείου. Ήταν 17χρονών όταν η ζωή του άλλαξε. Βρισκόταν σε παραλία της Αθήνας μαζί με φίλους, όταν επιχείρησε βουτιά στη θάλασσα. «Δεν ήταν κάποια επικίνδυνη βουτιά ή από μεγάλο ύψος. Όμως βρήκα με το κεφάλι στο βυθό. Έχασα τις αισθήσεις μου. Από τον κραδασμό, έσπασε ένας σπόνδυλος στον αυχένα», περιγράφει ο ίδιος.

Έμεινε δύο μήνες σε νοσοκομείο στην Ελλάδα, πριν απευθυνθεί σε κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία, όπου πέρασε άλλους οκτώ μήνες, πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να πάρει το απολυτήριό του. «Μου έμαθαν πώς να ζω με το πρόβλημά μου. Σωματικά δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Μπορείς όμως να μάθεις να ζεις με το πρόβλημά σου», λέει.

Κόλαση στην Αθήνα.

Η… πρωτόγονη όμως -στην ενσωμάτωση των ατόμων αναπηρία- κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ουσιαστικά, έβαλε τον 29χρονο στο περιθώριο στην Αθήνα.

«Μόλις τελείωσα το λύκειο, έκανα τα χαρτιά μου για το Πανεπιστήμιο. Επέλεξα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη σχολή Πληροφορικής. Όμως στην  Αθήνα, οι μετακινήσεις ήταν πολύ δύσκολες. Χρειαζόμουν μιάμιση ώρα από το σπίτι μου μέχρι τη σχολή μου. Κι επειδή η απόσταση ήταν μεγάλη, η μητέρα μου αναγκαζόταν να με περιμένει στο αυτοκίνητο μέχρι να τελειώσω τα μαθήματα. Αλλά και η ίδια η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο ήταν δύσκολη. Η ράμπα έχει κλίση 60%. Προσπάθησα να μελετήσω από το σπίτι και να δίνω εξετάσεις στα μαθήματα. Όταν όμως δεν παρακολουθείς τις διαλέξεις, έχεις κενά. Ολοκλήρωσα το πρώτο έτος με δυσκολία και τα παράτησα», περιγράφει ο Αποστόλης Τσαούσης.

Διακρίσεις στην κολύμβηση.

Το ενδιαφέρον του στράφηκε στον αθλητισμό. «Και πριν το ατύχημα μου άρεσε ο αθλητισμός. Ξεκίνησα κολύμβηση. Ήταν μια πρόκληση για εμένα ακριβώς γιατί το ατύχημά μου έγινε στο νερό και μέχρι τότε δεν είχα ξαναμπεί στο νερό. Ήταν μια ευκαιρία να ξεπεράσω τις φοβίες μου», αναφέρει ο 29χρονος.

Ξεκίνησε κολύμβηση το 2010. «Και πάλι όμως η μετακίνηση στο κολυμβητήριο συνιστούσε πρόβλημα. Χρειαζόμουν τουλάχιστον 45-50 λεπτά για να πηγαίνω στο Κολυμβητήριο», λέει. Το 2013 συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης, όπου βγήκε πέμπτος. Το 2014 αναδείχθηκε τέταρτος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης.

«Άλλαξε η ζωή μου στο Βόλο».

Η απόφαση του… επαναπατρισμού της οικογένειας στο Βόλο, ήρθε το 2010. «Άλλαξε όλη η ζωή μου όταν ήρθαμε στο Βόλο. Άλλαξε προς το καλύτερο. Έχω τη δυνατότητα να μετακινούμαι μόνος μου από το σπίτι μέχρι το κτίριο Παπαστράτου όπου παρακολουθώ μαθήματα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και δικτύων.

Το Κολυμβητήριο είναι απόσταση πέντε λεπτών. Νιώθω ότι έχω βγάλει ένα βάρος από τη μητέρα μου. Αν και χρειάστηκε να ξεκινήσω μαθήματα στη σχολή μου από το πρώτο έτος, τα πάω καλά. Είμαι στο τέταρτο έτος σήμερα και τα πάω πολύ καλά. Παράλληλα συνεχίζω τις προπονήσεις και προετοιμάζομαι για την Ολυμπιάδα», αναφέρει ο Αποστόλης Τσαούσης.

Η στήριξη της οικογένειας.

Στόχος του 29χρονου είναι να πάρει το πτυχίο του και να εργαστεί. «Πέρυσι είχαμε πάει με το Πανεπιστήμιο επίσκεψη στη ΝΟΚΙΑ. Θα με ενδιέφερε να απασχοληθώ στον όμιλο. Αρκετοί απόφοιτοι του τμήματός μας πιάνουν εκεί δουλειά. Δεν φοβάμαι τις προκλήσεις. Μπορώ να ανταποκριθώ», επισημαίνει.

Όπως εξηγεί δεν του αρέσουν οι ταμπέλες. «Με πεισμώνει όταν κάποιος λέει ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι. Είμαι όμως τυχερός γιατί έχω την οικογένεια μου που με στήριξε και με στηρίζει. Εμαθα να ζω με το πρόβλημά μου», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι στο Βόλο μπορεί να παρακολουθήσει τη ζωή: να πάει σινεμά, μια βόλτα μόνος του στην παραλία, σε ένα μαγαζί να πιει καφέ.

«Η πόλη δεν είναι απόλυτα προσβάσιμη, είναι όμως πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στην Αθήνα. Το θέμα είναι με τα πεζοδρόμια που ακόμη και στην Ιάσονος και τη Δημητριάδος δεν είναι προσβάσιμα. Οι ράμπες είναι της κακιάς ώρας. Πρόβλημα υπάρχει και με το πάρκινγκ. Οι θέσεις ΑμεΑ είναι μόνιμα κατειλημμένες από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Και στους δρόμους απ’ όπου πολλές φορές αναγκάζομαι να μετακινούμαι, ακολουθώντας πορεία στην άκρη
του οδοστρώματος, οι οδηγοί δεν έχουν πολύ υπομονή».

Πηγή: Εφημερίδα «Ταχυδρόμος τής Μαγνησίας»


ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ...ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ! ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ TEDx Athens Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ




«Με Άλλα Μάτια να…Αγαπιόμαστε»! Έκανε πλάκα με τον τίτλο της ομιλίας του για το φετινό TEDx Athens ο Βαγγέλης Αυγουλάς, όταν την περασμένη εβδομάδα σε σχετική συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε από τον κ. Δημήτρη Καλαβρό και την οργανωτική ομάδα του συνεδρίου στους δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχουν άσχημοι και όμορφοι άνθρωποι, έξυπνοι και χαζοί. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν. Αυτά έλεγε η αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη και τα ανατρεπτικά, προοδευτικά της δεδομένα τα παίρνω ως πυξίδα για την ομιλία μου στο φετινό TEDx Athens.

Η όραση είναι μια τεμπέλικη αίσθηση που συχνά καταδικάζει σε μια γλυκιά αιχμαλωσία της πρώτης ματιάς και της πρώτης εντύπωσης. Αλλά πρέπει να μάθουμε να ερωτευόμαστε χωρίς όραση! Πρέπει να αποφυλακίσουμε τις απολαύσεις του έρωτα και της αγάπης από τα οπτικά δεσμά, γιατί μόνο έτσι θα ζήσουμε αυτά τα όμορφα, θεϊκά συναισθήματα στην υπέρτατη έκτασή τους. Και αν κάποιοι δηλώνετε πως από άποψη θέλετε να ερωτεύεστε το κουτί και όχι το περιεχόμενο, τότε μάλλον το κουτί θα καταλήξετε να το γράφετε με «οι» αντί για «ι»».

Με αυτά τα λόγια ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς ήθελε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου που θα βρεθεί στις 6 Φλεβάρη στο θέατρο Παλλάς για μια αξέχαστη εμπειρία με διακεκριμένους ομιλητές και πολλές άλλες εκπλήξεις, στο TEDx Athens2016.

«Και αν κάποιος σκεφτεί «οκ αγόρι μου, τυφλός είσαι, άρα χωρίς όραση θα θέλεις να μας μάθεις να ερωτευόμαστε», δεκτό. Αλλά και αυτό θα προσπαθήσω να το καταρρίψω στα λίγα λεπτά που μου αναλογούν στο βήμα του φετινού TEDx Athens. Και ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές που μου προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα έντονου και ενεργού διαλόγου», σημείωσε κλείνοντας ο Β. Αυγουλάς, ευχαριστώντας παράλληλα και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, ο οποίος αποτέλεσε στα τέλη του 2014 την πρώτη γέφυρα επικοινωνίας του κ. Αυγουλά με το θεσμό του TEDx Athens.

Δείτε πώς μπορείτε να κλείσετε έγκαιρα τη θέση συμμετοχής σας, αλλά και την παρουσίαση του προφίλ του κ. Αυγουλά στο επίσημο ιστολόγιο του συνεδρίου:






Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ε.Σ.Α.ΜΕΑ.: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την βαθιά και κατηγορηματική αντίθεσή της επί του Νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», που επηρεάζει βαθύτατα το χώρο της Αναπηρίας. Το κείμενο που δημοσιεύθηκε έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς κατακρεουργεί βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και προοιωνίζει το τέλος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς μέλη της θα αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις και αυτό θα δηλώσουν και στη συνάντηση που έχει οριστεί με τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο.

Εντωμεταξύ η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να τηρήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της  και να «δώσει τη μάχη να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να μην υπάρξουν περικοπές», όπως είχε τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία http://is.gd/abx2HK , στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ζητά επίσης από όλους τους βουλευτές, κυβερνητικούς και μη, να δηλώσουν την άρνησή τους για τα μέτρα του νομοσχεδίου που θα οδηγήσουν τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους αναπηρίας, γήρατος και θανάτου στη φτώχεια και την ολοκληρωτική εξαθλίωση.

Το νομοσχέδιο στη σημερινή μορφή του περιλαμβάνει πάμπολλες «κόκκινες γραμμές», ή έστω ασάφειες, για το αναπηρικό κίνημα: Περικοπή και κατάργηση του ΕΚΑΣ, εισοδηματικά κριτήρια σε διάφορα επιδόματα, μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου, καθώς και πολλά ερωτηματικά:

·         Με ποιο σκεπτικό ο νομοθέτης δεν προβλέπει τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας λόγω ατυχήματος εκτός εργασίας, εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει διανύσει τουλάχιστον 7,5 χρόνια εργασίας; Εάν λόγω του ατυχήματος καταστεί ανίκανος να συνεχίσει την εργασία του με τι πόρους θα επιβιώσει;

·         Το άρθρο 13 θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης θανόντος γονέα στο τέκνο με αναπηρία, η αναπηρία του τέκνου να έχει εκδηλωθεί προ του 25ου έτους της ηλικίας. Με ποια λογική ο νομοθέτης θέτει ως προϋπόθεση η αναπηρία να έχει επέλθει προ του 25ου έτους της ηλικίας; Γιατί αγνοείται το γεγονός ότι υπάρχουν βαριές αναπηρίες, οι οποίες εκδηλώνονται μετά το 25ο έτος της ηλικίας όπως τύφλωση, παραπληγία ή βαριές ψυχικές παθήσεις ή χρόνιες παθήσεις; 

·         Με το άρθρο 16, για την προσαύξηση της σύνταξης, εάν ο συνταξιούχος έχει χρόνο ασφάλισης που ανέρχεται σε λιγότερα από 10 χρόνια  οι εισφορές που έχει καταβάλλει για τα χρόνια αυτά θα  χαθούν; 

Παράλληλα στο ίδιο άρθρο πρέπει να αποκατασταθούν αδικίες που έχουν υποστεί με το 3ο μνημόνιο οι γονείς/αδέλφια/κηδεμόνες/σύζυγοι ατόμων με αναπηρία τους οποίους έχουν στην φροντίδα τους. Είναι αδιανόητη η κατάργηση ευνοϊκών συνταξιοδοτικών διατάξεων για εκείνους που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία σε περιόδους οικονομικής κρίσης κατά τις οποίες οι δομές και οι υπηρεσίες υποστήριξης τους βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Το νέο ασφαλιστικό καρατομεί ακόμα και τα δικαιώματα των πιο αδύναμων οικογενειών αυτής της χώρας που έχουν να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας ατόμων που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοσυντήρησής τους. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και οι φορείς μέλη της, απ’ άκρη σ΄ άκρη σε όλη τη χώρα, θα αγωνιστούν για να μην περάσουν οι κατάφορες αδικίες, θα παλέψουμε ενάντια στην κατακρήμνιση βασικών δικαιωμάτων»!

Αναλυτικά η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς με τις προτάσεις της και το σχολιασμό της άρθρο προς άρθρο του Νομοσχεδίου, καθώς και με τις προσθήκες που κρίνει αναγκαίο να γίνουν στο υπό συζήτηση νομοθέτημα.

Διαβάστε όλο το κείμενο της επιστολής και τις επιμέρους λεπτομέρειες στο


ΜΑΘΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΟ!


Βαγγέλης Αυγουλάς, Μενέλαος Τσαούσης, Γιάννης Γαβράς, Σοφία ΣυριοπούλουΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με ομάδα μαθητών του ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων με την καθηγήτρια τους κα Άννα Αγγελοπούλου

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Μαέστρο Γιάννη Γαβρά και τη σύζυγο του Διασυνώ


Η όραση, λένε, είναι η πιο τεμπέλικη αίσθηση. Αιχμαλωτίζει άμεσα και γλυκά στην πρώτη ματιά και στη βιτρίνα της πρώτης εντύπωσης. Τι γίνεται όμως όταν η ικανότητα του να Βλέπεις πολλαπλασιάζεται και μαθαίνεις να βλέπεις για δύο;

«Μάθε να βλέπεις για δύο»! Αυτός ήταν ο τίτλος του βιωματικού σεμιναρίου που διοργάνωσε στο Ίλιον το Μουσικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων» του Μαέστρου κ. Γιάννη Γαβρά το πρωί της Κυριακής 10 Ιανουαρίου 2016.

Εισηγητές οι εκπαιδευτές κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με προβλήματα όρασης κυρία Σοφία Συριοπούλου και κύριος Μενέλαος Τσαούσης, καθώς και ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Η Σοφία με λευκό μπαστούνι και μάσκα ο Μενέλαος εξηγεί πως το χρησιμοποιείΗ Σοφία δείχνει στο κοινό ανάγλυφα σχήματα


Οι περιορισμένες θέσεις συμμετοχής καλύφθηκαν πολύ νωρίτερα από το σεμινάριο και όσοι πρόλαβαν, εκπαιδεύτηκαν σε ένα γεμάτο τρίωρο στις σωστές τεχνικές συνοδείας ατόμων με προβλήματα όρασης, ενώ είχαν τη δυνατότητα να λύσουν και πολλές απορίες τους γύρω από την καθημερινή ζωή των τυφλών, καθώς και να έρθουν σε επαφή με ειδικά προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό για τυφλούς μαθητές και την ανάγλυφη γραφή Braille.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, τα περισσότερα μέλη της Ορχήστρας των Ονείρων του Μαέστρου κ. Γιάννη Γαβρά, ομάδα μαθητών του ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων με την καθηγήτρια τους κα Άννα Αγγελοπούλου, αρκετοί εθελοντές που ετοιμάζονται να στελεχώσουν κοινωνικές δράσεις στον ευρύτερο χώρο της αναπηρίας και φυσικά ο διοργανωτής, μαέστρος  κ. Γαβράς με τη σύζυγό του.

Νεαροί από το κοινό κάνουν βιωματικό με μάσκα. Ο ένας φοράει μάσκα και ο άλλος συνοδεύει.Μουσικοί από την ορχήστρα των ονείρων κάνουν βιωματικό με μάσκα.
   

Βιωματικό με μάσκα του κοινού περνάνε ανάμεσα σε καθίσματα.Βιωματικό με μάσκα του κοινού προσπαθούν να βρουν αντικείμενα με την αφή


Το σερβίρισμα με τη μέθοδο του ρολογιού, η αναγνώριση των κερμάτων από τη στεφάνη τους και των χαρτονομισμάτων με το τεχνικό βοήθημα “Cashtest», τα ζευγάρια και οι μάσκες για τη σωστή εφαρμογή των τεχνικών συνοδείας τυφλού από βλέποντα οδηγό που έδωσαν τη βιωματική διάσταση, το παραδοσιακό παιχνίδι της Τυφλόμυγας ως ένα ευχάριστο διάλειμμα για την εγρήγορση όλων των αισθήσεων πλην της όρασης, η επαφή με προσαρμοσμένα παιχνίδια για τυφλούς και φυσικά τα συνεχή αστεία και πειράγματα, δημιούργησαν εξ αρχής μια όμορφη εμπειρία σε ζεστή ατμόσφαιρα και καλό κλίμα παρά το βροχερό καιρό εκείνης της ημέρας.

Σίγουρα οι παρευρισκόμενοι έχουν να μεταφέρουν πολλά από αυτή την εμπειρία που έζησαν στο σταυροδρόμι της τέχνης και της κοινωνικής ευαισθησίας!

Ο Γιάννης Γαβράς γράφει στη γραφομηχανήΟ Βασίλης Μαντζοράκης με μάσκα διαβάζει ανάγλυφο χάρτη του μετρό


           


Χάρις με μάσκα και Χρυσάνθη συνοδός, κοπέλες που παρακολούθησαν το σεμινάριο χαμογελάνε στην κάμερα κάνωντας το σήμα της ειρήνης