meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΦΟΒΕΡΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ"!

Καυστικός και Καταιγιστικός ο Γιάννης Ζουγανέλης στην εκπομπή «Με άλλα Μάτια»

Ακόμα μια Κυριακή στο «This is Radio» και στην εκπομπή «Με άλλα Μάτια», με τους Βαγγέλη Αυγουλά και Ελεάννα Φίλιου, με προσκεκλημένο τον Γιάννη Ζουγανέλη.
Καταιγιστικός, ευθύς, ουσιαστικός, πολιτικοποιημένος, απολαυστικός, ειλικρινής, ευαισθητοποιημένος, αληθινός, θερμός, είναι λίγα από τα επίθετα με τα οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την προσωπικότητα που ονομάζεται Γιάννης Ζουγανέλης!

Σαφώς και είναι ευαισθητοποιημένος, καθώς οι γονείς του ήταν κωφάλαλοι, παρ’ όλ’ αυτά όπως και ο ίδιος δηλώνει δεν του έλειψε τίποτα και είχε μια ευχάριστη ζωή. Οι γονείς του δεν είχαν την ανάλογη περίθαλψη και προστασία από το Κράτος, όπως θα έπρεπε, ωστόσο από μόνοι τους προσπάθησαν να μορφωθούν και συνάμα να δουλέψουν προκειμένου να ζήσουν και βεβαίως να μη στερήσουν κάτι από το παιδί τους…

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλώντας για τη δυσοίωνη κατάσταση που περνάει η χώρα μας δήλωσε:  «Εγώ πιστεύω ότι σ’ αυτή την εποχή το μόνο που μας σώζει είναι να μπούμε στη διαδικασία της άμεσης δημιουργίας». Και σε ερώτηση αν χρειάζεται και άμεση Δημοκρατία στη χώρα μας, είπε ότι στις μέρες μας δεν υπάρχει Δημοκρατία, παρόλο που η Δημοκρατία γεννήθηκε σ’ αυτή τη χώρα, δυστυχώς στην εποχή μας δεν υπάρχει αυτή η ελευθερία διακίνησης δημοκρατικών ιδεών και ότι γι’ αυτό που συμβαίνει έχουμε ευθύνες σαφώς όλοι μας.

Μας μίλησε για τα επαγγελματικά του σχέδια και ότι ετοιμάζει μια ταινία η οποία θα προβάλει τη διαφορετικότητα, άτομα δηλαδή τα οποία έχουν κάποια εξωτερική δυσμορφία, και μέσα από αυτή την ταινία θα αναδειχθεί η ευφυΐα τους, κάτι που εμείς οι αρτιμελείς δύσκολα μπορούμε να αναπτύξουμε… “Είναι σοκαριστικό το ότι αηδιάζουμε να γνωρίσουμε το Διαφορετικό μένοντας στην πρώτη ματιά και μπορεί έτσι να πετάμε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν ανεπανάληπτο ψυχικό πλούτο», μας είπε.

Στη συνέχεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και σε διάφορα δημοσιεύματα τα οποία τον κατηγορούσαν αδίκως, και εμείς με τη σειρά μας του θέσαμε την ερώτηση εάν κάποια στιγμή έχει πει ότι τα παρατάω και θα αποσυρθώ από το «χώρο». Η απάντηση του ήταν αρνητική και συνέχισε λέγοντας ότι όλα όσα έχει κατακτήσει είναι μέσα από προσωπικό αγώνα και εν συνεχεία μας εξομολογήθηκε ότι για να συνεχίσει αντλεί δύναμη μέσα από τη γνώση, τα παιδιά, τη ψυχή των ανθρώπων, τις καθαρές συνειδήσεις, τον ήλιο και σαφώς μέσα από την καθημερινότητα. Επιπλέον, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο γεγονός ότι αρκετά άτομα φεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν μια δουλειά και να ζήσουν αξιοπρεπώς, καθώς στη χώρα μας η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στα ύψη. Ο Γιάννης Ζουγανέλης επιμένει ότι «Μένουμε Ελλάδα και ενεργούμε», βεβαίως και δεν κατηγορεί τους ανθρώπους που φεύγουν, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να μείνουμε εδώ, να παλέψουμε και να μην αφήσουμε τη χώρα μας στους Ελλαδίτες, σ’ αυτούς δηλαδή που απλά κατοικούν – μένουν στην Ελλάδα και στους πολιτικούς που έχουν φέρει τη χώρα μας σ’ αυτή την κατάσταση.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε διάφορους συναδέλφους του οι οποίοι αναμείχθηκαν με την πολιτική, να τονίσουμε ότι και του ίδιου του έχουν κάνει αρκετές προτάσεις αλλά δεν δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής, καθώς πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να μείνεις στο «πόστο» σου και να πολεμήσεις για τη Δημοκρατία, για την Ισότητα, για την Αλληλεγγύη, για τη Συνύπαρξη, για την Αγάπη!

Παράλληλα, ευχήθηκε καλή επιτυχία και στη συνέχεια της πορείας του στον νεαρό του φίλο, Αντιδήμαρχο Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά, τον οποίο μας αποκάλυψε ότι εμπιστεύεται και για αρκετές νομικές του υποθέσεις, την ίδια στιγμή που κολλημένα μυαλά βάζουν εμπόδια στους ελάχιστους τυφλούς μάχιμους δικηγόρους που προσπαθούν να επιβιώσουν στη ζούγκλα του ελεύθερου επαγγέλματος πανελλαδικά.

Επιπλέον, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη κόρη του και στα βήματα της στο χώρο της μουσικής. Είναι πολύ ικανοποιημένος που η κόρη του είναι μια ξεχωριστή οντότητα και συνάμα μια προσωπικότητα και χαίρεται που έχει κάνει τόσα σημαντικά βήματα στη μουσική σκηνή. Σ’ αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι ο Γιάννης Ζουγανέλης καυτηρίασε και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη δισκογραφία, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση αλλά ευτυχώς διακρίνεται μια δημιουργικότητα και μέσα από τις εφημερίδες (που προωθούν τα cd των καλλιτεχνών) κάπως σώζεται η κατάσταση… Επίσης, αναφέρθηκε και στον τελευταίο του δίσκο που ονομάζεται «Με γειά το κούρεμα» ενώ τον επόμενο δίσκο που ετοιμάζει και που πρώτα ανακοίνωσε στο «This is Radio» και στην εκπομπή «Με άλλα Μάτια» λέγεται «Dealer, Killer & ΣΙΑ» σε στίχους και ποίηση του Κ.Χειμίρη και πρόκειται να κυκλοφορήσει μαζί με γνωστή εφημερίδα.

Τέλος, μας εκμυστηρεύτηκε ότι ηρεμεί όταν ασχολείται με τα λουλούδια του, τη θάλασσα και με τα ζώα του (έχει δύο σκυλάκια αλλά και περίπου 50 πουλάκια…) και μας συμβούλεψε ότι πρέπει όλα τα Ωχ! να τα κάνουμε Αχ! προκειμένου να επιβιώσουμε σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε!!!

 

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Ιουλίου 2013, ένα γνωστό παραδοσιακό ταβερνάκι με Κρητική κουζίνα στο Ίλιον, αντήχησε από γέλια, πειράγματα, μαντινάδες και τραγούδια, στο γεύμα που παρέθεσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς προς τιμήν των εργαζομένων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, των οποίων προίσταται πολιτικά.


 
Πρόκειται για ένα άτυπο έθιμο που έχει εδώ και 3 χρόνια καθιερώσει ο 24χρονος Αντιδήμαρχος, από το 2011 όταν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος τον τίμησε επιλέγοντας τον σε αυτή τη θέση. Κάθε χρόνο λοιπόν μια Παρασκευή μεσημέρι καταμεσής του Καλοκαιριού και πριν στο προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου ξεκινήσουν οι άδειες για θερινές διακοπές, οι εργαζόμενοι μαζεύονται και ανταλλάσσουν ευχές για «Καλό Καλοκαίρι» με τη συνοδεία τσικουδιάς, ρακόμελου, λύρας  και γαμοπίλαφου! Ο κ. Αυγουλάς κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης, εξ ου και η επιλογή του κάθε χρόνο για κρητικές γεύσεις θέλοντας να τιμήσει τους εργαζόμενους της υπηρεσίας του που παρά τις περικοπές των μισθών τους, την ισοπεδωτική γενικευμένη ρετσινιά του «τεμπέλη δημοσίου υπαλλήλου», την οικονομική κρίση και τα συναφή προβλήματα που όλοι βιώνουν στις οικογένειες τους, δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό εξυπηρετώντας κάθε συμπολίτη μας που προσέρχεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου.



«Κάθε χρόνο παραθέτω συμβολικά ένα γεύμα με προσωπικά μου έξοδα θέλοντας να τιμήσω τους αξιόλογους συνεργάτες μου που δε γνωρίζουν ωράρια, αργίες, άδειες και διακοπές όταν πρόκειται να υπηρετήσουν σωστά τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συνεχώς δηλώνουν παρόντες σε κάθε έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Αυγουλάς ενώ δεν παράλειψε δημόσια να επαναλάβει την πρόταση του, τόσο ως Αυτοδιοικητικό στέλεχος όσο και ως στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια Στο Σπίτι», οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, οι Ψυχολόγοι και τα λοιπά στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών όλων των δημοσίων φορέων, να υπαχθούν άμεσα και κατεπείγοντος στα βαρέα και ανθυγιεινά και να τους αναγνωρίσει έτσι η Ελληνική Πολιτεία συμβολικά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά να επουλώσουν τις όλο και περισσότερες πληγές στη ζωή και στην ψυχολογία των συμπολιτών τους, πληρώνοντας όλοι μαζί μια πολύμορφη κρίση για την οποία όμως δεν ευθύνονται.
Πάντα δίπλα στον νεαρό Αντιδήμαρχο και οι στενές συνεργάτιδες του, ομάδα που όλοι μαζί με χαμόγελο που πηγάζει από την ανάγκη για αισιοδοξία της νέας γενιάς, βλέπουν «Με Άλλα Μάτια»!



Οι συγκεντρωμένοι φυσικά δεν παρέλειψαν να πιούν μια ρακή και στην υγεία του Δημάρχου Ιλίου κ. Νίκου Ζενέτου, ο οποίος έχει κάνει πολιτική του πρακτική τη δαπάνη των εκατομμυρίων ευρώ που έχει αποθεματικό στο Δήμο του, αποκλειστικά σε στοχευμένες δράσεις και έργα ουσιαστικής Κοινωνικής Πολιτικής!
 

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

"Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΦΗΣ" ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΣΕΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!


Ποιος είπε ποτέ ότι υπάρχουν «ασήμαντοι» άνθρωποι;

 Η «Αφροδίτη της Ανάφης» επισκέφθηκε την Ασέα της Τρίπολης,
γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου


Ένα ξεχωριστό βιβλίο, ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, μιας πραγματικής γυναίκας που έζησε μέσα στον ιστό της  κοινωνίας μας και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ προσόν, κατάφερε να επιβιώσει, παρουσιάστηκε στις 8 Αυγούστου, σ΄ ένα ξεχωριστό χώρο: Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου «Νίκος Γκάτσος», στην Ασέα της Τρίπολης. Ένα ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο, φροντισμένο και επιμελημένο με τις προσπάθειες του Πνευματικού Κέντρου της Ασέας και κυρίως το πάθος της Μαρίας Φράγκου, εκεί που πήγε σχολείο ο μεγάλος μας ποιητής αλλά σήμερα κινδυνεύει να μείνει…χωρίς μαθητές.



Η παρουσίαση έγινε με την ουσιαστική συμβολή και συμμετοχή τεσσάρων ανθρώπων που ο συγγραφέας αποκάλεσε « στενούς φίλους ζωής» που βρίσκονται πάντα στο πλευρό του, του πρώην υπουργού, περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του Αντιδημάρχου Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά, του διακεκριμένου δημοσιογράφου/αρθρογράφου Θάνου Οικονομόπουλου και του συγγραφέα / εκδότη Στέλιου Κανάκη.



Γράφει  για το blog μας ο Δημήτρης Κωνσταντάρας:

«Το αγάπησα πολύ αυτό το βιβλίο μου και μετά την παρουσίασή του στη γειτονιά μου, στη γειτονιά της ίδιας της Αφροδίτης, στην Κυψέλη, στην ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά που χτίστηκε τα χρόνια που και η Αφροδίτη γεννιόταν και «χτιζόταν» σαν χαρακτήρας, δέχτηκα την πρόταση της Μαρίας  Φράγκου να το παρουσιάσουμε  «εκτός των τειχών», στο μικρό χωριό της Ασέας, πατρίδας του αγαπημένου ποιητή Νίκου Γκάτσου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Θα είχε κόσμο; Θα «στήναμε» μια καλή εκδήλωση; Θα δημιουργούσε ενδιαφέρον; Έγιναν όλα. Με τον καλύτερο τρόπο. Και με πάρα πολύ κόσμο.»


Γράφει η Ελένη Τράκα στο τοπικό μπλοκ Arcadiaportal.gr 

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ασέας, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ασέας, παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Κωνσταντάρα "Η Αφροδίτη της Ανάφης". Μία πραγματική ιστορία όχι για τη θεά Αφροδίτη, ούτε για μία γυναίκα με την ομορφιά και τις ερωτικές περιπέτειες και περιπλανήσεις της θεάς, αλλά μίας γυναίκας, που χωρίς κανένα προσόν, πέρασε τις δικές της δυσκολίες στην κατοχική Αθήνα και στη μεταπολεμική Ελλάδα και κατάφερε να επιβιώσει και να ζήσει μία ζωή έντιμη και αξιοπρεπή.

Μία γυναίκα, που όπως είπαν οι παρουσιαστές του βιβλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο εκδότης του βιβλίου Σ. Κανάκης, ο αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς και ο δημοσιογράφος Θάνος Οικονομόπουλος, φίλοι συνάμα του συγγραφέα, κατάφερε να επιβιώσει και να αφήσει το δικό της στίγμα, επισημαίνοντας πως σε αυτή τη ζωή δεν υπάρχουν ασήμαντοι άνθρωποι και όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν ήρωα.



Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι ένας απλός άνθρωπος, ο γείτονάς μας, μπορεί να αποτελέσει τον ήρωα ενός σημαντικού βιβλίου και όπως είπε ο κ. Τατούλης αυτό είναι και το ιδιαίτερο στοιχείο του συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα, ότι δηλαδή εντρυφεί στην ανακάλυψη των ξεχωριστών ιδιοτήτων που υπάρχουν στους απλούς - καθημερινούς ανθρώπους.

Μία πολύ όμορφη παρουσίαση βιβλίου που είχε στοιχεία πολιτικά, δημοσιογραφικά, ανθρώπινα και χαρακτηρίστηκε από το χιούμορ και την ζεστασιά αλλά και το δέσιμο που υπήρχε μεταξύ των παρουσιαστών του βιβλίου και του συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα...

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και η πολιτική αναφορά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου που στο τέλος της παρέμβασής του σημείωσε ότι "η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά με τα άκρα".

«Με σύνεση και ψυχραιμία πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα, δίνοντας πολύ ελεύθερο χώρο πια στη νέα γενιά και σίγουρα όχι καταφεύγοντας πανικοβλημένοι στα άκρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης.

«Ως δικηγόρος λέω ότι ο Δημήτρης Κωνσταντάρας είναι από τους ξεχωριστούς κακοποιούς που έχω γνωρίσει», αστειεύτηκε ο επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς συμπληρώνοντας: «Πήρε τον από αρχαιοτάτων χρόνων οπτικό μύθο της πολύ ωραίας Αφροδίτης και δημιούργησε μια Αφροδίτη χαμηλής νοημοσύνης που δύσκολα θα την πρόσεχε ένα αντρικό βλέμμα. Έτσι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Δημήτρη Κωνσταντάρα εκδικούμαι και εγώ τη σουρεαλιστική οπτική τελειότητα που από τη γέννηση μου δεν έχω δει ποτέ»!



Δείτε σχετική συνέντευξη του συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα στην Ελένη Τράκα και το Arcadia Portal στο http://youtu.be/3yiHvDBHNuc

 

40.000 ΝΕΕΣ 5ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



Ξεκινά άμεσα η Κοινωφελής Εργασία στους δήμους.

Ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, το οποίο έχει πεντάμηνη διάρκεια. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν με 5μηνες συμβάσεις εργασίας σε τομείς όπως: Έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ., υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κ.λπ., κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία, οδική
ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών για χρονικό διάστημα 5 μηνών.

ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΗΛΙΔΟΥ

Ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, το οποίο έχει πεντάμηνη διάρκεια. Ο συνολικός αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων απασχόλησης ανέρχεται τελικώς, σύμφωνα με την κατανομή, σε 40.000. Η κατανομή ανά περιφέρεια και δήμο έγινε με κριτήρια πληθυσμιακά και ανεργίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μικρότερων σε πληθυσμό δήμων.
Χθες έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων που είχαν οι δήμοι προκειμένου να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ΚΕΔΕ. Σημειώνεται ότι η κατανομή στα Νομικά Πρόσωπα θα γίνει από τον ίδιο το δήμο, η δε κατανομή στους Συνδέσμους θα γίνει αναλογικά από τους συμμετέχοντες σε αυτούς δήμους.

Δείτε παρακάτω την κατανομή ανά περιφέρεια:

Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Θέσεις: 2.471

Περιφέρεια: Αττική
Θέσεις: 10.680

Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο
Θέσεις: 1.332

Περιφέρεια: Δυτική Ελλάδα
Θέσεις: 2.692

Περιφέρεια: Δυτική Μακεδονία
Θέσεις: 1.860

Περιφέρεια: Ήπειρος
Θέσεις: 1.822

Περιφέρεια: Θεσσαλία
Θέσεις: 2.784

Περιφέρεια: Ιόνιο
Θέσεις: 1.385

Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία
Θέσεις: 5.857

Περιφέρεια: Κρήτη
Θέσεις: 2.679

Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο
Θέσεις: 1.789

Περιφέρεια: Πελοπόννησος
Θέσεις: 2.236

Περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα
Θέσεις: 2.412

Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων είναι:

Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών που μοριοδοτείται ως εξής:

• Για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
• Για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
• Για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα.

Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου (ανώτατο όριο 36 μήνες) που μοριοδοτείται ως εξής:

• Για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
• Για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
• Για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα.

Η μοριοδότηση αυξάνεται για καθένα από τα ανήλικα τέκνα κατά 10 μονάδες.

Επίσης η μοριοδότηση πριμοδοτείται με βάση το οικογενειακό εισόδημα (για το τελευταίο οικονομικό έτος) ως εξής:

• Από 0,00 € έως 10.000,00 €: 30 μονάδες.
• Από 10.001,00 € έως 20.000,00 €: 20 μονάδες.
• Από 20.001,00 έως 30.000,00 €: 10 μονάδες.
• Από 30.001,00 και άνω: 0 μονάδες.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν με 5μηνες συμβάσεις εργασίας σε τομείς όπως:

• Έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.
• Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κ.λπ.

• Κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία.

• Οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών για χρονικό διάστημα 5 μηνών

Ο μισθός όσων προσληφθούν θα είναι:

• 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών και
• 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.

Ωφελούμενοι είναι:

1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι - μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
3. Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών- μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος»

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΑΜΕΑ - ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Τελικά, δεν εξαιρείται σχεδόν κανείς

Αδύνατο να γλιτώσουν τη διαθεσιμότητα οι ανάπηροι! Ποια έγγραφα καλούνται τώρα να προσκομίσουν οι «τυχεροί». Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από το γεγονός ότι δεν γλιτώνουν από τη διαθεσιμότητα ούτε οι ανάπηροι ούτε οι προστάτες παιδιών ή συζύγων που είναι ανάπηροι, έτσι και έχουν ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, όπως τόνισε χθες και η «Δημοκρατία»!
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν κάποιος έχει μισθό 1.000 ευρώ μεικτά, φτάνει εύκολα το όριο των 12.000 ευρώ τον χρόνο. Αν κάποιος παίρνει ακόμη λιγότερα, για παράδειγμα 800 ευρώ μεικτά (δηλαδή λιγότερα από 700 καθαρά) και έχει εισοδήματα από σπίτι που νοικιάζει ή από όποια άλλη πηγή και φτάνει τα 12.000 ευρώ, δεν γλιτώνει!
 
Εν τω μεταξύ, οι υπάλληλοι που εξαιρούνται της κινητικότητας - διαθεσιμότητας (πολύτεκνοι, ΑμεΑ, δικαστικοί συμπαραστάτες) θα πρέπει μετά τη διαπιστωτική πράξη κατάργησης της θέσης τους να καταθέσουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά, προκειμένου να εξαιρεθούν από την κινητικότητα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα: Οι πολύτεκνοι θα πρέπει να καταθέσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό της ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και, σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου ή γονέων σε ποσοστό 67%, αυτό να πιστοποιείται από τον οικείο φορέα. Σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας, όπου το παιδί διανύει τη στρατιωτική του θητεία, να υπάρχει βεβαίωση από τον Στρατό και αντίστοιχα από το πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ, εάν σπουδάζει και είναι κάτω των 25 ετών.

Για τους δικαστικούς συμπαραστάτες θα πρέπει η δικαστική απόφαση να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται. Υπάλληλος ο οποίος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας υποβάλλει την παραίτησή του στον τομέα προέλευσης.

Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος του οποίου σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών, όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εξαιρείται της διαθεσιμότητας εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του:

- Πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ σε ισχύ ή για το πριν από την 1/1/2011 χρονικό διάστημα.
- Γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
- Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κινητικότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»
 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Άρθρο Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δημάρχου Αμαρουσίου
στην Ιστοσελίδα parapolitika.gr
"Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Το Αύριο στην Υγεία"
 
Στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής και αξιακης κρίσης που περνά η πατρίδα μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, αποτελεί το σταθερό και διαχρονικό θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας. Η Υγεία, το ύψιστο ανθρωπιστικό και κοινωνικό αγαθό του κάθε συνανθρώπου μας, απαιτεί αγώνα για τη διασφάλισή της και αυτό αποτελεί έργο όλων των ιθυνόντων και των υγειονομικών φορέων, με συλλογικές προσπάθειες και ενωτικές δράσεις. Έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν. Από αρμόδιους που δεν ήξεραν, δεν άκουγαν και δεν αξιολόγησαν τους Γνώστες του Υγειονομικού χώρου. Στη σημερινή όμως ηγεσία του ΥΥΚΑ συναντήσαμε θετική πρόθεση συνεργασίας, ευρύτερη αντιληπτικότητα και «ανοιχτά μυαλά». Γι αυτό καταθέσαμε τις προστάσεις μας και γι αυτό σε αρκετά θέματα εισακουστήκαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή σε όλα τα επίπεδα για να πετύχουμε το καλύτερο  για τους γιατρούς μας.

Ανασφάλιστοι Ασθενείς

Η ανάληψη της ευθύνης για την περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι πολύ σημαντικό θέμα. Σήμερα, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι παραμένουν αποκλεισμένοι από την απαραίτητη για τη ζωή τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολίτες, που επί πολλά χρόνια πλήρωναν στα Ασφαλιστικά τους Ταμεία τεράστια ποσά, σήμερα βρίσκονται λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης μετέωροι, χωρίς πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα.
 
Άμεση προτεραιότητα είναι η ένταξη των Ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι ασθενείς που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν την Υγείας τους, πρέπει να ζήσουν. Δε μπορούμε να τους αφήσουμε στην αρρώστια και στο θάνατο, επειδή δεν έχουν χρήματα. Είναι επείγουσα ηθική, επιστημονική και πολιτική ευθύνη η αποκατάστασή τους, προκειμένου να μπορούν να χειρουργηθούν, να νοσηλευτούν, να γεννήσουν, να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, να λάβουν κάθε μήνα υψηλού κόστους φάρμακα.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής κάνει μια μεγάλη, καθημερινή προσπάθεια να καλύψει όλες τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Οι 25.000 ιατρικές επισκέψεις σε 18 μήνες και τα 3.000 φάρμακα που διατίθενται δωρεάν ημερησίως σε ανασφάλιστους ασθενείς μιλούν από μόνα τους, καταδεικνύοντας, όχι μόνο το μέγεθος του κοινωνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος, αλλά και την προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «Αποστολης» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να καλύψει ζωτικές ανάγκες των συμπολιτών μας μέχρι το κράτος να ορθοποδήσει και να μπορέσει να αποκαταστήσει την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Ασφαλισμένοι Πολίτες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι δίπλα στον αγωνιζόμενο ασφαλισμένο, το χαμηλοσυνταξιούχο, τον πολίτη που καλείται να πληρώσει 3 και 4 φορές το δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας, βάζοντας βαθειά το χέρι στην πολλές φορές άδεια τσέπη του. Ήδη, από το Δεκέμβριο του 2012, ιδρύσαμε το Πανελλαδικό Μέτωπο Χρηστών και Παρόχων Υγείας και ζητήσαμε επίσημα, από τον Υπουργό Οικονομικών να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος και να επανασυσταθεί ο ΕΟΠΥΥ μέσα σ ένα οργανωμένο πλαίσιο και να επανασχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες ανά περιφέρεια και πυκνότητα πληθυσμού. Αυτό είναι εφικτό μέσα από το σχεδιασμό μίας κοινής πλατφόρμας αναζήτησης των στοιχείων του ασφαλισμένου που θα διασταυρώνει τα προσωπικά δεδομένα από το σύστημα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS με το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ. Πιστεύουμε στον εξορθολογισμό του Συστήματος Υγείας μέσα από καθολικές προκηρύξεις για κεντρικούς διαγωνισμούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και προμήθειες, όμως θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή του Ασφαλισμένου στη Δημόσια Υγεία, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε διάβημα επιβαρύνει επιπλέον τους ασφαλισμένους και το δηλώσαμε ευθαρσώς πολλάκις. Θεωρούμε αδιανόητη όχι μόνο την πιθανη συμμετοχή του Ασφαλισμένου με 5 ευρώ για την αποζημίωση της ιατρικής επίσκεψης, πρόταση που κάποιες μειοψηφίες τόλμησαν να ψελλίσουν, όχι μόνο απορρίπτουμε οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση στην επίσκεψη των νοσοκομείων, αλλά ως ΙΣΑ ζητήσαμε επανειλημμένα και την κατάργηση του 5ευρου στο Νοσοκομείο, τόσο για τους Ασφαλισμένους όσο και για τους Ανασφάλιστους.

Ισότιμη Υγεία και στις παραμεθόριες περιοχές

Πρέπει παντα να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα, δεν τελειώνει, αλλά αρχίζει από τις παραμεθόριες κι ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας. Αυτούς τους «συνοριοφύλακες» του έθνους μας, οφείλουμε να τους στηρίξουμε, γιατί μένουν συνεχώς χωρίς γιατρό και φάρμακα. Ολόκληρα νησιά μένουν στο Έλεος του Θεου, γενιές μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο, χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειωδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις.
 
Η στελέχωση όλων αυτών των νησιωτικών και απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής για τη διάγνωση και τη θεραπεία, αποτελεί για την Ελλάδα πρώτιστη προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ προωθείται στο ΥΥΚΑ Νομοθετική Ρύθμιση για Ειδικό Σύστημα Μοριοδότησης όλων των Γιατρών που θα στελεχώνουν τις Παραμεθόριες και Νησιωτικές Περιοχές της πατρίδας μας.

Πρόληψη και Προληπτική Ιατρική

Το Σύστημα Υγείας δεν πρέπει να ξεκινά από τη Θεραπεία της Ασθένειας αλλά από την Πρόληψη.

Ο εμβολιασμός και η συμμετοχή σε προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής για όλους τους πολίτες. Οι προσυμπτωματικοί ιατρικοί έλεγχοι (screening) για την ανίχνευση προβλημάτων υγείας σε μη νοσούντες πολίτες πρέπει να θεσμοθετηθούν για να μπορούν να αποκαλύψουν την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων.
 
Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Περίθαλψη
 
Δηλώσαμε ευθαρσώς ότι τα χρονίζοντα προβλήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία λύνονται με κάλυψη των κενών θέσεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τονίσαμε πολλάκις την αναγκαιότητα απορρόφησης των νέων γιατρών μέσα από έναν Δυναμικό Υγειονομικό Χάρτη, βάσει της ανθρωπογεωγραφίας της κάθε περιοχής της Ελλάδας. Όσον αφορά τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, λάβαμε μετά από σειρά παρεμβάσεών μας , τη διαβεβαίωση του Υπουργού Υγείας ότι κανένας συνάδελφος, εργαζόμενος σε νοσοκομείο δε θα χάσει τη θέση του, ότι δηλαδή κανένας γιατρός του ΕΣΥ δε θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας.
 
Θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές χρήσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων πρέπει να προκύπτουν μέσα από μελέτες με επιδημιολογικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νοσοκομείου «Σπηλιοπούλειο», που προσφέρεται να μετατραπεί σε Κέντρο Αποκατάστασης, δεδομένου ότι περιβάλλεται από τριτοβάθμια Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ενώ αντίθετα το Νοσοκομείο «Α. Φλέμιγκ», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου τμήματος της Βορειοανατολικής Αττικής, οφείλει να παραμείνει ως έχει. Εδώ και ένα χρόνο αντισταθήκαμε στη συγχώνευση του Παίδων Πεντέλης με το Παίδων Αγία Σοφία, μαζί με τους 12 Δήμους των Βορείων Προαστίων, κάτι που αν εφαρμοζόταν, θα έκλεινε το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Αττικής. Θεωρήσαμε σημαντική την αποδοχή της πρότασής μας από την ηγεσία του ΥΥΚΑ και τη δέσμευση του Υπουργού κου Γεωργιάδη ότι θα υπάρξει τελικά Υγειονομικό Μπλοκ στη Βορειοανατολική Αττική από τα Νοσοκομεία Σισμνόγλειο, Α.Φλεμιγκ και Παίδων Πεντέλης που θα δρουν συμπληρωματικά το ένα ως προς το άλλο, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του πληθυσμού στις γύρω περιοχές.
 
Υγειονομικός Χάρτης

Διαχρονική πρόταση του ΙΣΑ, με αναλογιστική μελέτη τεκμηριωμένη από το 1999, ήταν η κατανομή του Ιατρικού Δυναμικού στη χώρα να γίνει βάσει της ανθρωπογεωγραφίας και των επιδημιολογικών στοιχείων της κάθε περιοχής μέσα από ένα δυναμικό Υγειονομικό Χάρτη που θα καλύπτει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικές επικράτειας ως την Ακριτική Ζώνη ισότιμα, χωρίς να ωθεί τα παιδιά της, λόγω της ανεργίας, στην ιατρική μετανάστευση.
 
Είμαστε σε εγρήγορση…

Είμαστε και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση, όπως άλλωστε πράτταμε όλα αυτά τα χρόνια, για να παρακολουθούμε διεξοδικά, βήμα προς βήμα, τις εξελίξεις. Περιμένουμε η σημερινή ηγεσία του ΥΥΚΑ να κάνει πράξει αυτά που έχει υποσχεθεί. Σε περίπτωση που δε συμβεί κάτι τέτοιο, ο ΙΣΑ θα επαναπροσδιορίσει τη θέση του και θα σταθεί απέναντι στην αδικία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα μέλη του και να διαφυλάξει τα δικαιώματα τους, όπως ανέκαθεν έκανε.

Κάποιες μειοψηφούσες φωνές που χρησιμοποιούν το Ψέμα εις βάρος των Πολιτών και τις Λαϊκίστικες Κορώνες της Βίας και της Ισοπέδωσης εις βάρος των Συναδέλφων Γιατρών, τις προσπερνούμε μαζί με τη «λάσπη» τους, διότι εμείς, ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δημιουργούμε και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο στη δημιουργία. Άλλωστε ο καθένας από μας κρίνεται κάθε μέρα από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του.

Ο ΙΣΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι Θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας με μία κεντρική κύρια στόχευση: να δράσει έντονα όπου υπάρξει ανάγκη για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή Περίθαλψη στους Πολίτες και την Ανθρώπινη και Επιστημονική Αξιοπρέπεια στους Υγειονομικούς Λειτουργούς της.
 
Είναι σίγουρο ότι, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής στην Υγεία, θα μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη βιωσιμότητα στο Σύστημα της Υγειονομικής μας Περίθαλψης, και να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία στην πατρίδα μας