meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ATHENS PRIDE 2016: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ




Με το μότο «Εκφράσου Ελεύθερα», πραγματοποιήθηκε το 11ο Φεστιβάλ Περηφάνιας «Athens Pride» στην Πλατεία Κλαύθμωνος, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016.

Το Athens Pride είναι μια εξ’ ολοκλήρου εθελοντική, μη- κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα από το 2006. Πρωταρχικός της στόχος αποτελεί η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Επιπρόσθετα, το Athens Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

Ο σκοπός του Athens Pride είναι να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT (ΛΟΑΤ) ατόμων στην ελληνική κοινωνία, και με αυτό τον τρόπο παράλληλα να προωθήσει και εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Το Athens Pride, δια μέσου του Προγράμματος Εθελοντισμού του, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την συμπαράσταση των ΛΟΑΤ ατόμων, κάθε ηλικίας.

Διαβάζουμε στη «huffingtonpost», στο άρθρο της Νάγιας Κωστιάνη:

 «Το 2005 ο Δήμος της Αθήνας φιλοξένησε το πρώτο Athens Pride. Μέχρι τότε και από τα μέσα της δεκαετίας του '80 περίπου, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανς, Κουΐρ, Ίντερσεξ άτομα) διοργάνωναν διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως ο λόφος του Στρέφη και το Πεδίον του Άρεως, όπου μερικές δεκάδες ατόμων παρευρίσκονταν με αυτοσχέδια πανό και φώναζαν συνθήματα, περισσότερο για να το διασκεδάσουν οι ίδιοι παρά γιατί πίστευαν πως θα συντελούσαν με αυτό τον τρόπο στην ριζική αλλαγή των απαρχαιωμένων ηθών της ελληνικής κοινωνίας.
Εκείνη η πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας του 2005 είχε συγκεντρώσει γύρω στα 500 άτομα, ενώ μόνο 50 εξ αυτών είχαν βρει το θάρρος να παρελάσουν περήφανα μέρα-μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. 


Δέκα χρόνια αργότερα, στο Athens Pride του 2015, οι δρόμοι της Αθήνας ήταν πιο χρωματιστοί, πιο γιορτινοί, πιο όμορφοι από ποτέ, καθώς περισσότερα από 30.000 άτομα με πολύχρωμα ρούχα, neon περούκες, πούλιες, χρυσόσκονη, glitter, σφυρίχτρες, μπαλόνια, άρματα και με την σημαία-ουράνιο τόξο, σήμα κατατεθέν της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παγκοσμίως, να ανεμίζει σε κάθε γωνιά, παρέλαυναν κατά μήκος της πόλης, χορεύοντας, τραγουδώντας και γελώντας δυνατά, χωρίς τον παραμικρό φόβο στο πρόσωπό τους. Μαζί τους, είτε ντυμένοι σε παρόμοιο στυλ είτε πιο «ταπεινά», με χρώματα στα πρόσωπά τους και σφυρίχτρες γύρω από το λαιμό τους, χόρευαν straight άντρες και γυναίκες, οικογένειες με μικρά παιδιά, έφηβοι, μέχρι και ηλικιωμένοι άνθρωποι που χοροπηδούσαν πιο ψηλά από κάθε 15χρονο, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να τιμήσουν τη γενναιότητα των ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και να τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν το σημαντικότερο δικαίωμα όλων: το δικαίωμα στη ζωή". …



Και το άρθρο συνεχίζει: «…Ο κόσμος άλλαξε ριζικά μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν από το πρώτο μέχρι το περσινό Athens Pride, ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει κάθε μέρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Νέοι όροι εμφανίζονται συνεχώς, πλέον το ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι αρκετό για να καλύψει την πολύπτυχη σεξουαλική ταυτότητα των ανθρώπων, για την ακρίβεια όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν θέλουν καν μια ταμπέλα πάνω από το κεφάλι τους, όσο καλή πρόθεση κι αν έχει. Πότε όμως είχε (εντελώς) καλή πρόθεση μια ταμπέλα, για να είμαστε ειλικρινείς; Γιατί έχουμε αυτή την ακαταμάχητη ανάγκη να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες και είδη, λες και είναι μουστάρδες; Πέρα από το βασικό και άκρως πρακτικό διαχωρισμό «αξίζει να ασχολείσαι με αυτούς - δεν αξίζει να ασχολείσαι με εκείνους», σε τι ακριβώς χρησιμεύουν όλες οι υπόλοιπες ταμπέλες; 


Ο κόσμος, λοιπόν, αλλάζει συνεχώς και αλλάζει προς το καλύτερο. Γυναίκες και άντρες με μεγάλη επιρροή στους νέους ανθρώπους -είτε μιλάμε για pop stars όπως η Miley Cyrus, είτε για αναγνωρισμένους ηθοποιούς όπως η Kristen Stewart, είτε για topmodels όπως η Cara Delevingne, είτε για περίπου δυο ντουζίνες διάσημους αθλητές- αποφάσισαν μέσα στην τελευταία πενταετία να «βγουν από την ντουλάπα» και να μιλήσουν ανοιχτά για το δικαίωμα όλων μας στην αγάπη, όποια μορφή κι αν έχει αυτή για τον καθένα. Ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές στην ιστορία της Αμερικής και «πάτερ φαμίλιας» της διασημότερης οικογένειας της χώρας, των Kardashian, έκανε αλλαγή φύλου και φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του Vanity Fair ως άλλη femme fatale της χρυσής εποχής του Hollywood. Μέχρι και τα παιδιά που νιώθουν «διαφορετικά» από τα υπόλοιπα, έχουν πλέον περισσότερη και αμεσότερη βοήθεια ώστε να ανακαλύψουν και να αποδεχτούν τη σεξουαλικότητά τους -και, άρα, τον εαυτό τους- είτε αυτή έρχεται από ειδικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί για αυτόν τον λόγο, είτε από τα κοινωνικά δίκτυα, είτε από τα ίδια τους τα είδωλα. Μη-straight χαρακτήρες αρχίζουν να κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους σε δημοφιλείς σειρές, σε μεγάλες ταινίες ή ακόμα και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.


Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να εξασφαλίσουμε μια για πάντα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους;Ναι, φυσικά. Θα είναι μια δύσκολη και πολλές φορές άνιση μάχη, παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα; Εννοείται. …» …


Παράλληλα, σε ένα άλλο δημοσίευμα, Η Θάλεια Κιούση, η οποία ήταν η συνεπικεφαλής του πιο πολύχρωμου σταθμού του Athens Pride, ήταν ο άνθρωπος που έφερνε χρώμα σε κάθε πλακάτ, σημαία, ταμπέλα και ότι μπορείς να φανταστείς, ενώ  Επίσης ασχολήθηκε και με την εκπαίδευση εθελοντών στη συνοδεία ατόμων σε αμαξιδιο ή τυφλών, για ένα πιο προσβάσιμο Pride, απαντούσε στον κ. Γιάννη Δημητρέλλο για το rise.gr:

"Τι σημαίνει για σένα η λέξη "Pride" και το Athens Pride ειδικότερα;
-«Η λέξη Pride, για μένα, είναι συνυφασμένη με το Athens Pride το οποίο γνώρισα το 2010 και λάτρεψα αγιάτρευτα. Και τα δύο σημαίνουν ελευθερία, το να είμαι αυτό το άτομο που είμαι και που θέλω να είμαι. Επίσης σημαίνουν τέλος στην καταπίεση, τέλος στην ανισότητα, τέλος στις ντουλάπες. Σημαίνουν ότι επιτέλους κάποιοι πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν τον ρατσισμό τους και τον φόβο τους ως δική μου αδυναμία και να καταλάβουν. Να καταλάβουν πως είμαι εδώ, πάντα ήμουν και πάντα θα είμαι.»

 «Δεν ανήκω στη ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα, όμως ως άνθρωπος με αναπηρία, ξέροντας τι θα πει ρατσισμός, είμαι εδώ σήμερα για να στηρίξω το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα του «Athens Pride»», δήλωσε το απόγευμα της εκδήλωσης ο 28χρονος δικηγόρος και ενεργός πολίτης Βαγγέλης Αυγουλάς.


Όπως μας ενημέρωσαν οι διοργανωτές: «…Γεννιόμαστε με μια σωματική ανατομία η οποία από το υπερηχογράφημα μας κατατάσσει επιστημονικά και κοινωνικά στις έμφυλες κατηγορίες όπως γυναίκα, άντρας, ιντερσέξ γυναίκα, ιντερσέξ άντρας. Η έκφραση του φύλου μας κι ο αυτοπροσδιορισμός μας είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης και μίμησης αυτοματισμένων συμπεριφορών, συνηθειών, και συναισθημάτων που προκύπτουν από αυτή την βίαιη διαδικασία η οποία από βρέφη μας προσανατολίζει στο κανονιστικό έμφυλο δίπολο: cis straight άντρας / cis straight γυναίκα. Τα τρανς άτομα δεν ταυτιζόμαστε με το φύλο με το οποίο βίαια προσπαθούν να μας ταυτίζουν από τη στιγμή της γέννησης μας. Η διαφωνία μας με αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σωματαλλαγές, ορμόνες, χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες μας οδηγούν όλο και πιο κοντά στο επιθυμητό φύλο. Ωστόσο αυτή η διαφωνία μπορεί και να είναι απλά μια διαφορετική έκφραση φύλου, μη αναγνωρίσιμη με βάση τους κανόνες του έμφυλου δίπολου.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

"FACEBOOK" ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ...MADE IN GREECE



Screenshot disabled book

Κώστας Πλιάκος.

Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς από όλους εμάς που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο -και δεν είναι ανάπηρος- αν μπορούν να έχουν σε αυτό πρόσβαση και τα άτομα με αναπηρία; Τα ψηφιακά εργαλεία υπάρχουν, άσχετα αν ελάχιστες ιστοσελίδες τα παρέχουν. Το να υπάρχει πρόσβαση στην πληροφορία χωρίς διακρίσεις, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι και γι αυτό ολοένα και περισσότερες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν εργαλεία για κωφούς, τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας.

Παρεμπιπτόντως, για να δώσουμε και μια τάση, να πούμε εδώ ότι και στα προγράμματα χρηματοδότησης του τελευταίου ΕΣΠΑ για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, επιδοτείται η δημιουργία ιστοσελίδας με την υποχρέωση του νέου επιχειρηματία να εντάξει σε αυτή, εργαλεία για άτομα με αναπηρία.

Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τα κοινωνικά δίκτυα, μιας και αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είτε τα χρησιμοποιούμε για απλή επικοινωνία, είτε για ενημέρωση. Η πρόσβαση όμως σε αυτά, από ανθρώπους που έχουν κάποια αναπηρία, δεν είναι εύκολη λόγω της έλλειψης των εργαλείων που προαναφέραμε.

Ο Πέτρος Καλούπης είναι ένας νέος σχετικά επιστήμονας, προγραμματιστής, που και ο ίδιος είναι ανάπηρος. Πριν περίπου έξι μήνες δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν φίλο του με προβλήματα κινητικότητας και η κουβέντα πήγε στα κοινωνικά δίκτυα και στη δυσκολία πρόσβασης για μια μερίδα συμπολιτών μας.

Δείτε εδώ το disabled book: https://www.disabledbook.com/.

Αυτό ήταν και το έναυσμα για να ξεκινήσει τη δημιουργία το disabled book. Του πρώτου κοινωνικού δικτύου με πρόσβαση για άτομα με αναπηρία.

Συνάντησα τον Πέτρο σε ένα διαγωνισμό για καινοτόμες ιδέες ψηφιακής τεχνολογίας όπου το τελευταίο διάστημα συμμετέχει για να παρουσιάσει την πλατφόρμα του η οποία λειτουργεί, αναπτύσσεται συνεχώς και ήδη έχει αποκτήσει 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Καθόλου άσχημα για κάτι τόσο καινούργιο και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη.

"Το disabled book είναι μια ελληνική κοινωνικά υπεύθυνη ψηφιακή εφαρμογή, αυτό που λέμε social media, το οποίο βοηθάει τα άτομα με σωματικές αναπηρίες να τη λειτουργούν με κινήσεις του κεφαλιού τους, βοηθάει επίσης τους τυφλούς να δουλεύουν την πλατφόρμα αυτόνομα και βοηθάει επίσης και τους κωφούς δίνοντας τους κάποια εργαλεία τα οποία είναι στη νοηματική γλώσσα" θα μου πει ο Πέτρος.

Το disabled book δεν είναι φυσικά μόνο για ανάπηρους αλλά για τις οικογένειες τους, τους φίλους τους και για όσους ανθρώπους ενδιαφέρονται για θέματα που έχουν να κάνουν με την αναπηρία. Γι αυτό και ο τόσος μεγάλος αριθμός χρηστών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Όπως λέει ο Πέτρος, στο μέλλον τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα κατακερματιστούν σε μικρότερα θεματικά. Οπότε ο καθένας να δικτυώνεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

"Το disabled book είναι φτιαγμένο σε κορυφαία τεχνολογία Facebook χωρίς τα στοιχεία αυτά που το Facebook έχει κατοχυρώσει. Από την έρευνα που έχω κάνει πριν να το ξεκινήσω μέσα από μηχανές αναζήτησης και μέσα από βάσεις δεδομένων που έχω απευθυνθεί, οι μόνοι μου ανταγωνιστές αυτή τη στιγμή είναι τα υπάρχοντα social media και τα οποία δεν έχουν τα βοηθήματα που έχω εγώ τώρα", θα μου πει ο Πέτρος.

"Λειτουργεί πάρα πολύ εύκολα όπως το Facebook, μπαίνεις στη σελίδα, αποκτάς λογαριασμό, κάνεις ένα προφίλ, στη συνέχεια μπορείς και ανεβάζεις φωτογραφίες βίντεο που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να μιλήσεις με μηνύματα με άλλους όπως ακριβώς κάνεις και στο Facebook. Η διαφορά είναι ότι δεν
μπορείς να ανοίξεις σελίδα Fanpage και να κάνεις like με τον τρόπο που κάνει το Facebook.

Έχει όμως την επιλογή του "μ΄ αρέσει – δεν μ΄ αρέσει." Είναι μεταφρασμένο σε 196 γλώσσες. Μπορείς να επιλέξεις ό,τι θέλεις εσύ. Τώρα δουλεύει κυρίως στα ελληνικά. Και προχωράω για να βάλω κι άλλες γλώσσες. Επίσης μπορείς να ανοίξεις τη δική σου ομάδα όπου μπορείς να καλέσεις κι άλλα μέλη, να έχετε αλληλεπίδραση και επίσης να μιλήσεις με θεσμούς, με οργανώσεις με δομές, με το Δήμο, ώστε να πεις το πρόβλημα σου ή με άλλους χρήστες αν έχεις κάποιο πρόβλημα και χρειάζεσαι βοήθεια και να έχεις μια ανταπόκριση εκείνη τη στιγμή από κάποιον που βλέπει το μήνυμά σου".

Ο Πέτρος ανοίγει την κάμερα του υπολογιστή του και αυτόματα ενεργοποιείται ένας σένσορας που αναγνωρίζει το πρόσωπό του και τις κινήσεις του κεφαλιού του. Με αυτό τον τρόπο κουνά το ποντίκι του υπολογιστή του, ενώ σε κάθε σύνδεσμο που σταματά ο κέρσορας, ο υπολογιστής κάνει φωνητική ανάγνωση.

"Έτσι με αυτόν τον τόπο μπορούν να περιηγηθούν στην σελίδα, τυφλοί αλλά και άνθρωποι με προβλήματα στα άκρα", θα μου πει.

Θα ήθελα να μπορέσουν όλοι οι δήμοι και το δημόσιο να το εντάξουν στους κόλπους τους για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση ελεύθερα στις πληροφορίες. Αυτός είναι ο στόχος μου, να χτυπήσω την προκατάληψη που υπάρχει και τα εμπόδια που υπάρχουν, ώστε να υπάρχει επικοινωνία χωρίς εμπόδια παντού."

- Δεν θα μπορούσε όμως το ίδιο το Facebook ή μια άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να εντάξει στις λειτουργίες της και όσα προσφέρει το disabled book; ρωτάω τον Πέτρο.

"Θα μπορούσε, αλλά δεν σκέφτεται έτσι. Δεν στοχεύει στους ανθρώπους με αναπηρίες, στοχεύει στο πλήθος, για να του δώσει την εμπειρία που εκείνο έχει φανταστεί. Αλλά οι άνθρωποι με αναπηρίες χρειάζονται ειδικά εργαλεία, χρειάζονται βοηθήματα για να κάνουν ενέργειες τις οποίες ένας άνθρωπος  χωρίς αναπηρία δεν τις είχε σκεφτεί. Τις θεωρεί αυτονόητες.

Πιστεύω ότι η αγορά είναι κοινή και το Facebook ήδη γνωρίζει τις κινήσεις μας, διότι είναι ένας κολοσσός και φαντάζομαι ότι θα του έχουν μιλήσει για το disabled book, ότι έχει τόσους πολλούς χρήστες."

Η ιδέα του Πέτρου έχει ήδη διακριθεί σε κάποιους διαγωνισμούς και στόχος του είναι να προσεγγίσει επενδυτές και χορηγούς για την ανάπτυξη της πλατφόρμας του.

"Με έχουν προσεγγίσει αρκετές εταιρίες και μια τράπεζα και περιμένω να δω  τί εξέλιξη θα έχουμε.

Αυτή την πλατφόρμα την έχω δουλέψει μόνος μου και πλέον χρειάζομαι βοήθεια από προγραμματιστές και ανθρώπους που γνωρίζουν από μάρκετινγκ για να μπορέσω να το περάσω στο επόμενο επίπεδο."

Πηγή: http://www.cnn.gr/

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΑΡΘΡΟ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ: ΑΝΑΓΚΗ ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


Το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο:
«114»

Μισόν αιώνα μετά το κίνημα του 114 , όπου οι φοιτητές και οι νέοι διεκδικούσαν την προστασία της συνταγματικής νομιμότητας όπως επέτασσε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, έτσι και σήμερα οι διαρκώς μεταβαλλόμενες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες μας οδηγούν στην ανάγκη για μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το παρελθόν μας εκπλήσσει με την επικαιρότητά του.

Παραδοχή πρώτη. Η αλλαγή του Συντάγματος προϋποθέτει τη συλλογική απόφαση όλων μας να τηρούμε το Σύνταγμα με δογματική ευλάβεια. Η παραβίαση του Συντάγματος απ' όλες τις κυβερνήσεις κατά καιρούς και διαστήματα αποτελούσε σχεδόν -θα τολμούσε να πει κανείς- τον κανόνα. Ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης είναι το πώς θεσμικά θα κατοχυρώσουμε τη σωστή ερμηνεία, άρα συνταγματικό δικαστήριο.

Παραδοχή δεύτερη. Η αναθεώρηση του συντάγματος μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι πρέπει να είναι απόφαση των συνταγματολόγων και των πολιτικών; Πριν από έξι μήνες απέστειλα μια επιστολή στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας την άποψη ότι είναι μια ευκαιρία η νέα αναθεώρηση να ξεκινήσει με διαβούλευση από την ίδια την κοινωνία. Τα κόμματα, οι επιστημονικοί φορείς πρέπει να ανοίξουν έναν απροκατάληπτο διάλογο μέσα στην κοινωνία ώστε να ενεργοποιηθούν τα συμμετοχικά αποθέματα των ανθρώπων για να μην είναι θεατές στις διεργασίες μιας κρίσιμης υπόθεσης που τους αφορά.

Μια τέτοια συμμετοχική διαβούλευση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά προτάσεις και ιδέες για ένα νέο ευρηματικό λειτουργικό καταστατικό χάρτη, αλλά θα αναβαθμίσει στη συνείδηση του λαού την αρχή ότι δεν παραχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει για εμένα χωρίς εμένα.

Ίσως μια τέτοια αναβάθμιση θα περιορίσει το θράσος κάποιων να ενοχοποιούν τη συμμετοχή του λαού σε τέτοιου είδους διεργασίες.

Παραδοχή τρίτη. Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο πολιτικό διακύβευμα είναι οι εκρηκτικές διευρύνσεις των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που εύκολα υπερσυσσωρεύουν την κατανομή του πλούτου στους λίγους, το νέο σύνταγμα πρέπει να χειραφετεί με αποφασιστικό τρόπο και να επιτάσσει νέους δημοκρατικούς θεσμούς που θα στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου το εγώ θα συνυπάρχει με το εμείς με μέτρο συλλειτουργίας.

Η συγκυρία της αρχής της αναθεώρησης να συνδυαστεί με έναν νέο εκλογικό νόμο που θα ανοίξει τους αγωγούς παροχής οξυγόνου και θα απελευθερώσει τις πολιτικές θρομβώσεις. Αμφισβητεί κανείς γιατί διατηρούνται μέχρι σήμερα και ποιούς εξυπηρετούσαν οι μεγάλες περιφέρειες, π.χ. Β' Αθηνών; Το εκκολαπτήριο της διαπλοκής και το βασίλειο των βαρόνων και των βαρονιών.

Και μόνο το σπάσιμο των Περιφερειών αυτών θα αποκαταστήσει το πελώριο έλλειμμα της πολιτικής ζωής του τόπου, την ισοδυναμία και την ισότητα της ψήφου.

Αμφισβητεί κανείς ότι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας στα κόμματα έχει μεγάλη συμμετοχή στη συντήρηση της παθογένειας του δημόσιου βίου; Πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι όλων των ιδεολογιών και των αποχρώσεων αποτρέπονται να εκθέσουν τον εαυτό τους σε διαδικασία εκλογής, φοβούμενοι τον πολιτικό τους στραγγαλισμό;

Ένα νέο Σύνταγμα και ένας νέος εκλογικός νόμος μπορούν -αν η θέσμιση τους αντλήσει τους πολιτικούς χυμούς από τις φλέβες μιας κοινωνίας που αρνείται την παραίτηση και αποδεικνύει ότι έχει αποθέματα να τραβήξει μπροστά- να την τροχοδρομήσουν σε ράγες σταθερής διεξόδου από την ομίχλη της κρίσης.

Ένα νέο υγιές διαφανές ελεγχόμενο και αυτοεελεγχόμενο πολιτικό σύστημα μπορεί να οικοδομήσει την ελλειπούσα και αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μπορεί να κεντρίσει αλλά και να κεντρώσει χτίζοντας το όραμα μιας νέας κοινωνίας που ο αυτοέλεγχος, η αυτοπειθαρχία, ο αυτοσεβασμός θα είναι τα βάθρα πάνω στα οποία θα οικοδομηθεί το νέο αξιακό φορτίο που θα εμπνέει θα κινητροδοτεί τα θερμογόνα ιαματικά παραγωγικά αποθέματα της ψυχής του λαού μας.


Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ TA ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

Φαρμακοποιοί του Κόσμου

«Είμαστε μια εντελώς εθελοντική οργάνωση, στην οποία συνεισφέρουμε όλοι από τον ελεύθεροχρόνο μας» μας λέει η γραμματέας της οργάνωσης  «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» ΕλένηΠαπασπυροπούλου. Εκτός από συμβουλευτική δράση και την τροφοδοσία των ιατρείων πρώτων βοηθειών σε φαρμακεία ιδρυμάτων (ΑμεΑ, υπερηλίκων), διατηρούν ένα φαρμακείο στην πλατεία Κάνιγγος (Χαλκοκονδύλη 1) ενώ για τη δράση τους βραβεύτηκαν πέρσι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.
      
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Προσφέρουν αθόρυβα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» συλλέγουν ιατροφαρμακευτικό υλικό από προσφορές συναδέλφων τους, ιδιώτες, φαρμακευτικές εταιρείες, το ταξινομούν και το διαθέτουν εκεί που υπάρχουν ανάγκες που το τελευταίο διάστημα διαρκώς αυξάνονται.

Το δίκτυο που καλύπτουν περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 ιδρύματα και κοινωνικά φαρμακεία, ενώ ήταν μαζί με τον ΕΟΦ, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων από τους συνιδρυτές του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου της Αθήνας. Αριθμούν 541 μέλη, εκ των οποίων 436 στην Ελλάδα, 72 στο παράρτημα Κύπρου και 33 μέλη στον υπόλοιπο κόσμο.

Έχουν παράσχει ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω ανθρωπιστικών αποστολών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο αυτόνομα ή συνοδεύοντας τις αποστολές άλλων φορέων σε πολέμους ή θεομηνίες ενώ πλέον συντονίζονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και είναι αρωγοί στις προσπάθειες για την ανακούφιση των προσφύγων, παρέχοντας φαρμακευτικές υπηρεσίες στον χώρο αφίξεων του Ελληνικού σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Ιατρείο για τις ανάγκες των περίπου 2-3.000 ατόμων που στεγάζονται εκεί, όπως και στον χώρο προσωρινής διαμονής στον Ελαιώνα και διάφορες άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων.

«Είμαστε μια εντελώς εθελοντική οργάνωση, στην οποία συνεισφέρουμε όλοι από τον ελεύθερο χρόνο μας» μας λέει η γραμματέας της οργάνωσης Ελένη Παπασπυροπούλου. Εκτός από συμβουλευτική δράση και την τροφοδοσία των ιατρείων πρώτων βοηθειών σε φαρμακεία ιδρυμάτων (ΑμεΑ, υπερηλίκων), διατηρούν ένα φαρμακείο στην πλατεία Κάνιγγος (Χαλκοκονδύλη 1) ενώ για τη δράση τους βραβεύτηκαν πέρσι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.

Ανάμεσα στις δράσεις τους ξεχωρίζει η καμπάνια για τα «οικιακά φάρμακα», όπου συνέλεξαν αχρησιμοποίητα φάρμακα και κατέστρεφαν τα ληγμένα. Αυτή τη βδομάδα αναμένεται να παραλάβουν 19 παλέτες με φάρμακα όγκου 40 κυβικών από το παράρτημα της Κύπρου.

Ποιες είναι οι επείγουσες ανάγκες που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο στους καταυλισμούς των ανέστιων; «Οι βασικές ανάγκες ξεκινάνε από τα παιδιά, αλλά χρειάζονται παυσίπονα, αντισηπτικά και σκευάσματα νοσοκομειακής χρήσης για τις πρώτες βοήθειες καθώς και αγωγή για χρόνια νοσήματα» μας λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης, Θωμάς Μπαμπάλης.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την εθελοντική δράση τον ρωτάμε: «Θυμάμαι από αποστολές στην Αφρική την ανείπωτη χαρά που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό, όταν δέχονταν τη βοήθεια που τους πηγαίναμε. Όταν βλέπεις τον πόνο, όπως στους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη, ή την ανείπωτη ένδεια, όπως σε πολλές περιοχές της Αφρικής που βρεθήκαμε πριν από την κρίση, επιστρέφεις με μεγάλη θλίψη για το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Γης στερείται τα στοιχειώδη, ωστόσο εκτιμάς μερικά πράγματα πολύ περισσότερο.

Και συνειδητοποιείς τη σπατάλη την οποία κάνουμε εμείς οι προνομιούχοι που πετάμε διάφορα, τα οποία μπορούν κάπου αλλού να σώσουν ζωές, και δεσμεύεσαι μέσα σου στην προσπάθεια να κάνεις κάτι γι’ αυτό...».

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών» 

"ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΤΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΠΛΕΟΝ ΜΑΚΡΙΑ"

Ο Στρατής Χατζηχαραλάμπους

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους πάσχει από αμφιβληστροειδοπάθεια, ασθένεια που οδήγησε σταδιακά στην απώλεια της όρασής του – σήμερα μπορεί να δει μονάχα κάποιες σκιές. Μολονότι δεν άφησε σε καμία στιγμή τη νόσο να τον καταβάλει, συνεχίζοντας τις μετακινήσεις του με τη βοήθεια μπαστουνιού, ο Έκτορας, ένα ζωηρό λαμπραντόρ 2,5 ετών, μοιάζει να του άνοιξε τα μάτια. «Μέχρι τώρα είχα ορατότητα μισού μέτρου, μέχρι εκεί που έφτανε το μπαστούνι», λέει. «Τώρα “βλέπω” μακριά».Είναι μάλλον ο πιο αεικίνητος εργαζόμενος στον 6ο όροφο του υπουργείου Υγείας. Και ο πιο αγαπητός. Όταν περνάει, όλοι σταματούν να τον χαιρετήσουν και μέσα στην ημέρα οι περισσότεροι θα ξεκλέψουν λίγα λεπτά για να περάσουν από το γραφείο του. «Εκτοράκο, τι κάνεις;».

Ο Στρατής Χατζηχαραλάμπους, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωγής Υγείας, με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο γραφείο, τον ζηλεύει λιγάκι. Μέχρι πριν από δύο μήνες ήταν εκείνος ο σταρ του ορόφου. Εξωστρεφής, με κοφτερό μυαλό και χουβαρντάς –πάντα υπάρχουν αφορμές για κέρασμα– ήταν ο συνάδελφος που όλοι θα ’θελαν να έχουν. Τώρα τα φώτα κλέβει ο Εκτορας, ο σκύλος-οδηγός του.

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους πάσχει από αμφιβληστροειδοπάθεια, ασθένεια που οδήγησε σταδιακά στην απώλεια της όρασής του – σήμερα μπορεί να δει μονάχα κάποιες σκιές. Μολονότι δεν άφησε σε καμία στιγμή τη νόσο να τον καταβάλει, συνεχίζοντας τις μετακινήσεις του με τη βοήθεια μπαστουνιού, ο Έκτορας, ένα ζωηρό λαμπραντόρ 2,5 ετών, μοιάζει να του άνοιξε τα μάτια. «Μέχρι τώρα είχα ορατότητα μισού μέτρου, μέχρι εκεί που έφτανε το μπαστούνι», λέει. «Τώρα “βλέπω” μακριά». Ο Έκτορας εκπαιδεύθηκε στους «Σκύλους Οδηγούς Ελλάδας», το ελληνικό κέντρο εκπαίδευσης και ανάπτυξης σκύλων-οδηγών, που ίδρυσαν πριν από 8 χρόνια από κοινού όλοι οι φορείς τυφλών της χώρας. Ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, ο κ. Χατζηχαραλάμπους ήταν από τα ιδρυτικά μέλη. Αυτή τη στιγμή, στη χώρα «εργάζονται» 6 σκύλοι-οδηγοί που έχουν εκπαιδευθεί στο Κέντρο, με τον παλιότερο να κλείνει ήδη 2,5 χρόνια. Το «εργάζονται» δεν είναι υπερβολή. Η αποστολή τους είναι πολύ απαιτητική, τα σκυλιά κουράζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαγορεύεται να δουλεύουν πάνω από 4 ώρες την ημέρα, φορώντας το ειδικό «σαμάρι». Τις υπόλοιπες πρέπει να ζουν σαν τα υπόλοιπα κατοικίδια. Για την υγεία των ίδιων αλλά και των χρηστών, μάλιστα, αποσύρονται μετά 6-7 χρόνια εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οδηγοί του υπουργείου Υγείας φωνάζουν τον Εκτορα «συνάδελφο».Η εκπαίδευσή τους διαρκεί συνολικά δύο χρόνια, διάστημα στο οποίο μένουν με εθελοντή, ο οποίος καλείται να τα κοινωνικοποιήσει, να τα διατηρήσει χαρούμενα και υγιή προσέχοντας πρώτα απ’ όλα τα πόδια τους. Από τον 13ο μήνα και για ένα χρόνο παρακολουθούν 3-4 ώρες την ημέρα ειδική εκπαίδευση. Στο τέλος, το προφίλ του σκύλου συγκρίνεται με το προφίλ του υποψήφιου χρήστη, είναι σημαντικό να είναι συμβατοί. Οταν γίνει το match, ξεκινάει η δίμηνη περίοδος του «ταιριάσματος», όπου ο σκύλος μένει για λίγες ώρες με τον χρήστη, διάστημα στο οποίο αξιολογούνται τόσο ο σκύλος όσο και ο άνθρωπος. Πρέπει κι αυτός να μάθει να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις της συμβίωσης. «Από τις αρχές Φλεβάρη δουλεύω με τον Εκτορα», λέει ο κ. Χατζηχαραλάμπους. «Τελικά μείναμε μόνοι μας στα τέλη Απριλίου. Είναι δύσκολο για κάποιον που είναι επί 10 χρόνια με μπαστούνι να εμπιστευθεί 
κάποιον άλλο για τις μετακινήσεις του», παραδέχεται.

Αλλά ο Έκτορας δεν είναι «κάποιος άλλος». «Με το που φοράμε το σαμάρι του οδηγού, μπαίνει αυτόματα στον ρόλο. Στο “ξεκίνα” ξεκινάει. Όταν του λέω “ψάξε κράσπεδο”, ψάχνει το κοντινότερο άνοιγμα μεταξύ των σταθμευμένων αυτοκινήτων για να κατέβουμε ή να ανέβουμε στο πεζοδρόμιο. Αλλά ψάχνει το άνοιγμα που θα μας χωράει και τους δύο. Στο “ψάξε στάση” βρίσκει την κοντινότερη στάση λεωφορείου. Αν τυχόν υπάρχει εμπόδιο μπροστά μου, θα σταθεί κάθετα ανάμεσα σε μένα και το εμπόδιο ώστε να μην πέσω. Καμιά φορά κάνει επιλεκτική ανυπακοή. Αν, για παράδειγμα, πάμε να περάσουμε τον δρόμο και έρχεται ποδήλατο που δεν έχω ακούσει, θασταματήσει παρά το “ξεκίνα”». Ο Έκτορας ξέρει τις λέξεις κράσπεδο, ράμπα, μπάρα, ζέμπρα (οι διακεκομμένες γραμμές της διάβασης), στύλος (το φανάρι), στάση, πόρτα, ticket (τα ΑΤΜ), γκισέ, σκάλα, ασανσέρ και δεκάδες άλλες. «Είναι απίθανη εμπειρία. Φυσικά έχει χρειαστεί κι εγώ να προσαρμοστώ. Δεν μπορώ, για παράδειγμα, να περπατώ πια με φίλους μου στον δρόμο ή να μιλάω στο κινητό. Πρέπει να προσέχω επίσης να μην τον χαϊδεύουν περαστικοί, διότι αποπροσανατολίζεται».

Όλα μέχρι στιγμής, πάντως, βαίνουν καλώς. «Έχουμε πάει ήδη μαζί σε δύο συναυλίες, ένα θέατρο και ένα stand up comedy. Και έχουμε επιστρέψει σπίτι από γειτονιές που δεν ήξερα. Τα έχει πάει περίφημα. Το μόνο που βαριέται είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο, αλλά τι να κάνουμε...

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή» 

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ: ΔΟΜΕΣ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ

Δεκάδες επιστήμονες πανελλαδικά, μέσω των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας, παλεύουν καθημερινά να κρατήσουν τη συνοχή μιας οικογένειας, να σώσουν τη νεολαία μας από τις κάθε είδους εξαρτήσεις, να θωρακίσουν τις ψυχές των μικρών μαθητών από τα κάθε λογής πλήγματα που τους επιφέρει η βαθιά οικονομική ύφεση που ζούμε. Κάτω υπό ποιες συνθήκες δουλεύουν;

Ενδεικτικά:
-Δραματική υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης (περίπου 1 εργαζόμενος προς 27.500 ανθρώπους πανελλαδικά, περίπου 1 προς 40.000 στην Αττική).

-Κάποιες φορές, Χρήση καταλόγων προσωπικών δεδομένων των εξυπηρετούμενων από μέλη των Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων για πολιτικούς / προεκλογικούς λόγους.

-Απουσία ενιαίων προτύπων λειτουργίας και αξιολόγησης του έργου και του επιστημονικού προσωπικού, παρότι οι εργαζόμενοι το ζητούν μέσω και του Σωματείου τους.

-Καθηκοντολόγιο; Βολεύει σε πολλές περιπτώσεις τις διοικήσεις, να είναι μάλλον… ανύπαρκτο, για να χειρίζονται πρόσωπα και καταστάσεις.

Μας νοιάζει; Ίσως όχι. Αλλά θα έπρεπε.

Τα Κέντρα πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργούν από το 1994. Έχουν τη μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, με μέλη-εταίρους Περιφέρειες, Δήμους και τοπικούς συλλογικούς φορείς, όπως συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, ιατρικούς και δικηγορικούς συλλόγους κ.α. Σήμερα λειτουργούν 75 Κέντρα Πρόληψης στην Επικράτεια εκ των οποίων τα 21 στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι εγκεκριμένοι οργανισμοί για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης (ν. 4139/2013). Επιχορηγούνται κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών με πόρους των Κ.Α.Π. της αυτοδιοίκησης και κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας. Καθένα εποπτεύεται διοικητικά από το Διοικητικό Συμβούλιό του και επιστημονικά από τον ΟΚΑΝΑ.

Οι εργαζόμενοι/-ες στα Κέντρα Πρόληψης επιδιώκουν την ενδυνάμωση του ανθρώπου στις σχέσεις του με τους άλλους, μέσα από τη συνειδητοποίηση και μείωση των παραγόντων που οδηγούν στην εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ουσίες, καθώς και σε άλλες εξαρτητικές στάσεις και συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο, φαγητό κ.ά.) Εξ αιτίας της εστίασης της ματιάς τους σε θεμελιώδεις ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και της όξυνσης της κρίσης, τα τελευταία χρόνια υλοποιούν ολοένα περισσότερες παρεμβάσεις σε ζητήματα επιθετικότητας, βίας, οικογενειακών δυσκολιών, διαζυγίων, πένθους κ.ά.

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων που υλοποιούν οι εργαζόμενοι/-ες των Κέντρων Πρόληψης βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή και δράση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των «ειδικών». Οι δράσεις τους δεν εξαντλούνται στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης, αντίθετα στοχεύουν κυρίως στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση θετικών στάσεων ζωής, στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση της συλλογικής παρέμβασης σε θέματα ποιότητας ζωής, που προστατεύουν συλλογικά από την υιοθέτηση εξαρτητικών συνηθειών και αφορούν άμεσα όλες/όλους.

Δραστηριότητες:
-          Προγράμματα πρόληψης σε σχολεία της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς), στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας
-          Προγράμματα Πρόληψης & Αγωγής Υγείας στη σπουδαστική και φοιτητική κοινότητα.
-          Σεμινάρια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε ομάδες γονέων.
-          Εργαστήρια σε παιδιά και εφήβους.
-          Παροχή έγκυρης πληροφόρησης για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το AIDS και άλλα κοινωνικά φαινόμενα σχετικά με την υγεία.
-          Παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους.
-          Παρεμβάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
-          Εκπαίδευση κοινωνικών επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων.
-          Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση κοινωνικών φορέων, οργανώσεων και υπηρεσιών σε θέματα πρόληψης.
-          Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα και οικογένειες.
-          Συγγραφή εκπαιδευτικών υλικών πρόληψης.

Ενδεικτικά και μόνο για την Αττική, παραθέτουμε τα εξής απολογιστικά στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Επιστημονικής Επιτροπής του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης:

ΔΡΑΣΕΙΣ 2014 ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αριθμός Σχολείων
Αριθμός Ομάδων
Σύνολο Συμμετεχόντων
Μαθητές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης
117
305
5487
Μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης
128
445
9183
Φοιτητές
Στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης
20
278
Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευτικών
Σε όλες τις βαθμίδες
82
1783
Παρεμβάσεις σε Γονείς
Σε όλες τις βαθμίδες
142
3484
Παρεμβάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

28
1756
Συμβουλευτική (Ατομικά Ραντεβού)


1956
Συμβουλευτική (Αιτήματα για Χρήστες ουσιών)


890


Το έργο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης είναι σημαντικό, μοντέρνο και πολύ χρήσιμο στην περίοδο της κρίσης, ώστε να χρειάζεται να ενισχυθεί, με την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των δομών, τη θεσμική θωράκισή τους.

Πρόσφατα το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης διοργάνωσε ημερίδα με θέμα "Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης: Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές" και κύριο στόχο τη διασύνδεση και τη δικτύωση των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης με τρόπους ουσιαστικούς και με στόχο την κοινωνική προσφορά σε μια εποχή επίπονων μεταβάσεων. Οι ομιλητές/ομιλήτριες -εργαζόμενοι/ες από διαφορετικές δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης- παρουσίασαν με συνοπτικό και αποκαλυπτικό τρόπο τη δύσκολη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και στις δομές, αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές για μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση στις νέες προκλήσεις. Ανέλυσαν τα θεσμικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης, του 18 Άνω και των δομών του ΨΝΘ, προτείνοντας ανοιχτά και την μετεξέλιξη των 75 ασύνδετων Κέντρων Πρόληψης σε αυτοκέφαλο, ενιαίο Φορέα Πρόληψης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλέγματος διασυνδέσεων όλων των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, που θα αντλεί από τον πλούτο και την πολυφωνία, σε αντίθεση με "άνωθεν φωνές" που επιζητούν φαραωνικά, γραφειοκρατικά, υδροκέφαλα σχήματα μέσα από συγχωνεύσεις, βαφτίζοντάς τις "διασύνδεση".

Στις  28 Ιανουαρίου 2016 ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης. Κάλεσε να ορίσουν εκπροσώπους σε αυτή, όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υγείας, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ, Σωματείο των Εργαζομένων) καθώς και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Είναι μια πρωτοβουλία σε σωστή κατεύθυνση, αφού αναγνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα, αλλά και την ανάγκη να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι/-ες να προσφέρουν μέσα από αναβαθμισμένο πλαίσιο, επιλέγοντας τον διάλογο επί συγκεκριμένων προτάσεων γύρω από αυτά τα θέματα και όχι  την κάθετη επιβολή λύσης.

Το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, που «σέρνεται» επί 20 χρόνια ταλαιπωρώντας εργαζόμενους/-ες και δεκάδες χιλιάδες λήπτες υπηρεσιών, αποσταθεροποιώντας και ολόκληρο το πλέγμα δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, χρειάζεται να λυθεί: Με τη διατήρηση του διακριτού χαρακτήρα της πρόληψης, την τοπικότητα των δομών, αλλά και τη συνάρθρωσή τους, πλέον, σε έναν ενιαίο φορέα που θα ασχολείται μόνο με την πρόληψη. Η κοινωνία, χωρίς να πληρώσει παραπάνω, έχει, αντιθέτως, πολλά να λάβει από μια τέτοια εξέλιξη. 


Ευάγγελος Αυγουλάς
Δικηγόρος, Τ. Αντιδήμαρχος Ιλίου,
Τ. Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Φαέθων»,
Μέλος Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ
Μέλος του Δ.Σ. της «ΕΕΤΑΑ»
Διατελέσας Επιστημονικός Συνεργάτης των Πρώην Υπουργών Υγείας κ. Κουρουμπλή και κ. Δημόπουλου.


ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠΜΕΑ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Τι αλλάζει στο Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ), το Σχολικό έτος 2016 – 2017

Επικοινωνώντας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ως τώρα,  αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα γραφειοκρατίας.

Την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 το πρόγραμμα χρηματοδοτείται όχι από ένα (1) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  -όπως γινόταν στο ΕΣΠΑ 2007-13- αλλά από 14 Επιχειρησιακά Προγράμματα (13 Περιφερειακά & 1 Τομεακό) και οι διαδικασίες πληρωμής από μία (1) έγιναν 27 (13 ΠΕΠ για παιδικούς σταθμούς + 13 ΠΕΠ για ΑμεΑ + 1 τομεακό).

Κατά την προηγούμενη χρονιά δόθηκε έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και στους άνεργους, αλλά η κοινωνία απαιτούσε περαιτέρω αλλαγές, ανθρωποκεντρικές και αντιγραφειοκρατικές. Και ήρθε η ώρα επιτέλους να εκσυγχρονιστούμε και να εκπολιτιστούμε και σε αυτόν τον τομέα, με επίκεντρο το παιδί και τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλωστε, έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει επανασχεδιαστεί για να μπορεί να υπηρετήσει τους στόχους του.

Με το νέο σύστημα που σχεδιάσαμε, χάρη στη συλλογική δουλειά και στην αξιοποίηση της πρότερης, πολύτιμης εμπειρίας όλων των εταίρων του προγράμματος, κατ’ αρχήν αντιμετωπίζουμε το παράδοξο τόσων ετών, οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να μη λαμβάνουν εν τέλει το voucher ενώ το δικαιούνταν. Φέτος το Σεπτέμβρη, για πρώτη φορά, όλες οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες θα λάβουν το voucher, όπως και θα εξυπηρετηθούν και όλες οι οικογένειες με παιδιά με αναπηρία που θα κάνουν αίτηση.

Παράλληλα, προχωρούμε σε ριζική απλοποίηση των διαδικασιών και διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση, ώστε να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις που προέκυπταν από το παλιό και βαρύ σύστημα με τις πληρωμές ανά τρίμηνο και έτσι να μην έρχονται κάθε τόσο σε δυσχερή θέση οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος εξ αιτίας της γραφειοκρατίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί οι ίδιοι πόροι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν πέρσι, δηλαδή συνολικά 175 εκατ. €, προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα εξυπηρετηθούν (υπολογίζουμε και φέτος να λάβουν voucher περίπου 80.000 δικαιούχοι).

Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται φέτος από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, αλλά  ταυτόχρονα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.

Μερικά ακόμη θετικά σημεία του νέου συστήματος, είναι τόσο ότι ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ να μην ισχύει ο περιορισμός κάλυψης του 70% των θέσεων σε κανέναν παιδικό σταθμό ή ΚΔΑΠ αλλά με voucher να μπορεί να καλυφθεί έως και το 100% της πληρότητάς τους, όσο και το ότι πλέον δε θα χρειάζονται εγγυητικές επιστολές οι συνεργαζόμενοι με την ΕΕΤΑΑ φορείς, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η διαδικασία μοριοδότησης δεν αλλάζει αλλά θα δοθεί προτεραιότητα σε γονείς που πρέπει να στείλουν την ίδια χρονιά σε Δομές περισσότερα του ενός παιδιού, θα εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση πρόσθετων τροφείων για τις υπηρεσίες που πληρώνει το Voucher, ενώ την 1η Αυγούστου υπολογίζουμε να έχουμε την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των ωφελούμενων γονέων.

Όλες οι λοιπές, τεχνικές λεπτομέρειες, θα διευκρινίζονται με ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, δημοσιεύματα που αναφέρουν για «φορολόγηση των voucher» και για «δραματική μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τη μοριοδότηση», δεν ευσταθούν.